Umjetna oplodnja

Bol

Trenutno, uz pomoć novih reproduktivnih tehnologija, proces zamišljanja umjetno daje mnogim parovima bez djece dijagnozu "sterilnosti" nadu da postanu roditelji.

Kako se dogodi koncepcija

OI je tehnologija koja se koristi za pojavu djeteta kod žena koje pate od različitih tipova neplodnosti. Danas su na raspolaganju dvije najpopularnije metode oplodnje, od kojih svaka ima svoje specifičnosti:

 • Umjetna oplodnja
 • In vitro oplodnja

IVF uključuje stvaranje uvjeta za koncepciju izvan tijela žene, dok se umjetno osjemenjivanje događa izravno unutar nje.

Intrauterna oplodnja

Bit metode leži u uvođenju muškog sjemena u žensko tijelo, zaobilazeći mnoge različite prepreke. Glavni uvjet je prohodnost jajovoda. Činjenica je da, unatoč zajamčenom "slijetanju" u šupljinu maternice, same spermijske stanice moraju doći do jajne stanice. Ali to mogu učiniti samo kroz jajovodne cijevi. Ako postoje problemi s prohodnošću, ova se metoda ne preporučuje.

Prije ulaska u spermu, podvrgava se posebnom tretmanu tijekom kojeg ostaje samo zdrava sperma. Dakle, ne samo da se povećava kvaliteta spermija, nego i rizik od djeteta s patološkim promjenama.

IVF - laboratorijski put do rođenja života

Među znanstvenim postignućima dvadesetog stoljeća, in vitro oplodnja možda je jedan od najistaknutijih. Uz pomoć ove metode, problem neplodnosti gotovo je potpuno riješen.

IVF je tehnologija koja vam omogućuje reprodukciju potrebnih uvjeta za začeće izvan ljudskog tijela. U pravilu se ovim postupkom pribavljaju ljudi koji su nekoliko godina pokušali zamišljati dijete, a tretman je bio neuspješan.

Danas postoji oko pet milijuna djece IVF-a na zemlji, od kojih su mnogi već postali roditelji. Trenutno možemo sigurno reći da djeca koja su zatrudnjela u laboratoriju nemaju nikakvih razlika u odnosu na bebe začete na prirodan način.

IVF tehnologija uključuje prolaz nekoliko faza u kojima su pacijenti pod stalnim nadzorom liječnika.

 1. Prva faza uključuje uzimanje hormona koji stimuliraju ovulaciju. Ovaj postupak je neophodan za sazrijevanje velikog broja jaja.
 2. Druga faza uključuje transvaginalnu punkciju folikula, tijekom kojih se izlučuju zrele jajašca.
 3. Sljedeća dolazi treća faza. Tzv. Uzgoj embrija: dobivena stanica jajne stanice i spermije podvrgnute su posebnom tretmanu, nakon čega se spajaju (oplođene). Zatim embriji moraju dosegnuti određeni stupanj razvoja.
 4. U završnoj fazi, embriji se prenose u šupljinu maternice za njihov daljnji razvoj.

U pravilu nekoliko embrija se smjeste u uterus odjednom kako bi se povećala vjerojatnost povoljnog ishoda.

Troškovi postupka i statističke statistike

Treba napomenuti da nitko ne može jamčiti sto posto rezultata, što će uslijediti nakon umjetne koncepcije. Neke žene na ovaj način uspijevaju zatrudnjeti nakon prvog pokušaja, dok druge nakon nekoliko postupaka dobivaju negativan rezultat.

U slučaju oplodnje, vjerojatnost pozitivnog rezultata je oko 30%. Troškovi postupka kreću se od 15 do 30 tisuća rubalja.

Kada se koristi in vitro oplodnja, vjerojatnost da će zatrudnjeti biti će oko 40%. Cijena IVF varira od 115 do 200 tisuća rubalja.

Ako ne možete zatrudnjeti dijete na prirodan način, to ne znači da ne možete postati genetički roditelji vašeg djeteta. Moderna medicina radi čuda. Glavna stvar je ne izgubiti nade i krenuti naprijed.

Umjetna oplodnja, IVF - rješenje problema neplodnosti

Umjetna oplodnja, ili IVF - jedini način da se djeca za parove koji ne mogu zamišljati dijete na prirodan način. Ova metoda se koristi kada je seksualni život supružnika redovan i ne uključuje uporabu kontraceptiva, no trudnoća se ne javlja u roku od 1-2 godine. Trenutno, oko 20% obitelji suočava se s tim problemom.

Kada se uzrok neplodnosti ne može otkloniti, koncepcija se može napraviti umjetno. Postupak se provodi u specijaliziranim klinikama uključenim u in vitro oplodnju.

Što je IVF?

In vitro oplodnja rješava problem neplodnosti. Može se koristiti u bilo kakvoj patologiji, osobito kada je čovjek bolestan.

Cijela bit postupka leži u činjenici da sperma prodire u jaje kroz cijev i tek nakon što se spajanje prenese u maternicu žene. Ako je ishod takvih manipulacija povoljan, često se ne razvija jedna klica, već dva ili tri, budući da se nekoliko jaja koristi odjednom u pokušaju in vitro oplodnje.

Ako par ne želi imati više od jednog djeteta, dodatni pupoljci se smanjuju (uklanjaju). U nekim slučajevima to uzrokuje pobačaj koji slijedi. Učinkovitost umjetne oplodnje iznosi oko 30-35%.

Pomoćna metoda za IVF je ICSI - intracitoplazmatska injekcija sperme u jaje. Ovaj postupak se provodi u slučajevima kada je kvaliteta sperme smanjena: manje od trećine spermatozoida ima ispravnu strukturu i dovoljnu mobilnost. Za ubrizgavanje posebno je odabran održiv materijal, koji se zatim uvodi u jaje s mikroskopom i posebnim kirurškim instrumentima.

Uz klasični IVF i IVF s ICSI-om, metode umjetne oplodnje uključuju:

 • intrauterino osjemenjivanje kada je oplodnja umjetna, ali provodi se u jajovodima, a ne u epruveti;
 • HIPT, kada su muške i ženske spolne stanice uvedene u maternicu i njihova fuzija prirodno dolazi.

Indikacije za IVF i dostupnost postupka

Umjetna oplodnja je naznačena za neplodnost kod žena ili muškarca koji se ne može liječiti. U žena, to je:

 • apsolutnu tubalnu sterilnost ili bilateralnu tubektomiju;
 • dugoročno konzervativno liječenje opstrukcije cijevi ili plastične kirurgije na njima kod žena starijih od 30 godina;
 • neidentificirani uzrok neplodnosti tijekom svih vrsta ispita;
 • dijagnostička neplodnost, određena negativnim rezultatom oplodnje sperme partnera;
 • dijagnosticirana endometrioza u kombinaciji s neuspješnim pokušajima prirodnog začeća tijekom godine;
 • dobna neplodnost, smanjene funkcije ženskog reproduktivnog sustava;
 • prisutnost anovulacije, koja se ne može eliminirati poznatim metodama.


Indikacije za ICSI su bolesti kao što su:

 • azoospermija (sperma se ne izlučuje zbog blokade vas deferensa ili njihove odsutnosti);
 • varikozne vene spermatozoida.

Sperma se ekstrahira punkturama ili kirurškim zahvatom, odabiru se najprije zdrave stanice za naknadnu vezu s jajašcima.

U Rusiji, od 2015. godine, umjetno se osjemenjivanje može obaviti besplatno. Da biste to učinili, trebate sljedeće:

 • OMS pravila.
 • Indikacije za postupak.
 • Zaključak i smjer liječničke komisije na IVF kvotu.
 • Dob 22-39 godina starosti.
 • Nedostatak kontraindikacija u postupku kod muškaraca i žena.


Budući roditelji zadržavaju pravo izabrati kliniku, glavna stvar je da ona treba biti na popisu organizacija koje sudjeluju u saveznom programu. Novi uvjeti osiguravaju mogućnost neograničenog broja pokušaja umjetne oplodnje dok se ne postigne pozitivan rezultat.

Za svaki pokušaj, osiguravajuće društvo alocira do 106.000 rubalja, ako postoje troškovi veći od tog iznosa, njihovo plaćanje pada na ramena pacijenata. Ne samo da službeno bračni parovi imaju pravo na IVF prema OMS politici, već i partneri koji nisu formalizirali svoje odnose u uredima registra, kao i samohrane žene.

Da biste dobili vezu s IVF-om, morate izdati OMS politiku, dati putovnicu građaninu Ruske Federacije, podvrgnuti potpunom pregledu i potvrditi dijagnozu u predškolskoj klinici ili u središtu planiranja obitelji. Po završetku svih preporuka liječnika za liječenje neplodnosti potrebno je uputiti liječničku komisiju, odabrati kliniku i izdati dokumentaciju.

Važno je znati: ICSI postupak ne plaća osiguravajuće društvo. Ako se identificira muški čimbenik neplodnosti, odnosno neodgovarajuće sperme, postupak će se morati platiti samostalno (prosječna cijena je 10.000-20.000 rubalja).

Umjetna oplodnja može se obavljati na temelju pristojbe, a cijena u 2015. godini iznosila je od 120.000 do 150.000 rubalja, ovisno o klinici i režimu individualnog liječenja.

Faze IVF postupka

IVF postupak je prilično naporan i sastoji se od nekoliko faza:

 1. Priprema. Traje oko 3 mjeseca, uključuje dijagnostičke pretrage muškarca i žene tijekom kojih je potvrđena dijagnoza. Također se identificiraju bolesti povezane s neplodnosti koje mogu nepovoljno utjecati na ishod postupka. Ako je moguće, provodi se liječenje, određuju se opći zdravstveni pokazatelji. Takvi čimbenici poput pretilosti, nezdravih navika, fizičke neaktivnosti, osjetljivosti na infekcije (smanjeni imunitet) su protiv IVF-a.
 2. Poticanje superovulacije. Stage traje do jednog i pol mjeseca. Uz pomoć hormonskih lijekova stimulira se proizvodnja jaja. Unos lijekova može se obavljati samostalno kod kuće, ali važno je pridržavati jasnog rasporeda. Tijekom ove faze redovito se provode dijagnostički pregledi (test krvi, ultrazvuk). Kvaliteta materijala za začeće ovisi o ispravnosti svih aktivnosti. Paralelno, liječnik određuje IVF metodu, kompleks lijekova i shemu njihova uvođenja.
 3. Zbirka folikula i spermija. Probijanje folikula provodi se transvaginalno s tankom iglom. Cijeli proces se odvija pod kontrolom ultrazvučne opreme i traje oko 15 minuta. Otopljena tekućina šalje se u laboratorij, gdje embriologi odabiru jajašca. U roku od 2 sata, žena je u bolnici pod promatranjem, prije nego što napusti kontrolu ultrazvuk je izvedena kako bi se isključila abdominalno krvarenje. Čovjek daje spermu.
 4. Oblikovanje embrija. U laboratoriju pripremite posebnu otopinu koja je slična okolišu maternice. Stanice jaja smještene su u nju i nakon nekog vremena oploditi ih. Kako točno dolazi do umjetne oplodnje, ovisi o kvaliteti sperme. To može biti metoda in vitro, kada se spermija uvodi u otopinu s jajnim stanicama i jedan od njih prodire u nju samostalno, ili ICSI je instrumentalno uvođenje jednog sperma. Nakon toga počinje formirati jedan embrij. Specijalist kontrolira svaku fazu, utvrđujući vrijeme i značajke procesa.
 5. Uvođenje embrija. Ova se faza izvodi od 2 do 6 dana nakon oplodnje. Uvod je brz i bezbolan, bez anestezije. Kateter se prolazi kroz cerviks, stavljajući time embrij. Ruski zakonodavstvo dopušta uvođenje 1 ili 2 zametka. Veći broj se prenosi prema svjedočenju i uz pismenu suglasnost žene.
 6. Održavanje ciklusa i dijagnoza trudnoće. Tijekom sljedeća dva tjedna, očekuje se da će se zametci pričvrstiti na zidove maternice. Liječnik propisuje hormonsku terapiju: estrogen, progesteron, ljudski korionski gonadotropin. Radne žene imaju pravo na bolovanje za to vrijeme. Očekujuću majku preporučuje se maksimalni odmor i odmaranje, fizički i psihički. Stoga je najbolje ostati kod kuće, u skladu s ograničavanjem ležaja i ograničavati društvene kontakte. Ako se pojave simptomi, trebali biste se obratiti liječniku.
 7. Dijagnoza. Nakon dva tjedna možete izvršiti dijagnostičke postupke koji određuju prisutnost trudnoće: test krvi i urina za određivanje koncentracije hCG. Ali ova značajka je vjerojatnost, a ne jamstvo trudnoće. Za točnu potvrdu potrebno je ultrazvuk. Ovaj se postupak može provesti nakon još jednog tjedna, tijekom kojeg se navode položaji zametaka i njihov broj.
 8. Trudnoća. Općenito, ova faza podudara se s prirodnom trudnoćom žena.

Nakon umjetne oplodnje mogu biti potrebni dodatni dijagnostički testovi:

 • u bilo kojem trenutku može se propisati studija homeostaze;
 • 12-13 tjedana - istraživanje koje otkriva rizik spontanog otvaranja cerviksa;
 • 10-14 tjedana - mjerenje koncentracije hCG i hormona AFP, za otkrivanje malformacija i patologija nerođenog djeteta;
 • 16-20 tjedana - određivanje broja muških spolnih hormona, kako bi se spriječio pobačaj;
 • kao u normalnoj trudnoći, propisan je ultrazvuk, i, bliže porodu, dopplerografiji i CTG-u.

Djeca nakon umjetne oplodnje rađaju se kao i nakon prirodnog. Ako žena ima bolesti koje zahtijevaju određenu pripremu i isporuku, uzimaju se u obzir. Ali to se ne odnosi na metodu oplodnje. Pročitajte više o pripremi za porođaj →

IVF je složen i višestupanjski postupak. Od trenutka kad odete do liječnika do rođenja djeteta, više od godinu dana prolazi, a uz neuspješne pokušaje i komplikacije.

Komplikacije IVF-a

Više ili manje ozbiljne komplikacije mogu se pojaviti u različitim fazama IVF-a. Većina ih je uspješno prevladana uz pomoć liječnika.

U fazi superovulacije može se pojaviti sindrom naderstimulacije (više od 15 folikula zreli), što je popraćeno slabostima, mučninom, povraćanjem, bolovima u trbuhu i prsima, te nedostatkom zraka.

Nakon probijanja folikula, moguće je obrtati jajnike, što dovodi do poremećaja prehrane i smrti. Komplikacija je popraćena bolom u donjem dijelu trbuha. Problem je uklonjen kirurški (laparoskopija ili uklanjanje). Osim toga, sam postupak probijanja u 0,1% slučajeva uzrokuje komplikacije karakteristične za kirurške intervencije: infekcije, krvarenje, ozljede susjednih organa.

U početku trudnoće, nakon IVF-a, svibanj pojaviti krvarenje, signalizirajući spontani pobačaj ili ektopičnu trudnoću. Prvo očitovanje simptoma odmah se posavjetujte s liječnikom.

Višestruka trudnoća također se smatra komplikacijom i nakon IVF je češća nego prirodna gnojidba. Višestruke trudnoće mogu uzrokovati mnoge probleme. Najčešći su prerani porod i mrtva djeca. Kako bi se uklonili takvi rizici, moguće je smanjiti sve embrije osim jednog.

Eko ili umjetno osjemenjivanje - metoda koja neplodnim parovima omogućuje da dugo čekaju dijete. Unatoč složenosti postupka, njegovim troškovima i mogućim komplikacijama, ostaje u potražnji. Mnoge su obitelji uspješno prošle kroz sve faze i sada imaju djecu.

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Umjetna oplodnja: vrste i metode

Umjetna oplodnja pravi je čudo za one parove koji sami ne mogu zamisliti dijete.

Ako trajni neuspješni pokušaji dovode do nula rezultata, onda supružnici doživljavaju očaj. U ovom slučaju, umjetno osjemenjivanje postaje jedini izlaz.

Dostignuća suvremene medicine omogućuju preobrazbu snova o djeci u stvarnost. Danas nitko nije iznenađen kada čuje o IVF-u.

Što trebate znati?

Ako želite upotrijebiti umjetnu oplodnju, morate se upoznati s osnovnim načelima. Povratne informacije od ljudi koji su prošli ovaj postupak uvijek su dobra pomoć.

Prema statistikama, većina neplodnih parova radije provodi umjetnu oplodnju. Ovaj postupak ima pristupačnu cijenu. To je učinjeno u mnogim ruskim klinikama.

Prosječna cijena umjetne oplodnje (umjetno osjemenjivanje) kreće se od 15.000 rubalja.

Povratne informacije o ovom postupku obično su pozitivne. Ovdje moramo shvatiti da uspjeh ovisi ne samo o vještinama liječnika. Zdravstveni status supružnika najvažniji je čimbenik koji određuje ishod sjednice.

Što se tiče in vitro oplodnje, ponekad je takav postupak jedini izlaz. Sudeći po pregledima, žene koje su prošle kroz IVF, preporučuju temeljiti pristup izboru klinike.

Važno je utvrditi koja medicinska oprema opremljena je centar. Jednako je važno otkriti kvalifikacijsku razinu embriologa.

Ako je embriologija klinike niska, postupci mogu biti neuspješni. U ovoj izvedbi postupak se pretvara u banalnu pumpu novca iz neplodnog para.

Ali IVF, koji izvode profesionalci, radi čuda. U Rusiji su izvrsni stručnjaci koji su pomogli mnogim ljudima da postanu sretni roditelji. Stoga je nužno odabrati medicinski centar prema preporukama, a ne trošak usluga.

Metode i vrste umjetne oplodnje

To uključuje in vitro oplodnju s prijenosom drobljenja embrija u maternicu i oplodnju umjetnim osjemenjivanjem.

Što je umjetno osjemenjivanje?

Ova metoda se također naziva i osjemenjivanje. U ovoj izvedbi, sperma se uvodi u lumen jajovoda ili u maternicu.

Umjetna oplodnja se koristi u sljedećim slučajevima:

 • u nekim bolestima čovjeka (impotencija, hypospadias, nedostatak ejakulacije, itd.);
 • anatomske promjene cerviksa;
 • vaginizam koji se ne može liječiti;
 • ako se antisperm antitijela nalaze u cervikalnoj sluzi žene.

Prije postupka, stručnjaci pregledavaju spermu čovjeka. Otkrivaju uzrok neplodnosti.

Osjemenjivanje se provodi 2-3 puta tijekom jednog ciklusa. Postupak se ponavlja najmanje 3 ciklusa.

Ako se tijekom ispitivanja pokazalo da muževa sperma ima patološke promjene (smanjenje broja spermija ili ništa uopće), onda je to pitanje donatorske sperme.

Ponekad razlog korištenja spermatozoida donora postaje Rh-sukob, koji nije služen liječenju, kao i genetske bolesti u neposrednoj obitelji njezina muža.

Tako se sjeme muškarca uvodi u ženski genitalni trakt, zaobilazeći prepreke za njega. Mehanizam postupka ovdje je kako slijedi: spermatozoidi su smješteni u genitalni trakt ili u uterus.

Zatim, jedan od njih oplodi zrelo jaje (umjetno osjemenjivanje). Nakon toga, implantirana je na stijenku maternice i embrij se nastavlja razvijati. Takvom gnojidbom ne nastaje problem "ekstra" embrija.

Isprva, nakon postupka se ne preporučuje seksanje. Maternica mora biti zaštićena od bakterija i oštećenja. Ali pitanje seksualnosti rješava se pojedinačno.

U pravilu, nakon oplodnje s donorskim spermom, trudnoća se javlja u 80% slučajeva. Žene koje su podvrgnute umjetnoj oplodnji pod nadzorom su stručnjaka iz antenatalne klinike.

Obično trudnoća i porođaj nastaju bez komplikacija. Anomalije razvoja fetusa u takvim slučajevima javljaju se češće nego kod ostalih trudnica.

Što je in vitro oplodnja (IVF)?

Ova metoda uključuje gnojidbu, koja se izvodi izvan tijela. Jednostavno rečeno, to se provodi u laboratorijskim uvjetima (in vitro).

Prva beba s testnom tubom rođena je 1978. Danas je in vitro oplodnja najvažnija metoda liječenja neplodnosti.

Svake godine se svake godine rađa više od 200 tisuća djece rođene s IVF-om.

Ovaj se postupak primjenjuje u sljedećim slučajevima:

 • ako žena ima neplodnost zbog jajovoda;
 • s opstrukcijom i malom prohodnošću jajovoda;
 • u nedostatku učinka dugotrajnog konzervativnog liječenja (više od 5 godina);
 • kirurško liječenje nije donijelo pozitivne rezultate;
 • slučajeve neobjašnjive neplodnosti.

Za provođenje IVF-a maternica mora u potpunosti sačuvati svoju funkciju. To jest, važno je da postoje uvjeti za implantaciju embrija i za nošenje fetusa.

Osim toga, pacijent ne bi trebao imati kontraindikacije za trudnoću i porođaj (ovdje mislimo na kronične bolesti žene).

Postupak umjetnog osjemenjivanja uključuje sljedeće korake:

 • primanje jaja iz pacijenta;
 • oplodnja jaja s spermom supružnika;
 • promatranje razvoja embrija u laboratoriju;
 • prijenos embrija u šupljinu maternice.

Nadalje, trudnoća se razvija u uobičajenom scenariju. Takva trudnoća se ne razlikuje od one koja se prirodno pojavila.

Kako se radi umjetna oplodnja?

Prethodni pregled žena i muškaraca. Obično se radi 1-2 mjeseca prije početka ciklusa u kojem se postupak provodi.

Žene su stimulirane ovulacijom. Zbog toga se daje injekcijama stimulansa. Najčešće se koriste Menopur, Gonal-F ili Puregon. Liječnik propisuje samo jedan lijek.

Propušten je strogo u određenim satima (intramuskularno ili supkutano). Rast jaja javlja se pod medicinskim nadzorom. Stručnjaci provode ultrazvučne i hormonske studije, počevši od sedmog dana ciklusa.

Pod djelovanjem posebnih preparata u jajnicima pacijenata, odjednom se smeće nekoliko jaja. To povećava vjerojatnost začeća.

Stručnjaci izvode bušenje folikula jajnika. Ako se obavlja laparoskopija, tada se koristi lokalna anestezija. Pucanj se može izvesti s iglom za usisavanje.

Kada se taj proces odvija pod kontrolom ultrazvuka. Igla se umetne kroz zid mjehura ili kroz vaginalni ovčnik.

Nakon primitka jaja stavljaju se u poseban termostat. Uzgoj jaja javlja se pod određenim uvjetima.

U muškom sjemenu, spermatozoida se odvaja od sjemene tekućine. Smješteni su u inkubator i obrađeni. Zatim se sperma dodaju jajima.

Uzimaju se uzgojene gnojive. Stručnjaci odvajaju najodrživije zigote. Preostale stanice su zamrznute.

Pripremljeni zametci su posađeni u uterus. Za to se koristi kateter. Obično uzmi 3 embrija. Jedan ili dva od njih su pričvršćeni na sluznicu maternice.

Rezultat IVF-a vidljiv je nakon 2 tjedna. Žena provodi test trudnoće.

ICSI metoda

Ovo je intracitoplazmatska injekcija. Obavlja se u slučaju teške muške neplodnosti.

U tom slučaju sperma se ubrizgava izravno u jaje. Manipulacija se provodi pomoću mikroneedle. Zatim se embrij stavlja u maternicu, kao u IVF.

Umjetna oplodnja kod kuće

Kod kuće se može provesti intravaginalno osjemenjivanje. To daje iste šanse za trudnoću kao i redoviti seksualni odnos. Postupak se izvodi samostalno.

Prvo morate ispitati. Žena bi trebala isključiti moguće bolesti koje mogu komplicirati začeće i trudnoću. Osim toga, trebate saznati točan datum ovulacije.

Možete uzeti test za hormone ili kupiti test koji određuje ovulaciju.

To jest, da u potpunosti imitiraju uvjete klinike neće raditi. Stoga se sperma treba koristiti odmah nakon ejakulacije.

Postupak se izvodi pomoću štrcaljke bez igle. Za sakupljanje sjemena potreban je sterilni i suhi spremnik. Možete koristiti vaginalni dilator.

Nakon primanja sperme od donatora, pričekajte da se razrijedi (ne više od 20 minuta). Nakon toga, sperma se uvuče u špricu i ubrizgava u vaginu.

U ovom slučaju, strogo je zabranjeno ubrizgavanje sperme u šupljinu maternice. Nezavisne manipulacije ne bi trebale utjecati na sterilnu šupljinu. To može uzrokovati infekcije ili ozljede.

Ako je domaća oplodnja uspješna, rezultat će biti trudnoća.

Unatoč činjenici da umjetna oplodnja ne prestaje uvijek u koncepciji, ne biste trebali očajavati. Neprestani pokušaji, strpljenje i profesionalni pristup stručnjaka važni su čimbenici uspjeha.

Nagrada za vaš rad bit će dugo očekivana beba.

IVF. Škola dr. Komarovskog.

Metode umjetne oplodnje

Neplodnost se smatra jednim od najvažnijih problema modernog društva. Rezultati statističkih istraživanja pokazuju da više od 15% parova ne može imati dijete, a svake godine broj djece bez djece raste samo. Razlozi za poteškoće s koncepcijom uključuju lošu ekologiju, nezdravu prehranu i osjetljivost na emocionalni stres i depresiju.

Gnojidba se javlja nakon susreta i spajanja zametnih ćelija muškarca i žene. Zajedno stvaraju zigote koje kombiniraju sve genetske informacije dobivene od muških i ženskih gameta. Dalje, zigote su podijeljene u dvije stanice, a one zauzvrat, u četiri stanice, i tako dalje, dok se ne formira embrij. Njegov rast i razvoj u maternici traju devet mjeseci, nakon čega se rodi beba.

U slučaju dijagnoze neplodnosti, liječnik odabire metode umjetne oplodnje, što rezultira normalnom prirodnom trudnoćom, koja ne zahtijeva dodatnu kontrolu. Pacijenti klinika za reproduktivnu medicinu često postavljaju pitanje, ono što se zove umjetna oplodnja i koji je postotak uspješnog ishoda. Do danas postoje tri vrste liječenja neplodnosti.

Umjetna oplodnja

Ova metoda se smatra najjednostavnijim, najpristupačnijim i povezanim s najmanjim brojem komplikacija, budući da se hormonske pripravke koriste u malim dozama. Sastoji se od uvođenja sperme u maternicu kroz kateter. Trudnoća se javlja u 25-35% slučajeva.

Prvo, ispitana je žena da se izuzmu zarazne bolesti, a provjerava se i tubalna prohodnost radi izbjegavanja ektopične trudnoće. Muškarac daje analizu spermija i neposredno prije postupka - za odabir najaktivnijih i najaktivnijih gameta.

Proces osjemenjivanja može se provesti nekoliko puta, bez štete ženi. Ali mora se provesti u klinici. Neobrađen sjeme i ne-sterilnost mogu biti izvor zaraznih bolesti.

Intracitoplazmatska injekcija sperme

broj aktivnih zametnih stanica, teratospermija i drugih bolesti sperme.

U prvoj fazi provodi se puno medicinsko ispitivanje obaju partnera. Zatim, žena uz pomoć hormonskih lijekova stimulira jajnike zbog mogućnosti izvlačenja jaja. Čovjek uzima jednu, najaktivniju spermu, koja je umetnuta s tankom iglom u žensku reproduktivnu ćeliju. Zatim je embrij transplantiran u maternicu.

Sve radnje provodi iskusni embriolog, koji pažljivo prati svaku fazu, s posebnom pažnjom. Vjerojatnost začeća je 50-60% slučajeva.

In vitro oplodnja

Ova se metoda također smatra vrlo dugom i dugotrajnom. Imenovan je nakon neuspjelog liječenja konzervativnim metodama.

Prije postupka, žena podvrgava testovima krvi i urina, kao i zdjelice ultrazvukom. Čovjek prolazi ispit i daje spermu na pregled. Ako se kontraindikacije ne otkriju, provodi se stimulacija jajnika, a zatim se ekstrahira nekoliko ženskih gameta.

Zatim se najpopularnija sperma miješa s jajašcima, a nakon jednog dana mikroskopom, stručnjak određuje je li došlo do oplodnje. Ako je ishod pozitivan, nakon dva ili tri dana, embriji se transponiraju u maternicu. Rezultati medicinskih statistika ukazuju da 35-40% pokušaja završava zamišljanjem djeteta.

Unatoč velikim poteškoćama i nedostatku apsolutnog jamstva koncepcije, ne biste trebali odustati. Tvrdi rad roditelja i profesionalno djelovanje liječnika zasigurno će dovesti do pojave dugo očekivanog zdravog djeteta.

Metode oplodnje

Ovdje ste

 1. Početna stranica>
 2. Neplodnost>
 3. Metode oplodnje

djeca su rođena u našem timu

IVF prosječne performanse mreže

klinike diljem Rusije, uključujući 3, priprema za otvaranje

Iz jednog ili drugog razloga mnogi parovi ne mogu zamišljati dijete na prirodan način. Ova situacija danas nije rečenica, suvremene reproduktivne pomoćne tehnike dolaze u pomoć supružnika. Metode oplodnje su različite, neke što je moguće bliže prirodnom, a druge se izvode izvan ženskog tijela. Izbor ovisi o patologiji koja je prouzročila neplodnost, stanje zdravlja žene i muškarca, neke druge okolnosti. Kako bi savjetovali koje metode oplodnje odgovaraju određenom paru, samo stručnjak za plodnost može.

Metode oplodnje - umjetna oplodnja

Umjetna oplodnja spermija je jedna od najjednostavnijih, pristupačnijih i istodobno vrlo djelotvornih metoda. Ima svoje pozitivne i negativne strane. Prednosti uključuju prilično visok postotak trudnoća, relativnu jednostavnost držanja, sigurnost, mogućnost korištenja bez dodatne stimulacije jajnika. Koncepcija tijekom osjemenjivanja odvija se gotovo prirodno. Nedostaci uključuju prilično veliki broj ograničenja. Nisu svi oblici neplodnosti mogu ispraviti ovu metodu oplodnje.

Indikacije za umjetno osjemenjivanje žene su prisutnost protutijela spermija, povećana kiselost vagine, što dovodi do smanjenja aktivnosti sperma patologija vratne strukture, osobito cervikalne sluzi, što uzrokuje imobilizaciju muških zametnih stanica. Na dijelu iskaza čovjeka mogu biti blagi pad u broju spermija i same sperme, povećana viskoznost sperme, problemi s erekcijom, retrogradna ejakulacija u šupljinu mjehura. Kontraindikacije u postupku su jajovodi, nekoliko neuspješnih pokušaja da se korištenje ove tehnike oplodnje, nemogućnost da se muž dovoljan broj aktivnih spermija i izbjegavajući korištenje doniranih sjemena, raka i benignih tumora infekcije genitalnog trakta, operacije na prsni organi, hormonalni poremećaji, ometanje sazrijevanja jaja.

Metode oplodnje umjetnim osjemenjivanjem su različite. Najčešći i učinkovitiji je intrauterinska injekcija sperme. Također, materijal može ući u vaginu, cervikalni kanal, cijevi, izravno u folikula. Postoji tehnika oplodnje abdomena, kada se sperma injektira u trbušnu šupljinu. Za umjetno osjemenjivanje pomoću muškog sperma ili donora. Oni su podvrgnuti posebnom tretmanu kako bi se povećale mogućnosti gnojidbe.

Umjetna oplodnja se obavlja sa ili bez prethodne stimulacije sazrijevanja jaja. U drugom slučaju, prilika za trudnoću smanjuje se za 2-3 puta. Postupak se provodi na izvanbolničkoj osnovi. Žena, kroz poseban kateter, ubrizgava se u spermu obrađene šupljine maternice. Nakon toga, preporuča se leći barem pola sata. Kada prvi put pokušate zatrudnjeti je 12-15%, u budućnosti malo se povećava. Oko 87% žena zatrudne za tri ciklusa, au četvrtom ciklusu šanse su smanjene na 6%. Budući da se umjetna oplodnja ne preporuča koristiti više od 4 puta. Ako trudnoća nije došla, koristite druge načine oplodnje.

IVF fertilizacijske metode

In vitro oplodnja je najčešća i učinkovita metoda korekcije neplodnosti. Koristi se više od četrdeset godina i dovodi do trudnoće u trećini slučajeva, a neke klinike daju čak 50% rezultata. Takve metode oplodnje prikazane su u sljedećim situacijama:

 • Ometanje jajovoda
 • Niska kvaliteta sperme kod muškaraca
 • Neobjašnjivi uzroci neplodnosti
 • Visoka vjerojatnost nasljednih bolesti
 • Nepoštivanje drugih metoda oplodnje

IVF se sastoji od nekoliko faza. Ali prije primjene bilo koje metode oplodnje, par mora temeljito ispitati. U identificiranju određenih patologija, infektivnih bolesti, propisana je terapija. Tek nakon završetka možete ići izravno u IVF.

Prva faza je stimulacija jajnika. Provodi se prema kratkom ili dugom protokolu. Kratkom uporabom upotrebljavaju se samo lijekovi s analognim folikulima koji stimuliraju hormon. Počnite stimulaciju 2-3 dana ciklusa. S dugim protokolom, oni najprije blokiraju proizvodnju vlastitih hormona u hipofiza. To vam omogućuje bolju kontrolu procesa daljnje stimulacije. Započnite uzimati lijekove 21. dan ciklusa i nastavite do sljedećih 2-3 dana sljedećeg razdoblja. Zatim prijeđite na stimulaciju jajnika. Nakon izlaganja drogama dozrijeva se od jedne do 7-8 jaja.

Druga faza - uklanjanje jaja. To se izvodi transvaginalnim punktom jajnika. Rezultirajuće stanice mogu biti podvrgnute genetskoj analizi, ako postoji velika vjerojatnost nasljednih patologija.

U trećoj fazi metode oplodnje su različite. Jednostavno možete dodati pročišćenu spermu u okoliš s jajima, gnojidba je gotovo jednaka kao u prirodnim uvjetima. Postoji naprednija tehnika u kojoj se spermijska stanica umjetno uvodi u žensku reproduktivnu ćeliju. Oplođeno jaje se stavlja u podlogu za uzgoj embrija, a zatim se inkubira u termostatu 2-5 dana.

Četvrta faza je prijenos zametaka u maternicu. Nosite je 2-5 dana nakon sakupljanja jaja. Metode oplodnje ne utječu previše na uvjete presađivanja, broj primljenih jaja i zametaka, broj prethodnih pokušaja IVF-a, dob i zdravstveno stanje žene te spremnost endometrija na zametak. Prijenos se obavlja u operacijskoj dvorani, pacijent se nalazi u ginekološkoj stolici, anestezija nije učinjena, sedativna i antispazmodični lijekovi se mogu koristiti. Embriji se uvode u maternicu pomoću specijalnog plastičnog katetera. Cijeli postupak traje ne više od 7-10 minuta. Nakon toga, lijekovi progesterona propisani su za održavanje implantacije i naknadne trudnoće.

Posljednja faza - kontrola trudnoće. Bilo da su metode oplodnje bile uspješne, može se reći samo 14 dana nakon prijenosa embrija. Otprilike 5-7 dana liječnik vam može savjetovati da prođete analizu progesterona. Ali njegova razina ne govori o uspjehu postupka, niti o njegovu neuspjehu. Istraživanje je provedeno radi ispravljanja hormonske terapije. U drugom tjednu, pacijent je testiran na HCG, samo promjena u njegovoj razini može reći je li došlo do trudnoće ili ne. Ako je potrebno, napravite ultrazvuk, ali će studija biti otkrivena 20-21 dana nakon prijenosa embrija.

Pomoćne metode oplodnje ICSI

Metode oplodnje ICSI koriste se za mušku neplodnost. Indikacije mogu biti niskokvalitetni ejakulati, do potpune odsutnosti sperme u njemu, vazektomije, kongenitalne patologije spermatozoida, problema s erekcijom i ejakulacijom, visoki rizik od nasljednih patologija. Metode oplodnje ICSI-a omogućuju muškarcu da postane otac čak i kad uspije dobiti pojedinačne sperme s niskom mobilnošću. Često se nalaze samo u tkivu testisa. Koncepcija pomoću ICSI-ja događa se u približno 30-80% slučajeva. Ove metode oplodnje ne utječu na učestalost implantacije zametaka u maternicu i početak punog trudnoće.

Bit ICSI je da se sperma injektira izravno u citoplazmu jaja. Učinite to posebnom mikroskopskom iglom pod mikroskopom. Prethodno obavlja odabir prikladnih za gnojidbu sperme. Ako je potrebno, možete provesti svoju genetsku analizu kako biste isključili nasljednu patologiju. Ako postoji veća vjerojatnost genetske bolesti povezane s seksom, možete odabrati stanice s X ili Y kromosomima. U drugim situacijama nije dopušteno koristiti metode oplodnje za planiranje spola djeteta. Nakon začeća, uzgoj i presađivanje embrija je točno onakav kakav je uobičajen IVF. Možete napraviti IVF, IVF s ICSI, umjetno osjemenjivanje u klinici "Centar IVF" Volgograd.

Metode oplodnje EIFT i GIFT

Takve metode oplodnje poput GIFT-a i EIFT-a rijetko se koriste sada, iako su prije 15 godina mogli natjecati s IVF-om. Njihova učinkovitost je nešto niža nego kod IVF-a, ali nije mnogo manja od 25-29%. Indikacije za primjenu metoda su neplodnost nepoznate etiologije, patologija cerviksa i sluznice cerviksa, endometrioza cijevi, prisutnost antitijela na mušku spermu u žena, neuspješni pokušaji intrauterine umjetne oplodnje. Možete koristiti ove metode gnojidbe i muški faktor neplodnosti, ali u takvoj situaciji bi bilo učinkovitije EIFT, a ne GIFT.

Metode oplodnje GIFT-a i ZIFT-a mogu se primijeniti samo s jednom, a po mogućnosti s dvije prohodne cijevi. Bit GIFT-a je da se stanica jajnih stanica pomiješana s posebno tretiranom spermom prenosi u jajovodnu cijev. Koncepcija se već događa u cijevi, kao iu prirodnim uvjetima. Provedite prijenos laparaskopii, pod općom anestezijom. Na prednjoj stijenki trbuha izrađuju se pukotine, zatim se umetne laparoskop, prihvati se kraj jajovode i u njega se umetne jedna jaja pomoću katetera. Pratite početak trudnoće tri tjedna nakon postupka.

EIFT i IVF vrlo su slične metode oplodnje. Za razliku od GIFT-a, koncepcija tijekom FETT-a događa se izvan ženskog tijela. Zametak se prenosi prvoga dana, ne u šupljinu maternice, već u jajovod. Metoda prijenosa je ista kao kod HIPT transabdominalne laparoskopije. Ranije su se pokušali prenijeti zigote u cijev kroz cervikalni kanal i uterus. Ali vjerojatnost trudnoće u isto vrijeme je smanjena.

Metode oplodnje GIFT-a i EIFT-a sada su stvar prošlosti, unatoč njihovoj učinkovitosti. Vrlo malo reproduktivnih klinika pruža ovu uslugu. Ova situacija je povezana s činjenicom da metode osiguravaju invazivni postupak koji povećava rizik od komplikacija. Za razliku od IVF-a, vrlo je malo znanstvenih dostignuća u tijeku kako bi se poboljšao GIFT i EIFT. Stoga, tijekom vremena, njihova učinkovitost, u usporedbi s klasičnim IVF-om, može biti znatno smanjena, što će ove metode gnojidbe učiniti još manje popularnima.

Kako je umjetno osjemenjivanje?

Posljednjih godina, nažalost, došlo je do povećanja postotka žena koje prirodno ne mogu zatrudnjeti. Razlog tome je pogoršanje situacije u okolišu, razne upale ženskih genitalija i mnogi drugi čimbenici. Sindikat muškaraca i žena smatra se neplodnim u slučaju kada su partneri seksualno aktivni bez upotrebe kontracepcijskih sredstava za 1-2 godine, ali dugo očekivana trudnoća nikad ne dolazi. Ovaj problem dijagnosticira se oko svakog peti bračnog para. U takvim situacijama dolazi do spašavanja metode umjetne oplodnje ženskog jajašca.

Metode umjetne oplodnje

U suvremenoj medicini danas postoji nekoliko metoda umjetne oplodnje, koje se već dugi niz godina uspješno koriste. Svaki par koji je odlučio da se pridržava jedne od metoda umjetne oplodnje, trebate znati kako se radi umjetna oplodnja i što očekivati ​​tijekom ovog postupka. U ovom ćemo članku pokušati odgovoriti na najzanimljivija pitanja o takvoj teškoj temi. Danas možete postati punopravna obitelj, zamišljati i roditi zdravo dijete pomoću metoda kao što su:

 • In vitro oplodnja (IVF) - spajanje muških i ženskih stanica obavlja se u laboratoriju u sterilnoj cijevi, nakon čega se embrij razvija u područje maternice neplodne žene.
 • Intracitoplazmatska injekcija spermija u jajnu stanicu (ICSI) - metoda ovog postupka je gotovo identična onoj prethodnoj, ali u slučaju ICSI gnojidbe nastaje uporaba pročišćenih, pripremljenih muških spermija (pacijentov supružnik ili donor).
 • Umjetna oplodnja (AI) - ova vrsta umjetne oplodnje se pribjegava kada su kod muškaraca identificirani problemi reproduktivne sfere (nedovoljna aktivnost spermatozoida, odstupanja u radu seksualnih funkcija, prisutnost drugih bolesti).
 • Donacija muškog genetskog materijala.
 • Začeće uz korištenje profesionalca za jaja ili pojedinačnog donatora.

Važno je! Ako već godinama neuspješno pokušavate postati roditelji i već ste koristili sva dostupna sredstva za koncepciju, ne biste trebali očajavati - svaki par ima priliku da se služi službama zamjenske majke. Međutim, ako ne možete ili ne želite koristiti ovu metodu, uvijek možete usvojiti bebu koja je ostala bez roditelja.

Razumijemo sakrament koncepcije

Sama gnojiva je početna faza rađanja novog života. Njegov početak smatra se trenutkom povezivanja ženskih i muških spolnih stanica. Od ove sekunde spol djeteta već je slučajno unaprijed određen. Znamo da u spermi i jajnoj stanici ima 23 kromosoma, od kojih je jedan odgovoran za spol budućeg djeteta. Kada se pronađe stanica jaja s muškom spermom s X kromosomom, par se rodio djevojkom, ako se s Y kromosomom uskoro čestitamo na rođenju dječaka.

U pravilu, u 12-14 dana nakon početka menstruacije, gotovo svaki član slabijeg spola počinje ovulirati - oslobađanje jaja iz folikula koja je spremna za oplodnju. Kroz fallopijske cijevi postupno se kreće u dubine, gdje će neko vrijeme nestati od čekanja na sastanak s spermatozoidom. Stanica jaja sposobna je začiniti otprilike 24 sata nakon što napusti folikul. Tisuće spermija idu uz sjemenu tekućinu u žensku vaginu i počinju svoj dug i težak put.

Potrebno je 3-4 sata da sperma prođe ovu kratku udaljenost. Na njihovom putu postoje mnoge prepreke, a većina njih umire. Samo najkvalitetniji i mobilniji od njih postižu željeni cilj. Kako bi se došlo do koncepcije, potrebno je oko 10 milijuna muških stanica, ali samo će jedna od njih biti spojena s jajnim stanicama koje će moći prodrijeti kroz gustu zaštitnu membranu. Trenutak njihova spajanja smatra se trenom oplodnje.

Dvije spojene ćelije na kraju se pretvaraju u zigote, a potom u embrij - prototip budućeg malog čovjeka. Trudnoća se događa kada oplođeno jaje stiže do maternice i pričvršćuje se na unutarnju podlogu maternice - endometrija. To se događa oko 7-10 dana. Nakon toga počinje proizvoditi poseban hormon odgovoran za trudnoću (hCG) u ženskom tijelu, što vam omogućuje dijagnosticiranje nove trudnoće kod kuće - samo trebate kupiti poseban test iz ljekarne. Nakon devet mjeseci, rođen je novi muškarac.

Umjetna koncepcija i njegove vrste

Ako je nekoj ženi ili njenom partneru dijagnosticirana neplodnost, tada se u tom slučaju primjenjuje postupak umjetne oplodnje. Ali ne treba se bojati riječi "umjetno", budući da se tako stvorene bebe apsolutno ne razlikuju od djece koja su rođena prirodno.

Najpristupačnija i jednostavna metoda umjetne oplodnje smatra se umjetnim osjemenjivanjem. Tijekom ove manipulacije, muška sperma se izravno stavlja u šupljinu maternice pomoću posebnog katetera, gdje spermatozoidi samostalno nalaze jajašku stanicu i spajaju se s njom. Naravno, sperma se unaprijed čisti i priprema, samo se odabire najkvalitetnija i pokretljiva sperma.

Uoči manipulacije, par mora proći puni pregled tijela, proći potrebne testove. Žena je testirana na jajovodima za prohodnost, čovjek uzima analizu sjemena i oba partnera poduzimaju testove za prisutnost genitalnih infekcija. Često, ako je potrebno, ovulacija kod žena stimulirana je uz pomoć posebnih hormonskih injekcija.

Ova vrsta umjetne oplodnje se koristi u slučajevima gdje:

 • žena ne ovulira;
 • jajovodne cijevi neprohodne ili potpuno odsutne;
 • žena tijekom grčenja doživi grčeve i kontrakcije mišića;
 • žensko tijelo proizvodi anti-spermijska tijela koja oduzimaju vitalne stanice spermija;
 • muškarcu se dijagnosticira impotencija ili drugi poremećaji u seksualnoj sferi;
 • faktor dobi;
 • žena ima bolest endometrioze ili drugih bolesti na genitalnom području;
 • analiza sperme ima nezadovoljavajuće rezultate.

U primarnoj neplodnosti (neplodnost 1 stupanj) parovi preferiraju ovu metodu umjetne oplodnje.

Važno je! Učinkovitost ove vrste umjetne oplodnje iznosi oko 25%. Međutim, stupanj djelotvornosti određen je i nizom čimbenika: starosti partnera, stupnja i trajanja neplodnosti, kvalitete ejakulacije i nekih drugih.

In vitro oplodnja (IVF) je skuplji, kompliciraniji i dugotrajniji postupak. Ona se pribjegava situacijama u kojima postoji mnogo pokušaja neuspješnog začeća na prirodan i umjetan način, ali se dugo očekivana trudnoća nikad nije dogodila. Par zajedno mora proći niz testova, ženi se daje ultrazvučnu dijagnozu, jajovodne cijevi se provjeravaju za prohodnost, a muškarac uzima spermogram. Nakon duge pripremne faze, idite izravno u proces umjetne koncepcije.

Muška biomaterijala se prerađuje i čisti, nakon čega se u inkubatoru stavi u povoljan hranjivi medij. U sterilnoj cijevi, najaktivnija i najkvalitetnija spermatozoida se miješaju sa ženskim stanicama. Oko dana kasnije možemo utvrditi je li došlo do oplodnje. Nakon 2-3 dana, embrij razvija se u uterus neplodnog pacijenta za daljnji razvoj.

U postupku IVF-a, nekoliko embrija obično se stavlja u uterus odjednom, kako bi se povećala učinkovitost postupka. Ako želite, par može zamrznuti preostale zametke kako ne bi prošao kroz sve prethodne faze IVF-a. Mogućnost trudnoće pri korištenju ove metode je približno 20-30%.

Itoplazmatska injekcija sperme (ICSI) se obično koristi u slučajevima muške neplodnosti. U većini slučajeva, uzrok je nedovoljna pokretljivost spermija, ili njihova potpuna odsutnost u ejakulatu. Postupak je prilično jednostavan - odabrana sperma dobiva se izravno u jaje pomoću vrlo tanke igle. To se ne događa u ženskom tijelu, već u laboratoriju pomoću prethodno dobivenog i prerađenog jajašca. Tijek manipulacije kontrolira se mikroskopom.

Za ICSI se pripremaju kao i za IVF. Jedina je razlika u tome što IVF spermić ima priliku samostalno doći do jaja, a ICSI-ju ovaj zadatak poduzima iskusni stručnjak. Mogućnost trudnoće pomoću ove metode umjetne oplodnje je oko 30%. Da bi bili precizniji i da se odnose na statistiku, vjerojatnost ovisi io dobi žene:

 • prilika za trudnoću s IVF-om kod žena mlađih od 35 godina iznosi oko 40%;
 • između 35 i 37 godina - 30%;
 • u dobi od 38-40 godina - 20%;
 • žene starije od 40 godina dobile su oko 10%, a kod 45 godina - oko 1%.
Alternativne metode koncepcije

Valja napomenuti da u teškim slučajevima, za parove bez djece, postoje i načini da postanete sretni roditelji:

 • koristeći usluge surogat majke (vaše nerođeno dijete nosi i rodi drugu ženu);
 • in vitro oplodnja pomoću donor biomaterijala;
 • korištenje zamrznutih zametaka;
 • usvajanje djeteta bez pravih roditelja.
Znatiželjne činjenice

Postoji mišljenje da se djeca, zamišljena umjetnim sredstvima, više puta aktivno razvijaju od svojih vršnjaka, ali istodobno su osjetljivija na razne bolesti. Međutim, to su samo pretpostavke, i zapravo djeca iz "ispitne cijevi" apsolutno se ne razlikuju od djece koja su prirodno začeta. Možda se takva mišljenja zasnivaju na činjenici da je dijete zamišljeno uz pomoć IVF-a rođeno od roditelja srednjih godina, tako da je još poželjnije, dugo očekivano i voljeno. Nadalje, sposobnost provođenja ovog postupka uglavnom je dostupna ljudima čija financijska komponenta je dovoljno pouzdana i stabilna, a takvi će roditelji u budućnosti moći dati potomstvu pristojno obrazovanje i izvrsne životne uvjete.

Teškoće izbora

U ogromnoj većini slučajeva, gotovo bilo koji oblik ženske i muške neplodnosti može se uspješno izliječiti, a supružnici uspiju doživjeti radost djeteta. Međutim, ponekad se događa da je utvrđen uzrok neplodnosti, ali nije moguće ukloniti ili uz pomoć droga ili na operativan način.

Koja je metoda umjetne oplodnje? Ovo pitanje nema definitivan odgovor. Svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Na primjer, postupak umjetne oplodnje financijski je dostupan gotovo svima i jednostavan je za izvođenje. Ali ne možete jamčiti za svoju vrlo visoku učinkovitost. Dok je in vitro oplodnja vrlo skupo, a njegova primjena može potrajati više od godinu dana, ali vjerojatnost dobivanja željenog rezultata je prilično visoka.

Tehnike umjetne oplodnje dolaze pomoći parovima s sličnim poteškoćama, a uspješno ih je proveo dr. Lazarev Alexander Pavlovich, kandidat medicinskih znanosti, autor više od 30 znanstvenih radova na području različitih oblika neplodnosti. Sjeti se da su svi parovi bez izuzetka koji su uspjeli zatrudnjeti i roditi dugo očekivanu bebu, uz pomoć suvremenih postignuća u području reprodukcije doživljavaju veliku roditeljsku sreću. Što se može reći o neplodnim muškarcima i ženama koji još sumnjaju i još nisu uspjeli donijeti ovu odluku. Međutim, valja imati na umu da je nakon trideset godina ženama mnogo teže postati majka, čak i uz pomoć umjetne oplodnje. Izmjerite prednosti i nedostatke, napravite pravu odluku i doživite radost djeteta!