Kako podučiti bebu da pliva: osnovna pravila

Rođenja

Malo je vjerojatno da će se bilo koji od roditelja željeti raspravljati o korisnosti plivanja za dijete. Voda radi čuda: smiruje, povećava izdržljivost, stvrdnjava, trenira mišiće, promiče sveobuhvatni razvoj. Stoga, prije što dijete voli plivati, to bolje.

Kada početi plivati ​​s djetetom?

Što prije to dijete voli plivati, to bolje

Najbolja opcija je početi plivati ​​s djetetom nakon prvog tjedna života kod kuće. Naravno, učenje plivanja u kupaonici ne radi, ali to će pripremiti dijete za nastavu u bazenu.

Usput, beba kupke se uzimaju od dobi od 3 tjedna, a u bazenu od 4 mjeseca. Dakle, dijete je naviklo na novi dom, roditeljima - počnemo s predavanjima.

Da bi se obuka za plivanje mogla odvijati u udobnosti, bolje je slijediti sljedeća pravila:

 • Prije kupaonici budućnosti plivača mora biti pravilno zagrijati: lagano u smjeru ušiju na nogama lagano trljati zglobove, masaža prstiju, protežu dlanu trbuščić u smjeru kazaljke toplom maženju stražnjice. Za ruke djece vole ovu vježbu: uzmite dijete šakama i povucite ruke prema gore, a zatim naizmjence, kao boksač. Istodobno će pokušati srušiti glavu s površine. Pokušajte s nožnim prstom doći do nosa s jednim i drugom nogom. U prosjeku, masaža i zagrijavanje traju oko 10 minuta.
 • Dalje na popisu je zračna gimnastika kako bi se protežu zglobovi, osim toga, takve vježbe razvijaju vestibularni aparat. Većina roditelja se boji napraviti antene vježbe. Zvuči kao grudnichkovoe plivačkog trenera će pokazati i reći kako to učiniti ove vježbe, ne naškoditi zglobove, a onda ćete u svakom trenutku vježbati vježbe kod kuće. Ovdje su neke jednostavne vježbe: jednom rukom drži bebinu desnu ruku, s druge strane na desnu nogu, pa neka dijete visio u zraku 10-20 sekundi, a zatim se prebaciti na lijevu stranu i ponoviti kada se osjećaju sigurni, kružio u poziciji oko sebe. Za sigurnost najprije obavite vježbe na kauču ili krevetu.
  Nagibi su korisni za jačanje mišića na leđima i trbuhu: pritišću ga sa stražnjicom na prsa, drže noge jednom rukom, podupiru prsa s drugom, lagano pustimo da se zavine u trbuhu, a lagano guraju, vraćamo se na polaznu poziciju. Vježba je otežana, mnoga su djeca nestašna pa je dovoljno 2-3 puta.
 • Nakon masaže i gimnastike beba je spremna za vodene postupke. Temperatura vode postupno se smanjuje od 36 stupnjeva Celzija do 30. U hladnoj vodi beba će instinktivno biti aktivnija nego u toploj vodi. Dječja kupelj nije prikladna za kupanje, nema previše prostora za vježbanje.
 • Sve radnje izražene su glasno. Na primjer, prije nego dipping dijete u vodu kažemo "roniti", "push" i tako dalje. Tijekom vježbi recimo pjesme, na primjer, tijekom vježbe za žablje noge: smiješne žabe, kva-kva, kva-kva, skakanje, skakanje na rub, skakanje, skakanje. Ili u vježbi "gledaj": kvačica, označite, tako gledajte - ovako.

Učenje plivati ​​u kupaonici

Dok je dijete još uvijek premalo za običnu kupelj, sljedeće vježbe će učiniti:

 • Stavite je na lijevu ruku tako da je beba brada na njegovoj ruci i tijelo mu je u vodi. Uz desnu ruku uzimamo djetetovu desnu ruku i počnemo raditi poput plivača s različitim tehnikama plivanja: bacamo se na vodu (glavna stvar je otvoriti dlan u ovom trenutku), naprijed ručicu - na stranu ispod sebe, udarimo vodom (po mogućnosti stražnjice), mi kružni pokreti naprijed. U tom slučaju, ne zaboravite izgovoriti riječi. S lijevom rukom izvodimo slične vježbe;
 • sada je vrijeme za ronjenje. Nemojte se bojati, dijete neće gušiti, voda nije tako dugo bio njegovo prirodno stanište. Prije ronjenja, lagano puhati na lice i reći "roniti", dijete instinktivno drži dah. S redovitim razredima, djeca bliže 6 mjeseci s riječju "roniti" zadržavaju dah neovisno.

Vrijeme je za ronjenje

Izvršite sljedeće ronjenja:

 • uzmemo bebu ispod pazuha nasuprot nama, uronimo u vodu preko prsnog koša, lagano prigušimo s jedne na drugu stranu, kao da pokušavamo postaviti bočno na vodu ("sat" vježba), na trošak trošimo u vodu. Nakon ronjenja, nastavljamo ga proganjati, pružimo mu priliku da začepimo dah;
 • Nadalje razrađujemo teže ronjenje. Da bismo to učinili, dijete nas uzdizuje pod pazuha na stranu, okrećući se naprijed-nazad, svaki put povećavajući amplitudu pokreta, na račun treće, lagano uronite stražnjicu glave. Broj takvih zarona postupno se povećava do 10 puta, smanjujući međusobne interese na minimum. Nakon 10 puta, on će leći licem prema dolje u vodi. Na taj način dijete uči da pluta. Postupno, zaustavljamo podupiranje odozdo, i leži neovisno na površini vode;
 • ako dopušta dubina kadice, a dijete i dalje ne dopire do dna, onda vježbamo "zagušite kašu". Odvest ćemo ga za pazuha nasuprot nama, uroniti u vodu na prsima i kružnim pokretima s nogama, dok torzo stoji mirno. Ova vježba učinkovito trenira mišiće leđa;
 • Sljedeća vježba uči bebe da zadrže glavu iznad površine vode. Dijete leži na trbuhu u vodi, nježno uzme bradu s jedne strane i drži glavu s drugom. I povucite bradu, možete u ravnoj liniji, ako je kupka malena, a zatim zmija. Slično tome, ležimo suprotno;
 • uzme vilicu, ako dijete već ima ručke - dati indeks prstima i povući vodu prvo trbuh, a onda se, postupno povećanje amplitude i brzinu.

Pratite vrijeme, ne preporučujemo aktivne vježbe u vodi više od 20 minuta.

Saznajte kako plivati ​​u bazenu

To će potrajati dosta vremena i postat će neudobno zaroniti u kupaonici, dijete će početi osjećati dno kupke i stalno će počivati ​​noge. Vrijeme je za vježbanje u bazenu.

Ako se odlučite za odlazak u dječje zdravstveno središte, trener dječjega će vas naučiti učiniti sve vježbe. Takvi centri imaju puno prednosti:

 • Trener je prošao posebnu obuku, pa će oprema biti na odgovarajućoj razini. Trener će uvijek ispraviti i pokazati kako to učiniti ispravno;
 • nastava se uglavnom održava u malim skupinama, što znači da je komunikacija s drugom djecom zajamčena. U pravilu, djeca se vole ponavljati jedna za drugom, proces obuke je lakši i zanimljiviji;
 • vode u specijaliziranim bazenima s minimalnim sadržajem klora, što znači da iritacija kože nestaje.

Za one koji iz nekog razloga ne mogu prisustvovati specijaliziranom centru, sljedeće vježbe će pomoći:

 • Stojeći na prsa u vodi, staviti dijete na prsa u lice, ruke, shvatiti bebe noge ispod koljena do stopala, ravne noge, i trenirati na posao: naizmjenično gore i dolje radi fontana. Mi uzmemo noge za gležanj i plivamo poput žabe. Ravne noge zajedno i plivaju dupin. Dalje, ravne noge se šire na stranu i pustite, dijete ih refleksno vraća natrag.
 • Preokrenite ga na leđima, uzmite noge od gležnja i simulirajte vožnju biciklom naprijed-natrag. Uskoro će on sam početi ponavljati ove pokrete.
 • Snažan ronjenje. Uostalom, pod vodom dijete izoštrava vještine plivanja i pravilnog kretanja rukama. Sjednite je na rub bok i riječ "ronjenje" uronite u vodu naopako. Prvi put je udaljenost 1-2 metra ispod vode, kasnije povećavamo udaljenost, ali unutar razumnih granica. Za djecu od 6 mjeseci uvodimo objektno ronjenje, tj. Najprije bacamo svijetlu igračku, za koju se uranja. Sljedeći zaron je težak, ali učinkovit. Polazni položaj: pritisnemo leđima na prsa, rukama držimo gležanj, zategnemo djetetove noge do trbuha. Čvrsto držimo njegove noge i podignemo ga naglavce, udišemo ga dolje i gurnemo ga u vodu u suprotnom smjeru, odmah ga povucimo i podignemo dijete. Sljedeći ronjenje je jednostavan: uronite ga pod vodu i zmijicu na ispruženim rukama, preporučljivo je imati vremena za izradu 3 zavoja, izlazimo.

Dijete počinje plivati ​​u smjeru odrasle osobe

Za sljedeći ronjenje bit će potrebno 2 osobe i to je pravi plivanje. Odrasli se međusobno suprotstavljaju na udaljenosti od 2-3 metra, a "prolaze" dijete jedni drugima pod vodom, dok dijete skloni plivati ​​u smjeru odrasle osobe.

Tijekom vremena povećavamo udaljenost i dijete savršeno pliva pod vodom. Istodobno, kad zrak završi, on sam lebdi, ne treba ga uhvatiti.

Kao što je praksa pokazala, sve bebe plivaju poput žabe. Stoga, ako mislite da nakon šest mjeseci aktivnog treninga, on odjednom pliva s prsima ili puzanje - ne. Takve se tehnike poučavaju već u svjesnom dobu. Dječji se kupanje temelji na refleksnim pokretima djeteta.

Saznajte kako plivati ​​na leđima

Poučavanje djeteta da pliva na leđima je nešto teže nego na trbuhu. To je zbog činjenice da se bebe nakon tri mjeseca počinju aktivno kretati i ne vole ležati na leđima, čak ni u vodi. Počinju pokušaji da se prevrnu na trbuhu. Ali tehnike podučavanja djeteta koje plivaju na leđima postoje.

Jedna od najpopularnijih i najdjelotvornijih je sljedeća: dijete u brzom ritmu roni naprijed ili unatrag barem deset puta, u deseti put kada dijete izlazi, okrenut mu se na leđima i malo držati glavu rukama.

Kako podučiti dijete da pliva na leđima?

U početku, dijete neće dugo ležati na takvom položaju, ali s uobičajenom praksom takve vježbe povećat će se vrijeme ležanja na leđima. Čim dijete mirno leži na leđima nekoliko minuta, izvadite ruke ispod glave. Prvo na trenutak, a potom par minuta. Dijete može prije malo otići pod vodu, to je u redu, on već zna roniti, a također da se pojavi. Nakon što dijete uči da pluta, stavlja ruke i noge u pokret. Možete mu pomoći pritiskom svojih nogu na stranu, tako da dijete gurne. Ova metoda stvarno radi.

Prilikom podučavanja dojenčadi plivajući, glavna stvar je imati strpljenje. Ne uvijek dijete će biti u raspoloženju za ronjenje, može odbiti vježbati i početi djelovati, a ne svi djeca vole vodu. Nemojte se obeshrabriti. Postupajte postupno i ne nametljive. Djeca koja se boje vode također se mogu podučavati kako bi zaronili samo proces će potrajati dulje. Evo nekoliko smjernica:

 • Često isperite djetetovo lice vodom bez ikakve emocije.
 • Uronite s njim, osjetit će podršku odrasle osobe.
 • Kada izvodite neke vježbe, pokušajte djelomično uroniti svoje lice u vodu. Na primjer, prilikom vježbanja "gledati".

Ubrzo će dijete prestati reagirati negativno na vodu i počinje rado roniti.
Klase u bazenu i plivanje imat će blagotvoran učinak na razvoj, ojačat će mišićno-koštani sustav, poboljšati emocionalno stanje i apetit, poboljšati imunitet. I za roditelje, plutajuće beba je dodatni razlog za radost nad djetetom i razgovor s njim tijekom nastave.

U sljedećem videu pogledajte kako podučiti dijete da pliva na leđima:

Primjetili ste pogrešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter da biste nam javili.

Učimo dojenčad da pliva i zaroni: kako i kada započeti nastavu s novorođenčadi kod kuće u kadi. Mnoge video upute

Većina modernih roditelja voli rane razvojne tehnike, uključujući podučavanje novorođenčadi koje plivaju. Što je to - novi hobotnica ili nužan uvjet za skladan razvoj djeteta? Je li potrebno naučiti dojenčad da pliva, kada će početi i kako to učiniti, kako ne bi štetilo zdravlju djece? U našem ćemo članku pokušati odgovoriti na ova i druga pitanja.

Kako je plivanje dobro za bebe?

Od rođenja, djeca su već sposobna plivati: mogu zadržati dah pod vodom i sretno prskati u kupaonici. To je zbog kongenitalnih refleksa - prije nego što je rođenje djeteta u majčinom trbuhu bilo u tekućem mediju. Oko tri do četiri mjeseca, ova urođena reakcija blijedi, a podučavanje mrvica da ostane na površini imat će puno kasnije.

Ipak, suština takvih aktivnosti s novorođenčadi nije da ga postane budućni olimpijski prvak. Sve više, pedijatri su izrazili da dojenčad plivanje donosi neprocjenjive koristi.

 1. Redoviti tretmani vode poučavaju djecu da budu zadovoljni promjenama temperature. Zahvaljujući otvrdnjavanju, jača imunitet, što smanjuje vjerojatnost prehlade, potiče dinamičan tjelesni razvoj i pomaže u sprečavanju raznih zdravstvenih problema.
 2. Rezultat sustavnog treninga je stvaranje ispravnog, lijepog položaja, snažnog mišićnog korzeta za dječju kralježnicu.
 3. Vodene vježbe su mnogo učinkovitije za poboljšanje motornog sustava od masaže i milovanja. Ojačavaju ili naprotiv opuštaju mišiće leđa, ruke, noge i vrat. Usput, mladi plivači ranije počnu puzati, ustati i hodati (što dijete može raditi u dobi od 1 godine).
 4. Tijekom kupanja, kada dijete ima malo poteškoća s disanjem, a tijelo nema dovoljno kisika, dječje tijelo dodatno oslobađa crvene krvne stanice (eritrocite), što doprinosi rastu razine hemoglobina.
 5. Plivanje i ronjenje imaju pozitivan učinak na pluća i kardiovaskularni sustav, pomaže stimulirati opskrbu krvlju u organima i normalizirati krvni tlak.
 6. Kada dijete zaroni, tekuća voda čisti maksilarne sinuse. I ovo je prevencija rinitisa u novorođenčadi. Također se isprati bebin kljun, uklanjaju se sve bakterije, čestice prašine i mogući alergeni.
 7. U vodi se dijete smiri, oslobađa strahova. Također, vodeni postupci jačaju vezu između majke i djeteta, uzimajući vrijeme za svoje dijete dok plivaju, bolje možete razumjeti njegov govor tijela i geste, što će vam omogućiti brzo pronalaženje uzajamnog razumijevanja s bebom.
 8. Dijete koje je naučeno plivati ​​od rođenja neće se bojati otvorene vode.

Još jedna nedvojbena prednost je to što mnoga djeca, nakon plivanja i ronjenja, brzo zaspaju i ne ometaju mladu majku skoro cijelu noć. Ono što, vidite, važno je!

ČITANJE NA TEMU:

Plivanje s djetetom

Poučavanje novorođenčeta za plivanje neće biti teško za roditelje ako se pridržavate osnovnih preporuka.

Optimalno doba

Započnite trening trebao biti od tri do četiri tjedna. Prvo, po ovom trenutku umbilikalna rana iscjeljuje. Drugo, dijete dobiva na težini, postupno se prilagođava novoj stvarnosti. Konačno, dječji refleksi (plivanje i disanje) još uvijek nisu izumrli.

Priprema za kupanje

Svi postupci trebaju biti provedeni u poznatom ozračju za mrvice. Prije uranjanja, operite kupelj običnim sapunom i isperite ga jednom tjedno s natrijevim vodom, nemojte zaboraviti temeljito isprati. Budite oprezni s otopinom kalijevog permanganata i biljnim izlučevinama - dijete može progutati tekućinu. Nakon primanja osnovnih vještina za plivanje možete ići na više stručnih lekcija - u bazenu.

Temperatura vode

Izvršite prve vježbe uz prosječnu temperaturu od 35 ° C. Malo po malo, može se spustiti, ali zapamtite - mala djeca do tri mjeseca ne mogu plivati ​​u vodi čija je temperatura ispod 32 ° C. Da biste stvorili savršeno okruženje, pazite na ponašanje djeteta:

 • ako dijete plače kad rone nekoliko minuta, voda je previše hladno za njega;
 • ako najprije pukne, a zatim šuti i aktivno pomiče rukama i nogama, pokupili ste optimalnu temperaturu;
 • ako je previše opušteno i pasivno, kupka je previše topla.

Tijekom kupanja, voda se postepeno hladi, ali nemojte žuriti da ga dovedete na svoju izvornu temperaturu. To je značenje postupka - pojavljuje se stvrdnjavanje beba.

Kako provesti nastavu na plivanju beba?

Proces vode trebao bi se izvesti oko sat vremena nakon jela: beba nije gladna, a mlijeko je već asimilirano. Druga važna točka je raditi samo s djecom koja su pospana kako bi se izbjegle suze i kapsule.

Savijanje nad kadom, držeći dijete u vodi, dovoljno je teško - ide na obje leđa i na ramenima. Pokušajte dok sjedite na stolcu. Poda u kupaonici mora biti prekrivena gumenom podlogom tako da nije tako skliska. Uzmite čistu pelenu s njom - s njim možete obrisati novorođenče nakon plivanja. Također je moguće staviti bebu u njega prije no što ga dovede u vrtić. Međutim, ako u apartmanu nema pukotina, liječnici preporučuju da malo mokri kožu mrvica, bez brisanja suha i odnesu ga na krevet golu. Ovo je još jedna učinkovita metoda kaljenja.

Dakle, sve je spremno za kupanje - kupka se napuni malo toplom vodom, a vaše dijete je u velikom raspoloženju. Prvo, dodirnite je rukom do površine vode, a zatim uronite bebine noge u njega. Spustite mrvicu uspravno, ne zaustavljajući se da razgovarate sa sigurnijim, mirnim glasom.

U plivanju djeteta koriste se dvije vrste podrške: ispod brade i ispod stražnjeg dijela glave. U prvom slučaju, dijete leži na vodi s trbuhom dolje, a vi držite glavu tako da je beba brada na dlanu. U drugoj verziji, dijete leži na leđima, a vi pokupite glavu za stražnjom stranom glave. Pokušajte s obje pozicije i odaberite onu koju vaše dijete najviše sviđa.

Osnovne vježbe u kadi

(Na kraju članka postoji mnogo video uputa o vrsti vježbi koje možete učiniti s novorođenčadi u kadi)

Ako mislite da obrada vode kod kuće nije zanimljiv događaj, onda ste pogriješili. Naravno, dijete neće biti u mogućnosti izvoditi složene kose pod vodstvom instruktora, ali sami možete napraviti jednostavne manipulacije.

Savjet: Za svoj mir uma, dobit ćete kuglu ili kapu "spašavanja" na napuhavanje s pjenom. Izgledaju lijepo i pomažu djetetu da bude na površini vode, čak i bez podrške mame.

Dovedite dječja stopala na zidove kupelji. Nakon što je osjetio potporu, on će početi gurati s leđa i pokušati plivati. U ovoj fazi vaša pomoć je minimalna - samo trebate podupirati mrvice, koje će se preokrenuti od leđa do trbuha.

Dijete se nalazi na trbuhu, potpuno uronjen u neku vodu, a vi držite glavu uz njegovu bradu. Pokažite mu kako neobični krugovi vode u vodu, ako malo prskate.

Početni položaj, kao u prethodnoj lekciji. Stavite igračku za kupanje ispred bebe i pokušajte ga dobiti, govoreći: "Gledaj, naš brod pliva. Uhvatimo je. " Potrebno je postupno povećavati brzinu i duljinu "udaljenosti".

Kada dijete uči da se kreće ravno, pokušajte prijeći na sljedeću lekciju. Može se izvoditi na leđima i trbuhu. "Nacrtajte" broj djeteta 8, pojedinačno odabirom brzine zadatka.

Preokrenite bebu na trbuh, držeći glavu za stražnjim dijelom glave i brade tako da ostane iznad vode. Simulirajte plivanje natrag i naprijed i gore i dolje (podizanje i podizanje), čineći glatke pokrete.

Pažnja, zaronimo!

Možda je najteži element plivanja za dijete ronjenje. A to nije teško za djecu, već za roditelje zbog straha da će njihovo voljeno dijete zagušiti. Međutim, dijete od rođenja može zadržati dah, samo mu treba podsjetiti na to.

Prije nego što umočite bebu s glavom, trebali biste se pripremiti. Reci ključnu riječ "Ronimo se!" I puhati dijete u lice. On će odmah zatvoriti oči i zadržati dah. Ponovite vježbu 10 dana.

Zatim zadatak postaje malo složeniji: nakon propisane fraze potrebno je puhati i prskati vodu na licu. Jeste li svladali ovu fazu? Idite, zapravo, za dovršetak uranjanja. Pokušajte napraviti prve ronjenje kada je vaš mali plivač dobro raspoložen i malo pliva. Izgovorite poznatu naredbu i spustite ga ne duboko nekoliko sekundi. Kasnije, vrijeme ronjenja se može povećati na pet do šest sekundi.

Kontraindikacije za nastavu

Prije početka sustavnog postupanja s vodom, obratite se svom pedijatru. Objasnit će vam je li to prikladno za vašeg sina, te će identificirati moguća ograničenja. Plivanje je kontraindicirano u sljedećim odstupanjima u zdravstvu:

 • poremećaji mišićno-koštanog sustava, koji zahtijevaju učvršćivanje udova;
 • kongenitalna srčana bolest;
 • purulentni dermatitis;
 • prehlade i virusne bolesti (nakon liječenja možete plivati);
 • poremećaja neurološkog tipa, koji su popraćeni konvulzijama.

Ne zaboravite da ne možete inzistirati i prisiliti djecu da plivaju, plivaju i pogotovo zarone. Takvi napori neće dodavati mrvice zdravlja, već će, naprotiv, dovesti do psiholoških problema.

Dakle, beba plivanje je izuzetno uzbudljiv i iznimno koristan događaj. Dijete je uronjeno u poznato okruženje za njega, razvija mišićni sustav, jača imunološki sustav i uči svijet oko sebe. Djeca koja su počela plivati ​​od prvog dana života, bolje prilagođene uvjetima vrtića i škole. Nije li to dobar razlog za kupanje s djetetom?

Kako podučiti bebu da pliva u kupaonici?

Većina modernih roditelja voli rane razvojne tehnike, uključujući podučavanje novorođenčadi koje plivaju. Što je to - novi hobotnica ili nužan uvjet za skladan razvoj djeteta? Je li potrebno naučiti dojenčad da pliva, kada će početi i kako to učiniti, kako ne bi štetilo zdravlju djece? U našem ćemo članku pokušati odgovoriti na ova i druga pitanja.

Kako je plivanje dobro za bebe?

Od rođenja, djeca su već sposobna plivati: mogu zadržati dah pod vodom i sretno prskati u kupaonici. To je zbog kongenitalnih refleksa - prije nego što je rođenje djeteta u majčinom trbuhu bilo u tekućem mediju. Oko tri do četiri mjeseca, ova urođena reakcija blijedi, a podučavanje mrvica da ostane na površini imat će puno kasnije.

Ipak, suština takvih aktivnosti s novorođenčadi nije da ga postane budućni olimpijski prvak. Sve više, pedijatri su izrazili da dojenčad plivanje donosi neprocjenjive koristi.

 1. Redoviti tretmani vode poučavaju djecu da budu zadovoljni promjenama temperature. Zahvaljujući otvrdnjavanju, jača imunitet, što smanjuje vjerojatnost prehlade, potiče dinamičan tjelesni razvoj i pomaže u sprečavanju raznih zdravstvenih problema.
 2. Rezultat sustavnog treninga je stvaranje ispravnog, lijepog položaja, snažnog mišićnog korzeta za dječju kralježnicu.
 3. Vodene vježbe su mnogo učinkovitije za poboljšanje motornog sustava od masaže i milovanja. Ojačavaju ili naprotiv opuštaju mišiće leđa, ruke, noge i vrat. Usput, mladi plivači ranije počnu puzati, ustati i hodati (što dijete može raditi u dobi od 1 godine).
 4. Tijekom kupanja, kada dijete ima malo poteškoća s disanjem, a tijelo nema dovoljno kisika, dječje tijelo dodatno oslobađa crvene krvne stanice (eritrocite), što doprinosi rastu razine hemoglobina.
 5. Plivanje i ronjenje imaju pozitivan učinak na pluća i kardiovaskularni sustav, pomaže stimulirati opskrbu krvlju u organima i normalizirati krvni tlak.
 6. Kada dijete zaroni, tekuća voda čisti maksilarne sinuse. I ovo je prevencija rinitisa u novorođenčadi. Također se isprati bebin kljun, uklanjaju se sve bakterije, čestice prašine i mogući alergeni.
 7. U vodi se dijete smiri, oslobađa strahova. Također, vodeni postupci jačaju vezu između majke i djeteta, uzimajući vrijeme za svoje dijete dok plivaju, bolje možete razumjeti njegov govor tijela i geste, što će vam omogućiti brzo pronalaženje uzajamnog razumijevanja s bebom.
 8. Dijete koje je naučeno plivati ​​od rođenja neće se bojati otvorene vode.

Još jedna nedvojbena prednost je to što mnoga djeca, nakon plivanja i ronjenja, brzo zaspaju i ne ometaju mladu majku skoro cijelu noć. Ono što, vidite, važno je!

ČITANJE NA TEMU:

Pročitajte članak: što učiniti ako se dijete boji da se okupa u kupaonici i korisnom članku kako pravilno okupa novorođenčad

Plivanje s djetetom

Poučavanje novorođenčeta za plivanje neće biti teško za roditelje ako se pridržavate osnovnih preporuka.

Optimalno doba

Započnite trening trebao biti od tri do četiri tjedna. Prvo, po ovom trenutku umbilikalna rana iscjeljuje. Drugo, dijete dobiva na težini, postupno se prilagođava novoj stvarnosti. Konačno, dječji refleksi (plivanje i disanje) još uvijek nisu izumrli.

Priprema za kupanje

Svi postupci trebaju biti provedeni u poznatom ozračju za mrvice. Prije uranjanja, operite kupelj običnim sapunom i isperite ga jednom tjedno s natrijevim vodom, nemojte zaboraviti temeljito isprati. Budite oprezni s otopinom kalijevog permanganata i biljnim izlučevinama - dijete može progutati tekućinu. Nakon primanja osnovnih vještina za plivanje možete ići na više stručnih lekcija - u bazenu.

Temperatura vode

Izvršite prve vježbe uz prosječnu temperaturu od 35 ° C. Malo po malo, može se spustiti, ali zapamtite - mala djeca do tri mjeseca ne mogu plivati ​​u vodi čija je temperatura ispod 32 ° C. Da biste stvorili savršeno okruženje, pazite na ponašanje djeteta:

 • ako dijete plače kad rone nekoliko minuta, voda je previše hladno za njega;
 • ako najprije pukne, a zatim šuti i aktivno pomiče rukama i nogama, pokupili ste optimalnu temperaturu;
 • ako je previše opušteno i pasivno, kupka je previše topla.

DETALJ: Optimalna temperatura kupanja novorođenčeta.

Tijekom kupanja, voda se postepeno hladi, ali nemojte žuriti da ga dovedete na svoju izvornu temperaturu. To je značenje postupka - pojavljuje se stvrdnjavanje beba.

Kako provesti nastavu na plivanju beba?

Proces vode trebao bi se izvesti oko sat vremena nakon jela: beba nije gladna, a mlijeko je već asimilirano. Druga važna točka je raditi samo s djecom koja su pospana kako bi se izbjegle suze i kapsule.

Savijanje nad kadom, držeći dijete u vodi, dovoljno je teško - ide na obje leđa i na ramenima. Pokušajte dok sjedite na stolcu. Poda u kupaonici mora biti prekrivena gumenom podlogom tako da nije tako skliska. Uzmite čistu pelenu s njom - s njim možete obrisati novorođenče nakon plivanja. Također je moguće staviti bebu u njega prije no što ga dovede u vrtić. Međutim, ako u apartmanu nema pukotina, liječnici preporučuju da malo mokri kožu mrvica, bez brisanja suha i odnesu ga na krevet golu. Ovo je još jedna učinkovita metoda kaljenja.

Dakle, sve je spremno za kupanje - kupka se napuni malo toplom vodom, a vaše dijete je u velikom raspoloženju. Prvo, dodirnite je rukom do površine vode, a zatim uronite bebine noge u njega. Spustite mrvicu uspravno, ne zaustavljajući se da razgovarate sa sigurnijim, mirnim glasom.

U plivanju djeteta koriste se dvije vrste podrške: ispod brade i ispod stražnjeg dijela glave. U prvom slučaju, dijete leži na vodi s trbuhom dolje, a vi držite glavu tako da je beba brada na dlanu. U drugoj verziji, dijete leži na leđima, a vi pokupite glavu za stražnjom stranom glave. Pokušajte s obje pozicije i odaberite onu koju vaše dijete najviše sviđa.

Osnovne vježbe u kadi

(Na kraju članka postoji mnogo video uputa o vrsti vježbi koje možete učiniti s novorođenčadi u kadi)

Ako mislite da obrada vode kod kuće nije zanimljiv događaj, onda ste pogriješili. Naravno, dijete neće biti u mogućnosti izvoditi složene kose pod vodstvom instruktora, ali sami možete napraviti jednostavne manipulacije.

Savjet: Za svoj mir uma, dobit ćete kuglu ili kapu "spašavanja" na napuhavanje s pjenom. Izgledaju lijepo i pomažu djetetu da bude na površini vode, čak i bez podrške mame.

 • Šokovi i zavoji

Dovedite dječja stopala na zidove kupelji. Nakon što je osjetio potporu, on će početi gurati s leđa i pokušati plivati. U ovoj fazi vaša pomoć je minimalna - samo trebate podupirati mrvice, koje će se preokrenuti od leđa do trbuha.

Dijete se nalazi na trbuhu, potpuno uronjen u neku vodu, a vi držite glavu uz njegovu bradu. Pokažite mu kako neobični krugovi vode u vodu, ako malo prskate.

 • "Plovimo iza broda"

Početni položaj, kao u prethodnoj lekciji. Stavite igračku za kupanje ispred bebe i pokušajte ga dobiti, govoreći: "Gledaj, naš brod pliva. Uhvatimo je. " Potrebno je postupno povećavati brzinu i duljinu "udaljenosti".

Kada dijete uči da se kreće ravno, pokušajte prijeći na sljedeću lekciju. Može se izvoditi na leđima i trbuhu. "Nacrtajte" broj djeteta 8, pojedinačno odabirom brzine zadatka.

Preokrenite bebu na trbuh, držeći glavu za stražnjim dijelom glave i brade tako da ostane iznad vode. Simulirajte plivanje natrag i naprijed i gore i dolje (podizanje i podizanje), čineći glatke pokrete.

Pažnja, zaronimo!

Možda je najteži element plivanja za dijete ronjenje. A to nije teško za djecu, već za roditelje zbog straha da će njihovo voljeno dijete zagušiti. Međutim, dijete od rođenja može zadržati dah, samo mu treba podsjetiti na to.

Prije nego što umočite bebu s glavom, trebali biste se pripremiti. Reci ključnu riječ "Ronimo se!" I puhati dijete u lice. On će odmah zatvoriti oči i zadržati dah. Ponovite vježbu 10 dana.

Zatim zadatak postaje malo složeniji: nakon propisane fraze potrebno je puhati i prskati vodu na licu. Jeste li svladali ovu fazu? Idite, zapravo, za dovršetak uranjanja. Pokušajte napraviti prve ronjenje kada je vaš mali plivač dobro raspoložen i malo pliva. Izgovorite poznatu naredbu i spustite ga ne duboko nekoliko sekundi. Kasnije, vrijeme ronjenja se može povećati na pet do šest sekundi.

Kontraindikacije za nastavu

Prije početka sustavnog postupanja s vodom, obratite se svom pedijatru. Objasnit će vam je li to prikladno za vašeg sina, te će identificirati moguća ograničenja. Plivanje je kontraindicirano u sljedećim odstupanjima u zdravstvu:

 • poremećaji mišićno-koštanog sustava, koji zahtijevaju učvršćivanje udova;
 • kongenitalna srčana bolest;
 • purulentni dermatitis;
 • prehlade i virusne bolesti (nakon liječenja možete plivati);
 • poremećaja neurološkog tipa, koji su popraćeni konvulzijama.

Ne zaboravite da ne možete inzistirati i prisiliti djecu da plivaju, plivaju i pogotovo zarone. Takvi napori neće dodavati mrvice zdravlja, već će, naprotiv, dovesti do psiholoških problema.

Dakle, beba plivanje je izuzetno uzbudljiv i iznimno koristan događaj. Dijete je uronjeno u poznato okruženje za njega, razvija mišićni sustav, jača imunološki sustav i uči svijet oko sebe. Djeca koja su počela plivati ​​od prvog dana života, bolje prilagođene uvjetima vrtića i škole. Nije li to dobar razlog za kupanje s djetetom?

ČITANJE OSTALO: Pregled popularnih metoda razvoja djece s video tutorijalima i filmovima -

P.s. Možete pretražiti dvije knjige Nikita Yanushchanets i Z.P. Firsov "Plivajte prije hodanja" i besplatno preuzmite.

Izrada videa o uputama za kupanje dojenčadi

Svaka mama želi da joj beba bude zdrava i skladna, pažljivo traži klase u dobi za mrvice. Od otprilike desetog dana života, možete samostalno naučiti bebu da pliva i zaroni u kupaonici. Učenje plivati ​​je važna faza u životima mnogih modernih obitelji. Doslovno od rođenja, djeca mogu refleksno zadržati dah. To je zbog činjenice da je 9 mjeseci u maternici majke beba u vodenom okolišu - amnionskoj tekućini. Nakon tri mjeseca života, dijete zaboravlja ovu vještinu, i učenje plivanja je teže. To može potvrditi bilo koji pedijatar.

Obuka za plivanje: zašto je to potrebno?

Trening plivanja i ronjenja ima pozitivan učinak na mišićno-koštani, kardiovaskularni i respiratorni sustav djetetovog tijela. Redovne nastave doprinose dobrom položaju, razviju mišićni korzeti bez štetnog djelovanja zglobova i pretjeranog opterećenja na kralježnici. Kod ronjenja voda ulazi u maksilarne sinuse, što je učinkovita prevencija rinitisa. Dakle, trening plivanja pomaže povećati imunitet, poboljšati san i apetit. Pored toga, zbog vodene masaže, elastičnost kože povećava se tonus mišića normaliziran. To su samo neke od prednosti dojenčadi.

Prije nego što odlučite naučiti bebe da plivaju u kupaonici, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom. Postoje bolesti u kojima su klase u vodi zabranjene.

Osposobljavanje za plivanje (naime, poznanstvo s vodom) trebalo bi započeti u odrasloj kupelji, tako da ništa ne bi ograničavalo pokrete djeteta. Pitajte svog tatu ili baku da vam pomogne. Možete plivati ​​ne prije sat vremena nakon obroka, kada je vaše dijete puno i mirno.

Dakle, pogledajte "Kako podučiti bebu za kupanje u kupaonici" (video):

Kako podučiti bebu da pliva u kupaonici - savjeti iskusne majke Eugenia

Kada govorimo o učenju plivanja i ronjenja, treba istaknuti nekoliko ključnih točaka:

 • Najprije morate pripremiti tople vode (oko 37 stupnjeva). Tijekom vremena, može se postupno smanjiti za jedan stupanj i dovesti do 25.
 • Beba bi trebala biti vrlo oprezno umočena. Dijete bi trebalo uroniti u vodu u uspravnom položaju i vrlo glatko.
 • Svaki pokret majke mora biti siguran i smiren. Važno je kontrolirati emocije, ako se majka boji, dijete će se također početi brinuti i može postati hirovito. Tada će postupak morati stati.
 • Kada beba počne aktivnost, opustite se, okrenite je na trbuhu. Djetetu možete držati za tijelo s dvije ruke ili s jednom rukom koja drži bradu, a drugu za stražnjom stranom glave, a može se nalaziti na vašoj prsnoj ruci. Odaberite najudobniji položaj za oboje.
 • Nakon što je dijete uspjelo, pokušat će se kretati plivati ​​s rukama i nogama, možete nastaviti zadržati dah i roniti. Neka vaš pomoćnik (tata ili baka) kaže: "Dive". I odmah je lagano puše dijete u lice, u ovom trenutku dijete refleksno drži dah. Potom, na primjer, morate staviti malo vode na glavu, iz plastične čaše. Znam iz vlastitog iskustva da je u početku vrlo zastrašujuće čak i okupati takvo sitno stvorenje, tako da trebate ići na ronjenje samo kada ste sami moralno pripremljeni. Zamijenite čašu tako da uronite dijete u vodu 2-3 sekunde. Postupno povećavajte vrijeme provedeno pod vodom.
 • Nemojte zaboraviti dati bebu odmor. Učenje plivanja je užitak, a ne maraton za preživljavanje. Neka se beba opusti, plivati ​​na leđima. Stavite jednu mrvicu ispod glave, a drugu držite bradu.
 • Ako dijete jasno izražava svoje nelagodu, plače i pokuša se prevrnuti, naravno, valja prestati naučiti plivati.

Pokušajte početi roniti što je prije moguće dok dijete još uvijek sjeća ovu vještinu. Vrlo često mame, brinući se za svoju djecu, oduzimaju im priliku da napreduju u svom razvoju. Ne brinite ako dijete slučajno proguta vodu. Učenje za plivanje uključuje takav trenutak. To se događa vrlo često. Stoga, mirno, bez panike. Voda neće naškoditi vašem djetetu.

I drugo: kad odlučite naučiti bebu da pliva u kupaonici, ne zaboravite da je u ovom slučaju vrlo važno ne zaboraviti pohvaliti bebu za svaki mali uspjeh! Vaša podrška će mu dati dodatni poticaj.

Znaš kako poučavati bebe da plivaju u kupaonici. Ići za to! Kao što pokazuje iskustvo hrabrih mama, učenje plivanja nužno daje sjajne rezultate.

Kada vaše dijete ima 2 mjeseca, započnite posjetiti bazen beba, gdje pod vodstvom iskusnog trenera postići ćete odlične rezultate!

Želite vidjeti bebu sretnom? Dajte mu najljepše trenutke! Pogledajte kako su djeca naučila plivati ​​u bazenu:

Autor: Evgenia Orlova

Što mislite o podučavanju plivanja djeci? Podijelite mišljenja i iskustva.

Dječji kupanje. Kako podučavati novorođenče plivati

Mnoge majke i očevi iznenađeni su činjenicom da se njihova mrvica osjeća sjajno u vodenom okolišu, s velikim zadovoljstvom pomiče i vesla ruke i noge. U stvari, ne postoji ništa čudno u ovom ponašanju djeteta, jer je cijelo devet mjeseci bio u amnionskoj tekućini u majčinoj utrobi. Nakon što je rođen, dijete je još uvijek oko tri mjeseca sposobno zadržati dah pod vodom, ali postupno se ta instinktivna vještina gubi.

Ako znate o prednostima dječjeg kupanja i želite naučiti svoje dijete da pliva u kupaonici, video na kraju ovog članka pomoći će vam da postignete cilj. Ako ste prvi put došli na ovaj članak, preporučujemo da se upoznate s razlogom zašto je beba plivanje tako korisna za djecu. Također bih želio započeti članak s videom za podcjenjivanje kako bih davao ideju o tome što je beba plivanje u akciji.

Kupanje za bebe - Olya 6 mjeseci

Kako je počela priča o kupanju djeteta?

Sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, obični instruktor za plivanje, za koga je voda prirodni element, imala je preuranjenu kćer. Budući da je Igor Borisovich ostao sam sa svojim problemom, prva misao koja mu je došla na um bila je stavljanje djeteta u kupaonicu s vodom kako bi stvorili uvjete gravitacije za tijelo do trenutka prilagodbe novim uvjetima. Kako bi preživjeli u novim uvjetima, bebino tijelo trebalo je snage da ona u to vrijeme nije imala. I upravo se to dogodilo. Tijelo, stalno u vodi, koristi sve resurse za izgradnju potrebnih tkiva. A tri mjeseca kasnije, djevojka je počela ostati naprijed u razvoju novorođenčadi koji su rođeni na vrijeme. I ona je bila ispred ne samo u fizičkoj ravnini već i na intelektualnoj razini. Djevojka je tiho uronila na dubinu od nekoliko metara u bazenu osmišljenu za odrasle, a 11 godina postala je prvak zemlje u plivanju.

Jednostavna, sigurna i učinkovita metoda bila je toliko neobična da se odmah proširila širom svijeta. Ne postoji ništa iznenađujuće u činjenici da je u našoj zemlji bio priznat kao opasan i nije dobio dozvolu za provedbu. Ali u stranim zemljama ozbiljno zainteresirani za ovu tehniku, i približavalo se pitanju razvoja djece u vodenom okolišu, sa svim ozbiljnošću. Počeli su se otvoriti posebni instituti za proučavanje razvoja djece u vodi i vježbati plivanje djeteta. Potom su se počeli otvarati i školama u Europi, Americi i gradovima u Japanu.

Nakon što je vidio sličan uspjeh metode, do kraja 70-ih naše Ministarstvo zdravstva omogućilo nam je da plivamo dojenčadi u našoj zemlji. I vrlo brzo u dječjim medicinskim centrima počele su se otvoriti zdravstveni tečajevi plivanja.

Predsjednik federacije plivanja, medicinska struka - Zakhariy Firsov, od velike je pomoći u stvaranju plivanja djeteta u stvarnosti objavljivanjem publikacije knjige o dječjem plivanju pod nazivom "Plivajte prije nego ste prošetali". U svojoj je knjizi detaljno opisao učinak vodenog okoliša na dječje tijelo od prvih dana njegova rođenja. Pokazao je da mozak djeteta u stanju bezubvenosti i. u vodi, oslobođen od gravitacije, razvija se puno brže. Prva škola plivanja za kupanje otvorena je u Lenjingradu 1934. godine, a Firsov je postao ravnatelj kora.

Ima plivanje za dojenčad

Mnogi roditelji su svjesni mogućnosti vodenih aktivnosti s djetetom djetinjstva. Ali nisu svi mame i tati takvi pothvati zaneseni. Vrlo je čudno i neobično gledati beba novorođenčad mirno i slobodno pomicati ruke i noge u vodi. Odrasli smatraju da je vodeni okoliš neprirodan za život osobe, a za maleno dijete opasno. Ali je li to stvarno slučaj?

Važno je zapamtiti da je devet mjeseci embrij plutaju u fetalnoj tekućini, što je za njega pouzdana zaštitna ljuska od nepovoljnih vanjskih utjecaja, dobavljača hranjivih tvari. Stoga, za novo rođene mrvice, vodeni medij je prirodniji i ugodniji od zraka.

Novorođeno dijete percipira zračni prostor kao nešto strano i tečno, što dišete na svoje. Nekoliko tjedana nakon rođenja, beba zadržava instinkt za plivanje, što mu omogućuje izvanredno ostanak na površini vode, ronjenje, bez gušenja.

Ova nevjerojatna osobina ponašanja djeteta koristi se za razvojne i terapijske svrhe od strane medicinskih stručnjaka. Pediatricians tvrde da dojenčad plivanje dopušta novorođenju da ne zaboravi na instinkt pluća, pa čak i više da ga razvije. Rekreacijsko kupanje za dojenčad koristi se za učinkovitu prevenciju i liječenje dječjih bolesti, promicanje zdravlja i punog razvoja novorođenčeta.

Prednosti dječjeg kupanja

Redovno kupanje za bebe u bazenu ili kadi pomaže poboljšanju fizičkog i mentalnog stanja. Plivanje za dojenčad stimulira respiratornu funkciju plućnog sustava, jača srce i krvne žile, povećava fleksibilnost i pokretljivost kostura, razvija mišiće i blagotvorno djeluje na jetru i bubrege.

Plivanje djeteta normalizira metaboličke reakcije u tijelu, aktivira imunološki sustav, ubrzava cirkulaciju krvi. Posebno povoljne plivačke bebe u kupaonici utječu na funkcioniranje središnjeg i autonomnog živčanog sustava djeteta.

Dijete koje ponaša plivanje od rođenja, dobro pamti, brzo razumije, ne pokazuje mentalne abnormalnosti, kapricioznost ili anksioznost, rijetko pati od bolesti probavnog trakta.

Kako plivanje za bebe utječe na tijelo:

 • Srce i krvne žile. U vodi, dijete aktivira kretnje udova, što pomaže ojačati mišiće srca, zidove arterija i kapilara, te povećati brzinu protoka krvi.
 • dišnog sustava. Tijekom plivanja dijete proizvodi dublje i rjeđe pokrete disanja u prsima. Pluća se intenzivno opskrbljuju kisikom, a nazofarinksa dobro probija protok zraka. Stoga, dijete koje voli kupanje, rjeđe od svojih vršnjaka, trpi od hladnoće, preuzima virusnu infekciju i trpi od hladnoće.
 • Živčani sustav Plivanje u dojenčadi stimulira cirkulaciju krvi i metabolizam u krvnim žilama mozga, ubrzava uklanjanje proizvoda koji proizlaze iz tkiva. Plivanje novorođenčeta u kupaonici povećava ton i raspoloženje djeteta, pomaže održavanju normalnog mentalnog stanja.
 • Muskuloskeletni sustav. Kada je beba u vodi, jednako se opterećuje na kosti, ligamente, tetive i mišiće. Kostur se pravilno i proporcionalno razvija, mišićno tkivo je ojačano zbog potrebe za konstantnom otpornosti na tlak protoka vode.
 • Mokraćni organi. Tijekom kupanja mišići dječjeg torza aktivno se smanjuju, što ubrzava cirkulaciju i metabolizam krvi u bubrezima i zdjeličnim organima. Šljive i otrovne tvari uklanjaju se iz tkiva.
 • Koža. Voda je blaga i sigurna nadražujuća za bebinu kožu. To uzrokuje povećanu aktivnost žlijezda lojnih i znojnih žlijezda, otvara pore, pomaže uklanjanju akumuliranih štetnih tvari od njih, omogućuje stanicama da dišu lako i potpuno.

Što je još korisno za bebu?

 1. S redovitim satima plivanja, djeca su ojačana imunitet, otpornost na promjene temperature, kao i prehlade. Djeca koja su uključena u plivanje, fizički se razvijaju bolje i manje su vjerojatno da imaju zdravstvene probleme.
 2. Mali plivači se razlikuju po pravilnom položaju i snažnom mišićnom korzetu. Oni gotovo nikada nemaju problema s kralježnicom.
 3. Bebe koje obavljaju vježbe vode ne dobivaju masažu, jer u vodi mišići cijelog tijela jačaju i opuštaju se istodobno. Takva djeca prije nego što njihovi vršnjaci počnu hodati.
 4. U vodenom okolišu u smislu opstanka tijelo oslobađa dodatni dio crvenih krvnih stanica u krvi, koji povećavaju razinu hemoglobina.
 5. Tijekom plivanja obučen je dišni sustav, koji aktivira opskrbu krvlju unutarnjim organima.
 6. Voda ispire i čisti maksilarne sinuse i nosne prolaze od bakterija i virusa. Stoga, dijete plivanje je dodatna prevencija od prehlade i alergija u djeteta.
 7. U vodi dijete postaje samouvjereno. Njegovi strahovi nestaju i on bolje percipira njegov govor tijela. Metoda Charkovskog također govori o nadahnutim strahovima i iskustvima koja ometaju razvoj djeteta, koje je majka doživjela tijekom trudnoće.
 8. Dijete koje se naučilo plivati ​​u kadi ili bazenu od djetinjstva, dijete se nikada neće bojati otvorenih ribnjaka.
 9. Važan i najveći plus plivanja je kompletan spavanje malih plivača. Ako se djeca plivaju, imaju dobar san i to znači dobro zdravlje. Uostalom, u snu je obnova tjelesnih sila i jačanje imuniteta.

Plivanje beba u kupaonici. Pravila za bebu.

 • Pogodna dob Ne možete naučiti novorođenče da plivaju u kupaonici odmah nakon rođenja. Dijete treba naučiti plivati ​​i roniti od 3-4 mjeseca, kada se pupčani kabel u potpunosti iscjeljuje. Dječak bi se trebao barem naviknuti na novu situaciju i neuobičajene uvjete postojanja. Četiri mjeseca beba je već prilično jaka i visoka, ali nisam zaboravio na instinkt za plivanje.
 • Priprema kupaonice. Ne biste trebali započeti prvu okupaciju vode u bazenu. Dijete se može uplašiti od stranaca i čudnih prostora. Bolje je početi s vježbanjem u mirnom i opuštajućem kućnom okruženju. Prije nego što napunite kupelj toplom vodom, morate ga temeljito oprati običnim sapunom. Ne preporučuje se korištenje biljnih ekstrakata ili kalijevog permanganata za kupanje djeteta. Kada dijete pliva, on može nenamjerno progutati vodu s aditivima i dobiti otrovan. Jednom tjedno dječja kupka treba čistiti sodom.
 • Optimalna temperatura vode. Prva vježba se poželjno provodi pri temperaturi vode od + 35 ° C Kada se dijete malo navikne na kupanje, malo vode možete koristiti malo hladnije. Ali mama treba zapamtiti da novorođenče ne može biti okupana na temperaturama ispod + 32 ° C. Lako je shvatiti koliko je udobno dijete osjeća u kadi, prema njegovom ponašanju. Ako mrvica poviče srce, bez zaustavljanja, kada uranja u vodu, onda je hladno, ako naprotiv, šuti i izgleda spor, onda je previše vruć. Temperatura je savršeno odabrana kada je beba zabavna i aktivno ljulja ruke i noge. Dok dijete kupanje u kadi, voda polako hladi, ali nije potrebno vratiti na svoju izvornu temperaturu. Novorođenče je korisno za otvrdnjavanje.

Indikacije za kupanje

Kupanje i ronjenje za bebe korisno je i potrebno za promicanje zdravlja. Postoje bolesti u kojima su klase u vodi stvarni spas za dijete. Popis takvih teških kongenitalnih i stečenih patologija djetinjstva uključuje:

 • hipotonično ili hipertonsko mišićno tkivo;
 • teški gubitak težine;
 • rođenje carskim dijelom;
 • abnormalnosti razvoja mišićno-koštanog sustava;
 • cerebralna paraliza;
 • zakrivljenost cervikalnih kralješaka;
 • disfunkcija zglobova.

Kontraindikacije za plivanje djeteta

Prije plivanja s novorođenim djetetom, trebate se obratiti svom pedijatru za dopuštenje. Liječnik ne dopušta djetetu vodene vježbe u prisutnosti slijedećih bolesti:

 1. upala kože s čireve;
 2. otvorene rane;
 3. akutne respiratorne infekcije s visokom temperaturom;
 4. zatajenje bubrega ili jetre;
 5. bilo koji poremećaj funkcioniranja kardiovaskularnog sustava;
 6. prisutnost purulentnih sekreta na koži;
 7. hepatitis, tuberkuloza, sifilis i druge infekcije koje se prenose od roditelja;
 8. mentalnih poremećaja, popraćeno epileptičkim napadajima.

Kako podučiti novorođenče da pliva u kupaonici?

Poučavanje novorođenčeta za plivanje mnogo je zanimljivije od neiskusnih majki i očeva može misliti. Kod kuće, za dijete, naravno, teško je pokazati vježbe koje trener u bazenu podučava. No, u videozapisima koji su pripremljeni u ovom članku o kupanju dojenčadi, pomoći će vam da podučavate dijete sljedeće vježbe:

 • Odbacivanje i udari. Mama bi trebala donijeti noge djeteta bliže zidovima kupelji. Kada dijete počiva na nogama na glatkoj površini, sigurno će pokušati gurati i samostalno plivati. Dijete se može prebaciti s leđa u trbuščić. U tom slučaju trebao bi biti lagano podržan.
 • Prskanje. Dijete bi se trebalo uranjati u vodeni trbuh, držeći mu glavu za bradom rukom. Mama bi trebala pokazati djetetu koliko je zanimljivo prskati ruke i noge uz vodu, promatrajući krugove koji se divergiraju na zidove kupelji.
 • Brodova. Kao brod, možete koristiti bilo koju igračku. Mama stavlja dijete u vodu niz trbuh, postavlja improvizirani čamac pred očima. Dijete bi trebalo doprijeti do igračaka, aktivno veslati rukama i nogama.
 • Osam. Ova vježba se treba poduzeti kada dijete uči da pliva ravno. Može se izvoditi i na trbuhu i na leđima. Podupirući dijete za bradinu ili stražnju stranu glave, majka ga peciva iznad vode, ispisujući broj osam. Brzina kretanja ovisi o želji mrvica.
 • Ljuljačka. Mama bi trebala okrenuti dijete na trbuh, uroniti ga u vodu, držeći joj glavu za stražnjim dijelom glave i brade, te glatko kretnje s lijeva na desno, gore i dolje.

Kako učiti bebu ronjenje u kupaonici?

Dojenčad je najteže vodene aktivnosti. Neiskusni roditelji strašno su zabrinuti prije ovog postupka, boje se da će njihova draga beba progutati vodu i prestati disati. Kako podučiti dijete da zaroni? Zapravo, obično se ne pojavljuju problemi.

Dijete od rođenja zna kako zadržati dah, samo malo zaboravio. Požurite s ovom vježbom nemoguće je: dijete mora biti dobro pripremljeno za nova pojavljivanja.

Prvo morate podučiti dijete da drži dah na zapovijed. Mama jasno izgovara riječ "roniti" i lagano puše dijete u lice. Mali zatvara oči, namršti se i za kratko vrijeme zaustavlja disanje. Postupak se mora ponoviti deset puta. Nadalje zadatak postaje kompliciran. Sada, majka slijedi nakon riječi "roniti" ne samo da puše, nego i da prskaju vodu na licu djeteta. Nakon takvih manipulacija, možete sigurno ići na stvarni ronjenje. Prvo, preporučljivo je da dijete bude plitko uronjeno i samo dvije sekunde tako da nema vremena da se uplaši. Zatim je dopušteno povećanje vremena ronjenja na šest ili sedam sekundi.

Ukratko

Djeca koja se bave plivanjem od rođenja brzo se prilagođavaju uvjetima vrtića i škole. Čak i ako dijete pliva uz vodu spašavanja, uvijek će biti nekoliko koraka naprijed u razvoju svojih vršnjaka koji nisu u kontaktu s vodom.

Jedan i svi roditelji žele vidjeti svoju djecu zdravom. Temelj zdravlja je tjelesna aktivnost, koju dijete dobiva na punopravni način u vodi. Samo mu trebaš dati tu priliku.