Učimo dojenčad da pliva i zaroni: kako i kada započeti nastavu s novorođenčadi kod kuće u kadi. Mnoge video upute

Hrana

Većina modernih roditelja voli rane razvojne tehnike, uključujući podučavanje novorođenčadi koje plivaju. Što je to - novi hobotnica ili nužan uvjet za skladan razvoj djeteta? Je li potrebno naučiti dojenčad da pliva, kada će početi i kako to učiniti, kako ne bi štetilo zdravlju djece? U našem ćemo članku pokušati odgovoriti na ova i druga pitanja.

Kako je plivanje dobro za bebe?

Od rođenja, djeca su već sposobna plivati: mogu zadržati dah pod vodom i sretno prskati u kupaonici. To je zbog kongenitalnih refleksa - prije nego što je rođenje djeteta u majčinom trbuhu bilo u tekućem mediju. Oko tri do četiri mjeseca, ova urođena reakcija blijedi, a podučavanje mrvica da ostane na površini imat će puno kasnije.

Ipak, suština takvih aktivnosti s novorođenčadi nije da ga postane budućni olimpijski prvak. Sve više, pedijatri su izrazili da dojenčad plivanje donosi neprocjenjive koristi.

 1. Redoviti tretmani vode poučavaju djecu da budu zadovoljni promjenama temperature. Zahvaljujući otvrdnjavanju, jača imunitet, što smanjuje vjerojatnost prehlade, potiče dinamičan tjelesni razvoj i pomaže u sprečavanju raznih zdravstvenih problema.
 2. Rezultat sustavnog treninga je stvaranje ispravnog, lijepog položaja, snažnog mišićnog korzeta za dječju kralježnicu.
 3. Vodene vježbe su mnogo učinkovitije za poboljšanje motornog sustava od masaže i milovanja. Ojačavaju ili naprotiv opuštaju mišiće leđa, ruke, noge i vrat. Usput, mladi plivači ranije počnu puzati, ustati i hodati (što dijete može raditi u dobi od 1 godine).
 4. Tijekom kupanja, kada dijete ima malo poteškoća s disanjem, a tijelo nema dovoljno kisika, dječje tijelo dodatno oslobađa crvene krvne stanice (eritrocite), što doprinosi rastu razine hemoglobina.
 5. Plivanje i ronjenje imaju pozitivan učinak na pluća i kardiovaskularni sustav, pomaže stimulirati opskrbu krvlju u organima i normalizirati krvni tlak.
 6. Kada dijete zaroni, tekuća voda čisti maksilarne sinuse. I ovo je prevencija rinitisa u novorođenčadi. Također se isprati bebin kljun, uklanjaju se sve bakterije, čestice prašine i mogući alergeni.
 7. U vodi se dijete smiri, oslobađa strahova. Također, vodeni postupci jačaju vezu između majke i djeteta, uzimajući vrijeme za svoje dijete dok plivaju, bolje možete razumjeti njegov govor tijela i geste, što će vam omogućiti brzo pronalaženje uzajamnog razumijevanja s bebom.
 8. Dijete koje je naučeno plivati ​​od rođenja neće se bojati otvorene vode.

Još jedna nedvojbena prednost je to što mnoga djeca, nakon plivanja i ronjenja, brzo zaspaju i ne ometaju mladu majku skoro cijelu noć. Ono što, vidite, važno je!

ČITANJE NA TEMU:

Plivanje s djetetom

Poučavanje novorođenčeta za plivanje neće biti teško za roditelje ako se pridržavate osnovnih preporuka.

Optimalno doba

Započnite trening trebao biti od tri do četiri tjedna. Prvo, po ovom trenutku umbilikalna rana iscjeljuje. Drugo, dijete dobiva na težini, postupno se prilagođava novoj stvarnosti. Konačno, dječji refleksi (plivanje i disanje) još uvijek nisu izumrli.

Priprema za kupanje

Svi postupci trebaju biti provedeni u poznatom ozračju za mrvice. Prije uranjanja, operite kupelj običnim sapunom i isperite ga jednom tjedno s natrijevim vodom, nemojte zaboraviti temeljito isprati. Budite oprezni s otopinom kalijevog permanganata i biljnim izlučevinama - dijete može progutati tekućinu. Nakon primanja osnovnih vještina za plivanje možete ići na više stručnih lekcija - u bazenu.

Temperatura vode

Izvršite prve vježbe uz prosječnu temperaturu od 35 ° C. Malo po malo, može se spustiti, ali zapamtite - mala djeca do tri mjeseca ne mogu plivati ​​u vodi čija je temperatura ispod 32 ° C. Da biste stvorili savršeno okruženje, pazite na ponašanje djeteta:

 • ako dijete plače kad rone nekoliko minuta, voda je previše hladno za njega;
 • ako najprije pukne, a zatim šuti i aktivno pomiče rukama i nogama, pokupili ste optimalnu temperaturu;
 • ako je previše opušteno i pasivno, kupka je previše topla.

Tijekom kupanja, voda se postepeno hladi, ali nemojte žuriti da ga dovedete na svoju izvornu temperaturu. To je značenje postupka - pojavljuje se stvrdnjavanje beba.

Kako provesti nastavu na plivanju beba?

Proces vode trebao bi se izvesti oko sat vremena nakon jela: beba nije gladna, a mlijeko je već asimilirano. Druga važna točka je raditi samo s djecom koja su pospana kako bi se izbjegle suze i kapsule.

Savijanje nad kadom, držeći dijete u vodi, dovoljno je teško - ide na obje leđa i na ramenima. Pokušajte dok sjedite na stolcu. Poda u kupaonici mora biti prekrivena gumenom podlogom tako da nije tako skliska. Uzmite čistu pelenu s njom - s njim možete obrisati novorođenče nakon plivanja. Također je moguće staviti bebu u njega prije no što ga dovede u vrtić. Međutim, ako u apartmanu nema pukotina, liječnici preporučuju da malo mokri kožu mrvica, bez brisanja suha i odnesu ga na krevet golu. Ovo je još jedna učinkovita metoda kaljenja.

Dakle, sve je spremno za kupanje - kupka se napuni malo toplom vodom, a vaše dijete je u velikom raspoloženju. Prvo, dodirnite je rukom do površine vode, a zatim uronite bebine noge u njega. Spustite mrvicu uspravno, ne zaustavljajući se da razgovarate sa sigurnijim, mirnim glasom.

U plivanju djeteta koriste se dvije vrste podrške: ispod brade i ispod stražnjeg dijela glave. U prvom slučaju, dijete leži na vodi s trbuhom dolje, a vi držite glavu tako da je beba brada na dlanu. U drugoj verziji, dijete leži na leđima, a vi pokupite glavu za stražnjom stranom glave. Pokušajte s obje pozicije i odaberite onu koju vaše dijete najviše sviđa.

Osnovne vježbe u kadi

(Na kraju članka postoji mnogo video uputa o vrsti vježbi koje možete učiniti s novorođenčadi u kadi)

Ako mislite da obrada vode kod kuće nije zanimljiv događaj, onda ste pogriješili. Naravno, dijete neće biti u mogućnosti izvoditi složene kose pod vodstvom instruktora, ali sami možete napraviti jednostavne manipulacije.

Savjet: Za svoj mir uma, dobit ćete kuglu ili kapu "spašavanja" na napuhavanje s pjenom. Izgledaju lijepo i pomažu djetetu da bude na površini vode, čak i bez podrške mame.

Dovedite dječja stopala na zidove kupelji. Nakon što je osjetio potporu, on će početi gurati s leđa i pokušati plivati. U ovoj fazi vaša pomoć je minimalna - samo trebate podupirati mrvice, koje će se preokrenuti od leđa do trbuha.

Dijete se nalazi na trbuhu, potpuno uronjen u neku vodu, a vi držite glavu uz njegovu bradu. Pokažite mu kako neobični krugovi vode u vodu, ako malo prskate.

Početni položaj, kao u prethodnoj lekciji. Stavite igračku za kupanje ispred bebe i pokušajte ga dobiti, govoreći: "Gledaj, naš brod pliva. Uhvatimo je. " Potrebno je postupno povećavati brzinu i duljinu "udaljenosti".

Kada dijete uči da se kreće ravno, pokušajte prijeći na sljedeću lekciju. Može se izvoditi na leđima i trbuhu. "Nacrtajte" broj djeteta 8, pojedinačno odabirom brzine zadatka.

Preokrenite bebu na trbuh, držeći glavu za stražnjim dijelom glave i brade tako da ostane iznad vode. Simulirajte plivanje natrag i naprijed i gore i dolje (podizanje i podizanje), čineći glatke pokrete.

Pažnja, zaronimo!

Možda je najteži element plivanja za dijete ronjenje. A to nije teško za djecu, već za roditelje zbog straha da će njihovo voljeno dijete zagušiti. Međutim, dijete od rođenja može zadržati dah, samo mu treba podsjetiti na to.

Prije nego što umočite bebu s glavom, trebali biste se pripremiti. Reci ključnu riječ "Ronimo se!" I puhati dijete u lice. On će odmah zatvoriti oči i zadržati dah. Ponovite vježbu 10 dana.

Zatim zadatak postaje malo složeniji: nakon propisane fraze potrebno je puhati i prskati vodu na licu. Jeste li svladali ovu fazu? Idite, zapravo, za dovršetak uranjanja. Pokušajte napraviti prve ronjenje kada je vaš mali plivač dobro raspoložen i malo pliva. Izgovorite poznatu naredbu i spustite ga ne duboko nekoliko sekundi. Kasnije, vrijeme ronjenja se može povećati na pet do šest sekundi.

Kontraindikacije za nastavu

Prije početka sustavnog postupanja s vodom, obratite se svom pedijatru. Objasnit će vam je li to prikladno za vašeg sina, te će identificirati moguća ograničenja. Plivanje je kontraindicirano u sljedećim odstupanjima u zdravstvu:

 • poremećaji mišićno-koštanog sustava, koji zahtijevaju učvršćivanje udova;
 • kongenitalna srčana bolest;
 • purulentni dermatitis;
 • prehlade i virusne bolesti (nakon liječenja možete plivati);
 • poremećaja neurološkog tipa, koji su popraćeni konvulzijama.

Ne zaboravite da ne možete inzistirati i prisiliti djecu da plivaju, plivaju i pogotovo zarone. Takvi napori neće dodavati mrvice zdravlja, već će, naprotiv, dovesti do psiholoških problema.

Dakle, beba plivanje je izuzetno uzbudljiv i iznimno koristan događaj. Dijete je uronjeno u poznato okruženje za njega, razvija mišićni sustav, jača imunološki sustav i uči svijet oko sebe. Djeca koja su počela plivati ​​od prvog dana života, bolje prilagođene uvjetima vrtića i škole. Nije li to dobar razlog za kupanje s djetetom?

Kako podučiti dijete da pliva

Mnogi roditelji su usko uključeni u razvoj svoje bebe, uključujući i početak učenja novorođenčeta rano plivanje od nule. Pojavljuju se mnoga legitimna pitanja: koliko je korisno, koja je korist, nije li prerano i da li je opasno za zdravlje i život bebe? Pokušajmo odgovoriti na ta pitanja.

Kada početi učiti djecu da plivaju?

Tatyana Elizarova, dječji trener za plivanje, kaže da nema dobnih granica za lekcije za plivanje za djecu. Od nula do jedne godine, možete koristiti kupelj kuće, a od godine do bazena.

Jedino što pedijatri savjetuju je čekati da se pupčana vrpca ozdravi, i tek onda početi kupati. To jest, 15-20 dana nakon rođenja. Do tog vremena, mrvica će odrasti, dodati težinu, prilagoditi se novoj stvarnosti. I urođeni refleksi neće biti zaboravljeni, beba će se lako sjetiti svoje vještine i iskoristiti ga.

Ne možete naučiti djecu da plivaju s vremena na vrijeme, klase bi trebale biti redovne. Ponovljeni pokreti šalju signale na moždani korteks, koji aktivira pojavu novih neuronskih veza. Nove veze utječu na motorne, respiratorne i druge funkcije. Ona regulira i ubrzava koherentnost svih tjelesnih funkcija.

Kongenitalni instinkti

Plivajući refleks

Do rođenja svih devet mjeseci, mrvica je plovila, uronila i razvila se u tekućem mediju. To znači, da se rodi, dijete je nominalno sposobno plivati. Udio svoga tele je mali, pa mrvice prirodnog uzgona, voda lako drži dijete. A ako ne podržavate refleks plivanja, ne podučavajte bebu da pliva u prvih tjedana i mjeseci, a nakon tri mjeseca zaboravit će njegovu vještinu.

Jerk refleks

Druga važna beba vještina je trzaj refleks. Ako dijete dotakne dno s nogama, noge će se savijati pod težinom tijela. Ovdje dolazi do brzog refleksa: noge se odmiču, guraju od dna, sruši se mrvica.

Samokontrolazni instinkt i refleksi pomoći će bebi da pliva i zaroni s radošću za sebe i svoje roditelje.

Što podučava trener djece do jedne godine

Tatjana Elizarova objašnjava da s malom djecom do godine nije baš plivanje. Iskusni instruktor ih uči voditi, uči ih da drže dah, a 4-5 mjeseci dijete može zaroniti do 40 puta u jednoj lekciji.

Prije rođenja, dijete je uspjelo zadržati dah u tekućini pa je zadatak odraslih da mu pomogne da ne zaboravi ovo znanje. Držeći dah u vodi, dijete se lako može roniti. Sposobnost ronjenja i ne disanje pod vodom je ozbiljna vještina koja nije dostupna svakoj odrasloj osobi. Dječak se neće gušiti, refleks će ga prisiliti da zadrži dah nekoliko sekundi. Refleksivno, srčani mišić usporava kontrakcije, većina krvi dolazi u mozak i srce. To zadržava kisik u plućima i plovilima, omogućujući mladom roniocu duže zadržavanje pod vodom.

Prednosti plivanja

Drevni su govorili o neznanju: "Ne može čitati niti plivati". Stoga su drevni ratnici iz djetinjstva bačeni u vodu za otvrdnjavanje i učenje plivanja. Sada roditelji dovode svoju djecu u bazene, gdje, počevši od 2-3 tjedna ili 1-2 mjeseca, novorođenčad se podučava i pliva. Međutim, mnogi se i dalje pitaju je li potrebno podučavati tako mali plivanje, spuštati se u vodu, riskirati njihovo zdravlje, a možda čak i život mrvica?

Dječji kupanje nije nova pojava. Poznato je da su metode obuke za malu djecu razvijene od 1939. zahvaljujući gospođi Timmerman iz Australije. Danas nema sumnje da su rane lekcije u vodi korisne za zdravlje i tjelesni razvoj djeteta. Voda je više uobičajena za kestenjastu vjevericu od zraka, stoga tijelo jača, razvija i iscjeljuje u vodi brže nego u zraku.

U vodi se dijete kreće, aktivno radi s rukama i stopalima, pliva, postavlja temelje za zdrav organizam. Kada se kupanje, dijete razvija brže od ležanja u krevetiću. Brzo formirana respiratorna, kardiovaskularna, mišićna, mišićno-koštana, imunosustava.

Nakon kupanja i plivanja, beba jede bolje, osjeća se mirno, a ne kapricijsko. Nakon vodenih postupaka, dnevni i noćni režim uspostavlja se brže, beba se lakše spava.

Ciljevi vodenog okoliša

Roditelji bi uvijek trebali imati ciljeve, zašto poučavaju svoje dijete plivajući. Ciljevi su sljedeći:

 • kaljenje;
 • pozitivne emocije;
 • tjelesni razvoj djeteta.

Kuće u kadi

Kod kuće, beba je navikla, svatko je poznat oko, tako da plivanje u kući kupka će biti bezbolno za dojenčad.

Da bi se brzo naučila beba, razgovarajte s njim tiho, nježno, s osmijehom. Lagano i nježno poduprite ga svojim rukama. Isprva, koristite krug ili stavite prsluk za plivanje na bebu.

Kupka roditelja mora se temeljito očistiti i isprati jakim mlazom vode. Početna temperatura vode, kao kod kupanja, jednaka je tjelesnoj temperaturi ili 36-37 ° C. Postupno, svaki mjesec, smanjite temperaturu za 1 stupanj, sve dok ga ne dovede do 34 ° C.

Detaljne upute treba dobiti liječniku ili instruktoru za plivanje za bebe. Idealno - pozvati dječji trener za plivanje, specijaliziran za treniranje novorođenčadi od nule. Ali općenito, upute se upuštaju na činjenicu da trening započinje kupanjem na leđima, a zatim na trbuhu, a zatim se ronjenje svlada.

Saznajte kako plivati

 • Na stražnjoj strani mrvica može plivati, samo trebate pomoći mu da se sjeti sposobnosti. S jedne strane mama ili tata podupire glavu, drugu guzicu. Tako se dijete lagano kotrlja po kadi. Po prvi put, to može biti ograničeno. U sljedećem putovanju, dijete podržite samo za glavu. Promijenite ruke pod glavom u intervalima tako da ponekad dijete pliva neovisno. A za nekoliko tjedana (za neke bebe u nekoliko dana) moći će se plivati.
 • Kada je beba na trbuhu, poduprijet će ga pod bradom i ispod trbuha. Baš kao na leđima, dajte svom djetetu mogućnost da pliva na svoje. Tvoj je zadatak podučiti mrvicu da održi glavu iznad vode.

Naučite roniti

Sljedeća tehnika će vam pomoći da naučite bebu da uroni.

Faza 1
Započnite vježbu ispred sudopera. Izgovori glasno: "Sasha, ronite!", Udahnite mrvice na licu. Dijete će zadržati dah, a vodu s glave i lice vodom slobodnom rukom. S velikim zadovoljstvom, reci mu da je dobro učinio. Svakako slavite malu. Učinite to vježbanje svaki put kad dovedete dijete u sudoper.

Faza 2
Sada radimo isto u kupaonici. Spuštamo bebu u kadi ili u kadi, pušujemo na lice, zapovijedamo: "Sasha, zaroni!" I ulijte vodu na lice.

Faza 3
Povećajte količinu vode. Sada, nakon što ste pušili na mrvicu i naredili mu da se zaroni, izliješ vodu s velikog stakla ili lonca.

4 stupnja
Ovdje vam je potrebno 4 ruke. Potrebno je voditi dijete u pokretu, postepeno povećavajući volumen vode. Jedan roditelj drži mrvicu na stražnjoj strani glave i brade, s njim u kadi ili jednostavno ga vodi natrag i naprijed, a drugi zalijevanje na licu (nakon naredbe naravno!).

5. stupanj
Vrijeme je da uronite dijete jednu sekundu u vodu s punim uranjanjem glave. Ne zaboravite reći prije ronjenja: "Pažnja, zaronite!".

6 stupanj
Povećavamo boravak bebe pod vodom. U ovoj fazi beba već može biti izdana samostalno u "besplatnom kupanju" nekoliko sekundi.

Tijekom odmora i pauze između ronjenja, držanje bebe mora biti vertikalno uz rebra.

Sretno kupanje

Plivanje za djecu do godinu dana je stvrdnjavanje, pozitivne emocije, veselje, promicanje zdravlja i opći razvoj. Kad roditelji mogu podučiti dijete da se drži vode i pod vodom, disati i zadržati dah, pomicati ruke i noge, vidjet će kako je lako i slobodno djeca plivaju.

Jedna važna "ali": nemojte početi razgovarati s djetetom, ne uvjeravajući se u svoje sposobnosti. Nije potrebno umočiti bebu, ako ne znate kako točno trebate djelovati; moglo bi biti opasno. Preporučljivo je pozvati iskusnog stručnjaka koji će vam sve pokazati i sve vas naučiti.

Prednosti plivanja u kadi za dojenčad. Kako pripremiti dijete za "plivanje"? Osnovna pravila plivanja i vježbanja za pravilan razvoj djeteta. Obrazovni videozapisi

Suvremeni roditelji od rođenja djeteta prakticiraju bebu u kupki. Iako je postotak sumnji u potrebi za ovim postupkom još uvijek velik. Pokušajmo shvatiti trebate li plivati ​​u tako ranoj dobi.

Prednosti plivanja za novorođenčad

Rani plivanje nije samo dnevni higijenski postupak, već i sredstvo za razvoj bebe, pomažući da svladaju određene vještine i oblikuju osjećaj samopouzdanja.

Vodeni okoliš za dojenčad - poznati element. Budući da je u majčinom trbuhu u tekućem mediju, dijete je steklo refleks plivanja, koji traje do tri mjeseca života. Budući da je kupanje ugodna i korisna aktivnost za dijete.

Istraživanja su pokazala da su prednosti djetetovog kupanja kako slijedi:

 1. Dobar tjelesni razvoj: "plutajuća" djeca su manje vjerojatno da će imati hladnoću, prije nego što gospodare puzeći i neovisno hodaju. Postupci vode ojačavaju imunološki sustav, uklanjaju povećani / smanjeni tonovi mišića, sprječavaju raka;
 2. Poboljšanje sustava regulacije termoregulacije. Redovite vježbe za plivanje razvijaju sposobnost održavanja konstantne tjelesne temperature, povećavaju osjetljivost na promjene u vanjskim uvjetima, smanjuju rizik od bolesti;
 3. Povećana hemoglobina u krvi poticanjem oslobađanja crvenih krvnih zrnaca izazvanih poteškoćama disanja i nedostatka kisika tijekom plivanja;
 4. Jačanje pluća, srca i krvnih žila, poticanje protoka krvi i normaliziranje krvnog tlaka;
 5. Formiranje ispravnog lijepog držanja. Iskrcavanje kralježnice i zglobova i djelotvorno djelovanje svih mišićnih skupina u vodi razvijaju snažan mišićni korzet za kralježnicu;
 6. Čišćenje maksilarnih sinusa je dobra prevencija prehlade, pranje nosa i ubijanje štetnih bakterija;
 7. Jačanje nezrelog živčanog sustava. Voda tretmani umiruju, poboljšavaju san, povećavaju izdržljivost, poboljšavaju apetit;
 8. Osposobljavanje za pravilno disanje, promicanje razvoja bronhopulmonalnog sustava i sposobnost zadržavanja daha;
 9. Poboljšanje cirkulacije krvi u krvnim žilama zbog izloženosti koži i malim krvnim žilama pridonosi ranom mentalnom razvoju bebe;
 10. Nježna masaža kože;
 11. Socijalizacija djeteta: strah od vode, uključujući i otvorenu vodu, nestaje, što povećava sigurnost;
 12. Zajednička komunikacija povećava emocionalnu privrženost, uspostavlja topla i povjerljiva odnosa;
 13. Glavna stvar je da u procesu aktivnog kupanja dijete se raduje, osmjehnuje, komunicira s roditeljima, stvara sve vrste zvukova, a onda spava čvrsto i dugo.

Kada početi plivati?

Prirodno pitanje roditelja koji su ozbiljno odlučili svladati trikove plivanja za bebama u kupaonici, s kojim će se vremenom početi kupati u kadi. Stručnjaci savjetuju od 2-3 tjedna. Do tog će vremena dijete odrasti, naviknuti se na nove uvjete i neće izgubiti reflekse za kupanje.

Vodič također može poslužiti kao umbilikalna rana. Čim se iscjeljuje, možete početi plivati ​​s djetetom u kućnoj kupaonici. Nema razloga za zabrinutost roditeljima: voda je prirodno okruženje za novorođenče. Odrasli važno je da ne plašite mrvice, postupno navikavane na vodu i svladavate nove pokrete.

Za samopouzdanje, prije početka nastave, bolje je da se roditelji savjetuju s pedijatrom ili plivajućim trenerom i, ako je moguće, da se prvi plivaju u kućnoj kupelji s instruktorom specijaliziranim za dojenčad. On će davati preporuke roditeljima o tehnici plivanja, naučiti kako držati dijete i pokazati neke jednostavne vježbe.

Priprema kupaonice

Prije početka postupka, pripremite kupelj najprije pranje običnom sredstvom za čišćenje, a zatim s sapunom za pranje rublja i temeljito ispiranjem.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Pediatri ne savjetuju da promatraju prekomjernu sterilnost: treba formirati jak imunitet koji dolazi u dodir s različitim mikroorganizmima.

Temperatura vode

Prosječna temperatura vode kada kupanje treba biti 34-36 ° C, kako se dijete koristi, smanjuje se. Prije početka 3 mjeseca temperatura vode ne može biti manja od 32 ° C. Ako je tijekom kupanja tekućina blago hladno, ne biste trebali dodati toplo i dovesti do prvobitnog stanja. Znači, to bi trebalo biti, postupno smanjenje temperature vode je dobar način da se umiruje tijelo.

Pokazatelj ugodnih stanja bit će ponašanje djeteta:

 • ako ronjenje prati plač, onda je voda previše hladno;
 • ako se aktivno vreli u vodi, temperatura je optimalna;
 • pasivnost i opuštanje pokazatelj prekomjerno topla tekućina.

Novorođenče mora biti hranjeno najmanje jedan sat prije kupanja. Plivanje treba pratiti stalna komunikacija s djetetom.

Masaža, kako se pripremiti za kupanje

Temelj za kupanje u kupelji su položaji na leđima i prsima s ručnom podrškom ili posebnim uređajima i nezavisnim pokretima.

Važno je pripremiti dijete za takve akcije uz pomoć masaže i specijalne gimnastike, koja traje 20-30 minuta. i zahtijeva strogo pridržavanje slijeda izvršenja.

Možete mazati dijete na promjenjivom ili redovitom stolu. Gola beba stavite leđa na tvrdu površinu. Počnite s laganim potezima donjih ekstremiteta (s rukom i nogom) gore. Okrenite se, glačajte leđa i stražnjicu. Ležite na leđima i masažu trbuh, prsa, vrat, glavu. Slično tome, poštujući redoslijed, gnječite tijelo djeteta. Masiranje trbuha trebalo bi biti četiri prsta desne ruke, izvodeći kretnje u krugu u smjeru kazaljke na satu.

Pripremna gimnastika

Nakon masiranja, počnite plivati ​​na kopnu, olakšavajući apsorpciju veslanja.

Da biste to učinili, morate izvršiti na 10 pristupa sljedećim vježbama:

 1. Omotajte ruke oko gležnja djeteta koje leži na leđima i naizmjence pomiče noge gore / dolje;
 2. Savijanje nogu na zglobovima koljena i kuka stavite dijete u žabu. Širite udove na strane, držite se, polako poravnajte i vratite se na polaznu poziciju;
 3. Polaganje beba na leđima, povucite gornje udove na strane. Držite četku, izvodite pokrete slične udarcima. Zatim podignite ruke i počnite ponoviti pokrete, koji podsjećaju na plivanje;
 4. Okrenuvši mrvicu na trbuh, obavljajte akcije dviju prethodnih vježbi.

Nakon završetka masaže i gimnastike, valja se kretati procesu na vodi.

Postupak novorođenčeta

Mnogi stručnjaci savjetuju da se u kupaonici najprije plivaju isključivo kod kuće, a nakon dobi od jedne godine majstora specijaliziranih dječjih bazena.

Temeljna pravila plivanja strogo se pridržavaju postupnog postupka doziranja kako se dijete razvija. Povećanje vremena za svaku sesiju trebalo bi biti 10-15 sekundi. (mjesečna varijacija od 2 -5 minuta), voda ohlađena na 0,5 ° C

Naglasak bi trebao biti na uranjanju glave. Kada vježbate zadržavanje daha kroz nosnu stranu u djetetu od 1-2 mjeseca, uronite u vodu 2-4 sekunde. na usmenom otvaranju. Djetetu od šest mjeseci može biti dopušteno da se s dna kupke dobiju predmeti iz sjedećeg položaja, postupno povećavaju dubinu i potiču glavu da potone na područje oko očiju.

Za dramatično povećanje trajanja postupaka i smanjenje režima temperature strogo je zabranjeno.

Relativno je lako naučiti povratak. Položaj na prsima zahtijeva trening dišnog sustava i pravilno uranjanje.

Nastava bez uređaja

Vježbe su jednostavne za izvođenje i praćene su komentarima glasom ili čitanjem posebnih pjevanja i šala. Baza se sastoji od tri mjesta za plivanje: prtljažnik, figura-osam, križanje s izmjeničnim hodanjem i stojećem stazom.

Evo primjera seta vježbi koje se izvode neposredno nakon masaže i suhe gimnastike:

 1. Uzimajući dijete pod rukama sa leđima u sebe, postupno ući u vodu, počevši od donjih ekstremiteta. Govoreći izraz "stand", držite 15 sekundi. ravno okomito. Brada je fiksirana strogo iznad površine vode;
 2. Na signalu "go" slijedite cijelu kupelj, promatrajući da se dijete prvi put oslanja na noge, a nakon nekog vremena naučio je napraviti korake;
 3. Opet, signaliziramo "stand" i omogućavamo 15 sekundi. na mrvicama za disanje u stojećem položaju. Ovo je neophodan postupak za sprječavanje umora motora;
 4. Držeći se s dvije ruke, stavite bebu na leđa uranjanjem u uši i sternum. Nije zastrašujuće ako može uzeti malo vode;
 5. Izvršite vježbu "Shuttle", krećući se od ruba do ruba kupelji i guranjem nogama. Lagano držite dijete rukama, dajući mogućnost raditi samostalni instinkt. Kao što djetetu sazri, koristite jednostranu podršku koja vam omogućuje da izvodite udarce;
 6. Premjestite novorođenče u vertikalni stalak. Govoreći "stand", držite položaj 15 sekundi, pričvrstite područje vrata iza lijeve ruke. Pravi dio odrasle osobe ispod brade djeteta;
 7. Uhvatite desnu ruku, stavite dijete na prsa. Signal u glasu "mi plutaju" i, držeći se s dvije ruke, izvodimo pokrete oko oboda kupke, uobičajeno crtajući lik osam na vodi. Promatrajući oprez, obavite 6-8 ponavljanja i vratite dijete na vertikalni stalak za 0,25 minuta.
 8. Ne zaboravite komentirati akciju, ponoviti prolaz kroz kupelj i odmoriti se.
 9. Napravite križnu vježbu. Držeći bebu na leđima, polagano polagano dijagonalno ožičenje s jednog kuta u drugi. Zamijenite se stojećem i mirovanom, ponovite 6-8 puta.

Više jasne i detaljne upute možete vidjeti na videozapisu u nastavku.

Zapamtite da ostatak treba biti jednak polovici cijelog postupka plivanja. Tijekom ciklusa (3-4 minute) komunicirajte s djetetom. U prosjeku, dijete će plivati ​​oko pola metra i proći 6 metara u jednoj lekciji. Ne zaboravite na postupni porast trajanja kompleksa.

Ove vježbe mogu se izvoditi zajedničkim kupanjem s djetetom u kupaonici. Odrasla osoba će postati vrsta podrške za dijete. Pogodno je držati ga na krilu, rukama uhvatiti glavu i lagano ga zamahnuti. Dobro je podizati na trbuhu i prsima roditelja, pričvršćivanjem vrha glave.

Dobro je ako je u procesu zapošljavanja beba pila vodu. Kongenitalni refleksi neće joj dopustiti da uđe u dišni sustav, a kašljanje i kihanje pomoći će tijelu da se prirodno oslobađa od neželjenih bakterija. Važno je nastaviti plivati.

Učenje na ronjenje

Postupak ronjenja je težak i neophodan za zdravlje i sigurnost djeteta. Učenje ove vještine treba započeti treningom djeteta glasovnom timu "roniti / zaroniti" i zalijevati čelo i lice vodom.

Stvarno trebate zaroniti u drugom mjesecu ciklusa vodenih postupaka i izvesti je s položaja na prsima. Plivanje "osam", svake tri vježbe, provodi uranjanje, izgovara naredbu i prskajući vodu u lice. U početku, dijete će moći piti mala količina vode, to nije štetno. Kada je refleksno beba spremna (stisne oči, zatvori usta i drži dah), potpuno ga spuštaju pod vodom nekoliko sekundi.

Pribor za kupanje

Ako se bojite držanja djeteta u punoj kupki, možete koristiti posebne alate.

Za domove stane šešir i krug za kupanje.

Kapica s umetnutim blokovima pjene uvelike će olakšati zadatak roditelja, pomažući da se glava zadrži iznad vode. Kada kupujete šešir, odaberite pamučnu tkaninu. Kada plivate, pobrinite se da voda ne uđe u uši.

Krug za novorođenče je komora na napuhavanje s usjekom za bradu i zadržavanjem velcro. Roditelji trebaju samo kontrolirati dijete. Korištenje ove dodatke omogućuje djeci da se kreću neovisno, kako bi pomaknuli svoje udove. Možete ga primijeniti od rođenja.

Da bi kupanje zabavno i korisno, pokrenite razne igračke u kadi.

Ako imate priliku plivati ​​s djetetom u posebnom dječjem bazenu, trebali biste kupiti posebne gaće, rukave.

Glavni uvjet - ne ostavljajte bez nadzora i stalno pratite stanje mrvica.

U kojim se slučajevima treba suzdržati od kupanja u kupki

Prije početka nastave u kupaonici s djetetom, trebali biste se posavjetovati s pedijatrom, jer postoji niz kontraindikacija za provođenje postupaka za vodu.

Trebali biste se suzdržati od njih ako je dijagnosticirana vaša beba:

 • upalni procesi u akutnom obliku, popraćeni vrućicom; s groznicom;
 • bolesti epidermisa;
 • prisutnost površina rane;
 • gnusne upale;
 • mentalna patologija, konvulzije;
 • kardiovaskularnih poremećaja, kongenitalne bolesti srca;
 • zatajenje bubrega i jetre;
 • infekcija.

Nije nužno provoditi vodene postupke, ako beba plače, nervozna.

Ako distrakcija od strane igračke nije uspjela, a histerija se nastavila, prebacujte vježbu kako biste izbjegli neugodne udruge poslije.

Ne zaboravite da ne možete:

 • baviti se umornim, pospanim, gladnim djetetom;
 • žuriti u stvari, prisiljavajući ih da svladaju nove elemente za koje dijete nije spremno.
 • ostati u lošem stanju uma, nervozan: važno je ostati mirno
 • zaustaviti klase ako prvi postupak ne uspije.

Zapamtite da jednom napravljena pogreška može trajno oduzeti djetetu želje za plivanjem.

Glavni cilj roditelja - zadovoljstvo i zdravlje djeteta.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Ljetovanje plivanja kod kuće u kupaonici za bebe

Suvremeni roditelji su ovisni o svim vrstama tehnika, uz pomoć kojih možete početi razvijati svoje dijete od ranog doba. Jedno od najpopularnijih odredišta danas je plivanje djeteta. Kako bi vaše dijete naučilo roniti, nema potrebe kupiti bazen, možete provesti osnovne lekcije kod kuće u kupaonici. Za ovo trebate samo kapu i krug oko vrata. Plivanje za bebe je zabavno, korisno i pomaže u poboljšanju motoričkih sposobnosti.

Pozitivan učinak na tijelo

Mnogo ljudi ne zna da djeca mogu dobro plivati ​​od rođenja. Oni mogu zadržati dah i roniti, prskajući zabavu u kupaonici. Taj trend objašnjava činjenica da beba ima kongenitalni refleks, jer je u majčinoj utrobi proveo 40 tjedana u tekućem mediju.

Sposobnost plivanja nestaje 3 mjeseca nakon rođenja. Pedijatri preporučuju da tijekom kupanja izvodite određene vježbe s djetetom tako da ne izgubi vještine da bi se održao na površini. Osim toga, beba plivanje - to je vrlo korisno za razvoj djeteta.

Kako je kupanje korisno za bebe:

 1. Redoviti tretmani vode su korisni svima, osobito djeci. To olakšava tijelu da nauči kako liječiti ekstremne temperature.
 2. Sustavne vježbe pridonose stvaranju lijepog i glatkog položaja, ojačavaju kralježnicu.
 3. Izvođenje vježbi kod kuće u kupaonici pomaže održavanju normalnih razina hemoglobina.
 4. Ronjenje dovodi do činjenice da mali dio vode prodire u nos djeteta. Ovo je izvrsna prevencija rinitisa, takvo "pranje" također uklanja alergene i bakterije iz sluznice.
 5. Nakon kupanja, bebina otkucaja srca poboljšava se.
 6. Ako poučite dijete da pliva od mladog doba, u budućnosti se neće bojati otvorenih rezervoara.

Preporuke za roditelje

Poučavanje malog djeteta da pliva kod kuće u kupaonici i zaron nije tako težak zadatak za roditelje. Pokušajte se pridržavati prezentiranih preporuka koliko god je to moguće i biti u mogućnosti da biste dobili maksimalnu korist od lekcija.

 1. Ako ste jasno postavili cilj koji želite podučiti dijete da pliva, to bi trebalo započeti odmah nakon pojave pupčane vrpce. Ovo je oko 3-4 tjedna nakon rođenja. U ovom trenutku, reflekti za plivanje nisu nestali, pa će dijete biti lakše.
 2. Nabavite unaprijed atribute poput kapice i kruga oko vrata. Ako naučite da dijete drži vodu kod kuće u kupaonici, mora se obaviti krugom - u sigurnosne svrhe.
 3. Prvih nekoliko treninga na vodi treba provoditi na temperaturi od 35 stupnjeva. Pazite na ponašanje djeteta. Prva minuta nakon ronjenja, beba može plakati, proces plivanja s krugom donosi malu nelagodu. Ako se dugo nije smirio, to znači da nije zadovoljan temperaturom vode.
 4. Plivanje za bebe također je korisno jer ojačava tijelo. Tijekom kupanja, voda počinje da se postupno ohladi - ovo je jako dobro, ne biste ga trebali vratiti na 35 stupnjeva.
 5. Ako planirate trenirati bebu redovito, provjerite je li kupaonica čista. Operite ga jednom tjedno s natrijom, a prije nego što kupite bebu, tretirati sapunom.
 6. Plivanje je vrlo korisno za bebe, ali djeca ponekad mogu biti nestašna. Na primjer, ako ne dobijete dovoljno sna ili bez raspoloženja. Također je vrlo važno trenirati dijete oko sat vremena nakon što je pojede. Tijekom tog razdoblja mlijeko je već apsorbirana, a beba neće imati neugodnosti u želucu.
 7. Ako u apartmanu nema pukotina, pedijatri ne preporučuju da se tijelo beba osuši nakon kupanja. Očistite dijete suhom pelenama, to će biti dovoljno. Dalje treba pažljivo ukloniti kapu i krug oko vrata.
 8. Prije prakticiranja ronjenja, pazite da krug čvrsto drži vrat i kapa pokriva uši. Dijete se mora osjećati ugodno, inače će biti hirovito.

Plivanje u kupaonici kod kuće: vježbe za dojenčad

Mnogi roditelji vjeruju da je učenje ronjenja maloj djeci teško, zahtijeva puno živaca i uopće nije zanimljivo. Valja napomenuti da to nije apsolutno slučaj. Evo nekoliko vježbi.

 1. Tremor. Držite bebu čvrsto, dovesti ga s krugom do ruba kupaonice, tako da nauči gurati.
 2. Obratite dijete na trbuščić. Kapica i krug moraju biti uklonjeni. Držite bebinu bradu, pustite ga da zapljusne.
 3. Sada moramo podučiti dijete da pliva. Polazna pozicija je ista kao u prethodnoj vježbi, bez posebnih atributa (krug). Stavljamo jednu od svojih najdražih igračaka ispred djeteta kako bi to mogao postići.
 4. Nakon što beba već može plivati ​​ravno, morate ga naučiti da promijeni smjer. Ova se vježba može izvesti s ili bez kruga. Za vrijeme kupanja, bojite figuru osam u djetetu.
 5. S glatkim pokretima, spustite dijete gore i dolje, držeći ga pod bradom. Krug vježbanja nije potreban.
 6. Sada idite na ronjenje. Ovo je najteži dio klase. Roditelji se boje da će njihovo dijete ugušiti. Međutim, valja napomenuti da beba od rođenja savršeno može zadržati dah, on samo treba podsjetiti na to. Izradite ključnu riječ, na primjer, "naprijed" i oštro smanjite dijete nekoliko sekundi u vodu. Naravno, beba svibanj plakati za prvih nekoliko dana, ali onda će se koristiti. 10 dana takvog kupanja i biti ćete iznenađeni koliko će djetetova veza s vodom promijeniti.

kontraindikacije

Nažalost, ne može se svako dijete naučiti plutati. Takve vježbe imaju svoje kontraindikacije:

 • kongenitalni problemi srca;
 • razdoblje virusne bolesti;
 • konvulzije i drugi živčani poremećaji;
 • problemi s mišićno-koštanog sustava.

Kao što možete vidjeti, plivanje za bebe je zabavno, edukativno i korisno. Ako ne dopustite da dijete zaboravi ove vještine od djetinjstva, kao odrasla osoba će imati problema sa strahom od vode, on će se osjećati veliko u ovom okruženju.

Dojenčad roniti u kupaonici

Kako roniti bebe u kupaonici

Savjetujemo pedijatru da se uključe u ronjenje s dojenčadi najkasnije 3 tjedna, odmah nakon što se umbilikalna rana ozdravi. Od samog rođenja, bebe već znaju kako da zadrže dah pod vodom, pokušavaju ostati na površini, instinktivno razvrstavaju s rukama i nogama. To se objašnjava činjenicom da je u maternici majke beba bila u tekućem mediju. Beba će se rado vratiti u poznatom svijetu i osjetiti poznate osjećaje i osjećaje. Stoga, za početak bavljenja bebom treba biti na vrijeme. Inače, ako držite 3-4 mjeseca, ti instinkti će se oslabiti, a trebat će mnogo dulje da podučava dijete.

Naravno, majka djeteta će biti zadovoljan ako nauče da dobro pluta u vodi u ranoj dobi. Međutim, vježbe s djetetom trebale bi se provoditi ne za učenje plivanja, već prvenstveno za dobrobiti djeteta. Najjednostavnija i najučinkovitija metoda - razredi s djecom u kupaonici kuće. Nakon toga, kada dijete počne stajati na svojim nogama, možete se upisati u bazen i nastaviti tamo. To se obično pojavljuje nakon navršenih 6 mjeseci života. Ako ne možete posjetiti bazen, ne brinite - dokazano je da vježbe u kupaonici dovode do nezaobilaznog učinka:

 1. Utvrđena je učinkovitost kupanja s hipertoničnom u dojenčadi. Zahvaljujući redovitim treninzima, mišići beba se pojačavaju, prsti se lagano opuštaju, noge i ruke ravnaju.
 2. Vodeni tretmani su vrlo korisni za kaljenje tijela djeteta. Sprejanje u hladnoj vodi jača imunološki sustav, povećava otpornost na prehlade.
 3. Sustavno osposobljavanje u kupaonici i bazenu blagotvorno utječe na formiranje djetetovog držanja, jača kralježnicu.
 4. Domaće klase su korisne za održavanje optimalnih razina hemoglobina u krvi. To je zbog povećane proizvodnje crvenih krvnih stanica tijekom respiratorne depresije.
 5. Klase u vodi poboljšavaju ritam srca mrvica, normaliziraju krvni tlak, ojačavaju cirkulacijski sustav i pluća.
 6. Ronjenje, zbog strujanja vode u nos malog, pomaže ispiriti bakterije i prašinu iz sluznice, briše dišne ​​putove, smanjuje vjerojatnost curenja nosa. Osim toga, ronilačke vježbe s bebama omogućuju razvoj mozga djeteta.
 7. Poznato je da mladi plivači počinju hodati, sjesti i puzati puno ranije od svojih vršnjaka.
 8. Djeca koja su naučila plivati ​​u razdoblju djetinjstva, u budućnosti ne osjećaju strah od vode i nastavljaju uživati ​​u kupanju u bazenu.

Postoji još jedan detalj, značajan za roditelje.

Sva djeca, nakon prskanja u vodi, umorna i zaspati se lako, a zatim mirno spavati cijelu noć. Vjerojatno se svaka majka sanja o tome!

Pravila plivanja u kupaonici kuće

Poučavati dijete za ronjenje kod kuće je trenutak. Međutim, trebate upotrijebiti neke važne preporuke:

 1. Potrebno je započeti plivanje najkasnije u određenoj dobi. Kao što znate, prvi put je 3-4 tjedna. Tijekom tog vremena beba se prilagođava okolišu, jači, jača.
 2. Važan je korak priprema kupaonice. Prije kupanja djeteta, kadu treba oprati sapunom i natrijom, isprati kipućom vodom. Potrebno je pažljivo koristiti razne biljke, aditive, kalijev permanganat. Prije uporabe, preporuča se posavjetovati se s liječnikom. Usput, poznati pedijatar Evgeny Komarovsky savjetuje korištenje vode bez aditiva. Za mnoge će to izgledati iznenađujuće, budući da su mnoge godine djeca bila okupana u vodi uz dodatak kalijevog permanganata. Pedijatar to objašnjava činjenicom da, kako bi se osiguralo dezinfekciju, potrebna je opasna koncentracija ove tvari koja može oštetiti kožu i oči djeteta. Nekoliko kristala, rekli su, nisu u stanju izvesti svoju antiseptičku funkciju. Iz toga možemo zaključiti da je kalijev permanganat beskoristan kada kupujete djecu.
 3. Ali što je s temperaturom vode i zraka? Ovdje drugo nacionalno pravilo opovrgnuo je Komarovsky, liječnik. Ispada da ne morate kuhati vodu i zagrijati sobu. Pedijatar razbija sve stereotipe, tvrdeći da voda može biti hladnija od poznatih 37 stupnjeva, zrak u kupaonici je na normalnoj sobnoj temperaturi, a beba kupka nije nužna. Stoga je vrijeme zaključiti da kupanje dijete nije tako težak zadatak. Međutim, svaka je majka preporučljivo usporediti sve prednosti i nedostatke, slušati pedijatra i doći do pravilne odluke.

Potrebni čvorići

Neće kupovati dijete bez potrebnih i korisnih stvari. Najvažniji i najvažniji predmet je krug za bebe. Ovo je nezaobilazan asistent majke kad se kupaju dijete. Postoji velik broj krugova različitih kategorija cijena i dobnih skupina. Oni se razlikuju od običnih od strane prisutnosti brada ostatak bebe i nose izravno na vratu.

Možete dobiti klizanje za kupanje, kupanje, sjedalo, madrac. Ali ove stvari, za razliku od kruga, nisu bitne. Kako bi kupanje bilo zanimljivo i zabavno, možete dobiti igračke za kupanje.

Pažnja, zaronimo!

Zanimljiva vježba - ronjenje u kupaonici. Mnoge se mame boje da im se ljubljeni dijete može gušiti ili gušiti. No, u stvari, ovaj postupak ne nosi rizik za dijete. Kako roniti bebe u kupaonici? Morate iznijeti neku riječ koja će biti vrsta tima za ronjenje, na primjer, "Naprijed!". Prije spuštanja djeteta pod vodom, trebate ga puhati u lice, prisiljavajući ga da zatvori oči, recite "Idi naprijed!" I umočite djetetovu glavu ispod vode nekoliko sekundi.

Naravno, prvih nekoliko puta dijete će progutati vodu i djelovati, plakati. Ali s vremenom će se naviknuti na takve akcije i pozitivno promijeniti stav prema vodi. Važno je napomenuti da najprije morate uzeti malo plivača s drugim vježbama, a zatim prijeći na ronjenje. Poželjno je da dijete ima dobru i razigrano raspoloženje.

Kontraindikacije plivanju

Unatoč mnogim prednostima ronjenja s djecom kod kuće, postoje kontraindikacije za nastavu. Neki od njih su relativni, stoga je važno dobiti savjet od lokalnog pedijatara. Ali poznavanje ograničenja neće spriječiti svaku mamu:

 1. Strogo je zabranjeno voditi postupke tijekom dišnih i virusnih bolesti kod djeteta.
 2. Također, ne možete plivati ​​ako postoje kongenitalni problemi s kardiovaskularnim sustavom.
 3. Bolesti mišićno-koštanog sustava, koje zahtijevaju učvršćivanje nogu ili ruku, također mogu biti kontraindikacija.
 4. Živčani poremećaji i konvulzije zahtijevaju dopuštenje liječnika.
 5. Dermatitis i druge kožne bolesti.

Plivanje je ugodna i nagrađivana zabava koju će uživati ​​i mama i dijete. Razvoj djeteta od prvih tjedana života donijet će sretne rezultate sretnim roditeljima u budućnosti.

Plivajući sati: kako naučiti bebe da plivaju u kupaonici

Svaka mama želi da joj beba bude zdrava i skladna, pažljivo traži klase u dobi za mrvice. Od otprilike desetog dana života, možete samostalno naučiti bebu da pliva i zaroni u kupaonici. Učenje plivati ​​je važna faza u životima mnogih modernih obitelji. Doslovno od rođenja, djeca mogu refleksno zadržati dah. To je zbog činjenice da je 9 mjeseci u maternici majke beba u vodenom okolišu - amnionskoj tekućini. Nakon tri mjeseca života, dijete zaboravlja ovu vještinu, i učenje plivanja je teže. To može potvrditi bilo koji pedijatar.

Obuka za plivanje: zašto je to potrebno?

Trening plivanja i ronjenja ima pozitivan učinak na mišićno-koštani, kardiovaskularni i respiratorni sustav djetetovog tijela. Redovne nastave doprinose dobrom položaju, razviju mišićni korzeti bez štetnog djelovanja zglobova i pretjeranog opterećenja na kralježnici. Kod ronjenja voda ulazi u maksilarne sinuse, što je učinkovita prevencija rinitisa. Dakle, trening plivanja pomaže povećati imunitet, poboljšati san i apetit. Pored toga, zbog vodene masaže, elastičnost kože povećava se tonus mišića normaliziran. To su samo neke od prednosti dojenčadi.

Prije nego što odlučite naučiti bebe da plivaju u kupaonici, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom. Postoje bolesti u kojima su klase u vodi zabranjene.

Osposobljavanje za plivanje (naime, poznanstvo s vodom) trebalo bi započeti u odrasloj kupelji, tako da ništa ne bi ograničavalo pokrete djeteta. Pitajte svog tatu ili baku da vam pomogne. Možete plivati ​​ne prije sat vremena nakon obroka, kada je vaše dijete puno i mirno.

Dakle, pogledajte "Kako podučiti bebu za kupanje u kupaonici" (video):

Kako podučiti bebu da pliva u kupaonici - savjeti iskusne majke Eugenia

Kada govorimo o učenju plivanja i ronjenja, treba istaknuti nekoliko ključnih točaka:

 • Najprije morate pripremiti tople vode (oko 37 stupnjeva). Tijekom vremena, može se postupno smanjiti za jedan stupanj i dovesti do 25.
 • Beba bi trebala biti vrlo oprezno umočena. Dijete bi trebalo uroniti u vodu u uspravnom položaju i vrlo glatko.
 • Svaki pokret majke mora biti siguran i smiren. Važno je kontrolirati emocije, ako se majka boji, dijete će se također početi brinuti i može postati hirovito. Tada će postupak morati stati.
 • Kada beba počne aktivnost, opustite se, okrenite je na trbuhu. Djetetu možete držati za tijelo s dvije ruke ili s jednom rukom koja drži bradu, a drugu za stražnjom stranom glave, a može se nalaziti na vašoj prsnoj ruci. Odaberite najudobniji položaj za oboje.
 • Nakon što je dijete uspjelo, pokušat će se kretati plivati ​​s rukama i nogama, možete nastaviti zadržati dah i roniti. Neka vaš pomoćnik (tata ili baka) kaže: "Dive". I odmah je lagano puše dijete u lice, u ovom trenutku dijete refleksno drži dah. Potom, na primjer, morate staviti malo vode na glavu, iz plastične čaše. Znam iz vlastitog iskustva da je u početku vrlo zastrašujuće čak i okupati takvo sitno stvorenje, tako da trebate ići na ronjenje samo kada ste sami moralno pripremljeni. Zamijenite čašu tako da uronite dijete u vodu 2-3 sekunde. Postupno povećavajte vrijeme provedeno pod vodom.
 • Nemojte zaboraviti dati bebu odmor. Učenje plivanja je užitak, a ne maraton za preživljavanje. Neka se beba opusti, plivati ​​na leđima. Stavite jednu mrvicu ispod glave, a drugu držite bradu.
 • Ako dijete jasno izražava svoje nelagodu, plače i pokuša se prevrnuti, naravno, valja prestati naučiti plivati.

Pokušajte početi roniti što je prije moguće dok dijete još uvijek sjeća ovu vještinu. Vrlo često mame, brinući se za svoju djecu, oduzimaju im priliku da napreduju u svom razvoju. Ne brinite ako dijete slučajno proguta vodu. Učenje za plivanje uključuje takav trenutak. To se događa vrlo često. Stoga, mirno, bez panike. Voda neće naškoditi vašem djetetu.

I drugo: kad odlučite naučiti bebu da pliva u kupaonici, ne zaboravite da je u ovom slučaju vrlo važno ne zaboraviti pohvaliti bebu za svaki mali uspjeh! Vaša podrška će mu dati dodatni poticaj.

Znaš kako poučavati bebe da plivaju u kupaonici. Ići za to! Kao što pokazuje iskustvo hrabrih mama, učenje plivanja nužno daje sjajne rezultate.

Kada vaše dijete ima 2 mjeseca, započnite posjetiti bazen beba, gdje pod vodstvom iskusnog trenera postići ćete odlične rezultate!

Želite vidjeti bebu sretnom? Dajte mu najljepše trenutke! Pogledajte kako su djeca naučila plivati ​​u bazenu:

Autor: Evgenia Orlova

Prvi zaron: metode podučavanja novorođenčadi plivaju

Mnoga djeca gotovo od rođenja majstora kupka ili bazena. Djeca još uvijek sjećaju kako su nedavno "plivali" u trbuhu moje majke. Ali postoje oni nehochuhi koji ne vole ovu aktivnost. Zašto se neki pojedinačni tata boje, srčeli, vrišteći kad ih pokušavamo spustiti u vodu? Kakve su pogreške učinile roditelji na prvom ronjenju? Kako djeca plivaju satove u kadi? Zašto je nemoguće izgubiti budnost kada koristite kružni napuhavanje za kupanje? O tome ćemo razgovarati.

Dijete koje pliva s veselim osmijehom je nevjerojatan prizor. Normalni izraziti plivanje nije u trendu. U prednostima takvog događaja kao što je plivanje za novorođenčad. minusa i prednosti posjeta bazenu, pravila za organizaciju treninga, razumijemo članak "Plivanje za bebe: priprema za razvoj vode". Zašto, dakle, ne svi mladi plivači uživaju u vodenom elementu i zbog čega ih pokuša postići u završnoj fazi?

Glavne pogreške odraslih osoba u podučavanju plivajućih beba

Za roditelje najvažnije je razumjeti: plivanje je neophodna, korisna, nezamjenjiva aktivnost. Ako beba pusti, pokušajte ga odvratiti od igračke, pjesme, žarulje na svjetiljci itd. nemojte žuriti da uklonite mrvice iz vode. Ako je počelo tantrum, naprotiv, nemojte se ustručavati i prebaciti lekciju na bolji dan, inače će neugodna povezanost s postupkom trajati dulje vrijeme.

 1. Vodite razred s umornim, pospanim, gladnim djetetom.
 2. Snažiti događaje - prisiliti mrvicu da prevlada nove faze, za koje nije spreman.
 3. Živčana - djeca mogu lako prepoznati tjeskobno raspoloženje, uzbuđenje njihovih roditelja.
 4. Brzo odustati od toga ako je mini-plivač izrazio nezadovoljstvo u prvoj lekciji.

Metode podučavanja plivačkih beba

Prva faza traje oko 60 dana. U ovom trenutku, odjel znaju roniti, ne bojati se, naviknuti na dugo kupanje. Nemojte se žuriti da se prijavite u zajedničkom bazenu. Za karapuzov do tri mjeseca vrlo je prikladna obična kupka napunjena vodom temperature od 36 ° C (za punu djecu 34-35 ° C). Svakog tjedna snižite temperaturu za 0,5 ° C i ponesite na 28 ° C.

Važno je ne kasniti s vašom debitantskom lekcijom. U dojenčadi, učinak zadržavanja daha ostaje do jednog mjeseca. Još malo duže ostaju urođeni refleksi koji plivaju, hodaju i puze.

U početku, nemojte se bojati da unesete ronilačke vještine. Lako je provjeriti prisutnost refleksa za zadržavanje daha u djece do mjesec dana. Imitacija uranjanja je sljedeća. Kada leži na trbuhu, držite mrvicu ispod prsa i brada s desne strane. Lijevo pod jasnim zapovjedništvom "Pažnja! Ronjenje! "Skupite pregršt vode i ulijte je na čelo odjeljenja. Čim se uvjerite da dijete drži dah, čuvši zapovijed, neko vrijeme spusti glavu pod vodom. Držite slobodnu ruku na stražnjoj strani glave.

Nemojte žuriti! Prije ronjenja djetetove glave pod vodom, provedite dovoljan broj imitacija ronjenja (u prosjeku je dovoljno 10-15 kupki). Dijete mora naučiti svjesno zadržati dah. Tada nova vježba neće biti šok za njega. To je zbog nestrpljivosti roditelja da se mrvica može uplašiti i vrištati tijekom sljedećih razrednih odjela.

Pedijatri preporučuju takav program obuke.

1. Hodanje po dnu. Odrasla osoba dijeli malu djecu u vodu u stupcu. Desni dlan drži prsa i prste - u donjoj čeljusti. Lijeva ruka nalazi se na gornjem dijelu leđa, prstima na stražnjoj strani glave. Takvo osiguranje bi trebalo biti što je moguće više besplatno, ali pouzdano. Dječak preuređuje noge pod vodom, kao da hoda, što dobro potiče refleks koraka. Ako to ne učini, instruktor (roditelj) poziva ga da hoda, lagano okreće cijelo tijelo od jedne do druge strane, kao da imitira hodanje. Odredište - suprotni kraj kupelji, povratni put nadilazi se na leđima. Ručna pozicija za odrasle ne mijenja se. Vježba se ponavlja pet puta.

Kako bi iritirali stopala djeteta, potaknuli refleks hodanja, pojačajte posebnu usisnu podlogu na dnu kupaonice. Dodatna oprema će osigurati ne samo masažu donjih ekstremiteta, već i bolju držanje kako bi se olakšao proces hodanja. Možete koristiti takav tepih i na "zemlji", baviti se gimnastikom s djetetom, vježba.

2. Plivačke visine. Instruktor podržava dijete u ležećem položaju, držeći ga samo za glavu, i njegovi palčevi ispod brade (podrška chelnochkom). Usporen, precizan pokret pokreće dijete, s malim tijelom ispisuje svoju figuru osam. Nakon pet poena, ista se vježba ponavlja u položaju na abdomenu. Završena kompleksna imitacija ronjenja ili pravi ronjenje.

Ako se dah časopisa postao češći nakon skup vježbi, dopustite mu da odmori neko vrijeme.

3. odbijanje. Trening se provodi naizmjenično na leđima i trbuhu. Pažljivo spustite dijete licem prema dolje. Držite ga ispod grudi i iza leđa. Stavite ruke po tijelu djeteta. Koristite prste ispod brade kako biste spriječili da tekućina uđe u usta. Lagano držite leđa glave. Usporena klizna kretanja bebe s jednog ruba u drugu, a zatim natrag. Kada se približavate suprotnom zidu, potaknite plivača da samostalno gura noge od ruba. Da biste to učinili, približite je, pritisnite stopalo na površinu i oštro držite naprijed tako da pluta. U sljedećem krugu, beba će ponoviti onu prikazanu.

Okrenite bebu naopako, stavite jednu ruku ispod, podupirući glavu istovremeno, stavljajući drugu na prsa. Učinite pet ponavljanja iste vježbe, također potičući dijete da gurne noge sa zida. Kompletni pristupi ronjenju.

Lekcija duga ne smije prelaziti 5-10 minuta. Povećajte vrijeme sljedećih treninga postupno na 30-45 minuta, pokušavajući ne davati prekomjerno opterećenje.

Druga faza. Sljedećih 30 dana instruktor podučava dijete neovisno plivanje. Ako beba zadrži svoj dah nekoliko sekundi, uranja sa zadovoljstvom, izvodi vježbe u kupaonici, onda je vrijeme za prelazak na drugu fazu.

Dakle, tijekom sljedećeg zarona, zapovijedajući "Pažnja! Uronimo! ", Otpustite dijete. Nakon tri sekunde (ne više.), Podignite ga, podignite je na površinu. Nakon završetka niza vježbi u kupaonici, ponovite ronjenje.

Tri tjedna nakon početka nezavisnih ronjenja beba može plivati ​​do 30 cm pod vodom. Trajanje jednog ronjenja u budućnosti je ne više od četiri sekunde!

Dojenčad može plivati ​​samo pod vodom. Vještine na površini su razvijene nakon 1-2 godina. Udaljenost koju putuju ovisi o proporcijama tijela, veličini glave.

Korisni pribor: krug za kupanje za bebe

Jedan od najpopularnijih pribora danas je bio gumeni prsten. koji je montiran na vrat bebe i zamijenio kapu za kupanje. To nesumnjivo olakšava satove plivanja, ali istodobno je ispunjen opasnošću ako se koristi nepropisno.

prednosti

 • uklanja opterećenje s leđa majke (oca) - ne moraju se saviti nad plutajućim djetetom;
 • daje potpunu slobodu malom sportašu - pliva s užitkom, odbija se sa strane, radi s rukama i nogama, okreće se oko svoje osi, mijenja položaj tijela u vodi;
 • omogućuje bebin izbor vlastitog vremena za odmor.

mane

 • nemoguće naučiti roniti;
 • neki pedijatri ne preporučuju korištenje djece mlađe od tri mjeseca, jer oni to vide kao prijetnju vratne kralježnice;
 • nezgodno nositi - za vrijeme odijela potrebne su dvije odrasle osobe, jedna dijete drži dijete, a drugo ima krug (iskusne majke sami se bave).

kontraindikacije

 • povećani intrakranijski tlak;
 • virusna infekcija, hipertenzivno-hidrocefalni sindrom;
 • razdoblje oporavka nakon traume porođaja. na primjer, prijelom klavice;
 • kongenitalna epidermoliza bullosa.

Najveći nedostatak je prividna sigurnost kruga. Sjeti se roditelja! Nikada ne ostavljajte plutajuće dijete u kupaonici bez nadzora, čak i za par sekundi. Ovaj put je dovoljno za njega da ide pod vodu. Postoje slučajevi neočekivanog podrijetla zraka u krugu. Pogotovo često se to događa kada se čvrsto ispumpava.

Budite oprezni! Sretno vam se u prvim obiteljskim dostignućima!