Kako pravilno premjestiti dijete u smjesu s dojenjem, kako pravilno uvesti umjetnu prehranu

Zdravlje

Postati žena je sretno majčinstvo, sastavni dio će biti dojenje bebe. Što učiniti ako dojenje ne uspije? Kako prenijeti dijete u mješavinu i ne naštetiti mu? Ova pitanja će tražiti odgovore zajedno.

Razlozi prijenosa na umjetno hranjenje

Za novorođenče, idealna hrana je majčino mlijeko, djetetu daje sve što je potrebno od prvog dana života. Postoji mnogo razloga zbog kojih je nemoguće dojiti dijete. Postoje dvije vrste razloga koji izazivaju prijelaz na umjetnu prehranu:

 • odnosi se na mamu;
 • ovisno o djetetu.

Savjet! Bolje je dojenje dulje, ako je potrebno poticati umjetno hranjenje s dodatnom hranom.

Pedijatri preporučuju majkama da daju prednost dojenju, a to nije moguće, to se događa iz razloga:

 • stanje zdravlja ne dopušta postupak: HIV, hepatitis, tuberkuloza;
 • lijekovi, antibiotici;
 • mentalni poremećaji;
 • stafilokok u mlijeku;
 • nedovoljna količina mlijeka;
 • nevoljkost za hranjenje.

Mlade majke se najčešće vraćaju na posao i nemoguće je nastaviti hraniti. Neki suzu bebu s dojke jer nije moderna. Oglasi oglašavaju o identitetu sredstava nove generacije i majčinom mlijeku, ali ne biste trebali vjerovati.

U rijetkim slučajevima razlog prijenosa je dijete:

 • beba ima slomljeni metabolizam;
 • česte i obilne regurgitacije, kolike;
 • loše spavanje noću, stalna potražnja dojki;
 • beba je lijena i ne želi sisati.

Kao što se ispostavilo, postoji dosta razloga za prebacivanje na smjesu, ali se morate boriti za dojenje do kraja. Često, hranjenje je uvedeno prerano, čak i uz minimalan nedostatak mlijeka, mlade majke pokušavaju zamijeniti umjetno.

Načela tranzicije

Prijelaz je neizbježan, trebate obratiti pažnju na točan prijenos iz majčinog mlijeka, s obzirom na nijanse. Promjena prehrane nepovoljno utječe na zdravlje djeteta.

Umjetna prehrana vodi ovako:

 • Prvi mamac s mješavinom napravljen je za dijete najranije u mjesec dana ako nema drugih naznaka pedijatrije.
 • Zamjenske masti se odmah koriste kao sredstva za dodatno hranjenje.
 • Mlijeko kašu, povrće i voćni kaše u prehrani pojavljuju se tek u 6. mjesecu života.
 • Strogo je zabranjeno kuhati kašu na vlastitu, da hrane dijete kravljim mlijekom.

Morate se pobrinuti za dijelove, male su i dijete ne smije gladovati. Izračunajte potrebnu količinu samostalno, jer je svako dijete pojedinačno.

Kako odabrati pravu kombinaciju za bebe

Vrijedno je uzeti vrlo odgovorni izbor marke umjetne prehrane, reklame ili savjeti od prijatelja ne mogu biti standard. Kako bi dječja hridi, njegovo tijelo radilo kao sat, pri odabiru je potrebno:

 • prije savjetovanja s pedijatrom;
 • kada kupujete, pažljivo ispitajte ambalažu, hrana za bebu mora biti dobna;
 • promatrajte vremenske intervale između jela;
 • dajte samo svježe pripremljenu smjesu, ako je dijete hranjeno, ostaci se ne čuvaju do sljedećeg hranjenja;
 • kuhanje se provodi strogo prema priloženim uputama.

Treba shvatiti da je bilo koji osip ili anksioznost djeteta reakcija tijela na neprimjerenu prehranu. Izlječenje ukazuje da hrana nije prikladna i trebate se obratiti liječniku za pomoć. Količnica izazvana bebom početkom se smatra normom, a tijelo se mora naviknuti na novi proizvod nekoliko dana.

Ako je beba zabrinuta i dalje, savjetovanje za pedijatru neće se miješati.

Kako ući i pripremiti mješavinu mlijeka

Unos zamjenskih mlijeka u djetetovu prehranu je osjetljiva stvar, malo ljudi može napraviti taj prijelaz bez problema. Osnovna pravila su:

 • Po prvi put, novorođenče treba primiti najviše 30 ml hrane, promatrajući reakciju tijela.
 • Druga hranjenja trebala bi zamijeniti polovicu potrebnog pojedinačnog posluživanja hrane.
 • Dan kasnije, moguće je zamijeniti punu hranu sa mješavinom boce.

Prema tom načelu, nakon oko 7-10 dana, dijete je potpuno prebačeno na umjetno hranjenje s mješavinama. Ali nemojte misliti da je sve tako jednostavno, različite su reakcije djetetova tijela na zamjenu hrane moguće.

U nekim slučajevima, izbor mješavine traje vrlo dugo, ali ne biste trebali odmah paničariti. Neka se vaše tijelo prilagodi, počnu uzimati zdravo za umjetnu prehranu.

Da bi se hrana mogla apsorbirati brže i bolje, važno je dobro pripremiti hranu. Osnovna pravila su:

 • Za kuhanje koristite samo čiste posuđe.
 • Suha smjesa je napunjena skuhanom vodom.
 • Potrebno je vrlo pažljivo promiješati, ne bi trebalo biti grudica u boci.
 • Pripremite svježi dio za svaku hranu.
 • Priprema se provodi strogo prema uputama na pakiranju, bez dodavanja ili oduzimanja bilo čega.
 • Udjeli se strogo promatraju, mješavina mora biti određena dosljednost.

Osim toga, uočava se učestalost prehrane, ne treba baciti djetetu bocu hrane čim počinje biti kapriciozan. Preopterećenje je ispunjeno posljedicama, definitivno će biti problema s stolicom i trbuščićem.

Hranjenje mješavine za bebe

Nijedna mješavina ne može dati što više koristi kao što dijete dobiva tijekom dojenja. Prije odvajanja od prsa neophodno je procijeniti prednosti i nedostatke.

Kada nema povratka, važno je pravilno napajati:

 • strogo se pridržavati režima hranjenja, za svako doba je svoj;
 • prije kuhanja provjerite je li dopuštena smjesa za ovu bebu;
 • strogo promatrati higijenu, temeljito oprati boce i kuhati ih.

Hranjenje se vrši na vrijeme, ovisno o dobi obroka, može biti 9 za novorođenče koje ima 10 dana, a samo 6 za starije bebe.

Nije teško prebaciti bebu na mješavinu, glavna stvar je odabrati pravu hranu koja će donijeti samo dobro za dijete.

Kako prenijeti dijete na umjetno hranjenje?

Sve mame znaju koliko je važna majčino mlijeko za bebe. Međutim, svatko ne može i želi dojiti, a potom se postavlja pitanje kako se dijete prebaciti na umjetno hranjenje što je moguće lakše i bezbolnije.

Postoje određena pravila o prijenosu djeteta na umjetno hranjenje.

Za početak, zamijenite jedan od feedova dojke bočicom. Najbolje je odabrati večernje vrijeme, jer mlijeko u večernjim satima nakupite najmanje. Kada dajte dijete bocu, pokušajte razgovarati s njim, s natpisnim riječima objasnite što trebate probati. Ovaj dijalog, koji vam se može činiti poput monologa, zaista je vrlo važan za dijete. U roku od četiri do pet dana trebate mijenjati jedno dojenje umjetnom, tijekom kojeg će se beba koristiti i prestati biti nestašni.

Pravila za postupni prijenos do umjetnog hranjenja

Nakon nekoliko dana zamijenite još dva ili tri hranjenja. Ova metoda, kako postupno premjestiti dijete iz dojenja na umjetno, je izmjena između dojenja i hranjenja bočica, pa će se beba brže prilagoditi. Učini to opet, oko osam do deset dana. Hranjenje treba redovito i na rasporedu, na primjer, svako jutro i dojiti ručak, a prije ručka i večeri - s bočicom. I još bolje, ako dojite ujutro i navečer, a ostatak hranjenja bit će umjetno.

Tada ćete imati izbor: ostavite sve kako je tako, tako da je dijete djelomično umjetno hranjeno, ili, ipak, potpuno zamijeniti hranjenje s umjetnim. Ako odlučite potpuno odstraniti dijete iz dojke, onda imajte na umu da to treba postupno i polako. Dajte djetetu vremena da se naviknete na bočicu, na novi način prehrane. Jutarnja hranjenja treba zamijeniti umjetnim posljednjim.

Ako u ovom trenutku vaše bebe sranje dud, onda će biti puno lakše to prenijeti na hranjenje boce. U tom slučaju, neka bradavica na bocu bude istih materijala kao i bradavica. Smjesa u boci trebala bi biti topla kako bi imitacija majčinog mlijeka.

Ono što je važno znati o umjetnom hranjenju (osnova osnova)

Moderno umjetno hranjenje djeteta u potpunosti zadovoljava potrebu novorođenčadi u vitaminima, mineralima, mastima i ugljikohidratima. Zahvaljujući novim tehnologijama postalo je puno lakše odabrati smjesu, a broj slučajeva netolerancije na proizvod ili alergijske reakcije je minimalan.

Indikacije za prebacivanje na umjetno hranjenje

 • Liječenje majki nakon teškog porođaja s antibioticima ili drugim lijekovima štetnim za zdravlje dojenčadi;
 • Majka pati od mentalnih poremećaja;
 • Hipogalaktika (nedovoljna količina majčinog mlijeka) zbog depresije, nepravilnog pričvršćivanja na grudi, nepoštivanja režima hranjenja, bolesti djeteta itd.;
 • Agatacija - potpuni odsutnost mlijeka majke;
 • Mama treba hitno liječenje ozbiljnim lijekovima koji su kontraindicirani tijekom dojenja.

Socijalni i psihološki razlozi za prebacivanje na umjetnu mješavinu uključuju banalnu nespremnost na dojenje, potrebu za radom, nastavak studija, hitna poslovna putovanja itd.

Vrste zamjenskih mlijeka

Zamjene za majčino mlijeko mogu biti suhe i tekuće (spremne za jelo), prilagođene i neprilagođene, svježe i fermentirano mlijeko. Većina smjesa napravljena je na osnovi kravljeg mlijeka koje je prošlo kroz posebnu obradu. Da bi se smanjila vjerojatnost alergija, smjesa se približava kemijskom sastavu majčinom mlijeku. Ovisno o tome kako je smjesa prilagođena majčinom mlijeku, one su podijeljene u nekoliko tipova.

 1. Suho - najčešći, pristupačniji i jeftin. Dugo su pohranjeni, ali moraju biti posebno pripremljeni prije svakog hranjenja.
 2. Tekući - potpuno gotovi za hranu, ali puno skuplji. Idealno za noćno hranjenje, kada putujete na velike udaljenosti, hodanje.
 3. Prilagođena - proizvedena na temelju kravljeg ili kozjeg mlijeka pomoću posebne tehnologije. Oni dodaju niz vitamina i minerala. Njihov sastav je što je moguće bliži majčinom mlijeku. Mliječni protein lako se probavlja, stimulira metabolizam.
 4. Djelomično prilagođeno - sadrži kompleksan mliječni proteinski kazein - "kazein formule". Dizajniran za djecu od šest mjeseci.
 5. Neprilagođeno - najčešće od kravljeg mlijeka. Njihova prednost je niska cijena. Nedostatak je u tome što proteini nisu podvrgnuti posebnom tretmanu, stoga su slabo probavljeni.
 6. Standard (prilagođen ili neprilagođen) - pogodan za sve zdrave djece. Označeni su brojevima 1 i 2. Prvi su namijenjeni novorođenčadi, a smjesa s brojem 2 na pakiranju za djecu od 6 mjeseci.
 7. Specijalizirani - imenovani od pedijatara do prerane, bolesne djece, kao i alergija, s anemijom, regurgitacijom, netolerancijom hrane. Prije kupnje obavezno se posavjetujte s liječnikom, jer neke komponente mogu dovesti do neželjenih posljedica i samo će pogoršati situaciju ako su odabrane na pogrešan način.
 8. Na temelju soje.
 9. Acidophilic (s dodatkom bakterija mliječne kiseline) - naznačeni su za probleme s gastrointestinalnim traktom, oštećenim stolicama, alergijama i nekim drugim bolestima.
 10. Naknadne mješavine su mješavine namijenjene posebno za djecu u drugoj polovici svog života. Sadrže sve potrebne tvari za djecu od 6 mjeseci i više. Uobičajeno, imena takvih smjesa uključuju broj 2. "Nutrilon-2", "Frisomel", "Nan od 6 do 12 mjeseci" (Nizozemska) "," Bebelak-2 "(Rusija-Nizozemska)," Agu-2 " ), "Gallia-2" (Francuska), i drugi.

Kako odabrati smjesu

Pri odabiru dječje formule, preporučljivo je razmotriti neke savjete i preporuke:

 • U prva 2-3 tjedna od fermentiranih mliječnih smjesa bolje je odbiti, jer oni mogu uzrokovati ili pojačati regurgitiranje, bolje je hraniti dijete sa svježom mješavinom. Nakon 3 tjedna preporuča se uvođenje fermentirane mliječne mješavine, postupno omogućujući omjer - 50% kiselo / 50% svježe;
 • Što je niža dob novorođenčeta, to više treba visoko prilagođene mješavine;
 • "Naknadne mješavine", mlijeko s cijelim mlijekom ili cijeli kefir i druge neprilagođene fermentirane mliječne mješavine mogu se davati bebama najranije nakon 6 mjeseci. Iznimka: za djecu s crijevnim infekcijama, nestabilne stolice, dopušteno je koristiti cijeli kefir u malim količinama.
 • Treba razmotriti individualnu toleranciju i ukuse djeteta. Dogodilo se da jedno dijete ima alergiju na jednu mješavinu, ne drugu. Potrebno je odabrati smjesu eksperimentalno. To se događa i dijete jednostavno odbija neku vrstu mješavine. Nema potrebe prisiliti, slušati njegove želje i mijenjati smjesu, jer svatko od nas, čak i najmanji, ima pojedinačne okuse.
 • Ako dijete dobro percipira neku vrstu mješavine, onda ga ne treba mijenjati, ali ako još trebate unijeti novu mješavinu, učinite to postupno.

Čitamo ambalažu - što tražimo

 • Datum isteka. Zabranjeno je produljenje roka djeteta. Čak i ako ostane manje od mjesec dana do kraja pojma, potražite drugi jar;
 • Ambalaža mora biti netaknuta, bez deformacija i tragova otvaranja. Nikad nećete znati što se dogodilo ovom proizvodu, tko ga je uzeo i koje ruke. Suzdržati se od kupnje;
 • Dječja formula je prehrambeni proizvod, pa se mora pohraniti u odgovarajućim uvjetima;
 • Pažljivo pročitajte informacije o dobnoj kategoriji. Nije potrebno kupiti smjesu "za rast" i ne hraniti šestomjesečnu bocu s mješavinom za dojenčad. Prehrana treba biti uravnotežena dobi.

Cijelo kravlje mlijeko je hrana za tele, ali ne za bebu! Ako su okolnosti takve da ne možete priuštiti kupnju prilagođene formule za dojenčad, nemojte se prebacivati ​​na čisto kravlje mlijeko. Bolje je odabrati proračun domaće neprilagođene zamjene za majčino mlijeko. U ekstremnim slučajevima, razrijedite kravlje mlijeko s 5% žitarice. Cijelo kozje mlijeko strogo je zabranjeno za uporabu do 6 mjeseci! Također se može dati samo u razrijeđenom stanju u omjeru 1: 2 i dodavanjem šećernog sirupa.

Kako znati je li mješavina prikladna

 • Dijete jede s okusom. Ako mu se ne sviđa hrana, okreće se, pljuje, plače;
 • Dobra težina dobro i dosljedno;
 • Nema osipa, česte potiskivanje, problemi s stolicom.

Jednostavan način da ide u IV

Ako se smjesa daje od rođenja, onda ne bi trebalo biti nikakvih problema s hranom. U ovom slučaju samo trebate odabrati pravu. To bi trebalo učiniti savjetnik za rodiljni ili neonatolog.

Idealna tranzicija je postupno. Tijekom 2 tjedna, postupno povećavajte količinu nadomjestaka mlijeka od jednog posluživanja dnevno do potpune prijelaze na njega.

U slučaju da nema vremenske granice, trebate se posavjetovati s liječnikom za pomoć pri izboru posebne smjese.

Ako vježbate mješovito hranjenje, prvo prvo pričvrstite dijete na dojku, a tek onda hranite iz žlice s mješavinom.

Mješavina kuhanja. Korak po korak

 1. Topla flaširana voda za bebe da se zagrije na tjelesnu temperaturu (36,6-37 stupnjeva) ili kuhati čistu vodu iz slavine i zatim se ohladi na željenu temperaturu. Najprikladnije je koristiti grijače vode.
 2. Ulijte vodu u sterilnu bocu.
 3. Pomoću mjerne žlice, sipati pravu količinu smjese. Da biste saznali točan broj žlica, trebate pogledati tablicu na pakiranju.
 4. Zategnite kapu.
 5. Potresati bocu nekoliko puta. Sadržaj treba potpuno otopiti, postati homogeni, jedna boja bez jednog lump.

Pravila za hranjenje

Feed na zahtjev. Mješavine za hranjenje nastaju na istom principu kao i grudi - samo na zahtjev djeteta. Apetit dijete može varirati ovisno o njegovu raspoloženju, zdravlju i drugim čimbenicima. Stoga su sve preporuke o količini hrane dnevno približne.

Upozorenje! Dojenje djeteta ne treba dodatno piće, a umjetna bi osoba trebala dnevno dobiti barem jedan dio vode.

Temperatura gotove smjese mora biti 36,7 stupnjeva. Možete koristiti posebne termometre ili se jednostavno ispustiti iz boce na stražnjem dijelu vašeg zgloba.

Za zatvor, dajte više vode. Najbolje od svih kopara. Ako se unutar 3-4 dana situacija ne mijenja - kontaktirajte liječnika.

Izlječenje na koži i druge manifestacije alergija - razlog za otkazivanje ove mješavine i savjetovanje s pedijatrom.

Da biste smanjili unos zraka, nagnite bocu tako da mlijeko popunjava bradavicu i zrak se diže na dno boca.

Nakon hranjenja, držite dijete uspravno nekoliko minuta kako biste smanjili mogućnost ponovnog pokretanja.

Kako pohraniti smjesu

Rok trajanja pripremljene smjese je 40 minuta. Ako dijete nije popio dio, izlijte je i odmah operite bocu i bradavice temeljito pod tekućom vodom s posebnim četkom. Nakon toga, stavite ih u sterilizator ili kuhajte u vodi 15 minuta s natrijem. U pravilu, sterilizacija je nužna prva 2 mjeseca života bebe.

Pripremljena smjesa može se čuvati u hladnjaku ne duže od 24 sata, u posebnom termos ne više od 4.

Ako imate blizanke, onda svako dijete treba imati svoju bočicu. Sukladnost s pravilima higijene djelotvorno je sredstvo za bakterijske i virusne infekcije.

Bradavica ili žlica - to je pitanje

Najprikladniji način prehrane bebe je boca s lutkom. Bliski kontakt s majkom izuzetno je važan. Zato ga uhvatite u naručje, držite je blizu i dajte mu dude.

Kada je miješano hranjenje bolje hraniti iz žlice. Za vrlo mali kupi mirotvorac s uskim otvorom i zagristi u procesu hranjenja bradavice zahtijevao isti napor od strane djeteta, kao i sisati.

Šprica bez igle je ekstremna metoda slučajnosti (izgubljena bradavica, boca je slomljena, itd.). Uzmite malu količinu smjese u novu štrcaljku i iscijedite hranu s unutarnje strane obraz. Nemojte se nalaziti u grlu, tako da dijete ne guši.

Koliko dati

Uobičajeno, novorođenče se hrani 6-7 puta dnevno (svaka 3-3,5 sati), ali ako dijete ne jede dovoljno ili jede manje volumena odjednom, učestalost hranjenja može se povećati. Hranite bebu na zahtjev.

Broj mješavina i učestalost hranjenja. Dnevni volumen hrane i učestalost hranjenja (bez dodatnog napitka)

Opće načelo obračuna hrane po danu:

U prvom tjednu volumen mješavine izračunava se prema formuli: 70 ml * n (gdje je n broj dana djetetova života i 70 je broj smjese u ml). Na primjer, za novorođeno dijete u 4 dana života 70 x 4 = 280 ml smjese dnevno.

 • Prvi tjedan - 70 ml pomnožen brojem dana života;
 • Drugi tjedan i do 2 mjeseca - podijelite tjelesnu težinu djeteta za 5 (1/5 tjelesne težine);
 • Od 2 do 4 mjeseca - tjelesna težina je podijeljena sa 6 (1/6);
 • 4-6 mjeseci - 1/7 tjelesna težina djeteta;
 • 6-12 mjeseci - težina podijeljena s 8.

Količina hrane izračunata po težini i dobi djeteta nije vrlo precizna metoda i primjenjiva je za djecu s prosječnom razinom tjelesnog razvoja.

Zdrava beba s punim radnim vremenom u prvom mjesecu života istodobno sranje 90-100 ml. U drugom mjesecu i do pola godine trebat će mu do 160 ml, a od 6 mjeseci njegov apetit se povećava na 240 mililitara po hrani + komplementarnu hranu.

Približan broj hranjenja po danu

 • Prvih 10 dana života - 7-10 puta dnevno;
 • Do 2 mjeseca - 7-8;
 • Od 2 do 4 mjeseca - 6-7;
 • Od 4 do 6 mjeseci - 5-6;
 • Od 6 mjeseci do godinu dana - 4-5.

Upozorenje! Morate shvatiti da je sve približno i strogo individualno!

Prednosti i nedostaci umjetne hranidbe

Pros:

 1. Bilo koji član obitelji može hraniti mrvicu.
 2. Izvrsna prilika za uspostavljanje bliske emocionalne veze sa svim voljenima.
 3. Dok otac ili baka hrane bebu, majka može odmoriti, kuhati, čistiti stan ili otići na posao.
 4. Mama može jesti sve što joj srce voli bez straha da će neki proizvod uzrokovati alergije kod djeteta.

kontra

 1. Unatoč sedmogodišnjem razvoju tehnologije, još uvijek nisu došli do proizvoda koji bi bili 100% identični majčinom mlijeku.
 2. Dijete ne prima antitijela na masu virusnih i bakterijskih infekcija koje se prenose od majke do djeteta kroz mlijeko.
 3. Umjetna prehrana ne jača imunološki sustav.
 4. Odvajanje može biti popraćeno bolestima grudi.
 5. Završni dio treba odmah pojesti.
 6. Potrebno je pažljivo pratiti čistoću bočica i bradavica.
 7. Kvaliteta vode trebala bi biti savršena.
 8. Ovo je dodatni udarac obiteljskom proračunu.

Kao što možete vidjeti, minus nadomjestaka za majčino mlijeko mnogo je više od prednosti. Odakle zaključujemo - ništa bolje od majčina majčino mlijeko još nije izmišljeno. Prebacite se na zamjene mlijeka samo u ekstremnim slučajevima. Mnogi roditelji brinu o tome jesu li napravili pravi izbor, daju li dovoljno hrane. Mješavine u svojstvu su mnogo hranjivije i hranjivije od majčinog mlijeka. Da bismo uklonili sve sumnje, proučimo više pojedinosti o znakovima pothranjenosti ili gutljaja.

Znakovi pothranjenosti

 • Dijete dobiva težinu manju od normalne;
 • Dijete je stalno letargično, hirovito, spava vrlo loše;
 • Rijetko piše;
 • Koža je naborana, sags.

Znakovi prejedanja

 • Česta regurgitacija nakon hranjenja;
 • Težina djeteta je mnogo veća od normalne;
 • Problemi s pokretom crijeva;
 • kolike;
 • Anksioznost i slab san.

Ako postoji sumnja da imate mali gromak raste, nemojte se obeshrabriti. Samo smanjite udio za 20-30 ml. Također pomaže nositi se s neprikladnim zalihama boce vode. Djeca još uvijek ne znaju razlikovati žeđ i glad, tako da ponudite vodu prije nego što ih hranite, a zatim, na zahtjev, dajte smjesu.

Osnovna pravila i preporuke (popis za provjeru)

Ukratko. Umjesto zaključka.

 1. Odaberite pravu kombinaciju.
 2. Razrijediti smjesu strogo prema uputama na mjernoj posudi za pakiranje.
 3. Pripremite smjesu za hranjenje.
 4. Pratite stanje djeteta.
 5. Hrana prema potrebama.
 6. Odaberite udobnu bocu i bradavicu (rupa u bradavici ne smije biti prevelika, a ne premalena).
 7. Boca za hranjenje držite na takav način da je vrat ispunjen mlijekom.
 8. Pažljivo rukujte boce i šanse.
 9. Kontrolirajte broj djeteta koji se raspao i pio po danu.
 10. Ne možete ostaviti dijete s jednom bocom.
 11. Nemojte hraniti dijete koje spava.
 12. Ulazite u prvi trenutak.

Kako prenijeti dijete u smjesu

Svaka majka zna da nema bolje hrane za bebu nego majčino mlijeko. Dojenje samo djetetu daje potrebnu količinu tvari, vitamina i minerala. 100% zadovoljava potrebe djeteta, pridonosi punom razvoju i rastu djece, jača imunološki sustav, poboljšava rad probave i živčane stanice. Stavljanje na prsa smiruje mrvicu i pomaže spavati, zadovoljava refleks sisanja. Djeca su manje vjerojatno da će sisati prste, a kasnije se to neće pretvoriti u lošu naviku.

Dojenje stvara topli odnos, uspostavlja bliski kontakt između bebe i majke. Ovo ima pozitivan učinak na dobrobit i psihu oboje. Dojenje je također korisno za ženu. Ovaj proces stimulira laktaciju, sprječava stagnaciju mlijeka i pojavu laktozaze.

Stoga, pedijatri se savjetuju da zadrže dojenje što je dulje moguće. Čak i nakon uvođenja prvog hranjenja, preporuča se hraniti djetetu majčinskim mlijekom. A dojenje možete završiti u 1,5-2,5 godina. Međutim, ponekad postoje problemi, a majka ne može hraniti bebu s mlijekom. Zatim se morate prebaciti u mješavinu mlijeka. U ovom ćemo članku pogledati kako prenijeti dijete od djeteta na umjetno hranjenje.

Razlozi prijenosa na umjetno hranjenje

 • Nedostatak ili nedostatak majčinog mlijeka je čest uzrok ne-dojenja. U tom slučaju, nemojte odmah otići na smjesu, ali morate pokušati vratiti laktaciju. A ako pokuša ne uspjeti, samo onda nastavi umjetne smjese;
 • Teške kronične bolesti dišnog sustava, jetre i bubrega, krvnih žila i srca;
 • Zarazne i upalne bolesti i komplikacije nakon porođaja;
 • Posebno opasni virusi, infekcije i bolesti, uključujući HIV, hepatitis B i C, otvoreni oblik tuberkuloze;
 • Ozbiljni živčani i duševni poremećaji u žena sestrin;
 • Rak dojke, pojava tumora i tumora u mliječnim žlijezdama;
 • Majka prihvaća lijekove koji su štetni i opasni za bebu. To su antivirusni lijekovi, neke vrste sedativa i antibiotika. U tom slučaju, preporuča se suspendirati dojenje samo neko vrijeme, sve dok lijekovi ne završavaju;
 • Teško stanje djeteta, kongenitalne patologije razvoja ili metabolizma koje nisu kompatibilne s dojenjem. U tom slučaju, dati specijaliziranu hranu;
 • Preuranjene bebe i novorođenče s niskom težinom dojeni su i hranjeni specijaliziranom mješavinom;
 • Ponekad liječnici preporučuju suspendiranje dojenja u slučaju virusnih i zaraznih bolesti, uključujući gripe, hladnoće i upalu grla, kao i kožni osip na prsima;
 • Ako postoji kratka odvojenost bebe s majkom, na primjer, kada žena odlazi na posao, liječnici savjetuju da hraniti dojenčad s izraženim majčinim mlijekom. Uz dugo odlaska, majka može izraziti mlijeko u pravi iznos i zamrznuti ga u posebnim kontejnerima ili paketima. Zamrznuto mlijeko može se čuvati do šest mjeseci!

Načela prijelaza na umjetno hranjenje

Ako je moguće, dojite barem djelomično. U ovom slučaju, potrebno je zamijeniti hranidbu s mješavinom mlijeka i mlijeka, a smjese se daju tijekom dana, a noću se primjenjuju djeteta na dojku. Kada se mješovito hranite, jedite bebu samo iz žlice, jer se djeca brzo naviknu na ugodnu bocu i bradavicu, a kasnije mogu odbiti dojenje.

Ako ne možete spasiti djelomično dojenje, morate u potpunosti prenijeti dijete u smjesu. Prijelaz se provodi glatko, postupno zamjenjujući dojenje hranom boce. U ovom slučaju, dijete može biti hranjeno iz boce s bradavicom.

Prije prelaska na umjetno ili miješano hranjenje, obratite se svom liječniku! Sjetite se da je ovo važan i odgovoran korak, koji bi trebao imati dobre razloge. Stručnjak će savjetovati kako to učiniti bezbolno za dijete i pomoći vam da odaberete pravu mješavinu, ovisno o dobi i razvojnim karakteristikama djeteta.

Nakon četiri mjeseca, dojenčadi koja su hranjena formulom ili mješavinom hranom već počinju hraniti. Od prvih odraslih jela, dijete dobiva povrće i bez mlijeka, žitarice bez glutena, a zatim su voće, kolači, sokovi i kompoti uključeni u prehranu. Više pojedinosti o tome kako upravljati umjetnom hranom tijekom hranjenja potražite ovdje.

Ne nadilujte djecu, inače će povećati količinu plina i kolike, povećati težinu i čak dovesti do pretilosti. Osim toga, prekomjerno opskrbljivanje dojenačke formule može uzrokovati alergije na hranu, trovanje i dijabetes. Da biste izbjegli takve probleme, slijedite preporučene smjernice.

Dnevni volumen smjese

Kako odabrati smjesu

 • Odaberite proizvode koji odgovaraju dobi djeteta. Za novorođenčad i djecu do pola godine koriste se mješavine s oznakom "1", hranu s oznakom "2" daju bebama u dobi od 6 do 12 mjeseci, djetetu starijoj od godinu dana - "3". Za prerane bebe, slabe novorođenčadi i bebe s malim utezima propisane su mješavine s "0" ili "Pre" ("Pre");
 • Za zdrave bebe do šest mjeseci, odaberite prilagođene mješavine. Razlikuju se u sastavu, optimizirane za sastav majčino mlijeka. Stoga je sadržaj lakše probaviti i probaviti, ne uzrokuje poremećaje u želucu djeteta;
 • Nakon šest mjeseci možete se prebaciti na kazein ili djelomično prilagođenu smjesu. Već se razlikuju po sastavu od majčinog mlijeka i sadrže proteine ​​krava, što može uzrokovati alergije. Stoga se takve smjese odabiru za djecu čija je probava već prilagođena novim uvjetima;
 • Zasebno dodijeliti terapeutsku hranu koju može propisati samo liječnik. Za alergijske djece, oni odabiru hipoalergijske smjese označene "HA" ili "HA" (to su mješavine bez mlijeka i mješavine na kozje mlijeko). U slučaju slabije probave, konstipacije i teške kolike, učestala i teška regurgitacija pomaže antirefluxu ili fermentiranim mliječnim smjesama;
 • Prije kupnje, pažljivo provjerite sastav proizvoda, rok trajanja i cjelovitost paketa;
 • Smjesa ne smije sadržavati konzervanse i kemijske spojeve, uljane repice i kokosovo ulje, soja i lecitin. Za djecu mlađu od godinu dana, kupujte hranu bez glutena, šećera i fruktoze;
 • Pa, ako smjesa sadrži korisne vitamine i minerale, pro i prebiotike, korisne kiseline.

Kako hraniti bebu s mješavinom

Smjesa se pripremi u skladu s uputama, koja je nužno prisutna na ambalaži svakog proizvoda. Suhi mliječni prašak razrijeđen je čistom pitkom vodom s temperaturom od 45-50 stupnjeva. Prvo, voda se ulijeva u posuđe za hranjenje, a zatim ulijte potrebnu količinu praha prema uputama. Smjesa je temeljito izmiješana tako da ne ostane grumen.

Dijete je hranjeno gotove svježe pripremljene mješavine. Nemojte čuvati ostatak hrane! Nakon hranjenja, svakako operite i sterilizirajte dječja jela. Bradavice i boce ispiru se hipoalergenskim sredstvima ili soda za pečenje. Soda je apsolutno sigurna za bebe, dok učinkovito uklanja različite mrlje, prljavštinu i masnoću. Za usku bočicu, možete koristiti posebnu četku.

Nakon pranja, proizvodi se ne brišu, već se ostavljaju da se prirodno osuše na ručnik, a boce se okrenu naopako. Nakon sušenja posuđa, sterilizira se u kipućoj vodi. Ili za sterilizaciju možete koristiti mikrovalnu pećnicu, dvostruki kotao, sporo kuhalo ili poseban električni sterilizator. Osim toga, možete odabrati hladnu metodu sterilizacije pomoću topljivih antiseptičkih tableta. Ova metoda će zadržati proizvode u dobrom stanju dugo vremena, što je posebno važno za plastične boce.

Budite spremni da odabrani brand prehrane možda nije prikladan za bebu. Po prvi put, dajte bebu polovicu čajne žličice. Pogledajte djetetovu reakciju dva dana. Ako se beba osjeća ugodno, nastavite hraniti dijete istim proizvodom i postupno povećavajte dozu prema željenim normama.

Kako prenijeti djetetu od dojenja do umjetnog

Kako prenijeti dijete od djeteta na umjetno hranjenje

Unatoč svim prednostima dojenja, ponekad postoje situacije kada morate prenijeti bebu na umjetnu prehranu. Odabirom visokokvalitetne mliječne formule i ispitivanjem psiholoških aspekata takve zamjene, ako se promatra točan režim, taj proces može biti bezbolan što je moguće i za dijete i za majku.

 • - dojenčad;
 • - dječja boca.

Ako je moguće, unaprijed pripremite odvođenje. Najčešće se događa kada majka treba odlaziti na posao nakon određenog vremenskog razdoblja. Dobro je ako uspijemo istezati proces odvajanja od 3 - 4 tjedna. Takva glatka prijelaz pomoći će izbjeći nepotrebni stres. Postupno smanjite broj dojki. Prvo uklonite kada imate najmanje mlijeko. Držite ovaj raspored 4 - 5 dana, a zatim zamijenite drugo hranjenje. Učinite to tako da prsa i umjetni zamjenski. Nakon još 4 do 5 dana, ponovite zamjenu hranidbe prema istoj shemi. Ako vam je potreban potpuni prijelaz na umjetnu prehranu, nastavite to učiniti dok ne isključite majčino mlijeko iz prehrane. Ako to nije potrebno, možete se prebaciti na djelomično umjetno hranjenje, zadržavajući se u rasporedu dojenja kada je to moguće.

Ako nema mogućnosti postupnog prijelaza, obratite posebnu pozornost na to da se dijete ne osjeća napušteno. Uzmi ga u svoje ruke što je više moguće, razgovarajte, miluju. Privucite tatu. Bolje je dati prvu bocu on ili netko od rodbine. Možda u ovom slučaju, dijete će lakše pristati na zamjenu, budući da je njegova majka povezana s dojenjem.

Još jedan važan aspekt: ​​kvaliteta smjese. Važno je da ne uzrokuje alergije kod djeteta i da zadovolji sve svoje prehrambene potrebe. Obavezno se posavjetujte s pedijatrom. Liječnik, promatrajući dijete od rođenja i poznavanje osobina njegova tijela, moći će dati najbolji savjet o izboru nove prehrane. Gledajte svoju težinu i mokrenje. To će vam pomoći da shvatite je li raspored umjetnog hranjenja. Uobičajeno bi trebalo biti oko 12 urina po danu. Ako više ili manje, trebate promijeniti dozu energije. To treba učiniti tek nakon savjetovanja s pedijatrom. Prijelaz s dojenja na umjetno hranjenje može biti teško ne samo za dijete nego i za majku. U nekim slučajevima grudi i bolovi mogu se pojaviti u prsima. Prvi simptomi, masažu vaše grudi i napinjanje malo mlijeka, kako bi se olakšalo bol. Ali nemojte dekantirati sve, inače će njegova proizvodnja ponovno biti stimulirana.

Pokušajte ne premjestiti bebu na umjetno hranjenje u vrućoj sezoni, jer su komplikacije moguće zbog povećanog rizika od infekcije.

 • prijelaz iz dojenja na umjetno

Kako prenijeti dijete od djeteta na umjetno hranjenje

Umjetno hranjenje bebe - moj blog Moj BETashka

Suočen s problemom premještanja kćeri u mješavinu. Boca se gura natrag, izbjegava... Premda s istim čašom pije. Na kraju sam dala prsa. Ona je skoro 9 mjeseci, imam znatno manje mlijeka. Da, i ja joj dojiti u 6 sati ujutro, navečer na 6 oko (uz curd) i noću. Osim toga, u kratkom vremenu morat ću se kratko zadržati u Rusiji. Pokušao sam se prevesti u umjetno hranjenje. Na ovom sam mjestu pronašao zanimljiv članak. Ako naiđete na ovo, molimo dodajte ili dajte savjete o tome.

Kako prenijeti dijete od djeteta na umjetno hranjenje - odbićenje Ovdje nećemo raspravljati o situacijama u kojima majke čine (često vrlo teško za njih) odluku o prijenosu djeteta na umjetno hranjenje. Fiziološki, psihološki ili materijalni uvjeti - oni često čine vlastitu prilagodbu našim planovima i, unatoč svim naporima, nemoguće je dojiti... Ili majka već dulje dijete, već jede "odraslu hranu" i dio s dojenjem i dalje ne uspije. Kako napraviti bebu i podnijeti prijelaz na umjetno hranjenje (i za starije - odvođenje) je najmanje bolno? Evo moje "probavljanje" francuskog iskustva.

Dakle, nakon dojenja, trenutak dolazi, namjerno odabran ili ne, da se zaustavi.

Prije svega, ovaj proces tiče se oboje: vi i vaše dijete. Vaša se beba treba postupno naviknuti na novi ukus, na novi način sisanja i općenito jesti. Što se tiče vas, vaše tijelo treba postupno smanjiti proizvodnju mlijeka, a vi sami trebate prihvatiti ovu novu pozornicu u komunikaciji s bebom.

Mehanizam prijenosa na umjetno hranjenje.

U najopćenitijem obliku, načelo prijelaza na umjetno hranjenje (odbića) izgleda ovako: ako manje i manje uložite dijete, dojkuje se manje i postupno se smanjuje proizvodnja mlijeka u dojci. Da biste to učinili, morate predvidjeti najmanje 15 dana, ali postupak može trajati tri tjedna i mjesec dana. Bolje je, naravno, ako se ova tranzicija dogodi što glatko moguće - zato izbjegavajte prijenos beba na umjetno hranjenje tijekom razdoblja stresa, promjena u životu, izostanaka itd. P. Trebao bi biti psihički i financijski spremni da posvetite svom djetetu maksimalno vrijeme i energiju.

Evo nekoliko stavki koje vam mogu pomoći da se pripremite za trenutak odbića:

Prije toga razmislite, ne ostavljajte ga na "last minute"; ako idete na posao - započnite ga najmanje tri tjedna prije početka rada: što je postupnija tranzicija, to će biti manje bolno. Najteža u smislu umjetne prehrane je prva bočica. Budite strpljivi, kažite sebi da će sve raditi, a sljedeći put će biti bolje. Nikad ne prisilite dijete da pusti bocu ako se odupre. Ako je moguće, počnite davati bocu vlastitog mlijeka prije nego što se isušuje. Prijelaz za bebu neće biti toliko šokiran. Može vam pomoći ako počnete davati dječje umjetno mlijeko iz šalice - tako se prilagođava novom ukusu, a tek tada će ga probati gumenom ili silikonskom bradavicom.

Umjetni plan prehrane

Zamijenite jednu bocu. Poželjno je odabrati vrijeme hranjenja kada je proizvodnja mlijeka najmanje jaka - uglavnom u kasno poslijepodnevnim satima (npr. 9:00, 12:00, 15:00 - dojenje, 18:00 - boca, 21:00 - dojenje ). Pokušajte objasniti svom djetetu da će isprobati bocu, jer je dijalog između vas dvoje najvažniji. Držite ga kao jedinu hranu s bocom 3-4 dana (minimalno) ili dulje, tako da se dijete i vi se možete prilagoditi.

Nakon 3-4 dana (ponavljam, barem):

Zamijenite drugu bocu za dojenje. Izaberite ovo tako da se dobije izmjena boce i dojenja. Na primjer: 9:00, 15:00, 21:00 - dojenje, 12:00 i 18:00 - bočica. Zadržite ove dvije boce, bez uvođenja novih, najmanje 3-4 dana.

Nakon nekoliko dana zamijenite treću bočicu. Opet, odaberite vrijeme za izmjenu između boce i dojke. Poželjno je ako još ujutro i navečer spasite dojenje. Zadržite ova tri hranjenja najmanje 3-4 dana, ili duže, bez uvođenja novih.

Sada imate izbor: možete zaustaviti prijelaz na potpuno umjetno hranjenje, ostavljajući jutarnje i večernje dojenje, a ostatak zamjenom boca. Onda će to biti djelomično umjetno hranjenje.

Djelomično umjetno hranjenje bit će nazvana druga opcija - ukoliko zamijenite večernu hranidbu bocom, ostavljajući samo jutarnje dojenje (tj. 9:00 - dojke, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00 - boca),

Ako ste konačno odlučili otići u potpunosti u umjetno hranjenje, zamijeniti i jutarnju hranu s bočicom.

Ako vaša beba sranje na dude, bolje je koristiti pacifier na bocu od istog materijala (silikon ili gumu).

Poželjno je da beba toplo mlijeko, koje ga približava majčinom mlijeku. Nemojte se bojati povjeriti bebu tama tijekom uvođenja prvih bočica.

Beba odbije boce. Navikli na uzimanje dojke, vaše dijete može izraziti olujno neslaganje i gurnuti bocu; utjelovljujete prsa, a ne bočicu! Ali nemojte očajavati. Nekoliko neuspjelih pokušaja ne smije se ozlijediti niti za bebu niti za vas. Nemojte prisiliti dijete da pijete mlijeko. Ako se on odupre, zaustavite se i držite ga s nečim (pokupite, šetajte po sobi, pokažite igračku...). Kad je deset minuta, nastavite s hranjenjem boce. Ako beba nekoliko puta za redom odbije bocu, i dalje ga ne dirajte odmah. Pričekajte deset minuta, a tek onda ga pričvrstite na prsa. Ako su brojni pokušaji davanja boca bespomoćni, stanke nekoliko dana, stavite bocu na stranu. Pričekajte vikend kada vam voljeni mogu pomoći.

Pri prijelazu na umjetno hranjenje može doći do problema s vašim grudima - postaje vrlo bolno, može se "pretvoriti u kamen", može stvoriti "zaglavljivanje"... Naravno, vaše tijelo postupno smanjuje proizvodnju mlijeka, ali ta se prilagodba ne događa odmah i traje puno vremena. Trebali biste slušati svoje osjećaje kako biste izbjegli probleme - lactostasis, često prije mastitisa. Na prvom znaku bolova u dojkama, dugo vruće tuširanje. Masažete grudi pod toplom vodom, iscijedite mlijeko dok ne dođe olakšanje, ali nemojte dekantirati sve kako ne bi potaknuli novi porast mlijeka.

Dojenje Baby Transfer Umjetno

Sve mame znaju koliko je važna majčino mlijeko za bebe. Međutim, svatko ne može i želi dojiti, a potom se postavlja pitanje kako se dijete prebaciti na umjetno hranjenje što je moguće lakše i bezbolnije.

Postoje određena pravila o prijenosu djeteta na umjetno hranjenje.

Za početak, zamijenite jedan od feedova dojke bočicom. Najbolje je odabrati večernje vrijeme, jer mlijeko u večernjim satima nakupite najmanje. Kada dajte dijete bocu, pokušajte razgovarati s njim, s natpisnim riječima objasnite što trebate probati. Ovaj dijalog, koji vam se može činiti poput monologa, zaista je vrlo važan za dijete. U roku od četiri do pet dana trebate mijenjati jedno dojenje umjetnom, tijekom kojeg će se beba koristiti i prestati biti nestašni.

Pravila za postupni prijenos do umjetnog hranjenja

Nakon nekoliko dana zamijenite još dva ili tri hranjenja. Ova metoda, kako postupno premjestiti dijete iz dojenja na umjetno, je izmjena između dojenja i hranjenja bočica, pa će se beba brže prilagoditi. Učini to opet, oko osam do deset dana. Hranjenje treba redovito i na rasporedu, na primjer, svako jutro i dojiti ručak, a prije ručka i večeri - s bočicom. I još bolje, ako dojite ujutro i navečer, a ostatak hranjenja bit će umjetno.

Tada ćete imati izbor: ostavite sve kako je tako, tako da je dijete djelomično umjetno hranjeno, ili, ipak, potpuno zamijeniti hranjenje s umjetnim. Ako odlučite potpuno odstraniti dijete iz dojke, onda imajte na umu da to treba postupno i polako. Dajte djetetu vremena da se naviknete na bočicu, na novi način prehrane. Jutarnja hranjenja treba zamijeniti umjetnim posljednjim.

Ako u ovom trenutku vaše bebe sranje dud, onda će biti puno lakše to prenijeti na hranjenje boce. U tom slučaju, neka bradavica na bocu bude istih materijala kao i bradavica. Smjesa u boci trebala bi biti topla kako bi imitacija majčinog mlijeka.

Ne možeš dojiti bebu? Nema potrebe za uzrujanjem, moderne mješavine mogu, ako ne i potpuno zamijeniti majčino mlijeko, ali su mnogo bliže njemu u mnogočemu. Ali zapamtite da bi hranjenje bocama trebalo slijediti stroga pravila.

Mješovita hranjenja - kompromis između majčinog mlijeka i umjetne formule. U ovom trenutku, žena još uvijek ima priliku uspostaviti normalno dojenje, ali ako ne - ne brinite, glavna stvar je da beba ne ostaje gladna.

Zatvor u djetetu može trajno oduzeti roditeljima noćni san i mir tijekom dana, a ne vrijedi govoriti o tome kako dijete pati. Umjetna djeca često imaju ovo stanje i morate se boriti - pročitajte kako to učiniti.

Mješovita hranjenja - ne najgora opcija s nedostatkom majke majčino mlijeko. Kako dati smjesu i kako ne biste pogriješili u odabiru mješavine za bebu? Pomoći ćemo vam da pronađete najbolje.

Kako prenijeti dijete od djeteta na umjetno hranjenje - odvikavanje

10. rujna 2008. Naslovi: Baby Nutrition

Ovdje nećemo raspravljati o situacijama u kojima majke čine (često vrlo teško za njih) odluku o transferu djeteta na umjetnu prehranu. Fiziološki, psihološki ili materijalni uvjeti - oni često čine vlastitu prilagodbu našim planovima, i unatoč svim nastojanjima nemoguće je dojiti ili majka već dulje dijete, već jede već odraslu hranu i dio s dojenjem i dalje ne uspije. Kako napraviti bebu i podnijeti prijelaz na umjetno hranjenje (i za starije - odvođenje) je najmanje bolno? Evo moje "probavljanje" francuskog iskustva.

Dakle, nakon dojenja, trenutak dolazi, namjerno odabran ili ne, da se zaustavi.

Prije svega, ovaj proces tiče se oboje: vi i vaše dijete. Vaša se beba treba postupno naviknuti na novi ukus, na novi način sisanja i općenito jesti. Što se tiče vas, vaše tijelo treba postupno smanjiti proizvodnju mlijeka, a vi sami trebate prihvatiti ovu novu pozornicu u komunikaciji s bebom.

Mehanizam prijenosa na umjetno hranjenje.

U najopćenitijem obliku, načelo prijelaza na umjetno hranjenje (odbića) izgleda ovako: ako manje i manje uložite dijete, dojkuje se manje i postupno se smanjuje proizvodnja mlijeka u dojci. Da biste to učinili, morate predvidjeti najmanje 15 dana, ali postupak može trajati tri tjedna i mjesec dana. Bolje je, naravno, ako se ova prijelaz dogodi što je glatko moguće - zato izbjegavajte prijenos beba na umjetno hranjenje tijekom razdoblja stresa, promjena u životu, njegove odsutnosti itd. Trebali biste biti psihološki i financijski spremni posvetiti maksimalnom vremenu i energiji vašem djetetu.

Evo nekoliko stavki koje vam mogu pomoći da se pripremite za trenutak odbića:

 • Prije toga razmislite, ne ostavljajte ga na "last minute"; ako idete na posao - započnite ga najmanje tri tjedna prije početka rada: što je postupnija tranzicija, to će biti manje bolno.
 • Najteža u smislu umjetne prehrane je prva bočica. Budite strpljivi, kažite sebi da će sve raditi, a sljedeći put će biti bolje.
 • Nikad ne prisilite dijete da pusti bocu ako se odupre.
 • Ako je moguće, počnite davati bocu vlastitog mlijeka prije nego što se isušuje. Prijelaz za bebu neće biti toliko šokiran.
 • Može vam pomoći ako počnete davati dječje umjetno mlijeko iz šalice - tako se prilagođava novom ukusu, a tek tada će ga probati gumenom ili silikonskom bradavicom.

Umjetni plan prehrane

Zamijenite jednu bocu. Poželjno je odabrati vrijeme hranjenja kada je proizvodnja mlijeka najmanje jaka - uglavnom u kasno poslijepodnevnim satima (npr. 9:00, 12:00, 15:00 - dojenje, 18:00 - boca, 21:00 - dojenje ). Pokušajte objasniti svom djetetu da će isprobati bocu, jer je dijalog između vas dvoje najvažniji. Držite je do jedine hrane s bocom 3-4 dana (minimalno) ili dulje, tako da se vaše dijete može prilagoditi.

Nakon 3-4 dana (ponavljam, barem):

Zamijenite drugu bocu za dojenje. Izaberite ovo tako da se dobije izmjena boce i dojenja. Na primjer: 9:00, 15:00, 21:00 - dojenje, 12:00 i 18:00 - bočica. Spremite ove dvije naprave za boce bez uvođenja novih barem 3-4 dana.

Nakon nekoliko dana zamijenite treću bočicu. Opet, odaberite vrijeme za izmjenu između boce i dojke. Poželjno je ako još ujutro i navečer spasite dojenje. Spremite, bez uvođenja novih, ova tri hranjenja najmanje 3-4 dana ili dulje.

Sada imate izbor: možete zaustaviti prijelaz na potpuno umjetno hranjenje, ostavljajući jutarnje i večernje dojenje, a ostatak zamjenom boca. Onda će to biti djelomično umjetno hranjenje.

Djelomično umjetno hranjenje bit će nazvana druga opcija - ukoliko zamijenite večernu hranidbu bocom, ostavljajući samo jutarnje dojenje (tj. 9:00 - dojke, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00 - boca),

Ako ste konačno odlučili otići u potpunosti u umjetno hranjenje, zamijeniti i jutarnju hranu s bočicom.

Ako vaša beba sranje na dude, bolje je koristiti pacifier na bocu od istog materijala (silikon ili gumu).

Poželjno je da beba toplo mlijeko, koje ga približava majčinom mlijeku. Nemojte se bojati povjeriti bebu tama tijekom uvođenja prvih bočica.

 • Beba odbije boce. Navikli na uzimanje dojke, vaše dijete može izraziti olujno neslaganje i gurnuti bocu; utjelovljujete prsa, a ne bočicu! Ali nemojte očajavati. Nekoliko neuspjelih pokušaja ne smije se ozlijediti niti za bebu niti za vas. Nemojte prisiliti dijete da pijete mlijeko. Ako se on odupire, zaustavite se i držite ga s nečim (pokupite, šetajte po sobi, pokažite igračku). Kad je deset minuta, nastavite s hranjenjem boce.
 • Ako beba nekoliko puta za redom odbije bocu, i dalje ga ne dirajte odmah. Pričekajte deset minuta, a tek onda ga pričvrstite na prsa. Ako su brojni pokušaji davanja boca bespomoćni, stanke nekoliko dana, stavite bocu na stranu. Pričekajte vikend kada vam voljeni mogu pomoći.
 • Pri prijelazu na umjetno hranjenje može doći do problema s vašim grudima - postaje vrlo bolno, može se "okrenuti kamenu", može stvoriti "čepove". Naravno, vaše tijelo postupno smanjuje proizvodnju mlijeka, ali ta se prilagodba trenutačno ne događa i traje puno vremena. Trebali biste slušati svoje osjećaje kako biste izbjegli probleme - lactostasis, često prije mastitisa. Na prvom znaku bolova u dojkama, dugo vruće tuširanje. Masažete grudi pod toplom vodom, iscijedite mlijeko dok ne dođe olakšanje, ali nemojte dekantirati sve kako ne bi potaknuli novi porast mlijeka.

traženje

Kako prenijeti dijete na umjetno hranjenje

Razlozi za prevođenje

Bolest majke, uzimanje lijekova koji nisu kompatibilni s dojenjem, potreba za hospitalizacijom ili operacijom, te opće ozbiljno stanje u kojem laktacija može pogoršati prognozu najčešći su uzroci djeteta koji se prenose u umjetno hranjenje. Ako su nakon porođaja otkrivene zarazne bolesti koje se prenose kroz majčino mlijeko, dojenje je kontraindicirano. Mastitis uglavnom nije apsolutna indikacija za prevođenje, pitanje se rješava pojedinačno. Izlazak mame na posao smatra se uvjerljivim razlogom za prelazak na mješavinu, ali mješovito hranjenje bit će najbolje rješenje. Neplodnost majke da doji je rijedak uzrok, ali se događa - u ovom slučaju treba prenijeti na smjesu u rodilištu. Tako će biti prikladnije i za majku i za bebu.

U slučajevima kada dijete treba kirurgije ili dugotrajno liječenje u odjelima gdje je teško pronaći majku, dijete se unaprijed prebacuje na umjetno hranjenje. Ako dijete ima nutricionistički nedostatak, s dijagnozom je nedostatka laktoze, a hranjenje s prilagođenom ili terapeutskom formulom je optimalna alternativa majčinom mlijeku.

Prijevod mora biti postupno

U idealnom slučaju, umjetno dojenje bi se trebalo dogoditi u roku od mjesec dana, minimalno razdoblje je dva tjedna, samo u rijetkim slučajevima, oštar prijevod je prihvatljiv i opravdan. Prvo, bebu dobiva majčino mlijeko iz boce ili žlice - time se smanjuje opasnost od ispuštanja boce. Nakon što se beba koristi, počinju uvoditi smjesu koju preporučuje pedijatar. Obujam zamaha izračunava se pojedinačno, na temelju dobi i potreba djeteta.

Prvo, hranite dijete s mješavinom, a zatim zamijenite najmanje važno za hranjenje djeteta, ostavljajući noćne privitke i privitke prije spavanja. Dajte svom djetetu nekoliko dana da se naviknete na novu shemu i nastavite predstavljati smjesu. Osiguravanje odgovarajuće prehrane samo je dio zadatka dojenja. Za dijete, ovu komunikaciju, komunikaciju s majkom, jer biste trebali više pažnje posvetiti djetetu, često ga drže u naručju. Ako dijete ima veliku potrebu za usisavanjem - trebate mu ponuditi dud.

Osnovna načela umjetnog hranjenja

Smjesa se, za razliku od majčinog mlijeka, digestirala dulje, stoga je potrebno strogo promatrati intervale, nudeći vašem djetetu malo vode tijekom pauze. Ponuda dojki ne bi trebala biti, ako ne namjeravate vratiti dojenje. Zamjena smjese treba biti razumna, blagi pogoršanje stolice nije znak za zamjenu. Ako dijete dobije težinu i osjeća se dobro - smjesa mu odgovara.

Dijete bi trebalo biti lemljenje i ponudilo bič, ali vitamin D je obično otkazan - gotovo ga sve smjese već sadrže. Smjesa se uvijek priprema prije uporabe. Ako ste dobili hranu u mliječnoj kuhinji, boca treba zagrijati prije hranjenja. Najlakši način da provjerite temperaturu smjese je da ga ispustite na ruku. Ako ništa ne osjećate - temperatura je optimalna, topla je - ohladite smjesu, osjećate se toplo - zagrijte.

Dječja hranilica mora biti dnevno. Ako beba već ima 4 mjeseca, možete upotrijebiti komplementarnu hranu kako biste spriječili konstipaciju. Ova povrtna ili voćna kaša s šljive. Ako dijete urini najmanje 6 puta dnevno, to znači da ima dovoljno tekućine i prehrane. Optimalno, ako dijete urini 8-12 puta dnevno.

Zahtjevi za posudama

Boca je bolje odabrati fiziološku, tj. Imitirajući oblik dojke. Ako kupite običnu bocu, rupu u bradavici trebala bi biti što je moguće manja, u protivnom dijete će gušiti i gutati zrak s mješavinom.

Posude za pranje i posuđe trebaju biti vrlo pažljivi, sterilizacija jela, posebno za malu djecu - obavezna. Ako je dijete starije od 5 mjeseci - hranite ga žlicom. Refleksni usisavanje nakon šest mjeseci počinje nestajati, a hranjenje iz žlice će vam olakšati prijelaz na komplementarnu hranu i eliminirati potrebu za odstranjivanjem iz boce. Voda u ovom slučaju se daje ili iz posude za piće, ili također iz žlice.

Što učiniti s grudima

Pokušajte nositi čvrstu odjeću koja ometa pristup prsima. Odmaknite pažnju bebe od grudi. Da biste izbjegli mastitis i laktozu, možete se posvetiti uzimanju lijekova koji smanjuju laktaciju. Također su potrebni uske grudnjake i majicu, jer sprječavaju prelijevanje prsa. Ako prijenos dijete u smjesu treba biti hitno, potrebno je uzimati lijekove.

Nemojte kriviti sebe za hranjenje djeteta s mješavinom. Majčino mlijeko je vrlo važno, ali zdravlje majke i bebe je mnogo važnija.

Izvori: http://womanadvice.ru/kak-perevesti-rebenka-na-iskusstvennoe-vskarmlivanie, http://www.lapotok.com/articles/perevod-na-iskusstvennoe-vskarmlivanie/, http: //www.kakprosto.ru / kak-877654-kak-perevesti-rebenka-na-iskusstvennoe-vskarmlivanie

Još nema komentara!

Kako prenijeti djetetu od dojenja do umjetnog

Dojenje je najbolja prehrambena opcija za bebu jer majčino mlijeko 100% zadovoljava potrebe dojenčadi. Doprinosi punom rastu i razvoju novorođenčeta, jača imunološki sustav i poboljšava probavu, što je posebno važno za novorođenčad u prvim mjesecima života. Stoga, pedijatri se ne preporučuju odbiti HB čak i nakon uvođenja komplementarne hrane.

Uključite hranu za odrasle u prehranu dojenčadi početi u šest mjeseci. Tijekom tog razdoblja, broj i vrijeme primjene postupno se smanjuju, a nakon godinu dana za dijete, dnevni porcija se sastoji uglavnom od odraslih proizvoda. Međutim, liječnici savjetuju održavanje periodičnog dojenja do dobi od 1,5 do 2,5 godine, dok dijete sama odbija dojiti.

Ali mama nije uvijek u mogućnosti održavati dojenje, čak i prve godine nakon rođenja djeteta. To može biti mnogo razloga, uključujući bolest i stanje nije kompatibilno s hranom. Osim toga, mlijeko može nestati ili dijete odbija mlijeko. U tom slučaju beba se prenosi u miješanu ili umjetnu hranu. Pogledajmo kako se prebaciti na smjesu nakon dojenja.

Razlozi prijelaza u smjesu

 • Posebno opasne bolesti majke (HIV, otvorena tuberkuloza, hepatitis B ili C);
 • Zarazne i upalne bolesti i komplikacije nakon porođaja;
 • Teške kronične bolesti bubrega, jetre, srca, krvnih žila ili dišnog sustava;
 • Mentalni i nervni poremećaji u majci za njegu;
 • Uzimanje lijekova koji mogu proći kroz majčino mlijeko u tijelo djeteta i ozbiljno mu naštetiti. Takvi lijekovi uključuju citostatike, većinu antibiotika, neke antivirusne i sedativne lijekove, imunosupresante i druge;
 • Inkompatibilnost bebe i majke na Rh faktor. Ovo je rijetko, ali se to događa. U tom slučaju, dojenje je strogo zabranjeno;
 • Neoplazme i tumori u žlijezdi mliječne žlijezde;
 • Rak dojke u majci za njegu;
 • Preuranjene bebe i mališani koji su ispod težine dojeni su i imaju posebnu mješavinu;
 • Ozbiljno stanje djeteta nakon poroda, ili kongenitalne patologije razvoja ili metabolizma, nespojivo s dojenjem;
 • Nedostatak ili nedostatak majčinog mlijeka. U tom slučaju, nemojte potpuno odbiti od dojenja, pokušajte utvrditi laktaciju;
 • Dugoročno razdvajanje od majke (npr. Odlazak). Kada žena ide na posao, preporučuje se hranjenje svoje bebe s izraženim majčinskim mlijekom;
 • U slučaju kožnih osipa, virusnih ili infektivnih bolesti (gripa, hladnoće, upale grla) u majci koja se brine, dojenje ne prestaje konzumirati alkohol, ali ga ograničava ili privremeno zaustavlja.

Kako ići na miks

Prije nego što odlazite na mješovitu ili umjetnu hranu, posavjetujte se s pedijatrom. Pomoći će vam da odaberete pravu kombinaciju i razvijate prijelaznu shemu ovisno o individualnim karakteristikama djetetovog razvoja.

Ako imate majčino mlijeko i nema definitivnih kontraindikacija za dojenje, bolje je koristiti mješovitu hranu. U tom slučaju, alternativno dojenje i mješavina. U posljednjem hranjenju, liječnici savjetuju da daju mješavinu, a noću staviti bebu na prsa.

Kada se mješovito hranjenje dnevnog volumena smjese iznosi 30-50 ml u prvom mjesecu života. U dobi od 1-2 mjeseca povećava se do 85-120 ml, nakon dva mjeseca - do 130-125 ml, nakon šest mjeseci - na 180-230 ml.

Ako se beba potpuno prebaci na umjetno hranjenje, onda je poželjno da se prijelaz ne izvrši naglo. Postupno zamijenite dojenje hranom boce. U tom se slučaju daje sljedeća doza: