Kao i kod dojenja, hranite dijete mješavinom.

Bol

Razdoblje dojenja za svaku ženu prati snažna neuroza i iskustva. Osim toga, situaciju može pogoršati sumnja i umor. Psihološki čimbenici negativno utječu na količinu proizvedenog mlijeka. Dojenje je dobar proces za majku i dijete. To potvrđuju brojne znanstvene studije. Stručnjaci preporučuju da se ovaj postupak produži do tri mjeseca.

Mnoge majke nemaju sva potrebna znanja za pravilno organiziranje tog procesa. Ne biste ga trebali napustiti bez prethodne dijagnoze. Moguće je vratiti laktaciju uz pomoć liječničkih savjeta. Također je važno znati kako hraniti smjesu s dojenjem. Dijete ne smije ostati gladni, već prima potrebnu količinu vitamina i minerala.

Osnovna načela miješane prehrane

Dodatak treba koristiti ako beba ne prima dovoljno mlijeka od majke. Dopušteno je koristiti smjesu čiji volumen će biti manji od polovice majčinog mlijeka. Za dijete to je potrebno u sljedećim slučajevima:

 • beba zaostaje za debljanjem;
 • beba je rođena prerano;
 • Mama mora uzeti lijekove koji se ne mogu kombinirati s dojenjem;
 • okolnosti koje ne dopuštaju kombinaciju dojenja s dnevnim potrebama.

Mješovita opcija napajanja ne dovodi uvijek do prijelaza u potpuno umjetnu verziju. Stručnjaci preporučuju da ne premašuju volumen smjese za više od 30-50% ukupnog volumena majčinog mlijeka. Važno je pružiti psihološki ugodne uvjete za majku i dijete. Zahvaljujući tome gotovo se uvijek može prebaciti na dojenje šest mjeseci nakon rođenja djeteta.

U prvoj fazi prijelaza na ovaj način hranjenja, potrebno je izračunati dio za koji dijete ne završava prehranom. Najjednostavniji način za to je uz pomoć stručnjaka HB-a ili pedijatara. Osim toga, preporučujemo da saznate više o metodama povećanja laktacije u budućnosti.

Prije svega, trebali biste redovito staviti dijete na prsa. Povećanje volumena majčinog mlijeka također će pomoći konstantnom kontaktu i dekantirati preostali volumen. Proces nadopunjavanja može se provesti ne samo uz pomoć boce. Posebna žlica ili šprica također su prikladni za to. Ne preporučuje se uporaba bradavice, jer ne podučava dijete da pravilno sisati dojku. On zauzvrat navikne na to i opušta. Boca ometa proces disanja i zato beba postaje nemirna. Ako majka stalno radi, dojenje novorođenčad mora biti obavljeno barem dva puta dnevno.

Hranite smjesu tek nakon što je djeteta potpuno ispraznila obje dojke. Važno je smanjiti volumen mješavine paralelno. U prosjeku, iznos dječje privitke na dojku tijekom dana trebao bi biti najmanje pet puta.

Izmiješati odabir i izračun količine

Važno je ispravno izračunati potrebni dodatni volumen. Da biste to učinili, koristite sljedeću shemu:

 • Dijete manje od 10 dana - 2% tjelesne težine.
 • Od 10 do 60 dana - petina tjelesne težine djeteta.

Učestalost hranjenja je oko osam puta dnevno. Uz pomoć dodataka, bebu možete pružiti svim potrebnim mineralima i elementima u tragovima.

Prilikom odabira proizvođača i sastava smjese treba uzeti u obzir ne samo dob djeteta, već i prisutnost ili nedostatak zdravstvenih problema. Imenovanja izvršava GW konzultant. Danas postoji i širok izbor smjesa koje pomažu u borbi s različitim problemima.

Razlozi za odbijanje dodataka, što dovodi do sumnje među roditeljima

Mommies mora uzeti u svoju ruku sve informacije kako bi odabrali i organizirali dojenje. Zajednička opcija koristi se iz više razloga. U ovom slučaju, roditelji jednostavno ne mogu priuštiti drugačije.

Stručnjaci u HB upozoravaju mamu da popis sljedećih simptoma ne znači potrebu uvođenja dodataka:

 • beba se već duže vrijeme ne može smiriti u dojci majke;
 • žena primjećuje skoro potpunu odsutnost vrućih treptaja;
 • tijekom pumpanja dobiva se mala količina mlijeka;
 • beba nema dobitak na težini;
 • s posebnim vaganjem utvrđeno je da kada je hranjenje djeteta primilo nedovoljnu količinu mlijeka;
 • nestašno dijete zbog bolova u trbuhu;
 • na koži se opaža dijateza.

Tijekom samog procesa hranjenja nastaju velike pogreške. To može ukazivati ​​na neugodan miris prsa i bol u bradavici. Ne biste također trebali nastojati podučavati svoje dijete do određenog rasporeda. Žena može naučiti o svim tim nijansama od stručnjaka za dojenje.

Mama mora slušati njezino dijete. Nije dopušteno uvoditi hranidbu prema posebnoj shemi za djecu do godinu dana. Nudili su joj sovjetski pedijatri. Međutim, statističke su studije odredile neprimjerenost njegove uporabe. To se posebno odnosi na djecu mješovite hranjenja. Neki liječnici pokušavaju gotovo silovito prenijeti dijete na umjetno hranjenje. Zahvaljujući tome, lako je izračunati dio i hraniti bebu u određeno vrijeme. Također je nemoguće točno pratiti sastav majčinog mlijeka, budući da svakodnevno jede razne namirnice i posuđe. Na temelju takvog razmišljanja, neki liječnici nastoje lakše olakšati život i savjetovati se za mješavinu. Najčešće to nije preporučljivo. U svakom slučaju, potrebno je uzeti u obzir posebnosti dječjeg tijela i prisutnost bilo kakvih bolesti.

Također povećava rizik od odlaska na strahove i sumnje. Do danas, svi pedijatri nastoje raspršiti ih do maksimuma. Liječnik bi trebao zasebno analizirati svaki slučaj i iskoristiti sve moguće načine kako spasiti, vratiti laktaciju. Nažalost, specijalist potrebne razine rijetko se susreće u uobičajenoj gradskoj klinici.

Sve dok dijete ne navrši tri mjeseca, žena treba paziti na sebe. Potrebno je osigurati potpuni san prije šest sati ujutro. Paralelno, potrebno je pažljivo pratiti dobitak na težini na stolu. Dječji pristup redovito se preispituje, pa se ne preporučuje slijepo povjerenje u njega. Roditelji trebaju pažljivo pratiti bebu i vjerovati njihovom unutarnjem instinktu.

Najčešće, žena odbija dojiti po volji. Istodobno je neugodno izraziti ga u uhu i pokušava to učiniti na kružnom putu. U ovom slučaju, tijelo osjeća svoje raspoloženje i pokušava se predati. Treba napomenuti da nakon majčino mlijeka bebu postaje lakše konstantno jesti smjesu. Žensko tijelo odmah reagira na njezino raspoloženje. Zato se u nekim slučajevima mlijeko nestaje zbog pretjerane glavobolje od umora. U ovom slučaju, čak i lakogonični pripravci i čajevi mogu biti neučinkoviti. Mood je složena stvar na kojoj ovisi veliki broj procesa. Ako žena nema želju za dojenjem, onda je najbolje ići ravno do umjetne opcije. U tom će slučaju biti moguće spasiti živce i pružiti bebu sve što je potrebno.

Žena uvijek traži shemu vouchera ako ne želi dojiti. Ako postoji potreba za prilagodbom unosa mlijeka, naprotiv, on će koristiti sve raspoložive načine i tražiti informacije o ovom pitanju svugdje. Za to, uvođenje shema s izračunom potrebne količine energije. Glavna stvar je pronaći učinkovitu opciju, a ne samo tražiti izgovor. Nema kompromisa o ovom pitanju. Žena pokušava na ovaj način potpuno odbaciti odgovornost za hranjenje djeteta. Stručnjaci ne preporučuju prisilno mamu da nastavi dojenje. Doista, u ovom slučaju, dijete će se prenijeti negativne emocije koje su zajamčene da se odražavaju na njegovo zdravlje negativno. Umjetno hranjenje lako može riješiti tako težak problem.

Istraživanja su pokazala da beba i majka ne bi trebale biti razdvojene nakon dugog rođenja. Inače, njihova je veza prekinuta. Zbog toga je nemoguće potpuno izbjeći hormonske poremećaje, što zauzvrat može dovesti do smanjenja volumena mlijeka u majčinom tijelu. Dojenje, u pravilu, postepeno nestaje. Na primjer, otkriveno je da ako priložite i neko drugo dijete na žensku dojku, mlijeko počinje aktivno proći. Ako mama uistinu želi hraniti bebu, tada će moći psihički prevladati sve prepreke i nastaviti taj proces. Redovno vezanje bebe probudi majčinski instinkt. Razdvajanje, naprotiv, može igrati okrutnu šalu i smanjiti njegovu proizvodnju. Zdrav razum i zdravlje djeteta uvijek bi trebali ostati na prvom mjestu. Možete poboljšati laktaciju ako koristite sva dostupna i odgovarajuća sredstva.

Tijekom dojenja često se mogu pojaviti krize laktacije. U pravilu, takav se proces odvija nakon trećeg mjeseca. Beba se ne gazi na maloj količini mlijeka.

To je lako razumjeti za niz simptoma:

 • beba ne želi uzeti bradavicu u ustima;
 • uočena je teška razdražljivost;
 • nedovoljno povećanje težine.

U ovom slučaju preporučljivo je upotrijebiti dodatnu prehranu pomoću umjetne smjese. Biti će moguće prevladati krizu bez štete tijelu majke i djeteta.

Prema vanjskim karakteristikama dojke, neće biti moguće točno odrediti je li dijete imalo dovoljno. Da biste to učinili, najbolje je računati mokre pelene koje ostaju od bebe tijekom dana. Uobičajeni broj je od deset do dvanaest. U ovom slučaju, ne smijete prisilno dati bebu umjetnu mješavinu. Žena bi uvijek trebala biti u normalnom emocionalnom stanju, samo će u ovom slučaju moći iskrcati njeno tijelo.

Roditelji će sigurno pritisnuti ženu koja će početi sumnjati u količinu mlijeka i želju žene da doji. U ovom slučaju, ne biste smjeli razmišljati samo o samospoznaji. Na prvom mjestu treba uvijek ostati zdravlje djeteta. Rješavanje problema može postporođajni tečajevi, koji će ženi pružiti sve potrebne informacije u određenom pitanju. Rasprava o problemu može se naći na forumima na Internetu. Ovdje se ljudi okupljaju sličnim problemima i dijele iskustva u procesu njihovog rješavanja.

statistika

Znanstvenici su tijekom mješovitog hranjenja mogli bilježiti sljedeće činjenice:

 • Kada mlijeko i mješavina ulaze u tijelo, dojenčad oblikuje drugačiji oblik crijevne mikroflore.
 • Detaljna studija o strukturi gastrointestinalnog trakta otkrila je različitu pH razinu. Ovaj pokazatelj posebno je važan u prvih nekoliko dana života bebe. Kod dojenja vjerojatnost razvoja i reprodukcije patogenih bakterija je manja. Također je označena bakterijska flora, koja ne počinje propadati.
 • Ako se dodatna hrana proizvodi u prvih sedam dana života, tada u budućnosti neće biti moguće oblikovati kiselinski medij ispravnog uzorka u crijevu.
 • Upotreba mješovite hrane omogućuje oblikovanje crijevne flore, što je potpuno analogno bebama koje se bave umjetnom prehranom.
 • Supplement dovodi do činjenice da u crijevima bebe počinju dominirati bifidobakterijama. Paralelno s time, anaerobna flora je kolonizirana.
 • Mala doza smjese odmah mijenja strukturu mikroflore. Trajanje postupka je jedan dan.
 • Mješavina uništava cijeli crijevni sustav, a njegov daljnji oporavak će biti teško.
 • Ako dijete ima šansu formiranja alergijske reakcije, smjesa može povećati tu osjetljivost. Međutim, planirano nadopunjavanje može se u svakom slučaju napraviti tijekom prva tri dana života bebe.

Izaberite između mješovitih i umjetnih opcija hranjenja

Na tom računu, svaki stručnjak izražava svoje mišljenje. Naravno, s mješovitom verzijom, dijete uspijeva dobiti 50% majčinog mlijeka, koje sadrži veliku količinu vitamina i minerala. Prehrana u fazi formiranja tijela ima važnu ulogu. S njom se oblikuju svi dijelovi tijela. Adaptacija želuca ili crijeva postupno se provodi, tek nakon toga proizvodi počnu pravilno probaviti. Dijete je u početku naviklo na majčino mlijeko, ali se mora naviknuti na smjesu. Naravno, tijekom tog razdoblja dolazi do napada na mikroflore stranih bakterija.

Dopuna se može uvesti tek nakon prethodnog savjetovanja s vašim liječnikom. Za bebu majčino mlijeko se i dalje smatra najboljom prehrambenom opcijom. Njegov sastav u potpunosti osigurava sve potrebe za korisnim komponentama tijela djeteta. Prilagođuje se ovisno o dobu godine i dobi djeteta. Do danas nije postojala niti jedna mješavina koja bi mogla pružiti boljem zdravlju djeteta. Liječnik je dužan propisati smjesu, ovisno o individualnim potrebama tijela djeteta. Nemoj slijepo vjerovati u bilo kakvo oglašavanje. Roditelji bi trebali razumjeti da prijelaz na mješovitu opciju hranjenja treba provesti samo kao posljednje sredstvo. U tom slučaju rizik od razvoja individualne netrpeljivosti na pojedinačne komponente značajno se povećava.

Ne slijepo vjerujte savjetu djevojaka ili baka, koje nude večernju hranu mješavinu. Valja napomenuti da nakon rođenja djeteta također dolazi do stresa. U vrijeme rođenja bio je bolniji i prestrašeniji od njegove majke, jer je prije toga bio u stanju apsolutnog odmora. Uz pomoć sna, tijekom prvih nekoliko mjeseci nakon pojave tijela se opušta i smiruje. Važno je da dijete osjeća jedinstvo s majkom, tako da mora dugo biti blizu dojke. Mješavina je u stanju potpuno zasititi svoje tijelo korisnim komponentama. Istovremeno, proces asimilacije traje duže nego obično.

Nije dopušteno napraviti dodatnu prehranu za bebe s kefirom ili kozjim mlijekom. Oni nemaju odgovarajuću razinu prilagodbe, stoga je u djetetu kategorizirano kontraindicirano. Takvi proizvodi mogu uzrokovati nepopravljivu štetu i pokvariti rad bubrega, gušterače i imunološkog sustava.

Zbog različitih okolnosti, mnoge žene moraju koristiti mješavine u cijelosti ili djelomično. Svaka ima svoju priču. To nije razlog da doživite osjećaj krivnje i stresa. Važno je pružiti bebu najdalje ljubavi i brige. U ovom slučaju, on će biti najsretniji i najzdraviji beba na svijetu.

Dodatak za dojenje: kako unijeti smjesu, alternirati ili hraniti u isto vrijeme?

Dojenje mama često brinuti o svom djetetu - onda on ne spava dobro, ili vrišti, ili njegov trbuh boli. Najčešći uzrok nemira - nije dijete gladno? U pravilu, ovi uzbuđenja su neutemeljeni. Nije teško nositi se s raznim problemima u djece, a majke se ne moraju brinuti, ali ponekad dijete zapravo nema dovoljno majčino mlijeka iz raznih razloga. U ovom slučaju, postavlja se pitanje uvođenja dodataka prehrani djeteta.

Svaka majka želi djetetu dati najbolje.

Dodatak ili mamac?

Prije svega, pogledajmo terminologiju: Dr. Komarovsky, u svojoj knjizi "Početak života", objasnio je da dva pojma - nadopuna dojenju i komplementarnoj hrani - imaju nešto drugačija značenja (vidi također: sastavimo shemu hranjenja prema Komarovskom). Ako beba nema dovoljno mlijeka, tada se dodaje dodatak. To znači da bebu hrani mliječnom formulom, mlijekom poljoprivrednih kopita ili drugom ženom za njegu. Od 4-6 mjeseci možete postupno unijeti dodatke (preporučujemo da pročitate: prvi prilozi tijekom dojenja od 4 mjeseca: shema). To znači uvod u dijetu tekuće kaše i pire od povrća. Nakon nekog vremena dodajte pire meso. To jest, komplementarna hrana je postupno školovanje djeteta na hranu za odrasle.

U kojoj dobi se nadovezuje hrana?

 1. Dodavanje mlijeka u prehranu potrebno je ako majka ima malo mlijeka i dijete ne jede njezinu normu. Kako to definirati? Prije svega, po težini. Dijete se vagati jednom mjesečno u klinici. Možete potražiti posebne ljuske na prodaju i vagati bebu kod kuće provjerom rezultata s tablicom prosječne težine. Osim toga, nepristojna stalna plakanja može govoriti o nedovoljnoj prehrani. Postoji još jedan način: zamijenite pelene krpnim pelenama za jedan dan i pogledajte koliko puta dnevno vaše bebe pees. Ako je manje od 12 puta, on može biti pothranjen.
 2. Ako je bolesna majka. Ponekad liječnik propisuje jake lijekove ženi koja je štetna za bebu. Zatim se dojenje treba zaustaviti nekoliko dana dok se mama tretira. Za ovo razdoblje dojenje se zamjenjuje formulom mlijeka.
 3. Danas, mnoge žene napuštaju rodiljni dopust za rad, bez čekanja na prestanak laktacije. Nije lako ući u dojenčad hraniti se u radni dan režima, pa dojenje dojenja se često zamjenjuje umjetnim hranjenjem dojenčadi.
 4. Dijete ne razumije prednosti majčinog mlijeka za tijelo i često ga odbija jesti. Tada morate prevesti u hranjenje dojenačke formule.
 5. Postoje neke medicinske indikacije za nadopunu ili potpunu prestanak dojenja: ako se majka ne podudara s djetetom, Rh faktor, ako postoji carski rez i veliki gubitak krvi, ako su rođeni blizanci.

Kako odabrati dodatak?

Postoji pogrešno mišljenje roditelja zdravih beba da tip dopunjavanja ne igra nikakvu ulogu, možete odabrati bilo koju vrstu umjetne prehrane, zamjenske mješavine jedna s drugom, jer njihova beba nije podložna alergijama i ne boluje od bolova u trbuhu. Zapravo, nije. Postoji nekoliko pravila koja roditelji moraju slijediti prilikom odabira dojenačke formule za bebu i ne smiju se mijenjati do dobi od šest mjeseci:

 • Bolje je ponuditi dojenčad do 3 mjeseca ne samo da ih nadopunjuju, nego istodobno i da im dojite
 • U prvih šest mjeseci života, beba za dojenčad mora biti odabrana od majčinog mlijeka što je moguće bliže, s oznakom 1 na naljepnici;
 • morate saznati je li vaša beba alergična na laktozu, au tom slučaju ga hranite s posebnom smjesom soje;
 • u slučaju kada beba pati od bolova u trbuhu, on je odabrana mliječna formula s probiotikom;
 • za odabranu smjesu potrebno je dogovoriti probno razdoblje od najmanje 3 dana, nakon čega se odlučuje da li je prikladno za vaše dijete.

Trenuci koje treba razmotriti prilikom kupnje mliječne formule:

 • dojenačke formule u praškastom obliku često imaju duži rok trajanja;
 • Prije razrjeđivanja smjese, pažljivo pročitajte upute i strogo ih slijedite;
 • Prije kupnje pitajte poznate majke male djece, pogledajte forume na Internetu kako ne biste kupili namjerno niskokvalitetni proizvod.

Ponekad pedijatar propisuje donatorsko majčino mlijeko. Nemojte je uzeti od prijatelja ili susjeda. Postoji opasnost da njihovo mlijeko nije prikladno za dojenčad, mogu uzimati bilo kakve lijekove koji su štetni za bebu ili samo nešto zaraziti.

Što učiniti kako bi majka izgubila mlijeko?

Neophodno je pravilno uvesti mliječnu mješavinu tako da dojenčad ne odbije sisati majčinu dojku, jer je mješavina od boce do sisanja puno jednostavnija, pa zašto je to naprezanje? Da biste to spriječili, hranite dijete umjetnom mliječnom formulom iz žlice ili pipete. Tada beba će i dalje biti sretna za jesti majčino mlijeko, a proizvodit će ga majka.

Dijete u prvih tjedana života se hrani svakih 3 sata. Kada majka to ne može učiniti, njezine grudi također trebaju biti dekantirane jednom svaka 3 sata. U slučaju da je prsa zategnuta i da se ne ispružite rukama, morate koristiti pumpu za prsa.

Često dojenje može pomoći u povećanju mlijeka.

U slučaju kada majka ima vrlo malo mlijeka, na početku hranjenja, još uvijek morate pričvrstiti dijete na prsa, a zatim dovršiti hranjenje. Što više dijete sisati dojku, više mlijeka proizvodi majka. Povećajte učestalost dojenja, učinit će vam dobro.

Pravilna prehrana žena ima važnu ulogu u povećanju količine majčinog mlijeka. O prehrani tijekom dojenja može se naći u članku istog imena. Važno je popiti puno. Posebni biljni čajevi, koji se prodaju u svakoj ljekarni, pomažu u proizvodnji mlijeka. Pijte čaj od mlijeka kod kuće.

Kako izračunati količinu mliječne formule?

Kada ste prenijeli novorođenče na umjetno hranjenje, trebali biste otići do pedijatra i konzultirati koliko grama mješavine dijete treba jesti dnevno. Lako je izračunati količinu smjese i sebe, ali još uvijek vrijedi posjetiti liječnika radi savjetovanja.

Pomoći ćete tzv. "Testu s mokrim pelenama". Potrebno je utvrditi koliko puta dijete pere jedan dan (sjetite se da je normalno - 12 puta). Ako u dobi od 3 mjeseca peče 10 puta dnevno, dodajte 60 ml mliječne hrane. U 4 mjeseca, kada se mjehur za bebu isprazni 8 puta dnevno, treba dodati 160 ml formule. Tablica uvođenja umjetne smjese u dijetu je kako slijedi:

 • kod 3 mjeseca djetetu se hrani 30 ml smjese (preporučujemo da pročitate: kako i što može biti hranjeno djetetu nakon 3 mjeseca dojenja?);
 • zatim svakih 4-5 tjedana, dodajte 10 ml do te količine.

Podijelite dnevnu količinu smjese u 5 dijelova i hranite dijete u redovitim intervalima, s početkom u 6 sati ujutro i završetkom u ponoć. Ovaj put je približan. Dajte bebu smjesu u 6 sati ujutro, u 10 sati ujutro, a zatim u 14 sati, u 18 sati i na deset sati navečer. Nemojte hraniti smjesu noću, ponuditi mrvice na dojku - jer je u ovom trenutku proizvodnja majčinog mlijeka aktivirana zbog aktivnog "rada" hormona prolaktina.

Nije zastrašujuće mijenjati shemu dodatnog hranjenja, dajući mu bebu formula prije i poslije spavanja. Dok spava 2 puta dnevno i 1 noću, hrana će biti podijeljena u 6 dijelova. Izračunajte koliko grama mješavine za hranjenje treba dati bebu, tako da je blagovao svu dnevnu pomoć.

Ako broj praznih mjehura u djeteta nije manji od 12, tada nije potrebno dodati dodatnu hranu, čak i ako dijete ne dobije težinu. Samo se treba pravilno ponašati tijekom dojenja - nemojte se privikavati djetetu pacifieru, često ga nanesite na prsa, pazite na točan prianjanje na bradavici. Ako slijedite sve preporuke, dijete će odrasti zdravo i zabavno.

Kako hraniti bebu na mješovitoj hranidbi: shema

Najzahtjevnija hrana za bebe je majčino mlijeko. Ali ako iz nekog razloga nije dovoljno, idite na miješano hranjenje. Dijete će dobiti sve hranjive sastojke majčinim mlijekom, a količina koja nedostaje bit će dopunjena mješavinom. U ovoj vrsti hranjenja ima svoje osobine koje morate znati i uzeti u obzir.

pramenovi

Smjesa ne smije gurati majčino mlijeko u pozadinu. To rješava samo problem nedostatka adekvatne prehrane. Nijedna prilagođena smjesa ne može zamijeniti skupljanje onih hranjivih tvari koje su sadržane u majčinom mlijeku.

Miješano hranjenje traje privremeno. Od 6 mjeseci, kada je riječ o prvom hranjenju, nedostatak hrane zamjenjuje se žitaricama, voćem ili povrćem.

Pobrinite se za borbu za kvalitetnu laktaciju. To se olakšava češćim vezivanjem djeteta na dojku, noćnim hranjenjem, povećavajući količinu potrošene tekućine. Ne zamijenite refleks traženja u bocama ili bradavicama za bebe. Vrlo često, ove su mjere dovoljno zaustavljanje mješovitog hranjenja za nekoliko tjedana.

Dodatno hranjenje s mješavinom je dug i težak proces. Potrebno je pripremiti za svaku hranidbu bočice, razrijediti smjesu, a to bi trebalo biti toplo. Majčino mlijeko je uvijek na vašoj strani i sadrži protutijela koja štite bebu od infekcija.

U kojim slučajevima je potrebno dodatno hraniti

Često, žena počinje hraniti dijete s mješavinama, bez pravih razloga za to, uzimajući joj meke i prazne dojke za probleme s laktacijom. Zapravo, to može biti znak zrele laktacije. Mlijeko počinje proizvoditi samo u trenutku kada se beba primjenjuje na dojku.

Volumen izraženog mlijeka također nije pokazatelj prehrambenih nedostataka. Dijete može sisati puno više. Možete pokušati izraziti mlijeko prije hranjenja, uliti je u bočicu i provjeriti koliko je gramova ostalo. Još jedna stvar koju treba razmotriti. Dobivenom volumenu morate dodati 20-30 grama.

Možete pokušati vagati bebu prije i nakon hranjenja. Dobivena razlika u težini i jednaka je volumenu konzumiranog mlijeka.

Nije potrebno promatrati ponašanje djeteta, kao indikator nedostatka prehrane. Dijete može plakati i odmaknuti se od prsa, ako je previše pogođena, uzrujana. Osjećaj bolesnog može dovesti do slične reakcije: grčeve u abdomenu, zubima, začepljenim nosom.

Vrlo je važno osigurati da beba ispravno snima dojku. U tom slučaju možete izbjeći gutanje viška zraka, pojavu rana i pukotina u bradavici, kao i problema s pothranjenom prehranom.

Miješano hranjenje započinje samo ako dijete ne dobije težinu i nedovoljno se masira dnevno. Na dan djeteta treba biti oko 12 uriniranja. Možete računati, ako umjesto pelene priloži pelenu.

Iz medicinskih razloga propisano je miješano hranjenje u sljedećim slučajevima:

 • smanjena laktacija;
 • bolesti majke koje su popraćene lijekovima;
 • prehrambene nedostatke u mlijeku za anemiju kod žena, neishranjenost;
 • potreba za prebacivanjem u prehrambene mješavine.

Mješovita prehrana djeteta može započeti u rodilištu. Razlozi za to mogu biti nekoliko: veliki gubitak krvi tijekom porođaja, višestruke trudnoće, prerane bebe, rhesus-sukob.

Dodatna oprema za hranjenje

Svaki paket sadrži detaljne upute o pravilima uzgoja i ukupni iznos koji dijete treba jesti dnevno. Ovdje također moramo uzeti u obzir dob i karakteristike organizma. Cjelokupni preporučeni volumen smjese treba podijeliti na pet hranjenja. Polazni nadomjestak bolje je ujutro. Nije potrebno davati smjesu noću.

Najbolji pokazatelj koliko grama mješavine za razrjeđivanje je vaganje bebe prije i poslije hranjenja. Dobiveni podaci koreliraju se s normama, a manjak se nadoknađuje dodatkom. Ali postoji jedna nijansa. Dijete može u različito vrijeme piti različite količine majčinog mlijeka. Ujutro malo može popiti, a za nekoliko sati može se napuniti još jednom količinom mlijeka.

Potrebno je ponovo povezati metodu brojanja mokrih pelena. Uobičajeno, oni bi trebali biti 12. Ako je količina mokrenja nedovoljna, trebate pravilno ponuditi dodatnu hranu. To će vam pomoći u sljedećoj shemi.

U dobi od 3 mjeseca djetetu se dodatno nudi 30 grama za svako uriniranje koje nedostaje, a sljedećih mjeseci dodaje se 10 grama. I već u dobi od šest mjeseci, dijete dobiva dodatnih 60 grama komplementarne hrane za svaku nedostajuću mokru pelenu.

Na primjer, ako je dijete u dobi od 4 mjeseca uriniralo 9 puta dnevno, potrebno je umnožiti 40 po 3. Nedostaje 120 grama hrane koja se mora podijeliti na pet porcija dnevno.

Dopunski savjeti za hranjenje

Ako se smjesa mora razrijediti u malim količinama, nemojte žuriti da koristite bocu. Dijete se brzo naviknuto na lako sisanje i ne može uzeti dojku nakon boce.

Hranjenje se preporučuje pomoću žlice, šprice, pipete. Žlica ne smije biti izrađena od metala. Nazvati malo mješavina i sipati preko djetetovog obraz. Nakon što proguta dio, ponudi sljedeće. Pipeta s sadržajem mora se nalaziti u kutu usta i uliti unutra.

Ako se mješavina za hranjenje puno koristi, takve metode su neugodno i dugo za upotrebu. Zato morate odabrati pravu bradavicu za bocu. Trebao bi biti tijesan i imati malu rupu.

Da bi se mješovito hranjenje moglo dogoditi pravilno i uspješno, treba koristiti sljedeću shemu:

 1. Najprije morate ponuditi dojku. Hrana bi trebala biti obje mliječne žlijezde. I tek nakon toga, dječja hrana može biti ponuđena iz žlice ili boce.
 2. Završetak dodataka trebao bi ponovno biti dojka majke. Dijete se smiri blizu majčina tijela i zaspati.
 3. Da biste dijete stavili na dojku, trebao bi biti na najmanji zahtjev.
 4. Treba odabrati zgodan položaj za hranjenje i prikladan način kojim se izvrši nadomjestak. Dijete bi se trebalo osjećati ugodno.
 5. Nije potrebno hraniti dijete mješavinom sile. Možda je ugasio glad, iu tom trenutku imao je dovoljno majčino mlijeko.
 6. Dovoljno je brojati mokre pelene jednom tjedno. Ako je nakon par tjedana sve u redu, onda bi smjesa trebala biti isključena.

Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da je majčino mlijeko više ujutro. Stoga biste se trebali pouzdanije hraniti češće. Ako je preostalo mlijeko u dojci, bolje je izraziti i dati je bebi kasnije.

Ako se uzmu u obzir svi ti savjeti, majka će istodobno voditi borbu za uspostavljanje laktacije, a miješano hranjenje neće se pretvoriti u umjetno hranjenje.

Mama se boji da miješano hranjenje može dovesti do sloma stolice u djetetu i pojave plina u trbuhu. Ako je smjesa pravilno razrijeđena, dano u maloj količini, a ne cijeli volumen odjednom, onda neće biti nikakvih problema.

Miješano hranjenje, kao i potpuno prirodno, osigurava djetetovo tijelo s potrebnim imunološkim tijelima. U smjesama nema sličnih protutijela. Stoga, u najmanjoj mogućoj mjeri nije potrebno prebaciti se na umjetnu prehranu.

Koja smjesa je bolje hraniti novorođenče i kako to ispravno? Pregled proizvoda Pregled za mame

Nakon rođenja, sve se događa, a dojenje ne može uvijek u potpunosti zadovoljiti prehrambene potrebe djeteta.

To se događa iz raznih razloga, ali rezultat je isti: bebu treba dodatno hraniti umjetnom smjesom. Važno je da se postupak umjetne hranidbe vrši pod nadzorom pedijatrijskog pedijatara.

Trebam li koristiti dodatak tijekom dojenja?

Ova situacija ima prednosti nad potpuno umjetnom vrstom hranjenja. Dojenje se ne ugasi i može se odbiti hraniti.

Mješavina kao dodatni izvor energije je potrebna u sljedećim slučajevima:

 • Hipogalaktika (nedovoljna proizvodnja majčinog mlijeka).
 • Bolest majke koje se bavi (s teškim bolestima, kada žena uzima lijekove koji nisu kompatibilni s dojenjem ili hospitalizacija).
 • Prisilno razdvajanje (majka je morala napustiti dugo vremena, a zalihe izraženih majčinog mlijeka nisu bile dovoljne).
 • Debljina težine (pedijatri su vođeni donjim stupom težine. Ako beba ima jasan manjak, to znači da nema dovoljno hrane).
 • Preuranjenost (bebe koje su rođene puno prije vremena nisu fizički u stanju potpuno sisati grudi).
 • Prethodno izumiranje laktacije.
 • Nedostatak majčinog mlijeka u puerperalu.

Moram li ga unijeti ili li je laktacija obnovljena?

Ako dijete očito pati od nedostatka majčinog mlijeka (gubi ili ne dobiva na težini), tada bez uvođenja određene količine mješavine ne može učiniti. Provjerite imaju li mrvice dovoljno tjelesne težine pomoći će posebnim tablicama s indikatorima za djecu u prvoj godini života.

Ako su došlo do prekida u majčinom mlijeku zbog činjenice da je mama doživjela tešku stres, bila je jako umorna ili otrovana s nečim, tada s dodatnom hranom trebali biste čekati i usmjeriti sve napore da biste vratili punu hranu. Da biste to učinili, žena koja je skrb trebala bi piti puno toplih tekućina. Također je važno prilagoditi prehranu i odmoriti se više.

Neke majke vjeruju da je uvođenje dodataka prvi korak na putu do umjetnog hranjenja. Sve nije tako jednostavno. Ako majka koja briga za dijete svim sredstvima podupire proizvodnju majčinog mlijeka i na svaki način pokuša ojačati taj proces, tada se laktacija neće izumrijeti.

Korist i štetu

Mješovita hrana nije najidealniji način organiziranja hranjenja novorođenčeta, ali tehnika ima određene prednosti:

Dojenje se ne ugasi. Naravno, govorimo o onim slučajevima u kojima majka koja njeguje pokuša poticati proizvodnju mlijeka sa svim njezinim snagama: ona često stavlja bebu na grudi, ne usredotočujući se na režim, hrani dijete samo nakon sisanja dojke, pije puno tekućine i slijedi preporuke liječnika.

Vraćanje laktacije i povećanje proizvodnje mlijeka zahtijeva puno vremena i truda, ali rezultat je vrijedan toga. Majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođenče, koju priprema sama priroda.

 • Dijete dobiva na težini. Ovo je važan faktor ako, tijekom dojenja, dijete "pada iza" plana.
 • Novorođenče mirno i mirno spava. Spavanje je potrebno za vraćanje živčanog sustava i aktiviranje hormona rasta. Ako je dijete gladno, teško mu je dovoljno spavati. Dopuna vam omogućuje da zasićete bebu i pružite zdrav san za oporavak.
 • Nedostaci mješovitog hranjenja:

  • Izbijanje laktacije. Naglašavamo da je taj proces individualan i ovisi o tome da li se žena bavi njezinim stanjem, bez obzira na to poduzima li mjere za poboljšanje situacije. Ako je majka opuštena i ne radi ništa za potpuno povratak dojenju, ne potiče proizvodnju mlijeka, a nakon nekog vremena tijelo će prestati proizvoditi mlijeko.
  • Poremećaji probavnog trakta. Novorođenčad ima nezrelom probavni sustav koji reagira osjetljivo na bilo kakve promjene u prehrani. Reakcija na uvođenje smjese može se izraziti promjenom prirode i učestalosti stolice i abdominalne distenzije. Smjesa nema organoleptička svojstva kao što je majčino mlijeko.

  Stoga je preduvjet: dijete koje prima mješavinu, morate dodatno davati vodu za vodu, tako da se ne dođe do konstipacije.

 • Financijski trošak. U prvih šest mjeseci beba života, majka ne troši novac na prehranu djeteta - majčino mlijeko se proizvodi prirodno. Kada se miješa u obiteljski proračun, postoji nova stavka izdataka za kupnju suhe mješavine za dodatak, bocu, sterilizator. Kvalitetni proizvodi su vrlo skupi, a potrošnja je visoka.
 • Pojava dodatnih kućanskih poslova. Dojenje ne zahtijeva posebnu pripremu od majke - dovoljno je da su ruke i prsa čisti. No priprema smjese je poseban tehnološki proces koji zahtijeva vrijeme i temeljitost.

  1. Boca i bradavica trebaju se pripremiti, sterilizirati.
  2. Voda treba biti zagrijana, ali ne kuhana.
  3. Smjesa - točno izmjerite i dobro protresite.
  4. Nakon hranjenja, sva jela treba odmah oprati i ponovno sterilizirati.

  Svi ti koraci trebaju vremena, a majka je veoma zauzeta, pogotovo ako želi obnoviti dojenje.

 • Nudimo gledanje videozapisa o mješovitoj hrani i njegovim značajkama:

  Koja je najbolja umjetna hrana za bebe?

  dosljednost

  Na prodaji postoje dvije vrste mješavina:

  • suha (prah, trenutačna, praškasta instant) - najčešća opcija;
  • spremni za uporabu (tekuće formulacije) - mnogo su manje uobičajeni.

  Što se tiče dosljednosti gotove praškaste mješavine, koja je razrijeđena vodom i spremna za dodatno hranjenje, treba obratiti pozornost na sljedeće uvjete:

  1. Odsutnost grudica i žitarica praha u tekućini.
  2. Homogena (homogenizirana kompozicija).
  3. Nedostatak prekomjerne vlage ili debljine (to se postiže promatranjem proporcija koje preporučuje proizvođač. Važan čimbenik, jer je pretjerano gusta, "hranjiva" mješavina izravni put do konstipacije, a apsorbira takvu konzistenciju kroz bradavicu djeteta mnogo je teže. želudac uzrujan i ne zasiti dijete).

  vrsta

  Smjese se također klasificiraju prema stupnju prilagodbe (potpuno ili djelomično prilagođen, neprilagođen) i kiselosti (svježe / slatko i kiselo mlijeko). Nedavno su se pojavili prilagođeni fermentirani mliječni proizvodi ("NAN fermentirano mlijeko"). Opće načelo odabira smjese je kako slijedi: što je mlađe dijete, viši je stupanj prilagodbe sastava i slabiji ili slatki okus.

  prilagođen

  Potrebno je za dijete do 6 mjeseci. Takav proizvod sadrži formulu sastavljenu uzimajući u obzir sve karakteristike probave novorođenčadi. Takve smjese označene su brojem "1" ili prefiksom "Pre" na pakiranju.

  Mješavine za novorođenčad (0-6 mjeseci):

  Mješavine za djecu prve godine života (0-12 mjeseci):

  Kazein miješa:

  Nudimo gledanje videozapisa o prilagođenim izvorima za novorođenčad:

  mljekara

  To su slatke ili svježe vrste sastava koje se proizvode na osnovi kravljeg mlijeka. Takve smjese se pripreme neovisno od određenog skupa sastojaka ili kupuju u gotovom obliku. Cijelo mlijeko za dječju hranu razvedeno je. Postoje mliječne formule za prodaju:

  Dojenčad vrste "utvrđeno mlijeko" također se smatraju jednostavnim formulama mlijeka s poboljšanom sastavom. Kod kuće su pripremljene slatke mliječne mješavine jednostavnih sastava za hranjenje:

  • "Mix-B": kravlje mlijeko (1 dio), izlučivanje žitarica (1 dio), šećerni sirup (5% od ukupnog broja). Ne-kalorična smjesa za kratkotrajnu uporabu (ne dulje od tjedan dana). Podvrsta mješavine (ovisno o žitarici za juhu): "B-riža", "B-heljda", "B-zob".
  • "Mix-B": kravlje mlijeko (2 dijela), izlučivanje žitarica (1 dio), šećerni sirup (5%). Više hranjiva kompozicija, koja se koristi za dodatno hranjenje za 2-3 mjeseca.

  Za pripremu domaćih slatkih mješavina koristilo se razrijeđeno kuhano mlijeko. Za bebe stariju od 3 mjeseca dopušteno je pripremiti hranu na cjelokupnom kravljem mlijeku.

  Prednosti takvih smjesa u visokoj energetskoj vrijednosti (zbog korištenja juhe krune), zasićenost ugljikohidratima (laktoza, saharoza i škrob) i poboljšana aminokiselinska kompozicija.

  Nedostatak jednostavnih mješavina mlijeka u niskoj prilagodljivosti, zbog čega takvi proizvodi u potpunosti ne zadovoljavaju potrebe novorođenčadi. Nije nepoželjno završiti hranjenje djeteta s mješavinama mlijeka dulje vrijeme.

  Ova tehnika nadoknađuje nedostatak masti. Za sprečavanje raka, proizvod je obogaćen vitamin D3 topljivim u mastima.

  hypoallergenic

  Pogodno za djecu s osjetljivim probavnim sustavima i alergijskim reakcijama. Hipoalergenske formule obogaćene su proteinima sirutke i imaju drugačiju osnovu (kravlje i kozje mlijeko, soja). Vrste hipoalergenskih smjesa:

  • Za djecu s proteinima alergije na kravlje mlijeko:
   1. Dadilja mlijeka za mlijeko;
   2. mješavine bazirane na protein hidrolizatima - "Nutramigen", "Frisopen", "Humana GA-1";
   3. s smanjenom hipoalergenskom aktivnošću - "Agusha - 1 (2)", "NAN fermentirano mlijeko", "Samper bifidus";
   4. soje - "Alsoy", ljekovito - "Alfar").
  • Za novorođenčad s nedostatkom laktoze:
   1. bez laktoze (Portagen);
   2. niska laktoza ("izokal");
   3. soja ("Frisos");
   4. s hidroliziranim proteinom ("Pepti-Junior").

  Treba imati na umu da, kada se nadomješta s mliječnim formulama, dijete ne prima životinjske bjelančevine, pa se preporučuje rano uvođenje komplementarne hrane.

  Prikladno, smjese za bolesnike koji pate od alergija podijeljeni su u sorte prema stupnju smanjenja alergizacije i omogućuju odabir odgovarajuće opcije. Mješavine niskog stupnja smanjenja alergije pripravljaju se na temelju hidrolizata proteina ili imaju fermentiranu mliječnu formulu. Srednje razine smjesa se priređuju na bazi soje proteinskog izolata, a većina hipoalergenskih spojeva sadrži visoko hidrolizirane proteine.

  Nudimo gledanje videozapisa o hipoalergenskim smjesama za hranjenje novorođenčadi:

  Kiselo mlijeko

  Oni se odnose na neprilagođene i djelomično prilagođene verzije s obogaćenom formulom. Sastav mliječne kiseline uključuje mikroflore, potrebnu za uspostavljanje rada crijeva i poboljšanje probavnih funkcija tijela.

  Na prodaju su prilagođeni mliječni proizvodi ("NAS fermentirano mlijeko").

  Neodgovarajuće mješavine na bazi mlijeka uključuju neprilagođene mliječne proizvode: kefir, narine i matsoni. Do šest mjeseci, takvi sastavi su nepoželjni, no događa se da mala količina cijelog kefira pomaže riješiti problem s nestabilnom stolicom ili se nositi s crijevnom infekcijom.

  Nudimo gledati videozapis o fermentiranim mliječnim smjesama za hranjenje djeteta:

  specijalizirani

  Takvi proizvodi smatraju se ljekovitim, sastavi imaju posebna svojstva i namijenjeni su djeci s određenim poremećajima i bolestima:

  1. soje (za djecu s nedostatkom laktaze i alergijom proteinskog kravljeg mlijeka);
  2. s niskim sadržajem fenilalanina (prikazan fenilketonurijom);
  3. na temelju hidrolizata proteina i triglicerida srednjeg lanca (za pacijente s celijakijom, cističnom fibrozom i nedostatkom laktaze);
  4. s probioticima (za upalnu bolest crijeva);
  5. antireflux (za djecu s uobičajenim sindromom regurgitacije);
  6. obogaćene i hiperkalorne (za prerane i niske novorođenčadi).

  Diplomirao po dobi

  • "0" - specijalizirane mješavine za prerane bebe i bebe s nedostatkom tjelesne mase;
  • "1" ("pre-") - smjese za djecu od 0 do 6 mjeseci;
  • "2" - "sljedeće formule", sastavi za djecu stariju od 5-6 mjeseci, imaju visok sadržaj bjelančevina;
  • "3" - posebno mlijeko za bebe za djecu staro 1 godinu;
  • "4" - mlijeko za djecu od 12 do 18 mjeseci.

  Osnovna pravila

  Kako kuhati?

  1. Operite ruke temeljito.
  2. Uzmite suhu, steriliziranu bocu pogodnog spremnika.
  3. Napunite bocu s toplom bebom (nepotrebnom) vodom u količini navedenoj u priručniku za proizvod.
  4. Izmjerite dio praha pomoću posebne mjerne žlice iz pakiranja. 1 žlica je količina suhog koncentrata koji se uklapa u žlicu bez klizača.
  5. Ulijte smjesu u bocu vode.
  6. Vijke kapu na vratu boce.
  7. Zagrijte bocu 1 minutu.
  8. Provjerite je li kompozicija ujednačena.
  9. Pazite da smjesa nije vruća, a ne hladno, spuštajući spoj na zapešće.

  Nudimo gledanje videozapisa o pravilnoj pripremnoj dječjoj formuli za bebu:

  Kako dati proizvode?

  Pravila za hranjenje djeteta:

  1. Stavite novorođenče na podlakticu slobodne ruke, stavljajući glavu u područje zavoja lakta.

  raspored

  Postoje dvije mogućnosti za organizaciju mješovite hranidbe:

  • naizmjenično (svako hranjenje je potpuno prirodno ili potpuno umjetno, naizmjenično);
  • (hranjenje smjese se provodi tek nakon dojenja).

  Specifična opcija ovisi o mnogim čimbenicima - potrebi napuštanja bebe, količini i brzini dolaska majčinog mlijeka, sposobnosti dekantiranja.

  Budući da je mliječna mješavina hranjivi proizvod, s bogatom složenom kompozicijom, traje najmanje 3-4 sata za probavu. Kada se mješovito hranjenje u prehrani pojavljuje način: dijete jede svakih 3-3,5 sati. Nemoguće je razbiti režim kako ne bi imali problema s probavom. Mnoštvo hranjenja: 6-7 puta dnevno. Interval između hranjenja: 3-3,5 sati tijekom dana, 6-6,5 sati noću.

  Savjeti za roditelje

  Za pravilno hranjenje slijedite ove savjete:

  • Ako je moguće, hranite dijete žlicom ili jednokratnom štrcaljkom. Ako koristite bocu, odaberite maksimalnu bradavicu s 1 otvorom.
  • Ne mijenjajte smjesu bez savjetovanja s pedijatrom koji redovito promatra novorođenče.
  • Ako želite vratiti dojenje, hranite dijete samo nakon što dijete usisava obje mliječne žlijezde.
  • Pijete bebu s vodom.
  • Slijedite preporuke o izboru dobnih smjesa.
  • Kontrolirajte količinu i unos kalorija.
  • Ako primijetite znakove da se smjesa ne uklapa ili ne sviđa dijete, obratite se svom pedijatru.

  Je li prikladno?

  Sljedeći znakovi pokazat će da je smjesa točna: dobrobit djeteta, odsutnost alergijskih reakcija i poremećaji probavnog trakta, stabilan dobitak težine i dobar apetit.

  Smjesa je odabrana slabo ako je dijete postalo nemirno, crvenilo ili osip pojavili su se na koži, došlo je do nedostatka težine i poremećaja probavnih funkcija.

  Nudimo vam gledanje videozapisa o tome kako utvrditi je li smjesa prikladna za dijete ili ne:

  Korisni videozapis

  Nudimo gledanje videozapisa o tome kako odabrati pravu dječju formulu za hranjenje:

  U svakom slučaju, prvo što majka treba učiniti je da se posavjetuje s pedijatrom. To je neophodno u bilo kojoj fazi mijenjanja prirode ili prehrane. Izbor mješavine je vrlo važno, jer njegovo stanje zdravlja i razvoja ovisi o vrsti umjetne prehrane koja je najprikladnija za ovo dijete.

  Kada je potreban dodatak za dojenčad: pravila mješovitog hranjenja

  Prije nego što hranite bebu, pobrinite se da jest. Majčino mlijeko sadrži potrebne elemente i vitamine za potpuni razvoj bebe. Sastav majčinog mlijeka je 500 hranjivih tvari koje normaliziraju funkcioniranje stanica u tijelu, oblikuju i ojačavaju imunološki sustav. Majčino mlijeko je idealna hrana koja u potpunosti zadovoljava potrebe novorođenčadi.

  Kada trebaš hraniti

  Postoji nekoliko znakova kada je potrebno miješano hranjenje. Mješovito hranjenje hranjenje u umjetnoj formuli i majčino mlijeko u pola. Dodatak je potreban za sljedeće probleme:

  • Neadekvatna dobitak težine ili gubitak težine;
  • Rođenje bebe prerano;
  • Bolesti majke i dugotrajna upotreba lijekova koji nisu kompatibilni s laktacijom;
  • Razdvajanje majke i bebe (rad, odlazak, itd.);
  • Nedostatak majčinog mlijeka, prijevremeni završetak dojenja.

  Da biste utvrdili ima li beba dovoljno majčino mlijeko, to će pomoći težini. U prvom mjesecu, stopa porasta tjelesne mase iznosi 90-150 grama u sedam dana, u drugom ili četvrtom mjesecu beba dobiva 140-200 grama tjedno, a nakon četvrtog mjeseca - 100-160 grama. Smatrajte da su to uvjetni pokazatelji, a svako dijete razvija se pojedinačno. Izračunajte normalnu težinu pomoći će tablici i formulama za povećanje težine djece do jedne godine.

  Često se majke koje se bave lječnikom suočavaju s problemom smanjenja ili potpuno zaustavljanja proizvodnje mlijeka. Mlijeko nestaje iz raznih razloga: stres i iscrpljenost, nezdravu prehranu, bolesti i lijekove. Nemojte žuriti da biste uveli dopunu, i pokušajte uspostaviti laktaciju. To će vam pomoći u obilju toplih napitaka, pravilnoj prehrani i dnevnom režimu. Specifične metode za povećanje laktacije mogu se naći u članku "Kako povećati proizvodnju mlijeka".

  Prije uvođenja dodataka obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom. Ako je potrebno miješano hranjenje, nemojte očajavati. Mnoge majke vjeruju da će dopunjavanje tijekom dojenja dovesti do potpunog prijelaza na umjetno hranjenje. Ako održavate laktaciju i slijedite preporuke za povećanje proizvodnje mlijeka, to se neće dogoditi.

  Za očuvanje dojenja, dopunjavanje smjesom ne bi trebalo prelaziti 30-50% dnevnog volumena dječje hrane!

  Kako hraniti bebu

  Boca s lutkom je poznato sredstvo za majke za njegu. Ali, unatoč popularnosti metode, morate koristiti pacifiera u ekstremnim slučajevima. Ova metoda prijeti dojenju. Praksa dokazuje da ako je beba pokušala bradavicu, on postupno odbije i često više ne prima grudi. Nemojte koristiti bradavice ako želite zadržati dojenje.

  Posebni sustav za dopunjavanje je cijev koja se stavlja u bočicu s mješavinom i vodi do bradavice. Tako beba dobiva zajedno s majčino mlijeko dobiva dodatnu prehranu. Međutim, ova metoda nije prikladna ako je majka neko vrijeme prisiljena potpuno zaustaviti dojenje zbog bolesti i lijekova.

  Čajna žličica je jednostavan i brz način prehrane bebe bez opasnosti od prirodnog hranjenja. Žlica je pogodna za prvi put hranjenja i male količine hrane.

  Šprica ili pipeta također su prikladne za malu količinu dodataka. Osim toga, proces traje dosta vremena i zahtijeva napor. Međutim, to ne ometa proces laktacije.

  Mala šalica je jednostavna metoda, ali ne i vrlo prikladna. Bez vještina i iskustva mlijeko će izliti iz posuđa. Osim toga, nećete shvatiti koliko je beba pila.

  Dojenje je sigurno za dojenje, ali dugo traje. Bolje je koristiti prst za razvoj refleksa za usisavanje.