Zapravo plivam.

Rođenja

Podsjećam vas - vrata kupaonice su otvorena.

Možda u početku sjedne na stolcu, ne vrijedi. Kada to učini, molim vas.

Zato spuštamo dijete u vodu, cijelu stvar, tako da samo malo lica gleda iz vode. Dijete možete držati samo za glavu - mali prst pod vratom, a ostatak prstiju - ispod stražnjeg dijela glave. Što je glava više uronjena, to je bolje i ako je voda ušla u oči, sve dok se nos i usta nalaze na površini. Odmah možete primijetiti sljedeće: tijelo, koje uopće ne držite, ne potone na dno, već se, naprotiv, pojavljuje. U tom slučaju, prsa i trbuh, u pravilu, izbacuju iz vode. Stoga je nužno regulirati uranjanje tijela drugom rukom, tako da su i prsa i trbuh potpuno pod vodom. Ja privući pažnju - nema opasnosti da voda uđe u uši, ne [1]!

Nakon što je beba u velikoj kupki, odmah ćete shvatiti temeljnu razliku između ove mogućnosti kupanja i namakanja bebe. Vidjet ćete kako je lako da dijete krene bez ikakvog rizika da udara u zidove kupelji.

Pažljivo promatrajte ponašanje djeteta - ako nije aktivan, mirno laži, zijevava, onda je ta voda topla za njega i stoga je loša. Držeći glavu, premjestite dijete u vodu s jednog kraja kupke na drugu. Po prvi put, nema smisla eksperimentirati osobito - svi sudionici u procesu kupanja tek se moraju naviknuti i prilagoditi, ali to je mnogo teže za roditelje to učiniti nego za dijete. U načelu, tri poza su dovoljna za kućnu kupelj - gore opisano, a drugo je plivanje na trbuhu (dijete je okrenuto, brada je između palca i kažiprsta širila se na strane), a treći je sjedio. Ispada da u velikom kupku dijete može već sjediti u neonatalnom razdoblju! Daljnje postupke roditelja ne zahtijevaju posebna znanja - samo zdrav razum. Uostalom, očito je da će se za 15 minuta temperatura vode u kupaonici smanjiti za jedan ili dva stupnja, a ta će temperatura biti poznata djetetu tijekom sljedećeg kupanja. Ako se bojite brzom smanjenju temperature, učinite sljedeće: počnite na 34 ° C i nakon dva ili tri dana smanjite početnu temperaturu vode za 1 ° C. Moramo osigurati da beba u kadi bude aktivna. Ono što dobivate ovisi ne samo o vama, već iu velikoj mjeri o djetetu. Svako dijete ima svoje osobitosti u reguliranju tjelesne temperature, a jednostavno je nemoguće predvidjeti minimalnu temperaturu vode: jedan se nasmiješi na 23 ° C, a drugi vikali na 30 ° C.

Smjernice vremena i temperature su kako slijedi:

- na početku kupanja - 34 °, 15 minuta;

- do mjesec dana - 30-32 ° C, 20-25 minuta;

- za dva mjeseca - 28-30 ° C, 30 minuta.

Naglašavam - to su znamenitosti. Ako beba tiho pliva na 24 ° C u dva mjeseca, to je vrlo dobro i nimalo zastrašujuće. Ali to ne znači da je on tako poseban. Činjenica je da svatko može! Ovo dijete je imao sreće sa svojim roditeljima. Potonji su bez predrasuda, a razina zdravog razuma viša je od prosjeka. Svatko je zainteresiran za produljenje vremena kupanja i maksimalno moguće smanjenje temperature vode. Što više dijete dobije umor, to je ugodnija noć pružena roditeljima.

I neke više informacija i neke preporuke. U vrlo mnogo knjiga o kupanju i plivanju djece detaljno je opisano postupak ronjenja. Tako detaljno da mnogi roditelji to vide kao obavezno. A budući da ne mogu prevladati vlastiti strah, više ne vole da se dijete diše u velikoj kupki. Ako se jako plašite - nemojte roniti. No, bolje je kupati se bez ronjenja nego da se ismijavati i bebu, ispirući je u maloj kupki.

Zapravo, ne postoji ništa strašno o ronjenju - novorođenčad ima vrlo jak refleks koji sprječava ulazak vode u dišni sustav. Ako ne zaronite u roku od dva do tri mjeseca, ovaj refleks umre i možete gušiti. Ali, srećom, postupak kupanja u velikoj kupki je nemoguće, a da u nekom trenutku dijete ne sklizne iz ruke i ne uranja potpuno pod vodu. Nemojte se bojati! Čak je i dobro - pokupiti, staviti ga unutra, pustiti ga da vikne, kašlja i pokle. Istodobno, kašlja i suši svu prašinu koja se nakupila tijekom dana u gornjoj respiratornoj traci. Smirite se - nastavite plivati. Međutim, situacija u kojoj roditelji svjesno organiziraju ronjenje je poželjniji. To bi trebalo biti učinjeno u položaju djeteta na trbuhu. Izgovorite riječ "ronite" i provodite nekoliko sekundi pod vodom. Vrlo brzo će razviti uvjetovani refleks, a samo riječ "ronjenje" bit će dovoljno za dijete da drži dah samostalno.

Svjesno ne pokušavam zavarati glavu s pojedinostima o tehnologiji kupanja: kako zadržati dijete, kako se okrenuti, kako biljku, itd. Vi ćete brzo naučiti sve ovo ako se pridržavate gore opisanih načela.

Jedino što vjerojatno trebate je dječja kapa za podršku. Zašto je to? Prije svega, kako bi postupak kupanja bio ugodniji roditeljima. Očigledno je ipak vrlo teško sjesti ili stajati napola savijeno 30-40 minuta. I ne možete napraviti dijete zdravo zbog pojave išijasa od svog oca. Stoga, u dobi od oko dva mjeseca potrebno je napraviti posebnu kapu, a sada ćemo vam reći kako to učiniti.

- uobičajeni tanak pamučni šešir (kapa);

- komad tanke tkanine veličine pola pelene;

- dva polistirenska bloka, optimalna veličina koja odgovara veličini redovitog pakiranja cigareta [2].

Prvo, pjena je obložena krpom, a zatim fiksirana na kapu, kao što je prikazano na slici. Obratite pozornost - gornji rub rešetaka trebao bi se dizati iznad glave djeteta. Dijete u takvom šeširu uzrokuje osjećaj emocija, podsjećajući na nježnu i plemenitu Cheburashku.

Postupak kupanja u šeširu ne razlikuje se od gore opisane za položaj djeteta na leđima. Tijekom tjedna, postupno uklanjanja djetetove potporne ruke, naučit ćete ga da pluta i moći tiho čitati novine dok plivaju. Kada plivaju sami, djeca često guraju noge od ruba kupelji i brzo plivaju na suprotni kraj, udarajući glavama. Zato sam vam privukao pozornost na činjenicu da se pjene za plastične šipke trebaju ustati iznad glave, štiteći dijete od udaraca odozgo i sa strane. Moguće je da ćete doći do više originalnog dizajna. Na zdravlje.

Od dobi od dva mjeseca, jako je dobro objesiti igračke na tankim užadima iznad kupaonice, tako da dijete, dok plivaju, gleda na njih, malo kasnije, dodiruje ih rukama.

Mjesec kupanja u šeširu je dovoljno da ga skinete: dijete je već naučilo kako pravilno držati glavu, može se posve plivati. Ne radi - nemoj.

Ne namjeravamo ga naučiti plivati. Trebamo samo jednu stvar - za dijete neko vrijeme svaki dan biti u hladnoj vodi, jer je redovita hladnoća izloženost najučinkovitija za poticanje djetetove vitalnosti i njegove sposobnosti da izdrži zarazne bolesti.

Naravno, bit će jako dobro ako dijete uči plivati. Šest mjeseci staro dijete s osmijehom na licu nezaboravan je pogled. No, vrlo je malo roditelja koji mogu pružiti djeci stalno plivanje. U kućnom kupku sve ronjenje završava nakon što dijete počinje sjesti. Bazen u klinici je još jedna stvar, ali čim ga prestanete posjetiti, vještine će brzo nestati. Stoga ponavljam: da ne bi bilo sposobno plivati ​​u djetinjstvu, nije pitanje načela. Utvrđuje se dostupnost slobodnog vremena s roditeljima i dobrobit obitelji. Riješite ga sami, ako ste samo bili udobni.

Najvjerojatnije, vaša obitelj je obična obitelj. I nema sredstva za individualni bazen i instruktor plivanja. Do šest ili sedam mjeseci, vi i vaša beba imate dovoljno kućne kupelji. I nakon toga jednostavno mijenjamo tehniku ​​kupanja - stavimo hladnu vodu u kadu, stavimo gumenu podlogu na dno, sklanjaju lijepe igračke, a dijete će se igrati s njima kako sjedi ili puze, stvrdnjavajući kontakt s vodom.

U svakom slučaju, i bez obzira na dob, potrebno je povremeno kombinirati kupanje i pranje. Dijete je jednom svaka dva do tri tjedna dovoljno, pa, za puzanje po stanu, možda će biti potrebno za jedan dan.

Pranje djeteta koje se kupa u punoj kupelji je kako slijedi. Prije kraja kupanja, potrebno je uzeti plastičnu kantu i napuniti je vodom - najlakši način da ga izvadite ravno iz kupelji. Zatim, uz pomoć dječjeg sapuna (dijete), dijete se nalazi u vodi, možete nekoliko puta i bez rublja (majčinske ruke su puno ljepše). To je sve. Jedan roditelj podiže dijete, držeći je pod rukama, a drugi izlijeva kantu vode na vrh.

Kohl, počeli smo govoriti o kraju kupanja, valja napomenuti: potrebno je nastojati na svaki način osigurati da trajanje postupka bude najmanje 15 minuta. Moguće je da će beba biti hirovita i nećete moći odrediti što želi. Pokušaj, eksperiment. Promijenite temperaturu vode i položaj djeteta u vodi, aktivnije ga kretite u kadi, možda je gladan, a sljedeći put morate mijenjati vrijeme kupanja (ne okusi se sat vremena prije jela, već sat vremena nakon jela).

Vjerujte mi: ne možete predvidjeti sve moguće probleme. No, za rješavanje velika većina tih problema, posebna edukacija nije potrebna.

Na primjer, sin mojih prijatelja u dobi od četiri mjeseca učinio je pravilo da se smeće u kadi [3]. I zimi, a nije bilo vruće vode. Dakle, pripremljen unaprijed, aktivno zagrijavanje vode na sve moguće načine. I on je minutu nakon ronjenja. Pa, ništa nije izašlo - stavio je svoje hlače s elastičnim trakama i držao spremnu kantu s toplom vodom za ispiranje.

Imajte na umu da ako se dijete treba okupati 20 minuta i nastavlja se pristojno ponašati - ne plakati, trzaj, itd., - nemojte žuriti. Ali čim je jedan od sudionika u procesu jako umoran, završavamo.

Što se tiče plačanja u kupelji, dopuštam, ipak, dva praktična savjeta.

 1. Situacija s temperaturom vode često se razvija na takav način da se određena temperatura - na primjer, 28 ° C - dobro podnosi i sa zadovoljstvom djeteta. Ali odmah nakon uranjanja u vodu, oštar kontrast temperatura uzrokuje negativne emocije i potrebno je oko pet minuta da se smiri. Učinite sljedeće: pripremite kadu s temperaturom prihvatljivom djetetu, recimo, 32 ° C, a nakon sigurnog i mirnog zarona ubrzajte brzinu rashladne vode. Na primjer, kako bi se u kupki stalno hladna voda vodila poput tanke struje. Ova tehnika može se koristiti kao komponenta postupaka kaljenja - za aktiviranje hladnih učinaka.
 2. Bez ikakvog razloga, dijete u kadi sustavno vikne. Prije nego kupka nije vikala, ali u kupaonici vikne! Zašto? Nema definitivnog odgovora. Rad roditelja trebao bi biti usmjeren na pronalaženje optimalnih uvjeta za određeno dijete koje prati kupanje. opcije:
 • promijenite doba dana. Za kupanje, primjerice, ne kasno navečer, već navečer rano, ujutro ili poslijepodne;
 • promijenite vrijeme u odnosu na hranu. Neka se, primjerice, ne sat vremena prije obroka, ali sat vremena nakon obroka;
 • promijenite temperaturu vode - u pravilu se radi o stvaranju vode toplije;
 • pokušajte se okupati sa svojom majkom - to jest, prethodno oprana majka uronjena u kadu, nakon čega se tamo dodaje dijete...

[1] Nakon kupanja uklonit ćemo prekomjernu količinu vode, a redoviti kontakt s vodom za uši nije opasan, u tom slučaju, naravno, ako se početak kontakta i navika pojavljuju u neonatalnom razdoblju. Osim toga, neophodno je znati da se vosak za uši neprestano proizvodi u ušnom kanalu, čija je uloga svedena na čišćenje uha od prašine i prljavštine. Vlažavajući sumpor, sprječavamo njegovu pretjeranu akumulaciju i održavamo odgovarajuću čistoću.

[2] Veličina komada pjene može biti drugačija - što je manja, to dijete prirodno diže na vodi, veće, jednostavnije i jednostavnije sve je za bebu i roditelje.

[3] Oprostite zbog neknjiževne riječi "sranje", ali izraz "počiniti čin defekacije", po mom mišljenju, također nije baš pogodan za četveromjesečno dijete.

8 preporuka o kupanju bebe, Dr. Komarovsky

Mnoge moderne majke poznaju ime dr. Komarovskog, poznatog pedijatra i autor serije popularnih knjiga o zdravlju djeteta. Djevojke razmjenjuju svoje knjige, a na internetu mnogo pozitivnih povratnih informacija. Pogledajmo njegove glavne preporuke o pravilnom kupanju novorođenčeta.

1. Mi razlikujemo kupanje od higijenskih postupaka.

Ne treba samo kupati dijete ako je prljavo. Glavni cilj vodnih postupaka je da vaše dijete bude zdravo sprečavanjem različitih bolesti, uključujući kožu i virusne.

2. Kupimo bebu u velikom kupku

Najčešće, roditelji opažaju zamisao o kupanju novorođenčadi u velikoj kupelji s oprezom i zato koriste malu kupelj. Kako se obično događa kupanje? U kuhinji su plamenici uključeni u punoj snazi, prozori su zatvoreni, vrata - Bog ne dopusti, dijete će puhati! I u atmosferi blizu vruće i prljave pustinje Sahare, držeći se rukama, malo dijete brzo se uranja u malu bebu. Dijete je još uvijek premalo za prosvjed. I o zdravstvenim prednostima takvog kupanja i nema sumnje.

Koje su prednosti kupanja u velikoj kupki?

Prije svega, kada se nalazite u odrasloj kupelji, dijete se nalazi u poznatom okruženju. I ne iznenađuje: na 9 mjeseci na sličan način "plivao" s majkom u trbuhu. U velikom kupku dijete nije ograničeno u pokretu i može slobodno kretati ruke i noge. I pokret je razvoj. Mišići su trenirani, izdržljivost srca je povećana, a cijelo tijelo je ojačano. Osim toga, nakon aktivnog plopiranja, dijete obično dobro jede i dobro spava na radost mame i tate.

3. Pripremite mjesto za kupanje unaprijed

Na podu kupaonice smo stavili gumenu podlogu tako da ne skliznete i držite dijete u rukama. Možete staviti malu stolicu i plivati ​​dok sjedite, bez zasjenjenja procesa bolova u leđima. Ali sve dok ga ne uhvatite, najprije je bolje bez visokog naslonjača i okupati se ustajući. Ne zatvaramo vrata kupaonice! Ovo je važno. Inače, dijete može imati problema s ušima kada ga izvadite iz kupaonice, jer će doći do snažnog pada vlage.

Prije kupanja morate pažljivo očistiti kupelj. Preporučljivo je ne koristiti nikakve kemikalije kako bi se izbjegle alergije u mrvicama. Najbolje je očistiti kupku običnom soda za pečenje. Dovoljno je temeljito obraditi kupku jednom tjedno, a ostale dane, ako nitko nije oprao ili namočio praonicu u kadi, možete isprati samo kipućom vodom.

Voda za kupanje odgovara najčešćim iz slavine, nije potrebno kuhati. U slučaju da kvaliteta vode nije važno - koristite filtere za slavinu. Sada razgovarajmo o temperaturi vode.

4. Voda treba biti hladna

Velika kupaonica idealna je za kaljenje djeteta. Mnogi roditelji znaju da je ovaj postupak dobar za njihovo zdravlje, ali ne znaju koliko će staro početi. Bolje je početi otvrdnjavati od ranog razdoblja beba života. Obično od trećeg tjedna, kada umbilikalna rana zaliječi i možete početi plivati. Nerazrješena djeca su manje vjerojatno da će se razboljeti, a majke su manje zabrinute i trčanje s njima kroz bolnice.

Prilikom određivanja optimalne temperature za kupanje, imajte na umu da je u novorođenčadi i odrasloj osobi fizička regulacija tjelesne topline drugačija, stoga nemojte se oslanjati na sebe. U tu svrhu koristimo alkoholni toplomjer koji pričvršćujemo na stranu kupke. Dakle, uvijek ćete znati temperaturu vode i, ako je potrebno, moći nadoknaditi toplo ili hladno. I sad smo došli do najvažnijih stvari i odredili temperaturu koju voda treba biti.

Novorođenče može plivati ​​na temperaturi od 26 do 37 ° C bez opasnosti za zdravlje. Ali odmah se uranja u vrlo hladnu vodu i dalje ne vrijedi. Inače, vaša beba se vjerojatno neće zaljubiti u plivanje, a sve vodene postupke će biti popraćene urlikom mrvica i živaca majke. Učite novorođenče postupno. Za početak, neka temperatura vode bude 33-34 ° C, a nakon nekoliko dana smo ga ohladili za stupanj itd.

Ako beba počne djelovati, a zatim varati, sipati vodu toplo, a zatim ga ohladiti tankim strujanjem. Važno je da ovaj postupak sviđaju svi sudionici procesa. Obratite se kupanju u igru. Pjevajte pjesme djetetu, igrajte se s njim. Zatim možete povećati vrijeme prskanja vode. Hladna voda neće dopustiti da se vaše dijete opusti, aktivno će pomicati ruke i noge. Osim toga, učinak hladnoće ima blagotvoran učinak na kožu, povećava protok krvi, tijelo postaje otpornije na zarazne bolesti.

5. Svakodnevno kupanje djeteta

Čak i ako ste isključili vruću vodu, nema snage, a želite se konačno sakriti u tamnom kutu i opustiti, umjesto da pijete maratone - morate svakodnevno kupati svoje dijete! U nedostatku vruće vode, kuhamo u kantu da napunimo kupku barem pola. Vaši napori neće biti uzaludni. Ulažete u zdravlje bebe.

Sada definiramo idealno vrijeme za tretiranje vode. Optimalno razdoblje je prije noći hranjenja. Nakon što je potrošila puno energije u hladnoj vodi, beba će jesti i spavati satima na kraju sa zadovoljstvom. A mama će imati priliku napokon spavati. Spavanje 5-6, a još više sati za redovite majke novorođenčeta je dar koji ste mogli samo sanjati prije.

Mi radimo masažu, bavimo se gimnastikom

Masaža i gimnastika prije kupanja dodatan je izvor zdravlja za bebu. Trajanje masaže je 10-15 minuta, pogodno mjesto je stol za presvlačenje.

Masažemo u sljedećem redu:

 • položili smo gole novorođenče na leđa i rukama udarali noge, a zatim ručice, ali bez napora;
 • uključite trbuščić i ponovno udarite noge i ruke, zatim stražnjicu;
 • dalje leđa i trbušni trbuščić u smjeru kazaljke na satu s četiri prsta, osim velikog. Zbog toga je prikladno staviti dno ruku na pubis djeteta. Nakon toga, mi udaramo prsa, vrat i glavu;
 • sada je sve isto, ali više ne miluje, već istezanje mišića.

Završenom masažom idite u teretanu. Trajanje je također 10-15 minuta. Polagano uvijte, ispravite, razvijajte zglobove nogu. Idite na ručke i učinite isto. To je sve, nastavite s vodenim postupcima.

7. Pravilno organizirati postupak kupanja

Uronite dijete u vodu tako da samo glava ostaje na površini. Ako voda dođe u uši - ne brinite, nema opasnosti u njemu. Obično kupajte dijete na sljedećim mjestima:

 • Plutamo na leđima. Držimo samo glavu mrvica: mali prst pod vratom, ostatak prstiju drži stražnji dio glave. Primjetit ćete da se na takvom položaju torzo djeteta ne potone, ali pluta na površinu. Stoga, druga ruka uranja tijelo u vodu.
 • Pluta na trbuhu. Mi dijelimo palac i indeks prstiju jedne ruke tako da brada djeteta odgovara. Držimo samo glavu.
 • Sjedimo. Iznenađujuće, ispada da u velikom kupku dijete može već sjediti u neonatalnom razdoblju.

Približno trajanje vodenih postupaka u početnoj fazi je 15 minuta, a do kraja 4 tjedna povećavamo se na 20-25 minuta. Ali nemojte zaboraviti slijediti reakciju bebe, ako beba mirno pliva više od dodijeljenog vremena, onda produžimo postupak, ali je besmisleno okupati više od 40 minuta. Također pogledajte kako novorođenče reagira na temperaturu vode. Ako leži opušteno, ne pomiče se i zijevava na cjenkanje, onda je voda za njega topla i stoga se i dalje može ohladiti.

U slučaju da beba ne voli plivati, a plakati, onda eksperimentirajte s trajanjem, temperaturom ili vremenom kupanja. Na primjer, okupajte sat vremena nakon što je dijete jede. Sjećamo se zlatnog pravila - bez nasilja, pa pokušavamo pronaći optimalne uvjete.

Obratimo se higijenskim postupcima. Moja beba na kraju kupanja. Sapun ga ravno u vodi s bebom šamponom ili sapunom, a onda je sve jednostavno. Jedan roditelj drži dijete pod rukama, a drugi naliježe na kantu vode. Vrijeme je za sušenje.

8. Ne obrišite bebu u kadi

Uzmemo prepone pazuha, stavimo pelenu na glavu i odnesemo mokro u dječju sobu na stol za presvlačenje. Pelena bi trebala biti dovoljno velika da omota bebu u njemu. Ovo je još jedno tajno otvrdnjavanje. I sada nemojte brisati i upijati kožu tako da se osuši.

Nakon što je novorođenče je presušio, biti tretirani s biljnim uljem, kuhana u vodenoj kupelji ili posebne djeca sve maslinovog kožni nabori na tijelo s blazinicom.

Sve! Pročitali ste osnovne savjete dr. Komarovskog o tome kako pravilno okupati i umiriti dijete. Sada zamislite sebe na mjestu mrvicama. On ima dosta napleskalsya i umorni, obrisao ga na suhom, a to je već zagrijati apetit, a to je ukusna Fed majčino mlijeko. Nakon tolikih stvari, možete spavati s čistom savješću i bebom i roditeljima!

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Kako pravilno kupati bebe?

Kupanje beba je važan ritual koji, ako se provede ispravno, čini roditelje sretnim. Na koji način? Pravilno organizirane vodene postupke potiču dobar san za dijete, što znači da će odrasli ljudi također dobiti bolji san. Uostalom, koja je suština večernjih kupanja novorođenčadi? Učinite tako da je beba umorna, nakon čega će jesti s apetitom i čvrsto spavati.

Zašto je kupanje tako važno?

Problem svih majki je da njihove bake / majke malo izobličuju činjenice o majčinstvu. Dakle, od starijih žena često čujemo da nakon rođenja djeteta nema dovoljno vremena za bilo što, muž odlazi na zabavu, a možete zaboraviti na zdrav san. Ali, ako ste pronašli pravo pristupa odgoju djece, svaka nova majka će imati vremena za opuštanje, raditi kućanske poslove, podizati dijete, obratite pažnju na svog muža i svoju voljenu. A jedna od komponenti tako sretnog majčinstva je kupanje bebe.

Treba imati na umu da se dijete treba okupati samo u velikoj kupki. Na taj način dijete može lako premjestiti svoje ruke i noge, voda u velikoj kupelji ohladi sporije, ovo kupanje pomaže djetetu da troši puno energije. Još jedna vrlo važna stvar je da kada dijete potpuno uronjena u vodu, koja je vidljiva samo svojom glavom, prsima dijete provodi pritisak vode, koji mijenja tehniku ​​disanja. Uostalom, svi znaju da je sve pod vodom oko 6 puta lakše. Uz standardno udisanje, ljudski mišići rade učinkovitije. Stoga, kada je bebino tijelo potpuno uronjeno u vodu, on uzima standardni dah, no pluća se potpuno otvaraju. To pomaže ukloniti prašinu i male čestice koje su se u njima nakupile iz dišnih puteva. Ali što je najvažnije - za vrijeme dijete kupka će biti umorni, gladni i smrznuti, nakon čega on jede s užitkom i zaspati za dugo 8 sati.

Koliko je važna kvaliteta vode?

Kada se pripremate za roditelje, važno je unaprijed misliti kako vodu za dijete čistiti i sigurnije. Nije racionalno kuhati ogromnu količinu vode, pa je najbolja opcija instalirati posebne filtre na vodoopskrbni sustav.

Ako dijete pije vodu dok kupanje izravno iz kupke, trebali biste mu dati vodu prije postupaka s vodom, a zatim će se problem riješiti. U svakom slučaju, tijekom plivanja, mrvice se ne mogu spasiti od gutanja vode. Stoga je bolje voditi brigu o čišćenju s alternativnim metodama unaprijed.

Može li djeca roniti?

Ronjenje, kao dio plivanja, bezopasna je i sigurna procedura. Posebnost djetetovog organizma je da mala djeca imaju aktivni refleks koji uzrokuje grč u dišnom putu kada im voda uđe. To znači da dijete ne može ugušiti vodu, jer se dišni putovi preklapaju zbog tog grčeva. Ako dijete ne zaroni unutar dva mjeseca nakon rođenja, rizik od gušenja se povećava, jer se refleks postupno smanjuje.

Ronjenje s djetetom nužno je gotovo od rođenja, kada se umbilikalna rana odgađa. To bi trebalo biti učinjeno u velikoj kupelji, gdje postoji dovoljno prostora za takve postupke. Ako se roditelji boje eksperimentirati s ronjenjem, bolje je da to ne učinite - bilo koji postupak zahtijeva povjerenje u kretanje. Učenje za ronjenje potrebno je kako slijedi: drži dijete pod ručkom, morate glasno reći, a zatim uroniti mrvice s glavom pod vodom i odmah ga odvesti na površinu „Dive!”. U početku, dijete će plakati, ali nakon tjedan ili dva, ronjenje za bebu više neće biti novina. On će razviti uvjetovan refleks, a dijete će zadržati dah s naredbom "Dive!", Nakon toga će mirno i sa zadovoljstvom podnijeti ovaj postupak.

Je li se beba obrijati u bilju?

Kupanje u bilju je prilično potreba roditelja, a ne djeteta, jer beba može biti okupana u običnoj vodovodi. Osim toga, biljke se koriste za dermatološke probleme, a ako mrvice ih nemaju, onda nema potrebe za biljem bilo. Međutim, ako još uvijek odaberete koja biljna tinktura koja se koristi za kupku bebe, bolje je davati prednost seriji. Infuzija je napravljena prema sljedećem receptu:

 • ujutro se preporuča pripremiti infuziju, tako da u večernjim satima ima vremena za upijanje;
 • čašu sekvence koju morate uliti kipuću vodu u količini od 1 litre i pluto s poklopcem;
 • prije uporabe filtra za infuziju kroz gazu izravno u kupelj napunjenu toplom vodom;
 • Moguće je kupati djecu do dobi od dva mjeseca.

U kalij permanganatu, dr. Komarovsky preporučuje da djeca ne kupaju djecu, jer niska koncentracija je beskorisna, a visoko koncentrirana otopina uzrokuje opekline sluznice i kože.

Kada i kako se okupa novorođenčad?

Dijete koje je donijelo samo iz bolnice mora se okupati prema sljedećim pravilima:

 1. U maloj kupki beba se može okupati odmah nakon porodničke bolnice.
 2. Dok se umbilikalna rana ne izliječi, kupanje treba provesti u kuhanoj vodi.
 3. Optimalna temperatura vode za početak kupanja je 33-34 0 za veliku kupku i 36 0 za malu.
 4. Temperatura vode najbolje se mjeri fototermometrom.
 5. Kupanje bi trebalo trajati najmanje 15 minuta.
 6. Moguće je tjedno smanjiti temperaturu vode za kupanje na 10 ° C.

Ako voda uđe u uši, nemojte paničariti - ona će izliti iz ušnih kanala. Da biste se udobno kupali ne samo za dojenčad, već i za roditelje, možete upotrijebiti posebne napuhavajuće krugove za bebe ili kape s plastičnom pjenom koja podrľava bebu.

Potrebno je svakodnevno kupati dijete. Nakon kupanja, važno je liječiti kožu bebe: ako je suho, hidratizira se s posebnim sredstvom, ako je previše mokro, pojavljuje se pojava pelenskog oštećenja, tretirati ga dječjim prahom ili krema. Ako se beba već oporavlja, onda možete i trebate plivati. Samo temperatura vode trebala bi se povećati za nekoliko stupnjeva.

Razvijajte zdravo dijete, dok ste istinski sretni i puni energije. Dovoljno je promijeniti pristup djeci i svi će biti zadovoljni.

Kupanje bebe: savjeti i preporuke dr. Komarovskog

Mladi roditelji veseli prvu kupku za kupanje. Mame i tate brinu o tome kako dijete reagira na vodu, hoće li mu se svidjeti. Uglavnom, kupanje djece prve godine života povezano je s higijenskim postupcima. Međutim, dječji liječnik Evgeny Olegovich Komarovsky u svojim programima i knjigama više puta je naglasio da kupanje ima mnogo širi raspon mogućnosti. Osim toga, dijete će biti čisto, pravilno organizirano kupanje - to je otvrdnjavanje, sprečavanje bolesti i gimnastika.

Što je dobro organizirano kupanje?

 1. Yevgeny Olegovich savjetuje roditeljima da se ne boje da će odmah početi kupati svoje dijete u velikoj kupaonici, potpuno napunjenom vodom. Ima neosporne prednosti u odnosu na bebu kupku:
 • dijete ima sposobnost aktivnog kretanja i gubitka energije;
 • u vodi ga je lakše kretati i disati;
 • obučeni su mišići i srce;
 • spavanje postaje bolje;
 • nosa i pluća se čiste od prašine i prljavštine.
 1. Prije kupanja sama kupka treba očistiti soda za pečenje. Kuhanje vode za kupanje nije potrebno, prikladno i uobičajeno iz slavine.
 2. Najosjetljivije pitanje za roditelje je temperatura vode. Optimalno je od 26 ° C do 37 ° C. Možete početi kupati od 33-34 ° C, postupno se smanjujući. Što je niža temperatura, to bolje. Zašto? To potiče dijete da se pomakne, srce i metabolizam rade aktivnije, povećava se otpornost na infekcije. Općenito, sve se događa zbog čega se vodeni postupci započinju u velikoj kupki. Treba imati na umu da na temperaturi od 35 ° C i iznad ne smije biti temperaturni učinak.
 3. Prije kupanja trebali biste napraviti jednostavnu masažu i gimnastiku.
 4. Vrijeme kupanja svaka obitelj odabire prema svom režimu. No, Yevgeny O. savjetuje razdoblje od 23 do 24 sata. Nakon aktivnog kupanja, dijete dobiva gladne, jede i spava 5-6 sati, a majka će spavati s njim.
 5. Vrata kupaonice nisu potrebna za zatvaranje, kako biste izbjegli oštar temperaturni pad kad dijete izvadite iz kupaonice.
 6. Potrebno je okupati bebu tako da samo malo lice isprekidane. Možete ga držati pod rukom pod glavom ili ispod glave i magare, ali tako da su prsa i trbuh pod vodom.
 7. Do kraja vodenih postupaka, temperatura u kupaonici će se smanjiti za 1-2 ° C. Vrijedno je započeti sljedeće kupanje s ovom oznakom.
 8. Minimalna temperatura i vrijeme kupanja će vam reći bebu. Ali moramo na svaki način težiti najmanje 15 minuta.
 9. U dobi od oko 2 mjeseca, možete koristiti krug za kupanje i objesiti igračke nad kadom kako biste zainteresirali bebu.
 10. Nakon postupaka s vodom, odnesite bebu na stol za presvlačenje, gdje kožu vlažite ručnikom i tretirate ga s kremom za bebe. U ovom slučaju, soba bi trebala biti super.

Umorno dijete je gladno pa mu ne smeta jesti i spavati. Glavni je ključ uspjeha takvih vodnih postupaka pravilnost. Stoga, kako bi beba odoljela infekcijama, kako bi stimulirala njegovu vitalnost, kupanje u hladnoj kupki bi trebalo biti dnevno.

Dr. Komarovsky. Kupanje novorođenčeta.

U tom procesu mogu se izdvojiti dva smjera - epizodni tretman djeteta nakon što zadovoljava njegove prirodne potrebe i higijensku kupelj.

Uobičajene kupke su moguće tek nakon potpunog ozdravljenja pupka.

Kuhana voda za zdravu kožu nije potrebna. Za liječenje djeteta koje je zaprljano i pelene, tekućom vodom uvijek je optimalno na temperaturi od 36 do 37 stupnjeva, sasvim je prihvatljivo odmah ispod slavine, pogotovo ako vaš stan ima takvu slavinu i ima vode u njemu. Ponavljam još jednom: pobrinite se da voda ne padne u neželjeni pupak.

U normalnim uvjetima postojanja novorođenčeta - čistog zraka, sprečavajući pregrijavanje zbog prekomjerne odjeće - umbilikalna rana sa pravilnom njegu potpuno iscjeljuje 10-14 dana života. Do ove točke, opća kupka za kupanje nije potrebna. Higijena tijela održava se tretiranjem kože bebe mekom spužvom umočenom u toploj vodi. U nedostatku pregrijavanja, izlučivanje kože je beznačajno, a prva dva tjedna života može se bez ikakvog sapuna isporučiti. Ako je takva potreba nastala - samo "beba" i pažljivo isprati.

Nakon pranja - nemojte brisati i mokriti!

Treba napomenuti da je pravilno organizirano kupanje jedan od najučinkovitijih načina za očuvanje zdravlja djeteta.

KUPALIŠTE

Mnogi odrasli stričevi i tete ne vide temeljnu razliku između kupanja i pranja. Ja, naravno, poštujem higijenu. No, kupanje bebe uopće nije potrebno, točnije, ne samo tako da je čista.

I autor vam savjetuje da saslušate svoje preporuke kako biste izbjegli mnoge probleme poslije.

Dakle, dobro organizirano kupanje omogućuje vam:

 • učinite dijete čistim;
 • osigurati otvrdnjavanje;
 • spriječiti vrlo veliki broj bolesti - posebno kože i infekcije, i alergijske
 • učiniti dijete kretati i potrošiti energiju, a time i bolje je razviti se, jesti bolje, bolje spavati
 • roditelji i dijete uživaju u svakodnevnom uživanju
 • i još mnogo toga (pojedinosti u nastavku)

Vjerojatno ste čuli da postoje brojne tehnike koje vam omogućuju da naučite djetetu da pliva. Autor nema ozbiljnih argumenata protiv toga (oni, strogo govoreći, ne postoje). Ali moram naglasiti da ljudski tele, opet, s aspekta prirode, nisu baš namijenjeni ronjenju i plivanju. Pečat, naravno, izračunava se, ali čovjek nije. Stoga ne smatram zadatkom učenja plivanja kao obveznog.

GDJE I ŠTO KUPITI

U običnom životu u većini obitelji taj je problem riješen na sljedeći način: odabrana je jedna soba u stanu, u kojoj se svjesno stvara nepodnošljivo uznemirujuća atmosfera uz pomoć grijalice. Vrlo često, ova soba postaje kuhinja gdje su uključeni plinski plamenici. Na stol ili stolice stavlja se posebna beba za kupanje, a na donjoj dječjoj jezgri nalazi se posebna beba pelena, a beba se spušta u vodu uz najveće mjere predostrožnosti, nakon čega se može brzo pratiti temeljito sušenje i omatanje. Kupanje u takvim uvjetima još jednom dokazuje da beba može izdržati svaština.

 • Optimalna kupaonica je kupaonica.
 • Najbolje mjesto za kupanje je velika kupka (redovita, odrasla, lijevanog željeza i sl.)

Zašto velika kupka

Velika kupka dopušta djetetu da pomiče ruke, noge i glavu, bez ikakvog ograničavanja njegovih pokreta - logično je da će kupka biti potpuno napunjena vodom.

U velikom kupku voda se sporije spušta, dopuštajući roditeljima da se ne trnu oko nje i ne stajati s čajnikom u rukama, gledajući termometar svakih 30 sekundi.

Dobro znate da je u vodi mnogo lakše raditi - plivate u morima i rijekama. Uzmite veliki kamen, na primjer. Na kopnu nećete ga skinuti s kopna, već lako u vodi. To je zbog vrlo starog grčkog Arhimeda koji je "izumio" zakon o tome kako se nešto pritisne i gurne na tijelo uronjeno u vodu. U vodi, lakše je ne samo podizati težine, nego i disati - u tom slučaju, naravno, kad je sve pod vodom osim glave.

Mišići dišnog sustava rade u svom normalnom načinu rada, ali njihova snaga se povećava. Pluća su, stoga, bolje ispravljena, a prašina i prljavština, smješteni u bronhije tijekom dana, uklanjaju se iz tijela. I to je sjajno. Uostalom, najvjerojatnije ne živiš u šumi - to znači da je dijete u kontaktu s prašinom i prljavštinom koja je u zraku.

Aktivno se kreće u velikoj kupki, beba ima priliku potrošiti energiju i umoriti, pa se njegov san i apetit poboljšavaju. Osim toga, mišići i srce su obučeni. A ako dijete dobro spava, majka dobro spava, prvo, mlijeko, drugo, snage za različite kućanske poslove i, treće, želju da to učine.

Po mom mišljenju, gore je dovoljno da uvjerimo one koji sumnjaju u prednost velike kupke.

Dakle, mi se preselimo iz teorije u praksu.

PRIPREMA KUPAONICE I KUPAONICE

Prije svega, na podu, koliko je (gumenjak, mramor) gumena prostirka vrlo potrebna.

U kupaonici morate staviti nisku stolicu na koju će sjediti glavna kupačica. Osim toga, poželjno je imati policu - stavit ćemo ga na sat kako bismo plovili tijekom plivanja. Posebna se pozornost treba posvetiti vratima, ali ne iu smislu kojeg ste vjerojatno mislili - zatvoriti vrata. Situacija je sasvim drugačija. Za ljudsko tijelo neprirodno oštra promjena vlage. Kada iz djeteta izvadite bebu u suhi zrak dnevne sobe, mogu se pojaviti problemi (na primjer, uši). Stoga je vrlo važno tijekom kupanja da ne zatvorite vrata kupaonice! I njezina (vrata) mora biti pravilno pripremljena tako da se ne spontano zatvori. To nije jako teško) neće biti moguće prilagoditi šarke - zamijeniti visoku stolicu ili spojiti ručku na nešto u hodniku.

Samu kupaonicu treba temeljito podzanyatsya - temeljito očistiti. Najbolji i najsigurniji način za to je redovita soda za pečenje (ne savjetujem vam da koristite bilo koji drugi proizvod za čišćenje). Nakon čišćenja temeljito isperite, po prvi put, ulijte nekoliko kante kipuće vode. Nakon toga, dovoljno je aktivno očistiti kupelj jednom tjedno, a ako tijekom dana nije bilo koje odraslih osoba koristilo za pranje ili pranje, dovoljno je isprati tekućom vodom iz tuširanja.

Nije potrebno kombinirati sušenje rublja s kupanjem.

Priprema vode

Nema potrebe kuhati vodu.

Apsolutno ne! I dobro je da se dijete tijekom kupanja nekoliko puta gutljaji. Vjerojatno i od rijeke.

Bez smisla je dodati kalijev permanganat (mangan) u vodu. Gotovo da nema stvarne dezinfekcije, a kemijska opeklina moguća su ako dođe u oči.

Najbolja opcija je niz infuzije (takve trave). Prodaje se u ljekarnama i bazarima. Trebate ga puno i izračunajte koliko je lako. Prvo, naglašavamo da pod djetetovim postignućem od dva mjeseca, uopće ništa ne treba dodati u vodu. Redoslijed u načelu ne može se postaviti, ali zašto nešto učiniti bez koje možete učiniti? Iako je jednom tjedno sasvim razumno. Drugo, potrebna je čaša trave za jednu kadu dnevno. Zatim, izračunajte se.

Redoslijed se pržuje na sljedeći način: čaša trave se izlije u posudu s regularnom litrom i napuni kipuću vodu. Posudu se zatvori s poklopcem, a za 3 do 4 sata proizvod je spreman. No, najbolje je to raditi ujutro, 10 do 12 sati prije večernjeg plivanja.

Nakon što se kupka napuni, ulijte infuziju kroz sirup; možete uliti vodu u staklenku još nekoliko puta, isprati i ponovno uliti.

Temperatura vode

Ovo je posebno pitanje koje uzbuđuje sve iznimke. Rješavanje toga zahtijeva nadvladavanje nekih psiholoških prepreka, ali zdrav razum će također pomoći u ovom slučaju.

Prije svega, ne smijemo zaboraviti da je regulacija tjelesne temperature u djeteta drugačija od one u odrasloj dobi. Stoga, ne treba voditi vlastitim osjećajima već reakcijama djeteta. Ukratko, ako su vam ruke hladne, to ne znači da dijete smrzava.

Najbolje je mjeriti temperaturu vode pomoću termometra za alkohol, koji se nalazi u zaštitnom plastičnom kućištu. Takav termometar može biti u kadi tijekom cijelog vremena kupanja, omogućujući vam da stalno pratite temperaturu vode. Najpouzdaniji (u smislu pouzdanosti pokazatelja) termometri se prodaju u foto shopovima. I vrlo je poželjno osigurati da termometar koji ste kupili ne laže.

Temperatura prve kupelji mora zadovoljavati sljedeće uvjete:

 • Dijete može biti preneseno bez štete za vlastito zdravlje;
 • Roditelji mogu bez živčanog stresa prenositi i bez bake;
 • Treba donijeti užitak svima koji su uključeni u proces kupanja.

Najlakši način za rješavanje ovog problema na ovom popisu. Dijete bez posebnog rizika (točnije, bez ikakvog rizika) može se uranjati u kadu s temperaturom vode od 26 do 37 stupnjeva.

Dakle, ne postoji ništa za strah za dijete. Ali prije nego što riješite druge probleme, još uvijek morate odlučiti koja je temperatura vode idealna za kupanje?

Voda ne bi trebala dopustiti da se dijete opusti. Hladni učinak na kožu dramatično povećava protok krvi u mišićima, povećava njihov ton. Srce djeluje aktivnije, biološki aktivne tvari se oslobađaju u krvotok, stimuliraju metabolizam i povećavaju otpornost na infekcije.

Dijete u vodi s temperaturom iznad 35 stupnjeva nema poticaja za kretanje i razvoj. Upućivanje na skakanje s rukama i nogama vrlo je teško. No, takva kupka, u pravilu, ne uzrokuje neugodne senzacije u bebi - nakon svega, premda je mlad, čovjek je čovjek i priroda je lijen. U vodi pokazuje blaženstvo cijelim izgledom, izazivajući uzajamno blaženstvo u mnoštvu prisutnih rođaka.

No, kupanje u toploj vodi ne daje ništa za zdravlje! Možda je bolje oprati (prati prljavštinu) u takvoj vodi, ali je nemoguće okupati se za zdravlje u navedenim temperaturnim uvjetima!

U isto vrijeme, kada je uronjen u vodu s temperaturom ispod 30 stupnjeva, dijete često ima negativne emocije, a ne da je hladno, uopće ne. Ali da bi se ruke i noge pomaknuli da se zagrije, on ne želi i počinje se rugati. I zajedno s njim, bake su bijesne... Pa, nije potrebno pretvoriti početak kupanja u test za sve članove obitelji - to može vrlo brzo razviti negativni refleks u djetetu samo za izgled kupaonice. A dječak vrisnjava u kadi dovodi do povećanja pritiska kod baka, koji se također moraju voljeti i njegovati.

Optimalna temperatura za početak plivanja je 33 - 34 stupnja.

Ta je temperatura malo korisna, ali ugodna. To vam daje priliku da volite postupak plivanja. Samo jedna stvar je važna: ne dugo zadržavati takav temperaturni režim.

Postoji mnogo knjiga koje detaljno opisuju kako smanjiti temperaturu vode i povećati vrijeme kupanja. Ako stvarno želite - izgled, čitanje, obris. Ali sve tablice i grafikoni, u pravilu, mogu se svesti na nekoliko jednostavnih pravila, a nastojimo jednostavnost na vrijeme.

Postoje 3 takva pravila:

 1. Nijedan nasilje nije zabavno za sve.
 2. Što je niža temperatura vode, to bolje.
 3. Što je duže u vodi - to bolje, ali nema smisla više od 40 minuta.

Razgovarat ćemo o tome kako primijeniti ova pravila malo kasnije.

ORGANIZACIJA POSTUPKA I PRIPRAVKA DJETETA

Prvo kupanje u velikoj kupki obavlja se nakon što se umbilikalna rana zacjeljuje - u dobi od 10-14 dana.

Kupanje treba obaviti svakodnevno!

Bez obzira što vam to košta. Vjerujte mi, bolje je provesti 1 sat dnevno na plivanje od nekoliko mjeseci na lutanju oko bolnica. Jasno je da vruća voda može nestati u kući, uopće nema vode - "mi jednostavno nećemo imati ništa". Ali moramo se jako, vrlo teško pokušati - donijeti, zagrijati, možda, a ne potpuno punu kupku, barem pola.

Posebno je pitanje kada (u koje doba dana) kupati? Treba napomenuti da neka djeca - oni su mali (ne više od 10%) nakon kupanja su uzbuđeni: oni ne žele spavati, djelovati, cviliti, trzati noge i sl. itd Potrebno je okupati ih ujutro ili poslijepodne kako ne bi organizirali koncerte noću. Srećom, postoji nekoliko takvih "umjetnika", ali da budem iskren, uopće nema. Upravo to je voda koju roditelji smatraju dobrim, jer dijete - toplo - odmarao se dok je kupao, opušten, a zatim počeo pjevati.

Idealno vrijeme za kupanje je prije posljednjeg hranjenja, odnosno od 23 do 24 sata. Ako sve dobro poduzmete, dijete će se jako umoriti, malo se zamrznuti, jako gladiti, nakon kupanja će jesti s apetitom i spavati bez buđenja (!) Za 5-6 sati, iako sam upoznao djecu koja su noću spavala 6-8 sati bez želje za komunikacijom s mamom.

Možete li zamisliti mamu koja prvih 5-8 sati zaredom spava noću? Ne mogu. Pa, postanite ovakvi... Moram li još jednom objasniti značenje dobrog sna za ženu koja doji?

Priprema bebe za kupanje sastoji se od obavljanja masaže i gimnastike. Jasno je da je kupanje teret na tijelu. I nije loše napraviti malo zagrijavanje. Odmah vas obavještavam da nije potrebno završiti tečaj masažnih terapeuta. Razumjeti principe i sve će biti u redu. A ako nešto izmiješate, to će koštati: nije dobra masaža bolja od nedostatka vrlo dobre masaže.

Do vremena masaža i gimnastika zajedno traju oko 20-30 minuta (10-15 minuta za svaki postupak). Strog slijed: prva masaža, a zatim gimnastika.

Mjesto liječenja je stol za presvlačenje. Stavili smo golo dijete na leđa i započeli masažu, koja se sastoji od dvije faze - milovanje i gnječenje

Obično roditelji dijele odgovornosti između sebe - dok se priprema dijete (masaža i gimnastika), druga priprema kupku (ispire, ulijeva vodu, doda infuziju žice, mjeri temperaturu, postavlja sat, visoku stolicu, priprema pelenu za čišćenje). Nažalost, prisutnost oba roditelja nije uvijek moguća, ali s pravilnom organizacijom i jedna osoba može se dobro nositi. Prvo pripremamo kupelj - temperatura vode je jedan ili dva stupnja veća od planiranog (izmjena činjenice da se hladi za pola sata, što je potrebno za masažu i gimnastiku), nakon čega se dijete uzima.