Kako zatrudnjeti s blizancima

Zdravlje

Rođenje blizanaca uvijek je dvostruka radost. Mnogi parovi žele blizance ili blizance. Ovaj članak će vam pomoći da shvatite možete li zamisliti blizance na prirodan način.

Kako do koncepcije dolazi u višestrukim trudnoćama?

Više trudnoća može varirati. Kao rezultat ove trudnoće mogu se roditi blizanci, blizanci, trojke, pa čak i pet. Najčešće ove opcije još uvijek su blizanci. Istovremeno, blizanci mogu biti identični ili bratski.

Blizanci

Da bismo shvatili kako se blizanci pojavljuju, potrebno je razumjeti kako se proces oplodnje odvija. Nakon spajanja jaja i sperme započinje aktivnu podjelu, što rezultira još jednim novim organizmom, nazvanim zigozom. Nadalje, zbog nepoznatih razloga znanosti, zigot se u nekim slučajevima može podijeliti. Takva podjela pridonosi činjenici da se ne formiraju jedna, već dva mala ljudska tijela.

Znanstvenici provode dosta eksperimenata koji imaju za cilj utvrditi točan mehanizam aktivne podjele zigota i rađanja blizanaca. Suvremene studije dokazuju da je najvažniji kriterij vrijeme podjele. Dakle, više vremena je prošlo od odvajanja zigota, to je vjerojatnije stvaranje izolacije od blizanaca.

Znanstvenici su otkrili da ako se zigos podijeli formiranjem dva odvojena mikroorganizama 1-3 dana od trenutka oplodnje, tada će u budućnosti svaka beba imati svoje fetalne membrane i posteljicu, ali s kasnije razdvajanjem blizanci će imati zajedničku placentu. Formiranje sijamskih blizanaca (povezanih dijelovima tijela među sobom) događa se, prema pretpostavkama znanstvenika, 13-15 dana nakon početka razdvajanja zigota.

Opstetričari i ginekolozi identificiraju nekoliko varijanti višestruke trudnoće. Prvi od njih je bihorionicni biamniotički. U ovom slučaju, svaka beba ima vlastitu placentu i fetalni mjehur. Kao što je navedeno, ta je mogućnost moguće ako se podjela zigota dogodila oko 3-5 dana nakon oplodnje.

Druga varijanta višestruke trudnoće zove se monoklorijska biamnjela. Karakterizira ga prisutnost jedne posteljice i dva mjehurića fetusa. To se događa malo kasnije - nakon 4-8 dana od trenutka oplodnje jaja.

Treća mogućnost je monokretni monoamjotički blizanci. U ovom slučaju bebe imaju samo jednu placentu i jedan mjehur fetusa za dvoje. Ova je opcija mnogo manje uobičajena od prethodnih dviju. Najčešće se razvija 9-10 dana nakon oplodnje.

Vrlo često, nakon rođenja, identični blizanci izgledaju vrlo slični jedni drugima. U budućnosti, djeca aktivno koriste ovu sličnost u školi tijekom odgovora na lekcije, uzrokujući da se učitelji i njihovi učenici stvarno zbunjuju. Također se događa da su identični blizanci vrlo slični jedni drugima, ne samo u izgledu već iu karakteru.

blizanci

Dvostruki blizanci obično se nazivaju blizanci. Mogu se pojaviti zbog istodobne oplodnje dvaju jaja. Blizanci, u pravilu, manje su slični jedni drugima nego identični blizanci. Djeca mogu imati različite boje kose i očiju, razlikuju se po visini i težini. Također, blizanci se u pravilu značajno razlikuju po karakteru i temperamentu.

Nositi blizanke zahtijeva veću odgovornost od žene, jer žensko tijelo u ovom trenutku doživljava značajan teret. Vrlo je važno da je željena trudnoća. U ovom slučaju, žena podnosi sve teškoće nošenja bebe vrlo dobro.

Vrlo je važno da trudnica trudna majka strogo udovoljava svim preporukama liječnika za nju.

Na žalost, nemoguće je utvrditi višestruku trudnoću samo na temelju kliničkih znakova. U ranoj fazi, to je gotovo isto kao i singleton trudnoće. Moguće je otkriti prisutnost nekoliko beba u maternici odjednom tijekom ultrazvučnog pregleda. Kada provodite istraživanje o određenom razdoblju intrauterinog života beba, možete čak procijeniti otkucaje srca svakog od njih.

Koja je vjerojatnost?

Rođenje blizanaca, zamišljeno na prirodan način, zbog višestrukih trudnoća nije tako uobičajeno. Prema statistici, od 250 rodova, samo jedan završava s rođenjem blizanaca. Istovjetni blizanci rođeni su vrlo rijetko - u 4 slučaja od 100 generacija blizanaca.

Takva relativno niska vjerojatnost rađanja blizanaca pridonosi činjenici da budući roditelji koji sanjaju o nekoliko beba u isto vrijeme, pribjegavaju najrazličitijim načinima koncipiranja blizanaca.

Valja napomenuti da većina njih i dalje pripadaju ljudima. Jedini službeni način namjerno dovođenja u svijet blizanaca je tehnika umjetne oplodnje koja se koristi u službenoj modernoj medicini.

Čimbenici koji doprinose

Niti svaka žena ne može zamisliti blizance ili trojke, ali postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na mogućnost razvoja višestrukih trudnoća.

 • Godina budućnosti majke. Vjeruje se da nakon 35 godina raste mogućnost da se blizanci zače. Vrlo često su blizanci rođeni u žena koje su rodile u dobi od 35 do 45 godina.
 • Genetska predispozicija. Možda je ovaj faktor vrlo važan. Prisutnost blizanaca u bliskoj obitelji značajno povećava vjerojatnost višestrukih trudnoća. Znanstvenici još nisu precizno utvrdili gen koji kodira razvoj ove predispozicije, međutim, statistika već jasno pokazuje takvu tendenciju.
 • Pretjerana tjelesna težina. Žene koje imaju malo prekomjernog masnog tkiva u tijelu također imaju veću vjerojatnost da u isto vrijeme zače nekoliko beba.
 • Utrka. Vjeruje se da predstavnici trke Negro rađaju češće blizance nego Azijate.
 • Skraćeni menstrualni ciklus. Ako se svaki mjesec menstruacija javlja za 20 do 22 dana, onda se prilika za trudnoću s blizancima blago povećava.
 • Anatomska obilježja. Razvoj višestruke trudnoće može doprinijeti poseban "mator" uterusa. U tom je slučaju u maternici mali čep, koji ga dijeli u nekoliko dijelova. Takva patologija, prema statistikama, pojavljuje se rjeđe - u prosjeku, samo u 5% slučajeva.
 • Ponovljene trudnoće. U nekim slučajevima, koncepcija blizanaca može se pojaviti čak i ako par već ima jednu ili više beba. Ako to također kombinira druge čimbenike koji doprinose razvoju višestrukih trudnoća, šanse za porast blizanaca povećavaju.

Zanimljivo je da povlačenje oralnih kontraceptiva može pridonijeti i višestrukim trudnoćama. Koncepcija blizanaca u ovom slučaju je moguća zbog promijenjenog procesa ovulacije. Što je duža bila prethodna primjena oralnih kontraceptiva, to je veća vjerojatnost višestrukih trudnoća. Ukidanje lijekova u ovom slučaju potencijalno oslobađa nekoliko jaja istodobno.

Potaknuta (umjetno inducirana) stimulacija nekoliko jaja u isto vrijeme također može biti mogući razlog za koncipiranje blizanaca. Da biste to učinili, koristite određene lijekove koji stimuliraju jajnike i reguliraju ovulaciju.

Nemojte uzimati lijekove, a zatim ih sami odustanite. Učinite to samo na savjet liječnika. Oralni kontraceptivi imaju vrlo malo nepoželjnih nuspojava i mogu biti kontraindicirani u nekim bolestima, kao iu prisutnosti individualne netolerancije.

Geografski uvjeti života također utječu na učestalost blizanaca. U malom selu Kopan, koji se nalazi u ukrajinskom Karpatu, više od pola stoljeća rođeno je 54 pari blizanaca (s relativno malim brojem stanovnika od 3.5 tisuća stanovnika). Mještani vjeruju da je cijela stvar u prirodnom izvoru, koji tamo teče. Oni čak vjeruju da ovaj izvor ima ljekovita svojstva.

Slične iznenađujuće činjenice o čestom rođenju blizanaca zabilježene su u selu Denisovka. Ovo malo naselje nalazi se u regiji Rostov. Napominjemo da je 38 osoba iz 500 lokalnih stanovnika blizanaca. Istodobno, sami stanovnici vjeruju da je razlog takvog čestog rođenja blizanaca uglavnom zbog plodnog tla na kojem rastu svoje usjeve. Mještani su toliko sigurni u to da pozivaju sve parove koji sanjaju o rođenju blizanaca kako bi ih posjetili. Uvjereni su da čak i nakon kratkog odmora u njihovom selu, mogućnost trudnoće s blizancima uvelike raste.

Kako planirati istodobno rođenje nekoliko beba?

Imajte na umu da je izuzetno teško značajno utjecati na mogućnost prirodne koncepcije blizanaca, no postoji nekoliko savjeta koji mogu pomoći u planiranju blizanaca.

 • Uzmite folnu kiselinu u fazi planiranja trudnoće. Podaci iz nekih znanstvenih istraživanja pokazuju da žene koje uzimaju folnu kiselinu u preporučenim dozama prije začeća povećavaju vjerojatnost blizanaca za 40%.
 • Držite dojenje. U nekim slučajevima, koncepcija blizanaca javlja se u fazi laktacije. Ako žena još doji svoje prvo dijete, ali ne pribjegava kontracepciji, onda će vjerojatno postati trudna s blizancima. U tom slučaju, otpuštanje nekoliko ovula iz jajnika istodobno pridonosi određenoj hormonskoj podlozi koja se stvara tijekom dojenja.
 • Razmotrite doba godine. Vjeruje se da se u toploj sezoni ženski hormoni mijenjaju. U proljeće i ljeti, šanse za koncipiranje blizanaca nešto su povećane.
 • Pokušajte. Ovo zrno usjeva raste i uzgaja se uglavnom u Africi i Latinskoj Americi. Postoje prijedlozi da je visoka učestalost rađanja blizanaca kod crnih žena u velikoj mjeri posljedica činjenice da je osnova njihove prehrane dugi niz godina hrana pripremljena od jamstava.

Kada planirate višestruku trudnoću, vrlo je važno slijediti osnovne principe zdravog načina života. Važno je da budući roditelji sjetite da su pokazatelji njihova zdravlja prije nego što su zatrudnili dijete vrlo važni. Dakle, dugotrajno pušenje ili konzumiranje alkohola imaju izrazito negativan učinak na zametne stanice. To pridonosi činjenici da je normalna gnojidba ometena.

Važno je zapamtiti da su višestruke trudnoće prilično veliko opterećenje ženskog tijela. Ako je žena praktički zdrava, lakše je obavljati nekoliko beba odjednom, ali prisutnost kroničnih bolesti značajno smanjuje razvoj normalne višestruke trudnoće.

Da bi zatrudnili zdrave bebe, liječnici preporučuju da trudna majka, najmanje 6 mjeseci prije začeća, početi voditi zdrav stil života i riješiti se štetnih navika.

Je li moguće utjecati na pod?

Planiranje spola djeteta možda je jedno od najvažnijih i najintrigantnijih pitanja budućih roditelja. Netko sanja o rođenju male princeze i nekoga - o nasljedniku.

Utječući na rođenje dvojica dječaka ili dvoje malenih djevojaka gotovo je nemoguće. Istodobno, svi savjeti i preporuke samo su pomoćne prirode - još uvijek ne postoje 100% jamstva nakon njihove implementacije. Takve preporuke povećavaju izglede blizanke za samo djelić posto, ali postoje slučajevi kada takve popularne preporuke rade.

Posebne tablice se koriste za planiranje poda, ali su savjetodavne prirode, tako da je rizik od zamišljanja "planiranih" dječaka ili djevojaka prilično nizak.

Vjeruje se da se začinjenjem dječaka može pomoći posebna prehrana. Zbog toga se trudna majka u fazi pripreme za trudnoću preporučuje za korištenje velike količine bjelančevina. To uključuje: meso, perad, orasi, jaja. Redovito uključivanje jela pripremljenih od tih proizvoda trebalo bi doprinijeti koncepciji dječaka.

Dijeta za rođenje djevojčica je nešto drugačija - često se zove mlijeko-povrće. U tom slučaju, dnevna hrana nužno mora uključivati ​​razne mliječne i fermentirane mliječne proizvode, puno voća i povrća, kao i razne žitarice. Istodobno, ne postoji snažan naglasak na mesnim proizvodima.

Neke buduće majke pokušavaju planirati seks djeteta pomoću kalendara. Da biste to učinili, koriste datum ovulacije i utvrđuju najprikladnije vrijeme za koncipiranje dječaka ili djevojčice. Ovo se načelo temelji na biološkim svojstvima spermatozoida koje nose određene genetske informacije.

Za rođenje dječaka potrebna je Y-kromosom. Da bi joj beba mogla samo od tate, kao u ženskom tijelu jednostavno nije tamo. Ako se kombiniraju X kromosom majke i identičan X kromosom od oca, onda će se roditi djevojka.

Y-kromosomi su obično više pokretni, ali manje uporni. Brzo su došli do jaja, ali ako takav sastanak iz nekog razloga nije dogodio, oni umiru jednako brzo. X kromosomi su manje pokretni i aktivni, ali su sposobni ostati održivi za prilično dugo vremensko razdoblje. Takve osobine koriste buduće majke koje planiraju spol bebe na ovulaciji.

Ispada da na dan ovulacije, rizik od začeća dječaka je visok. Nekoliko dana nakon ovulacije povećava se vjerojatnost rođenja male djevojčice. Važno je napomenuti da je ova metoda vrlo relativna - u praksi je iznimno često slučaj da je korištenje takve tehnike završilo u suprotnom rezultatu. Izračunati spol dijete samo metodom planiranja za ovulaciju je izuzetno teško.

U sljedećem videozapisu pronaći ćete još više informacija o višestrukim trudnoćama.

Kako su blizanci i blizanci?

Nitko se ne može svađati s činjenicom da je rođenje djeteta velika sreća, više od čega može biti samo rođenje dvoje djece u isto vrijeme. Za neke, to postaje iznenađenje, dok su drugi proveli na proučavanju kako blizanci i blizance dobivaju puno vremena i truda. A ako se prije njihova rođenja zove čudo, tada su moderne reproduktivne tehnologije uvelike pojednostavile taj proces.

Kako blizanci?

Da biste shvatili vjerojatnost da žena ima dvoje djece istodobno, morate najprije razumjeti mehanizam ove koncepcije:

 • blizanci ili dvuayaytsy blizanci - rezultat je istodobnog sazrijevanja i gnojidbe para jaja, druga mogućnost za njihov izgled može biti gnojidba jednog jaja po dvije sperme istovremeno;
 • Odgovor na to kako su identični blizanci je podjela oplođenog jajeta u dva dijela (zigoti), od kojih svaki nosi isti set gena.

Zašto blizanci?

Ova opcija gnojidbe je u konstantnom procesu učenja, jer je nemoguće točno reći što uzrokuje da se tijelo udovoljava svim uvjetima potrebnim za rođenje blizanaca ili blizanaca. Međutim, uspostavljeni su neki neizravni čimbenici. Tako npr.

 1. Najveću ulogu igra genetska strana izdavanja. Mogućnosti začeća blizanaca se povećavaju, ako se to dogodi u obitelji žene, a najbolje od svega - u oba supružnika.
 2. Jamac rođenja blizanaca ili blizanaca - prolaz IVF postupka. Pod budnim okom embriologa, odvija se proces oplodnje i transplantacije embrija, čiji je broj ukorijenjen, nepredvidiv je. Ponekad ostaje samo jedan od svega, ili nekoliko preživjelo. Tada žena odabire koliko je ostaviti.
 3. Odgovor na to kako se blizanci dobivaju mogu biti dugi koraci korištenja kontracepcijskih hormona ili lijekova koji liječe neplodnost. Kao rezultat toga, stimulira se funkcija jajnika, nakon čega se može istodobno zrasti par jaja. Međutim, to ne znači da sami možete samostalno dodijeliti sličan tečaj - to je puna krvarenja i cista u jajnicima.

Kako pridonijeti rođenju blizanaca ili blizanaca?

Postoje neke medicinski neutemeljene teorije kojima se može izazvati žensko tijelo da proizvede nekoliko jaja spremnih za oplodnju. Na primjer:

 • za nekoliko mjeseci prije datuma oplodnje, morate početi uzimati folnu kiselinu;
 • nakon mliječne prehrane i jedenja hrane koja ima poticajni učinak na jajnike - to su matice, jaja, cjelovite žitarice i tako dalje;
 • za zarazu blizanaca, vrijedno je riskirati da se trudne u dobi između 30 i 40 godina;
 • postoji još jedno mišljenje da izgled blizanaca ili blizanaca doprinosi prekomjernoj težini žene koja je ostala od prethodne trudnoće;
 • Također, ako je razdoblje između trudnoća mala i žena i dalje doji, onda se vjerojatnost da se dvoje djece istodobno podigne značajno raste;
 • Pa, najviše ili manje razumno mišljenje o tome zašto se blizanci dobivaju je prestanak dugotrajne primjene kontraceptiva - u ovom slučaju, tijelo reagira na "slobodu" otpuštanjem velikog broja jaja za gnojidbu.

Treba podrazumijevati da ni metoda IVF-a, pa ni najopsežnija prianjanja na medicinske ili narodne metode, jamči trudnoću s nekoliko plodova. Pripremite se za puno novaca, vremena, živaca i mogućih razočaranja. Definitivno će prevladati priroda, bez obzira koliko ga te pokušavate kontrolirati.

Kako se proizvode blizanci?

Kome je sposobnost zamišljanja blizanaca

Rođenje blizanaca je rijetka pojava, jer blizanci čine samo 2% novorođenčadi. Kada se rađaju tripleti, to postaje poznato po cijelom gradu, budući da tripleti rađaju još rjeđe i već čine 2% blizanaca rođenih.

Višestruka trudnoća je drugačija. Nisu sva djeca rođena kao rezultat takve trudnoće slična jedni drugima. Postoje identični i blizanci blizanci. Dvostruki blizanci imaju slične međusobne sličnosti, kao i svaki brat i sestra. Unatoč tome što se istodobno razvijaju u maternici, razlika u vremenu njihove koncepcije može biti od nekoliko sati do nekoliko dana. Ovi blizanci se razvijaju iz dviju oplođenih jajašaca. Oni mogu biti i jedan i različiti sex. Istovjetni blizanci proizvode se oplodnjom jednog jaja od jedne spermijske stanice, a kao posljedica podjele, naknadno se formiraju neovisni embriji.

Dok liječnici ne mogu odrediti uzrok ovog ponašanja zametne stanice. Istovjetni blizanci su međusobno slični, što se ponekad ne može razlikovati od svoje majke. Takvi blizanci se nalaze 5 puta rjeđe od dvuyaytsovye, a među njima dominiraju dječaci.

Poseban fenomen su sijamski blizanci, koji imaju sve uobičajene organe ili dijelove tijela. Razlog tom fenomenu je da slom embrija u neovisne oblike događa se kasnije nego kod rođenja običnih blizanaca, u vrijeme kada se embrij već djelomično formira. Sijamski blizanci su izuzetno rijetki. Rođeni su jednom u 10 milijuna rođenih.

Dvostruki embriji "kapriciozni"

Rijetki slučajevi rađanja blizanaca djelomično su posljedica činjenice da se svi oni ne uklanjaju u prvim danima nakon začeća. Za ženu to se neprimijećuje, a ona ni ne shvaća da je "malo" trudna s blizancima. Utvrđeno je da samo jedan od 10 slučajeva koncepcije završava u normalnoj trudnoći i dovodi do porođaja. Planirati rođenje blizanaca je nemoguće. No, postoje vrlo objektivni razlozi koji povećavaju vjerojatnost da dvije ili više beba u isto vrijeme. I ovo se odnosi samo na blizanke, jer je vjerojatnost istovremenih blizanaca uvijek ista. U prosjeku je 3 slučaja na 1000 trudnoća.

Vjerojatnost spoznaje dvuayaytsovy blizanaca

Dakle, dob žena je od najveće važnosti. Što ste stariji, to više hormona koje vaše tijelo proizvodi. I hormoni stimuliraju sazrijevanje jaja, pa se s povećanjem količine hormona povećava vjerojatnost nekoliko jaja koja su spremna za oplodnju. Stoga, za žene u dobi od 35 do 39 godina, postoji stvarna mogućnost začeljavanja dvostrukih blizanaca.

Proizvodnja hormona ne utječe samo na dob, već i na duljinu dnevnog svjetla. Najbolje vrijeme za začetnicu blizanaca je proljeće, kada dan raste i sunce počinje lagano zagrijati.

Velika je važnost nasljeđivanje. Dakle, ako već postoje blizanci u obitelji, vjerojatnost da još jedan par bude dovoljno velika, ali se smanjuje s vremenom dvostrukog naraštaja.

Sposobnost začeća blizanaca prenosi se samo preko ženske linije. Muškarci ga mogu prenijeti svojoj kćeri, ali u potomstvu samih muškaraca nema zamjetne frekvencije blizanaca.

Tu je i učinak trajanja menstrualnog ciklusa na koncepciju blizanaca. Žene čiji menstrualni ciklus je vrlo kratak - 20-21 dan, kao i žene s malformacijama maternice, imaju najveću sposobnost roditi blizanke, na primjer, ako se u maternici ili bifidusu nalazi septum, poput utorusa s vilicom.

I konačno, blizanci, pa čak i trojke često su rođeni umjetnim osjemenjivanjem. To je također zbog upotrebe hormonskih lijekova koji stimuliraju sazrijevanje jaja i ovulaciju. Pojava u obitelji dvoje ili troje djece odjednom nakon mnogo godina neplodnosti nije tako rijetka pojava.

Nema ničeg neobjašnjivog obrasca češćeg rođenja blizanaca u raznim društvenim potresima i ratovima. Možda se priroda brine za očuvanje čovjeka na zemlji.

Kako blizanci postaju trudni: predisponirajući čimbenici, tijek trudnoće

Žensko tijelo planira nositi jedno dijete, pa se dvostruka trudnoća smatra patološkim. Mnoge žene sanjaju o blizancima, a kada ultrazvuk odrede trudnoću jedne trudnoće, one se malo uznemiruju. No, da nosi višestruku trudnoću, da rodite, a još više da se brinete za bebe, nije lako. Osobito kao s dvostrukim tijelom dolazi do snažnog, dvostrukog opterećenja, što može dovesti do komplikacija.

Zašto se pojavljuju blizanci?

Prema statistikama, pokazalo se da nešto više od 1% žena na ultrazvuku određuje znakove blizanaca. Uzroci višestrukih trudnoća su različiti. Glavnu ulogu igra nasljedni faktor. Ako postoje rodbina u obitelji, onda se vjerojatnost da se trudna s blizancima dramatično povećava. I to bi trebalo biti blizanke od majke. To se objašnjava činjenicom da u ženki ne sazrijevaju jedna, već dva ili tri ovule.

Vrlo često, trudnoća blizanaca se opaža kod žena starijih od 30 godina, jer u toj dobi dolazi do nepravilnosti ovulacije, ali istovremeno zrele i dvije jaja. Drugi razlog višestruke trudnoće je odbijanje tableta za kontrolu rađanja. U pozadini njihovog otkazivanja moguće je sazrijevanje dvaju jajašca.

Nemoguće je isključiti uobičajenu metodu stimulacije jajnika, kada se umjesto jednog dominantnog folikula dva često promatraju. Na primjer, koncepti Klostilbegita i blizanaca često se kombiniraju, iako se nakon upotrebe, prema opažanjima liječnika, višestruke trudnoće pojavljuju samo u 11-13% slučajeva. Ispada da Klostilbegit doprinosi pojavi višestruke trudnoće, ali to ne daje.

Višestruka trudnoća tijekom ekstrakorporalne oplodnje također je česta pojava, jer povećanje vjerojatnosti zatrudnjeti, 2-3 jaja često su posađene, dogodilo se da se svi implantiraju i razvijaju.

No, kako su identični blizanci, odnosno, kakvi su uzroci ovog fenomena, još uvijek nisu shvatili. Postoje teorije da podjela gnojidbe jaja u dva odvojena organizma događa pod utjecajem traume, infekcije, zračenja, i nakon 30 godina, kada se povećava vjerojatnost abnormalnog razvoja zigota.

Važno je! Često, identični blizanci rođeni manje prilagođeni okolišu. Dakle, kod blizanaca, dišni sustav se razvija ranije od fetusa tijekom trudnoće jedne singletona, pa čak i kod prijevremenog zastoja, imaju manje problema s otvaranjem pluća tijekom prvog daha.

Blizanci ili blizanci

Zašto se djeca iz blizanaca ponekad nazivaju blizancima, a ponekad se blizanci lako razumiju. Blizanci se razvijaju iz jednog jajašca, podijeljenog na 2 dijela, a kasnije se dijeli, veće razlike mogu biti u blizancima. Razlike se pojavljuju u karakteru, ponašanju, ali ne u genotipu.

Blizanci se razvijaju od pojedinačnih jaja, tako da su njihovi genotipi slični, kao kod bliskih srodnika, ali nisu identični. Blizanci mogu biti različitih spolova, ali blizanci nisu.

Više trudnoća blizanaca komplicirano je činjenicom da blizanci mogu imati jednu posteljicu za dvoje i tijekom dostave hipoksija se može pojaviti u drugom djetetu.

Ultrazvučno snimanje višestruke trudnoće. Dva embrija

Dijagnoza višestruke trudnoće

Kako prepoznati blizanke zanimaju mnoge žene. Sada, koliko je jaja oplođeno i implantirano u sluznicu maternice, lako se određuje ultrazvukom od sedam tjedana trudnoće. Ali ranije, kada nije postojao ultrazvuk, znakovi višestruke trudnoće mogli bi se ustanoviti puno kasnije, obično tijekom pregleda, kada je moguće sondirati velike dijelove fetusa, ili kada slušaju dječji otkucaji srca.

Neki kažu da postoje drugi znakovi definicije blizanaca, na primjer, pokret beba je vidljiv prije, jer su tijesni, to nije tako. Fetalni pokreti s blizancima mogu se osjećati tijekom trudnoće 18-20 tjedana u primiparusu ili 14-16 ako to nije prva trudnoća.

Žene koje pokazuju znakove višestruke trudnoće ponekad imaju snažnu toksikozu, promjenu pigmentacije kože u ranoj fazi, druga traka u testu je izraženija, ali to su subjektivni znakovi, jer mnoge trudnice nisu smetale toksikoza i širina trake je relativna.

Ultrazvuk može pokazati znakove blizanaca od 5-7 tjedana, a razvoj trudnoće placenta može identificirati identične blizanke ili ne.

Važno je! Često ultrazvučno skeniranje pokazuje 2 embrija, no na sljedećem ispitivanju ostaje samo jedan, znanstvenici su čak nazvali tu pojavu "ugrožena blizanka". Razlog je vrlo jednostavan: nepodnošljiv fetus umire, a njegova tkiva aktivno apsorbiraju fagociti, poput stranog tijela. Bilo bi kliničke slike pobačaja, ako ne i za drugi fetus.

Tijekom višestruke trudnoće

Ako se u maternici nalaze dvije voćne jaja, tada plan upravljanja za trudnicu mijenja se, na primjer, ultrazvučno skeniranje svaki mjesec, budući da prisutnost dva fetusa u maternici uzrokuje:

 • povećati opterećenje na majčinom tijelu. Značajno povećava volumen cirkulirajuće krvi, što utječe na kardiovaskularni sustav. Možda je razvoj teške toksemije od prvog dana i preeklampsije u drugoj polovici trudnoće, anemija;
 • mogućnost poremećaja razvoja fetusa Potrebno je ispitati i prepoznati kršenja u svakom fetusu. Uostalom, postoji mogućnost da se jedan jaje normalno razvija, a drugi ne, i to može biti prijetnja oboje;
 • teško porođaj. Mnogo trudnoće uzrokuje veće istezanje maternice, i iako mnoge žene rađaju blizanke sami, s nedovoljnom radnom aktivnošću i nepravilnom brigu (prsni, poprečno), potrebna je operacija.

Da bi se smanjio rizik od komplikacija, posebno žene iznad 30 godina trebaju se posvetiti posebnoj pozornosti, slijediti sve promjene, slijediti preporuke odgojno-ginekologa. Značajke tijeka trudnoće s blizancima su kako slijedi:

 • morate se prijaviti na vrijeme u antenatalnoj klinici, morat ćete je češće posjetiti;
 • povećati količinu folne kiseline u tijelu, što smanjuje rizik od razvoja abnormalnosti fetusa;
 • podesite snagu. Kad kažu da trudnice moraju jesti za dvoje, onda bi trebale jesti za tri. To je često teško provesti, budući da je toksično djelovanje u ranim fazama dvostrukog je izraženije, au kasnijim razdobljima snažno povećanje maternice uzrokuje pritisak na trbuh i osjećaj brzog zasićenja. Koliko trebate jesti, tako da se djeca normalno razvijaju? Potrebno je jesti češće, postupno, kako bi pratili sastav hrane, prisutnost vitamina u njoj i pravovremeno pražnjenje crijeva, jer nakon 30-32 tjedna često dolazi do zatvora;
 • dobitak težine. Žene su zabrinute: koliko kilograma se može dobiti s dvostrukim? Naravno, s više od jednog voća, težina normalno raste za 18-20 kg;
 • s dvostrukom vjerojatnosti povećanja preeklampsije, što može dovesti do budućih majčinih bolesti (dijabetes). Kod žena u dobi od 30 godina često se promatra eklampsia i povećanje krvnog tlaka;
 • simptomi anemije javljaju češće, prehrana bogata željezom nije uvijek dovoljna. Zahtijeva dodatke za željezo. Isto vrijedi i za probleme s kalcijem, koji su neophodni za stvaranje kostura bebe;
 • porođaj može početi prerano, s višestrukim trudnoćama, žene često rađaju 35-37 tjedana pa stoga dvostruko praćenje tijeka trudnoće provodi se u bolnici. Ako postoje bilo kakve abnormalnosti, patologije 2-3 tjedna prije rođenja, trudnice se šalju za spašavanje;
 • Postoji mogućnost carskog rezima ako su djeca u krivom položaju, iako mnoge žene rađaju blizance, a postotak neovisnih isporuka ostaje visok.

Najteže razdoblje je treći trimestar trudnoće ili 30 tjedana. Tijelo djece već je u potpunosti formirano i reagira ne samo na raspoloženje i dobrobit majke, već i na sve vanjske podražaje. Kako bi pomogla ženi u ovom razdoblju može privući pozornost svojih najmilijih. Uostalom, povećanje trbuha, težine, znakovi preeklampsije i lošeg zdravlja, utječe ne samo na trudnicu nego i za bebe.

Rođenja u višestrukoj trudnoći

Isporuke su često komplicirane, uzrok može biti pogrešan položaj fetusa, gubitak dijelova tijela u procesu, preuranjenost, tako da se trudnice žele unaprijed staviti u centralizirane bolnice za majčinstvo koje imaju svu potrebnu opremu za preranu bebu.

Unatoč činjenici da su nakon 30 tjedana trudnoće svi organi i sustavi fetusa već formirani, a suvremena oprema omogućava da djeca koja su rođena prerano izaći, pokušavaju održati čak 35-37 tjedana, ako je moguće, ako to dopušta stanje majke.

Kako zaraziti blizance

Mnogi ljubavni parovi diljem svijeta sanjaju se o trudnoći i djetetu. Trudnoća s blizancima je dvostruki uspjeh za mladence, koji se ispušta samo za 10-15% parova diljem planeta. "Kako zaraziti blizance bilo kojim sredstvom?" - Ovo pitanje često se može naći ne samo u ginekološkim uredima, već iu internetskim tražilicama. Nažalost, ne postoji nedvosmislen odgovor na ovo pitanje, ali ovaj će članak pomoći u otkrivanju onoga što je potrebno kako bi se povećala vjerojatnost dobivanja blizanaca.

Kako blizanci

Prije svega, kako bi pronašli odgovor na pitanje: "kako zatrudnjeti s blizancima", potrebno je razumjeti proces njihova pribavljanja. Rođenje dvoje bebe s jednim oplodnjom jaja dobiva se na dva načina.

Istovjetne bebe dobivene su dijeljenjem jaja u ranoj fazi. Od jednog oplođenog jaja, formiraju se dva apsolutno identična embrija koja sadrže identičan skup gena. Ta djeca imaju isti spol i potpuno su slične jedna drugoj. Vjerojatnost ove vrste trudnoće iznosi 25%. (Pročitajte: Kako planirati spol bebe)

Dvostruke bebe dobivaju se gnojidbom dvaju jaja u isto vrijeme. Takva djeca mogu imati različit rod i ne moraju biti međusobno slični. Vjerojatnost ove vrste trudnoće je oko 70-75%.

Trudnoća blizanci: kako se ispada u smislu medicine

O načinu shvaćanja blizanaca na prirodan način s gledišta medicine, detaljnije ćemo razmotriti. Sljedeći čimbenici utječu na takvo začeće:

Genetsko afinitet

Veliki dio slučajeva zaraznih blizanaca povezan je specifično s genima. Zbog toga bi u obitelji, žena ili muškarac trebali imati slučajeve blizanaca. Ako su takvi fenomeni relevantni čak iu dalekoj prošlosti, tada je vjerojatnost da će blizanci zamišljati 50%. Ako je tijekom prve trudnoće zaražena jedna dijete, vjerojatnost pojave blizanaca iz drugog začeća povećava se na 80%. Svaka nova koncepcija raste. Ako tražite odgovor na pitanje: "Kako zatrudnjeti s blizancima", onda biste se trebali probiti u svoju genetsku prošlost i ne zaboraviti na odnos vašeg partnera.

Tijekom umjetne koncepcije, dvije gnojidbe jaja su transplantirane na ženu. Zašto dva? Činjenica je da se umjetno osjemenjivanje može provesti samo tri puta više puta. Najčešće se radi transplantacija umjetnog jaja za žene koje pate od neplodnosti. Kao rezultat toga, ako bi svaka umjetna oplodnja značila samo jednu transplantaciju stanica, onda bi šanse za trudnoću bile vrlo male. Kako bi se povećala vjerojatnost začeća, u medicini je odlučeno da istodobno transplantiraju dvije oplođene stanice, a ponekad i tri. Ponekad su oba jaja održiva i kao rezultat dobivaju blizanke.

godine

Kako zaraziti blizanke i što dobna skupina ima s tim? Jednostavno, tijelo žene u dobi od 35 i više godina uzrokovano je povećanjem hormona, osobito gonadotropinom. Ovaj hormon ima izravan utjecaj na sazrijevanje jaja. I stoga, što više hormona pronađe u tijelu, to je veća šansa za mirovo za blizance nakon rođenja.

lijekovi

Točnije, višestruka plodnost javlja se nakon prestanka lijeka. Ovi lijekovi su lijekovi za neplodnost, koje žena preuzima da bi se oporavila. Jednom kad se prijam takvih droga dovrši, postoji vjerojatnost ne samo koncepcije djeteta, već i višestruke trudnoće. To je zbog činjenice da sredstva za liječenje neplodnosti u sastavu sadrže veliku količinu hormona. Ti su hormoni deponirani u tijelu i postali rezultat koncepcije blizanaca. (Koje tablete za piće da bi zatrudne).

nacionalnost

Dva koncepcija pod utjecajem su nacionalnosti. Kako uticaj još nije poznat sa stajališta medicine, no činjenice upućuju na činjenicu da su azijati najviše pasivni rađanjem blizanaca, a Afrikanci su najaktivniji u tom pogledu.

Izmijenjena maternica

U nekim ženama, struktura maternice na neki način ima odstupanja od standardnog oblika. To se može odrediti samo nakon liječničkog pregleda. No, to potvrđuje i činjenica da je u takvim ženama veća vjerojatnost da se blizanci ili blizanci osjete.

Ciklus menstruacije

Prema medicinskim istraživanjima, dokazano je da se koncepcija blizanaca najčešće primjećuje kod žena s ciklusom od dvadeset dana.

Koncepcija blizanaca u skladu s prehranom

"Kako zatrudnjeti s blizancima, promatranjem prehrane i što je potrebno za to?" - pitanje je manje relevantno i relevantno, ako postoji potreba. "Kako prehrana utječe na začeće?" Dakle, svatko zna da prehrambeni protein povećava sadržaj hormona u ženskom tijelu. Hormoni izravno utječu ne samo na mogućnost uspješne trudnoće, već i na koncepciju blizanaca ili blizanaca. Ako tražite odgovor na pitanje o koncepciji blizanaca, onda se preporučuje jesti takve proizvode:

 1. Meso. Visok proteinski sadržaj se nalazi u piletinom, ali je važno da se ovaj proizvod kuha.
  Važno je! Jedući dimljeno ili pečeno meso ne samo da neće uzrokovati koncepciju blizanaca, već može utjecati i na prestanak trudnoće.
 2. Riblji proizvodi. Riba, u bilo kojem obliku, osim pušenja, korisna je i sadrži veliku količinu proteina i kalcija.
 3. Voće. Gotovo svi plodovi su korisni u ovom slučaju, osim za šljive i kruške. Kruška se može koristiti, ali ne nužno u malim količinama. Najbolje je napraviti svježe voće iz voća i pića tijekom dana kada se planira začeće.
 4. Gotovo svi sirevi su bogati proteinima. Naročito se nalazi u sireima s postotkom od preko 5%.
 5. Prijem mliječnih proizvoda ima značajnu ulogu. Dakle, koristeći kefir, mlijeko ili jogurt, možete biti skoro 85% sigurni da imate blizanke.

Savjeti iz tradicionalne medicine: kako zaraziti blizance

Naše bake i bake sanjale su o trudnoći s blizancima. Od tada su folklorne metode bile zamišljene da bi začele blizance. Prije toga, medicina nije provela temeljita istraživanja i takva su pitanja, iako su bila masivni, sami riješeni. Danas poznate metode rađanja blizanaca uz pomoć tradicionalne medicine.

Glavne metode ljudi uključuju:

 1. Pijenje folne kiseline. Ako uzmete pilulu mjesec dana prije seksa, tada će vjerojatnost da će blizanci porasti na 95%.
 2. Česti tjelesni užitak s voljenom osobom. Ako često imate seks, onda će se vjerojatnost da će blizanci s vremenom rasti.
 3. Kada dojenje povećava šanse do 90%.
 4. Ako žena ima krivudav, ili bolje, dojku, veća je vjerojatnost da ima blizanke. Ali taj čimbenik je dobio opovrgnjivanje, a nedavno je često zapaženo začeće u vitkim ženama.

Sretan dani stol

Tablica uspješnih dana za one koji imaju želju za zatrudnjivanjem blizanaca, razvili su znanstvenici koji su prikupili činjenice iz stvarnih podataka. To jest, stol uključuje dane u kojima su blizanci najčešće rođeni djevojčice i dječaci. Ispod je tablica.

Kako su blizanci?

# 1 Izlazak sunca

Primio je dozvolu boravka

oglas

# 2 Maritsa

 • 4.524 poruka
 • Dob: 40
  • Zemlja: Rusija
  • Grad Yaroslavl

  # 3 Izlazak sunca

  Primio je dozvolu boravka

  # 4 ASwan

  Počasni stanovnik foruma

 • 15.737 poruka
 • Dob: 43
  • Zemlja: Rusija
  • Grad Moskve regije

  # 5 ASwan

  Počasni stanovnik foruma

 • 15.737 poruka
 • Dob: 43
  • Zemlja: Rusija
  • Grad Moskve regije

  # 6 Izlazak sunca

  Primio je dozvolu boravka

  # 7 Maritsa

 • 4.524 poruka
 • Dob: 40
  • Zemlja: Rusija
  • Grad Yaroslavl

  # 8 Babe

 • 286 poruka
 • Dob: 41
  • Zemlja: Ukrajina
  • Donjecki grad

  Kako se rađaju blizanci

  Kada se rađaju blizanci, to obično prati povećani interes. Roditelji su sretni što su nesvjesni, drugi traže sličnosti, a liječnici razmišljaju o tome kako se to dogodilo. Do kraja za određivanje prirode rođenja višestruke trudnoće još nije moguće, ali još uvijek postoje čimbenici koji bi mogli utjecati na to.

  U ženskom tijelu blizanci ili blizanci mogu potjecati na dva načina.

  Pojedinačni blizanci može se dogoditi ako se jaje već počelo podijeliti u ranoj fazi razvoja. Od svih blizanaca, vjerojatnost blizanaca iznosi samo 25%. U tom slučaju, embriji se formiraju iz jedne stanice s istim skupom gena. U takvoj djeci placenta može biti čak i jedna za dvoje. Djeca su rođena u istom spolu i slična jedna drugoj.

  Blizanci blizanaca rođen kada se oplođuju dva jaja. Vjerojatnost njihove pojave iznosi 75%.

  Prije 20 i 30 godina, izgled takve stvari bio je čudo. To je zbog nekoliko razloga. Trenutno, oni rađaju više u zreloj dobi. I tijekom godina, koncentracija hormona FSH u krvi raste, naime, aktivira sazrijevanje jaja. Kaže da je nekoliko jaja spremno za gnojidbu odjednom, a to povećava vjerojatnost pojavljivanja blizanaca u svijetu.

  Do sada je takav postupak postao dostupan: in vitro oplodnja. To se koristi kada prirodno ne možete truditi. Ovim postupkom nekoliko je jaja smješteno u tijelo žene, tako da je barem jedna od njih oplođena, ali češće postoje slučajevi kada sve korijena, a očekivačka majka postaje vlasnik nekoliko beba.

  Također, za liječenje neplodnosti, oni se spominju u centrima za liječenje hormonskih lijekova, a nakon takvog liječenja, vjerojatnost višestrukih trudnoća je također visoka.

  Također možete postati sretna majka dvoje djece odjednom, ako koristite lijekove za liječenje neplodnosti ili nakon prestanka uzimanja kontracepcije. U tom slučaju, tijelo nakon dugog odmora počinje s velikim naporom za proizvodnju hormona koji utječe na ovulaciju.

  Kako zatrudnjeti s blizancima?

  1. Ako planirate samu trudnoću, tada nije moguće planirati takvu trudnoću. Ako je u vašoj obitelji ili vašem mužu bilo slučajeva takve trudnoće, onda je vjerojatno da će se zatrudnjeti blizanci. I sa svakim sljedećim rođenjem, šanse se povećavaju.

  2. Postojalo je mišljenje da ni na koji način prehrana ne utječe na koncepciju blizanaca. No, došlo je do opovrgavanja, što sugerira da životinjska jetra sadrži bjelančevine koje, jednom u ženskom tijelu, dovode do aktivnog rada ženskih hormona i povećavaju osjetljivost jajnika. Rezultat gore navedenog je potrošnja više mesa i mliječnih proizvoda.

  3. Pogledajte iza prozora. U ljetnim vrućim vremenom povećava se rad spolnih hormona, a takva aktivacija može pozitivno utjecati na reproduktivne sposobnosti. Radite ljeti i zimi možete kupiti dvokrevetnu kolica. Ovo je još jedan način rođenja blizanaca.

  Kako planirati blizanke?

  Čini se da je moderna medicina pronašla odgovor na pitanje o pojavljivanju blizanaca i blizanaca, ali još uvijek nije moguće pronaći izlaz iz situacije planiranja za takvu trudnoću.

  Čak iu vrlo kratkom vremenu, u sedmom tjednu, trudnice će saznati o značajnom povećanju, čuti srčani ritam. Od tada je više opaženo i postavljen je na rizik. Takve žene imaju veću vjerojatnost da pate od toksikoze, varikoznih vena i opterećenja srčanog mišića tri do četiri puta.

  Vjerojatnost blizanaca: Od 200 menstruacije, 2 aktivna jaja jedu samo jedanput. I ista vjerojatnost da će biti podjela jaja. Zaključak: od 100 trudnoća, samo 1 je višestruko.

  Trudnoća blizanaca: uzroci, znakovi, porod i trudnoća.

  Danas ćemo razgovarati o svim pitanjima razvoja trudnoće s blizancima, osobito tijekom trudnoće i porođaja. Kao pedijatar, čak ću reći nekoliko riječi o mojim promatranjima o razvoju blizanaca i blizanaca nakon rođenja na mom mjestu.

  Dakle, prihvaćeno je da se zove više trudnoće kada se razviju dva ili više fetusa. Ali, budući da trojke i još višestruke trudnoće nisu tako česte, danas ćemo govoriti samo o blizancima. Ako je za vas neki problem problem tripleta, onda bih rekao da će sve biti otprilike isto.

  Blizanci i blizanci: kakva je razlika?

  U slučaju da se blizanci razvijaju, ako jedno jaje ne sazrijeva u ženskom tijelu, već dva. Te se zametne stanice mogu razviti u jednom jajniku, a istodobno iu različitim. Naravno, preduvjet je da će oboje biti oplodene od dvije sperme (naravno, različite).

  Tako se ispostavilo dva organizma različitog genetskog materijala. Oni mogu biti isti ili različiti rod. Nema posebne sličnosti s njihovim izgledom, oni su baš kao i braća i sestre.

  Budući da se djeca razvijaju iz različitih jaja, one se mogu nazvati bratskim blizancima. Pozivajući se na medicinske detalje, objasnit ću, svaka od beba ima svoju torbicu, placentu.

  Blizanci se nazivaju bebe, koje se razvijaju iz jednog jaja oplodnje od jedne spermatozoene stanice, koja se podijelila u dva dijela u određenom vremenu, a od svakog dijela je otišao razvoj odvojenog organizma. Jedno jaje, jedna sperma, isti genetski materijal. Dakle, blizanci su uvijek isti spol, imaju identičan skup gena i isti izgled.

  Blizanci također mogu imati dva vlastita fetalna mjehur i dvije placente. Liječnici takve blizance nazivaju bihorionic i biamnionic. Ranije razdvajanje jaja, veća je vjerojatnost stvaranja zasebne placente i zasebne amnion (fetalni mjehur). Tako se na primjer dobiva gore opisana varijanta blizanaca ako se odvajanje jaja dogodilo 3. dana od trenutka oplodnje.

  No, češće postoje blizanci s jednim placentom i dva odvojena mjehurića fetusa (biamnic monochorional blizanci). Takav scenarij je moguć ako oplođeno jaje odlučuje dati dva života 3-8 dana nakon sastanka s spermatozoidom.

  Treća varijanta razvoja blizanaca također se događa vrlo često. Ovo je kad se formiraju jedan amnion i jedna placenta (monokono monoamnionski blizanci). Obično je ova mogućnost moguće s vrlo kasnom podjelom jaja - 9-10 dana nakon začeća.

  Zašto se razvija više trudnoće?

  Dvostruka sreća nije dana svima. Učestalost rađanja blizanaca u ljudskoj populaciji iznosi približno 1,5%.

  Glavni razlozi za razvoj blizanaca i uglavnom višestrukih trudnoća su:

  • Hiperstimulacija jajnika s hormonima. Koristi se u medicini kao pomoćnoj tehnologiji za rano začeće djeteta. Hiperstimulacija je indicirana za ženu koja ima uzrok neplodnosti, a to je kršenje sazrijevanja ženskih zametnih stanica u jajniku;
  • blizanci se često rađaju nakon in vitro oplodnje. Da bi se povećala vjerojatnost trudnoće tijekom IVF-a, nekoliko zametaka oplođeno je i ugrađeno u trudnicu u maternicu (istovremeno je moguća i tri embrija u Rusiji). U ranoj fazi embrija može umrijeti, pa liječnici računaju na uspješnu konsolidaciju barem jednog implantiranog embrija.
  • Naravno, na zahtjev roditelja, smanjenje embrija je moguće, ako su dvojica ukorijenjena. Ali ovo je prilično rizičan korak, a da ne spominjem grijeh. Smanjenje utvrđenog embrija, na zahtjev roditelja nakon neuspjelih pokušaja trudnoće, nerijetko se pojavljuje;
  • nedavna ukidanja oralnih kontraceptiva nakon dugog ostatka jajnika povećava vjerojatnost istovremenog zrenja nekoliko jajnih stanica;
  • nasljedni čimbenik. Nasljedstvo nije posljednja u ovom fenomenu. Štoviše, ova značajka se prenosi više kroz žensku liniju, a češće kroz generaciju. To jest, žena koja je rodila blizance, unuka, a ne kći, vjerojatno će roditi blizance, ali ne činjenicu. Na primjer, moja majka u obitelji nikada nije imala blizance. No, u obitelji otaca, koji su pušili u rodovnicu, još uvijek su pronašli slučaj blizanaca. Vrlo se malo ljudi sjećalo ovog slučaja, budući da je samo jedno od dvije djece preživjelo nakon poroda. A činjenica da je mogućnost višestrukih trudnoća prenesena očinskom linijom ne proturječi genetskim zakonima.

  Postoje li rani znakovi višestruke trudnoće?

  Gotovo je nemoguće naučiti o višestrukoj trudnoći žene. Češće trudne blizanke slave pojavu rane toksikoze. Štoviše, test trudnoće može biti s uobičajenim intenzitetom boje indikatorske trake. Samo na recepciji liječnik može primijetiti da je veličina maternice prevelika i da ne odgovara izračunanom trajanju trudnoće.

  Ne uvijek na prvi ultrazvuk, potvrđujući činjenicu trudnoće, možete prepoznati dva embrija. Ali u gestacijskoj dobi od 8-10 tjedana, kada je moguće odrediti otkucaje srca pomoću doplerometrije, već je moguće reći precizno o premlaćivanju dvaju srca. Na obveznom ultrazvučnom pregledu, koji se provodi do 12 tjedana, stručnjak će uvijek primijetiti razvoj dvoje bebe, jer njihova veličina u ovom trenutku više nije mala.

  U kasnijim razdobljima, žene s blizancima pokazuju veću žgaravicu, nedostatak daha i oticanje donjih ekstremiteta. Trudna težina dobiva brže. Uobičajeno, tijekom višestruke trudnoće žena može dobiti 20 do 22 kg.

  Nakon 18-20 tjedana, žena može osjetiti podrhtavanje istodobno u različitim dijelovima trbuha. Liječnik može testirati nekoliko velikih dijelova, na primjer, dvije glave i dva komada bebe.

  Značajke tijeka višestruke trudnoće

  O ranijem pojavljivanju i izraženijoj toksici, već sam napisao gore. Razumljivo je da trudnoća i jedno dijete čine ogroman teret na svim sustavima i organima žene, a blizancima tijelo je još teže izdržati opterećenje.

  Žene s blizancima imaju veću vjerojatnost da pate od anemije zbog nedostatka željeza, jer je nevjerojatno teško osigurati kisik i željezo za sintezu crvenih krvnih stanica dviju beba.

  Tijekom trudnoće blizanci povećavaju volumen cirkulirajuće krvi. Budući da majčinska krv obavlja funkciju pružanja zametaka hranjivim tvarima, majčinska krv mora se intenzivnije cirkulirati nego tijekom normalne trudnoće kako bi se hranila dvije bebe.

  Placentna insuficijencija prilično je česta tijekom trudnoće kod dvije bebe, budući da dva embrija zahtijevaju intenzivniju metabolizam u posteljici. Zbog toga, neizbježno postoje promjene u strukturi placente, što dovodi do poremećaja u opskrbi krvi i prehrane bebe.

  Često se ta neuhranjenost javlja u jednoj od beba, što može dovesti do fetalnog blijeđenja u ranom razdoblju. Postoji još jedna opcija koja se često može naći - jedno dijete intenzivnije razvija i rodi s znatno većom težinom od druge.

  U pravilu, tijekom trudnoće, dvostruka veličina posteljice je impresivnija nego tijekom trudnoće s jednim fetusom. To jest, često se djelomično ili u potpunosti pričvršćuje na put djeteta u vrijeme isporuke. Taj se fenomen naziva placenta previa. S ovim razvojem, rađanje kroz rodni kanal je kontraindicirano. Placenta previa je jedna od apsolutnih indikacija za operativnu dostavu.

  Budući da dvostruko opterećenje pada na bubrege trudnih blizanaca, često je slučaj da se takve žene pojavljuju oteklina ranije i izraženije nego kod jednog djeteta.

  Prekomjerno povećano uterus uzrokuje promjenu mjesta unutarnjih organa - želuca, crijeva, uretera. U tom pogledu, te žene imaju teže žgaravicu, zatvor, veći rizik od bolesti mokraćnog sustava tijekom trudnoće.

  Buduća mama može čuti trzajne bebe već 15. i 16. tjedna. Intrauterni razvoj djece u slučaju jednokratnih i višestrukih trudnoća je isti. Međutim, tijekom trudnoće s blizancima, zbog blizine uvećane maternice na površinu kože, žena primjećuje prve pokrete prije.

  Intenzitet perturbacije plodova također se razlikuje od intenziteta tijekom poznate trudnoće singletona. U kasnijim fazama, bebe vrlo intenzivno potiču, pokušavajući se natjecati za ugodniji položaj u uskom prostoru maternice.

  Žena s višestrukom trudnoćom promatra se detaljnije u ženskoj konzultaciji i češće se ispituje. Prije tridesetog tjedna odlazak se odvija svakih 10 dana, a nakon 30. tjedna trudnoće, jednom tjedno.

  Pažljivo pratiti stanje grlića maternice, kao insuficijencija istok-cerviksa (prenatalno otvaranje vrata maternice) zbog prekomjernog porasta maternice - prilično čestog pojave u višestrukim trudnoćama.

  Žena s blizancima može dobiti porodni dopust i potvrdu o invalidnosti dva tjedna prije nego s trudnoćom singletona. To jest, 28 tjedana, a ne na propisanom 30 tjedana trudnoće. Plaćanje naknada nakon rođenja bebe u smislu ne razlikuje se. Ali naplaćuje se na svakoj od djece.

  Dnevni kalendar trudnoće

  Liječnici i ginekolozi računaju prvi tjedan trudnoće od prvog dana posljednjeg menstruacije, kada, zapravo, još uvijek postoje periodi i stanica jajne stanice nije oplođena. Zato se dolaskom zakašnjenja u redovite mjesečnice žena upoznava s postojanjem trudnoće s prilično pristojnim razdobljem od 3-4 tjedna.

  Analizmo tjedno što se događa bebama i majkama u različitim fazama trudnoće.

  Prvo tromjesečje

  • 1-4 tjedna

  U pravilu, žena nije ni svjesna trudnoće.

  Nakon spajanja jaja i sperme u jajovodu, formira se zigota. Ovo je jedina i jedina stanica iz koje će se kasnije formirati višestanični organizam. Ako su u početku bila dva jaja, a oplodila ih je dva različita sperma, tada se formiraju dva zigota, a razvijati će se blizanci s lošim prinosima.

  U procesu drobljenja zigota se pretvara u morulu. To su prve dvije stanice (jedna stanica podijeljena na pola), a zatim - 4, a zatim uzastopno 8, 16 i 32 stanice raspoređene u gustim nakupinama u obliku maline. Na moruli od 32 staniče pro-embrij ulazi u utornu šupljinu. Može se ugraditi u zid uterusa ne odmah, ali nakon 2-3 dana.

  Ja ću detaljnije prebivati ​​u trenutku kad jedno oplođeno jaje daje dva života. To se događa kada, u trenutku razbijanja morule, odjednom se "raspada" u dva dijela, a svaki dio počinje samostalno razvijati, stvarajući zaseban organizam.

  Ako se podjela jedne oplođene jaja u prva tri dana nakon susreta s spermatozoidom, blizanci razvijaju s odvojenim fetalnim mjehura i zasebnim placentama (drugi stupac na slici).

  Ako se ova podjela jaja od 3. do 8. dana nakon začeća, blizanci će imati odvojene fetalne membrane i jednu placentu za dvije (treći stupac na slici).

  Ako jaja odluči podijeliti nakon 8 dana, ali do 13. dana nakon gnojidbe, blizanci će se razviti s jednom fetalnom membranom i jednim placentom (četvrti stupac na slici).

  Kasna podjela jaja (nakon 13 dana života) prijeti razvoj neodvojivih blizanaca (sijamski).

  Prije implantacije formira se šupljina između stanica morule i pretvara se u blastocist - šuplju bočicu napunjenu tekućim sadržajem.

  Implantacija se događa otprilike 7. dan nakon začeća. U ovoj fazi proces diobu stanica samo napreduje. Proces uvođenja embrija u stijenku maternice može potrajati nekoliko dana. Ovo se smatra prvim kritičnim razdobljem u razvoju trudnoće.

  U drugom tjednu nastaju primarni i sekundarni živci koriona (buduća placenta) i razlikuju se slojevi klica, što će kasnije dati sve organe i sustave djeteta. To se smatra drugim kritičnim razdobljem u porodici.

  Do 14 dana, embrij ima izgled vezikula koja se sastoji od tri sloja zametaka. Od trećeg tjedna nastaju krvne žile i njihovo klijanje u vilijima koriona. Zbog toga, s izravnim kontaktom chorionic villi s majčinom krvlju, fetus prima hranjive tvari. Dakle, vrsta prehrane embrija se mijenja u hematotrofnu (kroz krv).

  Početkom trećeg tjedna polaganje svih organa (organogeneza). Prvo se postavlja neuralna cijev, srce i spolne žlijezde, zatim jetra, pluća, primarni crijeva i primarni bubreg. Počevši od 3. tjedna, možete odrediti fetalni srčani udar na ultrazvuku, ako to dopušta razlučivost uređaja i kvalifikacije liječnika.

  U 4. tjednu, živčani sustav nastavlja razvijati, formira se klica mozga i kralježnične moždine. U ovom trenutku embrij već pokazuje osnove gornjih i donjih ekstremiteta.

  Do kraja 4. tjedna embriji neće biti veći od 2 cm.

  U tom se razdoblju nastavlja organogeneza, tj. Formiranje organa i tjelesnih sustava djece u razvoju. Kompliciranje strukture svih prethodno uspostavljenih organa i sustava. Živčana vlakna oblikuju, povezuju organe sa središnjim živčanim sustavom, tj. Mozak i kičmena moždina. Glava embrija u ovom trenutku je nerazmjerno velika.

  U šestom tjednu trudnoće, zametci se već mogu savijati i ispraviti vrat, mijenjajući položaj glave. Postupno preplavljuju značajke lica, stvarajući oči, čaše, usta. Postoji jasna razlika između gornjih i donjih ekstremiteta, prsti su različiti.

  U ovoj fazi, spol je već formiran, ali još nije moguće odrediti spol. Vidljivo na ultrazvarnim genitalijama tek treba formirati.

  Krvotok u maternici i placentalnom krevetu postaje sve intenzivan kako bi se osiguralo takav intenzivan rast i razvoj embrija.

  Osmi tjedan završava embrionalnim razdobljem razvoja beba. U ovom trenutku embriji su obično duljine 4,5 do 6 cm, težine oko 15-20 g.

  Do devetog tjedna u bebama sve se formira, da se više ne nazivaju zametcima, već plodovima. Pojavi se njegov tip krvi i Rh faktor. S krajem embrionalnog razdoblja, postoji potpuna diferencijacija mozga i leđne moždine, centralnog i perifernog živčanog sustava.

  Plodovi gutljaju amnionsku tekućinu. Imaju mjehur i bubrege. Voćni pokreti postaju raznovrsniji - s rukama mogu prekriti lica, sisati palcem, kretati se bočno. Formirani vanjski genitalije. Komplicirana struktura posteljice. Počinje obavljati sve više i više funkcija (dišnih, zaštitnih, metaboličkih, hormonskih).

  U 12 tjedana duljina dojenčadi je oko 85-90 mm, djeca teže do 30 g svaki.

  To je došlo do kraja prvog tromjesečja trudnoće.

  Koje promjene očekuju buduće mame blizanaca u prvom tromjesečju?

  Buduća mama blizanaca u prvom tromjesečju može doživjeti ranije i izraženiju toksikozu, koja se također može osjetiti u drugom tromjesečju.

  Maternica brzo raste u veličini. Do kraja prvog tromjesečja često se nadilazi zdjelicu, pa se stavlja pritisak na susjedne organe i može poremetiti njihovo uobičajeno djelovanje. Dakle, trudni blizanci osjećaju čest poriv uriranja u prvom tromjesečju. Zatvor je također čest (ali ne i obvezatan) suputnik višestruke trudnoće.

  U žena tijekom ovog perioda, mliječne žlijezde aktivno se povećava, postane umjereno bolno i osjetljivo. Ali ova značajka je karakteristična ne samo zbog blizance trudnoće, već bilo koje trudnoće.

  Žena treba jednom mjesečno posjetiti svog liječnika. Ginekolog, po vlastitom nahođenju, može vam postaviti raspored pojedinačnih posjeta. Do 12 tjedana, žene moraju obaviti ultrazvučni pregled, tijekom kojih su isključene sve kršenja i malformacije beba.

  Drugo tromjesečje

  • 13-16 tjedana

  Bone sustav beba aktivno se razvija. Osnovni su dijelovi rebara. Kosti lubanje postaju glatke i gustije. Već možete promatrati plitke pokrete disanja. Ovo je više kao trening mišića prsa. Sustav probavnog trakta počinje funkcionirati. Pojavi se peristaltski crijevni valovi. Počinje proizvodnja žuči u jetri beba. Zanimljivo je da u ovom trenutku bebe oblikuju senzaciju okusa.

  Kretanja djece u razvoju u maternici postaju sve aktivnija. Oni već imaju dosta bogate izraze lica, ali za sada ostaju nehotice (djeca se namrštuju, osmjehuju, otvaraju usta, izvode pokrete usta).

  Koža beba je prilično tanka, kroz koju se krvne žile jasno pojavljuju kroz krvne žile. Subkutano masno tkivo gotovo da nema. Koža je postepeno prekrivena prvom sijedom kosom.

  Oko približne veličine od 16 tjedana starih beba iz sakrale do temechke oko 12 cm, oni težak oko 90 g svaki.

  Djeca aktivno rastu. Rast organizma djece u ovom razdoblju prevladava nad stopom rasta glave.

  U sedamnaestom tjednu trudnoće, veličina beba od trupa do vrha je oko 14-15 cm, od kojih je svaka težila oko 130-140 g.

  Djeca u tom razdoblju intrauterinog razvoja već čuju i razlikuju zvukove, reagiraju na njih s određenim pokretima. Uz glasne, oštre zvukove, bebe se intenzivnije kreću. Njihove su oči još uvijek zatvorene, ali već razlikuju svjetlost i tama. Na ultrazvuku možete primijetiti da dijete, kao odgovor na neki vanjski utjecaj, pokušava pokriti njezino lice rukama, donijeti bradu na prsa, odnosno savijati glavu.

  Dokazano je da blizanci osjećaju prisutnost jedni drugima.

  U pravilu, žene koje imaju blizanke, prije su obično (16 tjedana - za nulliparians, 18 tjedana - za trudnice opet), čuju prve pokrete voća. Budući da su bebe bliske u maternici, oni su više aktivno odbijeni od svojih zidova. U tom razdoblju žena može osjetiti do deset pokreta beba dnevno. U ovom trenutku, bebe formiraju treperenje refleksa.

  Heartbeat od voća već se može jasno čuti s stetoskopom ili opstetrijskim stetoskopom. Intenzivno su oblikovali početke zuba, uključujući stalne. Tijekom tog perioda formira se i zaštitni lubrikant sličan siru na tijelu fetusa. Formirana potkožna masnoća.

  U tijelu djece već su proizvele imunološke stanice. Fetalni hemoglobin postupno zamjenjuje hemoglobin odraslih.

  Do kraja petog mjeseca koccyx-parietala, veličina beba doseže 21 do 24 cm, a težina je već prilično pristojna - 320-340 g.

  Tijekom tog perioda, sve trudnice već su osjetile prve pokrete svojih beba. Djetinjsko vrijeme spavanja postupno se smanjuje, dok se budnost i aktivni pokret povećavaju.

  Postoji aktivno jačanje kostiju. Koža je još uvijek smežurana i ima mnogo nabora, u velikim nabora posebno se nakuplja puno masti poput sira.

  Dijete aktivno proguta amnionsku tekućinu koja sadrži čestice lubrikanta, kvadranog epitela, au crijevu se već akumuliraju tamnozeleni fetalni izmet. Uz normalnu trudnoću, pražnjenje crijeva bebe može se pojaviti tek nakon rođenja.

  U ovom trenutku, količina potkožnog masnog tkiva, uključujući smeđe masno tkivo, će se povećati, što će zaštititi bebe od hipotermije nakon rođenja.

  Djeca već dobro razlikuju zvukove. Primjetno je da za sebe emitiraju zvukove oštre, glasne, ugodne ili neugodne, na njih reagiraju na određeni način (s uzbuđenjem ili bliještanjem).

  Do kraja ovog razdoblja, bebe dosežu visinu od 26-28 cm, a njihova težina povećava se na 450-550 g.

  Značajke djece postaju jasnije, već imaju čile i obrve. Postupci postupno formiraju zavojnice.

  Pluća aktivno razvijaju se tzv. Zračne vrećice (alveole). Iako još nisu ispunjeni zrakom, ali u 25. tjednu počinje proizvoditi tvar kao što je surfaktant, što će spriječiti da ove vrećice pada nakon rođenja kada su napunjene zrakom.

  Djeca aktivno dobivaju težinu povećavajući količinu masnog tkiva, rast mišića, rast i jačanje kostiju.

  U tom razdoblju dječaci počinju spuštati testise u skrotum, a djevojke i dalje formiraju genitalije.

  Do 28. tjedna, u pravilu, uspostavlja se konačna prezentacija fetusa, budući da su već umrli u maternici, ne mogu se odvaliti od prezentacije glave do zdjelice ili obrnuto.

  Do tog razdoblja, djeca su gotovo formirana. U slučaju preranog rođenja s pravilnom njegu, oni su već vrlo sposobni preživjeti.

  Do kraja tog razdoblja, masa beba je oko 800-900 g, visine do 35 cm.

  Promjene u tijelu budućih mama blizanaca u drugom tromjesečju trudnoće

  Maternica je već prilično odrasla, trbuščić zamjetno zaokružen. Već je teže trudnica u tom razdoblju zadržati svoj uobičajeni aktivan način života. Ali pravilna izmjena razdoblja odmora i aktivnosti pomoći će izbjeći probleme s zatvorom, proširenim vena, edemom.

  U tom razdoblju buduća mama bi trebala obratiti posebnu pažnju na prehranu, naime dovoljan sadržaj proteina i kalcija u njemu. Potrebno je obogatiti maksimalnu prehranu hranom koja sadrži kalcij i fosfor, vitamin D3 (riba, konzervirana riba, jaja, orašasti plodovi, tvrde sireve, mliječni proizvodi), budući da se koštani sustav aktivno formira u bebama. U ovom trenutku, buduća mama može biti smeta žgaravica.

  Vrijeme je da upotrijebite prateću zavoj, jer u tom razdoblju najčešće žena još mora raditi, a bolove i težinu u nogama joj već gnjavi. Već fizički mijenja svoj hod (raskachku) doprinosi manje stresa na leđima i pritisak maternice na zdjelične kosti. No, u slučaju višestrukih trudnoća, teško je učiniti bez dodatne podrške za zavoj.

  Često se trudnice žale da im je teško naći udobnu poziciju dok spavaju. Stručnjaci preporučuju spavanje na lijevoj strani, savijanje gornjeg dijela koljena i ravnanje dna. Posebno dizajnirani jastuci za trudnice dizajnirani su kako bi se oslobodili kosti zdjelice i donji dio leđa, kako bi podržali već povećani trbuh žene.

  Aktivno u mliječnoj žlijezdi, masno tkivo zamjenjuje žlijezda. Na dodir dojke imaju fine staničnu strukturu.

  Pigmentacija područja okoloskoskovy na dojci, srednja linija na trbuhu sve je jasnije prikazana. Na tijelu se mogu pojaviti pigmentne mrlje i pjege. To je zbog porasta sadržaja melanina u koži trudne žene.

  Prije 22. tjedna trudnoće, ženama se daje drugi obvezni (screening) ultrazvučni pregled. U ovoj studiji već se može izraziti pod djetetom, ako, naravno, držanje blizanaca dopušta im da razmotre svoj spol.

  Treći trimestar

  • 29-32 tjedana

  U djece, mozak, kora velikih hemisfera aktivno se razvija, broj njezinih zavojnica raste. Težina mozga beba je 25% mase odrasle osobe.

  Sada jedna od cerebralnih polutki već počinje djelovati aktivnije, što određuje hoće li dijete biti lijevom ili desnim, a prevladava lijeva hemisferična aktivnost.

  Endokrine žlijezde, koje proizvode hormone (štitnjače i paratireoidne žlijezde, gušterače, žlijezda hipofize), aktivno rade.

  U plućima se površinski aktivno sredstvo akumulira u velikim količinama i započinje ispitni način rada.

  Do kraja ovog razdoblja, masa beba je 1500-1600 g, duljina - oko 40 cm.

  Koža bebe postaje lakša, jer se nakuplja potkožno masno tkivo (oko 10-15 g na dan). Nježna kosa postupno se obrisala. Po rođenju, oni mogu ostati na ramenima i natrag. Lubrikant sira na tijelu postaje sve više.

  Tijekom spavanja, oči bebe su zatvorene, a tijekom perioda buđenja, kapci su otvoreni. Boja šarenice očiju svih djece je ista (tamno tamnoplava) i tek nakon rođenja može se promijeniti. Učenik već refleksivno reagira sužavanjem ili širenjem intenziteta prozirne svjetlosti.

  Pluća i probavni sustavi su potpuno formirani. Bubrezi dobro rade, oni izlučuju do 500 ml mokraće dnevno. Amnionska tekućina ažurira se osam puta dnevno (svaka tri sata). Kosti lubanje su gusto, ali pokretne i savitljive, što je toliko važno za normalan prolaz glave kroz rodni kanal.

  Djeca su u potpunosti formirana i spremna za susret s mamom. Do kraja tog razdoblja težina beba može znatno varirati - od 2.200 do 3.000 g, visine - oko 43-46 cm.

  Trudnoća u 37 tjedana već se smatra punim radnim vremenom, a žena koja je trudna s blizancima priprema se za planiranu isporuku.

  Promjene u majčinom stanju blizanaca u trećem tromjesečju

  Buduće mame braka imaju pravo rano završiti posao i otići na dobro zasluženi odmor. Za njih, rodiljni dopust počinje 28. tjedna. U trećem tromjesečju, do 30. tjedna, ginekolozi propisuju odaziv na trudnicu svakih 10 dana, a nakon 30. tjedna trudnoće, jednom tjedno.

  U tom se razdoblju intenzitet kretanja beba smanjuje (blisko), ali snaga mučenja se povećava. Velika proširena maternica može iscijediti donju venu cavu u položaju žene koja leži na leđima. Stoga, u tom položaju, trudnice često osjećaju slabost, vrtoglavicu i pojavljuje se prije nesvjesnog stanja.

  Zatvor, neprestano žgaravica, hemoroidi - često (ali ponavljam - uopće nije obavezno!) Suradnici u trećem tromjesečju višestruke trudnoće. U tom razdoblju žene mogu primijetiti prve ispuštene kapljice kolostruma iz dojke. Ovo je normalno. Tijelo majke priprema se za rođenje bebe. Genitalni trakt, mliječne žlijezde, pripremljeni su za porod i funkcioniranje nakon porođaja, hormonalne promjene.

  U 32. tjednu, žene su podvrgnute trećem ultrazvučnom pregledu. Ovdje možete vidjeti položaj beba, njihovu prezentaciju, koji je plod bliži srcu. Moguće je procijeniti stanje posteljice jer s razvojem blizanaca često prerano ima znakove starenja (brz i intenzivan metabolizam kroz placentu brzo ga nosi). Ovo je još jedan razlog za ranije dostavu višestrukih trudnoća.

  Budući mamac blizanci su hospitalizirani unaprijed u bolnici. To se događa oko 3-4 tjedna prije očekivanog datuma isporuke. To je učinjeno kako bi se završila metoda i vrijeme isporuke.

  Ukupno za treći trimestar, mama blizanci mogu dobiti do 6-7 kg. U posljednjim tjednima trudnoće prije rođenja, žena može izgubiti od 500 do 1.5 kg. Tijelo se oslobađa od suvišne tekućine, krvlju majke se zgusne, oteklina se smanjuje.

  Osobitosti rađanja u trudnoći

  Žena s blizancima trebala bi biti spremna za ranu hospitalizaciju prije isporuke. Ova situacija zahtijeva pažljivije promatranje trudnice u kasnijim razdobljima.

  Preuranjeno rođenje u tim ženama je vrlo uobičajeno. To je zbog prekomjernog otvaranja mišića maternice, koji mogu poslužiti kao jedan od pokretačkih mehanizama za početak rada. U pravilu, ako je potrebna operativna isporuka višestruke trudnoće, planirano je 36-37 tjedana.

  Ako postoje problemi s nošenjem blizanaca i teško je sigurno donijeti intrauterini razvoj do 36-37 tjedana, liječnici pokušavaju održati i dovesti trudnoću na najmanje 32. i 34. tjedan.

  Tijekom tog razdoblja razvoja djece površinski aktivni sastojak već je proizveden u njihovim plućima. Ova tvar, koja sprječava pad zračnih vrećica pluća (alveoli), a pluća postaju manje ili više spremna da obavljaju svoju funkciju nakon rođenja bebe.

  U pravilu, preporučuje se operativni rad (carski rez) za žene s blizancima. Prirodno porođanje je moguće ako su oba fetusa u glavnoj prezentaciji u vrijeme rođenja, tj. Glave beba usmjerene su na izlaz iz maternice.

  No češće postoji još jedna slika - kada je jedno dijete u glavi, a druga u prsnom prikazu. To je manje uobičajeno kada se jedno dijete nalazi u glavi ili zdjelici, a drugo u poprečnom prikazu.

  Prirodni porođaj s jednim placentom blizanaca je opasno jer se kod rođenja jednog od beba može pojaviti placentalni poremećaj, pa je u skladu s tim poremećena prehrana drugog djeteta. U tom smislu, još uvijek morate potražiti hitnu carski rez za spremanje drugog beba.

  Dakle, pre-hospitalizacija žene s blizancima 3-4 tjedna prije očekivanog datuma isporuke potrebna je za razjašnjenje statusa opstanka i dodatnog pregleda buduće majke, kao i za odlučivanje o načinu isporuke. Često se pitanje rješava u korist planiranog carski rez, budući da je vaginalna dostava blizanaca mnogo veća vjerojatnost da će završiti komplikacija za fetus i majku.

  Moja zapažanja o razvoju blizanaca i blizanaca nakon rođenja

  Kao pedijatar, promatrajući razvoj blizanaca i blizanaca nakon prirodnog porođaja, uvijek znam da je prvo rođeno dvoje blizanaca veće i jače zbog zdravstvenih razloga. On je koji lakše prenosi razdoblje prilagodbe nakon rođenja.

  Prvo rođene djece imaju rjeđe prolazne (granične) stanja nakon rođenja (toksična eritema, fiziološka žutica, prolazni neurološki poremećaji: depresija ili sindrom arousa).

  I razvoj u prvoj godini života, u pravilu, pokazuje da prvo dijete blizanaca razvija brže od drugorođenog djeteta.

  Ta promatranja potvrđuju moje blizance u obitelji. Dvostruka sestra rođena je veća i prije nego je brat blizanac 5 minuta. Recimo, brat, kao pravi gospodin, propustio je damu.

  I u životu, moja sestra je brzo stekla nove vještine. Brzo je sjela i puzala. Mnogo je ranije naučilo hodati nego brat.

  Sada sam majka dvoje djece, najmlađi od kojih je upravo naučio hodati. Tako se dogodilo da sam oboje morala biti vođena rukama dugo vremena u različito vrijeme prije nego što su i djeca otišla. Mali čovjek želi ići, ali snaga još uvijek nije dovoljna. Dakle, to zahtijeva: "Odvedi me, majke, za ruku!" Iako još uvijek postoji pitanje tko vozi koga) Umjesto toga, dijete tjera majku. Također, zahtjevno pokazuje svojom rukom: "Vodite me tamo!"

  Pitao sam majku kako se nosila s blizancima u takvom teškom trenutku. Ista potreba za vožnjom, držite dva. No, ovdje sama priroda vjerojatno je pobrinula da blizanci ne istodobno ulaze u novo razdoblje razvoja. Jedan još uvijek puzi - drugi se uči hodati.

  Dakle, možete se nositi s blizancima, iako to nije lako. Ako ste, nakon što ste saznali za svoju dvostruku radost, u nedoumici i puni straha od nadolazećeg rođenja i općenito budućnosti, nemojte sumnjati.

  Dvostruka sreća se ne daje svima, to znači da ste posebna osoba. Vrijeme trudnoće će letjeti. Pozitivno je da umjesto 18 mjeseci u trudnoći imate samo 9 mjeseci. Rezultat će biti dvije mrvice, vaša dva prekrasna krvava. Dvostruko pozitivne emocije i dvostruka teška sreća čekaju vas.

  Zdravlje i sreću za vas i vašu djecu!

  Liječnik pedijatra, dvaput majka Elene Borisova-Tsarenok, rekao vam je o blizancima trudnoće.