Kako odrediti višestruku trudnoću u ranoj fazi

Hrana

Kakav blagoslov! Saznao si da si trudna!

Ako se nasljedstvo ili IVF sije u nadi za blizance, onda biste željeli znati za takvu sreću što je prije moguće.

Sigurno će samo liječnik o tome obavijestiti nakon ultrazvuka, a ne prvi, ali već u drugom tromjesečju trudnoće.

Stoga, iako možete pogoditi samo dvostruku sreću ili se oslanjati na nekoliko znakova koji će potvrditi činjenicu trudnoće dvoje djece.

Dvostruko povećan umor

Svaka trudnica se doslovno umorila od prvog dana, ali mnoge žene koje su trudne s blizancima umorne su čak i više od žena koje nose jedno dijete. Normalno za prvo tromjesečje, letargija, umor, pospanost dvostruko u doslovnom smislu riječi, jer majčino tijelo radi veće snage da izdrži dvije karapuz.

Mama, koja ne čeka svoje prvo dijete, lakše je utvrditi da se više umara, ali prvenac (kao što nas liječnici vole nazvati) nije sasvim jasno o njezinu stanju.

Ako primijetite da trudna djevojka, iako je umorna, ali i dalje luta poput leptira, a za vas da hodate na posao je pravi izazov, tada je vjerojatnost blizanaca vrlo visoka. Iako je potrebno uzeti u obzir popratni čimbenici zbog kojih se može pojaviti letargija: stres, opterećenje ili loša prehrana.

Pretjerana jutarnja mučnina

Višestruka trudnoća povećava ne samo umor ili pospanost, već i jutarnju mučninu. Ali to ne mora nužno biti mučnina ili povraćanje s osvetom, može se pojaviti samo kao kvar, koji će se odvijati bliže sredini dana.

Sjeti se da je svaki organizam individualan. U nekim budućim mumijama, toksikoza se povećala, u drugima, uopće nije postojala i osjećali su se dobro. Dakle, dobrobit nije pokazatelj da ćete imati samo jedno dijete.

Julijina mama iz našeg foruma govori joj priču: "Kad sam nosila svoje dvoje momaka, osjećala sam se dobro. Nije bilo toksikoza tijekom trudnoće. Istina, bila je umorna, htjela je cijelo vrijeme spavati, ali je prošla kasnije kad je rodila, a dječaci su odrasli :) No, ozbiljno, moje trudnoće s dvoje djece bilo je gotovo isto kao ona sestre koja je rodila jednu djevojku. Istina, moj trbuh postao je veoma velik, pa nisam mogao bez veze. "

Nasljedstvo + intuicija

Ako su blizanci već rođeni u obiteljskoj povijesti, povećava se vjerojatnost da postane majka dvoje djece. Plus - vaša intuicija. Zloglasna ženska intuicija, osobito buduća majka, vjerojatno neće uspjeti. Ako se pojave sumnje, podijelite ih s vašim liječnikom.

Česti ili rani pokreti djeteta

Prvi pokret bebe se žena osjeća u prosjeku 18-19 tjedna trudnoće (u očekivanju drugog djeteta - u 16. tjednu). Ako osjetite rane pokrete, onda to može značiti da u maternici postoje dvije bebe.

Elena Bezuglova, ginekologica: "U ranim fazama, žena koja ima dvije ili više djece imat će jasnu odstupanja između veličine maternice i vremena kašnjenja menstruacije. U kasnijim razdobljima, liječnik će odrediti nekoliko velikih dijelova fetusa i 2 ili više otkucaja srca. Majka može osjetiti višestruku trudnoću velikom količinom perturbacija. Usput, pokreti djeteta s višestrukim trudnoćama ne razlikuju se od onih koji se javljaju tijekom trudnoće s jednim djetetom. "

Povišeni hCG

To je razina ljudskog korionskog gonadotropina (hCG) te je zatraženo da se test za trudnoću na novi položaj. Od tada, nakon 10 dana od trenutka začeća, liječnici kontroliraju razinu hormona u tijelu. Ponekad trudnoća s blizancima može dovesti do ekstremnog porasta razine hCG.

U pravilu, u očekivanju blizanaca, trudna majka dobiva 4-5 funti više nego njezina prijateljica, trudna s jednim djetetom. Ali imajte na umu da povećanje tjelesne težine može biti prvenstveno povezano s prehranom. Dobitak težine također ovisi o konstituciji ženskog tijela, njegovoj visini i težini "pregenerate". Stoga, bolje je ne prejedati, i općenito pravilno jesti, jer zdravlje nerođenog djeteta ovisi o tome.

Rezultati visokog gestacijskog doba

Tijekom posjeta vašem liječniku morate izmjeriti udaljenost od gornjeg dijela maternice do gornjeg dijela pubisa kako biste saznali gestacijsko doba djeteta. Rezultat iznad norme može se pojaviti zbog trudnoće blizanaca, jer dvije bebe proširuju maternicu više od jednog (sve je logično, zar ne?). Ali opet: mogu postojati i drugi čimbenici koji utječu na rezultate.

Abnormalni rezultati u AFP testovima

U drugom tromjesečju dobit ćete test krvi za razinu alfa-fetoproteina (AFP). To je učinjeno kako bi se utvrdilo rizik od porođajnih defekata u bebi. Ako čekate blizanke, može se postići neuobičajeno visok ili pozitivan rezultat. U drugom slučaju liječnik će obaviti ultrazvučni pregled kako bi bio siguran.

Fetalni otkucaji srca

Da bi se poboljšale bebe zvukovi srca, koristi se Doppler sustav. Ako liječnik otkrije dva otkucaja srca, onda vam se može čestitati - pričekajte uskoro pojavu dvoje djece! Istina, ponekad drugi otkucaji srca mogu biti samo pozadina majčinog srca. Konačno, možete biti sigurni da je ultrazvuk.

Jedini način da potvrdimo više trudnoća. Već će slika pokazati točno jedan u maternici bebu ili dva. Istina, prvi ultrazvuk, najvjerojatnije, neće dati točne rezultate, ali 20-22 tjedana trudnoće, liječnik će sve detaljno razmotriti. U rijetkim slučajevima, ultrazvuk može "ne primijetiti dijete", a to se može dogoditi samo u slučaju trudnoće s pet ili šest blizanaca.

Elena Bezuglova, ginekolog: "Ultrazvuk može pokazati višestruku trudnoću u 6-8 tjedana. To, naravno, pod uvjetom da majku promatra liječnik. Mnoge žene čak i ne shvaćaju da su blizanci do 12. ili čak 16. tjedna trudnoće, kada se prijavljuju u klinici. Stoga, ako žena ima predispoziciju za rođenje blizanaca, bolje je konzultirati liječnika nakon 9. tjedna. "

Čak i ako se vaše sumnje blizanaca ne ostvare, nemojte se obeshrabriti: naposljetku, ovo će biti vaša omiljena beba i uvijek možete imati vremena da rodite brata ili sestru. Možda sljedeći put imate blizanke?

Dobar raspoloženje za vas, lagana trudnoća i porođaj!

10 ranih znakova višestruke trudnoće

Poštovani, dragi pretplatnici! Neke majke sigurno znaju da su trudne s dvije ili više beba od samog početka. Možda imaju snažnu intuiciju, ili, najvjerojatnije, pod nadzorom reproduktivnog stručnjaka. U današnjem članku, navodit ću glavne simptome višestruke trudnoće u ranoj fazi.

Gledajući unatrag, mnogi simptomi su očiti za mene - strašna toksikoza, ekstremni umor (sve što sam želio bilo je ležati na kauču). Nakon vijesti da ćemo imati blizanke, moj suprug i ja doživjeli oluju emocija: od užasa do sreće. No, vjerojatnost višestruke trudnoće je tako mala (1 slučaj od 80).

Sumnjivi simptomi

Većina žena ima višestruke trudnoće tek nakon ultrazvuka. Međutim, postoji li način da znate da nosiš više od jednog djeteta? Da, to možete shvatiti prije posjeta liječniku. Rani znakovi višestruke trudnoće uključuju:

Netolerancija određene hrane i mirisa prati mnoge žene na početku njihovog putovanja. No, višestruka trudnoća povećava simptome slabosti, kao što je mučnina i povraćanje, koje se mogu pojaviti tijekom dana.

Prekomjerni zamor je uobičajena žalba žena koje nose blizanke, kako u ranoj fazi, tako i tijekom trudnoće. Moćna hormonska prilagodba odvija se u njihovim tijelima, tako da je toliko malo energije za svakodnevnu rutinu.

Dijete raste - to je težak posao za tijelo, pogotovo ako ih ima dvoje. Vi ne jedete za dvoje, ali za tri, kao što tijelo jasno pokazuje kada treba više goriva. Kao što sam već spomenuo, majke često ne znaju za blizance u ranoj fazi, tako da ne jedu dovoljno i osjećaju neprestani osjećaj gladi.

 • Nemojte stati na staru odjeću.

  Dobitak težine može varirati ovisno o visini žene, njezinu tijelu, koliko je prije izmjerila. Kod jednoroditeljske trudnoće majka dobiva prosječno 1-2 kg. Ako više, onda govori o višestrukim rađanjima ili prekomjernoj potrošnji nezdrave hrane. Ako imate jasno velik trbuh za 8-10 tjedana, to ukazuje na prisutnost nekoliko beba.

 • Vaši hormoni su izvan kontrole.

  Budući da tijelo proizvodi hormone u povećanoj količini, promjene raspoloženja tijekom dvostruke trudnoće mogu biti lošije nego kod PMS-a. Stoga, da se presele od suza do radosti, od melankolije do akcije i natrag u pet minuta nije neuobičajeno.

 • Povećana razina ljudskog korionskog gonadotropina.

  Ovaj hormon brzo raste, dosežući maksimalno oko 10 tjedana. Zbog činjenice da je razina hCG veća u višestrukim trudnoćama, pozitivan test pojavljuje se ranije nego inače i izgledat će kao dvije masne trake.

 • Ekstremni žgaravica i hiperaktivno mjehura.

  Ovi simptomi su izraženije jer dvoje djece zauzimaju više prostora od jednog. Osim toga, djeca rastu brže, uterus s višestrukom trudnoćom stavlja još više pritiska na želudac i mjehur.

 • Nekoliko otkucaja srca.

  Slušanje srčanog ritma vašeg djeteta po prvi je put jedan od najvažnijih događaja koji ćete često susresti kao majka. Pomoću zvučnih valova Doppler detektor pojačava melodije srca fetusa. Nažalost, ovo nije najučinkovitiji način u ranoj fazi.

  Značajan ritam srca obično se bilježi do kraja prvog tromjesečja. Čak i ono što čini se da je srčano udaranje drugog beba može biti uobičajena odjeća zvuka majčine srce. Ili djeca mogu biti tako blizu jedna drugoj u maternici, osobito one identične, koje se ritmovi ne razlikuju i spajaju u jedan zvuk.

 • Visoki rezultati ispitivanja za alfa-fetoprotein.

  AFP test, također poznat kao trostruki screening, obično se obavlja u drugom tromjesečju kako bi se uklonili rizici od porođajnih defekata fetusa. Sa parovima titri ovog markera su povišeni.

  Pored fizičkih simptoma, mnoge majke govore o neobjašnjivom predanju ili nejasnoj sumnji. Često postoje neobični slučajevi. Jedna je trudna majka blizanaca otkrila da sve jaja koju je kupila za svečane kolače sadrže dvostruko žumance. Nakon nekoliko dana ultrazvuk je pokazao da čeka blizanke!

  Najsigurniji način dijagnosticiranja blizanaca

  Vjeruje se da samo vidi nekoliko embrija, možete samo uz pomoć ultrazvuka. Koji je termin utvrditi višestruku trudnoću? Stručnjak može vidjeti ovu činjenicu u 5-6 tjedana. No, u pravilu se dijagnosticira tijekom prvog pregleda u 12 tjedana.

  Iako postoje slučajevi kada ultrazvuk nije otkrio blizanke (postoji jednostavno previše nosa kako bi se točno utvrdilo tko je tko). Ponekad kada se blizanci detektiraju vrlo rano (do 10 tjedana), samo se jedno dijete kasnije pronađe. Ovo je naziv sindroma "nestajućeg blizanca".

  Usput, najveća višestruka trudnoća u modernom svijetu dogodila se 33-godišnjoj Nadia Suliman u 2009. godini, koja je zatrudnjela s IVF-om i rodila osam zdrave djece. Zanimljivo je da je već imala šest beba. Rekordna knjiga bilježi i devet i deset djece rođenih istodobno, ali nitko od njih nije preživio.

  Sada znate odrediti višestruku trudnoću, a ova vijest neće vas iznenaditi, poput mene.

  Obratite se članku svojim prijateljima na društvenim mrežama i ne zaboravite se pretplatiti na newsletter. Bit će to još zanimljivije!

  Višestruka trudnoća - rani znakovi

  Ovaj članak opisuje pojavu višestruke trudnoće. Moći ćete saznati uzroke višestrukih trudnoća, kliničkih manifestacija, metode određivanja i još mnogo toga. Bit će korisno upoznati se s ovim materijalom roditeljima koji planiraju rađati bebu, kao i jednostavno svima koji žele proširiti svoje horizonte.

  klasifikacija

  Pod višestrukom trudnoćom podrazumijeva se trudnoća u kojoj se dva ili više fetusa istodobno razvijaju u ženskom tijelu. Do danas, postoji nekoliko različitih klasifikacija ovog fenomena:

  1. Što se tiče broja voća (dva, tri ili više);
  2. Što se tiče broja oplođenih jaja;
  3. Što se tiče broja formiranih posteljica, kao i amnionskih membrana.

  Što se tiče broja oplođenih jaja, pojavljuje se višestruka trudnoća:

  • Dvostruki blizanci (tzv. "Blizanci"). Ova opcija dolazi kada se dogodi gnojidba 2 jajeta koja su sazrela na jednom ili oba jajnika tijekom 1. ciklusa ovulacije. Djeca mogu imati isti ili različit rod.
  • Istovjetni blizanci (blizanci). Samo jedno jaje oplodilo se ovdje. Djeca imaju jedan spol.

  Što se tiče broja posteljica i amnionskih membrana, postoje:

  • Bichorski biamniotički blizanci. Osim toga, svaki fetus ima zasebnu placentu i amnionsku membranu. Interfaktalna ljuska sastoji se od nekoliko slojeva.
  • Jednobojni biamniotički. Svaki fetus ima svoju amnionsku membranu, no imaju zajedničku posteljicu. Interfunkcijsku particiju predstavlja dva sloja.
  • Jednodijelni monoamniotični. Postoji samo jedna placenta i amnionska membrana. Istodobno nema membrane interkomicike.

  dijagnostika

  U ovom trenutku jednostavno je u većini slučajeva uspostaviti više beba. Najtočnija dijagnostička metoda je ultrazvuk, koji otkriva nekoliko embrija i fetalnih jaja.

  Posebne studije pomoći će precizno identificirati višestruku trudnoću.

  • Mjerena visina dna maternice, ako fetus nije jedna, tada postoji značajna ekspanzija maternice;
  • Provjera krvi za hCG, koja pokazuje vrlo visoke rezultate;
  • Iskusni liječnik može čuti zvuk više od jednog pulsa pomoću Doppler sustava.

  Važno je i genetska predispozicija. Ako su u obitelji budućih roditelja bili blizanci, vjerojatnost rođenja više od jednog djeteta ostaje vrlo visoka.

  Znakovi u ranim fazama

  U ranim fazama postoje sljedeći znakovi višestruke trudnoće:

  1. Prisutnost masne trake na testu radi određivanja trudnoće. To je zbog povišene razine hCG hormona u krvi.
  2. Postoji vrlo jak zamor, pospanost, žena osjeća neopravdanu težinu u cijelom tijelu.
  3. Obilježen je prisutnošću izražene toksikoze.
  4. Tijekom prvih tjedana višestrukih trudnoća, na licu se pojavljuje akne. To se događa zbog značajnih hormonalnih promjena u tijelu.
  5. Promatra se rani pokret. Bebe su vrlo blizu zidu maternice, što omogućuje trudnici da osjeti prve pokrete puno ranije nego tijekom normalne trudnoće - počevši od 15. tjedna.

  Većina tih manifestacija je neugodna, ali zahvaljujući njima moguće je sumnjati na prisutnost više od jedne bebe prije prvog ultrazvuka.

  Prvi znakovi višestruke trudnoće

  Pored gore opisanih manifestacija, među prvim manifestacijama višestruke trudnoće su sljedeće:

  • Značajno povećanje trbuha u veličini;
  • Teška zaduha;
  • Varikozne vene;
  • Visoki krvni tlak;
  • Nizak hemoglobin.

  U pravilu, svi simptomi su izraženije nego kod nošenja jednog djeteta. Iako su svi pojedinačno - postoje slučajevi kada žene nisu imale ozbiljne nelagode tijekom višestrukih trudnoća.

  Koliko dugo možete odrediti višestruku trudnoću?

  Najranije razdoblje na kojem je moguće uspostaviti sličnu dijagnozu smatra se 5-6 tjedana trudnoće. Točnije informacije mogu se dobiti na 8 tjedana, ali najkompetentnija slika otkriva se već u 12. tjednu, kada se provodi drugi screening.

  Nažalost, često se događa da jedna od beba s višestrukom trudnoćom umre u ranom razdoblju, a samo jedna preživljava.

  Uredba za višestruke trudnoće

  Prema zakonu, u prisustvu višestruke trudnoće, žena može ići na porodni dopust od 28. tjedna. Rodiljni dopust je ukupno 194 dana, od čega je 84 dana u razdoblju trudnoće i 110 dana za oporavak nakon porođaja.

  Ako postoje komplikacije nastale tijekom ili nakon porođaja, porodni dopust se produžuje za traženi broj dana ovisno o stanju žene.

  Kako odrediti višestruku trudnoću u ranoj fazi

  Na samom početku trudnoće problematično je uspostaviti višestruku trudnoću. U ranim fazama treba obratiti pozornost na prebrzo povećanje maternice u veličini. Parametri tijela u ovom slučaju znatno premašuju pojam trudnoće.

  Kao što je gore spomenuto, samo ultrazvučna dijagnostika može precizno utvrditi višestrukost (a ni tada ni u svim slučajevima). U kasnijim razdobljima, mnogo je lakše prepoznati prisutnost višestrukih trudnoća.

  Zanimljiva činjenica: najbrojnija trudnoća na svijetu. Većina se trudnoće dogodila u gradu Kursku, gdje je žena istodobno rodila desetero djece! Do danas nitko nije mogao "nadmašiti" taj rekord, a majka mnogih djece, naravno, neće pokušati ponovno.

  Pregnancije koje završavaju u rođenju više od jednog fetusa nalaze se u 0,7-1,5 posto svih slučajeva. Obično se rađaju dvije bebe. Tri, četiri i pet rađaju se u samo 1 posto svih višestrukih trudnoća.

  Višestruki foto ultrazvuk trudnoće

  Danas liječnici identificiraju nekoliko mogućih uzroka koji mogu izazvati višestruku trudnoću. Među njima su:

  • Nasljeđe. Iskustvo pokazuje da su žene čiji su blizanci i blizanci rođeni u obitelji 6 do 8 puta veću vjerojatnost da će doživjeti višestruke trudnoće. Primijetio je da se najčešće višestruke porodice prenose generacijom, na primjer, od bake do unuke.
  • Dobna kategorija. Nakon 35 godina, pod djelovanjem hormonalne prilagodbe, tijekom svakog menstruacijskog ciklusa, ne može se zametnuti niti jedan, nego i nekoliko jaja, što uvelike povećava šanse da postane majka s mnogo djece.
  • Nuspojava nekih lijekova. Zbog primanja apsolutno svih hormonskih lijekova koji se koriste za liječenje neplodnosti, stimulacije ovulacije ili poremećaja mjesečnog ciklusa (na primjer, oralni kontraceptivi), nekoliko jaja mogu se zrenuti odjednom, što dovodi do višestrukih trudnoća.
  • Žena u prošlosti mnogo puta rodila. Utvrđeno je da se višestruke rađanja obično javljaju tijekom ponovljenih trudnoća, a šanse za povećanje broja ranijih rađanja.
  • Koristi se postupak in vitro oplodnje. Tijekom ove manipulacije istodobno se uzimaju nekoliko jajašaca od žene, potom se oplodi spermom u epruveti, a embriji se stave u maternicu. Ukupno je pohranjeno ukupno 4 embrija kako bi se osiguralo pozitivan rezultat.

  Svatko od njih može se ukorijeniti, a kao rezultat toga, žena dobiva višestruku trudnoću. U većini slučajeva, kao rezultat in vitro oplodnje, rode dvije bebe, veći broj je rijedak.

  Tijekom višestruke trudnoće

  U slučaju višestruke trudnoće, žensko tijelo je pod povećanim stresom, prisutan je zamor, kratkoća daha, mokrenje može biti poremećeno, a zatvor je karakterističan.

  Među prilično uobičajenim komplikacijama - prijevremenom isporukom (pronađeno u polovici svih slučajeva), kao i gestoze, polihidramnije, nedovoljne tjelesne težine fetusa, intrauterini smrt jedne ili obje bebe itd.

  U slučaju višestruke trudnoće, osobito je važno stalno pratiti u antenatalnoj klinici, podvrći se svakom rutinskom pregledu i provesti potrebne pretrage. To će pomoći u slučaju da nešto identificira patologiju u ranim fazama i bit će prevencija mogućih komplikacija.

  HCG za višestruke trudnoće po tjednu

  HCG se može otkriti u krvi trudnice od 5. dana nakon začeća i do 11. dana. U slučaju višestrukih trudnoća, razina hCG (humani korionski gonadotropin) bit će povećana najmanje dvaput. To je povećana stopa ovog hormona koja u mnogočemu pomaže u određivanju mnoštva u početnim razdobljima.

  Razina hormona mijenja se na sljedeći način, ovisno o trajanju trudnoće:

  • 28. dan - prosječno 64,7 IU / l, ali može varirati od 9,5 do 120 IU / l;
  • 33. dan - prosjek je 1500 IU / l, može varirati od 200 do 1800 IU / l;
  • 36. dana - prosječna razina hCG iznosi 19200 IU / l, varira od 2400 do 3600 IU / l;
  • 40. dan - prosječno 58344 IU / l, varira od 8700 do 10800;
  • 45. dan - prosjek je 126.000 IU / l, količina hormona varira od 72.000 do 180.000;
  • 70. dan - hCG u prosjeku dosegne 414000 IU / l, njegov iznos varira od 348.000 do 480000.

  Smanjenje embrija u višestrukoj trudnoći

  Smanjenje je postupak namijenjen ubijanju i uklanjanju embrija iz šupljine maternice. Izvodite je u slučajevima gdje postoji opasna opasnost za zdravlje jedne žene ili jednog od plodova. Nakon redukcije, embrionalna tkiva i dalje ostaju u maternici, a zatim se samolegiraju tijekom vremena.

  U slučaju višestruke trudnoće, smanjenje treba provesti u razdoblju od 5. do 13. tjedna trudnoće. Najprikladnije vrijeme - 8 tjedana.

  Prije toga, ovaj postupak nema smisla, budući da zametci mogu samostalno zaustaviti njihov razvoj i nestati. S takvim razvojem događaja, žena će se moći zaštititi od medicinske intervencije.

  Više tjednog kalendara trudnoće

  • Razdoblje od prvog do četvrtog tjedna - u ovom trenutku oplođeno jaje je podijeljeno na dva ili više dijelova. Ili, formiraju se dva ili više ovula, a zatim se oplodi, što rezultira pojavom bratskih blizanaca.
  • 5 tjedana - da se utvrdi mnoštvo nije moguće.
  • 6 tjedana - ultrazvučna dijagnoza može otkriti prisutnost višestruke trudnoće. Također određuje kraj glave, oči, dijagnoze lupanje srca. Duljina embrija iznosi oko dva milimetra.
  • 7 tjedana - veličina zametaka varira od 7 do 8 milimetara. Udovi, glava su dobro vidljivi, do tada se formiranje mozga već dogodilo. Još uvijek nema osjetljivosti kože, jedina iznimka je područje usta. Postoje udubljenja i udubljenja, na licu su obrisi usta, nosa i ušiju.
  • Tjedan 9 - tjelesna težina beba iznosi 4 grama. Stvara se cerebelum, prsti se dobro razlikuju.
  • 10 tjedana - težina zametaka je oko 5-6 grama, duljina doseže 45 milimetara. Već dobro oblikovano tijelo, vidljiva lica. Donji ekstremiteti su dulji od gornjih, već postoje unutarnji probavni organi.
  • 11. tjedan - počinje postepeno ravnanje plodova, glave se podižu, stvaranje vrata već se dogodilo. Prsti povezani pomoću membrane. Postaje moguće uspostaviti spol beba.
  • 12 tjedana - duljina embrija doseže 60 centimetara.
  • Tjedan 13 - težina bebe iznosi 14 grama. Počinju se nesvjesno kretati, plovila se mogu vidjeti ispod tanke kože.
  • Tjedan 14 - duljina svakog voća je oko 120 milimetara po težini - oko 35 grama. Prsti počinju pojavljivati ​​na prstima, započeti proces regulacije temperature.
  • 15 tjedana - bebe počinju čuti glasove, a također razvijaju pluća, mišići daha sudjeluje u tom procesu.
  • 16 tjedana - u svojim parametrima, djeca do 15 centimetara, trudna majka počinje osjećati prve pokrete.
  • 17. tjedan - tjelesna težina bebe varira od 130 do 140 grama, duljina tijela - od 15 do 16 centimetara.
  • Tjedan 19 - bebe su veličine oko 25 centimetara, oko 300 grama težine. Stvorenje unutarnjih organa je dovršeno i sada raste. Postoji povećanje mišićnog i koštanog tkiva, na tijelu se pojavljuje kapa obložena masnoćom koja obavlja zaštitnu funkciju protiv vlage.
  • 20. tjedan - blizanci se aktivno kreću, njihovi crijeva već rade.
  • 21 tjedna - težina doseže 400 grama. Rad refleksa počinje, oči otvorene, djeca dobro čuju, mogu razlikovati boje, ali još nisu u mogućnosti vidjeti.
  • 22 tjedna - mala razlika u veličini može se razviti, duljina dostiže 27 centimetara, tjelesna težina - 500 grama. U ovom trenutku u slučaju prijevremenog rođenja, bebe imaju vrlo male šanse za preživljavanje.
  • Razdoblje od 24 do 25 tjedana - težina doseže 600 grama. Pluća su potpuno zrela, počinju proizvoditi tvar koja će biti odgovorna za pravilan rad nakon rođenja. Sluh i vid poboljšavaju, imunološki sustav počinje funkcionirati i proizvodi se vlastita protutijela.
  • 26 tjedana - tjelesna masa se kreće od 800-850 grama.
  • 27 tjedana - osjećaju snažno izraženi šokovi. U slučaju preranog rođenja, blizanci mogu preživjeti ako dobiju hitnu medicinsku pomoć u vremenu.
  • 29 tjedana - bebe teže oko 1200 grama, duljina tijela doseže 37 centimetara.
  • 30 tjedana - rast usporava, bebe počinju aktivno povećavati težinu. Masno tkivo pojavljuje se u tijelu i obrazima. Težina doseže 1300-1400 grama. U dječaka se testisi spuštaju u skrotum. U ovom trenutku, organi dojenčadi već mogu samostalno raditi u slučaju preranog rođenja.
  • 32 tjedna - bebe su u položaju s glavom, tjelesna težina doseže 1600 grama. Potrebno je napraviti ultrazvučni pregled, koji će pokazati kakav će porod biti - neovisan ili mora pribjeći kirurškom zahvatu.
  • Tjedan 33 - tjelesna težina doseže 1800 grama, duljinu torza - do 43 centimetara. Već postoje nokti na nogama, naborani nabori na koži. Fluff je zamijenio kosu. Počnite sazrijeti osjetila. Djeca mogu sisati prste.
  • Tjedan 34 - glava se spušta u mali zdjelici prostora. Djeca počinju trenirati disanje, srce dosegne 120 otkucaja u minuti, tjelesna težina iznosi dva kilograma.
  • 35 tjedna - u tom razdoblju možda već počinje porođaj.
  • 36 tjedana - čim osjetite da prvi kontrakcije odmah pozivaju hitnu pomoć. Vrijedno je osigurati prikupljanje svih potrebnih stvari, što će vam u najkritičnijem trenutku spasiti od nepotrebnih problema.

  Specifične komplikacije

  Kada se više beba može pojaviti kao uobičajene komplikacije koje se javljaju kod većine žena, a neke vrlo specifične. Među posljednje emitiraju:

  1. Dojenje prije vremena - javljaju se mnogo češće nego tijekom normalne trudnoće.
  2. Niska porođajna težina - može biti posljedica preranog poroda ili kompenzacijski mehanizam kojim se svi djeca smještena u šupljinu maternice.
  3. Intrauterinsko usporavanje rasta - javlja se zbog manje opskrbe kisikom i hranjivim tvarima u dvostrukim organima.
  4. Cerebralna paraliza (može se izraziti u različitim stupnjevima). Istodobno, udovi mogu biti potpuno paralizirani, a može se primijetiti tek slabašnost. Uzrok ove patologije je i manjak kisika.
  5. Razne kongenitalne anomalije. Kod više beba često se javljaju. To uključuje patologije u razvoju živčanog sustava, srčane mane, nedostatak razvoja unutarnjih organa itd.

  Osim toga, postoje i specifične komplikacije koje se mogu pojaviti samo u više trudnoća:

  • Sindrom nestanka blizanaca. Nakon pojave ultrazvučne dijagnostike, provedene u početnim fazama trudnoće, liječnici su otkrili da se zapravo više rođenja rađaju češće nego što se očekivalo. Među svim slučajevima trudnoće koja je završila s rođenjem jednog djeteta 10 do 15 posto je počelo s više beba.

  Razlog za ovu pojavu - smrt jednog od embrija iz nepoznatih razloga (često se javlja u ranim fazama razvoja fetusa). Vjerojatnost ovoga tijekom prvih 12 tjedana može premašiti 30 posto.

  • Heterotopska trudnoća. Ovo je prilično rijetka komplikacija (10 tisuća slučajeva trudnoće od 0,6 do 2,5 posto). U heterotopijskoj trudnoći, jedan se fetus obično pričvrsti na stijenku maternice, a drugi ostaje u jajovodu, kao iu slučaju ektopične trudnoće. S vremenom će embrij u tubi umrijeti.
  • Feto-fetalna transfuzijska sindrom. Također je prilično rijetka komplikacija (javlja se u 5,5-15 posto identičnih blizanaca) s uobičajenom posteljicom u fetusima. Ovom patologijom dolazi do klijanja krvnih žila jednog embrija u drugu posudu, što dovodi do nejednake raspodjele krvi između fetusa.

  Kao rezultat toga, jedan od blizanaca postaje donator, a drugi - primatelj. U prvom je malo vode, au drugoj je visoka voda. Oba beba pate u isto vrijeme, ali u većoj mjeri donator.

  • Izgled dvostrukog parazita. Ovo je vrlo rijetka i neugodna patologija sijamskih blizanaca, u kojima jedan od njih u nekom trenutku zaustavlja svoj razvoj i ostaje predstavljen u obliku određenih organa.

  Kao rezultat toga, u svjetlu djece se rađa s više od potrebnog broja gornjih i donjih ekstremiteta, ili su prisutni i drugi organi nerazvijena blizanci. Gemini paraziti, srećom, prilično su rijetki i u većini slučajeva u državama koje pripadaju Indijskoj regiji.

  Referentne taktike

  U slučaju višestruke trudnoće trebali prisustvovati antenatalnu kliniku češće nego u normalnoj trudnoći: dva puta mjesečno prije 28. tjedna, a svakih 7-10 dana. Također, tijekom 9 mjeseci čekanja pacijent treba posjetiti liječnika opće prakse tri puta.

  Budući da prisutnost nekoliko voća povećava potrebu za kalorijama, kao i hranjivim tvarima, važno je pažljivo pratiti vašu prehranu i jesti najkorisniju i raznovrsnu hranu.

  U ovom slučaju, žena bi trebala dobiti težinu od oko 20 do 22 kilograma. Od 16. do 20. tjedna pacijenti su propisani anti-anemije željezo pripravke u dozi od 60-100 miligrama dnevno, kao i folna kiselina - 1 miligram svaka za 3 mjeseca.

  Kako bi se spriječilo prijevremeno rođenje, ženama je savjetovano ograničiti tjelesnu aktivnost, kako bi se povećala trajanje noći i dana odmora. Širi se popis indikacija na kojima se bolesnički list izdaje.

  Također je važno pratiti stanje cerviksa, to je prevencija prijevremenog rada. Istodobno, liječnici pribjegavaju transvaginalnoj cervikografiji, što omogućuje procjenu ne samo dužine cerviksa nego i određivanje stanja unutarnjeg ždrijela, što se ne može provesti ručnim pregledom.

  Uz pravilno upravljanje višestrukim trudnoćama i pažljivom medicinskom praćenju, moguće je izbjeći različite neželjene komplikacije i istodobno proizvesti nekoliko zdravih beba.