Sve što trebate znati o pravilnom kupanju bebe od 1 do 5 mjeseci i poslije

Liječenje

Kupanje za bebe nije samo važan dio higijenske skrbi. Obrada vode pomaže razviti kostur i mišiće bebe, ojačane živčane stanice i imunitet. Kupanje se opušta, olakšava zaspati i poboljšava apetit mrvica. Novorođenčano kupanje pomaže u ispravljanju ručica i opušta prste, poboljšava orijentaciju bebe u prostoru.

Kada beba prijeđe prag 3-4 tjedna života, pravila vodnih postupaka nisu tako teška.

Pravila za kupanje novorođenčeta

Da biste to učinili, možete koristiti natrij, sapun ili neki drugi siguran način za bebu. Istina, većina roditelja i dalje koristi kupku za bebe čak i za 5 mjeseci, jer je ugodnija i higijenskija.

U to doba, voda više ne može kuhati i skupljati tekuću vodu za postupak. Ako se kupka za odrasle koristi za kupanje, možete postaviti dječju klizač ili viseću mrežu. To će učiniti proces skrbi za bebom više prikladnim za roditelje, jer se u ovom slučaju neće morati sagraditi prenisko na kadu. Da, i mrvica, dok se u visoravni ili brdo neće kliziti.

Temperatura za tretman vode treba smanjiti za jedan stupanj svaki tjedan. Trajanje se postupno povećava na 10 minuta. Optimalna temperatura vode za bebu u dobi od jednog mjeseca iznosi 36 stupnjeva.

Glavne stvari koje će mladi roditelji trebati za kupanje njihove mrvice:

 • Dječja kupka, klizač ili madrac. Neće dopustiti da dijete klizi tijekom postupka.
 • Termometar za praćenje temperature vode.
 • Poseban alat za kupanje. To može biti baby sapun (u krutom ili tekućem obliku), beba gel za tuširanje. Također može biti poseban šampon za bebe. Istina, mnogi roditelji opere djetetovu glavu s bebom sapunom.
 • Posebna hipoalergenska pjena za kupanje. To će pomoći da postupak ne samo higijenski, nego i vrlo uzbudljiv. Za kupnju takve pjene ili ne - roditelji sami odluče, to nije obvezno atribut.
 • Za njegu nježne kože djeteta tijekom kupanja potrebno vam je mekano pranje.

Nadalje, može biti korisno:

 1. Dječja krema ili maslac. Nakon kupanja, potrebno je hidratizirati osjetljivu kožu djeteta tako što ćete ga tretirati kremom ili uljem za bebe.
 2. Prašak za bebe ako dijete ima pelensko osip.
 3. Pamučne jastučiće lagano obrišite lice djeteta.
 4. Posebni pamučni pupoljci za djecu.

Preporučljivo je pripremiti sve stvari unaprijed kako ne biste tražili, primjerice, ručnik u najnepovoljnijem trenutku. U svakom slučaju, ne ostavljajte dijete samo, bez nadzora.

Postupci vode ne mogu se izvesti ako:

 • Dijete pati od bolesti s groznicom.
 • Zabranjeno je plivati ​​na dan cijepljenja.

Nudimo gledati video o mišljenju poznatog pedijatru Komarovskoga:

Koliko često mogu vodeni postupci biti provedeni u kupaonici za 2,3,4,5,6 mjeseci stari beba i stariji?

Trajanje kupanja postupno se povećava s dobi djeteta. Međutim, ako dijete krikne, osjeća se slabo ili nešto mu daje nelagodu - ne treba ga držati u kadi za neophodno vrijeme.

Mnoge mlade mumije su zabrinute koliko puta dnevno i koliko dugo dijete može biti u vodi za 2 mjeseca, 3, 5, 6 mjeseci i tako dalje? Kako bi se u potpunosti zadovoljio znatiželja, izrađena je tablica koja upućuje na trajanje i učestalost kupanja po mjesecu:

Tjelesni razvoj

Najviše omiljena aktivnost vode za mnoge bebe ne iznenađuje jer je u vodenom okolišu bilo deset mjeseci života u majčinom trbuhu. Međutim, unatoč dovoljno proteklog vremena, mnogi roditelji još uvijek ne znaju pravilno kupati dijete u 3 mjeseca.
Da bi se razjasnilo ponašanje vodnih postupaka, razmotrite sve aspekte.

Što je potrebno za kupanje

Vodene postupke preporučuju se večer prije beba, a dijete je vrlo opušteno, poboljšava kvalitetu sna i preporučuje se masaža.

Saznajte kako ćete kupiti bebu u određeno vrijeme, tako da bebu možete naviknuti na dnevnu rutinu. To će vam pomoći u budućnosti kada započne predškolske i školske ustanove.

Temperatura zraka u sobi bi trebala biti + 22 ° - + 23 ° C, a temperatura vode mora biti + 36 ° - + 37 ° С. Ova temperatura je udoban uvjet za kupanje bebe.

Prije postupanja s vodom potrebno je unaprijed pripremiti sve što je potrebno:

 • sobni termometar, voda;
 • beba kupka;
 • vrč za izlijevanje;
 • dekocija bilja;
 • bast ili mitten za kupanje od prirodne tkanine;
 • krug za bebin vrat;
 • beba ručnik;
 • pripremljeni stol za promjenu;
 • odstranjiva čista donja rublja.

Što učiniti u procesu kupanja

Tako da kupanje vaše bebe ne pretvara u stresnu situaciju, ne biste trebali:

 • Kupanje treba obavljati samo u dobrom raspoloženju djeteta i roditelja. Vrlo često, mi smo odrasli, ne razmišljamo s malom djecom, vjerujući da im nije stalo do skandala odraslih. Ne, draga, ostavite svoje pritužbe izvan vrata dječje sobe. Sada imate samo jednog glavnog čovjeka - ovo je vaše dijete;
 • ne možete kupiti bebu gladnu. Ako hranite bebu, pričekajte 30 minuta, a zatim možete započeti postupak;
 • ako dijete uzima kadu s uređajem za kupanje - oko vrata, ne ostavljajte ga bez nadzora! Ne možete se pouzdati u bebu i stariju djecu, čak i ako su tinejdžeri;
 • ne okupajte zajedno s bebom - to je kršenje svih standarda higijene;
 • nemojte pregrijavati bebu i paziti da se hipotermija ne dogodi;
 • nemojte uzeti dijete iz vode iza glave, već je ozbiljne ozljede vratne kralježnice.

Kontraindikacije za kupanje

Dijete se ne bi trebalo okupati u sljedećim slučajevima:

 • povećana tjelesna temperatura;
 • akutna bolest;
 • zarazne bolesti;
 • uporni konvulzivni sindrom;
 • prvi dan nakon cijepljenja.

Scenarij za kupanje

Dakle, ako se i dalje bojiš okupati svoje dijete ili svoje bake, djedovi su odlučili pružiti vam priliku za uživanje u roditeljskom životu, ne brinite, detaljan opis cjelokupnog procesa pomoći će u prevladavanju svih teškoća procesa.

Glavni likovi akcije: beba, mama, tata

Poglavlje 1.
trening

Kid: zauzet prema dnevnoj rutini. Reproducira, komunicira s ocem.
Mama: priprema vodu za kupanje, izvarak bilja, odstranjiva rublje, ručnik i pelena za kupanje.
Tata: pomaže staviti vodu u kadu. Komunicira s bebom, može pjevati pjesme, stvara raspoloženje za kupanje.

Poglavlje 2
Faza instalacije

Kid: mirno, budan.
Mama: počinje skinuti dijete, nastavlja emocionalno pozitivnu komunikaciju. Nakon što se tri minute odmakne, provodi se zračna kupelj, može napraviti kratkotrajnu masažu. Provjerava vodu u kadi.
Tata: Priprema kupku s potrebnom temperaturom vode, sipa juhu. Prati temperaturu prostorije. Praktično ima kadu i sve potrebne predmete za kupanje.

Poglavlje 3
Uranjanje u vodu

Dijete: postupno uronjeno u vodu, popraćeno je nerijetkim osjećajima, često poznatim, jer je proveo devet mjeseci u trbuhu majke u istom okruženju.
Mama: u čistu pelenu stavlja bebu na savijenu ruku, glava djeteta je na zavoju. Polagano ga spušta u kadu pripremljenom vodom, najprije nogama, zatim stražnjicama, leđima, lagano vlažeći dječju prsa. Posljednje, ali ne manje važno, pranje lica.
Tata: u ovom trenutku je u krilima, pravovremeno daje mamu sve što vam treba. Prati temperaturu vode, kako ne bi prekomjerno prevladao bebu. Održava dobro raspoloženje tijekom postupka.

Poglavlje 4
kupanje

Kid: dobiva pozitivne emocije, jer u ovom trenutku on skuplja obitelj i to je super!
Mama: desna ruka skuplja vodu i vodi dijete. Pere lice, osigurava da voda ne uđe u oči, uši.
Tata: prati vrijeme postupka, komunicira s djetetom, provjerava vodu u kadi.

Poglavlje 5
tuš

Kid: uživa u kupanju.
Mama: lagano okrene dijete natrag gore, podizanje iz kupke i govoreći: "Vodicka će naše dijete čist, zdrav, jaka." Paralelno, promatrajući djetetovu reakciju na izlijevanje.
Tata: nježno kaplje svoju bebu s tankom strujom vode iz vrča s prethodno pripremljenom toplom vodom + 37 ° C. Omatava dijete u čisti ručnik i prosljeđuje ga svojoj majci.

Poglavlje 6
brisanje

Dijete: malo umoran od vodenih postupaka može plakati, ovo je normalna reakcija.
Mama: uredno postavlja bebu na stol za presvlačenje. Dabbing motori suše i prenose na suhu pelenu. Podmiri sve nabore bežnog ulja, a zatim stavlja čistu odjeću i hrani gladujuću bebu.
Tata: sve poslije kupanja.

Poglavlje 7
Završni: idite na spavanje

Beba: tiho gurne u krevetić
Mama i tata: uživajte u svom djetetu, podijelite svoja dojmova o obavljenom postupanju s vodom. Vjerujte u ovom trenutku doista ćete osjetiti najsretnije roditelje.

informacije
U procesu kupanja više razgovarati s bebom, a ne samo među sobom. U ovom trenutku razvija senzorske mogućnosti - vizualne i slušne reakcije. Neki roditelji tijekom kupanja uključuju opuštajuću glazbu. Ovaj pristup također ima blagotvoran učinak na emocionalni status djeteta.

Kao što ste vidjeli, nema posebnih poteškoća u kupanju djeteta. Glavna stvar je ne izgubiti se, a kada zajedno sudjelujete, strah se brzo smanjuje. Zapamtite, niste prvi, a ne posljednji koji sami kupuju svoju djecu, a nakon čitanja članka postat ćete "profesor" u ovom pitanju.

Često postavljana pitanja od roditelja:

- Recite mi možete li kupiti bebu u normalnoj kupaonici?

- Danas su mišljenja stručnjaka podijeljena, neki tvrde da se kupanje treba odvijati u posebnoj beba kupelji u prvoj godini života, budući da dijete mora biti ograđeno od utjecaja patogenih i zaraznih čimbenika. Mislim da je na vama da odlučite gdje da kupate bebu, ali i dalje se pridržavam učenja stare škole i ja se slažem da se beba okupa u bebu.

- Dijete u 3 mjeseca da se okupa još uvijek kuhana voda?

- Ne, umbilikalna rana vaše bebe je davno zacjeljivana, tako da ne morate nastaviti kupati u kuhanoj vodi.

- Kad počnemo kupati našu bebu, on počinje plakati, iako je još uvijek volio vodene tretmane do sada. Što bi mogao biti problem?

- Ako dijete nema više promjena u općem stanju, plač može biti posljedica činjenice da je nakon što ste prekršili tehniku ​​uranjanja djeteta u kadu, naime, bio je oštro umočen. Voda u kupelji za bebu bila je previše topla, što bi moglo zaplašiti bebu.

Dijete 4 mjeseca

Ovo je doba izumiranja refleksa novorođenčeta. On je već čvrsto drži i često okreće glavu, osmjehuje i voli svoje roditelje. Način današnjeg dana je prilagođen, majka se uspjela oporaviti i pojačati nakon poroda, može joj dati još vremena. Što je obilježeno njegovim mentalnim i tjelesnim razvojem? Kako razviti bebu? Naoružani smo korisnim informacijama.

O normalnom razvoju djeteta

U dobi od četiri mjeseca, djeca još uvijek imaju dobru dobitak na težini. Dijete u mjesecu dobiva do 750 grama i raste 3-4 centimetara. Težina njegova tijela je 6-7 kg, a visina - 60-63 cm.

Svrsishodno hvatanje razvija se na temelju Robinsonovog bezuvjetnog refleksa. Stoga je već moguće da dijete uzme čekiće u ruci i drži ih, s obzirom na radoznalost. O zdravom razvoju mrvica svjedoče o takvim vještinama:

 1. Okretanje bez pomoći odrasle osobe od trbuha na leđa i bok.
 2. Sjedio je s položaja ležeći dok je stiskao ruke naprijed.

Ako su navedene vještine odsutne u 4 mjeseca, onda je to znak anksioznosti, pokazatelja zaostajanja u tjelesnom razvoju. Što se tiče psiho-emocionalnog razvoja djece ove dobi, to je prije svega živopisna manifestacija animacijskog kompleksa. Kao odgovor na majčinske riječi i osmijeh, dijete blesavi, osmjehne, pomiče noge i ruke. Crumb u dobi od četiri mjeseca već reagira na njegovo ime. On pokazuje strah i znatiželju, radost i anksioznost. On može probiti u suze ako se u njegovoj sobi pojavi stranac. Dijete prepoznaje svoje voljene i reagira na njihov izgled s kompleksom revitalizacije.

režim

U ovom dobu beba spava do 15 sati dnevno. U ovoj noći spavanje je oko 10 sati, a tijekom dana mrvica spava tri puta. Ali također se događa da je dnevni dječji dijete četiri puta. No, neki mogu već spavati dva puta dnevno. To je individualno. Svaka majka vođena je "savjetima" bebe koja želi spavati. Polazak za noćni san treba biti najkasnije do 22.00.

Broj mrvica za hranjenje smanjuje se. Dijete jede 5-6 puta dnevno. Za umjetnike ovog doba, potrošnja do 180 ml smjese je norma. Kod 4 mjeseca, neki pedijatri se savjetuju da primjenjuju dodatke u odsustvu kolike, za bebe - br.

O razvoju u 4 mjeseca

Sva rodbina bi trebala aktivno razgovarati s djetetom, upoznati ga s igračkama i predmetima. Preporučljivo je komentirati sve njihove akcije na šetnji, kod kuće, objasniti mrvicama što će mama učiniti: "Sada ćemo ići na šetnju. Mama stavlja Katyushku da joj bude toplo. " Ostavite sobu i ostavite probojne mrvice jednog, kažu da idete u kuhinju za vodu, kuhate mlijeko, isperite bocu. Takva komunikativnost odraslih osoba već u toj dobi tvori pasivni rječnik djeteta. On će postati aktivan u određeno vrijeme, ali u međuvremenu, tata i majka trebaju razviti svoju imitativnu sposobnost govora u svojoj djeci. Naravno, majka u 4 mjeseca glavna je stvar u životu djeteta, pokazuje mu raznolikost vanjskog svijeta.

Neka se navika na igračke koje je imao od rođenja, jer su poželjne ažurirati. To mogu biti zvukovi, visokotonci, male lutke, glazbene igračke.

Ako govorimo o igrama, to je skrivanje i traženje u pojednostavljenom obliku, kada roditelji neko vrijeme prekrivaju lica rukama ili djetetu rupčićem, a zatim otvorite i kažete "ku-ku". Možete se sakriti iza stolice i paziti.

"Ladushki" - igra koja razvija fino prst motora i pasivni vokabular. Isto može biti "Četrdeset vijenac".

Pored gore navedenih igara morate obaviti jutarnju vježbu s četveromjesečnim bebom, čineći jednostavna fleksibilna i ekstenzorska pokreta, milujući. Treba napraviti masažu, uključujući i vodu za kupanje. Uostalom, poticanjem tjelesnog razvoja, roditelji pomažu mrvicama da razvijaju svoju psiho-emocionalnu sferu.

Čuvanje djece na 4 mjeseca

Dijete raste. Briga o četveromjesečnom djetetu prolazi niz promjena. To je prvenstveno zbog uvođenja novih proizvoda u prehranu mrvica. Promjene u sastavu i izmet crijeva mogu izazvati iritaciju kože u blizini genitalija i anusa. Da biste izbjegli te neugodne trenutke, morate pažljivo pratiti higijenu spolnih organa.

Dječak 4 mjeseca: briga

Potrebno je oprati dječaka nakon svakog pokreta crijeva ili svakih 3 sata. To se obavlja na dva načina: na stoliću za presvlačenje ili pod vodom. U prvom slučaju, postupak pranja izvodi se malim komadom pamuka ili gaze natopljenom sapunicom. Pregače na bokovima, između stražnjice i u prepone umočene su s dječjim uljem. U drugom slučaju dijete se uzima ispod dojke, a genitalije, stražnjice i nabore se isperu pod vodom.

Navečer, obvezni postupak će biti provjeriti višak smegme u koži.

Nježno razotkrivajući glavu djeteta, vidjet ćete sićušnu masu čija nakupina može izazvati balanopostitis. Balanoposthitis je upala penisa glave. Bolest se neće pojaviti ako majka zna koliko često i pravilno kupaju dijete u 4 mjeseca.

Djevojka 4 mjeseca: briga

Higijena djevojke provodi se s određenim zahtjevima. Kako zadržati djevojčicu za 4 mjeseca tijekom pranja treba biti siguran to znati.

Djevojka je oprana od sprijeda do leđa kako bi se izbjegla infekcija u vagini. Između velikih i malih spolnih usnica, urin se akumulira i iscjedak iz kojeg se treba riješiti. Da biste to učinili, nježno gurnite usne i isperite vodom. Nakon podmazivanja s dječjim uljem.

Koliko puta kupiti dijete u 4 mjeseca? Kupanje mora biti dnevno. Temperatura vode trebala bi biti oko 36 stupnjeva. Korištenje deterdženata trebalo bi biti minimalno. Dovoljno je kupati bebu sapunom jednom tjedno. Nekoliko puta dnevno treba ostaviti dijete bez odjeće i pelene. Kontakt s zrakom je neophodan za sprječavanje i uklanjanje pelenskog osipa. Nakon postupaka s vodom, dijete se može masirati. Potrebna je masaža za djecu od 4 mjeseca. Bez jačanja mišića trbuha, leđa i vrata, pravodobno fizičko razvitak djeteta je nemoguće. Podignite i držite glavu, sjesti i puzati pušku s dovoljno razvijenim mišićnim sustavom.

Beba san, higijena, masaža i beba razvojne vježbe u 3 mjeseca

Tri mjeseca je vrijeme prvih opipljivih promjena u razvoju vašeg djeteta, dragi moji prijatelji. Svakako će to osjetiti, razgovarati s njim, uhvatiti ga u naručju. Dijete ima svijest i već je doslovce izraženo sve - u hrani, u načinu dana, u razvoju.

Ali o tome ćemo govoriti u sljedećem članku, a danas, kao i prethodnih mjeseci, početi ćemo govoriti o skrbi o djeci 3 mjeseca, kakav je način dana potrebno za njega u tom razdoblju, koje elemente masaže i vježbi koje trebate dodati tim primijenjenog prošlog mjeseca.

Higijena djeteta u 3 mjeseca

Kako nositi 3 mjeseca staru bebu kod kuće

Dječja koža na 3 mjeseca je još uvijek nježna i osjetljiva, pa se higijena mora održavati ne samo svakodnevno već i tijekom dana. Još je uvijek važno zadržati sobu u kojoj je dijete na temperaturi od 18-22º. Nema potrebe da ga obucite. Takva prekomjerna briga za bebu može dovesti do pelenskog osipa ili vrućine. Koža djeteta, pri visokim temperaturama, konstantno je izložena učincima soli znojne vode, što uzrokuje upalu kože.

Visoka temperatura je potrebna samo za vrijeme kupanja i tijekom dana, ako je soba topla, lagana odjeća i lagani veo. Ako dijete smrzne, on će vas obavijestiti svojim vapajem. Kao odrasla osoba, dijete neće tolerirati hladnoću.
Jednom u vrlo mladoj djevojci, naša školska sestra u klasi medicine rekla je: "Nikad ne prigušite svoju buduću djecu, samo ćete im naštetiti", a zatim nam pričao priču koju je svjedočila tijekom rada u bolnici.

Jednom beba je dovedena u bolnicu s toplotnim udara. Zima je bila na ulici, a liječnici su bili vrlo iznenađeni kako se dijete moglo pregrijati usred zime, ali nakon razgovora s majkom sve je pala na svoje mjesto. Brinula se da se beba može smrznuti i razboljeti, zamotala ga u nekoliko toplih pelena i stavila je u krevet u krevetiću pokraj peći.

Naravno, ovo je rijedak i ekstremni slučaj, ali usta i ogrebotina od pelene su česti uzroci pregrijavanja. Kad je moje dijete još uvijek bilo mala, a bila sam neiskusna majka, na našem je mjestu medicinska sestra bila vrlo stara i obrazovana žena. Uvijek mi je rekla: "Haljite dijete malo toplije nego što se haljina."

Kako smanjiti nokte djeteta na rukama i nogama

Obično u skrbi o djetetu 3 mjeseca života postoje novi detalji - ovo je šišanje noktiju. Dugi nokti - zbirka prljavštine i manjih ozljeda djeteta, koje može nanijeti na sebe, tako da se nokti moraju rezati. Samo to treba biti pažljivo i pažljivo.

Dobro je rezati nokte djeteta na rukama na lukav način, a na nogama - upravo takva frizura će štititi od uzgoja noktiju u kutove mekih tkiva na rukama i nogama.

Cut marigolds mogu biti pinceta ili škare za nokte. Koristite alat koji ste koristili. Poželjno je da beba ima svoje škare, ali ako odlučite koristiti svoj alat, pazite da ih liječite alkoholom.

Bolje je rezati nokte djeteta kad spava, a ne trzanje ruke i noge, jer ako se kreće, lako je ozlijediti. Ako ste frizuru tiho i pažljivo, beba neće ni osjetiti ništa. Ovaj postupak je vrlo prikladan za spavanje karapuziku u slučaju da nije moguće da vam netko pomogne.

Nikad nemojte početi rezati nokte, kad imate loše raspoloženje ili ste zabrinuti, možete oštetiti dijete. Pa, ako se i dalje dogodi da tijekom frizure slučajno povrijedite prst prema djetetu, ne brinite, podmazujte ga jodom, sjajnim zelenim ili drugim sredstvom za dezinfekciju.

Pa ipak, nikada ne izrežite nokte nakon kupanja. Oni postaju mekani iz vode i možete odrezati pločicu nokta više nego što je potrebno, a time i povrijediti dijete.

Koliko često kupiti dijete u 3 mjeseca

Svakodnevno kupamo bebu, samo se vrijeme kupanja mijenja. Ako smo novorođenčad okupali 5 minuta, a zatim za tri mjeseca staru bebu vrijeme se povećava na 15-20 minuta, pružite mu priliku da uživate u kupanju. Mnoga djeca vole ovaj postupak.

Temperatura vode tijekom kupanja ne smije biti ispod 37º, a zrak treba biti 22-26º, tako da dijete bude udobno. Ako plače tijekom tretmana s vodom, moguće je da je vruć ili hladan, gledajte ga.

Isperite glavu svaki dan, jer dijete znoji, ali šampon treba koristiti samo jednom tjedno.

Nakon kupanja s mekanim ručnikom, lagano umočite tijelo, nemojte zaboraviti, koža bebe je nježna. Zatim svakako podmazujte s posebnim uljem ili vrhom, a zatim voda ne će sušiti kožu djeteta.

Približni dnevni režim

U 3 mjeseca, dječji način spavanja i budnosti je otprilike jednak onome u dobi od dva mjeseca. Ali ipak postoje male promjene u njemu, vrijeme buđenja i dnevnog sna se povećava. Ako je kod 2 mjeseca beba spavala u popodnevnim satima oko 8 sati, a zatim će spavati 5-7 sati noću, vrijeme za istraživanje svijeta i njegovih senzacija povećalo se od četiri sata do deset.

Ali sve to, ponavljam, otprilike, budući da je svako dijete individualnost i on će sam postaviti vlastiti način dana, a moja majka neće imati ništa drugo osim prilagoditi svoj način na način njegove karapuzike.

Dječji san

Već sam rekao da je svako dijete individualnost i nakon 3 mjeseca počinje se očitovati jasno. Neki ljudi vole spavati još ujutro i poslijepodne, a zatim organizirati "Bartholomewovu noć" za mamu, bez spavanja ili odmora. Drugi spavaju noću i dopuštaju svojim roditeljima spavanje, a tijekom dana neprekidno razdoblje budnosti s malim "front-endom". Ovako se počinju pokazivati ​​"larks" i "sowl".

Još uvijek postoje male djece vrlo osjetljive na vrijeme. Ako je sunčano vani, mirni su i veseli, ako je oblačno ili kiše, neki će cijeli dan biti hiroviti, drugi će spavati, probuditi čak i vrijeme hranjenja.

Kao što vidite, dnevni način rada još uvijek postavlja beba, a ako je to precizniji, onda njegov živčani sustav, pa proučite dan svog malog djeteta i jednostavno ga podudarite.

Je li beba potrebna masaža

Naravno, potrebna je i vrlo važna dječja masaža u trajanju od 3 mjeseca. To ne samo da utječe na ukupni razvoj djeteta, već i stvara sretno raspoloženje i potiče aktivnost.

Ako je prošlog mjeseca stroking bio glavna tehnika masaže, sada se dodaje trljanje. Dlan ravnomjerno i gusto priliježe koži djeteta, trljajući je u različitim smjerovima. Ova tehnika poboljšava cirkulaciju krvi.

Mi nastavljamo s poznatim tehnikama masaže u proteklom mjesecu e i dodamo nove s elementima trljanja do njih. Za obavljanje masaže možete koristiti ulje za bebe.

 1. Prvo, učinite milovati ruke i noge. Zatim masirati noge i ruke u kružnom pokretu od prstiju do aksilarnih i ingvinalnih šupljina. Ponovno završavamo masažu ekstremiteta milujući. Svaka se metoda ponavlja 4-6 puta.
 2. Potom udaramo i trljajemo ruke i noge u istom slijedu, prvo milimo, a zatim ponovno trljajte i milimo.
 3. Idite na trbuh, ponovno milovati, lagano trljanje i milovanje.
 4. Preokrenuli smo pauk natrag i učinili isto kao i masaža leđa i stražnjice. Obratite posebnu pozornost na masažu duž kralježnice.

Osmijeh i stalno razgovarajte sa svojim djetetom tijekom masaže.

Nakon što ste napravili masažu, prolazimo kroz gimnastičke vježbe.

Vježbe za razvoj djeteta

Gimnastičke vježbe u trajanju od 3 mjeseca usmjerene su na poticanje refleksnih pokreta, poboljšanje cirkulacije krvi, jačanje i razvoj mišića.

Vježba 1. Refleksno puzanje.

Ova vježba se izvodi na leđima i abdomenu. Palm je stavio na dno dijete i lagano ga gurnuo. Noge se zavoje na koljenima, beba ih pokušava izravnati i počinje puzati. Uskoro će naučiti da se gurne na puzanje.

Vježba 2. Proširenje kralješnice.

Mi stavljamo bebu na bok, s indeksom i srednjim prstima duž kralježnice od vrata do sakrale.

Vježba 3. Savoljak nogu.

Da bi dijete moglo reflektično saviti stopalo, trebate držati prst duž vanjskog ruba od podnožja prstiju do pete.

Vježba 4. Podizanje i spuštanje izduženih nogu.

Na leđima stavljamo dijete, a zatim naizmjence podignemo i spušavamo ispružene noge. Napravimo takve 15-20 pokreta, pola minute pauze i opet ponovimo vježbu. Mi ponavljamo takva ponavljanja na prva tri, a svaki dan, postupno, dovodimo do osam puta.

Vježba 5. "Žaba".

Istodobno savijamo obje noge na zglobovima koljena i kuka, pritiskamo ih protiv trbuha, a zatim ravnamo noge. Ova vježba se izvodi 8-10 puta.

Vježba 6. Ruke za savijanje.

U ležećem položaju širimo ruke na strane i prema gore, a zatim ih prelazimo na prsima, savijamo ih u zglobovima lakta.

Pozicionirajte i naizmjence podignite djetetove ruke gore, niže, savijanje na zglobovima koljena.

Supinalni položaj, najprije naizmjenično, a zatim istodobno povucite ručku naprijed.

Svaki pokret se izvodi 8-10 puta, uzmi minutu stanku i ponovimo ga. Ponavljanje počinje s 3 puta i postupno dovodi do pet.

Što cijepljenja rade

U 3 mjeseca dijete se cijepi protiv brojnih teških infekcija djetinjstva. Prvo cijepljenje je kombinirano cjepivo koje će biti dano bebu da ga odmah zaštiti od tri strašne bolesti: krvarenje kašlja, difterije i tetanusa. Takvo cijepljenje je učinjeno na zdravo dijete tri puta s intervalom od 1,5 mjeseci. Vrlo je važno da se pridržavate tih rokova, ako se ranije cijepljujete, umjesto da povećate imunitet, može doći do obrnutog procesa, ako kasnije, tada će izgubiti osjetljivost na infekciju.

Tipično, djeca dobro podnose takvo cijepljenje, ali u nekim slučajevima temperatura može porasti, dijete postaje neugodan i poremećaj je moguć. Međutim, pogoršanje zdravlja djeteta ne mora biti posljedica cijepljenja, već respiratorne, crijevne ili neku drugu infekciju koja se podudara s njom. Stoga, kod prvog znaka pogoršanja djetetovog stanja nakon cijepljenja, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Istodobno s cijepljenjem protiv pertusisa, difterije i tetanusa, dano je prvo cijepljenje protiv polio. To je vrlo ozbiljna bolest u djetinjstvu koja utječe na kičmena moždina i periferne živce, uzrokujući paralizu udova.

Lijek protiv polio je dostupan u tekućem obliku ili dragee, i dano je djetetu izravno u ustima. Ovo cjepivo također se obavlja tri puta s prekidom od 1,5 mjeseca.

Kategorično je nemoguće cijepiti djecu koja su nedavno bila bolesna ili su bili u kontaktu sa zaraznim pacijentima. Obavijestite svog liječnika.

Nakon cijepljenja, dijete se mora pažljivo promatrati, ne smije se pregrijavati niti supercool. U tom razdoblju ne možete ući u hranu novih proizvoda. Vrlo je važno zaštititi dijete od bolesti svim sredstvima jer može imati loš učinak na razvoj imunosti i javlja se unutar 4-6 tjedana nakon cijepljenja.

Sada liječnici i roditelji puno se svađaju, bez obzira na to hoće li cijepljenje ili ne. Neću vas agitirati za ili protiv. Ovo je pitanje koje svaki roditelj mora odlučiti za sebe. Moj zadatak je bio da vam kažem što cijepljenje u ovoj dobi, što učiniti, tako da daje dobar rezultat i što ne treba učiniti, kako ne bi naškodio djetetu.

Želim, draga moja, zdravlje vama i vašoj djeci.

Želim vam svu sreću, Natalia Murga

Pozitivna minuta

Muž je otišao pušiti na ulici ispred kuće. Sin (3 godine) ga je vidio s jaknom otkopčanom i rekao mi: - Ma-a-am, a tata je ponovno izašao na ulicu. Odgovara: - Pa, potrebno je posramiti kad dođe. Sin je uzdahnuo, uzeo uže, došao do mene i sa pametnim izrazom na licu rekao: - Vrijeme je da se kriviti za krivnju!

Dragi moji čitatelji, ako vam se svidio članak, ostavite svoje povratne informacije. Vaše mišljenje je vrlo važno za stvaranje bloga zanimljiv i koristan.

Dajte svojim prijateljima priliku da pročitate ovaj članak. Sve što trebate učiniti je kliknuti gumbe društvenih mreža i podijeliti ih s njima.

8 komentara čitatelja članka "Dječji san, higijena, masaža i vježbe za razvoj bebe u 3 mjeseca"

Hvala vam na takvom velikom izboru korisnih informacija. Pokriveno gotovo sve važne točke.

Hvala ti, Ivan. Stvarno sam pokušao pokriti sva pitanja vezana uz skrb o djeci u 3 mjeseca.

Korisne i nužne informacije, posebno za mlade majke.

Valentina je pokušala prikupiti sve potrebne informacije za to razdoblje, kako bi podsjetio na svoje akcije u ovom trenutku. Samućujem da su takve informacije vrlo potrebne, pogotovo kada nitko u blizini ne može predložiti.

Vrlo koristan članak. Sve je položeno na policama, čak i sva pitanja više ne proizlaze. Vrlo korisno za mlade majke!

Nadam se da i ja. Uvijek obrađujem sve moje članke s velikom odgovornošću i člancima o djeci s još većom odgovornošću, shvaćajući da se radi o životu i zdravlju beba. Napisala je ovaj članak oko tri tjedna, započela je, bacila ga, a zatim je preuzeo, želio sam pokriti sva pitanja brige za tročljetnu bebu.

Pedijatri preporučuju djetetu da dobije masažu od deset postupaka u tri, šest, devet i 12 mjeseci. Pogodan za vrijeme masaže u prvoj polovici dana, jedan sat nakon hranjenja ili jedan sat prije. Masaža se može početi od dva do tri tjedna, ako je dijete zdravo i dobro raspoloženo. Soba bi trebala imati ugodnu temperaturu od 22 do 26 C.

Oksana, hvala ti za dodavanje. Ovo je vrlo važna i korisna informacija za mlade majke.

Dodajte komentar Odustani od odgovora

Klikom na gumb "Pošalji" prihvaćam obradu osobnih podataka i prihvaćam Pravila o privatnosti

Kako se okupa četveromjesečno dijete

Pitanja o kupanju djeteta pred roditeljima nastaju odmah nakon porodničke bolnice. Koža bebe je osjetljivija i, prema tome, osjetljivija na pojavu pelenskog osipa, raznih ozljeda i prodora mikroba kroz rane. Stoga je bolje unaprijed znati - koja bi temperatura trebala biti voda, koliko često beba treba biti okupana i kako odabrati kupku tako da kupka donosi samo pozitivne emocije djetetu. Prvo kupanje novorođenčeta ima svoje važne značajke - mladi roditelji bi trebali biti svjesni toga. Naknadno kupanje bebe možete lako obaviti učenje tajni ove roditeljske znanosti.

Sadržaj članka:

Je li moguće dnevno kupati dijete prve godine života?

Sam po sebi, voda ne može izazvati iritaciju dječje kože. I učestalost mrvica za kupanje do godinu dana prvenstveno ovisi o onim alatima i uređajima koje koriste roditelji. I, naravno, iz dobrobiti djeteta. Idealno, dijete se može okupati svaki dan i do šest mjeseci. Nakon - svaki drugi dan.

Video: Kupanje novorođenčeta - osnovna pravila

Što trebate zapamtiti o kupanju djeteta do godinu dana?

 • Kalij permanganat, koji često dodaju majke za dezinficiranje vode, suši osjetljivu kožu bebe. A njezin nepismeni razrjeđivač može uzrokovati opekline kože. Stoga, trebali biste biti pažljivi s njom i ne preporučuje se za svakodnevnu upotrebu.
 • Za omekšavanje vode, možete primijeniti dekacije bilja (serija, kamilica, itd.).
 • Nakon kupanja, potrebno je sušiti kožu bebe i podmazati ga posebnim uljem - koža bebe do tri mjeseca vrlo je osjetljiva.
 • Svakodnevno kupanje također ovisi o zdravlju bebe. Ako ste alergični ili oštećeni na koži, najbolje je konzultirati liječnika. Ali na povišenim temperaturama apsolutno je nemoguće plivati.
 • Stručnjaci preporučuju kupanje hladnoće uz dodatak biljnih naknada za vodu. Ali, opet - u odsutnosti temperature.

Kupka za kupanje djeteta - kojega je potrebno odabrati?

U prvoj godini života, kupka je nužna stavka. Vrlo je teško održavati savršenu cjelokupnu kupelj. Osim toga, biljni infuzije pokvariti caklinu boje kupaonice, i dezinficirati beba kupka je mnogo lakše. Još jedna točka u korist kupke - lakše je popuniti. Koje su vrste kupelji?

 • Anatomski.
  Idealno za novorođenče. Ima anatomski klizač, utore za svećenike i pazuhe, naglasak između nogu.
 • Klasična.
  U takvoj kupki ima više prostora nego u prethodnom - dijete ima gdje da se okrene. Minus - morate kupiti klizač ili držati dijete na ruci.
 • Ladica s postoljem.
  Glavni kriterij odabira je stabilnost i maksimalna sigurnost.
 • Kupka za tuširanje (ili "majčino trbuh").
  Tradicionalno okrugli oblik. Kupka je prikladna za davanje ili maleni stan, ali možete plivati ​​u njoj samo sjedeći.
 • Kupka ugrađena u stol za presvlačenje.
  Ovaj dizajn kombinira se s postoljem za pribor za kupanje i mijenjanje prostirke. Ispuštaju vodu s crijevom, neki modeli su opremljeni kotačima sa stezaljkama.
 • Ladica s kombinacijom s kadom.
  Načelo rada, kao u prethodnoj verziji.
 • Napuhavanje.
  Zgodan za putovanja, u zemlji, na plaži - oni su varali, okupani, pušili, uklonjeni.
 • Antibakterijski.

Što tražiti pri odabiru kupke?

 • Dimenzije.
  Što je vremenski period duži, veća je veličina. U pravilu, nakon što dijete počne samostalno sjediti, postupci kupanja prenose se u veliku kupku.
 • Sigurnost.
  Prvo, materijal - mora biti netoksičan. Drugo, održivost, ako je model s postoljem. Treće, prisutnost anti-slip mat / umetak na dnu.
 • Higijena.
  Kupka treba dobro oprati.
 • Dostupnost odvoda i crijeva.

Najbolje vrijeme za kupanje djeteta, trajanje kupanja djeteta do godine dana

Kao što pokazuje praksa, idealno vrijeme za kupanje beba je oko 8-9 sati, neposredno prije hranjenja. Ako dijete ne spava dobro noću, vrlo nemirno, tada možete koristiti posebne kože ili umirujuće bilje kada kupate. Istina, postoji samo jedan opomeni: ako je beba nakon kupanja, naprotiv, uzbuđena i ne želi spavati, onda je bolje odgoditi ovaj postupak za poslijepodne. Što se tiče trajanja postupka - različit je za svako doba:

 • Oko 4-5 minuta - nakon rođenja i do 3 mjeseca.
 • Oko 12-15 minuta - od 3 do 6 mjeseci.
 • Oko 30 minuta - od 6 do 12 mjeseci.
 • Od godine do 40 minuta.

Naravno, sve ovisi o stanju bebe. Nema smisla zadržati ga u vodi čak ni 15 minuta ako dijete krikne, kategorički ne želi se okupati ili je bolesno.

Praktični uređaji za kupanje djeteta do godine - krug, viseća mreža, klizač, sjedalo, vizira

Kako bi se olakšao proces kupanja za majku i ugodniji za bebu, možete koristiti moderne uređaje za kupanje djece do godinu dana.

 • Gorka.
  Pomaže u osiguranju mrvica kada kupanje.
 • Sredstvo za kupanje.
  Izrađen je iz fine mreže. Preko dna kupke se proteže s kuke.
 • Krug na vratu.
  Promiče razvoj bebinog mišićnog sustava, potiče refleks plivanja.
 • Sjedala.
  Fiksira se na dno uz pomoć usisnih čašica, ima zaustavljanje, pouzdano čuva od pada i klizanja.
 • Podna prostirka protiv klizanja.
  Neophodna stvar za kupanje djeteta. Postoje čak i modeli s indikatorima temperature - promjena boje pokazuje da se voda hladi.
 • Zaštitna vizija.
  Prikladno za pranje glave. Uz takav vizir, voda ne pada u uši, nos i oči.

Kupanje beba u velikom kupku - prva leđa za bebe

Glavna prednost mrvica za kupanje u velikoj kupaonici je sloboda kretanja, sposobnost pomicanja glave, nogu i ruku, bez ograničenja. Također, prednosti kupanja u takvoj kupki su:

 • Dulje vode za hlađenje.
 • Ravnanje pluća djeteta i njihovo pročišćavanje, povećanje snage respiratornih mišića.
 • Poboljšana kvaliteta apetita i spavanja.
 • Trening srca i mišića.

Video: Pravilna djeca za kupanje

Pri rođenju beba zadržava vještine plivanja u intrauterini fluid, a ako ima veliku kupku na raspolaganju, tada neće morati naučiti ponovno plivati ​​za 5-6 godina. Plivajući sati pridonose fizičkom i intelektualnom razvoju, obnovi mišićnog tonusa i smanjenju kolike. Ali prije nego što obavite takve vježbe sa svojim djetetom, trebali biste se savjetovati s specijalistom za kontraindikacije, i bez obzira na vježbe, prve postupke trebale bi se provoditi samo u nazočnosti instruktora.

Koliko često trebate kupati novorođenče

Kupanje za novorođenčad je vrlo važan proces koji nije neophodan samo za održavanje higijene. Razvija kostur i mišiće, jača živčane stanice i imunitet, smiruje i opušta, poboljšava spavanje i apetit djetetu. Osim toga, prvi plivanje pomaže izravnati ruke i prste mrvica. Oni stabiliziraju dotok krvi i pritisak, prilagođavaju koordinaciju i orijentaciju djeteta u prostoru.

Kako bi kupaći kupanje i kupanje u kupaonici bili sigurni i korisni, važno je slijediti niz pravila i preporuka. Roditelji su zabrinuti kako pravilno organizirati ovaj postupak i koliko često kupati novorođeno dijete. Pogledajmo bliže ta pitanja.

Značajke kupanja beba

Ne mora se svakodnevno kupati dijete ako nije potrebno. Dovoljno je to učiniti jednom svaka dva ili tri dana. U drugim slučajevima obrišite mrvice s vlažnim maramicama ili vlažnim ručnikom. Prekomjerno kupanje može nepovoljno utjecati na imunitet, tjelesnu temperaturu i zaštitni sloj kože koji se formiraju samo u prvom mjesecu života.

Dijete ne preporučuje pranje pomoću običnog sapuna. U prvim tjednima života jednostavno ga isperite toplom vinom. Nakon mjesec dana možete koristiti tekući baby sapun bez mirisa, okusa i drugih kemikalija. Šampon za bebe "bez suza" se koristi nakon 2-3 mjeseca. Oprati bebu do šest mjeseci, a kozmetika ne smije biti više od jednom svakih 7-10 dana, a zatim možete obavljati postupke kupanja sa sapunom i šamponom svakih 5-7 dana.

Važno je da su kozmetika prirodna i hipoalergenska, uključujući vlažne maramice. Za male, odaberite kozmetiku za novorođenčad. Pažljivo proučite sastav i rok trajanja svakog proizvoda, provjerite starost proizvoda. Prilikom pranja uzmite mekanu spužvu ili krpu koja ne ogrebotava ili ošteti osjetljivu kožu djeteta.

Prvo kupanje se provodi na temperaturi od 36,6 do 37 stupnjeva, počevši od pet do sedam minuta. Tada se vrijeme zadržavanja u vodi postupno povećava, a temperatura se smanjuje. Temperatura zraka bi trebala biti oko 25 stupnjeva. Tada dijete ne prekomjeri i ne smrzne nakon kupanja ili, obrnuto, ne pregrije se.

Prije svake kupke, kupka se mora prati sa sigurnim deterdžentima. Da biste to učinili, koristite sapun, soda za pečenje, neutralni tekući sapun, gel za djecu ili ocat. Pojedinosti o čišćenju kupke prije kupanja novorođenčeta potražite ovdje. A onda gledamo na osnovna pravila plivanja. Naučimo kako pravilno i koliko često beba treba biti okupana, ovisno o dobi.

Pravila za kupanje novorođenčadi

 • Prvo kupanje obavlja se pet minuta navečer u kuhanoj vodi s temperaturom od 36,6 do 37 stupnjeva;
 • Tada temperatura vode se postupno smanjuje za jedan stupanj u 5-7 dana, a vrijeme kupanja, naprotiv, se povećava. Do šest mjeseci dijete može plivati ​​već pola sata;
 • Temperatura zraka u kupaonici mora biti oko 25 stupnjeva;
 • Brisanje novorođenčeta s vlažnim maramicama ili mokrim ručnikom trebao bi biti nekoliko puta dnevno, kupajući se u bebenskoj kupelji s kuhanom vodom ako je potrebno;
 • Preporuča se češće kupati dijete u toplini, s teškim znojenjem i pelenskim osipom, iritacijama kože;
 • Kada se umbilikalna rana iscjeljuje, u 3-4 tjedna dijete se može početi kupati u normalnoj odrasloj kupelji s tekućom vodom;
 • Pranje bebe sapunom i šamponom ne preporuča se više od jednom tjedno. Osim toga, šampon se koristi tek nakon dva do tri mjeseca. Prije toga, djetetovu glavu se opere sapunom;
 • Koristite samo hipoalergensku kozmetiku i deterdžente s prirodnim spojevima koji su prikladni za vaše dijete prema dobi;
 • Nakon dva do tri mjeseca uključuju se vježbe za plivanje;
 • Biljni dopunci u obliku serija, kamilice ili kalendule mogu se koristiti nakon 3-4 mjeseca, a za djecu starija od šest mjeseci izrađuju se crvena solna kupka. Ali budite oprezni, komponente mogu uzrokovati alergije kod djeteta!
 • Prije no što kupate, svakako oprati svoju kupku s natrijom, sapunom ili drugim sigurnosnim sredstvom.

Kupanje novorođenčeta u prvom mjesecu

U prvim tjednima života beba zahtijeva posebnu pažnju i pažnju, jer se djetetovo tijelo prilagođava samo novim uvjetima. Dijete se ne može okupati u običnoj tekućoj vodi i odrasloj kupelji dok se umbilikalna rana ne izliječi. U pravilu to se događa drugi ili treći tjedan. Tijekom tog razdoblja, dijete se okupalo u posebnoj beba kupelji ili jednostavno obrišite tijelo mokrim brisima.

U prvim danima života dovoljno je obrisati bebu s vlažnim hipoalergenskim brisevima ili mekom ručnikom umočenom u kuhanu vodu. Tada možete početi kupati bebu u beba kupelji. U ovom slučaju, također se koristi samo kuhana voda s temperaturom od oko 37 stupnjeva iznad nule. Prvo kupanje ne smije biti duže od pet minuta.

Za kupanje, isperite i pripremite kupku. Ulijte kuhanu vodu i pričekajte da se ohladi na željenu temperaturu. Zatim skinite mrvicu, držite je na ručkama i pritisnite ga za sebe. Važno je da se smiri i zna da ste blizu. Uronite dijete u vodu postupno i nježno.

Pripremite tablicu unaprijed gdje ćete obrišiti bebu nakon kupanja. Postavite pelenicu ili list, omotajte bebu za kupanje u toplom frotirnom ručniku. Kada brišete bebu, nemojte trljati kožu, već blago ukloniti vlagu. Ne zaboravite obraditi pupčanu ranu. Da biste to učinili, uklonite trbuh ručnikom ili suhom krpom. Ako pupak još ima štap za odjeću, pažljivo ga uklonite. Umočite pamučni štapić u vodikov peroksid 3%, pažljivo uklonite koru, a zatim temeljito peroksid svakom površinom kože.

Odjeću za obuću također se tretira s peroksidom i obrišite ga s pamučnim slojem. Nakon toga, još uvijek se može liječiti s 70% alkohola kako bi se povećala zaštita od infekcije i bakterija. Nakon što je postupak završen, zamotajte ga. Zatim koža mrvica može biti zamrljana losionom ili uljem za novorođenčad kako bi se osvježila i omekšala. Nakon toga, stavili su pelene i odjeću ili zamotali dijete u pelenama. Zapamtite, ne preporučuje se nošenje pelene ispod pelene!

Kupanje beba nakon mjesec dana

Kada beba ima 3-4 tjedna, dijete se može početi kupati u uobičajenoj kupaonici za odrasle. Međutim, treba ga pažljivo obraditi! No, mnogi roditelji nakon mjesec dana vole koristiti bebu. To ne čudi, jer je vrlo udobno. Osim toga, to je više higijenski.

Ako se okupite bebu u odrasloj kupelji, možete koristiti dječju klupu ili viseću mrežu. To će pojednostaviti postupak, jer mama ili tata, koji peru dijete, ne moraju se previše prevrtati djetetu. Osim toga, beba, budući da se nalazite u visoravni ili na brijegu, neće kliziti na kadu.

Nakon mjesec dana, vodu više nije potrebno kuhati. Temperatura vode svaki tjedan se smanjuje za jedan stupanj, a vrijeme kupanja se postupno povećava na 15-20 minuta. Prikladna temperatura vode za dijete mjesečno iznosi 36 stupnjeva, u tri mjeseca - do 32 stupnja.

Za djecu stariju od dva ili tri mjeseca, već možete vježbati posebne vježbe za kupanje. To će dodatno ojačati mišiće i imunitet. Dječak se neće bojati vode i naučit će brže plivati. Zbog dugačke večernje kupke, mrvica dobro jede prije spavanja, brzo spava i posve mirno buja cijelu noć.

Već svaki dan možete okupati svoje dijete i prati sapunom i drugim sredstvima otprilike jednom tjedno. Važno je prati svaki komad bebe. Bolje je voditi dijete iz kante. Ako se mrvica boji vode i nestašna, upotrijebite različite igračke. Oni će vam pomoći da se opustite i biti omesti, jer kupanje za novorođenče može biti stresno.

Kupanje bebe nakon šest mjeseci

Djeca od šest mjeseci starosti mogu se mirno kupati u odrasloj kupelji pomoću dječjeg deterdženta, vježbati se i obavljati mnoge vježbe. Moguće je kupati dijete za 1-2 dana, koristeći sapun i šampon - svakih 5-7 dana. Prikladna temperatura vode za pola godine djeteta smatra se oko 30 stupnjeva, a za dijete godišnje već 25 godina.

U ovom dobu, počnite koristiti aditiva u kadi. Oblažene kupke posebno su korisne za djecu. Ovo je sigurna i učinkovita metoda jačanja imuniteta. Osim toga, iglice poboljšavaju spavanje i umiruju, poboljšavaju stanje kože, uklanjaju osip i pelensko osip, korisno je za liječenje dišnih organa i živčanih bolesti.

Koliko često kupiti dijete u 3 mjeseca

Kupanje novorođenčeta u 3 mjeseca

Kupanje je vrlo važan postupak u životu djeteta, osiguravajući čistoću i prevenciju kožnih bolesti. Također promiče očvršćivanje i zdrav fizički razvoj djeteta. Razmotrite glavna pitanja ovog procesa.

Kada je potrebno početi kupati novorođenče?

Prvo kupanje novorođenčadi može se provesti nakon što nabor nuliči i rana pupka ozdravi. Najvažnije je liječiti ovu ranu i nakon postupaka s vodom.

Koliko često kupanje beba?

Kupanje novorođenčeta bi trebalo biti dnevno, po mogućnosti u isto vrijeme. Najbolja opcija - nedugo prije posljednjeg hranjenja.

Što je potrebno za kupanje?

Kupanje je potrebno za kupanje. Možete kupiti bebu u svojoj kupaonici za odrasle, ali je bolje kupiti posebnu bebu, jer bebe imaju neke probleme s kožom (dijateza, alergije, eritema, itd.). U tom slučaju, potrebno je kupati bebu u ljekovitim biljem, au velikom kupku juhe to će potrajati još nekoliko puta. U maloj kupki mnogo je lakše držati dijete i vježbati s njom. Potrebno je kupati dijete u kuhanoj vodi sve dok se rana na pupku potpuno izliječi.

Trajanje plivanja ne smije biti duže od 8 minuta. U kadi temperatura vode trebala bi biti približno 37 ° C, a zrak - 25 ° -27 ° C. Sapun se može koristiti ne više od dva puta tjedno.

Kako se kupati bebom?

Prije kupanja, držite dijete nekoliko minuta gola - uzmite zračnu kupelj. Onda operite vanjske genitalije. U vodi za kupanje, možete dodati slabo rješenje kalijevog permanganata (ako niste izliječili umbilikalnu ranu). Ako dijete još nije naviklo na kupanje, uronite ga u vodu polako i pažljivo, podupirući lumbalnu regiju i glavu. Obično je dijete uronjeno u vodu na vrh prsa.

Kupanje djeteta na 3 mjeseca bila je radost, pažljivo slijedite ispravan položaj djeteta u kadi tako da voda ne uđe u uši i usta. Pravo ruka, prvo, operite vlasište, a zatim operite iza ušiju, a zatim - vrat, strane, prsa, pazuha i tek posljednja od svih - prepone i stražnjice. Obratite bebu na trbuščić i, prateći ga jednom rukom, operite leđa i stražnju stranu vrata.

Dječje ruke također zahtijevaju pažljivu njegu. Novorođenčad, u pravilu, zadržava ih stisnutu, u vezi s tim, nakuplja se prljavština između mrvica prstiju i može se pojaviti osip kože. Da biste to spriječili, operite i osušite djetetove ruke.

Nakon kupanja beba bi trebala biti omotana na toploj ploči, a zatim razmazati s kožom s kremom ili higijenskim uljem i mijenjati odjeću.

Koliko često kupiti bebu sapunom

Mnogi mladi roditelji brinu o pitanju onoga što bi trebalo biti pravilno kupanje djeteta koje je upravo dovelo iz bolnice, koliko često i s kojim zahtjevima. Daljnji opis, na temelju mišljenja iskusnih liječnika, pružit će cjelovitu sliku o tome.

U početku, sve će izgledati komplicirano, a djelovanje roditelja neće biti neodlučno, jer sitni mali čovjek jedva je veći od ruku moje majke. No, nakon 2-3 dana sve manipulacije će se razraditi i doći će mirno povjerenje.

Što je potrebno za kupanje djeteta:

 • Posebna kupka ili posebni umetak u velikoj kupki;
 • Svaka pjena za kupanje najmanjih;
 • Spremnik za ispiranje (lonac, vrč);
 • Šampon za bebe;
 • Termometar za mjerenje temperature vode;
 • Ulje za njegu beba;
 • Velika meka ručnik ili pelin za pelene s kapuljačom.

Prednosti

Najbolje vrijeme za kupanje bebe je nedugo prije zadnje večeri hranjenje. Dijete će se umiriti, opustiti i dobro spavati nakon večere.

Osigurajte da temperatura za kupanje za beba s punim radnim vremenom bude + 36-38 ° C, a zrak ne smije biti manji od + 20-22 ° C, za prerano bebe: temperatura vode + 39 ° C, a zrak ne manji od + 25-27 °.

Do osam mjeseci kupanja nastavljamo ne više od 5-7 minuta, a kad dijete postane staro - 10-15 minuta. Tijekom kupanja beba je otvrdnuta, njegov imuni sustav je ojačan, a koža je čista. Dojenčad vrlo intuitivno percipira vodene postupke i tijekom vremena vrlo su sretni.

Imunitet djeteta jako je ojačano kada ga kupanje u kamilici. Njegova dodatak dezinficira vodu, čisti kožu bebe, ublažava upalu, sprječava negativne učinke nečistoća u običnoj vodi.

Sjemenke kamilice treba kuhati: suha masa sipati jednu litru kipuće vode i inzistirati na sat i pol. Probušen kroz sir, otopina se ulijeva u kadu. Koliko često možete se okupati u bebom kamilicu? Biljne kupke ne smiju se izvoditi više od dva puta tjedno.

frekvencija

Ne treba se bojati da se pupčice vašeg malog djeteta još nisu popravile. Možete se okupati čim se vratite iz bolnice. Vodicka će smiriti dijete, a nelagoda je potpuno isključena u ovom slučaju. Ali treba poštovati neka pravila:

 • Prvi tjedan nakon porodničke bolnice, prilikom kupanja, pokušajte ne umočiti umbilikalnu ranu, a nakon kupanja, ranu treba odmah liječiti;
 • Čim zatvori nestaju - tri dana odmori se za kupanje;
 • Prvi mjesec kupamo bebu samo u kuhanoj vodi;
 • Kupanje treba organizirati kao ritual u isto vrijeme;
 • Voda u kadi se izlijeva ne više od pola dubine.

Osim sapuna, na ruskom trgovačkom tržištu postoje i mnogi drugi proizvodi za pranje.

Sve vrste gelova, šampona, pjene koji se međusobno povezuju, oglašavaju proizvođači uz jamstvo njihove sigurnosti za bebe. Ipak, pranje sapunom ili drugim deterdžentima treba ograničiti na jedan ili dva puta tjedno.

Da bi se ovo pridržavalo trebalo bi biti do šest mjeseci starosti. No prečesto pranje sapunom i drugim sredstvima može dovesti do isušivanja osjetljive dječje kože. Druga točka rizika može biti alergijska reakcija. Bolje je izvesti jednostavno dijete za pranje.

Dobar savjet - koliko nositi bebu na ručkama

zaključak

Pri normalnim sobnim temperaturama tijekom hladnih godišnjih doba ništa ne sprječava normalno kupanje. Ako je kuća slabo zagrijan, a dodatnu toplinu teško je organizirati, najbolje je ograničiti dnevno kupanje i zamijeniti ga jednostavnom zaštitom.


Ljeti, posebno na jugu, potrebno je još jednom popiti još češće. Važno je spriječiti pregrijavanje bebe jer ravnoteža termoregulacije još nije potpuno razvijena.

Dijete koje pliva u radosti može se dopustiti da pliva u velikoj kupki od dobi od šest mjeseci. I za sigurnost, stavite mu posebni krug na vrat s kružnom gumom i ne mislite više o tome koliko često se bebe kupaju.

Koliko često kupiti novorođenče?

Kupanje novorođenčeta bit će ugodan i omiljeni postupak za roditelje i bebe s pravilnom organizacijom procesa. Kupanje je osmišljeno ne samo da osigurava čistoću kože nego i pridonosi očvršćivanju i tjelesnom razvoju djeteta. Vrlo često, mladi roditelji koji su donijeli bebu iz rodilišta pitaju se koliko često okupaju svoje novorođeno dijete.

Koliko često kupiti bebu u prvom mjesecu?

Mišljenje pedijatara o tome kada početi kupati novorođenče i koliko često je potrebno kupati se razilaziti. Neki stručnjaci vjeruju da se zdrava, punoljetna djeca mogu odmah kupati odmah nakon iscjedka iz bolnice, ali ne umiruju pupčanu ranu. Dok se ostalim pedijatarima savjetuje da počnu kupati bebu tek nakon što je umbilikalna rana potpuno izliječena, tj. za 1-2 tjedna. Roditelji koji se odluče pričekati da se pupak potpuno izliječi treba pažljivo liječiti dječju kožu, naročito nabore i područje pelene, s vatom prešanim u toploj vodi. Nakon svake stolice treba oprati dijete pod tekućom vodom. U prvih šest mjeseci, bebe se svakodnevno moraju okupati ne zato što se prljave, već da se brže razvijaju i otvrdnu. Osim toga, kupanje u večernjim satima ima dobar učinak na dječju spavanje: kad se hrani i hrani, brzo će zaspati. Neke bebe, naprotiv, postaju vesele nakon kupanja, onda je bolje odgoditi ovaj postupak do dana.

Koliko često kupiti novorođenče s deterdžentom?

Danas nema nedostatka dječjih kozmetičkih izbora, ali mladi roditelji se pitaju treba li se dijete kupiti s deterdžentima i koliko često to treba učiniti. Prema mnogim pedijatarima, najbolji način kupanja novorođenčeta je čista voda. Za bebe, osobito one koji još nisu izliječili pupčanu ranu, trebali biste upotrijebiti kuhanu vodu, jer starija djeca ne trebaju kuhati vodu. Nekada je bilo moguće dodati malo razrijeđenog kalijevog permanganata u vodu, ali sada je ovaj pristup irelevantan. Bilo kakvo sredstvo za kupanje bebe može uzrokovati alergije, od ljekovitog bilja do skupih stranih sapuna. Osim toga, česta uporaba kozmetičkih sredstava za čišćenje može sušiti kožu. Dovoljno je da se beba kupi sapunom jednom ili dva puta tjedno. Šampon za bebe može se primijeniti od 3-6 mjeseci, koristeći ga također, ne više od jednom tjedno.

Koliko često zimi kupujete novorođenčad?

U vrućoj sezoni, dijete se može okupati nekoliko puta dnevno kako bi se spriječilo pregrijavanje. Ako kupanje donese zadovoljstvo novorođenoj bebi, onda ga okupajte onoliko puta koliko vam je stalo. U hladnoj sezoni mnogi su roditelji sigurni da ne bi trebali često okupati novorođenče, tako da dijete ne postane super-hladno. Ali ovdje se trebate usredotočiti na pojedinačne životne uvjete. Ako je stan barem 21 ° C, onda kupanje ne može biti uzrok djetinjine prehlade, štoviše, pridonosi prirodnom otvrdnjavanju djeteta. Ako kupujete bebu u kupaonici, a zatim nemojte zatvoriti vrata za vrijeme kupanja, to će izbjeći razliku temperature i vlage na izlazu. U hladnoj sezoni dijete bi trebalo okupati kao i obično: svakodnevno s jednostavnom vodom i 1-2 puta tjedno s deterdžentom.

Koliko dugo morate kupiti novorođenče?

Obično se djeca okupaju oko 10 minuta, au prvom mjesecu postupak se može skratiti ako dijete puno plače, ali ne biste trebali odustati od kupanja. Djeca koja vole plivati, možete produžiti "postupke kupanja" do 30 minuta, a dodavanje tople vode ne vrijedi. Beba će se postupno naviknuti na rashladnu vodu i osjećat će se ugodno u njemu.