Abdominalni volumen tijekom trudnoće

Bol

Veličina trbuha tijekom trudnoće uvelike ovisi o individualnim karakteristikama strukture ženskog tijela. U nekim budućim mumijama, trbuščić se manifestira vrlo kasno, dok drugi primjećuju manifestacije okrugle forme u početnim razdobljima - 15-17 tjedana.

Trbuščić se povećava tijekom trudnoće zbog planiranog rasta fetusa u maternici i dodavanja volumena anatomske tekućine. Manja promjena u veličini abdomen može se primjetiti samo za mamu iz 12 tjedana, dok drugi mogu pogoditi situaciju od samo 20 tjedana. U ovom trenutku, želudac postaje prilično vidljiv, no ipak žene s velikim oblicima mogu ga više skrivati.

Što utječe na veličinu trbuha?

Stručnjaci tijekom mjerenja vode opće prihvaćene standarde, ali istodobno uzimaju u obzir činjenicu da se pokazatelji mogu značajno razlikovati u svakom slučaju.

Među popisom čimbenika koji utječu na promjenu abdominalnog opsega razlikuju se:

 • ustav buduće majke;
 • stopa porasta tjelesne mase - mnoge trudnice imaju povećan apetit;
 • fetalna veličina;
 • previa;
 • količinu anatomske tekućine.

U majkama koje su sklone korpulenciji, okrugost se ne može primjetiti tek do trenutka rođenja, dok djevojke s uskim zdjelicama i krhkom tijelu se suočavaju s promjenom volumena trbuha na samom početku drugog tromjesečja. Volumen trbuha s višestrukim trudnoćama se povećava dovoljno brzo, jer zanimljiva situacija može postati primjetljiva drugima puno ranije.

Veličina trbuha ne smije se sustavno povećavati, već nepravilno. Stručnjaci započeti pratiti dinamiku dodavanja centimetara u opsegu abdomena ne odmah, ali, u pravilu, od 17-20 tjedna trudnoće.

Najveći opseg trbuha - 38 tjedana. Do tog vremena završavaju sve najvažnije faze formiranja fetusa, a dno maternice doseže vrhunac. Ne biste trebali paničariti, ako vam je trbuh postao manji u 38 tjedana, najvjerojatnije dijete je imalo drugačiji položaj jer se priprema za rani sastanak s mamom. Neposredno prije datuma rođenja, visina stanja dna maternice se smanjuje i javlja se "abdominalni prolaps". Pročitajte više o snižavanju trbuha →

Kako mjeriti trbuh?

Važno je točno mjeriti trbuščić, jer izražena pogreška može biti ozbiljan uzrok panike.

Žene tijekom trudnoće su osobito osjetljive, a to je prirodno. Razlog za zabrinutost može biti odstupanje od nekoliko centimetara. Naravno, u ovom slučaju, trebate se smiriti. Zato što su svi pokazatelji pojedinačni.

Mjerenja su napravila centimetarsku traku kako slijedi:

 1. Mama očekivača mora ustati ravno.
 2. Stavite vrpcu na nogu pupka.
 3. Bolje je mjeriti istodobno.

Ne možete mjeriti opseg trbuha na najistaknutijim točkama - to nije istina.

Ako se dobivene vrijednosti nešto razlikuju od norme, nema razloga za paniku. To je zbog činjenice da mnogi faktori utječu na promjenu u rashladnom sredstvu, na primjer, količini anatomske tekućine. Taj se volumen može značajno razlikovati tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

Razlog za alarm može biti značajna promjena parametara neposredno prije isporuke. Takva odstupanja mogu ukazivati ​​na to da je prezentacija promjene i tijekom porođaja teško. Točno odrediti položaj bebe će biti u mogućnosti da ginekolog, koji, ako postoje kontraindikacije za neovisnu dostavu, moći će pravodobno odrediti potrebu za carskim rezom.

U svakom slučaju, ozbiljna odstupanja indikatora trbušne obale od norme su razlog da posjetite ginekologa. Liječnik nakon pregleda moći će opovrgnuti postojanje razloga za uzbuđenje.

Trbuh rast

Pitanje što je uzrokovalo rast trbuha u budućoj mami tijekom trudnoće izgleda vrlo jednostavno. Naravno, planirani razvoj fetusa, ali to je samo jedan od čimbenika. Trbuh raste u svim trudnicama, ali ne i po istoj stopi. Ovaj čimbenik može mnogo reći ginekologu.

Volumen abdomen tijekom trudnoće počinje se mijenjati u različito vrijeme. Takve se promjene odnose na strukturu ženskog tijela, funkcioniranje crijeva i postojeći sloj potkožnog masnog tkiva. Promjena opsega abdomena u prvom tromjesečju trudnoće nije povezana s promjenom veličine maternice, fetus je još uvijek vrlo mali.

Sljedeći čimbenici utječu na promjenu veličine trbuha:

 • povećano stvaranje plina - tijekom procesa probave promjena hrane u trudnica;
 • sklonost prejedanju;
 • formiranje edema.

Promjena u veličini uterusa javlja se u svim trudnicama gotovo jednako. Fetus počinje polako rasti nekoliko tjedana nakon začeća. Istodobno, uterus se također povećava, kao i količina amnionske tekućine. Stopa promjene tih pokazatelja tijekom svakog ispitivanja procjenjuje ginekolog. Na temelju tih podataka, stručnjak daje mišljenje o planiranosti tijeka trudnoće.

U prvom tromjesečju, maternica se nalazi unutar zdjelice i ne diže se iznad pubične kosti, zbog čega se želuca ne primjećuje drugima. Do 12. tjedna liječnik procjenjuje veličinu maternice tijekom pregleda, a nakon tog perioda organ prelazi granicu stidne kosti i može se palpirati kroz trbušni zid.

Visina maternice je u većini slučajeva proporcionalna gestacijskom razdoblju u tjednu oplodnje.

Od oko 12. tjedna liječnik će pratiti visinu maternice pomoću posebne mjerne trake. To su važni pokazatelji, jer sve abnormalnosti mogu ukazivati ​​na prisutnost ozbiljnih problema s trudnoćom.

Maternica počinje rasti brzo od 16. tjedna trudnoće. U ovom trenutku, mamina trbuh postaje vidljiva, a nakon 21-22 tjedana počinje se dati čak i jačim. Izraz manifestacije trbuha u velikoj mjeri ovisi o strukturnim obilježjima zdjelice, rastezljivosti abdominalnih zidova i prezentiranju fetusa u maternici.

Među popisom glavnih čimbenika koji utječu na stopu rasta, postoje:

 • stanje trbušnih mišića;
 • strukturne značajke kostiju zdjelice;
 • nasljedni čimbenik.

Jaka i gusta trbušna mišića teško se protežu, pa stoga trbuh mumija, koji vole šport, pojavljuje se mnogo kasnije. Iz istog razloga, s ponovljenim trudnoćama, abdomen postaje vidljiv ranije - mišići su već rastegnuti. Trbuh može biti manje primjetljiv kod žene punog tijela, s širokim zdjelicama.

Čimbenik genetske predispozicije također utječe na vrijeme trbuha u budućoj mami tijekom trudnoće. Kasnije povećanje rashladne tekućine često se opaža nizom generacija, dok žene rađaju zdravu djecu.

Opseg abdomena

Opseg abdomena tijekom tjedne trudnoće jedan je od najvažnijih i nadziranih pokazatelja. Izračunava se prema trajanju trudnoće i uspoređuje se s tabličnim pokazateljima. Mjerenje opsega abdomena izrađeno je od 20. tjedna.

Zašto pratiti veličinu trbuha tjedno trudnoće i kako to učiniti?

Trbušna trudnica, koja raste u veličini, zajedno s malom djetetom koja raste, nije samo razlog radosti i ponosa buduće majke.

Mjerenje njezinog opsega je jedna od najvažnijih komponenti dijagnoze tijekom trudnoće, tako da će vaš liječnik redovito poduzeti odgovarajuće mjere na svakom posjetu antenatalnoj klinici.

Trbušna trudnica, koja raste u veličini, zajedno s malom djetetom koja raste, nije samo razlog radosti i ponosa buduće majke.

Mjerenje njezinog opsega je jedna od najvažnijih komponenti dijagnoze tijekom trudnoće, tako da će vaš liječnik redovito poduzeti odgovarajuće mjere na svakom posjetu antenatalnoj klinici.

Koji čimbenici utječu na veličinu trbuha?

Od samog začeća, želudac postaje najvažniji i najranjiviji organ, jer se beba smjestila u njemu, razvija se i raste.

Opseg u kojem će se povećati u veličini izravno ovisi o karakteristikama ženskog tijela, a sljedeći čimbenici izravno utječu na to:

Tendencija da se prekomjerna težina ili opcije prije trudnoće. Na primjer, trudnoća postaje vidljiva mnogo brže i više u onima s uskim zdjelicama, a zelene žene s bujnim kukovima mogu zadržati svoj položaj tajnim skoro do trećeg trimestra.

 • Ukupan broj kilograma stečen tijekom trudnoće (to je razlog zašto je kontrola tjelesne težine tako važna);
 • Je li žena čeka jedno dijete ili ima višestruku trudnoću;
 • Kako beba raste (težina i veličina) i nalazi se u trbuhu (fetalni položaj);
 • Količina amnionske tekućine.

Trbuh će se u nekim privremenim razdobljima povećati glatko, ali ponekad se može pojaviti i grčevito.

Najveća vrijednost postignuta je nakon druge polovice trećeg tromjesečja (otprilike u trideset drugom tjednu, ta će brojka biti oko 80 cm, a do kraja trideset osmog tjedna - 95-100 cm).

Visina dna maternice također dosegne svoj vrhunac do tog trenutka, uzdižući se do samoga ruba obalne arke žene, a kad se beba pomiče, počelo bi se smanjiti visina stupa dna maternice, a krug majčinog trbuha nastavit će se povećavati, što će ukazivati ​​na svjetlost.

Za što i kako izmjeriti opseg trbuha?

Dinamika pokazatelja opsega abdomena pomaže liječniku utvrditi ima li trudnica bilo kakvu patologiju, kako bi se pojasnilo vremensko ograničenje.

Također, prema tim parametrima, liječnik će moći procijeniti kako vaša beba raste i dobiva na težini tijekom trudnoće.

Da bi se odredile potrebne dimenzije, morat će popraviti dvije znamenke: indeksi oboda abdomena i visina mjesta (stojeći) dna maternice.

Naravno, ova metoda ima neku pogrešku (od 150 do 500 g, a ponekad i do 1 kg), ali općenito pruža priliku da vremenom dođe do nekih nedosljednosti vaših parametara s trajanjem trudnoće i da poduzme mjere za sprječavanje komplikacija.

Osnovna pravila mjerenja

Da bi se dobili točni i točni podaci, liječnik se prilikom uzimanja mjera mora pridržavati nekih pravila.

 1. Prije mjerenja opsega trbuha, žena bi svakako trebala isprazniti mjehur.
 2. Da biste dobili izvedbu vaših parametara, liječnik će koristiti mjernu traku.

Maksimalni opseg mjeri se s visine pupka (prednje strane) i iza lumbalnog otklona.

 1. Također će se provoditi mjerenja visine dna maternice.

Da biste dobili ovu figuru, potrebno je staviti centimetarsku traku s jednim krajem na gornji rub pubičke simfize, a drugi na razini dna maternice.

 1. Ženama se obično traži da leže na tvrdu, ravnu površinu, istezujući noge ravno (bez savijanja na koljenima) i opuštajući se.

Na samom početku trudnoće, trudna majka posjećuje ginekologa jednom mjesečno, ali već od dvadesetog tjedna posjeti postaju obvezni dvaput mjesečno, a konačno od dvadeset i osmog tjedna - njihova učestalost postaje jednom tjedno.

Počevši od drugog trimestra, liječnik će mjeriti opseg vašeg trbuha i izračunati druge važne parametre.

Abdominalne norme tjedno trudnoće?

Mnoge žene vole držati situaciju u potpunosti pod kontrolom i mjeriti se kod kuće, tako da kažem, pored mjerenja koje je preuzeo liječnik u uredu.

Naravno, ne postoji ništa štetno ili zastrašujuće zbog toga i lako možete izvršiti takve manipulacije, glavna stvar je činiti sve što je ispravno i poznavati norme s kojima morate provjeriti za neko drugo razdoblje.

Tablica. Opseg opsega po tjednu trudnoće

Kao što ste shvatili, norme su prilično uzorne i jednostavno trebaju služiti kao indikativni liječnici, jer se u svakom pojedinom slučaju brojevi razlikuju u jednom ili drugom smjeru.

Mogući uzroci odstupanja od norme

Ako stopa porasta u maternici i rast trbuha ne zadovoljavaju standarde, to može značiti da se trajanje trudnoće može pogrešno odrediti.

Vaš liječnik će naručiti dodatna testiranja (ultrazvuk i druge dijagnostike) kako bi se uvjerio da je razlog upravo to.

Međutim, sve može biti puno gore, to jest, imate nekih patologa ili komplikacija, koji su razlozi nedosljednosti opsega abdomena s prihvaćenim normama.

Ako su vaši pokazatelji znatno niži od prosječnih parametara, to može značiti sljedeće:

 • imate plitku vodu;
 • placentalna insuficijencija;
 • beba je daleko iza sebe u rastu i razvoju;
 • kao opcija u kasnijim fazama - preeklampsija;
 • ponekad može biti infekcija;
 • Postoje slučajevi kada su stope rasta trbuha znatno ispod norme tijekom smrti djeteta u fetusu.

Ako brojke vaše veličine znatno premašuju normu, liječnici obično sumnjaju:

 • visoki protok vode;
 • plod je prevelik;
 • vjerojatnost pretilosti;
 • abnormalni položaj djeteta (zdjelica ili poprečno);
 • tumor placentnog tkiva (chorionepithelioma);
 • mjehurić skliznuti.

Naravno, ne biste trebali odmah paničariti, čak i ako su vam indikatori na ovaj ili onaj način različiti od norme. To još uvijek ne znači ništa, a potrebni su složeni dodatni pregledi kako bi se postigla konačna dijagnoza.

Pored toga, opseg trbuha treba postupno povećavati, tj. Potrebno je istražiti dinamiku ovog procesa tako da u njemu nema oštrih skokova ili dugih zastoja.

Cirkumferacija u višestrukim trudnoćama

Ako ne očekujete da jedno dijete, već blizanke ili trojke, tj. Imate višestruku trudnoću, tada se parametri brže i još brže povećavaju. Maternica žene može biti više od normalne od 10 tjedana, a do kraja prvog tromjesečja liječnik je lako može palpirati preko pubisa.

Dalje, liječnik, koji vodi trudnoću, potrebno je svaki put pažljivo ispitati ženu, određujući stopu povećanja visine maternice i abdominalnog opsega. Naravno, dobivene brojke će premašiti veličinu karakterističnu za prosječne parametre.

Umjesto zaključka

Trbuh buduće majke simbol je njezine trudnoće. Uopće, on izgleda i raste i na različite načine. Tijekom razdoblja trudnoće djeteta trbuh će postati glavni organ koji će proći kroz razne dijagnostike, istraživanja, mjerenja.

Pokušajte ne propustiti redovite posjete liječniku u antenatalnoj klinici, jer čak i takvi osnovni pregledi koji idete tamo svaki put mogu pomoći liječniku prepoznati problem ili komplikacija i spasiti vaše dijete.

Volumen i oblik trbuha tijekom trudnoće

Veličina i veličina trbuha su ozbiljni parametri za određivanje normalnog razvoja trudnoće.

Što utječe na veličinu trbuha tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće trbuh raste zbog razvoja djeteta, rasta maternice i povećanja volumena amnionske tekućine. Na samom početku trudnoće (otprilike do 12. tjedna), veličina trbuha u budućim mama se ne mijenja, jer raste maternica još nije dosegnula rub pubisa. No, počevši od drugog tromjesečja, maternica se postepeno diže na pupak, ženski trbuh počinje okretati, a drugi primjećuju promjene u njezinu stanju.

Naravno, sve to je vrlo individualno, a trbuh trudne žene može rasti prije ili kasnije, a isto tako lagano zaostajati ili biti ispred norme ovisno o sljedećim čimbenicima:

 • Veličina i položaj fetusa;
 • Anatomska obilježja i izgradnja žene;
 • Dobitak težine buduće majke;
 • Broj zametaka;
 • nasljeđe;
 • Volumen amniotičke vode.

Međutim, postoje neki okviri, ozbiljna odstupanja od kojih mogu ukazivati ​​na neka oštećenja u razvoju djeteta i tijekom trudnoće.

Kako trbuh raste u trudnoj ženi

Tijekom trudnoće, opseg i oblik abdomena žene mijenjaju se u skladu s promjenama veličine djeteta, maternice i volumena amnionskih voda, približno kako slijedi.

 • U periodu od 4 tjedna, maternica je slična veličini od kokošjeg jaja, a nakon još četiri tjedna izgleda kao guska.
 • U 12. tjednu, gornji rub dosegne rub maternice, a dno se može probiti kroz peritonealni zid.
 • 16 tjedana - dno tijela nalazi se približno na pola puta između stidnog zgloba i pupka.
 • 20 tjedana - maternica nastavlja aktivno rasti, a rub gotovo skoro navlake (nalazi se negdje dva centimetra niže). Tijekom tog razdoblja trbuh trudnice počinje se povećavati i zaokružiti.
 • 24 tjedna - dno maternice se osjeća oko pupka.
 • 28 tjedana - dno tijela nalazi se oko dva centimetra iznad pupka.
 • 32 tjedna - maternica se nalazi na sredini udaljenosti između sternuma (xiphoid procesa) i pupka, a pupak doslovno "nestaje" s površine trbuha.
 • 38 tjedana - gornji rub uterusa doseže najvišu razinu između rebra i donjeg dijela strijca.
 • 40 tjedana - pupak žene snažno izlazi naprijed, a maternica pada blago.

Kako bi se točno utvrdilo kako se dijete razvija i općenito trudnoća, potrebno je redovito mjeriti parametre ženskog abdomenu i pomno pratiti njihove promjene.

Parametri mjerenja trbuha

Glavni parametri koje će ginekolog mjeriti tijekom svakog rutinskog pregleda od petnaestog tjedna su opseg trbuha žene i visina maternice.

Ove brojke su vrlo informativne; odnosno na temelju njih je moguće pratiti dinamiku rasta djeteta i njegovih kršenja. Treba također napomenuti da interes i vrijednost nisu sami parametri, već njihova dinamika, koja se promatra najmanje sedam tjedana.

Opće mjerne norme su da prije postupka treba isprazniti mjehur, zatim leći na tvrdu površinu, izravnati koljena i potpuno se opustiti.

Opseg abdomena tijekom trudnoće

Opseg trbuha trebao bi se mjeriti na takav način da vrpca s prednjom vrpcom traje duž pupčane linije, a iza nje duž linije lumbalnog savijanja. Norme opsega abdomena (OJ) tijekom trudnoće određene su prema posebnoj tablici, ali treba napomenuti da omogućuje pogrešku od oko dva do tri tjedna - to je oko 10 cm.

Ako je abdominalni opseg iznad normalne

Ako se na sljedećem ginekološkom pregledu ispita da je rashladna tekućina trudnice mnogo veća od normalne, preporučuje se podvrgnuti dodatnom pregledu kako bi se isključile sljedeće patologije:

 • Prekomjerna trudnoća (kada je količina amnionske vode oko 2-5 litara, au nekim slučajevima doseže 10-12 litara);
 • Mjehurić skliznuti;
 • Horionepitelioma.

Osim toga, ako gestacijska dob žena prelazi 38 tjedana,

Obično se u takvim slučajevima bolesniku preporučuje carski rez.

Ako je opseg abdomena manji od normalne

Premali obruč trbuha, koji značajno "zaostaje" normi, može ukazati:

 • Odgođeno razvijanje bebe zbog placentalne insuficijencije;
 • Malovody, obično prateći teške oblike preeklampsije;
 • Perenashivanii.

Ako se tijekom sljedećeg pregleda to ispostavi

Takvi se simptomi mogu opaziti u slučajevima teških komplikacija ili čak intrauterne smrti fetusa.

Visina dna maternice tijekom trudnoće

Visina dna maternice (WDM) vrlo je važna za dijagnozu bilo kakvih abnormalnosti u stanju trudnice, kao i za izračun gestacijskog doba za tjedna. U žena u reproduktivnom dobu duljina maternice iznosi oko 8 cm, a tijekom razdoblja poroda, postupno se povećava, a do 40. tjedna doseže približno jednaku dužinu - 40 cm.

WDM se mjeri pomoću mjerne trake, čiji se krajnji nosač treba pričvrstiti na početak stidne kosti, zatim se pomiče prema gore i zaustavlja se na mjestu gdje elastični dio trbuha postaje mekši. Rezultirajuća udaljenost će biti pokazatelj koji ginekolozi nazivaju visinom dna maternice.

Obično treba odgovarati prenatalnoj dobi djeteta (gestacija po tjednu) plus ili minus 1-3 cm.

Ako je visina dna maternice iznad normalne

Dno maternice u trudnica je iznad standarda u sljedećim slučajevima:

 • Prekomjerno dijete;
 • Višestruka trudnoća;
 • Neispravno predstavljanje beba;
 • hidramnion;
 • Uska zdjelica u trudnoj ženi.

Ako je visina dna maternice manja od normalne

Ova situacija može ukazivati ​​na trudnicu:

 • Nepravilno određeno vremensko ograničenje;
 • Nedostatak vode;
 • Odgođeni razvoj fetusa;
 • Vrlo široka zdjelica.

Usput, ponekad se ove figure mogu koristiti za grubo određivanje težine fetusa: zbog toga se visina dna maternice mora pomnožiti s opsegom trbuha. Liječnici kažu da je pogreška ove metode oko 150 g, ali trudnice kažu da je to vrlo netočno, a ponekad pogreška može doseći kilogram.

Konačno, valja napomenuti da se ne precizno mjeri mjerenje WDM-a i rashladne tekućine tijekom trudnoće i ne preporuča se dijagnosticiranje na temelju dobivenih vrijednosti - vjerojatnost pogreške koja je puna nepotrebnog stresa je prevelika.

Trbušni oblik

Oblik trbuha buduće majke još je jedan pokazatelj koji ginekolozi i opstetri često obraćaju pažnju. Na njega utječu mnogi čimbenici, uključujući:

 • Dimenzije djeteta, tempo razvoja i položaja;
 • Težina buduće majke, oblik zdjelice i njezina tijela, osobito debljina masnog sloja abdoma;
 • Broj zametaka;
 • Stanje trbušnih mišića.

Naravno, govoriti o nekim standardima u ovom slučaju je vrlo teško jer čak i jedna žena s nekoliko različitih trudnoća može imati trbuščić izgledati sasvim drugačije, ali stručnjaci još uvijek ističu neke veze između obilježja budućeg majčinog tijela i obilježja trudnoće:

 • Idealno, tijekom normalne trudnoće trbuh ima uobičajeni, jajoliki, malo šiljast oblik, štoviše, u prvorazrednim ženama, usmjeren je prema gore uz oštar kraj, a kod nošenja drugog, trećeg itd. dječji oštar dolje. Ako majka ima usku zdjelicu, tada će šiljast oblik njezina trbuha biti posebno izražen u drugom tromjesečju.
 • Okrugli ili čak kvadratni trbuh može biti s slabim trbušnim mišićima, nošen velikim djetetom ili velikom količinom amnionskih voda. Osim toga, ako mala, krhka žena nosi dijete malo veće od normalne, trbuh također može izgledati veliko.
 • Veliki, kuglasti trbuh često često ukazuje na mokra trudnoću, pa stoga zahtijeva dodatno ispitivanje.
 • Kruškasti trbuh također je obično karakterističan za trudnice s preniskim tlakom, čiji mišići ne mogu dobro držati dijete, tako da trbuh lagano pada.
 • Veliki, šiljasti trbuh nalazimo u blizancima, trojkama itd., Kao iu majkama s karakterističnim anatomskim značajkama, to jest s uskim zdjelicama.
 • Mali, uredan, gotovo neprimjetan trbuščić ponekad je znak niske vode, ali se također može naći iu krhkim ženama koje imaju isto krhko dijete.
 • Neravnomjeran, asimetričan oblik ukazuje na abnormalno (poprečno ili koso) prikazivanje fetusa. Na primjer, s poprečnim prikazom, trbuh žene izgledat će kao vodoravno izduženi ovalni.

Odstupanja od norme

U kojim slučajevima, promjena oblika trbuha treba brinuti o ženi?

Takva situacija može ukazivati ​​na neka kršenja koja zahtijevaju ispravak, pa čak i liječenje.