Može li novorođenče spavati s lutkom? Implikacije i važni savjeti liječnika

Rođenja

Bradavica (dummy) - subjekt koji služi za zadovoljavanje potreba djeteta u usisavanju. U svom sadašnjem obliku, sastoji se od tri dijela: gumena ili silikonska bradavica, mlaznica i ručka. Noćni san je vrlo važan za zdravlje i pravilan razvoj djeteta. Djetetu je tiho spavao cijelu noć, roditelji se pribjegavaju raznim trikovima. Jedan od učinkovitih načina je da djetetu dajte pacijentu. Kako opravdano ovaj alat je, da li postoji bilo kakva šteta iz njega je detaljno opisana u ovom članku.

Može li novorođenčad dobiti noćnu bradavicu?

U novorođenčadi refleks usisavanja je vrlo razvijen. Što je svijetlija eksprimirana, to je teže smiriti bebu bez pacifiera. Takvo dijete će sve povući u usta - prste, pokrivač, pelene. U ovom slučaju, bolje mu je dati pacifier. Nakon što zadovoljava potrebu za sisanjem, dijete će mirno zaspati.

Koje su posljedice ako beba ostane noću s bradavicom?

Najčešći problem kod djece koja ne mogu spavati bez bradavice je da pada iz usta tijekom faze dubokog sna. Čim dijete otkrije gubitak, on će vrištati i zahtijevati ga natrag. Ova se situacija može ponoviti nekoliko puta tijekom noći. Kao rezultat, ni dijete niti roditelji neće imati dovoljno spavanja.

Uz poremećaj spavanja, usisavanje pacifiera noću može dovesti do sljedećih negativnih posljedica:

 • Stvaranje pogrešnog ugriza. Možda zbog redovitog dugog sisanja. Dummy s anatomijskim oblikom pomoći će smanjiti rizik.
 • Problemi s probavnim traktom. Usisavanje pomaže ne samo da se smiri, već i na oslobađanje sline i želučanog soka. Prekomjerne količine tih tekućina tijekom spavanja su štetne.
 • Problemi s dojenjem. Često usisavanje ometa pravilnu formiranost prianjanja bradavica i može dovesti do neuspjeha bebe iz dojke. Posebno nije poželjno zloupotrijebiti lutku u prvim mjesecima uspostave GW-a.
 • Gušenja. Dijete ne može gušiti na lutku zbog zaštitnog diska. Opasnost se javlja nakon zubiranja. Dijete je sposobno probiti bradavicu, a zatim mali dijelovi mogu ući u dišni sustav.
 • Ovisnost. Češće beba sranje dude, to će teže odbiti.

Kako odvojiti dijete od nje?

Odbijanje od pacifiera bolje je započeti prije 5-6 mjeseci. U ovom trenutku refleks usisavanja počinje nestajati, a proces će biti manje bolan.

Ako je trenutak propustio, a dijete nema nikakvih posebnih problema, onda je bolje čekati još šest mjeseci ili godinu dana kada je dijete zrelo za svjesno odbijanje čaše. Obično, djeca se slažu s argumentom da su već odrasle osobe i ne trebaju bradavicu.

Kako bi proces odvikavanja od bradavice bezbolan za dijete, morate slijediti neka pravila:

 1. Nemojte početi odstupati u vrijeme bolesti, promjenu atmosfere ili prestanak dojenja. Ovo će biti dvostruki stres za bebu.
 2. Postupite to postupno. Prvo, smanjite vrijeme usisavanja tijekom dana, odvlačeći dijete. Zatim napustite dude malo prije spavanja i u trenucima intenzivnog uzbuđenja. I tek nakon 1-2 tjedna za uklanjanje.
 3. Ako dijete odbija spavati bez bradavice, možete pokušati dijeliti spavanje. Osjećaj mame topline smiruje bebu.

Što ne možete:

 • Obilježite dud senfa, sjajno zeleno, odrežite dio ili probušite. Takve metode štetne su za psihološko zdravlje djeteta, jer predmet povezan s sigurnošću i spokojnošću iznenada stječe neugodna svojstva. Takve promjene uzrokuju tjeskobu i osjećaj nestabilnosti svijeta.
 • Zamijenite pacifier bocom hrane. Česti noći mogu dovesti do karijesa. I ostaviti dijete s bocom u snu nije sigurno.

Pogledajte video o tome kako odvojiti bebu od bradavica:

Liječnički savjet

Mišljenja stručnjaka o korištenju cjepiva variraju.

 1. Pedijatri vjeruju da je sisanje bradavica u dobi od šest mjeseci opravdano snažnim refleksom usisavanja. Potreba za njom sama će prenijeti dijete i ne brinite se.

zaključak

Nema ničeg lošeg u korištenju lutke ako pomaže dijete da se smiri. U pitanjima davanja pacifiera ili ne, kada i kako odstupiti od nje, trebali biste se usredotočiti na pojedinačne karakteristike i potrebe bebe.

Razdvajanje s lutkom

Najizgrađujuće pitanje za našu obitelj je kako odvojiti naše odrasle dijete iz bradavice (pacifier)? Možda netko (a vi, možda) kažete da ovo nije pitanje liječniku, ali ne mislim tako. Pedijatar je djelomično i učitelj i psiholog. Antosh ima 3 godine. Vrlo pametno i energično dijete. Čak se ne spominje lutka tijekom dana, ali čim ode na spavanje... Trebala mu je samo da zaspi, a onda se može smiriti. Ali poduzimam mjere: mjesec dana prije treće godišnjice obiteljskog vijeća, odlučeno je da sve treba učiniti, 3 godine trebamo se sresti bez lutke! Započela je noćna mora. Nije čak ni činjenica da je Anton viknuo, ne, sve je bilo prilično tiho, suzno, žalosno... samo je dijete potpuno napustilo dnevni san, uglavnom je prestalo spavati tijekom dana, iako je prije odbića od mačjaka spavao 2,5-3 sata svaki dan, ustao se odmarao, srdačan. I nakon što su uzeli bradavicu (s njegovim pristankom, bacili su ga u kantu, jer su pokazali, kažu, vidite, pukotina, rupa... pacifier se pogoršavao), on je počeo trpjeti drugu polovicu dana, jer Nisam imao dovoljno snage za cijeli dan, postao sam strašno nestašan, ponekad sam čak i padao jer sam izgubio ravnotežu. Čak sam i dalje šutio o sebi... ova dva tjedna iscrpljenosti sjećam se dugo (u 2-3 sata sna sam obojica obnovljena i odmarala od njega i uspjela sam voditi kućanske poslove). Naposljetku sam s njim tijekom dana i dugo ležao, čitam knjigu i pričam desetak priča, slušat će, leći, ustati, staviti papuče i reći "igramo", ali je nesiguran i sve, nadam se da će se još jedan san rastopiti. Rezultat: dijete se ne sjeća dummy, ali ne spava tijekom dana; Ja bih se nosila s opterećenjem, navikla bih se na to, ali nisam sigurna da je to u redu, jer ima samo 3 godine, u to doba je još uvijek potrebno spavati dnevno. Sve je trajalo 2 tjedna, ništa se nije promijenilo, svaki dan sam ga pokušao spustiti u krevet, ali bez uspjeha. Na kraju sam razgovarao s tutorom. s iskustvom u vrtu (majčina prijateljica), prekršila me i rekla da neću mučiti dijete, jer on treba spavati u popodnevnim satima; u biti, izrazila mi je misli, opet, na moju veliku užas i sramotu, dala sam mu bećar. Pitanje. Molim vas, recite mi pravu odluku kao liječnika, kao otac.

objavljeno 28.11.2006. 13:59
Ažurirano 20.6.2016
- Razno

Komarovsky E. O. odgovara

Zašto vas tako toliko zamarate? Razmislite o tome. Jeste li ikada vidjeli dijete od sedam godina s lutkom u zubima? Ne. Tražio sam svoj život više od 100 tisuća djece. Nisam to ni vidio. Pa, još nije došlo tvoje dijete. Pa, Bog mu je dao nešto neuobičajen i snažan refleks sisanja. Pa zašto bi to spriječilo dijete i sve rodbine da žive? Duboko dolje, svatko želi da dijete odrasta brzo. Raspad s umakom jedan je od atributa navodne odrasle dobi, koju svatko čeka - baš kao što čekaju da ga drži glavom, kad počne hodati, kad se pojave zubi, kad počne govoriti. tj to nije problem djeteta, već problem psihe svojih rođaka. Rješenje: ostavite dijete i (najvažnije) sami. Godinu dana kasnije, ponovite eksperiment. Bit će loše - godina za zaboraviti. Najviše "strašna" stvar koja vam prijeti da u dva ili tri noći dijete će zaspati sa soporificnim i bez pacifiera. Ali to je malo vjerojatno.

Kako odsjesti bebu na spavanje s lutkom?

roditeljstvo, dijete do 3 godine, bradavica

Također smo mislili, mislili kako odstraniti. Jednostavno nisam imao pojma kako da od njega uzme pacifira. Nekoliko puta smo ga zaboravili, tako da dijete nije spavalo i strašno vrištalo. A onda, godinu i sedam, bilo je to, u jednom trenutku, primijetila da se dijete s bradavicom nije smirilo i zaspalo nekoliko puta bez nje, pa sam ga odmah odmah bacio i više se nisam sjećao. Možda je to recept - gledati dijete i čekati pravi trenutak?

kako odbaciti dijete da spava s bradavicom

odsječen i to je sve. dijete će odbiti

Samo sam ga bacio i to je to. Ujutro sam ga bacio tako da se večer navikla na činjenicu da nema bradavica.

samo je sve uzeo. noći 3 bilo je teško, spavalo loše, zaspao dugo. ali onda sam zaboravio na nju. Samo trebate skinuti bradavice.

i tako je bilo s nama... samo je odrezala vršak bradavice, dugo je patila i nastavila spavati s bradavicom 2.6 godina, ali ju je samo držala u ruci u usta)))

Jednostavno nisam danju, objasnio je da je zli ujak uzeo. On zaspati bez bradavice, čak i ne pita, ali se proces polaganja produžio

sami prije mjesec dana, upravo su se riješili, samo usisali u san. Bradavica pada, pospremam, počinjem plakati, ubaci. Zatim, tijekom vremena, kad sam počeo plakati, pomilovao sam glavu, pjevao pjesme da se spuste u san bez bradavice. Sada bez bradavica neprestano, ali san je alarmantan. Morate stalno udariti u glavu i staviti na spavanje na različite načine.

Imam malo odsječen od bradavica za tjedan dana negdje sam učio, imam negdje čak i post je na ovu temu)

Još nema načina. Vaša kći je još uvijek jaka u refleksu sisanja, ona mirnije spava. Refleks za sisanje nestaje na oko 3 godine, sve na različite načine. Čim se smanji potreba za snižavanjem noći, više neće tražiti mačjaka u snu, i tamo će naučiti zaspati bez njega. Ovo se dogodilo na 2.1. Poznajem one koji nisu mogli spavati bez bradavice do 2.6, ali svejedno je trebalo nestati.

Ukratko, da. Nisam mučio, sazrio se i sada zaspimo i spavamo bez bradavice. Ne vidim točku u takvom psihološkom napadu, nego oštro uzimajući bradavice. Sve se dogodilo prije, ali nisam mogla spavati bez bradavice u ustima, tražila sam je li ispala. Zatim sam primijetio da sam počela spavati bez nje, ali još sam ga uspjela spavati. Zatim je otišao. Čekao sam zrele.

Kako naučiti spavati i spavati bez bradavica?

Zanimljive rasprave

komentari

Pročitao sam komenty. ZAŠTO? I da se ne bi trebali ustajati nekoliko puta noću, hraniti pali bradavicu + sestra svoga muža, stomatologa, govori o pogrešnom ugrizi.

KAKO? Dugo smo prestali davati bradavice tijekom dana, samo sanjanja na dan / noć.

Počela sam rezati bradavicu, jednom tjedno (mislim da bi moglo biti brže) malo po malo, stigli smo u pozornicu jadnog kljuna koji je bacio u bolnicu, vratio se u bradavice. zatim je ponovno odrezala mali komad i počela sve do zadnjeg pokušati položiti dan bez bradavice, kada je radio, kad nije. Prije tjedan dana beba je skupila dvije preostale bradavice i. bacio u kantu, njima smo mahali olovkom i sve, zaboravili smo na njih, nadam se dosta

Neću ustati noću da služi palu bradavicu. Ako ju je otpustila, nastavit će spavati. Ali o ugrizi slažem se s tobom. Danju, vjerojatno ne sisati bradavicu godinu dana. Želim se odvojiti od bradavice, jer Mislim da je vrijeme. Da, i uskoro ćemo otići u vrtić, a tamo morate zaspati tijekom dana bez bradavice. I zašto si izrezao komad iz bradavica? Što to daje?

Pa, moja će i dalje spavati, ali ako se probudi, to zahtijeva dude.

Kad je pukla, ne bi se navikao i on je to odbio.

ne znamo što učiniti :)))

izravno ste nas opisali) i mi cijelo vrijeme hodamo bez bradavice, a mi samo spavamo s njom, draga. Kao što ste ga stavili na krevet za spavanje, ležem mu, čitam. Već sam pročitao hrpu bajki, ali moj se sin vrti, vrti i ne spava. Pogledao sam, i zaboravio sam mu dati pacifiera, pa ne želimo spavati. Ustala je, dala bradavicu, doslovno do sredine bajke čitala i sve spavala. Jednom kada je baka zaboravila našu bradavicu kod kuće i ne želimo spavati bez bradavice, dobro je imati zamjenski kod kuće. Dajem mu ovu rezervnu gumu, a on pljuje, kao da ne želi žvakati, daj mi vlastitu bradavicu. I sve, tako da smo cijelu noć i mučili. Tog dana nismo zaspali noću, samo smo ujutro bili odsječeni od impotencije. Tako i mi, ljubimo se s pacifier spaten))))) Beskorisno je odvojiti od nje, tako da za sada ne pokušavamo)

I zašto želite naučiti zaspati i spavati bez bradavica? Mi, također, kao što sam prethodno mislio, imao je takav "problem". Katerina (kći) bez bradavice ne zaspati na bilo koji način. Čim spava, pacifier pljuje. Ako se probudi, ponovno može zaspati samo s bradavicom. Općenito, situacija je poput vas. Počeo sam se brinuti zbog ovoga. I, čak se i savjetovao s pedijatrom i neurologom. To je ono što mi je rečeno: "Šteta mačjaka je preuveličana, nemojte zabraniti mačkicu prije odlaska u krevet, ali nemojte ga sami ponuditi za šetnju, prije odlaska na spavanje, za vrijeme igara, kod kuće prije odlaska u krevet treba biti mirna.
Odstupanje od pacifiera postat će postepeno i kasnije. Uzmite si vremena. "

Stoga, moje osobno mišljenje je: ako je vaša kćer bolja i udobnija, neka pusti da spava i spava s bradavicom.

Dječak spava s pacifierom

Trebam li djetetu ponuditi dude?

Mišljenja i preporuke vezane uz korištenje bradavica stalno se mijenjaju na temelju sve više i više novih istraživanja, dakle, kako bi se pravilna odluka u vezi bradavica, najbolje je konzultirati s pedijatarom.

Vjeruje se da bradavica ne samo da zadovoljava djetetov usmeni instinkt, već također smanjuje rizik od iznenadne smrti dojenčadi u prvih 6 mjeseci.

Pravila pri uporabi bradavica.

Ne preporučujemo:

- koristiti dude do 6 tjedana starosti dok se dojenje utvrdi

- nema potrebe za upotrebom bradavice 24 sata na sat

- Najbolje je ponuditi bebu jednom danju, navečer

- ako bradavica ispadne, nije potrebno ponovno umetnuti bradavicu

- nemojte prisiliti dijete da uzme dude ako ne želi

Je li bradavica "loša navika" ili "dobra navika"?

Važno je osigurati da beba sna ostaje neovisna o bradavicama. Ako je beba uspostavila čvrstu vezu između bradavica i zaspala, tada postoji više štete od bradavice od dobrog. I lutka u ovom slučaju postaje još jedna "loša navika" (link na članak o lošim navikama). Budeći se noću, dijete će svaki put pitati majku da mu dade izgubljenu bradavicu.

Problem s bradavicom riješen je u trenutku kada ga dijete može pronaći bez pomoći roditelja. Tada ovisnost o bradavici ide u kategoriju "dobrih navika" kada zaspi. Možete razviti nezavisnost djeteta, ako počnete dajući mu pršut u ruci prilično rano, i ne staviti ga u usta. Od oko 9 mjeseci, bebe su u stanju gurnuti bradavicu u usta, uključujući i noću.

Dummies često ispadnu iz krevetića na podu, tako da ima smisla dati bebu nekoliko lutke odjednom, staviti ih u ili blizu kreveta. Svake večeri podsjeti bebu da bi trebao uzeti samog pacifiera i, ako je potrebno, ponovo ga pokazati gdje ga može uzeti.

Kada je vrijeme da ispustite bradavice?

Ako je bradavica vašeg djeteta snažno povezana sa spavanjem, a on vas poziva noću kako bi ga mogli ponovo dati, vrijeme je da se odrekne te navike.

Mnogi pedijatri se slažu da je najprikladnija dob za ovo vrijeme 1-1,5 godina. Nažalost, nema ugodnih bezbolnih načina odbijanja bradavice. Ali imajte na umu da je odbijanje uobičajenih bradavica djeci puno lakše nego što se obično čini roditeljima. Međutim, moćda je snažna, to će potrajati najviše tri dana da ga se odriče.

Davanje bradavica - što da radim?

1. Recite bebi da je vrijeme da se predate bradavicama.

2. Dajte svom djetetu nekoliko dana da se naviknete na tu misao i odaberite dan za početak.

3. Ako je dijete jako zabrinuto, smirite ga, udahnite, udarajte ga na leđima.

4. Pripremite se za neke teške noći i dane.

5. Učinite sve što je moguće kako biste ojačali vezu djeteta s omiljenom igračkom (link na članak o kućnim ljubimcima). Reci: "Sada nije vrijeme za bradavicu, ali ovdje je medo, može vas zagrliti". To ga odvlači iz bradavica i daje mu sigurnu zamjenu. Još bolje, dajte mu novu omiljenu igračku. Ova novost ga može još više zbuniti. Možete čak i odvesti dijete u dućan, tako da bira za sebe novog prijatelja.

6. Ako je dijete stariji, možete ga pročitati knjigu o odbijanju bradavice (link na knjigu)

7. Neki pedijatri preporučuju rezanje ili probadanje vrha bradavice, tada više neće voljeti bebu.

8. Što god učinili, uzimajući bradavicu jednom, ne kupiti novi u sat plača!

Ako niste spremni odreći bradavice.

Mnogi roditelji ne žele odvući dijete iz bradavica, radije čekaju, ako ne odbije od nje sam. Ako još niste spremni, preporučujemo

- ne dajte pacifier tijekom dnevnih snova i priprema za noćni san

- ne dopustite da dijete cijelo vrijeme hoda s lutkom

Neka djeca, izgubivši bradavice, počnu sisati palcem. Ali ovo je iznimka, a ne pravilo.

Dakle, sam bradavica nije problem. Ali najčešće se koristi kao pomoć pri zaspanju. Ako se dijete diže noću, ali kako bi zaspao, treba točno bradavicu, odnos je očit - to je bradavica koja je uzrok poremećaja sna kod bebe.

6 načina da odstranite bebu iz bradavica

Biti rođen, dijete je pod jakim stresom. Nakon 9 mjeseci zaštite od organizma moje majke ulazi u potpuno nepoznat svijet.

Kako bi se olakšalo bebu, ta iskustva - majke ih pokušavaju okružiti nježnošću, ljubavlju, a što je najvažnije stvoriti alternativnu atmosferu, tako da se beba navikne na istu stvar: uspavanku, kupanje prije kreveta itd. Tako beba ima navike koje ga čine sigurnim.

Ali bez obzira koliko su dobre navike bile, prije ili kasnije neke od njih trebaju biti neuobičajene. Dakle, jedna od tih navika je pacifier. Naravno, nisu navikle sve bebe, samo odluka kada i kako odstraniti majke od uzimanja pacifiera, ali nekako je pitanje kako odbaciti majke iz bradavica uznemirujuće.

Kako odstraniti bebu od pacifiera?

Proces odvajanja od bradavica vrlo je dugotrajan i važan. Pogrešan ili kasniji pristup može imati katastrofalan učinak na ishod.

Snažni refleks stimulira proizvodnju hormona koji inhibiraju djelovanje živčanog sustava. Dijete se navikne na činjenicu da bradavica pomaže da se smiri, zaspati. Bradavica postaje beba "prijatelj", koji ga ne bi smio odjednom ostaviti.

Postoji mnogo različitih načina odvajanja od bradavica, što je dobro za vaše bebe je na vama. Reći ću vam 6 poznatih načina odbića:

 1. "Izgubite" bradavicu - To je najpopularniji način: to ćete stvarno izgubiti ili se uvjeriti nije tako važno, samo u jednom trenutku ne dajte bebu bečaku i reći da je izgubljena, ako je dijete već odraslo i razumije, možete mu ponuditi ići potražiti njegovo omiljeno sisanje, a potom će se utješiti - za neuspjelu pretragu.
 2. Pacifier je ukrao psić - ne manje popularan način, a ne mnogo drugačiji od gubitka, samo je "legenda" izgrađena na priči da je psa povukla bradavicu i gnuta.
 3. Daj sisati - ako je dijete odraslo i razumije, onda mu možeš reći da malu bebu treba bradavica i ponuditi da mu donese sisati, u zamjenu za igračku ili snack.
 4. Odrežite vrh - Također, vrlo popularna metoda, odsiječe vrh bradavica svaki dan tako da se dijete postupno navikne na neugodnosti i baca samog pacifiera.
 5. Nastala bradavica - postoje savjeti za razmazivanje bradavice s nečim što nije ukusno (senf, na primjer) ili "napuniti" pahuljicu od bradavice, stvarajući rupu na vrhu.
 6. Nemojte davati dude - ovo je najjednostavniji, ali jedan od teških načina je da jednostavno ne dajte djetetu mačjeg dok ne zaboravi na to.

Dok sam podučavao svoju kćer iz bradavica:

Ja, kao i većina majki, pretrpjela je takav problem kao odstupanje od pacifiera. Nakon što smo se odveli prije godinu dana, napravio sam pogrešku podučavajući moju kćer u bradavici. I onda mi je postalo šteta da odrastem: bilo stres od odvikavanja, ili zubi su izrezani, i čini se da se ne miješa. Moja kćer isisala je dude malo prije spavanja. Ali, ipak, to je postalo nered sa mnom. Jednom sam pokušao upotrijebiti metodu rezanja bradavica, ali sječenjem malo - kći nije primijetila, ali potpuno je odrezala - samo je ispljunula i bacila jezivu količinu 2,5 sata. I nisam ga mogao podnijeti i dobio cijelu lutku. Odlučio sam čekati.

Moja je kći imala dvije godine, moj muž je uvjeravao da je moja kćer još uvijek imala šiške i nisam se žurila da odstupi. Ali jednom nakon ručka nisam pronašla ni jednu bradavicu. Nakon što sam pretražila stan, nisam ih pronašla i idemo u krevet, bilo je potrebno bez nje.

Reći da je moja kći histerijska - da ne kažem ništa. No, ipak je zaspao i PONOVO SVE NIGHT!

U poslijepodnevnim satima ponovio je histeriju i nadvladao ga, odlučio sam. Što je odozgo znak, da je vrijeme da se baci i odluči otići do kraja.

Tako su iz dana u dan tantrumi potonuli i nakon nekoliko dana slučajno smo pronašli oba bradavica i na najpristupačnijim mjestima. Ali moja kćer, naravno, nisam ih pokazao.

Prošlo je tjedan dana, kći spava cijelu noć bez buđenja, zaspimo, ponekad tražimo bradavicu, ali očito samo iz navike.

Jeste li upoznati s bilo kojim načinima odbića od pacifiera? Ili si se nekako iskoristio. Reci to!

BabyNotes

roditeljske bilješke

Kako podučiti bebu da zaspati bez pacifiera?

Spavati bez lutke

Larisa: Naša kćer ima 5 mjeseci. Od rođenja, ona je nekoć zaspala s pacifier, ostatak vremena ona nije zainteresirana za nju. Problem je u tome što sada izgubi ili izvlači bradavicu za vrijeme spavanja, budi se i traži je. A onda, oh, kako je teško zaspati, a onda opet... Što treba učiniti? Kako odvojiti dijete od ove navike?

Koliko slova dolaze na takvu naizgled jednostavnu temu kao "bradavice". Osobno, moje dijete je zaobišlo ovo pitanje. Neposredno nakon rođenja, nisam ga naučio da bradavice, jer dojeno hranjeno "na zahtjev" i to je odgovaralo njegovu usnulom refleksu u potpunosti. A kad je bio zločest i plakao, samo sam ga uzeo češće u rukama, potresao ga, a moja topla i nježna poteškoća smirila ga je bolje od bilo kakvih bradavica. Kad je došlo vrijeme za mamac, onda sam dala sokove, kefir i vodu, najprije iz žlice, a zatim samo iz šalice i najznačajnija jedna odrasla kava :)).

Tijekom zubiranja uloga bradavica izvodila su razne igračke koje je moj sin grickao (naravno, sve su igračke temeljito oprale i sterilizirale me). Tako čak i od bradavice na bocu, pijemo "ne znam kako".

Što mogu savjetovati Larisa? Pokušajte, ako soba nije vruća, stavite toplom pelenama u blizini djeteta. Možete staviti svoju odjeću pored bebe, tako da dijete miris majčin miris i ne plače "od osamljenosti". Možda dopustiti djetetu da sisati prste? Mnogi pedijatri slažu se s mišljenjem da je to prilično prirodno i da roditeljima ne bi smjeli biti zabranjeno uzimati bebe ruke u usta. Postoji i mišljenje (uključujući liječnike) da se preporuča odvesti djecu u nemirne noći u krevetu s majkom. Najčešće se problemi s pacifierom pojavljuju u onima koji se hrane u bocama ili onima koji odbijaju noćno hranjenje.

18 komentara

Što se tiče čašice, mogu reći da je bolje ne poučavati dijete puno, kao da nije izmišljeno. Moja kći je skoro 6 mjeseci. I percipira dude kao igračku, i sama zaspati, gurajući prst u usta. Vi samo trebate više pažnje posvetiti djetetu, razgovarati, ponekad ga uzeti u naručju i ne dajte mu pidžicu.

Ne znam je li dijete može i može kontrolirati njegovu apsorpciju hrane, ali moju, ako se daje hrana, nikada neće odbiti. Već se razvrstava u težini (a to je isključivo na dojenju), ali što bi se dogodilo da je pojedeo kad je htio? Prekomjerna tjelesna težina nije uvijek, ali često dovodi do svih vrsta čireve, osobito ljeti (imamo 38 u sjeni, iu dobro prozračenom prostoru 31-33). Osim toga, to je vrlo veliko opterećenje na srcu. Moj refleks za sisanje uvijek je tamo, bez obzira na to ima li bradavicu ili ne. Sve što je u rukama bilo kojeg poduzimanja, sve je sranje, grickanje i smacking :). I bradavici (iako mu je dala u svakoj prilici, još uvijek je jako teško kada je bolan od vrućine), on je ravnodušan: postoji - pa, nema - čak i bolje. Mislim da ako želi, neka pusti. A dijete ne plače ne zato što je izgubio dude, već zato što se probudio, a nema nikoga oko sebe. I samo se uplašio. A kad je sranje, smiruje se. Kad sam nervozan, također sisati moje bradavice (cigareta :))). Ovisnost, ali umiruje sam proces. Kao i za sve isprane, vjerujem da sve ne može i treba biti oprano, ali upravo suprotno. Tijelo se mora boriti protiv mikroba i ne boji se njih.

Također bih volio pisati o "dummy problemu". Moj dječak ima godinu i dva mjeseca, zaspao je s pacifierom, tiho ga gubi u snu, a da se ne probudi ili se probudi iz drugih uzroka. On je pola umjetnog umjetnika, prebačeni su u mješavine nakon 3 mjeseca. Tako je već dulje vrijeme, vjerojatno oko tri mjeseca, u budnom stanju bradavice, ne koristimo se samo za zaspanje. Zapravo, želio bih govoriti protiv riječi "problem" s obzirom na lutku i protiv naljepnica, kao što je "lutka" - problem umjetnih ili Ovo nije problem umjetnosti, nego specifičnu djecu, a ne njihov problem, već roditelje koji ga stvaraju. Svako dijete ima potrebu zadovoljiti refleks sisanja, ali svako dijete ima svoje. Čak i dok se doji, dijete može biti nezadovoljno, a majka skrbnika čuva majku koja njeguje, kao objekt koji je prikladniji za dugotrajno sisanje od bradavice. Pažljiva majka koja ne pati od "temelja" glede štetnosti lutke, već samo promatrajući njezino dijete, zaključuje za sebe hoće li koristiti lutku ili ne. Usput, isti Spock piše da nema štetu, osim dobro, od pacifiera. Školovanje djeteta odjednom za žlice i šalice je pohvalno, osobito ako to odgovara djetetu, ali moje dijete, na primjer, jede čašu iz boce češće i lakše nego žlicom, iako je sve uvela od žlice do mamaca. Ali, ne postoji ništa strašno u činjenici da dijete pije sokove, mlijeko i žitarice iz boce, naravno, ne koristi cijeli dan i noć, a da ga ne izlazi iz zuba. Zato mu treba. Nije potrebno zamijeniti nježnju i pažnju bebu s bradavicom, ali ne biste trebali ići na principu, a ne davati djetetu bebu kad mu zaista treba. Osim toga, postoje različite životne situacije u kojima nemogućnost malog djeteta da pije ili jede iz boce može biti skupo

Mnogobrojan hvala, Marina, za detaljnu obradbu ovog pitanja. Pogotovo zato što je "šteta" lutke stvarno izvan svega. Da, naravno, u pravu si, ja i drugi. Još jednom, ponavljam da su naša djeca individualna i pravila za svaku svoju. Ne postoji 'prosječno' dijete, koje se obično opisuje u medicinskim i nastavnim pomagalima. Ovo je web mjesto osmišljeno da nam pomogne razumjeti mnoge probleme koji nisu slični standardnim situacijama.

Neću reći da je moj sin zapažen s prasakom (u većini slučajeva samo je pljuvanje), ali subjekt se pokazao iznimno nužnim, prvenstveno u samospoznaji oca u njegovanju djeteta. Uostalom, ako jedan roditelj ima ono što dijete može sisati, a druga ne (u to vrijeme, budući da je sisa glavni način interakcije sa svijetom), onda je njihova situacija izuzetno nejednaka. I sada, nakon vremena, kada postoje zahtjevi za bebu da ga spava nakon hranjenja i kasnije aktivne budnosti, pacifier postaje vrlo učinkovit način. Vrlo je korisno tijekom šetnje i izleta.

Moja kći je već 1 godina i 7 mjeseci, a ona još uvijek spava s pacifier, a ponekad čak i traži za njom, dok je budna, kada je nestašna. Reci mi kako je odvući iz ove navike? Uostalom, s jedne strane - smiruje se, s druge strane - može stvoriti krivi ugriz? (pa su mi rekli na klinici)

Liječnici u klinici su apsolutno u pravu, korištenje pacifiera u razdoblju formiranja denticije dovest će do pogrešnog ugriza. Zubi će biti iskrivljeni i neujednačeni. Odaberite ono što vam je najbolje?

Nedavno sam krenuo kroz katalog s proizvodima za djecu i otkrio da neke tvrtke već počele proizvoditi kravate koji ne deformiraju nepce. Bilo bi lijepo koristiti ovu vrstu bebe. Ali još bolje, naravno, izbjegavamo. Kako? Na žalost, ne znam, nemam iskustva - moj sin nije ga iskoristio. Jednom sam pitao čitatelje da govore o njihovim metodama odbića, ali nikada nisam dobio nikakav odgovor. Možda sada tko će pomoći?

Moja prva kći bila je nešto više od godinu dana kad je stigao stomatolozi. Okrenula ju je naglavce i rekla da je "ugristi odvratno, bacio dude". Bila je moja umjetna žena, pa je bradavica stalno sisala. Morao sam sanjati. Ideja je postala improvizirana: igrala s njom na balkonu, pao pacifiera na tlo i odmah sam iskoristio ovo. Objasnio sam da je bradavica pala i izgleda, pas ga je odveo, nema više bradavica. Razmišljala je o tome, plakala je nekoliko noći prije kreveta, ali sam to neumorno raspravljao s njom. I to je sve. Više bradavice nikad se nismo vratili. Do sada smo tretirali zagriz. Nosimo stroj od šest godina, a već je trinaest godina.

Što se tiče dude, koliko znam, na ugrize ne utječu ravne bradavice. Na primjer, NUK. Koristio sam upravo to. Ali dijete je odvojilo od mačjaka u 6-7 mjeseci. Bilo je to jednostavno za mene. Kupio sam posebnu igračku za prženje (također NUK). Napunjena je tekućinom, a površina s malim prištićima, ali je prilično meka, osim lijepe. Moja je kći odmah voljela. Kad su zubni proizvodi počeli svrbjeti - kći ju je grickala. Ali, istina je, ako dijete preživa prije spavanja i nije moglo spavati, morala joj je dati bradavicu.

Moja se majka odjednom odvukla. Imali smo rupu u dovratnici dvorane, i čvrsto sam vjerovao da miš živi tamo. Jednog dana majka mi je rekla: "Znaš, miš također želi sisati bradavicu. Dajte joj neko vrijeme svoju pacifiera '. Složio sam se. Kad sam navečer odlučila zatražiti mačkicu od moje majke, rekla mi je da miš još nije sisao. Otišao sam u krevet bez bradavice. I izgubila naviku. A s mojim rođakom je još lakše izašla. Spustio je bradavicu u lonac, gdje je samo pokrao. Ideja korištenja prljave bradavice nije ga zavela, a on je nastavio bez bradavice. Moja Dashutka također sisanja bradavicu, ali samo tijekom dnevnog sna. Počela je sisati bradavicu već 7,5 mjeseci, kada su joj se gornji zubi uvukli, a njezin nepce počeo je svrbež. Zubi još nisu izlazili, ali je već izgubljeno manje, stoga za vrijeme budnosti ne trebamo bradavicu. Mislim da ćemo uskoro spavati bez bradavice. A kad moja kćer počinje biti hirovita, ili sam prebaciti svoju pozornost na nešto zanimljivo, ili uzeti olovke i pjevati joj smiješnu pjesmu.

Moja je djevojka odvukla ovcu poput ovog: svaki dan odrezao je usku i usku traku od nje. Dijete u početku nije ništa primijetilo, a onda je upitalo što se dogodilo s bradavicom. Mama je odgovorila: "Vjerojatno su miševi gnječeni" i nastavili s prljavim djelom. Kad je polovica pacifiera ostala, dijete je okrenulo sve zanimanje za nju. Vjerojatno, ova metoda neće odgovarati svakom djetetu, ali ako netko pomaže, bit će mi drago.

Nažalost, ne mogu savjetovati kako odvojiti dijete od pacifiera. Mnogo sam razmišljao o tome kako odstraniti moga sina, osobito kao poznata majka koja mi je rekla kako je u 3 sata ujutro potapšala dijete u tom razdoblju u naručju. Sve smo dobivali spontano. Jednog dana, nakon što su naši gosti otišli, izgubili smo dude. U to je doba sin imao 1 godinu i 3 mjeseca. Bilo je navečer. Bio sam užasnut zamisliti sljedeću noć: sina je cijelo vrijeme plakala, ali nisam spavao, i držao sam ga u naručju cijelo vrijeme. Pretraživali smo, tražili bradavicu: bez uspjeha (i dijete nas je također tražilo). Što učiniti Otišli smo na spavanje. I sve je bilo u redu. Glatko je gotovo kao i obično. Sada dijete ima 1 godinu i 9 mjeseci. Naši su poznanici odsutili dječaka iz boce istom metodom: zaboravili su posjetiti. Istina, zapravo je prestao piti mlijeko iz šalice. Ali dijete je već bilo oko 3 godine.

Ja sam otac dvoje djece, sin već 5 godina i kćer 2 mjeseca. Kako je moj sin otkrio lutku? Tijekom šetnje jednostavno je uspio izbaciti je iz kolica, i previdjeli smo je. Nije bilo druge kuće. Bilo je tri noćne more, ali četvrtog je već mirno spavao i više se nije sjećao za nju.

Također sam imala problema s tim bradavicama neko vrijeme. Tijekom dana, sin ju nije pitao, to je istina, no noću samo s njom, a istodobno, ako je izgubljena, probudi se i zamoli da se vrati na svoje mjesto :). Svi već znaju kako djeca nemirno odmaraju pa se moraju probuditi 5 puta noću. Brzo sam se umorila i odlučila odvojiti dijete. Kako? Prilično banalna metoda: Ja samo jedan dan i navečer nisam mu davao pacifier. Pokušao sam u tom razdoblju dajući dojke dulje u večernjim satima i noću sam hranio na zahtjev. Dva dana zamišljao je o tome i sve. Tjedan dana kasnije, nisam znao što s njom raditi kad sam ga pustila igrati. Onda sam ih sve bacao. Nadam se da će to pomoći nekome.

Sada Alyosha 2.2. A on je sisao bradavicu na oko godinu i pol godina, cijelo vrijeme je zaspala s njom, bez nje su se naljutili. Izabrao sam večer kad nisam morao ustati rano ujutro (od petka), daleko sam sakrio dude (tako da moja baka nije na prvom mjestu). Umjesto bradavice prije spavanja, on je svom sinu dao vitaminu 'Asvitol', dok ga je otapao, već je zaboravio na bradavicu i zaspao sigurno. Do ponedjeljka je tiho spavao bez bradavice. I od vitamina prije spavanja, brzo sam izgubio naviku: samo sam jedne večeri izašla iz vitamina, ali moj sin više nije plakao.

Po mom mišljenju, nema "bezbolnih" metoda. S najstarijom kćerkom bila je tako. Bila je oko dvije godine (malo manje). Odlučili smo se odbiti. Tijekom dana je uspjela bez nje, ali nije mogla kategorizirati zaspati. Oni su sakrili sve bradavice (za boli srca, bolje je baciti ih uopće) i rekao da je Neji jeli tenka (imali smo psa). To je vrijeme za spavanje. Zadrhtati 40 minuta jedenja nije bilo lako, ali konačno sam zaspala na kraju. Zatim je otvorila usta psa i pogledala tamo, govoreći: "Nedzitska, daj sisati". U večernjim satima ponovio je isti urlik, ali oko 20 minuta. I to je bilo gotovo, više se ne mislimo na bradavicu. Mislim da je potrebno odstraniti kada beba već može biti objašnjena razlogom nestanka bradavica i on će ga razumjeti (dali su ga maloj Lali, zecu, automobilu odvezao, itd.). Negdje nakon 1,5 godine. A ugriza ne utječe na to, ako dijete ne ide sa sobom cijelo vrijeme. Stariji ima savršeno zube bez zapisa. Najmlađi 1.1. Bradavica je samo za spavanje. Iako ne odlazi u odmaku.

Moj sin je 1 godinu i 11 mjeseci. Još je usisavao dude (baš kao i Igorova kći, noću, za vrijeme sunca, a ponekad je i pitao za vrijeme budnih sati). A to je bio pravi spas, izvrstan način mira u svakoj situaciji. I tako sam odlučio nešto učiniti. Upitala je prijatelje, tražila savjete u različitim pošiljkama, a potom odlučila - tražit ćemo svoj put. Za tjedan i pol prije sata X, počeo sam pripremati svog sina da kažem da je lijep dječak i da mu ne bi briga za lutku, da je samo "voljela", nakon nekog vremena počeo je zvati "što". Zabrinut sam zbog toga što bi mu bilo teže sudjelovati s lutkom noću. Međutim, ispostavilo se suprotno. Prije noćnog sna, objasnio sam (od iskustva drugih roditelja) da smo davač dude dječaku s trećeg kata, jer je puno plakao da ćemo sutra odnijeti, ali sada moramo spavati. Ali ova činjenica učinila je mojim sinom još više ogorčeni, počeo kucati noge i vrištati, shvatio sam da to nije naš način. Dao sam mu lutku i rekao da je to samo "odvratno" i ona nije išla, pa sam ga zamolio da izbacuje lutku. Sin je svečano bacio dude i izjavio da je to "kaka". Stavio sam ga da spava sa mnom i omesti svoju pozornost (rekla je priče, pjevala pjesme, poljubila ih). Na moje iznenađenje, pokušaji sina da zahtijevaju mačjaše bili su vrlo slabi. U četvrtak i petak, prije noćnog sna, moj sin slabo je podsjetio na dječju bebu, pretvarao sam se da ga ne čujem, ometao pozornost i, zamislite, ne sjeća se za nju prije noći. Bilo je teže prije dnevnog sna. Radim sa svojim sinom koji je sjedio u dadilji. Ona se sama nije usudila uzeti dud dok je spavao (on ju je tako žalosno pitao). Zato smo se ovoga vikenda znojili. U subotu je bilo teško tražiti dude ili igračku. Zaspati jedan sat. Nedjelja je bila lakša. Sada je razgovarala telefonom s dadiljem, a sin je podsjetio na lutku, napustila je sobu pod izgovorom traženja i zaspao. Ne možete zamisliti koliko sam ponosan na sina.

Koliko je lako odstraniti bebu od pacifiera u različitim dobima?

02.04.2014 u 21:15

Imam prijatelje. Strašni ljudi koji imaju nevjerojatnu kćerku. I sve bi bilo u redu, ali nije dopustila bradavici iz usta do 2,5 godine.

Najvjerojatnije bi je više voljela ako mu liječnik nije poslao ortodontu tijekom liječničkog pregleda u vrtu zbog pogrešnog ugriza. Problem je nastao zbog bradavica. Kako to riješiti, pročitajte članak o tome kako odvojiti dijete od mačjaka.

U kojem je dobu vrijeme za odstranjivanje i zašto

Sporovi oko pacifiera ne smiruju se na minutu. I ne samo iskusni i početnici mame, nego i sami stručnjaci. S jedne strane, bradavica je zlo. To plijen ugriza, što zauzvrat uključuje pogrešan izgovor zvukova. Osim toga, ulogu igra psihološki aspekt: ​​vjeruje se da dijete zauzeto njezinim potrebama manje znanje o svijetu i razvija se još gore.

S druge strane, čašica pomaže da ostvari refleks sisanja i time poboljšava apetit djeteta, a to je njegova glavna prednost. A također, sva djeca vole zaspati s dudom. Ako nije, u kolu ide prsa. Ovo nije uvijek prikladno, kažu mame iz iskustva. Na primjer, ako je dijete na ulici htjelo spavati, morat će tražiti osamljeno mjesto kako bi ga hranilo i smirilo.

Sažeti sve gore, želim napomenuti da je to nužno i važno, ali za sada. Znaš li kada trebaš oduzeti? Prema psihologima, treba početi od 3 mjeseca. Zatim, pod uvjetom da se prave napori, beba će već u potpunosti napustiti bečak već godinu dana. Prije toga, ne možete ga oduzeti od omiljenih igračaka. Zubi će puzati, a mrvica će povući u usta sve što padne pod njegovu ruku.

Usput, ove se preporuke ne mogu uvijek provoditi u praksi. Postoje djeca koja za 2 do 3 mjeseca tek počinju aktivno uzimati bradavicu. Postoje i kasnije. Bilo je presedana kada su djeca uzeo bradavicu u vrijeme zubiranja kako bi ogrebali desni.

Zanimljivo je da, kada je u pitanju lutka, nikada nije prekasno raditi protiv nje. Dakle, optimalno vrijeme za neuspjeh je do godine dana. Ako niste mogli ili nemate vremena, možete se proširiti na jednu i pol godina. Rok za odvođenje je 2 godine. Postoje, međutim, djeca koja ne mogu sudjelovati s bradavicom i kasnije, ali ne biste im trebali biti jednaki. Inače, priča, poput mojih prijatelja, može ponoviti.

Vjeruje se da je glavna opasnost od djetetove prevelike ljubavi prema pacifieru oštećena ugriza i razne stomatološke probleme. Očito je to moguće vidjeti na fotografiji.

Kako odstupiti u drugom dobu

Prema psihologima, ne možete uzeti svoju najdražu igračku do godinu dana, inače dijete će doživjeti ekstremni stres. Zubljivanje zuba otežava situaciju zbog čega niti mrvica niti majka neće spavati noću. Istodobno, ti stručnjaci tvrde da se prvi znakovi spremnosti za odbijanje promatraju u dobi od 3-6 mjeseci. Kakve su to?

Govorimo o situacijama kada beba baca pacifiera, čim spava, ili se ne sjeća dok ne vidi. Naravno, to ne znači da je potrebno uskratiti djetetu djeteta. Osjećat će potrebu za sisanjem, ali rjeđe. Kao rezultat toga, neće biti potrebno davati bradavicu onoliko često. Svaki put kada je vrijeme bez njega važno proširiti.

Da biste to učinili bez štete vlastitom živčanom sustavu, važno je uzeti mrvice s drugim stvarima: bajku, uspavanku, milovanje dok ne spava. Tijekom dana možete biti omesti igre, šetnje. Vjeruje se da je ovo razdoblje kada će biti moguće brzo i lako odstraniti dijete od mačjeg pašnjaka. Ako je trenutak propušten, vrijeme je da se opskrbite strpljenjem, zasigurno će vam to trebati u budućnosti.

Od 6 mjeseci do 2 godine

U dobi od šest mjeseci do 2 godine staro dijete zaboravlja na bradavicu teže. On mnogo razumije i percipira njezino sisanje kao obvezni ritual prije odlaska u krevet. Kako se ne bi zloupotrijebio, ni u kom slučaju ne biste trebali naglo uzeti svoju omiljenu igračku. To može uzrokovati teške stres u bebi, što nije iznenađujuće.

Sada je lutka za njega - dio poznatog svijeta. Uzimajući ga, uništavate ovaj svijet i izazivate ozbiljne nemire, anksioznost. Krhotina ne razmišlja o činjenici da mala stvar može naštetiti, pogotovo jer mu je mama jednom dala.

Ključ uspjeha je postupalizam. Kako bi to postigli, psiholozi preporučuju:

 • Polako uklonite bocu, čim je mrvica naučila piti iz šalice. To se obično javlja u dobi od 7 do 8 mjeseci. S bocom će se zaboraviti i bradavica.
 • Davanje najdraže igračke samo kada je apsolutno neophodno. Postoje situacije kada je dijete nestašno, a roditelji, kako bi ga odvratili, stavili bič u usta. Nepotrebno je reći da je ovo pogrešno, i trebate se riješiti.
 • Pružite mrvicama dovoljno igračaka za igre. Djeca od 1,5 godina mogu uzeti bradavicu od dosade. Ako ih sada uzmete novim stvarima koje možete proučavati dodirom ili čak okusom, lutka djeteta će izgubiti najveću važnost.

Također je važno, kao i prije, napraviti promjene u uobičajenom ritualu, omalovažavajući se od sisanja pacifiera u drugim zanimanjima.

Nakon 2 godine

Recenzije mame na forumima sugeriraju da je najlakši način da se usudite od svojih omiljenih igračaka u dobi od dvije godine. U ovom trenutku lako je doći do priče koja objašnjava gubitak, a dijete će vjerovati u njega. Moji prijatelji, koje sam rekao na početku, upravo su to učinili. Pacifier je dobiven mišem obostranu želju: ona je jako pitao. Umjesto toga, miš je donio novu lutku. Svatko je bio sretan i sretan i "zaplakao" samo jedan dan ili dva: jako mi se svidjela lutka.

Priča može imati i druge scenarije: predstavili su ga čarobnjaku za ispunjavanje svojih želja, izgubljenih, ukradenih (Carlson je letio i uzeo dude za novorođenog dječaka). Usput, nikad se ne može usporediti mrvica sa starijom djecom, nazvati ga malom jer ne želi odbiti svoju omiljenu igračku. Nepotreban ga nemira na sve.

Zanimljivo, pitanje kako bezbolno nestati od bradavica, ako priča zapravo ne pomaže, psiholozi savjetuju da diverzificiraju slobodu djeteta. Prikladne igre, šetnje, pite, škakljaci. Oni će odnijeti i odvratiti pozornost, zamjenjujući lutku djeteta.

Kako odstrijeti zaspati s pacifier

Kao što je već spomenuto, da odstranite mrvice na spavanje s pacifierom, trebate samo zamijeniti obvezatni ritual. Još jednom, stavljajući ga u krevet, skrenuti pozornost na bajku, koju morate reći u slatkom, uspavanom glasu. Također odgovarajuće uspavanke, milovanje. Ima smisla da starije dijete ponudi da zatvori oči i pokušati zaspati bez pacifiera.

Glavno je čekati prvih 20 do 30 minuta, održavajući smirenost i ne prekidajući dijete. Svaki sljedeći dan bit će lakše. Što je mlado dijete, sve bezbolnije sve ide. U pravilu sve o svemu traje 3 do 5 dana. Tako da je dijete manje uznemireno tijekom tog razdoblja, važno je samo ga dobro iscrpiti tijekom dana, a zatim samo dodir jastuk, on će zaspati uz snažan san.

U dobi od 3 godine možete uzeti dude od djeteta u zamjenu za igračku, s kojim sada može spavati. Ona će se smiriti i utihnuti, u jednoj riječi, zamijenit će voljeni "antidepresivni".

Zanimljivo je da, u ekstremnim slučajevima, ako ne odustanete bradavice sami, ima smisla obratiti se stomatologu. Ponekad uzme vestibularnu ploču. Proizvod je elastične plastike s silikonskim jastučićima za žvakalu skupinu zubi. Njegova je prednost da izgleda da zadovoljava i refleks i da se ne odražava na zagriz.

Što ne raditi

Tražim informacije o tome kako pravilno odstupiti od bradavica, naišao sam na mnoge članke u kojima se roditeljima savjetuje da nisu sasvim razumne stvari. Na primjer:

 • Prosijite dude s nešto gorko da izazivete gađenje u mrvicama. To je strogo zabranjeno, jer ni svi odrasli ne mogu prenijeti senf, papar, češnjak i ostale začine koje se koriste, no što možemo reći o djetetu. Osim toga, to je također nesigurno. U posljednjih nekoliko godina, broj alergičnih bolesnika je samo povećan, a gore opisani proizvodi mogu uzrokovati ozbiljne alergijske reakcije, do oticanja ili grčenja grla.
 • Izreži čašu. Općenito, nasilje prema omiljenoj stvari sina ili kćeri, pa čak i pred očima, je puna, jer su djeca preblizu i svi su u srcu. Osim toga, takve akcije mogu završiti u suzama, na primjer, ako dijete ugrize komad gume. U najboljem slučaju, bit će u trbuhu (vidite, ovo nije najbolje mjesto za nju), au najgorem slučaju ona će se držati sluznice, izazivajući grč i gušenja.
 • Viknite na dijete ili se ljutite kada pita da mu se vratite njegovu voljenu "sedativ". To ne pomaže uzrok, već samo boli, a beba će jače plačiti. Najsigurniji je način odvlačiti pozornost, privući nešto drugo.
 • Wean iz bradavica u razdoblju bolesti, colic s ARVI. Kada su djeca bolesna, oni su posebno ranjivi i jednostavno trebaju bradavicu koja olakšava njihovo stanje. Dajte, i odgodi proces odvikavanja do boljeg vremena i svatko će biti sretan.

Istodobno, ako se jednom odluči napustiti pacifiera, također je nemoguće spustiti se. To će dodatno pogoršati situaciju.

Ako ne možete odstupiti

Dr. Komarovsky dobro je odgovorio na ovo pitanje u jednom od njegovih postova. Prema njegovim riječima, postoje djeca koja imaju snažnu refleksnu usnicu i ne prestaju se smirivati ​​s lutkom čak i nakon što navrše trideset godina. Nije potrebno razbiti, pa čak i više sramiti od njih. Doći će vrijeme, a oni će baciti svoju igračku.

Za roditelje je važno da ovo razdoblje bude strpljivo, ali ne samo kako bi polako i pouzdano učinila sve da se odvoji od ovisnosti. Neophodno je izdržati osudu izvan. Često pod pritiskom susjeda, rođaci koji vole sramiti bebu i roditelje zbog bradavica, donose se žurne odluke. Ali sve ima svoje vrijeme. Na kraju, nitko još nije otišao u školu s pacifierom.

19 Savjeti za izbacivanje bebe iz bradavica i usisavanje lutke

Pokušavam odvojiti dijete od mačjeg, ali je nestašan i ne može spavati bez nje? Uostalom, za njega bradavica je nešto draga, tvoreći svoj mali svijet. Stoga ćemo danas razgovarati o naizgled jednostavnoj temi kako odvojiti dijete od bradavica, ali u stvari veliki broj roditelja uznemiruje.

Tko želi naučiti kako to učiniti ispravno i bezbolno za mrvice? Dr. Komarovsky i psihologinja Marina Romanenko, utemeljiteljica Akademije profesionalnog roditeljstva, također će podijeliti svoje savjete u ovom članku.

Mnogi roditelji znaju da ako se beba koristi za lutku, onda je vrlo teško odvojiti od nje. Što učiniti ako se i dalje morali pribjeći ovom gumenom "alatu"?

Kada je najbolje vrijeme za početak procesa odvajanja od bradavica

Iako liječnici ne spominju određenu dob, kada bi dijete trebalo biti odsutno od bradavica, ali prema brojnim preporukama dobre dobi za početak ostvarenja tog cilja je od 6 do 12 mjeseci. Prema američkoj akademiji obiteljskih liječnika (AAFP) i AARP-a, u dobi od šest mjeseci, sisati bradavice postaju navika, a ne korist ili nužnost.

Kada kažemo "početak", označavamo postupno odvajanje od pacifiera. Neki roditelji djeluju dramatično, ali preporučujemo postupan pristup, što dovodi do manje stresa za dijete. Osim toga, to su samo preporuke, a ne utvrđena pravila, ali mnogo je lakše odvojiti bebu od bradavice u ranoj dobi nego kad postane stariji.

Zašto odstupiti bradavice

Mnoge majke pronađu spasenje od hirovitosti djece i plaču u lutki za prve mjesece beba života. Međutim, odvikavanje od ovog "alata", kako tvrde neki pedijatri, koji se odnose na nuspojave usisavanja mačjaka, postaje nužnost.

Moguće nuspojave produljenog korištenja dude su sljedeće:

 1. Zakrivljenost zuba. Ovisno o tome koliko dugo dijete usisava na bradavicu, on može imati deformaciju gornje čeljusti, što će dovesti do zakrivljenosti gornjih zuba.
 2. Usporavanje razvoja govora. Uz dude u djetetovim ustima, ima mnogo manje mogućnosti za "govoriti" i eksperimentirati sa zvukovima. Nedostatak konverzacijske prakse kao rezultat dovodi do usporavanja u razvoju govora ili njegovog nedostatka, na primjer, izgovorom sifnih slova ili zvukova.
 3. Povećane bolesti, jer se bebe često igraju s pacifiera, mašući ih na podu ili tlu, nakon čega ga ponovno uzimaju u ustima. Kao rezultat toga, različiti štetni mikroorganizmi i bakterije ulaze u tijelo.

Preporučujemo da naučite više o opasnostima i blagodatima dude za bebe i kako ih pravilno odabrati.

Savjeti za majke

Glavni savjet je ne činiti nikakvu štetu. Kad majka najprije razmišlja o tome kako odvući dijete od mačjeg peciva, odlazi savjet za svoju mamu ili prijatelja, koja često daje pogrešne savjete. U ovom slučaju, važno je zapamtiti najvažniju stvar - nemojte naštetiti djetetu. Stoga ne biste trebali odmah podnijeti teške mjere. Što je bolje ne raditi?

 • Obložite bradavicu raznih oštrih ili gorkih tvari.
 • Postupno odsiječe vrh dude.
 • Viknite na bebu kada traži bradavicu.
 • Početak odbića za vrijeme bolesti ili dojenja.

Zapamtite, dijete je psiha vrlo ranjiva. Dijete možda jednostavno nije spremno za psihološki dio s objektom koji ga je nekoliko mjeseci, pa čak i za godinu ili dvije, uvjerio. Stoga nam je potreban individualni pristup svakom djetetu. Mama bi trebala biti vrlo osjetljiva i oprezna u pitanju oduzimanja djeteta dude.

Odvajanje djeteta do godine dana

Kako odvajati dijete od mačjaka, roditelji bi trebali slušati mišljenje psihologa i pedijatara. Oni, kao što je već spomenuto, preporučuju odlazak od odstojnika od šest mjeseci do godine.

U tom razdoblju odbičnost se javlja bezbolnije i brže. No, s druge strane, dijete počinje izbacivati ​​zube, a san se mijenja. U ovom trenutku ga pokušavaju oduzeti od svog voljenog "tješitelja" koji se može nositi s tim. Dakle, jednostavno bacanje pacifiera iz prozora, gledajući kako mali tot će patiti bez nje, nije opcija. Što učiniti?

Odbacivanje od bradavica treba biti glatko, uglavnom odvlačeći dijete s raznim aktivnostima. Tijekom dana potrebno je provesti što više vremena sa bebom. Možete igrati gimnastiku, igrati igre s prstima, izvesti bebu iz kolica na ulici i pokazati mu različite stvari.

Također kod kuće treba biti dovoljno igračaka, po mogućnosti u razvoju piramida, labirinta i kockica. Dakle, dijete dobiva umor, a zatim brzo zaspati bez bradavice.

Od oko sedam mjeseci trebate naučiti malu djecu da piju iz šalice ili posebne posude za pijenje kako bi uklonili bočice s bradavicama iz svakodnevnog života. Malo kasnije, možete početi ukloniti pacifier iz pogleda tijekom budnosti i dati ga samo u trenutku zaspavosti.

Kako odvojiti dijete od bradavica u dvije godine

Ako djetetova dob već premašuje jednu i pol godina, on dobro razumije i odgovara riječima odraslih, onda mora djelovati uporno. Refleks za sisanje više ne zahtijeva dodatnu stimulaciju, a navika je već vrlo stabilna. Zato se neće moći gladiti glatko.

Najbolja opcija je načelo distrakcije ili promjene pozornosti. Međutim, dijete mora biti spremno za činjenicu da bradavica nestaje iz njegova života. Najjednostavnija je opcija da se pastuša "naslijedi" mlađoj generaciji: bratu, sestri ili prijateljici djetetu.

Ako nema takvih ljudi, možete reći bajci kao "lutka u šumi zaista treba lutka, a nitko ga ne želi dati". Onda pozovite bebu da pošalje svog pacifiera kao dar zecu. Druga mogućnost je skratiti bradavicu, odrezati malo po vrhu dok ga dijete ne može uzeti u ustima. I također je moguće zamijeniti pacifier, pogodan za to, na nezgodan.

U ovom slučaju, nemojte propustiti pohvaliti dijete koje je predstavilo svoj "prijatelj od gume" zecu, rekavši što je ljubazan, dobar i velikodušan. Ova taktika daje dobre rezultate.

Savjet: bradavica / čašica tijekom tog perioda dano je djetetu samo u slučaju ekstremne nužde. Na primjer, kada se iznenada postao uplašen od nečega, postao bolestan, ili kad je bio jako umoran, nije mogao spavati. Neposredno nakon prestanka plakanja ili zaspavanja, bradavicu treba podignuti.

Kako odvojiti dijete od bradavica u 3 godine

U ovom dobu dijete već zna o svojoj navika, tako da bi majka trebala pokušati "igrati" na njemu. Jednostavno skrivanje pacifiera nije opcija, jer dijete zna da je njegov "prijatelj" negdje u blizini, što znači da neće biti moguće zamijeniti odsutnost pacifiera s kolačićem ili igračkama.

Što bi trebala raditi mama? Recite djetetu da je pacifier pravedan bačen u more, ili ponovno napustio stablo "za malog psa". Ona je plakala, bila je nesretna, jer joj nitko nije dao beč i da je vaše dijete već raslo. Zato ga pitajte može li mu dati čašu psu da ne plaka? Djeca su po prirodi ljubazna, a njihov osjećaj suosjećanja može riješiti cijeli problem za vas.

U svakom slučaju, ako je odlučeno da se riješi "gume prijatelj", to mora biti učinjeno preko noći. U isto vrijeme odmah skinuti s očiju sa svim bradavicama. A kada dijete počne tražiti mačjue ili dude, onda smireno objasnite da ste ih bacili, jer su loši.

Roditelji bi se trebali smireno, ali čvrsto oduprijeti i mnoštvo raditi kako bi objasnili djetetu što se dogodilo s njegovim pacijentom i zašto. I strpljivo podnijeti svoju privremenu tjeskobu.

Glavna stvar je da se slažete sa svim vašim kućanstvom, da ne spominjete u svojim razgovorima s djetetom o bradavici (lutke), kako ne biste izazivali želju da ga ponovno dobije.

Kako smanjiti bebu na spavanje s bradavicom

Od približno deset ili jedanaest mjeseci, možete početi odvikavati dijete da spava s pacifierom (mamac). Prilikom donošenja djeteta na spavanje, odmaknite ga od njega, dok pokušavate smiriti plač djete na druge načine. U ovom slučaju najbolje je uzeti prije odlaska na spavanje.

Na primjer, izgleda ovako: dijete je okupano, položeno na krevet, svjetlo iznad glave se isključuje, ostavljajući noćnu rasvjetu. Mama ili tata sjedi pored bebe i nježno čita bajke, pjeva uspavljivanje dok ne spava, čini nježnu masu trbuha, nježno ga miluje, ili samo mirno razgovara s djetetom u krevetu. Sve je individualno, ali u jednoj su djeca slična - ovaj pristup smiruje ih.

Zapamtite, dijete ne treba svoj "komad silikona" onoliko koliko mu treba ruke majke, toplinu i ljubav. Stoga, ako zračite toplinom i ljubavlju, beba će se smiriti i zaspati bez bradavice.

Kad god se dijete diže i plače potražiti ili tražiti mačjeg mačjeg, nataknuti ga na leđima, nježno razgovarati s njim, ali ne dajte dud. Na taj način možete olakšati bebu neugodu i pomoći mu da se smiri bez pomoći bradavica. Starijoj djeci može pomoći neka omiljena igračka koja leži u blizini.

Pitanja psihologa

Što ako vaša djeca imaju jednu godinu do tri godine, a oni i dalje idu s babom? Je li vrijedno pokušati na bilo koji lukav način da privuče svoju djecu?

O tome savjetuje psiholog Marina Romanenko (na video epizodu od 4 minute i 10 sekundi). Prvo savjetuje roditelje da shvate zašto dvogodišnje dijete, na primjer, još uvijek hoda s bradavicom? Stoga se pokušava boriti s nepoznatom, živicom protiv pacifiera.

Drugim riječima, smiruje ga. No, uzimajući dovoljno upoznat s okolišem, on će se riješiti. Drugo, ona ne savjetuje roditeljima da sramuju svoje dijete ili da ga pokušaju zastrašiti kako bi oduzeli "silikonski prijatelj". U većini slučajeva, djeca samostalno odlučuju napustiti pacifiera, a to se događa prije njihove 3 godine starosti.

Postoji mišljenje da, ako dijete ode dugo s mačjem, onda će u budućnosti morati ugristi nokte ili školske zalihe: olovku, olovke?

Marina savjetuje da se ne bori s pacifierom kao fenomenom, već da se usredotočite na način kako bi život djeteta bio siguran? Često ga uhvatite u naručju, hvale, uvjerite se u svoju ljubav, izbjegavajte u najmanju ruku, obrišite dijete. Sve to će vam pomoći smanjiti razinu dnevnog stresa djece i time se riješiti bradavica (pacifiers). Ako to ne učinite, dijete će jednostavno zamijeniti sisanje bradavica s nečim drugim.

Odgovor je Dr. Komarovsky.

Odgovarajući na pitanje kako odbaciti dijete od sisanja, doktor Komarovsky, poput Marina Romanenko, tvrdi da će se s vremenom dijete odreći samog. Onim roditeljima koji još uvijek žele odvući dijete iz bradavica, savjetuje se usredotočiti se na pedagoške metode odbića. (Možete saznati više o tome što je Komarovsky rekao o odbića djece iz bradavica, možete naučiti iz izvornog izvora).

Osim toga, prema riječima liječnika danas, oni uvelike pretjeruju štetu koju bradavica (pacifier) ​​navodno dovodi djetetu. I roditelji trebaju manje pažnje posvetiti onima koji ih žele sramiti ili dijete zbog ove navike.

19 savjeta za roditelje kako sigurno isušiti bebu od bradavica

 • Riješite se psihološke prepreke. To je ta prepreka koja sprječava roditelje da odvuče dijete iz bradavica. Roditelji se oslobađaju rezervama da će dijete biti loše, a odvikavanje, osobno ozlijediti djetetovu psihu i time odgađati sam proces. Oni bi trebali znati da čak i ako dijete postaje nestašno nekoliko dana zbog nedostatka lutke, to je normalno. Ali kasnije ćete početi odbijati, to je teži proces.
 • Postupno počnite. Počnite davati djetetu dude malo prije spavanja kako bi ga smirili, a poslijepodne ga odvlačili igrama, igračkama, crtićima.
 • Prestanite uzimati svoje dude s tobom dok vi i vaše dijete hodate. Na ulici postoji mnogo načina kako ga odvesti od "silikonskog prijatelja", pokazujući različite životinje, kukce.
 • Ako beba ne želi odreći bradavicu, zamijenite ga primjerom zanimljive igračke ili gumenog prstena koje dijete može ugristi. Noću, za udoban san, dajte igračku umjesto bradavice.
 • Kao nagrada za odustajanje od bradavica, potaknite dijete na ono što voli. Na primjer, emocionalno: zagrliti ga, poljubiti, reći: "Koji dobar momak vi ste sa mnom." Da biste izbjegli ucjenu dijela djeteta, ne biste ga trebali poticati sa ukusima ili slatkišima.
 • Budite dosljedni. Nemojte podleći histerici vaših potomaka, što zahtijeva dude. Ako odustanete, dajući mu ono što želi, neće shvatiti može li sisati bradavicu ili ne. Stoga, budite čvrsti u svojim postupcima, ako odlučite odstupiti od pacifiera, nemojte mijenjati svoju odluku.
 • Uvijek pokušavajte utješiti dijete bez lutke, ali na druge načine.
 • Ako smo odlučili dati pacifiera, neka je samo kratko vrijeme. Štoviše, kada je to posebno treba.
 • Postupno smanjite učestalost i trajanje korištenja bebe dummy.
 • Nikada nemojte se rugati i nemojte se sramiti bebe, ako se ne može brzo odvojiti od sisanja bradavica.
 • Nemojte početi odvikavati tijekom novih promjena u životu djeteta.
 • Zamijenite refleks sisanja novim sredstvom samopomoći, na primjer, odabirom posebne igračke za bebu s kojom može spavati.
 • Provjerite jesu li bradavice (pacifiers) u očima bebe.
 • Sa starijom djecom, najbolje je unaprijed razgovarati o odvikavanju od bradavica. Na primjer, rekavši da je već "veliko dijete" i više ne treba lutku.
 • Pohvalite svoje dijete što je češće moguće zbog činjenice da je uspio spavati noću bez bradavice ili je vozio u autu bez pacifiera.
 • Tako da proces odustajanja od bradavica nije bio toliko bolan i dug, da se u početku ne biste trebali prilagoditi djetetu ovom "gumenom mate".
 • Da bi se dijete moglo odreći bradavica treba biti kad je on spreman za to. Prvi znak da je dijete spremno napustiti dude, on često spava noću bez nje, a tijekom dana, praktično se igra za nju, ne sjeća se.
 • Odrastajući većinu djece, gledajući svoje vršnjake bez lutke, počnite ih kopirati, također odbijajući bradavice.
 • Potrebno je izbjegavati nasilne metode napuštanja dude, a bolje je pravilno pripremiti dijete za to.

zaključak

Mora se priznati da su sva djeca različita. Nisu svi tots tako lako osjetljivi na uvjeravanje, skretanje ili druge trikove majke. Stoga je važno uzeti u obzir sve značajke vašeg djeteta. Možda ćete morati pronaći svoj način da se dijete odvojite od bradavice pokušajem i pogreškom. Najvažnija točka u odvikavanju djeteta od bradavice je njezino doba. To je potrebno uzeti u obzir, inače će se truditi. Ponekad čak riskiraju i razbijanje psihe svog djeteta. A ovo nije pretjerivanje.

Smatrali smo osnovna pravila o tome kako odvojiti dijete od bradavica do jedne godine, u dobi od 2 godine, ili nakon 3 godine. Do godine dana usredotočeni su na dječje reflekse i prirodne potrebe. Do dvije godine igrati na djeci naivnosti, a nakon tri godine morate pokušati pregovarati. Ne biste se trebali odnositi na opće prihvaćene stavove ili određena pravila. Slušajte srce vašeg djeteta - to neće zavarati.

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi? Podijelite svoja iskustva i metode u komentarima u nastavku.