O važnosti: je li moguće kupati novorođenče s mamacom na pupku?

Liječenje

Mlada majka, koja se upravo vratila iz rodilišta s malenim čudom u pelenama, uznemirena je i uznemirena stotinama različitih dilema i sumnji. Pitanje postoje li pravila za kupanje novorođenčadi, ako se pupak još nije izliječio i o čemu se radi, jedan je od mnogih.

Ovaj je članak osmišljen kako bi pomogao neiskusnim roditeljima i pružiti sveobuhvatne informacije o ovoj temi. Uostalom, nepogrešiva ​​i racionalna akcija iz prvog dana života malog čovjeka može olakšati život mladim roditeljima i malom djetetu.

Je li dijete ispalo s mamacom na pupku?

Sporovi o ovom zabrinjavajućem pitanju među raznim pedijatarima još uvijek traju. Poznati liječnik Komarovsky vjeruje da ne postoji hitna potreba za kupanjem novorođenčeta s umivaonikom. Uostalom, maleno dijete nema vremena za prljavštinu u jednom danu kako bi svakodnevno poduzimala higijenske postupke. I beba treba kupanje, a ne zbog stvrdnjavanja, tjelesne aktivnosti i opuštanja. Stoga, sve dok se pupak potpuno ne izliječi, bit će dovoljno provesti mokro abrazije.

Ali postoje i oni koji se još uvijek oslanjaju na pozitivan odgovor. Dijete cijelo prenatalno vrijeme bilo je isključivo u vodenom okolišu, i kako bi ga lišilo uobičajene atmosfere, stvarajući dodatne uvjete za stres, nije mudro. Dakle, kupanje je još uvijek potrebno, ali uz poštivanje nekih striktnih pravila.

U tom smislu, konačna odluka još uvijek mora uzeti majku malog djeteta. Izbjegavajte dodir s vodom na području pupka dok se kupanje preporučuje svima.

Što bih trebao obratiti pažnju na to da pupčana vrpca ne nestane?

Kupanje djeteta s neizljepljujućim pupakom nije dopušteno od strane pedijatara samo ako proces ozdravljenja ima pozitivnu dinamiku. Ako je beba potpuno zdrava, koža oko pupka je standardne ružičaste boje, neželjena rana nema plinovite iscjedak ili miris.

Ako je krvav

Umbilikalna rana je trag nestalih ostatka pupkovine. Zato je prilično prirodno da će isprva od krvarenja malo.

U procesu iscjeljenja na svom mjestu nastaje suha korpa, koja na kraju nestaje. U ovom slučaju, izgled malih tragova krvi. Ovo je prirodan proces i ne treba se bojati toga. Prilikom izvođenja vodenih postupaka potrebno je samo suzdržati od prekomjernog soja i trljanja djetetovog trbuha.

Potrebno je obratiti pozornost ako:

 1. Proteklo je više od 10 dana od rođenja djeteta, a pupak još krvari;
 2. krv izlazi čak i nakon higijenskog liječenja rane.

Razlozi za ovu neugodnu pojavu mogu biti vrlo različiti:

 • pogrešan postupak za rezanje pupčane vrpce u bolnici;
 • niska koagulacija krvi u bebi;
 • umbilikalna kila;
 • pupčana vrpca je previše gusta;
 • krhka struktura krvnih žila;
 • neprikladna briga o djeci.

instrukcija

Kako je priprema?

Kako bi vodoopskrbni postupci bili što udobniji i prikladniji roditeljima i samom djetetu, potrebno je ispravno organizirati događaj.

Što može biti korisno?

Popis svih potrebnih stavki za ugodan postupak:

 1. kupka za kupanje novorođenčadi;
 2. termometar za mjerenje temperature vode;
 3. lopata;
 4. veliki pahuljasti ručnik ili pelena;
 5. higijenski proizvodi za male (baby sapun, higijenske štapiće, krema za bebe ili ulje, prah);
 6. čista odjeća, pelena.

Kvaliteta vode

Budući da se članak odnosi na pupak novorođenčeta koji, iz jednog ili drugog razloga, još nije potpuno izliječio, preporučljivo je koristiti kuhanu vodu. Nije tajna da tekuća voda koja se isporučuje u vodovodni sustav sadrži sve vrste nečistoća metala i soli. Pored toga, u svrhu dezinfekcije, to je ugodno klorirano. Nije sigurno koristiti takvu vodu za kupanje bebe koji ima neželjenu ranu na trbuhu.

Temperatura prikladna za bebu

Najsmješnije za malog čovjeka je voda iste temperature kao i tijelo djeteta. To jest, 36-37 C. Ako je dijete potpuno zdravo, moguće je početi otvrdnjavati od prvog dana njegova života. Da bi se to postiglo, temperatura vode, koju dijete izlije iz ladice nakon kupanja, spušta se jedan stupanj svaka tri dana. Najcjenjeniji doseže 30-28 ° C.

Što treba dodati?

Da bi se dodatno dezinficirala voda, dodaje se mala količina kalijevog permanganata. Da bi se to postiglo, prašak kupljen u ljekarni predlaže se u maloj količini vode i ulijeva u posudu s poklopcem koji dobro prianja.

U kadi s toplom vodom, dodajte malu količinu otopine kalij permanganata i dobro promiješajte. Kupka mora biti malo ružičasta. Potrebno je osigurati da nigdje na dnu kupke ne postoje neotopljene žitarice praha - mogu uzrokovati opekotinu na osjetljivoj koži djeteta.

Postupak radnja

Kad je sve spremno, možete ići izravno u vodene postupke:

 1. tijekom cijelog razdoblja kupanja, potrebno je blago razgovarati s bebom tako da se ne boji i ne doživljava anksioznost;
 2. zamotan u bebinu pelenu nježno uronjenu u vodu, koja bi trebala pokriti noge, trbuščić i stići do sredine prsa;
 3. stoji na glavi djeteta, dlan je da drži dno vrata i glave, tako da tijekom prskanja voda ne izlije u uši;
 4. S druge strane, možete lagano sipati vodu iz kupke na vješalice i bebinu glavu;
 5. nakon 2-3 minute, možete razvući pelenu i lagano pustiti djetetu, pažljivo prati nabore i izbjegavajući dodir s sapunom na licu;
 6. operite sapun s vodom iz kupelji, dlanom ga pržite i zalivši je na bebu;
 7. izvući dijete iz kupaonice, podići je pod ruke i lagano savijati licem prema naprijed, nježno ga izliti čistom vodom iz kante od glave do nogu;
 8. zamotajte u ručnik.

Što učiniti nakon toga?

Obrišite dijete treba biti vrlo pažljivo i nježno, posebno područje pupka, koja nije ozdravila. Najbolje je da uopće ne stvarate nikakve trljanje, jer koža bebe je vrlo osjetljiva, lako je ozlijediti.

Ako se mamac za odjeću još uvijek ne uklanja, s njom se ne poduzimaju posebne manipulacije. Morate temeljito osušiti ovo mjesto i oblačiti se bebom.

Što je zabranjeno?

Na sve gore navedeno, nalazi se popis onoga što se ne smije učiniti u bilo kojim okolnostima:

 1. liječiti nezaraženu zamućenu ranu s bilo kojom čudesnom mastom bez savjetovanja s pedijatrom promatrača - iz neznanja, možete samo pogoršati situaciju;
 2. skrivanje neželjene pupak ili pupak s pelenama u pelene - možete nenamjerno oštetiti iscjeljujući ožiljak, za ubrzano zacjeljivanje rane je neophodan neometan protok zraka;
 3. pokušajte ukloniti suhu kore ili odjeću pribadače - to može izazvati teška krvarenja i samo pogoršati nevolje.

zaključak

Ovdje predstavljeni materijal osmišljen je kako bi mlade majke izbjegle pogreške i riješile sumnje. Zahvaljujući stečenom znanju i zdravom razumu, možete ubrzati proces ozdravljenja dječjeg pupka, a da ga ne biste oduzeli ugodnim i korisnim vodenim postupcima.

Je li moguće kupiti novorođenče ako se pupak ne ispusti

Dan za kupanje bebe: prvo kupanje novorođenčeta kod kuće

Mladi supružnici dobivaju novi status - oni su sada roditelji! Ako je dijete prvo - pogotovo puno nemira. Nedavno rođene majke i tate imaju malo značenja u brigu o djetetu. Ali svaki dan dosad nepoznate dužnosti postaju sve prirodnije. Sjećajući se prvog kupanja novorođenčeta kod kuće, iskusni roditelji osmjehuju se zbog vlastitih strahova i neugodnosti.

Kada početi

Nakon maternice, odmah želim napraviti mrvice kućnih sredstava za čišćenje - operite i promijenite se u slatke sitnice. Želite - to učiniti. Prvo kupanje novorođenčadi dopušteno je sljedećeg dana nakon cijepljenja u maternici. Štoviše, sada nema jasnih zahtjeva - da kuhati vodu ili ne. Ako ste sigurni da je voda u slavinu čista - možete to učiniti bez vrenja.

Na koji dan možete kupiti novorođenče, ako je rođenje prošlo s komplikacijama ili je dijete registrirano? - odgovor na ovo pitanje će dati samo specijalistički liječnik. Bolje je da roditelji ne riskiraju da sami donose takve odluke.

Što kuhati?

Koje predmete trebaju biti pripremljene za kupanje djeteta bile su prikladne za roditelje?

 • kupka (anatomski, sa stalakom za dijete, okrugli, napuhani);
 • alkoholni termometar;
 • jaka otopina kalijevog permanganata (unaprijed pripremiti);
 • slatko dipper (isprati čistom vodom na kraju plivanja);
 • frotirni ručnik (prirodno s kapuljačom);
 • čista odjeća i pelena;
 • Proizvodi za njegu (tekući baby sapun, ulje, vrhnje ili prah, beba za pecivo, škare s zaobljenim krajevima, pamučne brisove za bebe).

Kako organizirati plivanje?

Kupnja dječje kupelji nije stvar načela. Prvo kupanje djeteta, posebno jednog roditelja, prikladnije je za malu kupelj. No, odrasla kupka daje djetetu priliku da radi kako treba! Gdje drugdje može beba tako lako i veselo zamahivati ​​rukama i nogama, prskajući sve oko sebe?

Ako ste odabrali bebu kupku, a zatim ga podesite tako da možete prošetati - povratak će vam zahvaliti. Razmislite o tome da se igrajući, dijete će uliti cijelo more vode - prije nego što kupite bebu, uklonite tepisi ili idite ravno u kuhinju. Umjesto štanda, stolić će se uklopiti u kuhinjski stol - manje ćete mršaviti, manje ćete se umoriti.

Temperatura kupaonice

Temperatura vode za kupanje novorođenčeta je 36 ° - 37 ° С. Boja vode svijetlo je ružičasta. Kako bi neotopljene kuglice kalijevog permanganata ne spalile kožu mrvica, prije toga ste pripremili rješenje. Može biti pohranjen u bilo kojem broju i uvijek će biti pri ruci.

Usput, temperatura vode za kupanje bebe može se postupno smanjivati ​​- to je postupno otvrdnjavanje počelo od prvog dana. Za to, temperatura se spušta za 1 ° C svaka tri dana do dopuštene granice (svako dijete ima svoje).

Večer ili ujutro: kada će se kupati dijete?

Kako kupati dijete: ujutro ili navečer? Vi ćete odabrati zgodno vrijeme za kupanje. No, večernja kupka ima važne prednosti:

 • logičnije je oprati bebu prije spavanja;
 • Tata je već kod kuće i može sudjelovati u zabavnoj svečanosti;
 • Djetetu ćete priviknuti na ritual polaganja, što će vam pomoći da kasnije premjestite bebu u svoj krevet;
 • kućanski poslovi su gotovi i cijela obitelj može uživati ​​u druženju jedni s drugima.

Kada prvi put kupujete novorođenče ako se prljavi? Nije potrebno prati mrvice svaki put kad promijenite pelenicu. Kako biste napravili mali WC, stavite dijete na cijelu ruku sa svojim trbuhom dolje ovako: lice na laktaku, savijanje - na dlanu svoje ruke, držite karapuz bočno prema sebi, lagano zavijte leđa na sebe i dovucite guzicu ispod slavine (voda je već na temperatura je konfigurirana). Oprati se na zdravlje! Nikad ne stavljajte dijete na svoju ruku natrag - djeca se mogu odmah dodirnuti i pasti na pod.

Kada kupiti novorođenče: prije ili poslije obroka? Bolje je jesti, ali možete i poslije - sve ovisi o reakciji bebe. Imajte na umu da se možete okupati samo nakon obroka za sat vremena. To je zbog činjenice da se u kupaonici sva djeca vole ponašati i igrati se, što može uzrokovati snažnu regurgitaciju. Bolje je ako čista, umorna i vesela beba sjedne pokraj svoje majke, dine i spava lijepo.

Kako se okupa, na kikiriki je volio kupaonicu

Kako se okupiti bebu tako da mu se sviđa? Voda bi trebala biti topla. Mama i tata su mirni. U svakom slučaju, netko bi trebao pomoći mamli. Nije tako jednostavno - prvo kupanje novorođenčeta! Za pozitivno iskustvo, možete pričvrstiti bebu u pelenama. Tako će biti ugodniji i mirniji. Ali to nije nužno. Zrak u kupaonici je 22-24 ° C, vrata su otvorena, tako da dijete ne dolazi odmah iz parne sobe u hladnu sobu.

Kao prvi put da se okupiš novorođenčad, da ga ne propustite u vodi? Saznajte kako pravilno držati dijete: leđa glave u dlanu i mali prst u vratu. S druge strane, poduprite dijete pod dupe, sve dok se ne naviknete držati ga jednom rukom.

Što god se dogodilo, ne ostavljajte mrvicu samu u kupaonici! Ovo je glavno pravilo sigurnosti pri kupanju. Dijete može gušiti, udariti, prevrnuti (ne znate kada će to dijete to učiniti po prvi put!), Pada, otvorite slavinu s kipućom vodom, uplašite se. Nema ni jednog razloga koji bi opravdali rizik od nesreće s voljenom bebom.

Navel: kako i kada treba oprati dijete

Kada početi kupati novorođenče ako pupak nije izliječen? S obzirom na činjenicu da voda tretira i odmah nakon bolnice. Kuhajte vodu unaprijed tako da ima vremena da se ohladi. Postoji otopina kalijevog permanganata.

Ranjena rana 1 puta dnevno, nakon kupanja, isperite vodikovim peroksidom 3% i obrišite pamučnim brisom navlaženim istim peroksidom. Nakon toga, cauterize pupak (samo rana!) Uz koncentriranu otopinu kalij permanganata (pogodno je koristiti štapić za uši), s otopinom od briljantne zelene 1% ili s alkoholom. Neki pedijatri preporučuju hranu od hrastovine.

Je li moguće kupati novorođenče ako pupak nije nestao? - bez sumnje moguće. Ostatak pupčane vrpce traje do 5-14 dana. Još 10-14 dana liječi ranu.

Postoji nekoliko neugodnih komplikacija koje se pojavljuju na pozadini infekcije pupčane rane (gangrena pupčane ostatke, gljiva, plačasti pupak, omfalitis). Poput svakog problema povezanog s djetetom, neželjeni pupak zahtijeva pregled pedijatra.

Usput, ne tako davno su se pojavile pelene s rezom ispod pupka - posebno za novorođene bebe. Ako pupčana vrpca nije nestala - vrijedi pokušati.

Voda u uhu, što da radim?

Kao prvi put da se okupa novorođenče bez kapice, jer većina baka inzistira na šeširu? Čak i ako voda uđe u uho, nije važno. Naprotiv, vlaženje ušiju i nosa korisno je za čišćenje prašine akumulirane tijekom dana. Umetnite uho s uloškom od pamuka - to je dovoljno za održavanje higijene.

Prvo kupanje djeteta je sjajno i zabavno. Nemojte se uznemiriti ako dijete pije vodu ili puše u lice - djeca nauče bojati se svojih roditelja. Bolje je pozvati rođaka s video kamerom ili kamerom - i vaša će obiteljska arhiva napuniti smiješnim okvirom.

Je li moguće da se beba okupi prije nego što umbilikalna rana ozdravi?

16.03.2011. KakNado

Mnogo je mišljenja kada i u kojoj vodi prvo kupanje novorođenčadi. Mišljenja kao i ljudi.

Glavno pitanje koje bi trebalo brinuti roditelje u bilo kakvim manipulacijama s novorođenčad jest jesam li zlostavljala dijete svojim postupcima. A samo će drugi biti pitanje kako poboljšati rezultat koji već postoji. Savjetnici oko milijun. Ovdje i oko kupanja, neki kažu da se okupaju u kuhanoj vodi, a drugi - uobičajeno iz slavine. Bake raspravljaju s mladim majkama o temperaturi vode (hladna ili vruća?). Treba li mangan biti dodan u vodu ili ne? Koja kupaonica, velika ili mala? Je li moguće kupati dijete prije ozdravljenja pupčane rane ili tek nakon toga? Mogu li se okupati na dan izbijanja iz bolnice? Tisuće pitanja.

Počnimo s obzirom na pitanje kupanja s obzirom na pupčanu ranu.

Mišljenja pedijatara u ovom slučaju skok iz jednog ekstrema u drugu - neki pedijatri kažu da se novorođenčad ne treba okupati sve dok se umbilikalna rana ne izliječi i ne mokri brisanje sve dok se pupčice ne izliječe. Drugi tvrde da se možete okupati u običnoj vodi iz slavine uz dodatak slabe otopine kalij-permanganata i ne brinite o svemu. ODLUČITE VO koje glasove slušate.

Moje mišljenje je isto. U zdravi novorođenčad, umbilikalna rana liječi 10-14 dana nakon rođenja. Ne bih uskratio dijete da se kupanje do ozdravljenja rane, jer to poboljšava apetit, spavanje, ukupni ton (zamislite sebe na njegovo mjesto!). Prvi tjedan (od trenutka ispuštanja iz rodilišta do ozdravljenja pupčane rane) bolje je kupati dijete u kuhanoj vodi. Voda u vodoopskrbi grada je snažno klorirana i sadrži mnoge nečistoće (na primjer, hrđavo željezo). Kad kuhate, ubijate nekoliko ptica jednim kamenom - voda se dezinficira i postaje mekša zbog gubitka soli (u obliku ljestvice na kotlu), a klor iz njega nestaje.

Po mom mišljenju, uvijek je bolje da se perebdet. Doista, bolje je kuhati vodu 5 dana (pet dana nije dugo) nego za liječenje komplikacija u umbilikalnoj rani nakon mjesec dana.

Možete to učiniti kroz vrijeme - jedan dan kupka s kuhanom vodom, druga - rubdown.

Nakon što je dijete staro 10-14 dana (i nema komplikacija na dijelu pupka), kupujte hrabro i zdravlje u običnoj vodovodi. Voda nije nužno kuhati, sigurno!

Nemojte se bojati da će dijete trošiti vodu iz slavine, nema se čega brinuti.

Nakon ozdravljenja pupčane rane, nije potrebno kuhati vodu.

Na pitanje "mogu li se kupiti novorođenčad na dan iskrcavanja iz porodničke bolnice?" Neonatolozi trebaju dobiti odgovor prije ispuštanja. Obično se BCG cijepljenje daje na dan pražnjenja, pa je pedijatar dužan upozoriti mladu majku da se danas ne može okupati. Ako ste unaprijed primili cijepljenje i niste primili nikakve zabrane dječje pedijatrijske vode - okupajte se u zdravlje!

Sukob. Ljekovita svojstva u pedijatriji O kalijevom permanganatu. Dodaj ili ne. Kako otopiti kalij permanganat za kupanje novorođenčeta. Kako pripremiti seriju za kupanje Što je kupka - u velikoj kadi ili beba kupelji? Koju bi temperaturu trebala biti voda kad kupujete?

Kako se nositi s pupakom novorođenčadi, kupanju, pelenama: Child Care

Svi znaju da pupčana vrpca djeluje kao vrsta vezujuće nit između fetusa u maternici i majci. Kroz dijete tijekom cijelog razdoblja njegovog razvoja dobio su vitalne hranjive tvari. Nakon isporuke, liječnik ga rezati u djetetu, a zatim se stezaljka primjenjuje, od tog trenutka na bebino tijelo postaje "neovisno". U prvim danima nakon rezanja pupčane vrpce, važno je posebna i, najvažnije, pravilna briga o rani odakle će se ichor izdvojiti. To je neophodno kako bi se spriječila infekcija i razvoj ozbiljnijih problema u budućnosti. Liječnik smanjuje pupčanu vrpcu kako bi ostao mali kabel. Ovaj kabel se isparava nekoliko dana kasnije i nestaje sam. To se obično događa četvrtog ili petog dana, no može se dogoditi mnogo kasnije (stopa je do 10 dana). Iscjeljenje pupčane rane zahtijeva puno više vremena, do dvadeset dana, sve ovisi o debljini pupkovine. U prvim danima medicinske sestre su uključene u liječenje novorođenčeta, budući da se žene ne mogu odmah ustati i voditi brigu o sebi. U budućnosti, novootvorena mama bi to trebala učiniti sama. Obično, ako je to prvo dijete žene, medicinske sestre jasno pokazuju kako i što učiniti. Za one koji još uvijek ne znaju kako to učiniti, detaljno ćemo reći.

Značajke trudnoće novorođenčeta.

Neophodno je obraditi pupak novorođenčadi ne više od jednom dnevno, to je bolje nakon kupanja u večernjim satima. Za postupak, trebate zalijepiti pamučne pupoljke, pipete, vodikov peroksid, običnu Zelenku. Dakle, kupite bebu, osušite ga ručnikom. Isprazniti također treba umbilikalna rana. Dalje, upišite malo vodikovog peroksida u pipetu, kapnite jednu kapljicu izravno u područje pupka i pričekajte da se završi rad peroksida. Uz pomoć pamučne četkice morate nježno ukloniti krvave boje ili žućkaste korice koje su postale mekane nakon izlaganja peroksidu. Vrlo je važno ukloniti ove korice iz svih, čak i teško dostupnih područja, jer su dobar uzgojni teren za bakterije. Posljednja faza obrade je podmazivanje pupka s zelenom bojom. Sličan postupak se treba obaviti dnevno sve dok peroksid istodobno nakon njene primjene ne pjeni. Ova činjenica je znak da je umbilikalna rana zacjeljivana.

Pelene i pupčanu ranu novorođenčadi.

Kako bi se procesima ozdravljenja pupka nastavio brže i bez komplikacija, važno je osigurati da zrak uvijek bude dostupan rani. Stoga, kada koristite pelenu, potrebno ga je staviti tako da područje pupka ostaje nepokriveno (okrećite gornji rub) i ne dodirujte rubove pelene, tako da se umbilikalna rana neće ozlijediti. Danas su pelene s posebnim "sub-umbilikalnim" rezovima već u prodaji. Da bi se spriječio ulaz urina u pupčanu ranu, važno je pravovremeno promijeniti pelene (optimalno svaka dva do tri sata). Ako se, međutim, dogodi slična situacija, uzmite sterilni vuneni štapić, a prije toga navlažite alkoholom, uklonite pupak.

Kupanje i umbilikalna rana novorođenčadi.

Možete kupiti bebu od trenutka kad se pupčani kabel pada. Prvi put djetetu okupaju medicinske sestre u rodilištu.

Dok kupate bebu, trebali biste slijediti neka pravila:

 • nemojte koristiti kalij permanganat zbog izraženog učinka suhoće;
 • koristiti samo kuhanu vodu;
 • nakon kupanja obavezno je obraditi pupčanu ranu (kao što je gore opisano).
U slučaju novorođenčeta, u slučaju pretjeranog zacjeljivanja pupčane rane, ako pored plijesni vidi iscjedak iz rane druge prirode, uključujući gnojno, uz neugodan miris, o tome obavijestite liječnika. Također je potrebno konzultirati se s liječnikom ako je pupčana regija reddened, oteklina je promatrana, jer to može ukazivati ​​na zaraznu bolest - omphalitis. U tom slučaju liječnik će propisati neophodno liječenje. Ako rana neprestano plače i ne liječi, potrebno je i savjetovanje s liječnikom jer to može signalizirati umbilikalnu fistulu.

Što je zabranjeno učiniti kada se brine za pupčanu ranu:

 • Pokrivanje pupka s trakom ili omatanjem zavoja može uzrokovati rast patogenih bakterija, što će dodatno dovesti do infekcije. Važno je osigurati da ovo područje ima stalno dovod zraka.
 • Da bi postupak obradio više od jednom, česta anksioznost rane otežava liječenje.
 • Primijenite druge antiseptike, medicinske pripravke koje propisuje samo liječnik ako je potrebno.

Kako se nositi s pupakom novorođenčeta

Pupak je intrauterinska veza bebe i majke. Nakon poroda ove veze prekinuta je, budući da organi bebe mogu samostalno funkcionirati.

Dugi dio pupkovine je odsječen, vezan i zaschipyvat preostali proces, koji nestaje u bliskoj budućnosti.

Nakon toga beba će biti uobičajena, kao što smo ga vidjeli, pupak. Da bi se ovaj "komad" pupčane vrpce sušio i nestao, potrebno je napraviti neku obradu. U ovom ćete članku naučiti.

Kako se nositi s pupakom novorođenčeta?

Dok pupak ne iscjeljuje, morate ga obraditi. Preporučljivo je obraditi pupak novorođenčadi dvaput dnevno: ujutro i navečer. Za obradu pupka morate pripremiti sljedeće:

 • pamučne kuglice (pamuka) i pamučnih pupova,
 • kuhana hladna voda
 • Zelenka (mangan),
 • vodikov peroksid,
 • pipeta.

Svi pripremljeni? Tada možete započeti obradu.

 • Operite ruke sapunom i vodom.
 • Navlažite pamučnu podlogu s vodikovim peroksidom i pričvrstite je na ranu, nakon što ste razdvojili kožu na pupak. Možete koristiti pipetu, kaplje nekoliko kapi na pupčanu ranu.
 • Prigušite pamučnu podlogu u kuhanoj vodi i isperite ostatak peroksida.
 • Podmažite pupak zelje ili mangana. Osjećajte se udobnije s vatom. Potrebno je podmazati samo umbilikalnu ranu (ne oko nje), jer iza rješenja možete propustiti crvenilo i iritaciju kože (kada se pojave).
 • Sada možete nositi pelenu. Nabavite pelene u kojima je pupak otvoren (ili zamotajte pojas).

Savjet:

 • Lagano tretirajte umbilikalnu ranu.
 • Nemojte trljati ili pritiskati pupak. Nema potrebe za uklanjanjem svih kora u jednom danu - nemojte žuriti.
 • Ne zapečati pupak, on mora disati.
 • Kad god dođete bebu, operite ruke sapunom!

Ako sve dobro napravite, pupak će se izliječiti za nekoliko dana (od 3 do 10).

Je li moguće kupati novorođenče s neželjenim pupakom?

Moguće je kupati bebu, iako neki liječnici savjetuju da se suzdrže od vodenih postupaka tijekom ozdravljenja pupčane rane.

Ako želite kupiti svoje dijete, slijedite neka pravila:

 • Pokupite malu kupelj za kupanje. Možete pripremiti poseban umetak za osiguranje (ležaljke);
 • Preporučljivo je kuhati vodu za kupanje prije ozdravljenja pupčane rane;
 • Dodajte u vodu laganu otopinu kalij permanganata (ne možete dodati);
 • Nakon kupanja, neka vaš pupak bude suh;
 • Obradite pupak kao što je gore opisano.

Što ako je pupak krvav u novorođenčadi?

Kada pupak krvari novorođenčad, trebate je obraditi. Navlažite vuneni štapić u vodikovom peroksidu i liječite ranu, a zatim krpajte s sterilnom krpom i pomazite malo zelenim.

Krv se može pojaviti zbog slučajnog kidanja kore (zbog nemara).

Ponekad krvarenje može biti znak sepsije ili upale pupčana krvnih žila. U tim je slučajevima krvarenje pupka popraćeno znakovima kao što su:

 • crvenilo i oteklina u pupak;
 • produljeno krvarenje koje se ne prestaje nakon tretmana;
 • neugodan miris iz pupčane rane;
 • povećanje tjelesne temperature ili pupka.

Ako primijetite bilo koji od gore navedenih simptoma, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Što da radim ako beba ima pupak?

Kada se pupak mokri u novorođenčadi, morate obratiti pažnju na ono što se izdvaja iz njega. Ako redoviti ichor izađe iz pupka, ne brinite se. Tretirajte pupak i ne brinite.

Kada se guma oslobađa iz pupčane rane, koja miris neugodnih, a koža oko pupka je upaljena, tada je potrebno konzultirati pedijatra. Takvi simptomi mogu biti "znak" pojave pupčane fistule.

Dijete se mora pokazati liječniku čak iu takvim situacijama kada se pupak dugo ne izliječi.

Ako slijedite sva pravila za brigu o umbilikalnoj rani, vrlo brzo će pupak vaše bebe izliječiti i postati čist.

Kako se okupiti novorođenčad s umivaonikom na pupku: Je li moguće?

Nakon što je beba rođena, liječnici su izrezali pupčanu vrpcu koja mu je 9 mjeseci povezivala s majkom. Ovaj proces je bezbolan i brz. Na mjestu rezanja nastaje otvorena rana. Kako bi se smanjili rizici zaraze, neonatolozi nose poseban štipaljke.

Prstić na pupku za novorođenče

Proizvod je izrađen od plastike, duljine 3-6 cm, a primjena tih isječaka u bolnicama za majčinstvo postala je relativno nedavna, prije nego što je bila vezana za pupak s krpom ili svilenom niti.

U posljednje vrijeme primjenjuju se spojnice u bolnicama za majčinstvo.

To je kompliciralo proces ozdravljenja. Često, rana je počela upaliti i donijela mu nelagodu mrvicama.

U članku ćemo pokušati odgovoriti na pitanje koje često dolazi od roditelja: "Je li moguće kupiti novorođenčad s mamac na pupku?". Ali mi ćemo također govoriti o tome kako pravilno rukovati ranom, što se ne može učiniti, u kojim slučajevima je potrebno kontaktirati liječnika za savjet.

Je li moguće kupiti bebu s mamacom na pupku?

Ako je žena rodila bez komplikacija, iscjedak traje 3-4 dana. Do tog vremena, štap za kupanje je još uvijek na pupku mrvica. U rodilištu ne govorimo o kupanju djeteta. Ali kod kuće je potrebno to učiniti.

Pediatricima se podsjeća da je voda prirodno okruženje za dojenčad.

Uostalom, svih 9 mjeseci bio je u amnionskoj tekućini. Voda tretmani opustiti, ublažiti mrvica, a osobna higijena nije otkazana.

Voda tretmani opuštaju i smiruju bebu.

Kako kupiti bebu s umivaonikom

Najbolja opcija za temperaturu vode je 35 stupnjeva.

Za kupanje djeteta s umivaonikom na pupku morate se pridržavati sljedećih pravila:

 1. Učinite to bolje u kadi za bebe. Ne mora se uvijek obrađivati ​​dezinficijensi i deterdženti. Da, i roditeljima će lakše nositi se s djetetom;
 2. Dok se pupak potpuno ne izliječi, najbolje je koristiti kuhanu vodu. To može eliminirati rizik od infekcije. Temperatura vode ne bi trebala biti vruća. Najbolja opcija je 35 stupnjeva;
 3. Liječnicima se savjetuje da dodaju vodu slabašca kamilice ili vlak. To će ublažiti upalu, proces ozdravljenja rane će ići brže. Ako beba ima osip na tijelu nakon kupanja, vrijedi odustati od bilja;
 4. Nema načina kuhanja vode? Prethodno korišten kalijev permanganat. To je snažan antiseptik koji se može koristiti za novorođenče. Budite vrlo pažljivi s lijekom. Na beba kupka će biti dovoljno 1-2 g sredstava. Voda bi trebala imati svijetlo ružičastu boju. Inače, dijete može biti zapaljeno. U ovom trenutku, liječnici ne preporučuju kupanje novorođenče s kalijevim permanganatom!

Potrebno je kupiti bebu s mamacom na pupku jednom dnevno. Ljeti tijekom dana.

Obrada pupka nakon kupanja?

Nakon kupanja, dječji pupak mora biti obrađen:

 • Uzmite vodikov peroksid (3%), ali bolje je klorheksidin ili Miramistin. Stavite umbilikalnu ranu pipetom. Ako nije pri ruci, upotrijebite pamučni štapić umočen u pripravak i obrišite pupak;
 • Uklonite natopljene kore. To se može učiniti samo ako su dobro odvojeni.

Nakon postupaka s vodom potrebno je tretirati pupak novorođenčeta.

Trenutno, pedijatri strogo ne preporučuju liječenje pupka zelenim.

Potrebno je provesti postupak jednom dnevno. 6. do 10. dana, štap za hlače trebao bi pasti. Ako je pupčana vrpca gusta, postupak može potrajati malo vremena (do 18-20 dana).

Što ne biste trebali učiniti!

Pelena ne bi trebala pokriti pupak bebe.

Mnogi roditelji žele brzo riješiti se odjeće na pupak djeteta. Ali nemojte se žuriti. U nastavku se uzimaju u obzir pogreške koje se najbolje izbjegavaju:

 • Nemogućnost podmazivanja rane s mastima bez imenovanja liječnika. Nisu svi lijekovi mogu biti korišteni za novorođenčad. I pupak će savršeno izliječiti bez njihove pomoći;
 • Nemoguće je samostalno liječiti upalu rane. Ako primijetite krvarenje, gnojno iscjedak, posavjetujte se s liječnikom;
 • Ne možete pokriti pupak pelenama. Osim toga, možete nenamjerno kvačiti i odrezati gaćicu, stvara se efekt staklenika. Ovo je izvrstan uzgojni teren za bakterije. Kupite pelene s posebnom dekolinom. Ako to nije moguće, umetnite rub pelene;
 • Ne možete ukloniti mjehur za usisavanje, čak i ako je isječak jedva zadržan na koži. To će dovesti do krvarenja i stvaranja nove rane.

Izbjegavajući gore navedene pogreške, pupak mrvica brzo se izliječi, neće biti komplikacija.

U kojim slučajevima ne možete kupiti bebu

Ako pupak dugo ne izliječi, potrebno je savjetovanje s pedijatrom.

Postoje slučajevi kada ne možete kupiti bebu s mamacom na pupku. Oni su kako slijedi:

 1. Umjesto suhih korica na ranu nalazi se ljepljiva prevlaka;
 2. Tkivo oko pupka crvenilo je;
 3. Rana se trznula, pojavio se neugodan miris;
 4. Pupi se ne liječi dugo.

Svi ti znakovi ukazuju na infekciju. Potrebna je konzultacija s pedijatrom i kirurgom.

nalazi

Nakon što ste pročitali članak, vjerojatno ste shvatili da je kupanje novorođenčeta s škarama na pupku ne samo moguće nego i neophodno.

To je potrebno učiniti, slijedeći preporuke stručnjaka. Obratite pozornost na liječenje pupka nakon kupanja. Obavljanjem postupaka dnevno eliminirajte infekciju rane i ubrzajte proces ozdravljenja.

Potrebno je okupati novorođenče nakon preporuka stručnjaka.

Biti majka je velika odgovornost. Nemojte se bojati postavljati pitanja, potražiti savjet liječnika, jer zdravlje djeteta ovisi o vašoj budnosti.

Prvo kupanje novorođenčeta s umivaonikom. Neka važna pravila!

Nakon izbacivanja iz bolnice, novorođenče u većini slučajeva drži ostatak pupčane vrpce s mamacom. Budući da je majka ispražnjena bebom tijekom prirodnog porođaja 3 dana. Odjeća za prste nestaje najčešće 5-14 dana. U nekim slučajevima može trajati do 3 tjedna. A neke majke sumnjaju da li je moguće kupiti bebu odmah nakon istjecanja iz bolnice. A ako je moguće, onda kako obaviti prvo kupanje novorođenčeta s umivaonikom. Uostalom, vrlo je važno da pupak brže ozdravi.

Prvo kupanje novorođenčeta s mamacom za uši

Može se obaviti prvo kupanje novorođenčeta s šipkom za uši. Zato razmotrite većinu liječnika. Iako postoje stručnjaci koji tvrde da je bolje čekati da se umivaonik nestaje. Kupati novorođenče sve dok pupčani kabel ne ispadne ili ne - odlučite se za sebe nakon savjetovanja s pedijatrom. Ako ćete kupiti bebu, slijedite određena pravila. Inače, pupak može početi gnjaviti, što može biti opasno za dijete.

Važno je! Ne pokušavajte sami ukloniti ili odvrnuti školjku, čak i ako to jedva zadrži. Dijete može početi krvariti!

Prije nego što provedete prvo kupanje novorođenčeta s umivaonikom, trebate pripremiti sljedeće predmete:

 • Kupaonica za bebe. Ne preporučujemo kupanje u normalnoj kupki novorođenčeta s mamacom. Zato što povećava vjerojatnost zaraze kroz pupčanu ranu.
 • Kanta s kojom isperete bebu. Ne preporučujemo navodnjavanje iz tuširanja novorođenčeta (takva voda je rijetko savršeno čista). Voda za kupanje novorođenčeta je bolje koristiti kuhano.
 • Termometar za vodu. Temperatura vode trebala bi biti udobna za novorođenče - 37 ° C. Ne bi trebalo raditi za precizno mjerenje bez termometra.
 • Klizite za kupanje. Bolje anatomsko, također udobno klizno pjene od pjene. Iako neke majke rade bez klizanja, ako postoji pomoćnik (na primjer muž) koji zadržava bebu dok pliva.
 • Dječji sapun i šampon. Potpuno sapun tijelo djeteta savjetovano ne više od 2 puta tjedno.
 • Veliki ručnik u kojem možete potpuno umotati čisto dijete. Sjetite se da je intenzivno brisanje novorođenčadi nemoguće. Možete nježno blotiti tanku kožu.
 • Sterilne maramice, pamučna vuna (pamučne jastučići)
 • Izgaranje kamilice ili serija. Imaju protuupalno svojstvo i potiču ozdravljenje pupčane rane. Iako nisu svi liječnici savjetuju kupanje novorođenčeta u ljekovitom bilju. Iz upotrebe kalijevog permanganata je bolje odbiti.

Pravila za kupanje novorođenčeta s umivaonikom

 • Isprati dobro kupku za bebu. Ne zaboravite to učiniti nakon kupanja.
 • Kuhajte vodom i ulijte je u kupku da se ohladi. Provjerite pomoću termometra i uvjerite se da ste na pravoj temperaturi (37 ° C). Pripremite drugi spremnik kuhane vode za ispiranje ako koristite sapun ili šampon. Kada se umbilikalna rana iscjeljuje, voda za kupanje može se upotrijebiti u običnom slavinu.
 • Postavite čist (klizi) klizač u bebu (ako je dostupan).
 • Zamotajte bebu u film prije uranjanja - to će mu biti ugodnije (u budućnosti to nije potrebno). Zatim nježno stavite dijete u kadu. Nemojte napraviti vrlo oštre pokrete, jer dijete može biti uplašeno.
 • Ako ne koristite klizač, a zatim za vrijeme kupanja držite leđa glavom s djetetom. Isperite s druge strane.
 • Kada koristite bebinski sapun, najprije pustite tijelo mrvica, počevši od vrata i postupno se krećite prema nogama. Glava bi trebala biti oprana posljednja.
 • Najprije isperite dijete s vodom iz kupelji, a iz spremljene posude izlijte kantu čistom, kuhanom vodom. Temperatura vode za ispiranje trebala bi biti 36-37 ° C.
 • Zamotajte novorođenče u velikom ručniku ili debelom velikom pelenama. Brisanje mrvica ne treba. Samo blot malo i pričekajte dok je beba koža suha.
 • Nakon kupanja, nemojte odmah nositi mrvicu. Pričekajte dok se pupak ne osuši. Važno je da u njoj nema vode. Zato zamotajte pupak pamučnom pločicom. Zatim se može obraditi vodikovim peroksidom i briljantnim zelenilom.
 • Nosite pelenicu novorođenčadi, pazite da je pupak uvijek otvoren. Da biste to učinili, rub pelene treba savijati. Ili kupite pelene s prekidom pupka.
 • Dječja košulja, klizači i pelene uvijek trebaju biti čisti i glačati.

Moguće je svakodnevno kupati novorođenče s mamacom. Dovoljno je koristiti sapun i šampon 1-2 puta tjedno. Nemojte se uznemiriti ako se umivaonik nestaje za vrijeme kupanja ili neposredno nakon njega. Samo pratiti stanje pupčane ostatke. Ako primijetite da je koža oko pupka crvenila, počela je mirisati i gnjaviti - odmah nazvati okrug pedijatara. Odgoda u ovom slučaju vrlo je opasna za novorođenče!

Kako nositi pupak novorođenče nakon kupanja

Umbilikalni tretman rana

Što je umbilikalna rana i koje preporuke za liječenje pupka nakon kupanja će nam dati liječnika, uključujući i poznati liječnik Komarovsky?

Umbilikalna rana posljedica je uklanjanja pupčane vrpce. Nakon što liječnik prekine pupčanu vrpcu, na njegov kratki ostatak primjenjuje se isječak za stiskanje, takozvani "štapić za uši". Kad je pupčana vrpca potpuno suha, ona će pasti i umbilikalna će rana ostati na svom mjestu, što također zahtijeva dodatnu pažnju i brigu.

U bolnici, pupčanu vrpcu obrađuje liječnik, istodobno podučava majku da to ispravno radi. Do trenutka kada vam se isprazni, najvjerojatnije ćete biti svjesni svega toga, ali još uvijek čujemo koje nam preporuke daju liječnicima u liječenju zamorne rane nakon kupanja novorođenčadi.

Medicinske referentne knjige daju precizne preporuke za liječenje umbilikalnih rana:

 1. Stavite bebu na čistu pelenu.
 2. Pripremite sve što vam je potrebno unaprijed:
 • Vodikov peroksid;
 • Briljantna zelena otopina (Zelenka);
 • Gauze swab;
 • Cvjetne mrlje.
 1. Ako govorimo o liječenju pupka novorođenčeta nakon kupanja, prethodno sušite dijete ručnikom ili listom. Sada ga možete staviti na leđa i početi obrađivati ​​pupčanu ranu.
 2. Širite kožu oko pupka prstima lijeve ruke.
 3. Kapnite se na peritoksid vodika
 4. Koristite gazeću podlogu za uklanjanje peroksida i labavih pilinga.
 5. Osušite pupak s gazišem.
 6. Lubrikirajte pupak zelenom bojom s vatom.

Korisni videozapis

Pogledajte kako to učiniti na sljedećem videozapisu:

Liječnici ne preporučuju brtvljenje pupka žbukom i općenito savjetuju da ne ograničavaju pristup zraku na ranu, a ne da dopuste trenje.

Rana mora biti pažljivo zaštićena od prljavštine: pupčani kabel je jednom prenio sve potrebne stvari tijelu djeteta, a infekcija cijelog organizma može se pojaviti kroz otvorenu ranu.

Može li se močiti pupak novorođenčeta tijekom kupanja

Neki roditelji vjeruju da će, nakon kupanja, zapečati pupak novorođenčeta žbukom, oni će ga spasiti od infekcije. Ipak, ovo je pogreška. Možete izbjeći infekciju kipućom vodom i dodavanjem slabe otopine kalijevog permanganata u vodu.

Dr. Komarovsky općenito savjetuje da ograniči rubinu djeteta, kako ne bi mokrala umbilikalnu ranu, a ne usporava proces sušenja.

Široka rasprostranjena praksa naprotiv je takva da je poželjno liječiti ranu nakon kupanja, jer se tijekom kupanja dobro upija i korice, a kalijev permanganat dezinficira i suši ranu.

Što učiniti ako pupak u novorođenčadi krvari nakon kupanja

Ako je nakon kupanja pupčana rana malo krvava, to nije zastrašujuće. Obradite ga kao što je gore opisano, slijedeći sve mjere predostrožnosti tijekom kupanja i rana će se izliječiti u svoje vrijeme. Ako krvarenje traje duže od tri tjedna, trebate se posavjetovati s liječnikom: možda beba ima slab imunitet ili slabu zgrušavanja krvi.

Anksioznost je vrijeme za početak premlaćivanja, u slučaju:

 • Pojava gnusnog pražnjenja;
 • Izgled neugodnog mirisa;
 • Ako dijete počinje plakati kad dodirnete pupak;
 • Crvenilo i pečati oko pupka;
 • Ako se ukupna temperatura djetetova tijela, uključujući i temperaturu kože oko pupka, povećala.

Iz ovog videa saznat ćete kakvi se problemi ponekad pojavljuju u procesu ozdravljenja pupčane rane:

Dr. Komarovsky o uzrocima infekcije pupkovine

Ponekad se majke boje ako je pupak velik i izbaci se poput gomile. Ovo nije razlog da se bojite kile, beba je upravo dobila ovakav oblik pupka. Kada beba bude malo stariji, pupak će ući.

Obrada pupka i kupanje novorođenčeta s mamacom

Povremeno se dijete iskrcava iz bolnice s "mamacom" na trbuhu. To je zbog činjenice da je proces sušenja pupčane pupkovine individualan i može potrajati 4-10 dana. Ne dopustite da vas to zbunjuje, pravovremeno će stezaljka nestati na mjestu sa suhim kljunom pupčane vrpce. Ne pokušavajte izvaditi kirurško odstranjivanje, što može dovesti do ozbiljne infekcije.

Liječenje pupkovine će biti točno isto kao i liječenje pupka. Nemojte se bojati da dodirnete i okrenete stezaljku: pramac nema živčanih završetaka, tako da beba ne osjeća bol.

Kupanje novorođenčeta s "mamacom" nije kontraindicirano. Štoviše, iskusni primalje kažu da voda "erodira" ostatke pupčane vrpce, a pramac nestaje brže.

Sigurnosna pravila su ista: kuhana voda, otopina kalijevog permanganata, čistih plahti i prsluka.

Korisni video o kupanju novorođenčeta prije ozdravljenja pupčane rane

Dr. Komarovsky savjetuje da se uopće ne kupaju bebu dok se umbilikalna rana potpuno ne izliječi. Također savjetuje da ne ograničavaju pristup zraku na ranu, a ne zloupotrebu dezinficijensa. On tvrdi da ako ne dođe do prljavštine u ranu, ništa loše se neće dogoditi za bebu. Dr. Komarovsky poziva Zelenku izvrsnim sredstvom za sušenje i stoga smatra da je njegova uporaba sasvim prihvatljiva.

U ovom videozapisu vidjet ćete kako pravilno rasti kalij permanganat, što će vam pomoći zaštititi bebu od infekcije tijekom plivanja.

Kupanje novorođenčeta s nepoznatom pupkovinom. nalazi

Možete birati: potpuno odbijanje plivanja prema Komarovskom ili tradicionalno kupanje u kuhanoj vodi uz dodatak slabe otopine kalijevog permanganata. Najvjerojatnije, s dužnim poštovanjem prema liječniku, rijetka majka će odlučiti napustiti dijete bez kupanja cijeli mjesec.

Dodaj u vodu dekocija bilja u ovom razdoblju ne isplati. Ako se vaša beba pokaže da ih upotrebljavaju (na primjer, u slučaju slanutka), možete ukloniti željeno područje kože s vatom.

Kupanje djeteta s neželjene rane zahtijeva posebne mjere opreza jer postoji opasnost od infekcije, ali neće biti teško slijediti ove mjere predostrožnosti u gradskom stanu. Dezinficirajte vodu za kupanje kipućom i slabom otopinom kalijevog permanganata.

S pravilnom obradom pupčane rane, neće vam i vaše dijete davati nikakve probleme. Njezino iscjeljenje za zdravim djetetom je normalni proces.

Tekst: Natalia Sakhnova,

Video i fotografija: besplatni internetski izvori

Kako se nositi s pupakom novorođenčeta? Zašto je pupak krvav i kako se nositi s njom?

Za bebu u utrobi, pupčana vrpca je jedina nit koja ga povezuje s vanjskim svijetom. Preko njega nutricionizam i kisik ulaze u tijelo. Neposredno nakon poroda, potreba za takvom vezom, povezujući dijete s majčinim organizmom, nestaje, a liječnik prekida pupčanu vrpcu, a tijekom trudnoće na djetetovom trbuhu nastaje karakteristični ožiljak. Međutim, iako je rana koja je nastala nije iscjeljena, zahtijeva posebnu pažnju, stoga je važno znati kako nositi pupak novorođenčeta kako bi izbjegli probleme.

Kako i kada je pupčana vrpca u novorođenčadi?

Ovaj jednostavan postupak započinje preklapanjem na pupčanu vrpcu na dvije točke kliješta. Zatim liječnik prijeđe pupak između njih. Važno je odabrati vrijeme za rezanje pupčane vrpce, kao da se to prebrzo, kad joj je pulsiranje još nije zaustavljen, krv bogatu kisikom nema vremena da se vrati u novorođenčeta protoka krvi iz posteljice, a onda će smanjiti razinu hemoglobina i željeza. Nakon rezanja pupkovine mali komadić pupkovine ostaje na trbuščićem djeteta, koji sama nestaje za 3-10 dana. To se najčešće događa 4-5 dan nakon rođenja djeteta. U početku, posebna tekućina, ichor, oozes out of unhealed pupak, ali to prolazi s vremenom (nakon oko 3 tjedna), a pupak liječi.

Kako se nositi s pupakom novorođenčeta?

U prvim danima života beba treba posebnu njegu. Srećom, čak i primiparas vrlo brzo postaju pravi profesionalci u ovoj složenoj stvari i pouzdano provode sve potrebne postupke. Kako se nositi s pupakom novorođenčeta, obično se vraćaju u bolnicu. Ako trudnica želi znati o svim pojedinostima ovog postupka prije rođenja, trebali biste pažljivo pročitati sljedeće savjete:

 • Puni novorođenčad tretira se svakodnevno sve dok se ne izliječi i to nakon kupanja.
 • Kako bi pravilno obradili pupak, mladi roditelji trebaju nabaviti vodikov peroksid, pamučne pupoljke, dezinficijens (briljantno zeleno) i pipetu.
 • Svaki put nakon kupanja djeteta, pomoću sterilizirane pipete, vodikov peroksid se ispusti na pupčanu ranu i pričekati oko minutu dok tekućina prestane pjeniti. Zatim uklonite omekšanim žutim ili krvavim koricama pamučnim tkanjem.
 • Uz dnevnu obradu pupka trebali biste pokušati ukloniti sve kore, čak i ako su na teško dostupnim mjestima, budući da se bakterije mogu množiti pod njima.
 • Na kraju svakog postupka, umbilikalna rana treba biti podmazana s briljantnim zelenim bojama.

Kada se peroksid ispušta u pupak novorođenčadi prestaje pjeniti, dnevni postupci liječenja mogu se zaustaviti. Ako pupak u novorođenčadi ne liječi čak i nakon što je beba starog jednog mjeseca, trebate se posavjetovati s pedijatrom i razmišljati o ozbiljnijem liječenju.

Je li moguće kupati novorođenče s neželjenim pupakom?

Higijenske procedure su izuzetno važne za zdravlje novorođenčeta. Međutim, svakodnevno kupanje možete početi tek nakon nestanka pupčane vrpce. Prvi put beba, u pravilu, okupa zdravstvene radnike u bolnici. Istodobno, oni ni ne pokušavaju učiniti da voda ne ulazi u ranu, jer će iz ove korice lakše ukloniti. Istovremeno, morate slijediti određena pravila. Na primjer, danas pedijatri više ne preporučuju kupanje novorođenčeta u vodi u koju je dodan kalijev permanganat, jer takvo vrlo slabo rješenje ima sušenje na koži. Međutim, zahtjev za kupanjem djeteta s neželjenim pupkom u prethodno kuhanom i potom hlađenoj vodi ostaje na snazi.

Pa, kako se nositi s pupakom novorođenčeta, već znate.

Što ne raditi?

Do danas pedijatri preporučuju:

 • zapečati pupak novorođenčeta žbukom, jer mora disati, inače će se bakterija uzrokovana infekcijom akumulirati i umnožiti;
 • proces umbilikalne rane više od jednom dnevno, kao što rana brže ozdravlja, manje ga dodirnete;
 • Ne preporučuje se upotreba drugih antiseptika, osim vodikovog peroksida i zelenog briljantnog.

Zašto pupak krvari novorođenčad?

Ako je beba pravilno zbrinuta, tada se umbilikalna rana obično brzo izliječi, a krvarenje se ne opaža. Među najčešćim razlozima zbog kojih je pupak krvav u novorođenčadi, može se istaknuti sljedeće:

 • Značajke pupčane vrpce. Konkretno, ako je previše gusta, može se formirati duboka rana kad se umre, a iscjeljenje će biti odgođeno nekoliko tjedana.
 • Nedostatak zračnih kupki. Ponekad, u novorođenčadi, pupak krvari kad nema pravilne cirkulacije zraka, kao u ovom slučaju, pupčana rana slabo iscjeljuje, pa čak i razvoj infekcije je moguć.
 • Neispravan obrezivanje pupka u rodilištu ili trljanje pupčane rane prslukom ili pelenama.
 • Rano postavljanje djeteta na trbuh. Općenito, do 3 tjedna bolje je da beba spava i leži samo na cijevi ili na leđima.

Čim je mama primijetila krv u pupku, treba poduzeti hitne mjere i prije svega otići do liječnika pedijatara. Ne preporuča se kupati dijete s krvavim pupakom. Umjesto toga, samo trebate obrisati tijelo mokrom spužvom, pokušavajući ne povrijediti ranu.

Što učiniti ako bebin pupak probija?

Za zdravlje djeteta u prvim danima života, od posebne je važnosti poštivanje svih higijenskih standarda i dobre njege. Nažalost, iako informacije o tome kako pravilno nositi pupak novorođenčeta dostupne su svima, ponekad rana može izgladnjivati. Ovaj fenomen ima svoje ime - omfalitis, a njegov uzrok su streptokoki, stafilokoki, pseudo-gnoj ili crijevni bacili. U početnoj fazi bolesti, bebe postaju nervozne, često plaču, gube apetit i loše spavaju. Tada njihova koža postaje crvena oko pupka i postoje izlučevine koje se isušuju i ponekad tvore čak i gnojne kore. Kao rezultat toga nastaje tzv. Plačasti pupak.

Što da radim ako beba ima pupak?

Na prvoj sumnji na omphalitis kod djeteta treba se obratiti pedijatru. Uostalom, ako je uzimajući mokro pupka novorođenčeta, a to pitanje nije ispravno bave, često razvija akutnu upalu gnojni (celulitis), što može dovesti i do nekroze tkiva ili peritonitis. Ako je proces tek započeo, bebi se svakodnevno opskrbljuje obilnom pranje pupčane rane sa 3% otopinom vodikovog peroksida ili otopinom 0,025% furatsilina. Nakon pranja, pupčice se osuše sterilnim zavojem i nanešene zelenom bojom s vatom.

Istodobno, neki pedijatri preporučuju zamjenu sjajnog zelenila s 70% alkohola ili 5% otopinom kalijevog permanganata, kao kod razmazivanja rane zelenom bojom, crvenjenje može biti neprimjetno. Ako se stanje pupka ne popravlja, liječnik može propisati antibiotike djetetu, davati gama globulin ili propisati druge mjere. U svakom slučaju, ako primijetite da je pupak u novorođenčadi namakan ili krvav, kako bi spriječio omfalitis, ne vrijedi liječiti sebi.