Kako se oporaviti od carskog reza: što se može i ne može učiniti, kako se nositi s komplikacijama

Bol

U nekim zemljama učestalost carskog reza doseže 80-90%. U podsvijesti mnogih žena, lako porođaj je povezan s operativnim. Međutim, oni koji su morali proći ovu operaciju često se podsjećaju na drhtanje o tome i boje se ponovnog prebacivanja. Što je tako strašno oporavak nakon carskog rezima, što bi trebalo biti spremno i što će biti savjeti i preporuke?

Prirodni i operativni rad jednako je opasno za ženu. No, carski rez jednostavno čini jednostavnim samo onima koji to nisu učinili i nisu sudjelovali u operaciji. A ako žena čak može roditi samo, onda je carski rez pretrpio ozbiljne komplikacije bez odgovarajuće medicinske skrbi, osobito prvog dana nakon operacije. Važno je znati što se može i ne može učiniti u ovom trenutku.

Ono što se razlikuje od uobičajenog rođenja

Unatoč činjenici da postoje jednolike preporuke o tehnici obavljanja carski rez, svaki liječnik posluje s "vlastitom osobitosti". Znakovi operativnog rada također su različiti. Jedno razdoblje oporavka nakon prvog izvršenog carskog reza, posve drukčije nakon treće intervencije. Svaka sljedeća operacija je teža za liječnika i ženu. Zato postoji neizgovoreni maksimalni broj isporuka carevima - idealno dva, ali ne više od četiri. Iako postoje poznati primjeri uspješnih pet ili više operacija koje obavlja jedna žena, ali to je više iznimka nego pravilo. Cezarejska sekcija razlikuje se od vaginalne primjene slijedećim čimbenicima.

 • Može se izvesti bez kontrakcija. Izraz "izborni carski rez" znači da operacija neće biti izvedena s početkom kontrakcija, kada je tijelo zrelo za porođaj, ali prije njih. Prema indikacijama, intervencija se može provesti do 37 tjedana. To utječe na brzinu dolaska mlijeka, psihološkog raspoloženja žene i njenog naknadnog oporavka.
 • Brzo uklanjanje djeteta. Ako se nakon prirodnog poroaja bol koncentrira u perinealnom području, a zatim nakon carskog rezanja - na abdomenu na području šava. Na restauraciju utječe i činjenica da je križ (u obliku "osmijeha") ili uzdužna (uz bjelinu linija trbuha) izrezana. Svaki pokret nakon operacije povezan je s kontrakcijom abdominalnih mišića i tkiva prednjeg abdominalnog zida, što uzrokuje bol.
 • Trebate ozbiljnu bol reljef. Kirurška dostava može se provesti s leđnom anestezijom ("ubadanje u leđima") ili pod endotrahealnom anestezijom. U prvom slučaju, žena je svjesna, ali ne osjeća bol. Lijekovi uvedeni u kralježnicu imaju analgetski učinak još nekoliko dana, tako da novootvorene majke ne trebaju dodatne lijekove protiv bolova. Endotrahealna anestezija uključuje trahealnu intubaciju, "deaktivaciju svijesti", disanje kroz ventilator. Nakon operacije, rana boli, od trenutka uključivanja ženske svijesti, završava učinak svih lijekova. Nakon takve anestezije treba uzeti dodatne analgetike.

Zašto je teže oporaviti nakon operacije?

Oporavak nakon carskog reza traje duže nego nakon prirodnog porođaja. To je zbog sljedećeg:

 • veliki gubitak krvi - žena izgubi oko 600 ml krvi tijekom nekomplicirane operacije, zbog toga slabost, letargija i povećani umor;
 • zacjeljivanje rana - prekomjerno potkožno tkivo u području trbuha može dovesti do lošeg i dugotrajnog zacjeljivanja šavova, njenog odstupanja;
 • ozbiljna bolna rana, osobito u prva tri dana nakon cezariannog dijela, jako puno boli sa svakim liftom od vodoravnog do okomitog položaja;
 • dijete može biti odvojeno - često je operacija izvedena prema svjedočanstvu fetusa, dok dijete već neko vrijeme može biti u intenzivnoj njezi ili dječjem odjelu, što otežava post-partumno psiho-emocionalno stanje žene.

Značajke oporavka nakon cezariannog dijela

Najteže razdoblje je prvi tjedan i mjesec. Fizička nelagoda preklapa se s psihološkim stresom, što povećava vjerojatnost postpartumne depresije. U tom razdoblju važno je pomoći ne samo liječnicima nego i bliskim rodbini.

Prvi dan

Nakon obavljanja carski rez (obično oko 40-60 minuta), žena se prebacuje u jedinicu intenzivne njege najmanje dva sata. Najčešće se tijekom dana prate žene u radu, nakon čega se prenose na postpartumski odjel.

U reanimaciji se provodi dinamička kontrola, a oporavak lijekova provodi se intravenskom infuzijom otopina i lijekova. Osnovna pravila za uspješno oporavak su kako slijedi.

 • Lagano ustati. Zabranjeno je ustati nakon anestezije još šest do osam sati. Možete se prebaciti u krevet, podignite se, premjestite noge. Nakon cezariannog dijela, potrebno je nekoliko dana sporo spriječiti da ne izazivaju pad tlaka i sinkopa. Najprije se preporuča da se dižete, zatim spustite noge, malo sjedite, a tek onda ustajte. Bolje je ako netko bude blizu - medicinska sestra, rodbina.
 • Nema ništa. Nakon carski rez, ništa se ne može pojesti još 20 sati Nakon toga počnite s bujonima, laganom hranom.
 • Praćenje mokrenja. Do kraja prvog dana u odsustvu komplikacija, možete zatražiti uklanjanje urinarnog katetera, a zatim se urinirati. U početku, žena ne može osjećati snažan nagon za korištenje WC-a. Potrebno je redovito isprazniti mjehur, osjetljivost će uskoro biti obnovljena.

Prvi tjedan

Prosječno trajanje boravka u rodilištu je oko tjedan dana. Tijekom tog vremena, žena razvija hranjenje, uči brigu za dijete. Sljedeći savjeti pomoći će vam da se brže oporavite tijekom tog razdoblja.

 • Kupite zavoj. Svaka napetost u trbušnim mišićima uzrokovat će bol. Obloga pomaže da se nešto smanji, glavna stvar je odabrati veličinu i udobnost nošenja.
 • Koristite posebne donje rublje. Za hranjenje - grudnjake s lako dostupnim bradavicama. Jednostavni su i prikladni za upotrebu. Umjesto običnih hlača, možete koristiti jednokratnu, pa čak i s ugrađenim jastučićima. Takvo donje rublje uštedjet će vrijeme i bit će udobno, u smislu higijene. Kao intimni kozmetički prikladan jednostavan baby sapun.
 • Rukovati šavom. Dok je žena u bolnici, šav nakon cezariannog dijela liječnik je obradio dva puta dnevno. To sprječava infekciju i ubrzava regeneraciju tkiva. Obično uklonite šavne materijale s kože petog do sedmog dana.
 • Pijte puno i dobro jesti. Puno piće je potrebno za vraćanje ravnoteže vode nakon gubitka krvi. Također je važno za normalnu laktaciju. Pijte najmanje dva litra tekućine dnevno. Jedenje prvog tjedna trebalo bi biti lagano, ali korisno. Znak koji je "crijeva zaradio" je buka i ispuštanje plinova. U prehrani bi trebali obuhvaćati male količine masti, pileće, mliječne proizvode, žitarice, povrće se jede samo u pečenom i kuhanom obliku (mrkve, krumpir, jabuke). Kategorija onoga što se ne može pojesti nakon carskog rezanja uključuje proizvode koji stvaraju plin, tešku masnoću, dimljenu, slanu hranu. Fermentacija i propadanje koje uzrokuju u crijevima mogu pogoršati zacjeljivanje tkiva.
 • Spavaj s bebom. U početku bi se žena trebala odmarati kako bi zadržala preostalu snagu. Idealno za bebe način - odmah nakon hranjenja mrvica korisno je leći pokraj njega.
 • Podesite laktaciju. Tijekom boravka u bolnici treba biti u potpunosti laktacija. U žena, nakon cezariannog dijela, mlijeko ostaje treći ili peti dan. Do tog vremena dijete bi trebalo biti hranjeno kolostrumom, pravilno primjenom mrvica. U ovom trenutku, jednostavno "objesiti" na prsima - tako da dijete stimulira laktaciju u majci, to je norma. Ako je potrebno, možete upotrijebiti pumpu za grudi ili hraniti smjesu.

Prvi mjesec

Nakon što je otpušten kući, žena se osjeća puno bolje, ali može ostati psihički depresivna, posebice s raznim komplikacijama. Jednom u svojoj uobičajenoj sredini, kao domaćica, novootvorena majka može zgrabiti sve što je u kući. Međutim, trebali biste se pobrinuti za sebe.

 • Šav. Nakon pražnjenja, šav koji ostaje nakon carskog dijela treba obrađivati ​​samo na preporuku liječnika. Obično za to se koristi "klorheksidin", briljantne zelene, možete čak i joda. Ako je potrebno, ginekolog će preporučiti sredstva za ozdravljenje, na primjer, "Panthenol", "Levomekol".
 • Raspodjela. Do 42. dana nakon rođenja, krvarenje iz genitalnog trakta trebalo bi završiti. Ovo je dokaz da je došlo do potpunog oporavka maternice. Od ove točke, oni koji ne podupiru laktaciju mogu ići za razdoblja.
 • Mlijeko. Prvi mjesec je najvažniji za dojenje. Potrebe bebe dnevno se povećavaju za 10 ml, dosežući oko 200-300 ml po hranjenju do drugog mjeseca. Proizvodnja mlijeka se uvijek ne događa takvom brzinom, tako da žene, pa čak i one koji su višestruki, moraju biti strpljivi.

Ostatak vremena

Postpartum razdoblje traje 42 dana. Do tog vremena, glavni period oporavka nakon što je carski rez završio, ostaje samo nekoliko par dodatnih kilograma. Od sada, žene već mogu raditi osnovne poslove kućanstva, ali ih se ne bi trebalo iscrpiti fizičkim poteškoćama ili gladovanjem. Dijeta se sastoji od sklonosti majke i tolerancije dječjih proizvoda (ako je laktacija podržana). Do tog vremena već se možete kupati, saunu je bolje odgoditi još par tjedana.

U ovom trenutku žena se može suočiti sa sljedećim problemima.

 • Poremećaji probavnog trakta. Često su žene zabilježene zatvor, kao i kršenje intestinalne pokretljivosti s oteklima i bolovima u trbuhu nakon spinalne anestezije. Takve dugoročne posljedice ne mogu se uvijek odmah pripisati carskim rezima, žene mogu dugo i neuspješno biti tretirane same - uz pravilnu prehranu, biljke i lijekove za zatvora. No, često je potrebna pomoć stručnjaka, čiji posjet ne bi trebao biti odgođen.
 • Hemoroide. Kršenje stolice izaziva stazu krvi u zdjelici i pojavu hemoroida, analnih pukotina.
 • Njuškanje donjeg trbuha. Tijekom cezariannog dijela, završetak živaca oštećuje sloj po sloju disekcije tkiva. Posebno vidljivo smanjenje osjetljivosti na području ožiljka i pored nje - utrnulost. Potrebno je svima na različite načine, ali ne prije tri do šest mjeseci.

Sportske aktivnosti

Ne biste se trebali iscrpiti fizičkim naporom, pokušavajući vratiti staru figuru. U prosjeku, normalizacija težine događa se u jednoj godini. Sve ovisi o intenzitetu metabolizma, broju funti prikupljenih tijekom trudnoće. Ako žena podupire laktaciju, težina će ići brže, jer proces stvaranja mlijeka zauzima puno energije.

Preporučuje se minimalna tjelovježba započeti najranije 42 dana nakon rođenja. Možete vježbati vježbe, elemente gimnastike, joge, vježbe disanja. Ne biste trebali nastojati odmah doći do razine prije isporuke pomoću broja pristupa ili vremena treninga - opterećenje bi trebalo biti postupno. Ako žena osjeća bol ili nelagodu, treba ga smatrati pokazateljem oštrog porasta opterećenja, što nije vrijedno raditi.

Nakon tri mjeseca, sljedeće vježbe su prikladne za oporavak nakon carskog rezima:

 • nordijsko hodanje;
 • trčanje;
 • plivanje;
 • yoga i slične upute.

Oblikovanje, aerobik i ostala ozbiljna opterećenja bolje je odgoditi još nekoliko mjeseci.

Problemna područja žena nakon porođaja su trbuh, strane i stražnjica. Ovdje bi trebalo shvatiti, ako idealni tisak nije postojao prije, neće se pojaviti nigdje. Morate početi s normalizacijom težine, a vježbe za treniranje trbušnih mišića mogu početi nakon tri mjeseca od trenutka dostave. Moguće je vratiti se profesionalnom sportu i ozbiljnom opterećenju najkasnije šest mjeseci ili godinu dana.

Intimni odnosi

Tijekom razdoblja nakon porođaja, dok krvavi iscjedak iz rodnice, seksualni život je zabranjen. U prosjeku je ovo mjesec dana. Nakon toga, par može početi ljubavni odnos. Čovjek bi trebao biti pozoran ženi, promatrajući reakciju i razumijevanje njezinog straha. Manja bolna senzacija koja će na kraju proći. U slučaju sumnje, bolje je konzultirati liječnika.

Kada sva ograničenja završavaju

Glavna ograničenja primjenjuju se na prvih šest do osam tjedana nakon isporuke. Ponekad se to razdoblje naziva "četvrtim trimestrom", što je važno i za majku i za bebu. Nakon toga možete unijeti svoje stare navike, promatrati reakciju tijela, ne iscrpljujući i ne uzrokujući bol.

Ako je carski rez bio bez komplikacija, nakon gotovo šest mjeseci gotovo se sva ograničenja uklanjaju. U slučaju komplikacija tijekom intervencije, velikog gubitka krvi ili proširenog volumena operacije, razmak se povećava do jedne godine.

Kada možete ponovno rađati

Sljedeća trudnoća nakon cezariannog dijela treba biti planirana. Preporuča se održati stanku od jedne i pol do dvije godine, budući da se oporavak od carskog dijela, čak i uz normalno opće dobro, ne događa vrlo brzo.

U suprotnom slučaju, vjerojatnost komplikacija za ženu i fetus povećava. Trudnoća prije tog razdoblja često dovodi do sljedećeg:

 • nepravilno mjesto placente;
 • invaziju tkiva placente kroz ožiljak i ponekad u mjehur;
 • češće dolazi do odvajanja "dječjeg mjesta" u različitim razdobljima.

Postoperativni ožiljak izliječi do mjeseca, ali samo šest mjeseci kasnije nastaju tkiva visokog stupnja na ovom području.

Cezarianni dio je ozbiljna operacija. Nije uvijek postpartum razdoblje glatko nakon prvog rođenja, a kasnije. Rehabilitacija nakon cezariannog dijela više je samopoštovanje, ograničavajući fizički napor za dva do tri mjeseca nakon operacije.

Recenzije mame

Drugi carski pas 14 godina. nakon prvog, koliko sam se brzo oporavila, ne mogu reći jer je nakon rođenja postojala jaka alergija i nije mnogo jesti. Sada je bilo 3 mjeseca nakon drugog rođenja. Pokušao sam preuzeti tisak čim liječnik položio ispit (1,5 mjeseca). ali bilo je lijepo neugodnih senzacija unutar kojega je bila šava. Morao sam se zaustaviti. Sad počinjem na nov način. broj se jako promijenio, a ne na bolje. kada prijeđemo na normalni obrok (mi smo titichnik), ja ću dopuniti vježbe s prehranom. ako želite potpuno ukloniti želudac (mislim da u našem slučaju stvarno), morate ozbiljno i stalno zamahnuti novinama.

Elena Montonen, https://deti.mail.ru/id1010724052/

Dohodak obično traje od 4 do 6 tjedana, oporavak je pojedinačna stvar. Dugo sam se oporavila, a moja djevojka iz roditeljske bolnice izašla je na najmanjim starim trapericama, kao da nije rodila, a to nije visjelo bilo gdje. Štoviše, dobio sam 12 kilograma, došla sam kući manje od 9 kilograma, ali izgled mog trbuha bio je zastrašujući - ljudi nisu znali da li sam rodila ili ne, kao da nisam rodila. I djevojka dvaput više nego me postigla i ravna dok je odbor otišao kući. Stoga je apsolutno pojedinačno, baš kao što neki odlaze nakon carskog rezima i, kao da se ništa nije dogodilo, već su nošeni drugom danom, a neki se ne mogu trgnuti nekim danima prisiljavajući se, puze iz boli od boli. Sam sam rodio drugu kćer (razlika između djece je 1 godina i 8 mjeseci). Sada sam trudna s trećom i sjećam se carskog carstva divljim užasom. Živim u Njemačkoj i nakon što se carski rodio da se rodim, to je apsolutno normalno s nama, nitko vas neće prisiliti da obavljate carski rez, ako već imate, naravno, ako nema kontraindikacija. Uvijek ga pokušajte i liječnici koji samo pozdravljaju apsolutno su normalni. Žao nam je za puno pisama.

Nakon COP-a, meni je bilo vrlo bolno samo za prvi dan, ali onda sam bio anesteziran. Drugi dan bio je bolan kad se okrenula i prošetao. Trećeg dana odbio sam sve lijekove protiv bolova, budući da je bol bio slab. Četvrtoga dana, smanjila me da mi dopusti da se operu, jer se osjećala dobro, šav je bio bolestan samo iznenadnim pokretima. U trenutku pražnjenja (9 dana) ništa nije ozlijedilo. U tjednima nakon COP-a, potpuno sam otišla u šetnju s djetetom, a trebala sam ga otpustiti, a zatim pokupiti kolica i bebu odjevenu u zimsku odjeću na 4. katu (kolica nisu bila u liftu).

Moja utrnulost nestala je nakon 4 mjeseca, nakon što sam počela pranje šava spužvom (to je moguće nakon ozdravljenja). Bolno je pritisnuti šav (to je kako provjeravaju "solventnost" šavova). Mišići na abdomenu nisu izrezani i uzgojenih na stranu. Inače se nisi mogao usvojiti tako rano. Dan kasnije podignuli su me i natjerali da hodam, to je gotovo nemoguće s mojim mišićima. Kao da pokušavam podići razbijenom gumom je samo fizički nestvarno... I bol kada se ustaje je maternica i koža na trbuhu boli. Pa čak i ako je COP bio planiran, a ne kao moj - hitna situacija. Osim činjenice da šav boli, to mi boli i cijelo tijelo zbog činjenice da sam bio naprezanje. Po mom mišljenju, nije bilo ni jednog mišića koji ne bi povrijedio... I nakon toga, imao sam strašan kašalj 2 tjedna nakon ove endotrahealne anestezije. I boli se očistiti grlo...

Čuo sam ovaj savjet: morate hodati ravno, bez obzira koliko se želite zavoja. Kažu da brže iscjeljuje i ne nastaju adhezije... I nisam obrađivao šav (u bolnici za rodilište koje su rekli da ga ne dodiruju). Kada je šava potpuno iscjeljena, možete koristiti Contractubex. Koristim ga, čini mi se da pomaže da se šava okrene blijedom...

Moj se sin pojavio carski, ali ne žalim. Bilo bi zabrinuto ako bi zbog moje uske zdjelice došlo do nečega nepopravljivog u procesu prirodnog porođaja. Osim toga, mogla bi ostati potpuno slijepa (kako bi onda podigla sina?). Osim toga, kad se vratio kući iz bolnice, došlo je puno gnjavaža i brige (ovo je moje prvo dijete, sve je trebalo proučavati po prvi put), ne računajući stalno bolne šavove, što nije bilo depresija o tome. O trbuhu nakon poroda, doista, tužno. Izgubila je težinu odmah, ali tek nakon dvije i pol godine postala su oblikovana.

Kako se brzo oporaviti nakon cezariannog dijela? 14 učinkovitih načina

Prema statistikama, danas svaka 3-4 trudnoće završava operacijom. Novorođena mama morat će se suočiti ne samo s postpartum periodom već i nakon operacije.

I ovo je dvaput komplicirano. Odgovornosti za njegu djeteta nisu otkazane. Nitko osim vas ne može pričvrstiti dijete na prsa. Ne bez toga, žene su zainteresirane za brzo povratak u njihov bivši oblik.

Kako se oporaviti od carskog reza?

Promjena u tijelu počinje odmah nakon uklanjanja djeteta, i dalje na operativnom stolu. Uterus reagira na smanjenje volumena i naglo se smanjuje. Time doprinosi zaustavljanju krvarenja.

Od sada, svaki dan će se smanjivati ​​volumen. Potpuno smanjena negdje na 2 mjeseca. Nakon operacije, ledeni čep se stavlja na vaš želudac - to je također sredstvo za poboljšano smanjenje maternice i zaustavljanje krvarenja. Pazite da postavite injekcije koje smanjuju maternicu.

Postoperativni ožiljci na maternici, prednjem trbušnom zidu i koži učinit će se gotovo odmah. Posebno teška bol u prva 3 dana. Bol doprinosi otpuštanju hormona stresa: adrenalina i norepinefrina, što negativno utječe na stanje tijela, kao i za ozdravljenje ožiljaka i zdjeličnih organa.

Pored toga, ton mišića prednjeg trbušnog zida se smanjuje kako bi se zaštitio trbuh. To može dovesti do formiranja kila u budućnosti. Morate propisati lijekove protiv bolova.

Cesarejska šav će biti tretirana svakodnevno. Uklonjeno je 7-8 dana.

Liječnici će reći i pokazati, a samo ti možeš pomoći.

14 načina da se oporavim brže nakon carskog cara

1. Nakon operacije, nemojte leći! Nakon operacije 10-12 sati, i ako ste imali anesteziju kralježnice, onda ćete jednog dana morati održavati ostatak kreveta. Prvi put morate ustati u prisustvu liječnika. Što prije stignete, to je bolje za vas.

2. Tjelesna aktivnost. Gotovo odmah nakon operacije morate se pomaknuti i okrenuti u krevet. Šav je čvrsto ušiven s nitom, neće se raspršiti. 3-4 sata nakon cezariana morate obaviti prve vježbe. Savijati i odvojiti noge u gležanj i koljeno zglobova, ruke.

3. Izvršite vježbe disanja.

 • Laganje na leđima, uzmite ruku do strane - udahnite, vratite se u SP - uzdisati.
 • Ležeći na leđima, noge ispružene i ruke na tijelu. Podignite ravne ruke gore - udahnite kroz nos, spustite donje ruke dolje - udahnite kroz usta.
 • Leži na lijevoj strani, lijevu ruku pod glavom, desno - duž tijela, noge ravno. Podignite desnu ruku, dodirnite jastuk, udahnite, niži - udahnite. Ponovite 1-2 puta. Ponovite previše na desnoj strani.
 • Ležeći na leđima, ispružene noge, desna ruka na trbuhu, lijeva ruka na prsima. Udisanje kroz nos - napuhavanje trbuha, izdisanje kroz usta - ispuhivanje.

Nakon što se uspijete penjati, 2 dana počnete vježbati na rubu kreveta, noge se spuštaju.

 • Fleksija, proširenje nogu na zglobovima koljena.
 • Udahnite - povucite koljena prema prsima, pomažući rukama, izdahnite, vratite se u SP
 • Udahnite - širite ruke na strane, izdahnite - povucite u trbuh i vratite se u SP
 • Ležeći na leđima, savijen na koljenima, ruke na tijelu. Podignite zdjelicu i okrenite ga desno - lijevo, spustite ga.
 • Ležimo na leđima, savijenih koljena, ispruženih ruku. Koljena spuštaju se desno, raširenih ruku - lijevo, koljena dolje lijevo, ispružene ruke - desno.
 • Ležimo na leđima, noge i ruke se produžuju, podignemo jednu nogu i počnemo crtati brojeve od 1 do 6. Tada je ista stvar s drugom nogom. Svakog dana dodamo 1 znamenku i dostignemo 20.
 • Da biste vratili ton mišića perineuma, postoji kompleks kegelovih vježbi.

Ako vježbate gimnastiku, oporavak nakon carskog rezima će ići mnogo brže. Nema adekvatnosti, elastičnost trbuha će se vratiti s vremenom, maternica će biti smanjena u kratkom vremenu. Ali prvo se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom.

U pozadini temperature, ako je tijekom operacije došlo do velikog gubitka krvi, ako imate tromboflebitis, vježba je kontraindicirana. Ne vježbajte gimnastiku silom. Prestanite vježbati ako se pojavi bol.

Cezarianni dio nije kompatibilan s intenzivnim tjelesnim naporom. Nemoguće je podizati težine, zamahivati ​​u tisku, vlakati na simulatorima, trčati i čučati tijekom prva 2-3 mjeseca.

3. Dojenje. Dojenje dojenčadi. Što će to dati? Tijekom usisavanja bradavica u tijelu, proizvodi se oksitocin. Potiče proizvodnju mlijeka u mliječne žlijezde i smanjenje glatkih mišića, tj. maternica.

Osim toga, to je ljubavni hormon koji pomaže formiranju majčinih instinkata. I mnogo kažu o korisnim svojstvima majčinog mlijeka za dijete i svi znaju da nema ništa bolje.

4. Anemija. Potreba za željezom tijekom trudnoće i dojenja je uvijek povećana. Uz carski rez, gubitak krvi je nekoliko puta veći nego nakon prirodnog porođaja.

Nakon operacije, može se razviti anemija. To narušava liječenje tkiva, kontrakcija maternice i nije najbolji način utječe na dobrobit. Ako liječnik kaže da je vaš hemoglobin spušten, trebate uzeti dodatke željeza.

5. Lažite na trbuhu. Već drugi dan nakon cezariana, možete ležati na trbuhu. To će ubrzati kontrakciju maternice.

6. Pazite na pravovremeno pražnjenje mokraćnog mjehura i crijeva.

Prvi dan nakon operacije morat će izdržati urinarni kateter. Ovo nije ugodno i teško otežava kretanje. Postavlja se prije operacije, za kontrolu količine i boje urina, kao i za sprečavanje ozljeda mokraćnog mjehura tijekom operacije.

Nakon operacije, oni također razmotriti koliko je urina bilo izlučeno dnevno. Važno je procijeniti je li došlo do oštećenja mokraćnog mjehura ili uretera. Prazni mjehur je važan uvjet za ispravno smanjenje maternice, a na prvu 12-24 sata nećete moći sami zaploviti.

Nakon operacije, možete doživjeti zatvor. To je zbog smanjene tonusa crijeva, hormonskog opterećenja i, naravno, neaktivnog načina života. Ako nema stolca do trećeg ili četvrtog dana, dobit ćete klistir.

Pijte više vode, pomaknite se više. Kod kuće je vrijedno jesti više povrća i voća, mliječnih proizvoda, juha i žitarica s heljinom i bisernim ječmom, biljnim uljima.

7. Snaga. Tijelo treba snage da se vrati u normalu nakon operacije, kao i za hranjenje djeteta. Stoga, jesti više mesa, protein je građevni materijal, a imate ožiljke koji trebaju izliječiti.

Više vlakana: povrće i voće, ali isključuju plodove u inozemstvu. Zapamtite da ćete dojiti bebu. Stoga, vaš izbornik ne bi smio štetiti djetetu. Ne možete jesti hranu sa konzervansima, začinima, vrućim umacima, dimljenim mesom, piletinom na žaru, psima za pomicanje, pizze, masnoće i pržene. Hranu treba kuhati, kuhati i kuhati.

8. Pomoći ću oporaviti i masažu i samostalnu masažu. Poboljšava ton kože, poboljšava cirkulaciju krvi i metabolizam. Ton tonusa također raste.

U tehnici postoje 4 metode: stroking, trljanje, gnječenje i vibracije.

Već od prvog sata možete trbuščić trzati dlanom u krug, od vrha do dna i od dna do vrha.

Možete koristiti tenisku lopticu. Zapiši ih kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu, počevši od pupka.

Izvršite masažu s kontrastnim tušem.

9. Nosite zavoj. To će ublažiti bol, podupirati oslabljene trbušne mišiće. Zavoj je osobito neophodan u prvim danima i tjednima. U sklonoj poziciji, zavoj nije potreban samo pri kretanju. Ne nosite zavoj duže od 3 sata. Od 4-6 tjedana nije potreban zavoj, a njegovo dugo nošenje može dovesti do suprotnog učinka, tj. slabljenje tiska.

10. Higijena. Nažalost, ako ste imali carski rez, tada će vam biti dopušteno da se tušira tek nakon uklanjanja šavova i pod uvjetom da je dobro izliječeno. To će se dogoditi za otprilike tjedan dana.

Prije toga potrebno je prati dijelove kako ne bi mokro šav. Obavezno promatrati intimnu higijenu: prati sapunom i vodom nakon svake uporabe WC-a.

11. Pazite na izlučivanje.

 • U prva 3 dana su svijetlo crvene i vrlo bogate.
 • Od 4 do 10 dana ružičasto-smeđa ili smeđa. Svaki dan njihov se broj smanjuje, a boja postaje lakša.
 • Do 10. dana žute ili bijele mrlje.
 • Do 3. tjedna sadrže pruge sluzi.
 • Puno pražnjenje će se zaustaviti za 6-8 tjedana.

Ako su u izobilju, prljavoj boji i neugodnom mirisu, dok ste zabrinuti zbog bolova u donjem dijelu trbuha ili groznici, trebali biste se obratiti liječniku. Postoji svibanj biti komplikacija koje će usporiti oporavak tijela nakon porođaja i ozdravljenja maternice ožiljak.

12. Spavanje. Tijelo bi trebalo dobro odmarati. Spavati u popodnevnim satima, s djetetom.

13. Pravilnu brigu o ožiljku na koži. Šavovi će biti uklonjeni 6-7 dana. Ako nema komplikacija, svakodnevno se tuširajte kod kuće, ali ne trljajte površinu za šivanje s folijom za pranje. Nakon tuširanja, tretirati ga zelenom bojom, osim ako liječnik ne propisuje ništa drugo nakon pražnjenja.

Da ne biste ostavili grubu ožiljak, nakon mjesec dana, možete koristiti posebne masti (contraktubeks, solcoseryl, klirvin), ako želite, možete kontaktirati kozmetički salon.

14. Pješačenje kroz svježi zrak. Brzo zacjeljivanje rana i prehrana tkiva nemoguće je bez kisika. Osim toga, bit će korisno za bebu.

Nakon 6-12 mjeseci, ožiljci će se izliječiti, mišići i ton kože će se vratiti.

Usavršavanje vašeg tijela nakon porođaja i carskog nije lagano, ali radost od rođenja bebe zasjenit će sve poteškoće.

Oporavak nakon carskog dijela: oporavak bez gubitka

Nažalost, nije svaka trudnoća bez poteškoća i završava prirodnim porođajem, kao što to priznaje priroda. Ali mi, žene, imamo sreće što se rodimo u vrijeme kada možemo postati majke u slučaju teške trudnoće.

Milijuni žena koje rade u cijelom svijetu pomažu carski rez. Netko unaprijed zna da će se isporuka odvijati na ovaj način, jer netko češeran se hitno koristi, kako bi spasio život.

Što je carski rez?

Spinalna anestezija može biti dovoljna za njegovu primjenu - lijek se umetne u epiduralnu regiju kralježnice kroz kateter.

Oslobađanje boli i opuštanje mišića javljaju se samo u donjoj polovici tijela. Odmah nakon poroda, žena ima priliku uhvatiti bebu u naručju i pričvrstiti je na grudi.

Ako je unaprijed poznato da se carski rez očekuje trudnoće, zove se planirano. Postoji niz apsolutnih pokazatelja kada se alternativa i ne razmatra (nedosljednost između veličine djeteta i rodnog kanala, punog placenta previa, kao i određenih bolesti trudnice i određenog položaja fetusa u maternici) i indikacije izbora kada liječnik preferira operaciju kako bi se izbjegle moguće komplikacije,

Ako se u prirodnom porođaju, životno ugrožavaju komplikacije djeteta ili majke, otkrivaju hitnu kirurgiju zbog zdravstvenih razloga.

Planirani i izvanredni cesarijski odjel izvodi se različitim metodama.

Ovaj članak pruža popis stvari za novorođenče u ljeto. Što da se s vama u bolnicu i bez onoga što možete učiniti?

Duphalac za novorođenčad: upute, doza, cijena - u ovom članku.

Tehnika rada

Majke briju pubis, uvode kateter za obvezno potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura. Napunjeni mjehur ometa redukciju, a time i brzo ozdravljenje maternice. Dosljedno izrezati kroz kožu, mišiće, peritoneum, maternicu, fetalni mjehur i ukloniti dijete.

Zatim se umbilikalna vrpca odsiše, prerada se ukloni, a uterus, peritonej također se sukcesivno spaja. Na koži nametnuti ili ubod, ili zagrade. Ponekad se ostavi drenaža da isprazni tekućinu iz trbušnih mišića, koja se uklanja nakon 2-3 dana. Kožne šavove će biti uklonjene 5-6 dana.

Važno: s planiranim carski rez, rez je horizontalno, s hitnim, u nekim slučajevima okomito.

Moguće komplikacije nakon operacije

Postotak komplikacija nakon ponašanja Cesarean sekcije je prilično visok, pojavljuju se u 10-40 posto žena u radnoj snazi.

U pravilu, prva su upala raznih lokalizacija i ozbiljnosti. Razlozi mogu biti i žarišta infekcije prisutnih u ženskom tijelu i pogreške u operaciji.

Najčešće se brine:

 • infekcija rana i endometritis;
 • simptomi upale na području šavova - bol, nepodudarnost, gubljenje;
 • vaginalni iscjedak, različit od uobičajene lohije, jasan signal problema u maternici;
 • peritonitis s razvojem sepsa - najteže moguće komplikacije koje se mogu razviti do smrti.

Ali manje opasne upale, kao što su endometritis (unutarnji sloj maternice), adnexitis (upala prstena), parametritis (upala krvožilnog tkiva), može dovesti do menstrualnih poremećaja, sindroma redovite boli, pobačaja i neplodnosti.

Anemija zbog opsežnog gubitka krvi tijekom operacije jedna je od najčešćih komplikacija. Važno je da tijekom ili nakon operacije treba imenovati manipulacije za nadoknadu gubitka krvi i da se žena treba u potpunosti hraniti za vrijeme perioda oporavka.

Druga ozbiljna komplikacija češkog dijela je tromboembolizam. Vrlo je važno prepoznati predispoziciju žene do nastanka čak i prije slanja u carski rez, te poduzimanje preventivnih mjera i liječenja na vrijeme.

Mislite li da je moguće odrediti trudnoću kod kuće? Možeš! Postoji nekoliko načina - ovdje.

Incision tijekom poroda - kako izbjeći i spriječiti suze? Učimo iz ovog članka.

Oporavak nakon operacije. Što može i ne može?

Prvi dan nakon operacije, žena se nalazi u jedinici intenzivne skrbi, gdje je njegovo stanje praćeno kvalificiranim osobljem.

Anestezija nakon operacije traje 2-3 dana.

Za sprečavanje pojave stagnacije, tromboembolizma i razvoja adhezivnih procesa vrlo je važno da žena promatra način kretanja. Prvo se okrenite u krevetu, ustajte do kraja prvog dana.

Važno je provesti terapeutsku gimnastiku 2-3 puta dnevno, a prva lekcija je 6 sati nakon operacije, ako nema medicinskih kontraindikacija.

 1. Stroking abdomen u smjeru kazaljke na satu.
 2. Udaranje prsa od donje desne - desne lijeve strane i obratno.
 3. Stroking donji back up.
 4. Izvršite duboko disanje dlana (dlan na membrani).
 5. Duboko trbušni disanje (dlan drži šav), s kontrakcijom i oteklinom abdomena.
 6. Alternativne klizne noge na limu, ležeći.
 7. Zakretanje stopala bez razbijanja peta.
 8. Kašljanje (dlan drži šav).

Potrebno je sjesti nakon carskog dijela (2 dana) s oprezom, pokušavajući ne pritiskati na površinu skuta, po mogućnosti ležeći natrag.

Prvi dan nakon anestezije nemojte uzimati čvrstu hranu. Bitni elementi u tragovima i vitamini propisani su kapljicama, žene mogu piti mineralnu vodu bez plina, obogaćene sokom limuna.

Sljedeći dan, dijeta uključuje proteinski bogati kuhano meso, kajgana jaja i sluzav. Prilikom odabira prehrane, važno je zapamtiti da hrana koja uzrokuje plin i fermentaciju u crijevima ne smije biti konzumirana, a osim toga, majke koje ne bi smjele jesti ono što je štetno za bebu.

Od 4 dana - zajednički stol.

Oslobođen je iz bolnice nakon cezarianog dijela 6-7 dana.

Kod kuće možete uzeti topli tuš s bebom sapunom, prije nego što je dopušteno samo djelomično zalijevanje s vodom. Kade su kontraindicirane, mogu se uzimati samo 2 mjeseca nakon operacije.

Zašto postoji vrtoglavica tijekom trudnoće? A o čemu se oni upozoravaju? Pitajte liječnika!

Zašto leđa boluje nakon poroda? Pročitajte o tome u našem članku.

Nakon izbacivanja iz bolnice

Kako pripremiti apartman za dolazak iz bolnice?

U idealnom slučaju, sve kućanske poslove u prvim danima nakon dolaska iz rodilišta trebaju preuzeti ostatak obitelji.

Sve akcije s bebom - mijenjanje odjeće, kupanja, hranjenja ne bi trebale biti organizirane tako da se majka morala presaviti. Stoga morate pripremiti stol za presvlačenje i visoki krevetić za dijete.

Kako prilagoditi dojenje?

Poteškoće s prehranom djeteta nakon cezariannog dijela javljaju se vrlo često. To je zbog brojnih razloga, uključujući gotovo obvezno hranjenje djeteta s mješavinama u rodilištu.

Mami se trebaju usredotočiti na povećanje količine proizvodnje mlijeka (masaža dojke, stalna pumpanja) i poboljšanje njegovog kvalitativnog sastava. Da biste to učinili, potrebno je uzeti specijalizirane dodatke i jesti u potpunosti.

Koja su ograničenja tijekom perioda oporavka?

Žena koja je prošla carski rez, mora pokazati dovoljno brige za sebe, tako da je oporavak potpun i nema utjecaja na njeno zdravlje. Stoga ne smije:

 • težine dizanja više od 3-4 kilograma. Dijete, prešano na prsa, može se nositi;
 • nositi odjeću izvan sezone, uhvatiti hladno;
 • seks je stroga zabrana do prestanka iscjedka (lohii). Nakon, obično nakon 8 tjedana - samo s pouzdanom kontracepcijom koju propisuje liječnik.

Ljudi često pitaju: što obrađuju šavove nakon porođaja? Pitali ste - mi odgovorimo.

Koliko tjedana traje trudnoća? Broji se zajedno - ovdje.

Nakon oporavka

Kada će početi menstruacija?

Obnova mjesečnog ciklusa je ista, i nakon vaginalne dostave i nakon operacije na maternici. Ovisno o laktaciji, to se može dogoditi nakon 2 mjeseca i nakon osam.

Još jednom, prikazana je carevinska, obvezna kontracepcija, čak i ako se mjesec još nije oporavio.

Kada treba posjetiti liječnika?

Ultrazvučno skeniranje također se provodi u bolnici za majčinstvo kako bi se pratilo proces iscjeljivanja maternice.

Ako je postupak normalan, trebate posjetiti ginekolog nakon završetka iscjedak.

Ako žena koja je prolazila kroz carski rez, postoje znakovi povećane upale - abnormalni iscjedak, bol, groznica, odmah se posavjetujte s liječnikom. Ginekolog će staviti ženu na poseban račun i pratiti obnovu reproduktivne funkcije.

Kada mogu planirati sljedeću trudnoću?

Bez obzira na to koliko dobro ide proces iscjeljivanja maternice, uvijek postoji opasnost od rupture na mjestu šavova tijekom sljedeće trudnoće. Osim ako se razdoblje između trudnoća skrati, vjerojatno je da će žena moći prirodno rađati.

Što će biti naknadna dostava nakon cezariannog dijela?

Ako je žena zdrava i neće biti nikakvih komplikacija razvoja trudnoće i položaja fetusa, tada će se u budućnosti moći roditi.

Ako vam je još potreban drugi carski rez, tada će se držati na mjestu prvog šavova, prije nego što se oživi ožiljak.

Treba biti dobro poznato da je nakon što je prolazila kroz carski rez, žena je podvrgnuta operaciji abdomena. Ispravno ispunjavajući sve recepte liječnika i pomno razmatrajući njezin životni stil, ima svaku mogućnost obnavljanja svoje zdravstvene i reproduktivne funkcije.

Što je Elevit propisano za planiranje trudnoće? Koji su ti prekrasni vitamini? Pročitajte ovaj članak.

Za što i kako CTG tijekom trudnoće? Možete naučiti iz ovog članka.

Kako brzo i ispravno oporaviti nakon carskog rezima

Rođenje djeteta nevjerojatno je događaj u životu svake obitelji. Ako je bilo problema tijekom trudnoće, ili nije bilo moguće dugo ostati trudom iz više razloga, u pravilu, liječnici odluče dati ženi carski rez (CS). To daje i liječnicima i ženama pouzdanje da će se raditi sigurno za majku i bebu. Uostalom, carski rezanac izvodi se u skladu s dobro poznatom shemom, a varijacije u tijeku rada teško su moguće. Ne može se reći o prirodnom porođaju.

Stanje u prva 3 dana nakon cezariannog dijela

Svih 9 mjeseci, žena strpljivo čeka sastanak s dugo čekanim čudom. Dan rođenja dolazi, dijete je rođeno i, čini se, što drugo misliti, osim majčine brige. Ali, nažalost, u prvih nekoliko dana nakon poroda, posvećivanje djeteta potpuno emotivno i fizički neće uspjeti, jer posljedice kirurškog zahvata ne mogu proći bez traga.

Cezarianni dio sada je uobičajena verzija isporuke, prije nego što je to učinjeno vrlo rijetko iu posebnim slučajevima

Kada ustati nakon operacije

Prvo, nećete biti u mogućnosti izaći iz kreveta u narednim satima nakon cezariana, čak i sa svim vašim željama - spinalna anestezija će imobilizirati noge dulje vrijeme. Emocionalno, možete osjetiti uspon, val snage, jer adrenalin potrčao u krv u trenutku rođenja. Ali fizički, nakon porođaja, tijelo je oslabljeno, a nakon operacije je ozlijeđeno i oštećeno.

Prilagodite se činjenici da je sve već iza, dijete je zdravo, sve je u redu. Pokušajte spavati, odmarati se i opustiti. Vraćanje snage glavni je zadatak u prvim danima nakon rođenja.

Nakon 8-10 sati, noge se postupno "odmiču" od anestezije, osjetljivost će se vratiti. Ali to također ne znači da ste spremni preuzeti vertikalni položaj. Sve odluke u postoperativnom razdoblju i razdoblje pronalaženja žene u intenzivnoj njezi pohađaju liječnika. Neposredno nakon ulaska u jedinicu intenzivne njege, s određenom frekvencijom mjerit ćete tlakom, pulsom, procjenom obilje sekreta, kontraktilnosti maternice. Ovi pokazatelji će omogućiti liječnicima da daju sliku vašeg stanja nakon porođaja, ovisi o tome koliko brzo imate dopuštenje da ustane, sjesti i ustati.

Trebali biste sjesti po prvi put nakon carskog rezca samo uz pomoć medicinske sestre. Najvjerojatnije ćete osjetiti vrtoglavicu, i to je normalno. Ako vrtoglavica prođe brzo, možete pokušati ustati. Potrebno je polagano i precizno izvršiti sve pokrete. Nepovezivanje u potpunosti ne uspijeva. Prvih dana kad ćete se malo hodati, bol u području šavova neće vam omogućiti da se ispravite.

Nakon što se majka i dijete prenesu na postpartum odjel za zajednički boravak, savjetuje se da ne leći i pokušati se preseliti više. Šetnja na kratkim udaljenostima - uz odjel, duž hodnika. Budući da se maternica počinje smanjivati, to će također spriječiti formiranje postoperativnih adhezija.

Kasnije, tijekom razdoblja oporavka, naučite lagano izlaziti iz kreveta s rukom.

Koliko se ne može naprezati nakon carskog cara

Često, nakon češkog dijela, žene imaju problema sa crijevima. Zatvor i hemoroidi mogu se pojaviti. Hemoroidi mogu nastati i tijekom trudnoće i nakon porođaja. To se događa zbog pritiska fetusa na rektumu. Posebno često se to događa u posljednjem terminu, kada je masa fetusa maksimalna.

U prisutnosti hemoroida se uopće ne može naprezati. Inače, rizik ćete otežati slučaj - može doći do pukotina, krvarenja, prolapsa rektuma u vrijeme pražnjenja. Koristite svijeće od glicerina, one su sigurne za dijete i pomažu u borbi s problemom zatvora.

Ne možete gurati i držati šavove zajedno. Tijekom guranja mišići peritoneuma su jako napete, a uterus je napet. Unatoč činjenici da je nakon carski rez, ožiljak dobro ukrašen (ne može se lako raspršiti), ne biste trebali raditi izvan radnog vremena sve dok se ubode ne uklone.

Da bi olakšalo dolazak u WC u prvim mjesecima nakon carskog reza, jedite povrće, a ne zaboravite na prehranu dojenja.

Suočeni s zatvorom nakon carskog reza, sjetite se da je ovo privremeni fenomen, a nakon nekog vremena stolice se vraćaju na normalu

U drugoj trudnoći bio sam u stanju "uživati" u prisutnosti hemoroida. Bio je mali i nije izazvao nikakve posebne probleme. Ali nakon rođenja, bio sam suočen s problemom pokreta crijeva. Stolica je bila bolna i rijetka. Pokušao sam normalizirati situaciju pravilnom prehranom i povećanjem količine tekućine. Sve je bolje za oko 3 mjeseca nakon COP-a.

Kroz koliko ih je uklonilo kateter

Mokraćni kateter jedan je od problema bilo koje operacije. Tijekom anestezije, iscjedak mokraće se ne može kontrolirati, pa se umetne kateter, urin se stapa u vrećicu.

Boja i volumen mokraće omogućuju praćenje stanja pacijenata tijekom carskog razdoblja. Nedostatak krvi u mokraći je znak da mokraćni mjehur nije pogođen tijekom operacije.

Prvi dan kateter će stajati u mjehuru i nakon isporuke. Tijekom perioda anestezije njegova prisutnost se ne osjeća. Kasnije to uzrokuje malu nelagodu.

Kateter se uklanja prije nego što se prenese s reanimacije u postpartum. Već ćete biti osigurani da možete urinirati nakon poroda. To je također pokazatelj normalnog funkcioniranja tijela nakon isporuke.

Brzo izvucite kateter, duboko udahnuvši i umetnite.

Trajanje poslijeporođajnog razdoblja nakon carskog reza

Nakon carski rez, žena se oporavlja malo duže nego nakon prirodnog porođaja (EP). Kao i nakon bilo koje operacije usporava proces oporavka, traumatizirajući integritet tkiva i organa. U slučaju porođaja to je uterus i abdominalni zid.

Zbog traume, kontraktilna funkcija maternice usporava, a proces usađivanja lochia (postpartum discharge) također se usporava. U pravilu, u carevima žene ima ih manje, odnosno, potrebno je više vremena za potpuno vratiti maternicu u svoju bivšu veličinu.

Nakon vaginalne dostave, razdoblje oporavka traje do 40 dana, nakon COP-a oko 60 dana. Čak i ako je tijekom EP žena bila pričvršćena na perineum, takvi šavovi brže se liječe od ožiljka i šavova nakon CS.

Sada, tijekom porođaja, liječnici koriste samoizabirajuće niti, što omogućuje ženi da ne uklanja šavove, a vremenom rane liječe, niti se rastopiti.

Nakon 2 COP-a ožiljak je također bio ušiven sa samonosivim nitima. Ali budući da sam puna žena, pa čak i nakon prvog CU rastegnutog protežućim (strijama) i velikim voćem, trbuh visi u vrećici, ozdravljenje šavova bilo je teško i dugo. Dvanaestog dana, ginekolog je rekao da je u mom slučaju još bolje ukloniti šavove, inače će se otopiti pola godine s takvim progibima, više nego subkutanim abdominalnim masnim tkivom. Kirurg mi je uzeo šavove, nakon čega je bol postao mnogo manji.

Spremite se tijekom razdoblja oporavka nakon COP-a - nemojte dizati teške, opustite se bebom, provodite više vremena na svježem zraku

Razdoblje oporavka svake žene traje drugačije vrijeme. Ovisi o mnogim čimbenicima:

 • pojedinačne osobine. Nemoguće je da se sve žene međusobno uspoređuju. Svako rađanje je individualno, stanje djeteta je individualno, situacija u obitelji, odnos s mužem i mnogi drugi čimbenici utječu na razdoblje potpunog oporavka žene nakon COP-a;
 • psihološko stanje. To u potpunosti ovisi o okolišu - odnos sa supružnikom, rodbinom, majčinom spremnošću da se potpuno dade bebi itd.;
 • fizičko stanje. Prag svake žene je drugačiji. Netko u nekoliko dana zaboravi na bol, a netko još dugo ne može spavati, u potpunosti se brine za dijete;
 • prisutnost / odsutnost komplikacija. Ovaj se čimbenik može pripisati fizičkom stanju. Uostalom, ako nakon operacije žena ima komplikacije u obliku navale šavova ili otkrića ostataka posteljice u maternici, nema pitanja o završetku perioda oporavka. Dodatne poteškoće će samo povećati ovo razdoblje, a također ostaviti neugodne osjećaje u sjećanju, što će dodati emocije na opće psihološko stanje žene nakon porođaja.

Plan oporavka Cesareja

Budući da je CS kirurška intervencija, zadatak broj jedan bit će sprečavanje komplikacija. Da bi to učinili, bez iznimke, u maternici, novootkrivena mama prima oksitocinske injekcije za pravovremeno smanjenje maternice. Kašnjenje u uklanjanju lochia, koja se oslobađa u vrijeme kontrakcije maternice, može uzrokovati najčešću komplikaciju - prisutnost u maternici placente i njegovih dijelova. U tom slučaju, žena će neizbježno otići u bolnicu gdje čiste maternicu.

Ovisno o stanju ožiljka i šavova, antibiotici se također mogu propisati za 5-7 dana. Nemojte odustati od ove mjere. Antibiotici neće dopustiti da upalni proces napreduje, što uvelike olakšava stanje bolesnika.

Nemojte zanemariti i lijekove protiv bolova. Nakon COP-a, oni su smješteni od trenutka rođenja do izbijanja iz bolnice. Čak i ako vam se čini da je stanje lakše, nemojte odustati od anestetičkog ubrizgavanja, možda je i prethodna primjena lijeka još uvijek valjana. A to znači da će, nakon prestanka djelovanja, u potpunosti osjetiti svu bol. Ovo nije dobro, jer majka mora biti mirna i odgovarajuća.

Uz povoljan tijek postpartumnog razdoblja nakon CS-a, nema propisanih antibiotika.

Za brzi oporavak, počnite fizičku aktivnost u prvim danima nakon rođenja. Pokušajte sjesti i spavati češće, ali pažljivo. Lagano zagrijte noge točno na krevetu. Glavna stvar - nemojte trpjeti želudac, kako ne bi ugrozili integritet šavova.

Iscjeljenje šavova

Kako bi se šava brže izliječila, redovito se liječi antiseptičkim rješenjima dok je još u bolnici. Često je ovo otopina mangana, koja dezinficira kožu i osuši mjesta ubrizgavanja na šav.

Samozapaljive niti bi se trebale otopiti nakon 7-8 dana nakon CS. Nakon toga, nastavite obrađivati ​​šavove kod kuće sve dok ne popunite ozdravljenje.

Također možete koristiti sterilne zavjese tako da šav ne dođe u dodir s praonicom, a nijedna od njih ne nosi nikakvu odjeću.

Ako na šavu postoji hiperemija (crvenilo), može se propisati dodatno liječenje - na primjer, Xeroform prah.

Xeroform je prašak koji ima žutu boju, neznatan osebujni miris, priprema se u receptorskoj ljekarni

Zamjenjujući otopinom mangana, Xeroform se nanosi na šav. Ima dezinfekciju, adstrigentno djelovanje i sušenje.

Čak iu bolnici, možda ćete biti dodijeljeni postupcima u fizičkoj sobi - UHF i elektroforezi. Ovi postupci pomažu tkivima da se oporave i regeneriraju brže. Nakon iscjednje, ginekolog može dodatno odrediti niz postupaka.

Xeroform mi je puno pomogao. Iscjeljivanje šavova bio je spor i bolan. Srodnici su ovaj prekrasni prah donijeli u maternicu. I nakon iscrpljivanja, muž je to primio na moju iscjeljujuću šav.

Obnova menstruacijskog ciklusa

Obnova nakon menstruacije COP ovisit će o prisutnosti ili odsutnosti dojenja (HB). S HB, prva poslije porođaja menstruacija će doći u 6-12 mjeseci. Ako se to ne dogodi, ne odgađajte posjet liječniku. Uz umjetno hranjenje, menstruacija može početi 2-3 mjeseca nakon CS. Redovitost se također gradi u roku od nekoliko mjeseci.

Postpartum lochia nije povezan s postpartum menstruationom, pa ne biste trebali usporediti ta dva procesa.

Važno je! Ne zaboravite da prisutnost HB-a ne spasi ženu od trudnoće.

Iako tijekom tog perioda hormonski prolaktin kontrolira rad reproduktivnog sustava mlade majke, koji inhibira rad jajnika i sprječava ovulaciju, ali je moguće pojava trudnoće, ne zaboravite na to. U situaciji kada, tijekom HB-a, žena postane trudna, dob će se roditi. U slučaju KS, preporuča se izbjegavati trudnoću dvije godine kako bi se vratio i potpuno izliječio uterusni ožiljak. Imati dijete godinu dana nakon COP-a predstavlja veliki rizik za majku i dijete.

Obratite pozornost na pravilnost i obilje menstruacije nakon COP-a. Ako je iscjedak prevelik ili, naprotiv, nedostatak je, dogovorite sastanak s liječnikom radi savjetovanja.

Slika oporavka

Naravno, svaka žena nakon cezariannog dijela želi se riješiti trbuha koja se proteže tijekom trudnoće. Ovo je najproblematičniji dio tijela nakon porođaja. Također, mlade majke može se smetati strijama i celulitom. Tijekom trudnoće, aktivnost tijela se smanjuje, stil života postaje manje pokretljiv, odgovarajuće nedostatke kože i brojke se pojavljuju općenito.

Požurivanje uz uvođenje u post-partum život sport ne vrijedi. Preporučite punopravni sport uključiti u plan oporavka najranije 6 mjeseci nakon COP-a. Najbolja vježba u borbi protiv protjecanja trbušnog tiska. Prve kratke vježbe na tisku treba obaviti najranije 4-6 tjedana nakon operacije.

U prvim mjesecima je bolje da se uopće ne koristite dumbbellima. Nakon restauracije i ozdravljenja šavova, počnite s uvođenjem sredstava za vaganje s najnižom težinom, ali ne više od 3-4 kg.

Plan za vraćanje broja nakon COP-a ne bi trebao početi s takvim sportovima kao što su:

 • atletika na stazi i terenu;
 • odbojku, košarku i bilo koji drugi aktivni sport s loptom
 • tenis;
 • utega;
 • aktivno bicikliranje.

Imala sam policajac u nuždi. Dobio sam bod za trudnoću +25 kg. Sada dobro izgledam. Dijete ima 1,5 godina. 170 visine, težine 51 kg. Sve prije rođenja. Šav je gotovo neprimjetan. Tanka nit. Ali nisam sjedio u stanju mirovanja. 1,5 mjeseca nakon COP-a već sam bio na stadionu. Kod kuće, dok je dijete spavalo, tresak je pritisnuo, sjela je, svakodnevno se stresla. Uvijek sam bio uključen u sport, pa je to moja radost. Svake večeri nužno je kontrastni tuš. Maslinovo ulje svakodnevno se utrlja u kožu. Svakog dana počeo sam piti vodu - 2-3 litre vode, prije nego što nisam mogao piti toliko vode. Dijete je imalo dijatezu, izlio je, tako da je jeli malo hrane. I vrlo tanak. Neću slikati, ali već od 4 mjeseca bio sam na IW-u, a hormoni su se vratili u normalu, a težina se vratila na moju bivšu.

4. Gost

http://www.woman.ru/beauty/body/thread/4486229/

Bez uključivanja sporta u život bit će iznimno teško riješiti se trbuha i vratiti se starom

Izradite vlastiti program vježbanja za izvedbu kod kuće. Preporučujemo da u njemu uključite osnovne i jednostavne vježbe:

 1. U položaju na bočnoj strani naizmjenično se podižu noge bez savijanja na koljenima. Prsti noge bi vas trebali gledati.
 2. Udišite, ustajte na sve četiri. Istodobno podignite ruku i nogu suprotnih udova (lijeva noga / desna ruka, desna noga / lijeva ruka). Glava je nastavak vrata i mora biti u skladu s njom. Držite ruku i nogu na nekoliko sekundi.
 3. U sklonoj poziciji napunite i povucite trbuh. Istodobno, ruke leže ispod glave, noge su savijene na koljenima i malo razdvojene. Napunite trbuh tijekom udisanja, izdahnite dok izdišete.
 4. Lezi na vašoj strani, jedna ruka savijena u lakat i držanje glave, druga leži pred vama. Noga na koju laže mora biti podignuta koliko god je to moguće, druga noga je ispred vas. Tada se strane moraju mijenjati.
 5. Sjedi na zid. Stajati blizu zida. Osjetite kontakt sa zidom lopatica i stražnjice. Učinite usporene sjednice, pokušavajući ne odrezati lopatice i stražnjice ramena.

Uz sport, prehrana igra važnu ulogu. Uključivanje sportskog opterećenja, ali bez promjene prehrane, ne možete postići željene rezultate. Kalorije koje su se spustile tijekom vježbanja vratit će se pogrešnom hranom.

Preporučljivo je isključiti iz prehrambenih slatkiša, pekarskih proizvoda, dodati više povrća, vode, zelenila.

Imam dvoje djece, najmlađi ima 5 godina. Mogu vam reći samo o strijama, prekomjernoj težini (15 godina) i celulitu. Dakle, sve sam se riješio nakon rođenja od oko 6-8 mjeseci. Ono što sam učinio: pio sam 2 litre vode dnevno (nisam htjela piti, ali sam se prisilila), prestala jesti slatkiše, tjesteninu i krumpir, dva puta tjedno sam napravila omatanje crvenom paprom, koristila vruće piling u mojoj duši (ne sjećam se imena, u narančastoj jar) + namazana kremama iste tvrtke. Nisam uklonio strijama laserom, samo sam koristio ove alate. Mogu reći da je sada koža vrlo lijepa, cijelo tijelo je zategnuto.

Lil'ka

http://www.woman.ru/beauty/body/thread/4486229/

Veliki početak bit će poučavanje. Oni će dopustiti da troše energiju, ali istovremeno ne pretjerujući na oštećene mišiće.

Video. Leslie Sansone: Pješačenje s Leslie Sansone 1 milju

Pokušala je učiti s Leslie Sansonom. Izvrsni trening - nema brzine vožnje, ali istodobno sam se znojio i izgubio gram višak težine sa svakom satom.

Oporavak dojki

Pored nedostataka likova, svaka žena nakon porođaja suočena je s problemom promjena dojki - koža postaje labav, slaba, dojka više nije elastična i nije zategnuta. Sve se to događa s promjenom procesa u dojci - tijekom trudnoće, masno tkivo je zamijenjeno žljezdanim tkivom, tako se mliječne žlijezde pripremaju za hranjenje bebe. Nakon poroda, s prestankom laktacije, žljezdano tkivo mora biti zamijenjeno masnim tkivom, ali prvo se taj proces ne može odmah dogoditi, a drugo, rastegnuta koža u svakom slučaju ne može postati ista.

Ali nemojte paničariti, s vremenom i zahvaljujući vašim naporima, svoje dojke možete dati lijepom i zavodljivom izgledu.

Da biste to učinili, potrebno je djelovati s različitih strana, i to:

 1. Učinite vašu prehranu ispravno. Uključite više aminokiselina i vitamina u prehranu. Takva prehrana bit će korisna tijelu kao cjelini.
 2. Vježba. Postoje posebne vježbe za prsa. Promijenite dnevnu rutinu da biste uključili vježbe za prsa.
 3. Pomozite vratiti kožu dojke uz pomoć maski i drugih kozmetičkih proizvoda.
 4. Napravite kadu kontrasta dok tuširate.
 5. Osim toga, napravite tečaj za masažu, ako je moguće.

Ovaj set vježbi nije kompliciran i neće imati puno vremena za dovršetak.

Evo nekoliko vježbi koje će vam pomoći da se vratite natrag:

 1. Stisnuvši ruke. Podignite nogama razmaknutim od ramena. Spojite dlanove i oduprite se jedni drugima. Držite ruke pod naponom 1-2 minute. Zatim opustite ruke i spustite ih. Ponovite vježbu 5 puta.
 2. Squeezing loptu. Uzmi loptu, širi laktove na strane, stavlja dlanove na loptu. Pokušajte stisnuti loptu dlanovima, držeći pozu za 1-2 minute.
 3. Podizanje tegovića. Za izvođenje vježbe koristite male tegove za tjelovježbu (2-3 kg). Ispružite ruke s dumbbelima ispred vas, malo razdvojene. Alternativno savijati i odvojiti ruke. Pazite na ravno disanje. Izvršite vježbu 2-3 minute.
 4. Škare. Ponovite kretanje unakrsno rukama, mijenjajući položaj ruku iznad / ispod. Držite se ravnomjerno. Gledajte svoj dah. Učinite ovu vježbu 2-3 minute.
 5. Nagibe buba. Uzmi bućice, savijte laktove i dijelite se na stranu tako da se laktovi udaljavaju od vas. Bez izravnavanja laktova, podignite i spustite ruke na strane. Tijelo bi trebalo malo nagnuti prema naprijed.
 6. Podizanje ruku Stajati u početnoj poziciji. Ruke pritisne na stranu bedra, prsti se stisnu u šake. Istodobno podignite ruke na strane sve dok vaše ramena nisu mogle, a zatim ih smanjite. Ponovite vježbu 1-2 minute.
 7. Pushups 1. Idite na slobodan zid i nagnuti ga na dlanovima. Pokrenite push-ups sa zida, bez naslonjača na tijelo. Izvršite vježbu 1-2 minute.
 8. Pushups 2. Naslonite dlanove na zid i savijte laktove, pritiskajući ih na svoje tijelo. U tom položaju izvršite sklekove za 1-2 minute.

Alternativa tjelesnoj vježbi je plivanje u bazenu. Ako si možete priuštiti ovaj luksuz u prisutnosti djeteta, bit će divno utjecati na sve mišićne skupine u vašem tijelu. Tijekom plivanja prsa se savršeno povlače.

Obnova kose, zuba i noktiju nakon COP-a

Kosa, zubi i nokti katastrofalno počinju trpjeti čak i tijekom trudnoće. Ne morate to dugo razmišljati, sve se može objasniti - dijete raste, kosturni oblici, osnovni zubi, raste kosa. Fetus, kao i svako drugo biće, zahtijeva kalcij za vitalnu aktivnost. Dijete u želucu ekstrahira kalcij na račun mame. Zato je zubima i noktima samo katastrofa. Kako bi održali razinu kalcija u tijelu, trudnice su propisane kompleksima vitamina i minerala.

Nakon poroda, nastavite primati. U ljekarnama takvi kompleksi prodali su mnogo, za svaki novčanik.

Nemojte zaboraviti dodati hranu bogatu kalcijem. To uključuje tvrdi sir, crni kruh, mlijeko, škampi, kupus, sir, vrhnje, poriluk, sušeno voće.

Nedostatak kalcija očituje se u umoru, razdražljivosti i anksioznosti

Važno je! Kalcij se u potpunosti apsorbira samo s dovoljnom razinom vitamina D. Dobivamo ga od sunčeve svjetlosti, bilo kao riblje ulje ili vodena otopina vitamina D.

Da biste vratili kosu, također možete uzeti komplekse vitamina za cijelo tijelo, ili posebno za kosu.

Foto galerija: vitaminski kompleksi za obnavljanje kose i noktiju

Koristite također maske. Veliki asortiman maski sada je dostupan u trgovinama, a kod kuće možete koristiti proizvode za jačanje i vraćanje kose. Na primjer, bojno ulje. Vrlo je djelotvoran za rast, jer je problem gubitka kose vrlo važan za žene nakon porođaja.

Nakon prvog i drugog rođenja, kosa mi je bila vrlo uska. Jednom sam čak mislio da moram vidjeti liječnika, jer toliko dlaka nije mogla ostati na češlju baš kao što je to. Tijekom vremena sve se vratilo u normalu. Koristi se kamenac i obnavljaju kupljene maske.

Obnova probave i metabolizma

Da biste vratili metabolizam nakon poroda, a time i probavu, potrebno je prilagoditi svoj način života zdravom, koji uključuje zdravu prehranu, sport i šetnje.

Žaliti zbog postizanja tog cilja je pogrešno, jer nakon poroda ženi doji dijete i trebala bi dobro jesti, tako da je mlijeko hranjivo i zdravo za bebu.

Smetnje bi trebale biti u malim dijelovima, tako da tijelo neće moći odgoditi strateške rezerve u obliku masnoća. Uključite u vašu prehranu svježe povrće, više voća, svježe ribe, sir, jetru, jaja. Budite sigurni da povremeno imate žitarice za doručak. Ako je moguće, odustati od slatke hrane koja sadrži velike količine šećera - to je lažna hrana za tijelo.

Usput, tijekom gladovanja metabolizam se smanjuje, stoga se hranite za cijeli dan. U večernjim satima je bolje razmišljati o jelima, bilo bi dobro pripremiti hranu unaprijed za svaki prijam i staviti ih u kontejnere. Dakle, sigurno nećete jesti nešto loše.

Obnova metabolizma također će pomoći u pridržavanju spavanja i aktivnosti. Ovo je vrlo važno. Da bi tijelo ispravno funkcioniralo, trebalo mu je dovoljno vremena za odmor i budanost.

Provedite više vremena na svježem zraku. Neka bude samo šetnja s kolicima. Glavna stvar je ne sjesti na klupu, nego hodati i kretati se.

Umjereno fizičko naprezanje također će biti asistent u uspostavi probave i metabolizma nakon COP-a. Stajalište peristalzije neće se pojaviti tijekom kretanja i laganog opterećenja.

Stav tijela

Poremećeno držanje leži u istim 9 mjeseci trudnoće. Žena se navikla na hodanje s hodom patke, mašući s jedne na drugu stranu. Bol u trbuhu, jer se cijela trudnoća nije trebala držati prikladna, mišići su izgubili naviku da su u stalnom tonu. Fetus je u želucu, plus amnionska tekućina i težina maternice - sve to uzrokuje da žena razbije ispravan položaj, teški teret vuče naprijed. I tako cijela trudnoća, s povećanjem težine ispred.

Nepravilno držanje je samo navika koju možete i morate se boriti, jer je navika, kao što znate, razvijena u roku od 21 dan

Ispada da je slomljena držanje i hod navika koja je nesvjesno postala normom za ženu nakon poroda. I sa svim navikama koje vam treba i mogu se boriti.

 • pokušajte kontrolirati sebe. Jasno je da je nakon porođaja s djetetom teško, ali ženi nema ništa nemoguće. Nije li tako? Povucite se svojim unutarnjim "I." Nemojte biti lijeni da budete lijepi, čak i uz hrpu briga u glavi;
 • Koristite korzeti. Na prodaju su korzeti koji će kontrolirati vaš stav. Možete ih hodati i kod kuće i nositi ispod odjeće, čak i izvan kuće;
 • Nemojte odustati od potpunog nošenja peta. Kada stavite peta ili češalj, nehotice se uspravite, jer samo tako možete zadržati ravnotežu. Nemojte se mučiti ako vam ove cipele ne volite nakon poroda. Povremeno nosite pete;
 • učini tečaj za masažu. Stručnjak će vam pomoći da opustite mišiće na leđima i vratu, oslobodite napetost.

Video: lijepo držanje nakon porođaja - vježbe sa stupa

Oporavak mišića zdjelice

Nakon carski rez, to nisu samo mišići trbušnog zida koji pate, ali i mišići zdjelice također slabe tijekom trudnoće. Osjećati se dobrodošlicom i uživati ​​u intimnoj bliskosti s mužem, naučite trenirati vaše mišiće.

Ako nikada niste susreli te informacije i ne znate u kojim uvjetima vaše mišiće dna zdjelice, imajte na umu sljedeće simptome:

 • smanjena osjetljivost;
 • postoji suha vagine;
 • bol tijekom odnosa;
 • čujete zvuk izlaznog zraka tijekom seksa;
 • osjećaj vaginalne distenzije.

Ako ste zabilježili dva ili više znakova, možemo reći da su vaši intimni mišići rastegnuti. Nemojte očajavati, mišići zdjelice mogu biti savršeno obučeni.

Pomoću posebnih vježbi Kegel možete učiniti vaš seksualni život svjetlijim i raznolikijim:

 • nakon treninga vagina se sužava, postaje elastičnija, rebara;
 • moći ćete riješiti probleme s postizanjem orgazma;
 • takve vježbe služe kao prevencija urinarne inkontinencije;
 • spasiti se od pada iz zdjeličnih organa s godinama;
 • Obučeni mišići će produžiti mladost mladih, a trenutak početka menopauze bit će odgođen.

Najbolje je početi trenirati intimne mišiće prije rođenja, a proces isporuke će biti lakši (govoriti o prirodnom porođaju):

Kegelove vježbe su jednostavne na prvi pogled, ali u stvari mogu biti daleko od prvog trenutka.

 1. Prosijite mišiće dna zdjelice prema gore i prema unutra, razmaknute širine ramena, dlanove ležaju na stražnjici.
 2. Procijedite mišiće dna zdjelice u smjeru prema gore i prema unutra, klečeći (na sva četiri), dok glava počiva na rukama.
 3. Ležanje na trbuhu i savijanje jedne noge na koljenu, opuštanje i naprezanje mišića zdjelice naizmjenično.
 4. Lezite na leđima, savijte noge na koljenima i širite ih na stranu. Jedna ruka leži ispod guza, a druga na trbuhu. Opustite se i zategnite mišiće dna zdjelice, pomažući dlanovima.
 5. Sjedeći, prekriženih nogu i ravnanje leđa, iscijedite mišiće prema gore i prema unutra, kao da dolaze s poda.
 6. Noge na strane, ruke na koljenima, tijelo je nagnuto prema naprijed, mišići zdjelice su napeti. Povucite mišiće prema gore i prema natrag.

Osim vježbi za vraćanje mišića zdjelice, možete koristiti posebne intimne trenere. U pravilu, ti simulatori imaju oblik kuglica povezanih nitom. Korištenje takvih kugli kod kuće zahtijeva znanje i vještine za njihovo korištenje. Inače, možete samo naštetiti sluznici unutarnjih genitalnih organa. Prije uporabe posavjetujte se sa stručnjakom.

Izaberite trenera iz visokokvalitetnih materijala kako ne biste oštetili unutarnje organe i ne zarazili infekciju.

Pucanj za oporavak

Promjena mišića pupčnjeg prstena zove se pupčana kila. To se događa kod žena nakon porođaja, kada veliki trbusi rastu tijekom trudnoće i često nakon COP-a. Mi ćemo popraviti ovu bolest, moguće je vratiti pupak mišiće.

Tijekom trudnoće, fetus je posebno velika, sa silom pritiska na trbušni zid, to uzrokuje mišićnu slabost kružni prsten. To se događa i ako je žena zabrinuta zbog konstipacije, taj se fenomen javlja već u posljednjoj fazi trudnoće. Prekomjerna težina također igra veliku ulogu u slabljenju tih mišića.

Može se boriti s umbilikalnom kila s antispazmodnim sredstvima, također se preporučuje jačanje mišića trbušne stijenke trbušnih vježbi i nositi poseban zavoj.

Važno je! Vježbe na tiskovnoj osnovi trebaju biti odgođene do prestanka poslijepora.

Kako bi se spriječio pojavu kljunčane kile, žene se preporučuju prije trudnoće:

 • držite svoju težinu pod kontrolom i borite se s viškom;
 • igrati se sportom i zadržati mišiće, uključujući mišiće abdominalnog zida, u dobroj formi;
 • tijekom trudnoće obvezno je koristiti prenatalni zavoj. Pomoći će mišićima da budu na pravom mjestu.

Umbilikalna kila je fuzija ožiljaka nakon COP-a

Psihološki oporavak

S psihološkog stajališta, žena nakon porođaja često doživljava poteškoće. Oni se manifestiraju u obliku depresije i umora. Često je nakon carskog režima mlađa majka okrivila sebe zbog toga što nije mogla "normalno rađati", "nije uspjela nositi se", da je rođenje djeteta prošlo kao da je ona. Češće, takve misli posjećuju žene koje su imale policijsku nesreću. Vjeruje se da kada se COP planira i unaprijed imenuje, očekivana majka ima vremena pripremiti se za tu misao, razmisliti i razmisliti.

Posebno teška psihologija daje operaciju protivnicima COP-a, koji su sigurni da samo prirodno porođanje može glatko i pozitivno djelovati za dijete. Teško je za takve žene u postpartum razdoblju. Nisu definitivno bili spremni za ovaj prijelaz događaja.

Budite sigurni da ste pohađali tečajeve za trudnice, gdje postoji carski rez. Zamolite moderatora da razrađuje ova ili druga pitanja. Dobijte maksimalne informacije, postavljajte pitanja, raspravite i riješite se strahova.

Sve zbog preustroja hormona u postpartum periodu. Ona je ona koja mijenja raspoloženje, vraća se do rođenja, razmišljajući o pojedinostima. Od određene točke, to je čak i norma, jer se hormonalna pozadina žene zapravo mijenja nakon poroda, baš kao što se mijenja tijekom trudnoće.

Ako smatrate da sve više i više negativnih misli, raspoloženje postaje sve gore, ne oklijevajte - kontaktirajte psihologu za pomoć jer beba treba veselu i zdravu majku koja voli, brine i uživa svaki dan majčinstva.

Nemojte zanemariti brigu i pomoć voljenih. Samo u tom razdoblju, kada su sjećanja i osjećaje procesa porođaja još uvijek tako svježi, željeli biste ih podijeliti. Recite vašem mužu ili djevojci kako je povrijeđena i zastrašujuća. Podijelite svoje osjećaje, postat će lakše. Nemoj šutjeti.

Ako se u trenutku poslijeporođajne depresije čini da bez obzira na to što će se dogoditi, onda razmislite o bebi - to ovisi o vama ne samo fizički u pogledu hranjenja, hodanja i kupanja, nego i emocija. Napunite svoje dijete samo pozitivnim osjećajima.

Zapamtite da ste dirigent raspoloženja i opće države od majke do bebe

Iskreno, nakon dva rođenja nisam doživio psihološke probleme, i željene su trudnoće. Ali okruženi su susreli žene s manifestacijom u različitim stupnjevima, postpartumna depresija. Savjetovanje psihologa, ili barem podrška voljenima, izuzetno je potrebno za ženu u tom razdoblju. Ne povlačite se u sebe, nemojte zanemariti pomoć, i sve će se postupno poboljšavati.

Kako se oporaviti od carskog reza, ako je majka starija od 35 godina

Sada sve više i više žene rađaju nakon 35-40 godina, postoje slučajevi kada se u ovoj dobi prvođođenje pojavljuje u obitelji.

Djeca su uvijek sretna za bračni par. Kažu da trudnoća čini ženu mlađom. Sve je u redu, ako ne i za neke, ali:

 • S godinama, žene postaju sve više kroničnih bolesti. Izvlačenje djeteta nije lagan zadatak u bilo kojoj dobi, što je starija majka, to je veći stres što ga doživljava tijekom trudnoće;
 • trudnoća nakon 35 godina smatra se teškim, jer postoji visoki rizik od kromosomskih abnormalnosti, kao što je Downov sindrom itd.;
 • Čuvajući trudnoću u kasnijoj dobi, žena bi trebala razmišljati o budućnosti tog djeteta. Uostalom, svake godine starost majke ne postaje manje, nitko ne daje dugotrajno jamstvo, a ne opterećuje dobne životne bolesti.

Obnavljanje nakon poroda nakon 35 godina može biti malo duže. To ovisi o zdravlju novopečene majke.

Pazite da pažljivo pregledate prije trudnoće, ako je planirano. Ako ne, onda nakon rođenja djeteta, posjetite stručnjake upravo onih područja u kojima je vaše zdravlje "hromo", jer trudnoća pobjeđuje slabe točke tijela. Opterećenje tijekom nošenja djeteta može utjecati na organe i organske sustave koji su bili poremećeni prije trudnoće.

Čini se da, unatoč iskustvu i mogućim višestrukim iskustvima majčinstva, žena nakon 35-40 godina teško je izdržati besane noći, nedostatak slobodnog vremena i puno kućanskih poslova. Da ne biste žalili rađanje kasnog djeteta, zatražite pomoć od stručnjaka. Pomoći će da se shvati i vidi svijet sretne majke na novi način.

Biti majka je sreća za ženu, ali sva se pitanja moraju mudro pristupiti.

Što može pomoći u oporavku nakon carskog reza

Svaka žena nakon COP-a želi se što prije vratiti na prethodni obrazac. To se odnosi i na fizičke i emocionalne sposobnosti. Želim biti više prije trudnoće.

Za brzi oporavak upotrijebite nekoliko savjeta:

 • što je prije moguće, početi šetnju nakon operacije. To će spriječiti nastanak prianjanja i pomoći da se brzo odmakne od anestezije i njegovih učinaka;
 • nosi zavoj. Stavite ga u prvih nekoliko dana nakon COP-a, naravno, uz dopuštenje liječnika. Obloga će pomoći zadržati oslabljene trbušne mišiće, ožiljak će biti u mirovanju, šavovi će biti pokriveni i zaštićeni od oštećenja, pritisnuta. To će olakšati kašljanje i kihanje;
 • Ne zaboravite na kompresirajuću odjeću. Rad COP-a treba provoditi strogo u kompresivnim čarapama. Također se preporučuje da se neko vrijeme nose nakon rođenja. Spriječavaju razvoj tromboze;
 • promatrati higijenske šavove. Tretirajte šav čak i nakon iscjedka iz bolnice, sve do potpunog iscjeljenja. Pokrijte ga sterilnim premazom kako biste spriječili onečišćenje i mehanička oštećenja;
 • promatrati san i odmor. Spavajte što je više moguće s djetetom;
 • hodajte više i ostanite na otvorenom. Kisik je koristan za regeneraciju tkiva i opće stanje tijela;
 • dobro jesti Vaše tijelo treba snage da se oporavi. Uključite hranu koja sadrži željezo u vašu prehranu. Žene koje rađaju često imaju anemiju;
 • piti vitamine. Dijete je odraslo zahvaljujući vašim vitaminima i mikroelementima dok ste bili u želucu. Potrebno je nadopuniti svoje zalihe;
 • piti više vode. Ovo će biti korisno za laktaciju i pravovremeno pražnjenje crijeva i mokraćnog mjehura.

Video: Brzo oporavak nakon cezariannog dijela

Video: kako preživjeti carski rez

Ako se carski rez treba naznačiti, uzmite je zdravo za gotovo, obratite se liječniku, savjetujte se i upišite podatke. Ako razmišljate o tome što odabrati - prirodni porod ili COP, i mislite da je COP alternativa bolnom i bolnom porođaju, onda pročitajte informacije o razdoblju oporavka i pripremite se za njih.