Što je trening borbe (lažne borbe) i kako ih razlikovati od stvarnih?

Liječenje

Ono što samo osjecaji i želje ne moraju truditi 9 mjeseci.

Netko želi nešto slano, jedan slatkiš, jedna noga proguta, jedan se povuče... A što sve to znači? Ili možda neće dati tu vrijednost?

No, buduća majka jednostavno ne može pustiti da sve ide naravno, ona sluša svaki pokret djeteta, a ako dijete ne krene dugo, majka počinje nervozno.

A kad počinje smanjiti želudac, povući donji dio leđa, a sve izgleda kao da je kontrakcija (je li stvarno vrijeme roditi?), A vrijeme je još uvijek kratko, onda ćete definitivno razmišljati o tome: je li prijetnja pobačaj ili trening (lažne) kontrakcije prije porođaja?

Kako prepoznati i kako se manifestaju borbe za treniranje? Pokušajmo to shvatiti zajedno.

Vrlo je važno razlikovati kontrakcije radne snage od treninga, inače se trudna majka jednostavno iscrpljuje nepotrebnim pitanjima i sumnjama. Međutim, ako jasno poznajete razlike i što trebate učiniti dok to radite, onda se ne možete bojati ni stvarnih ili vježbovnih borbi.

Treninzi za treniranje inače se zovu lažni. Prvo su ih opisali engleski Brexton-Hicks 1872. godine, pa se tako zovu i kontrakcije Braxton-Hicks.

Proučavamo sličnosti i razlike

Da ne bi bili zbunjeni lažni rad s generičkim, potrebno je znati točno njihove razlike.

Lažne kontrakcije (njihovi simptomi i znakovi):

 • nepravilni, interni između njih mogu biti bilo koji, a ne ciklički. Kontrakcije mogu poremetiti jednom dnevno ili nekoliko, i možda jednom tjedno;
 • bezbolno, u vrlo rijetkim slučajevima izaziva nelagodu (bolne lažne kontrakcije su vrlo rijetke);
 • napadi mogu biti neutralizirani promjenom položaja, toplom kupelji ili tušem, samo stoje na hodanje ili, naprotiv, leže, vježbaju disanje i razmišljaju o nečemu dobrom;
 • cerviks se ne otkriva.

Kontrakcije rada:

 • se razlikuju u pravilnosti i preciznoj periodicnosti. Postupno se smanjuju vremenski intervali između kontrakcija i produžuje trajanje kontrakcija;
 • vrlo bolno, nemoguće je olakšati ili ublažiti konvulzije;
 • kontrakcije se nastavljaju sve dok se dijete ne rodi;
 • cerviks se otvara i priprema za porođaj.

Kada počinju lažne borbe i koliko dugo traju?

Lažne kontrakcije mogu se pojaviti već u 20. tjednu trudnoće i, naravno, to ne znači da je vrijeme da se rađaju. Opustite se i olakšajte. Samo slušajte sebe i svoje osjećaje.

Sa lažnim kontrakcijama, maternica izgleda kao da je kamen, kao što mišići dolaze ton. U tom slučaju, donji dio leđa može bol i pijuckati donji trbuh.

No, te borbe se odvijaju, ne rastu, vrlo ih je lako ukloniti (za razliku od stvarnih, koje se više ne smiruju i smiruju, nego naprotiv, postaju sve češće).

Stoga, kako ne bi uzalud uzaludno, pokušajte hodati, mijenjati položaj tijela, piti vodu, čaj ili sok i što je najvažnije - smirite se. Ako se u redovitim razmacima kontrakcije ne ponavljaju, to je definitivno "lažni alarm" i još uvijek možete čekati.

Lažne kontrakcije traju 30-60 sekundi i prolaze, mogu se pojaviti jednom u satu ili dva puta dnevno.

Njihovo je vrijeme nemoguće predvidjeti. To se može dogoditi kada s paketima iz trgovine, šetnjom, kod kuće. Što je termin duži, to je opipljiviji, može postojati lažan posao. Ali dovoljno se boriti s njima jednostavno učenje vježbi disanja.

Kada se treniraju borbe jednostavno je čudo metoda za njihovo uklanjanje. Međutim, svaka žena može imati vlastitu metodu pojedinca da se riješi lažnih kontrakcija: jedno je dovoljno za šetnju, a drugo da pijete nešto slatko. Pokušajte na različite načine i zasigurno ćete naći pravu.

Kada trebam vidjeti liječnika?

S 37 tjedana trudnoće i više, žena je spremna za porod. U ovom trenutku potrebno je biti pažljivije prema vašem stanju.

U nekim slučajevima, jednostavno je potrebno odmah se posavjetovati s liječnikom, naime, kada se prate kontrakcije:

 • vodeni ili krvavi iscjedak;
 • teška bol u leđima;
 • ako vam se čini da su se voda vodila;
 • ako primijetite da je fetus zaustavljen ili je pokret oslabljen.

Trudnice često pitaju liječnike kako ne bi zbunjale vježbe treninga Braxtona-Hicksa s generičkim. Za to, liječnici neodvojivo odgovoriti da je nemoguće zbuniti pravi kontrakcije sa ništa.

Stoga, drage mumije, slušajte sebe, usporedite znakove stvarnih i lažnih sukoba s vašim osjećajima.

Tako ćete se osjećati sigurnijim i nećete biti nervozni, održavajući mir i snagu za nadolazeće rođenje.

Lažne kontrakcije: kako prepoznati i kako se ponašati

Lažne kontrakcije: kako prepoznati i kako se ponašati

Kod 34 - 42 tjedna trudnoće, liječnici ne isključuju pojavu lažnih kontrakcija, koji se također nazivaju "trening" ili kontrakcije Braxton Hicks. Da bi se izbjegla panika i nepotrebni stres, svaka buduća mama ne smije samo biti svjesna ove ne sasvim ugodne države, nego će također moći pravilno reagirati na to.

U stvari, lažne kontrakcije su proizvoljne kontrakcije mišića maternice, koje pripremaju cerviks za otkrivanje, a uterus sama za nadolazeće rad. Štoviše, uz njihovu pomoć, poboljšava se opća cirkulacija krvi, budući da karakteristična aktivnost maternice pridonosi obogaćivanju stanica vitalnim kisikom i hranjivim tvarima; što je također važno.

Kako razlikovati lažan posao od stvarnog

Osjećaji lažnih kontrakcija samo daleko podsjećaju na stvarne, a za multiparous žene je pouzdano poznat. Ako u životu buduće mame dolazi samo prva trudnoća, tada takvi proizvoljni kontrakcije mišića maternice ne samo da mogu alarmirati nego i prestrašiti. Zapravo, nema se čega bojati, a nije teško razlikovati lažne borbe i stvarne borbe. Prvo, lažni su pojedinačni, tj. Nisu osobiti periodicnosti i cikličnosti, kao što je vidljivo tijekom rada. Drugo, trajanje takvih pokreta varira za nekoliko sekundi - dvije minute. Treće, intenzitet lažnog rada ovisi o trajanju trudnoće i općem blagostanju buduće majke, ali ih rijetko zovete bolnim (to radije izazivaju nelagodu nego tjelesnu patnju).

Glavna značajka lažnih i stvarnih kontrakcija je intenzitet i ciklička priroda potonjeg. Činjenica je da u slučaju nastupa rada žena doživljava akutni sindrom boli, a ona se postupno povećava. Ako kontrakcije traju minutu i duže, a interval između njih doseže 5 minuta, onda je vrijeme da se pripremite za bolnicu. Štoviše, može ih pratiti besplatna probava, ispuštanje amnionske tekućine i akutne bolove u kralježnici.

Kako se ponašati tijekom lažnih borbi?

Ako žena osjeti lažne kontrakcije, tada, prije svega, ne bi trebala paničariti, inače se nelagoda može pojačati. Ako je ovaj neugodan osjećaj preuzeo tijekom fizičke aktivnosti, onda je najbolje odgoditi sve stvari za kasnije i opustiti. Ako su lažne kontrakcije, naprotiv, počele u fazi mirovanja, onda je nužno ustati s kaučem i prošetati na svježem zraku. Za ublažavanje stanja može biti na drugi način, na primjer, uzeti topli tuš ili piti čašu toplog mlijeka.

Buduća mama bi trebala iskoristiti prikladan trenutak za prakticiranje položaja i pravilno disanje kad se pojave lažni kontrakcije. Takve akcije u budućnosti bit će u mogućnosti značajno olakšati i ubrzati prirodni proces radne aktivnosti. U idealnom slučaju, opće stanje se normalizira nakon samo nekoliko minuta, ali nema trag prethodnog alarma.

Ozbiljan razlog za alarm

Općenito, prisutnost lažnih kontrakcija u 34-42 tjednu trudnoće potpuno je normalan fenomen, ali još uvijek može doći do značajnog razloga za zabrinutost. Ako žena započne curenje amnionske tekućine, prevladava iscjedak krvi iz vagine, postoji akutni sindrom boli i povećani pritisak u prepone, onda se hitno obratite svom lokalnom ginekologu ili nazovite hitnu pomoć. Preuranjeno ponašanje radne aktivnosti nije isključeno, a već u ovoj kliničkoj slici kvalificirana pomoć liječnika ne može se osloboditi.

Lažni rad kao način pripreme za porođaj

Međutim, ne brinite se preuranjeno, jer većina lažnih kontrakcija predstavlja mali prekid prije porođaja, što samo donosi dugo očekivani trenutak poznanstva s bližim budućim bebama. Kao što dugotrajna opstetarska praksa pokazuje, jednostavno je nemoguće zbuniti lažne i stvarne kontrakcije; ali u svakom slučaju, uvijek biste trebali slušati signale trudnoće i pravovremeno odgovoriti na problem.

Kako razlikovati prekursore od pravih borbi

Što su lažne borbe?

Jesu li bolni kontrakcije bolne?

Kako razlikovati lažne kontrakcije treninga od stvarnog?

Prva stvar koju možete učiniti u bilo kojoj kontrakciji je uzeti komad papira i olovku na koju trebate snimiti vrijeme i trajanje prvih i svih drugih kontrakcija. Ti zapisi, nakon nekog vremena pomoći će razumjeti, stvarne borbe počele su ili lažne.

Lažne kontrakcije su mnogo bezbolnije od općih kontrakcija, tako da može biti lako za vas razlikovati prave harbingere rođenja od lažnih kontrakcija, Braxton Hicksova kontrakcija. Ove borbe mogu prilično proći za promjenu položaja ili za hodanje. Lagana masaža ili čaša vode, sok, biljna infuzija mogu pomoći.

Ako je došlo do rupture amnionske tekućine, dijete bi se trebalo roditi ne više od 12 sati kasnije, inače će različite infekcije ući u maternicu, nije dobro ni za dijete ni za parove.

Također, ako žena ima krvavo ili drugo iscjedak, to može značiti početak stvarnih kontrakcija i trebalo bi ga uputiti u maternicu radi dobivanja stručne pomoći i pregleda. Znaju razlikovati kontrakcije od prekursora.

Kada trening borbe ne može biti krv ili druge sekrete.


Nema i ne može biti stereotipni opis senzacija tijekom kontrakcija - oni su različiti za svaku ženu: netko ih opisuje kao teške menstrualne bolove; netko kaže da su kontrakcije poput osjećaja kada... proljev, kada bol baca u valovima.
Kad sam započela kontrakciju na dan porođaja, nisam razumjela zašto djevojke toliko vrište susjeda u susjednim roditeljima)) Nije me povrijedilo, to jest, moja razdoblja, na primjer, uvijek su imala teške boli, takve boli ja i rođenje, što mi je poznato, a ne tako zastrašujuće. Čekao sam cijelo vrijeme kad bi bilo gore, ali nije čekala, rodila ranije.

Kako razlikovati lažne kontrakcije od stvarnog? Simptomi i znakovi lažnih i stvarnih kontrakcija tijekom trudnoće

Prema kraju trudnoće, strahovi počinju mučiti ženu. Naizmjenično: bojao se porođaja, bojao se da proces ne započinje predugo, brine se da iznenada nešto pođe krivo. U trajanju od 36 do 37 tjedana, u 38. tjednu, neugodni osjećaji u trbušnom području pojavljuju se sve češće: izgleda da se otvrdne, pojavljuje se bol.

Buduća majka pokušava utvrditi jesu li stvarne kontrakcije počele ili je upravo priprema maternicu za teški posao - porod. U drugom rođenju ili u trećoj trudnoći, žena je malo lakša: ona već zamišlja što su prave kontrakcije i neće ih zbuniti sa stvarnim. Ali primiparous teško. Koji su, koji su slični kontrakcije, koja je razlika između njihovih simptoma tijekom trudnoće? Pokušajmo razumjeti razliku između treninga iz ovog. Koje su razlike?

sadržaj

 1. Kako prepoznati stvarne kontrakcije
 2. Koja je razlika između lažnih borbi i stvarnih?
 3. simptomi
 4. Kako počinju stvarne borbe
 5. Istinske ili lažne kontrakcije: razlika između senzacija
 6. Kada počinju lažne kontrakcije
 7. Pravi kontrakcije nakon treninga: je li moguće
 8. Mjere samopomoći

Kako razumjeti da je borba započela stvarni

Prvi znak pravog kontrakcija je pravilnost. Kontrakcije maternice, počevši od ne izražene nelagode postupno postaju češća, međusobno se smanjuje. Ako osjećate sve veći val boli 8 puta u 2 sata i češće - to je znak da je vrijeme da se pripremite za putovanje u rodilištu. Ako bolest smeta jednom u satu - jesu li lažni ili bez kontrakcija? Najvjerojatnije, ovo je samo trening.

Stvarne kontrakcije se obično pojavljuju oko 40 tjedana (ako sve ide dobro) - ponekad prije, ponekad malo kasnije. Kako utvrditi da će se beba roditi? To možete razumjeti pomoću sljedećih značajki:

 • interval između valova boli postaje kraći, trbuh trajati više od 5 puta na sat, a zatim sve češće;
 • kontrakcije su ritmični - možete izračunati frekvenciju za sekunde;
 • proces je vrlo bolan, može početi u večernjim satima i proći cijelu noć;
 • pluta se sruši;
 • krvavi iscjedak iz genitalnog trakta;
 • voda se izlijeva (mogu se kapati i malo po malo).

Se dijete kreće tijekom istinske kontrakcije? Priroda je mudro uredila sve: pružila je dijete bezuvjetan refleks koji pomaže majci da ga "gurne" iz maternice. Tijekom svake stvarne kontrakcije, dijete se oslanja na dno maternice i odbija ga. Ovaj refleks traje neko vrijeme nakon rođenja: ako stavite ruku na peta novorođenčeta, pokušat će se odvojiti od ove podrške.

Zbog boli majka ne osjeća ove pokrete. Neposredno prije početka rada, naprotiv, čini joj se da je dijete nekako previše tiho: počinje se kretati mnogo rjeđe nego prije.

Kako razlikovati borbe treninga od stvarne

Glavna razlika između kontrakcija Braxton-Hicks i onih pravih je da se javljaju u različitim intervalima. Razlika između lažnih borbi i stvarnih također se očituje u činjenici da su mnogo manje bolne. Normalno, bol kao takav ne bi trebao biti uopće - trudnica samo osjeća da je vrlo napeta (kao da se okreće na kamen) joj trbuh.

Cijeli dan ili noć takve borbe ne traju. Obično se zaustavljaju za sat vremena i onda se mogu ponovno početi - nakon pauze.

Žena može utjecati na takvu borbu - primjerice, uzimajući ne-shpu ili papaverine. Lijek ima opuštajući učinak na mišiće maternice, a kontrakcija se zaustavlja. U ovom slučaju ne postoji iscjedak iz genitalnog trakta.

Na pregledu, liječnik će primijetiti da je cerviks još uvijek zatvoren. Nema preteča rođenja. To je znak da žensko tijelo "ne planira" započeti radnu aktivnost.

Lažne kontrakcije tijekom trudnoće: simptomi

Ako poznajete simptome lažnog rada, onda se ne možete brinuti: razlikovati od generičkih će biti moguće čak i bez pomoći primalje.

Dakle, lažne kontrakcije imaju simptome:

 • Postupno povećavajući osjećaj kompresije maternice u području dna, desno ili lijevo, u donjem dijelu trbuha ili prepone.
 • Najupečatljiviji simptom je nepravilnost. Stoga, kada se pojave borbe, morate se orobiti s satom s minutu ruku ili telefonom s timerom. U roku od jednog sata borbe se mogu dogoditi ne više od 6 puta.
 • Njihov izgled karakterizira iznenadnost i nepredvidljivost.
 • Bezbolno, za njih je pogodna karakteristika - nelagoda u određenom području maternice.
 • Smanjite postupno, a zatim potpuno nestati.

Kako prepoznati stvarne kontrakcije

U 38-39 tjednu, žena primjećuje da joj se želudac sve više i više stvrdnjava. Mogla bi biti neugodno: što ako je vrijeme da sakupiš vrećicu u rodilištu? Možete ih razlikovati oštrini senzacija: ako je trening gotovo uvijek prenesen prilično lako, onda pravi doslovno iscrpljuju ženu. Sve manje i manje svaki put kada ima priliku uzeti pauzu prije sljedećeg napada. Borbe su česte.

Kontrakcije: kako razumjeti da su pravi? Bol se brzo povećava, a mnoge žene uspoređuju prirodu njihovih senzacija s valom; ona raste, postaje nepodnošljiva, a zatim se povlači.

Moguće je utvrditi takve znakove: bez obzira na to radi li buduća majka radi ublažavanja njenog stanja, bol se ne smanjuje. Ona bi mogla pokušati učiniti ono što je učinila ranije tijekom Bregston-Higgs napada i koji joj je pomogao u potpunosti zaustaviti proces:

 • promijeni položaj - ustani, ako staviš, hodaš, sjedneš;
 • premjestiti, raditi kućanske poslove;
 • uzeti topli tuš;
 • piti pilulu bez-shpy ili staviti svijeću s papaverine.

S pravim kontrakcijama to neće dati nikakav učinak. Malo olakšanje može donijeti možda masažu lumbosakralnog područja i pravilno disanje, koju bi trudnica trebala naučiti u školi budućih majki. Ali olakšanje će biti beznačajno.

Stvarna kontrakcija obično počinje u leđima i postupno se kreće u trbuh. Ponekad se čini da žene cijelo svoje tijelo boli, da se doslovno razbiju iznutra. Netko tko obično ima vrlo bolna razdoblja, privlači paralelu između kontrakcija i ove boli.

Je li želudac pretvoren u kamen tijekom pravih kontrakcija?

Kada trudnica dobije trbuh koji se približava i povlači donju stranu bliže vremenu rođenja, ona može zatražiti liječnika: "Ako je trbuh kamen, jesu li ove bolne lažne kontrakcije ili su prave?"

Obično, s pravom boli, toliko je intenzivno da svi drugi osjećaji, uključujući osjećaj da je želudac postali teški, gube svoje značenje i postaju sekundarni.

Što se događa u borbi? Maternica se pod utjecajem određenih hormona, "guraju" fetus do izlaza. Ponovo i iznova, vrat se sve više i više otkriva, dostižući takvu širinu da može propustiti glavu djeteta. Dok je vrat zatvoren, to - to jest, početak rada - ne može se dopustiti. Najgore i teže je proces otkrivanja. Kada se ne javljaju otkrivanje lažnih kontrakcija.

Koliko dugo traju lažne kontrakcije? Njihovo prosječno trajanje ne prelazi nekoliko sati. Najvažnije je da njihov intenzitet ne raste, već se, naprotiv, smanjuje.

Lažne kontrakcije: koliko dana prije isporuke?

Koliko zabluda počinje prije rada? Prvi znakovi kontrakcija Bregston-Higgs mogu se pojaviti već 20 tjedana. Ali u drugom tromjesečju obično nisu previše zabrinuti za trudnicu.

Nekoliko dana prije rođenja mogu se povećati. Međutim, u nekim ženama, naprotiv, postoji "zatišje" prije porođaja.

Pojavivši se tijekom razdoblja od 20 tjedana ili 21 tjedna - dugo prije rođenja, kontrakcije Bregson-Higgs postaju izraženije od 38. tjedna. Proces je nešto drugačiji u multiparous i primiparous: u drugom slučaju, oni počinju kasnije. Iako je svaki slučaj individualan - nemoguće je unaprijed odrediti trening treninga i koliko dugo oni mogu trajati. Nakon koliko će isporuka započeti, ako se lažne kontrakcije događaju s možda i glavnim, to je također nepoznato: to je samo pripremni proces. Maternica je napinjanje, trening prije teškog rada - vrijeme nije daleko kada započinje rad.

Može li se lažne kontrakcije pretvoriti u stvarnu

Već smo saznali da odgovor na pitanje da li stvarni kontrakcije mogu biti nepravilni, u ovom slučaju je negativan. No, poznato je da lažne kontrakcije mogu prethodi pravim. Nemoguće je točno reći kada se stvarni počinju nakon treninga, to je nemoguće: morate paziti na pojavu drugih znakova. Povećanje boli, smjer "vala" s leđa, a što je najvažnije - utvrđena frekvencija - potaknut će trudnici da je "sat X" već blizu.

Događa se da se porođaj počinje prerano: kod 31, 32 tjedna kontrakcija počela je i prošla u prave. Potrebno je što je prije moguće doći u bolnicu. Dijete se može spasiti!

Na početku procesa porođaja, liječnik pita ženu o učestalosti kontrakcija, pojašnjava kakvu bol ima, pita se je li plutao, ako je došlo do izlijevanja vode. Gleda otvaranje vrata - ovako utvrđuje spremnost majke za porođaj. Da biste shvatili je li dijete spremno, žene dobivaju CTG. Kako na CTG-u utvrditi je li sve u redu s bebom, ne traži hitnu pomoć? Liječnici su vođeni udarom fetusa - ako je od 110 do 150 otkucaja u minuti, sve je u redu. Ako je brojka naglo porasla na 160 i počela padati - dijete nema dovoljno kisika. Liječnik odabire način isporuke. Možda će se ponuditi carski rez.

Što učiniti s lažnim borbama

Dakle, vaš mandat od 36-39 tjedana, liječnik je proveo pregled, pobrinuo se da nema otkrivanja, uvjeravao vas, rekavši da su to Bregston-Higgsovi kontrakcije i poslali vas u "potjeru". Kako pomoći sebi ako kontrakcije postanu opipljive i čak bolne, osjećaju se kao jake napetosti i ometaju noćni odmor? Prvo, morate se usredotočiti na činjenicu da sve ide dobro: lažne, kao i prave, kontrakcije skraćuju maternicu i omekšavaju je, postupno se priprema za porođaj. Drugo, mogu se poduzeti brojne mjere:

 • tuširati - ne vruće, ali toplo;
 • šetnja oko apartmana;
 • piti antispazmik.

Čak pomaže nekome da se prebaci. Lagana masaža donjeg dijela leđa također je u stanju gubiti neugodne osjete. Može li trening vježbe trajati 3 sata? Koliko sati traju? Uobičajeno, žena je zabrinuta zbog napetosti nekoliko minuta, nakon čega se javlja stanka. Kontrakcije maternice su spontane, a tijekom dana i noći mogu se ponoviti, ali nikad nemaju jasnu periodicnost i ne izgledaju vrlo bolno.

Sada, znajući kako izgledaju lažne kontrakcije i koje su simptome stvarnih, osjećat ćete se više samopouzdano. Ne biste trebali paničariti tijekom treninga - ali je potrebno obavijestiti ginekologa o njima. Liječnik će procijeniti situaciju i razviti daljnju strategiju upravljanja trudnoćom.

Jednostavna trudnoća i bezbolna isporuka!

Što su harbingeri porođaja i kako razlikovati borbe treniranja od stvarnog?

Što je bliži procijenjenom datumu isporuke, to više očekivačka majka sluša promjene koje se događaju u njezinom tijelu. Kako nas harbingeri porođaja upozoravaju da će se glavni događaj dogoditi vrlo brzo?

Elena Trifonova
Opstetričar-ginekolog, Moskva

U posljednjim tjednima trudnoće dolazi do glatke promjene hormonskog podrijetla buduće majke. Budući da placenta prirodno raste, količina progesterona koje proizvodi (glavni hormon koji podržava trudnoću) smanjuje se, dok se razina estrogena, naprotiv, povećava. Pod utjecajem potonjeg, rotirajući kanal pripremljen je za nadolazeće rođenje, a mozak se formira generički dominantni - centri živaca se preuređuju i povećava njihova osjetljivost na impulse iz maternice. Osim toga, više estrogena, elastičniji i vlakni tkivo - cerviks, vaginalni zid i perineum. Zato ih tijelo počinje intenzivno razvijati prije rođenja.

Pored toga, maternica se skraćuje, omekšava i malo se širi, a sluz koji se nakuplja u svom kanalu izlazi. Glava fetusa bi trebala pasti što je moguće niže i čvrsto pritisnuta prema ulazu u zdjelicu. Sve to u tijelu žene očituje se specifičnim promjenama, koje se nazivaju harbingeri rađanja.

Treba imati na umu da se harbingeri porođaja mogu pojaviti i nekoliko sati i nekoliko tjedana prije razvoja redovitog rada. Stoga je nemoguće odrediti točno vrijeme početka rada, usredotočujući se na prekursore. Oni ne zahtijevaju hospitalizaciju ili liječenje i normalna su reakcija tijela na promjene hormonalnih razina.

U nekim ženama priprema tijela za porođaj događa se neprimjetno, bez pojave znakova upozorenja, a to je također apsolutno normalno. Najčešće se to odnosi na trudnice koje čekaju svoje prvo dijete. U žena koje drugi put rađaju, harbingeri rađanja su češće izraženije i počinju ranije. To je zbog činjenice da cerviks u tim majkama reagira brže na hormonske podražaje, omekšava i otvara malo ranije.

Treninzi za trening tijekom druge trudnoće počinju se ranije zanemarivati, međutim, najvjerojatnije je to zbog činjenice da žena već zna kako se očituju i ranije prepoznaju. Koji se znakovi odnose na harbingere porođaja?

Harbingeri poroda: abdominalni prolaps

Premještanje dolje maternice (tj. Gornji dio ispod rebra) događa se otprilike 10-14 dana prije isporuke. Matična majka primjećuje da je trbuh pao ispod. To je zbog činjenice da je prednji dio bebe (tj. Dio koji će se prvo rađati, najčešće glava) pritisne na ulaz u malu zdjelicu. Fetus zauzima najodgovornije mjesto za porod.

Kretanje dolje, maternica zaustavlja pritisak na dijafragmu i trbuh. Stoga, nakon što pada trbuh, trudna majka postaje lakše disati. Ako je u posljednjem mjesecu bila uznemirena trbuhom, žgaravicom i osjećajem težine u želucu koji se javlja nakon jela, nakon što se uterus spustio, ti fenomeni često nestaju bez traga. Međutim, kreće se niže, uterus će vršiti više pritiska na mjehur i rektum. U vezi s tim, znatno su češći uriniranje i stolica. Stoga se često majke počinju truditi češće nekoliko dana prije nego što rađaju.

Harbingeri porođaja: gubitak težine i slabljenje stolice

Kao što je već spomenuto, hormonski progesteron dominira tijekom trudnoće. Jedna od njezinih akcija je zadržavanje tekućine u tjelesnim tkivima (što može biti manifestirano kod edema). Uoči porođaja, uz smanjenje koncentracije progesterona i povećanje količine estrogena u krvi trudnice, aktivno se izlučuje višak tekućine iz svog tijela. To objašnjava smanjenje tjelesne mase 7-10 dana prije isporuke. Ovisno o težini edema, težina se može smanjiti od 300-500 g do 2-2,5 kg. U tom slučaju, žena obraća pozornost na činjenicu da je sada lakše nositi cipele, tragovi čarapa i pantyhose postaju manje izraženi, prstenovi se uklanjaju slobodnije.

Osim toga, gubitak težine uoči porođaja može biti povezan s povećanjem i stanjivanjem stolice. Potonji se također javlja zbog povećanja koncentracije ženskih spolnih hormona i povećane eliminacije tekućine iz tijela. Budući da se opuštanje stolice najčešće javlja kada su koncentracije estrogena dovoljno visoke, ovaj prekursor je prilično pouzdan i obično se javlja 1-2 dana prije početka redovitog rada. Međutim, kada je tekuće stolice u kasnoj trudnoći, osobito ako sadrži sluz, krv crtice, miris bi trebao konzultirati s liječnikom, budući da ove promjene mogu biti pokazatelj trovanja hranom.

Harbingeri poroda: nelagoda u donjem dijelu leđa i abdomenu

Oko 1-2 tjedna prije porođaja može se pojaviti nelagoda u donjem dijelu leđa (u području crvenila) iu donjem dijelu trbuha. Takve promjene u budućnosti zdravstvenog stanja majke uzrokovane su istezanjem zglobnih ligamenata i povećanim protokom krvi u zdjelične organe. Ti su osjećaji češće povlačenje ili bol, i ni u kojem slučaju ne smiju biti oštri i intenzivni.

Harbingeri porođaja: promjena apetita

Neke buduće majke, 5-7 dana prije rođenja, primijetiti da se apetit promijenio. Najčešće se smanjuje. To je posljedica promjena u autonomnom živčanom sustavu i hormonalnoj pozadini.

Harbingeri porođaja: emocionalna nestabilnost

Hormonalne promjene u tijelu trudnice prije porođaja mogu dovesti do emocionalne nestabilnosti, što se očituje čestom promjenom raspoloženja bez ikakvih vanjskih uzroka. Stanje umora i inertnosti iznenada se može zamijeniti olujnom aktivnošću. Ove manifestacije možete primijetiti otprilike 7-10 dana prije isporuke.

Harbingeri rođenja: "instinkt gniježđenja"

Često, "gnijezdo instinkt" vrlo je izražen prije rođenja, kada trudna majka počinje šivati, oprati, čistiti, pripremiti stvari za bebu itd. Treba imati na umu da je nemoguće dugo podnijeti noge, podizati teške da ne bi izložili sebe i dijete opasnosti.

Harbingeri rađanja: promjena motoričke aktivnosti fetusa

3-5 dana prije rođenja, fizička aktivnost fetusa obično se mijenja. Najčešće, dijete se smiruje. Rastuća beba je već tijesna u maternici, a pored toga, prije rođenja, količina amnionske tekućine je neznatno smanjena što mu otežava kretanje.

Harbingeri rađanja: ispuštanje sluznice

Jedan od najvažnijih prekursora porođaja je ispuštanje sluznice, što često izaziva zabrinutost za trudnice, prisiljavajući ih da hitno traže medicinsku pomoć. Zapravo, nema razloga za zabrinutost. Čep sluzi je velika količina debele sluzi, obično prozirne ili žućkaste, ponekad s tragovima krvi, što mu daje ružičastu boju. Može se dodijeliti istovremeno ili u nekoliko dijelova. Ispuštanje sluzi utikač se može pojaviti kao nekoliko sati ili nekoliko dana prije početka rada, te je dobrodošao znak vrata maternice priprema za rad, njegova omekšavanje i „sazrijevanja”. Tijekom trudnoće, žlijezde sluznice vrata maternice (cervikalni kanal) luče posebnu tajnu. To je gusta, ljepljiva, mliječna masa koja oblikuje neku vrstu pluta. Čep mucusa potpuno ispunjava cervikalni kanal, sprečavajući penetraciju bakterija iz vagine u maternicu. Tako štiti fetus od infekcije. Prije porođaja, kada se djelovanjem estrogena, cerviks počinje omekšati, njegov se kanal lagano otvara i sluz mucus koji ga ispunjava može se osloboditi prema van.

Nakon ispuštanja sluzi utikač nije pogodan za bazen, kupanje u lokvama i kadu, kao i povećava rizik od infekcije fetusa i ljuske membrane kroz otvorena vrata maternice. Tijekom tog razdoblja, ograničite se na tuš.

Predviđanja ili kontrakcije treninga

Od 37.-38. Tjedna pojavljuju se takozvani treninzi (oni se nazivaju i lažni, prethodnici, ili Braxton-Hicksovi napadi). Njihova pojava je zbog povišene razine estrogena u majci, tako da maternica postaje više uzbudljiva i počinje se smanjivati. Dakle, ona "vlakovi", priprema za nadolazeći veliki posao, a vrat joj je omekšan i skraćen. Borbe za treniranje su nepravilne, traju od 30 sekundi do 2 minute. Značajna osobina je različita vremenska intervala između njih: na primjer, za sat vremena može biti nekoliko kratkih kontrakcija maternice, zatim slijedeće nakon sat vremena, a zatim nakon 20 minuta. U većini slučajeva borbe treninga su slabe, bezbolne, njihove promjene karaktera ovise o položaju tijela i tjelesnoj aktivnosti.

Te kontrakcije nestaju nakon uzimanja antispazmike, a toplim tušem također im može olakšati. Neće se povećavati niti produžavati, a razlike između njih ostat će neujednačene. Glavna stvar je njihova razlika od "stvarnih" kontrakcija - ne dovode do otvaranja cerviksa.

Kako razlikovati borbe treniranja od stvarnog?

Stvarna bol rada imaju određene karakteristike. Oni su redoviti, ponavljaju se u pravilnim intervalima, na primjer, svakih 20 minuta, i traju 20 sekundi. Snaga, trajanje i učestalost kontrakcija rada postupno se povećavaju. U tom slučaju, interval između njih se postupno smanjuje. Borba, otkrivajući vrata maternice obično bolniji od treninga, ne prođe promjenom položaja tijela ili topli tuš, recepcija antispasmodic, ometati normalan ritam života trudne žene, ne dopuštaju da spavaju.

U vrijeme borbe, trudnica se osjeća postupno povećavajući, a zatim postupno smanjujući napetost u abdomenu. Ako u ovom trenutku stavite dlan na nju, može se primijetiti da trbuh postaje vrlo teško - "poput kamena", ali nakon kontrakcije potpuno se opušta i ponovno postaje mekana.

Kada vam je potrebna medicinska briga za prekursore rada?

Harbingeri porođaja mogu se pojaviti tijekom posljednja dva tjedna trudnoće, ne zahtijevaju posjet liječniku i ne smiju uzrokovati zabrinutost ženi. Međutim, postoje situacije koje zahtijevaju hitnu liječničku pomoć. Te promjene uključuju:

 • teška bol u trbuhu;
 • svijetle skrletne izlučevine iz genitalnog trakta, bez obzira jesu li obilne ili rijetke;
 • povećanje krvnog tlaka na 140/90 mm Hg. Čl. i iznad;
 • jaka glavobolja, mučnina, povraćanje, zamagljena vizija, napadaji;
 • odsutnost unutar 6 sati od fetalnog kretanja, oštro smanjenje ili oštar porast perturbacija, bolno kretanje bebe;
 • rupture amnionske tekućine ili sumnje na curenje;
 • redovne borbe koje traju 10-15 minuta, a svaka od 20-30 sekundi.

Kako razlikovati lažan rad od prave (generičke) tijekom trudnoće

Žena u procesu čekanja za djetetom živi novi život. Sve se mijenja: okus, način života. U različitim vremenima, s njom postoje promjene: u početku brutalna žudnja za jednim proizvodom se probudi, zatim toksičnost, teški tum počinje miješati u pokret, a kasnije se pojavljuju lažni kontrakcije. To je potonji koji trebaju posvetiti posebnu pozornost kako ne bi propustili početak rada (žene često zbunjuju lažne i prave kontrakcije).

Znakovi kontrakcija

lažan

Trening, lažne kontrakcije (naziv "Braxton-Hicks kontrakcije", nakon imena znanstvenika koji ih je prvi opisao) osjećaju se kao ritmičke kontrakcije trbuha. Često ne uzrokuju značajnu nelagodu, ali je individualna i ovisi o pragu osjetljivosti na bol. Počinju nasumično i završavaju naglo kao što se pojavljuju, bez ikakve sekvence koja se prati.

Ovo stanje može se pratiti od otprilike dvadesetog tjedna i može pratiti ženu sve do rođenja, malo povećavajući posljednjih mjeseci čekanja bebe. Češće, kontrakcije se osjećaju navečer ili noću, kada su svi drugi mišići opušteni i senzacije se usredotočuju na promjenu tonus maternice. Često se tijekom vježbanja javljaju kontrakcije. U nekim ženama, oni su asimptomatski.

Simptomi lažnog rada:

 • Nepravilne kontrakcije maternice (mogu se pojaviti nekoliko puta dnevno, a zatim nemojte smetati neko vrijeme i ponovno se pojaviti).
 • Češće, senzacije u lažnim borbama su bezbolne, ili uzrokuju manje nelagode.
 • Napadi dolaze prilikom mijenjanja položaja, prestanka aktivnosti ili povećanja aktivnosti.
 • Opaža se maternica dilatacija (samo liječnik može utvrditi).

Kako olakšati stanje

Kada počnu lažne kontrakcije, uz neugodnost, moguće je olakšati stanje na nekoliko jednostavnih načina. Prije svega, trebali biste se smiriti i pokušati se opustiti. Obavezno promijenite vrstu aktivnosti i položaj tijela. Neke žene mogu uživati ​​u toploj kupki, ugodnoj masaži ili snacku. Možete vježbati u respiratorne generičke gimnastike, a zatim tijekom tih kontrakcija i porođaja, trudnica će se osjećati sigurnijim.

opći

Prave kontrakcije se održavaju pojedinačno za svaku trudnicu. Neke žene u radu osjećaju ozbiljnu bol na početku, drugi samo blagi nelagodi, koji se povećava s povećanjem kontrakcija. Bol se može dati leđima, donjem dijelu leđa, donjem trbuhu, bočnom području, bedrima, nogama, mokraćnom mjehuru ili rektumu. Osjećaji se mogu usporediti s boli u prvim danima menstruacije s bolnim menstruacijom (dismenorejom) ili djelovanjem boli u proljevu.

Obilježja stvarnih kontrakcija su njihova periodičnost. Postoji jasno smanjenje intervala između napada boli, same napada postaje dulji, s promjenom položaja, promjenom vrste aktivnosti, ne slabe. Proljev, mučnina, pa čak i povraćanje često se javljaju. Istodobno se može otvoriti amnionska tekućina s ispuštanjem amnionske tekućine. Liječnik-ginekolog upozorava na postupno otvaranje cerviksa.

Pitanja čiji će odgovori pomoći u određivanju prirode kontrakcija

Razlika između lažnih kontrakcija i stvarnih za liječnike je sasvim razumljiva i jasna, no panika trudnica koja stalno brine o zdravlju djeteta često se ne može ispravno orijentirati u različitim znakovima i simptomima. Pitanja će vam pomoći da dobijete točan odgovor. Ako je prvi odgovor vaš slučaj, tada su kontrakcije lažne, ako je druga suprotnost istinita i trebate zatražiti pomoć.

Koliko često se javljaju?

 1. Izgledajte s vremena na vrijeme, nemojte imati određeni interval.
 2. Postoji regularnost napada kontrakcija, interval između njih je od pola minute do minute, njihovo povećanje i trajanje se povećavaju postupno.

Da li kontrakcije maternice slabe kad mijenjaju položaj tijela i vrstu aktivnosti?

 1. Postoji slabljenje stanja prilikom promjene aktivnosti nakon odmora ili hoda.
 2. Kontrakcije se nastavljaju istim intenzitetom i nakon promjene položaja i vrste aktivnosti.

Koji je intenzitet?

 1. Postoji slabljenje kontrakcija, intenzitet boli se ne povećava.
 2. Svaka borba osjeća se jači od prethodne.

Gdje se nalaze bolovi?

 1. Postoji bol samo u prednjem dijelu trbuha, ili u području zdjelice.
 2. Bol i kontrakcija se prvo osjete u donjem području leđa, a zatim se šire do trbušne regije anteriorly.

Ako je većina odgovora druga opcija, a još je prerano rađati, trebate kontaktirati liječnika koji vodi trudnoću i razjasniti situaciju s njim ili otići izravno u bolnicu.

Kada trebate vidjeti liječnika zbog lažnih napada

To se događa da se sve ne ide glatko i postoje situacije u kojima trening također zahtijeva medicinsku intervenciju. I nije važno koliko dugo traju pogrešne kontrakcije, a koliko je njihov intenzitet, pomoć je odmah potrebna. Ti signali uključuju:

 • Pojava iscjedka iz vagine (mogu imati mješavinu krvi, ili biti vodene).
 • Ispuštanje amnionske tekućine ili njihovo propuštanje (u prvom slučaju, velika količina tekućine izlazi iz vagine, u drugoj - neprekidno osjeti vlagu u vaginalnom području, gaćice se brzo mokre).
 • Bol u kontrakciji maternice je teška, ali njegova pravilnost ne može se pratiti.
 • U lumbalnoj se regiji osjećaju teške boli.
 • Dijete se počeo kretati manje (manje od 10 pokreta za dva sata) ili se potpuno zaustavilo.
 • Snažne kontrakcije u bilo kojem trenutku do 37 tjedana trudnoće.
 • Kontrakcije nisu jake, ali često se ponavljaju (više od 4 napada u minuti).
 • Kontrakcije nisu redovne, ali intenzitet se povećava.
 • Pritisak na perineum se povećava i uzrokuje znatnu nelagodu i bol.

Zašto nam je potrebna treningka

Lažne kontrakcije sastavni su dio pripreme mišića maternice i vratova za porođaj. Kontrakcije potiču trening mišića (kao i vježbe za mišiće leđa, nogu, ruke i druge dijelove tijela). Bez njih, maternica neće biti u stanju pravovremeno ugovoriti i gurati dijete kroz rođendanski kanal (i to zahtijeva vrlo veliku trud). Postoji povećanje izdržljivosti mišića, jer u radu oni neće samo snažno naprezati jednom. Inače, maternica će "visjeti kao vrećica" i nije tonirana u pravom trenutku.

Kontrakcije treninga također stimuliraju cirkulaciju krvi u genitalnim organima i time povećavaju protok kisika i hranjivih tvari (uključujući bebu).

Ne brinite ako uopće ne osjetite smanjenje. Oni su tamo, imate samo visoku pragu boli ili ne dajete im značenje (stalno su zauzeti radom, u pokretu, zbunjuju ih s povećanim nakupljanjem plina, napadima abdominalne boli ili drugim fenomenom). Tijelo trudnice djeluje kao autonomni sustav i sam će izvršiti potrebne radnje.

Kako razlikovati lažan posao od stvarnog

Razlika između lažnih borbi i stvarnih

Lažne kontrakcije Braxton Hicks - kako razumjeti da su oni koji se smiruju? Ova vrsta kontraktilnog rada maternice, neke žene osjećaju već od 20 tjedana trudnoće. I većina ruskih liječnika, čuvši o takvim simptomima, naziva ovaj problem hipertonije maternice. Kako razlikovati lažne kontrakcije od prave generičke, što može dovesti do prijevremene ili hitne isporuke?

Za početak, lažne ili kontrakcije maternice su samo malo neugodne, ali nisu bolne i sigurne za cerviks. Međutim, zastrašujuće je ako je razdoblje trudnoće manje od 36-38 tjedana. Ako se osjeća lažne kontrakcije ili hypertonus maternice, što se događa često, pa čak i prije rođenja 2 ili više mjeseci, to je poželjno napraviti ultrazvuk vrata maternice. Liječnik će vidjeti koliko je duljina, bez obzira je li zatvoren unutarnji ždrijel, tako da je moguće pretpostaviti vjerojatnost preranog rođenja. Iako je ovaj kontrast lažne kontrakcije koje prva trudnoća za gotovo bezopasan, ali u slučaju „slabi” vrat liječnici svakako imenovati tokoliza do maksimalnog iznosa maternice vrijeme je opuštena, i dalje objavljivanje ili smanjenje vrata maternice duljine se ne događa. Jedan od najčešćih načina za to je "Utrozhestan" u obliku kapsula koje se koriste vaginalno. Također, žene se mogu propisati "Ginipral" u obliku tableta za oralnu primjenu. A ako je gestacijska dob 30 tjedana ili manje, postavite prstenasti pessar na vrat, koji će ga istovariti i spriječiti prijevremeno rođenje.

Da biste odredili lažne ili stvarne kontrakcije, može li liječnik. Dulje vrijeme, obično je dovoljno ginekološki pregled. Liječnik procjenjuje koliko je gust maternice maternice, bez obzira je li ravna, postoji li unutarnja objava. Za kratka razdoblja, lažne kontrakcije, prekursori se određuju na ultrazvučnom pregledu cerviksa. Ako se ne dogodi, hipertonije maternice smatra se apsolutno normalnim. Uostalom, uterus je mišićni organ i može reagirati na bilo koji učinak - palpaciju ili aktivno kretanje unutar fetusa.

Da biste razlikovali borbene vježbe od generičkih kod snaga i samih žena. Prvi ljudi nemaju pravilnost, nisu intenzivni i brzo završavaju. Nisu ih sve žene, ali obično se naviknu na njih i prestanu brinuti. Ali maternica u dobrom stanju prije porođaja, ubrzo ili nakon očekivanog datuma rođenja djeteta u svijet, može biti preteča početka rada. Preciznije, to se može odrediti na CTG. Treniranje vježbanja tijekom trudnoće u dugim vremenima često se pretvara u prave. Pojavljuje se pravilnost, povećava se intenzitet i bol. Obično, žene odmah prepoznaju bolove u trudovima, čak i ako nikada prije nisu rodile.

Još uvijek postoje znakovi koji razlikuju lažne od stvarnih borbi. Ako vaša maternica odjednom postane nestrana kad lažeš, pokušaj ustati i hodati, sigurno će bol odmah proći. Ako sjedite i vi ste povremeno mučeni mišićnim grčevima - pokušajte se okupati. Apsolutno je sigurna ako je voda u njoj topao, a ne vruća, a nemate krvavog, mukoznog iscjedka iz vagine ili sumnjive amnionske tekućine.
Također možete značajno poboljšati svoju dobrobit ako jednostavno uzmete No-shpu ili umetnete rektalno supozitorij Papaverina hydrochloride. Nakon 40 minuta, uterus će se opustiti.
Lažne kontrakcije nikada ne utječu na spavanje. Ako ste zabrinuti, jednostavno možete uzeti 1-2 tablete valerijana, i to će biti dovoljno.
Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da svaki tjedan trudnoće dolazi do sve češćih i intenzivnih priprema. Ako vas smetaju, obavijestite svog liječnika o njima. Možda će propisati lijek magnezija koji će nježno pomoći u olakšavanju grčeva.

Kako razlikovati borbe treniranja od stvarnog?

Pitanje kako razlikovati kontrakcije vježbanja od onih istinskih odnosi se na sve trudnice, posebno one koji očekuju pojavu prvorođenog djeteta. Strah od nestanka trenutaka, ne primjećujući početak rada, je zastrašujući i alarmantan. Kako to učiniti, objasnit ćemo u ovom materijalu.

Glavne razlike

Iskusni primamci šaleći govore da ako žena ima sumnje o prirodi kontrakcija, to znači da rođenje nije započelo, jer je gotovo nemoguće zbuniti stvarne kontrakcije rada s treninzima. U svakoj šali postoji neka istina, iu ovom slučaju to jest.

 • Treninzi se počinju rano, od oko 20 tjedana trudnoće. Neki ljudi to imaju ranije, neki ga imaju kasnije, netko ih uopće nema. U posljednjem mjesecu trudnoće, trening uterusa hipertonija može postati izraženiji, ali će ostati lažan. To znači da takve kontrakcije ne dovode do otvaranja vrata maternice, ne utječu na vrijeme početka rada, ne utječu na stanje djeteta.
 • Prave kontrakcije su proces skraćivanja vlakana cerviksa, ona se izglađuje, razvija. Takve kontrakcije neizbježno dovode do početka rada. Zaustavljanje ovog postupka nije moguće.

Postoji razdoblje takozvanih preliminarnih koraka između treninga i redovitih perioda. Oni su pravi trening, priprema cerviksa za naknadno otkrivanje. Ovo razdoblje obično počinje nekoliko dana prije isporuke.

Zadatak treninga borbi nije očigledan medicini, vjeruje se da pomažu maternici da se pripremi za nadolazeći proces rađanja. No, neki stručnjaci dovode u pitanje ovu izjavu jer su organizmi žena koji nisu doživjeli jedan trening tijekom trudnoće, pripremaju se za porod. Unatoč tome, u mnogim trudnim majkama dolazi do lažnih kontrakcija ili kontrakcija Braxton-Hicks. Njihova je karakteristika neodlučnosti, spontanosti, kratkog trajanja i relativne bezbolnosti.

Zadatak pravih kontrakcija je da se fetus izvadi kada dođe vrijeme da beba rodi. Oni prate otvaranje cerviksa, stavljaju pritisak na fetalni mjehur, dovode do njezinog puknuća i izlijevanja amnionske tekućine i postupno se pretvaraju u punopravno pokušaje. Njihov karakter karakterizira povećanje intenziteta i učestalosti, povećana bol, nepovratnost.

Bolovi rada razlikuju se od prethodnika istim osnovnim svojstvima. Oni stalno rastu, postaju češći i duži, bolniji. Ne zbunjujte ih, pomoći će sažetoj tablici u nastavku, što jasno i detaljno prikazuje razliku između kontrakcija maternice različitih tipova.

Kako razumjeti senzacije?

Ako žena osjeti napetost u donjem dijelu trbuha, postaje tvrd, poput kamena, dugo vremena dno maternice počinje se lako osjećati, prateći neskriveno boli, to je borba. Bolovi su povlačenja i povezani su s napetosti ligamenta u trenutku napetosti glatkih mišića maternice. Obično, žene primjećuju lomljenje i povlačenje boli u vrijeme napetosti maternice u donjem dijelu trbuha desno i lijevo, kao i na donjem dijelu leđa.

Prije svega, morate procijeniti trajanje trudnoće. Ako je rođenje još uvijek daleko, najvjerojatnije je riječ o vježbanju treninga. Ako procijenjeni datum rođenja nije daleko, morat ćete se bolje poslušati.

Uzmite vodoravni položaj tijela, najbolje je leći na vašoj strani. Okrenuti se štopericom ili gledati i gledati napadima. Ako se ponavljaju u redovitim intervalima, nemojte oslabjeti, a porođaj počinje s visokim stupnjem vjerojatnosti.

Pomoću ove tablice možete razlikovati stvarne kontrakcije od lažnih.

Potpiši, osjeti

Trening borbe, prekursori

Bolovi u radu

Nepravilno, može biti pojedinačno. Obično ne više od 6-8 sati na sat.

Izuzetno redovito, od početka napetosti do opuštanja, prolazi određeno vrijeme, između epizoda povećanja tonusa - jednako vremenskih intervala.

Povećana bol i intenzitet

Nemojte se jačati, nemojte povećavati bol. Najčešće, osjećaji su u opadanju.

Dosljedno postaje jači, duži, bol se povećava. Razlike između grčeva postaju kraće.

Od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, neprekidno.

Od 15 do 30 sekundi na početku s konstantnim porastom tijekom vremena.

Bol u trbuhu, prepone, rijetko - leđa.

Gotovo posvuda. Pokriva bolove, koji se spuštaju od leđa do donjeg trbuha, od donjeg trbuha do dijafragme, povećavajući se duljinom borbe.

Je li moguće ublažiti stanje?

Ako hodate, sjesti, stajati na svim četveronožama, tuširajte ili spazmolitičnu pilulu, osjećaji nestaju.

Promjena položaja tijela, antispazmodici, tuševi i druge mjere ne mijenjaju prirodu i učestalost epizoda tona.

Ne razlikuju se od uobičajenih, ne povećavaju, smanjuju ili mijenjaju svoj karakter.

Oni mogu biti ojačani, mogu biti vodeni kad nestane amonijakovom tekućinom ili curenje, a uslijed čašice sluzi, može se osloboditi. Pojava ružičastog i krvavog pražnjenja.

Lezi i zaspi

Internet svibanj ne ispasti odmah, ali sigurno će raditi.

Bez obzira koliko se trudite, žena ne može zaspati.

Danas, moderne tehnologije i razvoj dolaze u pomoć ženama. Svaka trudnica koja ima smartphone na Android platformi ima priliku instalirati program unaprijed, brojač kontrakcija. Aplikacija će moći samostalno odrediti trenutak prijelaza prekursora ili treninga na cjeloviti, generički, koji će odmah obavijestiti svog vlasnika.

Osim toga, aplikacija će samostalno voditi statistiku vaših lažnih kontrakcija, a ako je potrebno, možete je pokazati svom liječniku na sljedećem prijemu. Da biste razlikovali normalan ton maternice, što je u biti borba treninga od generičkog, nije tako teško. Odredite razliku pod snagom, čak i primipara žena. Za mnogobrojne žene, pitanje o tome kako se te borbe razlikuju obično ne vrijedi. Osjećaji su svijetli, nezaboravni, što će u sljedećoj trudnoći biti vrlo lako zapamtiti i brzo prepoznati.

Za preživjele buduće tate i bake, postoji funkcija udaljenog emitiranja, moći će vidjeti dinamiku povećanja kontrakcija ako su daleko od buduće majke. Međutim, recenzije pokazuju da ponekad aplikacija upozorava na vrijeme za naknadu za bolnicu prekasno, a kao rezultat toga, rođenje počinje kod kuće. To je zbog individualnih karakteristika žena koje nisu predmetom pametne tehnike. Stoga pažljiv stav prema vlastitim osjećajima uopće neće biti suvišan.

Obično je potrebno oko sat ili dva da žena shvati kakve kontrakcije uterus ima. Čim je moguće razlikovati sva osjetila, vrijeme dolazi za svjesno i mirno djelovanje. Što bi trebali biti u svakom slučaju, recite nam više.

Što učiniti

Akcijski plan ovisi o vrsti kontrakcija.

lažan

Ako su kontrakcije trenirali, ali oni muče ženu, pružaju nelagodu, morate se udobno osloniti na tijelo. Najbolje je hodati, šetati, dobiti svjež zrak. Jutro bi trebao biti neugodan, mjeren.

Ako žena provede puno vremena na nogama, naprotiv, treba dati svoju priliku da se opusti i leži. Možete čitati ili gledati film, odgađajući sve slučajeve. Obično, ako žena nešto neopaženo, lažne kontrakcije postaju slabe, nerazlučive i nestaju za sat vremena.

Vrlo učinkovita pomoć je položaj koljena koji se koristi za buduće majke. Uzmi ga i dišite dok ste bili podučavani na tečajevima budućih majki. Ako takve tečajeve niste prisustvovali, jednostavno možete napraviti niz mirnih, izmjerenih udisaja i izdisaja, zatim niz niz kratkih površnih udisaja i ponovno nastaviti duboko i smireno disanje.

Voda postupci pomažu da se brzo riješi osjećaja hipertireuma mišića maternice - topli tuš, plivanje u bazenu. Korisne vježbe disanja, joge za trudnice. U slučaju izražene nelagode, žena može umetnuti svijećnjak s papaverinom u rektum ili piti tabletu "No-shpy", međutim, upotreba lijekova, čak i onih bezopasnih kao što je gore navedeno, mora biti dogovorena s vašim liječnikom.

Neke žene s čestim treninzima bore se za čašu vode ili mlijeka. Također morate ići na zahod i isprazniti mjehur, njegovo punjenje često izaziva hipertonije maternice. Svakako, mirno, nedostatak stresa, tjelesna aktivnost će biti korisna. Ne treba se saviti, dizati težine, čučati.

I što je najvažnije, nema potrebe za eskalacijom situacije, brige, nervoze. Kada počinje porođaj, brzo će postati jasno. U međuvremenu, beba i majka će biti korisnije ako nema razloga za uzbunu.

Istina

Akcijski plan u slučaju stvarnih kontrakcija ovisi o dodatnim simptomima. Ako je sluzni čep otišao, to je normalni fenomen, što znači da je cerviks proširen. Potrebno je nastaviti promatrati naslove. Ako se voda povuče, ne možete čekati, odmah nazovite hitnu pomoć i odlazite u bolnicu. Isporuka na pozadini suhog razdoblja ima svoje osobine i ne smatra se normom, pa stoga žena, čak i uz malu i nepotpunu količinu vode (curenje), mora biti u bolnici što je prije moguće pod nadzorom stručnjaka.

Ako se vode nisu odselile, ali su se pojavile stvarne kontrakcije, možete odmah otići u bolnicu ili možete pričekati da se kontrakcije ponavljaju svakih 10-15 minuta. Ako je neka žena prije rodila, onda je bolje da prije ode u odgojnu ustanovu, jer se faza otkrivanja unutarnjeg ždrijela u multiparousu javlja brže.

Nema potrebe paničariti i vjerovati da je s pojavom porođaja rada već započeo. Teoretski, oni su, naravno, počeli, ali latentno razdoblje može trajati i do 10 sati ili čak i više, pa je stoga moguće biti na vrijeme u bolnici. Pažljivije moraju biti žene koje imaju patologiju trudnoće, na primjer, visoka voda ili niska voda, nepravilno prikazivanje fetusa.

To je najbolje za njih, kao i za one koji su multiparous, trudni s dvostrukim ili trostruko, da idu u rodilištu unaprijed. U idealnom slučaju, leći nekoliko dana prije očekivanog datuma rođenja, kako preporučuje liječnik. U ekstremnim slučajevima nazovite hitnu pomoć odmah kad se otkriju redoviti, povećavajući kontrakcije, ne čekajući ih da se ponovi jednom svakih 10 minuta.

Ako je vrijeme za roditi, pozovite hitnu pomoć, u očekivanju liječnika ponovno provjerite jeste li prikupili sve potrebne dokumente, stvari. Odjenite se i pričekajte, a ne zaboravite kontrolirati učestalost i trajanje svake kontrakcije i trajanje intervala između njih. Udahni mirno, mjereno.