Kontrakcije prije poroda: kako prepoznati i što učiniti?

Bol

Posljednje tromjesečje trudnoće najuzbudljivije je razdoblje za ženu. Što je bliža dostavi, više se pitanja pojavljuju. Najrelevantniji od njih se odnose na to kako trudnoća započinje prije porođaja, kakvi se osjećaji pojavljuju i da li se osjećaju bol.

Ovaj proces se najviše boji fer spola čija je trudnoća prvi. Zapravo, nemojte se nervati zbog ovoga. Uz negativne emocije, bol može izgledati vrlo snažno. Što manje mislite o tome i strah od rada, to će lakše roditi.

Da, i postoje posebne tehnike za smanjenje boli u ovom prirodnom procesu.

Kako prepoznati rad prije rođenja?

Žena koja ima dijete pod njezinim srcem može biti prevarant lažnim (treninzima) kontrakcijama. Mogu započeti 20. tjedna trudnoće. Lažni rad prije isporuke daje vam malu nelagodu, ali je nepravilna, kratkotrajna i u većini slučajeva praktički bezbolna. Stresni stres i nemir utječu na uklanjanje tople kupke ili hodanja. Više o lažnim borbama →

Pravi kontrakcije - glavni promatrač porođaja. Kako su kontrakcije rada i kakve su one? Svaka kontrakcija žena manifestira se drugačije. To ovisi o fiziološkim karakteristikama trudnice i o položaju djeteta u trbuhu. Na primjer, neki mogu osjetiti slabe bolne bolove u lumbalnoj kralježnici, koja se nakon određenog vremenskog razdoblja proširila na područje abdomena i zdjelice, koja okružuje ženu.

Drugi pak primjećuju da su osjećaji tijekom rada usporedivi s nelagodom koja se javlja tijekom menstruacije. Bol kasnije povećava. S kontrakcijama, maternica može izgledati kao kamen. To se može dobro pratiti ako stavite ruku na trbuh.

Svi gore navedeni simptomi također mogu biti karakteristični za lažno kontracepcije maternice. Tada kako prepoznati pravi rad prije rođenja? Postoje uobičajeni znakovi ovog prirodnog procesa, kojim svaka trudnica može odrediti da će uskoro početi raditi:

 • pravilnost pojave;
 • postupno povećanje učestalosti;
 • povećala bol tijekom vremena.

Prvo, trudnica može nakon dugo vremena osjetiti trudove. Bol nije teška. U budućnosti, interval između kontrakcija postupno se smanjuje, bol ovog prirodnog procesa raste.

Na temelju općih znakova kontrakcija prije porođaja možemo razlikovati 3 faze procesa:

 • početno (latentno, skriveno);
 • aktivnog;
 • prijelaz.

Početna pozornica traje oko 7 do 8 sati u prosjeku. Trajanje borbe može trajati 30-45 sekundi, interval između njih je oko 5 minuta. Tijekom tog perioda cerviks se otvara na 0-3 cm.

Tijekom aktivne faze koja traje od 3 do 5 sati, kontrakcije mogu trajati i do 60 sekundi. Učestalost rada kod rođenja - 2-4 minute. Grlić maternice rasteže 3-7 cm.

Prijelazna faza (faza usporavanja) je najkraća. Žena može ostati u njemu od 0,5 do 1,5 sati. Kontrakcije postaju duže. Sada traju 70-90 sekundi. Razlika između kontrakcija također je kraća u usporedbi s drugim fazama. Nakon otprilike 0,5-1 minute, žena u tom položaju osjetit će kontrakcije maternice. Vrata ovog organa otvaraju se na 7-10 cm.

Kontrakcije u drugom rođenju podijeljene su u tri faze, ali ukupno trajanje svakog od njih je kraće nego tijekom prvog rođenja.

Što učiniti ako nastaju kontrakcije?

Kada se pojave kontrakcije, trudnica se mora smiriti, jer ispraznost nije najbolji pomagač. Preporučljivo je udobno sjediti na stolici, na stolici ili na krevetu i početi s fiksiranjem intervala između kontrakcija i trajanja. Svi ti podaci su poželjni za snimanje. Nema potrebe razmišljati o tome što je bolno: trudovi ili porođaj. Zbog straha bol će se činiti nepodnošljivim.

Ako kontrakcije ne traju dugo i trajanje između njih je dugačko (20-30 minuta), onda je prerano da beba rodi. Žena ima vremena za prikupljanje potrebnih stvari, nazovite hitnu pomoć. U ovom trenutku uz pomoć voljenih, možete uzeti topao tuš. Kada borbe, interne između kojih je 5-7 minuta, već morate ići u bolnicu.

Putovanje u medicinski objekt ne smije se odgoditi, unatoč činjenici da početna faza kontrakcija može trajati nekoliko sati. Amnionska tekućina može se ranije ukinuti, ali u ovom trenutku već je poželjno biti pod nadzorom opstetričara i ginekologa. U slučaju ispuštanja vode nikako ne smije se zagrijati topla ili topla kupka, jer to može povećati vjerojatnost razvoja zaraznih komplikacija, krvarenja, embolije, abrupcija placente.

Kako izazvati rad i porod?

Za mnoge žene, porođaj počinje u 37-40 tjednu. Međutim, postoje slučajevi kada se trudnoća nastavlja na 41, 42 i čak 43 tjedna. Predstavnici sajamskog spola u takvim situacijama već se počinju brinuti, biti nervozni, jer žele brže vidjeti bebu, no ipak se ne želi roditi. Da, a postoje i slučajevi kada je dijete umrlo u ovom trenutku u majčinom trbuhu, a kontrakcije nikada nisu počele.

Smrt djeteta može se pojaviti zbog činjenice da placenta počinje odrastati. Beba možda već nedostaje kisika i hranjivih tvari. Kako izazvati kontrakcije i porođaj - pitanje koje se brine o trudnim majkama koje imaju djete duže od datuma očekivanog rođenja, što je izračunao liječnik.

Da biste spriječili pojavu negativnih posljedica, možete izazvati kontrakcije i porođaj. Međutim, ovu odluku treba donijeti samo liječnik. Ako nema patologija i amnionska tekućina je čista, tada nema potrebe stimulirati generički proces. Sve ima svoje vrijeme. Ako se pronađu bilo kakve abnormalnosti, liječnik će sigurno predložiti stimulaciju trudova i porođaja. Napustiti ga ne vrijedi.

Borbe mogu biti uzrokovane samostalno. Na primjer, preporučujemo da budete više uspravni, hodajte, pomaknite se, ali ne trebate izazivati ​​izgled umora i stresa, jer to neće imati koristi.

Osjećaji rada prije rođenja mogu proizaći iz seksa. Sjeme sadrži prostaglandine, koji pripremaju cerviks za porođaj, omekšavajući ga. Seksualno uzbuđenje, orgazam, tonizira tijelo i uzrokuje kontrakcije maternice.

Možete izazvati kontrakcije masiranjem bradavica dojke. Može se početi od 37. tjedna trudnoće. Tijekom masaže, tijelo izlučuje hormon oksitocin kroz koji počinje kontrakcija mišića maternice. Masaža omogućuje ne samo stimulaciju porođaja, nego i pripremu kože bradavica za dojenje bebe.

Postoje folklorni lijekovi za poticanje porođaja i rada, ali ih nemojte sami testirati. Na primjer, određeni čajevi i biljni čajevi mogu nepovoljno utjecati na zdravlje majke i njezine bebe, jer su neke biljke kontraindicirane u trudnica jer mogu prouzročiti pobačaj.

Kako olakšati rad kod rođenja?

Liječnici mogu pomoći trudnoj ženi smanjiti bol tijekom rada i isporuke zbog posebnih lijekova. Međutim, nemojte se oslanjati na anesteziju. Postoji mogućnost da će lijek negativno utjecati na majku i njezinu bebu. Više o epiduralnoj anesteziji tijekom poroda →

Glavni način smanjenja boli je pravilno disanje tijekom porođaja i rada. Uz to, žena se može opustiti. Kada dođe do kontrakcije, preporučljivo je koncentrirati na izdisanje. U ovom trenutku vrijedi zamišljati da bol izlazi iz tijela zajedno s zrakom. Majka također može "napraviti malo buke" tijekom rada i porođaja. Uzdah, jauk i krik će olakšati stanje. Pravilno disanje treba naučiti unaprijed i biti osposobljeno češće, jer je porođaj stres, zbog čega se sve slabo naučene informacije lako zaboravljaju.

Majka u trudnoći može se opustiti zahvaljujući masaži i jednostavnom nježnom dodiru voljene osobe. Kontrakcije - početak rada. Tijekom napada je preporučljivo polagano masirajući donji dio leđa. Žena u ovom trenutku može stajati ili sjediti na stolici, naslonjena na leđa rukama.

Lumbalna masaža leđa tijekom porođaja smatra se vrlo učinkovitom. To je zbog činjenice da sakralni živac prolazi kroz leđnu moždinu iz maternice kroz donji dio leđa. Ako masirate ovo područje, bolovi tijekom kontrakcija će se manje osjetiti. Vrlo je dobro ako supružnik želi biti prisutan pri porodu i pomoći svom voljenom u ovom teškom trenutku.

Ništa manje važno je psihološki stav. Pozitivne emocije, misli da će uskoro biti moguće vidjeti bebu, pomoći će smanjiti bol. Da bi se pravilno odgovorilo na ono što se događa i da ne brinite, žena treba razumjeti kako se rodbina odvija i što se u ovom trenutku može osjetiti.

Između kontrakcija ne treba čekati sljedeći rez. Ovaj put je dana ženi za odmor. Uz intenzivan čekanje za sljedeću borbu, možete se brzo umoriti.

Zaključno, vrijedi napomenuti da su kontrakcije prirodni proces. Sve trudnice prolaze kroz ovo. Pitanje - kako započinju kontrakcije rada, brine mnoge trudnice. Treba napomenuti da je nemoguće točno opisati sva osjetila, budući da su individualni. Netko uspoređuje kontrakcije s boli tijekom menstruacije, a netko - s intestinalnim uzrujanjem.

U svakom slučaju, nemojte se bojati i boli koju mogu uzrokovati. Svi neugodni osjećaji zaboravit će se nakon rođenja malog sunca - dugo očekivanog djeteta.

Kako prepoznati kontrakcije

Trudnoća i porod - najuzbudljivije trenutke u životu svake žene. Posljednje tromjesečje posebno je teško. Trudnica se umorna od svojeg položaja, želi rađati što je prije moguće. U tom kontekstu, primiparas ima mnogo pitanja: "Kako odrediti kontrakcije? Koliko je jak bol? " Žene koje su prvi put trudne vrlo su zabrinute zbog porođaja. Mučene su priče djevojaka o neopisivom mučenju. Svaki generički proces je individualan, nemoj se mučiti sa pričama o užasima. Draga buduće majke, porod - prirodna situacija. Pozitivan stav je ključ uspjeha.

Kako razumjeti da su kontrakcije počele

Tijekom trudnoće, žena opetovano doživljava nepravilne kontrakcije maternice. Za razdoblje od više od 20 tjedana, očekivana majka osjeća malu nelagodu zbog treninga (lažnih) Braxton-Hicksova učenja. U budućnosti se povećavaju lažne kontrakcije. Simptomi kontrakcija maternice imaju izuzetno jedinstvo svojstava, ali generička aktivnost rezultira generičkom aktivnošću. Kako počinju kontrakcije u trudnica?

Najvažniji simptomi kontrakcije radne snage su:

 • trajanje kontrakcija je više od 30 sekundi;
 • povećana frekvencija: nestabilna - karakteristična za latentnu fazu, prisutnost istog intervala - za aktivnu fazu;
 • Želuca je "okrenuta kamenu";
 • nagging bol u donjem dijelu trbuha, "bol" u donjem dijelu leđa.

Kako započeti rad u figurijama: osjećaje

Generički je postupak konvencionalno podijeljen u nekoliko faza: latentno (latentno), aktivno, fazu progonstva. Na kraju se postane placenta. Majka koja se bavi radom osjetit će tešku bol samo u aktivnoj fazi rada. Ostatak neće donijeti posebnu bol. Faza egzila zahtijeva puno posla, tako da se u prijašnjim fazama trudna majka treba odmarati i uzaludno izgubiti snagu. Koliko često počinju kontrakcije i kako utvrditi nastaju li kontrakcije?

Simptomi proširenja vrata maternice uključuju: redovite kontrakcije, sluznicu, bol u donjem dijelu trbuha, kao i tijekom menstruacije. Frekvencija latentne faze je 20-30 minuta. Aktivna pozornica karakterizira povećanje učestalosti kontrakcija, trajanja i boli. Cervikalna dilatacija doseže 8 cm. Kontrakcija traje oko minutu, interval je 2-4 minute. Prijelaz na fazu izbjeglica prati povećanje kontrakcija maternice, povećanje njihovog trajanja, osjećaj "pucanja", otvaranje do 10 cm.

Jeste višestruki

Trajanje generičkog postupka tijekom drugog i kasnijeg rođenja značajno se smanjuje, a znakovi svake faze mijenjaju se. Kako počinju kontrakcije? Zbog fenomena "pamćenja maternice", razdoblje otkrivanja događa se mnogo puta brže, dajući mu majci najmanje bolne senzacije. Kontrakcije u mnogobrojnim ljudima dobivaju mutne simptome. Latentna faza prolazi neopaženo od strane žene. Intervali aktivnog razdoblja variraju. Kontrakcije postaju produktivne samo do razdoblja egzila.

Kako razlikovati lažan posao od stvarnog

Lažne kontrakcije važne su za buduće rađanje. Uz pomoć, maternica je trenirana, spremna za buduće događaje. U ranim fazama takva se izobrazba uopće ne osjeća. Lažne kontrakcije ne mogu dovesti do proširenja cerviksa, početka rada. U posljednjem tromjesečju kontrakcije Braxton-Hicks javljaju se redovito, uzrokujući da se trudna majka hitno pripremi za rodilište.

Simptomi lažnog rada

Kako prepoznati kontrakcije? Lažne kontrakcije maternice nemaju parametre redovitosti, boli. Razlike između Braxton-Hicksovih kontrakcija se ne smanjuju. Skraćenice su nepravilne, ponavljaju se svakih nekoliko sati. Bol koja je inherentna bolovima rada isključena je s lažnim. Kako prepoznati lažne kontrakcije? Opuštajuća masaža tuširanja potpuno eliminira nelagodu lažnih kontrakcija maternice. Taj učinak nije postignut u prenatalnom stanju.

Kada započne trening

Trening borbe započinje doslovno od samog početka trudnoće. Buduća majka jednostavno ih ne osjeća. Od drugog tromjesečja pozornost žene privlači kratkotrajni ton maternice. Na kraju trudnoće, kontraverzni komadi maternice daju majci primjetnu nelagodu. Mnoge žene ne doživljavaju kontrakcije Braxton-Hicks. Tjelesna aktivnost, neugodan položaj, u pravilu, dovodi maternicu da tonizira. U takvim slučajevima, trebali biste se jednostavno opustiti i promijeniti položaj.

Što učiniti ako kontrakcije počnu

Trebali biste potražiti znakove otvaranja vrata maternice - na početku trudova oni su više informativni. Tijekom latentne faze, učinite uobičajene stvari - to će ubrzati njegov prolaz. Aktivna faza se najbolje izvodi u prikladnom položaju za vas. Žene u radu često odabiru pozu s podrškom za bilo koju temu: kauč, leđa stolice. Bolje je brinuti se za svaku kontrakciju maternice, privući vokale na vrhuncu. Treba poslati zvuk. Vrlo je važno da se čeljust opusti. Donja leđna masaža pomoći će smanjiti bol. Interval je 5-7 minuta. - razlog za odlazak u bolnicu.

Kako znati kada će borba započeti

Neizravni uzroci ranog početka rada su njihovi prethodnici. Nemojte uzimati ova zvona previše ozbiljno. Generičke aktivnosti obično bez njih. Najprije morate slušati svoje tijelo. Ne bi smjela biti umjetno ubrzana procesa. Dijete će dati signal kada "dozrijeva" da napusti svoj utočište. Ne brinite o vremenu da, trudnoća se smatra do 42 tjedna uključujući. Slični su roditelji rodova u primiparusu i multiparousu:

 1. Voće "smrzne", tjelesna aktivnost se smanjuje.
 2. Braxton-Hicks kontrakcije su u usponu.
 3. 25-35% budućih majki ima "instinkt gniježđenja".
 4. Otkrivena su pražnjenja s krvnim prugama (čep mucusa se isključuje).
 5. Žena gubi na težini, nema apetita.

Prediktori rada trbušnog prolapsa

2 tjedna prije rođenja, žena osjeća nezabilježenu lakoću pri disanju, njezina dijafragma više nije stisnuta. To je zbog činjenice da je glava djeteta "umetnuta" u prsni kost. Zbog ovog kretanja, majčin trbuh pada. Kod ponovljenog poroda trbušni prolaps se javlja izravno u porodu. Premještanje je lako provjeriti. Da biste to učinili, pričvrstite dlan između prsa i trbuha. Ako se uklopi u ovaj prostor - vaš se želudac spušta.

Video: lažne i bolne napore

Imanje i beba je sjajno. Majčinstvo - nagrada za sve teškoće trudnoće, porođaja. Tijekom trudnoće, očekivana majka doživljava stresne situacije, njezina fizička snaga je iscrpljena. Rođenje djeteta vidljivo je kao dobrodošlo olakšanje, ali emocionalnost trudnih majki uzima svoj danak. Saznajte kako odrediti početak rada, kada se okupiti u rodilištu, kada amnionska tekućina mora proći. Videozapis će pomoći u razumijevanju razlike između vrsta kontrakcija maternice. Poznavanje znakova rada eliminirat će ispraznost, nerazumna putovanja u maternicu.

Informacije prikazane u članku služe samo u informativne svrhe. Materijali ovog članka ne traže samooblikovanje. Samo kvalificirani liječnik može dijagnosticirati i savjetovati liječenje na temelju individualnih karakteristika određenog pacijenta.

Kako razlikovati prekursore od pravih borbi

Što su lažne borbe?

Jesu li bolni kontrakcije bolne?

Kako razlikovati lažne kontrakcije treninga od stvarnog?

Prva stvar koju možete učiniti u bilo kojoj kontrakciji je uzeti komad papira i olovku na koju trebate snimiti vrijeme i trajanje prvih i svih drugih kontrakcija. Ti zapisi, nakon nekog vremena pomoći će razumjeti, stvarne borbe počele su ili lažne.

Lažne kontrakcije su mnogo bezbolnije od općih kontrakcija, tako da može biti lako za vas razlikovati prave harbingere rođenja od lažnih kontrakcija, Braxton Hicksova kontrakcija. Ove borbe mogu prilično proći za promjenu položaja ili za hodanje. Lagana masaža ili čaša vode, sok, biljna infuzija mogu pomoći.

Ako je došlo do rupture amnionske tekućine, dijete bi se trebalo roditi ne više od 12 sati kasnije, inače će različite infekcije ući u maternicu, nije dobro ni za dijete ni za parove.

Također, ako žena ima krvavo ili drugo iscjedak, to može značiti početak stvarnih kontrakcija i trebalo bi ga uputiti u maternicu radi dobivanja stručne pomoći i pregleda. Znaju razlikovati kontrakcije od prekursora.

Kada trening borbe ne može biti krv ili druge sekrete.


Nema i ne može biti stereotipni opis senzacija tijekom kontrakcija - oni su različiti za svaku ženu: netko ih opisuje kao teške menstrualne bolove; netko kaže da su kontrakcije poput osjećaja kada... proljev, kada bol baca u valovima.
Kad sam započela kontrakciju na dan porođaja, nisam razumjela zašto djevojke toliko vrište susjeda u susjednim roditeljima)) Nije me povrijedilo, to jest, moja razdoblja, na primjer, uvijek su imala teške boli, takve boli ja i rođenje, što mi je poznato, a ne tako zastrašujuće. Čekao sam cijelo vrijeme kad bi bilo gore, ali nije čekala, rodila ranije.

Kako prepoznati borbe primiparous? Kako prepoznati lažne kontrakcije?

Bliže i bliže je dugo očekivani trenutak kada se napokon najčešće voli najdraže i željeno čudo - beba. Želite li biti spremni i osjećati se uvjereni, razumijete koji se procesi događaju s vama i vašom bebom i kada će sve početi? Zatim ćemo vidjeti kako prepoznati kontrakcije, utvrditi jesu li istiniti ili lažni i da li postoji razlika između kontrakcija u prvoj trudnoći i kod žena koje su već rodile.

Što su trudovi?

Kontrakcije su tzv. Zbog oštećenja mišića i trudna žena doživljava bolove u grčevima. Ovaj proces prvenstveno je signal spremnosti rodnog kanala za rođenje djeteta. Obično, zbog složenih fizioloških interakcija između djeteta i majčinog tijela, hormoni i biološki aktivne tvari se oslobađaju kako bi se olakšalo otvaranje vrata maternice i početak rada. U ovom trenutku, mišići prednjeg trbušnog zida i perineuma su ugovaranje, ali prije svega uterus sama.

Proces kontrakcija je vrlo jasan, a odgovor na pitanje kako prepoznati kontrakcije tijekom porođaja je jednostavno potrebno.

Bolne kontrakcije

Nažalost, ne postoji univerzalna gradacija intenziteta bolnog sindroma tijekom kontrakcija. Budući da svaka osoba ima svoj vlastiti prag boli, bol istog intenziteta različito se osjeća različitim ljudima. Neke žene uočavaju pojavu bolne bolove u donjem trbuhu i donjem dijelu leđa, poput menstrualnih bolova. Mogu se dogoditi mnogo prije datuma rođenja, počevši od trećeg trimestra trudnoće. Ovo je tzv. Lažno ili trening, kontrakcije. Posebno je teško identificirati takve kontrakcije u neupadljivim ženama. Unatoč činjenici da vam liječnici govore i upozoravaju kako prepoznati kontrakcije kad se prvi put pojave, mnoge trudnice možda ih ne primjećuju ili ne prihvate nelagodu povezanu s bolovima u mišićima ili, na primjer, neravnoteža probavnog sustava. Istodobno, drugi jednostavni pokret fetusa može se shvatiti za već započete kontrakcije.

To je sasvim drugo kada su istiniti i ukazuju na početak procesa rođenja djeteta. U ovom slučaju, postoji mnogo manje pitanja o tome kako prepoznati kontrakcije, jer bol više ne ostavlja nikakve sumnje da je proces počeo. U isto vrijeme povećava intenzitet i težinu boli. Žena ne osjeća samo nelagodu, već i napetost maternice. Većina opisuje ovo stanje kako slijedi: maternica postaje poput kamena.

Lažne ili kontrakcije treninga

Let's shvatiti kako prepoznati lažne borbe i zašto su im potrebne. Ne za ništa, zovu se drugačije i dalje treniraju. Stvarno su usmjereni na pripremanje ženskog tijela za nadolazeće poslove. Povremeno nastaju i ugovaraju mišiće maternice, oni ga treniraju na taj način. Uobičajeno, takve kontrakcije ne uzrokuju otvaranje vrata maternice, već se, naprotiv, stišću. Nepravilni su i neintenzivni.

Kako prepoznati stvarne kontrakcije?

Određene karakteristike stvarnih kontrakcija su učestalost njihove pojave, povećanje intenziteta i trajanja. Prvo, trudnice osjećaju nelagodu u abdomenu i donjem dijelu leđa, a zatim dolazi do bolova. Postupno (kako raste) povećava se težina, a rokovi između kontrakcija se skraćuju.

Trudnice često dijele informacije o tome kako prepoznati kontrakcije. Prvo rođenje je dugo očekivani događaj, a žene pokušavaju naučiti što je moguće više o nadolazećim promjenama u njihovom tijelu i razvoju djeteta.

Faza pravih kontrakcija

Da biste se kretali i znali prepoznati kontrakcije, trebate se upoznati s tri glavne faze:

 • Faza I - skrivena ili početna. U prosjeku, borba traje do 20 sekundi i ne pojavljuje se više od jednom svakih pola sata. U pravilu, u tom razdoblju vrat maternice se skrati i poravnava, ali otvaranje grla još nije ili je minimalno (do 3 cm). Ovo je najduža faza i može trajati do osam sati.
 • Faza II - aktivna. Tijekom tog razdoblja trajanje kontrakcija povećava se na jednu minutu, oni se javljaju puno češće (svaka 3-5 minuta), a ždrijelo se postepeno otvara i doseže promjer od sedam centimetara. U pravilu je u aktivnoj fazi puštena amnionska tekućina. Što se tiče trajanja, to je od tri do pet sati.
 • Faza III - prijelazna. Ovo je najmanje duga faza (traje ne više od jednog sata, u prosjeku 30-40 minuta), ali istodobno najplodnija i intenzivna. U tom razdoblju kontrakcije postaju izražene i bolne, traju otprilike jednu minutu i ponavljaju svake dvije do tri minute. Zev se širi na 8-10 cm.

Kako se ponašati?

Nakon što je naučila prepoznati trudove prije porođaja, potrebno je tijekom njih naučiti ispravno ponašanje. Prije svega, morate se smiriti i opustiti što je više moguće. Odgoditi sva pitanja, prihvatiti bilo koji položaj prikladan za vas, čak i ako izvana izgleda smiješno i smiješno. Većina fizioloških i udobnih, posebno za dijete, je držanje koljena. Pomaže ukloniti višak tlaka i napetost maternice i trbušnih mišića. Preporučeno glatko kružno kretanje na fitballu.

Kako prepoznati kontrakcije i odabrati pravi mentalni stav?

Tijekom razdoblja rada posebno je važno ne gubiti dodatne sile i energiju koju će vam trebati vrlo brzo. Ako postoji takva prilika, leći i pokušati spavati ili barem odmoriti. Znanstvenici kažu da žene koje su uvjerene i pozitivne za dijete rađaju manje bolne stupnjeve od onih koji su mučeni od straha i straha od samog procesa isporuke.

Ako se radi o vježbama treninga i dogodi se mnogo prije rođenja, nemojte donositi bolne senzacije i nemate drugih simptoma, ne brinite se i poduzimajte bilo kakve akcije. Međutim, ako često osjećate kontrakciju maternice, osjećate se loše ili drugim simptomima koji nisu bili prisutni prije (osobito krvarenja), trebali biste odmah kontaktirati ginekolog-opstetričar, budući da su ti prvi znakovi preranog rođenja.

Trudnica koja zna prepoznati prve trudnoće vjerojatno neće propustiti svoj početak. Imajući na umu njihovu pojavu, potrebno je uzeti list papira, olovke i sat. Za objektivnu procjenu radne aktivnosti potrebno je bilježiti takve parametre kontrakcija: koliko često se javljaju i koliko dugo traju. Ako vidite da se trajanje kontrakcija povećava, a jaz između njih se smanjuje, onda, mirno prikupljajući sve potrebne stvari i dokumente, otiđite u bolnicu.

Zapamtite da tijekom rada postoji potreba za pravilnim disanjem. Disanje treba biti duboko i ravno. Duboko udahnite kroz nos i polako izdahnite usta. To će ne samo pomoći smirivanju i usredotočiti se na disanje, a time ne razmišljati i ne ostavljati loše misli i iskustva, ali što je još važnije, osigurat će potrebnu dostavu kisika u tijelu i imati analgetski učinak (tj. Smanjiti sindrom boli zbog oksidacije mliječna kiselina).

Kako početi rađanje?

Pouzdani znakovi pojave radne aktivnosti su pojava stvarnih kontrakcija i rupture amnionske tekućine. Ova dva procesa obično su sekvencijalna, no njihova se pojava može razlikovati. Neki prvi imaju kontrakcije, a zatim samo voda izlijeva, dok drugi mogu najprije pobjeći s vodom i tek tada imaju kontrakcije. U svakom slučaju, ako se voda već povuče, potrebno je odmah otići u rodilište, a ne čekati početak kontrakcija, jer dugo bezvremeno razdoblje predstavlja prijetnju životu djeteta.

Početak radne aktivnosti u prvom putu ženskog

Žena koja nije rodila mnogo je emocionalnija i uzbudljivija zbog bilo kakvih promjena u njenom tijelu. Mnoge žene doživljavaju čak i najmanju nelagodu kao početak rada. Uz to, bez znanja o tome što se događa tijekom trudnoće, a ne znajući kako prepoznati kontrakcije, žene čak i ne mogu primijetiti.

Ako je žena zdrava, trudnoća je neočekivana, kontrakcije i ruptiranje amnionske tekućine u životinjskim životinjama traju duže nego kod ponovljenih rađanja i traju oko deset sati. I to ne čudi, jer tijelo ne-trudnice zahtijeva dodatno vrijeme, rođeni kanal je manje elastičan, a potrebno je još malo vremena da ih pripremi.

Početak rada u multipedu

Ako je žena već rodila, onda se znakovi radne aktivnosti pojavljuju neposredno prije rođenja, ili najviše tjedan dana prije. Trudnice pouzdano znaju prepoznati kontrakcije u drugom rođenju i kako se ponašati.

Ponavljajući organizam je već pripremljen za nadolazeće rođenje, pa je stoga kontrakcija u njoj manje bolna, uzbudljiva i dugotrajna. Grlić maternice u tim ženama se brže i gotovo istovremeno popravlja s izravnavanjem vanjskog i unutarnjeg grla.

Što ako kontrakcije ne počnu?

U nekim slučajevima, bez ikakvog razloga, kontrakcije ne počinju. To može biti i tijekom prve trudnoće i kod žena koje već rade i znaju prepoznati kontrakcije u drugoj.

Nedostatak rada je vrlo zabrinut za budućnost, a ne uzalud. Uostalom, to može biti ne samo banalno neusklađenost između datuma trudnoće i prethodnog datuma rođenja, već i, što je još važnije, nosi pravi prijetnju životu bebe zbog starenja posteljice i nedostatka kisika i drugih vitalnih tvari.

Naravno, možete stimulirati i uzrokovati generičku aktivnost. Ali takva važna odluka može biti samo liječnica. Često se provode stimulacije lijekova ili se trudnice potiču da samostalno izazivaju generičku aktivnost. Nefarmakološke metode stimulacije uključuju prvenstveno dodatnu tjelesnu aktivnost, produženo uspravno držanje i seks. Orgazam i seksualno uzbuđenje povećavaju razinu endorfina u krvi, imaju opći tonik i uzrokuju kontrakciju maternice. Osim toga, sjeme sadrži veliki broj prostaglandina, koji omekšavaju cerviks i time ga pripremaju za nadolazeće rođenje.

Dodatna stimulacija kontrakcija može biti masaža bradavica tijekom kojega se izlučuje oksitocin (hormon koji doprinosi kontrakciji maternice). Također je korisno za pripremu grudi za nadolazeće dojenje.

U narodnoj medicini postoji mnogo biljaka i sredstava koja također doprinose toniranju maternice, no trebalo bi ih liječiti s oprezom, jer nekontrolirana uporaba može uzrokovati više štete nego dobro.

Često čak i iskusne majke misle kako prepoznati kontrakcije. Prvi porođaj često se sjeća s malo straha i očekivanja iskustava koja su već prošla.

zaključak

Kontrakcije su prirodni proces koji vam pomaže, a ne uzrokuje dodatno uzbuđenje i bol. Čak iu slučaju očaja i boli, zapamtite: svatko je prošao kroz njega i zasigurno ćete moći. Vaša beba tijekom tog razdoblja također nije jednostavna, stoga nemojte komplicirati proces s dodatnim uzbuđenjem i strahom, slijedite sve preporuke liječnika, a uskoro će vam patnja biti nagrađena, a bol u jednoj sekundi zaboravit će čim vidite svoje malo i tako dugo čekano čudo.

Kako razumjeti da je borba započela?

Pitanje kako razumjeti kada će se kontrakcije započeti je relevantno uglavnom za žene koje nemaju pojma kako se ovo razdoblje porođaja odvija. Očekuje se trudnoća i anksioznost, sa strahom, pa stoga trudnice s posebnom pažnjom "slušaju" svoje tijelo u posljednjem tromjesečju trudnoće. U ovom ćemo članku govoriti o početku bitaka i mogu li se zbuniti sa bilo što drugo.

Što je to?

U naslovu leži fiziološka suština onoga što se događa. Svrha je trenutak kada se mišići uterusa ugovore. Nekad su rekli "zgrabi", "zgrabi". Ova je popularna definicija prenesena u medicinske udžbenike, a riječ je postala službena medicinska definicija.

Prije porođaja u tijelu trudnice počinju velike promjene. Stanice tkiva maternice - miociti sami po sebi nemaju veliku sposobnost za kontrakciju, kontrakciju ili istezanje. Da bi se kontrakcije započele, moraju se nakupiti dovoljna količina posebnog proteina, α-thomiosina. On je koji se aktivno proizvodi nekoliko dana prije isporuke, češće 48 sati. Istodobno s ovim procesom, posteljica i hipofiza počinju proizvoditi poseban hormon - oksitocin, koji uzrokuje da mišići maternice postanu oprezniji i izazivaju kontrakcije.

S prvim bolovima na radu počinje važan proces cervikalne dilatacije. Kontrakcija, koja se pojavljuje iz jednog dijela maternice, proteže se na cijeli genitalni organ. Okrugli mišić, koji je vrat, počinje se razvijati postupno. To je neophodno, tako da fetus, kada dođe vrijeme, može ostaviti majčinu utrobu. Djetetova glava je veća od cerviksa i stoga se potonja mora otvoriti do 10-12 centimetara tijekom cijelog razdoblja kontrakcija, a beba će moći izaći iz udobnog prostora koji mu je postao premalen.

Kontrakcije maternice "iscijediti" i fetalni mjehur. Stoga, u određenoj fazi rada, amnionske membrane ne ustanu, rasprsnu, amnionska tekućina se pukne. Prirodno rođenje je nemoguće bez potpune borbe.

Ako se ne pojavi cervikalna dilatacija, ili se to događa vrlo sporo, inducira rad ili daju carski rez.

Lažne i istinske - razlike

Svrha istinske boli u radu je jasna i očigledna. Ali s lažnim napadima žene često imaju razumna pitanja. Liječnicima i znanstvenicima pravi cilj lažnih kontrakcija (Braxton Hicks kontrakcije) danas nije jasno. No, apsolutno je sigurno da kratkotrajna napetost maternice u trudnica u bilo koje vrijeme od 20. tjedna ne može ni na koji način utjecati na datum isporuke.

Oni ne dovode do otkrivanja cerviksa, ne vrše pritisak na fetalni mjehur. Lažne kontrakcije ne prate produkcija oksitocina i aktomizinskih proteina. Postoji inačica koja, uz pomoć kratkotrajnih rezova, maternica priprema za porođaj, kao da se "ispituje". Trening se ne prati u svim ženama, oni su praktički bezbolni i potpuno sigurni.

Takve kontrakcije se osjećaju kao nepravilne epizode povećane tonusa maternice.

Neugodna senzacija su sasvim moguća, ali neće biti bolna. Umjesto toga, oni se mogu opisati kao potapanje ili bol u samom donjem trbuhu lijevo i desno. Osjećaj proizlazi iz napetosti i napetosti ligamenta koji drže maternicu. Stomak kameneet i nakon nekoliko sekundi, minuta, "puši". Sljedeća se borba može ponoviti za pet minuta, za pet sati i za nekoliko dana. Nema regularnosti, ciklusa, redovitosti borbi treninga.

To je glavna značajka koja će omogućiti prepoznavanje lažnih kontrakcija od stvarnih, koje uvijek imaju određenu frekvenciju, trajanje i niz. Drugim riječima, kontrakcije s početkom radne aktivnosti će se ponoviti u redovitim intervalima, trajati određeni broj sekundi i rasti kako se razvijaju.

Bolni osjećaji u stvarnoj kontrakciji lokalizirani su u leđima, donjem dijelu leđa, preko cijelog područja trbuha. Bol počinje od leđa i donjeg dijela leđa i postupno "okružuje" abdomen ispod i iznad. Kada promijenite položaj tijela, uzimajući tabletu "No-Shpy" ili papaverin, dok se tuširaju, lažno se kontrakcije obično smanjuju. Pravi usporiti, odgoditi ili zaustaviti neuspjeh.

Utvrditi razliku bit će lako, kažu opstetri. Stvarna bol rada osjećaju se sasvim drugačije. Priroda senzacija, mjesto boli, cikličnost i pravilnost - to su glavni znakovi koji će pomoći ženi da nađe put u vremenu.

Danas žene imaju pristup posebnim aplikacijama za pametne telefone, takozvane protuobavezne programe, koji će obavijestiti svog vlasnika da ima realne kontrakcije i naznačit će kada je vrijeme za odlazak u rodilište.

znamenje

Gotovo uvijek, bolove u radu prethode tzv. Simptomi - prekursori. Mogu se pojaviti tijekom trudnoće nekoliko dana prije rođenja djeteta i samo nekoliko sati prije rođenja. Kao što je već spomenuto, prije porođaja, ozbiljne hormonske, biokemijske i fiziološke promjene pojavljuju se u ženskom tijelu. Te se promjene mogu očitovati sljedećim znakovima.

 • Oslobađanje trbuha. Preteča se smatra samo uvjetno, jer u nekima želuca kapi dugo prije rođenja.
 • Gubitak težine. Tjedan dana prije rođenja, u prosjeku, žena može izgubiti 1-3 kilograma zbog smanjenja količine vode zbog hormonske prilagodbe i smanjenja razine progesterona.
 • Proljev. Loose stolice nalaze se u svakoj drugoj trudnoj ženi. Vjeruje se da se na taj način žensko tijelo "čisti" prije rođenja.
 • Mijenjanje raspoloženja, depresija, anksioznost, nesanica - obično se pogoršavaju 3-4 dana prije porođaja.
 • Ispuštanje sluznice. To je hrpa žućkaste sluzi, čisto, ružičasto, sa ili bez krvnih pruga. Nakon izlaska pluta, rad može započeti nakon nekoliko sati, a nakon nekoliko dana.
 • Jačanje učestalosti treninga.
 • Povećano vaginalno pražnjenje.

Nije nužno da se svi ovi "prethodnici" osjete u kompleksu. No, čak i 1-2 znakova s ​​popisa mogu poslužiti kao znak za spremnost. Kada se pojave prekursori, ne biste odmah trebali uhvatiti torbu sa stvarima i dokumentima i voditi u rodilište. Prije rođenja još uvijek može biti prilično dugo. Sve ovisi o tome kako određeno žensko tijelo percipira hormonske promjene, koliko brzo će prolaziti maternica i zaribati maternicu. Treba se omekšati, a taj je proces u fazi prekursora koji može dovesti do prolaska sluznice iz cervikalnog kanala.

Cork možda neće izaći, ne treba se bojati. Preciznije, nužno će izaći, ali žena to možda ne primjećuje, jer se to može dogoditi tijekom mokrenja. Često, pluta ostavlja svoje mjesto u cervikalnom kanalu s vodom ili u prvoj fazi kontrakcija rada.

početak

Trudnice su vrlo sumnjive, pa stoga svaka promjena u zdravstvenom stanju prije porođaja može se shvatiti kao znak da počinju kontrakcije. Na toj temi iskusni opstetričari žele reći da ne možete propustiti borbu, a ako je u nedoumici, rođenje još nije započelo.

Shvatite da su počeli, možete na redovitost napada. Već od samog početka bit će primjetan jasan uzorak. Prvi uvijek započinje latentno razdoblje, najduže. U prvorazrednim ženama, može trajati do 10-12 sati, kod žena koje su rodile ranije, do 8 sati. U tom razdoblju uterus treba otvoriti do 3 centimetra. Objavljivanje je sporo, uterus se ugovara i opušta. Borba počinje nehotice, bez sudjelovanja volje žene i završava nakon određenog vremenskog razdoblja uz opuštanje.

U latentnoj fazi borbe će se postupno povećavati. Isprva se mogu pojaviti svakih 30-40 minuta. Trajanje samog smanjenja je mala - ne više od 20 sekundi. Osjećaji tijekom stvarnih kontrakcija ne ostavljaju sumnje o tome što se događa - ženi koja osjeća bol oko maternice u leđima, donjem dijelu leđa i preko abdominalnog zida. To znači da će se prve kontrakcije pojaviti relativno rijetko. Između njih, žena će imati oko pola sata za odmor.

Budući da je pozornica duga, još uvijek ima vremena za provjeru svih stvari koje su prikupljene u bolnici, prisutnost svih potrebnih dokumenata, ne možete požuriti ići u medicinsku ustanovu. Možete hodati, tuširati, mijenjati odjeću, neki čak i pjevati da bi odvratili pozornost. Morate se pokušati opustiti i uskočiti na pozitivan i lagan porod. Uz sve to, žena bi trebala pratiti učestalost kontrakcija i trajanje pauze između njih s štopericom ili satom s drugom rukom ili uz pomoć posebnog programa na pametnom telefonu.

Kontrakcije: kako razumjeti da su počele. Lažne kontrakcije i pravi znakovi

Neke žene ne osjećaju kontrakcije prije rođenja, dok se druge svibanj pojaviti nekoliko dana prije nego beba stigne. Kako se ne bi zamijenili, potrebno je znati osnovne znakove stvarnih i lažnih kontrakcija.

Prve harbingere budućeg rođenja (lažan rad)

Tijekom trudnoće, žene mogu povremeno doživjeti bol povezanu s različitim tipovima kontrakcija maternice, tzv. Lažnih kontrakcija.

Kako razumjeti da su počeli, i odrediti koliko će uskoro biti vrijeme za isporuku, možete na tim prekursorima:

 • spuštanje trbuha;
 • gubitak težine za trudnice 1-2 tjedna prije isporuke;
 • česte mokrenje i odmrzavanje u obliku proljeva;
 • smanjena aktivnost bebe zbog nedovoljnog prostora u maternici;
 • brza promjena raspoloženja;
 • lučenje sluzi sluzi.

Ne mogu se pojaviti svi ti prekursori, ali prisutnost barem jednoga može ukazivati ​​na početak rođenja.

Značajke borbe "trening"

Kontrakcije koje se događaju davno prije aktivnosti rođenja, prihvaćeno je da se zove obuka.

Njihova obilježja su takve osobine:

 • javljaju se u drugoj polovici trudnoće;
 • trajanje se kreće od sekunde do nekoliko minuta;
 • s povećanjem trajanja trudnoće, učestalost pojavljivanja kontrakcija vježbanja može se povećati bez promjene trajanja.

Takve kontrakcije razlikuju se od stvarnih u tome što su manje bolne i odvijaju se promjenom položaja ili tijekom hodanja. Također, oni nisu redoviti i ne postoji tendencija da ih ojača.

Braxton-Hicks borbe

Od otprilike dvadesetog tjedna, mnogo prije očekivanog rođenja, postoje kontrakcije iz razloga koji nisu sasvim objašnjeni. Postoji napetost u trbušnoj šupljini. Žena se žali zbog neugodnosti, ali bol se ne osjeća.

Natrag u 19. stoljeću, dr. John Braxton Hicks, koji je živio u Engleskoj, opisao je ovaj fenomen. To je objasnio rekavši da tijelo priprema cerviks za nadolazeću ekspanziju za proces izbacivanja fetusa.

Ako rođenje nije prvo, tada takve kontrakcije mogu biti popraćene boli. Priroda kontrakcija se najpreciznije određuje korištenjem kardiotokograma.

Pojava preranog kontrakcija, njihova opasnost

Ako imate kontrakcije u prvih mjeseci trudnoće, moguće je pobačaj.

Ako su kontrakcije počele nakon 6 mjeseci trudnoće, moguće je rođenje prerane bebe. Potrebno je puno truda da se dijete izvuče.

Stoga, u slučaju kontrakcija do 38 tjedana, potrebna je medicinska intervencija kako bi se uklonili.

Moguće je da snažna kontrakcija maternice, bol u donjem dijelu trbuha i krvarenje tijekom vremena uzrokuju tzv. Kontrakcije treninga. Kako razumjeti da su počeli, već je opisano gore, ali ne brinite - ako su kontrakcije rijetke s intervalom od nekoliko sati i trajanjem od samo nekoliko sekundi.

Potrebno je uzimati lijekove kako bi se smanjio rezultirajući ton. S prijetnjom pobačaja, prije nego što se pretvori u med. institucija može, na primjer, uzeti "Ginipral".

Ne biste trebali uzeti vruću kupku ako započne preuranjena kontrakcija, jer to može uzrokovati odstranjivanje posteljice.

Važno je znati! Ako ima teških krvarenja i bol je prilično visok, tada je potreban hitni poziv.

Znakovi kontrakcija neposredno prije porođaja

Shvatite da su se kontrakcije počele i trebale bi otići u rodilište čim žensko tijelo:

 • uterus mijenja položaj kako bi se olakšao protjerivanje fetusa;
 • cerviks se omekšava i skraćuje;
 • otvara cervikalni kanal koji povezuje maternicu s vagom.

U tom slučaju, postoje dodatne izražene znakove.

Redovite kontrakcije maternice

Česte i redovite kontrakcije ukazuju na ranu isporuku. Kako razumjeti da su počeli i vrijeme je da se pripremite za zabrinutost u bolnici gotovo sve primiparous.

Intervali između kontrakcija, za razliku od treninga, isti su, što privremeno smanjuje jaz između njih. U vrijeme kontrakcija, volumen maternice se smanjuje, povećava svoj pritisak iznutra i promovira kretanje djeteta kroz rođendanski kanal.

Prenatalni kontrakcije su vrlo bolni. Shvatite da su počeli, možete se boli, proširiti kroz trbuh i lumbalnu regiju.

Trajanje kontrakcija, što ukazuje na početak rađanja, je najmanje 20-30 sekundi. Pauza između njih stalno se smanjuje. I to može biti od 2 do 5 minuta. Aktivna generička faza u prosjeku od 2 do 5 sati.

Ispuštanje amnionske tekućine

Obično se fetalni mjehur pukne tijekom prenatalnih kontrakcija i tekućina teče iz vagine. Nakon toga, proces rođenja postaje brži.

Pravodobno pražnjenje vode javlja se tijekom redovnih kontrakcija, kada se cerviks otvori za više od 4 cm. Ako se drenaža ranije izvlači, dijete može biti zaraženo bakterijama u rodnom kanalu.

Oprez! Razmatrani proces može se pojaviti u bilo kojoj fazi trudnoće. Smatra se normom ako se voda povuče nakon 38 tjedana. U ovom trenutku beba je već u potpunosti formirana i spremna za rođenje.

Ispuštanje vode može se pojaviti kao rezultat potpunog raskida mjehurića. Istovremeno se može istjecati oko 200 ml tekućine. Ali ako je rupica u mokraćnom mjehuru mala i nalazi se na vrhu, onda voda teče postupno.

Kada se očekuje da žena ima kontrakcije, kako shvatiti da su počeli, može se pojaviti nekoliko simptoma, uključujući snažnu bol u abdomenu.

Često se zbune s urinarnom inkontinencijom ili ispiranjem. Da biste utvrdili prirodu iscjedak, trebali biste kontaktirati med. ustanovite ili sami napravite analizu uz pomoć testa kupljenog u ljekarnama.

Često generički proces počinje unutar 3-4 sata nakon uklanjanja amnionske tekućine iz maternice. Ali ako se to ne dogodi, nakon 12 sati generički se proces počinje stimulirati.

Prema standardima nekih europskih zemalja, pomoćna stimulacija se pribjegava samo dan nakon otvaranja fetalnog mjehura.

Ispuštanje sluznice

Na kraju trudnoće, ulaz u maternicu postupno uklanja ugrušak sluzi koji se formira u grliću maternice. Ovo služi kao prepreka protiv infekcije.

Prenatalna proizvodnja estrogena u tijelu omekšava pluto, i spontano napušta rodni kanal. Ta činjenica je signal da se rad ulazi u aktivnu fazu.

Povremeno, sluznica sluznice može se pojaviti samo tijekom poroda ili nekoliko sati prije tog postupka. Za izazivanje izlaza cijevi i inspekcije ginekologa. Istodobno, sluz može izlaziti sve odjednom (20-30 ml) ili tijekom dana u obliku sluzavih sekreta.

Liječnici vjeruju da se normalno ispuštanje sluznih čepova javlja ne prije 2 tjedna prije porođaja.

Obratite pažnju! Nakon ispuštanja sluznice, ne preporučuje se kupanje u ribnjacima i kupanje. Također je bolje odustati od intimnih odnosa i pažljivo pratiti pravila higijene.

Mučnina i proljev

Ponekad proljev se javlja nekoliko dana prije rođenja. U ovom trenutku, postoji svibanj biti čest nagon za urinirati. To se objašnjava činjenicom da se glava bebe postupno spušta u malu zdjelicu, što uzrokuje nelagodu kod žene.

Poticaj za izlučivanje može biti uzrokovan kontrakcijom maternice tijekom kontrakcija. Čišćenje crijeva prije porođaja ne uključuje dehidraciju, ako je stolica pasta s pulpom od 3 do 5 puta dnevno.

Potrebno je konzultirati liječnika s proljevom ako proljev prati povraćanje, temperatura se podiže, a stolica se miješa s krvi ili pjenom i ima jak miris. Možda je uzrok ovog stanja crijevna infekcija.

Neposredno prije rođenja, trudnice mogu razviti mučninu. Obično je to prirodan proces, ali u nekim slučajevima svjedoči o ozbiljnim zdravstvenim problemima.

U kasnoj trudnoći, mučnina može često biti manifestacija toksemije. Uzrok ovog stanja mogu biti promjene u bubrezima ili u kardiovaskularnom sustavu.

Rizik od komplikacija zbog kasne toksikoze uključuje žene:

 • s negativnim Rh faktorom;
 • preko 35 godina;
 • s problemima kardiovaskularnog sustava i bubrega.

Potražite liječničku pomoć ako mučnina prati povraćanje, vrućica ili bol u stomaku ili glavi.

Neposredno prije rada s povraćanjem tijelo se oslobađa hrane u želucu, kako bi olakšalo rad. Stoga, ne brinite o tome.

Kontrakcije rada

Proces pripreme za rođenje djeteta pokazuje kontrakcije. Kako razumjeti da su počeli i kako se pravilno ponašati u ovom trenutku, žena treba unaprijed upoznati.

U ovom trenutku žena osjeća bol. Prvo, kontrakcije se javljaju za oko 15-20 minuta. Zatim se povećavaju na 5 minuta stanke. Njihovo trajanje kreće se od 40 do 60 sekundi.

Bolni osjećaji se ne uklanjaju ni prilikom mijenjanja položaja. Tlak počinje od gornjeg dijela maternice, a potom se širi na cijeli organ, gurajući bebu prema cervikalnom kanalu.

Intenzitet boli može utjecati na položaj fetusa unutar maternice. Dakle, ako dijete leži na leđima majke, žena doživljava jaku bol.

Otvaranje vrata maternice

Da bi se razlikovala lažna kontrakcija i da bi shvatili da je porođaj počeo, liječnici provode pregled zidova cerviksa. Tijekom trudnoće, oni su gusti, a gornji dio cerviksa, nazvan cervikalni kanal, čvrsto zatvara ulaz u maternicu.

U trenutku kada se pojavljuje proširenje vrata maternice počinje rad. Njeno otkrivanje u kratkom roku trudnoće prijeti preranog rođenja ili pobačaja.

Faza pripreme cerviksa za porođaj počinje oko 32-34 tjedna. Omekšava se i dopušta da se dječja glava utone u zdjelicu. Za multiparous, ovaj proces je brži i lakši.

Na početku rada, otvaranje vrata je 2 prsta, ali kada fetus izađe, otvaranje treba biti 10 do 12 cm, tako da glava djeteta prolazi kroz nju.

Snažne bolove od kontrakcija zabilježene su u dobu cervikalne dilatacije od 8 do 10 cm, a ova faza može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.

pokušaji

U procesu kontrakcije rada prate se pokušaji. U normalnom porođaju, njihovo ukupno trajanje je samo nekoliko minuta. Da bi shvatili da su počeli, moguće je maksimalnim naponom intra-abdominalnog tlaka.

Kao što žene bilježe, bol trudova u pokušajima se osjeća manje snažno. Žena se počne ispraviti u trenutku kad je cerviks dovoljno otvoren da propusti glavu djeteta.

Pokušaji sila trebaju biti usmjereni na membranu i trbušne mišiće. Osjećaj pokušaja sličan je osjećaju defekacije.

U ovom trenutku, bez obzira na žudnju žene koja radi, mokraćni mjehur i crijeva mogu isprazniti. Takvi slučajevi nisu neuobičajeni i medicinsko osoblje je spremno za takvu "neugodnost". Sva pražnjenja će biti odmah uklonjena i njihov kontakt s djetetom neće se dogoditi.

Žene su dužne pažljivo slušati medicinsko osoblje i postupati po njihovom zahtjevu. Opstetričari pomno prate proces porođaja, savjetujući ženu koja je trudna da gurne ili zadrži malo želju, pokušavajući se opustiti. Za to se ženama savjetuje da se često i površno i kratko udahne.

Ponekad se dogodi da se pokušaji ne pojavljuju. Ali medicinsko osoblje zna što treba učiniti u ovom slučaju. Stoga je nužno pomno pratiti njihove naredbe.

Uzastopne kontrakcije

U sljedećoj fazi rada, nakon što dijete napusti, odrasli bi trebali izaći, tj. Placentu. U ovom trenutku žena može ponovno osjetiti potrebu za pokušajima. Ali nije tako moćan i gotovo bezbolan proces.

Uz malo napora, žena gura placentu. Nakon toga, smatra se da je generički postupak dovršen.

Kontrakcije nakon poroda

Ako je nakon porođaja počeo bol rezanja, kao što je tijekom kontrakcija, može se shvatiti da je započeo proces usmjeren na vraćanje volumena maternice. Primijetili smo da su kontrakcije nakon poroda u višestruki bolni. One se intenziviraju u vrijeme dojenja.

To je zbog proizvodnje oksitocina, hormona odgovornog za stvaranje mlijeka, što istodobno potiče kontrakciju maternice u postpartumnom razdoblju.

Maternica dolazi u prvobitno stanje oko šestog tjedna nakon rođenja. Njezina veličina, koja je sadržavala bebu tijekom trudnoće, posteljica i amnionska tekućina, trebala bi do tog trenutka biti približno jednaka ženskoj šaci.

Kada nazvati hitnu pomoć i otići u bolnicu

Možeš unaprijed otići u bolnicu, ali ako ima priliku brzo doći u bolnicu, dovoljno je doći u medicinsku ustanovu nedugo prije rođenja.

Ako rođenje nije započelo prije 40. tjedna, ne brinite. Normalno, porođaj dolazi od 38 do 43 tjedna trudnoće. Ali ako nakon maksimalnog dopuštenog rođenja ne počne, potrebno je intervenirati liječnika.

Potrebno je izazvati hitnu pomoć, s tim simptomima:

 1. Akutna bol u trbuhu ili krvavi grimiz.
 2. Odbaci vodu.
 3. Interval između kontrakcija je oko 10 minuta.

Što učiniti prije dolaska ambulante

Ako postoje znakovi porođaja, a trebate nazvati hitnu pomoć, preporučuje se sljedeće:

 1. Stavite se u red (izrežite nokte, tuširajte se).
 2. Prikupite osobne higijenske predmete (sapun, ručnik, pasta za zube i kist) u torbi.
 3. Uzmite pripremljenu torbu (jabuke, sušeno voće, čokolade, kolačiće), bocu vode i termos s vrućim slatkim čajem.
 4. Nosite udobnu odjeću za sezonu.
 5. Stavite dokumente, mobilni telefon i punjač za njega, kao i papuče, koje se mogu lako prati, u paketu prenatalnog pretinca.
 6. Uzmite odjeću za dijete po stopi od 3-4 dana, 20-25 komada jednokratnih pelena, odjeću za dijete i majku za pražnjenje.

Uobičajeno, odmah stiže hitna pomoć za trudnice, pa ako su optužbe gotove, možete nazvati hitnu pomoć.

Vjeruje se da ako se trudnica psihološki priprema za porođaj unaprijed, onda se taj proces odvija brzo i bez komplikacija za majku i dijete. U ovom slučaju, čak i bolno razdoblje rada trude se lakše.

U ovom ćete videu naučiti kako razumjeti da je posao i rad započeo nakon njih.

Ovaj će vam videozapis reći koje su lažne borbe i kako se razlikuju od stvarnih.