Opće preporuke za skrb o djetetu 6 mjeseci

Rođenja

Neophodno je svakodnevno kupati dijete od šest mjeseci. To se može učiniti u bilo koje doba dana, ali bolje je ako se za taj postupak dodjeljuje određeno vrijeme. Poželjno je da dijete nije bilo gladno i dobro raspoloženo.

Neposredno nakon jela za kupanje bebe se ne preporučuje. Stručno nije dopušteno ostaviti dijete bez nadzora u kupaonici, čak i ako ima male količine vode.

Potrebno je spriječiti eventualnu hipotermiju tijekom kupanja ili nakon nje, kako bi se izbjegla prehlada. Kupaonica treba biti topla, temperatura vode trebala bi biti 37-37.5 º C.

Sve što je potrebno za brisanje i omatanje djeteta nakon kupanja treba unaprijed pripremiti.

Higijenske procedure - čišćenje ušiju, nos, liječenje kože treba obaviti nakon što je beba sušena, zagrijana i malo zamotana. Za sušenje tijela iz vode je bolje koristiti pamučne ručnike. U isto vrijeme trljanje kože djeteta ne vrijedi, potrebno je blot nježno, ne zaboravljajući nabora i ušiju.

Dijete je potrebno pranje najmanje dva puta dnevno. Isperite - nakon svakog "izleta u WC" kako biste izbjegli osip od pelene. Počevši od dobi od šest mjeseci, morate početi brisati i operirati djetetove ruke prije jela jer on uzima hranu.

Nakon što beba ima prve zube, potrebno je nakon svakog obroka dati 1-2 žličice vode za čišćenje usta krhotine hrane.

Potrebno je tijekom tog perioda početi odmašivati ​​bebu od mačjaka. Tijekom puzanja, on je lako može ispustiti na pod, a zatim ga samostalno staviti u ustima zajedno s mikroorganizmima koji su joj pogodili.

Njega kože za 6-mjesečnu bebu

Četrnaestogodišnja koža bebe vrlo je osjetljiva i osjetljiva. Nepravilna njega može izazvati iritaciju, osip, pelensko osip, pa čak i navijanje.

Da biste dobili osloboditi od pelenskog osipa i iritacije u preponama, potrebno je maksimizirati vrijeme kada dijete ostaje bez pelene, klizača, suknje, tj. Pružiti zračni pristup svom tele.

Pampers treba nositi samo za šetnju i noću. Na unutarnjoj temperaturi od 18-22 ° C ne postoji prijetnja da će se dijete pasti. Također je potrebno tretirati problematična područja s posebnim kremama kupljenim u ljekarni.

Slijedeća pravila pomažu u sprečavanju pojave pelenskog osipa i nadraženosti kože:

 • operite bebu nakon svakog pokreta crijeva, jer čak i nevidljivi urin nastoji jesti kožu;
 • neka bebinu kožu osuši nakon pranja. Ako je potrebno, može se sušiti sa sušilom za kosu na udaljenosti od najmanje 15 cm;
 • osigurati zračne kupke, barem za crvene površine. Kada kupujete, dodajte decocije kamilice, žice ili hrastove kore;
 • Izbjegavajte odjeću koja trlja djetetovo tijelo.

Dječji fizički razvoj

Nema potrebe da nauče dijete da puzi, vrijeme će doći, on će sami ovladati tom vještinom. Poticanje kretanja bebe može biti jednostavan način stavljanja na pod i mjesto igračaka na određenoj udaljenosti.

Želja za dolaskom na igračku bit će izvrstan poticaj za motoričku aktivnost. Kako bi izbjegli male predmete u djetetovim ustima i ozljede koje udaraju, sve stavke klasificirane kao "nesigurne" moraju se ukloniti iz "vidljive zone" djeteta.

Masaža, gimnastika, gimnastička plesa, velika lopta i, ako je moguće, kupanje u bazenu obavezno je za dijete.

Ove će vježbe biti snažan poticaj za razvoj središnjeg živčanog sustava i jačanje imunološkog sustava djeteta, te će također pomoći u jačanju mišića i poticanju motoričke aktivnosti.

Nastava treba biti dnevno 50-60 minuta, ali uzimajući u obzir raspoloženje i stanje djeteta. Sveobuhvatne vježbe - gimnastika, masaža, plivanje će doprinijeti boljem razvoju bebe. Možete se posavjetovati o pravilnom ponašanju u klinici za djecu u kojima se dijete promatra.

dojenje

Tijekom dojenja treba posvetiti posebnu pozornost nutritivnim karakteristikama majke. Zamišljeno se morate približiti izboru jela i proizvoda, uzimajući u obzir posljedice koje mogu uzrokovati dijete.

Najbližu pozornost treba posvetiti uzimanju lijekova. Potrebno ih je prihvatiti isključivo prema uputama i imenovanju liječnika. Isti zahtjev odnosi se na unos vitamina sintetike koji također mogu izazvati disfunkciju crijeva djeteta i pojavu alergijskih reakcija.

Neophodno je ne zaboraviti, prije svakog hranjenja za čišćenje nosa bebe, kako bi se osiguralo slobodno disanje. Bolje je koristiti valjak od pamuka umočen slanom otopinom.

Dječji san

Ako se u snu dijete često muči i zastrašuje s neuzbisnim pokretima rukama (zašto se budi i plače), možete koristiti pelene ili pokušati podučiti dijete da spava na trbuhu. Spavanje u takvom položaju je opušteno nego spavanje na leđima.

Dobar san također pridonosi gimnastici, kupanju u kupaonici ili bazenu, masaži, kao i šetnje na svježem zraku. Sve to neće samo osigurati fizički razvoj, već i stabilizirati živčani sustav.

Autor: Zagudaylova Galina
posebno za web stranicu Mama66.ru

Kako kupiti bebu u 6 mjeseci

Kupanje djeteta od 6 mjeseci

Značajka treće faze kupanja djeteta (od 6-7 mjeseci) koju sam istaknuo aktivno je uključivanje u proces kupanja roditelja. Sada imaju neograničeno polje za izmišljanje svih vrsta igara i zabave za dijete, samo da ga zadrže u kadi i da proces kupanja bude drago i zanimljivo.

Dijete je odrastao. Nije više zainteresiran samo za squishing u vodi, on želi igrati i zabaviti se na sve moguće načine. Štoviše, više se ne može zabavljati plivajući, jer se jednostavno ne uklapa u kadu.

Što je potrebno za kupanje

 • Velika kupka;
 • Voda iz slavine (ako imate filter za vodu, obično je odličan);
 • Kupanje u travi;
 • Soli za kupanje;
 • Termometar za mjerenje temperature vode;
 • Dječji sapun, dječji tekući sapun, emulzija za kupanje, pjena za kupanje (koja vam je poznatija i poznatija);
 • Stolica za kupanje;
 • Ručnik s kutkom (velika stvar, kako ne bi uhvatila hladnoću);
 • Igračke za kupanje (u neograničenim količinama, sve više i više raznolikih - bolje);

Temperatura vode i vrijeme kupanja

Glavno pravilo - temperatura vode treba biti poznata i udobna za dijete.

Ako su u prethodnoj fazi kupanja (od jednog mjeseca do šest) roditelji postupno smanjili temperaturu vode kako bi povećali motoričku aktivnost djeteta u vodu i otvrdnuli, sada bi temperatura trebala ostati nepromijenjena.

Dijete bi trebalo biti udobno i ne smije se smrznuti. Sjeti se da dijete u osnovi sjedi i ponekad stoji, više se ne kreće toliko aktivno, pa ako ste trenirali za stvrdnjavanje i tjelesnu aktivnost u vodi tijekom svih prethodnih šest mjeseci, sada morate osigurati da dijete ima temperaturu na kojoj ste dovršili pad i u kojem ugodno.

Na primjer, ako niste ispunili svoj plan smanjenja temperature na prethodnoj pozadini kupanja, htjeli ste dosegnuti 28 stupnjeva, ali iz raznih razloga niste uspjeli i zaustavili ste se za 30 stupnjeva, sada ne možete smanjiti temperaturu. Zaustavili smo se na 30 stupnjeva, što znači da nastavljamo u istom duhu.

Moguće je da će ta temperatura biti podignuta, ako vidite da dijete postaje neugodno i počinje zamrzavati. Nemojte zaboraviti, glavna stvar je udobnost i dobro raspoloženje bebe!

Pažljivo promatrajte njegovo ponašanje, igrajte se i zabavite zajedno - plivanje je vrlo uzbudljiva i zabavna aktivnost!

Kako plivati?

Sve je vrlo jednostavno: dijete sjedi u stolici za kupanje, a roditelji aktivno igraju s njim i zabavljaju se na sve načine.

O kupaonskom naslonjaču

Izvrstan novi pribor koji se pojavljuje u ovoj fazi plivanja. S visoka stolica je vrlo povoljno za plivanje. Dijete se sigurno i sigurno nalazi u stolici, ruke i pažnja mogu se igrati, svi su mirni i sretni.

Stolice su najrazličitije. Sve boje, s ugrađenim termometrom i igračkama, ne-klizanje površine. Čak sam vidio i model s stolom (kao u visokoj stolici) i igračkama pričvršćenima za njega.

U većini slučajeva, stolice su izrađene u vrijeme rada od 6 mjeseci i dizajnirane su za težinu od 6 do 15 kg.

Uz visoku stolicu, mi smo mirno plivali do godine, onda je sin počeo aktivnichat, izaći iz stolice, stajati i hodati u kadi. Ali do sada stolica je već koristila, naravno, ne tako često, ali za vrijeme svakog plivanja postoji trenutak kada dijete sjedi barem nekoliko minuta.

U zaključku

Valja napomenuti da u ovom trenutku kupanje postaje vrlo zanimljivo i uzbudljivo. Ponekad za roditelje - čak i zabavnije nego za dijete. Stalno morate izmišljati nešto, da bi Vaše dijete zanimalo novim igrama i bajkama. Kupanje se pretvara u neku vrstu novog oblika komunikacije s djetetom, uzbudljivo i zabavno.

O našim igračkama za kupanje, bajkama i samim igrama - u sljedećem članku.

Sretno sve plivanje!

S poštovanjem,
Marina Kruchinskaya Svjetske mlade majke

Kupanje i higijena djeteta za 6-9 mjeseci

Od 6 mjeseci, dijete bolje razumije svoje tijelo, a dnevne higijenske procedure mogu se nadopunjavati raznim igrama i komunikacijom s vama. To su uglavnom trenutci užitka, čak i ako se vaš intervencija ne percipira uvijek s entuzijazmom, na primjer kada se radi o čišćenju vaših ušiju ili nosu.

Sigurno kupanje

Čak i ako je dijete odraslo, ni u kom slučaju ga ne ostavljajte sami. Prije nego što stavite dijete u kadu, pobrinite se da imate sve što vam je potrebno na dohvat ruke (ručnik, sapun, šampon, igračke za kupanje). Ako nešto zaboravite, a morate ići za to, zamotajte bebu u ručnik i idite s njim. Kada izvodite dijete iz kupelji, nemojte zaboraviti ukloniti sve potencijalno opasne predmete iz svog dosega, tako da nisu u rukama bebe (sapun, šampon, itd.).

Za kupanje u velikom kupku, morate pričekati dok dijete uči sjediti. Pa ipak, budite oprezni: mokro dijete, čak i ako zna dobro sjesti, može u bilo kojem trenutku prijeći u kadu. Čak i ako to sama po sebi nije opasno, može se bojati kupanja i kupanja.

Bath sjedala - Ako koristite sjedalicu za kadu, provjerite da li je uvjet da li je guma prianjaljku, čime pravilno pričvrstiti na dno kade, i ne zaboravite da je sjedalo nije ni na koji način ne otkaže svoj kontinuirano praćenje bebe (dijete može skliznuti ili izvući iz njega).

Dijete bi trebalo biti nadgledano tijekom plivanja sve dok ne navrši 5 godina. Ne zaboravite na to, bez obzira što se događa: kada telefon zvoni ili kuca na vratima i želite se odmaknuti od djeteta: polovica slučajnih smrti u vodi događa se u kupelji.

TEMPERATURA VODE - Uvijek provjerite temperaturu vode. Vaše ruke su puno lakše nositi vruću vodu nego osjetljivu i osjetljivu kožu djeteta. Prije stavljanja djeteta u kadu, probajte vodu s lakat ili zglobom ili izmjerite temperaturu pomoću termometra za kadu.

Glans penis

 • Pri rođenju, prepucija (pokretni naboj koji pokriva glavu penisa) čvrsto je pritisnut na glavu penisa. Prethodno je preporučeno lagano guranje prepucije i nježno ga vratiti naprijed. Trenutno, svi pedijatri podupiru zabranu ovog postupka, budući da može biti bolno i traumatsko, a da ne spominjem moguće komplikacije (oticanje, krvarenje, struk penisove glave).
 • Pedijatri sada preporučuju davati sve za prirodu i započeti bilo kakvu akciju nakon 3-4 godine. Ako je kašnjenje nemoguće, na primjer zbog fimoze (previše uskog prepucija), situacija će popraviti siguran kirurški zahvat.
 • Glavno je redovito provjeravati neuobičajeno crvenilo ili oticanje znakova mogućih upala.

Korištenje šampona

Od 4 mjeseca možete bebu jednom ili dva puta tjedno oprati bebom šamponom. Kada se beba kupka u velikoj kupki, šampon se može koristiti na kraju kupanja, dok dijete još uvijek sjedi u kadi.

Djeca ne vole šampon. Da biste spriječili buduće "fobije" šampona, izbjegavajte ga u očima djeteta (čak i ako ne prikvači oči). Prvo vlažite kosu. Nanesite malo šampona i lagano ga trljajte kako biste je pjenili. Većina djece ne vole baciti natrag glavu - na, oni osjećaju ugrožene i početi plakati ili vrijeđati - tako koristiti zalijevanje može s raspršivačem, ako je dostupan u vašoj kupki, a ako to ne plaši dijete. Postoje posebni vidici koji štite oči od tekuće vode i ne ometaju pranje glave.

Lagano osušite kosu tako da ih namaknite ručnikom (za većinu djece u ovom dobu nije potrebna sušilo za kosu).

Mliječne korice mogu trajati do jedne godine, ukloniti ih, dovoljno je staviti mineralno ulje ili vazelin na kožu prije nego što se kosa opere s šamponom.

Zaštita sluha

Stara istina kaže da nikada ne morate staviti svoje uši u uši, bake i liječnici odjekuju u zboru! Stoga nikada nemojte koristiti pamučne pupoljke.

Očistite dječju čašu rukavicom za pranje ili vatu koja se kotrlja u turundu, ali ne ići dublje u uho. To je samo-čišćenje iz prirode, i pokušava ukloniti sumpor, riskirate ga guraju još dublje u uho.

Ako vam se čini da se u vašem uhu nakupilo puno sumpora, obavijestite svog liječnika o tome na sljedećem sastanku.

Nuspojave

Kao unutar ušiju, unutarnji dio nosa je samočišćenje i ne treba posebnu pažnju. Ako dijete teče iz nosa, očistite ga, ali nemojte koristiti pamuka ili presavijeni papir maramicu pokušati ukloniti nešto iznutra: da će samo gurnuti dublje u nos, pa čak i riskirate grebanje osjetljive nosnice od bebe. Ako dijete ima curenje nosa i zagušljiv nos, dići ga u zrak, upotrijebiti nazalni aspirator ako je potrebno ili ispirati nos s fiziološkom otopinom.

Kako smanjiti nokte

Većina mladih roditelja s dugim vremenom teško je smanjila sitne marigolde svog djeteta, ali je potrebno redovito, ako je to samo zbog higijene. Uvijek koristite posebne škare ili čeljusti za bebe, oni trebaju imati zaobljene krajeve. Zato se nitko ne ozlijedi ako se dijete kreće u pogrešnom trenutku.

Da ne biste uhvatili kožu prilikom rezanja noktiju, gurnite vrh prsta kako biste ga pomakli s nokta. Međutim, može se dogoditi da nakon svega ogrebete kožu - većina roditelja prolazi kroz nju. U tom slučaju, pritisnite prstom i držite sterilnu zavoj navlaženu antiseptičkom otopinom dok krv ne prestane teći.

Za higijenske postupke i kupanje djeteta, uvijek odaberite sredstvo za spašavanje posebno dizajnirano za bebe. Koristite od malog, osobito šampona

Kupanje u kadi nakon 6 mjeseci

Kćer 6,5 mjeseci. Od 1 mjeseca kupamo se u velikom kupku u krugu. Prema zapovijedi Komarovsky doveden na temperaturu 26-27 stupnjeva, kupanje traje oko 20 minuta kćeri još uvijek prilično sviđa, ali mi se sviđa ono što voli, a ona tvrdo. Ali u krilu je imala samo nekoliko dana plivati, jer sada, ako ona želi, može baciti na magarca, a općenito nema dovoljno prostora za više od 8 kg. Pitanje: Postoje li mogućnosti za nastavak plivanja u istoj kupelji bez kruga bez mijenjanja temperature? Jasno je da, ako ga sada sadite u zabludu s igračkama, onda će biti hladno u takvoj vodi bez aktivnih pokreta. Jednom sam u zajednici upoznala iskustvo plivanja nakon godinu dana u 25 stupnjeva. Kako je to moguće? Ili postoji potreban bazen? Ili moram prihvatiti da se dalje okupamo u 36 stupnjeva? Oznake: 6-9 mjeseci, bolest djeteta, način rada, fizički razvoj

Kupanje djeteta od 6 mjeseci

Značajka treće faze kupanja djeteta (od 6-7 mjeseci) koju sam istaknuo aktivno je uključivanje u proces kupanja roditelja. Sada imaju neograničeno polje za izmišljanje svih vrsta igara i zabave za dijete, samo da ga zadrže u kadi i da proces kupanja bude drago i zanimljivo.

Dijete je odrastao. Nije više zainteresiran samo za squishing u vodi, on želi igrati i zabaviti se na sve moguće načine. Štoviše, više se ne može zabavljati plivajući, jer se jednostavno ne uklapa u kadu.

Što je potrebno za kupanje

 • Velika kupka;
 • Voda iz slavine (ako imate filter za vodu, obično je odličan);
 • Kupanje u travi;
 • Soli za kupanje;
 • Termometar za mjerenje temperature vode;
 • Dječji sapun, dječji tekući sapun, emulzija za kupanje, pjena za kupanje (koja vam je poznatija i poznatija);
 • Stolica za kupanje;
 • Ručnik s kutkom (velika stvar, kako ne bi uhvatila hladnoću);
 • Igračke za kupanje (u neograničenim količinama, sve više i više raznolikih - bolje);

Temperatura vode i vrijeme kupanja

Glavno pravilo - temperatura vode treba biti poznata i udobna za dijete.

Ako su u prethodnoj fazi kupanja (od jednog mjeseca do šest) roditelji postupno smanjili temperaturu vode kako bi povećali motoričku aktivnost djeteta u vodu i otvrdnuli, sada bi temperatura trebala ostati nepromijenjena.

Dijete bi trebalo biti udobno i ne smije se smrznuti. Sjeti se da dijete u osnovi sjedi i ponekad stoji, više se ne kreće toliko aktivno, pa ako ste trenirali za stvrdnjavanje i tjelesnu aktivnost u vodi tijekom svih prethodnih šest mjeseci, sada morate osigurati da dijete ima temperaturu na kojoj ste dovršili pad i u kojem ugodno.

Na primjer, ako niste ispunili svoj plan smanjenja temperature na prethodnoj pozadini kupanja, htjeli ste dosegnuti 28 stupnjeva, ali iz raznih razloga niste uspjeli i zaustavili ste se za 30 stupnjeva, sada ne možete smanjiti temperaturu. Zaustavili smo se na 30 stupnjeva, što znači da nastavljamo u istom duhu.

Moguće je da će ta temperatura biti podignuta, ako vidite da dijete postaje neugodno i počinje zamrzavati. Nemojte zaboraviti, glavna stvar je udobnost i dobro raspoloženje bebe!

Pažljivo promatrajte njegovo ponašanje, igrajte se i zabavite zajedno - plivanje je vrlo uzbudljiva i zabavna aktivnost!

Kako plivati?

Sve je vrlo jednostavno: dijete sjedi u stolici za kupanje, a roditelji aktivno igraju s njim i zabavljaju se na sve načine.

O kupaonskom naslonjaču

Izvrstan novi pribor koji se pojavljuje u ovoj fazi plivanja. S visoka stolica je vrlo povoljno za plivanje. Dijete se sigurno i sigurno nalazi u stolici, ruke i pažnja mogu se igrati, svi su mirni i sretni.

Stolice su najrazličitije. Sve boje, s ugrađenim termometrom i igračkama, ne-klizanje površine. Čak sam vidio i model s stolom (kao u visokoj stolici) i igračkama pričvršćenima za njega.

U većini slučajeva, stolice su izrađene u vrijeme rada od 6 mjeseci i dizajnirane su za težinu od 6 do 15 kg.

Uz visoku stolicu, mi smo mirno plivali do godine, onda je sin počeo aktivnichat, izaći iz stolice, stajati i hodati u kadi. Ali do sada stolica je već koristila, naravno, ne tako često, ali za vrijeme svakog plivanja postoji trenutak kada dijete sjedi barem nekoliko minuta.

U zaključku

Valja napomenuti da u ovom trenutku kupanje postaje vrlo zanimljivo i uzbudljivo. Ponekad za roditelje - čak i zabavnije nego za dijete. Stalno morate izmišljati nešto, da bi Vaše dijete zanimalo novim igrama i bajkama. Kupanje se pretvara u neku vrstu novog oblika komunikacije s djetetom, uzbudljivo i zabavno.

O našim igračkama za kupanje, bajkama i samim igrama - u sljedećem članku.

Higijena od šest mjeseci do godine

Kućište higijene. Čim bebe počnu puzati, provode više i više vremena na podu, što znači da dolaze u dodatni kontakt s raznim predmetima i da se više prljave. U ovom trenutku moramo paziti na čistoću sobe, gdje beba puzi i "proučava svijet". Potrebno je promatrati higijenu cijelog kućišta - sterilizirati dječja jela, hranu treba uvijek čuvati u hladnjaku u zatvorenom spremniku, kako bi WC i kupaonica bili na čistom mjestu.

Nije preporučljivo nositi se s igračkama u krevetiću i neće se s tim složiti. U krevetiću beba bi trebala samo spavati. Obično, bebe koje počinju puzati se postavljaju na pod,

pokriva pod, na primjer, pokrivač za flanelette. Ali ova mjera ne rješava problem: djeca, u pravilu, ne žele dugo sjediti u areni i pobjeći. Kako bi "ostalo tiho u kući", djetetu se daje slobodu kretanja kroz stan. Pod bi trebao biti osobito čist, mokro čišćenje treba obaviti svakodnevno, jer dijete sve dotakne rukama, a zatim ih povlači u usta. Bolje je oprati pod otopinom sapuna uz dodatak sode ili nekog dezinficijensa. Redovito pražnjenje prašine. Posebna čistoća mora se održavati u hodniku. Cipele u ulici trebale bi biti odmah, kad su se vratile kući, operite i očistite u ormaru, tako da dijete nije bilo dostupno.

Ponekad majke vole da dijete ne igraju s igračkama da bi se mogao umoriti, ali s nekim kućanskim proizvodima. Djeca voljno zalutaju u tegljače. Pazite da je sve ovo čisto i sigurno, a beba ne jede, na primjer, cijev ruževa koji nije skriven u torbici ili, ne daj Bože, nije se spotaknuo na noktima. Pruži na milost djeteta

koje ne koristite i koje će biti potpuno sigurne u studiji.

Prozračivanje treba biti sustavno, tako da se zrak u stanu stalno ažurira.

Povremena briga. Lice i ruke bebe s godinama treba češće isprati. Sada to nije učinjeno samo tijekom jutarnjeg toaleta, ali i više puta tijekom dana - prije svakog hranjenja, nakon toga, ako dijete dobije prljavo, a po potrebi. Ruke bebe moraju ostati čiste, jer ih stalno stavlja u usta. Sada vam je potrebna određena vještina za pranje: stariji dječak pogađa i često se opire.

Ujutro, trebate oprati bebu i oprati lice i oprati ruke. Nakon šetnje preporuča se i pranje djetetovog lica, pranje ruku i mijenjanje odjeće u čistu odjeću. Općenito, tijekom dana morate nekoliko puta promijeniti odjeću, ovisno o tome koliko često dijete dobiva prljavo. Dječja odjeća za spavanje se mijenja svaka dva dana, osim ako je prljava. Dijete treba uvijek biti odjeveno čisto, nije samo higijensko, već i estetsko. U ovom dobu ne biste trebali dopustiti djetetu da dugo leži mokro - već ima osjećaj odvratnosti.

Od vrlo mladog doba, oblikujte dijete s najjednostavnijim higijenskim vještinama: pranje lica, pranje ruku prije jela, spajanje lijepe pruge, itd. Dijete treba imati svoj rupčić, ni pod kakvim okolnostima lijek, kemikalije i kućanski aparati ne smiju biti izvan dosega djeteta Kemija, oštre i rezanje predmeta kućanstva! Zamijenite sve otvorene električne utičnice zatvorenim!

Nemojte brisati nos ili oči s odraslom rupčićem.

Kupanje. Još uvijek obavezno kupanje svake večeri. Pripremite sve što vam je potrebno za kupanje unaprijed i postavite ih tako da se svaka mala stvar može lako dohvatiti. Dijete koje voli sjediti u kadi treba snažno podupirati. Mnoga djeca vole igrati u vodi s igračkama. Pričekajte da dijete odigra i početi prati, nježno izricanje kazne. Prvo, operite tijelo sapunom, pranje svih nabora. Leđa je lagana za masažu mekom spužvom. Dovršite postupak šamponom.

Nakon kupanja, omotajte dijete u velikom frotirnom ručniku ili pelene za bicikle s kapuljačom. Koža bebe već je postala malo grubo, pa je već moguće da ga ne potopite, već da ga obrišete, počevši od glave.

Čuvajte vanjske genitalije bebe. Proučavajući svijet oko sebe, ispituje svoje tijelo. Zanimljivo je da ga rukama dotakne. Jednog dana dijete će obratiti pozornost na vanjske genitalije. Neka djeca imaju naviku da ih dodiruju. Stoga, vanjski genitalije djeteta moraju biti čiste.

Ako redovito ne operete ili kupite dijete, može se pojaviti svrbež u vanjskim genitalnim organima, što uzrokuje dijete da ga zagrepi olovkama. Izbjegavamo dijete iz ove navike prebacujući njegovu pozornost na nove ili omiljene igračke.

Djevojke pranje vanjskih genitalija samo u smjeru od naprijed prema natrag; dječaci tijekom kupanja pažljivo operite glavu segmenta i sve nabore.

Čini se da će beba zastrašiti nešto za vrijeme kupanja. Takav smetenost može dovesti do činjenice da će se bojati vode. Potrebno je neko vrijeme prestati kupati, ograničavajući higijenske mjere pranja, trljanja, pranja i pranja, a bolje je ne u kupaonici. Ponovno privikavanje na vodu mora biti pažljivo i strpljivo, dopuštajući bebu da prvo udari ručke u bazenu vode. Tako "igre na vodi" mogu ići na kupanje.

Ali čak i ako dijete voli plivati, nije lako oprati glavu, jer to je nepoželjna procedura za svu djecu. Neki ljudi ne vole kada se voda prelijeva preko glave i voda uđe u oči. Ali dva puta tjedno, nježno isprati kosu mekanim šamponom za bebe "bez suza" ili sapuna. Ne možete to učiniti dok plivate. Sjednite dijete na krilu kako ne bi vidio vodu. Oprati meku krpu s toplom vodom i obrišite glavu. Zatim lagano nanesite malu količinu šampona, nježno.

razgovarajte s djetetom i isperite ga toplom, vlažnom krpom.

Briga za zube. Obično, nakon 6 mjeseci (kod nekih djece ranije), zubi počinju izbacivati ​​u bebama. Treba voditi računa da hrana koja se zaglavi između zuba ne ostane u ustima. Nakon jela, dajte mu kuhanu vodu da se isperete kako bi uklonili ostatke hrane.

Pot problem. Dijete staro od 7-8 mjeseci, sposobno za mirno sjediti, postepeno se priviknuto loncu, dok je podupire. Podizanje ove važne vještine olakšava brigu i dijete se navikne da bude stalno suha. Posuda je uvijek čista i stoji na podu.

Do 11. mjeseca dijete obično počne tražiti lonac. Potpuno vještine urednosti djeteta uče samo do 27. mjeseca života.

Čuvanje djece u 6 mjeseci

Većinu toga već znate kako se brinuti za bebu u roku od 6 mjeseci. Zahtjevi za njegu bebe ostaju isti - to su svakodnevne mjere higijene, pravovremena promjena pelena ili klizača i pranje. Također je važno znati da, kako dijete počinje naučiti puzati, kao i ako vuče igračke i ruke u usta, potrebno je ojačati praćenje čistoće kuće, igračaka, predmeta i ruku. Stoga će jedna od uvedenih mjera biti regularno pranje ruku mrvica, pažljivo rukovanje igračkama itd.
Zubi su izrezani tijekom tog razdoblja, imunitet usne šupljine može se smanjiti, što može otvoriti vrata infekcije. Potrebno je strogo osigurati da sve što ide u usta mrvica je bilo čisto.

Kako kupiti bebu u 6 mjeseci

Kupanje djeteta treba biti dnevno, osim čisto higijenske svrhe, oni također nastoje razvijati, poboljšavati i jačati ciljeve. Koliko često kupiti dijete u 6 mjeseci, ako je uglavnom kod kuće ili šetnje u kolicima? Iako beba ne bi mnogo zaprljala, ali kupanje bi trebalo biti redovito, dnevno. U djece je aktivan metabolizam i kožna disanje vrlo važna za njih, a djeca znoj, koža čini tajne, stanice se uklanjaju. Sve to treba ispirati svaki dan. Koliko puta kupiti bebu u 6 mjeseci? ako nije vruće vani, dovoljno dnevno kupanje prije spavanja, ako se dijete u ljetnim mjesecima znatno znoji, koža je ljepljiva, možete je okupati dva puta dnevno.
Sada možete primijeniti različite vrste uređaja za kupanje djece od 6 mjeseci. To su krugovi na vratu, posebni kape s plovcima, protuklizne prostirke, klizne ili sjedalice za kupanje, razne usisne igračke. Za djecu koja ne vole pranje glave zbog vode koja ulazi u njihove oči, možete kupiti zaštitni vizir.

Masaža stopala 6 mjeseci

Često, za šest mjeseci, djeca mogu pokazivati ​​znakove neujednačenog tonusa, osobito na području nogu. Ti fenomeni mogu ometati puni razvoj vještina. Zatim, prema uputama neurologa, dijete dobije 6-mjesečnu masažu s hipertonskim ili neujednačenim tonovima. Vodio ga je maserica klinike ili specijalista kod kuće koji će vas naučiti o daljnjim tehnikama masaže kako bi održao učinak. Supplement masaža je vježba, potičući formiranje vještina.

Kupanje i higijena djeteta za 6-9 mjeseci

Od 6 mjeseci, dijete bolje razumije svoje tijelo, a dnevne higijenske procedure mogu se nadopunjavati raznim igrama i komunikacijom s vama. To su uglavnom trenutci užitka, čak i ako se vaš intervencija ne percipira uvijek s entuzijazmom, na primjer kada se radi o čišćenju vaših ušiju ili nosu.

Sigurno kupanje

Čak i ako je dijete odraslo, ni u kom slučaju ga ne ostavljajte sami. Prije nego što stavite dijete u kadu, pobrinite se da imate sve što vam je potrebno na dohvat ruke (ručnik, sapun, šampon, igračke za kupanje). Ako nešto zaboravite, a morate ići za to, zamotajte bebu u ručnik i idite s njim. Kada izvodite dijete iz kupelji, nemojte zaboraviti ukloniti sve potencijalno opasne predmete iz svog dosega, tako da nisu u rukama bebe (sapun, šampon, itd.).

Za kupanje u velikom kupku, morate pričekati dok dijete uči sjediti. Pa ipak, budite oprezni: mokro dijete, čak i ako zna dobro sjesti, može u bilo kojem trenutku prijeći u kadu. Čak i ako to sama po sebi nije opasno, može se bojati kupanja i kupanja.

Bath sjedala - Ako koristite sjedalicu za kadu, provjerite da li je uvjet da li je guma prianjaljku, čime pravilno pričvrstiti na dno kade, i ne zaboravite da je sjedalo nije ni na koji način ne otkaže svoj kontinuirano praćenje bebe (dijete može skliznuti ili izvući iz njega).

Dijete bi trebalo biti nadgledano tijekom plivanja sve dok ne navrši 5 godina. Ne zaboravite na to, bez obzira što se događa: kada telefon zvoni ili kuca na vratima i želite se odmaknuti od djeteta: polovica slučajnih smrti u vodi događa se u kupelji.

TEMPERATURA VODE - Uvijek provjerite temperaturu vode. Vaše ruke su puno lakše nositi vruću vodu nego osjetljivu i osjetljivu kožu djeteta. Prije stavljanja djeteta u kadu, probajte vodu s lakat ili zglobom ili izmjerite temperaturu pomoću termometra za kadu.

Glans penis

 • Pri rođenju, prepucija (pokretni naboj koji pokriva glavu penisa) čvrsto je pritisnut na glavu penisa. Prethodno je preporučeno lagano guranje prepucije i nježno ga vratiti naprijed. Trenutno, svi pedijatri podupiru zabranu ovog postupka, budući da može biti bolno i traumatsko, a da ne spominjem moguće komplikacije (oticanje, krvarenje, struk penisove glave).
 • Pedijatri sada preporučuju davati sve za prirodu i započeti bilo kakvu akciju nakon 3-4 godine. Ako je kašnjenje nemoguće, na primjer zbog fimoze (previše uskog prepucija), situacija će popraviti siguran kirurški zahvat.
 • Glavno je redovito provjeravati neuobičajeno crvenilo ili oticanje znakova mogućih upala.

Korištenje šampona

Od 4 mjeseca možete bebu jednom ili dva puta tjedno oprati bebom šamponom. Kada se beba kupka u velikoj kupki, šampon se može koristiti na kraju kupanja, dok dijete još uvijek sjedi u kadi.

Djeca ne vole šampon. Da biste spriječili buduće "fobije" šampona, izbjegavajte ga u očima djeteta (čak i ako ne prikvači oči). Prvo vlažite kosu. Nanesite malo šampona i lagano ga trljajte kako biste je pjenili. Većina djece ne vole baciti natrag glavu - na, oni osjećaju ugrožene i početi plakati ili vrijeđati - tako koristiti zalijevanje može s raspršivačem, ako je dostupan u vašoj kupki, a ako to ne plaši dijete. Postoje posebni vidici koji štite oči od tekuće vode i ne ometaju pranje glave.

Lagano osušite kosu tako da ih namaknite ručnikom (za većinu djece u ovom dobu nije potrebna sušilo za kosu).

Mliječne korice mogu trajati do jedne godine, ukloniti ih, dovoljno je staviti mineralno ulje ili vazelin na kožu prije nego što se kosa opere s šamponom.

Zaštita sluha

Stara istina kaže da nikada ne morate staviti svoje uši u uši, bake i liječnici odjekuju u zboru! Stoga nikada nemojte koristiti pamučne pupoljke.

Očistite dječju čašu rukavicom za pranje ili vatu koja se kotrlja u turundu, ali ne ići dublje u uho. To je samo-čišćenje iz prirode, i pokušava ukloniti sumpor, riskirate ga guraju još dublje u uho.

Ako vam se čini da se u vašem uhu nakupilo puno sumpora, obavijestite svog liječnika o tome na sljedećem sastanku.

Nuspojave

Kao unutar ušiju, unutarnji dio nosa je samočišćenje i ne treba posebnu pažnju. Ako dijete teče iz nosa, očistite ga, ali nemojte koristiti pamuka ili presavijeni papir maramicu pokušati ukloniti nešto iznutra: da će samo gurnuti dublje u nos, pa čak i riskirate grebanje osjetljive nosnice od bebe. Ako dijete ima curenje nosa i zagušljiv nos, dići ga u zrak, upotrijebiti nazalni aspirator ako je potrebno ili ispirati nos s fiziološkom otopinom.

Kako smanjiti nokte

Većina mladih roditelja s dugim vremenom teško je smanjila sitne marigolde svog djeteta, ali je potrebno redovito, ako je to samo zbog higijene. Uvijek koristite posebne škare ili čeljusti za bebe, oni trebaju imati zaobljene krajeve. Zato se nitko ne ozlijedi ako se dijete kreće u pogrešnom trenutku.

Da ne biste uhvatili kožu prilikom rezanja noktiju, gurnite vrh prsta kako biste ga pomakli s nokta. Međutim, može se dogoditi da nakon svega ogrebete kožu - većina roditelja prolazi kroz nju. U tom slučaju, pritisnite prstom i držite sterilnu zavoj navlaženu antiseptičkom otopinom dok krv ne prestane teći.

Upozorenje!

Za higijenske postupke i kupanje djeteta, uvijek odaberite sredstvo za spašavanje posebno dizajnirano za bebe. Koristite od malog, osobito šampona

Kupanje i higijena djeteta za 6-9 mjeseci

Kupanje i higijena djeteta za 6-9 mjeseci

Od 6 mjeseci, dijete bolje razumije svoje tijelo, a dnevne higijenske procedure mogu se nadopunjavati raznim igrama i komunikacijom s vama. To su uglavnom trenutci užitka, čak i ako se vaš intervencija ne percipira uvijek s entuzijazmom, na primjer kada se radi o čišćenju vaših ušiju ili nosu.

Sigurno kupanje

Čak i ako je dijete odraslo, ni u kom slučaju ga ne ostavljajte sami. Prije nego što stavite dijete u kadu, pobrinite se da imate sve što vam je potrebno na dohvat ruke (ručnik, sapun, šampon, igračke za kupanje). Ako nešto zaboravite, a morate ići za to, zamotajte bebu u ručnik i idite s njim. Kada izvodite dijete iz kupelji, nemojte zaboraviti ukloniti sve potencijalno opasne predmete iz svog dosega, tako da nisu u rukama bebe (sapun, šampon, itd.).

Za kupanje u velikom kupku, morate pričekati dok dijete uči sjediti. Pa ipak, budite oprezni: mokro dijete, čak i ako zna dobro sjesti, može u bilo kojem trenutku prijeći u kadu. Čak i ako to sama po sebi nije opasno, može se bojati kupanja i kupanja.

Bath sjedala - Ako koristite sjedalicu za kadu, provjerite da li je uvjet da li je guma prianjaljku, čime pravilno pričvrstiti na dno kade, i ne zaboravite da je sjedalo nije ni na koji način ne otkaže svoj kontinuirano praćenje bebe (dijete može skliznuti ili izvući iz njega).

Dijete bi trebalo biti nadgledano tijekom plivanja sve dok ne navrši 5 godina. Ne zaboravite na to, bez obzira što se događa: kada telefon zvoni ili kuca na vratima i želite se odmaknuti od djeteta: polovica slučajnih smrti u vodi događa se u kupelji.

TEMPERATURA VODE - Uvijek provjerite temperaturu vode. Vaše ruke su puno lakše nositi vruću vodu nego osjetljivu i osjetljivu kožu djeteta. Prije stavljanja djeteta u kadu, probajte vodu s lakat ili zglobom ili izmjerite temperaturu pomoću termometra za kadu.

Glans penis

 • Pri rođenju, prepucija (pokretni naboj koji pokriva glavu penisa) čvrsto je pritisnut na glavu penisa. Prethodno je preporučeno lagano guranje prepucije i nježno ga vratiti naprijed. Trenutno, svi pedijatri podupiru zabranu ovog postupka, budući da može biti bolno i traumatsko, a da ne spominjem moguće komplikacije (oticanje, krvarenje, struk penisove glave).
 • Pedijatri sada preporučuju davati sve za prirodu i započeti bilo kakvu akciju nakon 3-4 godine. Ako je kašnjenje nemoguće, na primjer zbog fimoze (previše uskog prepucija), situacija će popraviti siguran kirurški zahvat.
 • Glavno je redovito provjeravati neuobičajeno crvenilo ili oticanje znakova mogućih upala.

Korištenje šampona

Od 4 mjeseca možete bebu jednom ili dva puta tjedno oprati bebom šamponom. Kada se beba kupka u velikoj kupki, šampon se može koristiti na kraju kupanja, dok dijete još uvijek sjedi u kadi.

Djeca ne vole šampon. Da biste spriječili buduće "fobije" šampona, izbjegavajte ga u očima djeteta (čak i ako ne prikvači oči). Prvo vlažite kosu. Nanesite malo šampona i lagano ga trljajte kako biste je pjenili. Većina djece ne vole baciti natrag glavu - na, oni osjećaju ugrožene i početi plakati ili vrijeđati - tako koristiti zalijevanje može s raspršivačem, ako je dostupan u vašoj kupki, a ako to ne plaši dijete. Postoje posebni vidici koji štite oči od tekuće vode i ne ometaju pranje glave.

Lagano osušite kosu tako da ih namaknite ručnikom (za većinu djece u ovom dobu nije potrebna sušilo za kosu).

Mliječne korice mogu trajati do jedne godine, ukloniti ih, dovoljno je staviti mineralno ulje ili vazelin na kožu prije nego što se kosa opere s šamponom.

Zaštita sluha

Stara istina kaže da nikada ne morate staviti svoje uši u uši, bake i liječnici odjekuju u zboru! Stoga nikada nemojte koristiti pamučne pupoljke.

Očistite dječju čašu rukavicom za pranje ili vatu koja se kotrlja u turundu, ali ne ići dublje u uho. To je samo-čišćenje iz prirode, i pokušava ukloniti sumpor, riskirate ga guraju još dublje u uho.

Ako vam se čini da se u vašem uhu nakupilo puno sumpora, obavijestite svog liječnika o tome na sljedećem sastanku.

Nuspojave

Kao unutar ušiju, unutarnji dio nosa je samočišćenje i ne treba posebnu pažnju. Ako dijete teče iz nosa, očistite ga, ali nemojte koristiti pamuka ili presavijeni papir maramicu pokušati ukloniti nešto iznutra: da će samo gurnuti dublje u nos, pa čak i riskirate grebanje osjetljive nosnice od bebe. Ako dijete ima curenje nosa i zagušljiv nos, dići ga u zrak, upotrijebiti nazalni aspirator ako je potrebno ili ispirati nos s fiziološkom otopinom.

Kako smanjiti nokte

Većina mladih roditelja s dugim vremenom teško je smanjila sitne marigolde svog djeteta, ali je potrebno redovito, ako je to samo zbog higijene. Uvijek koristite posebne škare ili čeljusti za bebe, oni trebaju imati zaobljene krajeve. Zato se nitko ne ozlijedi ako se dijete kreće u pogrešnom trenutku.

Da ne biste uhvatili kožu prilikom rezanja noktiju, gurnite vrh prsta kako biste ga pomakli s nokta. Međutim, može se dogoditi da nakon svega ogrebete kožu - većina roditelja prolazi kroz nju. U tom slučaju, pritisnite prstom i držite sterilnu zavoj navlaženu antiseptičkom otopinom dok krv ne prestane teći.

Za higijenske postupke i kupanje djeteta, uvijek odaberite sredstvo za spašavanje posebno dizajnirano za bebe. Koristite od malog, osobito šampona

Kako organizirati bebu nakon 6 mjeseci?

Kupanjem bebe sve je jasno: velika kupaonica, hladna voda, krug oko vrata, itd. Plivali smo 4 mjeseca, sve je u redu.

Ali dijete je gotovo 5 mjeseci. U krugu je lebdio oko 5 minuta, a zatim, bez obzira na pjesme s tamburama oko nje, počinje plakati, lukav. Iznajmio sam krug, okupan u moje ruke. Thrash počinje ovdje. Na leđima s podrškom za glavu i / ili torzo, ne želi plivati. Uključujem trbuh. Ali, umjesto da poskakuje, opet, uz podršku brade i torza, spušta noge i ideje na dnu kupke! Zato voli - hodati u kadi! Tako-i-tako, što se tiče leđa i raspoloženja djeteta dopušta, ja ga stomp u vodi, i sve plivanje.

Znam da postoje stolice za kupanje. Ali kada će sjesti za sebe? I uopće, voda je hladna, da se prelijepa u nju nije hladno, ali dijete će se zamrznuti na mjestu, mislim.

Kako ste organizirali kupanje bebe dok raste?

I opet: nakon kupanja postao je vrlo uzbuđen. Nekad sam jeli i zaspala. I sad ležati nakon plivanja - cijela priča traje nekoliko sati. Kako biti? Može se popiti popodne?

6 mjeseci bebe

Razvoj djeteta u 6 mjeseci (koji bi trebao biti u mogućnosti)

Čuvanje djece u 6 mjeseci

Pokušajte prakticirati higijenske postupke kod vašeg djeteta kad je suho, ne zamrzavanje i lagano zamotan. Očistite njegove uši, nos, očistite kožu, operite, operite nakon svake promjene pelena. Ručnici trebaju biti izrađeni od mekanog pamuka - nježno uklanjaju kožu bez trljanja. Obrišite nabore s salvama, ako ne možete potkopati dijete. U šest mjeseci morat ćete naučiti dijete u drugom postupku - operite ruke prije jela, jer beba je vrlo aktivna, preuzima puno stvari, a općenito - voli jesti s rukama.

Gimnastika i masaža su vrlo korisni za sve, a posebno za malu djecu. Nastavite vježbati pomoću kompleksa preporučenih od liječnika.

Prehrana za bebe 6 mjeseci

Prije dojenja nemojte zaboraviti očistiti nos djeteta kako bi mogao disati slobodno. Hrana je u ovom trenutku već potrebna, pričvrstite bebu na odraslu hranu postupno, igrajte se s njim, generirajte interes i privucite pažnju na hranu. U usta može uzeti povrće i voće, ali glavna hrana je kaša ili povrće ili voće, sokovi, sjeckani zajedno s bujonom. Čvrsta hrana može promijeniti količinu majčinog mlijeka ili formule.

Način dana djeteta u 6 mjeseci

Dnevni režim za 6 mjeseci ne mijenja se - dječica još uvijek spava nekoliko puta dnevno, ostaje budna za 1-2 sata i spava noću, gotovo bez budnosti. Može ostati 5 pojedinačnih hranjenja, intervala - oko 4 sata. Aktivnost djeteta lagano raste, ne može spavati ni na šetnji, što bi trebalo biti obavezno. Odgoditi šetnju trebao bi biti na temperaturi većoj od 30 stupnjeva i manje od 10 stupnjeva mraza. Kupanje - jednom dnevno, oko 7-10 minuta. Ako je dijete lako uzbudljivo - možete dodati izvarak ljekovitog bilja u kadu u vrijeme spavanja - matičnjak, valerijanac, mentol, matičnjak. Dok ste budni, pokušajte igrati više s djetetom.

Razredi s djetetom u roku od 6 mjeseci (kako se razvijaju)

Što se tiče tjelesnog razvoja - nije nužno prisiliti na događaje i gurati dijete da sjedne i hoda unaprijed. Doći će vrijeme, a on će steći ove vještine samostalno. Jednostavno ga postavite na podu češće, postavite igračke na kratku udaljenost - postizanje predmeta će biti veliki poticaj za bebu. Uklonite iz ove zone sve opasne predmete koji mogu povrijediti bebu, slomiti ili nepoželjan da bi ušli u usta. Budite sigurni da nastavite s masažom, klase na lopticama, kupanje u vodi, potrebno je za pravilan razvoj središnjeg živčanog sustava, jačanje imunološkog sustava. Recite mu u isto vrijeme pjesme, podeshki, obratite pozornost da je dijete zainteresirano.

Igre i igračke za djecu u 6 mjeseci

Pokušajte ne kupiti igračke bez potvrde o kvaliteti, kao i onima koji, jednom u vašim ustima, mogu slomiti, popraviti male predmete na glatkim trakama. Zapamtite da šestominutni mrvica istražuje objekte s rukama, dodiruje ih, osjeća ih, kleče. Dopustite mu da dotakne tvrde i mekane predmete, štapić, šljunak, snijeg. Zvuk s imenom subjekta. Obratite pažnju na razvoj motornih vještina, kupujte puzzle igračke. Za šest mjeseci glavna igračka za bebu su kocke ili sve vrste piramida. Rastavite i sastavljajte igračke s bebom, igrajte se s pojedinačnim elementima.

Medicinski nadzor u 6 mjeseci

Dob 6 mjeseci - vrijeme kontrolnog pregleda pedijatru. Svi se osjetilni organi provjeravaju - sluh, vid, razvoj mišića, govor, bogatstvo emocionalnog odgovora. Dijete bi se trebalo prevrnuti na trbuhu s leđa, promijeniti položaj tijela, držati glavu. Ležeći na trbuhu, oslonivši se na ručke, trebao bi zgrabiti predmete pred sobom. Razvijanje govora, guljenje. Liječnik će provjeriti sposobnost djeteta da sjede s podrškom. Također se procjenjuje mentalni razvoj djeteta - zanima li se igračaka, reagira li na strance. Dijete se pregledavaju uski stručnjaci: neurolog, oftalmolog, otolaringolog, kardiolog, ortopedist. Ako hemoglobin pada, propisane su krvne pretrage, urinijski sustav provjerava se analizom urina.

Korisni savjeti za roditelje

Vaša beba je dobro spavala

Svaka majka treba znati pravilno kupati dijete do jedne godine.

Uzbuđenje, porod i pražnjenje iza sebe. Konačno, majka i beba kod kuće. A onda se postavlja važno pitanje: kako se okupati novorođenče? Čekajte dok se pupčana vrpca ne nestanu, ili ne? Kupate li se u kadi i na kojoj temperaturi? Mnoga pitanja u kombinaciji sa strahom da se dijete ne ispuštaju u vodu, a ne na njega štete, mogu zamagliti vodeni postupak. Zapravo, kupanje je jednostavan proces koji može zadovoljiti sve sudionike.

sadržaj:

Prva beba kupka

Kupka treba biti sigurna i prikladna za dijete i majku (fotografija: densuoichobe.com)

Kupka - vrlo važna kupnja. Trebao bi biti prikladan za roditelje i dijete. Tu su kupke za različite ukuse:

 • normalno - treba biti stabilan, imati duljinu od dvostruko više od novorođenčadi;
 • Anatomski - dobro, jer beba je povoljno smještena u njega i ne prelazi u vodu. Ovdje se jedan roditelj može nositi s kupanjem. Jedina negativna činjenica je da je dijete teško oprati natrag zbog ugrađenog klizača;
 • ugrađeni - može se nalaziti i u komoditetu i mjenjaču za bebe. Ima svoj vlastiti odvod. Koristi se samo u prvim mjesecima beba života;
 • tuš kada - to će biti potrebno za djecu koja su već naučili sjediti;
 • Cvjetna kupka je mekana konstrukcija. Pogodno za slučajeve kada je potrebno brzo oprati dijete. Na primjer, u sudoperu ispod slavine;
 • Dodatne atribute: klizanje i protuklizna prostirka. Klizač može biti plastično ili platno. Potonji je pogodan za djecu mase do 5 kg. U budućnosti, nezgodno je koristiti. Plastično mora biti na usisavačima, što će spriječiti klizanje. Anti-slip mat je jedinstven za bebe koje već sjedaju.

Mladi roditelji trebaju zapamtiti glavno pravilo: dječja kupka služi samo za kupanje djeteta. U druge svrhe se ne može koristiti. Također je potrebno čuvati ga čisto. Prije prve uporabe obrađuje se posebnim antiseptičkim sredstvima i dobro se ispire.

Kada i koliko često kupite bebu

Pjena i šampon se koriste nakon prvog mjeseca i ne više od jednom tjedno (fotografija: fyilivingcom.c.presscdn.com)

Često majke postavljaju pitanje: "Moram li kupiti dijete na dan ispuštanja iz bolnice?" I hoće li se okupati prije nego što pupak nestane? Pedijatri se slažu oko jedne stvari: još uvijek nije vrijedno kupanja na dan istjecanja iz rodilišta. Danas bi se dijete trebalo naviknuti na novo mjesto, da bude u neobičnoj klimi za njega. Ali drugoga dana možete nastaviti s vodenim postupcima.

Preporuča se kuhati vodu za kupanje djeteta i svjesno hladiti dok se umbilikalna rana potpuno ne izliječi. Ili dodajte malo kalijevog permanganata - prije nego što dobijete žućkastu boju.

Obiteljski liječnik Boris Skachko smatra da je ključanje vode za kupanje poželjno tijekom prvog mjeseca života djeteta:

"Bolje je kupati bebu u popodnevnim satima, idealno - prije spavanja. Ali treba imati na umu da postupci vode trebaju započeti ne manje od sat vremena nakon hranjenja. Minimalna količina vode koja se ulijeva - 5-7 cm. Ovo je dovoljno za kupanje djeteta. Ako cilj nije plivanje, ali plivanje, onda voda, dakle, treba uliti više i koristiti odgovarajuće atribute za ovaj postupak. No plivanje je važnije za djecu od prvog mjeseca života. Prva kupka traje 3-4, druga i sljedeća - 10-15 minuta. U prvom mjesecu života, bolje je kuhati vodu za kupanje kako bi se izbjegla infekcija pupčane rane i druge moguće probleme. U budućnosti, voda može biti dodano decoctions serije ili kamilice. Hypericum, ne bih savjetovao, jer ima puno tanina. Na prvom plivanju, preporučujem da beba pokriva pelenama i stalno ulijeva vodu kako bi spriječio prekomjerno hlađenje. "

Opće preporuke za kupanje bebe do godine su jednostavne:

 • Sigurnost. Kupka se nalazi na stabilnoj površini. Električni aparati i tople vode ne smiju biti u blizini.
 • Trajanje kupnje. Prva kupka traje 3-5, druga i sljedeća - 10-15 minuta. Od 6 do 12 mjeseci - 30 minuta.
 • Temperatura vode - 37-38 ⁰С. Temperatura zraka - 24-26 ⁰С. Mjesečnu bebu ne treba postupke u hladnoj vodi.

Zapamtite: ne kupujte bebu odmah nakon jela. Također je bolje suzdržati se od vodenih postupaka kada beba bude nestašna ili bolesna.

 • Učestalost kupanja. Roditelji odabiru po vlastitom nahođenju. Preporuča se da se djeca do 6 mjeseci svakodnevno kupaju, od 6 do 12 mjeseci - svaki drugi dan i nakon godinu dana - nekoliko puta tjedno. Prema međunarodnim standardima djeca do godinu dana mogu se okupati jednom svakih 2-3 dana, ali pod uvjetom redovitog ispiranja, dnevnog pranja ruku, nogu i pranja.
 • Deterdženti. Roditelji koriste prema vlastitom nahođenju. Pedijatri ne preporučuju korištenje šampona i pjena za kupanje u prvom mjesecu života djeteta. Kada kupujete djecu do godinu dana, najbolje je koristiti sredstva za čišćenje tijela 1-2 puta tjedno. Šamponi trebaju biti korišteni nakon 3-6 mjeseci i najviše jednom tjedno.
 • Sredstva za čišćenje. Svoju bebu možete oprati rukom, upotrebom zavoja, gaze ili posebne frotirne perilice kao tkanina za pranje.

Kako kupati dijete: proces od A do Z

Nakon kupanja i večere, mirno dijete obično spava slatko (slika: z-walls.ru)

Kupanje, osobito prvo, često je teško zbog neznanja mnogih nijansi. Kako kupiti bebu po prvi put? Zapravo, sve je jednostavno, dovoljno je znati slijed akcija.

Pripremite sve što vam je potrebno unaprijed (fotografija: www.7-heaven.com.ua)

 • Pripremite unaprijed sve potrebne atribute za dijete: ručnik, pelenu za posteljinu, pelenu za kadu, pranje rublja, promjenu odjeće, šešir, sredstva za pelenu, pelene, deterdžente. Ako se beba napuni u bocu, pripremite smjesu dobro unaprijed.

Operite kupelj prije nego što upotrijebite vodu. (Fotografija: mytoysgroup.scene7.com)

 • Isperite kupelj i povucite vodu na pravu temperaturu. Također pripremite posudu s vodom za ispiranje.

Držite dijete ispravno (photo: perfectmama.ru)

 • Dijete treba držati tako da je glava između podlaktice i palca. Ostali prsti podupiru bebu.

Upoznavanje s vodom trebalo bi biti postupno (foto: assets.babycenter.com)

 • Kada prvi put plivate, polako umočite dijete, prethodno umotanu u pelenu, otprilike na istoj razini kao na prsima. Potrebno je kako ne bi uplašili dijete naglim kontaktom s vodom. Nema straha na licima roditelja! Samo samopouzdanje, smireno i osmjehnuto.

Slijedite slijed pranja (fotografija: osesek.pl)

 • Obriše bebu s vrha prema gore: od lica do pete, pažnju na sve nabore i genitalije. Međutim, mnoga djeca više ne vole šamponiranje, stoga se može ostaviti posljednja.

Ne zaboravite na sigurnost (foto: museum-design.ru)

 • Isperite bebinu prethodno kuhanu vodu.

Ako kupanje osnažuje dijete, onda je bolje da ga prenesete u prvu polovicu dana.

Dijete bi trebalo imati odvojeni ručnik (slika: fancy-mama.ru)

 • Uzimanje bebe iz vode, odmah ga omotajte u ručnik, namočite ga, ali nemojte ga brisati. Uklonimo vlagu iz ušiju, pomoću posebnih štapića ili tampona. Ako je dječak vikao, bolje je hraniti ga odmah. Ako je relativno mirno, onda odjenite i onda hranite.
 • Obradi se umbilikalna rana i stavljamo bebu na spavanje (ako se postupak kupanja dogodio prije spavanja).

Osnovna pravila za kupanje bebe, pogledajte video ispod.