Gaze pelene. Trebam li ih koristiti za jednokratnu upotrebu?

Rođenja

Koje pelene pristaju djetetu - pitanje koje se svaka majka pita. Mnogi roditelji kupuju slobodne pelene. Osjećaji tih higijenskih proizvoda poznati su svima, ali bake ne odobravaju takav izbor. Vjeruju da je jednokratna pelena štetna za zdravlje beba, te se preporuča koristiti reusable garderature pelene.

Higijenski proizvodi izrađeni od gaze smatraju se klasicima djetinjstva. Koristili su ih bake i bake koje su se od rođenja brinuli za nas. Dostupni proizvodi koji su se pojavili prije nekoliko godina ne bi mogli dovesti do potpunog odbijanja roditelja da koriste analize gazova, koji se mogu kupiti u trgovini ili sami proizvesti.

Gaze pelene: što je to, kako ih napraviti

Žene koje se okupljaju u rodilištu, na popisu potrebnih stvari otkrivaju pelene. Neki ljudi kupuju gazeće pelene. Međutim, ti proizvodi koji se prodaju u trgovinama su vrlo tanki. Mnogo je bolje napraviti gaze pelene vlastitim rukama.

Za proizvodnju višekratnih proizvoda potrebno je gazu. Trenutno, njegova kvaliteta ostavlja mnogo želja. Prije je gaza bila mnogo gušća. Nakon pranja, njezine niti nisu se "međusobno gomilale". Sada je vrlo teško pronaći takvu gaze, stoga mnoge majke koje su morale sami napraviti pelene, savjetujemo da koriste tanku tkaninu. Možeš uzeti stari list ili pokrivač.

Gaze ili tkanine u obliku kvadrata ili pravokutnika trebaju biti povezani duž rubova. Njegova duljina i širina mogu biti kako slijedi:

 • 60 x 120 cm (veličina gazeće pelene za novorođenčad), 80 do 160 cm (za bebu 1-2 mjeseca) ili 90 do 180 cm (za beba od tri mjeseca), ako se koristi tehnika presavijanja;
 • 60 po 100 cm ako je odabrana metoda "pravokutnika";
 • 60 za 60 cm ili 90 za 90 cm ako se koristi mađarska metoda.

Tehnike sklapanja i nošenja pelena

 1. Možete kopirati gaze ili platno i omotati malo dijete s njom na nekoliko načina. Prva tehnika je "marama".
 2. Platno je presavijeno na pola, a potom opet polovica, ali samo dijagonalno (rezultat je trokut - "marama");
 3. Dijete se stavlja na proizvod, a duga strana pelene treba stati blizu struka;
 4. Donji kraj trokuta je prošao između nogu, trebao bi pokriti maleni trbuščić;
 5. Lateralni krajevi kapa jedan na drugi ili vezani.

Druga tehnika presavijanja je "pravokutnik". Veličine pelene izrađene od gaze su 60 x 100 cm. Materijal je valjan po nekoliko slojeva. Rezultat je mali pravokutnik (20 x 60 cm). Kako bi se očuvao oblik, obložen je oko perimetra. Vrlo je lako staviti pelene na dijete:

 1. Jedan dugačak rub pravokutnika nakuplja;
 2. Dijete je stavljeno na tkaninu (uvučen dio pelene trebao bi biti u djevojčicama ispod leđa i kod dječaka ispred);
 3. Drugi rub platna prolazi između nogu mrvica;
 4. Pelena je vezana s nizom.

Sljedeća skupna metoda je "mađarski". Slično je prvoj tehnici, budući da je materijal oblikovan "šavom". Za one koji ne znaju kako napraviti pelenu iz pelene, ovdje je mala uputa.

 1. Tkanina se preklopi na pola (preklop treba biti na dnu);
 2. Pravokutnik se sruši 2 puta (ispada na kvadrat);
 3. Gornji kutak je postavljen na stranu da se dobiva šav;
 4. Proizvod se okreće;
 5. Slobodni komad tkanine je presavijen u nekoliko slojeva (ispada sabijen srednji).

Dijete je stavljeno na gotovu pelenu. Donji kraj ruba proći će između nogu, a rubovi će biti međusobno naslagani na trbuhu djeteta.

Malo o zamjeni i pranju

Ne svatko zna kako koristiti gaze pelene. Ovi proizvodi trebaju biti uklonjeni od djeteta neposredno nakon navlaženja i zaprljanja. Na bebi, ponovno upotrebljive pelene uvijek moraju biti suhe. Inače, peludna osip kože će se pojaviti na koži bebe.

Pranje pelene za pranje mora biti vrlo oprezno. Preporuča se to ručno. Prvo, operite kontaminiranu tkaninu pod tekućom vodom, a potom ga uronite u vodu (60-90 stupnjeva) s dječjim prahom.

Prednosti i slabosti

Gaze pelene imaju prednosti i nedostatke. Jedna od glavnih prednosti je jeftinost. Kupnja raspoloživih pelena vrlo je teška za obiteljski proračun.

Koristeći samo gaze pelene možete mnogo uštedjeti. U trgovinama je njihova cijena mala. Nema potrebe trošiti novac na sve ako roditelji znaju kako šivati ​​pelene od gaze ili iste pelene.

Još jedna pozitivna značajka gaze proizvoda je da beba osjeća vrlo udobna u njima (naravno, dok se ne mokri). Materijal slobodno prolazi zrak. Čisti i suhi proizvodi ne utrljaju kožu.

Kao što možete vidjeti, zasluge gazećih pelena nisu toliko. Nedostaci su mnogo više.

Oni su kako slijedi:

 • proizvodi se teško mogu popraviti tako da ne puze s djetetom, a ne svaka majka zna kako saviti gazeću pelenu;
 • dijete će imati osip pelene ako vlažni proizvod ne bude odmah zamijenjen suhim i čistim;
 • gazeće pelene propuštaju bez obzira na debljinu, stoga morate mijenjati ne samo one, već i plahte, klizače, brisati lokve u stanu, ako je mrvica naučila samostalno kretati;
 • pranje, sušenje, glačanje proizvoda koji se mogu ponovno koristiti zahtijeva puno slobodnog vremena;
 • dijete se budi nekoliko puta noću zbog natopljenih pelena, a zbog toga roditelji se ne mogu dobro odmoriti.

Odabirete li ove proizvode? Svaka će majka imati odgovor na ovo pitanje. Ukratko, želio bih dodati da nije neophodno stalno koristiti pelene ili platnenu pelenu. Možete nositi jednokratne pelene za noćenje bebu.

Kako nositi novorođenčad od gaze pelene

Gaze pelene za novorođenče

Dolaskom djeteta u obitelj postoje mnogi problemi. I jedan od njih - koja pelena odabrati bebu? Prije mnogo godina pojavile su se jednokratne pelene koje olakšavaju život mame, oslobađajući ih od pranja. No, do sada, kontroverze o tome je li korisno ili štetno za bebu da koriste takve pelene nije se smanjila.

Naravno, svaka žena odabire ono što joj je skuplje: slobodno vrijeme ili zdrava koža djeteta. Pro i kontra imaju pelene. Mnoge majke su prisiljene napustiti jedno vrijeme zbog njihove alergije kod djeteta. A onda odabiru gazeće pelene za novorođenčad. Druge žene u prvim mjesecima života djeteta koriste samo njih, brinući se za zdravlje dječje kože.

Plus gaze pelene

Gaze pelene imaju mnoge prednosti:

 1. Oni su dostupni svima i su jeftini za cijenu. Ako ne možete kupiti gazu, možete upotrijebiti bilo koju mekanu pamučnu tkaninu kako bi ih napravili.
 2. Ove pelene su dobro prozračne, a ako ih promijenite na vrijeme, dijete nikada neće imati alergije i dermatitis pelene.
 3. To su ekološki prihvatljive stvari, jer se tkanina koristi dulje vrijeme i nema potrebe za rješavanjem problema s njegovom uporabom, kao što je slučaj kod jednokratnih pelena.

Veličina gazeće pelene za novorođenčad

Sada za prodaju postoji sve za udobnost mladih majki. Također se mogu kupiti i gaze pelene. No, nedostatak je što se prodaju vrlo tanke. Stoga je bolje šivati ​​gazeće pelene za novorođenčad.

Izaberite gaze s uskim tkanjem ili tankom tkaninom, na primjer, s starog pokrivača. Da biste napravili jednu pelenu, uzmite oko dva metra gaze, preklopite ga u 4-5 slojeva i pričvrstite po rubovima. Dobiti trg sa stranom od 50 centimetara. Općenito, veličina gazeće pelene za novorođenče nije veoma važna, one su 75 do 75 i 90 po 90. Ne možete ga čak niti protezati oko rubova, već se svako puta presaviti, ali u ovom slučaju njegov će život biti manji, jer na rubovima pri pranju će biti uspon.

Kako nositi gaze pelenu novorođenčadi?

Naravno, ovo je teže nego staviti pelenu. No, svaka će se žena nositi s tim zadatkom. Postoji nekoliko načina nošenja pelene:

 • presavijte ga u 3-4 sloja u obliku pravokutnika i stavite dijete pod magarca, omatajući jedan kraj na trbuh;
 • tkanina se može presavijati s trokutom, staviti dijete na takav način da ima kut između nogu, prekriti trbuh s ovim kutom i staviti još dva uglova na vrh, dobivate nešto poput gaćica.

S bilo kojom metodom oblačenja pelenskih pelena, nekako ih treba popraviti. To se može učiniti uz pomoć vrpci, elastičnih traka, velcro, možete staviti na debele hlače ili gaćice preko pelene, možete swaddle vrlo mladog djeteta.

Sve to izgleda da mnoge majke trebaju biti tako komplicirane, stoga ne čudi da se sporovi ne zaustavljaju hoće li gazeći pelene biti neophodni za novorođenče. Protivnici također govore o njihovoj maloj apsorpciji, potrebi često mijenjanja i pranja, da su slabo fiksirani i često se izgube u aktivnom djetetu.

Ali za bebu prvog mjeseca života nema ništa bolje od njih: meke su, ne iritiraju kožu, majka odmah vidi da je dijete mokro. Za one koji im je teško oprati, sušiti i glačati ih svakodnevno, možemo ponuditi alternativu: noću i šetnju za uporabu pelena, au drugim slučajevima - gaze pelene. Mnoge majke vjeruju da u ovom slučaju, dijete koža diše duže, a dijete uči pot brže. Konačna odluka u dilemu: pelena ili gaze pelena, naravno, čini majčinu bebu.

Opranje oči za novorođenče, majka treba pažljivo pratiti njihovo stanje. Ako ima suza, crvenilo, gnoj - nemojte ih prati čajem i drugim narodnim lijekovima. Pravovremena apelacija za oculista oslobodit će dijete od neugodnih postupaka, ako je to dacryocystitis.

Novorođenče većinu vremena spava ili jednostavno leži. Stoga je za razvoj mišića s njim izuzetno potrebno svakodnevno vježbati. Te vježbe su jednostavne, a svaka majka može lako naučiti kako to ispravno raditi.

Profilaktička masaža abdomena, koja nije teško učiti, pomoći će izbacivanju plinova iz debelog crijeva i osloboditi ga kolike. Kako napraviti takvu masu; - Savjetujemo mladoj majci u našem materijalu.

Jednokratne pelene pomažu u održavanju čistih i urednih takvih velikih i teških stvari, poput kolica, krevetićeva madraca, sjedala za automobil. Na putu, klinici i drugim javnim mjestima pelena za jednokratnu upotrebu neophodni su za promjenu bebe.

Pro i kontra gaze pelene

Vjerojatno, prije svake nove majke, postavlja se pitanje kakve pelene odabrati za vaše dijete. Danas su među pedijatarima i mame o grijanima upotrebe pelena za jednokratnu upotrebu žestoke rasprave. Neki roditelji tvrde da dijete u novorođenoj gaze pelenici osjeća puno udobnije nego u ponovljivoj kolicini. A ako koristite drugu opciju, sve je jasno: Kupio sam pelenicu, stavio ga na dijete, odnijela ga i bacio, a zatim s reusabilnim pelenama načinjenim od gaze, proces je malo drugačiji.

Prvo ćemo shvatiti što predstavlja reusable gaze pelene. Mnoge majke, odlazeći u bolnicu, naći ih na popisu potrebnih stvari za dijete. A onda se postavlja pitanje: gdje kupiti ili kako šivati ​​gaze pelene? Zapravo, sve je prilično jednostavno: pelena je sama gaza presavijena u 4-6 slojeva na 50 * 50 kvadratu, i šivanje duž rubova. Gaze pelene obično ušivaju majke ili bake sami, ali ih također možete kupiti gotove. Na jednoj takvoj peleni traje oko 2 metra gaze.

Zatim se nova majka suočava s pitanjem: kako nositi pelene za gaze? Ovdje postoji nekoliko načina: gotovih gaza pelena mora biti presavijeni u tri sloja, i staviti pod djetetove dno. Ili je pelena presavijena u trokut: donji je kut podignut između djeteta i osiguran s drugim dva kuta. Nadalje, pelena mora na neki način popraviti. Na nju možete pričvrstiti trake od gaze, ili ga pričvrstiti na dijete s elastičnim trakom i čičakom. Mnoge majke nose debele hlače preko pelene, ili čvrsto omotaju dječje noge u pelene.

Prednost gazećih pelena je njihova dostupnost, jeftinost i činjenica da savršeno diše. " U takvoj peleni, dječja magarica ne prestaje, kao što se događa u jednokratnim kolegama.

Takve gazeće pelene za novorođenčad vrlo su udobne, a beba još nije aktivna i čvrsto je omotana u pelene. Ali kada dijete odraste, pelena se može zgnječiti ili zalutati kad se kreće. Štoviše, u posljednje vrijeme ima mnogo mama koji su potpuno napustili prelet, a od prvog dana polje rođenja djeteta odmah je stavilo na svoje hlače.

Nedostaci gaze pelena mogu se pripisati njihovom niskom kapacitetu vlage. Kada beba pere, morat ćete promijeniti ne samo samu pelenu, već i klizače i plahtu na kojoj je dijete ležalo. Kako bi se pelenski pelenac bolje upio, možete koristiti flanel ili bicikl umjesto gaze - ta je tkanina deblja i može apsorbirati više.

Budući da se gazeće pelene vrlo često brišu, s vremenom postaju sive. Izbjeljivanje ih bez klora može se obaviti na ovaj način: sapunite pelenar s običnim sapunom i stavite je nekoliko sati u bazen s vrućom vodom u kojoj se otpuštaju dvije tablete hidroperitona (prodane u ljekarnama).

Premda gazeće pelene imaju mnogo nedostataka, ipak, sve do danas, oni i dalje koriste veliki broj majki.

Kako koristiti gaze pelene?

U ovom ću članku pokušati objasniti kako koristiti, nositi i saviti gazeće pelene u svakodnevnom životu vaše bebe.

Pamuk je poznato da najbolje apsorbira vlagu. Stoga se za proizvodnju obično koristi pamuk. Najlakši način za korištenje gaze je 75x75 cm, presavijen u dva sloja. Prije nego što stavite bebu u takvu pelenu, oni ga preklapaju na poseban način, a na djetetu će sjediti poput hlača i držati se dobro, a nakon pranja pelene za gaze brzo se suši. Možete koristiti pelene i manju veličinu, ali gustiju proizvodnju. Da biste to učinili, dovoljno ga je šivati ​​iz nekoliko slojeva gaze.

Ponovno upotrebljive peludne gaze

Proizvodne tehnike za gazeće pelene su:

 1. Gaza je presavijena u tri sloja i ispušta se kvadrat, veličine 10x40 cm.
 2. Zatim se stavlja u pelene za vodonepropusnu vunu, što je prikladno jer se ne treba napraviti prije uporabe, osobito ako trebate brzo staviti kapriciozno dijete. Jednom učinjeno i spremno.

Pelene hlače s čičakom

Jedina stvar koja treba uzeti u obzir je da su debele pelene suše duže vrijeme nakon pranja. Najjednostavniji način za sušenje u perilici rublja s sušilicom. Takav proizvod može se poboljšati i izraditi ga s velcro, žice, gumbe itd. Nakon toga će izgledati kao jednokratne pelene. Materijal ne mora nužno koristiti pamuk. Također je prikladna bambus (mekana, pahuljasta i ugodna za dodir), kao i svako dobro tkivo koje je dobro za bebu.

Vidi također: Crvenilo ispod pelene

Postoji još jedna opcija: Apsorbirajuća flanelska brtva je smještena unutra, a obična pelena na vanjskoj strani pričvršćena je na žice, čime se brtva održava na pravom mjestu.

Postoji način zaštite pelene od mrlja. Da biste to učinili, možete staviti list rižin papir bliže tijelu djeteta. Rice papir prolazi tekućinu dobro i drži ga u izmetu. Sigurno se ne možete zamarati s takvim stvarima poput rižinog papira. S vremenom, pelene mogu postati neugodne nijanse. Već je riječ o ukusu i sklonostima roditelja. Udobnost je prije svega važno za dijete.

Ovdje su peludne pelene koje Disana radi u Njemačkoj i kako nude da ga nose:

Garza pelene tvrtke Disana

Na fotografiji je pamuk pelena s vezicama, s flanel umetak koji je umetnut unutra. I na vrhu je nosio vodonepropusnu vunu pampers.

Vidi također: Kako odabrati pravu pelenu po veličini?

A na ovim fotografijama proizvod iz Finske iz tvrtke Ruskovilla, obratite pozornost na to kako je beba umotana:

Garza pelene Ruskovilla

Kako staviti gaze pelenu na bebu:

Dajemo opcije za korištenje pelene kod kuće i za šetnju.

 1. Kod kuće, možete koristiti redovitu gaze pelene, a na vrhu staviti na vunene ili pletene hlače.
 2. Zatim nosite tijelo i pletite hlače. Istodobno, kada se dijete pomiče, pleteni hlače prljave, što je lakše prati i sušiti.
 3. Noću, bolje je staviti upijajući sloj.
 4. Prije odlaska van, najbolje je nadopuniti asortiman odjeće s vunenim hlačama tijekom hladne sezone, ili pamuka u toploj sezoni.
oglas

Samousigne pelene za novorođenčad

Moderne mame su puno lakše brinuti se za novorođenčad. Prije toga, nije bilo takve stvari kao pelena, i svaka se majka otrgnula što je bolje mogla. Cijeli dan, takav broj pelena i haljina okupio se da je trebalo samo pola noći da sve to učini. I da ne spominjem da je sve to također bilo potrebno za glačanje. Danas je ovo rješenje lakše riješeno - otišao sam u trgovinu i kupio pelenu. Ali zbog visokih troškova, mnogi moderni roditelji počinju se pitati: "Je li lako napraviti najviše gaze pelene za novorođenče?".

Da bi se odgovorilo na ovo pitanje, vrijedi malo razumjeti njihove sorte i druge točke.

Vrste domaćih pelena

Možete sami pokušati izraditi sljedeće proizvode:

 1. Jednokratno kada je četverokutna ili trokutasta gaza omotana između nogu i ima oblik kupljenih "pelena".
 2. Ponovno se upotrebljava, kada se koristi gusta prirodna tkanina, unutar koje se nalazi džepni platno s platnenom mrežom.

A jedna i druga opcija je dosta moć da to učinite sami. Jedina razlika u takvim proizvodima je učestalost pomaka. Modeli za jednokratnu upotrebu zahtijevaju konstantno pranje nakon nošenja, a višekratni kolut zahtijeva mijenjanje samo košuljice.

Pro i kontra

Proizvodi od gaze imaju svoje snage i slabosti. Pogledajmo prednosti:

 • profitabilnost - iz jednog pakiranja gaze 20-25 proizvoda ispada;
 • gaza je jedini materijal koji dodiruje kožu bebe, što znači da će biti najmanje iritacija i trljanje;
 • ako promijenite pelenu svaki put kad dijete obavlja svoj posao, osigurana je kontaktna sterilnost;
 • Gaze pelene su prozračne i zbog toga beba koža može slobodno disati;
 • brzo školovanje djeteta u lonac;
 • Prikladno je prilagoditi veličinu mrvice.

Ali neće biti pošteno ako ne spomenuti nedostatke takvih pelena:

 • Novorođenčad otići na zahod puno (do 18 puta dnevno), što znači da će morati biti oprano često (25 pelena traje 2-3 dana);
 • vlažno tkivo uzrokuje nelagodu i iritaciju kože, što zahtijeva stalno praćenje stanja pelene;
 • U prosjeku, dijete mokri jednom u 1,5 sata, što ga čini nemogućim za dugoročne odsutnosti od kuće, ili ćete morati nositi "pomak" s vama.

Alternativna opcija za proizvode od gaze su "bez klizanja". Mnoge majke daju pozitivne kritike o takvim modelima, budući da imaju izgled redovitih gaćica, ali su napravljene od tkanine koja ne dopušta tekućinu. Stoga ih je bolje koristiti za šetnje ili duže izlete.

Kako napraviti jednokratnu gaze pelenu?

Za takav proizvod trebat će madapole ili gaza (1 pelena - 80 cm). Madapolam je materijal sličan gaze, samo je nešto gušći. Cijeli proces stvaranja gaze pelena je kako slijedi:

 1. Prvi korak je da se proširi preko rubova tkanine. Stoga je bolje nabaviti materijal koji nije točno 80 cm, ali s marginom od 1-2 cm.
 2. Nadalje, kvadrat je presavijen točno dva puta, tako da poklopac gleda prema dolje. Nakon toga gornji rub je fiksiran desnom rukom, a donji rub s lijevom rukom prelazi u sredinu gornje linije. Zatim se proizvod prebaci na drugu stranu i provode se slične radnje.
 3. Stoga treba postojati trokut s pečatom u sredini. Po želji, sve zavoje može biti ušiveno, ali tada će se takva pelera sušiti vrlo dugo.

Dobiveni proizvod nosi se na novorođenčad, kao i na kupljene "pelene". Trokut se razvija na stolu tako da gornji dio gleda prema dolje i dijete se nalazi u sredini. Kut je omotan oko djeteta, a strane se preklapaju.

Da biste popravili takvu gaza pelenu, samo trebate zategnuti krajeve prema unutra. Ovdje je važno ne povući, inače dijete će biti prebačeno u trbuh, što je ispunjeno posljedicama.

Da bi mogla prilagoditi veličinu, takva pelena može biti opremljena čičakom ili gumbima. Gumbi nisu vrlo praktični, jer novorođeno dijete puno baca, a oni će stalno biti otkopčan.

Proces stvaranja reusabilnih pelena

Za novu verziju za ponovnu upotrebu potrebna vam je gustija tkanina. Iz nje je prošiven plašt za gaćice. Uzorak se može vidjeti na internetu. Najbolje je odabrati vodonepropusnu tkaninu za takve namjene, ili koristiti ovaj segment točno na mjestu gdje će se košuljica nalaziti. Veličina džepa se odabire pojedinačno, ovisno o parametrima djeteta.

Za košuljice se također koristi gaza. Preklopljeno je nekoliko puta i povezano sa strane tako da se ne raspršuje. Odmah se napominje da se ovaj materijal brzo vlazi, tako da se odmah mora zamijeniti suhom setu. Za novorođenče, potrebno je oko 10 do 15 jastučića dnevno. Kako bi proizvod bio duži, u sredini možete šivati ​​komad ručnika. Apsorbira više tekućine. I opet, kako biste olakšali odijevanje i uklanjanje mrvica, možete pričvrstiti čičak ili gumbe sa strane.

Pravilna briga o plastičnim pelenama

Postoji nekoliko pravila za njegu proizvoda od gaze, tako da dugo služe i imaju koristi, a ne štete bebi:

 1. Odmah je potrebno napomenuti da se ovi umetci trebaju ažurirati svaka 2-3 mjeseca. Činjenica je da novorođenčadi imaju vrlo osjetljivu kožu i da se spriječi pojava pelenskog dermatitisa, potrebno je ne samo prati pelene, nego ih zamijeniti s vremena na vrijeme s novima.
 2. Osim toga, ne preporuča se da ih se opere u stroju, a rukama je potrebno provesti postupak. Ručno pranje, nažalost, ne dopušta uvijek potpuno ispiranje stolice.
 3. Pranje se obavlja samo uz upotrebu dječjeg praha (ako mrvice nisu alergične) ili baby sapun. Najbolja bi opcija bila obični sapun.
 4. Za dezinfekciju, proizvod se mora kuhati, a zatim pažljivo glačati s obje strane na visokoj temperaturi. Ali ovdje trebate biti pažljivi, jer ako napravite pelenu pomoću tkanine za ulje, onda ga željezo jednostavno može plutati. Stoga je ova nijansi vrijedna razmatranja.

Treba stalno pratiti stanje dječje kože. Na prvom osipu ili crvenilu, bolje je privremeno odustati od uporabe takvih proizvoda, neka vaše stražnjica ostane malo. I nakon nekoliko dana pokušati se vratiti na domaće pelene.

Mnoge majke vjeruju da novonastale novine nisu baš udobne jer se moraju nositi preko dječjih dlačica. To može uzrokovati izobličenje ili ozljedu zglobova. Uostalom, djetetovo tijelo još nije dovoljno oblikovano. (Međutim, strah je uzalud ako pažljivo koristite ove proizvode). Stoga, neki roditelji odabiru jednokratnu gaza proizvode za svoju djecu, budući da su mekše i njihove veličine odabrane su na bebu. Gornji gaćice počinju koristiti od šest mjeseci.

No, pravo je osloniti se na osjećaje vašeg djeteta, jer će sigurno pustiti mamu da li će biti neugodno u jednom ili drugom obliku gaze pelene. A onda možete isprobati neki drugi model ili ćete morati trošiti novac na skupo raspoložive proizvode.

Gaze pelene za novorođenčad: kako se presavijati i staviti, veličine

Mnoge majke brinu o zdravlju bebe i ne znaju što odabrati: gazeće pelene ili jednokratne "pelene"? Postoje mnogi razlozi za prirodnost i sigurnost nekih, te za praktičnost korištenja drugih. Da biste riješili taj problem, morate znati koje moderne pelene napravljene od gaze. Naučit ćete o pro, kontra i značajkama proizvoda u ovom članku.

Značajke gaze pelene

Gaze pelene su poznate od vremena naših majki i baka. Zamijenili su ih jednokratni predmeti koji su dizajnirani da bi život olakšao život mlađim roditeljima. Ali jesu li sigurni za zdravlje beba? Danas postoji mnogo kontroverzi o opasnostima "pelene". Možete pronaći argumente za "za" i "protiv". Pristaše zdravog načina života i ekoloških ljudi kritiziraju jednokratne "pomagače", s obzirom na to da su uzrok alergija, dermatitisa i infekcija mokraćnog sustava. Mnoge moderne majke vraćaju se dokazanim metodama skrbi, odabiru pelene od gaze. U međuvremenu, moderni proizvodi ne podsjećaju na "baku" pelenu. Proizvođači nude cijele setove s vodootpornim gaćicama i gazećim linijama, koji ne samo da olakšavaju skrb o djeci već i brinu za njihovo zdravlje.

Kako napraviti pelenu po sebi?

Gaze pelene su trokutaste, kvadratne ili pravokutne komadiće papira, presavijene u nekoliko slojeva. Rubovi materijala mogu se potisnuti ili staviti na šivaći stroj, tako da se proizvod ne otapa i zadržava svoj oblik nakon ponovljenih ispiranja. Šava mora biti glatka i meka, kako ne bi protrljala nježnu kožu. Veličine ovise o dobi i veličini tijela djeteta, na primjer, gazeće pelene za novorođenče se obično izrađuju od rezova od 60 do 90 ili 100 cm. Za bebe ili djecu od 3 mjeseca i stariji, veličine mogu varirati ovisno o tehnici presavijanja.

Metode preklapanja pelena

 • "Klondike". Glava s četvrtastim slojem prekriži dijagonalno da stvori trokut. Zamotajte jedan od kutova tkanine između djeteta djeteta prema pupku, a ostatak je omotan oko struka, osiguravajući ga čvorom na trbuhu
 • Pravokutnik. Skočimo 60 do 100 cm na pola i formiraju "gaćice": zakrećemo jedan rub usta u nekoliko slojeva i prođe drugi između nogu. Ispravite pelenu tankom pelenijom ili elastičnim pojasom elastičnim
 • Mađarski. Gazišni narukvica se preklapa dva puta, tvoreći kvadrat. Povucite lijevu gornju lijevu stranu desno, stvarajući šalicu. Preokrenemo proizvod i od slobodnog ruba formirajemo sabijenu jezgru koja će proći između djeteta

Unatoč prividnoj složenosti, zamah pelena nije teško. Danas ima puno video lekcija i upute koje objašnjavaju svaki pokret korak po korak. Nakon nekoliko pokušaja, naučit ćete kako zatvoriti takve dizajne zatvorenim očima.

Koliko se često mijenja?

Gaze, kao i sve druge pelene, moraju se mijenjati pravodobno, nakon svakog mokrog. S obzirom na osnovnu higijenu, mogu se koristiti kontinuirano, bez rizika od alergija, pelenskog osipa ili "učinka staklenika". Gaza ne ometa disanje "kože", lako se peru i brzo suši.

Razlike od normalne gaze pelene

 • Gospodarske koristi. Trošak takvih pelena je znatno niži od onih od većine proračunskih "pelene". Proizvodi se mogu koristiti mnogo puta.
 • Prirodnost. Hipoalergenski pamučni materijal potpuno je bezopasan i ne uzrokuje iritaciju i osip, za razliku od industrijskih proizvoda s kemijskim apsorberima
 • „Disati”. Nježna koža bebe još nema vlastitu regulaciju termoregulacije i zahtijeva prirodnu ventilaciju. Organski pamuk osigurava slobodan protok zraka i pomaže uklanjanju dima i akumuliranih toksina.
 • Idealno za novorođenče. Mekani materijal neće trljati u pupku, a prirodna vlakna neće uzrokovati alergije ili iritacije
 • Kontrola urina. Potiče rano sadnju i pomaže u podučavanju djeteta u loncu
 • Nije prikladno za duge šetnje i putovanja. Za razliku od konvencionalnih pelene, gazeće pelene manje su absorbentne jer ne sadrže apsorbencije helija, pa će stoga morati mijenjati češće.
 • Nemogućnost korištenja noću. Mokre pelene uzrokuju razdražljivost i nelagodu, dijete će se često probuditi i plakati. Pored toga, osip kože može nastati iz produljenog dodira s urinom.
 • Umorno rublje za koje mladi roditelji često nemaju dovoljno vremena

Kako odabrati pelvu za gaze?

Danas u mnogim mrežnim trgovinama možete naručiti konfekcijske pelene izrađene od gaze pomoću sustava prirodnog presvlačenja. Za veću praktičnost, proizvođači isporučuju proizvode s posebnim čičakom i zatvaračima. Skup pletenih ili flanelnih suknji s gazećim gazama štiti od propuštanja, a ne gore od uobičajenih "pelena". Prilikom odabira prirodnih pelene trebate obratiti pažnju na sljedeće pojedinosti:

 • Materijal. Iako se pelene nazivaju gazom, često su izrađene od gustih materijala: flanela, bicikala ili pamuka.
 • Fiksacija. Za novorođenčad, dimenzije gaze proizvoda s žicama će učiniti, oni se mogu precizno "prilagoditi" djetetovom obliku. Velcro i gumbi modeli su prikladni za bebe i djecu koja se nauče ustajati
 • Zaštitni sloj. Mikrofibre hlače, vuna ili pletenina s vodootpornom impregnacijom spriječit će propuštanje

nalazi

Kod odabira između gazećeg pelena i "pelene", potrebno je uzeti u obzir kako brigu o zdravlju bebe tako i potrebi da se majka odmori. Potrebno je zapamtiti prikladnost i ne ići u krajnosti. S jedne strane, gaze proizvodi zahtijevaju stalnu zamjenu i pranje, a s druge strane, pružaju udobnost i sigurnost djetetu. Roditelji koji cijene svoje slobodno vrijeme, ali se boje da će naštetiti djetetu, bolje je odabrati "sredinu": za vrijeme noćnog spavanja ili duge šetnje, koristite jednokratnu pelenu i ostatak vremena koristite gazećim proizvodima. Najbolja opcija smatra se modernim sustavom prirodne pelene, koji kombinira ekološku prihvatljivost prirodnih materijala i praktičnost konvencionalnih pelene.

Pelena napravljena od gaze ili pampers: što bi trebala odabrati mama?

Do izmišljanja jednokratnih pelena nisu postojale druge mogućnosti: u obitelji, gdje su očekivali pojavu djeteta, za novorođenče su napravljene gazeće pelene vlastitim rukama. To je prva odjeća za bebe na početku života.

Sada gaze pelene sve više daju put do jednokratnih pelena i smatra se ostavštinom antike. Ali nemojte odmah odbaciti mogućnost gaze pelene.

Je li moguće bez gaze pelene?

Higijena novorođenčadi je vrlo važno pitanje. Nakon mokrenja i pražnjenja crijeva beba treba biti suha i čista. Važno je pravilno oprati dijete, jer dječaci i djevojčice trebaju oprati na različite načine. Pročitajte više o tome u članku Kako potkopati novorođenče i dječaka? >>>

Prva tri dana nakon rođenja, crijeva bebe oslobađaju se meconiumom (izvorni izmet). Ovih dana pelene ili gaze pelene kontaminirane su relativno rijetko.

Ali nakon tjedan dana, stolica novorođenčeta može doseći 10 puta dnevno.

U bolnici, malo ljudi koristi gaze, peludne pelene. Izaberite pelene ili koristite majčinske pelene, koje izdaju u pravoj količini. Osim toga, ne trebaju se prati, što je vrlo povoljno.

Izmjerite sve prednosti i nedostatke

Dakle, nakon svega, vole higijenu novorođenčeta: gazeće pelene ili pelene?

Prednosti domaće gaze pelene:

 1. Uštede troškova: iz jednog paketa gaze stvarno pripremiti 25 komada;
 2. Ekološki i prirodni materijal ne nadražuje kožu djeteta;
 3. Dječja koža diše: gaza proizvod može prozračivati ​​zrak, štiteći sluznicu i kožu novorođenčeta od pregrijavanja;
 4. Gaze pelena lako je "montirana" za određenu bebu;
 5. U prisutnosti perilice, nema problema s pranjem.

Gaze pelena također ima minusa:

 • teško je popraviti dijete i puzati;
 • mokro, iritira kožu, ima pelenskog osipa (možete pročitati u detalje u članku osip Osip u novorođenčadi >>>);
 • prisutnost curenja. Kada je dijete uriniralo, potrebno je promijeniti odjeću, uključujući i vanjsku odjeću;
 • dijete je nemirno, budi se tijekom noći mokro nekoliko puta;
 • redovito pranje, 25 pelena jedva dovoljno dnevno;
 • duge šetnje nisu moguće, djeca često pišu, na mokroj peleniji hodati ćete kratku udaljenost. Moramo se vratiti da promijenimo dijete.

S obzirom na takvu pozadinu, zasluge za jednokratnu pelenu su zadivljujuće: dijete je stalno suho, spava noću noću; nema potrebe za promjenom i mijenjati krevet, obrišite lokve.

No, visoke cijene, složenost zbrinjavanja, posljedice kršenja pravila nošenja su alarmantne. Preostalo na tijelu duže od 6 sati, pelena se pregrije kožu i može se pojaviti osip kože (pročitajte članak na temu: Crveni svećenik u novorođenčadi >>>).

Mi radimo pelenu za novorođenče

To je visoka cijena koja mnogim mamcima traži da sami izrađuju pelerinu od gaze. Vrlo je jednostavno. Trebat će vam pravokutni gazni poklopac.

 1. Za samo rođene - 60x100;
 2. Dijete do tri mjeseca. - 80x100;
 3. Za djecu stariju od tri mjeseca, tehnika izrade gazećih pelena ima tri mogućnosti - s različitom potrošnjom gaze
 • Klondike;

Sloj 90x180 horizontalno udvostručuje, a zatim se parira duž dijagonale. Vezilica je izašla, a rubovi se mogu prebroditi (ručno ili na pisaćem stroju). Ako je proizvod jednokratan i neće se izbrisati, to nije potrebno.

Stavili smo dijete na šal. Podignite donji kraj svilca između nogu, bočne rubove postrojenja za leđa, gdje je remen vezan.

Gauze 60x100 presavijeni su četiri puta duljine kako bi stvorili pravokutnik 20x60. Širimo je duž duljine djevojke ispod leđa, a dječaka ispred sebe. Drugi rub nedostaje između djetetovih nogu, pojasa ili pelene pričvršćenog na struku.

Uzmi gezu 60x60 ili 90x90 za vrh i preklopite se na pola, zatim za desni kut i preklopite ga na pola. Došao je kvadrat, koji je dijagonalno savijen da bi dobio šal. Zatim preokrenemo proizvod i nekoliko puta okrećemo slobodni kut gaze. Stavit ćemo dijete na sabijenu sredinu. Navojemo donji kraj između nogu i preklopimo stranice proizvoda s pojasom.

Dijete je tako zamotano:

 1. Stele topla pelena dolje, i na vrhu - tanki;
 2. Gaza trokut se širi pod djetetom;
 3. Donji kraj mora biti savijen prema pupku između djeteta;
 4. S krajevima pelene smo omotati struk novorođenčeta;
 5. Nakon toga, trebate omotati dijete u pelene (pročitajte članak na temu: Veličina pelena za novorođenče >>>).

Predložene veličine variraju, ovise o konstituciji djeteta. Proizvod izrađen od mjerača mjerača gaze po metru će odgovarati novorođenčadi.

Pelene se mogu izrađivati ​​ne samo od gaze. Nemojte se ustručavati kontaktirati svoje prijatelje, pozivajući ih da se riješe stare rijetke posteljine. To je mekše - nalik na gazu, tako da ne ogrebotine osjetljivu kožu djeteta. I poslužite još više vremena. Ako ima puno takvih reusable pelene, onečišćene mogu se odbaciti.

Prilikom izrade gazeće pelene za novorođenče, koristite gaze kupljeno od ljekarne. Vaše majke i bake neće ni primijetiti da je u prošlom stoljeću kvaliteta gaze bila bolja. Bio je gušći, dobro upijao vlagu i pusti zrak, a nakon mnogih pranja zadržao je oblik.

Danas mnoge mame traže da odjeću ne od gaze, već iz stare, opetovano isprane plahte.

Briga za prvu bebu odjeću

Za dijete dnevno trebat će najmanje 25 gaza proizvoda. Dok su neki u uporabi, drugi suši nakon pranja. Kako ih oprati? Je li potrebno glačati? Ova su pitanja prvenstveno zanimljiva majkama koje prvi put rađaju.

 • Ispiranje u čistoj vodi bit će dovoljno za bebu urin;
 • Bolje je izbrisati ih ručno.
 • Nakon oslobađanja kontaminirane plastične pelene iz fecesa i ispiranja pod tekućom vodom pelena se uroni u vodu na temperaturi od 60 stupnjeva s prethodno sjeckanom sapunom, bebom ili posebnim prahom za pranje dječje odjeće;
 • Zato morate neko vrijeme potopiti pelenu, a zatim ga isprati;
 • Nakon toga, proizvodi za novorođenče dezinficiraju se vrenjem;
 • Suše se i pegla s obje strane;
 • Ako je beba stariji, kipuće više nije potrebno.

Ispiranje gazećih pelena u pisaćem stroju je nepoželjno, jer brzo izgubi oblik. I nemoguće je isprati zagađenje rukama. Stoga, moj savjet: ažurirajte zalihu gaze proizvoda svaka 2 mjeseca.

Što odabrati u bolnici?

Prije su, u rodilištima, samo sanjali o zajedničkom boravku majke i djeteta. Djeca su držana u općem odjelu, odvojeno od majke. Prije nego što hranite novorođenče (kao i svaka majka novorođenčeta, vjerojatno biste trebali znati sve o pravilnom vezivanju djeteta na dojku >>>), razotkrili i pregledali je li čisto. Zamotan u sterilnu tanku pelenu.

Sada je dopušteno uzeti za bebe dječje prsluke i pelene, pelene, gaze i pelene. Koju odjeću trebate pripremiti za novorođenče? Pročitajte članak Popis stvari za novorođenčad po prvi put >>>

Važno je! Preporučujem prvo pranje svih odjeće za novorođenčad (osim pelene), željezo obje strane, vezanje u čistu pelenu, presavijanje u vrećicu namijenjenu bolnici.

Naravno, nećete biti oduševljeni činjenicom da ćete svakodnevno morati prati, sušiti i glačati gaze pelene. Mogu ponuditi sretan medij: bolje je nositi pelenu za noć i tijekom šetnje. Preporuča se upotreba proizvoda od gaze za ostatak vremena. Takav ekonomičan kombinirani pristup u skrbi novorođenčadi danas je odabrao mnogo žena. Možda će vam biti prihvatljiv?

Gazeće pelene za novorođenčad: tehnike proizvodnje i sklapanja

Jednokratne pelene, naravno, vrlo su prikladne pribor za njegu dojenčadi. Oni nam štite puno vremena, jer nema potrebe za pranje dječjih pelena i posteljine. No, često su roditelji prisiljeni napustiti čestu uporabu jednokratnih pomoćnika iz različitih razloga, od higijenskog do ekonomskog.

Želeći uštedjeti novac bez kupnje skupih raspoloživih proizvoda, ili nastojeći poboljšati stanje kože bebe, koja negativno percipira kontakt s "pelenama", roditelji se vraćaju na testirane i jeftine gaze pelene.

Pro i kontra gaze proizvoda

 • Možete kupiti komad gaze u bilo kojoj ljekarnici kod vašeg doma, a cijena materijala u prosjeku će biti ista posvuda. Ako vam se ne sviđa kvaliteta gaze, umjesto toga možete koristiti tanku pamučnu tkaninu koju možete kupiti u trgovini tkaninom;
 • Korištenje pelene za gaze, koje ćete sami napraviti, uvelike će uštedjeti obiteljski proračun. Morat ćete potrošiti samo jedan put na komad tkanine, izrezati materijal u kvadrate željene veličine i prati zaprljane proizvode;
 • prirodni materijal prolazi zrakom i dopušta da koža djeteta diše, jer su pelene posebno korisne za dječake, jer neće pregrijavati genitalije;
 • suhe gazeće pelene za novorođenčad, zbog svoje mekoće, neće trljati djetetovu kožu na mjestima kontakta s njom;
 • roditelji napominju da bebe koje nose gaze pelene naučit će brže kontrolirati uriniranje i sjediti na loncu.

No, obeshrabrene gazeće pelene također će biti dosta:

 • Prema iskustvima majki trebalo bi ih redovito prati, stog od 25 pelena traje prosječno 2 dana;
 • gaza praktički ne apsorbira tekućinu pa će beba doživjeti nelagodu;
 • tako da dojenčad nema gori od dugotrajnog dodira s urinom, morat ćete odmah reagirati i promijeniti mrvice na peludnu pelenu;
 • budući da će dijete biti neugodno u mokrom proizvodu, on će se više puta probuditi noću;
 • konstantna uporaba peludnih pelena može smanjiti vrijeme za hodanje na hladnim danima, jer će štetno za bebu hodati po mokrom;
 • s aktivnom djecom, gaze pelene mogu puzati;
 • kao što gaze pelene prolaze, morat ćete postaviti podlogu na krevet kako biste zaštitili madrac od mokrenja;
 • skrb o ponovljivim proizvodima će vam donijeti dosta vremena, jer se uz pranje moraju pažljivo glačati za sterilnost.

Mnoge majke zamjenjuju upotrebu gaze i jednokratne pelene. Poštovane "pelene" koje su stavili svojoj djeci na šetnju, posjete i noću, tijekom dana, koža djeteta leži u pamučnom prirodnom proizvodu.

Priprema platna

Da biste napravili gazeće pelene vlastitim rukama, morate kupiti komad gaze u ljekarni. Ali budući da je kvaliteta moderne gaze vrlo različita od Sovjetskog bića, bilo bi bolje kupiti tanak pamučni lanac u trgovini tkaninom ili koristiti čiste stare listove kako bi je napravili.

Pripremljeni platno treba izrezati u pravokutnike, čija veličina ovisi o dobi djeteta i odabranom načinu sklapanja:

 1. Za novorođenče stane tkanine 60 x 60.
 2. Djeca od 3 mjeseca trebaju više platna - 90 x 90.

Praktično, postoje 3 sklopive pelene, od kojih svaka ima određenu pogodnost. Možete izraditi nekoliko proizvoda od gaze različitih veličina za svaku tehniku, tako da možete isprobati svako od vašeg vlastitog iskustva i vidjeti koje je najbolje za bebu.

 • "Mađarski" način stavljanja na višekratnu pelenu ne zahtijeva previše krpice. Trebate napraviti komade rezanjem tkanine u kvadrate 60 x 60 i 90 x 90;
 • "Klondike" bi bilo bolje uklopiti i držati bebu ako stranke imaju omjere od 1: 2 (60 x 120, 80 x 160, 90 x 180);
 • Pravokutnik tehnike uključuje uporabu slika 60 x 100.

Prema iskustvima mame koji su koristili gazeće pelene, pružiti bebu opskrbu novim proizvodima tako da možete prati i glačati jednom dnevno, morate napraviti 20-25 baza za presavijanje. Rubovi tkanine trebaju biti prekinuti kako ne bi izgubili niti tijekom uporabe ili pranja.

Tri tehnike preklapanja

Ponovno upotrebljive gazeće pelene, u pravilu, ne zahtijevaju šivanje, to su obični pamučni komadi tkanine koji se mogu sušiti u izravnanom obliku i glačati na obje strane.

Prije nego što stavite novu gumenu pelenu na mrvice, pripremite mjesto za promjenu. Pokrijte krevet ili stol s pelenama i unaprijed preklopite platno.

"Klondike"

 1. Uzmi platno mjerenje 90 x 180.
 2. Presavijte ga na pola.
 3. Presavijte se dijagonalno.
 4. Postavite dijete na višeslojni maramicu tako da donji kut trune prolazi između nogu i lijeve i desne strane leže na stranicama djeteta.
 5. Podignite donji kutak i pritisnite je na trbuščić bebe.
 6. Side "kutovi" ili vezani, ili omotani oko bebe, pričvršćeni jedni na druge.

„Pravokutnik”

Ova metoda presavijanja zahtijevat će vam neke pripreme, jer ovdje, pored šivanja rubova platna, trebat ćete šivati ​​pelenicu. Zato će vam biti prikladnije ako ne želite svaki put saviti veliki komad tkanine. Ali to će povećati vrijeme sušenja opranog proizvoda, jer će se tkanina presavijati u nekoliko slojeva i čvrsto ušivenim.

 1. Veličina platna 60 x 100 mora biti savinuta nekoliko puta duž dugačke strane dok ne dobijete višeslojnu traku 20 x 60.
 2. Ovaj pravokutnik mora se ručno umetnuti na pisaći stroj ili prometat kako bi se spriječilo lomljenje višeslojne konstrukcije čak i pranje stroja. Ako vam je lakše nositi se s brzim sušenjem krpe, proizvodima možete dati "potrebno" raslojavanje tijekom glačanja i time izbjeći šivanje.
 3. Izrezati od materijala traka od tkanine za pojaseve s kojima ćete pričvrstiti pelenu na dječjom struku. Poželjno je da su široki i kao višeslojni kao glavni proizvod. Za povezenu pelenu možete pričvrstiti trake na stranama.
 4. Pritegnite pelenu na dugoj strani za oko 1/3.
 5. Stavite višeslojni pravokutnik pod djetetom, a dječaci bi trebali nositi pelenu na takav način da udubljeni dio mora biti ispred, a za djevojke bi trebao biti na leđima. Tako gaza će odgoditi maksimalnu moguću količinu fiziološke tekućine.
 6. Pritisnite donji dio pelene na trbuščić i pričvrstite ga pomoću žice ili remena.

„Mađarski”

Za ovu metodu koriste se četvrtasti dijelovi tkanine.

 1. Podignite platno i preklopite ga na pola. Nosivost treba biti na dnu.
 2. Uzimajući donji lijevi rub i podizanje tkanine, pričvrstite taj kutak na gornju središnju točku. Glatko presavijeni platno, tako da nema savijanja. Proizvod bi trebao izgledati poput trga s preokrenutim trokutom na vrhu.
 3. Okreni platnu. Sada su se "uloge" mijenjale - ispred vas leži marama s kvadratnim dijelom na lijevoj strani. Presavijte ovaj kvadratni dio ulijevo u koracima od 6-7 cm dok ne dođete do središta pelene.
 4. Na rezultirajućem maramicu s "ojačanim" srednjim centrom stavite dijete i pričvrstite pelenu, kao što je opisano u prvoj metodi.

Kako šivati ​​pelene od gaze za novorođenčad - vodič korak po korak

Prije otprilike 15-20 godina vrlo malo znao o raspoloživim pelenama, asortiman je bio previše ograničen, a kvaliteta posebnih proizvoda nije se razlikovala. Stoga su najčešća i dokazana vrsta pelene bila gaza, koju su svaka majka sklopila samostalno. I iako se sada situacija dramatično promijenila, a tržište je jednostavno upakirano pelenama svih veličina, mnogi još uvijek koriste gaze, kao i naše majke i bake.

Pro i kontra domaćih pelena

Gaza proizvodi imaju određene prednosti:

 • ne uzrokuju alergije;
 • malo vagati;
 • dopustiti da koža diše;
 • pristupačne i pristupačne;
 • koristi se mnogo puta;
 • lako se prati;
 • suho brzo.

Kupnjom komada gaze prije isporuke možete koristiti pelene za 7-10 mjeseci, ovisno o kvaliteti materijala. Ako izračunate koliko novca potrebno za kupnju pelena za jednokratnu upotrebu tijekom ovog vremena, uštede će biti očite.

 • vrlo brzo se mokro;
 • morate se odmah mijenjati;
 • često pranje;
 • nema mogućnosti šetnje s djetetom na ulici.

Gaza ne zadržava vlagu, kao jednokratnu pelenu, tako da morate stalno provjeravati suhoću djeteta. Ako dijete ostaje na mokroj dulji vrijeme, nadraženost kože je osigurana unatoč hipoalergenskim i prozračnim svojstvima materijala. Ovo stvara određene poteškoće noću: mijenjanje pelene, vrlo je lako probuditi bebu i ne možete ga ostaviti mokrim. Mijenjanje mokrog suha također nije uvijek prikladno tijekom šetnje jer može biti hladno vani. Pa ipak, unatoč ovim nedostacima, mnoge majke koriste samo pelene, iako ne znaju kako ih pravilno šivati.

Metode preklapanja

Dostupne su i gazeće pelene, no obično su preteške i krhke. Uz neovisnu proizvodnju, dobivaju se pouzdani proizvodi, ako, naravno, odaberete pravu gazu. To bi trebalo biti dovoljno gusto da se prilikom pranja niti ne raspršuju na strane i ne stvaraju grudice. Iskusne majke savjetuju umjesto gaze da uzmu stare listove organskog pamuka; oni su mekani, nemojte trljati tijelo, pa čak i jače od gaze nekoliko puta. Uzmite u obzir da će za novorođenče trebati oko 20-25 pelena, a svaki od njih traje gotovo četvornog metra gaze. Možete šivati ​​samo rubove proizvoda, tako da su niti manje zamagljene.

Sklapajući "maramicu"

Izrežite komad gaze 180 za 90 cm. Skočite na pola da biste napravili kvadrat, a zatim preklopili dijagonalno. Rezultirajući trokut mora biti prebačen preko rubova tako da se ne okreće. Stavili su je na taj način: stavili su pelenicu na stol pod kutom prema sebi, dijete je postavljeno na vrh, donji kraj proizvoda prolazi između nogu, a trbuščić je prekriven, a bočne krajeve pokrivene su i vezane.

Pravokutna pelena

Izrežite komad od 100 x 60 cm i preklopite ga na pola, a zatim ponovno na pola da biste dobili pravokutnik veličine 60x25 cm. Kratke rubove možete namazati ili obložiti niti. Oblažu ga na sljedeći način: jedan rub je unesen ispod leđa djeteta, drugi je prošao između nogu i stavljen na trbuščić. Oba ruba pelene se pritisne gumenim remenima ili remenom iz iste gaze.

Sklapanje na "mađarski" način

Komad gaze trebao bi biti 90x90 cm. Materijal je presavijen na pola, a zatim opet na pola. Sada trebate okrenuti gornji kutak rezultirajućeg kvadrata na stranu, okrenuti gaze i okretati slobodni komad od 2-3 puta kako biste stvorili trokut s zapečaćenim srednjim dijelom. Na ovoj komprimiranoj traci je položena beba, donji kraj je prošao između nogu, bočni krajevi su omotani oko struka i stavljeni u nabore.

Postoji još jedan način: morate odvojiti mekom dijelu od korištene kupljene pelene i ostaviti samo vanjski sloj materijala s kopčama ili elastičnim trakama. Gaza je presavijena u pravokutnik odgovarajuće veličine i stavljen u poklopac pelene.

Uvjeti korištenja

Pod improviziranim pelenama morate nanijeti zaštitnu kremu, jer gaza ili druga tkanina ne mogu ostati suha kada apsorbiraju tekućine. Kontakt s kožom može izazvati iritaciju, a peludni dermatitis može se razviti bez dodatne zaštite. Iz istog razloga, svakako oprati bebu nakon svakog odstranjivanja pelene.

Novorođenčad piše vrlo često, doslovce svakih 20-30 minuta, a gaze pelene treba mijenjati čim se navlaže. Čak i ako nisu jako mokra, nemoguće je otići do sljedećeg, jer koža bebe previše je osjetljiva.

Ako beba upravo pere, dovoljno je isprati gazu u toploj vodi, a pelene s stolicom moraju dobro oprati. Temperatura vode mora biti iznad 90 stupnjeva, tako da će sve bakterije u stolici umrijeti. Za pranje koristite sapun ili poseban prah za dojenčad. Iz uobičajenih prašaka može se pojaviti osip, čak i ako ste temeljito isprali. Suha gaza treba glačati na maksimalnoj temperaturi.

Noću, mijenjanje pelena iz gaze i ne probuditi bebu je vrlo teško, pa je bolje koristiti kupljeni proizvod za noć. Ali ako želite uštedjeti novac, možete napraviti višeslojnu pelenu: uzmite tri komada podmornice i pomaknite ih na dvostruko presavijenu gazu. Trebalo bi se pokazati pravokutnikom, čiji je gornji sloj gaza, a donji sloj - podmazivač. Kada se beba opisuje tijekom spavanja, morate pažljivo ukloniti gornju gaze i podmazivač. Tako će jedna pelena poslužiti, ako ne cijelu noć, a zatim barem nekoliko sati. Prilikom vezivanja gaze, čvorovi se trebaju nalaziti na trbuhu ili na boku, a onda se neće slomiti i ometati djetetu.

Da biste izbjegli nepotrebne brige i ne smanjili trajanje šetnji, bolje je nositi kupljenu pelenu izvana. No, u stanu gaze i tkanine proizvodi su u potpunosti opravdani i omogućiti dobru štednju.

Tablica. Cijene za pelene