Što hraniti dijete u 5,5 mjeseci

Rođenja

U dobi od 5 mjeseci, majka bi se trebala usredotočiti na dijete. Odrastao je, počeo se kretati više, emocionalno reagira na okoliš i ljude. Potrebna mu je velika energija koju dobiva od hrane. Sada dijete možda već nedostaje hranjivih tvari izvedenih samo od majčinog mlijeka ili mliječne formule. To znači da je došlo vrijeme za uvođenje komplementarne hrane.

Djeca obično jedu uobičajenu hranu bez ikakvih problema, ali sa sumnjom uzimaju novu vrstu hrane. Stoga, neke majke vjeruju da ne trebaju diverzificirati izbornik. No, u stvarnosti je potrebno poboljšati apetit i pružiti djetetovo tijelo s korisnim supstancama. Mama bi trebala osigurati zatrpanu zdrava prehrana i pažljivo proučiti reakciju bebe na nove proizvode. A dijete će morati naučiti hranu, neobičnu za gustoću, progutati ga i probaviti. Pomoć pri uspostavi normalne probave omogućit će pravodobnu, prilagođenu prehranu 5-mjesečne bebe, koja će mu omogućiti uživanje hrane i koristiti ga s razvojnim koristima.

Vrijeme uvođenja komplementarne hrane

Specifičnost fiziologiju, da je u toj dobi dijete još nije u stanju progutati slinu, iako želučani enzimi su spremni raditi jer 4 mjeseca, postupno poboljšanje gutanja refleksi, tako da je teško sa sigurnošću reći u kojem trenutku beba je spremna za prijelaz na novu dijetu,

Dopunska hrana su svi proizvodi djeteta prve godine pored majčinog mlijeka ili mješavina i priprema ga za odraslu prehranu. Postoji mišljenje da umjetne otočane treba dati hranu prije dojenih beba. Međutim, to je bilo istina u dalekoj prošlosti, kada kvaliteta smjese nije zadovoljavala suvremene zahtjeve, a dijete doista nije dobilo najviše hranjivih tvari iz hrane. Danas postoje dva različita mišljenja nadležnih pedijatara i renomiranih organizacija o vremenu uvođenja komplementarne hrane za bebe:

 • neki se smatraju optimalnom dobom za početak komplementarne hrane - od 4 mjeseca;
 • drugi inzistiraju na roku ne kraćem od 6 mjeseci.

Druga točka gledišta posljednjih godina prevladava. Do pola godine, majke koje se bave majkama preporučuju da jedu zdravu, ukusnu i raznovrsnu hranu, tako da maleni dobiva sve vitamine i potrebne mikroelemente od majčinog mlijeka. Umjetni roditelji dužni su osigurati najkvalitetniju prilagođenu smjesu.

Pitanje izvedivosti ranog uvođenja komplementarne hrane

Mišljenja europskih i ruskih pedijatara o suštini komplementarne hrane su radikalno različita:

 • prvi vjeruju da je to iznimno gusta hrana koja se daje djeci s žlicom;
 • Ruski doktori ovdje razumno pripisuju tekućine, uključujući fermentirano mlijeko.

U skladu s ovim razumijevanjem, mamac je zasebna napajanja koji se postupno zamjenjuje dojenje, za razliku od prehrambenih aditiva, odredi dijetu kako bi dodatak prehrani 5 mjeseci stara beba.

Tradicionalna perspektiva, inzistirajući na uvođenju rane komplementarne hrane od 4 mjeseca, temelji se na činjenici da su mnoge studije pokazale smanjenje količine hranjivih tvari u ljudskom mlijeku za 5 mjeseci. Istovremeno se povećavaju zahtjevi za sadržaj hranjivih tvari u prehrani rasta djeteta. Dakle, pedijatri, nutricionisti preporučuju uvođenje najkasnije 4 mjeseca starosti raznih sokova, non-mamac, ali kako bi se dječji želudac da se pripreme za više odrasle hrane.

Zagovornici teorije tvrde suprotno, da se ne bi trebala žuriti u pokretanju novog tipa hrane, kako ne bi uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, osobito za dijete sklonosti alergijama. U takvim slučajevima, čak i sa sokom treba čekati najmanje dva mjeseca, posebno s žitaricama i pirećim krumpirom.

O opasnosti ranog uvođenja novih proizvoda

Zdrava majčinska mlijeka, koja osigurava dovoljnu količinu majčinog mlijeka i zdrav, pravodobno rastuće i razvijene bebe, dokazuje da nema dodataka djetetovoj prehrani tijekom 5 mjeseci. Za djecu koja primaju umjetnu ili mješovitu hranu, kao i imaju specifične medicinske dijagnoze, vrijeme početka komplementarne hrane može se promijeniti unaprijed ili unatrag za mjesec dana.

Glavna opasnost od prijevremenog uvođenja komplementarne hrane je rizik od alergijske reakcije na bilo koji proizvod i prijetnju netolerancije na njegove još nepuno razvijene probavne organe djeteta. Pored toga, dojenje se može poremetiti. No, ne bismo trebali oklijevati da se upoznamo s drugim vrstama hrane, kako ne bi usporili nastajanje novih vještina: gutanje guste hrane, grickanje, žvakanje. Kasnije, takvo iskustvo može dovesti do poremećaja u radu želuca.

Teško je dati nedvosmislene preporuke o tome koja se teorija odnosi na određeno dijete. Svako dijete zaslužuje individualni pristup prehrani i zdravlju. Možete čvrsto odrediti glavne pokazatelje prilikom uvođenja novih proizvoda u prehranu djeteta tijekom 5 mjeseci:

 • ako mrvica već zna sjediti;
 • težina je veća od 6 kg;
 • samopouzdano sposoban držati i okrenuti glavu;
 • Jedite svakodnevno oko 900 g majčinog mlijeka ili formule.

Doplate su kontraindicirane s tendencijom alergije, disfunkcije crijeva i želuca, te kroničnih bolesti.

Optimalno uvođenje komplementarne hrane

Najprikladno vrijeme za početak hranjenja zdravog djeteta je hranjenje, bez obzira na to stalno konzumira mlijeko ili smjesu - 5,5 mjeseci. To vrijedi za djecu rođenu na vrijeme i na pravovremen način. Dolazi taj trenutak kada je dijete s očitom znatiželjom najbolje opaža novi proizvod. Prije toga nije bio spreman da ga asimilira, kasnije može postojati nedostatak određenih tvari (vitamini, mikroelementi). Ponekad djeca u kasnijoj dobi odbacuju nove vrste hrane: razvijaju kašnjenje u razvoju vještina žvakanja i neobičnih prehrambenih navika. Ako kasni s imenovanjem komplementarne hrane, možda ćete biti alergični na određene proizvode.

Obično, pitanje novih dodataka odlučuje pedijatar koji zna značajke svakog pojedinog djeteta. Ranije od navedenog razdoblja, propisane su dodatke za bebe sklone anemiji, s nedostatkom dobitka na težini i slabim probavnim funkcijama.

Upoznajte novu hranu

Različite stavove glede vremena početka hranjenja ne sprječavaju stručnjake da imaju zajedničko mišljenje o izborniku. Jednooblicno, oni daju prednost žitaricama, povrtnim kašama i mliječnim proizvodima, koji su u smislu strukture nedaleko poznatog mlijeka. Kefir smanjuje opterećenje jetre, suočava se s probavnim problemima i štetnim mikroorganizmima. Nakon nekoliko dana, malen sir se dodaje u hranu za jogurt u 5-mjesečnoj bebi, a nakon otprilike 10 dana jedno dojenje bit će potpuno zamijenjeno komplementarnom hranom. Preostala hranjenja, kao i prije, sastoje se od mlijeka ili mješavine.

Slijedeća zamjena izvršena je u mjesecu: posljednja hranjenja zamjenjuje se kašom, koja se priprema u smjesi. Kaša može biti pripremljena od različitih žitarica ili brašna od žitarica. Kada se primjenjuje prvi pokušaj hranjenja samo jedan proizvod u minimalnom iznosu, npr, žličice, postupno povećanje volumena, dovodi do potpunog hranjenje ako nema zazora. Zatim možete unijeti sljedeće.

Domaće žitarice nisu previše raznovrsne, čak i ako ih kombinirate s pire krumpirom, svježim sirom, sokom. Često se zamjenjuju kupnjom s dodatkom vitamina, kao i željeza i kalcija, koji sprečavaju razvoj anemije, nedostatka vitamina, rakova. Za djecu koja su alergična na mliječne proizvode, preporuča se koristiti kao hranjenje voća i žitarica pire od povrća ili žitarica brašna, koje se ne smije davati djeci s bolesnom crijevu.

Ako dijete ima anemiju u dobi od 5,5 mjeseci, čak i dodaju konzervirano meso, zasićeno visokovrijednim životinjskim bjelančevinama. Takvi su proizvodi industrijski proizvedeni od visokokvalitetnog laganog mesa pilića, purana, teletine. Kada koristite konzerviranu hranu potrebno je zapamtiti datume isteka i kalorijske vrijednosti navedene na naljepnici.

Ako je beba sklona opstipaciji ili pretjerano brzo povećava svoju težinu, poželjno je započeti uvođenje komplementarne hrane s masiranim povrćem. Preporučljivo je davati plod djetetu kasnije, jer nakon slatkog voća, djeca nerado jedu povrće, mogu potpuno odbiti. Kada najprije isprobate novu hranu, trebali biste upotrijebiti pire krumpir koji sadrži jedan proizvod.

Bolje je uvođenje sokova kasnije, nakon što se dijete navikne na druga jela: nema puno vitamina i minerala koji su potrebni djetetu i sadržani su u žitaricama, povrću, mesu. Sokovi se obično ne daju između hrane, i nakon žitarica ili povrća, kao i poslijepodnevnog čaja.

Dijete dijete u 5 mjeseci mijenja: nakon uvođenja komplementarne hrane dijete se pomiče na 5 hranjenja dnevno.

Jedenje 5-mjesečnog beba hranjene bocom zahtijeva posebnu njegu. Takve bebe vjerojatnije su od drugih da postanu alergične na nove proizvode. Poželjno je da ih vrlo pažljivo uvode u male dijelove pažljivo promatrajući kako njihovo tijelo reagira.

Dopunska pravila hranjenja

U svim fazama novog proizvoda uvedene su sve grupe beba. Prvo, dajte pola žličice, dodavajući malo svaki dan, i dovodite do punog hranjenja za jedan i pol do dva tjedna. Potrebno je pratiti reakciju djeteta. Ako se pojavi bilo koji znak prekršaja, odmah ga treba prekinuti.

Svakodnevno nije dopušteno davati djetetu nove proizvode: svaki od njih treba testirati najmanje 7 dana za redom, tek nakon toga može se ponuditi sljedeći. Za takvo će vrijeme majka razumjeti odgovor njezina malog organizma na inovaciju.

Postoje dodatni načini za imenovanje komplementarne hrane:

 • primjenjuje se samo na apsolutno zdravo dijete;
 • Ne biste trebali početi davati novi proizvod s promjenama u načinu života bebe;
 • ne možete prisiliti malog da jede ono što mu se nije svidjelo, bolje je davati ovo jelo kasnije;
 • Novo posuđe ne bi trebalo biti dosadno kako ne bi izazvalo refleks djeteta u djetetu.

Uvođenje bogatih vitamina i komplementarne hrane obogaćene hranjivim tvarima zadovoljit će potrebe djeteta u supstancijama koje mu nedostaje u majčinom mlijeku, omogućit će mu aktivno nastavak rasta i razvijanja, uživanje u hrani. Jedenje 5-mjesečnog djeteta bi trebalo biti što je moguće korisnije. Mama je dužna pažljivo ga promatrati i slijediti pravila o uvođenju komplementarne hrane kako ne bi malu riskirati.

Dijete prehrana u 5 mjeseci: dijeta

Svaka majka želi da dijete odrasta zdravo, snažno i normalno se razvija. Pet mjeseci je osobit prekretnica kada se prvo dopunsko hranjenje uvodi djetetu, pa mnogi mladi roditelji žele znati što bi trebalo biti prehrana djeteta u ovom dobu. Osim toga, vrlo je važno podučiti tijelo malog čovjeka da jede samo u određeno vrijeme, što će pomoći normalnom funkcioniranju njegovih crijeva.

Razvoj djeteta na 5 mjeseci

Svako doba djeteta ima svoje osobine. Konkretno, kada dijete ima 5 mjeseci, više ne želi leći na leđima i samostalno preuzima različite udobne posture. Do tog vremena, obično težina djeteta (u usporedbi s onim što je bila kod rođenja), visina se povećava za 13-14 cm, a mišići se razvijaju, što omogućuje maloj osobi da izvodi više različitih pokreta. Takva značajno povećana motorička aktivnost djeteta zahtijeva uvođenje određenih promjena u svojoj prehrani i prehrani. Treba imati na umu da je u svim pitanjima koja se odnose na dojenčad potreban pojedinačni pristup.

Što bi trebalo biti prehrana djeteta u roku od 5 mjeseci

Bilo koji pedijatar će se složiti da bi za dijete ovog doba osnovu prehrane trebalo biti majčino mlijeko. Istovremeno, više nije u stanju pružiti djetetu sve hranjive tvari koje mu treba. Posebice, u ovom razdoblju malena glava počinje osjećati manjak željeza, jer već ima vremena za korištenje svih zaliha primljenih u majčinoj utrobi. Stoga, bebe koje su prebačene u umjetno hranjenje trebale bi dobiti malu količinu željeza, a one koji jedu majčino mlijeko treba postupno uvesti u obliku žitarica koje sadrže željezo. Dakle, prehrana djeteta u 5 mjeseci postaje raznovrsnija, a njegovo tijelo spremno je prebaciti iz tekuće hrane na čvrstu hranu koja se treba žvakati u budućnosti.

Dječja prehrana

Učestalost hranjenja bebe u petom mjesecu života ne može ostati ista kao u ranijoj dobi. Činjenica je da je dijete već odraslo, i ima smisla ga hraniti rjeđe, ali dati veće dijelove tijekom svakog hranjenja. To će također povećati razinu budnosti, što je neophodno kako bi dijete potrošilo dovoljno vremena za učenje o svijetu i stoga se razvija intelektualno.

Kako uvesti mamac

Bilo koja nova hrana trebala bi biti postupno uključena u dijetama mrvica. Vjeruje se da je uvođenje komplementarne hrane bolje u drugom hranjenju. U početku, djetetu se nudi najviše dvije žlice novog proizvoda i hranjen je zasićenjem majčinim mlijekom (smjesom). Ako dijete odbija jesti, onda ga ne biste trebali prisiliti. Bolje je pričekati nekoliko dana i pokušati ponovno.

Zatim je potrebno pratiti reakciju djeteta na komplementarnu hranu. Ako se ne opaža osip ili promjena stolice, sljedećeg će dana u istom obroku biti dodana nova posuda u dvostrukom volumenu. Tako se postupno povećava na 150-200 g. Ispada da u prosjeku traje između sedam i deset dana da zamijeni jedno dojenje (ili smjesu boca) za komplementarnu hranu.

Jeste li zainteresirani za pitanje kako hraniti dijete od 5 mjeseci? Preporučljivo je da se počnete upoznati sa odraslom hranom s sokom ili povrćem. U potonjem slučaju, preporučuje se odabrati povrće kao što su cvjetača, tikvice i brokula, a kada se beba navikne na njih, možete dodati i bundeve, mrkve i krumpir. Ako odlučite sami kuhati pire od krumpira i ne hraniti bebu s konzervama, povrće treba temeljito kuhati i temeljito obrisati.

Za vitke bebe, kao prvi obrok, preporučljivo je u male količine uvesti u dijetnu hranu tekućine (heljde, rižu i kukuruz). Prvo kuhanje kaša treba biti bez mliječnih proizvoda. Pedijatri preporučuju da ih zamijenite s posljednjom večernjom hranom.

Lure možete započeti s fermentiranim mliječnim proizvodima. Prednost treba dati kefir, koji se može kupiti u dječjim mliječnim kuhinjama, jer mrvice obično dobro percipiraju takva hrana.

Kako jesti u 5 mjeseci djeteta koja je dojena

Danas sve više i više mladih majki vole dojiti svoje bebe do godine dana. Ispod je jedna od mogućnosti za organiziranje prehrane za bebe u roku od 5 mjeseci, ako još postoji majčino mlijeko u prehrani.

 • u 6 sati beba je dojena;
 • u 10:00 dobiva 150 g povrće kvasca s 1 žličicom. ulje (povrće), polovica žumanjka i 3 žlice. l. bilo koji plod ploda;
 • u 14: 00h se provodi dojenje, a zatim se dijete hrani s dvije žličice. sir i 6 tsp. sok;
 • u 18 sati dijete se ponovno hrani majčinskim mlijekom i daje 6 čajne žličice soka;
 • u 22:00 je zadnji privitak na prsa.

Pročitajte više o bebama

Ova djeca trebaju imati malo drugačiju prehranu, budući da počnu upoznati s odraslom hranom za 4 mjeseca, a na 5 ih uvode drugi dopuniti. Istodobno, broj hranjenja treba biti isti kao kod beba koje dobivaju majčino mlijeko. Evo primjera sheme pomoću koje možete organizirati prehranu djeteta u roku od 5 mjeseci:

 • u 6:00 dobiva se formula ili 200 g kefira;
 • u 10 sati ujutro, dijete se hrani kašuljom (150 g), dvije žličice svježeg sira i tri žlice voćnog kaše (možete dati jabučicu);
 • u 14:00 dijete se nudi boca s 200 g kefir ili mliječne mješavine i 6 tsp. sok;
 • u 18:00 hranjen je 150 grama bilo kojeg pire od povrća od 1 žličice. maslac (samo povrće), polovica žumanjka i šest žličica soka;
 • u 22:00, dijete dobiva 200 g mliječne formule (kefir).

Bez obzira na to kako organizirate prehranu svoje bebe, vrlo je važno pratiti stanje njegovog zdravlja. Na prvim znakovima intestinalnog uzrujanja ili bilo kakvim alergijskim reakcijama potrebno je prestati s hranjenjem novim proizvodima, prebaciti se samo na dojenje (ili uobičajene smjese) i kontaktirati pedijatra. Pa ipak: nema potrebe žuriti se i pokušati brzo naviknuti mrvice na hranu za odrasle. Vjerujte mi, to neće dovesti do ničeg dobrog.

Razvoj djeteta na 5 mjeseci

U prvoj godini, razvoj bebe vrlo je brz. Rijetki stalno vole nove vještine i male uspjehe. Petominutna beba je vrlo različita od novorođenčeta. Što je beba naučila u dobi od 5 mjeseci i kako roditelji mogu stimulirati razvoj bebe u 5 mjeseci?

Fiziološke promjene

 • Tijelo bebe u 5 mjeseci postaje više proporcionalno, a mišići su značajno ojačani.
 • Vizija djeteta i dalje se razvija. Iz izgleda malog, niti fiksni niti brzo kreički objekti pobjeći. Također, dijete voli gledati slike.
 • U djeteta od 5 mjeseci sline se prilično otpušta, što nije samo povezano s nadolazećim zubima, nego također pomaže očistiti usnu šupljinu, jer je beba gotovo sve stavke uhvaćene u olovkama uvuče u usta.
 • Predsjedatelj djeteta koji se hrani samo majčinim mlijekom može biti česta (5-6 puta na dan) i rijetka (jednom u 2-5 dana). Bebe koje se hrane mješavinom ili su počele primati komplementarnu hranu obično izlučuju 1-2 puta dnevno, a njihova izmet je gusta i ima jak miris.
 • Mokrenje u dobi od 5 mjeseci normalno je do 15 puta dnevno.

Hypertonus inherent in novorođenčadi, za 5 mjeseci starosti, obično prolazi u potpunosti.

Tjelesni razvoj

U petom mjesecu života, dijete dodaje oko 700 grama, a njegova visina povećava za prosječno 2 centimetra. Opseg trbuha počinje prevladati preko opsega glave.

Razvoj svake bebe događa se vlastitim tempom, ali stručnjaci su odredili prosječne pokazatelje karakteristične za većinu djece određene dobi. Nakon što ih naučite, moći ćete saznati da li dijete normalno raste i da li je potrebno dodatno savjetovanje liječnika.

Granice norme i prosječne vrijednosti za 5-mjesečne dojenčad prikupljene su u sljedećoj tablici:

pokazatelj

Prosječna vrijednost od 5 mjeseci

Dječaci u 5-6 mjeseci

Djevojčice 5-6 mjeseci

Opseg prsa

Što dijete može?

 • Dijete je savladalo državne udarce na leđima iz položaja na trbuhu. Sada dijete sam izabire položaj u kojem će proučavati svijet oko sebe. Neke bebe počele su svladati puzanje. Dok se pokušavaju kretati na trbuhu, aktivno okrećući noge, kao i svitak.
 • Dijete može već sjediti, ali samo uz pomoć (na primjer, u visokoj stolici). U tom slučaju, leđa beba je savijena, tako da liječnici ne preporučuju da napuste 5 mjeseca staru bebu u sjedećem položaju dugo vremena. Ako držite bebu pod rukama i stavite je na čvrstu površinu, primijetit ćete da će dijete stajati na ravnim nogama.
 • Crvotočji čovjek slobodno kontrolira svoje olovke i sposoban je oboje držati i držati predmete s obje ruke dulje vrijeme. Ponudite djetetu da uzme igračku i vidi kako ga mrvica uzima olovkom. Dijete će pažljivo proučiti temu i može se tako oduševiti da će provesti s igračkom do 10-15 minuta.
 • Karapuz već zna majku i druge ljude s kojima često komunicira. On žustro reagira na očitovanja pozornosti voljenih i razlikuje ton s kojim komuniciraju s njim. Stranci, s druge strane, uzrokuju posve drugačiju reakciju kod djeteta, uglavnom uzbuna.
 • Dječji govor aktivno se razvija i traje dugo trajanje. U zvukovima sitnog zvuka već je moguće zabilježiti određenu intonaciju koju dijete kopira od roditelja. Neke bebe već ne izgovaraju pojedinačne zvukove, već slogove.
 • Karapaz jako voli pjesme i poteshki iz usta moje majke, što se očituje olujnom zabavom. Dijete je u stanju izraziti negativne emocije jednako nasilno, na primjer, kada su uzeli igračku ili ga stavili u krevetić, a dijete je i dalje htjelo razgovarati s majkom.
 • Dijete je zainteresirano za prehranu odraslih osoba. Gleda ploče majke i tate, a ako roditelji vole ideju o pedagoškom hranjenju, ovo ponašanje može biti razlog za početak upoznavanja bebe s prvim dijelovima nove hrane.

Možete izvesti vježbe prikazane u sljedećem videu, prema metodi O.N. Teplyakova - stručnjak za intelektualni razvoj.

Razredi za razvoj

 • Dajte oko 10 minuta gimnastiku svaki dan, jer to će pomoći bebi da ojača mišiće (pogotovo sada je važno ojačati leđa djeteta) i naučiti kako upravljati vlastitim tijelom. Širite bebina na strane i prekrižite ih na prsima, a zatim povucite dijete za ručke kako biste mu dali sjedeći položaj. Nakon toga, pomaknite djetetove noge, okrenite bebu na trbuh i radite na ovom mjestu.
 • Kako bi stimulirala puzanje, postavite svijetlu igračku u blizini djeteta tako da beba ne može doći do njega rukama i mora pokušati malo puzati. Pod nogama karapuza zamijenite dlan, od kojeg dijete može gurati.
 • Masaža do 5 mjeseci starosti je nešto složenija. Tijelo bebe sada ne može samo udariti i utrljati, već i pribiti, mijesiti i trzati.
 • Nastavite s nastambama na fitballu, jer ne samo da pomaže razvoj mišića i vestibularnog aparata djeteta, već i poboljšava probavu. Također velike prednosti za razvoj djeteta imaju klase u vodi - u bazenu ili u velikoj kupki.
 • Pri kupnji novih igračaka za svoje dijete, pokažite djetetu kako postupati s njima. Neka beba vidi da se lopta može kotrljati ili baciti, prsteni iz piramide mogu se baciti ili presavijati, a plišani zec može se razvući ili zagrliti. Nemojte zaboraviti na sigurnost i čistoću svih igračaka koje dajete djetetu, jer će ih mrvica zasigurno okusiti.
 • Dok ste budni, stalno razgovarajte s bebom, tako da dijete može čuti nove riječi i vašu intonaciju. Često nazovite toddler po imenu, i prikazuje fotografije rođaka, svakako izgovorite njihova imena.
 • Govoreći glasom od kikirikija, nagnuti se do uha djeteta i malo šutjeti nekoliko riječi.
 • Komuniciranje s djetetom odjednom se zaustavite i učinite lice nepomičnim. Beba će biti iznenađeni, a zatim pokušati ponovno razgovarati s njim.
 • Igrajte s djetetom u igri koja se može nazvati "gore i dolje". Podignite dijete i recite "gore", zatim reci "dolje" s drugačijom intonacijom i spustite dijete.
 • Dođite zajedno s djetetom u veliko ogledalo kako dijete ne može vidjeti samo svoje, nego i vaše odraze i može ih usporediti. Čak i ako dijete ne shvati da je to samo odraz, on će voljeti vidjeti sebe i svoju majku u zrcalu.
 • Ne propustite priliku raditi vježbe za učenje sjesti, puzati i plivati, jer je u vodi mnogo lakše da se dijete kreće. Kada brišete bebu nakon kupanja, pozovite dijelove tijela kućnog ljubimca koji dodirnete.
 • Igrajte ku-ku s malom koristeći različite varijacije ove igre. Možete prekriti oči ili oči djeteta rukama, sakriti lice pod ručnikom ili pelenama, sakriti se iza ormarića ili čak sakriti igračku ispod pokrivača. Ne manje zanimljivo za bebu i igru ​​"dame" ili "magpie-crow".
 • Predloži svom djetetu da pogleda slike životinja i istodobno nazove životinje i imitira svoje glasove.
 • Ako postoji prilika, napravite ili kupite knjigu za svoje dijete iz tkanine, na stranicama kojih će biti različite aplikacije, pribadače, gumbe i čičak. Takva će pomoć pomoći u razvoju dječjih osjetilnih organa.
 • Malu djecu možete uvesti u boje prstiju. Stavite bebe ručke u staklenke svijetlim bojama i ostavite tragove na papiru. To će sigurno izazvati pozitivne emocije i mrvice, a vi.
 • Na šetnji i tijekom kućanskih poslova sjedite dijete u remen. Od nje beba će moći promatrati sve vaše akcije i svijet oko sebe, istovremeno osjećajući svoju toplinu i zaštitu.

Tijekom masaže, bolje je koristiti prste: tako da i vi i dijete će biti zanimljiviji.

Za informacije o tome kako masirati 5-mjesečno dijete, pogledajte video Nikolaj Nikonov, vodećeg liječnika i masažnog terapeuta u Rusiji.

U prvom razdoblju budnosti 5-mjesečnog djeteta provodi se higijenski postupak poznat djetetu. Lice bebe su oprane, oči su obrisane, a nos i uši se po potrebi čiste. Osim toga, dijete mora redovito odrezati marigoldi, jer brzo rastu.

U dobi od 5 mjeseci, dijete nastavlja raditi dnevne gimnazijske vježbe i masažu. Također je potrebno svakodnevno kupati dijete, osobito jer dijete stvarno voli takve večernje postupke.

Svakodnevna rutina

Dijete od pet mjeseci ostaje budno oko 2 sata nakon svakog spavanja, spava tri puta dnevno, ukupno trajanje do 5 sati i oko 10 sati noću. Mnoge 5-mjesečne bebe prestati buđenje noću za hranjenje.

Pješačenje s djetetom ovog doba još uvijek se preporučuje dva puta dnevno - ujutro i poslijepodne. Često, bebe tijekom takvih šetnji više ne spavaju i gledaju svijet oko sebe. Trajanje šetnje određuje se ovisno o vremenu, na primjer, ako je prilično hladna ili lagana kiša, možete hodati sa bebom samo 1-2 sata, a na toplom ljetnom vremenu u sjeni stabala možete provesti s bebom do 6 sati dnevno.

Ako je 5-mjesečno dijete isključivo dojilo, ne postoji strogi režim hranjenja. Dijete sranje dok spušta na spavanje, kao i nakon buđenja. Značajka prehrane u ovoj dobi su česti prekidi - bilo šuštanje ili buka mogu ometati bebu. Dopunska hrana za djecu, koja prima majčino mlijeko, u dobi od 5 mjeseci još nije dana, pod uvjetom da je dijete zdravo, a količina mlijeka majke dovoljna.

Dijete s hranom za bocu ima strogi režim obroka, koji osigurava 5 hranjenja u dobi od 5 mjeseci, s intervalima od 3,5 do 4 sata. Ukupna količina smjese za mrvice izračunava se na temelju težine novorođenčeta (podijeljena je s 7). Zatim, dnevna količina hrane jednako je podijeljena brojem hranjenja. U prosjeku, beba od 5 mjeseci prima između 900 i 1000 ml smjese dnevno, jedeći oko 160-200 ml hrane odjednom.

Broj komplementarnih hrane za bebe i dojenčad hranjene hranom, koji je počeo ranije unositi prema indikacijama, raste. Dojenčadima se daje samo povrće i kaša, ali i voćni kaše, kao i biljno ulje.

Obični dan

Vrlo je zanimljivo komunicirati s 5-mjesečnim kikirikijem, jer svaki dan nosi novu vještinu i mnogo pozitivnih trenutaka s takvim djetetom. Svako dijete će imati pojedinačni način dana i utvrđuje se prvenstveno biorhythms of toddler, međutim, kako bi razumjeli kako je dan s mrvica od 5 mjeseci izgleda, nudimo sljedeći način dana za bebu od ove dobi:

Buđenje za prvo hranjenje (majčino mlijeko ili formula), higijenske postupke.

Savjeti za mlade majke: prehrana i dijete za 5 mjeseci na umjetnoj hrani

Umjetno hranjenje djeteta potpuno je odbijanje majčinog mlijeka i zamjena mliječnim proizvodima. Razlozi za prijelaz su različiti, od ponovljene trudnoće tijekom dojenja, do nedostatka ili potpune odsutnosti majčino mlijeka. U svakom slučaju, nova mama ne smije biti uzrujana, hranjenje mrvica s mješavinom nije gora. U ovom ćemo članku govoriti o pravilnom prehrambenom režimu za djecu i mogućoj prehrani za hranjenje 5-mjesečnog beba s hranom za bocu, kao i kako hraniti bebu s nekom vrstom jelovnika.

Pravila za hranjenje novorođenčeta u IV

Način i shema hranjenja

Hranjenje na zahtjev, tako popularno među modernim roditeljima, preporučuje se samo kod dojenja. Jao, ali ako se hranite s mješavinom, morate sve brojeći gotovo po minuti.

Međutim, svako dijete je pojedinac, a vrijeme može varirati na manjoj ili većoj strani. Ali u slučaju da vaša maca pita da jede vrlo često, konzultirajte se o režimu hranjenja vašeg lokalnog pedijatara.

Važni uvjeti

Uz hranjenje mješavine, 5 mjeseci je idealno vrijeme da djetetu daju baby bebe. "Hote!" Mame će uzviknuti: "Barem neka raznolikost!" Ali sve nije tako jednostavno, pa čak i ovdje ima nekih pravila.

Ako ih kuhate kod kuće, a ne da ih hranite kupljenima, provjerite jeste li temeljito oprali ruke, voće i sve pribor za kuhanje koji su vam potrebni pri kuhanju. Hranu treba dati u obliku topline prije hranjenja, koristeći bebu žlicu s mekim vrhom, kako ne bi slučajno ogrebali desni i nepce.

Bilo koja hrana koju dajete trebala bi biti dovoljno tekuća konzistencija, bez grudica, tako da dijete ne guši nehotice. A ipak biste željeli napraviti hrpu staklenika u rezervat, možete napraviti samo pire krumpir svježe pripremljen.

Feed ponovno ne vrijedi. Čini vam se da je stajala u hladnjaku "samo nekoliko minuta", ali sva korisna svojstva već su nestala. I zašto tvoji beba igraju s lutkom?

Koliko treba beba jesti?

Novorođene mumije mogu se pitati koliko dijete mora biti dano kako bi se dosta dovelo, a istodobno ne da ga preopteretiti? Vrlo je važno odrediti količinu koju jede. U dobi od pet mjeseci, broj prilagođene dojenčadi na dan trebao bi biti sedamsto težine djeteta.

Na primjer, ako beba teži 7 kg, trebala bi jesti 1000 ml smjese. Pod uvjetom da je 6 hranjenja dnevno, istovremeno - oko 170 ml. (7000: 7 = 1000; 1000: 6 = 166,6).

Dijeta od pet mjeseci malog djeteta

Što mu se može dati jesti?

Svi mi još znamo od naših majki, pa čak i baka da moramo početi hraniti točno 6 mjeseci. U šest mjeseci, a ne dan kasnije ili ranije! Međutim, ako dijete bude hranjeno u boci, prvi se dodatak pomiče već dva mjeseca ranije.

Izbornik od 5 mjeseci starog beba trebao bi sadržavati povrće (osobito ako mrvice imaju problema sa začepljenjem) ili voćnih purea (nakon što su kušali slatko, postoji opasnost da dijete odustane od povrća, a ipak, plodovi su tako slatki i ugodni za okus, za razliku od bez maštovitog povrća), ili kaša, koji se uvode u prvu malu djecu. Stoga, ako imate bebu - bucmast, odgoditi uvođenje žitarica.

Možete piti sokove, razrjeđujući vodom 50/50, ali se ne preporučuje jer sadrže beznačajnu količinu tvari važnih za zdravlje mrvica, u stvari, oni ne nose sok.

Koja hrana može biti unijeta u prehrani?

Svaki novi proizvod preporučuje se da daju vrlo male dijelove, prvog dana - oko 5 grama. Neka netko kaže, "ovo dijete jede?". Nemojte se kotrljati, jer ono što znate možete nastaviti hraniti ili ne. I u prvoj polovici dana, kako bi se pratila moguća reakcija bebe tijekom dana. Ne želiš umjesto dobro hranjenog i sretnog ožiljavanja, problema s trbuščićem i ostalim problemima?

Roditelji su često zainteresirani za ono što još uvijek možete dati dijete bez straha od alergija. Vrijedno je početi s hipoalergenskim proizvodima. Na primjer, tikvice, brokula ili cvjetača su idealni. I obrnuto, vrijedi malo pričekati s bundevom i mrkvom, jer povrće svijetle boje može uzrokovati sve vrste reakcija, a ja bih to izbjegao.

Što se tiče žitarica, preporučujemo da počnete od heljde ili riže. Kuhajte ih samo na vodi. Nema mlijeka u dobi od pet mjeseci!

Bilo koja bića za bebe trebala bi biti izrađena bez dodavanja soli i šećera ili bilo kojeg drugog aditiva koji se može pročitati na ambalaži. I neka to izgleda neukusno i neugodno za roditelje, a netko će čak i uzviknuti: "Kako to možeš jesti?", Vjerujte mi, to možete, jer dijete ne treba začine.

Tablica jela za tjedan

Novorođeni roditelji žele hraniti svoje dijete ukusno i zadovoljavajuće, tako da on ne treba nikakve vitamine i minerale. I pitaju se kako raznovrsiti jelovnik kako ne bi pomiješali mrvice istim tikvicama? Zapravo, unatoč činjenici da nisu dostupni svi proizvodi za djecu u ovoj dobi, njihovi jelovnici mogu biti vrlo zanimljivi i ukusni.

Prehrana za bebe na 5 mjeseci: izbornik i hranjenje

Prehrana djeteta u roku od 5 mjeseci u potpunosti se osigurava majčinim mlijekom ili prvom fazom. Ali sada mnogi roditelji već razmišljaju o prvom hranjenju.


WHO preporučuje da počnu kušati prve proizvode u šest mjeseci, ali zapravo je to vrlo individualno pitanje. Sami možete shvatiti je li vrijeme za uvođenje dječje hrane.

 • On je već čvrsto sjedio uz potporu, tj. Može se hraniti u visokoj stolici;
 • Ne gura žlicu jezikom, već pokušava lizati;
 • Zainteresirani ste za hranom i molili za to;
 • Majčino mlijeko se ne hrani, sve se pita ranije, ne održava se četverosatni interval između hranjenja;
 • Izrežite prvi zub.

Ovi znakovi upućuju na to da je beba spremna isprobati svoju prvu "odraslu hranu".

Umjetna prehrana djece

Umjetno hranjene bebe tradicionalno počinju hraniti ranije, budući da je njihov probavni sustav prethodno spreman za to. Međutim, umjetnošću nije tako akutno pitanje podsticanja - jednostavno možete povećati količinu smjese. Ako beba odbija jesti nešto osim uobičajene mješavine iz boce, možete pričekati još malo.

Nutricionizam za bebe

Dojenje na dojenju možda nije dovoljno mlijeka, ako ne jede dovoljno, pražnjenje prsa, plakanje i traženje više. Ako to primijetite, pokušajte početi davati djetetu prvo mamac. Na primjer, pire od povrća i sokova, ako dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu ili normalnu težinu ili tekuće žitarice, ako postoji nedostatak težine. Porridge se koriste samo bez mliječnih proizvoda, mogu se razrijediti majčinim mlijekom ili mješavinom. Na jelovniku djeteta u roku od 5 mjeseci uključeno je purehed voće i sokovi.

Sonya mama, 7 mjeseci: "Bio je to nemirni noćni san koji me je prije dva mjeseca potaknuo da moja kći nije imala dovoljno hrane. Isprva smo ga okrivili na rezne zube, ali nije odbila majčino mlijeko, naprotiv, stalno je tražila prsa. Na sljedećem vaganju, ispostavilo se da je dodala samo 200 grama, a pedijatar je ponudio da isprobaju sok ili počnu hraniti smjesu. Počeli smo uvoditi kašu, a do sljedećeg vaganja dodali smo težinu u normi. "

Odaberite vrstu prikorme

Priroda stolice utječe na izbor prve komplementarne hrane. Ako je stolica previše tvrda, dijete jedva pokes, to je bolje početi s povrćem i voćem, imaju vlakana i pektin za promicanje utroba pokret. Riža kaša odgovara bebama s nestabilnom stolicom i ne trebaju davati šljive, repa, kupus, marelice.

Kako uvesti mamac?

Nova dječja hrana je bolje ponuditi rano ujutro kako bi promatrala reakciju tijela. Najprije pokušajte probati pire od povrća, a beba je gladna, a zatim završite s mlijekom ili mješavinom. Voćni sokovi, naprotiv, ne daju na praznom trbuhu, oni su vrlo kiseli. To može dovesti do regurgitacije i probavne smetnje. Sok se nudi nakon obroka.

Odabir vrste komplementarne hrane, počnemo s čajnom žlicom i unesite taj iznos na oko 50 ml tjedno (koliko je dijete spremno za jelo). Prve dodatke se nude samo jednom dnevno, postupno će zamijeniti jedan obrok, ali to će biti kasnije, ali za sada će biti potrebno hraniti dijete grudima ili smjesom. Uvođenjem sljedećeg proizvoda zamjenjuju se drugo hranjenje.

Sok također daje postupno, od nekoliko kapi, dovodeći do 30 ml. Nema potrebe dati više u ovoj dobi.

Nemojte uvoditi novi proizvod ako je dijete bolesno, nestašno, stolica je pogoršana, zubi se izrezuju. Također, nemojte davati novi proizvod prva dva dana nakon cijepljenja.

Uvijek pratite stanje djeteta. Nemojte se bojati da se stolica mijenja, to je normalno. Glavna stvar je da ne postoji tekuća pjenjenje proljev ili povraćanje. U tim slučajevima poništite proizvod, odvojite tjedan dana i ponudite djetetu još jednu. Obavezno se posavjetujte s pedijatrom!

Dijete dijete u roku od 5 mjeseci

Koliko bi dijete trebalo jesti za 5 mjeseci dojenja i umjetno? Pokušat ćemo odgovoriti na ta pitanja.

Važno je! Glasnoća izbornika hrane navedena je za gotovu jelu. Ako kuhate 50 g suhe kaše, dobit ćete tri puta više od norme!

Tablica za 1 dan s dojenjem izgleda ovako:


Na umjetno hranjenje, volumen hrane će biti nešto manje, jer kalorična vrijednost formule veća je od majčinog mlijeka:


Ukupna količina po danu nije veća od 900 ml, ne računajući sok koji se može dati između ručka i večere.

Voda, biljni čaj, dekocija suhog voća se daju tijekom dana na zahtjev.

Kao što se može vidjeti iz tablica, režim dana djeteta u 5 mjeseci uključuje pet obroka dnevno. Ali šesti hranjenje može se dodati ako se dijete diže noću. Usput, noćno buđenje također može biti posljedica činjenice da dijete počinje osjećati gladi. Kako saznati je li to tako? Odgovorite na dva najvažnija pitanja:

Koliko bi dijete trebalo jesti za 5 mjeseci?

Ova količina doseže litru mlijeka dnevno. Ako se ovaj volumen ne regrutira, beba zapravo nema dovoljno hranjivih tvari.

Koliko treba beba vagati na 5 mjeseci?

Bilo da dijete ima dovoljno mlijeka se prosuđuje na isti način prema težini i visini, tablica WHO će pomoći s tim (te se tablice nazivaju i Centen). Četvrtog mjeseca dječaci u prosjeku dodaju 430-580 grama, a djevojke 390-580. U rastu - 2 i 1,9 cm, respektivno. Ako je pokazatelj dobitka težine znatno niži (za 20%), to znači da je jednostavno potrebno uvesti mamac.

Tablica visine i težine dječaka, prema WHO:


Tablica visine i težine djevojaka prema WHO:


Prema propisima Ministarstva zdravstva Ruske Federacije, najmanja težina za djevojke u ovoj dobi iznosi 5,9, a maksimalna težina 7,7 kg. Prema tome, kod dječaka - 6,1-8,3 kg. Ako govorimo o rastu, onda za djevojke stopa je 60,5-66 cm, a za dječake 61-67 cm.


Ono što se ne može dati bebi u pet mjeseci

Dijete dijete u dobi od 5 mjeseci prilično je loše, i to s pravom, jer bebin crijeva još ne mogu probaviti tešku hranu. Zato jela ne dodaju maslac i druge životinjske masti. Izuzmite sol i šećer, sve začine, meso i ribu. Ovo nije ni potrebno pokušati. Možete dodati malo sirovo ulje (na primjer, laneno sjeme). Najbolje je razrijediti pire i kašu s majčinim mlijekom ili mješavinom.

Izbornik pet mjeseci bebe

Unatoč maloj raznolikosti hrane, dijeta može i treba biti raznovrsna. Što hraniti bebu, morate odlučiti na temelju njegovih sklonosti. Da biste to učinili, pokušajte dati različite vrste povrća i žitarica, pogledajte što dijete voli.

povrće

Hrana za povrće često počinje s tikvicama. To je hipoalergensko povrće, prilično nježno u teksturi. Zatim se uvode cvjetača, brokula, krumpir, i tako dalje - sve povrće obojeno u zelenim, blijedo žutim nijansama. Svježe obojano povrće: mrkva, repa se kasnije uključe u prehranu i obično se miješaju s drugim pirećim krumpirom.

voće

Voće i bobičasto voće počinju davati na istom principu: od svijetle boje do tamne boje. Tradicionalno, jabuka dolazi prvo, onda možete dodati krušku. Od tropskog voća dijete u roku od 5 mjeseci može samo bananu. S šljiva, trešnje, grožđa bolje je čekati 6-7 mjeseci.

žitarice

Od žitarica, prvi koji ulazi u one koji ne sadrže gluten: riža, heljde, proso.

Dopunska pravila hranjenja

Pažljivo pratite moguće alergije. Bilo bi racionalno imati posebnu bilježnicu gdje zapisati ono što je dano djetetu, kakva je reakcija bila, kako se stolica promijenila, da li se pojavio osip. Prikladno je držati takvo prijenosno računalo pri ruci ili koristiti prijenosno računalo na magnetima, nakon što ga objesite na hladnjak.

Imajući dnevnik

Čuvanje dnevnika, gdje se bilježi dnevni i prehrambeni režim, neće dugo trajati majku, ali će moći analizirati informacije i prilagoditi izbornik. Roditelji se često umiru, brinu za dijete i postaju raspršeni. Nakon što sam pročitao dnevnički unos koji je jučer bio brokula za večeru, moja se majka ne bi bojala vidjeti neobičnu boju stolice.

kuhinjsko posuđe

Recepti za sva jela za bebe vrlo su jednostavni. Za njihovu pripremu, bolje je dobiti sito, jer u miješalici nije prikladna pripremiti tako malu količinu hrane. Isto tako, moja majka će trebati mjernu šalicu i plastičnu gratet (bolje je od metala, jer ne oksidira proizvode). Vrlo vam pomaže kuhinjske ljuske koje vam omogućuju da izmjerite pravu količinu hrane prema težini.

Baby aparati

Neke bebe teško se naviknuti na hranjenje iz žlice. U ovom slučaju, 5% tekućeg kaša može se dati iz boce. Ali ipak je potrebno sustavno pokušavati prebaciti na hranjenje u visokoj stolici, iz žlice i naučiti piti iz šalice. Da biste zainteresirali bebu s dječjim uređajima, možda ćete morati isprobati nekoliko opcija.

NEMOJTE spremati kuhanu hranu.

Ne zaboravite da kuhana hrana ne može biti pohranjena, čak ni u hladnjaku.

Bolje je koristiti manje hrane za kuhanje. Ako hranite svoju bebu hranu iz staklenki, ostaci ove hrane također ne podliježu skladištenju.

Domaća hrana ili staklenke?

Roditelji su zainteresirani za ono što je još bolje: kuhajte se ili upotrijebite pire krumpir industrijske proizvodnje. Naravno, ljeti je bolje koristiti svježe sezonsko povrće i voće kako bi obogatili prehranu vitaminima. Zimi možete kupiti gotove pire od krumpira. Međutim, kako bi se povećao životni vijek pire krumpira u staklenku, koriste se kemikalije, pa se trebaju koristiti ako nemate vremena kuhati svježu hranu. Povrće i voće koje se prodaju u supermarketima tijekom zime tretiraju se kemikalijama, čiji tragovi u hrani mogu dovesti do alergija ili pogoršati stolicu, a hranjive tvari u njima su znatno manje.

Zimi je razumno kupiti zamrznuti karfiol, brokule i špinat. Samo-zamrzavanje povrće je također dobrodošao. Ako razborito, u sezoni pripremljeni kontejneri s diced tikvica, bundeve, onda njihova priprema će potrajati dosta vremena. Odrasli, uključujući majku koja se brine, ne zagađuju gorku svježeg povrća.

Žitarice za kuhanje kašu također se mogu kuhati sami, mljevenjem u mlinu za kavu. U tom slučaju, kruške koje su kupljene u trgovini trebale bi se isprati i osušiti. Uobičajena doza: pet grama žitarica na sto mililitara tekućine. Keksi industrijske proizvodnje koriste one u kojima nema mlijeka.

Tablica izbornika

Tablica uzorka za izbornik tjedna izgleda ovako:

Izbornik djeteta od 5 mjeseci na umjetno i dojenje: dijeta u tablicama

Pet mjeseci je dob kada roditelji zdrave bebe počnu planirati uvod u prehranu komplementarne hrane. Ako su do sada sve potrebe bebe bile potpuno zadovoljne majčinim mlijekom ili mliječnim mlijekom, sada bi dijeta trebala postati raznovrsnija, zadovoljiti zahtjeve rastućeg organizma i pružiti mu sve potrebne resurse.

Uvođenje komplementarne hrane za bebe na umjetno hranjenje počinje od 4,5 do 5 mjeseci, na prsima - od 6 (vidi također: kako napraviti beba iznos od 8 mjeseci na umjetno hranjenje?)

Dijete dijete u roku od 5 mjeseci

Prema standardnoj shemi uvođenja komplementarne hrane u umjetnoj djeci, porcija se počinje širiti prije nego u bebama koje su dojene, naime, u roku od 5 mjeseci. U toj dobi, njihov probavni sustav spreman je upoznati nove hrane.

Za razliku od HB, s IV, ne pojavljuju se problemi s prehranom, budući da se količina mješavine tijekom hranjenja može prilagoditi i, ako je potrebno, izvršiti više. Kao rezultat toga, mamac se može odgoditi na kasniji datum, osobito u onim slučajevima ako mrvica ne želi jesti ništa osim uobičajene mješavine.

Ako maca plače i nastavlja tražiti dojku nakon što je potpuno otišla sama, onda to može biti signal da je vrijeme za početak uvođenja prve komplementarne hrane (preporučujemo čitanje: kako i kada primijeniti dodatke djetetu na umjetno hranjenje?). Provjerite kod pedijatra.

Povrće kao prvi obrok

Za zdravu bebu s normalnom težinom ili za mrvicu s prekomjernom tjelesnom težinom, pedijatri se preporučuju da počnu hraniti za 5 mjeseci s povrćem. Sadrže mnoge korisne elemente koji doprinose poboljšanju gastrointestinalnog trakta.

Prvi za hranjenje može se koristiti pure povrće

Za prve uzorke, bolje je odabrati tikvice ili bilo koju vrstu kupusa, s izuzetkom bijelog kupusa. S obzirom da u početnoj fazi dijete ih jede u malim količinama, radi praktičnosti, poželjno je kupiti gotove jednokomponentne homogenizirane pire krumpire u staklenke.

Načelo unosa je standardno. Početni volumen predloženog kaše trebao bi biti pola žličice. U nedostatku negativne reakcije, i ako je mrvica pojela cijelu seriju, može se udvostručiti sljedećeg dana. Tako će se tijekom tjedna volumen postupno povećavati dok ne dostigne potrebne 150 grama. Nakon toga, pire od povrća može zamijeniti jedno od hrane.

Zatim možete diverzificirati prehranu s dvokomponentnim pire krumpirom koje se sastoje od povrća koje je već poznato djetetu, koje ga ne uzrokuju probavni problemi.

Tekući rastrovi se odabiru kao prva komplementarna hrana u slučajevima gdje je dijete slabo. Osnovna pravila uvođenja ostaju nepromijenjena. Važna točka - najprije dati mrvica mrvica koja ne sadrže gluten. Ovaj protein može uzrokovati bolove u trbuhu i probavni problemi. Najbolje je da počnete od heljde, riže ili kukuruznog kaša, krupice i zobene pahuljice trebaju biti uneseni najranije 8-9 mjeseci.

Žitarice - druga hrana nakon pere od povrća

Također, nemojte kuhati kašu u mlijeku. Bez obzira na to koliko je korisno ovaj proizvod, enzimi koji razgrađuju škrob u mlijeku još nisu proizvedeni u dječjem tijelu. Bolje je upoznati bebu s mlijekom kasnije, ne prije 9 mjeseci.

Bolje je dati prednost gotovim suhim žitaricama. Oni su proizvedeni, uzimajući u obzir sve potrebe djetetova tijela. U središtu njihove proizvodnje je ekološki prihvatljiva sirovina. Osim toga, oni imaju stalni sastav, obogaćen vitaminima, prebioticima i drugim korisnim elementima.

Sokovi i voće

Nažalost, ni sokovi niti voće nisu prikladni kao prvi obrok. Sokovi su najsnažniji alergeni. Osim toga, mogu izazvati iritaciju crijevne sluznice. Vrijedno je da ih piju 10 do 11 mjeseci nakon što mrvica pere mahune, povrće i meso.

Izbornik djeteta na 5 mjeseci još se ne razlikuje od velikog broja jela. Ovo je sasvim normalna situacija, budući da crijeva još nisu pripremljeni za probavu težih namirnica. Iz tog razloga, u prehrani djeteta od 5 mjeseci nema maslaca i ostalih masti životinjskog podrijetla.

Šećer, sol, začini, kekse, meso i riba također su isključeni. Jedina stvar koja se dopušta dodati u kašu - malo biljno ulje, majčino mlijeko ili formulu.

Način rada napajanja

Jedno od glavnih pitanja izgradnje prehrane bebe u dobi od pet mjeseci je koliko puta i u kojoj se količini treba hraniti. Ti volumeni izravno ovise o vrsti hranjenja. Djeca koja se hrane umjetnim formulama, zbog svog višeg kaloričnog sadržaja, zahtijevaju manje hrane.

Ispod su dvije tablice dijete od djece na 5 mjeseci na dan za umjetno / mješovita i dojenja. Podaci o količini proizvoda u njima označeni su za već pripremljena jela.

Što hraniti bebu za 5 mjeseci

U ovoj fazi razvoja, glavna hrana malog čovjeka je i dalje mlijeko. Tijelo se brzo razvija, tako da ne dobiva dovoljnu količinu hranjivih tvari iz mlijeka. Vrijeme je za diverzificiranje izbornika djeteta u roku od 5 mjeseci s povrćem i voćnim sirom, žitaricama. Ovaj put je optimalan, jer tijelo najbolje percipira gastronomske inovacije.

Kada mogu početi predstavljati dodatke?

Do 4-5 mjeseci dijete jede isključivo mlijeko. Petominutni muškarac je potpuno spreman da percipira i probavlja deblji obrok. Štoviše, pedijatri preporučuju da se ne odgađaju uvođenjem novih delicija, jer već šest mjeseci tijelo ima nedostatak vitamina, minerala i drugih sastojaka.

Opća pravila za uvođenje raznolikosti u prehrani:

 1. Budući da proces započinje s minimalnom količinom neobične delicije, treba ga ponuditi malom djetetu prije hranjenja s mlijekom. Postupno će se potpuno zamijeniti predložena poslastica.
 2. Poznanstvo počinje s otprilike 0,5-1 tsp. Svakodnevno se povećava doza. Za 7 do 10 dana potrebno je unijeti količinu delikatesa koja se ubrizgava u preporučenu količinu za određeno doba - 200 ml. Škola za nepoznate proizvode koji pripadaju istoj grupi provodi se 5-7 dana. tj ako dijete već jede povrće, a zatim dodavanje druge sorte može biti brže, ovo se načelo odnosi na žitarice i voće.
 3. Ovisno o nepoznatoj hrani izrađena je od jednokomponentnih jela.
 4. Budući da je reakcija na novost nepovoljna, dijete ima alergiju ili uzrujan stolicu, nudi jutarnju nadopunjujuću hranu, tako da možete izvući zaključke i poduzeti akciju tijekom dana.
 5. Ne možete mijenjati snagu malog djeteta tijekom bolesti, također nekoliko dana prije i poslije cijepljenja.
 6. Važno je da je hrana pripremljena od ekološki prihvatljivih sastojaka. Stoga je sigurnije korištenje industrijskih proizvoda. Pogledajte informacije navedene na paketu, odaberite izbor prema dobi djeteta. U ovom slučaju, postoji jamstvo da je hrana bezopasna, ima potrebnu kompoziciju i stupanj mljevenja, što je vrlo važno za petominutni beba.

Što se tiče krumpira povrća, najcjelovitije u smislu raznih hranjivih tvari su mješavine tri vrste povrća. Peti mjesec razvoja djeteta zahtijeva oprez. Kao što je već spomenuto, uvođenje komplementarne hrane uvijek počinje s monokomponentnim jelima. Stoga, za početak, ponudite djetetu pire jednog povrća. Mnogi roditelji počinju s tikvicama, lako se probavljaju, ne uzrokuju alergije. Nakon 7-10 dana, dodajte malo kupusa u pire od tikvica. Neka beba navikne na dvokomponentni obrok za još 7 dana. Zatim dodajte slijedeće povrće u smjesu. Dovesti posluživanje komplementarne hrane na 200 ml.

Koja hrana može biti unijeta u prehrani?

Roditelji koji njeguju brinu se o pitanju onoga što dijete može jesti.

Povrće - najbolja hrana za prvo poznanstvo. Nakon što ih je dijete već upoznalo, vrijeme je da se tijelo pripremi na gustu hranu - kašu. Biljna hrana se uvodi u prvu djecu, koja imaju tendenciju za zatvori ili ima ubrzanog povećanja težine.

Prvo jelo može biti pap. Vrijedno je ponuditi bebu koja je razvila anemiju, ima nestabilnu stolicu, ne dobiva dovoljno težine. Žitarice iz zobene pahuljice proizvedene od mikronutrijenata nadoknađuju nedostatak potrebnih tvari. Dulje vrijeme od povrća i voćnih jela, zasiti dijete, daju snop energije za aktivnu fazu.

Voće sirovi također su pogodni za širenje izbornika 5-mjesečnog djeteta. Ali odrasli u ovom slučaju često susreću činjenicu da je okusio slatkoću plodova, dijete ih traži i nevoljko jede ostatak.

Popis dopuštenih proizvoda:

 1. Povrće: tikvice, brokule i cvjetača, krumpir, mrkva, bundeva.
 2. Voće: banana, kruška, jabuka.
 3. Kashi: heljde, riža, kukuruzni zob, itd.

Počnite s žitaricama koje ne sadrže gluten i mlijeko. Industrijski proizvedeni dijelovi razrijeđeni vodom. Dopušteno je dodati majčino mlijeko, juhu od povrća, smjesu za umjetne tvari. Mliječni derali sadrže mlijeko u prahu ili mješavinu mlijeka, pa su prikladniji za umjetne tvari.
Ovo se jelo može pripremiti sami, sve dok se hrana nasjeckana, na primjer, pomoću miješalice.

Izbornik petomjesečnog muškarca može uključivati ​​sokove. Dobro su apsorbirani i kao djeca. Ali treba imati na umu da u njemu postoji malo vitamina i minerala pa pedijatri preporučuju davanje ove delicije djetetu nakon svih ostalih proizvoda, uključujući meso. Sokovi koji čine raznolikost u hrani karapuz, naučiti ga jesti slatkiše, što je nepoželjan. Kao piće, možete ponuditi mrvice, svježe voće ili komadiće sušenog voća, slab čaj. Ne sipajte tekućine u bočicu, već u čašu, što je vrijeme da se naučite koristiti.

U dobi od pet mjeseci, prosječna količina jednog obroka je 200 ml.
Izbornik uzorka:

 • Broj doručka 1: majčino mlijeko ili dojenčad.
 • Doručak br. 2: kaša bez mlijeka 150 ml, nadopunjeno mlijekom.
 • Ručak: sušeno povrće - 150 ml s dodatkom mlijeka ili 200 ml bez dodataka.
 • Ručak: voćni kaša - 60 ml, majčino mlijeko ili mješavina.
 • Večera: majčino mlijeko ili mješavina.

Djeca bi trebala dobiti samo svježe pripremljenu hranu!

Zapamtite, mnoge namirnice su alergične pa pažljivo pratite zdravlje djeteta. Ako dođe do neželjenih reakcija, sastojak koji je uzrokuje privremeno je isključen.

Kefir je kontroverzni sastojak za petominutni beba zbog prisutnosti kalcija i nezrelosti crijevne mikroflore djeteta.
Možete dodati maslac i biljno ulje u prehranu - ne više od 1 tsp. po danu.

Osobitosti dodatnog hranjenja djece u dojci i umjetnoj hrani

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, bebe hranjene bebe, preporučljivo je u 6 mjeseci uvesti nove sastojke u prehranu. No, mnogi pedijatri vjeruju da je ova mogućnost dobra ako je dijete rođeno na vrijeme, sasvim zdravo i normalno se razvija. Istodobno, majka bi također trebala biti zdrava, dobiti dobru prehranu i vitaminske i mineralne dodatke. Inače, za 5 mjeseci raste tijelo nedostaje hranjivih tvari, anemija i ostala deficijentna stanja mogu se razviti. Stoga se pitanje prikorm treba riješiti pojedinačno.

U ovom dobu dijete i dalje zna samo svijet. Novo posuđe možda nije u njegovu ukusu. Ali roditelji bi trebali biti strpljivi i diverzificirati prehranu djece, iako je ponekad teško učiniti. Dogodilo se da traje 15 ili više dana kako bi se naviknuli na nove osjećaje okusa. Važno je ispravno oblikovati navike ukusa, jer samo s raznolikom prehranom može rastući organizam dobiti tvari koje treba.