Uklanjanje mehaničke ventilacije

Rođenja

Uklanjanje iz ventilatora je razdoblje kada se ventilacijska podrška postupno zaustavlja, pa pacijent počinje pružati sve više i više vlastitog disanja. U većini slučajeva ovo je teško probno razdoblje, kada je važno utvrditi da li su procesi koji stoje pod dišnim poremećajem pod kontrolom ili su već eliminirani. Mehanizacijsku ventilaciju može se početi uklanjati samo ako je usklađivanje blizu normalnom, nema znakova zatajenja srca (što se očituje minimalnom potrebom za inotropima, pa čak i nedostatkom potrebe za njihovom upotrebom) i sepsi, ako je pacijent imao ", ide za pad. " U svim tim uvjetima, frakcija s shunt postaje zanemariva i PO2 može se brzo smanjiti.

U nekim slučajevima, nema potrebe za postupnim uklanjanjem iz ventilatora, na primjer, tijekom kratkotrajne ventilacije nakon operacije, kada se ventilator provodi tek dok se ne prestane anestetik.

Opisani su brojni parametri koji pomažu u procjeni respiratornih rezervi pacijenata i sukladno tome kriteriji za uspješnu ekstubaciju. Negativna inspirativna sila jednostavan je pokazatelj maksimalnog negativnog tlaka kojeg pacijent može stvoriti u slučaju naglog začepljenja dišnog trakta tijekom inspiracije. Ovaj se pokazatelj može odrediti kod djece u bilo kojoj dobi, uključujući novorođenčad, ali u mlađoj dobnoj skupini tumačenje podataka ponekad je teško. Dopuštene vrijednosti negativne sile disanja - 30 mm Hg. Čl. ili više za sve uzraste.

Uz dugotrajnu ventilaciju, uklanjanje mehaničke ventilacije može biti ozbiljan problem. Uspješna odluka CE-a je moguća samo u slučaju kada je stanje prehrane pacijenta dovoljno stabilno, a "odbičnost" iz aparata se polako vrši. Jedna od metoda za uklanjanje iz mehaničke ventilacije uključuje kratka razdoblja prijelaza na minimalne parametre ventilacije, u početku za nekoliko minuta svakih sat ili dva. Ova se razdoblja postupno (tijekom nekoliko dana) produljuju sve dok pacijent nije dovoljno ojačao respiratorne mišiće i time stekao stabilne rezerve za spontano disanje. Neki novi obožavatelji volumena nude metodu pod nazivom podizanje pritiska, u kojoj se održava određeni pritisak na nadahnuće čim pacijent prestane disati neovisno. Razina podrške u ovom slučaju može se postupno smanjivati ​​u procesu odvajanja od ventilacije. Značajna prednost metode održavanja tlaka je omogućiti da sustav pacijent-ventilator ostane sinkroni, s jedne strane, da podržava svaki dah, as druge, istodobno odvlači pacijenta od aparata.

Nakon ekstubacije, pažljiva pozornost treba posvetiti pažljivom zračenju dišnih putova kako bi se spriječilo nakupljanje sekreta i pojava atelektaze. Laringealni edem, ponekad opažen neposredno nakon ekstubacije, može dovesti do naglašenog stridora. U takvim slučajevima, adrenalin je često učinkovit u aerosolu. Ponekad se edem može ublažiti parenteralnom primjenom prije ekstubiranja steroida (deksametazon 1 mg / kg svakih 6 sati).

Preranog dojenčeta u bolnici: reanimacija, skrb za djetetu

Prerano rođenje je rizik za majku i dijete. Nije važno kako su se dogodili - prirodno ili umjetno.

U ovom trenutku medicina je postigla takve visine koje mogu spasiti život djeteta rođenog od 500 g. Sada čak i ove bebe imaju sve šanse za preživljavanje. U našem članku saznajemo detalje i značajke njege novorođenčadi ispred vremena.

Boravak novorođenčeta u jedinici intenzivne njege

Kada se rodi tako maleno dijete, neke funkcije nemaju vremena za oblikovanje. Takve bebe trebaju posebnu njegu. Prva faza njege započinje s početkom u dvorani:

 • Nakon što se dijete rodi, omotane su u tople sterilne pelene i osušene.
 • Nakon rezanja pupkovine izvode se manipulacije, kao i revitalizacija. Sve je to učinjeno na grijanom stolu.

Mehanička ventilacija

Liječnici, s obzirom na stupanj prijevremenosti i blagostanja djeteta, mogu slijediti ovu taktiku:

 1. Umjereni stupanj prijevremenosti i spontano disanje (ponekad s maskom kisika ili nosnim kanelima) ne zahtijeva umjetnu ventilaciju pluća.
 2. Duboki stupanj gotovo uvijek zahtijeva umetanje u traheju cijevi za intubaciju. Kroz njega je povezan s uređajem.

Bit mehaničke ventilacije je da disanje odvija za dijete: postavlja se učestalost pokretanja dišnih puteva u minuti, pritisak u stazama disanja i dubina udisaja.

Suvremeni ventilatori imaju okidanje ventilacije koja uči dijete da diše. Uz pomoć posebnog ugrađenog senzora, pokušaj da se udahne, hardversko disanje usklađeno je s djetetovim dahom.

S ventilatorom bez okidača, ventilacija se javlja prema tlaku: ako su pluća djeteta zapečaćena, dolazi do manje opsega. Moguće je postaviti konstantan pozitivni pritisak.

Postoji još jedna vrsta mehaničke ventilacije - neinvazivna. Upotrebljava se kada dijete može disati vlastito, ali mu je to teško. Mješavina kisika i zraka isporučuje se kroz masku, a pozitivni tlak ne dopušta skupljanje pluća.

Koliko beba može biti na ventilatoru?

Nakon što dijete može disati, on je isključen iz aparata. S obzirom na duljinu boravka na ventilatoru - sve pojedinačno. Neke bebe provode dva tjedna na ventilatoru, a tri dana su dovoljne za nekoga. Sve ovisi o spremnosti pluća, stupnju prijevremenosti i mnogim drugim čimbenicima. Indikatori mehaničke ventilacije su:

 • konvulzije;
 • oticanje mozga;
 • respiratorni uhićenje, šok nakon poroda;
 • respiratorni neuspjeh (sindrom udara).

Osim toga, takav medicinski događaj je dodijeljen sa smanjenim sadržajem kisika u krvi ili njegovim viškom.

Svrha ovog postupka može:

 • smanjiti opterećenje na dišnom sustavu;
 • minimiziraju respiratorne traume;
 • održavanje pluća punjenje na dostatnoj razini.

Ostale mjere oživljavanja

U prvoj fazi reanimacije novorođenčeta primjenjuje se načelo "korak po korak". Prije svega, liječnik vraća slobodan dišni put i potiče disanje. Trajanje tih akcija iznosi 20-25 sekundi.

Taktike liječnika u drugoj fazi reanimacije ovise o stanju djeteta nakon primarne reanimacije. Ako nema disanja, dobro srce, slijedi gore opisani ventilator.

U trećoj fazi, srčana aktivnost i hemodinamika se obnavljaju i održavaju. Ventilator se nastavlja i izvodi se vanjska masaža srca.

Obnova se ukida ako su svi parametri obnovljeni. Ako nakon 20 minuta od rođenja, na pozadini opisane terapije, dijete ne promatra obnovu srčane aktivnosti, tada se ne izvodi reanimacija.

Optimalna temperatura zraka u odjelu

Temperatura zraka u odjelu ne smije biti ispod 25 °, jer dijete još nije prilagođeno normalnim uvjetima. Optimalna temperatura za dijete održava se u inkubatoru - tamo je mnogo veća.

Faze u inkubatoru

Glavni problem preuranjenih beba je termoregulacija. Dijete može lako pregrijati, kao i prekomjernu hranu. Iz tog razloga, postavlja se u čajnik koji održava željenu temperaturu.

S dubokim stupnjem prijevremenosti i malom težinom beba se stavlja u zatvoreni tip inkubatora, a nakon poboljšanja, u otvorenom stanju. U prvim danima nakon rođenja djeteta nemojte izaći iz aparata, njegu se obavlja iznutra. Da bi se izbjegla stagnacija, deformacije glave djeteta trebaju se okretati svakih dva do tri sata. Puls, respirator i temperatura novorođenčeta fiksiraju posebni senzori.

Neka djeca priključuju kapaljke na glavu, jer vene na ruku nisu vidljive.

U inkubatoru je temperatura slična onoj u želucu - 31-37 °. Visoka vlažnost je osobito važno.

Njega uključuje dvije faze:

 1. u bolnici;
 2. u specijaliziranom odjelu pretjecanja.

Uz malu tjelesnu masu (do jednog i pol kilograma) i komplikacija, dijete se prenosi u dječju bolnicu u 10-11 dana. S većom težinom - 7-8 dana.

Ako je prijevoz nužan, djetetu se prevozi kola hitne pomoći s liječnicima kako bi pružila pomoć djetetu.

Prva faza bit će intenzivna terapija, pregled. Po potrebi, oživljavanje. Zatim će dijete biti propisano odgovarajućim liječenjem i osigurati uvjete za dobivanje težine.

Majke koje su dobile dozvolu za posjećivanje djece i hraniti ih trebaju slijediti sljedeća pravila:

 • nosite kapu za kosu i masku;
 • biti u odjelu u čistom ogrtaču;
 • operite dojke sapunom i vodom prije hranjenja i dekantiranja;
 • Držite ruke čistima.

Preuranjeno bebe koje nemaju refleks sisanja jedu kroz cijev. Fleksibilna cijev umetnuta je kroz usta u trbuh, koja uvodi male dijelove mlijeka, glukoze i hranjivih otopina.

Ako nema ograničenja, beba će izraziti majčino mlijeko, jer to je neophodno za ništa. Nakon stabilizacije djetetova stanja, liječnici dopuštaju korištenje metode "klokan", koji se temelji na kontaktu tijela majke i djeteta.

Prva je metoda primijenjena u Kolumbiji, u 80-ima. Bilo je vrlo malo inkubatora, a liječnici su odlučili prenijeti bebe svojoj majci.

Metoda "klokan" je kako slijedi: dijete je smješteno između majčinih grudi i na taj način osigurano odjeće ili nešto drugo. Istraživanja su pokazala da su prerane bebe, koje su se rehabilitirale na ovaj način, razvile i stekle brže od onih koji su bili u inkubatoru.

U prvoj fazi obavlja se blisko promatranje, registracija i praćenje izvedbe djeteta:

 • krvni tlak;
 • kontrakcije srca;
 • zasićenje kisikom u krvi.

Također, ako je potrebno, obavite liječenje djeteta lijekovima, ovisno o bolesti:

 • poboljšanje aktivnosti mozga;
 • žutica;
 • konvulzije;
 • dilatacija krvnih žila itd.

Druga faza više je usmjerena na oporavak djeteta i primjenu različitih tehnika.

Značajke Njega njege

Njega skrbi započinje prvim sekundama djetetovog života. Počinje omotavanjem u toploj pelene. Nakon postavljanja djeteta u zahod, medicinske sestre se skupe, prate opće stanje, hrane (ako majka nije dopuštena). Mame uzimaju izraženo mlijeko, zasiti ga vitaminima, mineralima, proteinima.

Ako mlijeko nije dostupan, mliječne su formule pripremljene za male težine bebe. Za djecu s blagim refleksom usisavanja, hranjenje se provodi s štrcaljkom.

Liječnički savjet roditeljima

Liječnici su uvijek spremni kontaktirati roditelje preranih beba, jer je podrška majke i oca za mrvice vrlo važna.

Ako je stanje djeteta stabilno, liječnicima će biti dopušteno aktivno sudjelovati u hranjenju, razgovarati o vrsti hranjenja, koja je vrsta prikladna, ovisno o stanju djeteta i sposobnostima majke. Sve stavke koje ulaze u inkubator (boce, bradavice itd.) Moraju biti sterilne. Ovo će još jednom podsjetiti liječnika.

Odjel s preuranjenim bebama ima svoj raspored, s kojim će liječnik obavijestiti roditelje. Ako je posjet dopušten, pokušajte ostati blizu bebe što je dulje moguće. Jednako je važan način na koji majka provodi vrijeme oko douvea s djetetom. Istraživanja pokazuju da ako majka razgovara s djetetom, pjeva mu pjesme, čita knjige, tada se opće stanje popravlja i dijete se brzo oporavlja.

Metoda "kenguru" opisana gore je također uključena u preporuke liječnika, budući da je fizički kontakt s majkom prirodna potreba. Ako vam liječnik dopušta da dijete dijete, svakako to učinite, dodirnite je - dijete osjeća sve.

Svi liječnici razumiju želju majke da se otpusti što je prije moguće, ali novorođenčad bi trebala biti spremna za to. Čim dijete održava tjelesnu temperaturu, kako bi stalno zadobio težinu, bit će ispražnjen. Tijekom vremena u bolnici u skrbi, trebate pripremiti svoj dom i obitelj za dolazak djeteta, kako biste upoznali informacije o skrbi.

zaključak

Dakle, majke čije je dijete rođeno ispred vremena, nakon izbijanja, uvijek morate uspostaviti bliski kontakt s lokalnim liječnikom i medicinskom sestrom. U početku će biti puno pitanja, a kvalificirani odgovori pomoći će majci da se potpuno brine za dijete.

Učinci novorođenčeta

Rođen sam 36 tjedana, dječak - Maxim, s težinom od 2700 i 48 cm.. Vrste su bile divne, rađale su vrlo lako, ali sve nije bilo lijepo kao što se činilo.

Dobar dan, tražim pomoć od stručnjaka i svakoga tko je naišao na sličan problem. Sin je rođen u 35.5 tjedana u zatvaranju. Akutna hipoksija. Upala pluća. Ručke se kreću samo u rukama (djelomična pareza). Nakon 3 tjedna na mehaničkoj ventilaciji u oživljavanju, novorođenčad je bila ektubirovalna. Dijete je sam odahnulo 11 dana. Ali zadnjih 3 dana dah se počeo pogoršavati. Na kraju studije rendgenskih snimaka otkrivena je desna obnova dijafragme. Zatim se ponovno prenesu na ventilator. Do sada (dijete je gotovo 2 mjeseca) na ventilatoru, dijafragma ne izlazi, je visoka, pneumonija je produljena.

Informacije za razmišljanje žena Radim kao primalja. Ostavljam za rođenje po ugovoru u nekoliko rodilišta u Moskvi. Prije toga, bio sam u drugim rodilištima kao pratitelj pa imam prave ideje o tome kako se rođenje sada odvija u Moskvi. Ono što se radi s novorođenčadi neposredno nakon rođenja teško je nazvati mučenje. Neću detaljno opisati sve elemente ovog nasilja, to je dobro napisao Frederick Leboy u knjizi "Za rođenje bez nasilja", ali želim se boriti na dva najokrutnija, na.

Uzrok cerebralne paralize i drugih ozljeda CNS-a u indukciji i poticanju rada Indukcija i poticanje rada predstavljaju prijetnju oštećenju središnjeg živčanog sustava novorođenog djeteta Nikolsky AV, dr.sc., neurolog "Fetus kao pacijent" (Motto Svjetskog kongresa perinologije, Amsterdam, 1998) U 21. stoljeću, opstetričari u našoj zemlji ušli su bez opće prihvaćene, znanstveno dokazane teorije generičkog procesa (1 *, str.3). Je li moguće rađati bez znanja zašto i zbog kojih se procesa u tijelu trudnice i fetusa pojavljuju? U 20. stoljeću do 50-ih godina u inozemstvu i prije početka 60-ih godina opstetričara u našoj zemlji.

Dobro došli! U porođaju su pretrpjeli tešku asfiksiju + intrauternu upalu pluća. Dijete je punopravno, rođeno je plavkasto, nije odmah vrištalo. Na ventilatoru 5 dana, općenito, u jedinici intenzivne njege 10 dana, zatim su prebačeni u moj odjel za još 10 dana. Uzeo je grudi za 2 tjedna. Refleksije novorođenčadi su se pojavile sa mnom u odjelu, neurolog je bio vrlo zadovoljan s nama. U dobi od 4,5 mjeseci. na preporuku neurologa, učinjena je MRI mozga i svijet se srušio. Zaključak: MRI višestrukih žarišta promjena cistični-glioza u rasponu od 10 do 17 mm u subkortikalnim konveksnim.

Rođen sam 36 tjedana, dječak - Maxim, s težinom od 2700 i 48 cm.. Vrste su bile divne, rađale su vrlo lako, ali sve nije bilo lijepo kao što se činilo.

I tako započnimo s činjenicom da kratko opisujem moj prvi porod. Bilo je to 2011. godine. Trudnoća je prošla dobro, ne računajući toksičnost i edem prije porođaja. Razmjena je potpisala moj 7. odjel za r / d + postpartum servis. Ali! Imali su hitan slučaj tjedan dana prije rođenja: pronašli su stafilokok u novorođenčadi i hitno su bili zatvoreni za pranje! Tada je došlo do takvog skandala, glavni liječnik je pušten. Kad sam počeo trudnoću kod kuće, osim što sam trebao roditi u mom mjestu prebivališta u 25 MSC.

Za početak, trudnoća mi je i dalje bila težak, s toksikozom u ranoj fazi, ali sasvim normalno, bez komplikacija, bilo je istina da je bilo 2 štednje, jedan za razdoblje od 5-6 tjedana, drugi za 9-10 tjedana, u kojem Nije mi to bilo potrebno, čini mi se, samo da netko nije želio raditi i bio sam previše paničan za svaku vrlo malu bol u donjem trbuhu. Sve je čekalo da se dogodi najvažniji i sretniji događaj u mom životu. I tako.

Preporučujem čitanje. Istina fiziologija porođaja M. Golovach Ne znajući istinsku fiziologiju porođaja, ne može se aktivno intervenirati u procesu rada jer može oštetiti sam proces poroda i, najvažnije, oštetiti zdravlje novorođenčeta. Ozbiljno poznanstvo i raspravljanje od strane opstetara naše zemlje o hemodinamičkom biomehanizmu rada, otvoreni i dokazani od strane domaćih znanstvenika, trebalo bi radikalno promijeniti pristup porođaju. Zabranjen je programirani rad, aktivno upravljanje radom s indukcijom i stimulacijom - lijekovi (oksitocin, prostaglandini, antiprogestogeni) i manipulacije (osmotski i mehanički dilatatori). Zabranjeno.

O DOBIVANJU PITANJA I ODGOVORNOSTI ZA RODITELJE OČITELJA Autor: V. V. Osit Zlatni standard svakog roditelja koji misli da je trebao biti zakon: konzultirajte liječnike samo kada je to potrebno. Zdravo dijete u klinici nema ništa za napraviti! "

Umjetna plućna ventilacija u novorođenčeta

Tradicionalna umjetna ventilacija pluća.

Preliminarne bilješke

Ventilacija je jedan od najvažnijih invazivnih tretmana za prerane bebe. To može spasiti živote, ali ako se koristi nepropisno, to može dovesti do komplikacija koje ugrožavaju život i kasnijeg dugotrajnog morbiditeta (BPD).

Preduvjet za razumijevanje ovog poglavlja jest poznavanje prednosti i nedostataka različitih oblika mehaničke ventilacije.

Važnije od shematskog korištenja mehaničke ventilacije je intenzivno promatranje svakog pojedinog preranog djeteta da se mehanička ventilacija prilagodi individualnim potrebama. Da biste to učinili, ponekad je potrebno da liječnik bude s Juovezom dovoljno dugo (oko 1 sat), gledajući dijete i može optimizirati ventilaciju.

Optimalna postavka ventilacije može brzo promijeniti u određenim uvjetima.

U nekim slučajevima, zbog mehaničke ventilacije ili barotrauma pluća zbog visokog tlaka vrha ili respiratornih volumena, veća su perkutana hiperkapnija ventilatora prihvatljiva tijekom mehaničke ventilacije (s povećanim rizikom od IVH u preranoj bebi!)

Visoki PIP (pozitivni nadražajni tlak), visok PEEP (pozitivni endekspiratorni tlak) i dugo vrijeme udisanja rezultiraju smanjenjem srčanog učinka.

Apsolutni preduvjet je i poznavanje funkcija respiratora i ovlaživača zraka (proučavanje uputa za uporabu je obavezno!).

Osnovni principi dječje ventilacije

Kada se ekspiracijski ventil zatvori pomoću visokog glavnog protoka, tlak u sustavu cijevi za disanje raste do podešenog PIP-a, čime se udahne.

Protjecanje daha prodire u pluća.

Na kraju inhalacije, tlak u cijevnom priključku iu alveolima je isti (ako je dovoljno vremena za nadahnuće), koji se naziva PIP. Završetak inspiracije.

Ako se ventil za otpuštanje otvori, tlak u sustavu crijeva pada na PEEP. Sada visoki intrarapulmonarni pritisak dovodi do isteka.

Izdisanje traje sve dok pritisak u alveolarnom prostoru ne padne na uspostavljeni PEEP, što je preduvjet prilično dugo vrijeme istjecanja. Glavni protok plina u sustavu crijeva za disanje instalira se u korisniku Infant-Star, Sechrist i drugim uređajima, u Stephanie automatski.

Indikacije za mehaničku ventilaciju

 • Samo opća klinička slika o tome što se događa s djetetom treba biti glavna podloga za razmatranje drugih pokazatelja mehaničke ventilacije:
 • Fio2 > 0,4 ​​s rastućim trendom.
 • Respiracijska acidoza s pH od 3 po satu, dulje od 20 s, s potrebom za maskiranjem disanja (središnje i / ili opstrukcije, i ne uklanja se upotrebom CPAP ili terapije lijekovima).
 • Općenito, prijevremeno 7.25.

PIP može biti nizak; PEEP 3-4 cm vode. Čl. (najniži rizik od barotrauma).

Izbjegavajte prekomjerne vrijednosti TO, tj. Ne> 8 ml / kg tjelesne težine (najmanji rizik dobrovoljne traume).

Oprez: Teško je minimizirati traumu pluća s visokotlačnom ventilacijom i / ili visokom koncentracijom O.2:

 • Tlak zračne struje oko 20 cm H2O u preuranjenoj bebi koja teži 0,21, dobivena analiza transcutanski plin (tcpCO2 i tcpO2) treba provjeriti najmanje 6-12 (- 24) sati s ogradom od vena ili arterije.

Odabir parametara ventilacije

Raso2 ovisi o alveolarnoj ventilaciji i, na taj način, u minuti volumena disanja, tj. na respiratornu brzinu i volumen tidalnosti:

Minutni respiratorni volumen = frekvencija x volumen disanja.

Alveolarna ventilacija = frekvencija x.

Opseg respiratorne aktivnosti: Prvenstveno ovisi o PIP minus PEEP.

 • Ako je Te prekratko (vrijeme isteka), volumen disanja se prije svega smanjuje.
 • Prsa bi trebala biti potpuno spuštena prije sljedećeg daha.
 • Oprez s Te 0,3 sek prikazuje kao pokušaj poboljšanja oksigenacije.
 • Dugo vrijeme inspiriranja = visoki MAP = visoki rizik od barotrauma.

Vrijeme izdisanja (Te):

 • Počnite od 0,7 sekunde. Skraćivanje 25 cm vode. Čl. treba, ako je potrebno, dopustiti visoke vrijednosti RasO2.
 • U djece, PEEP je prevelik, ili je vrijeme istekne.

Inhalacijska koncentracija kisika (FiO2):

 • Što je manje moguće; koliko je potrebno.
 • Fio2> 0,4 ​​toksično na alveolarne stanice. Stoga, povećanje MAP povećavajući Ti i / ili povećavajući PEEP.

Flow: Infant-Star, Babylog, stari modeli Stephanie:

 • S visokim protokom, PIP se postiže brže, zbog čega je plato duži s jednakim Ti, rizik od barotrauma je veći, ali atelektualizirana područja se otvaraju bolje (kontroverzna je alternativa povećati PEEP).
 • Veliki protok omogućuje kraći Ti.

Analgezija / opuštanje

Nema glavne relaksacije! Opuštanje mora ostati apsolutna iznimka!

Ako se dijete "bori" s respiratornim aparatom, prvo treba provjeriti postavke. Često oni ne odgovaraju potrebama djeteta. Ventilacija je često bolja sinkronizirana s visokom frekvencijom (do 80-90 / min).

Ugradnja respiratora u djetetu često zahtijeva puno strpljenja i vremena (mogu trajati 1 sat ili više). Koordinirajte postavke s djetetovim disanjem.

Ventilacija pod kontrolom pomoći u Infari-Staru (Star Sync) ili Stephanie ili SIPPV modu u Babylog 8000 olakšava usklađivanje disanja djeteta i respiratora.

Sedacija je moguća bez sinkronizacije:

 • Midazodam: 0,1-0,2 mg / kg tjelesne težine, jednostruka doza intravenozno. Opasnost: napadaji.
 • Fenobarbital: prvo 10-20 mg / kg u dvije injekcije intravenozno, zatim (3 -) - 5 mg / kg / dan. Uz neučinkovitost analgezije.

Analgezija, na primjer, morfin, ako se učinak prethodno ne postigne, 0,05-0,1 (-0,2) mg / kg intravenozno, zatim 10-15 ug / kg / sat intravenozno.

Ako se učinkovita terapija dišnog sustava ne može provesti s takvim analgetskim tretmanom, panuronium ili norkuronij 0,1 mg / kg (jednostruka doza) mogu se opustiti uz intravenozno, a zatim po potrebi 0,1 mg / kg / sat.

Pažnja: produženo opuštanje dovodi do zadržavanja tekućine i atrofije mišića dišnih puteva, nakon čega slijedi pogoršanje sukladnosti pluća.

fizioterapija

Kontroverzni, vjerojatno prikladni za upalu pluća i BPD.

Oprez: Oprez u nestabilnom djetetu, na primjer, s PDA i pneumotoraksa!

Otpuštanje od respirator

Prekomuniciranje s respiratora zahtijeva posebne vještine sestre i liječnika i ne može se shematski provoditi. Dijete mora biti pod posebno pažljivim promatranjem. Epizode cijanoze, sive kože i apneje mogu biti znakovi dječjeg nedostatka spremnosti za uklanjanje iz respiratora. Unatoč tome, ekstubacija bi se trebala dogoditi što je ranije moguće. Neka djeca se mogu nositi samostalno ili sa ždrijelnim CPAP-om znatno bolje nego s retroaktivno nepotrebnom mehaničkom ventilacijom.

 • Dijete na ventilatoru je klinički i neurološki stabilno.
 • Male količine ispuštanja tijekom endotrahealnog sanacije.
 • Ne postoji hemodinamski značajna PDA.
 • Stabilna periferija perfuzija.
 • Termonutralna ambijentalna temperatura.
 • Najblaža njegu djece. Često povoljan položaj na trbuhu!
 • Sedacija nije kontraindikacija za povlačenje.
 • Praćenje: tcpO2/ tcPCO2 - senzori, zasićenje kisikom u krvi, mjerenje pH, hematokrit. mjerenje krvnog tlaka.
 • Provjerite je li prikazan teofilin ili kofein?

Tijek akcije:

Ublažavanje parametara mehaničke ventilacije:

 • Prvo, smanjite PIP na jedva primjetne kretnje u prsima (aaktivni zvukovi disanja). U djece, 1 sat je "zlostavljanje djece" (osobito s mobilnom slušalicom 7.25 (-7.20).
 • Dijete je dobro bruseno i ostavljeno da se odmori (bakteriologija trahealnih sekreta).
 • Nakon ekstubacije, Fi02 bi trebao biti poboljšan u većini slučajeva - strog promatranje!
 • Enterička stanka 3 sata, možda i više.
 • Možda korištenje madrac za ljuljanje
 • Monitor pO2, pCO2, SPO2; barem sve dok se primijeni povećana koncentracija kisika.

Pažnja: atelektaze u gornjem desnom režnju -> fizioterapija!

CPAP ili neinvazivna ventilacija kroz nosne cijevi povećava vjerojatnost uspješne ekstubacije. Posebno je naznačeno da, nakon ekstubacije, spontano disanje nije dovoljno i / ili postoji> 2 slučaja stimulacije koja zahtijeva povremenu apneju dnevno.

Preuranjene bebe: skrb i hranjenje u prvim danima života

Prerano rođenje je uvijek rizik. Nije bitno jesu li spontano dogodili ili su bili uzrokovani umjetnim sredstvima kako bi spasili živote majke i djeteta u teškim patologijama. Srećom, danas je medicina na takvoj razini da liječnici mogu spasiti i ostaviti dijete rođeno s težinom od 500 grama.

U ovom ćemo članku govoriti o tome koje su komplikacije i problemi preranog novorođenčeta, kako se bebe njeguju i hrane u bolnici i koja je metoda klokanera.

Stupanj prijevremenosti

Uvjetno dodijeliti 4 stupnja prijevremene djece prema težini, s kojima su rođeni:

Strogo govoreći, ova je podjela vrlo uvjetovana, jer nije uvijek moguće utvrditi točno trajanje trudnoće ili je, primjerice, rođen rođak 26. tjedan već potpuno razvijen i spreman za postojanje izvan trbuha moje majke. Odlučujući čimbenik je težina bebe, to je manja, to će biti teško da se dijete prilagodi neovisnom životu.

U prvim danima nakon rođenja, mnogo ovisi o liječnicima. Ali ništa manje važno je majka preranog djeteta. Postoje mnogi primjeri kako su ravnodušne majke, sa svim srcem uznemirene za bebu, razgovarale s njim, uvjerene da bi sve bilo u redu, da je bilo potrebno boriti se, čuvati majčino mlijeko, čudesno, drugim riječima, niste ga mogli nazvati, beznadne situacije.

Što izgleda prerano beba?

Bebe koje su rođene prerano imaju niz karakteristika anatomske osobine:

 • opseg glave premašuje opseg prsa za 3-4 cm, tako da glava izgleda nerazmjerno velika;
 • široke šavove i fontane;
 • uši su mekane i uz glavu;
 • koža je vrlo tanka, u prahu;
 • potkožni sloj masti je tanki ili potpuno odsutan, koža može biti skupljena u nabore;
 • glas je tanak, poput cviljenja;
 • pupak je niži od onih punoljetnih novorođenčadi;
 • duboki san, mali pokret, monoton plač, kako kažu, "na jednoj bilješci".

S obzirom na sve ovo, prerane bebe čine snažan dojam, osobito na mami. Glavna stvar u ovoj situaciji je zapamtiti da je to privremeno i da će se beba uskoro vratiti na normalu i izgledat će kao sva zdrava djeca. Ali mama što trebate učiniti da mu pomogne, da razgovaraju, da se držite ručku kada ne možete dobiti vaše ruke na, da se bore za mlijeko i preliti bez obzira na sve.

Glavni problemi i komplikacije prerane bebe

Dakle, prerane bebe rađaju se s nerazvijenim organima i sustavima koji još nisu prilagođeni za funkcioniranje izvan maternice. U tom kontekstu gotovo uvijek razvijaju komplikacije.

dah

Od 28. tjedna do 36. tjedna, tvar koja se zove surfaktant sazrijeva u tijelu djeteta. Ona je odgovorna za osiguravanje da alveoli (mjehurići u plućima) ne padaju kada disanje, a pluća mogu normalno funkcionirati. Ako se dijete pojavilo prije 28 tjedana, mora se truditi da diše. Stoga se umjetni respiratori često koriste sve dok dijete ne počne samostalno nositi se s ovim zadatkom.

Dodatno, djetetu se daju pripravci za tenzide, pomažući pluća da "sazriju" i prilagode se neovisnom radu.

Ako je vaša beba povezana s respiratorom, trebate imati na umu da kada dajete kisik, pluća vašeg djeteta dobivaju nešto poput opeklina. Nažalost, to je neizbježno, a bez aparata, dijete jednostavno ne može disati.

Takav "opekotina" dovodi do grčenja bronha i povećane sekrecije sluzi. U medicini, ovo stanje se naziva bronho-plućna displazija. Tijekom vremena, stanje dišnog sustava normalizira, ali u budućnosti, s bilo kojom infekcijom koja utječe na dišni sustav, na primjer SARS, nije nužno, ali je vjerojatno da će beba imati neke učinke. Naime, povećanje proizvodnje sluzi i bronhijalni spazam.

Kako bi se izbjegle komplikacije do razvoja astme, trebali biste biti sigurni da obavijestite pedijatra da je dijete bio spojen na respirator. U tom slučaju, liječnik će poduzeti mjere kako bi spriječio pojavu grčeva ili ih liječiti u ranoj fazi.

Među ostalim komplikacijama dišnog sustava u prerane bebe slijede.

Sindrom respiratornog zatajenja. U stvari, to je razlog zašto su bebe povezane s ventilatorom (mehanička ventilacija) ako površinski aktivni sastojak nije dovoljan.

Apnea. Ovaj pojam opisuje stanje novorođenčeta u kojem je disanje nepravilno. U ovom slučaju, određeni lijekovi se ubrizgavaju ili je dijete povezano s ventilatorom.

Srce

Kad se dijete razvije i raste u majčinoj trbušini, njegov protok krvi praktički ne dira pluća, srce šalje krv u aortu, a ne na plućnu arteriju, kao u odrasloj dobi. Krv ulazi u aortu kroz otvor - arterijski kanal.

U punoljetnim bebama ova rupa prerasta ubrzo nakon rođenja, u preuranjenim bebama, to se možda neće dogoditi. Patologija se tretira na medicinski način, mnogo rjeđe - kirurškim zahvatom.

imunitet

Nedostatak imuniteta u prerane bebe također je nerazvijen i ne može se nositi s raznim infekcijama, zbog čega se takve bebe često razboljuju odmah nakon rođenja. Infekcija, koja u full-term baby može uzrokovati samo implicitne simptome prehlade, u prijevremenom se vjerojatno pojavljuje u punoj snazi.

Važno je napomenuti da su djeca rođena u 7 mjeseci trudnoće imuniteta jača od onih koji su rođeni osam mjeseci.

Pločice u preuranjenim bebama vrlo su tanke i krhke. U tom smislu moguća su krvarenja različite težine. U pravilu, ranije dijete je rođeno, to je veća vjerojatnost opsežnog krvarenja.

Kako je to opasno? Mala krvarenja mogu proći posve nezapaženo, ali opsežne ugrožavaju razvoj takvih patologija kao što su cerebralna paraliza, epilepsija, poteškoće u učenju i percepcija informacija u budućnosti.

Ako je krvarenje u mozgu otvoreno, onda je prilično teško zaustaviti, ponekad se provodi transfuzija krvi ili mehanička ventilacija. Zbog mogućnosti krvarenja prerane bebe kontroliraju neonatolozi i periodično podvrgavaju ultrazvuku mozga.

vid

Često, prijevremena retinopatija se dijagnosticira u preuranjenim bebama. Ovaj fenomen je poremećaj u razvoju mrežnice.

Retina je najslabije tkivo koje, recimo, popravlja sliku kako bi je prenijeli u mozak. U prijevremenu prijevremenu krvarenje mrežnice može se razviti abnormalno, što pridonosi formiranju ožiljnog tkiva i kao posljedica toga značajnog oštećenja vida.

U ovom slučaju, kao i kod drugih komplikacija, ranije dijete je rođeno, to je veća vjerojatnost retinopatije u preranoj bebi.

Blaga retinopatija, na sreću, gotovo uopće nema utjecaja na stanje vizije u budućnosti. U teškim slučajevima liječenje se vrši pomoću lasera ili krioterapije (liječenje izlaganjem hladnoći).

Zašto se pojavljuje retinopatija? Nema točnog odgovora na ovo pitanje, ali većina stručnjaka sklona je misliti da su visoke koncentracije kisika uzrok. Stoga se ovaj pokazatelj pažljivo prati. Osim toga, prerane bebe periodički pregledavaju oftalmolog kako bi se identificirale abnormalnosti u vremenu.

iznutrice

Ponekad prerane bebe razvijaju nekrotizni enterokolititis, bolest u kojoj crijevne stanice umiru.

Teško je reći što točno vodi do ove bolesti, moguće je da bakterijske infekcije igraju značajnu ulogu.

U svakom slučaju, bebe s tim bolestima prenose se u kapaljke hranjivim otopinama umjesto uobičajenih hranjenja, što omogućuje smanjenje opterećenja na probavnom sustavu. Povremeno se traži operacija uklanjanja dijelova crijeva koji su proživjeli značajna razaranja.

krv

Često, prerano je pronađeno da imaju nisku razinu šećera u krvi. Inače se taj fenomen naziva hipoglikemija. Liječenje je dodatno "dodatno hranjenje" s glukozom intravenozno ili kroz usta.

Postoji određena anemija prijevremenog zastoja. Ova patologija karakterizira činjenica da djetetovo tijelo još nije u stanju proizvesti crvene krvne stanice u dovoljnim količinama. Osim toga, veliki gubitak krvi može biti uzrok anemije. Liječenje anemije u prerane bebe provodi se davanjem lijekova ili, u teškim slučajevima, transfuzijom krvi.

Ako neko prerano dijete ima bilo kakvu komplikaciju, tada će on i njegova majka dugo provesti u bolnici, možda nekoliko tjedana. Kad se beba malo oporavi, bit će prebačen u dječju bolnicu.

U pravilu, majka je također odvedena u bolnicu kako bi se mogla brinuti o svom djetetu, ali ako je stanje u bolnici napeto u smislu prekomjernog opskrbe pacijenata, majka se može odbiti. U tom slučaju, morat će svaki dan izraziti mlijeko i donijeti ga za hranjenje.

Njega prerane bebe u rodilištu

Budući da se beba koja se prerano rodila ne može samostalno nositi s određenim funkcijama, takve bebe trebaju posebnu pažljivu njegu.

Glavni je problem termoregulacija. Vrlo je lako da beba bude super-hlađena ili, obrnuto, da se pregrijava. U tom smislu, dijete stavi u inkubator (plastična kutija) ili šator kisika, u kojem se održava optimalna temperatura i kisik hraniti bebe koje ne mogu disati dok je u punoj snazi.

Bebe s visokim stupnjem prijevremenosti i male težine prvo se smještaju u zatvoreni inkubator, a zatim, kako se njihovo stanje poboljšava, otvoreno.

U prvim danima života beba se ne odvaja iz nape, sve se brine neposredno unutra. Kako bi se izbjegla stagnacija ili deformacija glave, beba se prebacuje svaka 2-3 sata. Novorođenče je povezano s nekoliko uređaja koji bilježe sve glavne pokazatelje svog stanja (temperatura, puls, disanje), daju lijekove.

Često Momma plaši kapaljku povezanu s glavom djeteta. Ne brinite, to je učinjeno, jer nema mogućnosti staviti iglu u venu na dršku djeteta, i to se prakticira posvuda.

Prvi put su uvjeti pritvora beba u inkubatoru blizu one u kojoj je on bio u utrobi: ugodno temperatura (31-37 ° C) i visokoj vlazi.

U malim gradovima, gdje bolnica, u pravilu, nemaju posebnu skupu opremu, prerane bebe se njeguju u kolijevci. Temperatura se održava prevlačenjem u toplim pelenama i pomoću grijaćih jastučića.

Njega prerane djece provodi se u 2 faze: u bolnici i specijaliziranih odjela dječje bolnice nedonoščadi. Djeca s vrlo niskom tjelesnom masom (do 1500 g) i razne komplikacije, kao što su ponovljena asfiksija, sindrom respiratornog distresa i drugi, prenose se u dječju bolnicu 10-11. Dan, a djeca rođena s masom od 1500-2000 g - 7-8 dana.

Ako postoji potreba za prijevozom, provodi se u hitnoj pomoći s osobljem koje je u stanju pružiti hitnu pomoć ako nastane potreba.

U prvim satima dječjeg života u porodničkoj bolnici provest će se intenzivna skrb, pregled i, ako je potrebno, reanimacija. Nakon toga, u odjelu preuranjenih beba u bolnici, dijete će također dobiti neophodno liječenje ako ostanu komplikacije i uvjeti za postizanje tjelesne težine.

Još jedan preduvjet za njegu djeteta je čistoća. Već smo napisali da su prerane bebe iznimno osjetljive na infekcije. Staphylococcus je posebno opasno za njih.

Stoga, sve što se, na ovaj ili onaj način, odnosi na bebu treba biti savršeno čisto i dezinficirano.

Mumije, kojima je dopušteno da posjete svoje bebe ili ih hrane, trebaju strogo slijediti sanitarne standarde:

 • nosite čisti kupaći ogrtač, koji će vjerojatno biti izdan u odjelu gdje se dijete drži;
 • koristiti kapu za kosu i masku;
 • operite grudi sapunom i vodom prije hranjenja ili dekantiranja; kada je beba jaka, ovaj se postupak može napustiti, ali sve dok je to potrebno;
 • temeljito oprati ruke.

Hranjenje preranih beba

Prerane bebe koje nemaju refleks sisanja ili imaju druge razloge koji otežavaju hranjenje primaju hranu kroz cijev, u prosjeku, 6-16 sati nakon rođenja, ovisno o stanju.

Kako hranjenje preranih beba kroz sondu? Tanka fleksibilna cijev umetnuta je kroz usta u želudac, kroz koju se hranjive otopine, glukoza i mlijeko injektiraju u malim obrocima.

U idealnom slučaju, ako nema kontraindikacija, dijete se hrani mlijekom izražene majke. Važnost dojenja za prerano dijete ne može se precijeniti. Mama mlijeko će pružiti neprocjenjivu pomoć u rehabilitaciji i razvoju djeteta, stoga svakako pokušajte zadržati mlijeko.

Kangaroo skrb preuranjenih beba

Metoda se temelji na načelu "kože na koži" i uključuje bliski kontakt tijela majke i djeteta.

Testirano je 80 godina u Kolumbiji. Uopće nije bilo dovoljno inkubatora, a liječnici su odlučili prenijeti bebe čije je stanje relativno stabilno, doslovce majci.

Bebe su bile smještene između majčinih grudi i osigurane u ovom položaju pomoću odjeće ili remena. Iznenađujuće je, tijekom studije, dokazano da su preuranjene bebe, čija je rehabilitacija provedena na taj način, razvila i stekla težinu mnogo brže od onih koji su se držali u inkubatoru.

Srčani udar takvih beba bio je ravnomjeran i stabilan, disanje je poboljšano, temperatura je održavana na optimalnoj razini. Težina, oni su stekli brže i brže istu izliječenu od raznih patologija

Osim toga, beba, koja se naslanja na kožu majke, prihvaća svoju mikroflora i stoga jača imunološki sustav, koji je neophodan za prerano dijete.

Pored fizioloških aspekata, metoda klokanera ima pozitivan učinak na psihološko stanje majke i djeteta.

Kao što pokazuje praksa, prerani rad, iz bilo kojeg razloga koji se dogode, velika je psihološka trauma za majku. Ono što vrijedi samo bespomoćno, što uzrokuje neumjerenu sažaljenju i bol u majčinom srcu, kakva je prerano novorođenče. Metoda klokanera pomaže majci da preživi taj stres, da se osjeća potrebnim, da prevlada osjećaj bespomoćnosti i nesigurnosti, kako bi shvatio da pomaže vašem djetetu, da je to neophodno.

Za bebu takav bliski kontakt s majkom je naj normalnije i prirodno stanje koje je prirodi namijenjeno novorođenčadi. Dijete postaje mirnije, čuje takvo poznato i poznato tuku srca njezine majke, osjeti joj toplu dah. Iznenađujuće, zabilježeno je da, ako se djetetova tjelesna temperatura porasla, tjelesna temperatura majke pala je za istu vrijednost, čime je zadržala ravnotežu.

Kako se danas prakticira metoda klokaneta?

U ruskim rodilištima, ova metoda se prakticira. Međutim, u većini slučajeva, majka je pozvana u odjel s preuranjenim bebama ili jedinicom intenzivnog liječenja i ostavljena je bebom 2-3 sata. U pravilu, majka mora osloboditi prsa i trbuh od odjeće i leći na kauču. Dijete će biti smješteno na dojci i ostaviti na tom mjestu neko vrijeme.

Mama treba biti spremna za činjenicu da dijete odluči otići na zahod tijekom sjednice jer novorođenče, u pravilu, treba majčinu toplinu kako bi se opustila dovoljno.

Kontraindikacije korištenja metode klokanta

Kao što je gore navedeno, ova metoda se prakticira ako je stanje djeteta stabilno. Ako se dogode sljedeće komplikacije, primjena metode još nije moguća:

 • teška sepsa;
 • intrakranijalna krvarenja od 3-4 stupnja;
 • potreba za umjetnom ventilacijom pluća;
 • fiksiranje arterijskog ili venskog katetera.

Ako je stvaranje bliske veze između majke i djeteta nemoguće, nemojte očajavati. U slučaju kada majka ima želju, može se jednostavno nalaziti pored djeteta. Vrlo često liječnici daju ustupke i dopuštaju prisutnost majke u odjelu. Razgovarajte s djetetom, zategnite dršku, samo se približite i već ćete uživati ​​u vašem malom čudu.

Nakon što se otpustite kući, nemojte zaboraviti na metodu klokaneta, to će biti korisno za dijete čak i kad je ozbiljna opasnost prošla.

Umjetna ventilacija pluća u novorođenčadi

Umjetna plućna ventilacija u novorođenčeta

Ventilacija je jedan od najvažnijih invazivnih tretmana za prerane bebe. To može spasiti živote, ali ako se koristi nepropisno, to može dovesti do komplikacija koje ugrožavaju život i kasnijeg dugotrajnog morbiditeta (BPD).

Preduvjet za razumijevanje ovog poglavlja jest poznavanje prednosti i nedostataka različitih oblika mehaničke ventilacije.

Važnije od shematskog korištenja mehaničke ventilacije je intenzivno promatranje svakog pojedinog preranog djeteta da se mehanička ventilacija prilagodi individualnim potrebama. Da biste to učinili, ponekad je potrebno da liječnik bude s Juovezom dovoljno dugo (oko 1 sat), gledajući dijete i može optimizirati ventilaciju.

Optimalna postavka ventilacije može brzo promijeniti u određenim uvjetima.

U nekim slučajevima, zbog mehaničke ventilacije ili barotrauma pluća zbog visokog tlaka vrha ili respiratornih volumena, veća su perkutana hiperkapnija ventilatora prihvatljiva tijekom mehaničke ventilacije (s povećanim rizikom od IVH u preranoj bebi!)

Visoki PIP (pozitivni nadražajni tlak), visok PEEP (pozitivni endekspiratorni tlak) i dugo vrijeme udisanja rezultiraju smanjenjem srčanog učinka.

Apsolutni preduvjet je i poznavanje funkcija respiratora i ovlaživača zraka (proučavanje uputa za uporabu je obavezno!).

Osnovni principi dječje ventilacije

Kada se ekspiracijski ventil zatvori pomoću visokog glavnog protoka, tlak u sustavu cijevi za disanje raste do podešenog PIP-a, čime se udahne.

Protjecanje daha prodire u pluća.

Na kraju inhalacije, tlak u cijevnom priključku iu alveolima je isti (ako je dovoljno vremena za nadahnuće), koji se naziva PIP. Završetak inspiracije.

Ako se ventil za otpuštanje otvori, tlak u sustavu crijeva pada na PEEP. Sada visoki intrarapulmonarni pritisak dovodi do isteka.

Izdisanje traje sve dok pritisak u alveolarnom prostoru ne padne na uspostavljeni PEEP, što je preduvjet prilično dugo vrijeme istjecanja. Glavni protok plina u sustavu crijeva za disanje instalira se u korisniku Infant-Star, Sechrist i drugim uređajima, u Stephanie automatski.

Indikacije za mehaničku ventilaciju

 • Samo opća klinička slika o tome što se događa s djetetom treba biti glavna podloga za razmatranje drugih pokazatelja mehaničke ventilacije:
 • FiO2> 0,4 ​​uz rastući trend.
 • Respiracijska acidoza s pH od 3 po satu, dulje od 20 s, s potrebom za maskiranjem disanja (središnje i / ili opstrukcije, i ne uklanja se upotrebom CPAP ili terapije lijekovima).
 • Općenito, prijevremeno 7.25.

PIP može biti nizak; PEEP 3-4 cm vode. Čl. (najniži rizik od barotrauma).

Izbjegavajte prekomjerne vrijednosti TO, tj. Ne> 8 ml / kg tjelesne težine (najmanji rizik dobrovoljne traume).

Oprez: Teško je smanjiti traumu pluća s visokotlačnom ventilacijom i / ili visokom koncentracijom O2:

 • Tlak zračne struje od oko 20 cm H20 u preranoj dojenčadi težine 0,21, transkutano dobivene analize plinova (tcpCO2 i tcpO2) treba provjeriti najmanje 6-12 (- 24) sati s ogradom iz vene ili arterije.

Odabir parametara ventilacije

PaCO2 ovisi o alveolarnoj ventilaciji i, prema tome, u minuti volumena disanja, tj. na respiratornu brzinu i volumen tidalnosti:

Minutni respiratorni volumen = frekvencija x volumen disanja.

Alveolarna ventilacija = frekvencija x.

Opseg respiratorne aktivnosti: Prvenstveno ovisi o PIP minus PEEP.

 • Ako je Te prekratko (vrijeme isteka), volumen disanja se prije svega smanjuje.
 • Prsa bi trebala biti potpuno spuštena prije sljedećeg daha.
 • Oprez s Te 0,3 sek prikazuje kao pokušaj poboljšanja oksigenacije.
 • Dugo vrijeme inspiriranja = visoki MAP = visoki rizik od barotrauma.

Vrijeme izdisanja (Te):

 • Počnite od 0,7 sekunde. Skraćivanje 25 cm vode. Čl. treba, ako je potrebno, omogućiti visoke vrijednosti PaCO2.
 • U djece, PEEP je prevelik, ili je vrijeme istekne.

Inhalacijska koncentracija kisika (FiO2):

 • Što je manje moguće; koliko je potrebno.
 • FiO2> 0.4 je otrovno za alveolarne stanice. Stoga, povećanje MAP povećavajući Ti i / ili povećavajući PEEP.

Flow: Infant-Star, Babylog, stari modeli Stephanie:

 • S visokim protokom, PIP se postiže brže, zbog čega je plato duži s jednakim Ti, rizik od barotrauma je veći, ali atelektualizirana područja se otvaraju bolje (kontroverzna je alternativa povećati PEEP).
 • Veliki protok omogućuje kraći Ti.

Analgezija / opuštanje

Nema glavne relaksacije! Opuštanje mora ostati apsolutna iznimka!

Ako se dijete "bori" s respiratornim aparatom, prvo treba provjeriti postavke. Često oni ne odgovaraju potrebama djeteta. Ventilacija je često bolja sinkronizirana s visokom frekvencijom (do 80-90 / min).

Ugradnja respiratora u djetetu često zahtijeva puno strpljenja i vremena (mogu trajati 1 sat ili više). Koordinirajte postavke s djetetovim disanjem.

Ventilacija pod kontrolom pomoći u Infari-Staru (Star Sync) ili Stephanie ili SIPPV modu u Babylog 8000 olakšava usklađivanje disanja djeteta i respiratora.

Sedacija je moguća bez sinkronizacije:

 • Midazodam: 0,1-0,2 mg / kg tjelesne težine, jednostruka doza intravenozno. Opasnost: napadaji.
 • Fenobarbital: prvo 10-20 mg / kg u dvije injekcije intravenozno, zatim (3 -) - 5 mg / kg / dan. Uz neučinkovitost analgezije.

Analgezija, na primjer, morfin, ako se učinak prethodno ne postigne, 0,05-0,1 (-0,2) mg / kg intravenozno, zatim 10-15 ug / kg / sat intravenozno.

Ako se učinkovita terapija dišnog sustava ne može provesti s takvim analgetskim tretmanom, panuronium ili norkuronij 0,1 mg / kg (jednostruka doza) mogu se opustiti uz intravenozno, a zatim po potrebi 0,1 mg / kg / sat.

Pažnja: produženo opuštanje dovodi do zadržavanja tekućine i atrofije mišića dišnih puteva, nakon čega slijedi pogoršanje sukladnosti pluća.

fizioterapija

Kontroverzni, vjerojatno prikladni za upalu pluća i BPD.

Oprez: Oprez u nestabilnom djetetu, na primjer, s PDA i pneumotoraksa!

Otpuštanje od respirator

Prekomuniciranje s respiratora zahtijeva posebne vještine sestre i liječnika i ne može se shematski provoditi. Dijete mora biti pod posebno pažljivim promatranjem. Epizode cijanoze, sive kože i apneje mogu biti znakovi dječjeg nedostatka spremnosti za uklanjanje iz respiratora. Unatoč tome, ekstubacija bi se trebala dogoditi što je ranije moguće. Neka djeca se mogu nositi samostalno ili sa ždrijelnim CPAP-om znatno bolje nego s retroaktivno nepotrebnom mehaničkom ventilacijom.

 • Dijete na ventilatoru je klinički i neurološki stabilno.
 • Male količine ispuštanja tijekom endotrahealnog sanacije.
 • Ne postoji hemodinamski značajna PDA.
 • Stabilna periferija perfuzija.
 • Termonutralna ambijentalna temperatura.
 • Najblaža njegu djece. Često povoljan položaj na trbuhu!
 • Sedacija nije kontraindikacija za povlačenje.
 • Praćenje: tcpO2 / tcPCO2 - senzori, zasićenje kisikom u krvi, mjerenje pH, hematokrit. mjerenje krvnog tlaka.
 • Provjerite je li prikazan teofilin ili kofein?

Ublažavanje parametara mehaničke ventilacije:

 • Prvo, smanjite PIP na jedva primjetne kretnje u prsima (aaktivni zvukovi disanja). U djece, 1 sat je "zlostavljanje djece" (osobito s mobilnom slušalicom 7.25 (-7.20).
 • Dijete je dobro bruseno i ostavljeno da se odmori (bakteriologija trahealnih sekreta).
 • Nakon ekstubacije, Fi02 bi trebao biti poboljšan u većini slučajeva - strog promatranje!
 • Enterička stanka 3 sata, možda i više.
 • Možda korištenje madrac za ljuljanje
 • Monitor pO2, pCO2, SpO2; barem sve dok se primijeni povećana koncentracija kisika.

Pažnja: atelektaze u gornjem desnom režnju -> fizioterapija!

CPAP ili neinvazivna ventilacija kroz nosne cijevi povećava vjerojatnost uspješne ekstubacije. Posebno je naznačeno da, nakon ekstubacije, spontano disanje nije dovoljno i / ili postoji> 2 slučaja stimulacije koja zahtijeva povremenu apneju dnevno.

IVL u novorođenčadi: kada primijeniti terapijski način reanimacije?

U svojoj jezgri, IVL je jedan od intenzivnih skrb invazivnih (temelji se na uvođenju medicinskih instrumenata u tijelo šupljine) metode. Zadatak mehaničke ventilacije kod djece je održavanje optimalne razine kisika u krvi, u slučajevima kada se dišni sustav ne može nositi s time. Ventilator za novorođenčad štedi živote, međutim, neodgovarajući postupak može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Vrste postupka

Ventilacija pluća podijeljena je u tri glavne vrste:

 • Visoka frekvencija.
 • Neinvazivna.
 • Klasična.

Visoka frekvencija (VCHO VL) najnoviji je i najsuvremenija metoda umjetne ventilacije. On se pribjegava situacijama u kojima dvije druge metode ne pokazuju nikakav rezultat. Tijekom postupka, standardno udisanje - izdisanje nije napravljeno, što znači da nema uobičajenih pokreta disanja. Ako primijetite da dječji prsima oscilira, to ne iznenađuje ACE VL, učinak je uzrokovan visokom frekvencijom oscilacija tijekom rada uređaja. Međutim, roditelji nemaju razloga za zabrinutost, rad visokofrekventnog ventilacijskog uređaja ne uzrokuje nikakve neugodnosti za dijete.

Neinvazivno - ova vrsta umjetne ventilacije koristi se kada beba može samostalno disati, ali mu je teško održavati svjetlo u izravnanom stanju, ponekad se koristi neinvazivna ventilacija i kada novorođenče udiše značajne stanke.

Postoje dvije vrste događaja:

 • CPA, što znači stalni tlak zraka. Uređaj održava konstantan protok kisika, što zauzvrat ne dopušta da se pluća curl. U tom slučaju, inhalacija se vrši uz pomoć stroja, a dijete dijeli neovisno.
 • Bipap, što znači dvafazni tlak zraka. Ovaj alat je dizajniran za složenije slučajeve, jer osim pritiska u unutarnjim organima, BIPAP također izvodi pokreta disanja.

Klasični ili tradicionalni IV. Ova metoda se koristi ako

 • Dječak troši previše snage i energije da udahne i izdahnu;
 • Kada ne može disati;
 • Ako prirodni proces disanja nije dovoljno učinkovit.

Upotreba ove vrste mehaničke ventilacije u novorođenčadi bi trebala zasititi krv kisikom i pomoći u procesu disanja.

Ono što zamjenjuje parametre mehaničke ventilacije kod djece ovisi o vrsti događaja i stanju bolesnika.

Kada je prikladno dodijeliti ventilaciju

Najčešće, liječnici propisuju postupak rješavanja niza problema, na primjer:

 • Smanjenje stresa iz dišnog sustava.
 • Minimizirajte traumu na respiratorne organe.
 • Da pomogne novorođenčadi da napuni pluća kisikom i zadrži je na dovoljnoj razini.

Što se tiče bolesti, kada je primjena postupka primjerena, onda to uključuje:

 • Cerebralni edem.
 • Prestanite disati, šok odmah nakon rođenja.
 • Konvulzivni status.
 • Ozljede leđne moždine i / ili kralježnice.
 • Poremećaj respiratorne reakcije uzrokovan sindromom respiratornog distresa.

Ovaj popis nije iscrpan, jer takva mjera medicinske prirode može se dodijeliti ako pacijent ima smanjen sadržaj kisika u krvi (hipoksemije) ili prekomjerne ove tvari (hiperkapnija).

Suvremeni uređaji ne uzrokuju nelagodu za pacijenta, osim toga, zbog visoke osjetljivosti, prilagođavaju se parametrima bebe. S vremenom, kada se stanje djeteta poboljša, odvoji ga od automobila.

Pokazatelji za početak postupka sljedeći su čimbenici:

 • Otkucaji srca manje od sto otkucaja u minuti;
 • Nedostatak disanja;
 • Konvulzivno nepravilno disanje.

Uređaji za ventilaciju

Svi medicinski strojevi za optimizaciju funkcije pluća su visoko tehnološki programirani uređaji. Kontrola brzine zraka, temperature i vlage i drugih parametara kontrolira dva procesora. Jedan od najvažnijih elemenata uređaja je monitor, pomoću kojeg možete pratiti intenzitet ventilacije. Uređaj je opremljen osjetljivim senzorima i alarmnim sustavima, pa medicinski stručnjaci mogu stalno pratiti promjene u stanju.

Postupak je uobičajeno podijeljen u tri faze:

 1. Debut - inkubacija, stabilizacija, oksigenacija.
 2. Mittelspiel - kako funkcija pluća poboljšava, parametri ventilacije se smanjuju.
 3. Endgame - potpuni odspajanje s uređaja.

Govoreći o događajima u dvorani - oni se provode pomoću sljedećih alata:

 • Raspršivač protoka.
 • Ručni uređaj za umjetnu ventilaciju.
 • Vlastita vrećica.
 • Tradicionalni ventilator.

Bez obzira na vrste uređaja koji se koriste za ventiliranje pluća novorođenčadi, liječnici mogu koristiti endotrahealnu cijev ili masku.

Prva pomoć izvan medicinskih ustanova

Kada novorođenče zahtijeva hitnu skrb izvan medicinskih ustanova, metode usta na usta i usta do nosa bit će učinkovite. Tijekom aktivnosti novorođenčeta trebao bi ležati na leđima. Istodobno ispod leđa djeteta morate staviti bilo koji valjak, na primjer preklopljen deku, ako ne možete napraviti valjak, dovoljno je staviti ruku pod djetetov leđa i lagano podići tijelo, u ovom slučaju važno je da je dječja glava lagano pomaknuta. Za novorođenčad, učestalost injekcije treba biti u skladu s brzinom disanja, što je četrdeset pokreta u minuti.

Vrlo je važno ne ubrizgati prekomjernu količinu zraka, jer to može dovesti do ozbiljnih posljedica - rupture organa dišnog sustava, što podrazumijeva ulaz zraka u pleuralnu šupljinu.

Komplikacije nakon događaja

Ponekad, u slučaju nepravilne ili neprikladne uporabe, produljenog korištenja IV uređaja, kao i nekih pojedinačnih karakteristika organizma, može doći do komplikacija.

Mogu se pojaviti iz:

 • pluća,
 • dišnog trakta,
 • kardiovaskularni sustav.

Plućne komplikacije su, prije svega, pneumonija, one se razvijaju u više od 30% slučajeva. Atelektaz nakon IVL je mnogo rjeđi. Udio ove bolesti čini oko 6% slučajeva. Pnematothorax je najrjeđi tip komplikacije. Broj slučajeva pneumatoxa ne prelazi 1,5% od ukupnog broja djece koja su prolazila kroz postupak.

Komplikacije koje se mogu pripisati respiratornom traktu također su vrlo česte. To uključuje traheitis i bronhitis, pojavljuju se u 30-40% slučajeva.

Još jedna vrlo česta bolest je čireve trahealne sluznice. Oko 13% djece pati od ove bolesti.

Bolesti kardiovaskularnog sustava su najopasnija komplikacija. Ponekad, djeca koja su prošli kroz sesiju mogu doživjeti iznenadno srčano zaustavljanje. Razlog može biti uklanjanje teške hipoksije.

U kojim slučajevima koristi ventilator za novorođenčad?

Umjetna ventilacija pluća provodi se za održavanje normalne razine kisika u krvi pacijenata u slučaju neučinkovitog vanjskog disanja. U liječenju novorođenčadi, mehanička ventilacija je jedna od najsloženijih terapija za oba respiratorna oboljenja i sve druge vrste liječenja za djecu u ovoj dobi.

U neonatalnim odjelima, umjetno kontrolirana plućna ventilacija kod beba obavlja se pomoću posebnog uređaja - ventilator za novorođenčad. Namijenjen je posebno za dječju reanimaciju i osmišljen kako bi zadovoljio anatomske osobine mladih bolesnika.

Značajke ventilatora za novorođenčad.

Moderna ventilator uređaj za dojenčad - programabilni visoke tehnologije stanice opremljen s dva procesora, čime se kontrolira vlažnost, brzine punjenja i temperaturnih uvjeta ulazni smjesa plin, kao i ostale parametre.

Obavezni modul neonatalnog aparata je monitor koji odražava intenzitet ventilacije. Opremljen je sustavom osjetljivih senzora i posebnim signalnim uređajima koji upozoravaju osoblje o svim odstupanjima uređaja od normalnog rada.

Koja je potreba za mehaničkom ventilacijom?

Uz pomoć moderne opreme za prisilnu ventilaciju pluća, u liječenju novorođenčadi mogu se riješiti sljedeći zadaci:

 • postizanje odgovarajućeg punjenja pluća s kisikom i održavanje potrebnog volumena;
 • smanjiti rizik od ozljeda pluća;
 • smanjiti teret pacijenta tijekom disanja;
 • stvoriti najudobnije uvjete za dijete.

U neonatalnoj praksi postoji mnogo različitih načina mehaničke ventilacije. Idealni način rada je ispuniti sljedeće uvjete:

 • hardverski respiratorni ciklus sinkroniziran je s pacijentovim pokušajima disanja;
 • formiranje adekvatnog i stabilnog volumena plime, uključujući ventilaciju po jedinici vremena od jedne minute uz smanjeni tlak u krugu disanja;
 • odgovor hitne pomoći na zahtjeve pacijenta ili promjene mehanike njegovih pluća;
 • osiguravajući najmanju moguću plućnu funkciju koju provodi pacijent.

Upozorenja za povezivanje s ventilatorom u novorođenčadi.

Novorođenčad je prikazana mehanička ventilacija u sljedećim slučajevima:

 • teški oblici asfiksije kod porođaja, bradijarhitis, šok, respiratorni uhićenje;
 • akutni respiratorni neuspjeh zbog sindroma respiratornog distresa;
 • ozljeda kralježnice i traumatskog mozga;
 • oticanje mozga;
 • poremećaji u razvoju pluća i dijafragme;
 • plućni edem;
 • konvulzivni status.

Povezivanje novorođenčeta s ventilatorom provodi se i laboratorijskim parametrima u slučaju hipoksije ili hiperkapnije.

Uz odgovarajuću dišnog i nadzor opreme, kao i iskusni i kvalificirano osoblje ventilator može početi bez čekanja za stanje malog pacijenta će zahtijevati aktivno reanimaciju akcije.

Dijelite u društvenoj mreži. mreže:

Umjetno disanje novorođenčeta

Vaše dijete je na umjetnoj plućnoj ventilaciji (ALV). To znači da ga uređaj pomaže da diše. U nekim slučajevima uređaj je potpuno disanje za dijete. Umjetna ventilacija pluća ima tri vrste:

 • tradicionalan
 • neinvazivna
 • Visokofrekventni oscilator

Tradicionalna ili klasična mehanička ventilacija.

To se izvodi kada dijete ne može disati vlastito, kad njegovo disanje nije dovoljno učinkovito ili ako mu je dah uzima previše energije. Ventilator je cijev za intubaciju umetnuta u dušnik djeteta kroz usta (ili kroz nos) povezana s 2 epruvete, od kojih jedna opskrbljuje mješavinu zrak-kisik, a drugo uzima ugljični dioksid formiran tijekom disanja. Kao rezultat toga, dolazi do umjetnog disanja i dječja krv je dovoljno zasićena kisikom.

Ventilatori su vrlo kompleksni (ponekad računalni) sustavi i liječnici svakodnevno mijenjaju parametre svog rada, a ponekad i svakog sata, ovisno o stanju djeteta. Možete promijeniti koncentraciju kisika u inhaliranoj smjesi od 21% do 100%, možete promijeniti frekvenciju i trajanje udaha, možete promijeniti stupanj inflacije pluća i mnogo, mnogo različitih parametara.

Suvremeni ventilatori se mogu prilagoditi neovisnom disanju djeteta i samo mu pomažu. Postupno, kako se oporavlja i raste, dijete počinje disati i uređaj postaje nepotrebnim. Onda se dijete ekstubira (cijev se ukloni iz traheje) i prebaci u neinvazivnu mehaničku ventilaciju ili (ako dijete ispadne) spontano diše. Neinvazivna mehanička ventilacija

To se provodi u slučajevima gdje dijete diše i samostalno, ali mu je teško za održavanje pluća u ravnopravnom stanju. Ne mislimo da je ovo zapravo prilično težak posao.

Osim toga, takav način mehaničke ventilacije se koristi kada su, zbog nezrelosti, duge stanke (apneje) u disanju djeteta. Sustav za neinvazivnu IVL je posebna cijev koja vodi do djetetova nosa. Cijev je spojena na mlaznicu, koja je dva ili manje cijevi u svaku nosnicu (nosne kanile), ili male masochku koji prianja na nos. Neinvazivna mehanička ventilacija, zauzvrat, podijeljena je u dvije vrste:

 • CPAP - kontinuirani pozitivni tlak zraka
 • BIPAP - biphasicni pozitivni tlak zraka

CPAP je kratica, označava kontinuirani pozitivan tlak zraka, koji se naziva kontinuirani pozitivni tlak zraka. CPAP pumpa stalni tok smjese zraka i kisika, što dijete diše lakše disati i isporučuje kisik u pluća, održavajući pluća u spljoštenom stanju. U ovom slučaju, od uređaja do djeteta, prikladna je samo jedna cijev, kroz koju protječe mješavina zraka i kisika za udisanje, a izdisanje se događa neovisno.

BIPAP, ili kako se često naziva bifazik (bifazik). Bifazni pozitivni tlak zraka u prijevodu znači dvostupanjski pozitivni tlak zraka. Ovaj način neinvazivne ventilacije razlikuje se od gore opisane činjenice da uređaj, uz neprekidno ravnanje tlaka u plućima, uređaj zaustavlja nekoliko udaha.

Kada udišete, uređaj ubrizgava smjesu zrak-kisik s određenim pritiskom liječnika, a kada izdišete, ventil u cijevi kroz koji mješavina zrak-kisik ulazi u zatvarače i pritisak se smanjuje u dišnim putevima, ali ostaje pozitivan, što je važno za uvijek ostao u "izravnanom" stanju.

Oscilirajući ventilator visoke frekvencije

Visokofrekventna mehanička ventilacija (VCHOVL) je posebna, vrlo high-tech metoda za provođenje mehaničke ventilacije. Provedeno s neučinkovitosti tradicionalne mehaničke ventilacije. Kada VCHOVL nema poznatih pokreta za disanje, jer nema uobičajenog udisanja i izdisaja. Razmjena plina nastaje uslijed visokofrekventnih oscilacija - oscilacija. Zbog visokih frekvencija oscilacija koje je stvorio uređaj, dječji prsima varira. Izgleda vrlo neobično, ali, vjerujte mi, to ne uzrokuje neugodnosti ili neugodu djetetu. Ovom metodom mehaničke ventilacije, razmjena plinova u plućima se događa gotovo kontinuirano, što je vrlo važno u slučajevima kada su pluća djeteta vrlo nezrela ili imaju zarazni proces.

Preuranjeno dijete: opasnost od preranog rođenja

Ako beba rodi prerano - prije 37. tjedna trudnoće - smatra se preuranjenom.

Postoji nekoliko stupnjeva prijevremenih dojenčadi. Svjetlo, u pravilu, ne predstavlja opasnost za zdravlje djeteta, teška - zahtijeva ozbiljnu medicinsku njegu.

Blaga prijevremenost

Ako je dijete rođeno između 32 i 36 tjedana trudnoće, suvremena medicinska njega omogućava mu izbjegavanje zdravstvenih problema.

Majčino mlijeko za predškolsko doba

Puno dojenje nije uvijek dostupno. Dakle, prerane bebe, u pravilu, nemaju refleks sisanja - oni se hrane kroz cijev. Ne nužno prevodi dijete na umjetno hranjenje. Izbjegavanje je izlaz.

U nekim slučajevima, djeca s blagom preuranjenošću nemaju vremena za potpuno zrela pluća. Trebaju dodatnu pomoć pri disanju: umjetna ventilacija pluća ili dodatna opskrba kisikom u prvim danima života.

Mnoge bebe s blagom preuranjenom imaju prehrambene probleme. Rođena 34 do 35 tjedana, djeca ne mogu sami sisati - moraju ih se hraniti sondom.

Stoga, bebe rođene u ovom trenutku prisiljene su ostati u dječjem odjelu bolnice ili rodilišta nekoliko tjedana dok se ne počnu samohraniti.

Osim toga, u roku od nekoliko tjedana, sve preuranjene bebe mogu imati problema s održavanjem tjelesne temperature. U tom slučaju ostaju u inkubatoru - posebnom okviru za novorođenčad - za održavanje optimalne temperature i praćenje aktivnosti srca i disanja.

U budućnosti, nakon iscjednje, roditelji trebaju pažljivo pratiti temperaturu djetetova tijela. Preuranjene bebe lako se pregriju ili hladno.

Prosječni stupanj prijevremenosti

Dijete se rodi u 28-31 tjednu trudnoće. U djece rođene u ovom trenutku, pluća još nisu u potpunosti zrela za disanje. U pravilu im je potrebna pomoć u obliku umjetne ventilacije pluća ili opskrbe stalnim strujanjem zraka obogaćenog kisikom kako bi se održao pozitivan tlak zraka.

Za većinu djece s umjerenom preuranjenom, takva se pomoć traži u prilično kratkom vremenu.

Ako dijete radi na umjetnoj ventilaciji pluća, hrana se proizvodi putem intravenoznog katetera. Bebe koje sami dišu mogu jesti majčino mlijeko kroz cijev sve dok ne nauče sami sisati.

Jaka prijevremenost

Dijete se rodi prije 28. tjedna trudnoće. Prije su ove djece preživjele iznimno rijetko, ali moderna medicina dopušta njegu takvih beba.

Gotovo sva djeca koja su se pojavila u tom razdoblju, pluća još nisu razvijena - većina ih zahtjeva umjetnu ventilaciju pluća ili protok zraka obogaćen kisikom.

Pluća mogu poduprijeti respiratornu funkciju od 22-24 tjedana intrauterinog razvoja, ali alveoli, koji su potrebni za normalnu apsorpciju kisika, razvijaju se tek 28-30 tjedana trudnoće.

Osim toga, vrlo preuranjene bebe se ne mogu hraniti i održavati tjelesnu temperaturu. Roditelji takvih beba trebaju shvatiti da dijete dugo ostaje u dječjem odjelu.

Što je opasno za djecu da rode prije pojave?

Bebe koje su rođene prije 37. tjedna trudnoće mogu doživjeti probleme koji se odnose ne samo na nedostatak refleksa usisavanja.

Što je kraće razdoblje rođenja djeteta, to je veći rizik razvoja raznih bolesti karakterističnih za prerane bebe.

Nerazvijena pluća

Najveća opasnost je plućni poremećaji. Na primjer, sindrom poteškoća s disanjem u novorođenčadi. u kojem se nezrela pluća bebe ne mogu u potpunosti nositi. Udišite dijete mora uložiti značajan napor.

Takva djeca trebaju umjetno disanje.

Oticanje disanja

U preuranjenim bebama, dišni centar mozga nije u potpunosti formiran. Ako osoba ne diše dovoljno često, tim iz moždanog debla kompenzira to s dubokim dahom.

Novorođenčad, naprotiv, diše plitko i neravnomjerno, imaju razdoblja preniskog disanja. Ako se pojave prečesto, liječnici govore o razvoju respiratornog zahvata ili apneje.

Dok čekaš dijete, mislite popraviti vrtić i kupiti sve što vam treba, vaše dijete raste i razvija se. Saznajte kako beba živi u ovih devet mjeseci.

Dijete s takvim poremećajem treba stalno promatranje u prvim tjednima života. Kako dijete raste, rizik apneje smanjuje se.

Značajke srca

Tijekom razvoja fetusa, dječja krv praktički ne prolazi kroz pluća zbog prirode srca. Srce embrija gura krv iz desne klijetke ne u plućnu arteriju, već u aortu kroz otvor koji se zove arterijski kanal.

Ubrzo nakon rođenja, ona se nakuplja u punoljetnim bebama, au preuranjenim bebama može ostati otvorena. To dovodi do povećanog stresa na plućima i srcu. Takvo stanje zahtijeva liječenje ili čak kirurško liječenje.

Infekcije, problemi razmjene i sljepoća

Infekcije utječu na preuranjene bebe češće nego bebe rođene u terminima. Jedan od razloga za ovu ranjivost je nezrelost imunološkog sustava. u kojem se antitijela u krvi djeteta proizvode u nedovoljnoj količini.

Također je opasno za prerane bebe i virusne infekcije koje druge bebe izazivaju samo blage simptome prehlade.

Osim toga, djeca rođena prerano mogu doživjeti probleme s apsorpcijom hranjivih tvari, kao i nedostatak hemoglobina, povezanih s niskom stopom stvaranja crvenih krvnih stanica - crvenih krvnih stanica.

Prerane bebe mogu razviti retinalna oštećenja - retinopatija prijevremenog poremećaja. bez ranog liječenja dovodi do sljepoće.

Zato prerane bebe trebaju ostati pod nadzorom neonatologa od rođenja do trenutka kada su njihova tijela spremna za samostalan život.

Najvažnije

Dijete rođeno čak i prije 28. tjedna trudnoće ne samo da može preživjeti, već i na kraju približiti razvoju punoljetnih beba.

Sve preuranjene bebe zahtijevaju pažljivu njegu i promatranje od strane liječnika kako bi se izbjegle bolesti uzrokovane nezrelosti njihovog tijela.

rasprave

Što je prerano dijete? Prvo, to nije samo maleno dijete s malom težinom: to je zabluda da mu je sve što mu treba je težina za dobitak. Ne. Zamislite da se vaša beba trebala razviti u utrobi još 2-3 mjeseca, tamo je morao zrasti, njegovi organi su se morali razvijati, pretvarajući se u takve zrele sustave koji već mogu postojati samostalno u vanjskom okruženju. Preuranjeno dijete prvenstveno je obilježeno "nezrelosti", neprikladnosti da se odvoji od vašeg postojanja. Njemu je vrlo teško prilagoditi se izvanjskome životu, a liječnici i medicinske sestre trebaju puno snage i znanja da bi održali svoj život i da mu daju priliku da "sazriju" ispravno. Najvažnija stvar za održavanje života je disanje, cirkulacija krvi i regulacija tih procesa. majka, tj. kisik i hranjive tvari ulaze kroz krvne žile i sve štetne tvari uklanjaju se kroz ove posude, a majka ih uklanja bubrega i jetre. Pluća nisu potrebna za disanje. Polako se razvijaju, pripremaju se za prvi dah kad se rodimo. Međutim, to zahtijeva posebnu tvar - surfaktant koji pomaže pluća da se "otvore" i alveoli se ne smiruju kroz razmjenu plinova. Sazrijevanje surfaktanta javlja se nakon 28 tjedana trudnoće i završava oko 36 tjedana. Ako je dijete rođeno vrlo rano, ova tvar možda i nije dovoljna, a disanje postaje teško. Dijete počinje disati često, postaje plavo, treba više kisika. Nažalost, uzroci oslabljenog disanja mogu također oštetiti cirkulaciju krvi ili regulaciju u slučaju oštećenja živčanog sustava ili kombinacije tih uzroka. U svakom slučaju, liječenje zahtijeva posebnu opskrbu kisikom - putem umjetnog aparata za prozračivanje pluća. Umjetna ventilacija pluća (ALV) je nužna za održavanje života djeteta. Bez nje teško je mogao preživjeti i zrasti, moći sam disati. Jedan od glavnih pokazatelja stanja djeteta na mehaničkoj ventilaciji je razina kisika i ugljičnog dioksida u krvi. Normalna razina kisika prelazi 85 mm / 100 g, a dijete na ventilatoru može biti znatno iznad normalne razine. Međutim, ako razina kisika pada ispod 60 mm / 100 g, srce i pluća počinju raditi u intenzivnom načinu, počinje gladovanje kisikom. Stoga, test krvi za razinu kisika i ugljičnog dioksida dnevno se uzima od djeteta u intenzivnoj njezi, ponekad do nekoliko puta dnevno. Ako su ovi pokazatelji normalni, tada se razina kisika dobivena pomoću ventilatora može postupno smanjivati, a dijete će se prebaciti na takozvani način vježbanja, kada dijete uzima dio disanja.

Nakon toga, dijete je odspojeno s aparata i prebačeno na lakši oblik kisika - CPAP (cipap). Ovdje dijete već vlastito diše, samo kroz cijevi, za to se isporučuje mješavina zraka i plina s nešto višim sadržajem kisika nego u zraku. Ova vrsta podrške izgleda kao cjevčice koje vode do nosa, ili poput male maske - to je još uvijek ista stvar. Ako se nakon prijenosa na CPAP, razina kisika u krvi pada ili se otkucaje srca poveća, dijete se ponovno vrati u ventilator, ako ostane unutar normalnog raspona, nakon nekoliko dana, način podrške se mijenja u šator kisika.

Treba napomenuti da se koncentracija kisika ispod 60% smatra sigurnom, prekoračujući ove pokazatelje samo u ekstremnim slučajevima. Prisutnost intrauterine infekcije, opće nezrelost pluća i srca, kongenitalna upala pluća, kritično niskog hemoglobina, slaba reakcija na uvođenje sufraktanata - sve to uzrokuje dugotrajni boravak na ventilatoru s visokim koncentracijama kisika. Primanje visokih koncentracija kisika - gotovo 100% - kako bi se osigurala odgovarajuća izmjena plina, pluća djeteta spaljuju se. Nažalost, to se ne može izbjeći - jer u pitanju život "spali" pluća vodi do grčenja bronha, proizvodnje sluzi. Ovo stanje se naziva bronhopo-plućna displazija (BPD). Također je važno u razvoju BPD-a trajanje boravka na ventilatoru s visokom koncentracijom kisika. Patološke promjene u plućima smatraju se manjim i reverzibilnim, ako je ventilator s kisikom iznad 70% bio manji od dva dana. Proizvodnja spazma i sluzi dovela je do povećane dispneje, smanjene razmjene plinova, hipoksije i sekundarnih poremećaja stanica živčanog sustava. Kako dijete raste, ti simptomi postupno nestaju. No, kako bi učinak ove bolesti bio minimalan, dijete mora biti stalno praćeno, liječenje se daje za ublažavanje grčeva, poboljšanje sazrijevanja bronha, praćenje razine izmjene plina, sprječavanje razdoblja hipoksije (tj. Nedostatka kisika). faktor koji utječe na razvoj retine. Dokazano je da visoke koncentracije kisika dovode do patoloških proklijavanja mrežnih posuda i stvaranja retinopatije prijevremene bolesti - strašne bolesti, u slučaju progresije djeteta koja prijeti sljepilom. Trajanje boravka na ventilatoru ovdje nije bitno: glavni čimbenici u razvoju bolesti su koncentracija kisika i, u manjoj mjeri, nasljednost. Međutim, opet, za očuvanje života i normalnog funkcioniranja drugih organa (prvenstveno živčanog sustava), u mnogim slučajevima, velike koncentracije kisika dobivene su jednostavno neophodne.