Niska voda tijekom trudnoće

Zdravlje

Danas ćemo govoriti o čimbenicima pojave oligohydramnios, simptomima manifestacije, načinu liječenja i kakve posljedice mogu nastati za bebu i buduću majku.

Smanjenje količine amnionske tekućine naziva se niska voda. U medicini se vjeruje da je ovo patološko stanje koje narušava normalni tijek trudnoće. Takav fenomen je vrlo rijedak - samo 4% slučajeva.

Zašto je prisustvo amnionske tekućine tako neophodno za bebu:

 • ovo je njegova zaštita od ozljeda;
 • omogućuje fetusu kretanje, što doprinosi njegovom pravilnom razvoju;
 • bliže datumu rođenja pomažu djetetu da preuzme ispravan položaj;
 • kada se fetus kreće, žena osjeća glatke pokrete koji ne uzrokuju njezinu bol.

Znakovi niske vode

Pojava sljedećih simptoma može govoriti i biti signal signala male vode:

- Nema simptoma, stanje zdravlja budućih mama je unutar normalnog raspona;

- o smanjenju ovog parametra može se naći pomoću ultrazvuka.

- Žena se osjeća dobro, osjeća suhe usta;

- kretanje djeteta popraćeno je boli;

- s vremena na vrijeme u donjem dijelu trbuha postoje boli;

- Veličina trbuha i stanje maternice ne odgovaraju gestacijskoj dobi.

Ispod je tablica s parametrima IAI (indeks amnionske tekućine) tijekom trudnoće:

Što uzrokuje nisku vodu

Brojni razlozi doprinose niskom rođenju trudnice:

 • Stečena malformacija bubrega, u kojoj se, u pravilu, nedostatak vode očituje od prvog tromjesečja trudnoće
 • Kronična bolest kod žena (dijabetes, itd.)
 • Neuspjeh metabolizma
 • dehidracija
 • nikotin
 • Odgođena zarazna bolest (hladnoća, gripa i druge bolesti)
 • Bolest genitalnog sustava
 • Ako mijenjate bebu
 • Propuštanje amnionske tekućine

Posljedice niske vode

Smanjenje volumena amnionske tekućine može postati opasno i nositi ozbiljne posljedice za bebu i vrlo buduću mamu i dovesti do brojnih komplikacija:

 • Zidovi maternice počinju čvrsto stati na fetusnu vrećicu zbog onoga što se dešava na mrvicu. Teško je da se dijete pomiče i neodgodiv je položaj koji dodatno prijeti klupskim nogama, zakrivljenosti kralježnice i koalescencija fetalne membrane s kožom.
 • Uz dugi kontakt fetusa i amnionskog mjehura, mogu se pojaviti niti koji izgledaju kao vrpce i niti (Simonartove snopove). Njihova formacija može dovesti do amputacije fetusnih udova i drugih ozljeda.
 • U drugom i trećem trimestru žena stalno osjeća bol u donjem dijelu trbuha. Mješanje mrvice buduća mama osjeća bol.
 • Slaba radna aktivnost, koja je popraćena jakim kontrakcijama, a cerviks je vrlo sporo otkrivena.
 • Na kraju rada može početi krvarenje.

Malarija u 20-21 tjednu trudnoće

U pravilu, oligohydramnios se dijagnosticira od drugog tromjesečja trudnoće (približno od 21. tjedna). Zahtijeva izuzetno pažljivo i konzistentno ispitivanje kako bi se identificirale kromosomske abnormalnosti i ozljeda fetusa. U tom je razdoblju vjerojatnost njihove pojave znatno veća nego kod drugih.

Malarija u 31-34 tjednu trudnoće

U kasnijim fazama trudnoće, od oko 31 do 35 tjedana, broj amnionske tekućine najčešće se smanjuje zbog curenja amnionske tekućine. Možete koristiti posebne jastučiće kako biste utvrdili istjecanje vode.

Liječenje niske vode

Za povećanje količine amnionske tekućine umjetnim sredstvima trenutno je nemoguće. Otkrivena patologija prije 28. tjedna trudnoće često se preporučuje zbog prekida jer je nemoguće predvidjeti sve posljedice i ishod.

U kasnijim razdobljima, žena je hospitalizirana u bolnici, gdje će se provoditi brojne aktivnosti za potporu fetalnom životu.

Plan liječenja izrađen je pojedinačno za svaku ženu, ovisno o uzroku pojave niske vode.

Uz propisane lijekove potrebno je provesti i studije koje pomažu pratiti stanje djeteta i zadržati količinu amnionske tekućine pod kontrolom: ultrazvukom, Dopplerom, kardiotokografijom.

Ako liječenje nema očekivani učinak, liječnik može odlučiti o ranoj dostavi carskim rezom.

Malo smanjenje amnionske tekućine smatra se normalnim i ne liječi, ali zahtijeva stalno praćenje liječnika, ograničavanje snažne tjelesne aktivnosti i poštivanje dobroćudnog režima.

Pojava niske vode u žena ne uvijek postaje jamac patologija i ozljeda fetusa. Samo za liječnika postaje signal za pažljiviji i pažljiviji nadzor tijeka trudnoće. Pravodobno odstupanje od norme volumena amnionske tekućine i početka liječenja, u pravilu, ima povoljan ishod.

Malovodie je ovaj uzrok za paniku ili privremeni fenomen?

Amnionska tekućina igra važnu ulogu za normalan razvoj djeteta u bilo kojem tromjesečju trudnoće. Njihove funkcije su davanje bebe hranjivim tvarima, zaštitu od mehaničkih ozljeda. Tijekom rada, amnionska tekućina potiče rano cervikalnu dilataciju. Dijagnoza umjerenog nedostatka vode za vrijeme trudnoće u bilo kojem trenutku, bilo da je 20 ili 37 tjedana, alarmantna je i traži informacije o ovoj patologiji - što prijeti, kako to utvrditi i što učiniti.

Medicinska definicija

Prema klasičnoj definiciji, sličan zaključak se daje ženama u 40-41 tjednu trudnoće, ako se količina amnionske tekućine smanji na 500 ml ili manje. Ova formulacija uzima u obzir odstupanje od norme samo prije porođaja. No, u međuvremenu, neishranjenost može biti isporučena i na 20 i 30 tjedana, a na 37, što je bliži rođenju, više placenta "dobi" (37, 38, 39 tjedana).

Tijekom 9 mjeseci razvoja djeteta, količina amnionske tekućine stalno se mijenja. Njegove specifične vrijednosti za svaki tjedan trudnoće postale su poznate kao rezultat brojnih studija. U svakom trenutku, situacija može nastati kada je količina amnionske tekućine nenormalno niska. Liječnici dijagnosticiraju i propisuju tretman niske vode tijekom trudnoće, pri čemu se utvrđuje posebni pokazatelj - indeks amnionske tekućine (IAG), koji za svaki tjedan ima prosjek i raspon norme, ima za svaki tjedan (od 16. i poslijepodne - 20, 30, 34, 35, 36, 37, 38, 39), te dodatno za svaki stroj za ultrazvuk nalazi se tablica tih pokazatelja.

S obzirom na težinu, razlikovati umjerene i teške niske vode tijekom trudnoće. S prvim tipom bolesti se lakše rješava. Stanje će se vratiti u normalu, ako se trudna majka prestane nervozirati, počinje racionalno jesti, posvećuje više pozornosti njezinom zdravlju - to je dovoljno za to i stvari će se poboljšati, a to se odnosi i na uvjete od 37 do 39 tjedana. Drugi je slučaj ozbiljan problem za ženu. Da biste je uklonili, morat ćete otići u bolnicu i proći kroz terapiju.

Malarija u trudnica je dinamična država. Njegova tendencija je nepredvidiva - može iznenada pojaviti i nestati u bilo kojem trenutku. Riječ je o funkcionalnom odstupanju ako je bila na 20. tjednu trudnoće, a nestajala je 32. tjedna, a posljednjih tjedana 37-39 i daljnje smanjenje vode smatra se normalnim. To su privremeni poremećaji koji se ne smatraju patološkim.

Trajno anomalno stanje tijekom nekoliko tjedana, tj. Ozbiljan nedostatak vode znak je teških odstupanja u razvoju djeteta i tijekom trudnoće. Prema statistikama, učestalost ozbiljne patologije - 0,2-0,3% svih slučajeva. U svakom od njih, abnormalnosti u razvoju fetusa i placente vidljive su na ultrazvuku.

Sprječavanje oligohydramnios se provodi tijekom trudnoće - na primjer, u 34 ili 35 tjedana, ali tijekom razdoblja planiranja rođenja djeteta.

Patološki čimbenici

Svaka trudnica, bez obzira na dob i broj rođenih, može se suočiti s ovim problemom. Šifra promatrana nedostatka vode tijekom trudnoće uzroka može biti kako slijedi:

 • poremećaja metaboličkih procesa u tijelu;
 • oštećenje fetalnog mjehura;
 • hipertenzija;
 • ovisnost o nikotinu u trudnica;
 • ozljede tkiva koje štite vodeni kaput;
 • višestruka trudnoća;
 • dehidracija uzrokovana povraćanjem ili proljevom;
 • učinak bakterijskih infekcija i virusa;
 • preeklampsija;
 • genetske abnormalnosti u razvoju djeteta;
 • prekomjerne tjelesne težine;
 • dijabetes melitus;
 • perenashivanie trudnoće.

Medicina još uvijek ne zna koja je od znakova niske vode iz gore navedenog popisa važna uloga u smanjenju količine amnionske tekućine. Hipertenzija utječe na 90% očekivanih majki. Samo 4% ovih žena kasnije se suočavaju s teškom bolesti.

U kasnijim razdobljima rađanja (počevši od 32 tjedna) pojavljuju se problemi zbog puknuća mjehurića. Tijekom ponavljanja, voda postaje sve manja kad placenta stari.

Većina uzroka niske vode tijekom trudnoće uspješno se uklanja odgovarajućim liječenjem. Paničarenje ne vrijedi. Liječnici su nemoćni s genetskim abnormalnostima u razvoju djeteta, koji se otkrivaju ultrazvukom. U drugim slučajevima može se liječiti umjereni nedostatak vode i rađati se zdravo dijete.

efekti

Teško je predvidjeti što će trend niske vode biti u ovom ili onom slučaju, jer moguće komplikacije niske IAP mogu biti:

 • Smanjenje stijenki maternice stvara dodatni pritisak na fetus. Mora se saviti, sjediti neugodno. Ovakvu situaciju ugrožava činjenica da beba može saviti kralježnicu, razviti klupko. Vjerojatno će koža rasti u ljusci fetusa. Tkiva bebe osušiti se i namrštiti.
 • Produljeni intimni kontakt mokraćnog mjehura i dječje kože uzrokuje pojavu simonartnih ligamenata. Formacije omotaju bebu, ometaju njegove pokrete. Ako utječu na pupak, cirkulacija je poremećena. Posljedice su kašnjenja u razvoju. Ekstremni slučaj - smrt fetusa.
 • Poznato je što je opasna plitka voda tijekom trudnoće izravno za trudnicu. Ovo nije bol u trbuhu. Posebno teško u drugom i trećem tromjesečju. Svako kretanje fetusa uzrokuje nelagodu. Osjetljivost se povećava od 36. tjedna, jer je dijete već veliko.
 • Tijekom rada, maternica se polako razgrađuje. Kontrakcije su bolne, ali nisu produktivne. Žena može otvoriti krvarenje.

Vjerojatnost negativnih posljedica za fetus se povećava kada se umjerena niska razina vode rano razvija. Ako usporedite probleme s tekućinom 20. i 33. tjedna, tada u prvom slučaju rizik od deformacije je veći. Ova izjava vrijedi u situaciji kada se količina vode ne vrati u normalu unutar 30 dana.

Rani simptomi

Umjerena plitka voda ne prati izraženi znakovi i zdravstveni problemi. Ovo je glavna poteškoća u odnosu na slučaj, ako postoji izražen nedostatak vode. Nisu svi ginekolozi tijekom pregleda odredili patologiju. Liječnik može primijetiti odstupanje između opsega trbuha i trajanja trudnoće.

Točna dijagnoza se provodi nakon nekoliko ultrazvučnih postupaka. Koristeći se ovom tehnikom izračunava se količina vode, ozbiljnost bolesti i analizu stanja bebe. Sjednice se održavaju nekoliko puta tijekom 1 ili 2 mjeseca.

Žena bi trebala biti zabrinuta ako ima bol u abdomenu. Svako kretanje fetusa uzrokuje pogoršanje. I opće stanje ostavlja mnogo želja: trudna žena osjeća mučninu, slabu, suhu usta.

Medicinska pomoć

Liječenje niske vode ovisit će o vrsti i uzroku razvoja. Ako je umjerena manjkavost norma, onda će se tretira na ovaj način: trudnici će se savjetovati da se opustite, slijedite prehranu, uzmite vitamine i povremeno konzultirajte s ginekologom. Ako to nije učinjeno, ili kada poduzete mjere ne pomognu, situacija se pogoršava, žena će morati ići na odjel patologije trudnica.

Kada dijagnosticira smanjenje vode, pacijent se šalje u bolnicu radi dodatnog istraživanja. Potrebno je podvrći ultrazvuku, kardiotokografiju, donirati krv i urin u laboratorij. Ispiranje na vodi pomoći će da saznate o curenju amnionske tekućine.

U kasnijim fazama trudnoće (37 i više od 38 tjedana), amnioscope može proći kroz cervikalni kanal. Ginekolog će provesti točne testove tekućine koje neće štetiti djetetu.

Ako identificirate fetalne malformacije, žena će biti ponuđena da prekinete trudnoću. U slučaju odbijanja, oni će biti tretirani bez promjene metode Buduću majku dobit će istu pomoć kao u nedostatku abnormalnosti u djeteta.

Ako se ozbiljne anomalije opažaju u 20 tjedana, pacijentu će se tražiti da razmisle o abortusu. Ova odluka ima svoj razlog - nesposobnost predvidjeti ishod trudnoće. Istina je da se u većini slučajeva situacija mijenja za rođenje djeteta, a ljudi su žalili cijeli život koji su dali u uvjeravanju liječnika.

Način tretiranja niske vode ovisi o nekoliko čimbenika:

 • razlog zbog kojeg se razvio;
 • težina niske vode;
 • gestacijska dob

Najčešći lijek propisan za trudnice je Actovegin, zbog svoje sposobnosti da održava normalno stanje djeteta u mnogim kritičnim situacijama. Posljedice niske vode su veće u stupnju prijetnje fetusu, ovisno o tome kada se pojavilo, ranije, što je kritičnije. Što to znači? Na primjer, niska voda u 20. tjednu i 30. se razlikuje po tome što se u prvom slučaju povećava rizik od odgođenog razvoja i pojave deformacija. I kod 32 tjedna i više, iscrpljenost vode u većini slučajeva nastaje uslijed propuštanja vode. Otkriveni nedostatak vode tijekom trećeg semestra (27., 28., 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 36., 37., 38., 39., 40. tjedna) je razlog zašto je žena poslana u odjel za antenatalnu bolest i propisala niz postupaka: unos vitamina B, C i drugih, kao i primjena pripravaka Curantila koji utječu na cirkulaciju krvi u placenti na najbolji mogući način. Ili Actovegin, osiguravajući isporuku kisika fetusu. Razvoj niskog protoka u prvom tromjesečju (od 20 do 27 tjedana) - nepredvidiv je na osnovi, čak ni liječnici se ne obvezuju predvidjeti ishod takve trudnoće i preporučiti prekid trudnoće.

IAI se izračunava pomoću ultrazvuka - subjektivan ili objektivan način, podaci koji se dobivaju na kraju, u usporedbi sa tablicom normi amnionske tekućine tijekom svih tjedana. Na primjer, u 16. tjednu, granica IAI standarda je 73 - 201 mm. 20 tjedan: 86 - 230 mm; Tjedan 30: 82-258; 31: 79-263; 32: 77-269; 33: 74-274; 34: 72-278; 35: 70-279; 36: 68-279; 37: 66-275; 38: 65-269; 39: 64-255; 40: 63-240. Prema tome, rezultati dobiveni u različitim tjednima, nakon usporedbe, pokazuju polihidramnios ili nisku vodu.

U međuvremenu, postoji prosjek, koji se smatra normom. Tjedan 20 - 141 mm; 30-145; 31-32 - 144; 33-143; 34 do 142; 35 do 140; 36-138; 37-135; 38 do 132; 39 do 127; 40 - 123.

Uz jednokratnu ultrazvučnu studiju, dijagnoza oligohydramnios nije odmah napravljena, budući da se amnionska tekućina mijenja tijekom cijelog razdoblja trudnoće, njihov kvantitativni sastav ovisi o tjednu trudnoće i rastu djeteta. Osim toga, za svaki ultrazvučni stroj ima svoj stol.

Niti svaka žena može se pohvaliti izvrsnim zdravljem, tako da tijekom trudnoće ne možete izbjeći uzimanje raznih lijekova, na primjer, istih vitamina. Često imenovanje liječnika je Actovegin, pridonoseći normalnom razvoju djeteta. Štoviše, on može biti imenovan u bilo kojem trenutku, a ponekad može imenovati i Actegina za još jedno razdoblje planiranja trudnoće, na primjer, ako postoji smanjena količina krvi.

Oblik lijeka lijeka je odabran od strane liječnika ovisno o stanju žene i stupnju do kojeg se ta bolest izražava. Actovegin je dostupan u tabletama, mastima, apmulama, kremi, gelu. U trudnoći, Actovegin se ne smije uzimati na temelju vlastitih razmatranja, a nakon čitanja pregleda, čak i ako je poznata standardna doza propisana od strane liječnika - Actovegin nije obični analgin koji se može piti bez uputa liječnika. Uvijek i svi lijekovi imaju nuspojave, a postoji opasnost od alergijske reakcije. Samo liječnik pojedinačno izračunava dozu, vrijeme i način uporabe takvog lijeka kao Actovegin. Uostalom, liječnik, temeljen na stanju trudnice, može propisati Actovegin u pilulama i može propisati tijek liječenja u obliku injekcija, au kritičnim situacijama Actovegin se može primijeniti parenteralno.

Umjerena plitka voda - to nije najgora prijetnja pri nošenju malog čovjeka. Najvažnije je prestati živjeti, paziti na svoje zdravlje i reagirati na probleme na vrijeme.

Malarija tijekom trudnoće: lako dijagnosticirana, uspješno liječena

Ako je budućoj majci dijagnosticirana "niska voda", to nije razlog za paniku.

Nestašica vode se može liječiti, a ako se pravodobno otkrije, ni na koji način se ne smatra jamstvom teških porođaja i zdravstvenih problema za bebu i majku.

Uzroci bolesti

Ni doba buduće majke niti broj rođenja ne utječu na pojavu bolesti.

Vrlo često, ova patologija izaziva hipertenziju, metaboličke poremećaje, bolesti mokraćnog sustava ili genitalne organe.

Često, oligohydramnios se dijagnosticira u višestrukim trudnoćama i ponovnom sjetvu.

Drugi mogući uzrok bolesti je nerazvijenost epitela, koji pokriva vodenu membranu ili smanjenu sekretornu funkciju ove membrane.

Nažalost, neke abnormalnosti u razvoju djeteta mogu uzrokovati nedostatak vode (na primjer, patologija razvoja bubrega ili lica).

Simptomi bolesti

Malovodu se mogu dijagnosticirati sljedeći simptomi:

 • veličina maternice ne odgovara razdoblju trudnoće
 • majka doživljava bol prilikom premještanja bebe
 • redovita bolna bol u abdomenu
 • slabost
 • suha usta i mučnina

Kako započeti liječenje ne-razvojne trudnoće? Preporuke liječnika u ovom članku.

Temperatura u prvih tjedana trudnoće: kako je sigurno smanjiti? Učimo iz ovog članka.

Što je opasna niska voda tijekom trudnoće?

Nedostatak vode - signal za činjenicu da postoji mjesto za neke patologije trudnoće, koje, na prvom mjestu, utječu na razvoj bebe.

Amnionska tekućina ne samo da ima zaštitnu funkciju: oni sudjeluju u metabolizmu između bebe i majke, a sadrže kisik, vitamine, soli, hormone i druge korisne tvari. Pomažu u zaštiti fetusa od opasnih infekcija i drugih nepovoljnih čimbenika.

Treba shvatiti da količina amnionske tekućine varira tijekom različitih razdoblja trudnoće. U trećem tromjesečju trebalo bi biti oko 1-1,5 litara. Ako su pokazatelji trudne žene ispod tih vrijednosti, moguće je govoriti o niskoj vodi.

Niska voda se događa:

 • umjeren (ne prenizak)
 • izražen (ozbiljno ispod normalnog)

U drugom slučaju, hospitalizacija trudnice na odjel patologije trudnoće je potrebna. To je zbog činjenice da bi medicinsko promatranje trudnice s sličnim problemom trebalo biti trajno i liječenje se ne može izbjeći.

Ostavljanje oligohydramnios (osobito izraženo) bez liječenja je da život djeteta bude pod velikim rizikom. Evo samo nekoliko opasnosti koje ta dijagnoza može značiti:

 • Malformacije djeteta
 • Rizik od kompresije pupkovine i kao posljedica smrti djeteta fetusa
 • Intrauterna infekcija fetusa

Dijagnoza bolesti

Potrebne analize i ispiti

Malovićie je detektiran na ultrazvuku. No čak i bez posebne opreme liječnik može napraviti tu dijagnozu.

Za to će otkriti da opseg trbuha i visina dna maternice trudne žene ne zadovoljavaju rok, a žene pritužbe na malu aktivnost fetusa samo pojačavaju dijagnozu. Osim toga, tijekom vaginalnog pregleda može se vidjeti ravni fetalni mjehur.

No liječnik se neće oslanjati samo na pregled: trudnica, u kojoj liječnik postavlja pitanje dijagnoze "niske vode", obavlja ultrazvuk i dopplerografiju.

CTG će pružiti informacije o srčanom ritmu djeteta, a mrlje i standardni testovi pomoći će identificirati sam uzrok niskoj vodi, koji treba prvo riješiti.

Samo opsežna dijagnoza, kao i postavljanje ozbiljnosti niske vode, mogu dati osnovu za odabir tijeka liječenja.

Kakvu glazbu tijekom trudnoće ima pozitivan učinak na budućnost bebe? Saznajte ovdje.

Zašto se trudnice ne mogu kupati? Pitali ste - mi odgovorimo.

Liječenje i prevencija trudnoće

liječenje

Sve ovisi o ozbiljnosti bolesti i razlozima za to. Na primjer, ako je nedostatak vode izazvao metabolički poremećaj u trudnoj ženi (pretilost), žena bi bila propisana za promjenu prehrane i prehrane.

S umjerenim polihidramnima obično trudnica tretira se izvanbolničko. Obavezna su redovita konzultacija s liječnikom, uzimanje posebnih lijekova, smanjenje fizičkog napora i tjelesne aktivnosti.

Često se stavlja "dvostruka" dijagnoza: starenje placente i oligohydramnios. To zahtijeva upotrebu određenih lijekova, jer se razvija opasna patologija trudnoće - placentalna insuficijencija. Najčešće propisani lijekovi su Curantil i Actovegin.

U slučaju akutne manjkavosti vode, obvezno je primati u bolničko liječenje. Ako je rizik od fetalnog života prilično visok, liječnik može propisati carski rez. Ako gestacijsko razdoblje dopušta, a dijagnoza ne podnosi druga rješenja, pribjegavaju ranoj dostavi.

prevencija

Nažalost, ne mogu postojati izravne preventivne mjere za nedostatak vode. Istina, postoji nekoliko jednostavnih pravila koja smanjuju rizike ove patologije. Nije im teško pratiti gotovo svaku trudnicu:

 • Izbjegavajte ozbiljan fizički napor, nemojte dizati težine od samog početka trudnoće
 • Pratite vašu prehranu, pojedite razlomak, najmanje pet puta dnevno. Napustite brze hrane i druge "opasnosti", kako biste pratili dobitak težine
 • Provesti sve testove pravodobno, kako bi se ispunili svi doktorski propisi, tako da u slučaju opasnosti, postavite dijagnozu na vrijeme
 • Pješačenje na svježem zraku, opuštanje, pozitivne emocije, sposobnost opuštanja. Bez obzira koliko govorite o psihologiji trudne žene, važnost ovog aspekta neće se umanjiti. Nažalost, stalni stres i nemogućnost kontrole vlastitih osjećaja, na ovaj ili onaj način, utječu na tijek trudnoće. Stoga je od ove točke potrebno započeti cijeli proces pripreme za nošenje bebe.

Nemojte se bojati ove dijagnoze, teški nedostatak vode nije toliko uobičajen. No, ako se radi o dijagnozi, medicinska intervencija se ne može izbjeći.

Umjesto zaključivanja:

 • nedostatak vode je nedostatak amnionske tekućine koja utječe na metaboličke poremećaje između majke i bebe i može dovesti do ozbiljnih problema rasta i razvoja djeteta;
 • pravodobna dijagnoza i izvršenje svih medicinskih propisa za trudnice ukazuju na povoljnu prognozu ishoda trudnoće;
 • u niskoj vodi, uzrok ove patologije, koji zahtijeva korekciju, nužno je identificiran;
 • s umjerenim niskim protokom, trudnica tretira na ambulantnoj osnovi, teški oblik bolesti zahtijeva hospitalizaciju;
 • ako je dijagnoza izravna prijetnja za život djeteta, a razdoblje trudnoće hipotetički uključuje dostavu, vjerojatno će se stimulirati rad ili će se provesti carski rez;
 • pojava niske vode ne ovisi o dobi trudne žene, niti o broju rođenih;
 • čest uzrok izazivanja ove patologije je slab metabolizam, stoga žene s pretilosti preporučuju liječnici prije planiranja djeteta da ode na dijetu

Želite li naučiti kako napustiti trudnicu? Korisne preporuke u ovom članku.

Može li trudna "Bioparox"? Učimo iz ovog članka.

Dijagnoza niske vode tijekom trudnoće: koji su uzroci i kakve su posljedice

Čak i ako ste nakon sljedećeg istraživanja čuli strašnu dijagnozu: nedostatak vode, paničite paniku! Nedovoljna količina amnionske tekućine nije rečenica, već samo simptom. Osim toga, postoje razni stupnjevi nedostatka vode i, možda, za vaše tijelo, takvi pokazatelji su norma. Vrijeme je da shvatite što je nedostatak vode tijekom trudnoće, uzroci i posljedice kojih ste zabrinuti.

Što je amnionska tekućina?

Vaše tijelo, kao sat, prilagođeno je za nošenje i rađanje djeteta. Ne samo da je fetus zaštićen placentom, već u amnionskoj tekućini, koji istodobno služi kao hrana i štiti ga od vanjskih učinaka infekcija. Ove amnionske vode sadrže vitamine i hormone, soli i kisik potrebne za rast bebe. Svi uđu u tijelo djeteta kad se proguta.

Zanimljivo! Jeste li znali da amnionska tekućina mijenja svoj okus, ovisno o tome što ste jeli? I primjećuje se da dijete s užitkom gubi vodu, ako jedete tortu ili voće. O tome što jesti, tako da trudnoća može nastaviti bez problema, pročitajte knjigu Tajne pravilne prehrane za buduću majku >>>

Nažalost, ne samo da hrana može utjecati na amnionsku tekućinu. Infekcije i virusi lako prodiru u amnionsku tekućinu koja nepovoljno utječe na razvoj djeteta. Kao rezultat toga, kvantitativne promjene u amnionskoj tekućini, i dijagnosticiranje, na primjer, niske vode.

Nedostatak vode - što je to?

Niska voda je odstupanje od normalne količine amnionske tekućine u smjeru smanjenja. Razlikuju umjerene i teške oligohidrame. U potonjem slučaju količina amnionske tekućine se smanjuje za 3 ili više puta.

 • Prva dobra vijest: ovo odstupanje je prilično rijetko, medicinski pokazatelji kreću se od 0,7 do 5,5%, pa čak i najveći broj obilježava umjerena niska voda tijekom trudnoće, što se ne smatra kritičnim;
 • Drugi argument je pozitivno - u prvom i trećem tromjesečju oligohidramnion, posebno umjerena, nije 100% prijetnja za razvoj djeteta, a to je čak i moguće da mala količina amnionske tekućine imate genetske osnove.

Tablica indeksa amnionske tekućine

Količina plodove vode može se odrediti omjer volumena želuca i visinu maternice, kao i tijekom ultrazvučnog pregleda (vidi članak o temi: Je li to moguće odrediti gestacijsku dob ultrazvukom >>>).

Mjerenja tijekom ultrazvuka

 1. Tijekom ultrazvuka određuje se prisutnost tzv. Slobodnog džepa. Ovaj džep nije ništa poput udaljenosti između bebe i prednjeg zida vašeg trbuha;
 2. Liječnik može sumnjati u nedostatak vode ako je taj prostor manji od 2 cm, brzinom od 5 cm;
 3. Istodobno ćete izračunati indeks amnionske tekućine, princip je isti, ali mjerenja se obavljaju na četiri različite točke oko bebe. IAW je norma određena tjednima, ali imajte na umu da čak i tijekom dana podaci mogu lagano oscilirati.

Primljene brojke u mm su potvrđene prema tablici. Zanimljivo je da prosječni pokazatelj dosegne svoj vrhunac u tjednu od 27 do 156 mm, a na 42. dan padne na 110 mm. Također postoje moguće fluktuacije u tablici, opet po tjednu:

Dakle, nedostatak vode tijekom trudnoće 32 tjedna dijagnosticira IAG manji od 77 mm. (pročitajte trenutni članak: ultrazvuk u 32 tjedna trudnoće >>>), dok u 22-26 tjednu samo 89 i ispod IAG.

Rutinska mjerenja

Možete govoriti o nedostatku vode u slučaju kada veličina maternice i obujam trbuha ne odgovaraju vašem gestacijskom dobu, ali nitko vam neće dijagnosticirati bez dodatnog ultrazvuka.

Što je opasna niska voda?

Nedostatak vode je znak da je došlo do određenog neuspjeha u vašem tijelu. Uzroci nestašice vode u trudnoći, a to je tih genetskih poremećaja, ili rad placente i amnionske tekućine proizvodnje pod utjecajem vanjskih čimbenika, uspostaviti će stručnjak, ali da takvo stanje može biti opasno - to je činjenica.

istraga

Provjerite popis opasnih plitki tijekom trudnoće.

 • Postoji 50% rizik od prijevremenog poroda;
 • U vrijeme porođaja na vrijeme dolazi do smanjenja ili odsutnosti rada u 80% trudnica;
 • Značajno povećava rizik od pobačaja (do 50%);
 • U trećini trudnica razvila se plitka voda kao posljedica infektivnog ili upalnog procesa;
 • S kritično niskom količinom amnionske tekućine, rizik od hipoksije fetusa je 20%, a hipertrofija ili asfiksija - 75%;
 • U polovici slučajeva s niskom vodom, porod se provodi putem carskog reza.

razlozi

Nećete naći jasne medicinske parametre u bilo kojoj referentnoj knjizi, ali postoje određene pretpostavke:

 1. Postoji sklonost nedostatku vode tijekom trudnoće na temelju genetske osobine. Ako vaša mama ili baka imaju male bebe, a trbuh je bio mali, možda ćete imati istu priču;

Ne možete se brinuti kada je oligo-razdoblje umjereno, a dijete se osjeća normalno. Još jedna stvar, ako su vaši rođaci, kao posljedice niske vode tijekom trudnoće bili problematični porođaj, potrebno je upozoriti svog liječnika i genetiku.

 1. Ako primijetite smanjenje volumena abdomena ispred vremena, postoji rizik od curenja amnionske tekućine (važan članak na temu: Znaci propuštanja amnionske tekućine >>>);
 2. Uzrok može biti visok krvni tlak;
 3. Bolest se može pojaviti kao posljedica genitalnih bolesti koje su nastale ili nisu izliječene prije trudnoće;
 4. Upalni procesi u urogenitalnom sustavu također mogu uzrokovati nedostatak vode;
 5. Gripu i druge bolesti mogu uzrokovati poremećaje u tijelu i količinu amnionske tekućine;
 6. Prethodno starenje posteljice može utjecati na smanjenje vode.

Razlog za razvoj oligohydramnios može biti čak i nezdrava prehrana i loše navike.

Kako utvrditi nisku vodu?

Pored tradicionalnih mjerenja i ultrazvučnih pregleda, nekoliko očitih simptoma može ukazivati ​​na nedostatak vode:

 • Znak niske vode tijekom trudnoće u 20 tjedana i do kraja drugog tromjesečja su bolni osjećaji tijekom kretanja djeteta. U tom razdoblju trebali biste osjetiti tek slabe šokove i vibracije kod okretanja fetusa (pročitajte članak o tome: Koliko tjedana dijete počinje kretati? >>>);
 • Može se govoriti o nedostatku vode, ako ste jedva primjetni želudac nakon 4 mjeseca trudnoće ili visina maternice nije korelirana s normom pojma;
 • Loša suhoća može ukazivati ​​na osjećaje slabosti, mučnine, stalnog suhog usta, osobito u drugom tromjesečju.

Točna dijagnoza može se izvršiti nakon ultrazvučnog pregleda i, ako je potrebno, uzorka amnionske tekućine.

prevencija

Liječenje niske vode tijekom trudnoće je složen i dugotrajan proces. Što je ranije otkrivena, veća je vjerojatnost obnavljanja normalne količine vode. Liječenje je usmjereno na normalizirajućih toka procesa u maternici i placente, prijenos kisika stabilizacije od majke na fetus kroz posteljicu, uklanjanje uzroka koji su rezultirali snižavanje razine vode.

Pored terapijskih metoda, pozornost se posvećuje profilaktičkoj. Bez stresa i prekomjernog rada, svakodnevne šetnje na svježem zraku, uravnotežena prehrana. Vaša prehrana treba sadržavati puno tekućine, uključujući mlijeko, puno mesa i ribe, voće i povrće. Od loših navika mora biti potpuno napušten.

Niska voda tijekom trudnoće 20 tjedana

Uz spajanje određenih negativnih okolnosti, trudnoću može biti popraćeno nizom različitih vrsta problema i komplikacija, među kojima se nedostatak vode smatra jednim od najopasnijih. Ovo patološko stanje je karakterizirano smanjenjem volumena amnionske tekućine, bez koje fetus koji se razvija može jednostavno umrijeti.

Zatim vas pozivamo da se upoznate s osnovnim informacijama o dotičnoj patologiji, njegovim uzrocima, prognozama za fetus i majku, kao io mogućnostima liječenja.

Osnovne informacije o niskoj vodi

Amnionska tekućina je hranjivi medij iz kojeg razvojni fetus prima tvari koje je potrebno tijekom svog boravka u maternici. Sastav amnionske tekućine uključuje mnoge hranjive tvari, bez kojih je normalni rast i razvoj djeteta nemoguće. Glavne komponente okoliša su: kisik, vitamini i elementi u tragovima, soli, neki hormoni, kao i mnoge dodatne korisne tvari.

Osim pružanja djeteta s potrebnim hranjivim tvarima, amnionska tekućina štiti fetus od svih vrsta infekcija i općenito sve vrste negativnih učinaka. Količina intrauterine vode mijenja se kada dijete raste i potrebe mu se povećavaju.

Na temelju prosječnih statističkih podataka dobivenih tijekom brojnih kliničkih studija određeni su indeksi amnionske tekućine za svako razdoblje trudnoće. Ovaj indeks odražava brzinu amnionske tekućine i tolerancije koje nisu uzrok zabrinutosti.

Govor o niskoj vodi dolazi u slučajevima kada indeks amnionske tekućine u pacijentu nije uključen u donju granicu norme za njezin pojam. Informacije o normalnoj količini intrauterine tekućine za različite tjedne trudnoće navedene su u sljedećoj tablici.

Tablica. Indeks amnionske tekućine za različite tjedne trudnoće (16-25)

Definicija navedenih pokazatelja provodi liječnik tijekom sljedećeg ultrazvuka.

Glavni razlozi za razvoj niske vode u 20. tjednu

Popis čimbenika koji doprinose razvoju niske vode, praktički se ne mijenja za svako razdoblje trudnoće. Među najčešćim razlozima treba napomenuti sljedeće:

 • patologija bubrega u fetusu. U nazočnosti teških kongenitalnih bolesti ove prirode, obično se opaža nedostatak vode od početnih faza trudnoće;
 • bolesti kronične prirode, koje obično utječu na urogenitalne i kardiovaskularne sustave majke;
 • zarazne bolesti koje utječu na urogenitalni sustav majke;
 • loše navike kod žena;
 • prethodno prenesene bolesti bakterijske i virusne prirode;
 • patologija posteljice;
 • višestruka trudnoća (često postoji kombinacija nedostatka vode jednog djeteta s istodobnim polihidramnima drugog).

Kako se oligat pojavljuje?

Problem može biti izražen i umjeren. Zbog nedostatka vode umjerene prirode gotovo je potpuno odsutnost subjektivnih manifestacija koje pacijent osjeća izravno - stanje zdravlja trudnice praktički ne odstupa od norme, a nedostatak intrauterine tekućine određuje se samo tijekom ultrazvuka.

Za isti izražen oblik bolesti, karakteristične su sljedeće manifestacije:

 • smanjenje maternice. Tijekom sljedećeg medicinskog pregleda stručnjak bilježi pad opsega abdomena pacijenta. Vaginalni pregled otkriva da visina dna maternice ne odgovara indikacijama norme koja je specifična za određeno razdoblje trudnoće pacijenta;
 • bol tijekom kretanja djeteta;
 • povratna neugodnost lučenja u abdomenu;
 • pogoršanje stanja žene kao cjeline, popraćeno osjećajem suhih usta, kao i mučnine, teške slabosti.

Opasnost od gladi u 20. tjednu trudnoće

Nedostatak vode dijagnosticiranih u II. Tromjesečju (to jest, ovo razdoblje trudnoće obuhvaća 20. tjedan), najopasnije je i za razvoj fetusa i za ženu koja ga nosi. Zadaća stručnjaka u ovoj fazi je odrediti izvedivost produljenja trudnoće.

Ranije je zabilježeno da nedostatak vode može biti 2 glavne sorte. Najopasniji je, u ovom slučaju, ozbiljan oblik bolesti, što može dovesti do sljedećih problema:

 • poremećaja i patologija razvoja djeteta. Kod dojenčadi rođenih s plitkom vodom često se primjećuje deformacija udova i mišića, spinalnih anomalija, opća usporenost razvoja i patologije formiranja mozga i lubanje. Najteža komplikacija plitke vode je hipoksija koja se razvija na pozadini gladovanja kisika. Moguće je smrt djeteta;
 • problemi tijekom porođaja. Čak i ako se trudnoća može održati, rad u budućnosti vrlo je vjerojatno da će biti vrlo slab. Postoji visoki rizik od teškog gubitka krvi nakon isporuke;
 • pobačaj.

U bolesnika s umjerenim niskim protokom, vjerojatnost i intenzitet manifestacija ovih odstupanja su niži, međutim, prisutni su rizici opisanih problema.

Zato je glavna zadaća žene koja se morala suočiti s niskom vodom tijekom 20. tjedna trudnoće ili bilo kojeg drugog razdoblja strogo je pridržavati se medicinskih preporuka.

Metode liječenja niske vode u trudnica

Liječenje problema je izuzetno težak i zahtjevan zadatak koji zahtijeva kvalificirani pristup. Trenutno, lijekovi nemaju lijekove i posebne tehnike koje dopuštaju umjetno povećanje ili smanjenje sadržaja amnionske tekućine.

Kada se otkrije niska voda, žena je hospitalizirana u bolnici, a sve potrebne terapijske mjere, čiji je glavni zadatak zadržati normalno stanje djeteta i uravnotežiti uteroplavni cirkulaciju, provode se pod bliskim medicinskim nadzorom.

Izravno tijek liječenja određuje stručnjak. U pravilu, žene su propisane vitamini, lijekovi za normalizaciju funkcije posteljice i poboljšanje uteroplacentalnog protoka krvi, antibiotike (ako su razne vrste zaraznih bolesti dovele do pojave niske vode).

Tijekom terapije, liječnici stalno prate količinu amnionske tekućine i prate stanje djeteta u razvoju. Takvi postupci kao što su: kardiografija fetusa, ultrazvuk, dopplerometrija.

Ako provedene aktivnosti nemaju pozitivan učinak na pacijenta i stanje djeteta, a nedostatak vode napreduje, liječnici u većini slučajeva preporučuju prijevremenu dostavu, što je često identično pobačaju u 20. tjednu trudnoće.

Općenito, kako praksa pokazuje, podložno pravovremenoj dijagnozi i pravilnom tretmanu, problem niske vode može se uspješno riješiti. Mnogi stručnjaci smatraju ovu bolest kao simptom druge bolesti, pa je glavni cilj propisane terapije u većini slučajeva identificiranje i uklanjanje uzroka koji su doveli do razvoja nedostatka amnionske tekućine.

Osim lijekova, preporuča se preispitivanje nekih aspekata njihovog života i aktivnosti. Na primjer, stručnjaci često savjetuju da smanji tjelesnu aktivnost.

Dakle, nedostatak vode, iako je prilično opasna bolest, koja često prijeti fetalnom smrću, omogućila pravovremeni i kompetentan pristup, postoji velika vjerojatnost da će se stanje djeteta i majke normalizirati, a šanse za zdravom bebom znatno će se povećati. Glavna stvar je da se strogo pridržavate preporuka stručnjaka, a ne da se samobiramo, te da budemo što više odgovorni za rješavanje problema.

Niska voda tijekom trudnoće 20 tjedana

Malovodie je ovaj uzrok za paniku ili privremeni fenomen?

Amnionska tekućina igra važnu ulogu za normalan razvoj djeteta u bilo kojem tromjesečju trudnoće. Njihove funkcije su davanje bebe hranjivim tvarima, zaštitu od mehaničkih ozljeda. Tijekom rada, amnionska tekućina potiče rano cervikalnu dilataciju. Dijagnoza umjerenog nedostatka vode za vrijeme trudnoće u bilo kojem trenutku, bilo da je 20 ili 37 tjedana, alarmantna je i traži informacije o ovoj patologiji - što prijeti, kako to utvrditi i što učiniti.

Medicinska definicija

Prema klasičnoj definiciji, sličan zaključak se daje ženama u 40-41 tjednu trudnoće, ako se količina amnionske tekućine smanji na 500 ml ili manje. Ova formulacija uzima u obzir odstupanje od norme samo prije porođaja. No, u međuvremenu, neishranjenost može biti isporučena i na 20 i 30 tjedana, a na 37, što je bliži rođenju, više placenta "dobi" (37, 38, 39 tjedana).

Tijekom 9 mjeseci razvoja djeteta, količina amnionske tekućine stalno se mijenja. Njegove specifične vrijednosti za svaki tjedan trudnoće postale su poznate kao rezultat brojnih studija. U svakom trenutku, situacija može nastati kada je količina amnionske tekućine nenormalno niska. Liječnici dijagnosticiraju i propisuju tretman niske vode tijekom trudnoće, pri čemu se utvrđuje posebni pokazatelj - indeks amnionske tekućine (IAG), koji za svaki tjedan ima prosjek i raspon norme, ima za svaki tjedan (od 16. i poslijepodne - 20, 30, 34, 35, 36, 37, 38, 39), te dodatno za svaki stroj za ultrazvuk nalazi se tablica tih pokazatelja.

S obzirom na težinu, razlikovati umjerene i teške niske vode tijekom trudnoće. S prvim tipom bolesti se lakše rješava. Stanje će se vratiti u normalu, ako se trudna majka prestane nervozirati, počinje racionalno jesti, posvećuje više pozornosti njezinom zdravlju - to je dovoljno za to i stvari će se poboljšati, a to se odnosi i na uvjete od 37 do 39 tjedana. Drugi je slučaj ozbiljan problem za ženu. Da biste je uklonili, morat ćete otići u bolnicu i proći kroz terapiju.

Malarija u trudnica je dinamična država. Njegova tendencija je nepredvidiva - može iznenada pojaviti i nestati u bilo kojem trenutku. Riječ je o funkcionalnom odstupanju ako je bila na 20. tjednu trudnoće, a nestajala je 32. tjedna, a posljednjih tjedana 37-39 i daljnje smanjenje vode smatra se normalnim. To su privremeni poremećaji koji se ne smatraju patološkim.

Trajno anomalno stanje tijekom nekoliko tjedana, tj. Ozbiljan nedostatak vode znak je teških odstupanja u razvoju djeteta i tijekom trudnoće. Prema statistikama, učestalost ozbiljne patologije - 0,2-0,3% svih slučajeva. U svakom od njih, abnormalnosti u razvoju fetusa i placente vidljive su na ultrazvuku.

Sprječavanje oligohydramnios se provodi tijekom trudnoće - na primjer, u 34 ili 35 tjedana, ali tijekom razdoblja planiranja rođenja djeteta.

Patološki čimbenici

Svaka trudnica, bez obzira na dob i broj rođenih, može se suočiti s ovim problemom. Šifra promatrana nedostatka vode tijekom trudnoće uzroka može biti kako slijedi:

 • poremećaja metaboličkih procesa u tijelu;
 • oštećenje fetalnog mjehura;
 • hipertenzija;
 • ovisnost o nikotinu u trudnica;
 • ozljede tkiva koje štite vodeni kaput;
 • višestruka trudnoća;
 • dehidracija uzrokovana povraćanjem ili proljevom;
 • učinak bakterijskih infekcija i virusa;
 • preeklampsija;
 • genetske abnormalnosti u razvoju djeteta;
 • prekomjerne tjelesne težine;
 • dijabetes melitus;
 • perenashivanie trudnoće.

Medicina još uvijek ne zna koja je od znakova niske vode iz gore navedenog popisa važna uloga u smanjenju količine amnionske tekućine. Hipertenzija utječe na 90% očekivanih majki. Samo 4% ovih žena kasnije se suočavaju s teškom bolesti.

U kasnijim razdobljima rađanja (počevši od 32 tjedna) pojavljuju se problemi zbog puknuća mjehurića. Tijekom ponavljanja, voda postaje sve manja kad placenta stari.

Većina uzroka niske vode tijekom trudnoće uspješno se uklanja odgovarajućim liječenjem. Paničarenje ne vrijedi. Liječnici su nemoćni s genetskim abnormalnostima u razvoju djeteta, koji se otkrivaju ultrazvukom. U drugim slučajevima može se liječiti umjereni nedostatak vode i rađati se zdravo dijete.

efekti

Teško je predvidjeti što će trend niske vode biti u ovom ili onom slučaju, jer moguće komplikacije niske IAP mogu biti:

 • Smanjenje stijenki maternice stvara dodatni pritisak na fetus. Mora se saviti, sjediti neugodno. Ovakvu situaciju ugrožava činjenica da beba može saviti kralježnicu, razviti klupko. Vjerojatno će koža rasti u ljusci fetusa. Tkiva bebe osušiti se i namrštiti.
 • Produljeni intimni kontakt mokraćnog mjehura i dječje kože uzrokuje pojavu simonartnih ligamenata. Formacije omotaju bebu, ometaju njegove pokrete. Ako utječu na pupak, cirkulacija je poremećena. Posljedice su kašnjenja u razvoju. Ekstremni slučaj - smrt fetusa.
 • Poznato je što je opasna plitka voda tijekom trudnoće izravno za trudnicu. Ovo nije bol u trbuhu. Posebno teško u drugom i trećem tromjesečju. Svako kretanje fetusa uzrokuje nelagodu. Osjetljivost se povećava od 36. tjedna, jer je dijete već veliko.
 • Tijekom rada, maternica se polako razgrađuje. Kontrakcije su bolne, ali nisu produktivne. Žena može otvoriti krvarenje.

Vjerojatnost negativnih posljedica za fetus se povećava kada se umjerena niska razina vode rano razvija. Ako usporedite probleme s tekućinom 20. i 33. tjedna, tada u prvom slučaju rizik od deformacije je veći. Ova izjava vrijedi u situaciji kada se količina vode ne vrati u normalu unutar 30 dana.

Rani simptomi

Umjerena plitka voda ne prati izraženi znakovi i zdravstveni problemi. Ovo je glavna poteškoća u odnosu na slučaj, ako postoji izražen nedostatak vode. Nisu svi ginekolozi tijekom pregleda odredili patologiju. Liječnik može primijetiti odstupanje između opsega trbuha i trajanja trudnoće.

Točna dijagnoza se provodi nakon nekoliko ultrazvučnih postupaka. Koristeći se ovom tehnikom izračunava se količina vode, ozbiljnost bolesti i analizu stanja bebe. Sjednice se održavaju nekoliko puta tijekom 1 ili 2 mjeseca.

Žena bi trebala biti zabrinuta ako ima bol u abdomenu. Svako kretanje fetusa uzrokuje pogoršanje. I opće stanje ostavlja mnogo želja: trudna žena osjeća mučninu, slabu, suhu usta.

Medicinska pomoć

Liječenje niske vode ovisit će o vrsti i uzroku razvoja. Ako je umjerena manjkavost norma, onda će se tretira na ovaj način: trudnici će se savjetovati da se opustite, slijedite prehranu, uzmite vitamine i povremeno konzultirajte s ginekologom. Ako to nije učinjeno, ili kada poduzete mjere ne pomognu, situacija se pogoršava, žena će morati ići na odjel patologije trudnica.

Kada dijagnosticira smanjenje vode, pacijent se šalje u bolnicu radi dodatnog istraživanja. Potrebno je podvrći ultrazvuku, kardiotokografiju, donirati krv i urin u laboratorij. Ispiranje na vodi pomoći će da saznate o curenju amnionske tekućine.

U kasnijim fazama trudnoće (37 i više od 38 tjedana), amnioscope može proći kroz cervikalni kanal. Ginekolog će provesti točne testove tekućine koje neće štetiti djetetu.

Ako identificirate fetalne malformacije, žena će biti ponuđena da prekinete trudnoću. U slučaju odbijanja, oni će biti tretirani bez promjene metode Buduću majku dobit će istu pomoć kao u nedostatku abnormalnosti u djeteta.

Ako se ozbiljne anomalije opažaju u 20 tjedana, pacijentu će se tražiti da razmisle o abortusu. Ova odluka ima svoj razlog - nesposobnost predvidjeti ishod trudnoće. Istina je da se u većini slučajeva situacija mijenja za rođenje djeteta, a ljudi su žalili cijeli život koji su dali u uvjeravanju liječnika.

Način tretiranja niske vode ovisi o nekoliko čimbenika:

 • razlog zbog kojeg se razvio;
 • težina niske vode;
 • gestacijska dob

Najčešći lijek propisan za trudnice je Actovegin, zbog svoje sposobnosti da održava normalno stanje djeteta u mnogim kritičnim situacijama. Posljedice niske vode su veće u stupnju prijetnje fetusu, ovisno o tome kada se pojavilo, ranije, što je kritičnije. Što to znači? Na primjer, niska voda u 20. tjednu i 30. se razlikuje po tome što se u prvom slučaju povećava rizik od odgođenog razvoja i pojave deformacija. I kod 32 tjedna i više, iscrpljenost vode u većini slučajeva nastaje uslijed propuštanja vode. Otkriveni nedostatak vode tijekom trećeg semestra (27., 28., 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 36., 37., 38., 39., 40. tjedna) je razlog zašto je žena poslana u odjel za antenatalnu bolest i propisala niz postupaka: unos vitamina B, C i drugih, kao i primjena pripravaka Curantila koji utječu na cirkulaciju krvi u placenti na najbolji mogući način. Ili Actovegin, osiguravajući isporuku kisika fetusu. Razvoj niskog protoka u prvom tromjesečju (od 20 do 27 tjedana) - nepredvidiv je na osnovi, čak ni liječnici se ne obvezuju predvidjeti ishod takve trudnoće i preporučiti prekid trudnoće.

IAI se izračunava pomoću ultrazvuka - subjektivan ili objektivan način, podaci koji se dobivaju na kraju, u usporedbi sa tablicom normi amnionske tekućine tijekom svih tjedana. Na primjer, u 16. tjednu, granica IAI standarda je 73 - 201 mm. 20 tjedan: 86 - 230 mm; Tjedan 30: 82-258; 31: 79-263; 32: 77-269; 33: 74-274; 34: 72-278; 35: 70-279; 36: 68-279; 37: 66-275; 38: 65-269; 39: 64-255; 40: 63-240. Prema tome, rezultati dobiveni u različitim tjednima, nakon usporedbe, pokazuju polihidramnios ili nisku vodu.

U međuvremenu, postoji prosjek, koji se smatra normom. Tjedan 20 - 141 mm; 30-145; 31-32 - 144; 33-143; 34 do 142; 35 do 140; 36-138; 37-135; 38 do 132; 39 do 127; 40 - 123.

Uz jednokratnu ultrazvučnu studiju, dijagnoza oligohydramnios nije odmah napravljena, budući da se amnionska tekućina mijenja tijekom cijelog razdoblja trudnoće, njihov kvantitativni sastav ovisi o tjednu trudnoće i rastu djeteta. Osim toga, za svaki ultrazvučni stroj ima svoj stol.

Niti svaka žena može se pohvaliti izvrsnim zdravljem, tako da tijekom trudnoće ne možete izbjeći uzimanje raznih lijekova, na primjer, istih vitamina. Često imenovanje liječnika je Actovegin, pridonoseći normalnom razvoju djeteta. Štoviše, on može biti imenovan u bilo kojem trenutku, a ponekad može imenovati i Actegina za još jedno razdoblje planiranja trudnoće, na primjer, ako postoji smanjena količina krvi.

Oblik lijeka lijeka je odabran od strane liječnika ovisno o stanju žene i stupnju do kojeg se ta bolest izražava. Actovegin je dostupan u tabletama, mastima, apmulama, kremi, gelu. U trudnoći, Actovegin se ne smije uzimati na temelju vlastitih razmatranja, a nakon čitanja pregleda, čak i ako je poznata standardna doza propisana od strane liječnika - Actovegin nije obični analgin koji se može piti bez uputa liječnika. Uvijek i svi lijekovi imaju nuspojave, a postoji opasnost od alergijske reakcije. Samo liječnik pojedinačno izračunava dozu, vrijeme i način uporabe takvog lijeka kao Actovegin. Uostalom, liječnik, temeljen na stanju trudnice, može propisati Actovegin u pilulama i može propisati tijek liječenja u obliku injekcija, au kritičnim situacijama Actovegin se može primijeniti parenteralno.

Umjerena plitka voda - to nije najgora prijetnja pri nošenju malog čovjeka. Najvažnije je prestati živjeti, paziti na svoje zdravlje i reagirati na probleme na vrijeme.

Niska voda tijekom trudnoće - 20 tjedana

Kao što je poznato, u trudnoći se javljaju brojne promjene u tijelu žene. Zajedno s njima i količina amnionske tekućine također se mijenja. Ova tekućina koja se akumulira u maternici štiti fetus od šoka i spriječava ozljede. Povećanjem pojma povećava se i količina amnionske tekućine. Dakle, već na kraju trudnoće, u 3. trimestru, volumen amnionske tekućine doseže 1-1,5 litara. Uz smanjenje količine amnionske tekućine na 500-700 ml, oni govore o niskoj vodi koja se može razviti tijekom razdoblja od 20 tjedana.

Koji su uzroci razvoja niske vode?

Uzroci pojave niske vode tijekom trudnoće još nisu istraženi. Međutim, najčešće se to kršenje događa kada:

 • nedovoljno razvijanje epitela koji pokriva amnionsku tekućinu, što dovodi do smanjenja sinteze amnionske tekućine;
 • Fetalne abnormalnosti fetusa (poremećaj rasta, genetske abnormalnosti);
 • povišeni krvni tlak u trudnica;
 • zarazne bolesti;
 • više rođenja;
 • perenashivanie trudnoće.

Dakle, posebno u slučaju višestrukih trudnoća dolazi do neravnomjerne raspodjele krvi u placentarnoj membrani.

Što može dovesti do niske vode?

Najčešće pitanje žena koje imaju dijete s dijagnozom "niske vode" je ono o čemu prijeti beba i je li opasno za trudnoću, unatoč činjenici da nema drugih razloga za zabrinutost.

Naravno, postoje razni rizici u razvoju ove povrede. U oko polovici slučajeva, trudnice s ovim poremećajem imaju rizik od pobačaja. Prema statističkim podacima, takve žene prerano se rade 2 puta češće nego žene s normalnom trudnoćom.

Malarija, uspostavljena tijekom trudnoće u 20 tjedana, može negativno utjecati na radnu aktivnost. Na primjer, u oko 80 od 100 rođenih, opaženo je smanjenje radne aktivnosti - kontrakcije su nepravilne i kratkotrajne, što zahtijeva stimulaciju.

Što se tiče bebe, u dijagnozi niske vode, također imaju kršenja. Tako u oko 20% slučajeva ova djeca razvijaju hipotrofiju, - slabu težinu. Osim toga, vrlo često postoji takva kršenja hipoksije, što zauzvrat negativno utječe na prenatalni razvoj djeteta.

Kako je ispravak ove povrede?

Prije liječenja oligohydramnios u tekućoj trudnoći, liječnik određuje uzroke ovog poremećaja. Međutim, u većini slučajeva, ovo stanje zahtijeva samo promatranje. Dakle, ženama se svaki tjedan daje ultrazvuk, a Dopplerova sonografija se vrši svaka 3 dana.

Kod pogoršanja fetusa s dijagnozom "niske vode" u kasnijim razdobljima može se stimulirati generički proces.

Kako se dijete razvija i moguće komplikacije u 20. tjednu?

Dvadeseti tjedan trudnoće posljednji je tjedan petog mjeseca. Vjerojatno ste već navikli na svoj novi status i osjetite kako novi život raste i razvija se u želucu. Promjene u vašem tijelu i dalje se događaju, a beba svakodnevno uči sve više i više o sebi i svijetu oko sebe kroz zvukove i senzacije.

Beba 20. tjedna trudnoće

Čini se da je nedavno test trudnoće pokazao pozitivan rezultat, a vrlo brzo će fetus postati održiv izvan vaše utrobe. Gotovo svi njegovi organi i sustavi za razdoblje od 20 tjedana već su formirani, međutim, postoji teški put ispred njih da se poboljša.

Koža bebe postaje gušća, jer pod njom postupno se nakuplja masnoća. Ali ispod kože lica potkožnog masnog tkiva još nije, pa ipak izgleda naborano.

Veličina i težina voća

Veličina fetusa u 20. tjednu trudnoće već se može usporediti s malim kokosom. Tjelesna težina djeteta, u prosjeku, iznosi 250 g. Ali nemojte paničariti, ako vaše nerođeno dijete teži više ili manje od norme, razvoj svakog fetusa događa se pojedinačno. Tamno-koccygeal duljina je oko 14-16 cm.

Što je novo u razvoju djeteta

Fetus u 20. tjednu trudnoće aktivno se razvija i daje majci nova senzacija. U tom razdoblju buduća beba već zna kako:

 • Reagirajte na svjetlo i zvuk. Pokušajte slušati zvukove prirode, klasične glazbe i smiješnih melodija. U tom slučaju možete pratiti stanje abdomena. Najvjerojatnije, ako dijete ne voli ono što je čuo, on će vas obavijestiti o tome;
 • Promijenite izraze lica. Dječak već zna kako se nasmiješiti i namrštiti;
 • Dosadno je provesti vrijeme. Tijekom budnosti mrvica ne gubi vrijeme uzalud. Igra s pupkovinom, proguta tekućinu i usisava palac. U želucu se osjeća ugodno jer stalno osjeća da mu je majka blizu. Samostalno možete odrediti hoće li se fetus spavati ili probuditi, jer su njezini pokreti sve opsežniji;
 • Uništiti i kihati. Razumjet ćete kada beba štucanje kroz karakteristično periodično trzanje trbuha. Ovo je normalno, nema brige!
 • Aktivnichat. Aktivnost fetusa u 20. tjednu trudnoće je aktivna. Već se može udarati, srušiti, gurati se sa zidova trbuha i zamahivati ​​rukama i nogama. Svaka trudnica mora pratiti aktivnost svoje bebe i posavjetovati se s liječnikom ako se previše intenzivira ili se, naprotiv, ne osjeti tijekom dana.

Što se događa s budućom majkom

Trudna žena 20. tjedna može iznenada osjetiti da je zahvaljujući zanimljivom položaju počela izgledati posebno atraktivno. Tijekom tog razdoblja, kosa postaje voluminozna, a nokti su glatki i lijepi.

To je zbog učinaka hormona trudnoće. Međutim, 20. tjedan u isto vrijeme donosi nelagodu. Vaši drugovi mogu biti osjećaj težine u abdomenu ili žgaravicu.

Najčešći simptomi trudnoće

Žene koje nose drugo i treće dijete vjerojatno znaju što se događa tijekom 20. tjedna trudnoće. No manje iskusne trudnice koje čekaju svoje prvo dijete zasigurno će biti zainteresirane za upoznavanje sa simptomima koji prate njihov položaj u tom razdoblju:

 1. Obilje iscjedak. Ako su bjelkaste ili prozirne s malo kiselkastim mirisom, onda se ne treba bojati;
 2. Pigmentacija i zamračivanje kože. Tijekom tog razdoblja koža se može promijeniti. Možda ste već primijetili da se u nekim područjima pojavljuju pigmentne mrlje. Osim toga, areola oko bradavica postala je zamjetno tamnija, stekavši bogatu smeđu boju;
 3. Dobitak težine Od početka trudnoće već ste stekli oko 5 kg. Ako je više, onda je možda vrijeme za razmišljanje o slijediti dijetu za trudnice, sastavljeno posebno za vas od svog liječnika.

Tipični i neugodni osjećaji

Mnoge buduće majke u ovom razdoblju žale se:

 1. Glavobolja koja se javlja bez ikakvog razloga. U tom slučaju, morate se odmoriti što je više moguće i provesti vrijeme na svježem zraku. Također biste trebali izbjegavati vanjske podražaje koji mogu uzrokovati stres. To uključuje: jarko svjetlo, začepljenu atmosferu i oštre mirise;
 2. Pospanost i opća slabost. Na žalost, mnoge žene u ovom razdoblju još nisu otišle na rodiljni dopust, pa postaje sve teže raditi. Pokušajte izbjeći jake tjelesne napore;
 3. Spasmi gastrocnemius mišića i vaskularnih grčeva. Budući da se dijete aktivno razvija, očekivana majka može imati nedostatak kalcija i magnezija, što zapravo izaziva pojavu grčeva i grčeva. Uzmi vitamine i jede hranu koja sadrži ove elemente u tragovima;
 4. Natečenost. Dvadeseti tjedan trudnoće - vrijeme je da se brinete o udobnim cipelama. Dajte prednost širokim cipelama na maloj ravnoj peti 3-4 cm;
 5. Prve kontrakcije. Neke žene u ovom trenutku se upoznaju s prvim treninzima koji uzrokuju neku nelagodu. Kako bi olakšali njihove manifestacije, zauzmite udobnu poziciju, opustite se i vježbajte disanje. Ako je to moguće, onda je poželjno da se topla kupka ili tuš. Zamolite svog supruga da vas masira u lumbalnu regiju.

Vaš atraktivan trbuh

Želudac već postaje vidljiv, budite spremni za činjenicu da će prolaznici na ulici pokazati pozornost i poštovanje prema vama. Zbog rastućeg maternice, pupak može malo izbočiti, a koža na trbuhu može svrbjeti.

I ne zaboravite snimiti sliku tumora tjedno! Ove će vam fotografije biti vrlo nezaboravne! Evo tummyja drugih žena na dvadesetom tjednu:

Koji medicinski pregledi moraju biti podvrgnuti

Započeli ste 20 odraslih tjedana trudnoće, pa pokušajte biti više poštovanja prema svom zdravlju, a ne zanemarite preporuke svog ginekologa. Kao i prije, morat ćete posjetiti liječnika s kojim ste registrirani, s učestalošću dva puta mjesečno.

Ono što analizi mogu reći

Najvjerojatnije, ako je tijek trudnoće do sada prošao sigurno, onda ste bili testirani samo jednom mjesečno. Sada, ovaj medicinski postupak mora biti učinjen dva puta češće.

Bit će potrebno donirati krv i urin.

Na temelju rezultata ispitivanja moći će se procijeniti normalno funkcioniranje bubrega, prisutnost upalnih procesa i anemija, maligne promjene i razina hemoglobina. Također je vrijedno testiranje za procjenu razine hormona.

Ako vaš ginekolog otkrije bilo kakve abnormalnosti, svakako ćete naručiti dodatne testove.

Ultrazvuk i njegova izvedba

Ultrazvuk u dvadesetom tjednu trudnoće standardni je postupak koji svaka trudnica mora proći bez iznimke. Dobra vijest vas čeka jer je u tom razdoblju moguće saznati kakav je seks vaš toddler imao. Osim toga, liječnik će moći odrediti njegovu veličinu i usporediti ih s normalnim vrijednostima. Specijalist ispituje količinu amnionske tekućine.

Čak i u ovom trenutku već je moguće prepoznati kašnjenje u razvoju fetusa, ako ga ima.

Kao dio studije, liječnik će dijagnosticirati opće stanje trudnoće i unutarnjih organa fetusa zbog prisutnosti patologija. U ovom trenutku već je moguće primijetiti postoje li zabrinutosti zbog složenih bolesti. Ultrazvuk se može obaviti iu centru javnog zdravstva iu privatnom medicinskom centru. U plaćenoj klinici provodi se ispit na modernoj 3D i 4D opremi. Na ovom stroju možete čak pogledati značajke nerođenog djeteta.

Foto mrvice snimljene tijekom ultrazvuka u razdoblju od 20 tjedana:

Moguće komplikacije u 20. tjednu

Prošlo je 20 tjedana trudnoće, ali to nije razlog za opuštanje, jer se tijekom tog razdoblja mogu pojaviti komplikacije.

Patološke sekrecije i njihovi uzroci

Ispuštanja na ovom pojmu su normalna. Ali vrijedi čuvati ako iznenada postanu krvavi, vodeni ili gnjevni.

Sve ovo može biti simptom ugroženog pobačaja.

Izlučivanje krvi u velikim količinama može se pojaviti zbog placentalnih abrupcija. Ako ne obraćate pažnju na to, povećava se rizik za život djeteta i trudnice.

Vodeno iscjedak sugerira da je došlo do rupture membrane fetusa. Uzrok ovog stanja može biti infekcija.

Uzroci i učinci propuštenog pobačaja

Trudnoća je prestanak razvoja fetusa, nakon čega slijedi smrt do 28 tjedana. Glavni razlozi za ovu opasnu pojavu su:

 • pogoršanje zaraznih bolesti;
 • loše navike;
 • poremećaj krvarenja, itd.

Da biste izbjegli neugodne posljedice, potrebno je obratiti posebnu pozornost na vaše zdravlje i perturbacije fetusa (njihovo prestanak glavni je znak propuštenog pobačaja).

Ako postoji bol u abdomenu, bilo je iscjedak s krvlju i zimice, tada je potrebno što prije konzultirati liječnika.

Simptomi polihidramina i niske vode

Čest problem je nedostatak vode tijekom trudnoće za 20 tjedana. Drugim riječima, to je nedostatak amnionske tekućine u posteljici, kada je njihov broj 500 ml ili manje.

Želite li nešto zanimljivo?

Razlozi za ovaj fenomen mogu biti:

 • preeklampsija;
 • hipertenzija;
 • zaraznih i upalnih bolesti;
 • kronične upalne bolesti;
 • opstrukcija maternice fetusa;
 • kronična insuficijencija kisika fetusa i druge patologije.

Ova dijagnoza se može vidjeti na ultrazvuku, kao i na sondiranje. Uz ovu bolest, maternica je ispod propisane razine, a opseg abdomena zaostaje za normom. Ako trudnica ima oligohydramnios, vjerojatnost fetalnog rasta je visoka.

Poligon se također smatra patologijom. Trudnica posebno osjeća težinu, slabost, otežano disanje. Volumen trbuha postaje veći nego tijekom normalne trudnoće, pojavljuju se strija i oteklina. Rizik ugroženog pobačaja raste.

Uz sve te simptome, ne biste se trebali baviti samo-liječenjem, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Savjeti za buduće mame

Prije svega, ono što treba učiniti u 20. tjednu trudnoće je slušati savjete liječnika. Strogo slijedite sve preporuke, poduzmite testove i prolazite drugim ne manje važnim medicinskim pregledima. Osim toga, usredotočit ćemo se na nekoliko korisnih preporuka:

 1. Dobiti zavoj. Ovo je vrlo pogodan uređaj za održavanje trbuha. S njim ćete se osjećati udobnije;
 2. Ažurirajte ormar. Vrijeme je da se naviknete na svoj položaj i počnete kupovati odjeću samo u trgovinama za trudnice i onaj koji ne drži pokrete i zasigurno uživa u oku;
 3. Jedi dobro. Tijekom tog razdoblja trebali biste maksimalno paziti na svoje zdravlje. Jedite uravnotežen, preferirajući samo zdravu hranu. Uklonite sve štetne konzervanse, pogodne hrane i brze hrane;
 4. Izvršite laganu vježbu. U nedostatku kontraindikacija, moguće je obavljati šport, ali izbjegavanje iscrpljujućih opterećenja. Prijavite se za jogu, aerobiku i gimnastiku za trudnice;
 5. Rasti. Trudnoća je upravo vrijeme kada možete naći novi hobi za sebe. Gledajte dobre filmove, obavite rukotvorine ili prisustvujte izložbama;
 6. Pripremite svoj dom za novorođenče. Simptom gniježđenja je normalno za ovo razdoblje. Pripremate se za činjenicu da će se u vašoj kući uskoro pojaviti novi član obitelji. Dakle, želja za stvaranjem najpovoljnijih uvjeta za to je prirodna. U svakom slučaju, ne biste trebali napraviti permutaciju, nositi gravitaciju i prati prozore. Sve to može dovesti do opasnih posljedica! Prijenos takvih stvari vašem mužu;
 7. Pripremite se za buduće rađanje, pročitajte popis stvari u rodilištu i pročitajte medicinsku literaturu o tome kako smanjiti bol tijekom stvarnih bolova u radu;
 8. Da biste izbjegli neugodne simptome u 20. tjednu trudnoće, možete komunicirati s drugim trudnim majkama. Možete pokupiti stvari za buduću djecu zajedno i hodati na svježem zraku. Sve to će ojačati vaš život!
 9. Zadržite bebu mirno. Nemojte trošiti vrijeme u bučne tvrtke, pokušajte ne podići glas kad govorite i ne stvarajte glasne zvukove;
 10. Pjevajte svoje pjesme puzozhitelu i pričajte priče. On vas već dobro sluša i uvijek je sretan kada se obratite njemu.

I zapamtite, sve će biti u redu, inače ne može biti drugačije!

Ovaj materijal je namijenjen samo za informativne svrhe, a prije korištenja prezentiranih podataka potrebno je konzultirati se sa stručnjakom.