Kako razumjeti kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Hrana

Što je bliži kraju trudnoće, to je jača anksioznost žene o nadolazećoj isporukama. Ovo razdoblje posebno je uzbudljivo i uznemirujuće za one koji će po prvi put postati majke. Mnogo je pitanja o tome kada treba ići u bolnicu, što treba uzeti i kako će se isporuka dogoditi.

Nekoliko dana, a ponekad i tjedni prije rođenja djeteta, postoje neke promjene u dobrobiti žena. U tom razdoblju vrijedno je brinuti o prikupljanju vrećice u rodilištu, potrebnim dokumentima, kao io obavijestiti svoje najdraže. Sam rođenje se odvija u nekoliko faza. U nekim se slučajevima preporučuje rana hospitalizacija.

Kako utvrditi da će rođenje uskoro početi?

Nekoliko dana prije rođenja djeteta, tijelo žene počinje se pripremati. Gledajući stanje, trudnica može otkriti sljedeće znakove:

 • smanjenje edema, a ponekad i gubitak težine;
 • spuštanje abdomena pomicanjem djeteta bliže rođenom kanalu;
 • smanjenje žgaravice i otežano disanje;
 • povećani poriv za mokrenjem;
 • osjećaj težine i stiskanje u lumbalnoj regiji;
 • grčevi u nogama;
 • promjene u pokretljivosti crijeva: proljev, mučnina, povraćanje;
 • smanjena aktivnost djeteta;
 • manifestacija "instinktnog gnijezda" (želja da pripremi kuću za pojavu djeteta, da sve opere, čisti, organizuje dječje mjesto u spavaćoj sobi);
 • razvoj lažnih kontrakcija - kontrakcije koje treniraju tijelo i pripremaju cerviks za porođaj;
 • pojava beznačajnih mukoznih sekreta, bez mirisa, prozirnog ili blago ružičastog;
 • ispuštanje sluznice (ugruška koja izgleda kao meduza).

Nakon otkrivanja takvih znakova nema potrebe odmah kontaktirati bolnicu. Prije pojave bebe, može potrajati od nekoliko tjedana do 1-2 dana, nemoguće je preciznije utvrditi datum rođenja. Najvažnije je paziti da potraže medicinsku pomoć pri prvom znaku radne aktivnosti.

Kada odlaziti u bolnicu?

Potrebno je otići u bolnicu u prvom znaku početka rada. Ovi simptomi trebaju znati i pomno pratiti promjene u stanju:

 1. Pošaljite amnionsku tekućinu. U normalnom tijeku rada to se događa tijekom perioda cervikalne dilatacije. Često amnionski mjehur pukne prije pojave kontrakcija i grčeva. U takvoj situaciji morate odmah stupiti u kontakt s rodilištem, a dijete bez amnionske tekućine ne smije biti duže od 10-12 sati. Opasno je raskinuti amnionsku tekućinu prije 37. tjedna, u kojem slučaju će liječnici trebati vremena da pripreme dječje pluća radi funkcioniranja.
 2. Prikazane su prve kontrakcije - periodični kontraktilni napadi, koji se javljaju zajedno s povlačenjem bolova u donjem dijelu trbuha. Zahvaljujući njima, cerviks se omekšava i otvara. Tijekom prvog rođenja, često se razvija manje, ali dugo (do 24 sata ili više) kontrakcija. Prvo, rezovi ne uzrokuju mnogo boli i traju 15 sekundi. U pauzama se mišići opuštaju, a trudnica ima priliku odmoriti se. Generička aktivnost se postupno povećava, kontrakcije postaju učestalije, produžene i bolne. Pauze su skraćene na 15-20 minuta, au procesu porođaja - do 2-3. Bol se proteže na donju stražnju stranu, rektum, bedra i telad, a ponekad i uz zimicu. Kada kontrakcije traju minutu ili više, a razlike između njih se smanjuju na 10-15 minuta, morate otići u bolnicu. Takva učestalost je glavni znak neposrednog rođenja djeteta.

Razlika između prvog stupnja rada u multiparousima je ta da ona prolazi brže. Također, češće ispuštanje amnionske tekućine prije pojave kontrakcija.

Situacije koje zahtijevaju ranu hospitalizaciju

Žena može prijeći u rodilište prije svoje slobodne volje, primajući preporuku od liječnika koji ju je promatrao. Neke majke osjećaju mirnije pod nadzorom medicinskog osoblja, čak i unatoč nedostatku bliskih ljudi u blizini. Posebno često oni koji su imali komplikacije u ranijim rađanjima traže ranu hospitalizaciju.

Upozorenja da prijeđu u bolnicu su sljedeće situacije:

 1. Produljena trudnoća. 42. tjedna bolje je otići u bolnicu, čak i ako nema znakova porođaja. U bolnici se provode posebni postupci za pripremu tijela, omekšavanje cerviksa i promicanje njegovog otvaranja.
 2. Preeklampsija. Ovo stanje sama po sebi zahtijeva hospitalizaciju. Jedna od njezinih komplikacija može biti prerano rođenje, au slučaju teškog oblika patologije hitna dostava će biti potrebna kirurškim sredstvima.
 3. Planirani carski rez. Rana hospitalizacija omogućuje ženama i osoblju da se pripreme za nadolazeću operaciju: obavlja pretrage krvi i urina, pokupi anesteziju i druge lijekove. Postupak se provodi tjedan dana prije očekivanog datuma isporuke (DA). Pročitajte više o tome kako odrediti privremeni datum isporuke →

To su samo najčešći razlozi unaprijed u bolnicu. Pitanje o ranom ulasku u hospitalizaciju odlučuje vodeći opstetričar-ginekolog na temelju stanja žene, njezina zdravlja, obilježja trudnoće (prisutnost komplikacija).

Kada vam je potrebna hitna pomoć?

Poziv hitne pomoći treba odmah u sljedećim situacijama:

 • kontrakcije postaju redovne, ponovljene svakih 5 minuta ili više;
 • preselio amnionsku tekućinu;
 • vaginalni iscjedak postao krvav ili krvarenje razvijeno (crvena krv);
 • bol se ne javlja povremeno, već stalno mučenje, u prirodi - bolovi ili grčevi.

Zasebni slučaj je brzo rođenje. Ne mogu uvijek biti predviđeni, znak - brzo otvaranje vrata maternice. Istodobno, razdoblja odmora stalno se skraćuju i uskoro traju 2-3 minute.

Stoga, ako su prethodni porodi bili brzi ili postoji nasljedni čimbenik, tada se hitna pomoć treba pozvati na prve kontrakcije.

U svim gore navedenim slučajevima trebate se prijaviti za hitnu pomoć. Nije sigurno doći do rodilišta na vašem prijevozu, budući da porod može proći do sljedeće faze, a stanje ţene će se pogoršati. U automobilu medicinske skrbi postoji oprema potrebna za takve situacije.

Rođenje djeteta je prilično dug proces koji se sastoji od nekoliko faza. Nekoliko dana prije početka, postoje promjene u blagostanju, nazvanih prekursora.

Prva faza rada uključuje pražnjenje amnionske tekućine i pojavu kontrakcija. Potrebno je otići u rodilište kada intervala između kontrakcija iznosi 10-15 minuta, a sama smanjenje traje oko 60 sekundi.

Rana hospitalizacija je nužna za razvoj preeklampsije, post-trudnoću, izborni carski rez, i za neke druge komplikacije.

Potrebno je odmah nazvati hitnu pomoć ako je interval između kontrakcija manji od 5 minuta, došlo je do ispuštanja vode, pojavio se krvavi iscjedak ili uporni bolovi u donjem abdomenu.

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Kada i kako otići u bolnicu?

Kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?
Rodno dijete? Postupak nije brz. Čak i najbrža isporuka rijetko traje manje od 3 do 4 sata. I prosječno trajanje isporuke u ženskim prvim satima? 12? 20 sati, za višekratne? 6 12 sati. Stoga, glavna stvar? nemojte se buniti. Ako osjetite prve napade, sakupite vrećicu (ako još nije spremna), tuširajte se. Uz put, izračunajte intenzitet i učestalost kontrakcija kako biste bili sigurni da to nisu preteča, već zapravo rađaju. Redoviti dio koji ide nakon 15? 20 minuta, traje 20? 30 sekundi? znak da je vrijeme za odlazak u bolnicu. Obično latentna faza prvog razdoblja rada traje 4,6 sati. Kada se kontrakcija odvija češće od jednom svakih 7 minuta, počinje li aktivna faza prve faze rada? vrat maternice već je spljošten i aktivno se širi, pa se morate žuriti.
Sve se to ne odnosi na one žene koje su izgubile vodu. Obično voda izlije na kraju prvog stupnja rada? razdoblje cervikalne dilatacije. Ali ponekad odlaze odmah nakon početka rada ili čak prije početka rada. U ovom slučaju, nema vremena za okupljanje za dugo? trebate odmah nazvati kola hitne pomoći i otići u bolnicu.

Kako doći u bolnicu?
Čak i ako je trudna majka vozila automobil do posljednjih dana trudnoće, trebala bi otići u maternicu na putničkom sjedalu. Liječnici ne odobravaju sjedeći položaj pri rođenju, pa biste se trebali odmarati u automobilu, stavljajući jastuke ispod donjeg dijela leđa. To je najprikladnije u stražnjem sjedalu automobila. Neželjeno je doći u bolnicu podzemnom željeznicom. Ako je rođenje započelo iznenada, a nitko vas nije mogao odvesti, možete nazvati posebnu uslugu? opstetrijska jedinica hitne pomoći.

Koje dokumente trebam odvesti u bolnicu i kamo odlaziti?
Svi koji dolaze u bolnicu trebaju se obratiti hitnom odjelu. Za registraciju u bolnici potrebna vam je putovnica, mjenjačka kartica, politika obveznog ili dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. U posljednjim tjednima trudnoće, bolje je stalno nositi dokumente s vama? porođaj može započeti neočekivano, a bez zamjenske karte riskirate da se nalazite u porodničkoj bolnici za ispitane žene.

Koje stvari mogu ponijeti sa sobom u bolnicu?
U rodilištu morate samo prati i odstraniti cipele. U nekim roditeljskim bolnicama žene u radu mogu uzeti mobitel, kameru i igrač, trake s ugodnom glazbom i krevetićima koje ste napravili u razredima za trudnice u rođendansku sobu. Ali morate znati o ovoj prilici unaprijed.
Sve ostale stvari možete potaknuti rodbinu. Evo primjera popis onoga što treba prikupiti za postpartum odjel:
· Sanitarni jastučići;
· Gaćice (najbolje od svega, jednokratne, 5 - 7 komada);
· WC proizvodi (pasta za zube, četka, češalj, šampon, krema za lice i tijelo, potrebna kozmetika itd.);
· Ogrtač za kupanje i pidžame s palicama ispred;
· Čarape ili koljena;
· Krema protiv pukotina na bradavicama (također može biti korisna posebna silikonska podstava za hranjenje);
· Jastučići za grudi;
· Dvije grudice za hranjenje;
· Pumpa za grudi;
· Postpartum zavoj;
· Mobitel i punjač za njega;
· Pakiranje jednokratnih pelena za dijete (težina od 2 do 6 kg);
Ostatak prase za bebu morat će se otpuštati (više o tome kasnije).

Kada muž može pratiti ženu u porodu?
Ako je to dozvoljeno rodilištu uprave ili napisane u ugovoru za upravljanje rada koje ste napravili u ovoj bolnici.
U tom slučaju, muž prateći supruga na porodu, treba biti na rukama uvjerenje da je fluorografski, predao mazati na floru usta, a rezultati testiranja na HIV, RW. Naravno, ne dopušta isporuke čovjeka očite znakove bilo koje infekcije (npr, SARS). Iako je zdravog razuma i ljubavi majke i nerođenog djeteta i tako vjerojatno neće dati čovjek insistira da bude prisutan u rađaonici u ovom slučaju.

Kada odlaziti u bolnicu

Ovo pitanje postavlja apsolutno sve trudnice i liječnici, susjedi i djevojke na Internetu. Na kraju, dobiti najmanje tri potpuno drugačija odgovora. Prvo: nema potrebe žuriti, inače ćete biti vuk urla u obiteljskom odjelu najmanje 7 sati. Drugi je: što je ranije, to bolje, ili ćete roditi, poput mene, na stražnjem sjedalu u taksi. Treće: kada vas zatraži vaše majčino srce. A onda shvatite kada otići u ovu bolnicu za sina ili kćer.

U načelu, svi odgovori su točni, ali osobno sam skloniji potonjem, jer doista, unutarnji "chuyka" nikada ne uspijeva budućnu majku. Nevjerojatno, ali činjenica: čak i žena primipara točno određuje da dugo očekivani rođak tek dolazi, što znači da je vrijeme za odlazak u rodilište. Naravno, nije samo njezina intuicija koja joj pomaže, već i njezino poznavanje kako dolazi porod.

Prvo se morate nositi s očekivanim datumom rođenja. Sigurno ćete je napisati na mjenjačkoj kartici, ali rođenje na određeni dan rijetkost je, međutim, treba naglasiti ovaj dan u kalendaru, budući da ćemo ga voditi. Usput, moguće je odrediti najprecizniji datum rođenja do 12 tjedana trudnoće uz pomoć ultrazvuka. Studije u ranoj fazi s maksimalnom točnosti određuju trajanje trudnoće i, prema tome, datum rođenja. U normalnim okolnostima, trudnoća traje od 37 do 42 tjedna, što znači da u ovim tjednima morate biti oprezni i pričekajte minutu kada je vrijeme za vožnju u bolnicu.

Postoji prijedlog da se duljina prvog poroda dostiže od 12 do 20 sati, a drugi i kasniji naraštaji riješiti u roku od 10 sata ili manje. Međutim, iskustvo pokazuje da je sve vrlo individualno i savjetovati prvorotkonja žene da ostanu kod kuće što je duže moguće, tako da ne pate sami u rađaonici nije uvijek opravdana, od rođenja može biti brzo, pa čak i opasno, kako za dijete i za same majke. Nije činjenica da će se druga genera "uklopiti" u određeno vrijeme, tako da trebate slušati svoje tijelo i uzeti u obzir neke nijanse.

Po mom mišljenju, najvažnija stvar je da žena u bolnicu dobrog raspoloženja. Dopustite mi da objasnim zašto mislim tako. Nije tajna da "služba" u rodilištima želi najbolje. Ne želim vrijeđati medicinsko osoblje, ali još uvijek šanse za dobivanje na „dobre promjene” minimalan, jer takve promjene vrlo malo. Zašto je to liječnici ne vjeruju prvi put da žena radi roditi i tijekom svojih bolnih kontrakcija više muka „glupih” pitanja: što ulica živi ću nazvati osobni liječnik roditi, da li su usluge plaća za bolnice i druge. To je tek nakon dugog ispitivanja, konačno, poslao „stolicu” kako bi bili sigurni: žena ne pretvarati naporima u sredini - potrebe da požurite! Ako ste se bojali takvog scenarija - ići u bolnicu unaprijed, što će ga izvršiti u mirnoj atmosferi za vas, onda pregledao i poslao kući... a drugi put kada dođe neposredno prije rođenja i na taj način izbjeći bijesa na recepciji.

I sada značajnije preporuke o slanja u bolnicu.

Prvo, usredotočite se na kontrakcije, jer su glavni znak početka rada. Ali važno je prepoznati prave kontrakcije, a ne "trening", koji se mogu pojaviti već u 22. tjednu trudnoće. Dakle, prave kontrakcije se ponavljaju u redovitim intervalima, istodobno se te stanke postupno skraćuju, a trajanje kontrakcije se povećava. Te kontrakcije su vrlo bolne i gotovo je nemoguće anestezirati ih neovisno (mijenjanjem položaja tijela ili toplim tušem). Morat ćete izračunati koliko se često pojavljuje borba i koliko dugo traje. Ako je razlika između kontrakcija manja od 10 minuta - vrijeme je da otiđete u bolnicu.

Drugo, pazljivo pazite na sekrete. Odmah nazovite hitnu pomoć, ili je vaš liječnik potreban ako se voda povuče. Žene bez rodenja se boje propustiti ovu važnu točku, ali je gotovo nemoguće ne primijetiti čak i malu propuštanje vode. Rublje postaje mokro, bez obzira na uriniranje, a toplana tekućina može proizvoljno proći niz noge. Ne želim te plašiti, ali ako je voda u potpunosti razbijen (to jest, njihov broj dosegao je oko jednu litru), a redovni trudovi ipak, to stanje prijeti svoje dijete, jer je razbijen integritet ljuske, i stoga, nije bio zaštićen od vanjskih infekcija. Stoga, u najmanjem propuštanju vode idite u bolnicu.

I konačno, opće preporuke. Pripremite se unaprijed za bolnicu za rodilište kako ne biste zgrabili popis stvari u razdobljima između kontrakcija. Nemojte žuriti u bolnicu, ali ne odgađajte neizbježni posjet ovoj ustanovi. Slušajte svoje srce i dijete, koje će vam sigurno dati jedinstveni signal: spreman sam! Zapamtite: prikupljena, smirena, sigurna i hrabra žena doći će u bolnicu u pravo vrijeme.

Kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Od prvih tjedana trudnoće, svaka trudnica počinje se zamarati pitanjima: gdje roditi, što vam je potrebno, kakvu vrstu dostave treba odabrati. No, nakon gotovo devet mjeseci trudnoće, žena je izabrala bolnicu za majku, jasno zna što treba poduzeti.

Bilo je jedno važno pitanje - kada bih trebao ići u bolnicu?

Ne želim ići vrlo rano, ali ne želim kasniti, a onda roditi u hitnoj pomoći ili kod kuće. Ali, na žalost, niti jedan liječnik ne može odrediti točan datum i vrijeme rođenja.

Stoga biste trebali znati nekoliko stvari koje će vam pomoći pripremiti se za porođaj i stići na bolnicu na vrijeme.

Što svaka buduća majka treba znati?

Rodjenje može početi u bilo koje vrijeme od određenog razdoblja i bit će apsolutno normalno.

Zato sve što trebate odnijeti u bolnicu trebate kupiti i sastaviti u posebnom paketu unaprijed. Čak i ako se porod nije našao kod kuće, za rođake će biti lakše donijeti sve potrebne stvari kada se skupljaju na jednom mjestu.

Valja imati na umu da je mjenjačka kartica vrlo važan dokument i da je trudna djevojka uvijek nositi s njom, jer se neočekivane situacije nikada ne mogu isključiti, a informacije sadržane na mjenici vode liječnike o taktici porođaja.

Što su prekursori rada?

Glavni promatrač je kontrakcije prekursora - bezbolne kontrakcije trbušnih mišića. Takvi kontrakcije pojavljuju se u bilo kojem trenutku, nepravilni, brzo prolaze nakon uzimanja antispazmodijskih lijekova.

Uz pomoć kontrakcija prekursora, žensko se tijelo počinje pripremati za predstojeću radnu aktivnost.

Rijetko, nekoliko dana prije porođaja, žene bilježe ispuštanje sluznice u obliku male količine sluzi koja se pojavljuje u vagini. Ovaj priključak pruža dodatnu zaštitu prilikom ulaska u cerviks.

Malo o početku rada

Kada trebaš ići u bolnicu? Odgovor je jednostavan - na početku radne aktivnosti. Međutim, postoje hitni razlozi zbog kojih odgodu prijama u bolnicu prijeti s različitim komplikacijama.

Takvi uzroci su pojava krvarenja i prenatalnog raskida amnionske tekućine.

Genericna aktivnost su kontrakcije koje su redovite, bolne i ponavljaju u redovitim razmacima.

Postupno se povećava učestalost kontrakcija, a kontrakcije se ne zaustavljaju upotrebom uobičajenih antispazmatičnih lijekova, što ih razlikuje od prekursora.

Može biti teško razlikovati ove dvije vrste kontrakcija, u kojem slučaju je bolje igrati na sigurnom i otići u bolnicu.

Pojava krvarenja može pratiti normalnu radnu aktivnost (cervikalna dilatacija popraćena je manjim oštećenjem krvnih žila), ali najčešće je pojava krvi znak odvajanja placente i drugih patoloških stanja.

Razvoj placentalnih abrupcija prijeti fetusu i majci smrcu pa stoga, kad se pojavi i mala količina krvi, bolje je nazvati ekipa hitne pomoći.

Ruptura amnionske tekućine obično je lako odrediti - često amnionska tekućina ima veliku količinu, iako, opet, može biti malo vode, može doći do postupnog propuštanja.

Osjećaj izgleda i ispuštanja vode iz vagine (ne mukoze) također je znak za poziv hitne pomoći.

Zaključno, treba reći da ako postoje naznake za carski rez ili ako je trudnoća složena, unaprijed se planira prenatalna hospitalizacija u bolnici. Sva ostala slučaja upravlja sama žena.

Također je vrijedno osigurati prve zvijeri, jer prvo rođenje obično traje dulje od 10 do 13 sati, a ponovljeni rađanja odvijaju se mnogo brže.

Kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Dug put od devet mjeseci dolazi do kraja. Kako odrediti trenutak kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Nadezhda Zaretskaya
Doktor najviše kategorije, u Ginekolog, MD, specijalist opstetricije i ginekologije i genetike.Spetsialist za genetičko savjetovanje obitelji i trudnica. Obavlja prenatalnu dijagnozu fetalnih bolesti, a trenutno radi u stanicama.

Prvo, trebate znati očekivani kalendarski datum rođenja. Trajanje trudnoće za svaku ženu je individualno; u prosjeku je 280 dana ili 40 tjedana, fluktuacije od 38 do 42 tjedna smatraju se normalnim.

Kako saznati datum isporuke?

Postoje razni načini za računanje datuma isporuke. Neki pokušavaju odrediti dan začeća i brojati dane iz njega. Međutim, dan kada je došlo do spolnog odnosa i dan začeća ne može se podudarati, budući da spermatozoidi mogu održati održivost i "čekati" za jaje u ženskom genitalnom traktu nekoliko dana.

Određivanje datuma rođenja menstruacije

Najčešći način izračuna datuma isporuke je "menstruacija". Ovo je obično dobro fiksiran događaj. Potrebno je točno zapamtiti prvi dan posljednjeg menstruacije, od početka čega se predlaže brojanje 280 dana. I još lakše - do datuma prvog dana posljednjeg menstruacije dodati još 7 dana i odbrojavati tri mjeseca. Na primjer, posljednja menstruacija počela je 5. rujna. Potom se 12. lipnja može očekivati ​​porod (5 + 7 dana = 12, 9. mjesec rujan - 3 = 6. mjesec lipanj). Ali ova će metoda biti nepouzdana ako žena ima nepravilan menstrualni ciklus ili se ne sjeća datuma njezina razdoblja.

Izračunajte datum isporuke za mjesečnice pomoći će vam Kalkulator datuma isporuke

Određivanje datuma rođenja ultrazvukom

U modernim uvjetima, datum rođenja je određen prilično točno, usredotočujući se na podatke ultrazvuka (US), proizvedene prije 12. tjedna trudnoće. U kasnijim fazama trudnoće, greška u određivanju razdoblja pomoću ultrazvuka povećava. To je zbog činjenice da veličina fetusa, koju liječnik usredotočuje na svoje izračune, na kraju trudnoće ima velike pojedinačne fluktuacije.

Na isti način, izračun se vrši na temelju datuma i trajanja trudnoće, ustanovljenog prvim posjetom liječniku (metoda "po prvi put u antenatalnoj klinici"). Što prije liječnik utvrdi gestacijsku dob, točnije buduće projekcije datuma rođenja bit će.

Određivanje datuma rođenja fetalnim pokretima

Možete grubo izračunati datum isporuke i prvo kretanje fetusa: kod žena s primarnim ženama, to se događa u prosjeku za 20 tjedana, a za višestruke žene - u 18 tjedana. Naravno, ovo je vrlo subjektivni osjećaj, jer trenutak prvog kretanja djeteta nije uvijek dobro istaknut.

O punini trudnoće i nadolazećem rođenju možete saznati na nekoliko osnova. Za oko 1 do 2 tjedna pojavljuju se takozvani "prekursori" porođaja.

Harbingeri porođaja

Većina žena na kraju trudnoće primjećuje da je njihov abdomen "spušten" i postalo je lakše disati. To je zbog toga što se tijekom trajanja trudnoće, količina amnionske tekućine lagano smanjuje, a glava fetusa je pritisnuta prema ulazu u zdjelicu žene. Maternica postaje još uzbuđujuća, "vlakovi", priprema se za nadolazeći veliki posao. Nepravilna nisko-bolna napetost maternice i osjećaj težine u donjem trbuhu i donjem dijelu leđa nazivaju se "kontrakcije trudnica". Čak ni liječnik ne može uvijek sa sigurnošću reći je li to početak rada ili pripremnog rada. Ako takvo stanje povećane nepravilne uzbude maternice traje 1 - 2 dana, onda je bolje da se obratite majci bolnici, gdje će moći procijeniti da li dijete pati.

Nekoliko dana prije porođaja (ili na dan rođenja) mogu se pojaviti svjetlosne sluznice iz genitalnog trakta, ponekad s malim tragovima krvi. Obično je rečeno da je "sluzni čep" isključen ". Ovo je povoljan znak omekšavanja i "zrenja" cerviksa.

Mnoge žene do kraja trudnoće iz bradavica ističu kolostrum - preteča majčinog mlijeka.

Zdrava žena s povoljnom trudnoćom može biti kod kuće prije početka rada. Ako postoji razlika u žensko zdravlje, trudnoća ima komplikacija, ako je instaliran znakovi fetalne patnje, naravno, posljednjih 1 - 2 tjedna (i, ako je potrebno, i više) bi trebao biti u staračkom domu pod nadzorom stručnjaka. Nedavno mnoge žene, posebno mještani, vole unaprijed otići u maternicu. To je očito zbog općeg pogoršanja zdravlja stanovništva, želje obitelji, ako je moguće, osiguranja protiv različitih nesreća.

Kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Dakle, kod kuće ste osjetili neke promjene u vašem stanju. Bilo je težine, slaba bol u donjem dijelu leđa, donji dio trbuha, uterus se ukrutio i osjetio je vrlo gustu dodira. U početku, kontrakcije i opuštanje maternice su nepravilni, traju 5 do 10 sekundi s dugim prekidima (do pola sata). Zatim se povećava njihova učestalost i intenzitet. Počeo se boriti. Ako prvi put rodiš i živiš u blizini porodnične bolnice, možeš pričekati da se kontrakcije postanu redovne - jednom svakih 5-7 minuta. Ako se rođenje ponovi, odmah s početkom trudnoće treba ići u bolnicu. Ponovljeni rad je obično brži od prve, postoji rizik od rađanja izvan bolnice.

Često, prije pojave kontrakcija, može se pojaviti amnionska tekućina. Uobičajeni sadržaj vode u maternici do kraja trudnoće je do 1,5 litre. Vi svibanj osjetiti da prozirna, topla tekućina izlazi iz vagine (bez obzira na uriniranje). Može izlijati malo tekućine, a možda i sve 1,5 do 2 litre. Bilo kako bilo, ako primijetite neuobičajeno mokro donje rublje - to je situacija u kojoj je potrebno, bez odlaganja, otići u bolnicu. Ako se voda izlijeva potpuno ili malo propušta - to znači da je cjelovitost fetalnih membrana razbijena, a dijete više nije zaštićeno od učinaka vanjskog okruženja, prvenstveno od infektivnih sredstava. Vrijeme se troši na sat, a poželjno je da se dijete u takvoj situaciji rodi najkasnije 12 sati nakon ispuštanja vode. Liječnik u porodničkoj bolnici treba utvrditi imate li priliku roditi se kroz rodni kanal ili je bolje imati carski rez. U većini slučajeva, nakon izlijevanja vode počinju normalni kontrakcije, a posao završava uspješno.

Iznad njega je ispričano o tipičnim normalnim situacijama na kraju trudnoće. No moguće su i komplikacije. Postoje situacije koje zahtijevaju posebnu pažnju i hitnu skrb, što bi trebalo biti svjesno žene s punim trudnoćom. Odmah nazovite hitnu pomoć i idite u bolnicu ako:

zabrinuta glavobolja, vizija je postala mutna ("muhe leti" pred očima), bolovi u epigastričnom području, povišeni krvni tlak, ne mogu urinirati.

U svakom slučaju, ako se osjećate nelagodom, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom, promatrajući svoju trudnoću i noću, kontaktirajte bolnicu. Praksa pokazuje da je bolje biti sigurnije nego podcijeniti ozbiljnost situacije i ugroziti život djeteta i njegove.

Nekoliko preporuka prije hospitalizacije u rodilištu

1. Odredite unaprijed koju instituciju ćete roditi. Mnoge žene vole da isti liječnik vodi trudnoću i rađa. U praksi to nije uvijek izvedivo. Državni sustav praćenja trudnica organiziran je na takav način da liječnik nije nužno prisutan pri rođenju svog pacijenta. Da, iu ne-državnim klinikama za opstetricki koje su vas promatrale, zbog raznih okolnosti, možda niste u blizini ovog trenutka. Međutim, ne smije se shvatiti kao tragediju kada nepoznati liječnik vodi vas da rađate. Odaberite dobru instituciju za isporuku; ako ga niste "dodijelili" na teritorijalnoj osnovi (formalni prigovori mogu nastati tijekom hospitalizacije), unaprijed odlučite za sebe hoćete li pristati na plaćene usluge. Preporučljivo je proći skup ispita koji se provode u ovoj ustanovi, kako bi sklopili ugovor o uslugama.

2. Sačuvajte svoje dokumente sastavljene:

BOLJE JE SVE DOKUMENE S Vama!

U nedostatku medicinskih dokumenata potrebno je roditi u II opstetričkom odjelu (opservacijski odjel) ili čak u specijaliziranoj infektivnoj maternističkoj bolnici! Ako nemate putovnicu ili police osiguranja, možda imate problema s mogućnošću besplatne dostave (za obvezno zdravstveno osiguranje). Budite pažljivi.

3. Pripremite vrećicu sa svime: 2 - 3 košulje od pamuka, 3 - 4 pelena (po mogućnosti posebne jednokratne), 3 - 4 parove pamučnih hlača, jastučići (najveći), ogrtač, pranje pletiva, 2 - 3 para pamučnih čarapa, ručnici.

Međutim, u samoj jedinici za majčinstvo, ne trebate ništa osim papučica: obično, za vrijeme rođenja, potrebno je donijeti rublje i odjeća u bolnici. Sve ostalo, uključujući stvari za bebu, rodbine će vam donijeti nakon isporuke.

Što da se s vama u bolnicu potaknut će našu službu Popis stvari u bolnici

Bit će praktičniji za liječnike, a vi također, ako se, osjećajući pristup radništvu, nećete posebno napuniti želudac. Čekajući početak rada kod kuće, ograničite vašu prehranu na svjetlo krekere, šalicu juhe i čaj.

Izrežite nokte; Možete brijati pubis sebe - to su obvezni postupci prije porođaja.

Nemojte izgubiti svoju prisutnost uma, biti odlučujući i prikupljeni - imate težak, ali radosni posao. Zapamtite da ste prije svega ti koji ste odgovorni za sebe i za svoje dijete.

Kada odlaziti u bolnicu? Na "brzom" ili samostalno?

Kako razumjeti da je porođaj počeo i da je vrijeme za odlazak u bolnicu

Čim se trudnoća približi završetku, mnoge se trudnice počinju brinuti: kada će otići u maternicu? I što je najvažnije - kako razumjeti da je vrijeme za to već došlo? U stvari, sve je jednostavno: postoji nekoliko ključnih točaka na koje se trebate usredotočiti.

Je li to borba?

Kontrakcije - ovo je glavni znak početka rada. Čak i prije nego što počnu, osjećate da postoji težina, lagana bol u donjem dijelu leđa, donji dio trbuha, uterus se ukrućen i osjećao vrlo tijesno na dodir. Ali važno je prepoznati stvarne kontrakcije, a ne "trening", koji se mogu pojaviti čak iu drugom tromjesečju trudnoće. Stvarne kontrakcije rada ponavljaju se u redovitim razmacima, koje se postupno skraćuju, a vrijeme trajanja kontrakcije se povećava, kontrakcije vježbanja su nepravilne u vremenu, a intenzitet je gotovo uvijek isti. Stvarni kontrakcije, za razliku od treninga, vrlo su bolni, ne odlaze nakon promjene položaja tijela ili topli tuš.

Smatramo jaz između kontrakcija

Ako su kontrakcije tek počele, ne biste trebali odmah otići u bolnicu. Uostalom, prvo razdoblje porođaja traje dugo, a puno je udobnije provesti u poznatom domu. Stoga prvo izračunajte koliko se često borite i koliko dugo traju. Obično se preporuča otići u bolnicu ako je interval između kontrakcija oko 10 minuta. Ponovljeni rad se obično odvija brže od prvog, tako da ako očekujete drugo dijete, proširenje vrata maternice će se dogoditi mnogo brže i morate otići u maternitetnu bolnicu čim kontrakcije postanu redovite i ritmičke.

Put do maternice

Porodiljna bolnica može se nalaziti u blizini kuće, ili se može nalaziti na drugom kraju grada, okruga ili regije. Stoga izračunajte vrijeme koje ćete morati potrošiti na putovanje. Ako se bolnica nalazi u blizini i brzo doći do njega, možemo sigurno čekati preporučeni interval između kontrakcija - 10 minuta. Ako morate proći kroz cijeli grad i prometne gužve su moguće na ulicama, bolje je napustiti kuću rano, na primjer, kada interval između kontrakcija će biti još 15-20 minuta.

Ako se voda pomakne

Ako je rublje postalo neobično vlažno, a još više ako je tekućina prolazila nogama, to je znak da se voda povukla. Nije važno koliko se tekućina izlijeva - malo ili sve 1-1,5 litara, bez obzira na to ima li kontrakcija ili ne, nemojte čekati početak redovite radne aktivnosti (počet će malo kasnije). Odmah idite u bolnicu. Uostalom, ako se voda izlijeva ili malo curi, to znači da je cjelovitost fetalnih membrana razbijena i dijete više nije zaštićeno od učinaka vanjskog okruženja, prvenstveno od infektivnih sredstava. Osim toga, ako su kontrakcije već redovite, izlijevanje vode sugerira da rođenje djeteta nije daleko. No, ako se odstupi čašica (ugrušak želučaste tvari), to je samo preteča porođaja i ne morate odmah otići u rodilište.

Odmah u bolnicu!

Rijetko, ali postoje situacije u kojima morate odmah otići u bolnicu i bez razmišljanja. To bi trebalo biti učinjeno ako:

 • iz genitalnog trakta pojavio se krvavi iscjedak, posebno ako su značajni;
 • maternica se ne opušta između kontrakcija, bol je vrlo jak;
 • promijenili su se pokreti djeteta: postali su vrlo slabi, ili su se, naprotiv, povećali;
 • glavobolja boli, krvni pritisak se diže, vizija se promijenila (postala je mutna, "muhe" bljesnu pred mojim očima);
 • ako je porođaj započeo prije 38 tjedana trudnoće ili je počeo porođaj tijekom višestruke trudnoće.

Na ambulanti ili sami

Postoje dva načina da dođete u maternicu: sami ili nazovete ambulantni automobil. Danas, ako postoji OMS politika, svaka roditeljska bolnica dužna je prihvatiti pristojnu ženu - naravno, ako ima slobodna mjesta. Poželjno je da je putovanje u bolnicu bilo ugodno za buduću majku.

Osim toga, u svakom selu (grad, okrug) nalazi se specijalizirana opstetrijska ambulanta, telefon koji se može dobiti od rodilišta ili jednostavno pozivanje "03". Za budućnost majka će doći automobil s primaljom i odvesti je u bolnicu. Istina, bolnica će biti najbliža, a ako žena izabere drugu ustanovu, morat će to uzeti u obzir. Često, ako je trudna majka sklopila ugovor s majčinom bolnicom, u njemu je uključena i usluga kao što je dostava poroda (bez obzira na to koliko se nalazi rodna kuća).

Harbingeri rođenja: Kada otići u bolnicu

Koja je opcija bliža vama - unaprijed otići u bolnicu ili se vratiti s trudnoćom?

Prvo sam otišla u maternicu s kontrakcijama, ali ne i kod prvog (treninga / lažnog) kontrakcija i kada su kontrakcije postale dinamične s intervalima između kontrakcija od 15-10-5 minuta. (u ovom slučaju, prije rođenja djeteta - 8-7-6 sati), bez obzira je li voda preusmjerena ili ne. Po dolasku u gležanj, u hitnoj sobi, otkriće je bilo 4 cm, odmah je poslano u rodblok i odmah je došlo do pluta, nakon nekog vremena voda se slomila i nakon nekog vremena rodila (za detalje, pogledajte dolje: S. S.).

Ako dođete u bolnicu s previše dugim intervalima ili s kontrakcijama treninga (lažnih), bez otkrivanja - možete ga poslati kući.

Naravno, prije toga možete prijeći na rodilište (za to morate uputiti od svog ginekologa), ali čekanje dinamike u borbama je najugodnije kod kuće, pored vašeg voljenog supruga, u toplom ugodnom kućnom okruženju, aktivno sudjelujući u Pep terapiji s orgazmom i spermom... kako bi stimulirali generičke nego u "hladnim sivim" lijekovima natopljenim bolnicama, u strahu i napetosti... zbog čega se generički proces može izgubiti na živcima i liječnicima morat će napraviti stimulaciju.

Ali, ako postoje medicinski pokazatelji - unaprijed idite u bolnicu, nemojte riskirati i ignorirati preporuke liječnika.

Postoje naznake u kojima se dinamične borbe ne mogu čekati!
To uključuje:

- napustile su se zelene vode s mirisom (norma je čista voda s bijelim pahuljicama bez mirisa) - znak da je dijete patilo;

- crvena krv, čak i ako je kap (norma - ichor s sluzom) - placental abruption;

- akutna bol u abdomenu, a ne kontrakcije (tijekom kontrakcija, abdomen ponekad postaje kamen, ponekad je blaga i bol nije neophodan, osobito na početku) - odstranjivanje posteljice;

- voda se drastično odmaknula, do 2 litre (norma - na chu-bitu, negdje do stakla odjednom) - javlja se ako dijete leži s nogama prema dolje, a ne s glavom, kako bi trebalo biti; ili dijete je premalo (s preuranjenom, preranom rođenjem ili, ako dijete je punopravno, ali fiziološki mala - u ovom slučaju to je norma!);

- kontrakcije svakih 10 minuta. i udaljenost između njih se smanjuje

Za bilo koji od ovih simptoma - hitno nazovite hitnu pomoć!

Dopustite mi da vas podsjetim: uobičajene isporuke smatraju se u razdoblju od 38 tjedana. do 43 tjedna
Ako ste već ušli u Županijski odbor (40 tjedana), a porođaj još nije počeo, nema potrebe za alarmom - dijete još nije spremno za rođenje, sve je individualno. Nastavite vidjeti svog ginekologa, kao i obično. Anksioznost mora početi premlaćivati ​​nakon 43 tjedna, jer se od sada, trudnoća smatra odgođenim i zahtijeva intervenciju liječnika.

O pristupu porođaja, možete se usredotočiti na prekursore porođaja:

1. Nedugo prije početka rada, zdjelične kosti počinju raspršivati. To može biti popraćeno ne jakom, ali neugodnom boli.

2. Jedan mjesec prije rođenja - neugodan osjećaj stezanja u donjem dijelu trbuha.

3. U prosjeku, 4 tjedna (za sve na različite načine, imam 1 tjedan prije rođenja) želuca potonuo. Maternica se spušta u zdjelicu. Dijete je naopako, na rođeni kanal.

Karakteristični znakovi spuštenog trbuha:
- nestanak žgaravice i žgaravice, tako mučeni tijekom trudnoće;
- lakše disanje, jer maternica već ne stavlja pritisak na dijafragmu;
- neugodnost kod hodanja - hod, poput patke, u sjedećem položaju teško je sačuvati koljena - ljudi se rastu, poput muškaraca, teško je sjesti i sagnuti - želiš što više sagnuti leđa i ramena;
- Povećanje potreba za WC-om na mali način, jer se maternica čvršće utiskuje na mjehur;
- prisutnost neugodnih bolova u perineumu i zdjelici - pritisak na bol u maternici doprinosi razlici kostiju zdjelice;
- pojavljuje se slobodni prostor između prsa i trbuha - dlan se nalazi;
- teško je skinuti sebe, čak i nemoguće;
- u ogledalu možete vidjeti da pupak gleda na pod - možete ga vidjeti vrlo dobro u profilu - oni oko vas koji su vidjeli vaš trbuh prije nego što je pao, može ga vidjeti sa strane - onda, kao što vi to ne možete primijetiti.

4. Nedugo prije porođaja, nestaje apetit, mučnina, povraćanje, kao i opuštanje stolice, kao u proljeva. Težina može malo ostaviti.
Čišćenje crijeva, tijelo se priprema za porođaj. Od ovog trenutka bolje je ne jesti ništa, lakše je roditi na praznom želucu. Ali, ako glad pobjegne uopće - jede, ali nemojte prejedati, dajte prednost svjetlu tanku juhu.

5. Sindrom "gniježđenje". Žena se odjednom počela aktivno pripremati za pojavu djeteta: ona nosi dječju odjeću, kupuje sve dječje stvari za redom, zalijepi pozadinu u vrtić, preuređuje namještaj... Sindrom naglo otpušta apatiju.
Pokušajte usmjeriti energiju u zdravom smjeru, hodati pješice.

6. Skokovi se zaustavljaju. Dijete postaje miran, dobiva snagu i priprema se za utrku.

7. Prikazuje se serosni iscjedak s sluzi. Cerviks se opušta, krvne žile su rasprsnute. Ove sekrete mogu biti deblje tijekom seksa.

8. Tu je pluto - ugrušak sluzi. Pluto može biti viskozno, tako da se može uhvatiti ili ukapati vodenom mukom.
Ovaj prekursor nije jasan: porođaj će početi ovaj sat ili sljedeći tjedan. Nema razloga za odlazak u bolnicu.

9. Otpadne vode. Vode se provjeravaju brtvom: ako brtva apsorbira tekuću vodu; ako tekućina ostane na površini u obliku sluzavog pluta.
Polako idemo u maternicu: provjeravamo torbe i dokumente.
https://www.baby.ru/blogs/post/37399361-32216313/

10. Trening (lažne) kontrakcije - ton uterusa, maternica se priprema za otvaranje w. maternica: abdomena kameneet - tada meka..., dok bol nije neophodan: mogu biti i potpuno bezbolni i bolni - osjećaji vuče, kao i kod menstruacije. Borbe za treniranje su kaotične, neuredne, bez dinamike, s razmakom između kontrakcija: zatim 2 minute, 2 sata, 2 sekunde, 20 minuta... Ako u ovom trenutku idemo u bolnicu, možemo se vratiti kući.

Prvi trening vježbe može započeti čak i prije nego što želuca kapi (počela sam ga dva tjedna prije ptice abdomena), i imaju vrlo dug interval: Oh! I zaboravite - tišinu nekoliko dana / tjedana.

11. Kontrakcije rađanja su dinamičke, poboljšane, intervala između kontrakcija od 20 minuta. i nastavlja s redukcijom. Potvrđuje da je otkrivanje w. uterus je počeo.
Do tog vremena, sve što je potrebno za bolnicu trebalo bi biti spremno. Sada možete učiniti sami: seks na kolosijeku, tuširanje, manikura: izrezivanje noktiju (ne trebate vrlo brzo rezati, ostaviti do 5 mm) i ukloniti lak (možete prekriti nokte prozirnim lakom jer liječnici određuju boju kože za nokte) stanje žene), brijanje, prsten djevojke...

12. Bolovi rađanja su dinamični, interval između kontrakcija iznosi 10-5 minuta. i dalje se smanjuje. Prije rođenja, oko 6-7 sati.
U ovom trenutku pozivamo hitnu pomoć, bez obzira je li se pluta maknula ili ne. Jedite u bolnici. Ako se voda ne pomakne, u maternici će se probiti mjehur.

Najjača i najduža bol rada traje 1 min., Svi ostali rad traju nekoliko sekundi.

Brzina cervikalne dilatacije je 1 cm (1 prst) za 1 sat, a cijelo otvaranje cerviksa je 10-12 cm (10-12 prstiju) u 10-12 sati.

Bol boli započinje postupno i povećava se porastom redoslijeda, od potpuno bezbolnih kontrakcija / onda: "Oh!" - i zaboravili su: "Bog, ubij me!". - Ni u filmovima, - žena je tiha, mirna. i onda oštro prema cijeloj kući: "A-aaaa. ", I počelo... Nakon 5 minuta. s djetetom u naručju. - u životu se to ne događa!

Vrh cramping boli javlja se u vrijeme kada w. maternica je već potpuno otvorena do 10-12 cm, a dijete je spušteno u zdjelicu. U ovom slučaju, bol je popraćena snažnim željama za guranjem. U ovom slučaju, to je nemoguće izravnati u svakom slučaju, jer vaš w. maternica, ni u ovom trenutku ni u kojem slučaju ne može sjediti na svećeniku, jer može oštetiti glavu djeteta (možete samo čučanj ili fitball, ako laže i želite ustati, morate se izbjegavati sjedeći položaj) moćne borbe trebaju proizvoditi!

Kada je dijete potpuno spušteno u zdjelicu, bol će proći, primalja će vidjeti leđa glave djeteta bez da vas dotakne, i rukom možete dodirnuti glavu djeteta, - od ovog trenutka možete gurati... Važno je slušati babicu!

Prvi rođaci traju oko 10-12 sati u prosjeku. Drugi - prosječno 5-7 sati. Treći je još brži.

Možeš ići u rodilište u svom automobilu - gravitacijom. U tom slučaju, potvrda se vrši u redoslijedu općeg reda i nakon onih koji su stigli u ambulantu.

Ali ako odlučite otići u bolnicu hitnom pomoći u određenu bolnicu koju ste odabrali, pomoći će vam sljedeći savjeti:

1. Kada tim stigne, objasnite vozaču bolnicu koju trebate i ponudite vozaču novac - nagradu. Obično vozačeva naknada iznosi 500 rubalja - 1.000 rubalja, ali iznos može narasti do 5.000 rubalja ili čak 10.000 rubalja. Hitna pomoć je dužna voziti besplatno samo do najbliže bolnice gdje se nalaze slobodna mjesta ili u bolnici koju daje otpremnik.

Ako vozač nije u vožnji tamo gdje vam je potreban za naknadu i nastavlja inzistirati na njegovu.

2. Odbiti usluge ovog tima i pozvati prijatelja. Nema novca u ovom slučaju, kao što je kazna, oni nemaju pravo preuzeti od vas.

3. Kada nazovete novu hitnu pomoć, dispečeru, morate prijaviti da ćete roditi u određenoj bolnici i naznačiti adresu ove bolnice. U tom će slučaju dolazni tim biti dužan dovesti vas točno tamo gdje će dispečer reći i besplatno, a ne tamo gdje su bliže.

U slučaju vašeg dolaska u bolnicu hitnom pomoći, prijam se pojavljuje bez reda, ali prema onima koji su prije vas došli hitnom pomoći.

I konačno: prije nego što napustite gusjenicu, nemojte zaboraviti oprati noktiju. Ovo je vrlo važna točka, jer liječnici prate status ženske žene po boji noktiju.

Sretno i lagana dostava za vas!

____________________________
P. S.: Nazvao sam hitnu pomoć da idem na gležanj, kada su kontrakcije prolazile u intervalima od 5 minuta, a interval je bio smanjen. Brzo smo stigli, u roku od 5 minuta. Liječnik hitne pomoći identificirao je otkrivanje. maternica 2 cm (2 prsta). Pitao me je li me tko vodi? Nazvao sam željeni gusar. Pitao je liječnik, i ako nema mjesta, onda gdje voditi? Nazvao sam alternativni RD. Liječnik je pitao, i ako nema mjesta, onda gdje. Rekao sam, a onda prema vašem nahođenju... Nakon toga, nazvala je željeni gusar, da bi saznali o prisutnosti mjesta tamo... Oni su odvedeni besplatno. Proveli smo oko 30 minuta.

U željenom RD-u su se ispostavila mjesta i rado su mi prihvaćeni, budući da je objavljivanje w. maternica je već bila 4 cm. Kao što je izdana, odmah je dostavljena u zasebni rodblock, s objavom w. Uterus 6 cm... Rođen je potpuno besplatno u skladu s njezinim rođenim planom:
https://www.baby.ru/blogs/post/46269834-32216313/

Jedino što je... Na otpuštanju muž, babica, koja mu je dao kćer, dala je omotnicu s kovanicom, ali to je bila njegova osobna inicijativa... Primkinja je prihvatila omotnicu i, bez otvaranja, odložila je...

Kako razumjeti da je vrijeme roditi?

Čekanje na prvo rođenje je uzbudljivo i uznemirujuće vrijeme. Mnoge žene zabrinute su da će propustiti izgled kontrakcija, a beba će se roditi kod kuće. Međutim, u praksi, ne primijetiti početak rada je prilično teško.

Početak rada

Obično se započinje između 38 i 42 tjedna trudnoće. U tom se slučaju smatramo normalnim i pravodobno, a dijete je punopravno.

Kada je vrijeme za odlazak u bolnicu tijekom prve trudnoće? Moram li unaprijed otići u bolnicu?

Bez obzira da li žena nosi prvo ili treće dijete, nema naznaka za hospitalizaciju prije početka rada.

Iako je ranije ova praksa bila uobičajena. Ako četrdeset tjedana trudna majka nije otvorila vrata maternice, a nije započela redovite kontrakcije, poslana je za hospitalizaciju u bolnici. U uvjetima porodničke bolnice, žena je bila pod stalnim medicinskim nadzorom, a po potrebi je stimulirana rad.

Danas, bez naznaka komplikacija trudnoće, ginekolog-opstetričar ne daje preporuku za hospitalizaciju. Čekaonica može biti kod kuće do 42 tjedna i voditi normalan život.

Međutim, mora se imati na umu blizina porođaja kako bi se pripremila sve što je potrebno za bolnicu. Također je potrebno znati o takvim promjenama u tijelu kao prethodnicima.

znamenje

Harbingeri signal sugovorniku da je vrijeme da beba rodi. Tijekom prve trudnoće, između pojave ovih simptoma i početka rada obično traje 1-2 tjedna, a druga i sljedeća - dijete se može roditi sljedećeg dana. To je zbog brže reakcije maternice na procese koji se javljaju u tijelu.

Prekursore uključuju ove simptome:

 • Promjena oblika abdomena.
 • Nestanak žgaravice i probavnih problema, otežano disanje.
 • Usavršavanje leđa i vrata.

Ove manifestacije povezane su s činjenicom da fetus spušta ispod i čvrsto se uklapa u glavu do ulaza u malu zdjelicu. Tlak na gornjem dijelu trbuha se smanjuje, a neugodni simptomi povezani s pritiskom na dijafragmu slabe ili nestaju.

Spuštanje trbuha dovodi do pomaka središta gravitacije, što uzrokuje ravnanje i odstupanje leđa i vrata. Također, žene mogu biti poremećene boli u lumbalnom području.

Bliže rađanju genitalnog trakta mogu premjestiti sluznicu. Obično je to ugrušak sekreta s krvavim prugama i mrljama. Ponekad se čep sluzi ispadne u dijelovima, i to prolazi neprimjetno, pogotovo ako je trudnoća prva.

Pojava muho-krvavog iscjedka može uplašiti buduću majku. Međutim, taj prekursor nije razlog hitne hospitalizacije u bolnici.

Ako voda ne napusti i ne poštuju se redovite kontrakcije maternice, čak i nakon izvlačenja pluta moguće je ostati kod kuće i pričekati isporuku.

Znakovi porođaja

Mehanizam rada je prilično složen. Prije svega, potrebno je da se vrata maternice otvore kako bi se dijete moglo slobodno kretati kroz rodni kanal.

To se događa tijekom prve etape rada. Tada slijede pokušaji, kada se kontrakcije maternice kombiniraju s jakom napetosti mišića tiska, guraju dijete van. Treća faza je ispuštanje posteljice - placente, ili "dječje mjesto".

Glavni znakovi početka porođaja:

 • Redovite kontrakcije maternice.
 • Ispuštanje amnionske tekućine.

Buduća majka bi trebala znati da, uz prave kontrakcije, postoje lažne, ili smanjenja obuke. Ako žena razumije razliku, bit će joj lako razlikovati.

Odgajanje treninga

Treninzi se se ponekad nazivaju prekursorima porođaja, osobito ako se prvo promatraju u 37-38 tjedana.

Međutim, žena često može primijetiti njihov izgled mnogo ranije - u drugom tromjesečju. Počevši od 16-18. Tjedna, nepravilne kontrakcije maternice smatraju se normalnim.

Glavna svrha ovog procesa je pripremiti maternicu za nadolazeću isporuku. Takve kontrakcije dugo su opisane i poznate u medicinskoj literaturi pod nazivom "kontrakcije Braxton-Hicks".

Oni su bezbolni i nepravilni, brzo prolaze sami. Da biste smanjili borbu treninga, trebate se više opustiti, mijenjati položaj tijela. Ponekad duboko, ritmično disanje pomaže.

Redovno djelovanje

Ako žena neprekidno trenira vježbu, može propustiti trenutak kada postanu redoviti. Međutim, vrlo brzo razlike postaju očite.

Za stvarne kontrakcije karakteristične:

 • Redovitost i ritam.
 • Smanjenje praznina između kontrakcija maternice.
 • Povećanje intenziteta.
 • Bol - od umjerenog do jakog.

Da biste razumjeli prave kontrakcije ili lažne, morate koristiti sat. Redoviti rezovi upućuju na to da je konačno počeo porođaj. Osim toga, oni se ne smanjuju tijekom odmora ili spavanja, s promjenom položaja. Prilikom kretanja, stvarni kontrakcije mogu se intenzivirati i biti bolniji. Također, ne utječu na uporabu lijekova protiv grčeva - No-shpy, Papaverina, Viburkola.

Ponekad liječnik može preporučiti boravak kod kuće dok se intervala između kontrakcija maternice ne smanji na 5-7 minuta, budući da prvo rođenje traje 18-20 sati.

Međutim, ako je bolnica daleko ili je teško doći do njega, bolje je otići čim se posjekotine postanu redovne. Nemojte odgađati, ako je u obitelji pored ženske linije - majke ili sestre pacijenta - bilo brzo rođenje. Kći rođenja djeteta može ići na isti scenarij.

Ispuštanje amnionske tekućine

Tijekom trudnoće beba je u gustoj školjci - mjehur koji je napunjen tekućinom. Naziva se amnionska, ili amnionska tekućina.

Oni obavljaju važan zadatak - kako bi zaštitili dijete od ozljeda tijekom naglim pokretima, služe kao apsorber. Osim toga, sudjeluju u određenim metaboličkim procesima. Također, zbog amnionske tekućine, moguće je održavati optimalnu temperaturu okoline za fetus.

Na početku rada, školjke se slomljuju, a voda izlazi. Taj je proces, u pravilu, iznenadan, bez prethodnika ili bolnih senzacija. Najčešće, žene zbunjuju ispuštanje amnionske tekućine uz prisilno uriniranje.

Ponekad se male količine tekućine ulijeva u dijelove. Ali volumen može doseći 1,5-2 litre.

Ako se to dogodi, preporučljivo je otići u rodilište što je prije moguće, čak i ako nema redovite radne aktivnosti. Najvjerojatnije, kontrakcije su jednostavno preslabe, a majka i dalje ne osjeća.

Dugo bezvodno razdoblje prijeti bebi s dodatkom infekcije, pa ne biste trebali odgoditi žalbu u bolnicu. Što je žena brže liječnik pregledava, to je manji rizik od komplikacija.

patologija

Ponekad porođaj počinje rano. To se događa tijekom prvih i naknadnih trudnoća.

Preran rad se smatra ako je započeo prije 38 tjedana. Nije uvijek slučaj da dijete ili žena u radu trpi, u razdoblju od 36 do 37 tjedana, najčešće sve završava sigurno.

Do danas liječnici su imali bebe s 500 grama. Naravno, u ovom slučaju, rizik od oštećenja središnjeg živčanog sustava i drugih komplikacija je prilično visok.

Zato trebate sve snage da se trudite privući trudnoću. Preuranjeni rad može početi kao i obično, ali nekoliko tjedana ranije. S ovom opcijom potrebno je nazvati tim hitne pomoći čim žena primijeti redovitost kontrakcija ili ispuštanje amnionske tekućine.

Ponekad je isporuka prisiljena - na primjer, u slučaju prijevremenog odjeljivanja normalno smještene placente, eklampsije.

Trudnica treba hitnu bolnicu ako se pojave ove simptome:

 • Redovno djelovanje.
 • Ispuštanje amnionske tekućine.
 • Iznenadna, oštra bol u abdomenu, donji dio leđa.
 • Krvavi iscjedak iz genitalnog trakta ili znakovi unutarnjeg krvarenja (gubitak svijesti, oštar pad krvnog tlaka, tahikardija, vrtoglavica, iznenadna teška slabost i bljedilo).

Kako razumjeti kada je vrijeme za odlazak u bolnicu? U prvoj trudnoći ovo pitanje odnosi se na sve žene bez iznimke. Međutim, gotovo nitko ne rodi kod kuće zbog činjenice da je propustio početak rada. Njihovi su znakovi tako očiti i opipljivi da su pogreške iznimno rijetke.