Kako hraniti umjetno

Bol

Ova web stranica je inicijativa web dizajnera, webmastera i blogera koji žele poboljšati web i pomoći svojim posjetiteljima.

Stariji preglednici stvaraju sigurnosne probleme i ometaju razvoj Interneta zbog ograničenih mogućnosti i višestrukih grešaka.

"Ne mogu ažurirati preglednik"

Ako ne možete promijeniti preglednik zbog problema s kompatibilnošću, možete instalirati drugi i ostaviti stari kako biste osigurali kompatibilnost.

Ako niste administrator ovog računala i ne možete sami instalirati novi preglednik, obratite se administratoru s tim zahtjevom.

Sve o umjetnom hranjenju (IV)

Sve mlade majke su svjesne da u prvim mjesecima života nema više korisne prehrane nego majčino mlijeko za novorođenče. Ali ponekad se javlja situacija u kojoj postoji potreba za prijenosom dijete u drugu prehranu (nema majčinog mlijeka ili majka ne može dojiti). Umjetno hranjenje novorođenčadi zahtijeva pravi pristup odabiru smjese i praćenje nove prehrane. Savjetovanje s pedijatrom preduvjet je prije početka IV.

Indikacije za prebacivanje na IV

Hranjenje čak i najkvalitetnijih smjesa ne može ispuniti one mikronutrijente koje dijete dobiva s maminom mlijekom. Stoga, uvođenje prilagođene prehrane uvijek treba biti opravdano. Pedijatri prepoznaju nekoliko okolnosti kada se smatra potrebnim umjetnim hranjenjem:

 • Teško porođaj, nakon čega majka mora obnoviti snagu;
 • Prihvaćanje određenih skupina esencijalnih lijekova od strane žene;
 • Matične zarazne bolesti;
 • Nedostatak mlijeka u žlijezdama grudi ili njegove nedostatnosti. Nedostatak mlijeka određuje se kontroliranjem vaganja bebe nakon hranjenja;
 • Nemogućnost hranjenja djeteta zbog privremene odsutnosti. Ovo čitanje je opravdano kada nema uvjeta za pohranjivanje izraženog mlijeka ili se odsutnost majke izračunava u nekoliko tjedana.

Nedostatak proizvodnje mlijeka mora se najprije obnoviti uz pomoć lijekova koji poboljšavaju laktaciju. Umjetno hranjenje djeteta počinje provoditi samo ako ti lijekovi ne donose očekivani rezultat. Nije potrebno odmah u potpunosti uvesti smjesu, čak i nekoliko grama majčinog mlijeka korisno je za djetetovo tijelo i nemoguće ju je oduzimati.

Prednosti i nedostatke upotrebe umjetnih smjesa

Nisu sve mlade majke ozbiljno razmišljaju o onome što ih čeka i dijete u prijelazu na upotrebu dojenačke formule. Često, samo zbog svoje udobnosti, žena oduzima dijete mikroelemenata potrebnih za njegov imunitet i opće zdravlje. Prije nego što odlučite o prijelazu na IV preporučenu od pedijatra, morate izmjeriti sve prednosti i nedostatke nove prehrane. Očite prednosti umjetnog hranjenja djeteta uključuju:

 • Mogućnost hranjenja djeteta od strane drugih rođaka. To jest, mama može tiho otići na svoje poslovanje i ne brinuti da mrvica će plakati od gladi;
 • Kad hrane dijete iz boce, majka uvijek zna koliko jede u jednom trenutku i, ako postoje problemi s njegovim zdravljem, odmah to primjećuje količinom preostale hrane;
 • Pojava alergija uvijek je povezana s vrstom smjese. Da bi se utvrdilo da je alergeni u dojenačkom djetetu, majka koja skrbi mora potpuno promijeniti njezinu prehranu;
 • Smjesa se probavlja duže od mlijeka, pa se broj obroka dijete smanjuje.

To je jedna od prednosti hranjenja mješavina, ali minusi su mnogo više:

 • Artificialists često pate od prehlade, alergije u kasnijim godinama. Ta se činjenica objašnjava odsutnošću u tijelima posebnih enzima koje dijete može primiti samo od majčinog mlijeka;
 • Upotreba bočica zahtijeva stalnu sterilnost. Ako se ne poštuje čistoća, tada se mogu razviti dispeptički poremećaji;
 • Djeca koja su hranjena dojenčadi često pate od kolike i povremene regurgitacije - bradavica s lošom kvalitetom pomaže progutati zrak;
 • Kada vlakovi s djetetom moraju uzeti sa sobom zasebnu torbu s mješavinom, bocama, sterilizatorima, to jest prekomjernom prtljagom;
 • Često je potrebno promijeniti nekoliko vrsta mješavina kako bi se pronašao najprikladniji;
 • Umjetno hranjenje djeteta podrazumijeva određene financijske troškove. Dobra mješavina ne može biti jeftina, a kako dijete odrasta, potrebno je sve više i više puta od vremena.

Kontra od hranjenja smjesa mnogo više nego što pro i stoga najprije treba pokušati vratiti gipolaktatsiyu, a tek onda posegnuti za takvim ekstremnim mjeri.

Kako odabrati smjesu

Izbor smjese mora biti usklađen s pedijatrom. Liječnik poznaje osobitosti zdravlja vašeg djeteta i savjetuje najneugodniju prehranu. Također je potrebno neovisno pokazati veću pažnju na izbor mješavina i paziti na sljedeće kriterije:

 • Rok trajanja je najvažniji uvjet za odsutnost nepoželjnih reakcija. Izaberite one kutije gdje postoji zaliha u vrijeme uporabe za nekoliko mjeseci;
 • Ambalaža ne smije biti otvorena ili deformirana. Prisutnost udubljenja, ogrebotina ukazuje na nepoštivanje uvjeta prijevoza, a takva smjesa može biti razmažena;
 • Obroci su izrađeni po dobi. Nemoguće je da novorođeno dijete daje mješavinu namijenjenu starijoj djeci, a neformirani želudac i crijeva mogu reagirati s ozbiljnim bolestima;
 • Poučavati dijete na uvođenje hipoalergenskih smjesa;
 • Ako dijete ima određene zdravstvene probleme, onda prehrana može sadržavati dodatke koji su korisni za poboljšanje funkcioniranja organa. Mješavine mogu sadržavati biljke za povećanje imuniteta, željeza za liječenje anemije.

Kada prvi put dajte bebu smjesu, pazite da pogledate njegovu kožu, ponašanje, učestalost crijeva i prirodu stolice.

Kako kuhati hranu

Kada se umjetno hrani dijete, njegovo zdravlje izravno ovisi o tome kako pripremiti smjesu. Upute se moraju pročitati i potrebno je slijediti njegove točke.

 • Za uzgoj najbolje je koristiti posebnu flaširanu vodu, dok se ključanje nekih hranjivih tvari gubi. Ako se voda izvuče iz slavine, tada je ključanje potrebno;
 • Morate biti u skladu s dozom. Prekoračenje količine suhe mješavine ili nedostatka vode može dovesti do prekomjernog zasićenja crijeva s hranjivim tvarima, a to se odražava u kolikim, dispeptičkim poremećajima. Nedostatak suhe baze dovodi do činjenice da je dijete nestašno, traži bocu vremena;
 • Smjesa se izravno razblažuje u bočici, pri čemu je prethodno izlivena voda s temperaturom ne većim od 50 stupnjeva. Visoke temperature rezultiraju uništenjem korisnih bakterija;
 • Nakon razrjeđivanja, protresite smjesu i uvjerite se da nema grudica. Prije hranjenja provjerite temperaturu - ne smije biti iznad 37 stupnjeva;
 • Rupa u bradavici treba biti takva da beba pokuša poduzeti određene napore. Izlijevanje u prolazu dovodi do potpunog odbacivanja dojke i činjenice da se želudac počinje brzo razvlačiti.

Mješavina se može pripremiti unaprijed, ali se treba čuvati u hladnjaku ne dulje od jednog dana i zagrijavati u vrućoj vodi.

Video upute:

Kako hraniti bebu

Djeca koja se hrane dojenčadi često vežu mnogo više od svojih vršnjaka koji koriste majčino mlijeko. Ovo nije tako dobro kao što se čini, s povećanom pretilosti, pojavljuju se razni zdravstveni problemi. Da biste to izbjegli, ne morate prevagnuti djetetu, morate uzeti u obzir koliko pije i koliko dugo to može učiniti bez boce.

 • Boca se odabire kada beba bude potpuno napunjena smjesama ili njihov broj dosegne 2/3 ukupne prehrane. Bradavica bi uvijek trebala biti s uskom rupom, neće dopustiti da dijete odmaše od dojke (kako odabrati bocu za hranu);
 • Čajna žličica se koristi kada dijete uglavnom jede dojku, a nestala količina hrane dobiva u obliku mješavina;
 • Ponekad dijete odbija bocu i žlicu, i trebate ga hraniti. U tom slučaju razrijeđena smjesa se ulije kroz špricu bez igle u malim dozama.

Tehnika hranjenja

 1. Beba bi trebala biti u gotovo vertikalnom položaju, pogodna je za usisavanje i neće dopustiti gušenje.
 2. Pazite da se mlijeko potpuno preklapa bradavicu, a zrak se nakuplja na dnu boce. To neće dopustiti da zrak uđe u želudac.
 3. Nakon hranjenja, dijete mora biti držano u uspravnom položaju, tako da se zrak koji je unio pušten.

Pravila i savjeti

Ako hranite bebu smjesama, to ne znači da ga trebate ostaviti na miru. Dijete može gušiti s mlijekom ili izgubiti bocu. Emocionalni kontakt između majke i djeteta također je važan, pa ga, držeći ga u naručju, možete smireno promatrati koncentriranu licu mrvica i odmoriti se od kućanskih poslova.

Bradavica na bocu mora se redovito mijenjati, brzo postaje razrjeđivač, a mješavina teče kroz rupu u kontinuiranom strujanju. Uvijek koristite smjesu nakon pripreme ili ga spremite u hladnjak. Preostala hrana istječe odmah.

Dječak "umjetnik" treba ranije korištenje dodatnog hranjenja, što će omogućiti nadoknadu nedostatka elemenata u tragovima koji nedostaju.

Koliko formula treba jesti dijete:

U prvom mjesecu života, novorođenče dijete od 700 do 800 ml prilagođene smjese u 8-10 puta. Za 2-3 mjeseca života, količina smjese raste do 900 ml. Uvođenjem hranjenja smanjuje se volumen smjese.

Kako izračunati pravi iznos:

Vjeruje se da dijete ima dovoljno hrane, što je 1/5 svoje tjelesne težine dnevno. To jest, ako beba teži 4 kg, trebao bi piti 800 ml mlijeka dnevno. U prvim danima života, dijete može piti 30-40 ml, a zatim do 100 ml. U tom smislu, učestalost hranjenja nakon prvog mjeseca života smanjuje se. Pogledajte materijal: koliko mlijeka (mješavina) dijete jede u prvom mjesecu

Učestalost sterilizacije boca i bradavica za hranjenje:

U prvom mjesecu života sve boce i bradavice moraju se sterilizirati nakon svakog hranjenja. Prvo, ostatak smjese se uklanja toplom vodom i četkom, a zatim se svi aparati kuhaju 10 minuta. Najbolje je kupiti poseban sterilizator, koristeći ga, uvijek ćete biti sigurni da su posuđe čiste.

Nakon prvog mjeseca života, dovoljno je prati bradavicu i bocu i isprati ih kipućom vodom. Ali ipak pazite da su boce temeljito oprale, posebnu pozornost treba posvetiti rezbarenju, teško dostupnim mjestima u kojima se bakterije mogu razmnožiti za nekoliko sati.

Mogu li spremiti pripremljenu smjesu:

Pripremljena smjesa se čuva na sobnoj temperaturi ne duže od 2 sata, u hladnjaku ne dulje od 12 sati. Ostatak ostataka mješavine nakon hranjenja ulije, uporaba takvog mlijeka u sat vremena može dovesti do trovanja.

Video: ispravno hranjenje boce

Besplatno IW

Potreba za hranom bebe u različitim dobima dana nije ista. No ipak je potrebno pridržavati se određenog rasporeda s odstupanjem od pola sata u jednom ili drugom smjeru. Tako ćete uvijek znati koliko dijete obično jede, a moći će pogoditi vrijeme posjeta klinici ili šetnju. Ako se promatra režim, beba lakše spava i manje je osjetljiva na pretjeranu težinu,

Situacije u kojima je potrebno zamijeniti smjesu:

 • Smjesa nije prikladna, uzrokuje česte regurgitacije, proljev ili zatvor, alergijske reakcije;
 • Postizanje određene dobi. Za bebu od 6 mjeseci nema smisla dati mješavinu za novorođenčad;
 • Potreba za posebnom medicinskom prehranom.

Problemi umjetne hranidbe:

Umjetno hranjenje djeteta smatra se u medicini "metabolički stres" i stoga uzrokuje različite reakcije. Alergija, problem s stolicom, kolik se pojavljuje u prvim danima većine beba. Neki od njih naviknuti na to, drugi moraju mijenjati smjese.

Prehrana za umjetno

Ako dijete prebacite na umjetno hranjenje ili počnete hraniti smjesu, trebali biste uzeti u obzir neke značajke umjetne hranidbe, tako da dječja hridi, ali ne prejedaju, ne regurgitirati, ne pate od kolike i slabije stolice.

Preporuke pedijatara pomoći će u izbjegavanju takvih problema i očuvanju zdravlja djeteta.

1. Kako točno izračunati dio?

Da bi dijete moglo klanjati, ali ne i prejedati, vrlo je važno pravilno odrediti količinu hrane za vaše dijete. Ako dijete ima smanjenu težinu, uključujući zbog bolesti ili prijevremenog porođaja, pedijatar izračunava volumen mješavine. Ako težina vašeg djeteta odgovara prosječnim standardima dobi, možete sami izračunati količinu hrane - na primjer, koristeći Maslovovu metodu kalorija.

Maslovova kalorijska metoda

 1. Odredite kalorijski sadržaj dnevne količine hrane.

Kalorijski sadržaj dnevne količine hrane po 1 kg tjelesne težine djeteta treba biti:

 • 1-3 mjeseci - 120 kcal / 1 kg / dan;
 • 3-6 mjeseci - 115 kcal / 1 kg / dan;
 • 6-9 mjeseci - 110 kcal / 1 kg / dan;
 • 9-12 mjeseci - 105 kcal / 1 kg / dan.

Pomnožite broj koji odgovara dobi djeteta po težini (u kilogramima).

 1. Odredite dnevnu količinu hrane. Da bi to učinili, kalorijski sadržaj dnevne količine hrane podijeljen s kalorijskim sadržajem od 1 litre smjese, spreman za uporabu. Kalorijska smjesa uvijek je označena na njegovoj ambalaži. U prosjeku je ta brojka 800 kcal / l.
 1. Odredite količinu jednog hranjenja. Da biste to učinili, dnevna količina hrane podijeljena je s ukupnim brojem hranjenja.
Primjer. Ako dijete u dobi od jednog mjeseca teže 4 kg, za njega kalorični sadržaj dnevne količine hrane iznosi 120 x 4 = 480 kcal / dan. Zatim odredite dnevni volumen hrane 480/800 = 0,6 l (600 ml) smjese dnevno. Ako dijete jede 8 puta dnevno, trebao bi dobiti oko 75 ml smjese u jednom hranjenju. Imajte na umu da dijete u prvoj godini života ne smije primati više od 1000-1100 ml hrane dnevno (uključujući hranu u drugoj polovici godine).

Ako u intervalima između hranjenja dajete vodu za dijete, tada se njezina količina ne uzima u obzir u ukupnoj količini hrane.

Calorie metoda izračuna prehrane je vrlo jednostavna i točna. Međutim, ne zaboravite da se ponovni izračun količine mješavine treba obaviti svaka 3-4 dana, jer težina djeteta stalno raste. Ako nemate kućne ljuske, samo se pridržavajte savjeta vašeg liječnika o količini prehrane.

2. Koliko puta dnevno hraniti bebu?

Umjetno hranjenje na hranu za bebe radikalno se razlikuje od dojenja. Bebe koje dobivaju majčino mlijeko trebaju se hraniti na zahtjev, a bebe koje primaju mješavinu trebaju određenu prehranu.

Približan broj hranjenja dnevno za bebe s punim radnim vremenom:

 • prvi tjedan života - 7-10;
 • 1 tjedan - 2 mjeseca - 7-8;
 • 2-4 mjeseca - 6-7;
 • 4-9 mjeseci - 5-6;
 • 9-12 mjeseci - 5.

Najčešća pogreška u umjetnom i mješovitom hranjenju - preopterećenje djeteta. Za većinu žena, zdravo dijete čini se da je slatka dijete u slatkim bore.

Želja za hranjenjem bebe je vrlo prirodna. Međutim, imajte na umu da je "besplatno hranjenje" prihvatljivo samo za dojene bebe. Za umjetni umjetnik, višak hranjivih tvari dovodi do metaboličkih poremećaja i promjena u prirodnom sastavu tjelesnih tkiva. Optimalni omjer između različitih tvari koje čine tkivo je razbijen, a javlja se patološko stanje paratrofije (kronični poremećaj prehrane koji karakterizira smanjena metabolička funkcija tijela u odnosu na pozadinu prekomjerne tjelesne težine ili normalne tjelesne težine).

3. Je li umjetno dijete potrebno dodatnu tekućinu?

Dijete s bocom hranjenjem treba dodatno primiti tekućinu (oko 100-200 ml), može se kuhati ili pak u bocama s vodom za bebe, dječja industrijska čajeva (nije potrebno posebno zasladiti vodu). Nedostatak dodatne tekućine često dovodi do zatvora.

Potrebno je hraniti dijete na zahtjev, u intervalima između hranjenja. Ako tekućinu dajete tekućinu neposredno prije hranjenja, volumen trbuha će se popuniti, a dijete neće primiti potrebne hranjive sastojke smjese.

4. Kako izbjeći stvaranje kolitisa i plina?

 • Odaberite moderne antikolikovye boce. Na primjer, Dr.Brownove boce s jedinstvenim sustavom ventilacije smanjuju rizik od kolike, plina i regurgitacije.
 • Dok hranite, držite dijete u polu-vertikalnom položaju.
 • Ako se dijete odvojilo od boce, mogao bi progutati zrak, tako da nakon hranjenja nekoliko minuta držite dijete u uspravnom položaju kako biste smanjili vjerojatnost regurgitacije.
 • Da biste izbjegli mjehuriće, nikada ne miješajte smjesu izravno u bočicu - koristite posebne Dr.Brownove mješalice za kuhanje dječje hrane. Ako nema miješalice u blizini, jednostavno bacajte bocu između dlanova tako da tijekom pripreme mješavine nastaju što je moguće manje mjehurića.

5. Dobra ishrana - kada je mama oko!

Pokušavajući pružiti djetetu pravilnu prehranu, ne zaboravite na emocionalnu stranu tog procesa. Prva dva mjeseca djetetovog života čine ljubav i uspostavlja se kontakt s roditeljima. Žudnja i njega su tako važni za njega!

Bebe koje su dojene nakon hranjenja majčino mlijeka zaspaju s mirnim osmijehom, ispunjenim majčinskom energijom i toplinom. Ako je beba umjetno, pokušajte ga stvoriti u blizini prirodnih uvjeta.

Kada beba pije mlijeko iz boce, mora osjećati da mu je majka blizu, da čuje zvuk njezina srca. Čini se da se vraća u stanje sklada i sigurnosti u kojoj je bio prije rođenja. Stoga je važno da je tijekom tog razdoblja majka koja ga je hranila.

Ako, zbog okolnosti, ne možete uvijek hraniti bebu, nema potrebe za ponovnim dodjeljivanjem tog posla svakom novom članu obitelji. Neka bude uvijek ista osoba. Malo dijete će početi nervozni ako ga naizmjenično hrane, pa čak i izmjenjuju nekoliko puta dnevno, različite ljude.

Drugi faktor je potreba da zadovolji refleks usisavanja. Djeca koja su prva hranjena često dugo "objesiti" na majčinim grudima. Za njih, ovo je način ne samo jesti, već i smiriti se. Umjetnik, koji je pio mlijeko iz boce, često ne zadovoljava svoj refleks u usisavanju. Zabrinut je i prije ili kasnije se nalazi u ustima... svojim prstima.

U ovom slučaju, kupite dude. Trenutno se raspravlja o tome treba li dijete. Naravno, izbor je tvoja, ali ako beba ima visoko razvijen ili nedostatno zadovoljan refleks usisavanja, onda je bolje sisati visokokvalitetnu lutku koja ne prekida ugriz nego što ima naviku usisavanja prsta.

Umjetna hrana: kako hraniti bebu

Ako se ispostavi da majka ne može dojiti bebu, onda se mora prebaciti na umjetno hranjenje djeteta.

U tom smislu ima mnogo pitanja. Kako organizirati umjetno hranjenje? Kako odabrati smjesu? Koliko često trebate hraniti bebin topništvo?

Danas ćemo detaljno govoriti o umjetnoj hrani i nastojati pronaći odgovore na najvažnija pitanja o tome kako hraniti umjetno dijete.

Umjetna i dojenja

Kao što znate, dojenje je najbolja stvar koju majka može dati djetetu, majčino mlijeko je najkorisnija i prirodna hrana za bebu.

Ali postoje situacije u kojima je dojenje potpuno nemoguće ili nedovoljno pa je stoga potrebna umjetna hranjenja.

Umjetno hranjenje je prisilni način prehrane djeteta. Preporuča se da ga upotrebljavate samo u slučajevima kada su svi pokušaji organiziranja dojenja bili uzaludni ili je kontraindicirana od strane liječnika.

Marina Shimkova, savjetnica za dojenje, lactologist, instruktor u pripremi za porod odraslih roditelja obitelji roditelja: "Inzistiram da u početku svatko ima mlijeko. Stoga, prije davanja djeteta mješavinu, trebate pokušati uspostaviti laktaciju: kontaktirajte iskusnu majku, stručnjake za dojenje. Često ne postoji takva stvar da jednostavno nema mlijeka, sve ima svoje vlastite razloge, koji se mogu ukloniti ako želite. Ako se tako dogodi da ne ide na dojenje, onda morate dati bebu mješavinu ili donaciju majčinog mlijeka. "

Umjetno hranjenje stresno je za djetetovo tijelo, stoga, ako majka ima mlijeko i nema konačnih kontraindikacija za dojenje, potrebno je staviti dijete na prsa i pokušati hraniti bebu majčinim mlijekom barem nekoliko puta dnevno.

Umjetno hranjenje može se preporučiti samo pedijatru zbog potpune odsutnosti mlijeka majke ili kontraindikacija za dojenje. To ne može biti osobna odluka majke.

Ako je vaša beba hranjena bocama, nemojte je uzimati kao tragediju, nema ništa loše s ovom metodom hranjenja. Moderne mješavine omogućuju djeci da rastu zdrave i jake. Važno je pravilno organizirati umjetno hranjenje i pridržavati se glavne preporuke za hranjenje umjetne djece.

Kako hraniti bebu s mješavinom?

Na zahtjev ili ne?

Dojenje hranjene bebe preporučuje se hraniti na zahtjev, posebice ova preporuka je važna u prvim mjesecima života bebe kada se samo laktacija utvrdi. Što se tiče djece koja su hranjena bocama, prije nego što su svi liječnici preporučili da ih hrane prema rasporedu - otprilike svakih 3 sata. Ova preporuka bila je posljedica činjenice da su prije mješavine bile niže kvalitete nego danas, bile su puno više zadovoljavajuće majčino mlijeko i bile su apsorbirane duže.

Moderne mješavine dobro su prilagođene, zbog čega se trenutačno djelomično slobodno hranjenje trenira.

Moderne mješavine dobro su prilagođene, zbog čega se trenutačno djelomično slobodno hranjenje trenira. Ova metoda sastoji se u činjenici da dijete dobiva količinu hrane po volji, ali unutar određene norme. Ova metoda omogućuje utvrđivanje količine hrane koju dijete stvarno treba.

Ako dijete ne jede preporučenu količinu mješavine za hranjenje, nemojte ga prisiliti, pokušajte ponuditi djetetu obrok kasnije, možda djetetu treba češće hranjenje, ali u malim količinama. Uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike djeteta, broj hranjenja dnevno može varirati, ali ukupni volumen mješavine smije biti preporučljiv.

Dakle, čak i uz umjetno hranjenje preporuča se uzeti u obzir individualne potrebe djeteta.

Majka Liliya forumchanka podijelila je svoju priču: "Moj sin je na umjetnom hranjenju od 2 mjeseca, a sve zato što sam upravo izgubio mlijeko. Uvijek jeo svakih 2,5-3 sata, češće nije tražio. Naravno, volio bih ga dojiti, ali nisam uspio uspostaviti laktaciju, mlijeko nije stiglo, svaki dan sve manje i manje, odlučio sam da neću mučiti dijete. Sada ima 2 godine, uskoro imam kćer, ovaj put se želim nositi s organizacijom laktacije i hraniti je barem do 6 mjeseci. "

Umjetno hranjenje i prejedanje

Dijete s hranjenjem s formulom mnogo je lakše jesti od dojene bebe. To je najčešće zbog činjenice da možete piti potrebnu količinu mlijeka iz boce mnogo brže nego sisanje iz prsa, tako da umjetno dijete ne zadovoljava svoje reflektirajuće sisanje. Zbog toga može plakati nakon što je uzimao bocu od njega. Mnoge majke gledaju na plač djeteta u ovoj situaciji kao signal da nije imao dovoljno. Tada majka nudi bebu više hrane. Liječnici ne preporučuju davanje djeteta više od 30 ml. dodatnu hranu, može dovesti do prejedanja i dobitka na težini. Da pomognete svom djetetu da zadovolji refleks usisavanja, ponudi mu pačicu ili bocu vode.

Dodati ili ne?

Kao što znate, bebe prvog mjeseca života koje su dojene ne preporučuju dopunu, tako da beba češće zahtijeva dojku, a majke imaju bržu laktaciju. Bebe-umjetnici preporučuju se ponuditi vodu iz prvih dana života. Ne želi - nije potrebno, ali je potrebno ponuditi.

Smjesa

U organizaciji uspješnog umjetnog hranjenja vrlo je važno odabrati pravu kombinaciju bebe.

U organizaciji uspješnog umjetnog hranjenja vrlo je važno odabrati pravu kombinaciju bebe. To se možda neće dogoditi prvi put. Sada postoji mnoštvo mješavina, preporučljivo je odabrati smjesu s pedijatrom, uzimajući u obzir potrebe djeteta.

Prilikom pripreme smjese, čuvajte, pripremi smjesu samo za jedan hranjenje, slijedite preporuke za pripremu smjese navedene na pakiranju.

Količina hrane za jedenje hrane ovisi o dobi i težini djeteta. Preporučena količina hrane za jednu hranu obično je naznačena na pakiranju mješavine.

Odredite količinu mješavine koja je neophodna za Vaše dijete, možete, u dogovoru s pedijatrom, kao i empirijski. Ako beba nema dovoljno količine smjese koju mu dajete, on će "reći" o tome.

Mala bočica

Odabirom bočice za hranidbu treba se približiti pozornošću. Možete se posavjetovati s liječnikom, kao i poznatim povjerenjem, dokazanim drugim majkama, markama. Rupa u bradavici ne smije biti prevelika, mlijeko treba isprati kapljice. Potrebno je redovito pratiti higijenu boca i bradavica.

Prilikom hranjenja, bočicu se mora držati tako da bradavica bude napunjena mlijekom, u suprotnom dijete će progutati zrak, što će uzrokovati regurgitiranje.

Važno je! Nikad ne ostavljajte dijete samo s bocom u ustima, a također ne hrani dijete koje spava, on može gušiti ili gušiti.

mamac

Bebe koje se hrane bocom preporučuju se davati komplementarne hrane malo prije nego one koje su dojene. Optimalno vrijeme za uvođenje komplementarne hrane umjetni umjetnik je 4-5 mjeseci.

Počnite se mamiti preporučeno s povrćem ili voćnim kaši. Kashi kao prva komplementarna hrana za umjetni umjetnik nije najbolji izbor, obično se preporučuje djeci koja se ne dobivaju na težini.

Uobičajeno je davanje bebe novom jelo prije nego što se hrani mješavina. Po prvi put je dovoljno pola žličice.

Kontaktirajte mamu i bebu

Pokušajte hraniti bebu svaki put u naručju, jer osim hrane dijete stvarno treba kontakt s majkom!

Na umjetnoj hrani dijete će odrasti zdravo i snažno. Glavna stvar je organizirati ispravno hranjenje, pridržavati se glavnih preporuka i ne zaboravite dati bebu više zagrljaja!

Artifice: mješavina za hranjenje

Hranimo umjetnog umjetnika s mješavinama

Danas je pojam "baby-islam" čvrsto ušao u naš leksikon, a bočica i lutka postali su personifikacija djetinjstva. Čak i osoba koja je daleko od pitanja prehrane beba će svladati tehniku ​​hranjenja sa umjetnom mješavinom u jednom danu. Kupnja potrebnog pribora i mješavine, promatranje procesa hranjenja i prikupljanje informacija koje nedostaju iz promotivnih informativnih brošura i interneta.

A gdje je ljubav?

Međutim, sve je jednostavno na prvi pogled. Ali stručnjaci za laktaciju vjeruju: prijelaz na umjetno hranjenje izravno je povezan s promjenom stila skrbi o djeci. Što to znači? Uloga majke je dodijeljena na najmanju moguću mjeru. Zamjenski mlijeko prvo zamjenjuje prvu, a zatim i majku. Svatko može hraniti bebu i bit će dovoljno praznih kravata za utjehu i spavanje. Ali, prema brojnim studijama, sisanje majčinske dojke nije samo stvar prehrane. Jednako proces dojenja:

 • oblikuje stav beba svijetu;
 • utječe na psiho-emocionalni razvoj bebe;
 • postavlja stereotipe odnosa s drugima;
 • odražava se na sposobnost pojedinca da ljubi.

Biti u rukama majke, dijete u njemu vidi izvor ljubavi, njege i životne podrške, to jest, logičan nastavak njegovog intrauterinog života.

Ovo je važno! Ako postoji pitanje o upotrebi smjesa, usredotočite se na održavanje psihološkog jedinstva s bebom. Nemojte se oduzimati privilegijom da budete jedini i nezamjenjivi u očima djeteta! Reći ćemo vam kako to učiniti bolje i razmotriti mogućnosti organiziranja mješovite i umjetne hranidbe.

Hranjenje smjese

Osnovno načelo hranjenja djeteta u mješovitoj opciji hranjenja: mješavina je zamjena majčinom mlijeku, a ne dojki majke! Što je najvažnije?

1. Kad se hrane, nikada se ne koriste zamjene za dojke (boce i majke), što bi moglo predstavljati "natjecanje" za majku.

2. Dijete još uvijek prima punu dojku: primjenjuje se onoliko često koliko je potrebno; spava na prsima; sranje noću.

Kakvo je dobro taj pristup?

 • To će pomoći u očuvanju količine mlijeka koje mama još ima, i neće dopustiti da se posvete umjetnoj hrani.
 • Osigurat će vas od odricanja od dojke, koje su majka i dijete vrlo osjetljivi, zbunjeni prisutnošću drugih stvari za sisanje.

Jedan od najvažnijih trenutaka u organizaciji mješovitog hranjenja je određivanje optimalne količine smjese dnevno. Nažalost, ima li majke dovoljno mlijeka. Mi još uvijek ocjenjujemo posrednim dokazima:

 • koliko dijete je isisalo iz dojke za određenu količinu vremena;
 • koliko mlijeka majka može dekantirati;
 • koliko je mrvica dobila težinu;
 • koliko spava, itd.

U međunarodnoj praksi jedini pouzdan test za određivanje količine majčinog mlijeka je potpuno drugačiji:

 • Učestalost i priroda ispuštanja djeteta, drugim riječima, koliko puta dnevno vaše bebe pees! Ako ima dovoljno mlijeka, za jedan dan ćete računati najmanje 12 uriniranja. Provesti istraživanje: tijekom dana nemojte koristiti jednokratne pelene i gaze (ili pelene). A sada ostaje samo računati.
 • Ako broj lokvama u danu nije dosegao 12, nastavite računati noću.
 • Ako beba peče manje od 12 puta dnevno, poduzmite hitnu akciju. Češće se primjenjuju na dojku, odbacuju nadomjestke za dojke, unose noćni hranjenje.

Ali glavna stvar - odrediti optimalnu količinu smjese. Vaša referentna točka će biti porast mokrenja. Oko približno 3 mjeseca dojenčadi treba oko 30 ml dodataka za uzimanje dodatnog vremena (od 3 do 6 mjeseci - od 40 do 60 ml). Dakle, ako je dijete umočilo samo 8 pelena dnevno, uzimajući hitne mjere za povećanje količine majčinog mlijeka, istodobno dodajte 120-240 ml smjese u njegovu prehranu.

Nakon nekoliko dana možete ponovno izračunati broj uriniranja dnevno i prilagoditi količinu dodataka. Nemojte se uzrujati da morate hraniti smjesu! Čak i ako postoji vrlo malo mlijeka, dobro djeluje, možete dugo hraniti bebu! Jednostavno, cijeli volumen smjese će se postupno zamijeniti dodatkom, a majčino mlijeko i dojka ostat će nezamjenjivi i traženi.

8 važnih pravila za pravilno hranjenje bebe s mješavinom pedijatara

Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko. Znanstvenici se ne umara da je istražuju, svaki put otkrivajući nove korisne osobine. Ali postoje slučajevi kada nema mlijeka ili je premalo za dobru prehranu. Postoji i popis medicinskih kontraindikacija za dojenje. Moguće je razmotriti još uvijek ne široku inačicu s donatorskim mlijekom, ali je dostupna daleko od svega. Tada dolazi do umjetne hrane za spašavanje.

Kako odabrati smjesu?

Hranjenje bebe vrlo je važan proces. I sve počinje izborom mješavine. Kako hraniti novorođenče ili mjesečno dijete? Za bebe u prvoj polovici godine života, ona bi trebala biti vrlo prilagođena, tj. Što je moguće bliže majčinom mlijeku.

Ova mješavina naziva se "početno", a na paketu će biti prikazana jedna. Za djecu starija od šest mjeseci su "naknadna" mješavina, sastav koji odgovara potrebama odraslog tijela.

Sadrže više proteina, masti i mikroelemenata. Paketi su označeni brojem "2".

Ako dijete često i više pravilno pljuje, anti-refluks smjesu će vam pomoći. U slučaju kršenja probave hrane, smjese kiselih mlijeka će doći do potpore, smjese koje sadrže sadržaj korisnih bakterija.

Prilikom odabira smjese preporuča se posavjetovati se s liječnikom. Pri kupnji mješavine treba obratiti pažnju na rok trajanja i cjelovitost pakiranja.

Važna pravila hranjenja

Posebno pripremljena jela

Boce koje se koriste za hranjenje moraju se očistiti četkom i sterilizirati. To se može učiniti kuhanjem 5 - 10 minuta ili pomoću posebnog sterilizatora. Boca u kojoj se smjesa razrijedi mora biti suha.

Bradavica treba odabrati s očekivanjem da će mješavina iz njega proći ne u cvjetanju, već kap po kap. To će osigurati aktivno sisanje, a ne samo gutanje mješavine za izlijevanje. Ono što je važno za razvoj maksilofacijalnih aparata.

Dijeta i rutina

Ovo je vrlo važno pitanje. Dijete dobiva svoju hranu na zahtjev. Koliko puta trebate jesti dijete u IV? Raspored ovisi o dobi. Dakle, novorođenče jede 7 do 9 puta dnevno, dijete od 2 do 5 mjeseci 6 do 7 puta, šestomjesečno dijete treba jesti 5 do 6 puta dnevno.

Koliko feeda u jednom feedu?

Da biste to učinili, najprije morate odrediti dnevni volumen hrane. Koliko beba treba jesti ovisi o težini i dobi. Na primjer, do dva mjeseca dijete treba količinu hrane u iznosu od 1 5 svoje težine, u trajanju od 2 do 4 mjeseca - 1 ◦ 6, u 4 do 6 mjeseci 1 7 tjelesne težine starije od šest mjeseci - 1 .

Na primjer, dijete teži 4,5 kilograma mjesečno, onda treba 900 mililitara mješavine dnevno. Treba imati na umu da taj volumen ne smije biti veći od 1 litre.

Da biste odredili volumen mješavine potrebne za jednu hranu, podijelite dnevnik s potrebnim brojem hranjenja. To će biti 100 do 130 mililitara mješavine.

Događa se da dijete jede nešto manje ili više. Mala vožnja je moguća. Nemojte dopustiti sustavno pretakanje ili prenapučenost. Za dijete to je ispunjeno pretilosti ili hipotrofijom.

Gore opisana rasutom metodom najlakši je i najprikladniji za upotrebu. Ako je potrebno ili ako postoje problemi s težinom, liječnik može za određeno dijete izračunati volumen određene mješavine metodom kaligrafije i uzimajući u obzir potrebu starosti za proteine, masti i ugljikohidrate.

Kako napraviti smjesu?

Potrebno je koristiti samo kuhanu vodu. Količina vode potrebna za hranjenje na temperaturi od 50 ° C ulijeva se u bočicu i ulijeva se propisana količina smjese (detaljno prikazana na pakovanju). Sve je temeljito potreseno i miješano.

Kako hraniti smjesu?

Kako hraniti dijete? Prije hranjenja potrebno je osigurati optimalnu temperaturu pripremljene smjese. Da biste to učinili, ispustite je na zglob (na palmaričnoj površini). Njezinu temperaturu ne smije osjetiti koža.

Operite ruke sapunom i vodom. Uzmi udobnu poziciju. To će pomoći posebnim jastucima, s kojima možete jednostavno organizirati i sebe i dijete. U tom će slučaju hranjenje biti ugodan odmor za njegu i izvor neophodnog taktilnog kontakta za bebu.

Okrenite bocu naopako kako bi smjesa u potpunosti ispunila bradavicu i vrat, a zrak teče prema dnu. To će spriječiti dijete da guta zrak i razvija koliku bolest.

Treba voditi računa da mješavina bradavica kapaju, a ne teku. Tijekom vremena, bradavice se istroše i treba ih zamijeniti.

Ako postoji mješavina spremna

Prema pravilima, mješavina preostala nakon hranjenja treba biti izlivena. No, i dalje se može zadržati. Na sobnoj temperaturi jedan do dva sata i ne više od pola dana u hladnjaku. Prije nego što hranite ovu smjesu, mora se zagrijati na prihvatljivu temperaturu.

Dopaivanie

Umjetna prehrana djeteta mora se nadopuniti tekućom vodom, slabim bujonima kukova i čajevima (ne uobičajenom, koju svakodnevno pijemo, ali bebu, biljni).

U vrućini i u sobi sa suhim zrakom, količina pili mora se povećati za 50 do 100 ml. Također je potrebno pratiti zdravlje djeteta.

Uvođenje komplementarne hrane

Bebe koje se hrane mješavinom, počnu ući u mamac prije beba. Od 4 do 4,5 mjeseci već počinju davati pire od povrća, uz 5 - kašu.

Kako znati da smjesa ne odgovara djetetu?

Često pokupiti mješavinu od prvog puta ne radi. Što će to svjedočiti?

 • probavni poremećaji;

Ako se nakon jela dijete puno pada i  ili ako počinje proljev ili zatvor, mješavina je neprikladna. Kada postoje kršenja, ali su manje, možete ga ostaviti na tjedan dana. Ako za to vrijeme ništa ne promijeni, moć se mora mijenjati;

 • alergijske manifestacije.

Prvi znak alergije je osip (dermatitis). To može biti njezin pojedinačni element i spajanje pjega u cijelom tijelu.

 • manjkava stanja.

Razvoj djeteta s anemijom, hipotrofijom ili nekom drugom bolesti povezanom s nedostatkom određenih supstanci nedostatka željeza zahtijeva odabir posebne mješavine s iscjeliteljskim učinkom.

Puna i adekvatna prehrana ključ je skladnog rasta i razvoja bebe!

Sve o dječjoj hrani

Da bi dijete odraslo zdravo, razvijalo se ispravno, treba mu dobra ishrana od prvog dana njegova života. Idealna hrana za bebe je majčino mlijeko, pa biste trebali pokušati na svaki način produžiti razdoblje dojenja. Nažalost, to nije uvijek moguće.

Kada majka nema dovoljno ili nimalo mlijeka, potrebno je posezati u miješanu ili umjetnu hranu. Možete kuhati dječju hranu kod kuće, koristeći suhe proizvode od mlijeka, proizvedene posebno za dojenčad. Neka mame ne zbune gotovu skupu uvezenu dojilačku mliječnost na policama ljekarni i trgovinama. Domaća kuhana dječja hrana nije gora, u isto vrijeme jeftinija.

Ali čak i ako je dijete u potpunosti osigurano majčinim mlijekom, od pet mjeseci više ne može zadovoljiti potrebe rastućeg organizma. Morate početi krutu hranu i postupno uvodi u prehranu raznih biljnih purees, mlijeka kaša, a sa sedam mjeseci - od povrća i mesa juhe.

Osim toga, sva djeca, bez obzira na vrstu ishrane, sa 1-1,5 mjeseca trebao dobiti sokova: prvo jabuka, crni ribiz, nakon dva mjeseca mrkve, trešnje, marelice, sa tri mjeseca može dodati šljiva.

Provjerite dječja hrana kompletan, raznolika, ukusna pomoći suhe mliječnih proizvoda u izobilju nude trgovačkih lanaca, voća i povrća čuva. Sve je to napravljeno od visokokvalitetnih prirodnih proizvoda. Za sokove, pire krumpir, juhe koriste samo odabrane plodove, voće i povrće.

Tehnologija proizvodnje osigurava maksimalno očuvanje vrijednih kvaliteta proizvoda. Samo je količina vitamina ponešto smanjena, ali ti gubici su znatno manji nego kod kuće kuhanja. U konzerviranom voću i povrću, sastav vitamina nadopunjuje se askorbinskom kiselinom. Gubitak vitamina u mliječnim proizvodima može se nadoknaditi davanjem vitamina za dijete kao što je propisao liječnik.

Korištenje konzerviranog voća i povrća je posebno korisno u proljeće i rano ljeto, kada je nova žetva je još uvijek tamo, a stari voće i povrće su već dosta vitamina.

Također je vrlo važno da se konzervirani proizvodi protrljaju, a zatim u posebnim strojevima - homogenizatorima - dovedu do konzistencije kreme. Takva konzistencija olakšava apsorpciju i, prema tome, najpotpuniju apsorpciju. Suhi mlijeko i konzervirani proizvodi gotovo su jednako dobri kao i prirodni.

Čak i ako dijete jede samo konzerviranu hranu od rođenja, dijeta se ne smije razlikovati od hranjenja sa svježom hranom. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kada i koliko količina svakog novog tipa proizvoda treba dati, koje bi se vitamini trebali uzimati i u kojoj dozi.

O smjesama suhog mlijeka

Kod kuće, cijelo mlijeko u prahu, mlijeko s niskim sadržajem mlijeka, mliječne formule i žitarice mlijeka koriste se za dječju hranu.

Ako je suho mlijeko u prahu razrijeđeno vodom u određenom omjeru (1/7), dobit ćete tzv. Rekonstituirano mlijeko, tj. odgovara u sastavu uobičajene.

Kuhati, na primjer, 200 grama rekonstituiranog mlijeka, potrebno je uzeti jednu žlicu i jednu žličicu mlijeka u prahu i otopiti u čaši vode. Učinite to bi trebao biti sljedeći: prvo, ispuniti cijeli dio praha oko četvrtine šalice vruće vode i samljeti do kremaste mase, a zatim ulijte preostalu vodu i stalno miješajući, dovesti do kuhati.

Za dijete do tri mjeseca, rekonstituirano mlijeko, kao i prirodne krave, dano je samo u razrijeđenom obliku. To znači da za svaki dio praha ne smije pasti sedam, već više dijelova vode. Koliko točno - liječnik će naznačiti. Samo od tri mjeseca dijete može primati nerazrijeđeno (1/7) mlijeko.

Ponekad, očito nesvjesno, za hranjenje savršeno zdravih beba koriste smanjeno masno mlijeko. To se ne bi trebalo učiniti. Ovo mlijeko namijenjeno prehrani u prehrani u gastrointestinalnim traktima i koristi se samo na recept.

U sastavu mješavina suhog mlijeka tipa B postoji jedan dio izlučivanja žitarica, dva dijela mlijeka u prahu i malo šećera.

Da biste dobili 200 grama rekonstituirane mliječne mješavine, trebate sipati dvije i pol čajne žličice praha, uz miješanje, uz čašu tople vode, staviti na vatru, kuhati i kuhati tri minute. Smjesa se može pripremiti cijeli dan. Vrlo je pogodno odmah ga uliti u boce prema broju hranjenja i staviti je u hladnjak ili na drugo hladno mjesto i samo zagrijati prije uporabe.

Žitarice od suhog mlijeka također sadrže mlijeko u prahu i grizu ili heljdu, rižu, brašno od zobenog brašna, kao i šećer. Recept pripreme obično se navodi na pakiranju.

Pored suhih mliječnih prerađevina, industrija proizvodi i odvojeno brašno iz iste žitarice, redovne i utvrđene. U kaši od brašna, više bjelančevina, mineralnih soli i drugih tvari potrebnih za tijelo, nego u cijeli žitarice. Brašno se ne treba dugo kuhati i čistiti: nakon 5 minuta kuhanja, dobiva se kremasta masa koja djeca lako jedu.

Posuđe od suhih mliječnih proizvoda ne razlikuje se od hrane pripremljene od svježeg mlijeka.

Ponekad su majke zabrinute da se mliječne formule ne potpuno razgrađuju, oni se precipitiraju. To je zato što se suha hrana uskladištena nepropisno: sposobni su apsorbirati vlagu iz okoline, što smanjuje njihovu topljivost. Mogu se konzumirati takve smjese, ako naravno, rok trajanja naveden na pakiranju nije istekao. Kod kuće pokušajte držati smjese na suhom mjestu.

Voće i povrće konzervirana hrana.

Tijekom cijele godine, naročito zimi ili proljeća, kada ima malo svježeg povrća, možete ispravno napraviti dječji meni za prvu godinu života. To vam može pomoći u konzerviranju sokova od voća i povrća, voća i povrća, juhu od povrća i mesa.

Sokovi su nejasni, tj. koji je sadržavao drobljenu pulpu voća i bobičastog voća, i pojasnio. I u tim i na drugima postoje mineralne soli, mikroelementi, vitamini, ali u neklarificiranim sokovima postoji još nekoliko, stoga, ako postoji izbor, treba im dati prednost.

Želim upozoriti na jesti sok od jagoda i jagoda. U maloj djeci, ti sokovi mogu izazvati manifestacije exudativne diateze, stoga je bolje da ih ne daju do godinu dana, a zatim pažljivo ući u dijetu, počevši od jedne ili dvije žličice.

Sok od grožđa ne smije se davati do devet mjeseci: to uzrokuje povećanu fermentaciju u crijevima.

Konzervirane sireve voća i povrća korisne su kao prva komplementarna hrana, osobito za preranu djecu, koja pate od hipotrofije (težine ispod dobne norme), rakova, eksudativne diateze.

Za bebe koji primaju mješovitu ili umjetnu prehranu, kako bi se vratili nedostatak mineralnih soli i vitamina, voćni kaše mogu se dati od dobi od dva mjeseca, počevši od čajne žličice i povećavajući udio na 50 grama u otprilike tjedan dana.

Djeca koja pate od zatvora, korisno sačuvana pire krumpir od suhe šljive. Dio ne smije prijeći dva (do kraja godine - četiri) čajne žličice dnevno.

Pire od voća i povrća može se koristiti kao zasebna jela i u kombinaciji s drugim prehrambenim proizvodima. Na primjer, u bilo kojem kašu od mlijeka možete dodati jabukovače, pire od mrkve i pire od svježeg povrća, na primjer, krumpira, konzerviranog pire bilo kojeg povrća. Da bi dijete moglo jesti odgovarajući dio žitarice, ne dodajte previše voćnog kaše - ne više od 20 grama (puna žlica).

Za bebe koji su na mješovitoj ili umjetnoj hrani, odmah prije hranjenja korisno je dodati oko 10 grama (dvije žličice bez vrha) pire od voća ili povrća - jabuka, marelica, šljiva, mrkva u bocu s mlijekom ili mliječnom formulom.

Pire od povrća - dobar prilog za mljevenu govedinu

Posebno hranjiv i ukusan pire krumpir, u receptu koji uključuje razno povrće. Djeca ih jedu lakše od samog pecenog tikvica, grašak, zeleni grah. Grašak i grah su bogati proteinskim biljkama, mastima, pektinima, ali imaju specifičan okus. Da biste ga neutralizirali, možete dodati pire od jabuke ili mrkve na masline grašak ili grah.

Povrće i voćni kaše trebaju se zagrijati prije uporabe. Banka bi trebala biti odvojena, pokrivena istim poklopcem, stavljena u tavu s toplom vodom, stavljena na malu vatru i držala na njemu sve dok se sadržaj posude ne zagrije do oko 40.

Ako nema ulja konzerviranog povrća (formula se obično označava na pakiranju), dodaje se prije posluživanja (oko pola žličice, žlicu na 100 grama).

Konzervirane juhe od povrća i juhe od povrća i govedine, piletina, jetre su vrlo hranjive, jer kombiniraju povrće s mesnim proizvodima. Juha s jetrom je korisna, na primjer, za djecu koja pate od anemije (anemija), rakova. Preporuča se dati, počevši od sedam mjeseci, čak i ako je dijete hranjeno majčinim mlijekom.

Svaka juha, postavljena u staklenku u tavi, razrijeđena vrućim bujonom (meso, povrće) ili vodom po stopi od 150 grama tekućine na 200 grama konzervirane hrane i grijana, ali ne kuhana. Preporuča se staviti krutve ili krutonske bijelog kruha, izrezati na male komadiće u grijanoj juhi, tako da se brzo natopaju.

Juhe od povrća, nerazrijeđene, također se mogu koristiti kao prilog za jela od mesa.

Ponekad se majke, zahvaljujući svim prednostima homogeniziranog povrća, daju kao glavno jelo ili bočnu jelo i djeci starija od godinu dana. To je nepoželjeno to učiniti, budući da dijete ovog doba već treba žvakati hranu. Voćna homogenizirana konzervirana hrana može se dati trećoj djeci bilo koje dobi, pa čak i odraslih.

Umjetno hranjenje novorođenčeta od A do Z

Majčino mlijeko je optimalna dijeta za mjesečnu bebu i stariju. Zajedno s ovim proizvodom, dijete može primiti najvažnije i korisne tvari, kao i početne komunikacijske vještine i, naravno, majčinsku ljubav.

Međutim, zbog određenih okolnosti neke majke ne mogu dojiti, a novorođenče se prenose na alternativnu prehranu.

Umjetno hranjenje novorođenčeta postavlja mnoge probleme novoj majci: kakvu smjesu odabrati, kako ga pripremiti i dati, koliko treba dijete jesti tijekom prvog mjeseca života.

Uzroci umjetnog hranjenja

Umjetna hranidba ne bi trebala biti upravo takva, na zahtjev majke sestrinice. Nijedna najkvalitetnija mješavina ne može prenijeti novorođenče sve potrebne tvari koje daju majčino mlijeko.

Stručnjaci su identificirali nekoliko dobrih razloga kada je prilagođena prehrana novorođenčadi nužna i čak poželjna.

 • Prekomjeran rad, nakon čega žena treba vratiti energiju i vitalnost.
 • Prijem majke jednogodišnjeg djeteta ozbiljnih lijekova, u uputama za koje je laktacija među kontraindikacijama (često nakon nekog vremena može se obnoviti).
 • Zarazne bolesti žena nespojive s dojenjem. WHO alocira samo 2 istinite indikacije kada majka ne može dojiti novorođenče: HIV i tuberkuloza u otvorenom obliku. Treba shvatiti da bolesti srca, bubrega i drugih organa nisu kategorične indikacije za ukidanje HB.
 • Majčino mlijeko potpuno je odsutno (agalaktia) ili je njezina količina nedovoljna (hipogalaktika) za puni razvoj djece. Nedostatak prirodne prehrane može se odrediti kontroliranjem vaganja novorođenčeta nakon jela. Stručnjaci tvrde da se odsutnost majčinog mlijeka nalazi samo u 1% žena koje dojiljuju zbog ozbiljne hormonske neravnoteže.
 • Dojenje je nemoguće, jer je majka dugo vremena daleko od djeteta. Međutim, ovo se stanje može smatrati dostatno opravdanom, ako samo nema mjesta za pohranu mlijeka ili ako žena nedostaje tjednima i mjesecima.

Prije svega, majčino mlijeko treba pokušati oporaviti uz pomoć narodnih lijekova i lijekova koji poboljšavaju laktaciju.

Adaptivna prehrana novorođenčadi provodi se samo ako takvi lijekovi ne donose tražene rezultate.

Pro i kontra umjetne hranidbe

Prije prelaska na umjetno hranjenje novorođenčadi, svaka majka mora znati sve prednosti i nedostatke prilagođene prehrane.

Vrlo često se novi roditelji preseljavaju u smjesu zbog nekih dalekih načela, čime se lišavaju djece važnih vitamina i minerala.

Prednosti IV su kako slijedi:

 • Novorođenče može biti hranjen od strane oca i drugih bliskih srodnika. Žena se oslobađa iz svake minute da se s djetetom, a sada je u stanju napustiti dosta dugo vremena, ne brinući se da će beba ostati gladna (bolje je, naravno, ne dugo zadržati).
 • Kod dojenja, majka ne može uvijek kontrolirati broj porcija, tako da dijete ponekad ostaje gladno ili, naprotiv, preživi, ​​a potom se regurgitiralo. Osim toga, hranjenje bočicom omogućuje vam praćenje pogoršanja zdravlja, što pokazuje smanjenje apetita (to možete vidjeti po količini preostale smjese).
 • Ako novorođenčad koja jede smjesu započinje alergijsku reakciju, majka uvijek ima određeni "osumnjičeni". U slučaju dojenja, žene će morati ozbiljno preispitati svoju prehranu i napustiti mnoge proizvode.
 • Umjetna prehrana se digesti dugo (puno dulje od majčinog mlijeka), zbog čega se broj obroka može smanjiti.

To su prednosti prilagođenog hranjenja, međutim, prema mišljenju mnogih stručnjaka, nedostaci umjetnog hranjenja su puno težim i ozbiljnijim.

 • Djeca s IW često imaju prehlade, zarazne bolesti i alergijske reakcije tijekom prvog mjeseca života i ranog djetinjstva. Liječnici objašnjavaju taj fenomen činjenicom da nema bitnih antitijela u mješavinama koje majka treba dati djetetu zajedno s mlijekom.
 • Korištenje spremnika za hranjenje zahtijeva redovito pranje, pa čak i sterilizaciju. Ako se ti uvjeti ne slijede, poremećaj crijeva ili drugi dispeptični čimbenici mogu se razviti u novorođenčadi.
 • Za IV. Dijete je prilično teško probaviti proizvod koji nije karakterističan za njegov gastrointestinalni trakt. Zbog toga umjetnici često pate od kolike, stalno plijevanje od gutanja zraka.
 • Tijekom dugih putovanja s djetetom, majke se trebaju pripremiti i donijeti sa sobom veliki broj stvari, uključujući samu suhu smjesu, čiste boca, prikladnu sterilizaciju. Mislim, morate skupiti cijelu torbu i negdje drugdje pripremati hranu.
 • Nije uvijek moguće odmah odabrati idealnu mješavinu za novorođenčad, tako da nove majke često moraju mijenjati različite vrste hrane kako bi odabrali najprikladnije za određeno dijete.
 • Prilagođena prehrana djeteta zahtijeva određenu količinu novca od majke. Balansirani i punopravni proizvod ne može biti jeftin, pogotovo jer će odraslo dijete trebati mnogo veću količinu smjese.

Dakle, još uvijek postoje prednosti iz umjetne hranidbe, međutim, ima više nedostataka takve prehrane. Zato je izuzetno nepoželjno odbiti dojenje zbog svojih vlastitih principa, mišljenja medija i želje da se osjećaju "slobodi" u prvim mjesecima života djeteta.

Što kaže Komarovsky?

Pedijatar Komarovsky, neosporan autoritet među mnogim majkama, uvjeren je da je majčino mlijeko neophodan proizvod, unatoč najnovijim znanstvenim i tehničkim dostignućima.

Majčino mlijeko sadrži takav broj bitnih sastojaka (antitijela, hormonskih tvari, probavni enzimi) da njezin sastav ne može dugo biti nadmašen. Komarovsky se ne umara da ponavlja da je u svim okolnostima majčino mlijeko poželjno za smjesu.

Umjetno hranjenje djeteta je problem koji brine mnoge mlade majke koje, zbog različitih okolnosti, ne mogu dojiti novorođenče.

Komarovsky predlaže fokusiranje na 2 glavna aksioma:

 1. Nijedna mješavina, čak ni prilagođena, ne može zamijeniti majčino mlijeko.
 2. Kravlje ili kozje mlijeko nije tako dobar proizvod za dojenčad kao uravnotežena smjesa.

Komarovsky zapaža neobičan uzorak: tijekom posljednja tri desetljeća, broj slučajeva alergije na hranu ili poremećaja crijeva u dojenčadi prvog mjeseca smanjio se mnogo puta (tisuću ili više puta), jer su majke prešle s životinjskog mlijeka u industrijske mješavine.

Komarovsky navodi podatke da bebe mlađe od jedne godine ne mogu biti hranjene kravljim ili kozjim mlijekom. Nakon 12 mjeseci i do 3 godine volumen ovog proizvoda trebao bi biti minimalan, a od predškolske dobi dijete može konzumirati takvo mlijeko u razumnim količinama.

Takva ograničenja povezana su s povećanim udjelom fosfora i kalcijevih spojeva u životinjskom mlijeku. Takav višak normi ovih minerala je pun bubrežnih bolesti i patoloških razvoja mišićno-koštanog sustava.

Koje vrste miješanja postoje?

Dakle, izmjerili ste sve prednosti i nedostatke i odlučili da dijete treba umjetno hranjenje. Važno je slijediti određena načela i uzeti u obzir određene uvjete. Među njima su:

 • izbor prilagođene prehrane;
 • način hranjenja i volumen dijela;
 • tehnika dojenja.

Da biste odabrali kvalitetne proizvode za djecu, trebate slijediti savjete iskusnog liječnika. Roditeljima se nude mješavine za potpunu hranidbu zdravih novorođenčadi, bebe s probavnim poremećajima, alergijama i preranima novorođenčadi. Razmotrite ih detaljnije.

Prilagođene mješavine

Ovi proizvodi su napravljeni od kravljeg mlijeka, ali se volumen proteina u njoj značajno smanjuje uvođenjem demineralizirane sirutke.

Sadrži prilagođene mješavine različitih bitnih sastojaka: aminokiseline, uključujući taurin (važan za organe vida i mozga), nukleotide, komplekse vitamina i minerala, lako probavljivih ugljikohidrata (saharoza, na primjer).

Za 6 mjeseci, djetetu se moraju dati proizvodi s tzv. Follow-up formulom. One se nazivaju i manje prilagođene mješavine. Oni sadrže veću količinu mliječnih bjelančevina i ugljikohidratnih komponenti kako bi se osigurala povećana energetska potreba.

Mješavina fermentiranog mlijeka

Razlikuju se od prethodnog proizvoda, ne u količini već u kvaliteti proteinskog elementa.

Mliječni protein podvrgnut je poseban enzimski učinak, što znači da se dovodi do sireva stanja. Kao rezultat, smjesa je bliska u sastavu za majčino mlijeko.

Zbog tog postupka smjesa se bolje probavlja u gastrointestinalnom traktu novorođenčeta i prilično apsorbira. Sirasti sastojci tvore optimalnu crijevnu mikroflora, sadnju korisnih bakterija u tijelo.

Takvi su proizvodi indicirani za hranjenje novorođenčadi s disbakterijem, smetenoj stolici, osjetljivosti na alergije.

Također, takvo se umjetno hranjenje propisuje slaboj i preranoj dojenčadi.

Neupotrebljive mješavine

Napravite ih od svježeg ili sušenog životinjskog mlijeka. Volumen komponenata proteina u njihovom sastavu je znatno veći nego kod ženske žele.

Budući da je glavni element takvih proizvoda kazein neprirodan novorođenčadi, mogu se razviti neki nesigurni uvjeti:

 • kršenje intestinalne mikroflore;
 • probavni poremećaji;
 • niska tjelesna težina u djeteta;
 • usporeni razvoj.

IV stručnjaci ne savjetuju davanje djeteta djetetu ispod 12 mjeseci sličan proizvod. Ne ispunjava potrebe dojenčadi i čak prijeti njegovu dobrobit. Također, stručnjaci ne dopuštaju korištenje kravljeg mlijeka ili koza za kuhanje kašu.

Pravila odabira

Ako ne možete dojiti bebu i vrijeme je za alternativni proizvod, najbolje je da se slažete o izboru smjese s specijalistom. Pediatrician, znajući karakteristike djetetovog tijela, preporučit će najbogatiju prehranu.

Da biste pronašli najbolji proizvod, morate uzeti u obzir određene nijanse i najvažnije kriterije.

 • Obavezno provjerite datum isteka mješavine. Svježe proizvode pomoći će izbjeći negativne posljedice. Zato biste trebali odabrati takve pakete, na kojima je rok trajanja nekoliko mjeseci.
 • Pratite integritet okvira. Ako je pakiranje deformirano, zgužvano, otvoreno ili ogrebeno, ovaj proizvod više nije prikladan za hranjenje novorođenčeta.
 • Kada kupujete smjesu treba voditi prema dobi djeteta. Dakle, proizvod koji preporučuje bebe sedmog mjeseca života neće raditi za novorođenče. Osim toga, idealna je opcija za mjesečno bebe hipoalergijske smjese, prilagođene probavnom traktu takvih mrvica.
 • Mješavine kvalitete su vrlo skupe. Optimalni sastav proizvoda rezultat je najozbiljnijih eksperimentalnih istraživanja cijelih znanstvenih institucija. Sirovine su također vrlo skupe, zbog čega gotova smjesa nije među dostupnim proizvodima. Mumije su prisiljene kupiti niske cijene nadomjestaka za majčino mlijeko, ali stručnjaci ne preporučuju spremanje na kupnju mješavine, jer zdravlje djeteta ovisi o pravom izboru.
 • Važno je kupiti proizvode poznatih robnih marki, a to nije priznanje oglašavanju marketingu, već uklanjanju rizika odabira malobrojnih mliječnih proizvoda. Poznati i ugledni svjetski proizvođači njeguju svoje dobro zaslužene reputacije i neće skliznuti "mačku u torbi" svojim majkama.
 • Budući da se smjesa ne čuva duže vrijeme, treba ga koristiti u naznačenim vremenskim razmacima. Otvorena ambalaža treba ostaviti na suhim i tamnim mjestima, ali ne smije se stavljati u hladnjake jer će mlijeko u prahu postati sirovo i postati neupotrebljivo.
 • Ako novorođenče pati od bilo kakvih zdravstvenih problema, mliječne formule mogu sadržavati različite dodatke. Za bebe s anemijom proizvodi specijalne proizvode utvrđene željezom. Ako se mrvica neprestano pljuje, trebate kupiti smjesu protiv refluksa.

Kada prvi put susretnete dijete s mliječnim proizvodom, morate stalno pratiti njegove reakcije i ponašanje: pogledati koliko je oprezan, pratiti boju kože, učestalost i prirodu njegovih izmeta.

Kako kuhati smjesu?

Treba razumjeti da bez obzira na to jeste li dojili ili dojili, trebate ispravno poslužiti "jelo".

Prije proizvodnje je neophodno ispitati pakiranje kako bi se razumjelo kako pripremiti kupljenu smjesu. Standardni zahtjevi za pripremu proizvoda suhog mlijeka su sljedeći:

 1. Voda za proizvodnju smjese mora biti visoka kakvoća. Idealno - posebna dječja voda, po stopi od jednog standardnog spremnika dnevno, u ovom slučaju voda će uvijek ostati u svježem stanju. Ako uzmete takvu tekućinu, ključanje nije neophodno, jer će se kvaliteta toga samo pogoršati. Ako voda iz sustava za opskrbu vodom, dobro vodu ili vodu, onda treba kuhati.
 2. Pratite dozu. Ako prekoračite količinu suhe praškaste mase, gastrointestinalni trakt novorođenčeta osvaja se mješavinom hranjivih sastojaka, a to je ispunjeno nestabilnom stolicom, stalnom regurgitacijom, alergijskim reakcijama, povraćanjem ili prebrznom težinom. Ako voda prevlada u proizvodu, dijete ne prima potrebnu količinu hranjivih tvari, zbog čega ostaje gladna, kapriciozna, nemirna i nema dobru težinu.
 3. Sljedeći korak - kuhana voda se hladi, a temperatura ne smije prelaziti 50 ° C. Viša temperatura dovodi do smrti dobrih mikroorganizama i uništavanja vitamina. Voda je izlivena u spremnik za hranjenje, zatim joj je dodana potrebna količina praha.
 4. Zatim se proizvod temeljito miješa, osiguravajući da se ne stvori grumen. Možete provjeriti ujednačenost mješavine mlijeka pregledavanjem boce na svjetlu.
 5. Ako kuhate ovu hranu po prvi put, morate znati kako se provjerava temperatura proizvoda. Trebalo bi ispustiti nekoliko kapljica mlijeka na zavojnicu. Optimalna temperatura je 36-37 ° C (tj. Osoba ne osjeća taj učinak).

U trgovinama se prodaju posebni grijači, tople vode (ili vodu iz slavine) također su pogodne za grijanje. Zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici nije preporučljivo, jer se proizvod zagrijava previše neravnomjerno, što znači da dijete može izgorjeti.

Slobodan način ili hranjenje po satu?

Stručnjaci prepoznaju dva glavna načina prehrane novorođenčeta koji je na umjetnoj hrani: način rada na sat i slobodno hranjenje.

Način sata

Umjetno hranjenje treba biti točno. Stručnjaci često savjetuju novim majkama da promatraju režim, održavajući određene intervala između hranjenja i promatranjem normi u doziranju.

Koliko puta hraniti novorođenčad mješavinom? Broj jela po mjesecu izgleda ovako:

 • Od 0 do 3 mjeseca. Kuhajte i hranite dijete svakih 3 sata, a noću pauza je 6 sati. Tijekom dana ima oko 7 hranjenja.
 • Od 3 do 6 mjeseci. Nakon 3,5 sata poslijepodne, noću se prekida oko 6 sati. To jest, tijekom dana dijete će trebati biti hranjeno 6 puta.
 • S pola godine. Do dobi od 6 mjeseci, dijete umjetnog umjetnika počinje upoznati s hranom. Otprilike iste dobi, komplementarne hrane također se primjenjuju na dojene bebe. Za stariju bebu, jedno hranjenje treba promijeniti u kašu ili povrtnu kugu. Sada je broj obroka 5 sati nakon 4 sata, noćni san je oko 8 sati.

Slobodno hranjenje

Stručnjaci ne preporučuju korištenje metode besplatnog hranjenja, što je nešto slično popularnoj tehnici dojenja "na zahtjev" djeteta.

Međutim, drugi stručnjaci sugeriraju da se djelomično slobodno hranjenje, metoda koju karakterizira određeno vrijeme hranjenja. Volumen smjese u ovom slučaju ovisi o želji djeteta, ali je unutar specifičnih granica.

Kuhajte i ulijte smjesu u posudu oko 25 mililitara više, ali hranu treba dati u točno određeno vrijeme. To će vam omogućiti da preciznije odredite optimalnu količinu obroka potrebnih od strane djeteta. Ako napusti mlijeko u bocu, ne možete prisilno hraniti.

Pravila za hranjenje umjetnog djeteta

Kako bi dijete dojilo grudima nije tako jednostavno, što možemo reći o bebi-umjetničkom. U nekim situacijama, dijete dobiva na težini loše, u drugima - govori o overfeeding. Zato majke trebaju slijediti određena pravila umjetnog hranjenja.

 1. Dijete treba držati u "stupcu" (gotovo okomito), sličan položaj optimizira proces usisavanja, a dijete ne guši.
 2. Važno je pratiti da smjesa potpuno ispunjava bradavicu, a zrak ostaje samo na dnu spremnika za punjenje. To će pomoći u izbjegavanju regurgitacije. Nakon jela, dijete se ne održava vrlo dugo s "stupom" za izlaz, kako bi "izbacili" moguće zrake.
 3. Kapice za boce trebaju se redovito mijenjati. Prvo, dijete ga može oštetiti zubnim mesom, a drugo, materijal može postati razrjeđivač, zbog čega će tekućina proći. To jest, morate promijeniti, da mrvica nije gušila.
 4. Mama hrani mjesec dana staru bebu, držeći se na rukama, starija beba može sjediti u stolici. Međutim, strogo je zabranjeno ostaviti ga na miru s bocom. Može gušiti s mješavinom ili ispustiti lonac.
 5. Tijekom prvog mjeseca spremnici za hranjenje i mlaznice sterilizirani su nakon svakog obroka. Isprva, boca se jednostavno ispere toplom vodom, a zatim cijeli uređaj treba kuhati. To se može obaviti ručno ili na posebnom uređaju - sterilizatoru. Od drugog mjeseca, posuda i bradavica se isperu i samo se ispiru kipućom vodom.

Ne treba misliti da umjetnik treba manje skrbi o svojoj majci nego prirodoslovcu. Čini se da ga otac ili drugi rođaci mogu dati bocu, a bradavica ga može utješiti. Međutim, stručnjaci preporučuju majci da osigura najbliži kontakt s djetetom, pritiskom na nju, postavljajući jedan pored drugoga.

Koliko miješa novorođenče jede?

U pojednostavljenoj shemi norme napajanja umjetnog umjetnika su kako slijedi:

 • u prvih 10 dana dnevni volumen smjese može se izračunati na temelju broja dana života djeteta pomnožen s 70 ili 80 (ovisi o tjelesnoj masi, 80 - ako je pri rođenju veća od 3200 g);
 • od 10 dana do 60 dana - dijete jede do 800 mililitara prilagođene prehrane 7 ili 8 puta;
 • od 2 do 4 mjeseca - maksimalni volumen mlijeka povećava se na 900 mililitara (ili čini šestinu težine djeteta).

Kada treba mijenjati smjesu?

Potrebno je hranjenje u skladu s karakteristikama mrvica. Međutim, nisu svi umjetni proizvodi pogodni za djecu, stoga se svaka smjesa najprije daje u malom volumenu, a ne vrlo dugoj, pažljivoj praćenju bilo kakve reakcije.

Stručnjaci savjetuju promijeniti proizvod u sljedećim situacijama:

 • dijete ne podnosi smjesu, osip, crvenilo, regurgitacija, konstipacija ili proljev;
 • beba je dostigla određene dobne granice kada je potrebno prebaciti se na manje prilagođenu smjesu (u ovom se slučaju preporuča mijenjati proizvod u kašu iste marke);
 • postoji potreba za prebacivanje na posebnu terapeutsku hranu (primjerice alergijsku reakciju), a zatim se vratiti uobičajenom proizvodu.

Potrebno je proći dosljedno, promatrajući neke nijanse. Prvo, uvesti novi proizvod, miješajući ga sa starim (dvije trećine stare smjese i jedna trećina uvedena). Zatim se počinje primjenjivati ​​proporcionalnost, do kraja tjedna dijete se potpuno prebacuje na prethodno nepoznat proizvod.

Ako majka hrani dijete s mješavinom, pedijatar joj sve može reći o umjetnom hranjenju. Savjet stručnjaka osobito je vrijedan prilikom odabira prvog proizvoda i zamjene prilagodljive snage. Iako mješavina ne može postati apsolutna kopija majčino mlijeka, ako slijedite sva osnovna pravila, beba-umjetna će nužno rasti snažna i zdrava.