Mama napomena: kako pravilno prenijeti dijete u drugu mješavinu s umjetnom hranom

Bol

Neke žene ne hrane svoje bebe majčinskim mlijekom. Zbog toga morate pažljivo odabrati prvu smjesu za bebu, jer mora biti sigurna i kvalitetna. Izbor hrane je vrlo važan jer prijelaz na novi proizvod prati brojne poteškoće. U ovom članku ćemo razmotriti što učiniti ako ste se i dalje morali suočiti s problemom mijenjanja mješavine novorođenčeta i kakve sheme tranzicije postoje?

Indikacije za promjenu proizvoda za bebe s umjetnom hranom

Prijelaz novorođenčeta iz HB ili IV u novu prehranu je složen proces, koji zahtijeva pažnju i majke i liječnika. Što je beba manje, to će biti teže restrukturirati. Razlozi zbog kojih je potrebno promijeniti mješavinu novorođenčeta uključuju:

 • individualna netolerancija na mliječne bjelančevine ili šećer;
 • nedostatak laktoze;
 • slaba dobitak težine;
 • alergije;
 • potreba za terapijskom smjesom;
 • planirana dobna tranzicija (za one bebe koje već imaju šest mjeseci);
 • gastrointestinalni problemi.

Simptom pojedinačne netrpeljivosti lako je otkriti: dijete ima osip na koži, svrbež, povraćanje i mučninu, započinje regurgitacija. Razlika u odnosu na alergije je samo kada se reakcija manifestira u sastavu kao cjelini, au slučaju netolerancije na pojedine komponente.

Zbog činjenice da majčino mlijeko i smjese sadrže velike količine laktoze, dijete dobiva potrebnu energiju. Mliječni šećer, koji se nalazi u laktozi, utječe na crijevnu mikroflora, a kad nedostaje ugljikohidrata, počinju loše probaviti.

Odbijanje djeteta da jede ili nedostatak apetita - ovaj problem je prilično čest kod novorođenčadi. Razlozi odbijanja jesti su različiti:

 • sitost (roditelji preplavljuju dijete);
 • nedostatak interesa (oštar prijenos unosa hrane na drugo vrijeme ili mjesto oduzima od malih djeteta apetit i zanimanje za hranu).

S tim čimbenicima postoji rješenje, ali postoje slučajevi kada dijete odbije predloženu smjesu ravnomjerno. Nakon savjetovanja s dječjim terapeutom, biti će u pravu pokušati se prebaciti na drugi proizvod.

Loša dobitak težine posljedica je nedovoljnog hranjenja i nedostatka određenih komponenti. Najbolje rješenje problema je odabrati hranu za dijete koje je na umjetnoj hrani koja odgovara njegovim fiziološkim potrebama i uvesti ga prema shemi koju preporučuje pedijatar.

Bez sumnje će biti točna mijenjati smjesu za liječenje novorođenčadi s nedostatkom laktoze. Takve smjese obogaćene su posebnim hipoalergenskim proteinom. Ljekovite smjese također su potrebne za hranjenje preuranjenih beba s umjetnom hranom.

Sastav medicinske smjese:

 1. hidrolizirani protein;
 2. carob gluten;
 3. glukozu;
 4. kukuruzni škrob;
 5. maltodekstrin;
 6. laktulozu;
 7. trigliceridi srednjeg lanca.

Planirate uvesti novu mješavinu nakon što je dijete, koje je na IV, okrenulo šest mjeseci - točno, jer prethodna smjesa ne sadrži dovoljno zdravih tvari za njegovu dob.

Što to znači ispravno promijeniti prehranu novorođenčeta u IV?

Razmotrite kako prenijeti bebu u drugu mješavinu. Postoje neosjetljive točke o promjeni prehrambenog proizvoda novorođenčadi, kako bi se izbjegle nuspojave. Sukladnost s tim normama je obavezna. Glavna stvar je da se posavjetujte sa stručnjakom prije prelaska na novu mješavinu za novorođenče!

Da bi ispravno mijenjali proizvod tijekom umjetnog hranjenja, pedijatri su razvili posebne sheme za uvođenje nove mješavine. Oni pomažu roditeljima da proces navikavanja bebe na novu hranu bude opušteniji i bezbolniji. Postoje razne sheme za prebacivanje na novi proizvod, ali sve imaju grubi karakter. Usredotočite se na to kako beba prenosi inovacije. Potrebno je pripremiti umjetnu hranu u različitim bocama. Nakon tri ili četiri dana, razlike mješavina su izjednačene, a sedmog dana djetetu se daje puni unos druge mješavine.

Prije nego što uvedete novu formulu za hranu, saznajte koliko možete o ovoj ili onoj mješavini:

 • Prilagođene mješavine - sadrže kravlje sirutke i pogodne su za većinu novorođenčadi. Brzo se i lako apsorbiraju u tijelu u dojenčadi, što je moguće bliže sastavu majčinog mlijeka.
 • Djelomično prilagođen proizvod - pogodan za bebe starije od 4-5 mjeseci, budući da sadrže saharozu osim laktoze i manje su slične strukturi majčinog mlijeka.
 • Mješavine kazeina - uključene su u sastav kravljeg mlijeka, zbog čega je teško probaviti.

Shema 1. Tablica uvođenja nove smjese.

Kako promijeniti mješavinu novorođenčeta

Danas ćete naći mnogo različitih mikseva za novorođenčad i stariju djecu. Prije svega, hrana je podijeljena u tekućinu i suhu. Drugi tip čini oko 90% svih proizvoda. Suhe mješavine su praktične i pohranjene dugo, lako se i brzo pripremaju razrjeđivanjem vodom. Suha hrana prikladna je za pohranu i uzeti sa sobom.

Tekuće mješavine su rijetke i su gotove namirnice koje treba samo zagrijati prije konzumacije. Međutim, takva hrana je neprikladna za pohranu i uzeti sa sobom. Osim toga, rok trajanja takvog proizvoda je vrlo kratak.

Pored toga, postoje sljedeće vrste smjesa:

 • Prilagođeni sadrže kravlje sirutke i pogodni su za većinu novorođenčadi. Brzo se i lako apsorbiraju u tijelu u dojenčadi, što je moguće bliže sastavu dojke;
 • Djelomično prilagođeni proizvod prikladan je za bebe starije od 4-5 mjeseci, jer sadrže saharozu pored laktoze i manje su slične strukturi majčinog mlijeka;
 • Kazeinske smjese su uključene u kravlje mlijeko, zbog čega je teško probaviti. Takva hrana pogodna je za razvijenije probavu, što je tipično za djecu stariju od šest mjeseci;
 • Medicinska prehrana uključuje anti-refluks, hypoallergenic i fermentirane mješavine mlijeka. Prva je propisana za alergiju na kravlji protein ili laktazu, drugi - za česte konstipacije i teške regurgitacije, a treći - za probavne smetnje, disbakterij, česte i teške kolike.

Kako bi se osigurao ugodan razvoj djeteta, važno je odabrati pravu mješavinu mlijeka. Odaberite hranu koja odgovara dobi mrvica. Paket označen kao "Pre" ili broj "0" namijenjen je za preuranjene bebe ili male težine. Proizvodi s oznakom "1" pogodni su za novorođenčad i bebe do šest mjeseci, "2" - za dijete od šest mjeseci do godinu dana, "3" - za djecu stariju od godinu dana. Detaljna pravila za izbor formule mogu se naći na http://vskormi.ru/bottle-feeding/detskie-smesi/.

Zašto moram mijenjati smjesu

Pediatricians savjetuju, čim pronađete odgovarajuću prehranu, nemojte ga mijenjati. Kod mijenjanja mješavine može doći do problema s probavljanjem mrvica i ozbiljnim posljedicama u obliku trovanja ili alergija na hranu. Stoga, moraju postojati dobri razlozi za mijenjanje smjese. Ne može se voditi samo po cijeni ili dostupnosti hrane! Planirana prijelaz provodi se samo kada dijete dosegne određenu dob. Inače, to su važniji razlozi.

Glavni razlog zbog kojeg je dijete prebačeno u drugu mješavinu je alergija na hranu. Ono se manifestira u obliku osipa i crvenila na koži, pelenskog osipa i natečenja, pilinga i svrbeža. Osim toga, dijete može osjetiti povraćanje i česte regurgitacije, konstipaciju i proljev, česte zelene stolice.

Manje česte, beba ima problema s dišnim organima, uključujući natezanje nosa i curenja, upale grla i kašalj, astmu. To su najtočnije i najopasnije manifestacije. Detaljnije, kakvi simptomi alergija na hranu postoje i kako liječiti ovu bolest, pogledajte ovdje.

Razlozi za prijelaz uključuju netoleranciju na mliječne bjelančevine ili mliječni šećer (nedostatak laktoze). U tom slučaju, morate odabrati terapeutsku prehranu koja ne sadrži mliječne proteine ​​ili laktozu. Ljekovite smjese može propisati samo pedijatar! Ne možete napraviti neovisnu tranziciju, pa samo povrijedite mrvice.

Nemojte žuriti da se prebacite na drugi proizvod ako primijetite nadutost ili povećanu količinu, zelenu izmet, proljev ili zatvor. Možda je ovo privremeni fenomen, proces prilagodbe se odvija i trebate malo pričekati da beba navikne na to. Osim toga, takve manifestacije mogu biti ne samo zbog mješavine mlijeka. Razlog ove reakcije je pogrešna rutina i aktivna vježba ili gimnastika odmah nakon hranjenja, alergije na prašinu, kozmetiku, odjeću i druge predmete, stres.

Nutricionizam majke, ako je dijete mješovito hranjeno i prima majčino mlijeko, ima veliki utjecaj na mrvicu djeteta. Ako imate zelenu izmet ili povredu stolice, povećanu količinu i druge probleme s probavom, prvo se pobrinite da otkrijete razlog za to stanje bebe, a zatim se obratite svom pedijatru i tek tada, ako je potrebno, prebacite se na novu prehranu. Kako prenijeti dijete u drugu mješavinu, razmislite o sljedećem.

Kako zamijeniti smjesu

Kako bi izbjegli probleme s probavom, hranjiva promjena treba biti postupno. Oštra prijelaz uzrokovat će trbuh i stolicu. Isprva, smjesa se daje samo u dnevnoj hrani prije nego što se dobije uobičajena hrana. Počnite s malim količinama i postupno povećavajte volumen, a doziranje uobičajene smjese postupno se smanjuje. Razrijedite smjesu u zasebnim bočicama i pojedite zasebno. Liječnici i stručnjaci za hranidbu male djece razvili su posebnu shemu za prijelaz iz jedne mješavine u drugu.

Kako prenijeti dijete u drugu mješavinu

Prednosti dojenja za bebu i majku ne uzrokuju najmanju sumnju. Ipak, mnoge se žene suočavaju s potrebom organiziranja umjetne prehrane za dijete. U ovom slučaju, primarni zadatak je odabrati mješavinu mlijeka, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike novog člana obitelji. Dječja hrana koju nude ovlašteni proizvođači zadovoljava sve standarde kvalitete. Istodobno, svaka od svojih vrsta je posebna: sadrži jedinstven sastav elemenata u tragovima, ima određeni stupanj prilagodbe i osmišljen je za rješavanje specifičnih problema s zdravljem djeteta. Tijekom vremena, kako bi se osiguralo racionalno razvitak bebe, možda će biti potrebno promijeniti formulu. Izaberite novu vrstu hrane vođena jasnim pravilima. To smanjuje negativne učinke na krhki organizam mrvica.

Zašto mijenjati smjesu

Za zamjenu dječje hrane mora biti dobar razlog. Te situacije uključuju:

 • Kategorizirano odbijanje djeteta da jede.
 • Nedovoljna nutritivna vrijednost formule - dijete ne održava vremenski interval između hranjenja.
 • Značajan gubitak težine prema dobi.
 • Manifestacije individualne netrpeljivosti na komponente koje čine jednu ili drugu zamjenu majčinog mlijeka.
 • Prepoznavanje problema s funkcioniranjem probavnog sustava, kao što je česta konstipacija.
 • Potreba za prilagodbom hrane kada dijete dosegne određenu dob.
 • Idite na posebnu terapijsku smjesu ili se vratite na uobičajeno nakon uklanjanja zdravstvenih problema.

Zamjena standardne umjetne mješavine s terapijskim zahtijeva posebnu pažnju. Provodi se samo na temelju medicinske potvrde o određenoj dijagnozi:

 • Nedostatak enzima koji razgrađuju laktozu zahtijeva imenovanje prehrane bez laktoze.
 • Mala smjesa laktoze i soje potrebna je u slučaju netolerancije na životinjske bjelančevine.
 • Antireflux - riješiti problem patološke jake regurgitacije u maloj djeci.
 • Fermentirani tipovi mlijeka i dječja hrana s probiotikom potrebni su za bebe s znakovima neravnoteže crijevne flore.
 • U teškim oblicima alergijskih reakcija i atopijskog dermatitisa može se propisati prijelaz na hipoalergijski pripravak mlijeka u prahu na osnovi biljnih proteina ili aminokiselina.

Upozorenje!
Roditelji ni u kojem slučaju ne mogu samostalno riješiti pitanje zamjene smjese samostalno, vođeni iskustvom prijatelja ili cjenovnim faktorom.

Pravila za prijelaz na novu mješavinu

Preporuke o prijenosu djeteta u drugu mješavinu:

 • Prije savjetovanja s pedijatrom.
 • Ako beba savršeno podnosi određenu vrstu dječje hrane, preporučljivo je prenijeti na novu formulu u skladu s dobi u okviru iste marke.
 • Premjestite se na novu vrstu proizvoda glatko.
 • Započnite s uvođenjem nove smjese s minimalnom dozom.
 • Napunite uobičajenu smjesu i napunite novu.
 • Kako se količina obnovljene prehrane povećava, proporcionalno smanjuje količinu stare hrane.
 • S novom vrstom mješavine prvi put se hrane dnevno, u zadnjem krugu zamjenjuju se jutarnja i noćna hrana.

Shema uvođenja nove smjese

Približne sheme prijelaza na različite vrste mlijeka ovise o zdravlju djeteta. Ako je moguće, vrijedi istezanje procesa 6-14 dana za praćenje promjena u ponašanju djeteta i smanjenje rizika. Međutim, to nije uvijek slučaj. U akutnim probavnim poremećajima i alergijskim reakcijama, pomak se provodi u roku od 6-7 dana. U nekim slučajevima, pedijatar može odobriti oštar jednodnevni prijelaz (ovo se uglavnom odnosi na zamjenu normalne prehrane s hipoalergenskim).

Upozorenje!
Uobičajena i nova hrana priprema se u različitim bočicama.

Razmotrite shemu uvođenja nove mješavine:

 • U jutarnjoj hrani dijete ubrizgava 10 ml nove hrane.
 • Sutradan, ponudi se 20 ml neuobičajene prehrane u 1 i 5 hranjenju.
 • Dnevno povećavajte produkt za 20 ml u 1 i 5 hranjenje dok se ne zamijeni.
 • Zatim, ostale hrane postupno zamjenjuju punim hranom novom hranom: 1 dan - 2 hranjenja, 2 dana - 3, 3 dana - 4, 4 dana - 6, 5 dana - 7.

Takav postupak je najprikladniji za umjetne žene koje se nalaze na 7-dnevnom hranjenju. Unatoč činjenici da će u okviru ovog plana tranzicija biti odgođena do 14 dana, to je najviše benigna.

Ako je dijete alergično na smjesu koju koristi, tada takva prijelazna opcija nije prikladna za njega. U tom slučaju trebate primijeniti izričitu metodu. Idite na ovu metodu na novi obrok može biti za 6 dana.

Kako prenijeti dijete u drugu mješavinu?

Umjetno hranjenje podrazumijeva da novorođenče dobiva sve korisne elemente iz suhog nadomjestaka majčinog mlijeka. Ali postoje situacije kada je potrebno prenijeti dijete iz jedne mješavine u drugu.

Razlozi za prijenos djeteta iz jedne mješavine u drugu

Međutim, ne biste trebali mijenjati dječju hranu, vođeni samo faktorom cijene. Da bi dijete prenijelo u drugu mješavinu mora biti znatna osnova.

Kao npr.

 • alergijske reakcije ili dječje netolerancije na mliječne bjelančevine;
 • nedostatak laktoze ili netolerancija na mliječni šećer;
 • planirana dobna tranzicija, na primjer, kada beba ima 6 mjeseci;
 • djetetovo odbijanje da jede, nedostatak težine;
 • prijelaz na medicinsku dječju hranu ili, naprotiv, prijelaz s medicinskog sastava na uobičajen.

U svakom slučaju, prijelaz na novu smjesu treba provesti pod nadzorom pedijatara ili njegovim imenovanjem.

Pravila tranzicije i shema za uvođenje novog sastava

Ako se i dalje treba pojaviti potreba za promjenom u drugu smjesu, pokušajte to ispravno učiniti.

Odabir novog sastava

Najprije morate utvrditi kakvu dječju hranu trebate unijeti:

 • hypoallergenic,
 • niska laktoza, bez laktoze,
 • medicinske,
 • ili se možda vaše dijete mora prebaciti na kravlje mlijeko ili sojino mlijeko.

Još jednom, pedijatar će vam pomoći da odlučite koja vrsta mješavine je bolje prebaciti na, ne morate to učiniti sami.

Unesite mali dio

Trebali biste početi s uvođenjem male količine novog proizvoda u jednom od hranjenja u prvoj polovici dana, kako bi mogli procijeniti reakciju bebe. Nova mješavina daje na početku hranjenja, a zatim završi hraniti stari.

Postupno zamjena novim proizvodom

Sljedeća tablica sadrži približnu shemu prelaska na novu smjesu:

Dakle, kako bi se dijete prenijelo na drugu smjesu prvog dana injekcije, bebu treba dati samo deset mililitara novog proizvoda u jednom od hranjenja, a sve ostale hranidbe treba provesti s prethodno korištenom dječjom hranom.

Sutradan, deset mililitara novog proizvoda trebao bi se dati na početku trodnevnog hranjenja djeteta. Nakon toga, potrebno je postupno povećati količinu uvedenog novog sastava, kao i učestalost prijema. Sedmoga dana možete napokon krenuti u novu mješavinu.

Što se ne može učiniti?

Zapamtite da nije dopušteno miješati dvije različite formulacije dječje hrane u jednoj bocu. Čak i ako, na primjer, vaše dijete jeli Nutrilon s brojem 1 (do 6 mjeseci), a sada ga prenijeti na Nutrilon s brojem 2 (od 6 do 12 mjeseci), ti su sastavi i dalje različiti i ne biste ih trebali pomiješati u jednoj bocici.

Također je nemoguće odmah premjestiti na novu smjesu, to može uzrokovati teške poremećaje dijete probavni sustav. Iznimke mogu biti samo u slučaju jakih alergijskih reakcija na staru kompoziciju, ali u tom slučaju treba razgovarati sa svojim liječnikom o brzom prijelazu na novu bebu.

Osim toga, nije potrebno prelaziti na mješavinu druge vrste tijekom bolesti bebe, ako su zubi izrezani ili ga se cijepiti. Sve ovo može značajno opterećivati ​​krhko tijelo djeteta.

Kako razumjeti da li nova formula odgovara bebu?

Prijelaz nove verzije smjese mora biti najmanje sedam dana, to je vrijeme potrebno za probavni sustav bebe kako bi se navikli na novu hranu.

Drugi ili treći dan prijelaza na novu smjesu možete zamijetiti promjene u kakvoći dječje stolice ili može doživjeti bol i grčeve u trbuhu. Nemojte je odmah otkazati, jer to može biti samo znak navikavanja bebe novom sastavu.

Ali ako se šesti dan takvi simptomi nastave, tada najvjerojatnije nova verzija dječje hrane ne odgovara djetetu.

Također se savjetujte s vašim liječnikom ako su prisutni sljedeći simptomi u djeteta:

 • on je kapriciozan, plače odmah nakon jela;
 • dijete pljuva ili povraća nakon svakog hranjenja;
 • nakon hranjenja, postoji nadutost, koja se brine za dijete i popraćena je kolikom ili bolnim senzacijama;
 • mučili su ga opstipacija ili, obrnuto, proljev;
 • beba ima alergijski osip na obrazima ili drugim dijelovima tijela;
 • mrvice ne dobivaju nos tek nakon prebacivanja na novu mješavinu.

Svi ti znakovi mogu dokazati da mu nova dječja hrana ne odgovara.

Kako utvrditi da novorođenče ne odgovara smjesi i prenijeti dijete iz jedne hrane u drugu?

Majke koje dojku trebaju pažljivo planirati svoju prehranu kako bi dijete zdravo i jaka. Zajedno s mlijekom dobiva vitamine, dobre bakterije - sve što im treba novorođenčad. Svaka promjena prehrane može dovesti do alergijske reakcije, probavne smetnje, zatvor, kolike.

Situacija se razlikuje od onih mrvica koji su prisiljeni biti zadovoljni mješavinom mlijeka. Umjetno hranjenje se provodi prema preporuci liječnika, to je pedijatar koji vas može savjetovati da promijenite proizvod, kao i određenog proizvođača koji proizvodi visoko kvalitetnu robu.

Najbolje je povjeriti izbor dojenačke formule vodećem pedijatru koji je svjestan osobina tijela određenog djeteta.

Kada trebam zamijeniti smjesu?

Kada se novorođenče dobro osjeća, njegova probava ne uzrokuje nikakve probleme, ne biste trebali promijeniti mješavinu baš tako - samo povrijedite. Tijelo se navikne na jedan proizvod, crijevo ga stabilno probavlja. Ako odlučite prenijeti dijete u drugu mješavinu, pripremite se za frustracije, gubitak apetita i druge probleme.

Često, mame traže drugu mješavinu iz financijskih razloga - jeftin ekvivalent. U ovom slučaju, vrijedi konzultirati s stručnjacima. Pedijatar je tijekom godina svog rada skupio bogatstvo iskustva, zna točno koja smjesa zadovoljava sigurnosne zahtjeve, ali istodobno vam to ne dopušta. Danas tržište može pronaći razne proizvode domaćih i stranih proizvođača - uvijek postoji alternativa.

Da biste shvatili je li smjesa pogodna za dijete ili ako se morate prebaciti na posebnu hranidbu, simptomi će vam pomoći. Da bi se utvrdilo da je proizvod slabo probavljen je vrlo jednostavan - dijete ima:

 • razvoj anemije;
 • abnormalna stolica tijekom vremena;
 • alergijske reakcije;
 • obilna regurgitacija;
 • česte abdominalne distenzije;
 • nedostatak laktoze;
 • dijete je odraslo - trebate planiranu tranziciju.
Ako nakon uzimanja mješavine dijete počinje regurgitirati, ima nadutost trbuha ili kršenje stolice - najvjerojatnije, ova vrsta hrane ne odgovara

Kupnja mješavine koja se temelji na karakteristikama tijela

Veliki izbor mješavina na policama trgovina omogućuje vam da ga pravilno promijenite kako bi odgovarali svim karakteristikama djetetovog tijela. Na primjer, za bebe s učestalom belchingu nude se mješavine s gumom, koja će mirno smjestiti mikroflore želuca. Kada dijete ne podnosi laktozu, bez nje se dobiva posebna hrana za bebe, au slučaju alergije na bjelančevine, prikladna je mješavina s sastojcima soje. Posebnu smjesu treba dati i za anemiju, pedijatri preporučuju hranu s visokim sadržajem željeza.

Ako beba pati od alergije na kravlje mlijeko, dobiva se smjesa s kozjim ili sojinim mlijekom (za više detalja pogledajte članak: simptomi alergije na mlijeko kod djeteta). Često se koristi protein dobiven od hidrolize. Korisni elementi su sačuvani, ali nema štetu tijelu. U svakom slučaju, dječja hrana treba kupiti tek nakon savjetovanja s liječnikom.

Kako promijeniti mješavinu djeteta: osnovna načela

Prijenos djeteta u drugu mješavinu nije nužno spontano. Trebali biste slijediti preporuke:

 1. Postupajte postupno, nemojte naglo otkazati staru prehranu, jer će se u želucu pojaviti kvar, stolica će biti prekinuta, što dovodi do proljeva i dehidracije. Glatkoća je vrlo važna ako želite dati mješavinu drugog proizvođača.
 2. Postupna zamjena dolazi ne samo u slučaju različitih marki i skladbi; kada promijenite dijetu koja nije prikladna za starije dijete, učinite to glatko. Dovoljno je jedan ili dva tjedna.
 3. Ako želite promijeniti brand, razrijedite proizvod u različitim spremnicima. U jednom hranjenju, uzmi boca zauzvrat: najprije novi, a zatim stari. Mijenjanje hrane prema dobi je lakše: prašci se mogu miješati u jednoj bocu.
 4. Prijelaz prema dobi na novu prehranu zahtijeva glatko povećanje prehrane. Svakih nekoliko dana dodati žlicu novog praha umjesto starih - doziranje se postepeno povećava.
Za uvođenje nove mješavine po dobi, to će potrajati neko vrijeme da ga pomiješati s uobičajenim i postupno mijenjati proporcije.

Shema prijelaza iz jedne mješavine u drugu

Kako bi se tranzicija trebala odvijati? Ako se mijenja brand dječje hrane, trebat će vam dvije boce. Svakih dva dana morate promijeniti dijetu, povećavajući volumen nove mješavine i smanjivanjem volumena stare. Na primjer, kada dijete jede 180 ml smjese, možete planirati svoju prehranu na sljedeći način:

 • prvi drugi dan - 30 ml vode + 1 čajna žličica nove smjese / 150 ml vode + 5 žlica starog;
 • 3-4 dana - 60 ml vode + 2 žlice / 120 ml + 4 žlice;
 • 4-6 dana - 3 žlice i 90 ml vode u svakoj bocu;
 • 7-8 udaraca - 120 ml vode + 4 žlice / 60 ml + 2 žlice;
 • 9-10 - 160 ml vode + 5 žlica / 30 ml + 1 žlica;
 • 11-12 dan - smjesa je potpuno zamijenjena.

Promjena prehrane prema dobi događa se na sličan način, tek sada se prašci mogu miješati zajedno. Približna dijeta je kako slijedi:

 • prvi drugi dan - 1 žlica svježeg praha + 5 žlica starog;
 • 3-4 dana - 2 žlice svježe + 4 - stare;
 • 4-6 dana - 3 žlice svake vrste;
 • 7-8 dana - 4 žlica svježe + 2 - stare;
 • 9-10 dana - 5 žlica svježe + 1 - stari;
 • 11-12 dana - puni prijelaz.

Nemoguće je unaprijed znati kako će tijelo reagirati, ali ako beba normalno promijeni zamjenu, možete lagano smanjiti vrijeme. Jednostavno dodajte novu količinu dnevno.

Možete saznati kako tijelo reagira na novu smjesu tek nakon što ga dijete uzima - morate pažljivo pratiti promjene u probavi

Teškoće u promjeni prehrane

Prijelaz na novo hranjenje posebno je rastegnut - djetetovo tijelo treba vremena da se navikne na neobičnu prehranu. Želuca se mora prilagoditi i normalno probaviti smjesu. Razumni oprez nikada neće biti suvišan, osobito kada je riječ o djetetu - često tijelo počinje negativno reagirati. Dijete ima sljedeće simptome:

Prijelaz iz jedne mješavine u drugu. (vrlo dobar članak)

Kako uvesti novu mješavinu u prehranu djeteta? Ako se iz nekog razloga pokazalo neophodnim uvesti novu mješavinu u prehranu djeteta, onda to mora biti postupno. Često majka sama odlučuje promijeniti smjesu na "neke bolje" i uvesti ga u jednom danu odjednom u cijelosti. Nakon nekoliko dana nauči o postojanju "suvremenijih" mješavina i opet, s najboljim namjerama, brzo mijenja staru smjesu na novu. Dobro je ako beba ne reagira na to, ali ponekad dijete može imati alergijsku reakciju ili neku vrstu probavne smetnje. I to ne samo zato što je ishrana možda pogrešno izabrana, već u većoj mjeri - zbog svog nepismenog uvoda u prehranu djeteta. Svaka nova mješavina (redovita ili medicinska) mora se započeti u vrlo malom iznosu, povećavajući njezin volumen zbog volumena postupno zamijenjene prehrane.
Olga Lukoyanova Pediatrician, Istraživač, Odjel za prehranu zdravog i bolesnog djeteta, Znanstveni centar za zdravlje djece, Ruska akademija medicinskih znanosti, Moskva, Ph.D.

ZA NOVU MJEŠAVU (iz jedne mješavine u drugu):

Počnite davati novu novorođenu formulu u vrlo maloj količini, iz zasebne bočice prije nego što unesete uobičajenu mješavinu. Kako se količina nove smjese povećava, obujam uobičajene smjese se smanjuje.

Dvije različite mješavine moraju se pripremiti u dvije različite boce. Prvi dan dati 10 ml. u jednom hranjenju. Prvo, novu smjesu, a zatim hranite staru smjesu. To je zato što je nakon poznate mješavine, a već jeli, dijete može odbiti novu. U ostatku hrane ide staru smjesu.

Drugi dan, dodati 10 ml. na početku tri hranjenja. To može biti tri hranjenja za redom ili kroz feedings kako želite. Samo ne prvi, a ne posljednji hranjenje, oni su zamijenjeni u najmanju ruku. Trećeg dana, 20-30 ml. na početku tri hranjenja. Četvrti dan 50-60 ml. na početku pet hranjenja. Sukladno tome, stara smjesa u drugoj boci pripremi se za 50-60 ml. manje. Petog dana, 90-100 ml. na početku četiri hranjenja, zatim hranite ostatak sa starom smjesom. I na šestom, sedmom danu, u potpunosti krenite do punog volumena nove mješavine u svim prehrambenim proizvodima.

Još jedna varijanta sheme uvođenja nove mješavine:

 • 1 dan - 5-10 ml. smjesu u jednoj hrani, bolje u 12-00.
 • 2 dana - 20 ml. nova smjesa istodobno hranjenja.
 • 3 dana - 40 ml. smjese na istoj hrani.
 • 4 dana - 40 ml. kroz svaki hranjenje tijekom dana.
 • 5 dana - 40 ml. u svakom hranjenju.
 • 6. dan - smjesa u potpunosti, u svakom hranjenju.

Zato unesi novi tijekom tjedna.

NA MJEŠAVANJU 2 (DRUGOM KORAKOM):

Važno je : kada se prenesete u PS, nemojte davati prvoj i zadnjoj hrani.


Shema prijelaza na sljedeću smjesu (kombinacija za svako hranjenje)

3 dijela stare mješavine + 1 dio sljedeća faza (PS)

kako prenijeti dijete u drugu mješavinu.

Stranice projekta Mail.Ru Children ne dopuštaju komentare koji krše zakone Ruske Federacije, kao i propagandne i anti-znanstvene izjave, oglašavanje, vrijeđanje autora publikacija, ostalih panelista i moderatora. Također se brišu sve poruke s hipervezama.

Korisnički računi koji sustavno krše pravila bit će blokirani, a sve ostale poruke bit će izbrisane.

Možete kontaktirati urednike projekta putem obrasca za povratne informacije.

Kako prenijeti dijete iz jedne mješavine u drugu?

komentari

Pozdrav!) Razumijem da ste to pitanje postavili već dugo, ali još uvijek. jeste li uspjeli prenijeti dijete u drugu mješavinu? Jedemo i frisijski, ali od njega se ponekad pojavljuju pjegice koje sada želim prenijeti na nutrilon.

Vidi također

Djevojke recite mi kako se prebaciti iz jedne mješavine u drugu. Sada hranim "Nutrilon", želim ići na jeftiniju "bebu". Svi savjeti su različiti, pa čak ni ne znam kako postupiti ispravno, kako ne bi naštetili djetetu.

Adaptirana dojenčeta za hranjenje dojenčadi u Ukrajini Najučinkovitija prehrana za novorođenče i dojenčad je majčino mlijeko. Ali s nedostatkom majčino mlijeka, odsutnosti ili medicinskih kontraindikacija za dojenje, postoji potreba za prijenosom bebe.

ovdje je video s pravom privitkom. Kad počnem govoriti o pravom ili pogrešnom privrženosti djeteta na prsima, često čujem sljedeću rečenicu: "Kako to misliš? Je li moguće sisati grudi krivo? ". Kad budem

Učenje reći "Ne!" 13:21, 31. kolovoza 2011. Odavde: Nedavno sam ušao u razgovor s poznanikom, u kojim situacijama vrijedi reći dijete "ne". Njezino mi je mišljenje zbunjivalo i natjeralo me da razmišljam o problemu kao cjelini. Poput nas.

Bilo koja majka zna jednostavnu istinu - da dijete bude zdravo, potrebno mu je da bude češće na otvorenom. Dnevna šetnja, ili čak dva, bolje je planirati bez obzira na vremenske uvjete.

Bio sam zbunjen izborom kombinezona za proljeće, i pronašao sam neke informacije koje bi mogle pomoći nekome po svom izboru. Odabir dlačica za starost. Za bebe do godinu dana, odijelo s dvostrukom zatvaračem će odgovarati, olakšat će proces pakiranja djeteta koje je još uvijek.

Ako majka nema malo mlijeka i ako je dijete došlo u to doba kada, pored mlijeka majke, treba komplementarne hrane, a zatim na pitanje što kupiti za novorođenče, ovdje postoji položaj - dojenčeta.

◄ Odmorite se Pravilno disanje pomaže vam da se opustite što je više moguće tijekom kontrakcija, a također vam i dijete daju dovoljno kisika. Jedan od najučinkovitijih načina ublažavanja boli tijekom porođaja je pravi.

Vrlo zanimljiv i ispravan članak Obilje igračaka u dječjim trgovinama je luda: čini se da danas možete kupiti apsolutno sve! Međutim, skupe luksuzne igračke nisu uvijek omiljene djeteta, a ne uvijek kupuju.

Kako prenijeti dijete u drugu mješavinu s umjetnom hranom

Kako prenijeti dijete u drugu mješavinu?

Umjetno hranjenje podrazumijeva da novorođenče dobiva sve korisne elemente iz suhog nadomjestaka majčinog mlijeka. Ali postoje situacije kada je potrebno prenijeti dijete iz jedne mješavine u drugu.

Razlozi za prijenos djeteta iz jedne mješavine u drugu

Međutim, ne biste trebali mijenjati dječju hranu, vođeni samo faktorom cijene. Da bi dijete prenijelo u drugu mješavinu mora biti znatna osnova.

Kao npr.

 • alergijske reakcije ili dječje netolerancije na mliječne bjelančevine;
 • nedostatak laktoze ili netolerancija na mliječni šećer;
 • planirana dobna tranzicija, na primjer, kada beba ima 6 mjeseci;
 • djetetovo odbijanje da jede, nedostatak težine;
 • prijelaz na medicinsku dječju hranu ili, naprotiv, prijelaz s medicinskog sastava na uobičajen.

U svakom slučaju, prijelaz na novu smjesu treba provesti pod nadzorom pedijatara ili njegovim imenovanjem.

Pravila tranzicije i shema za uvođenje novog sastava

Ako se i dalje treba pojaviti potreba za promjenom u drugu smjesu, pokušajte to ispravno učiniti.

Odabir novog sastava

Najprije morate utvrditi kakvu dječju hranu trebate unijeti:

 • hypoallergenic,
 • niska laktoza, bez laktoze,
 • medicinske,
 • ili se možda vaše dijete mora prebaciti na kravlje mlijeko ili sojino mlijeko.

Još jednom, pedijatar će vam pomoći da odlučite koja vrsta mješavine je bolje prebaciti na, ne morate to učiniti sami.

Unesite mali dio

Trebali biste početi s uvođenjem male količine novog proizvoda u jednom od hranjenja u prvoj polovici dana, kako bi mogli procijeniti reakciju bebe. Nova mješavina daje na početku hranjenja, a zatim završi hraniti stari.

Postupno zamjena novim proizvodom

Sljedeća tablica sadrži približnu shemu prelaska na novu smjesu:

Dakle, kako bi se dijete prenijelo na drugu smjesu prvog dana injekcije, bebu treba dati samo deset mililitara novog proizvoda u jednom od hranjenja, a sve ostale hranidbe treba provesti s prethodno korištenom dječjom hranom.

Sutradan, deset mililitara novog proizvoda trebao bi se dati na početku trodnevnog hranjenja djeteta. Nakon toga, potrebno je postupno povećati količinu uvedenog novog sastava, kao i učestalost prijema. Sedmoga dana možete napokon krenuti u novu mješavinu.

Što se ne može učiniti?

Zapamtite da nije dopušteno miješati dvije različite formulacije dječje hrane u jednoj bocu. Čak i ako, na primjer, vaše dijete jeli Nutrilon s brojem 1 (do 6 mjeseci), a sada ga prenijeti na Nutrilon s brojem 2 (od 6 do 12 mjeseci), ti su sastavi i dalje različiti i ne biste ih trebali pomiješati u jednoj bocici.

Također je nemoguće odmah premjestiti na novu smjesu, to može uzrokovati teške poremećaje dijete probavni sustav. Iznimke mogu biti samo u slučaju jakih alergijskih reakcija na staru kompoziciju, ali u tom slučaju treba razgovarati sa svojim liječnikom o brzom prijelazu na novu bebu.

Osim toga, nije potrebno prelaziti na mješavinu druge vrste tijekom bolesti bebe, ako su zubi izrezani ili ga se cijepiti. Sve ovo može značajno opterećivati ​​krhko tijelo djeteta.

Kako razumjeti da li nova formula odgovara bebu?

Prijelaz nove verzije smjese mora biti najmanje sedam dana, to je vrijeme potrebno za probavni sustav bebe kako bi se navikli na novu hranu.

Drugi ili treći dan prijelaza na novu smjesu možete zamijetiti promjene u kakvoći dječje stolice ili može doživjeti bol i grčeve u trbuhu. Nemojte je odmah otkazati, jer to može biti samo znak navikavanja bebe novom sastavu.

Ali ako se šesti dan takvi simptomi nastave, tada najvjerojatnije nova verzija dječje hrane ne odgovara djetetu.

Također se savjetujte s vašim liječnikom ako su prisutni sljedeći simptomi u djeteta:

 • on je kapriciozan, plače odmah nakon jela;
 • dijete pljuva ili povraća nakon svakog hranjenja;
 • nakon hranjenja, postoji nadutost, koja se brine za dijete i popraćena je kolikom ili bolnim senzacijama;
 • mučili su ga opstipacija ili, obrnuto, proljev;
 • beba ima alergijski osip na obrazima ili drugim dijelovima tijela;
 • mrvice ne dobivaju nos tek nakon prebacivanja na novu mješavinu.

Svi ti znakovi mogu dokazati da mu nova dječja hrana ne odgovara.

Kako prenijeti dijete u drugi stol za mješavinu

Zamjena smjese je neophodna ako:

 • Dijete je imalo reakciju na smjesu koja se koristi u obliku alergije, konstipacije, regurgitacije, proljeva.
 • Kada dijete dosegne određenu dob (djeca starija od šest mjeseci, mješavina se mijenja).
 • Ako morate koristiti posebnu smjesu iz medicinskih razloga.

Ako tijelo reagira dobro na mješavinu, ne smije se mijenjati. To se može shvatiti činjenicom da mrvica osjeća dobro, nema kožnih osipa i nema problema s stolicom.

Odluku o promjeni smjese može donijeti samo pedijatar. Mnogi mamci mijenjaju smjesu nekoliko puta mjesečno samo zato što im se činilo da je druga mješavina modernija, a oni ga jednom uvode. Dakle, oni štete mrvicama tijela. Zapamtite da se nova mješavina mora dati u malim količinama i postupno je potrebno povećati glasnoću. Samo na taj način je adaptacija bez stresa za djetetovo tijelo.

Savjet

 • Nemojte miješati staru i novu mješavinu. Mora ih se dati u različitim bočicama.
 • Pripremite novu i staru smjesu prije hranjenja.
 • Pratite stanje mrvica i analizirajte gore opisane simptome pogrešnom miksom.
 • U jutro je poželjno predstaviti novu smjesu.
 • Razblažite smjesu treba biti isključivo vrenja u skladu s uputama na pakiranju. Idealno, to treba učiniti odmah prije hranjenja.
 • Ako trebate napraviti mješavinu mlijeka, svakako stavite u hladnjak i ostavite ne duže od 24 sata.

raspored

Kada želite mijenjati smjesu koja hrani mrvice, uvođenje novog proizvoda treba biti postupno:

 1. Nova smjesa prvog dana se daje samo jednom u količini od 10 ml.
 2. Drugi dan se daje tri puta u 10 ml.
 3. Trećeg dana mijenjanja smjese proizvod se daje tri puta. Za jednu hranu dodajte 20 ml.
 4. Četvrti dan novu smjesu daju bebu 5 puta. Doda se 50 ml novog proizvoda po hranjenju.
 5. Peti dan, ukupna količina nove smjese je podešena na 400 ml, podijeljena na 4 hranjenja (100 ml istovremeno).
 6. Šesti dan iznosi 150 ml novog proizvoda za svaku hranidbu. Ukupni volumen ubrizgane smjese je 600 ml i više.
 7. Sedmog dana, nova mješavina može biti zamijenjena cijelom prehranom djeteta, budući da se tijelo u potpunosti prilagođava ovom trenutku.

Prije ulaska u liječničku smjesu, trebali biste se posavjetovati s pedijatrom, jer je u nekim slučajevima potrebna jednokratna puna prebacivanje.

Svježe u sekciji smjese

Hipoalergenske mješavine za novorođenčad: kako odabrati najbolje?
Koja je smjesa bolje odabrati?
Je li palmino ulje štetno za mješavine i dječju hranu?
Trebam li odabrati bebu formule za kozje mlijeko?
Laktoza u dječjoj formuli, njezine prednosti i štete
Mješavine bez mlijeka za djecu - popis i analiza sastava
Kako napraviti dječju formulu?
Kako se dijete pozabaviti bočicom?
Sterilizacija boca i posuđa za hranjenje djeteta
Majčino mlijeko ili formula? Usporedba sastava i svojstava

Sva prava pridržana, 14+

Kopiranje materijala na stranicama moguće je samo ako instalirate aktivnu vezu na našu web stranicu.

Dijete smo premjestili u drugu mješavinu

Poznato je da je najbolje za svako dijete majčino mlijeko. Ali se događa da majka ne može dojiti bebu iz nekog razloga. Kako bi pomogli majci i bebi u takvim slučajevima, mliječne formule dolaze u širokom rasponu, a nije uvijek lako shvatiti koja je od njih bolja.

Hranjenje djeteta s hranom koja mu ne odgovara je ispunjeno vrlo neugodnim posljedicama, od proljeva do teških alergijskih reakcija koje zahtijevaju hospitalizaciju. Stoga, uvođenjem novog proizvoda, trebali biste biti vrlo oprezni jer je zdravlje i dobrobit bebe u pitanju.

Razvrstavanje mliječne formule

Postoje mnoge vrste mješavina za hranjenje djece. Potrebno ih je odabrati za dijete zajedno s pedijatrom, vođeni njegovim preporukama. Prijenos djeteta na novu prehranu je usporediv s propisivanjem lijekova za liječenje: to samo liječnik može odlučiti.

Dakle, koja je mješavina i koja su njihova obilježja? Dajemo klasifikaciju.

Prema stupnju prilagodbe, dječja hrana može biti sljedeća vrsta:

 • prilagođena;
 • djelomično prilagođeno;
 • nepodešen.

Smjesa je prilagođen - proizvod što bliže u pripravku u ljudskom mlijeku, s odgovarajućim karakteristikama djece metabolizma, te sadrži uravnoteženu količinu vitaminima, mineralima, laktoza i maltoza-dekstrin, protein sirutke, biljnih masti.

Izrađene su od kravljeg, kozjeg, sojinog mlijeka i pogodne su za hranjenje većine zdrave djece. Od poznatih brandova koji proizvode prilagođenu prehranu, možemo navesti "Humana1", "Pre-Hipp" i "Hipp-1", "Nutrilon", "NAN", "AGU-1", "Enfamil-1", "Samper Bebi-i 1 ".

Djelomično prilagođeni nazivaju se mješavine kazeina, koje ne sadrže sirutku, ali sve druge komponente čine ih bliskim sastavu majčinog mlijeka. Primjeri su "Similac", "Nestozhen", "Anta-mil", "Baby", "Baby".

Neupadljiva je cijelo kravlje i kozje mlijeko. Nisu preporučljivi za uporabu kod djece mlađe od jedne godine. U smislu uvođenja mješavine su početni ili naknadni.

Početne su, u pravilu, vrste prilagođene da ih djeca koriste u prvim mjesecima života i odgovaraju njihovim fiziološkim karakteristikama. Naknadno - pogodno za djecu od 6 mjeseci, a sadrže više proteina. Konzistentnost smjese može biti suha ili tekuća.

Razlika između suhog i tekućeg je da su one potrebne za pripremu samostalno, slijedeći preporuke o doziranju na pakiranju proizvoda. Tekuće - to su gotovi, pakirani paketi koje morate samo zagrijati.

Ako je dostupna tekuća hrana, trebali biste ga voljeti: na taj način možete biti sigurni od grešaka pri uzgoju, jer često roditelji uzgajaju hranu "po oku" ili namjerno premašuju dozu.

Prema razini kiselinsko-bazne ravnoteže, dječja hrana je podijeljena u dvije vrste:

Fermentirane mješavine mlijeka koriste se u slučajevima kada beba ima kršenje crijeva: zatvor, kolik, proljev. Fermentirani mliječni proizvodi normaliziraju mikroflore i potiču oporavak, nakon čega dijete možete prenijeti na uobičajenu svježu hranu.

Prema indikacijama za korištenje smjese podijeljena je na sljedeće tipove:

Osnovna dječja hrana je propisana za hranjenje zdrave djece i čini osnovu njihove prehrane. Djeca s posebnim prehrambenim potrebama propisuju terapijske i terapijske smjese.

Što može biti razlog za prijelaz

Za prijenos bebe na drugu vrstu dječje hrane moraju postojati dobri razlozi. Vođen isključivo cijenama i dostupnosti je nemoguće.

Razlozi za potrebom:

 • alergijska reakcija;
 • netolerancija na mliječne bjelančevine;
 • nedostatak laktoze;
 • planirana dobna tranzicija.

Da biste shvatili da beba ima alergiju, možete imati nekoliko simptoma. Na dijelu probavnog trakta je česta i obilna povraćanje, zatvor, proljev, crijevne grčeve i nadutost. Dišne pojave - crijevni nos s obilnim količinama sluzi, kašalj - rijetko su dojenčadi, ali uzrokuju puno problema.

Alergija se manifestira kao osip kože i crvenilo u području stražnjice, trbuha, leđa, licu i vratu. Svi ti simptomi obično se javljaju ako ste alergični na protein kravljeg mlijeka.

Budući da većina mliječnih mješavina sadrži protein kravljeg mlijeka, morate prenijeti dijete s alergijama na dijetu u kojoj je odsutan. To su smjese na osnovi kozjeg i soje mlijeka, aminokiselina ili onih u kojima se krava proteina podijeli dubokom hidrolizom.

Nedostatak laktaze (netolerancija na mliječni šećer) razlog je trenutnog prijelaza bebe na drugi proizvod. Razlog gnjaviti i dijete do liječnika je površan, zelene stolice, nadutost i anksioznost nakon svakog hranjenja, gubitak ili nedostatak debljanje, konstantno plakala dok hranjenja.

U tom slučaju, prenesite bebu na hranu bez laktoze ili bez laktoze.

Kako sigurno uvesti novu smjesu

Kao i svaka nova hrana, potrebno je vrlo pažljivo i postupno uvesti novu mješavinu, čak i ako je razlog prebacivanja na drugu hranu tek sljedeći. Prije nego što dijete prenesete u drugu smjesu, potrebno je savjetovati se s pedijatrom.

Administraciju treba započeti sa 5 ml, postupno povećavajući količinu novog proizvoda i smanjujući količinu starog. Nova smjesa se daje neposredno prije hranjenja, koristeći zasebnu bočicu. Morate biti spremni za činjenicu da će uvod trebati prekinuti i nastaviti se ponovo ne kasnije od mjesec dana.

Shema uvođenja nove dječje hrane u prehranu djeteta je kako slijedi:

 • 1 dan - 5 ml u prvom hranjenju. Preostale hrane ne zamjenjuju se;
 • 2 dana - 10 ml u prvom i drugom hranjenju;
 • 3 dana - 10 ml prije svakog hranjenja;
 • 4 dana - 20 ml prije svakog hranjenja;
 • 5 dana - 50 ml;
 • 6 dana - 100 ml.

Sedmog dana možete potpuno zamijeniti staru hranu novom. Ova shema je vrlo vjerna tijelu djeteta i daje mu priliku i vrijeme da se navikne na novu hranu. Ako je sve ispravno i ne žuri, pod uvjetom da dijete nema alergije ili netrpeljivosti, neće doći do negativnih reakcija.

Kako prenijeti dijete u drugu mješavinu?

Umjetno hranjenje podrazumijeva da novorođenče dobiva sve korisne elemente iz suhog nadomjestaka majčinog mlijeka. Ali postoje situacije kada je potrebno prenijeti dijete iz jedne mješavine u drugu.

Razlozi za prijenos djeteta iz jedne mješavine u drugu

Međutim, ne biste trebali mijenjati dječju hranu, vođeni samo faktorom cijene. Da bi dijete prenijelo u drugu mješavinu mora biti znatna osnova.

 • alergijske reakcije ili dječje netolerancije na mliječne bjelančevine;
 • nedostatak laktoze ili netolerancija na mliječni šećer;
 • planirana dobna tranzicija, na primjer, kada beba ima 6 mjeseci;
 • djetetovo odbijanje da jede, nedostatak težine;
 • prijelaz na medicinsku dječju hranu ili, naprotiv, prijelaz s medicinskog sastava na uobičajen.

U svakom slučaju, prijelaz na novu smjesu treba provesti pod nadzorom pedijatara ili njegovim imenovanjem.

Pravila tranzicije i shema za uvođenje novog sastava

Ako se i dalje treba pojaviti potreba za promjenom u drugu smjesu, pokušajte to ispravno učiniti.

Odabir novog sastava

Najprije morate utvrditi kakvu dječju hranu trebate unijeti:

 • hypoallergenic,
 • niska laktoza, bez laktoze,
 • medicinske,
 • ili se možda vaše dijete mora prebaciti na kravlje mlijeko ili sojino mlijeko.

Još jednom, pedijatar će vam pomoći da odlučite koja vrsta mješavine je bolje prebaciti na, ne morate to učiniti sami.

Unesite mali dio

Trebali biste početi s uvođenjem male količine novog proizvoda u jednom od hranjenja u prvoj polovici dana, kako bi mogli procijeniti reakciju bebe. Nova mješavina daje na početku hranjenja, a zatim završi hraniti stari.

Postupno zamjena novim proizvodom

Sljedeća tablica sadrži približnu shemu prelaska na novu smjesu:

Dakle, kako bi se dijete prenijelo na drugu smjesu prvog dana injekcije, bebu treba dati samo deset mililitara novog proizvoda u jednom od hranjenja, a sve ostale hranidbe treba provesti s prethodno korištenom dječjom hranom.

Sutradan, deset mililitara novog proizvoda trebao bi se dati na početku trodnevnog hranjenja djeteta. Nakon toga, potrebno je postupno povećati količinu uvedenog novog sastava, kao i učestalost prijema. Sedmoga dana možete napokon krenuti u novu mješavinu.

Što se ne može učiniti?

Zapamtite da nije dopušteno miješati dvije različite formulacije dječje hrane u jednoj bocu. Čak i ako, na primjer, vaše dijete jeli Nutrilon s brojem 1 (do 6 mjeseci), a sada ga prenijeti na Nutrilon s brojem 2 (od 6 do 12 mjeseci), ti su sastavi i dalje različiti i ne biste ih trebali pomiješati u jednoj bocici.

Također je nemoguće odmah premjestiti na novu smjesu, to može uzrokovati teške poremećaje dijete probavni sustav. Iznimke mogu biti samo u slučaju jakih alergijskih reakcija na staru kompoziciju, ali u tom slučaju treba razgovarati sa svojim liječnikom o brzom prijelazu na novu bebu.

Osim toga, nije potrebno prelaziti na mješavinu druge vrste tijekom bolesti bebe, ako su zubi izrezani ili ga se cijepiti. Sve ovo može značajno opterećivati ​​krhko tijelo djeteta.

Kako razumjeti da li nova formula odgovara bebu?

Prijelaz nove verzije smjese mora biti najmanje sedam dana, to je vrijeme potrebno za probavni sustav bebe kako bi se navikli na novu hranu.

Drugi ili treći dan prijelaza na novu smjesu možete zamijetiti promjene u kakvoći dječje stolice ili može doživjeti bol i grčeve u trbuhu. Nemojte je odmah otkazati, jer to može biti samo znak navikavanja bebe novom sastavu.

Ali ako se šesti dan takvi simptomi nastave, tada najvjerojatnije nova verzija dječje hrane ne odgovara djetetu.

Također se savjetujte s vašim liječnikom ako su prisutni sljedeći simptomi u djeteta:

 • on je kapriciozan, plače odmah nakon jela;
 • dijete pljuva ili povraća nakon svakog hranjenja;
 • nakon hranjenja, postoji nadutost, koja se brine za dijete i popraćena je kolikom ili bolnim senzacijama;
 • mučili su ga opstipacija ili, obrnuto, proljev;
 • beba ima alergijski osip na obrazima ili drugim dijelovima tijela;
 • mrvice ne dobivaju nos tek nakon prebacivanja na novu mješavinu.

Svi ti znakovi mogu dokazati da mu nova dječja hrana ne odgovara.

Izvori: http://www.o-krohe.ru/detskoe-pitanie/smesi/kak-vvodit-novuyu/, http://mjusli.ru/ja_mama/zdorove_malyshej/perevodim-malysha-na-druguyu-smes, http : //otvetprost.com/693-kak-perevesti-rebenka-na-druguyu-smes.html

Još nema komentara!

Kako se preseliti iz jedne mješavine u drugu? Zdrava hrana za djecu

Dojenje je uvijek bilo, jest i ostaje najzdraviji izbor novorođenčeta. Ako dijete jede majčino mlijeko, a sve komplementarne hrane uvode se pravodobno, on dobiva apsolutno sve što je potrebno za zdrav rast i razvoj tijela. Ali nije neuobičajeno da dojenje, iz bilo kojeg razloga, postane nemoguće i postaje nužno prijenos bebe na umjetno hranjenje. Ali čak i ovdje ima dovoljno zamki: ne može se svaka mješavina prilagoditi djetetu. A ako se iznenada ispostavilo da se hrana treba revidirati, tada dolazi do razumnog pitanja: "Kako se preseliti iz jedne mješavine u drugu?"

Načela umjetnog hranjenja

Ako je moguće prehraniti dijete na prirodan način, onda je pitanje umjetnog hranjenja bolje odgoditi što je dulje moguće. Ali ako takvu mogućnost ne postoji, a iz jednog ili drugog razloga je potrebno prenijeti dijete u smjesu, obratite se svom pedijatru. On, znajući karakteristike vašeg djeteta, savjetovat će vam odgovarajuću mješavinu. I liječnik će objasniti kako prenijeti dijete u drugu mješavinu, ako ga prethodni ne odgovara. Prebacujući se na umjetno hranjenje, trebali biste odrediti količinu i učestalost hranjenja. Volumen prvenstveno ovisi o dobi, ali i o tjelesnoj težini djeteta. Što se tiče učestalosti mješavine, za bebe od rođenja do četiri mjeseca, to je šest puta dnevno. Od šest do deset mjeseci - četiri puta dnevno. A djeca su stariji i do godinu dana - dva puta dnevno.

Koje su neke smjese?

Izbor mješavine nije lako. Uostalom, oni su svi različiti, a nisu svi prikladni za vaše dijete. Prvo, sve ovisi o dobi djeteta. I prema ovom kriteriju, sve postojeće formule za mlijeko mogu se podijeliti u tri skupine. Prvi je za djecu prvih 6 mjeseci života. Drugi je do godine dana. A treća skupina već uključuje mješavine za djecu stariju od jedne godine. Jedna od najpoznatijih je mješavina "bebe". Također, smjesa je odabrana, uzimajući u obzir osobitosti svog zdravlja i razvoja. Standardne mješavine pogodne su za zdrave bebe. I za djecu s određenim probavnim problemima, postoje mješavine bez laktoze, hidrolizirane, mliječne, protu-refluks, soja i druge. Mješavina "beba", osim opcije za novorođenče, može ponuditi neke druge sorte. Na primjer, u izborniku djece do godinu dana, ovaj proizvođač nudi žitarice s dodatkom raznih mješavina žitarica. U zasebnoj skupini može se pripisati smjesi za prerane bebe. Općenito, tako da je pitanje kako prenijeti dijete u drugu mješavinu veću vjerojatnost da vas zaobiđe, odmah trebate ozbiljno odabrati zamjenu majčinog mlijeka.

Pravila za uporabu bilo koje mješavine

Prvo što treba zapamtiti je da temperatura mješavine koju dajete svom djetetu ne smije biti iznad trideset sedam stupnjeva. Pažljivo pratite sva higijenska pravila u procesu kuhanja. Koristite samo kupljenu ili filtriranu vodu. Ali i ona se prvo mora kuhati. Vrijeme kuhanja treba biti najmanje dvije minute. Pažljivo pratite sve proporcije koje se nalaze na pakiranju. Ne miješajte proizvode različitih proizvođača. Uvijek pripremite smjesu samo svježu i posebno dobro proučite sva razdoblja skladištenja za bilo koji od njegovih uvjeta.

Način hranjenja

Dijete koje konzumira smjesu, a ne majčino mlijeko, puno je lakše naviknuti se na režim. Što daje način rada? Pa, prvo, to daje više slobode roditeljima. I drugo, mnogo je lakše razumjeti kako se prenijeti na drugu mliječnu formulu, ako je potrebno, za one roditelje koji potpuno ili bar djelomično kontroliraju procese prehrane djeteta. Podučavajući bebu režimu, probudite ga tijekom dana, ne dopuštajući mu da spava između hranjenja za više od tri sata. Onda će noćni san biti duži. I on će se probuditi, najvjerojatnije, ne više od jednom.

Kako utvrditi da smjesa nije prikladna?

Razmišljati o tome kako se preseliti iz jedne mješavine u drugu trebaju biti u nekim slučajevima. Dijete može početi plakati nakon jela. Nakon svakog obroka treba doći do povraćanja ili nastavka nepravilnosti stolice. Bolovi u trbuhu uzrokovani kolikom, koji dolazi u paketu s nadimanjem i napetosti. Dijete je jako annoyed tijekom dana i budi se vrlo često noću. Na licu se može pojaviti osip, a koža će postati gruba i osjećati se poput mrlja. Ako pronađete jedan ili više gore navedenih simptoma, trebate kontaktirati stručnjaka kako biste objasnili kako se prebaciti na drugu mješavinu i savjetujete koja je od njih najbolja za vaše dijete. Naravno, on će uzeti u obzir sve osobine vašeg djeteta.

Kako se preseliti iz jedne mješavine u drugu?

Mijenjajte smjesu bez dobrog razloga jer to nije potrebno. Također, nemojte nerazumno koristiti hipoalergenske ili druge posebne vrste. Ako je, međutim, nužan prijelaz na drugu mješavinu, onda ga treba izvesti na pravi način. Na primjer, hranite dijete sedam puta. Zatim, u prvom hranjenju, trebate dati bebu deset mililitara nove mješavine i ostaviti sve drugo kao što je to. Ne zaboravite da se smjesa ne može miješati u jednu bocu. Najprije dajemo jednu, a zatim drugu. Sve ostale hrane ostaju na staroj mješavini. Ako je sve dobro, onda sljedeći dan dati dvadeset mililitara nove mješavine u prvom i peti hranjenja. Svakog dana povećavate volumen nove smjese za 20 mililitara sve dok se oba hranjenja potpuno ne zamijene. Sada svakodnevno zamijenite novom mješavinom koja se hrani, ali odmah u cijelosti. Takva postupna tranzicija pomoći će malom organizmu najbolje od svega da se prilagodi promjeni prehrane.

Ovaj je članak raspravljao o tome kako krenuti iz jedne mješavine u drugu. Ne morate to učiniti samo zbog raznolikosti ili zbog šarolikog oglašavanja. Promjena smjese mora biti potpuno opravdana, jer je to vrsta stresne situacije djetetovog tijela. I ne zaboravite da za bilo kakva pitanja koja se nekako odnose na zdravlje vaše bebe, trebate se obratiti svom pedijatru. A onda dijete će biti zdravo, a njegovi roditelji - sretni i smireni.

Dijete smo premjestili u drugu mješavinu

Poznato je da je najbolje za svako dijete majčino mlijeko. Ali se događa da majka ne može dojiti bebu iz nekog razloga. Kako bi pomogli majci i bebi u takvim slučajevima, mliječne formule dolaze u širokom rasponu, a nije uvijek lako shvatiti koja je od njih bolja.

Hranjenje djeteta s hranom koja mu ne odgovara je ispunjeno vrlo neugodnim posljedicama, od proljeva do teških alergijskih reakcija koje zahtijevaju hospitalizaciju. Stoga, uvođenjem novog proizvoda, trebali biste biti vrlo oprezni jer je zdravlje i dobrobit bebe u pitanju.

Postoje mnoge vrste mješavina za hranjenje djece. Potrebno ih je odabrati za dijete zajedno s pedijatrom, vođeni njegovim preporukama. Prijenos djeteta na novu prehranu je usporediv s propisivanjem lijekova za liječenje: to samo liječnik može odlučiti.

Dakle, koja je mješavina i koja su njihova obilježja? Dajemo klasifikaciju.

Prema stupnju prilagodbe, dječja hrana može biti sljedeća vrsta:

 • prilagođena;
 • djelomično prilagođeno;
 • nepodešen.

Smjesa je prilagođen - proizvod što bliže u pripravku u ljudskom mlijeku, s odgovarajućim karakteristikama djece metabolizma, te sadrži uravnoteženu količinu vitaminima, mineralima, laktoza i maltoza-dekstrin, protein sirutke, biljnih masti.

Izrađene su od kravljeg, kozjeg, sojinog mlijeka i pogodne su za hranjenje većine zdrave djece. Od poznatih brandova koji proizvode prilagođenu prehranu, možemo navesti "Humana1", "Pre-Hipp" i "Hipp-1", "Nutrilon", "NAN", "AGU-1", "Enfamil-1", "Samper Bebi-i 1 ".

Djelomično prilagođeni nazivaju se mješavine kazeina, koje ne sadrže sirutku, ali sve druge komponente čine ih bliskim sastavu majčinog mlijeka. Primjeri su "Similak", "Nestozhen", "Anta-mil", "Baby", "Kid".

Neupadljiva je cijelo kravlje i kozje mlijeko. Nisu preporučljivi za uporabu kod djece mlađe od jedne godine. U smislu uvođenja mješavine su početni ili naknadni.

Početne su, u pravilu, vrste prilagođene da ih djeca koriste u prvim mjesecima života i odgovaraju njihovim fiziološkim karakteristikama. Naknadno - pogodno za djecu od 6 mjeseci, a sadrže više proteina. Konzistentnost smjese može biti suha ili tekuća.

Razlika između suhog i tekućeg je da su one potrebne za pripremu samostalno, slijedeći preporuke o doziranju na pakiranju proizvoda. Tekuće - to su gotovi, pakirani paketi koje morate samo zagrijati.

Ako je dostupna tekuća hrana, trebali biste ga voljeti: na taj način možete biti sigurni od grešaka pri uzgoju, jer često roditelji uzgajaju hranu "po oku" ili namjerno premašuju dozu.

Prema razini kiselinsko-bazne ravnoteže, dječja hrana je podijeljena u dvije vrste:

Fermentirane mješavine mlijeka koriste se u slučajevima kada beba ima kršenje crijeva: zatvor, kolik, proljev. Fermentirani mliječni proizvodi normaliziraju mikroflore i potiču oporavak, nakon čega dijete možete prenijeti na uobičajenu svježu hranu.

Prema indikacijama za korištenje smjese podijeljena je na sljedeće tipove:

Osnovna dječja hrana je propisana za hranjenje zdrave djece i čini osnovu njihove prehrane. Djeca s posebnim prehrambenim potrebama propisuju terapijske i terapijske smjese.

Za prijenos bebe na drugu vrstu dječje hrane moraju postojati dobri razlozi. Vođen isključivo cijenama i dostupnosti je nemoguće.

Razlozi za potrebom:

 • alergijska reakcija;
 • netolerancija na mliječne bjelančevine;
 • nedostatak laktoze;
 • planirana dobna tranzicija.

Da biste shvatili da beba ima alergiju, možete imati nekoliko simptoma. Na dijelu probavnog trakta je česta i obilna povraćanje, zatvor, proljev, crijevne grčeve i nadutost. Dišne pojave - crijevni nos s obilnim količinama sluzi, kašalj - rijetko su dojenčadi, ali uzrokuju puno problema.

Alergija se manifestira kao osip kože i crvenilo u području stražnjice, trbuha, leđa, licu i vratu. Svi ti simptomi obično se javljaju ako ste alergični na protein kravljeg mlijeka.

Budući da većina mliječnih mješavina sadrži protein kravljeg mlijeka, morate prenijeti dijete s alergijama na dijetu u kojoj je odsutan. To su smjese na osnovi kozjeg i soje mlijeka, aminokiselina ili onih u kojima se krava proteina podijeli dubokom hidrolizom.

Nedostatak laktaze (netolerancija na mliječni šećer) razlog je trenutnog prijelaza bebe na drugi proizvod. Razlog gnjaviti i dijete do liječnika je površan, zelene stolice, nadutost i anksioznost nakon svakog hranjenja, gubitak ili nedostatak debljanje, konstantno plakala dok hranjenja.

U tom slučaju, prenesite bebu na hranu bez laktoze ili bez laktoze.

Kao i svaka nova hrana, potrebno je vrlo pažljivo i postupno uvesti novu mješavinu, čak i ako je razlog prebacivanja na drugu hranu tek sljedeći. Prije nego što dijete prenesete u drugu smjesu, potrebno je savjetovati se s pedijatrom.

Administraciju treba započeti sa 5 ml, postupno povećavajući količinu novog proizvoda i smanjujući količinu starog. Nova smjesa se daje neposredno prije hranjenja, koristeći zasebnu bočicu. Morate biti spremni za činjenicu da će uvod trebati prekinuti i nastaviti se ponovo ne kasnije od mjesec dana.

Shema uvođenja nove dječje hrane u prehranu djeteta je kako slijedi:

 • 1 dan - 5 ml u prvom hranjenju. Preostale hrane ne zamjenjuju se;
 • 2 dana - 10 ml u prvom i drugom hranjenju;
 • 3 dana - 10 ml prije svakog hranjenja;
 • 4 dana - 20 ml prije svakog hranjenja;
 • 5 dana - 50 ml;
 • 6 dana - 100 ml.

Sedmog dana možete potpuno zamijeniti staru hranu novom. Ova shema je vrlo vjerna tijelu djeteta i daje mu priliku i vrijeme da se navikne na novu hranu.

Ako je sve ispravno i ne žuri, pod uvjetom da dijete nema alergije ili netrpeljivosti, neće doći do negativnih reakcija.