Savjeti za organizaciju umjetne hranidbe u roku od 2 mjeseca - način prehrane djeteta i drugih nijansi

Zasnivanje

Većina majki zna da je majčino mlijeko najbolja hrana za bebu. Stvorena samom prirodom, sadrži cijeli niz hranjivih tvari, vitamina i minerala - sve što je nužno za razvoj svih tjelesnih sustava novorođenčeta.

Međutim, postoje okolnosti kada je 2-mjesečno dijete prebačeno na umjetno hranjenje (IV). U ovom slučaju, postoji mnogo pitanja: kako hraniti svoje mrvice, što smjesu odabrati, što bi trebao biti način hranjenja. Sve ovo i reći ovaj članak.

Indikacije za uvođenje IV

Razlozi zbog kojih je 2-mjesečno dijete prebačeno na IV, mogu biti povezani s majkom i djetetom.

Majčinoj strani

 • Nestanak mlijeka djelomično ili potpuno.
 • Majčino zdravlje koje ne dopušta dojenje: onkologiju, HIV, akutnu tuberkulozu, hepatitis C, zatajenje bubrega.
 • Uzimanje antibiotika.
 • Prisutnost u majčinom mlijeku stafilokoka.
 • Mentalna bolest.
 • Prisilno i dugo, više od tjedan dana, odvajanje od djeteta.
 • Potreba za radom.

Indikacije povezane s dojenčadi

 • Metabolički poremećaji - galaktozemija ili fenilketonurija.
 • Dijete se ne hrani majčinskim mlijekom i mora se hraniti smjesom.
 • Maleni često pljuva puno ili mučuje kolika.
 • Loši san i stalna potražnja dojke.
 • Dijete je lijeno sisati ili ne želi, a izraz majčinog mlijeka uzrokuje poteškoće.

Prednosti i nedostaci

Očite prednosti IV su:

 1. Povećajte slobodno vrijeme u mami, povećavajte njezinu mobilnost. Uostalom, netko iz rođaka može hraniti 2 mjeseca staru bebu iz boce umjesto majke.
 2. Smanjenje broja hranjenja zbog činjenice da je smjesa digestirana duže od majčinog mlijeka.
 3. Točnija kontrola količine hrane koju dijete konzumira.
 4. Pojava alergija u dojenčadi uvijek je povezana s mješavinom, a ne nekim komponentama majčine prehrane.

Nedostaci IV uključuju:

 1. Stres za 2-mjesečnu bebu pri kretanju u IV. Uostalom, prvi put je pio majčino mlijeko i već se uspio naviknuti na to.
 2. Pojava crijevne kolike i periodička regurgitacija. Glavni razlozi za to su prilagodba mješavini ili loše kvalitete bradavice, zbog čega dijete proguta zrak.
 3. Češće prehlade i alergije, jer umjetni enzim ne prima posebne enzime i protutijela koja se nalaze samo u majčinom mlijeku.
 4. Trajna sterilizacija boce. U slučaju kršenja ovog stanja moguće su dispeptički poremećaji.
 5. Pronalaženje i korištenje prave mješavine za IV je vrijeme i novac koji troši. Dobra umjetna hrana ne može biti jeftina.

Kako organizirati IV?

2-mjesečna prehrana bebe

Odmah ćemo pojasniti da se načelo besplatnog hranjenja "na zahtjev", koja se prakticira pri hranjenju majčinim mlijekom, ne preporučuje da se primjenjuje na bebu u IV. Najprikladniji tretman bit će djelomično slobodno hranjenje. Njegova se bit u činjenici da volumen mješavine ovisi o želji bebe, ali ne prelazi strogo definiranu normu.

Da biste isključili prejedanje, pedijatri se ne preporučuju unositi u bočicu smjesu više od 30 ml više od jednokratne stope. Umjetna djeca brže piju mlijeko i nemaju uvijek vremena da zadovolje svoje usmene instinkte. A neki roditelji plaču dijete kad uzmu bočicu od njega, odvedu ga zbog gladi i daju smjesu više nego što bi trebalo biti.

Djeteta bi trebala biti hranjena u skladu s ovim režimom:

 • broj hranjenja: 6-7 puta na dan;
 • interval hranjenja - najmanje 3,5-4 sata;
 • noćni odmor - 5-6 sati.

Praktične preporuke

Jednostavna pravila za hranjenje tijekom IV su:

 1. Prije hranjenja, provjerite temperaturu smjese kapanjem na zglob ili lakat. Mlijeko bi trebalo imati tjelesnu temperaturu.
 2. Dijete bi se trebalo držati gotovo okomito, dok se ne guši i boli bolje.
 3. Da bi se smanjila količina regurgitacije, trebate paziti da smjesa potpuno napuni bradavicu, a zrak ostaje samo na dnu boce. To će omogućiti manje vremena da bi se "mrvica" mrvica nakon hranjenja.
 4. Brzo zamijenite mlaznicu na bocu. Tijekom vremena, postaje tanji i može biti oštećen dezinfekcijom djeteta, što će dovesti do činjenice da beba počinje gušiti.
 5. Za 2-mjesečnu bebu, spremnik za hranjenje i mlaznica treba prati i ispirati kipućom vodom. Sterilizacija, kao u prvom mjesecu, nije potrebna.
 6. Smjesa izlivena u bočicu trebala bi se koristiti unutar 45 minuta.

Preporučljivo je kupiti takav pribor:

 • 4-6 bočica;
 • 4-6 bradavica s malim rupama;
 • četka za bocu;
 • 4-6 proglašhny kuhinjski ručnici;
 • boca topla;
 • nekoliko plastičnih pelene za prekrivanje vaše odjeće.

Optimalna konzistencija hrane

Ako se strogo pridržavate uputa pri pripremi mješavine, pokazat će vam željenu konzistenciju: ne previše tekućine za dojenčad da ga zamaraju, a ne previše debele da prođu kroz mali otvor bradavice. Također je važno temeljito promiješati smjesu tijekom kuhanja. Trebao bi biti uniforman i bez grudica.

Koliko treba beba jesti?

Dnevni unos za dijete od dva mjeseca trebao bi biti 1/6 stvarne tjelesne težine. Na primjer, s masi bebe od oko 5 kg, dnevna prehrambena stopa je 800-850 ml. S 6-7 obroka dnevno, jedan dio će biti 120-150 ml.

Ako dijete ne jede preporučenu količinu hrane za jedno hranjenje, nemojte ga prisiljavati. Bolje je pokušati ponuditi smjesu kasnije. Možda su pojedinačne osobine vašeg djeteta takve da treba češće hranjenje, ali u manjim količinama. Ali ukupna dnevna količina konzumirane hrane ne smije premašiti preporučenu stopu.

Sastav prehrane

Što možete hraniti?

Dijete sa starošću od 2 mjeseca, koja je u IV, trebalo bi hraniti prilagođenu mliječnu formulu za djecu svoje dobi.

Na prodaju je mješavina prve formule - od rođenja do 6 mjeseci. U velikom broju predstavljenih robnih marki ne iznenađuje i zbunjuje.

Savjet vašeg pedijatra pomoći će vam da odaberete pravu mješavinu za bebu. Važna točka u prehrani djeteta na IW-u se hrani vodom.

Bebe koje piju mlijeko ne trebaju dodatnu tekućinu, to je svima poznato. No, umjetnici se potiču da ponudi kuhanu vodu, jer s IV, potreba za dodatnom tekućinom je visoka.

Dodatna voda pridonosi boljem asimiliranju smjese i rješava neke probleme gastrointestinalnog trakta. Djeca često pate od konstipacije, osobito pri prijelazu s dojke u umjetno hranjenje. Dodatno uklanjanje tog problema uklanja se. Dnevni unos - 120-150 ml.

Je li dopušteno mamac?

Dvomjesečno beba, koja je na IV-u, ne treba dodatne proizvode. Ako dijete ima dobar apetit i redovito dobiva tjelesnu težinu, ne pati od koštica i ima normalnu razinu hemoglobina u krvi, tada nema potrebe za ranim hranjenjem do 4,5-5 mjeseci.

Savjeti za roditelje

 1. Umjetna smjesa mora biti visoka kakvoća i kao dijete.
 2. Smjese suhim mlijekom razrijeđene su toplom vodom prije hranjenja. Ne možete kuhati hranu za budućnost i hraniti bebu sastav, kuhani prije više od sat vremena.
 3. Kada hranite 2 mjeseca staru bebu s mješavinama, potrebno je pažljivo pratiti reakciju njegovog tijela. U najmanjim znakovima alergije, odmah se prestanite hraniti ovim sastavom i pokazati dijete pedijatru.
 4. Pokušajte primijeniti bebu na sebe što je češće moguće, osiguravajući kontakt s kožom. Zato ćete ukloniti njegovu povećanu anksioznost.
 5. Ne ostavljajte dijete samo bocom. Zato može zagušiti mlijeko.

Dvomjesečno dijete u IW-u treba vašu ljubav i njegu. Zbog toga trebate strpljenje, izdržljivost i vjeru u uspjeh. Nadamo se da će vam naše preporuke pomoći.

Dijete prehrana u 2 mjeseca: prema režimu ili na zahtjev?

U drugom mjesecu života, dijete počinje istraživati ​​svijet. Raznolikost okolnih predmeta, glasovi mame i tata, osmijeh ljudi počinju privlačiti dječju bebu. Dobit će oko 800 g tjelesne težine, povećati za 3 cm, naučiti držati glavu uspravno i aktivnije pomicati ruke i noge. Sve to zahtijeva puno energije. Da biste ga primili i poslali dječju hranu za 2 mjeseca.

Fotografija: depositphotos.com. Objavio: evgenyataman.

Ali koliko može vaše dijete jesti sada za hranjenje? Ovdje je potrebno uzeti u obzir je li on dojen, miješan ili umjetno hranjen.

Dojenje dojenčadi

Dojenje je najjednostavnija opcija. Uostalom, sama priroda brine se da se količina mlijeka od majke povećava s povećanjem potreba djeteta.

Pediatri govore o potrebi prehrane djeteta "na zahtjev". U tom slučaju, ne trebate se brinuti o količini mlijeka koji se jede. Volumen se tijekom dana može mijenjati, ali dijete će uzeti "svoje" i neće više jesti nego što mu treba, jer je u 2 mjeseca prirodni instinkt prehrane još uvijek prisutan.

To vrijedi ako dijete između hranjenja ne plače, zaspati i budno se približno jednakim vremenskim razmacima, a dobit će dobro. Kada majčino tijelo ne uspije, a mlijeko nije dovoljno proizvedeno, trebali biste potražiti savjet od stručnjaka za dojenje.

Pokušajte isprazniti prsima pravodobno. Dijete nije pilo, - napunite sve do posljednje kapi. Refleks će raditi, a sljedeće hranjenje mlijeko će biti malo više. Samo nemoj paničariti. Uzbuđenje, anksioznost i stres su loši saveznici za mamu.

Dojenje 2-mjesečno kaotično, jer režim nije imao vremena za stjecanje uporišta. Poboljšanje psihološkog stanja djeteta primjenjuje se na prsa što je češće moguće: biti blizu majke, beba će osjetiti potrebnu toplinu i njegu.

Režim za dvuhmesyachnika, u pravilu, uključuje 5 do 7 hranjenja dnevno s različitim intervalima. Ali odstupanja su moguća, i nema se čega brinuti.

Mješovita hranjenja

Može se dogoditi da se majčino izraženo mlijeko mora hraniti. Ovo je najsigurnija opcija za dijete, iako dodaje naporima roditelja. Liječnici preporučuju stvaranje vlastite kućne banke, zamrzavanje izraženog mlijeka.

Dopuna s donorskim mlijekom

Vrijedna alternativa prethodnoj metodi nadopunjuje bebu s mamom medicinskom sestrom. Iz mnogih je razloga ova opcija bolja od korištenja dojenačke formule. U Rusiji postoje banke donatorskog mlijeka, ali mreža nije dobro razvijena.

Takvo se mlijeko pohranjuje:

 • 8 sati na sobnoj temperaturi;
 • 5 dana u hladnjaku;
 • 3 mjeseca u zamrzivaču.

Ponekad mame i tate, objavljivanje informacija o društvenim mrežama, tražeći prijatelje, slažu se bez posrednika. Ali ovdje je neophodno zapamtiti da se ne samo korisno, već i štetno prenosi mlijeko. Stoga je neovisno traženje mokre medicinske sestre vrlo opasno.

Dodatak mliječnoj formuli

Za dodatak bebe od 2 mjeseca koriste se visoko prilagođene smjese - hidrolizati. Namjerno su manje ukusne od majčinog mlijeka, tako da dijete uopće ne odustane od dojke. Da bi vam pomogao u odabiru takve mješavine trebao bi biti stručnjak.

Kod mješovitog hranjenja održava se nutritivni režim "na zahtjev". Oba grudi daju na početku hranjenja, a tek tada - hidrolizat. Nutricionistička smjesa proizvedena strogo prema režimu: po satu, tijekom dana, uz obaveznu kontrolu uriniranja. Dopuna se daje od šprice, žlice ili posebnog sustava, ali ne iz boce.

Mama i dalje ima priliku vratiti ili povećati proizvodnju mlijeka. Savjetnik za laktaciju ili pedijatar koji je zagovornik dojenja pomoći će vam da popravite dodatak i uklonite je kada nastane prilika.

Prednosti mješovitog hranjenja:

 • zaštita djeteta od alergija;
 • zajedno s majčinim mlijekom dobiva antitijela;
 • Mama ima priliku vratiti laktaciju.

Složena znanost o umjetnoj hrani

Umjetno hranjenje se uvodi kada majka ne može hraniti dijete iz objektivnih razloga (neodgodivost da "pokvari" oblik dojke ili "zabrljati" s bebom se ne odnosi na one). Puno prijelaz na hranjenje smjese treba biti razumno, a argumenti - težak.

Čak i novorođenče mogu piti iz boce. U hitnim slučajevima dijete dobiva cijelo kravlje mlijeko, ali je potrebno odabrati prilagođenu smjesu prema savjetu stručnjaka što je prije moguće. Izračunajte broj porcija i odredite način hranjenja pomoći će pedijatru. No, sami roditelji moraju prikupiti informacije o ovom pitanju.

U početku je bolje hraniti dijete kada traži hranu. Postupno će se stvoriti jasan i razumljiv raspored hranjenja. Čak i najskuplja i najkvalitetnija mješavina apsorbira se više od majčinog mlijeka i traži više vremena za probavu. Stoga, pri prebacivanju na umjetnu prehranu, interval između hranjenja može se povećati na 3-4 sata.

Približan način za bebu u roku od 2 mjeseca je sljedeći:

 • 6 do 7 izvora po danu;
 • brzina jednog dijela - 120-150 ml.

Nemojte žuriti da se brinete ako beba ne jede sve tijekom hranjenja. Najvjerojatnije će za 1-2 dana primiti svoju normu. I ne prisilite jesti sili. To može dovesti do pretjeranog rasplodavanja i bolova u trbuhu. Ali ne oklijevajte se posavjetovati s liječnikom ako vam se čini da mrvica jede malo.

Pristaše načela slobodne umjetne hranidbe ne preporučuju da se smanje interval između hranjenja i količinu mješavine koja se nudi na zahtjev djeteta. U pravilu, ovaj način omogućuje dobivanje težine i dobru probavu. Svakom hranom u bocu ulijeva se oko 20 ml više od norme, omogućujući bebin da neovisno odredi svoje potrebe.

Kako odrediti količinu smjese?

Postoje mnoge formule za određivanje količine smjese tijekom umjetnog hranjenja.

Pojednostavljeni izračun za dijete do 2 mjeseca. Podijeli trenutačnu težinu djeteta za pet. To će biti približno 600-800 ml na 7-8 hranjenja dnevno uz noćnu pauzu od 5-6 sati. Koliko mililitara dati na vrijeme? Podijelite dnevnu količinu smjese s brojem planiranih hranjenja.

Sjeti se! Sve preporuke su približne. Vaše dijete je poseban, jedinstven. S ljubavlju i razumijevanjem, naći ćete potrebne i korisne samo za vas i za njega.

Pomoću našeg kalkulatora odredite optimalnu temperaturu smjese. To je potpuno besplatno i vrlo povoljno!

Znakovi da je dijete gladno

Kao dva mjeseca, on signalizira svoju želju da jede:

 • pomiče glavu s jedne na drugu stranu;
 • otvara usta;
 • utiskuje jezik koji stvara usne sisati;
 • stisne olovke u kamere i povlači ih u usta;
 • traže majčinu dojku.

Nemojte čekati bebu da plakala. Saznajte kako prepoznati prve znakove gladi prije nego što beba bude uzrujana.

Jednako je važno razumjeti da plakati ne ukazuju uvijek na želju da jedu. Ponekad dijete je hladno ili vruće, dosadno ili želi biti bliže majci. Ako je beba cviljela sat vremena nakon dobrog hranjenja, razmislite o tome što bi moglo izazvati takvu reakciju.

Trebate li vodu?

Ženski mlijeko je 90% vode. Ako beba bude dojena, višak tekućine popunit će dio želuca namijenjen hranjenju majčinog mlijeka. Stoga, kada dojenje ne daju vodu djetetu, nije potrebno. Može se ponuditi ako ste iz nekog razloga zabrinuti za ovaj problem, ali nemojte ga prisiljavati i nemojte ga pustiti iz boce.

Ali kada se hrane mješavine vode trebaju biti prisutne u prehrani djeteta. Ona nudi između hranjenja, i koliko piti - dijete odlučuje za sebe.

Ako je temperatura u prostoriji iznad 24 ° C, dijete mora davati vodu brzinom od 30 ml po kilogramu težine (približne brojke). Način pušenja, možete stvoriti sebe.

Uz štucanje

Postoji mišljenje da bi djetetu trebalo dati vodu dok se štucalo. Hiccup je normalan fenomen, čudan za bebu do godinu dana. Nije povezana s disanjem, ali se pojavljuje s kontrakcijom mišića dijafragme (bebe štucanje u maternici).

Zabrinutost je opravdana u slučaju da se mrvica često i istodobno hvata i kapriciozno mnogo.

Neke majke daju žlicu vode kad štucanje - nekoliko gutljaja. Drugi su stavili ruku ili toplu pelenu na trbuščić. Odaberite akciju koja neće uplašiti dijete i smiriti vas.

Mamac u djetetovoj prehrani

Vaše dijete ima 2 mjeseca. I vrlo brzo, netko iz unutarnjeg kruga će početi savjetovati: "Vrijeme je da dajete sok za bebe, žumance. Kako će rasti bez vitamina? Ne možete dobiti daleko na jedno mlijeko! "Obično se to može čuti od starijih ljudi. U starom pedijatrijskom sustavu odlučeno je početi hraniti sokovima od oko dva mjeseca.

Moderna znanost o dojenčadi ima drugačije mišljenje: nema potrebe davati dodatke prije nego što dijete stari 6-7 mjeseci (u toj dobi djeca imaju zube). Pripremite se da vaša beba raste u majčinom mlijeku ili u formuli za narednih 4 mjeseca.

Izbjegavajte iskušenje da daju krutu hranu i sokove iz sljedećih razloga:

 • gastrointestinalni trakt djeteta još uvijek nije u potpunosti formiran, pa stoga rano uvođenje komplementarne hrane može pridonijeti razvoju alergija;
 • mišići još ne mogu koordinirati usisavanje i žvakanje pokreta potrebnih za gutanje krute hrane, koju grinja ne može progutati;
 • rano uvođenje komplementarne hrane sprečava proizvodnju esencijalnih hranjivih tvari iz mlijeka ili prilagođene mješavine.

"Ako majka za njegu može priuštiti dobru prehranu, ili ako roditelji mogu kupiti kvalitetnu prilagođenu mliječnu formulu, nije potrebno hraniti bebu prije nego što navrši 5-6 mjeseci života".

Pročitajte knjige o razvoju djeteta, potražite odgovore na svoja pitanja na internetu, raspravite svoje probleme s prijateljima i obitelji. Cigla od opeke stvara temelje na kojima će se temeljiti puni razvoj i zdravlje vašeg djeteta. Ali ćete naučiti najkorisnije stvari od komunikacije s bebom. I neka ljubav i briga biti glavni kriterij za točnost vaših postupaka.

Mješovita hranjenja

Kako hraniti novorođenče na mješovitoj hrani

Mješovita i umjetna hranjenja - nije neuobičajeno u naše vrijeme. Zašto majke moraju izbaciti HBV ili ograničiti dijete da ostane na dojci? Ponekad postoje dobri razlozi za to, ali češće strah od majke i osude bliskih ljudi i liječnika.

"Nije dovoljno mlijeka", svaka druga mama vjerojatno je čula tu presudu. "Počnite mješoviti hraniti i pitajte liječnika koliko će dati mješavinu i koja je bolja." Zaključak o količini mlijeka u majci za njegu obično se vrši na temelju slijedećih opažanja djeteta.

1. Često sisati grudi. To znači mliječnu krizu za mamu. Situacija je vrlo česta, prirodna i rješiva. Samo trebate nastaviti hraniti dijete. U roku od najviše 7 dana sve se normalizira, a beba će rjeđe pitati za dojku.

2. Loše spavajte noću. Mnoga djeca, bez obzira na vrstu hrane, često se noću probiju na 1-2 godine. To je njihov živčani sustav. Osim toga, postoji mnogo razloga za česte buđenja. Ne samo glad. Možda dijete ne voli posteljinu, madrac izgleda neugodno, krevet je previše tjeskoban. Ili u sobi suhi zrak i jako začepljen. Usput, visokokvalitetno zračenje i otvoreno okno noću su vrlo korisni u utvrđivanju dječjeg sna.

3. Vrlo često vrisne, kapriciozne. Do 3-4 mjeseca života, gotovo sva djeca pate od crijevne kolike. Obično ih razlikuju slijedeći znakovi - dijete počinje vrištati, ne smiruje se 1-2 sata svaki dan u isto vrijeme. Na primjer, prije noćnog sna. U ovom slučaju sigurno mu neće biti pomoglo mješovito hranjenje, a dr. Komarovsky jednostavno savjetuje da će preživjeti ovaj put - nositi bebu više na rukama, primijeniti toploj pelenama na trbuhu, masažu trbuha, ali ne i prečesto dojenja.

4. Usisava dojku, ali nakon nekog vremena baca ga i vika. Provjerite usta djeteta. To može biti u slučaju kandidijaze (dlačica) u ustima djeteta ili stomatitisa.
Ako dijete pritisne noge kad baca prsa, otkače ili prdeže, boli mu trbuh. Količina mlijeka nema nikakve veze s time. Možda problemi u nedostatku djeteta enzima laktaze u crijevu. To prolazi s dobi i nakon uvođenja komplementarne hrane. Ponekad kako bi se poboljšalo dobrobit djeteta, prije nego što se hrani, mora se dati piti ovaj enzim u obliku dodataka prehrani.

5. Prsa su prazna. Pogotovo u večernjim satima. To je zbog hormonalnih udara i umornih žena. Međutim, činjenica da dojka izgleda prazna uopće ne znači da ako beba počne sisati, neće primiti mlijeko. Prazan prseni je lažan dojam.
Osim toga, takav mekani prsima - to je apsolutna norma sa stalnom laktacijom.

6. Dijete dobiva malu težinu. Uobičajeno, bebe u prvim mjesecima života dobivaju od 600 grama mjesečno. No, 500 grama je apsolutna norma. Ako je tijekom prvog mjeseca dijete postiglo manje od 500 grama, ali istodobno izgleda zdravo i razvijeno po dobi, majka prvo mora pokušati povećati proizvodnju mlijeka u njoj. A samo ako to ne uspije, razmislite o mješovitoj hranjenju novorođenčadi i djece u prvoj godini života. Kao što praksa i statistika pokazuju, ako majka želi dojiti, sve će biti u redu. Ako se nešto u njoj suprotstavlja - ne daleko od umjetnog hranjenja.

7. Malo je mlijeka. Pravilno dekantirati - nije lako. Mnoge žene samo "zadirkivaju" bradavice, ranjavajući se. Mlijeko ne ide, a ovdje je zaključeno da je odsutan ili mali. Ali koliko je mlijeka dekantirano nije pokazatelj njegove količine u mliječnim žlijezdama. Da biste dobro izrazili, trebate vještinu. U prosjeku, 10 dana svakodnevnog crpljenja.

8. Mala količina mokrenja. 8 ili manje dnevno. Ovo je jedan od prilično specifičnih znakova prehrambenih nedostataka. Obično, dijete ima rijetke i uske stolice, a sam urin ima jak miris poput acetona.

9. Kontrolna vaganja pokazala je da je dijete usisalo mlijeko manje od norme. Ako dijete hranjenje na zahtjev, a ne na rasporedu, onda može isisati različite količine mlijeka. Ovaj izračun će biti informativan samo ako je dijete izvagano nakon svakog hranjenja tijekom dana. Tada će biti jasno koliko je isisan mlijeko.
Možete saznati koliko mlijeka vašeg djeteta treba dnevno od svog pedijatara. Postoje različite formule za izračunavanje.
Grubo, do kraja prvog mjeseca života to je 90 grama po 1 hranjenja. Do kraja drugog - 120 grama po 1 hranjenja. Do kraja trećeg - 150 grama. Istodobno, što je veće dijete rođeno, to je više mlijeka. Međutim, dijete mlađe od 6 mjeseci ne smije piti više od 1 litre dnevno. Dijete od 6-12 mjeseci - više od 1,1 litre dnevno.

Pravila za mješovita hranjenja

Ako imate najmanje kapljicu mlijeka u dojci, to znači da možete pokušati prilagoditi laktaciju. Obavezno pustite da nas dijete dijete. I po mogućnosti češće. Prsa bi trebala biti prioritet. Smjesa - nakon što je dijete sisalo 15-20 minuta jednu dojku i drugu. Tijekom tog vremena mora doći do zasićenja. Nakon dojenja, predlažite smjesu. Učinite to malom količinom. Na primjer, 40-60 grama po prvi put i vidjeti koliko dijete sranje.

Točnije je izračunavanje mješavine za mješovito hranjenje, ako provodite kontrolu vaganja djeteta 1-2 dana, izračunajte točnu količinu mlijeka koja se isisava. Zatim oduzmite taj iznos od prosječne stope. I rezultirajući broj gramova podijeljen brojem hranjenja. Na primjer, u 7 ili 8. Vrlo je poželjno da više od polovice prehrane, barem 70 posto još uvijek je majčino mlijeko. Mješovita laktacija mora se održavati. I idealno, ako je majka stalno s djetetom, postupno se trebate vratiti u garde.

Vrlo je važno odabrati dobru bradavicu za bocu. Tekućina iz nje ne bi trebala curiti, već kapljice. Dijete će usisati smjesu polako, što je usporedivo s sisanjem "polu-prazne" dojke. I tako će se rizik potpunog neuspjeha dojke smanjiti.

Izuzetno je nepoželjno provoditi hranu s mješavinom tijekom mješovitog hranjenja noću. Ako dijete diže noću od gladi - dajte mu dojku. Uostalom, tijekom noći hranjenje da je laktacijski hormon prolaktin proizvodi najviše aktivno.
I tijekom dana, što je češće moguće, dajte bebu dojke. Nije poželjno postaviti prehranu kada se miješa hrana, jer će to dodatno smanjiti količinu mlijeka u majci. Osim toga, dijete s mješovitim hranom mora sisati. Ako nije potrebno, nemojte davati izraženo majčino mlijeko. Naravno, lakše je kontrolirati količinu hrane koju jede, jasno je koliko će dati smjesu, ali količina majčinog mlijeka postaje sve manja.

Je li potrebno davati vodu kada se miješa hranjenje? Ponuda - potrebna. Vjeruje se da dijete nema potrebe za vodom samo u prvih 28 dana života. A onda, ako je temperatura zraka u sobi normalna, umjerena vlažnost, a dijete je zdravo i nema temperaturu. Zatvor u novorođenčadi s mješovitim hranjenjem, usput, često je rezultat nedostatka vlage u tijelu. Možete djetetu piti kuhanu vodu ili takozvani "grožđicu" (parajte žlicu prerađenih grožđica u čaši vode). Vjeruje se da je takva voda zdravija nego samo kuhana, jer se grožđice obogaćuju s korisnim elementima u tragovima. Uključujući kalij - pozitivan učinak na crijeva bebe.

Prvo hranjenje mješovitim hranjenjem dana je 6 mjeseci. Obično po ovoj dobi, djeca mogu već sjediti i imati interes za hranom. Ako beba ne dobiva dobro, tada će prva hrana biti ne-mliječna žitarica - riža, heljda i kukuruz uvode se u roku od mjesec dana. Možete staviti kašu iz gotovog odjela za pripremu dječje hrane ili se kuhati od grinja u mlinu za mljevenje kave, odgovarajućeg brašna za žitarice ili jednostavno mljeti žitarice u miješalicu i (ili) brusiti kroz sito.
Ako dijete dobiva na težini normalno, trebate početi hraniti jednim komponentama povrća - od tikvica, cvjetače ili brokule. Možete sami kuhati povrće. Prije posluživanja miješalice za djecu. Ili kupite gotove pire od krumpira u staklenke.

Nakon uvođenja povrća i žitarica dijete dobiva meso (obično u dobi od 8 mjeseci), zatim svježi sir i voće. Pa, bliže godini, dječji meni nadopunjuju se ribom i kefirom.

Prednosti i nedostaci mješovitog hranjenja

Počnimo s prednostima.

1. Možete se hraniti bilo gdje u bilo koje doba godine. Ako ljeti nije važno, budući da su odjeća lagana, otvorena, možete mirno hraniti negdje u parku, ali u jesen ili zimi na javnom mjestu samo će bočica pomoći.

2. Spavati bolje noću. Kada dijete dobro jede, a smjesa je vrlo hranjiva, spava duže noću bez buđenja.

3. Postoji apsolutna sigurnost da dijete nije gladno. Stoga, ako plače, onda roditelji počinju tražiti uzrok ovoga i ne krive sve o gladi.

4. Možete napustiti kuću. Ako, u slučaju isključivog dojenja, morate barem izraziti bocu mlijeka, a zatim u slučaju dodatnog hranjenja s mješavinom, nema potrebe za dekantiranjem, jer djetetu možete dati umjetnu prehranu.

A to su nedostaci mješovitog hranjenja, a postoji mnogo više od plusa.

1. Izumiranje laktacije. Što više mješavina daje majci djetetu, to manje diše dojku, a što manje mlijeka dobiva. A ako se ne odmah trudite vratiti za isključivo dojenje, količina mješavine će se vjerojatno povećati svaki tjedan dok majčino mlijeko ne nestane. Praksa pokazuje da gotovo sve mame koji se hrane "miješanim načinom" prije ili kasnije prelaze u potpuno umjetno hranjenje.

2. Atopijski dermatitis. Kravlji i kozji mlijeko, soja - temelj svih umjetnih smjesa, to je alergeni. Mnoge bebe imaju osip na licu i tijelu. Za razliku od majčinog mlijeka. Dijete neće imati alergiju na njemu ako sama majka često ne konzumira alergene u hrani.

3. Colic. Kod djece koja jedu mješavinu, češće dolazi do bolova u abdomenu. Čak iu slučaju korištenja skupe prilagođene mješavine. Međutim, tijekom vremena dijete se prilagođava ovoj vrsti hrane.

4. Neugodnosti i gubitak vremena na pripremi mješavine, boce za pranje i vrele. Barem u početku, sve dok se nisu prilagodili. Iako mumije na forumima aktivno dijele savjete o tome kako ubrzati proces stvaranja mješavine noću, prelijevanje odgovarajuće količine mješavine u večernjim satima i ostavljanje tople topline vode u termos. Takve jednostavne akcije pomoći će vam uštedjeti puno vremena.
Pa, ne možete kuhati bocu od drugog mjeseca života djeteta. Dovoljno ih je prati pomoću sigurnih sredstava za djecu.

5. Odricanje od prsa. Ako beba sranje smjesu boca, postoji veliki rizik da neće željeli sisati. Stoga, ako količina dodataka nije velika, bolje je davati ga iz žlice ili štrcaljke bez igle.

6. Financijski troškovi. Ako kupite skupu mješavinu, morat ćete potrošiti više od tisuću rubalja mjesečno. Međutim, uz uvođenje komplementarne hrane, potreba za majčinim mlijekom i mješavina će se smanjiti, paralelno s tim, i monetarnim izdacima.

7. Zatvor. Često se javlja u bebama koje su hranjene neadaptiranom ili djelomično prilagođenom formulom mlijeka. Do zatvora nije mučila beba, pri odabiru mješavine slijedite sljedeća pravila:

 • kupiti mješavinu po dobi (jedan za bebe do 6 mjeseci, dva za djecu od 6 do 12 mjeseci);
 • indeks bjelančevina nije veći od 1,6 g / 100 g za djecu prvih šest mjeseci života i 2,5 g na 100 g za one koji su stariji;
 • sadržaj masti - 3,5% (djelomično mliječne masti zamjenjuju se povrćem);
 • omjer kalcija i fluora je 2 do 1, pa se bolje apsorbiraju;
 • Zamjena kravljeg proteina (kazeina) s proteinom sirutke, najbolji omjer je 40% kazeina do 60% seruma.

Prednosti mješovitog hranjenja znatno su manje od minusa, ali to je u usporedbi s dojenjem. Međutim, ako ne postoji izlaz, bolje je ostaviti dijete barem djelomično na HB-u, a ne potpuno prevesti u umjetno hranjenje.

Odlučili smo se kako hraniti novorođenče s mješovitim hranjenjem. I na kraju drugog tipa - ni u kojem slučaju ne hranite dijete cijelo ili razvedeno kravlje mlijeko! Ili vodu s razvedenim u njoj. Da, žene su to radile prije, ali samo zato što u trgovinama nije bilo dojenčadi. Neupadljivi kravlji i kozji proizvodi mogu uzrokovati ozbiljne probavne smetnje i negativne reakcije kože kod dojenčadi. Cijelo mlijeko može se koristiti samo u pripremi žitarica za djecu stariju od 6 mjeseci. I vodu jedan komad nakon godinu dana. U količini od najviše 200 grama dnevno.

Kefir se može dati djeci u iznosu od najviše 200 grama dnevno od 8 mjeseci.

Koliko puta dnevno hraniti novorođenče s mješavinom?

Što je umjetno hranjenje?

Pravila odabira

 • sastav prehrane
 • odraslih beba
 • svoju težinu
 • značajke tijela,
 • reakcije na hranu.
 • svoju težinu
 • značajke tijela,
 • reakcije na hranu.

Razlozi zamjene

 1. Alergija na pripravak (jak osip).
 2. Zahtijeva drugu prikladnu za dob.
 3. Zbog bolesti (zahtijeva poseban sastav s ljekovitim svojstvima).
 4. Prestanak porasta tjelesne težine.

Koliko često mogu mijenjati umjetne mješavine

 1. Osip može proći sljedeći dan.
 2. U večernjim satima poboljšana je disfunkcionalna stolica.
 3. Trbuh ne ozlijedi sljedećeg jutra.
 4. Nema regurgitacije i slično.

Umjetne mješavine za hranjenje - vrste i sorte

 • suho, tekuće,
 • svježe i fermentirano nadomjeske mlijeka za majčino mlijeko,
 • Redovita (u sastavu sliči malom majčinom mlijeku) i prilagođava se (što je sličnije moguće).

Sorte formule za umjetno hranjenje novorođenčadi

 1. Maksimalno prilagođeno: s najvećim stupnjem sličnosti s majčinim mlijekom.
 2. Vrlo prilagođeno: zahvaljujući prisutnosti taurinske kiseline, prehrana je idealna za preuranjene bebe.
 3. S manje prilagodbe: od suhog kravljeg mlijeka, bez sirutke, ali s ostalim parametrima prilagodbe.
 4. S djelomičnom prilagodbom: bez sirutke, s nepotpunom prilagodbom ugljikohidrata i masti, škroba i saharoze; neprihvatljivo za novorođenčad.
 5. Posebna: za posebne slučajeve kada je potrebna posebna prehrana (bebe s oslabljenim imunitetom, prerano).
 6. Liječenje (bez laktoze, soja, polu-elementarno, s zgušnjivačima - s alergijama, oštećena apsorpcija hrane u crijevima, mala težina, kršenja crijevne flore itd.).

Koliko često hraniti novorođenče s mješavinom - način hranjenja

Kako ući mješavina - pravila kuhanja

Pravila za pripremu mliječne formule i hranjenja

Kako izračunati potrebnu količinu mješavine hrane

 • u prva dva mjeseca života - 1/5 tjelesne težine,
 • u 2-4 mjeseca - 1/6,
 • u 4-6 mjeseci - 1/7,
 • nakon pola godine - 1 / 8-1 / 9.

Koliko hrane treba u jednoj hrani?

Kako hraniti mješavinu bebe

 1. Prije dovođenja praha ili tekućih proizvoda pomiješanih s dječjom vodom treba provjeriti temperaturu rezultirajuće mase (ne smije biti veća od 36,6-37 stupnja).
 2. Važno je napomenuti da beba ne proguta zrak tijekom usisavanja.
 3. Ne koristite neiskorištenu mješavinu.
 4. Dijete bi trebalo biti u polu-vertikalnom položaju.
 5. Nakon jela, jela i mačja trebaju sterilizirati kvalitetu.

Koliko puta na način hranjenja

Pravila za umjetno hranjenje - ostali savjeti

 1. Prilikom kuhanja uzmite smjesu čistom žlicom za mjerenje.
 2. U prvih dana žetve željene količine, dodajte na 10-20 ml. Kada se prehrambeni način bebe "umjetno" poboljšava, broj će biti lakši za podizanje.
 3. Da, mlijeko tijekom umjetnog hranjenja duže je u trbuhu, a stoga se uspostavlja režim. Ali ako je dijete jako zabrinuto oko 15-20 minuta prije hranjenja, nemojte mučiti - hraniti.
 4. Bradavica treba biti s normalnom, a ne velikom rupom - mlijeko ne teče u potocima, već kaplje.
 5. Držite bocu na takav način da mlijeko ispunjava vrat. Inače, gutanje zraka s mlijekom, dijete će zanositi.
 6. Ne ostavljajte ga samo s rogom - gužva može gušiti.
 7. Nemojte se hraniti tijekom spavanja.
 8. Otiđite na kliniku ako primijetite česte regurgitacije, nedovoljno povećanje težine i visinu, česte (više od tri puta dnevno) stolica s neprobavljenim grudima, bilo kakvu anksioznost prije ili poslije jela.

Plus umjetno hranjenje

 1. Možete povjeriti hranjenje vašeg muža ili nekoga iz vaše obitelji i ostaviti na poslu.
 2. Hranivši dijete na taj način, majka zna koliko hrane treba. Budući da odmah primijetite zdravstvene probleme.
 3. Možete, za razliku od majke koje dojite, i dalje jesti kao i prije.
 4. Nisu vam prijeti mastitis i drugi problemi koji proizlaze iz dojenja.
 5. Zbog duže probavljive smjese smanjuje se broj obroka. Dakle, možete posvetiti mnogo više vremena za sebe, svoju obitelj i vaš omiljeni posao!

Nove promocije

Popularni postovi

Kako uzeti goji bobice? Goji plodine - dokazani alat koji pomaže ne samo da poboljšava vid ili ojačava imunološki sustav, već i izgubi težinu. O tome koliko i kako ih piti, pročitajte naš članak.

Prednosti i mane kontracepcije IVF-a U našoj zemlji, problem neplodnosti postao je aktualno pitanje za mnoge parove. ECO je dostojan način izlaska. Saznajte glavne prednosti i nedostatke IVF-a.

Varanje: Nisam kriv, došao je! Govoreći o ljubavnom trokutu sa položaja ţrtve-ţene, naravno, prihvaća se prvo kriv "ovo" koje je privuklo vjernike u mreţu. Netko nadalje gradi logički lanac i počinje razumjeti

Ne smije se: Yevgeny Petrosyan i Elena Stepanenko razveli 65-godišnja Elena Stepanenko podnijela je sudu sudski spor o podjeli imovine koja je zajednički stekla u braku s 72-godišnjim Jevgenijem Petrosyanom. Khamovnichesky sud će razmotriti tvrdnju glumice. Elena namjerava dobiti pic

10 jednostavnih savjeta za sretne roditelje 10 riječi i radnji koje će vam pomoći u komunikaciji s djetetom. Često zaboravljamo na jednostavne radnje i riječi koje nam pomažu u izgradnji odnosa s djetetom, kao i sa voljenima.

Sve o dječjoj hrani

Da bi dijete odraslo zdravo, razvijalo se ispravno, treba mu dobra ishrana od prvog dana njegova života. Idealna hrana za bebe je majčino mlijeko, pa biste trebali pokušati na svaki način produžiti razdoblje dojenja. Nažalost, to nije uvijek moguće.

Kada majka nema dovoljno ili nimalo mlijeka, potrebno je posezati u miješanu ili umjetnu hranu. Možete kuhati dječju hranu kod kuće, koristeći suhe proizvode od mlijeka, proizvedene posebno za dojenčad. Neka mame ne zbune gotovu skupu uvezenu dojilačku mliječnost na policama ljekarni i trgovinama. Domaća kuhana dječja hrana nije gora, u isto vrijeme jeftinija.

Ali čak i ako je dijete u potpunosti osigurano majčinim mlijekom, od pet mjeseci više ne može zadovoljiti potrebe rastućeg organizma. Morate početi krutu hranu i postupno uvodi u prehranu raznih biljnih purees, mlijeka kaša, a sa sedam mjeseci - od povrća i mesa juhe.

Osim toga, sva djeca, bez obzira na vrstu ishrane, sa 1-1,5 mjeseca trebao dobiti sokova: prvo jabuka, crni ribiz, nakon dva mjeseca mrkve, trešnje, marelice, sa tri mjeseca može dodati šljiva.

Provjerite dječja hrana kompletan, raznolika, ukusna pomoći suhe mliječnih proizvoda u izobilju nude trgovačkih lanaca, voća i povrća čuva. Sve je to napravljeno od visokokvalitetnih prirodnih proizvoda. Za sokove, pire krumpir, juhe koriste samo odabrane plodove, voće i povrće.

Tehnologija proizvodnje osigurava maksimalno očuvanje vrijednih kvaliteta proizvoda. Samo je količina vitamina ponešto smanjena, ali ti gubici su znatno manji nego kod kuće kuhanja. U konzerviranom voću i povrću, sastav vitamina nadopunjuje se askorbinskom kiselinom. Gubitak vitamina u mliječnim proizvodima može se nadoknaditi davanjem vitamina za dijete kao što je propisao liječnik.

Korištenje konzerviranog voća i povrća je posebno korisno u proljeće i rano ljeto, kada je nova žetva je još uvijek tamo, a stari voće i povrće su već dosta vitamina.

Također je vrlo važno da se konzervirani proizvodi protrljaju, a zatim u posebnim strojevima - homogenizatorima - dovedu do konzistencije kreme. Takva konzistencija olakšava apsorpciju i, prema tome, najpotpuniju apsorpciju. Suhi mlijeko i konzervirani proizvodi gotovo su jednako dobri kao i prirodni.

Čak i ako dijete jede samo konzerviranu hranu od rođenja, dijeta se ne smije razlikovati od hranjenja sa svježom hranom. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kada i koliko količina svakog novog tipa proizvoda treba dati, koje bi se vitamini trebali uzimati i u kojoj dozi.

O smjesama suhog mlijeka

Kod kuće, cijelo mlijeko u prahu, mlijeko s niskim sadržajem mlijeka, mliječne formule i žitarice mlijeka koriste se za dječju hranu.

Ako je suho mlijeko u prahu razrijeđeno vodom u određenom omjeru (1/7), dobit ćete tzv. Rekonstituirano mlijeko, tj. odgovara u sastavu uobičajene.

Kuhati, na primjer, 200 grama rekonstituiranog mlijeka, potrebno je uzeti jednu žlicu i jednu žličicu mlijeka u prahu i otopiti u čaši vode. Učinite to bi trebao biti sljedeći: prvo, ispuniti cijeli dio praha oko četvrtine šalice vruće vode i samljeti do kremaste mase, a zatim ulijte preostalu vodu i stalno miješajući, dovesti do kuhati.

Za dijete do tri mjeseca, rekonstituirano mlijeko, kao i prirodne krave, dano je samo u razrijeđenom obliku. To znači da za svaki dio praha ne smije pasti sedam, već više dijelova vode. Koliko točno - liječnik će naznačiti. Samo od tri mjeseca dijete može primati nerazrijeđeno (1/7) mlijeko.

Ponekad, očito nesvjesno, za hranjenje savršeno zdravih beba koriste smanjeno masno mlijeko. To se ne bi trebalo učiniti. Ovo mlijeko namijenjeno prehrani u prehrani u gastrointestinalnim traktima i koristi se samo na recept.

U sastavu mješavina suhog mlijeka tipa B postoji jedan dio izlučivanja žitarica, dva dijela mlijeka u prahu i malo šećera.

Da biste dobili 200 grama rekonstituirane mliječne mješavine, trebate sipati dvije i pol čajne žličice praha, uz miješanje, uz čašu tople vode, staviti na vatru, kuhati i kuhati tri minute. Smjesa se može pripremiti cijeli dan. Vrlo je pogodno odmah ga uliti u boce prema broju hranjenja i staviti je u hladnjak ili na drugo hladno mjesto i samo zagrijati prije uporabe.

Žitarice od suhog mlijeka također sadrže mlijeko u prahu i grizu ili heljdu, rižu, brašno od zobenog brašna, kao i šećer. Recept pripreme obično se navodi na pakiranju.

Pored suhih mliječnih prerađevina, industrija proizvodi i odvojeno brašno iz iste žitarice, redovne i utvrđene. U kaši od brašna, više bjelančevina, mineralnih soli i drugih tvari potrebnih za tijelo, nego u cijeli žitarice. Brašno se ne treba dugo kuhati i čistiti: nakon 5 minuta kuhanja, dobiva se kremasta masa koja djeca lako jedu.

Posuđe od suhih mliječnih proizvoda ne razlikuje se od hrane pripremljene od svježeg mlijeka.

Ponekad su majke zabrinute da se mliječne formule ne potpuno razgrađuju, oni se precipitiraju. To je zato što se suha hrana uskladištena nepropisno: sposobni su apsorbirati vlagu iz okoline, što smanjuje njihovu topljivost. Mogu se konzumirati takve smjese, ako naravno, rok trajanja naveden na pakiranju nije istekao. Kod kuće pokušajte držati smjese na suhom mjestu.

Voće i povrće konzervirana hrana.

Tijekom cijele godine, naročito zimi ili proljeća, kada ima malo svježeg povrća, možete ispravno napraviti dječji meni za prvu godinu života. To vam može pomoći u konzerviranju sokova od voća i povrća, voća i povrća, juhu od povrća i mesa.

Sokovi su nejasni, tj. koji je sadržavao drobljenu pulpu voća i bobičastog voća, i pojasnio. I u tim i na drugima postoje mineralne soli, mikroelementi, vitamini, ali u neklarificiranim sokovima postoji još nekoliko, stoga, ako postoji izbor, treba im dati prednost.

Želim upozoriti na jesti sok od jagoda i jagoda. U maloj djeci, ti sokovi mogu izazvati manifestacije exudativne diateze, stoga je bolje da ih ne daju do godinu dana, a zatim pažljivo ući u dijetu, počevši od jedne ili dvije žličice.

Sok od grožđa ne smije se davati do devet mjeseci: to uzrokuje povećanu fermentaciju u crijevima.

Konzervirane sireve voća i povrća korisne su kao prva komplementarna hrana, osobito za preranu djecu, koja pate od hipotrofije (težine ispod dobne norme), rakova, eksudativne diateze.

Za bebe koji primaju mješovitu ili umjetnu prehranu, kako bi se vratili nedostatak mineralnih soli i vitamina, voćni kaše mogu se dati od dobi od dva mjeseca, počevši od čajne žličice i povećavajući udio na 50 grama u otprilike tjedan dana.

Djeca koja pate od zatvora, korisno sačuvana pire krumpir od suhe šljive. Dio ne smije prijeći dva (do kraja godine - četiri) čajne žličice dnevno.

Pire od voća i povrća može se koristiti kao zasebna jela i u kombinaciji s drugim prehrambenim proizvodima. Na primjer, u bilo kojem kašu od mlijeka možete dodati jabukovače, pire od mrkve i pire od svježeg povrća, na primjer, krumpira, konzerviranog pire bilo kojeg povrća. Da bi dijete moglo jesti odgovarajući dio žitarice, ne dodajte previše voćnog kaše - ne više od 20 grama (puna žlica).

Za bebe koji su na mješovitoj ili umjetnoj hrani, odmah prije hranjenja korisno je dodati oko 10 grama (dvije žličice bez vrha) pire od voća ili povrća - jabuka, marelica, šljiva, mrkva u bocu s mlijekom ili mliječnom formulom.

Pire od povrća - dobar prilog za mljevenu govedinu

Posebno hranjiv i ukusan pire krumpir, u receptu koji uključuje razno povrće. Djeca ih jedu lakše od samog pecenog tikvica, grašak, zeleni grah. Grašak i grah su bogati proteinskim biljkama, mastima, pektinima, ali imaju specifičan okus. Da biste ga neutralizirali, možete dodati pire od jabuke ili mrkve na masline grašak ili grah.

Povrće i voćni kaše trebaju se zagrijati prije uporabe. Banka bi trebala biti odvojena, pokrivena istim poklopcem, stavljena u tavu s toplom vodom, stavljena na malu vatru i držala na njemu sve dok se sadržaj posude ne zagrije do oko 40.

Ako nema ulja konzerviranog povrća (formula se obično označava na pakiranju), dodaje se prije posluživanja (oko pola žličice, žlicu na 100 grama).

Konzervirane juhe od povrća i juhe od povrća i govedine, piletina, jetre su vrlo hranjive, jer kombiniraju povrće s mesnim proizvodima. Juha s jetrom je korisna, na primjer, za djecu koja pate od anemije (anemija), rakova. Preporuča se dati, počevši od sedam mjeseci, čak i ako je dijete hranjeno majčinim mlijekom.

Svaka juha, postavljena u staklenku u tavi, razrijeđena vrućim bujonom (meso, povrće) ili vodom po stopi od 150 grama tekućine na 200 grama konzervirane hrane i grijana, ali ne kuhana. Preporuča se staviti krutve ili krutonske bijelog kruha, izrezati na male komadiće u grijanoj juhi, tako da se brzo natopaju.

Juhe od povrća, nerazrijeđene, također se mogu koristiti kao prilog za jela od mesa.

Ponekad se majke, zahvaljujući svim prednostima homogeniziranog povrća, daju kao glavno jelo ili bočnu jelo i djeci starija od godinu dana. To je nepoželjeno to učiniti, budući da dijete ovog doba već treba žvakati hranu. Voćna homogenizirana konzervirana hrana može se dati trećoj djeci bilo koje dobi, pa čak i odraslih.

8 važnih pravila za pravilno hranjenje bebe s mješavinom pedijatara

Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko. Znanstvenici se ne umara da je istražuju, svaki put otkrivajući nove korisne osobine. Ali postoje slučajevi kada nema mlijeka ili je premalo za dobru prehranu. Postoji i popis medicinskih kontraindikacija za dojenje. Moguće je razmotriti još uvijek ne široku inačicu s donatorskim mlijekom, ali je dostupna daleko od svega. Tada dolazi do umjetne hrane za spašavanje.

Kako odabrati smjesu?

Hranjenje bebe vrlo je važan proces. I sve počinje izborom mješavine. Kako hraniti novorođenče ili mjesečno dijete? Za bebe u prvoj polovici godine života, ona bi trebala biti vrlo prilagođena, tj. Što je moguće bliže majčinom mlijeku.

Ova mješavina naziva se "početno", a na paketu će biti prikazana jedna. Za djecu starija od šest mjeseci su "naknadna" mješavina, sastav koji odgovara potrebama odraslog tijela.

Sadrže više proteina, masti i mikroelemenata. Paketi su označeni brojem "2".

Ako dijete često i više pravilno pljuje, anti-refluks smjesu će vam pomoći. U slučaju kršenja probave hrane, smjese kiselih mlijeka će doći do potpore, smjese koje sadrže sadržaj korisnih bakterija.

Prilikom odabira smjese preporuča se posavjetovati se s liječnikom. Pri kupnji mješavine treba obratiti pažnju na rok trajanja i cjelovitost pakiranja.

Važna pravila hranjenja

Posebno pripremljena jela

Boce koje se koriste za hranjenje moraju se očistiti četkom i sterilizirati. To se može učiniti kuhanjem 5 - 10 minuta ili pomoću posebnog sterilizatora. Boca u kojoj se smjesa razrijedi mora biti suha.

Bradavica treba odabrati s očekivanjem da će mješavina iz njega proći ne u cvjetanju, već kap po kap. To će osigurati aktivno sisanje, a ne samo gutanje mješavine za izlijevanje. Ono što je važno za razvoj maksilofacijalnih aparata.

Dijeta i rutina

Ovo je vrlo važno pitanje. Dijete dobiva svoju hranu na zahtjev. Koliko puta trebate jesti dijete u IV? Raspored ovisi o dobi. Dakle, novorođenče jede 7 do 9 puta dnevno, dijete od 2 do 5 mjeseci 6 do 7 puta, šestomjesečno dijete treba jesti 5 do 6 puta dnevno.

Koliko feeda u jednom feedu?

Da biste to učinili, najprije morate odrediti dnevni volumen hrane. Koliko beba treba jesti ovisi o težini i dobi. Na primjer, do dva mjeseca dijete treba količinu hrane u iznosu od 1 5 svoje težine, u trajanju od 2 do 4 mjeseca - 1 ◦ 6, u 4 do 6 mjeseci 1 7 tjelesne težine starije od šest mjeseci - 1 .

Na primjer, dijete teži 4,5 kilograma mjesečno, onda treba 900 mililitara mješavine dnevno. Treba imati na umu da taj volumen ne smije biti veći od 1 litre.

Da biste odredili volumen mješavine potrebne za jednu hranu, podijelite dnevnik s potrebnim brojem hranjenja. To će biti 100 do 130 mililitara mješavine.

Događa se da dijete jede nešto manje ili više. Mala vožnja je moguća. Nemojte dopustiti sustavno pretakanje ili prenapučenost. Za dijete to je ispunjeno pretilosti ili hipotrofijom.

Gore opisana rasutom metodom najlakši je i najprikladniji za upotrebu. Ako je potrebno ili ako postoje problemi s težinom, liječnik može za određeno dijete izračunati volumen određene mješavine metodom kaligrafije i uzimajući u obzir potrebu starosti za proteine, masti i ugljikohidrate.

Kako napraviti smjesu?

Potrebno je koristiti samo kuhanu vodu. Količina vode potrebna za hranjenje na temperaturi od 50 ° C ulijeva se u bočicu i ulijeva se propisana količina smjese (detaljno prikazana na pakovanju). Sve je temeljito potreseno i miješano.

Kako hraniti smjesu?

Kako hraniti dijete? Prije hranjenja potrebno je osigurati optimalnu temperaturu pripremljene smjese. Da biste to učinili, ispustite je na zglob (na palmaričnoj površini). Njezinu temperaturu ne smije osjetiti koža.

Operite ruke sapunom i vodom. Uzmi udobnu poziciju. To će pomoći posebnim jastucima, s kojima možete jednostavno organizirati i sebe i dijete. U tom će slučaju hranjenje biti ugodan odmor za njegu i izvor neophodnog taktilnog kontakta za bebu.

Okrenite bocu naopako kako bi smjesa u potpunosti ispunila bradavicu i vrat, a zrak teče prema dnu. To će spriječiti dijete da guta zrak i razvija koliku bolest.

Treba voditi računa da mješavina bradavica kapaju, a ne teku. Tijekom vremena, bradavice se istroše i treba ih zamijeniti.

Ako postoji mješavina spremna

Prema pravilima, mješavina preostala nakon hranjenja treba biti izlivena. No, i dalje se može zadržati. Na sobnoj temperaturi jedan do dva sata i ne više od pola dana u hladnjaku. Prije nego što hranite ovu smjesu, mora se zagrijati na prihvatljivu temperaturu.

Dopaivanie

Umjetna prehrana djeteta mora se nadopuniti tekućom vodom, slabim bujonima kukova i čajevima (ne uobičajenom, koju svakodnevno pijemo, ali bebu, biljni).

U vrućini i u sobi sa suhim zrakom, količina pili mora se povećati za 50 do 100 ml. Također je potrebno pratiti zdravlje djeteta.

Uvođenje komplementarne hrane

Bebe koje se hrane mješavinom, počnu ući u mamac prije beba. Od 4 do 4,5 mjeseci već počinju davati pire od povrća, uz 5 - kašu.

Kako znati da smjesa ne odgovara djetetu?

Često pokupiti mješavinu od prvog puta ne radi. Što će to svjedočiti?

 • probavni poremećaji;

Ako se nakon jela dijete puno pada i  ili ako počinje proljev ili zatvor, mješavina je neprikladna. Kada postoje kršenja, ali su manje, možete ga ostaviti na tjedan dana. Ako za to vrijeme ništa ne promijeni, moć se mora mijenjati;

 • alergijske manifestacije.

Prvi znak alergije je osip (dermatitis). To može biti njezin pojedinačni element i spajanje pjega u cijelom tijelu.

 • manjkava stanja.

Razvoj djeteta s anemijom, hipotrofijom ili nekom drugom bolesti povezanom s nedostatkom određenih supstanci nedostatka željeza zahtijeva odabir posebne mješavine s iscjeliteljskim učinkom.

Puna i adekvatna prehrana ključ je skladnog rasta i razvoja bebe!