Višestruka trudnoća

Hrana

Djeca - pravi čudo! Koliko je dirljivo gledati nečiji zaobljeni trbuh i zamisliti da se stvarni život razvija tamo. I kako je nevjerojatno kad u isto vrijeme rastu dva, tri ili čak četiri takva života!

Statistike kažu da danas, oko 1,5% novorođenčadi su blizanci. I njihov broj posljednjih godina stalno se povećava. Već ih ima oko 100 milijuna na cijelom planetu. Najviše "više" nacija je Afrika. Ali najmanje sretan s blizancima Mongoloid utrke.

Uzroci višestruke trudnoće

Višestruka trudnoća je simultano razvijanje dva ili više fetusa. Zašto jedna žena postaje buduća mama samo jednog djeteta, a druga odjednom četiri sina i male kćeri?

Liječnici još nisu dali definitivan odgovor. Po njihovom mišljenju, to može utjecati na mnogo toga čimbenika. Naravno, s vjerojatnije će se blizanci pojaviti u onim ženama koje su već imale takve slučajeve u obitelji. Prema tome, jedan od razloga je nasljedstvo. I, jednako - kao budući otac velike obitelji i buduće majke.

Drugi faktor je dob. Prema statistikama, starije žene rade više puta trudnoće nego mlađe. Samo što bivši znatno povećava razinu gonadotropina, hormona koji stimulira razvoj jaja i njegovo oslobađanje iz jajnika.

Prema liječnicima, drugi faktor je hormonalna droga, kako za liječenje neplodnosti i kao metoda zaštite od neželjenih trudnoća. I, naravno, blizanci i blizanke su značajno češće pojavljuju u umjetnom oplodnjom jajeta: prvo, žena dobiva posebne pripreme protiv neplodnosti, a kao drugo, to je uveo nekoliko oplođena jaja.

Pojedinosti višestruke trudnoće

U slučaju prirodne višestruke oplodnje, neposredno nakon spajanja ženki i muških zametnih stanica, jedna stanica jajeta se dijeli ili dva (ili još više) jajnih stanica istodobno se oplode. U prvom slučaju se pojavljuju monozigotni - to jest, identični - blizanci, u drugom dizygotskom ili bratskom.

Istovjetno - djeca koja su rođena s jednim oplođenim jaješcima. U ovom slučaju, blizanci uvijek imaju isti spol i jednu vrstu krvi. Imaju isti skup gena. Sijamski blizanci pripadaju identičnom - njihovu jajnu stanicu u pogrešnom trenutku dijeli se na dva.

Dvuayaytsevye - djeca, rođena s gnojidbom dvaju jaja. Mogu biti istog spola, a oba dječaka i djevojčice mogu se istodobno roditi. Isto vrijedi i za krvnu grupu - može se uzeti njezina majka, a druga - otac, ili sva djeca će imati istu skupinu. Zajednički geni imaju od 40 do 60%.

Žene s višestrukim trudnoćama su u opasnosti, jer je priroda oblikovana tako da tijelo treba nositi i hraniti samo jedno dijete. U maternici bebe nemamo dovoljno kisika, prostor, hranjive tvari, pa se ne može isključiti u slučajevima višestrukih i raznih komplikacija, kao što su pobačaj, urođenim manama i smrt fetusa, trudnoća toksikoza, sporo fetalni razvoj, prerani porod, niske težine novorođenčeta.

Glavni problem mnogih majki - vrlo veliki tummies. Osim toga, nakon 20 tjedana trudnoće savjetuje se prestati s aktivnim sportom, odustati od posla, seksati. Mama, u kojoj se nekoliko beba rastu odjednom, trebate promatrati stroge krevete na krevet - na primjer, trebala bi ostati najmanje 8 sati tijekom dana. Također je dobro biti pod nadzorom liječnika koji je pohađao.

Kako odrediti višestruku trudnoću u ranoj fazi

Višestruka trudnoća, znakovi, rano tjedan dana tjedno, uzroci, komplikacije

Broj višestrukih trudnoća u posljednjih nekoliko godina povećan je i iznosi 1% svih trudnica.

Potrebni su pažljivi medicinski nadzor, jer je rizik od komplikacija veći nego kod trudnoće u jednoj jedinici.

Ovo je razvoj nekoliko embrija u maternici. Žena može nositi blizance, trojke (3 fetusa), četiri (4 fetusa) i sl. Rast višestrukih trudnoća, česte u Europi (1 trudnoća od 89), doslovno je eksplodiralo pod utjecajem umjetne oplodnje.

Stimulacija jajnika (propisivanje lijekova koji pridonose sazrijevanju jajnih stanica u jajnicima) i slučajevi višestrukih trudnoća u obitelji su povoljni čimbenici njegovog razvoja. Takva trudnoća nosi više rizika od drugih: povećava se rizik od pobačaja, preranog rođenja, eklampsije, niske težine rođenja itd. Štoviše, žena može biti teško nositi više od dvije djece socijalno. Postoji visok rizik od problema s kojima se brinu o njima nakon poroda, socijalnih i obiteljskih sukoba uzrokovanih činjenicom da se u nekim slučajevima (4 zametka i više) roditelji nude smanjenjem broja embrija na medicinski način. Višestruke trudnoće zahtijevaju rano prilagođeno i poboljšano promatranje (to je moguće zbog ultrazvučnog pregleda). U većini slučajeva, predloženo je da uzrokuje rođenje puno prije roka kako bi se izbjegla nesreća pri rođenju.

Danas se broj trudnica koje čekaju blizanke stalno povećava. To je posljedica povećane prosječne dobi trudnica i rasprostranjenog širenja umjetne oplodnje. Ako su blizanci već rođeni u obitelji, povećava se vjerojatnost višestruke trudnoće. Blizanci i blizanci imaju veći rizik od bolesti tijekom razvoja fetusa. No, s pravodobnim prepoznavanjem mnogih komplikacija može se izbjeći. Najčešće, liječnik već od prvog ili drugog preventivnog pregleda utvrđuje mnoštvo. Izuzetno je rijetko da se trudnoća blizanaca može naći samo tijekom porođaja. Stoga roditelji blizanaca obično imaju dovoljno vremena da se pravilno pripreme za nadolazeće dvostruko opterećenje. A ovo je vrlo važno, budući da je bolje organizirati početak novog obiteljskog života, to je lakše. Velika korist donosi razmjenu informacija s drugim roditeljima blizanaca. Kontakti s njima mogu se uspostaviti putem on-line foruma.

Višestruka trudnoća - sve češći slučaj

Rođenje blizanaca, a još više tripleta 1970-ih bilo je rijetko. Naravno, slični fenomeni su se dogodili, ali u obiteljima gdje su slični slučajevi već postojali. Danas više od 1% svih trudnoća je višestruko (blizanci, tripleti). To je posljedica sve većeg broja slučajeva primjene tehnologija medicinski podržane reprodukcije (MPR). Kada koristite MPR, jedna od pet trudnoća je višestruka. Ili žene koje odgađaju trudnoću do sve kasnijeg razdoblja, prisiljene su se pribjeći MNR-u, jer se razina sposobnosti da dijete s vremenom smanjuje.

Prema tome, za vas razina poroda blizanaca ili tripleta raste ako u vašoj obitelji već postoje slični slučajevi ili ako ste koristili MPR (stimulaciju ovulacije).

Simptomi i znakovi višestruke trudnoće, kada se to može odrediti?

Identificiranje višestrukih trudnoća je moguće samo uz ultrazvuk. Dijagnoza B je uspostavljena na prvom ultrazvučnom pregledu, koja pokazuje prisutnost nekoliko gestacijskih membrana u maternici. U trećini slučajeva to su "pravi" blizanci (monozigoti ili identični), koji su rezultati oplodnje jednim spermijskim stanicama jednog jajašca. U dvije trećine slučajeva govorimo o "lažnim" (dizigotskim ili bratskim) blizancima. Kasnije, liječnik ili primalja mogu navesti da je maternica previše glomazna da sadrži samo jedan fetus.

Težina je prekomjerna težina

U prisustvu druge bebe u utrobi, vaša se težina ne povećava zbog djeteta, već zbog druge posteljice (dva su, ako su bratski blizanci) i dvostruki volumen amnionske tekućine. Čekajući blizanke, žena obično dobiva od 12 do 16 kg, tj. Više nego tijekom normalne trudnoće.

Istovjetan i bratski

 • Kada je riječ o blizancima, često čujemo pridjeve "stvarne" i "lažne", što znači biološko gledište, sasvim različite stvari.
 • Istovjetni ili monozigotni blizanci rezultat su oplodnje jednom spermom jedne jajne stanice. Zatim se dobiveni jaje dijeli na dva. Fetus se može razviti u jednom mokraćnom mjehuru ili u dva, posteljica može biti jedna za obje djece. Dvije djece imaju istu genetsku osnovu, one su od istog spola i slične su poput dvije kapi vode.
 • Bratski, ili dizygoticni, blizanci su oblikovani kako slijedi: dvije jaja su oplodene od dvije sperme tijekom jednog menstrualnog ciklusa. Svaki fetus razvija se u svom amnionskom mjehuru i imaju različite placente. Genetska baština je sasvim drugačija, dakle različitog spola djece, i one su slične baš kao i brat i sestra.

Rizici višestrukih trudnoća

Često, višestruka trudnoća prolazi bez ikakvih problema, komplikacije se rijetko događaju. Međutim, vrijeme između kontrolnih pregleda značajno se smanjuje.

Pojava rizika u velikoj mjeri ovisi o stvaranju veza između fetalnih membrana i placente, s jedne strane, i blizanaca, s druge strane.

U slučaju da su obje djece pričvršćene na istu placentu, njihova životna podrška može uvelike pogoršati.

Čak i prije 15. tjedna trudnoće, ultrazvuk može dobiti jasnu sliku o situaciji. To jest, već u ranoj fazi moguće je procijeniti vjerojatnost nastanka rizika i razumjeti koja bi od njih trebala biti uzeta u obzir.

Situacija s posteljicom opisana je pojmom chorionicity. Jednokratna trudnoća znači da obje djece dijele istu placentu.

Približno svaka treća višestruka trudnoća je upravo takav slučaj.

Od tih, opet, 33% su dikor-diamniotički, u kojima postoje dva pupčana užeta, a fetalni mjehurići se odvajaju jedan od drugog gustim septom. 65% su monokorni-diamniotični blizanci, ovdje je pregradnja tanji i transparentnija. 2% blizanaca razlikuju se u monochorial-monoamniotic chorionic, kada su i mjehur i placenta uobičajeni. Koja je od ovih mogućih situacija ostvarena ovisi o trenutku stanične podjele.

 • Dichori-diamniotička dvostruka trudnoća. U većini slučajeva upravo su takvi povoljni odnosi koji se razvijaju između dva blizanca i fetalnih membrana. Rizik od komplikacija je mali, pa posebni liječnički nadzor nije potreban. Ako prvo dijete ima prezentaciju glavobolje, ništa neće ometati normalno porođaj.
 • Monochori-diamniotička dvostruka trudnoća. Takvi blizanci mogu biti identični. Budući da postoji rizik od sindroma transfuzije fetusa i fetusa, počevši od 12. tjedna, preporučljivo je provesti kontrolne preglede dva puta mjesečno.
 • Monochori-monoamniotička dvostruka trudnoća. Ovi blizanci su uvijek identični. Uz rizik od spajanja blizanaca po siamskom tipu, postoji opasnost od umetanja pupčane opruge. Uz ovu vrstu trudnoće potrebni su česti ultrazvučni pregledi. Kako bi se izbjegle komplikacije povezane s zapetljanjem pupčane vrpce, preporučuje se carski rez.

Kontrolirani rizici

Ako se danas povećava rizik od davanja života blizancima, onda su šanse za dobivanje zdravstvenog stanja daleko veće, ne samo zbog ultrazvuka i medicinskog nadzora. Više trudnoća treba više pažljivo pratiti, jer u većini slučajeva govorimo o prijevremenom porodu u 8 mjeseci. Postoji visoki rizik od preranog djeteta, kao i hipotrofije (dijete s malom težinom).

Osim toga, u takvim slučajevima, budući život trudnice podložan je mnogo strožim ograničenjima i zahtijeva puno odmora. Žena koja odjednom očekuje više djece ima pravo na dulji rodiljni dopust.

U Francuskoj se stvaraju razne udruge koje pomažu trudnicama: primjerice udruga Gemini Plus, osnovana 1979. godine i poznata po svojim društveno korisnim aktivnostima od 2003. godine. U Rusiji pomoć za majke blizanaca nije tako razvijena. Oni se mogu osloniti samo na blagi porast duljine rodiljnog dopusta.

Dobio sam veliku težinu. Je li moguće da čekam blizanke?

Višestruka trudnoća ili samo prekomjerna težina?

Najvjerojatnije ste upravo stekli dodatnu težinu u odnosu na prosjek moguće u 1. trimestru. Ako imate prirodno krhki ustav, povećanje težine maternice bit će znatno ranije od žene s gustom gradnjom. Želuca postaje velika ne zato što dvaput čekate odjednom. Tijekom pregleda liječnik će uzeti u obzir: genetsku predispoziciju, veličinu maternice (a ne trbušnu šupljinu), premlaćivanje jednog ili dva srca, izraženije simptome (jutarnja bolest, poremećaji gastrointestinalnog sustava) itd.

U našoj tvrtki svatko misli da je blizak blizak, ali imamo drukčije mišljenje! Što se događa

Dvostruka trudnoća i frustracija

Rijetki parovi sanjaju o kupnji dva krevetića, dvokrevetnoj kolicima, dvije visoke stolice, u jednoj riječi, dvije bebe! Žena se priprema i psihološki i fizički za pojavu jednog djeteta, a vijest o dvostrukoj trudnoći može biti izvor frustracije i straha za nju. Doista, brigu o jednom djetetu velika je odgovornost, što je dovoljno dovoljno, i ona ne treba da se ova odgovornost udvostruči. Čvrsto prihvati ove proturječne emocije na vijestima o pojavljivanju dvoje bebe i pokušaju izbjeći osjećaje krivnje. Upravo suprotno, upotrijebite ove tjedne kako biste se navikli na ideju da će vam biti dvoje u vašoj obitelji odjednom.

Razgovarajte sa svojim partnerom, razgovarajte s roditeljima drugih blizanaca. Ako ih ne znate, pitajte svog liječnika, dat će vam koordinate udruga u kojima ih možete upoznati. Također možete pretraživati ​​web. Činjenica da niste prvi roditelji u zbrci i sumnji pomoći će vam da prihvatite situaciju i uživate u njemu. Ako se u početku napori za skrb o djetetu trebaju pomnožiti s dva, tada se sreća također mora pomnožiti s dva.

Blizanci ne ulaze uvijek u inkubator, sve ovisi o stupnju "pojma" i težini.

Tri vrste dvostruke trudnoće

Ako očekujete blizance, prvi zadatak liječnika odredit će se pomoću ultrazvuka, od 1. tromjesečja, a što je prije moguće, broj posteljice i plodne mjehur. Ako postoje dvije placente i dvije amnionske mjehuriće, trudnoća se definira kao "biomedicinski biokemijski". Ako se identificira jedna placenta i dva amnionska mjehura, ona se definira kao "monokorni biamiotičan". U vrlo rijetkim slučajevima, kada postoji jedna placenta i jedan amnionski mjehur, to je "monochorial monoamniotic" trudnoća. Sve tri vrste trudnoće blizanaca razlikuju se jedna od druge.

Najbolja "konfiguracija" u ovom slučaju je prisutnost dvije placente i dva amnionska blistera, jer u ovom slučaju blizanci su međusobno neovisni. Ako je posteljica je jedna za dvije osobe, onda je identičan blizanac, tu je razmjena krvi među djecom, to jest, može primiti više krvi nego drugi (na sindrom „donatora-primatelj”), a drugi ima bolju hranu koja zahtijeva posebnu praćenje.

Ultrasonografija jednom ili čak dva puta mjesečno, počevši od 22. tjedna amenoreje, vrlo je važna za praćenje razvoja obje bebe. Onaj koji prima moć u manjem opsegu, može imati dijagnozom pothranjenosti (niska težina), a drugi je sklona kardiovaskularnih bolesti Tim stručnjaka, identificiranje i uzimaju pod nadzorom problema može pomoći uravnotežiti situaciju, sigurno „donosi” se prije isporuke,

Ako čekate troje djece i više

Mjere predostrožnosti koje se poduzimaju u očekivanju dvije bebe uvelike su poboljšane kada je riječ o čekanju tri ili više djece. Za trudnu majku, trudnoća prolazi pod znakom tjeskobe i brige, tako da joj je potrebna pomoć psihologa, počevši od ranijih pojmova i završavajući s trenutkom rođenja.

S više od tri voća, rizik od komplikacija povećava se proporcionalno. Malo je vjerojatnost da će se porođaj dogoditi u razumnom roku, tj. Nakon 34 tjedna. Potrebna je pažljiva medicinska promatranja, porod može se odvijati u porodničkoj bolnici s razinom nižom.

Liječnik može predložiti da smanjite broj embrija, dovodeći ih do dvoje. Roditeljima je često teško donijeti takvu odluku, više - i to je najčešći slučaj - ako je trudnoća rezultat liječenja neplodnosti (naime, in vitro oplodnja). U rijetkim slučajevima jedan ili više zametaka zamrzavaju u svom razvoju.

Povećana medicinska pomoć

Čekanje za blizancima ili trojkama - to znači uzimanje vrlo dobre brige o sebi. A to će pomoći vašem ginekologu i babica, koji će pomno pratiti svoje zdravlje, jer postoji svibanj biti različite vrste komplikacija, prijevremenog poroda (25% višestrukih trudnoća završava u 32 tjedana, to jest, na kraju 7. mjeseca) arterijska hipertenzija (rizik se udvostručuje ili utrostručuje), hipotrofija (mala težina djeteta), sindrom "darivatelj-primatelj".

Češće konzultacije

Kliničko promatranje postaje namjeravano: u normalnom načinu, obično posjećujete liječnika jednom mjesečno, na kraju trudnoće - svaka dva tjedna. U slučaju višestrukih trudnoća, primalja bi vas trebala posjetiti kod kuće jednom tjedno, počevši od 22. tjedna amenoreje. Morala bi se pobrinuti da se dovoljno odmarate da ne izazivate grčeve u maternici. Također će provjeriti krvni tlak i razinu proteina urina. Koristite ove posjete kako biste dobili potrebne informacije - na primjer, o energetskom sustavu. Također, ako ste na čekanju za blizance ili trojke, porcije hrane treba povećati (za 10-20%).

Prednosti rekreacije

Između ostalog, trebali biste se odmoriti što je više moguće, čime se smanjuju rizici. Nije potrebno ići u krevet - iako je ponekad potrebno - jesti za vrijeme odmora, izbjegavati dugačke pješačke prijelaze i prijevozna putovanja, počevši od 5. mjeseca.

Često liječnik propisuje bolesničku listu u preventivnom načinu rada u drugom tromjesečju, kako bi se izbjegao preuranjeno rođenje, također možete dobiti pomoć kod kućanskih poslova. Međutim, u nekim slučajevima potrebno je hospitalizaciju.

U slučaju dvostruke trudnoće, pojam dostave je 38 tjedana, a ne 41 tjedna, kao u slučaju trudnoće singletona. Potrebno je da je rođenje provedeno u bolnici, gdje stručnjaci mogu pomoći u bilo kojoj situaciji.

Nakon drugog puta, ultrazvučni pregled provodi se jednom mjesečno kako bi promatrao razvoj embrija.

Organizacija medicinske skrbi za žene s višestrukim trudnoćama

U pravilu, većina pregnancija već je otkrivena tijekom prvog ultrazvučnog pregleda. Najpouzdaniji podaci o statusu fetalnih membrana mogu se dobiti između 9. i 15. tjedna trudnoće. Ako su blizanci blizanci, mogu biti heteroseksualni. Ali čak i ako su rođene bebe istog spola, njihova sličnost neće biti jednako velika kao ona identičnih blizanaca. Dvije trećine svih djece rođene kao rezultat višestrukih trudnoća su bicarats.

Istovjetni blizanci dobivaju identične genetske informacije od roditelja, pa su uvijek isti spol. Maloljetnici su toliko slični jedni drugima, barem u djetinjstvu i djetinjstvu, da se mogu zbuniti. Često imaju iste preferencije i nepoželjnosti. Međutim, za trudnoću i porođaj, važno je da se ne podijele identičnim i blizancima blizanaca, već kako nastaju veze s placentama i fetalnim membranama.

Učestalost višestrukih rađanja

 • Više trudnoća: 2-5% svih trudnoća do 10 godina.
 • Monozigotni blizanci: 3-5 / 1000.
 • Disygotic twins: frekvencija je promjenjiva, ovisi o obiteljskoj povijesti, majčinoj dobi, liječenju neplodnosti.
 • Učestalost mono- i dizigota u višestrukim trudnoćama: 70% disiggota (nužno djelić / diamniotik). 30% monozigota (nužno isti spol, omjer ljuske: 29% dichorial / diamiotic, 70% monochorial / dia-mniotic, 1% monochorial / monoamniotički).

Sonografska dijagnoza koriona / zigota

Tromjesečje I: jasno razlikovane korionske šupljine, ponekad u istoj anmiotičkoj vrećici (široki skakač!) - najpovoljniji trenutak za dijagnozu!

II i II trimestara:

 • Položaj placente (s postoljem - nužno unilateralnom placentacijom na obje strane.
 • Debela mreža (> 1,6 mm = 4 sloja - dichorion).
 • X-znak u dvosjednim blizancima (trokutasti izbočenje placente u području zračne amnionske membrane tijekom okupljanja koriona).
 • T znakova u slučaju jednoličnih blizanaca (vertikalno izbočena amnionska membrana koja odvaja fetalni mjehur na placentu).

Postnatalna dijagnoza koriona / zigota

Višestruka trudnoća

Djeca - pravi čudo! Koliko je dirljivo gledati nečiji zaobljeni trbuh i zamisliti da se stvarni život razvija tamo. I kako je nevjerojatno kad u isto vrijeme rastu dva, tri ili čak četiri takva života!

Statistike kažu da danas, oko 1,5% novorođenčadi su blizanci. I njihov broj posljednjih godina stalno se povećava. Već ih ima oko 100 milijuna na cijelom planetu. Najviše "više" nacija je Afrika. Ali najmanje sretan s blizancima Mongoloid utrke.

Uzroci višestruke trudnoće

Višestruka trudnoća je simultano razvijanje dva ili više fetusa. Zašto jedna žena postaje buduća mama samo jednog djeteta, a druga odjednom četiri sina i male kćeri?

Liječnici još nisu dali definitivan odgovor. Po njihovom mišljenju, to može utjecati na mnogo toga čimbenika. Naravno, s vjerojatnije će se blizanci pojaviti u onim ženama koje su već imale takve slučajeve u obitelji. Prema tome, jedan od razloga je nasljedstvo. I, jednako - kao budući otac velike obitelji i buduće majke.

Drugi faktor je dob. Prema statistikama, starije žene rade više puta trudnoće nego mlađe. Samo što bivši znatno povećava razinu gonadotropina, hormona koji stimulira razvoj jaja i njegovo oslobađanje iz jajnika.

Prema liječnicima, drugi faktor je hormonalna droga, kako za liječenje neplodnosti i kao metoda zaštite od neželjenih trudnoća. I, naravno, blizanci i blizanke su značajno češće pojavljuju u umjetnom oplodnjom jajeta: prvo, žena dobiva posebne pripreme protiv neplodnosti, a kao drugo, to je uveo nekoliko oplođena jaja.

Pojedinosti višestruke trudnoće

U slučaju prirodne višestruke oplodnje, neposredno nakon spajanja ženki i muških zametnih stanica, jedna stanica jajeta se dijeli ili dva (ili još više) jajnih stanica istodobno se oplode. U prvom slučaju se pojavljuju monozigotni - to jest, identični - blizanci, u drugom dizygotskom ili bratskom.

Istovjetno - djeca koja su rođena s jednim oplođenim jaješcima. U ovom slučaju, blizanci uvijek imaju isti spol i jednu vrstu krvi. Imaju isti skup gena. Sijamski blizanci pripadaju identičnom - njihovu jajnu stanicu u pogrešnom trenutku dijeli se na dva.

Dvuayaytsevye - djeca, rođena s gnojidbom dvaju jaja. Mogu biti istog spola, a oba dječaka i djevojčice mogu se istodobno roditi. Isto vrijedi i za krvnu grupu - može se uzeti njezina majka, a druga - otac, ili sva djeca će imati istu skupinu. Zajednički geni imaju od 40 do 60%.

Žene s višestrukim trudnoćama su u opasnosti, jer je priroda oblikovana tako da tijelo treba nositi i hraniti samo jedno dijete. U maternici bebe nemamo dovoljno kisika, prostor, hranjive tvari, pa se ne može isključiti u slučajevima višestrukih i raznih komplikacija, kao što su pobačaj, urođenim manama i smrt fetusa, trudnoća toksikoza, sporo fetalni razvoj, prerani porod, niske težine novorođenčeta.

Glavni problem mnogih majki - vrlo veliki tummies. Osim toga, nakon 20 tjedana trudnoće savjetuje se prestati s aktivnim sportom, odustati od posla, seksati. Mama, u kojoj se nekoliko beba rastu odjednom, trebate promatrati stroge krevete na krevet - na primjer, trebala bi ostati najmanje 8 sati tijekom dana. Također je dobro biti pod nadzorom liječnika koji je pohađao.

Takva majka treba obratiti posebnu pozornost na njezinu prehranu, jer ako žena ima jednu trudnoću, trebala bi se oporaviti za 12-13 kg, za višestruku trudnoću, povećanje bi trebalo iznositi najmanje 18-20 kg.

Rani znakovi višestruke trudnoće

Višestruke trudnoće mogu se odrediti ultrazvukom. Istina, u ranoj fazi nije uvijek "otkriven" jer je vjerojatnost pogreške visoka. Preciznije, žena se dijagnosticira bliže kraju trudnoće. Na temelju zaključka višestruke trudnoće na velikom opsegu abdomena i povećanje za određeno razdoblje veličina maternice, palpacija tri najveća dijela voća, slušanje nekoliko srčanih ritma i na različitim mjestima. Ginekolog određuje sve te znakove tijekom punopravnog pregleda pacijenta od drugog tromjesečja trudnoće.

No može li sama žena i u ranoj fazi trudnoće, ako ne i odrediti, barem sumnjati da ona nosi više od jednog života u sebi?

Opstetričari tvrde da nema specifičnih simptoma koji bi ukazivali na razvoj višestruke trudnoće. Kao i uvijek, žena može osjetiti bilo kakav znak koji ukazuje na pojavu začeća: mučnina, povraćanje, umor, slabost, povećanje veličine i osjetljivosti mliječnih žlijezda, blagi porast temperature tijela i / ili povećanje bazne temperature itd.

Ipak, neke značajke trudnoće i dalje mogu biti nagovještaj višestruke trudnoće. Među njima su, osobito, sljedeće:

 • Test trudnoće reagira s drugom trakom prije kašnjenja, što je uzrokovano povišenim (u usporedbi s normalnom trudnoćom) hCG hormona u ženskom tijelu koje proizvodi dva (ili više) embrija odjednom.
 • Mučnina i povraćanje su jači i češći, tj. Naglašena rana toksikoza u teškom obliku ima veću vjerojatnost da se razvije.
 • Žena se osjeća jako umorna i želi spavati skoro cijelo vrijeme, jer tijelo mora raditi nekoliko puta intenzivnije.
 • Trbuščić izgleda veći od stvarnog razdoblja, budući da maternica raste brže nego tijekom trudnoće singletona.
 • Dobici na težini premašuju dopuštene granice, a to se ne odnosi na prehranu ili druge vidljive razloge.

Još jednom skrećemo pozornost na činjenicu da ti znakovi mogu samo ukazivati ​​na vjerojatnost višestruke trudnoće, ali ni u kojem slučaju nisu potvrda.

Rođenja u višestrukoj trudnoći

U pravilu, žene s višestrukim trudnoćama rađaju prerano: djeca obično izlaze na vidjelo s malim postotkom prijevremenog trajanja. Ono što će biti isporuka prvenstveno ovisi o prezentaciji bebe. Ako oboje imaju glavobolje, onda je prirodno porođaj prihvatljiv. U drugim slučajevima, sve odlučuje liječnik, koji promatra ženu.

Takva mama obično slabo manifestira generičku aktivnost, ili je vrlo slaba, i stoga često mora stimulirati porođaj. Amnionska tekućina prazna je prerano, a placentu drugog fetusa unaprijed je piling. Često fetus ima abnormalnu pojavu i hipotonično krvarenje. Ovdje velika odgovornost leži kod opstetričara i ginekologa.

Preporuča se, u pravilu, očekivati ​​taktiku porođaja: nakon prvog dojenja i obrade pupkovine, otvara se drugi mjehur - ali ne kasnije od 10 minuta.

Međutim, ne biste se trebali bojati i zabrinuti ako imate više djece odjednom: više od 90% višestrukih trudnoća dolazi gotovo bez komplikacija i riješeno je sigurno i sretno. Komplikacije i poteškoće mogu biti, a ne nužno i neće biti niti jedna trudnica osigurana protiv toga, bez obzira koliko beba nosila.

Kako odrediti više trudnoće: glavne značajke i metode određivanja

Tipična trudnoća nosi jedno dijete. Ali istodobno se razvija u utrobi nekoliko plodova.

U različitim kulturama, rađanje blizanaca tretirano drugačije. Ali posvuda je povezana s misticizmom. Na primjer, u starom Rimu i Grčkoj, događaj je bio blagoslovljen božanski dar.

Više plodnosti stvara povećani stres na tijelu trudne žene. Stoga takvi pacijenti zahtijevaju posebnu pažnju i pažnju na razvoj bebe i dobrobit trudnice.

Poligamna multiplicitet (dvuayaytsoe, ne identičan) javlja se kao posljedica ovulacije i oplodnje nekoliko jaja.

U ovom slučaju, plodovi imaju oko polovice zajedničkih genetskih svojstava, ali se razlikuju u skupu kromosoma. Izgledaju poput obične braće ili sestara.

Usput, procesi ovulacije i oplodnje javljaju se na različite načine:

 • istodobna gnojidba - to se događa kada ovulacija nekoliko jaja iz oba ili jednog jajnika;
 • istodobna gnojidba - to se događa kada ovulacija para jaja u jednoj folikuli;
 • gnojidba nekoliko jajnih stanica, koje su sazrele u jednom ciklusu s sjemenom iz različitih mužjaka;
 • zamišlja jaje tijekom postojeće trudnoće.

Monozigotna višestruka trudnoća javlja se na pozadini cijepanja oplođenog jajašca ili u vrijeme koncepcije višestrukog jajašca.

Kao rezultat, formiraju se dva ili više istovjetnih, istospolnih, genetski identičnih fetusa. Takva djeca su rođena s istim osobinama lica, bolesna su u isto vrijeme, imaju slične sposobnosti učenja.

Usput, psihologija identičnih blizanaca smatra se vrlo zanimljivim fenomenom. Znanstvenici su dokazali da imaju vezu na emocionalnoj razini.

Još jedna klasifikacija ovog tipa:

 • ako se oplođena ćelija podijeli na dva u roku od tri dana nakon začeća, svaki će fetus imati svoju placentu i amnionsku tekućinu;
 • ako se embrionsko cijepanje dogodilo od 4. do 8. dana nakon začeća, zametci će se razviti na zajedničkom mjestu djeteta s zajedničkom korijenskom membranom, ali s odvojenim amnionskim šupljinama;
 • amniotske, korionske šupljine i posteljica formirane su zbog embrionalnog razdvajanja na dan 9-12;
 • kasnija podjela jajašca iznimno je rijetka i rezultira stvaranjem spojenih zametaka.

Što koristi štapiće od morske trave za porođaj?

I ovdje ćete saznati razliku između PMS i trudnoće.

Mogući uzroci

Nažalost, točno objašnjenje zašto se događa višestruka trudnoća još uvijek nedostaje. Pretpostavlja se da tijekom stvaranja monozigotnih blizanaca, cijepanje oplođene stanice javlja se zbog nedostatka kisika u krvi trudnice, kršenja kiselosti ili toksičnosti okoliša.

Također važnu ulogu genetske predispozicije na višestruko sazrijevanje jaja. Na višestruku plodnost također može utjecati stimulacija superovulacije s nekim lijekovima koji poboljšavaju proizvodnju nekoliko folikula u jajnicima ili utječu na sazrijevanje 2 ili više jaja u jednom foliku.

Slučajevi su zabilježeni kada je istodobno porastao nekoliko djece u majčinoj utrobi kao posljedica anomalija u razvoju maternice (dvogrudnog oblika), tijekom in vitro oplodnje i nakon produžene uporabe oralnih kontraceptiva (više od pola godine).

Vjerojatnost da se blizanci također povećaju ako se trudnoća pojavi nakon 35 godina.

U ovom odjeljku http://puziko.online/rody - sve informacije o porođaju.

Glavne značajke

Nakon učenja o trudnoći, teško je odoljeti i ne pitati tko je u želucu. No, pored spola, neki su roditelji prvenstveno zainteresirani za broj djece koja se razvijaju u maternici.

Postoji nekoliko načina da vam pomognu znati o prisutnosti višestrukih trudnoća.

Ova značajka je osnovana zahvaljujući posebnom istraživanju provedenom među majkama blizanaca. Budući da višestruke trudnoće znatno povećavaju razinu hormona HcG, može se odrediti već 10 dana.

Nasljedstvo - ako ste u vašoj obitelji ili među rodbinom budućeg oca već bili slučajevi višestruke trudnoće, vjerojatnost nastavka ove obiteljske tradicije povećat će se nekoliko puta.

Prisutnost nekoliko djece u maternici najčešće se prvo prijavljuje trudnom ginekologu. Čak i na prvom pregledu, u ranoj dobi, liječnik može izračunati približan datum začeća i zabilježiti veću veličinu maternice.

Uzdužna depresija na prednjem zidu maternice može ukazivati ​​na razvoj višestruke trudnoće. To je formirana od strane fit voća jedni drugima.

Horizontalna brazda - pojavljuje se na prednjem zidu maternice s poprečnim položajem voća.

Dublje dno maternice - zbog izbočenja uglova maternice nekoliko plodova.

Obstetrijski pregled palpacijom određuje 3-4 velika dijela fetusa (2 glava i 2 zdjelica).

Osjećaj kretanja fetusa na različitim mjestima i istodobno sondiranje dijelova tijela mrvica u različitim dijelovima trbuha.

Slušanje jasnog srca u različitim mjestima maternice. Ako se pronađe zona u kojoj zvukovi srca nisu zacrnjeni ili imaju drugačiju frekvenciju, onda je to potvrda činjenice višestruke trudnoće.

Phonoelectrocardiography - provodi se od 20. tjedna trudnoće kako bi se registrirali srčani tonovi djece i odredili prisutnost dva ili više voća.

Abnormalni testni rezultat AFP, koji se obavlja u drugom tromjesečju radi otkrivanja abnormalnosti u razvoju djeteta.

Vanjski znakovi: teška toksemija, povraćanje, žgaravica, edem, eklampsija, nefropatija, konstipacija, varikozne vene, teški umor, pospanost, otežano disanje (zbog pomaka membrane maternice, čija veličina prelazi stopu jedne trudnoće).

Također, veliki trbuh ili ranije njegov izgled može ukazivati ​​na višestruku trudnoću.

Ultrazvuk - određuje višestruku trudnoću u 8-12 tjedana. Ali pogreške u takvim prognozama nisu isključene.

Ultrazvučni pregled trudnice neophodan je za sigurnu trudnoću i normalni ishod poroda. Sa svojom pomoći, prati stanje posteljice, moguće je da se komplikacije višestruke trudnoće pravodobno sprečavaju i da se planira optimalan radni proces.

I nakon 30 tjedana svaki tjedan, trudnica je dužna proći kardiotokografiju i dopplerografiju ploda. Za bilo kakvu abnormalnost, trudnica je hospitalizirana.

Ako ste identificirali višestruku trudnoću, onda budite dvostruko pažljivi prema sebi i svom zdravlju!

Višestruka trudnoća. Program Baby Bum

Ljudi često pitaju: zašto u ranoj fazi trudnoće želučana bolest? Saznajte upravo sada!

Naš će odjeljak govoriti o glavnim simptomima trudnoće.

Kako prepoznati blizanke u ranim fazama

Znakovi blizanaca u ranim fazama

Sve žene zainteresirane su za pitanje - je li moguće odrediti višestruku trudnoću u ranoj fazi bez ultrazvuka? Odgovor u svakom slučaju može biti pozitivan i negativan.

Općenito, svi znakovi blizanaca u ranoj fazi mogu se podijeliti na čisto intuitivno i znanstveno utemeljeno. Prva osoba osjeća sama žena i ponekad postaje prilično pouzdana. Potonje određuje liječnik pri prvom pregledu.

Prvi znakovi blizanaca osjećao se većinom trudnoće

Žene u prvom tromjesečju trudnoće može s nekim povjerenjem reći da je imala blizance, ako boli neobično jak trovanje. Doista, ova značajka ponekad postaje prva promatrač rođenja blizanaca.

Drugi znak je rani rast (povećanje) abdomen. Međutim, treba imati na umu da kada su drugi i naknadne trudnoće trbuh u većini slučajeva počinje rasti ranije i intenzivnije, čak i ako je beba.

Ranije beba potez. koji osjeća ženu također može reći da nosi više od jednog djeteta. Ali opet, imajte na umu da kada ponovno trudna žena u većini slučajeva počinje osjećati drhtanje prije prve trudnoće.

Prvi znakovi trudnoće su blizanci koje određuje liječnik

Liječnik u ranoj fazi može primijetiti intenzivnije povećanje maternice kod žene. Koji drugi znakovi blizanaca može odrediti liječnik: ako, slušajući brzinu otkucaja srca djeteta, čuje različito frekvencijsko otkucaje na različitim mjestima, onda je sigurno reći da tu tamo kucaju dva srca.

Naravno, za potvrdu višestruke trudnoće morate napraviti ultrazvuk. Za takvu trudnoću potrebno je pažljiviji nadzor liječnika i same žene. Kao i znanje o svim značajkama nošenja blizanaca.

Znakovi blizanaca u ranoj trudnoći

Vjeruje se da je većina ženki pronađena upravo bratski blizanci. To se događa kada tijekom seksualnog odnosa ili nekoliko činova tijekom tjedna s spermatozoidom postoje dvije stanice koje sazrijevaju u jajniku ili u jajnicima.

Tijekom trudnoće s blizancima postoji velika opasnost da ne podnose, rano i kasno toksično djelovanje, intrauterinska smrt i prijevremeni porod, tako da žena mora biti pod nadzorom stručnjaka. Postoji mnogo razloga za ovu trudnoću, na primjer:

 1. Lagano odstupanje u izvedbi jajnika u procesu ovulacije. U povoljnim uvjetima, pojavljivanje dvaju jaja;
 2. Dobrovoljni korak na blizanke trudnoće. To se postiže uz pomoć određenih lijekova, zbog čega stimulacija jajnika proizvodi više plodova;
 3. Uz korištenje in vitro oplodnje. Liječnici, oplodujući trudnu majku umjetno, biljke 4-6 spremnih jaja u maternicu. Bilo koji broj jaja može se smjestiti;
 4. Mogući slučaj nasljedne višestruke trudnoće. Geni su već prisutni u tijelu žene;
 5. Promjene u razinama hormona nakon 34 godine, što dovodi do povećane aktivnosti jajnika;
 6. Pojava malformacija maternice.

Znakovi dvostruke trudnoće

Pronalaženje nekoliko plodova u maternici može se dobiti od ginekologa tijekom pregleda. Ali najčešća metoda je ultrazvuk, pa možete točno odrediti broj embrija u maternici. Ona se može naći tek nakon 6-7 tjedana nakon začeća. Brzina razvoja maternice također može ukazivati ​​na pojavu dviju beba. Slušanje pulsiranja srca i pojačane toksikoze može potvrditi višestruke trudnoće.

Tijek trudnoće s blizancima pruža više problema nego singleton. Dostava testova i posjet ginekologu treba biti 1-2 puta tjedno, ukoliko se ne otkrije komplikacija. Ako izlažete odstupanje, dežurni liječnik će propisati bolnica ispit za praćenje zdravlja bebe. Određivanje rođenja prvog djeteta odlučuje liječnik, temeljem njegove lokacije i zdravstvenog stanja majke. U nedostatku pritužbi i lošom analizom, porođaj se često propisuje na prirodan način.

Svaka žena je zainteresirana za ovo pitanje: je li moguće i kako odrediti višestruku trudnoću u ranoj fazi bez ultrazvuka? Mnogo je odgovora na ovo pitanje.

Znakovi blizanaca u vrlo ranoj fazi mogu biti dvije vrste: intuitivno, što se sama trudnica osjeća i znanstveno dokazuje kada je sam liječnik odredio.

Znakovi blizanaca trudnoće, osjećali su se trudni

Ponekad sama žena može utvrditi da ima blizanke zbog neobično snažne toksikoze. Kao što pokazuje praksa, ovo je jedan od znakova rođenja blizanaca. I dalje postoje znakovi - rano povećanje trbuha, rani remen bebe.

Znakovi blizanaca trudnoće, osjetili ih je stručnjak

U ranoj fazi trudnoće liječnik može uočiti povećanje maternice trudnice. Također je u stanju odrediti trudnoću blizanaca različitom frekvencijom otkucaja srca. Da biste bili sigurni da morate prolaziti kroz ultrazvuk. Liječnici i sama majka trebaju pratiti trudnoću.

Bilo koja buduća majka želi znati što se pripremiti i koliko beba će roditi. Simptomi koji ukazuju višekratnik u ranim fazama, sastoje se od majke osjećaja i zapažanja liječnika. Ako u obitelji ili muža u obitelji ikada rođeni blizanci ili blizanke priliku roditi blizance je vrlo visoka. Čini se da sama žena ima samopouzdanja, ali bez dokaza. Što je jača toksičnost, to je vjerojatnije da je rođenje dvoje djece.

Stanje žene će biti depresivno, umor i želja za spavanjem bit će jaka, bez obzira na lokaciju. Prilikom provjere trudnoće, mnoge su žene primijetile da se zadebljane trake ne testiraju, što je u konačnici svjedočilo blizancima. Također, vizualna potvrda može se smatrati intenzivnim rastom trbuha.

Još jedno neočekivano promatranje je da se zametaji s više jaja počinju kretati ranije nego tijekom trudnoće s jednim djetetom. Ali to uopće nije točna činjenica, to može biti praćeno osobitosti žene ili prve trudnoće. Liječnik će, na temelju dokazanih činjenica, odrediti blizance već na prvom pregledu. Također, kada slušate pulsiranje srca, različiti ritmovi se čuju na različitim mjestima, ali tek nakon prva tri mjeseca.

Posebni postupak Doppler, slušanje srca bebe i ultrazvuk zasigurno će potvrditi prisutnost blizanaca. Tijekom povoljne trudnoće, identični blizanci su vidljivi nakon 12 tjedana, a bratski blizanci su već utvrđeni za razdoblje od 5 tjedana od dana začeća. Postoje slučajevi kada jedno voće zatvara drugu, a definicija blizanaca tek je bila prije rođenja.

Snimanje navigacije

Znakovi blizanaca u ranoj trudnoći

Niti svaka žena u čijim utrobi blizanci raste, spremna je mirno primati takve vijesti. Da, to se može razumjeti. Uostalom, klasična inačica trudnoće je ležaj jedne bebe, s kojom se u procesu odrastanja svake žene nije lako. Nakon nekoliko godina, obitelji planiraju rođenje najmlađih. A kad se na svjetlu pojave dvije mrvice, žene su još teže. Nositi blizanke - udvostručiti opterećenje na tijelu, povećani rizik od komplikacija. Stoga je vrijedno znati unaprijed o simptomima višestruke trudnoće.

Rani simptomi blizanaca bez blizanaca

Trudnoća blizanaca privlači veću pažnju na ginekološkim odgojiteljima. Ove žene i obitelji trebaju se pažljivije postupati, osloboditi se dugog ili prekomjernog fizičkog rada.

Rano otkrivanje višestrukih trudnoća pomaže ženi da se potpuno pripremi za porođaj. Znakovi koji signaliziraju blizance u maternici dijele se na one prikazane ultrazvukom i simptome koje određuje sama žena. Među ostalim, posebno:

 1. Prisutnost blizanaca u obitelji budućih roditelja. To se može prenijeti genetski, a žena će postati sretna majka u isto vrijeme od dvije ili tri bebe. Kao što pokazuje praksa, blizanci su rođeni u generaciji.
 2. Nakon trudnoće može se sumnjati na višestruke trudnoće. Kontrolna traka na njoj će biti očita, više masti. Ovo je dokaz povećane razine ljudskog korionskog gonadotropina u tijelu buduće majke.
 3. Pospanost i apatija. Kada nosite blizance, žena vrlo često u ranim fazama pati od smanjenja učinkovitosti, povećanog umora i spavanja doslovce u pokretu. Ova se značajka očituje od prvih dana nakon uspješnog začeća, kada žena još uvijek nije svjesna svoje nove pozicije.
 4. Izraženije znakove toksične. U ranoj fazi trudnoće, gotovo polovica žena pate od toksikoze. Uz višestruku trudnoću, njezine manifestacije mogu biti dvostruke.
 • Promjene na koži lica. Kod nošenja blizanaca, višak proizvedenih hormona utječe na stanje kože. Može se pojaviti akne, pigmentacija. crvenilo, prividna suhoća.
 • Ubrzani rast trbuha. Čak i prije identificiranja blizanaca na ultrazvuku, žena vidi da se trbuh prebrzo povećava. To je zbog činjenice da su dvoje djece u maternici blisko.
 • Medicinski "savjeti"

  Opstetričari i ginekolozi tajnu te znakove višestruke trudnoće:

  1. Horizontalni utor, koji se manifestira kao plod se razvija. Ona svjedoči o prisutnosti dvije bebe.
  2. Utvrđivanje dna maternice, osjetilo se na palpaciji. Uzgoj voća izbacuje uglove reproduktivnog organa. Također, doktor tijekom palpacije može otkriti dvije glave i dva zdjelica kraja.
  3. Ultrazvuk u razdoblju od 8-12 tjedana može već pokazati prisutnost dva ili tri ploda. No, u ovom trenutku pogreška nije isključena.
 • Fonoelektrokardiografiya. Ovo je istraživanje učinjeno budućoj majci nakon dvadesetog tjedna tog pojma. Pomaže liječnicima da čuju premlaćivanje dvaju srca, njihovih srčanih tonova, što dodatno potvrđuje višestruku trudnoću.
 • Prilikom slušanja abdoma od strane iskusnog liječnika u ranim fazama, on će čuti premlaćivanje srca na različitim mjestima.
 • Test alfafetoproteina. To se provodi u drugom tromjesečju nošenja djeteta. Određuje razinu rizika od razvoja abnormalnosti fetusa. Kao što pokazuje praksa, u višestrukoj trudnoći, rezultat ovog testa nije samo pozitivan, već i vrlo visok.
 • Dakle, znakovi koji upućuju na blizance, postoje mnogi. Stoga žena ima priliku unaprijed pripremiti za dvostruku odgovornost i opterećenje. Prema postojećim standardima u porodici, takva buduća majka trebala bi u trećem tromjesečju - svakog tjedna - svakih deset dana pohađati antenatalnu kliniku.

  Ali nemojte se bojati nositi i rođenje blizanaca (trojke). Opasnost od teške trudnoće samo je naslijeđena. No, u ovom slučaju, razina moderne medicine omogućuje ženama da rade i rađaju svoju djecu normalno.

  Višestruka trudnoća: 10 znakova blizanaca

  Kakav blagoslov! Saznao si da si trudna!

  Ako se nasljedstvo ili IVF sije u nadi za blizance, onda biste željeli znati za takvu sreću što je prije moguće.

  Sigurno će samo liječnik o tome obavijestiti nakon ultrazvuka, a ne prvi, ali već u drugom tromjesečju trudnoće.

  Stoga, iako možete pogoditi samo dvostruku sreću ili se oslanjati na nekoliko znakova koji će potvrditi činjenicu trudnoće dvoje djece.

  Dvostruko povećan umor

  Svaka trudnica se doslovno umorila od prvog dana, ali mnoge žene koje su trudne s blizancima umorne su čak i više od žena koje nose jedno dijete. Normalno za prvo tromjesečje, letargija, umor, pospanost dvostruko u doslovnom smislu riječi, jer majčino tijelo radi veće snage da izdrži dvije karapuz.

  Mama, koja ne čeka svoje prvo dijete, lakše je utvrditi da se više umara, ali prvenac (kao što nas liječnici vole nazvati) nije sasvim jasno o njezinu stanju.

  Ako primijetite da trudna djevojka, iako je umorna, ali i dalje luta poput leptira, a za vas da hodate na posao je pravi izazov, tada je vjerojatnost blizanaca vrlo visoka. Iako je potrebno uzeti u obzir popratni čimbenici zbog kojih se može pojaviti letargija: stres, opterećenje ili loša prehrana.

  Pretjerana jutarnja mučnina

  Višestruka trudnoća povećava ne samo umor ili pospanost, već i jutarnju mučninu. Ali to ne mora nužno biti mučnina ili povraćanje s osvetom, može se pojaviti samo kao kvar, koji će se odvijati bliže sredini dana.

  Sjeti se da je svaki organizam individualan. U nekim budućim mumijama, toksikoza se povećala, u drugima, uopće nije postojala i osjećali su se dobro. Dakle, dobrobit nije pokazatelj da ćete imati samo jedno dijete.

  Julijina mama iz našeg foruma govori joj priču: "Kad sam nosila svoje dvoje momaka, osjećala sam se dobro. Nije bilo toksikoza tijekom trudnoće. Istina, bila je umorna, htjela je cijelo vrijeme spavati, ali je prošla kasnije kad je rodila, a dječaci su odrasli :) No, ozbiljno, moje trudnoće s dvoje djece bilo je gotovo isto kao ona sestre koja je rodila jednu djevojku. Istina, moj trbuh postao je veoma velik, pa nisam mogao bez veze. "

  Nasljedstvo + intuicija

  Ako su blizanci već rođeni u obiteljskoj povijesti, povećava se vjerojatnost da postane majka dvoje djece. Plus - vaša intuicija. Zloglasna ženska intuicija, osobito buduća majka, vjerojatno neće uspjeti. Ako se pojave sumnje, podijelite ih s vašim liječnikom.

  Česti ili rani pokreti djeteta

  Prvi pokret bebe se žena osjeća u prosjeku 18-19 tjedna trudnoće (u očekivanju drugog djeteta - u 16. tjednu). Ako osjetite rane pokrete, onda to može značiti da u maternici postoje dvije bebe.

  Elena Bezuglova, ginekologica: "U ranim fazama, žena koja ima dvije ili više djece imat će jasnu odstupanja između veličine maternice i vremena kašnjenja menstruacije. U kasnijim razdobljima, liječnik će odrediti nekoliko velikih dijelova fetusa i 2 ili više otkucaja srca. Majka može osjetiti višestruku trudnoću velikom količinom perturbacija. Usput, pokreti djeteta s višestrukim trudnoćama ne razlikuju se od onih koji se javljaju tijekom trudnoće s jednim djetetom. "

  Povišeni hCG

  To je razina ljudskog korionskog gonadotropina (hCG) te je zatraženo da se test za trudnoću na novi položaj. Od tada, nakon 10 dana od trenutka začeća, liječnici kontroliraju razinu hormona u tijelu. Ponekad trudnoća s blizancima može dovesti do ekstremnog porasta razine hCG.

  U pravilu, u očekivanju blizanaca, trudna majka dobiva 4-5 funti više nego njezina prijateljica, trudna s jednim djetetom. Ali imajte na umu da povećanje tjelesne težine može biti prvenstveno povezano s prehranom. Dobitak težine također ovisi o konstituciji ženskog tijela, njegovoj visini i težini "pregenerate". Stoga, bolje je ne prejedati, i općenito pravilno jesti, jer zdravlje nerođenog djeteta ovisi o tome.

  Rezultati visokog gestacijskog doba

  Tijekom posjeta vašem liječniku morate izmjeriti udaljenost od gornjeg dijela maternice do gornjeg dijela pubisa kako biste saznali gestacijsko doba djeteta. Rezultat iznad norme može se pojaviti zbog trudnoće blizanaca, jer dvije bebe proširuju maternicu više od jednog (sve je logično, zar ne?). Ali opet: mogu postojati i drugi čimbenici koji utječu na rezultate.

  Abnormalni rezultati u AFP testovima

  U drugom tromjesečju dobit ćete test krvi za razinu alfa-fetoproteina (AFP). To je učinjeno kako bi se utvrdilo rizik od porođajnih defekata u bebi. Ako čekate blizanke, može se postići neuobičajeno visok ili pozitivan rezultat. U drugom slučaju liječnik će obaviti ultrazvučni pregled kako bi bio siguran.

  Fetalni otkucaji srca

  Da bi se poboljšale bebe zvukovi srca, koristi se Doppler sustav. Ako liječnik otkrije dva otkucaja srca, onda vam se može čestitati - pričekajte uskoro pojavu dvoje djece! Istina, ponekad drugi otkucaji srca mogu biti samo pozadina majčinog srca. Konačno, možete biti sigurni da je ultrazvuk.

  Jedini način da potvrdimo više trudnoća. Već će slika pokazati točno jedan u maternici bebu ili dva. Istina, prvi ultrazvuk, najvjerojatnije, neće dati točne rezultate, ali 20-22 tjedana trudnoće, liječnik će sve detaljno razmotriti. U rijetkim slučajevima, ultrazvuk može "ne primijetiti dijete", a to se može dogoditi samo u slučaju trudnoće s pet ili šest blizanaca.

  Elena Bezuglova, ginekolog: "Ultrazvuk može pokazati višestruku trudnoću u 6-8 tjedana. To, naravno, pod uvjetom da majku promatra liječnik. Mnoge žene čak i ne shvaćaju da su blizanci do 12. ili čak 16. tjedna trudnoće, kada se prijavljuju u klinici. Stoga, ako žena ima predispoziciju za rođenje blizanaca, bolje je konzultirati liječnika nakon 9. tjedna. "

  Čak i ako se vaše sumnje blizanaca ne ostvare, nemojte se obeshrabriti: naposljetku, ovo će biti vaša omiljena beba i uvijek možete imati vremena da rodite brata ili sestru. Možda sljedeći put imate blizanke?

  Dobar raspoloženje za vas, lagana trudnoća i porođaj!