Što bi trebalo biti težina i visina preranog beba: stolovi s postavljenim cijenama mjesecima i razlozi za niske stope

Zdravlje

Nažalost, prijevremeni rad danas je daleko od rijetkih. No, moderna medicina može ostaviti dijete čak i ako njegova tjelesna težina ne prelazi 900 grama, a ako dijete teži od 1 do 2 kilograma, ima svaku mogućnost da odraste potpuno zdrav.

Takve bebe trebaju posebnu brigu i kontrolu. I važno je znati kako se prerane bebe trebaju razvijati, kako dobivaju i dodaju funte.

Analizirati kako bi takvo dijete trebalo dobiti težinu i visinu, na temelju tablica normi dobitka težine po mjesecu.

Kakva je novorođenčad takva?

Djeca rođena prije 37 tjedana trudnoće i imaju vrlo nisku tjelesnu težinu, tj. Njihova težina rođenja je manja od 2500 grama i raste do 45 centimetara, smatra se preuranjenom.

Pokazatelji u gramima po mjesecu

Kako prerano novorođeno dijete dobiva na težini? Iz donje tablice možete shvatiti koja je brzina dobitka od mjesec dana za preuranjene bebe i koliko beba treba vagati do jedne godine, na primjer, u 4 ili 9 mjeseci.

Koliko beba treba zaposliti dnevno?

Nemoguće je točno reći koliko beba treba dobiti težinu dnevno, budući da sva djeca dobivaju različit broj grama dnevno. Sve ovisi o stupnju preuranjenosti djeteta i njegovom općem stanju. U prosjeku bi ta vrijednost trebala iznositi oko 50 grama dnevno. Ali to bi trebalo uzeti u obzir opće stanje djeteta, kao i broj hranjenja, mokrenje i tako dalje.

Ako vaše dijete dobije malo manje, ne biste trebali odmah paničariti. Glavna stvar nije bila velika mršavljenja.

kalkulator

Također, kako biste kontrolirali dobitak težine preranog beba, možete upotrijebiti posebni kalkulator ili formulu za izračunavanje. Kalkulator, prekomjerno dijete, može se koristiti: http://boyorgirl.ru/rasschitat-opredelit-onlajn-rost-i-ves-novorozhdennogo-rebjonka-do-goda-kalkuljator/ Ili na bilo kojem drugom mjestu koji lako ćete pronaći na internetu.

Stopa rasta po mjesecima

Kako djeca rastu u prvoj godini života? Iz donje tablice saznat ćete o stopi rasta broja djece po mjesecima:

Što određuje povećanje centimetara?

Porast rasta preuranjenih beba ovisi o sljedećim čimbenicima:

 1. Stupanj prijevremenosti.
 2. Paul.
 3. Tjelesna težina pri rođenju.
 4. Uvjeti intrauterinog razvoja.

U prosjeku, tijekom prvih šest mjeseci, beba raste za 2,5-5,5 centimetara. I za prvu godinu života 27-38 centimetara. Stope rasta po godini čine 70-77 centimetara. Sve su vrijednosti dane u prosječnom razumijevanju i ne treba ih se doslovno shvatiti, ali se možete osloniti na njih.

Liječnički savjet

Zašto dijete ne dobiva visinu i težinu? I naravno, svi roditelji se brinu zbog te situacije. Pogledajmo što liječnici kažu o ovome. Razlozi zašto beba ne dobiva težinu:

 • Umjetno hranjenje.

Većina prvih beba su na IV, a razlog za to su mnogi razlozi. Mlijeko može nestati zbog činjenice da beba ima malo jesti ili žena ne može dojiti, a crpljenje nije uspjelo i tako dalje. Ali ne, čak i najbolji, miješa se ne podudaraju s mlijekom majke. Stoga je neophodno sve do posljednjeg trenutka ne prebaciti dijete u IV.

Pomoć! Ako majčino mlijeko nije dovoljno, hranite bebu s mješavinom. Ali to bi trebalo biti učinjeno tek kad dijete spava, tako da se ne navikne na bočicu.

 • Nije prikladna mješavina.

  Ako dijete jede smjesu, onda je potrebno pravilno odabrati. Činjenica je da je tijelo preranog djeteta vrlo različito od punoljetnih beba. Za njihovo hranjenje potrebno je odabrati kvalitetnu, posebno laganu smjesu.

 • Neodgovarajuća prehrana.

  Takve bebe su vrlo slabe i gotovo uvijek spavaju, bez potrebe za jelo. I u ovoj situaciji, majka mora uzeti jasnu kontrolu količine hrane koju jede. Liječnici preporučuju održavanje popisa hranjenja i raspoređivanje kako djeca povećavaju težinu i visinu. A ostaci mlijeka trebaju biti dekantirani, to će povećati razdoblje dojenja.

  Ako dijete odbija jesti, nemojte ga natjerati da ga hrani. U slučaju čestih neuspjeha, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

  Dijete i majka i nakon rođenja ostaju neodvojivi bliski odnos. Stoga, bilo koje od vašeg stanja odražava se u bebi. Također loše navike žene imaju jaki loš utjecaj.

 • Zdravstveni problemi djeteta.

  Oslabljeno tijelo se jako protivi infekcijama. U slučaju najmanjih znakova bolesti, odmah se obratite bolnici.

 • Majčinom snagom.

  Ako beba bude dojena, žena bi trebala obratiti veliku pažnju na vlastitu prehranu, jer je vrlo ovisna o tome kako dijete dobiva težinu.

 • Upravljanje težinom.

  Liječnici savjetuju da provode detaljno praćenje režima djeteta. Držite bilježnicu u kojoj zabilježite broj hranjenja, mokrenje i tako dalje. Činjenica je da za prerano dijete nedostatak barem jednog obroka dnevno može značajno utjecati na debljanje.

 • Klokan.

  Također, liječnici nude vrlo učinkovit način klokan. Leži u činjenici da prerana beba tijekom dana nije odvojena od majke. Da biste to učinili, stvorili ste i posebne majice. Dijete se osjeća toplo i zaštićeno od majke, što je vrlo važno jer se, budući da je rođen prerano, još nije bio spreman postojati izvan maternice. Kao i dijete ima stalan pristup majčinom mlijeku.

 • zaključak

  Sada znate pravila za dobivanje težine kod djece i zašto ponekad malo dijete ne dobiva vitalnu težinu. Važno je razumjeti da je prerano dijete isto dijete, samo rođeno u krivo vrijeme. Ako slijedite sva pravila skrbi i pružite adekvatnu, pravilnu prehranu, tada neće biti nikakvih posebnih problema. I takvo dijete za dvije godine neće se razlikovati od svojih vršnjaka. Moderna medicina omogućava brigu o takvoj djeci bez ikakvih problema, stoga ne brinite, jer vaše stanje utječe na dijete.

  Težina preranog beba - nadoknaditi izgubljeno vrijeme!

  Pozdrav svima, dragi posjetitelji mog bloga! Kada beba rodi ne na vrijeme, prva stvar koju liječnici obraćaju pozornost je njegova težina.

  Ono što je bitno nije samo indikator kod rođenja, već i sposobnost dobivanja mase već izvan maternice majke. Sve majke prerane bebe imaju teško vrijeme. Ali bez obzira koliko je bilo teško, trebali biste se priviknuti na činjenicu da će se mrvica uskoro oporaviti. Vjerujte mi, to nisu samo savjeti, znam o čemu govorim, ja sam ja sam majka ranog rođenog djeteta.

  Danas ću vam reći kako prerane bebe dobivaju težinu.

  Koliko beba dobiva nakon rođenja, ovisit će o tome koliko je izvorno težio nakon rođenja. Treba imati na umu da težina utječe na formiranje usisavanja i gutanja refleksa.

  Temeljem roka na kojem je rođeno, dijeli se u zasebnu skupinu:

  • Faza 1 Prerano beba pojavila se između 35 i 37 tjedana trudnoće i teži do dva i pol kilograma;
  • Stadij 2 - 32-34 tjedan. Dijete teži oko jedan i pol do dva kilograma;
  • U trećoj fazi, bebe se rađaju u razdoblju od 27-31 tjedna, a težine do jednog i pol kilograma;
  • Četvrta kategorija obuhvaća najtežu djecu, koja su rođena vrlo rano do 27 tjedana, a njihova težina ne doseže ni kilogram.

  Također, težina ovisi o tome kako su refleksi bili formirani beba. U pravilu, beba koja teži jedan kilogram i šest stotina grama može već progutati hranu i sisati majčino mlijeko sama po sebi.

  Dok dijete ne dobije potrebnu težinu, prirodna prehrana nije upitna (ovdje koji sisa majčinih grudi). Stručnjaci ga hrane kroz posebne sonde i kapaljke. Ako tako hranite bebu, morate se pobrinuti za održavanje laktacije, jer majčino mlijeko je najidealniji proizvod za bebe.

  Čim prerana dobije željenu težinu, sigurno će jesti majčino mlijeko. Do ove točke mama bi trebala naučiti kako izraziti mlijeko s rukama ili pumpom dojke u sterilne boce.

  Proizvod je dobro pohranjen nekoliko dana u hladnjaku. Vrlo ga je lako zagrijati, morate staviti stakleni spremnik s mlijekom u vruću vodu, nakon zagrijavanja pretočite u bočicu i stavite na sterilnu bradavicu s malom rupom.

  Liječnici su dužni koristiti majčino mlijeko za hranjenje djeteta kroz cijev, ako žena koja je rodila ima sve što je u redu s laktacijom. Inače, mama bi trebala voditi brigu o konzultacijama sa stručnjacima za dojenje.

  Roditelji djeteta trebaju biti mentalno pripremljeni za činjenicu da će njihovo dijete izgubiti težinu nakon rođenja, a ne povećati težinu. Ovo je normalan fenomen, koji se manifestira kao reakcija na nove neuobičajene životne uvjete.

  No, dijete neće izgubiti težinu. To je obično oko šest posto ukupne tjelesne težine. Nije bitno, u usporedbi s činjenicom da preuranjene bebe gube petnaest posto vlastite težine.

  Ne treba se uzrujavati, i trebala bi usmjeriti svu svoju snagu na činjenicu da je beba počeo stjecati potrebnu težinu za njega. Na početku, te vrijednosti mogu odgovarati razvoju unutar maternice.

  Kad se beba okreće četrdeset tjedana od trenutka rođenja, sigurno će se uhvatiti. Prvi mjesec je možda najteži i najvažnije je preživjeti.

  Takvi procesi poput metabolizma i probavljivosti majčinog mlijeka utječu na to kako će se beba oporaviti. Naravno, liječenje, koje je nužno za neke prerane bebe, ne prolazi bez traga. Kao rezultat uzimanja mnogih lijekova, postoje mnogi problemi s probavnim sustavom.

  Potrebno je ozbiljno pratiti sve simptome koji se javljaju u dojenčadi, a probavni sustav nije dovoljno formiran. Ako brzo otkrijete problem sa svim vrstama dijagnostičkih pregleda, možete spriječiti pojavu mnogih mrvica zdravstvenih problema.

  U roku od godinu dana, prerano dijete, rođeno mjesec dana ranije, mora na vrijeme nadoknaditi svoje rođene vršnjake. Ako je rođen dva mjeseca ranije, tada će za dvije godine nadoknaditi, a ako je on trojica, on će zauzeti tri. Ovdje je zanimljiv uzorak.

  Što dijete treba učiniti kako bi se povećala težina?

  Najbolji izlaz iz situacije bit će dojenje. Sastav mlijeka prerane majke razlikuje se od proizvoda žena koje su rodile na vrijeme. U prvom slučaju, sama priroda namjeravala je proizvoditi manje masti i više bjelančevina.

  Vaše radnje:

  • dati izraženo mlijeko ili dojku, ako ga dijete uzima. Samo kao posljednje sredstvo morate kupiti posebne mješavine;
  • prehrana treba biti visoko kalorijska i to se ne može tvrditi. Početak napajanja započinje s nekoliko mililitara, povećavajući time volumen. Ako je težina vrlo mala, potrebno je dnevno dati oko šezdeset mililitara, a zatim se povećava na dvadeset mililitara. U budućnosti, dijete treba primiti oko 200 ml hrane po kilogramu težine;
  • ako je težina veća od dva i pol kilograma, bebe se hrane s izračunom od 150 mililitara dnevno. Hranu treba podijeliti na osam obroka i dati svaka tri sata. Preuranjeno se konstantno odmjerava i daje dodatne dijelove hrane;
  • ako nije moguće davati majčino mlijeko, trebate kupiti najkvalitetnije prerane bebe.

  Kako uvesti mamac prerano?

  To je pitanje vrlo relevantno za posebnu djecu. Ali nemojte žuriti. Pogrešno uvođenje komplementarne hrane s ciljem još većeg povećanja težine. Ništa ne doprinosi povećanju težine od dojenja na zahtjev.

  Od šest mjeseci možete pokušati dati vašem djetetu domaću pire od povrća. Zatim voće. Prva žitarica na dječjem jelovniku bi trebala biti bez glutena, stoga se riješite ideja hranjenja djeteta s grizem.

  Sokovi se ne mogu unijeti u prehranu mrvica do godine dana, kao i kravlje mlijeko. Ako je beba napunjena bočicom, možete je postupno prenijeti iz mješavine u domaće kozje mlijeko.

  Ne pokušavajte hraniti mlađu žutu hranu dodavanjem šećera u hranu, tako da možete narušiti zdravlje djeteta. Ne samo mliječni zubi, već i crijevna flora pate od rafiniranog šećera, i način na koji je to imuni sustav imunološkog sustava.

  Što je uzrokovalo lošu dobitak težine?

  To može biti posljedica mnogih čimbenika, najosnovnijih - isključiti ozbiljne patologije. Naravno, ne možete bez pomoći liječnika. To zahtijeva ispitivanje i profesionalno savjetovanje.

  Tijekom prvih šest mjeseci života, dijete može dobiti mjesečno meso od 800 grama težine. Nakon toga, prije godine, brojke su neznatno smanjene i već su do pet stotina grama mjesečno.

  Svaki slučaj mršavljenja je individualan. Dakle, u jednom razdoblju života dijete može dobiti manje od norme, au drugima više. Utječe i na težinu vrste hranjenja, ustavnih aspekata i tako dalje.

  Ako određeno dijete stabilno gubi puno težine svaki mjesec, neophodno je kontaktirati stručnjaka kako bi se izuzeli patološki poremećaji. Kao opcija, dijete može imati netoleranciju na kravlje mlijeko. Ovaj proizvod je uključen u većinu dojenačkih formula. Ili majka za njegu koristi hranu koja sadrži alergen.

  Drugi razlog je netolerancija glutena. I alergije na bilo koje druge tvari mogu uzrokovati loše dobivanje težine.

  Ako liječnik nije pronašao patologije i probleme u tijelu djeteta, onda morate razmišljati o sljedećim razlozima:

  1. Rijetke jela. Zapamtite da biste trebali hraniti bebu barem pet puta dnevno. Noćno hranjenje nužno mora ući u režim.
  2. Nedovoljno vrijeme hranjenja uslijed spavanja. Previše topla odjeća u procesu hranjenja može poslužiti ovom fenomenu. Morate naučiti bebu da dijete najmanje petnaest minuta. Ako zaspi, probudi ga i podsjeti na nastavak akcije. Da biste to učinili, protrljajte prstom na obrazu, čeličnom čelu.
  3. Kasno uvođenje komplementarne hrane. Majčino mlijeko sadrži više hranjivih tvari nego svi sokovi i purei. Da biste nastavili laktaciju, nanesite bebu na prsa što je češće moguće. Dojenje samo šest mjeseci.
  4. Nedostatak majčinog mlijeka. Ne žurite uvesti dodatnu hranu. Prvo morate naučiti o svim prednostima dojenja i pokušati potaknuti laktaciju. Stručnjaci preporučuju davanje dodatne hrane iz žlice, a ne boce. Žena treba slijediti svoju prehranu, popiti dovoljno vode. Kontrolirajte ispravnost pričvršćivanja djeteta na dojku.

  Ne treba se brinuti ako se dijete ne oporavi, ako sve dobro poduzmete, uskoro će doprijeti do svojih vršnjaka u težini. U društvu odraslih, nitko neće znati da je osoba rođena prerano.

  Pročitajte kako sam se ovdje brinula za svoju bebu.

  Dragi čitatelji, svakako ostavite svoje komentare o članku, možete postaviti sva pitanja o ovoj temi i ne zaboravite se pretplatiti na ažuriranja blogova ili ih spremiti u oznake. Vidimo se opet!

  Dobitak težine u preuranjenim bebama

  Dobitak težine u preuranjenim bebama

  Prerane bebe su bebe rođene prije 37 tjedana trudnoće, počevši od posljednjeg datuma menstruacije i imaju tjelesnu težinu ispod 2500 grama. Postoji 4 stupnja prijevremenosti ovisno o gestacijskoj dobi i težini djeteta pri rođenju:

  Ja stupanj - prerane bebe rođene 35-37 tjedana s težinom od rođenja 2000-2500 grama;

  Grade II - prerane bebe rođene u tjednu 32-34 s težinom od 1500-2000 grama;

  Grade III - duboko prerane bebe rođene na tjednu 29-31 s težinom od 1000-1500 grama;

  Grade IV - iznimno prerane bebe rođene prije 29. tjedna s težinom manjom od 1000 grama.

  Naravno, za takvu djecu, dobivanje tjelesne težine jedan je od faktora razvoja djetetova tjelesnog razvoja i zdravlja. Dobar dobitak težine može se postići samo s uravnoteženom prehranom djeteta, zadovoljavajući njegove troškove energije, kada dijete dobiva sve hranjive sastojke, elemente u tragovima i zaštitne komplekse koje mu treba. Poteškoće s hranjenjem mogu nastati uslijed nezrelosti gastrointestinalnog trakta djeteta, niske enzimske aktivnosti, česte regurgitacije, želudac ne prihvaća hranu, nedostatak gutanja i refleksa sisanja. Ovisno o problemu, liječnici hrane dijete kroz cjevčicu, koriste parenteralnu prehranu, kada se hranjiva otopina daju bebu intravenozno.

  Najbolja hrana za prerano dijete je majčino mlijeko. Znanstvenici su dokazali da se mlijeko prilagođava potrebama djeteta, jer mlijeko žene koja je rodila rano, ima svoj jedinstveni sastav, prilagođen preuranjenoj bebi. Iako beba ne može sisati dojku, hranjena je izraženim mlijekom, nakon što se mrvica uči kako proguta i proguta (obično kad dobije 1,6 kg, pojavljuju se ti refleksi) postupno se prenosi najprije na djelomično, a potom na punu dojenčad. Ako je nemoguće dojiti, dijete se prenosi na donorsko mlijeko ili posebnu prilagođenu smjesu za prerane bebe. Pokazatelji prirasta tjelesne težine određuju kvalitetu i korisnost hrane, potrebu za uvođenjem ili ukidanjem dodataka.

  Neonatalno razdoblje za prerane bebe podijeljeno je u tri glavne faze, koje se razlikuju u prehrambenim potrebama i dobitku na težini.

  U prvoj fazi novorođenče ne dobiva, već gubi na težini. To je fiziološka osobina svake djece, ali ako beba u punom roku obično izgubi 5-6% težine, prerano - s težinom od više od 1,5kg - 10% i duboko prerano s težinom do 1,5kg - 15%. Ovo razdoblje obično traje prvih 7 dana od rođenja. Unatoč činjenici da je tijekom tog razdoblja količina prehrane minimalna, ona bi trebala osigurati tijelo mrvica sa svim potrebnim hranjivim tvarima.

  U drugoj fazi postiže se konstantno povećanje težine, barem na razini prenatalnog razdoblja. Kada se stanje djeteta stabilizira, on može sisati na prsa ili bocu na vlastitu, doseže težinu od 2,5 kg, majka i dijete su otpušteni iz odjela za preuranjene bebe. Dobitak težine tjedno trebao bi biti 125-200 grama, ovisno o težini djeteta pri rođenju. Izračun povećanja je sljedeći: + 15 g / kg dnevno.

  U 3. stupnju, težina djeteta se normalizira, razdoblje traje do godinu dana (za duboko preuranjene bebe duže). Zadatak roditelja u ovom razdoblju je pružiti djetetu dobru prehranu dovoljnim brojem kalorija i svim hranjivim tvarima koje su potrebne za rast djeteta, jer se prerano dijete mora intenzivnije razvijati kako bi nadoknadilo svoje vršnjake. Obično, ako je beba rođena 1 mjesec ispred vremena, tada se hvata u razvoju svojih vršnjaka za 1 godinu, 2 mjeseca ispred vremena - za 2 godine i za 3 mjeseca - za 3 godine.

  Ispod je tabela dobitka na težini za prerane bebe, ovisno o dobi i stupnju preuranjenosti.

  Tablica daje približan rezultat za djecu koja su dojena, brojevi se mogu razlikovati, kako gore tako i prema dolje. Mjesečno, dijete treba pregledati pedijatar koji će procijeniti fizički razvoj i zdravlje djeteta. Hranidbenu prilagodbu, izračun stopa dopunjavanja, preporuke za uvođenje komplementarne hrane i dodatke vitaminima trebali bi obavljati samo liječnik.

  Kako zaraditi težinu prerano bebe

  Preuranjene bebe smatraju se bebama manje od 45 cm i težine manje od 2500 grama rođene prije 37 tjedna trudnoće. Njihovi respiratorni, kardiovaskularni i termoregulacijski sustavi još uvijek su nezreli, tako da ove bebe trebaju medicinski nadzor i posebnu njegu. Prije svega, majke razmišljaju o tome kako povećati težinu u preranom djetetu.

  Budući da prerane bebe imaju slabu težinu, glavni pokazatelj njihova razvoja i zdravstvenog stanja je dobitak na težini. U pravilu, prerane bebe povećavaju svoju težinu brže od onih rođenih u vremenu.

  Ovaj faktor utječe na stupanj prijevremenosti:

  • 1 - djeca su rođena 35-37 tjedna, mase od 2000 do 2500 g;
  • 2 - djeca su rođena 32-35 tjedna, težine od 1500 do 2000;
  • 3 - djeca su rođena 29-31. Tjedna, mase od 1000 do 1500 g;
  • 4 - djeca su rođena prije 29. tjedna težine manje od 1000 g.

  Na primjer, djeteta s punim radnim vremenom udvostručuje tjelesnu težinu za 4-5 mjeseci, a prerano dijete koje je izdržalo od rođenja 2000 do 2500 g - za 3-3,5 mjeseci.

  U prvom mjesecu života, bebe s 1 stupnjem preuranjenosti povećavaju težinu u 300g, s 2 i 3 stupnja - 190g, i bebe s 4 stupnja prijevremenosti - 180g. U drugom mjesecu, djeca iz skupine 1 dodaju 800 g, djeca iz skupine 2 - 700 g, iz skupine 3 - 650 g, iz skupine 4 - 400 g. Počevši od trećeg mjeseca života, prerane bebe počinju dobivati ​​na težini od 650 do 800 g.

  Ali to su samo približne brojke, na težinu dobitak također utječu:

  • kakvoća i korisnost prehrane;
  • učestalost i trajanje hranjenja;
  • obiteljska atmosfera;
  • nasljedni čimbenik;
  • hrana mama.

  Da biste utvrdili je li prerano beba dobila dobro ili dobro, samo stručnjak može. Ali ako se majci čini da dijete ne dobro jede, promatra česte kapsule bebe, onda je potrebno hitno kontaktirati pedijatra.

  Zadatak majke je pružiti preuranjeno dijete dobrom hranom, uključujući dovoljnu količinu kalorija i bitnih hranjivih tvari. Uostalom, važno je da se takvo dijete intenzivno razvija kako bi se uhvatili s vršnjacima. Za to vam je potrebna:

  1. Ako je moguće, hranite bebu samo s majčinim mlijekom, koja sadrži mnogo aminokiselina, proteina, oligosaharida, protutijela. Za razliku od majčinog mlijeka žene koja je rodila na vrijeme, mlijeko za prerano dijete sadrži manje laktoze.
  2. Kada hranite bebu kroz sondu u slučaju loše formiranog refleksa za usisavanje, važno je da žena pruži djetetu majčino mlijeko neprestano dekantiranjem. Da biste to učinili, morate kupiti crpku za prsa, budući da je vrlo teško ručno izraziti mlijeko u količini koja je potrebna za dojenčad.
  3. Pričvrstite na prsa na zahtjev djeteta. Važno je pravilno primjenjivati.
  4. Obavezno pijete dijete noću.
  5. Osigurajte konstantan fizički kontakt djeteta s majkom.

  Važno je zabilježiti broj uriniranja koje dijete ima kako bi utvrdilo koliko je potrebna prehrana. Kao dodatak, bolje je iskoristiti majčino mlijeko. Ali ako nije dovoljno, dodatak se izrađuje s posebnom smjesom za djecu s malom težinom. U djeteta prvog mjeseca života, broj uriniranja mora biti najmanje 16 dnevno.

  Dobitak težine je glavni pokazatelj zdravlja i razvoja preranog djeteta. Važno je za njega osigurati pravilno dojenje.

  Koliko brzo prerane bebe dobivaju težinu?

  Rana djeca uvijek su bila posebna. Oni su rođeni prije vremena. Stoga, još nisu spremni započeti svoj život izvan maternice majke. Zaista im je potrebna stalna pozornost odraslih, posebno majki. U najkraćem mogućem roku, oni moraju nadoknaditi svoje vršnjake. Najvažnije razdoblje smatra se prvom godina. U ovom trenutku, dobivanjem težine.

  Zašto prerane bebe loše slabe težine?

  Takve bebe rođene su slabe. Glavni pokazatelj njihova zdravlja smatra se da je razvoj postao težak. To se događa aktivnije nego u punoljetnim bebama.

  Lag se također promatra u razvoju živčanog sustava. Ako takvu djecu daju pažnju potrebnu, za dvije godine razlika postaje nevidljiva. Takva djeca više neće biti drugačija od svojih vršnjaka.

  Majčino mlijeko ima jedinstven sastav, u mnogočemu različit od majčinog mlijeka, čije su bebe rođene punopravno.

  Majčino mlijeko ima nekoliko prednosti:

  • po količini proteina. Potrebno je za ubrzani rast tijela;
  • visoki udio oligosaharida u mlijeku. Smatra se da stimuliraju rast crijevne mikroflore, pomažu uspješno probaviti hranu;
  • niski sadržaj laktoze;
  • visok sadržaj antitijela koji štite bebu od infekcija.

  Preuranjene bebe provode dosta vremena u snu. Inicijator prehrane, u ovom slučaju, bit će majka. Dijete se treba probuditi ili ga staviti u usta. Dijete sranje slabo, brzo se umori. Nakon tih hranjenja treba dekantirati. Takve akcije dugoročno će omogućiti dojenje.

  Upravljanje težinom. Ako preuranjeno dijete ne dobije dobro, dobit ćete knjigu privitaka na prsa, komplementarne hrane i zabilježite koliko je uriniranja bilo tamo. Bolje je hraniti dijete kada spava, tako da se ne može naviknuti na bočicu.

  Čini se da novorođenčad ne dobiva dobro u prva četiri tjedna nakon rođenja. U takvim slučajevima, trebali biste brzo identificirati uzrok manjka, donijeti pravu odluku da ga eliminirate.

  Razlozi zašto prerano bebe ne dobivaju težinu mogu biti kako slijedi:

  • pothranjenost. Kao rezultat male količine hrane koja ulazi u dječje tijelo, nema mjesta za uzimanje kalorija. Trebali biste biti sigurni da je beba pravilno pričvršćena na dojku, slušati ima li ždrijela kada se hrani;
  • apetit slabog djeteta;
  • stresno stanje majke, novorođenče. Dijete osjeća nedostatak ljubavi voljene osobe. Emocionalna percepcija svijeta je uznemirena;
  • zdravstvenih problema. U takvim slučajevima odmah obavijestite okrug pedijatara;
  • loše navike majke.

  Koliko brzo prerane bebe dobivaju težinu?

  Postupak se može brzo razmotriti ako je ishrana završena. Smatra se takvim kada čini savršene troškove energije. Pun skup tjelesne mase događa se kada dijete dobiva potrebne zaštitne tvari, elemente u tragovima s mlijekom. Dobitak težine u prerane bebe nije bez određenih poteškoća. Taj fenomen je posve prirodan.

  Prehrambeni problemi preranih beba:

  1. dijete se rodi kad se želudac i crijeva još uvijek nisu razvili;
  2. jelo je teško. Enzimi pokazuju nisku aktivnost;
  3. beba ne može pravilno sisati, gutati;
  4. često dolazi do regurgitacije hrane.

  Najbolja hrana za prerane bebe je majčino mlijeko.

  To je od vitalnog značaja za njih. Mlijeko prilagođava svoj sastav prema potrebama novorođenčeta, zadovoljava svoje potrebe.

  Kako ide tjelesna težina?

  Pojavljujući se ispred vremena, mrvica dobiva oko 120 grama tjedno. Stoga, kako bi se kontrolirala njegova težina, treba voditi evidenciju, znati, odnosno, što je bilo u vrijeme rođenja. Za tri mjeseca tjelesna težina takve bebe treba udvostručiti. Do godine ona će rasti tri puta. To su indikatori samo za prerane bebe.

  Treba imati na umu da dobitak težine neće početi bez stabiliziranja svojeg stanja. U prijevremenim bebama gubitak je mnogo veći. To zahtijeva posebnu prehranu.

  Dodavanje grama ovisi o učestalosti hranjenja. Takva djeca puno spavaju, proces jedenja traje duže. Međutim, to ne utječe na količinu mlijeka koja se jede.

  Prije prve godine života, tjelesna težina bebe može biti drugačija. Povezana je s:

  • nasljeđe;
  • hrana za majku sama;
  • okolna atmosfera u obitelji;
  • okolišni uvjeti.

  Postoji 4 stupnja prijevremene djece. Povežite ih s tjelesnom težinom pri rođenju, gestacijskom dobu.

  U tablici možete vidjeti kako prerane bebe svih četiriju stupnjeva preuranentnosti dobivaju težinu.

  Tabela dobitaka na težini kod preranog djeteta:

  Stupanj dobivanja težine preranog djeteta pokazuje da se takav fenomen ne može nazvati patologijom. Djeca dobivaju normu tijekom prve godine, prerastaju kolege rođene s normalnom težinom. Ne smijemo zaboraviti da tablica daje približne podatke, koji se mogu razlikovati u bilo kojem smjeru. Preuranjeno dijete, kada je počelo povećavati težinu, još uvijek mora pregledati pedijatar mjesečno.

  Nakon pregleda liječnik provodi:

  • procjena njegovog razvoja, zdravlja;
  • prilagođava prehrambene standarde;
  • će izračunati norme komplementarne hrane;
  • dati će određene preporuke za njegov unos;
  • će savjetovati koje vitaminske dodatke dati djetetu.

  Kako jutarnja beba povećavaju težinu u 25 tjedana? Dijete rođeno puno ispred vremena dobiva svoje gramove brže kroz izravni kontakt s majkom. Ako nema ozbiljnih problema, ta se djeca ispuštaju iz rodilišta s težinom od 2000 grama. Potrebna je pažljiva kontrola tjelesne težine tijekom prva dva tjedna. Svakodnevno bi trebalo povećati za 30 grama. Niska povećanja ukazuju na probavne probleme.

  Djeca koja su rođena prerano mogu zaostajati. Treba se približiti brigu o njima s velikom pažnjom, strpljenjem, odgovornošću. Za izazivanje prijevremenog porođaja može biti infekcija, patologija placente, bolest majke.

  Što ako prerano beba slabo poveća težinu?

  Važno je da bebe rastu zdrave i jake, pa dojenje igra značajnu ulogu u rješavanju ovog problema. Stručnjaci su pokazali da preuranjene bebe trebaju povećati težinu jer se ne hrane mješavinama, već majčinim mlijekom.

  Prema svom sastavu, majčino mlijeko je jedinstveno jer sadrži:

  • mnogo više proteina, aminokiselina. Bebe koje su rođene prerano preporučujemo da piju mlijeko samo da bi brže rasti;
  • Povećani sadržaj oligosaharida pomaže stabiliziranju rasta i poboljšanju probave.

  Dobitak težine prerane bebe po mjesecima započet će ako beba bude ispravno pričvršćena na dojku. Iz potpunosti apsorpcije mlijeka ovisi o daljnjem rastu djeteta. Dakle, uspostavljanje dojenja - glavni čimbenik koji vam omogućuje da uspješno podignete bebu. Postoji posebna tablica koja vam omogućuje praćenje doza koju dijete treba sisati svaki mjesec.

  Prerano bebe kako brzo udebljati

  O prehrani preranih beba

  Pozdrav svima, i moja kćer je rođena 1850. godine u 34 tjedana, carski rez, 4 dana u inkubatoru, tjedan dana u pit komori, sve dok se nosi izrazio majčino mlijeko, a zatim tjedan dana leži zajedno, ali još hranjenja na bočicu, grudi nije trebalo, tako sada imamo tri mjeseca, prsa sisao samo tjedan dana, sad opet s bocu jede ako sam stavio, plakati plakati, sada tri puta dnevno se izražavaju mlijeko noću ne završi hranjenje smjesu i ne znam koliko će se proširiti mlijeko.

  Mamac za prerane bebe?

  Ovo je glupost. Do godine dijete i dalje jede s mlijekom ili mješavinom, hranjenje ne treba zamijeniti. Lure je trening za hranu za odrasle, a ne zamjena za majčino mlijeko ili formulu. Još ih hranim prije doručka i za sanjare, ako ih poslijepodne ima dvoje, a zatim kratko nakon doručka, odnosno grudi. Prije godine, porridges jede samo bez mlijeka, nisam dodao ni jedan od mojih ni sam ja sam usisan kasnije. Mlijeko i mješavina su hranjiviji

  Imam 7-mjesečno dijete, rođeno 32/33 tjedan. Dodatna hrana bila je uvedena s žitaricama i povrćem, za pet mjeseci počeo je jesti mješavinu loše, bio je drukčiji, ali nažalost nije htio piti noću, ili je pio poslijepodnevnim snackom... Kada je liječnik počeo pljuvati, rekao je da ne muče s kefirom. Od 3 mjeseca do vrbe.

  U svakom slučaju, kada se ta smjesa i mlijeko moraju očistiti. Ulazite malo ujutro. Još nismo zamijenili hranu s kašom, a dodajem u hranu.

  maslinovo ulje u mješavini?

  Ne znam o maslinovom ulju, ali se gotovo sve mješavine dlana dodaju kako bi mješavina bila smuđena i zadovoljavajuća

  Ne mislim da se može dogoditi nešto strašno. Ja bih dodao. I možda smjesa ne sviđa bebu?

  Dokument o prehrani dojenčadi u SSSR-u

  Kako pjevati uspavanke :)). Moj članak.

  U prvoj godini sam pjevala pjesmu o plavom automobilu))) tada sam počeo pjevati "ti bacam buke i breze" - moja baka pjeva me kao dijete, a sada moja kćer počinje plakati na ovoj pjesmi i kaže da je to tužna pjesma. Sada spavamo pod "Katyusha" i "Alyosha" (lijeva se u boji praha). Te pjesme nisu tužne za nju)))))

  Koliko je važno za malo dijete majčin dodir!

  razvojni kalendar za prerane bebe

  i rođeni smo u 34 tjedna. Otišao sam na matinee 8. svibnja i otišao u maternicu bolnicu. do 9 dosegnutih (premještena voda). Sada imamo 11 mjeseci. Da budem iskren, ne vidim veliku razliku u razvoju (on je treći u obitelji). šetnje duž zidova, sjedne, provlače, reagiraju, jedu iz žlice. Rođeni su 2460 43 cm

  kako se dijete razvija

  kako se fetus razvija

  Kućna njega za prerano dijete

  Fiziološke značajke novorođenčeta. Tablica opsega glave i prsa djeteta do godine dana. Tablica visine i težine djeteta mjesecima do godine dana. Skenirajte APGAR.

  Mi raste! Kako visina i težina djeteta u prvoj godini života

  Rođen je rano. Težina i visina (za sebe)

  Rođeni smo 33 tjedana težine 1260 visine 40cm, u šest mjeseci smo bili kod liječnika težio 7300 visine 64cm, kaže liječnik, a vi bi trebali biti 5500, nisu ništa rekli o rastu, trebali bi dodati 4100 u težini, a mi dobiti 6kg

  Pleme je izdržalo do 42 tjedna, a zubi su joj po godinama

  KAKO VAŠA DJEČJA RAZVIJATI.

  38 TJEDAN
  Mama može rađati iz dana u dan. Prva faza će biti energetski kontrakcije, što će mi omogućiti ulazak u rodni kanal. Drugi stupanj bit će obilježen mojim stvarnim izgledom u svijet, a treći - odjeljivanjem i izlaskom placente.
  Prije nego što se to dogodi, možete razmišljati o mom imenu ili kako ćete namjestiti svoju sobu, koje igračke ćete odabrati, a možete razmisliti o ovom ugodnom u očekivanju rođenja dugo očekivanog nasljednika - to sam ja! U međuvremenu, i dalje težim - oko 30 grama dnevno, i pripremam se za život na ovom svijetu. Moram reći da sam tijekom svog boravka u maternici skupio puno gubljenja života. U mojem crijevu, naći ćete takozvani mekonij - pravi izmet, koji se sastoji od propadanja krvnih stanica, mrtvih intestinalnih stanica, odljepljenih kožnih stanica, vellusove kose, progutane amnionskom tekućinom i nekim drugim komponentama. Uobičajeno, djeca rade "u velikoj mjeri" nakon rođenja, ali se pojavljuju i "neugodnosti" - kada dijete odljevi prije rođenja, a onda je cijela prekrivena neugodnim zelenim sluzom. Ali mi nećemo biti bolji zbog toga.
  Ja ću reći ugodnu stvar - duljina od krune do sakrale je već 35 cm, a težina je oko 3100 g.
  39 TJEDAN
  Ovaj tjedan i dalje težim. Sada imam oko 3 kg 250 g, a duljina od krune do sakruma je oko 36 cm. Tako sam gužva da se mogu roditi od minute do minute, tako da moja majka treba biti spremna za ovaj prijelaz događaja. Već sam većinu vellusove kose već izgubio na svom tijelu, ali mogu se roditi s ostatkom onih koji su skriveni u nabore kože. I dalje se hranim kroz posteljicu i pupčanu vrpcu, koja se, usput rečeno, u tim razdobljima može vezati u čvorove ili okrenuti oko vrata.
  Dopustite mi da vas podsjetim na još jednu neugodnu stvar. Zapamti meconium. Obično novorođenčadi, kako to kažu liječnici, guraju ga tijekom prvih dana nakon rođenja, ali također se događa da to možemo učiniti "velikima" u amnionskoj tekućini. To se događa u oko jedne trećine svake djece, a najčešće se javlja zbog nedostatka kisika, što možemo doživjeti u posljednjim tjednima našeg boravka u majčinom trbuhu. Da biste mogli jasno zamisliti kako se to događa (naposljetku, roditelji bi trebali znati sve o svojoj djeci), kažem da je meconium tanki i slični sastojak zelenkaste boje. Dovoljno? Pa, u redu, neću.
  40 TJEDNA
  Sad, zabavni dio.
  Tako sam počeo biti rođen - vaš voljeni nasljednik. Čim izađe glava, liječnici će mi olakšati svoj prvi dah i ukloniti sluz od dišnih puteva posebnim uređajem - električnim usisnim uređajem. Moj prvi krik neće dugo dolaziti. Obećao sam pokazati svoje glazbene sposobnosti. U pravilu se većina djece (96%) rodi glavom, ali postoje iznimke, kada se djeca ne mogu pojaviti ni s glavom, već, primjerice, s njihovim nogama ili stražnjicom.
  Rođenje, iskreno, nije lako. I čak se događa da s prvim krikom "Hurra" morate čekati. Zamislite da se 9 mjeseci opuštaju na najudobnijem mjestu na svijetu, a zatim iznenada padne u drugi svijet ispunjen neobičnim svjetlom, buke i hladnoće. To je isto kao kada ste se probudili probuditi iz toplog kreveta u ledenu rijeku, sjajanu nečujno u vašim očima s reflektorom. Usput, pad temperature zapravo izgleda monstruozno - od 38 stupnjeva Celzijevih, što je u uterusu, do 24 stupnja u rođenju. Ovdje, iz takvog šoka, nećete samo vrištati, ali općenito ćete zaboraviti na sve. Plus pozadina buke. Uostalom, sjedio sam u trbuhu, čuo sam samo odjeke vanjskog svijeta, a sada ih osjećam puninom. Tko ne zna, dodati ću da vodno sredstvo apsorbira i svjetlost i zvukove, tako da izlazak nije bio tako radosna okupacija. Po prvi put u mom životu otkrio sam odakle dolazi adrenalin. Biti rođen, da s padobranom za skok - senzacija aerobatika.
  Pa, kad će mi pokazati mamu? Ne, prvo su izrezali i obrađivali pupčanu vrpcu, a tek tada će pogledati najmanje jedno oko. A ako imate sreće, mogu vam to dati. Sada možete vrištati u grlu. Hura! Vidim svoju majku!
  Tada ću me uzeti da izmjerim, izmjerim visinu, opseg glave i prsa, operi i toplo, a također pustim posebne oči u oči kako bih izbjegao sve vrste bolesti. Kada me moja majka vrati natrag, na moju ću ruku i nogu pridodati oznake nafte s vremenom, brojem i godinom rođenja, kao i brojem medicinske povijesti.
  To je sve - novi život započeo!
  Gotovo sam zaboravio reći - moja konačna visina bila je 48 - 51 cm, a težina je bila oko 3500 grama.
  41 TJEDNA
  Ako mama, čitate ovaj tjedan, znači da još nisam rođen. Zapravo, mama, tjeskobna me ovdje, pokušala bi. Pa, vi, podovi koje operete, jer me nećete susresti s neopranim podovima? Pere? Pa što onda? Ne, :))) A mama, trebate jesti marmeladu od malina, kažu, pomaže :))) Da, i dovoljno za vožnju dizalom - vrijeme je za hodanje - po mogućnosti gore! Znate, mama, 9 mjeseci postala sam tako "ukorijenjena" na ovom mjestu, da ako ti i ja ne odlučimo rađati iz dana u dan, onda ću možda ostati ovdje... Pa, navikao sam se ovdje! Što se ne slažete? Zatim trebate vidjeti liječnika!
  42 TJEDAN
  Mama, usput, dugo sam se razvila kako bih te konačno vidjela, tata i sve naše rođake od kojih si govorio! Svi su mi organi već dugo formirani, a ja samo samo dobivam težinu, razmislite o tome! Usput, ovdje postaje vrlo gužve, i općenito je previše gladan. Želim mlijeko! Izvuci me odavde! Pa, opet, ništa? Doktore, pomozi mi. Oh, moram sve raditi, sada ću pokušati... Zbogom poznatom, toplom i ugodnom mjestu - moram ići!

  Težina preranog beba - nadoknaditi izgubljeno vrijeme!

  Pozdrav svima, dragi posjetitelji mog bloga! Kada beba rodi ne na vrijeme, prva stvar koju liječnici obraćaju pozornost je njegova težina.

  Ono što je bitno nije samo indikator kod rođenja, već i sposobnost dobivanja mase već izvan maternice majke. Sve majke prerane bebe imaju teško vrijeme. Ali bez obzira koliko je bilo teško, trebali biste se priviknuti na činjenicu da će se mrvica uskoro oporaviti. Vjerujte mi, to nisu samo savjeti, znam o čemu govorim, ja sam ja sam majka ranog rođenog djeteta.

  Danas ću vam reći kako prerane bebe dobivaju težinu.

  Koliko beba dobiva nakon rođenja, ovisit će o tome koliko je izvorno težio nakon rođenja. Treba imati na umu da težina utječe na formiranje usisavanja i gutanja refleksa.

  Temeljem roka na kojem je rođeno, dijeli se u zasebnu skupinu:

  • Faza 1 Prerano beba pojavila se između 35 i 37 tjedana trudnoće i teži do dva i pol kilograma;
  • Stadij 2 - 32-34 tjedan. Dijete teži oko jedan i pol do dva kilograma;
  • U trećoj fazi, bebe se rađaju u razdoblju od 27-31 tjedna, a težine do jednog i pol kilograma;
  • Četvrta kategorija obuhvaća najtežu djecu, koja su rođena vrlo rano do 27 tjedana, a njihova težina ne doseže ni kilogram.

  Također, težina ovisi o tome kako su refleksi bili formirani beba. U pravilu, beba koja teži jedan kilogram i šest stotina grama može već progutati hranu i sisati majčino mlijeko sama po sebi.

  Dok dijete ne dobije potrebnu težinu, prirodna prehrana nije upitna (ovdje koji sisa majčinih grudi). Stručnjaci ga hrane kroz posebne sonde i kapaljke. Ako tako hranite bebu, morate se pobrinuti za održavanje laktacije, jer majčino mlijeko je najidealniji proizvod za bebe.

  Čim prerana dobije željenu težinu, sigurno će jesti majčino mlijeko. Do ove točke mama bi trebala naučiti kako izraziti mlijeko s rukama ili pumpom dojke u sterilne boce.

  Proizvod je dobro pohranjen nekoliko dana u hladnjaku. Vrlo ga je lako zagrijati, morate staviti stakleni spremnik s mlijekom u vruću vodu, nakon zagrijavanja pretočite u bočicu i stavite na sterilnu bradavicu s malom rupom.

  Liječnici su dužni koristiti majčino mlijeko za hranjenje djeteta kroz cijev, ako žena koja je rodila ima sve što je u redu s laktacijom. Inače, mama bi trebala voditi brigu o konzultacijama sa stručnjacima za dojenje.

  Roditelji djeteta trebaju biti mentalno pripremljeni za činjenicu da će njihovo dijete izgubiti težinu nakon rođenja, a ne povećati težinu. Ovo je normalan fenomen, koji se manifestira kao reakcija na nove neuobičajene životne uvjete.

  No, dijete neće izgubiti težinu. To je obično oko šest posto ukupne tjelesne težine. Nije bitno, u usporedbi s činjenicom da preuranjene bebe gube petnaest posto vlastite težine.

  Ne treba se uzrujavati, i trebala bi usmjeriti svu svoju snagu na činjenicu da je beba počeo stjecati potrebnu težinu za njega. Na početku, te vrijednosti mogu odgovarati razvoju unutar maternice.

  Kad se beba okreće četrdeset tjedana od trenutka rođenja, sigurno će se uhvatiti. Prvi mjesec je možda najteži i najvažnije je preživjeti.

  Takvi procesi poput metabolizma i probavljivosti majčinog mlijeka utječu na to kako će se beba oporaviti. Naravno, liječenje, koje je nužno za neke prerane bebe, ne prolazi bez traga. Kao rezultat uzimanja mnogih lijekova, postoje mnogi problemi s probavnim sustavom.

  Potrebno je ozbiljno pratiti sve simptome koji se javljaju u dojenčadi, a probavni sustav nije dovoljno formiran. Ako brzo otkrijete problem sa svim vrstama dijagnostičkih pregleda, možete spriječiti pojavu mnogih mrvica zdravstvenih problema.

  U roku od godinu dana, prerano dijete, rođeno mjesec dana ranije, mora na vrijeme nadoknaditi svoje rođene vršnjake. Ako je rođen dva mjeseca ranije, tada će za dvije godine nadoknaditi, a ako je on trojica, on će zauzeti tri. Ovdje je zanimljiv uzorak.

  Što dijete treba učiniti kako bi se povećala težina?

  Najbolji izlaz iz situacije bit će dojenje. Sastav mlijeka prerane majke razlikuje se od proizvoda žena koje su rodile na vrijeme. U prvom slučaju, sama priroda namjeravala je proizvoditi manje masti i više bjelančevina.

  Vaše radnje:

  • dati izraženo mlijeko ili dojku, ako ga dijete uzima. Samo kao posljednje sredstvo morate kupiti posebne mješavine;
  • prehrana treba biti visoko kalorijska i to se ne može tvrditi. Početak napajanja započinje s nekoliko mililitara, povećavajući time volumen. Ako je težina vrlo mala, potrebno je dnevno dati oko šezdeset mililitara, a zatim se povećava na dvadeset mililitara. U budućnosti, dijete treba primiti oko 200 ml hrane po kilogramu težine;
  • ako je težina veća od dva i pol kilograma, bebe se hrane s izračunom od 150 mililitara dnevno. Hranu treba podijeliti na osam obroka i dati svaka tri sata. Preuranjeno se konstantno odmjerava i daje dodatne dijelove hrane;
  • ako nije moguće davati majčino mlijeko, trebate kupiti najkvalitetnije prerane bebe.

  Kako uvesti mamac prerano?

  To je pitanje vrlo relevantno za posebnu djecu. Ali nemojte žuriti. Pogrešno uvođenje komplementarne hrane s ciljem još većeg povećanja težine. Ništa ne doprinosi povećanju težine od dojenja na zahtjev.

  Od šest mjeseci možete pokušati dati vašem djetetu domaću pire od povrća. Zatim voće. Prva žitarica na dječjem jelovniku bi trebala biti bez glutena, stoga se riješite ideja hranjenja djeteta s grizem.

  Sokovi se ne mogu unijeti u prehranu mrvica do godine dana, kao i kravlje mlijeko. Ako je beba napunjena bočicom, možete je postupno prenijeti iz mješavine u domaće kozje mlijeko.

  Ne pokušavajte hraniti mlađu žutu hranu dodavanjem šećera u hranu, tako da možete narušiti zdravlje djeteta. Ne samo mliječni zubi, već i crijevna flora pate od rafiniranog šećera, i način na koji je to imuni sustav imunološkog sustava.

  Što je uzrokovalo lošu dobitak težine?

  To može biti posljedica mnogih čimbenika, najosnovnijih - isključiti ozbiljne patologije. Naravno, ne možete bez pomoći liječnika. To zahtijeva ispitivanje i profesionalno savjetovanje.

  Tijekom prvih šest mjeseci života, dijete može dobiti mjesečno meso od 800 grama težine. Nakon toga, prije godine, brojke su neznatno smanjene i već su do pet stotina grama mjesečno.

  Svaki slučaj mršavljenja je individualan. Dakle, u jednom razdoblju života dijete može dobiti manje od norme, au drugima više. Utječe i na težinu vrste hranjenja, ustavnih aspekata i tako dalje.

  Ako određeno dijete stabilno gubi puno težine svaki mjesec, neophodno je kontaktirati stručnjaka kako bi se izuzeli patološki poremećaji. Kao opcija, dijete može imati netoleranciju na kravlje mlijeko. Ovaj proizvod je uključen u većinu dojenačkih formula. Ili majka za njegu koristi hranu koja sadrži alergen.

  Drugi razlog je netolerancija glutena. I alergije na bilo koje druge tvari mogu uzrokovati loše dobivanje težine.

  Ako liječnik nije pronašao patologije i probleme u tijelu djeteta, onda morate razmišljati o sljedećim razlozima:

  1. Rijetke jela. Zapamtite da biste trebali hraniti bebu barem pet puta dnevno. Noćno hranjenje nužno mora ući u režim.
  2. Nedovoljno vrijeme hranjenja uslijed spavanja. Previše topla odjeća u procesu hranjenja može poslužiti ovom fenomenu. Morate naučiti bebu da dijete najmanje petnaest minuta. Ako zaspi, probudi ga i podsjeti na nastavak akcije. Da biste to učinili, protrljajte prstom na obrazu, čeličnom čelu.
  3. Kasno uvođenje komplementarne hrane. Majčino mlijeko sadrži više hranjivih tvari nego svi sokovi i purei. Da biste nastavili laktaciju, nanesite bebu na prsa što je češće moguće. Dojenje samo šest mjeseci.
  4. Nedostatak majčinog mlijeka. Ne žurite uvesti dodatnu hranu. Prvo morate naučiti o svim prednostima dojenja i pokušati potaknuti laktaciju. Stručnjaci preporučuju davanje dodatne hrane iz žlice, a ne boce. Žena treba slijediti svoju prehranu, popiti dovoljno vode. Kontrolirajte ispravnost pričvršćivanja djeteta na dojku.

  Ne treba se brinuti ako se dijete ne oporavi, ako sve dobro poduzmete, uskoro će doprijeti do svojih vršnjaka u težini. U društvu odraslih, nitko neće znati da je osoba rođena prerano.

  Pročitajte kako sam se ovdje brinula za svoju bebu.

  Dragi čitatelji, svakako ostavite svoje komentare o članku, možete postaviti sva pitanja o ovoj temi i ne zaboravite se pretplatiti na ažuriranja blogova ili ih spremiti u oznake. Vidimo se opet!

  Prerane bebe - prerane bebe

  Prerane bebe su prerane bebe (prije 37 tjedana) i mase manje od 2,5 kg. Učestalost rađanja preranih beba je u prosjeku oko 8% (prema različitim podacima od 6 do 14%).

  Stručnjaci prepoznaju 3 skupine preranog:

  • prerano s malom težinom (od 1,5 do 2,5 kg);
  • prerano s vrlo malom težinom (od 1,0 do 1,5 kg);
  • prerano s iznimno malom težinom (manje od 1 kg).

  Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), djeca rođena s težinom od preko 500g s gestacijskim razdobljem od najmanje 22 tjedna smatraju se potencijalno održivima. U tom slučaju dijete mora samostalno uzeti barem jedan dah.

  Preurućenje se ne smije miješati s nezrelosti. Djeca koja su rođena na vrijeme, ali imaju znakove prijevremenosti (tjelesna težina manja od 2,5 kg, visina manja od 45 cm, nedovoljno razvijeno potkožno masno tkivo, naborana koža, lanugo pahuljica na tijelu) smatra se nezraskom.

  Unutarnji organi prerane bebe dovoljno su razvijeni, ali respiratorni sustav, gastrointestinalni trakt, kardiovaskularni i ekskretorni sustavi rade na najvišoj razini. U velikom broju preuranjenih beba zabilježena je nezrelost živčanog sustava, slab imunitet i nestabilna termoregulacija. Mišićni ton takvih beba je smanjen, krik je slab (ili cviljenje), reflekse gutanja i usisavanja mogu se izraziti slabo ili potpuno odsutne (ovisno o gestacijskoj dobi).

  Što izgledaju prerane bebe?

  Izgled preuranjenih beba se značajno razlikuje od djece koja su rođena na vrijeme. Njihove noge izgledaju kratko u usporedbi s tijelom. Glava je nerazmjerno velika (oko 1/3 duljine tijela), šavovi između kostiju lubanje su često otvoreni, fontane su velike. Auricles su mekane. Subkutano masno tkivo je slabo izraženo, koža je naborana, lako se skuplja u naborima, ima puno podmazivanja na tijelu preranog dojenčeta. U području leđa, ramena i na licu ima dolje (lanugo). Nailovi nisu potpuno oblikovani i ne dolaze do vrha prstiju. Navel prerane bebe je prilično nizak. Kod dječaka testisi se često ne spuštaju u skrotum, kod djevojčica, usne su nerazvijene, a genitalni jaz "zalazi".

  Rođenje preranog djeteta i boravak u rodilištu

  Kod prijevremenog rada, opaženo je načelo minimiziranja ozljeda, pa se često provodi epiziotomija. Takva se rađanja javljaju brže nego inače. Taktike u odnosu na dijete ovise o trajanju trudnoće, na kojoj je rođen i na težini. Ako se mrvica mnogo ranije rodila i ne može samostalno disati, onda je smještena u intenzivnu njegu novorođenčadi, povezanu s ventilatorom. Prehrana takvih mrvica izvodi se pomoću sonde, budući da njihov refleks sisanja još nije razvijen. U pravilu, ove bebe se dugo njeguju (oko 1-3 mjeseca).

  Ako stanje preranog djeteta nije tako ozbiljno i može disati i jesti samostalno, postavljen je u posebnu kivetu, gdje se održava optimalna temperatura i vlaga. Preuranjene bebe ne mogu samostalno regulirati tjelesnu temperaturu, stoga je takva posebna "komora" jednostavno vitalna za njih. Kako bi se osiguralo normalno disanje, grijani kisik se isporučuje kvačicama.

  Kuće s "posebnim" djetetom

  Ako je kod rođenja prerano dijete ima tjelesnu težinu veću od 2,3 kg, a stanje zdravlja ne uzrokuje nikakve zabrinutosti liječnicima, onda vi i dijete možete otpustiti 7-8 dana nakon dostave.

  U drugim slučajevima, iscjedak se događa kada dijete već može sisati svoje vlastite, samouvjereno dobitne težine, može samostalno održavati temperaturu tijela, a stanje zdravlja više ne izaziva zabrinutost. Roditelji takvih beba trebaju se sjetiti da zahtijevaju posebnu brigu i malo su iza njihova fizičkog razvoja od svojih vršnjaka rođenih na vrijeme. Međutim, ako dijete nema izrazitu neurološku patologiju, tada u mentalnom razvoju prerane bebe se ne razlikuju od drugih.

  Kako stvoriti kućne uvjete za njegu preuranjene bebe?

  Prije svega, potrebna je stalna temperatura, temperatura zraka u prostoriji mora biti najmanje 22-24 ° C. Mama bi često trebala provjeriti temperaturu ruku, nogu i usta bebe (jesu li cooli)? Krevetić treba držati podalje od prozora. Prilikom mijenjanja pelene, oblačenje mrvica, kao i nakon postupaka s vodom, trebali biste uključiti i grijač. Rublje i odjeća koju nosite također trebaju biti topli. Zapamtite da preuranjeno dijete još uvijek ima malo potkožnog masnog tkiva, pa ako je cool, potrošit će vam vrijedne kalorije ne na povećanje tjelesne težine, već na grijanje. I dobitak na težini za takvo dijete vrlo je neophodan.

  Ako se beba rodila mnogo ranije i dugo je bila u reanimaciji i intenzivnoj njezi, tada u ovoj kategoriji bebe postoji opasnost od apneje (respiratorni zaustavljanje), što je uzrokovano nezrelost regulacije disanja. Stoga će biti optimalno ako steknete poseban uređaj za disanje ili posebni madrac koji uzima u obzir prisutnost pokreta disanja u djeteta i daje signal u odsutnosti.

  Moguće je kupanje "posebnog" djeteta nakon ozdravljenja pupčane rane. Temperatura vode za kupanje trebala bi biti 37,5-38,0 ° С. Nakon 2 mjeseca temperatura vode može se smanjiti na 36,0-37,0 ° C Trajanje kupanja za prerano dijete trebalo bi biti oko 5-7 minuta.

  Pješačenje s preuranjenim bebama može biti odmah nakon izbijanja u ljeto. Morate početi od 20-30 minuta, postupno povećavajući do 1.5-2 sata. U proljeće i jesen, šetnje se mogu napraviti samo ako beba već teži 2,5-3 kg, a pri temperaturi zraka od najmanje 10 ° C. Morate početi hodati od 10-15 minuta, postupno dostizanje do 1-2 sata (ali temperatura zraka je najmanje 6 ° C).

  Kako se imunitet preranog djeteta smanjuje, morat ćete zaštititi dijete od posjeta prijateljima i rodbini. Također, ne biste trebali posjetiti kliniku i voziti se javnim prijevozom. Dijete je još uvijek slabo, a teško mu je izdržati razne infekcije.

  Prehrana prerane bebe

  Majčino mlijeko je najbolja hrana za svako dijete, a posebno za prerano dijete. Sastav mlijeka u žena koje su rodile bebe prije vremena je drugačije - bogatije je proteinima i više kalorija. Postoji više polinezasićenih masnih kiselina u njemu, a također sadrži mnogo enzima (na primjer, lipaza, koja je odgovorna za apsorpciju masti). Majčino mlijeko sadrži specifične imunoglobuline koji pomažu imunitetu tijela da odupre infekcijama. Također u majčinom mlijeku postoje tvari koje doprinose prilagodbi probavnog sustava. Bolje je hraniti prerano bebe na zahtjev (ali ne manje od 2-3 sata). Ako mrvica ne uzme dojku ili slabi i brzo se umori, morat će se hraniti s izraženim mlijekom. Ako beba sranje dojke, onda budite spremni za činjenicu da će proces biti dug, beba će biti umorna, zaspati, probuditi se i sisati opet. Nemojte odvojiti dijete od grudi dok ga ne baci. Upotrijebite tehniku ​​"kože na kožu" kako biste stimulirali refleks sisanja bebe i poboljšali laktaciju.

  Ako niste uspjeli prilagoditi laktaciju, trebat ćete hraniti bebu posebnim kaloričnim smjesama.

  Dobitak težine u preuranjenim bebama

  U prosjeku, prerano beba dodaje 90-120 grama tjedno. Do trećeg - četvrtog mjeseca života, težina mrvica bi trebala udvostručiti, a pola godine - do trostrukog. Takve se stope razlikuju od normalne. Za usporedbu, beba s punim radnim vremenom treba trostruko povećati težinu tek godinu dana. Indeks tjelesne mase je vrlo važan za prerane bebe pa je optimalno za vas da imate elektronsku vaginu za bebe kod kuće. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da težina djeteta ne počinje povećavati sve dok se njegova država ne stabilizira.

  Pravila za dobivanje težine u preuranjenim bebama:

  Stručnjaci vjeruju da prerane bebe u fizičkom smislu nadilaze vršnjake do dobi od 1,5 do 2 godine. U nedostatku ozbiljne patologije u mrvicama, njegov daljnji razvoj se ni na koji način neće razlikovati od punoljetnih beba.