Kako podučiti dijete da pliva

Zdravlje

Mnogi roditelji su usko uključeni u razvoj svoje bebe, uključujući i početak učenja novorođenčeta rano plivanje od nule. Pojavljuju se mnoga legitimna pitanja: koliko je korisno, koja je korist, nije li prerano i da li je opasno za zdravlje i život bebe? Pokušajmo odgovoriti na ta pitanja.

Kada početi učiti djecu da plivaju?

Tatyana Elizarova, dječji trener za plivanje, kaže da nema dobnih granica za lekcije za plivanje za djecu. Od nula do jedne godine, možete koristiti kupelj kuće, a od godine do bazena.

Jedino što pedijatri savjetuju je čekati da se pupčana vrpca ozdravi, i tek onda početi kupati. To jest, 15-20 dana nakon rođenja. Do tog vremena, mrvica će odrasti, dodati težinu, prilagoditi se novoj stvarnosti. I urođeni refleksi neće biti zaboravljeni, beba će se lako sjetiti svoje vještine i iskoristiti ga.

Ne možete naučiti djecu da plivaju s vremena na vrijeme, klase bi trebale biti redovne. Ponovljeni pokreti šalju signale na moždani korteks, koji aktivira pojavu novih neuronskih veza. Nove veze utječu na motorne, respiratorne i druge funkcije. Ona regulira i ubrzava koherentnost svih tjelesnih funkcija.

Kongenitalni instinkti

Plivajući refleks

Do rođenja svih devet mjeseci, mrvica je plovila, uronila i razvila se u tekućem mediju. To znači, da se rodi, dijete je nominalno sposobno plivati. Udio svoga tele je mali, pa mrvice prirodnog uzgona, voda lako drži dijete. A ako ne podržavate refleks plivanja, ne podučavajte bebu da pliva u prvih tjedana i mjeseci, a nakon tri mjeseca zaboravit će njegovu vještinu.

Jerk refleks

Druga važna beba vještina je trzaj refleks. Ako dijete dotakne dno s nogama, noge će se savijati pod težinom tijela. Ovdje dolazi do brzog refleksa: noge se odmiču, guraju od dna, sruši se mrvica.

Samokontrolazni instinkt i refleksi pomoći će bebi da pliva i zaroni s radošću za sebe i svoje roditelje.

Što podučava trener djece do jedne godine

Tatjana Elizarova objašnjava da s malom djecom do godine nije baš plivanje. Iskusni instruktor ih uči voditi, uči ih da drže dah, a 4-5 mjeseci dijete može zaroniti do 40 puta u jednoj lekciji.

Prije rođenja, dijete je uspjelo zadržati dah u tekućini pa je zadatak odraslih da mu pomogne da ne zaboravi ovo znanje. Držeći dah u vodi, dijete se lako može roniti. Sposobnost ronjenja i ne disanje pod vodom je ozbiljna vještina koja nije dostupna svakoj odrasloj osobi. Dječak se neće gušiti, refleks će ga prisiliti da zadrži dah nekoliko sekundi. Refleksivno, srčani mišić usporava kontrakcije, većina krvi dolazi u mozak i srce. To zadržava kisik u plućima i plovilima, omogućujući mladom roniocu duže zadržavanje pod vodom.

Prednosti plivanja

Drevni su govorili o neznanju: "Ne može čitati niti plivati". Stoga su drevni ratnici iz djetinjstva bačeni u vodu za otvrdnjavanje i učenje plivanja. Sada roditelji dovode svoju djecu u bazene, gdje, počevši od 2-3 tjedna ili 1-2 mjeseca, novorođenčad se podučava i pliva. Međutim, mnogi se i dalje pitaju je li potrebno podučavati tako mali plivanje, spuštati se u vodu, riskirati njihovo zdravlje, a možda čak i život mrvica?

Dječji kupanje nije nova pojava. Poznato je da su metode obuke za malu djecu razvijene od 1939. zahvaljujući gospođi Timmerman iz Australije. Danas nema sumnje da su rane lekcije u vodi korisne za zdravlje i tjelesni razvoj djeteta. Voda je više uobičajena za kestenjastu vjevericu od zraka, stoga tijelo jača, razvija i iscjeljuje u vodi brže nego u zraku.

U vodi se dijete kreće, aktivno radi s rukama i stopalima, pliva, postavlja temelje za zdrav organizam. Kada se kupanje, dijete razvija brže od ležanja u krevetiću. Brzo formirana respiratorna, kardiovaskularna, mišićna, mišićno-koštana, imunosustava.

Nakon kupanja i plivanja, beba jede bolje, osjeća se mirno, a ne kapricijsko. Nakon vodenih postupaka, dnevni i noćni režim uspostavlja se brže, beba se lakše spava.

Ciljevi vodenog okoliša

Roditelji bi uvijek trebali imati ciljeve, zašto poučavaju svoje dijete plivajući. Ciljevi su sljedeći:

 • kaljenje;
 • pozitivne emocije;
 • tjelesni razvoj djeteta.

Kuće u kadi

Kod kuće, beba je navikla, svatko je poznat oko, tako da plivanje u kući kupka će biti bezbolno za dojenčad.

Da bi se brzo naučila beba, razgovarajte s njim tiho, nježno, s osmijehom. Lagano i nježno poduprite ga svojim rukama. Isprva, koristite krug ili stavite prsluk za plivanje na bebu.

Kupka roditelja mora se temeljito očistiti i isprati jakim mlazom vode. Početna temperatura vode, kao kod kupanja, jednaka je tjelesnoj temperaturi ili 36-37 ° C. Postupno, svaki mjesec, smanjite temperaturu za 1 stupanj, sve dok ga ne dovede do 34 ° C.

Detaljne upute treba dobiti liječniku ili instruktoru za plivanje za bebe. Idealno - pozvati dječji trener za plivanje, specijaliziran za treniranje novorođenčadi od nule. Ali općenito, upute se upuštaju na činjenicu da trening započinje kupanjem na leđima, a zatim na trbuhu, a zatim se ronjenje svlada.

Saznajte kako plivati

 • Na stražnjoj strani mrvica može plivati, samo trebate pomoći mu da se sjeti sposobnosti. S jedne strane mama ili tata podupire glavu, drugu guzicu. Tako se dijete lagano kotrlja po kadi. Po prvi put, to može biti ograničeno. U sljedećem putovanju, dijete podržite samo za glavu. Promijenite ruke pod glavom u intervalima tako da ponekad dijete pliva neovisno. A za nekoliko tjedana (za neke bebe u nekoliko dana) moći će se plivati.
 • Kada je beba na trbuhu, poduprijet će ga pod bradom i ispod trbuha. Baš kao na leđima, dajte svom djetetu mogućnost da pliva na svoje. Tvoj je zadatak podučiti mrvicu da održi glavu iznad vode.

Naučite roniti

Sljedeća tehnika će vam pomoći da naučite bebu da uroni.

Faza 1
Započnite vježbu ispred sudopera. Izgovori glasno: "Sasha, ronite!", Udahnite mrvice na licu. Dijete će zadržati dah, a vodu s glave i lice vodom slobodnom rukom. S velikim zadovoljstvom, reci mu da je dobro učinio. Svakako slavite malu. Učinite to vježbanje svaki put kad dovedete dijete u sudoper.

Faza 2
Sada radimo isto u kupaonici. Spuštamo bebu u kadi ili u kadi, pušujemo na lice, zapovijedamo: "Sasha, zaroni!" I ulijte vodu na lice.

Faza 3
Povećajte količinu vode. Sada, nakon što ste pušili na mrvicu i naredili mu da se zaroni, izliješ vodu s velikog stakla ili lonca.

4 stupnja
Ovdje vam je potrebno 4 ruke. Potrebno je voditi dijete u pokretu, postepeno povećavajući volumen vode. Jedan roditelj drži mrvicu na stražnjoj strani glave i brade, s njim u kadi ili jednostavno ga vodi natrag i naprijed, a drugi zalijevanje na licu (nakon naredbe naravno!).

5. stupanj
Vrijeme je da uronite dijete jednu sekundu u vodu s punim uranjanjem glave. Ne zaboravite reći prije ronjenja: "Pažnja, zaronite!".

6 stupanj
Povećavamo boravak bebe pod vodom. U ovoj fazi beba već može biti izdana samostalno u "besplatnom kupanju" nekoliko sekundi.

Tijekom odmora i pauze između ronjenja, držanje bebe mora biti vertikalno uz rebra.

Sretno kupanje

Plivanje za djecu do godinu dana je stvrdnjavanje, pozitivne emocije, veselje, promicanje zdravlja i opći razvoj. Kad roditelji mogu podučiti dijete da se drži vode i pod vodom, disati i zadržati dah, pomicati ruke i noge, vidjet će kako je lako i slobodno djeca plivaju.

Jedna važna "ali": nemojte početi razgovarati s djetetom, ne uvjeravajući se u svoje sposobnosti. Nije potrebno umočiti bebu, ako ne znate kako točno trebate djelovati; moglo bi biti opasno. Preporučljivo je pozvati iskusnog stručnjaka koji će vam sve pokazati i sve vas naučiti.

Dječji kupanje

Sada postoje mnoge metode za rani razvoj beba. Jedan od njih, koji je trenutno na vrhuncu svoje popularnosti, je plivanje djeteta: aktivnosti koje pomažu djetetu da pliva i zaroni. Ova tehnika ima veliku korist djetetovom tijelu, iako mišljenje stručnjaka na njegov račun nisu izravne. Da biste donijeli odluku o tome da li takve vježbe odgovaraju vašem djetetu, pročitajte njihov detaljni opis.

Što je korisno za kupanje za bebe

U maternici se fetus razvija u okruženju amnionske tekućine, tako da nakon rođenja ne izgubi sposobnost plutajućeg i pravilnog disanja. Ako se bavite plivanjem s djetetom od djetinjstva, reflekse se neće izumrijeti, a dijete će stjecati izvanredne vještine, dobro zdravlje i skladan razvoj. Kako trening s vodom utječe na tijelo beba:

 1. Kardiovaskularni sustav. Pokreti plivanja aktiviraju cirkulaciju krvi. Oni pridonose jačanju srčanog mišića, imaju blagotvoran učinak na zidove krvnih žila, aktiviraju proces formiranja krvi.
 2. Dišni sustav. Kada kretanje plivanja povećava funkciju odvodnje pluća, čime se osigurava prevencija zaraznih bolesti i iscjeliteljski učinak. Dijete uzima dubok dah, nazofarinksa se opere i očisti.
 3. Mokraćni sustav. Aktivni pokreti mišića doprinose intenzivnom radu bubrega, oni se ispravno razvijaju. Kao rezultat toga, štetne tvari se brže eliminiraju.
 4. Muskuloskeletni sustav. Fizički stres na kosti, sve skupine mišića, zglobovi i ligamenti zbog vode ravnomjerno se distribuiraju. To pridonosi skladnom razvoju tijela. Prevladavanje otpornosti na vodu, pogonski sustav je ojačan. Djeca koja plivaju u djetinjstvu brže puzaju, počinju hodati, stvaraju ispravnu državu, kralježnica će ostati ravnomjerna.
 5. Središnji živčani sustav. Zahvaljujući kolegijima za kupanje dojenčadi, aktivira se cirkulacija krvi u cerebralnim žilama i osigurava se poboljšana prehrana organa. Klase jačaju živčani sustav. Emocionalne reakcije se mijenjaju, značajno poboljšavaju raspoloženje.
 6. Imunitet. Ovisnost o promjenama temperature pomaže djetetu da otvrdne.

Indikacije za kupanje dojenčadi

Nastava će biti korisna gotovo svim djeci. Međutim, postoje brojni uvjeti u kojima plivanje djeteta ne samo da nije zabranjeno od strane liječnika, već je i preporučeno iz zdravstvenih razloga u medicinske svrhe:

 • mišićni hiperton;
 • cerebralna paraliza;
 • letargija mišića;
 • tortikolis;
 • niska težina rođenja;
 • kongenitalni defekti mišićno-koštanog sustava;
 • zajedničke bolesti.

Načela i pravila postupanja

Svaki roditelj mora shvatiti da se sve aktivnosti s mrvicama mora približiti s najvećom ozbiljnošću i odgovornošću. Ono što trebate poduzeti kako bi se bebijanje plivalo uz maksimalnu udobnost:

 1. Odaberite pravi trenutak za treniranje. Dijete bi trebalo biti snažno, dobro spavalo. Nemojte vježbati kada je gladan ili je samo pojedeo. Optimalno vrijeme je jedan sat nakon hranjenja.
 2. Za sebe postavite gumenu podnicu na podu kupaonice kako biste izbjegli klizanje.
 3. Pripremite unaprijed čistu pelenu, koja će obrisati mrvice.
 4. Ako vidite da dijete iz nekog razloga ne želi sudjelovati, je nestašno ili jednostavno ne raspoloženo, u svakom slučaju nemojte prisiliti. Bolje je preskočiti vježbu.

Koliko je star za početak nastave

Refleksi se izgube oko 2,5-3 mjeseca nakon rođenja. Ako nemate vremena za plivanje s bebama prije ovog vremena, dijete će biti vrlo teško naučiti. Preporučljivo je provesti prvi trening kada beba ima tri do četiri tjedna. Za redovite aktivnosti će odgovarati i poseban bazen i veliku kućnu kupku. Roditelji bi trebali trenirati s mrvicama, čak i ako su sjednice skupine. Vrlo je preporučljivo da na prvoj lekciji prisustvuju profesionalni instruktor za plivanje djeteta.

Priprema za kupanje

Ako studirate kod kuće, spremnik za kupanje djeteta mora biti pažljivo pripremljen. Kućna kupelj treba prati sapunom prije svake vježbe, a jednom tjedno za čišćenje sode. Obavezno isprati spremnik s puno vode. Nemojte koristiti biljne dekocije i otopinu kalij permanganata, agresivne kemijske deterdžente. Sve to može djelomično ostati na površini i ući u tijelo djeteta.

Temperatura vode

Ovaj se parametar mora pažljivo pratiti. U prvim razredima temperatura mora biti 35-36 stupnja. Trebao bi se postupno smanjivati. Dopušteni minimum je 32 stupnja. U isto vrijeme morate osigurati da dijete bude udobno. Utvrđivanje djece dolazi do jačanja imuniteta. Dijete mora biti potpuno uronjeno u vodu. preporuke:

 • ako dijete drijeti kad uronjeno u vodu, ali nakon nekoliko minuta utihne, to znači da se temperatura savršeno podudara;
 • ako beba prestane plakati, kupka je previše hladno;
 • ako je mrvica u vodi previše pasivna i opuštena, to znači da je voda previše topla.

Kako naučiti bebu plivati

Možete odabrati jedan od dva načina: vježbati se kod kuće ili pohađati nastavu u javnom bazenu dječjeg centra. Prva opcija prikladna je jer je besplatna i uvijek dostupna. Prednosti druge metode su da će treniranje provesti profesionalni instruktor. Provjerite neke od značajki obje opcije.

Klase u bazenu za bebe

Trajanje vježbanja je obično od 30 do 45 minuta. Nastava može biti na pojedinom programu ili grupi. Možete posjetiti oboje, a zatim, a zatim odlučiti o tome kako ćete biti ugodno i vaša beba. Na prvoj sjednici potrebno je donijeti medicinsku potvrdu kojom se navodi da dijete nema kontraindikacija. U pravilu, dijete za kupanje se sastoji od sljedećih faza:

 1. Zagrijte na kopnu.
 2. Upoznavanje s vodom.
 3. Zagrijavanje s gimnastikom i raznih vježbi na boku bazena.
 4. Dječji kupanje s rezancima, prstenima, pločama i drugom opremom.
 5. Igre u vodi s elementima ronjenja pomoću posebnih tehnika.

Poučavanje novorođenčadi kod kuće kod kuće

Kada je vaša kadica ili bazen za djecu pun, započnite s uvođenjem djeteta vodom. Najprije neka dijete dotakne površinu dlanovima. Zatim umočite noge i držite je u vodi nekoliko minuta. Postupno uranjati noge, a zatim cijelo tijelo u uspravnom položaju. Nemojte prestati razgovarati s djetetom nježnim glasom, nasmijati se njemu, nježno sipati vodu na njega.

Roditelji trebaju naučiti dvije vrste podrške za bebe: ispod brade i leđa glave. Prva se koristi kada dijete leži na trbuhu, a drugo je kada je u poziciji na leđima. Možete upotrijebiti jedan od njih, ali bolje je pouzdano naučiti i tehnike i zamijeniti ih: to će biti puno korisnije za dijete. Osim toga, ne bi bilo teško naučiti dijete plivati ​​s posebnim potporne krug - s tim dijete će biti opuštenije.

Kompleksne vježbe za bebe

Plivanje beba ne samo da dijete umočava u vodu od određene temperature. Svrha lekcije je izvršiti niz vježbi. Oni su potpuno jednostavni i potpuno sigurni za dijete. U tom procesu ćete sami shvatiti koji od njih više vole bebu, koja je manja. Mama ili tata koji su angažirani s djetetom trebaju biti maksimalno prikupljeni i mirni tijekom nastave, tako da dijete ne postaje zabrinuto. Sjeti se kako vježbati.

sloshing

Držite dijete pod bradom na trbuhu jednom rukom. Još jedan potez na vodi kako bi pokazao djetetu kako je prskanje i drhtanje. Učinite različita kretanja dlana, vozite na površini. Pokažite bebini kako vam voda kaplje iz ruke, teče. Postupno, dijete će prskati u vodi i uživati ​​u njoj. Učinite ovu vježbu sve dok beba u potpunosti savlada vodu.

Šokovi i zavoji

Dovedite dijete na zidove kupelji tako da on, osjecajuci podrsku sa svojim nogama, gura se od nje i pliva. Trebali biste je podržati pri preusmjeravanju, ali pokušajte sudjelovati u procesu što je manje moguće. Dijete mora osjetiti da postoji veza između sile s kojom je odbijen i udaljenosti koja će biti sposobna plivati ​​kao rezultat. Ova je vježba u pravilu kao sva djeca.

Plivanje u ravnoj liniji

Držite bebu na trbuhu. Ispred njega stavite neku svijetlu, zanimljivu igračku. Neka djetetu pokušati nadoknaditi s njom. Premjestite igračku malo dalje od malog plivača svaki put. Promijenite brzinu i tehniku ​​kretanja. Postupno otpustite intenzitet potpore tako da dijete razumije da može samostalno plivati, plutati na vodi.

osam

Sljedeća nova vježba dopuštena je samo kada dijete već pouzdano osvaja plivanje u ravnoj liniji. Naizmjenično držite dijete na trbuhu, a zatim na leđima, vodeći eights, zigzags i druge valovite figure na vodi. Promijenite brzinu dok ne pronađete optimalno. Neka se djeca vole kretati što je brže moguće, dok drugi vole vrlo glatke pokrete.

Vježba Swing

Stavite dijete na trbuh. Držite glavu tako da je potpuno iznad površine vode. Glatko usmjerite mrvicu tako da se pomiče gore-dolje, naprijed-natrag, ulazeći u vodu i dižu se. Ova vježba je prvi korak za ronjenje. Provedite ga dulje vrijeme, nemojte se truditi otići izravno u najteži element, inače se dijete jednostavno plaši.

Dojenčad roniti u kupaonici

Ovaj je element najteži, treba ga prenijeti samo kada su sve osnovne tehnike upisane. Doći do toga, trebali biste jasno shvatiti da dijete ima sposobnosti plivanja i refleks da zadrži dah, tako da nemate što se bojati. Kako vježbati:

 1. Počnite s vježbanjem. Jasno reći klincu riječ "roniti" i puhati u lice. Zadržat će dah i zatvoriti oči. Slijedite stavku 10 dana.
 2. Složiti vježbu. Nakon "ronjenja" naredbe, ne samo puhati, ali i prskanje dijete s vodom u lice.
 3. Idite na punu stavku. Najprije morate naučiti roniti drugi ili dva, postupno povećavajući trajanje.

Gdje plivati ​​s bebama u Moskvi

Ako živite u glavnom gradu, radite s bebom i ne želite to raditi kod kuće - ne zastrašujuće. U Moskvi postoji mnogo mjesta gdje možete svladati tehniku ​​plivanja beba. Kratki opis nekih od njih:

 • Bazen za dojenčad Kapitoshka u klubu Golitsyn. Nastava za djecu od tri mjeseca, 45 minuta trajanja, beba masaža, vježbe, igre, dubina bazena je 1,5 metara, zidovi se čiste dvaput dnevno s posebnim usisavačem, cijena jednokratnog posjeta bazenu iznosi 1000 rubalja, pretplata za 8 treninga iznosi 6500 r.
 • Škola dječjeg kupanja u Moskvi u vodama djetinjstva. Pojedinačne i zajedničke klase od 45 minuta, predbilježba, fleksibilni sustav popusta, jednokratna sjednica - 900 str., Kupnjom pretplate na mjesec - 850 str. za lekciju, za svega tri 800 učenika, velike obitelji, djeca s teškoćama u razvoju - 750 str.
 • Obiteljski klub Kimberly Land. Pojedinačne lekcije s certificiranim trenerom, vježbe za jačanje mišića različitih grupa, sesiju - pola sata, posjet od 2 mjeseca, pretplata za 10 lekcija košta 17.500 do 21.700 p. ovisno o kvalifikacijama instruktora.
 • Centar za kupanje novorođenčadi. 45-minutne vježbe s vježbama, za bebe od 1,5 mjeseci, više razina sustava pročišćavanja vode, temperatura 32-34 stupnja, 3 grane u Moskvi s različitim cijenama, Volgogradsky Prospect - 1200 r., Veshnyaki - 700 r., Petrovsko-Razumovskaja - 600 str.
 • Dječji bazen u središtu Bright Family. Rano djetetsko plivanje, nastava se održava prema načinu rodenja djece od jednog i pol mjeseca, obuku u specijaliziranom bazenu s temperaturom vode od 32 stupnja, iskusni instruktori su obučeni za rad s ne sasvim zdravom djecom, trošak jedne lekcije iznosi 1200, postoje pretplate za 4, 6, 8 posjeta.
 • Podučavanje plivanje beba u središtu ranog razvoja dupina. Nekoliko grana, razrede za djecu od mjesec dana, tečaj roditelja je moguće za samostalne vježbe kod kuće, tu je izlet u kuću, cijena po sjednici je od 1500 r.
 • Bazen Majka i dijete. Klase od 1,5 mjeseci, veliki bazen za bebe, voda se pročišćava bez upotrebe klora, odrasli se treniraju za samostalno vježbanje s djecom kod kuće, grupne sastanke, cijene od 1200 s.

Dječji plivanje - za i protiv

Mišljenja pedijatara, kao i roditelja, u ovom se slučaju jako razlikuju. Na primjer, dr. Komarovsky tvrdi da vježbe za kupanje pridonose ubrzanom i ispravnom mentalnom i tjelesnom razvoju djeteta dobi za odrastanje. Oni donose samo dobrobit tijela, jačaju mišiće. Iako je pod utjecajem dojenčadi, mnoge bebe rastu previše hiperaktivne. Međutim, ne smije se šutjeti o činjenici da je treniranje u vodi povećava rizik od razvoja bolesti dišnog sustava.

Većina roditelja čija djeca pohađaju nastavu za plivanje dojenčadi zadovoljni su rezultatima. Tvrde da njihove bebe spavaju bolje, bolje jedu, dobro se naviknu na dnevnu rutinu. Drago mi je zbog pozitivnog ponašanja djece tijekom treninga. Imaju pozitivne emocije. Stupanj povjerenja i međusobnog razumijevanja sa svojim roditeljima veći je od onih beba koje ne plivaju od preraspodjele.

kontraindikacije

Neka djeca zabranjuju vodne postupke općenito ili određeno vrijeme. Odsutnost kontraindikacija može odrediti samo liječnik. Plivanje za malu djecu je kontraindicirano u:

 • akutni upalni procesi s groznicom;
 • zarazne bolesti, uključujući virusni hepatitis, sifilis, tuberkulozu;
 • problemi mišićno-koštanog sustava u kojem je potrebno fiksiranje udova;
 • gnojni postupci;
 • bubrežnog i oštećenja jetre u stadiju progresije;
 • bolesti kože s sekretima;
 • zatajenje srca;
 • rane;
 • mentalna bolest s napadajima.

Učimo dojenčad da pliva i zaroni: kako i kada započeti nastavu s novorođenčadi kod kuće u kadi. Mnoge video upute

Većina modernih roditelja voli rane razvojne tehnike, uključujući podučavanje novorođenčadi koje plivaju. Što je to - novi hobotnica ili nužan uvjet za skladan razvoj djeteta? Je li potrebno naučiti dojenčad da pliva, kada će početi i kako to učiniti, kako ne bi štetilo zdravlju djece? U našem ćemo članku pokušati odgovoriti na ova i druga pitanja.

Kako je plivanje dobro za bebe?

Od rođenja, djeca su već sposobna plivati: mogu zadržati dah pod vodom i sretno prskati u kupaonici. To je zbog kongenitalnih refleksa - prije nego što je rođenje djeteta u majčinom trbuhu bilo u tekućem mediju. Oko tri do četiri mjeseca, ova urođena reakcija blijedi, a podučavanje mrvica da ostane na površini imat će puno kasnije.

Ipak, suština takvih aktivnosti s novorođenčadi nije da ga postane budućni olimpijski prvak. Sve više, pedijatri su izrazili da dojenčad plivanje donosi neprocjenjive koristi.

 1. Redoviti tretmani vode poučavaju djecu da budu zadovoljni promjenama temperature. Zahvaljujući otvrdnjavanju, jača imunitet, što smanjuje vjerojatnost prehlade, potiče dinamičan tjelesni razvoj i pomaže u sprečavanju raznih zdravstvenih problema.
 2. Rezultat sustavnog treninga je stvaranje ispravnog, lijepog položaja, snažnog mišićnog korzeta za dječju kralježnicu.
 3. Vodene vježbe su mnogo učinkovitije za poboljšanje motornog sustava od masaže i milovanja. Ojačavaju ili naprotiv opuštaju mišiće leđa, ruke, noge i vrat. Usput, mladi plivači ranije počnu puzati, ustati i hodati (što dijete može raditi u dobi od 1 godine).
 4. Tijekom kupanja, kada dijete ima malo poteškoća s disanjem, a tijelo nema dovoljno kisika, dječje tijelo dodatno oslobađa crvene krvne stanice (eritrocite), što doprinosi rastu razine hemoglobina.
 5. Plivanje i ronjenje imaju pozitivan učinak na pluća i kardiovaskularni sustav, pomaže stimulirati opskrbu krvlju u organima i normalizirati krvni tlak.
 6. Kada dijete zaroni, tekuća voda čisti maksilarne sinuse. I ovo je prevencija rinitisa u novorođenčadi. Također se isprati bebin kljun, uklanjaju se sve bakterije, čestice prašine i mogući alergeni.
 7. U vodi se dijete smiri, oslobađa strahova. Također, vodeni postupci jačaju vezu između majke i djeteta, uzimajući vrijeme za svoje dijete dok plivaju, bolje možete razumjeti njegov govor tijela i geste, što će vam omogućiti brzo pronalaženje uzajamnog razumijevanja s bebom.
 8. Dijete koje je naučeno plivati ​​od rođenja neće se bojati otvorene vode.

Još jedna nedvojbena prednost je to što mnoga djeca, nakon plivanja i ronjenja, brzo zaspaju i ne ometaju mladu majku skoro cijelu noć. Ono što, vidite, važno je!

ČITANJE NA TEMU:

Plivanje s djetetom

Poučavanje novorođenčeta za plivanje neće biti teško za roditelje ako se pridržavate osnovnih preporuka.

Optimalno doba

Započnite trening trebao biti od tri do četiri tjedna. Prvo, po ovom trenutku umbilikalna rana iscjeljuje. Drugo, dijete dobiva na težini, postupno se prilagođava novoj stvarnosti. Konačno, dječji refleksi (plivanje i disanje) još uvijek nisu izumrli.

Priprema za kupanje

Svi postupci trebaju biti provedeni u poznatom ozračju za mrvice. Prije uranjanja, operite kupelj običnim sapunom i isperite ga jednom tjedno s natrijevim vodom, nemojte zaboraviti temeljito isprati. Budite oprezni s otopinom kalijevog permanganata i biljnim izlučevinama - dijete može progutati tekućinu. Nakon primanja osnovnih vještina za plivanje možete ići na više stručnih lekcija - u bazenu.

Temperatura vode

Izvršite prve vježbe uz prosječnu temperaturu od 35 ° C. Malo po malo, može se spustiti, ali zapamtite - mala djeca do tri mjeseca ne mogu plivati ​​u vodi čija je temperatura ispod 32 ° C. Da biste stvorili savršeno okruženje, pazite na ponašanje djeteta:

 • ako dijete plače kad rone nekoliko minuta, voda je previše hladno za njega;
 • ako najprije pukne, a zatim šuti i aktivno pomiče rukama i nogama, pokupili ste optimalnu temperaturu;
 • ako je previše opušteno i pasivno, kupka je previše topla.

Tijekom kupanja, voda se postepeno hladi, ali nemojte žuriti da ga dovedete na svoju izvornu temperaturu. To je značenje postupka - pojavljuje se stvrdnjavanje beba.

Kako provesti nastavu na plivanju beba?

Proces vode trebao bi se izvesti oko sat vremena nakon jela: beba nije gladna, a mlijeko je već asimilirano. Druga važna točka je raditi samo s djecom koja su pospana kako bi se izbjegle suze i kapsule.

Savijanje nad kadom, držeći dijete u vodi, dovoljno je teško - ide na obje leđa i na ramenima. Pokušajte dok sjedite na stolcu. Poda u kupaonici mora biti prekrivena gumenom podlogom tako da nije tako skliska. Uzmite čistu pelenu s njom - s njim možete obrisati novorođenče nakon plivanja. Također je moguće staviti bebu u njega prije no što ga dovede u vrtić. Međutim, ako u apartmanu nema pukotina, liječnici preporučuju da malo mokri kožu mrvica, bez brisanja suha i odnesu ga na krevet golu. Ovo je još jedna učinkovita metoda kaljenja.

Dakle, sve je spremno za kupanje - kupka se napuni malo toplom vodom, a vaše dijete je u velikom raspoloženju. Prvo, dodirnite je rukom do površine vode, a zatim uronite bebine noge u njega. Spustite mrvicu uspravno, ne zaustavljajući se da razgovarate sa sigurnijim, mirnim glasom.

U plivanju djeteta koriste se dvije vrste podrške: ispod brade i ispod stražnjeg dijela glave. U prvom slučaju, dijete leži na vodi s trbuhom dolje, a vi držite glavu tako da je beba brada na dlanu. U drugoj verziji, dijete leži na leđima, a vi pokupite glavu za stražnjom stranom glave. Pokušajte s obje pozicije i odaberite onu koju vaše dijete najviše sviđa.

Osnovne vježbe u kadi

(Na kraju članka postoji mnogo video uputa o vrsti vježbi koje možete učiniti s novorođenčadi u kadi)

Ako mislite da obrada vode kod kuće nije zanimljiv događaj, onda ste pogriješili. Naravno, dijete neće biti u mogućnosti izvoditi složene kose pod vodstvom instruktora, ali sami možete napraviti jednostavne manipulacije.

Savjet: Za svoj mir uma, dobit ćete kuglu ili kapu "spašavanja" na napuhavanje s pjenom. Izgledaju lijepo i pomažu djetetu da bude na površini vode, čak i bez podrške mame.

Dovedite dječja stopala na zidove kupelji. Nakon što je osjetio potporu, on će početi gurati s leđa i pokušati plivati. U ovoj fazi vaša pomoć je minimalna - samo trebate podupirati mrvice, koje će se preokrenuti od leđa do trbuha.

Dijete se nalazi na trbuhu, potpuno uronjen u neku vodu, a vi držite glavu uz njegovu bradu. Pokažite mu kako neobični krugovi vode u vodu, ako malo prskate.

Početni položaj, kao u prethodnoj lekciji. Stavite igračku za kupanje ispred bebe i pokušajte ga dobiti, govoreći: "Gledaj, naš brod pliva. Uhvatimo je. " Potrebno je postupno povećavati brzinu i duljinu "udaljenosti".

Kada dijete uči da se kreće ravno, pokušajte prijeći na sljedeću lekciju. Može se izvoditi na leđima i trbuhu. "Nacrtajte" broj djeteta 8, pojedinačno odabirom brzine zadatka.

Preokrenite bebu na trbuh, držeći glavu za stražnjim dijelom glave i brade tako da ostane iznad vode. Simulirajte plivanje natrag i naprijed i gore i dolje (podizanje i podizanje), čineći glatke pokrete.

Pažnja, zaronimo!

Možda je najteži element plivanja za dijete ronjenje. A to nije teško za djecu, već za roditelje zbog straha da će njihovo voljeno dijete zagušiti. Međutim, dijete od rođenja može zadržati dah, samo mu treba podsjetiti na to.

Prije nego što umočite bebu s glavom, trebali biste se pripremiti. Reci ključnu riječ "Ronimo se!" I puhati dijete u lice. On će odmah zatvoriti oči i zadržati dah. Ponovite vježbu 10 dana.

Zatim zadatak postaje malo složeniji: nakon propisane fraze potrebno je puhati i prskati vodu na licu. Jeste li svladali ovu fazu? Idite, zapravo, za dovršetak uranjanja. Pokušajte napraviti prve ronjenje kada je vaš mali plivač dobro raspoložen i malo pliva. Izgovorite poznatu naredbu i spustite ga ne duboko nekoliko sekundi. Kasnije, vrijeme ronjenja se može povećati na pet do šest sekundi.

Kontraindikacije za nastavu

Prije početka sustavnog postupanja s vodom, obratite se svom pedijatru. Objasnit će vam je li to prikladno za vašeg sina, te će identificirati moguća ograničenja. Plivanje je kontraindicirano u sljedećim odstupanjima u zdravstvu:

 • poremećaji mišićno-koštanog sustava, koji zahtijevaju učvršćivanje udova;
 • kongenitalna srčana bolest;
 • purulentni dermatitis;
 • prehlade i virusne bolesti (nakon liječenja možete plivati);
 • poremećaja neurološkog tipa, koji su popraćeni konvulzijama.

Ne zaboravite da ne možete inzistirati i prisiliti djecu da plivaju, plivaju i pogotovo zarone. Takvi napori neće dodavati mrvice zdravlja, već će, naprotiv, dovesti do psiholoških problema.

Dakle, beba plivanje je izuzetno uzbudljiv i iznimno koristan događaj. Dijete je uronjeno u poznato okruženje za njega, razvija mišićni sustav, jača imunološki sustav i uči svijet oko sebe. Djeca koja su počela plivati ​​od prvog dana života, bolje prilagođene uvjetima vrtića i škole. Nije li to dobar razlog za kupanje s djetetom?

Sve o bebama i novorođenčadi: video lekcije i metode poučavanja u kadi i bazenu

Dječje kupanje postaje sve popularnije u našem vremenu. Roditelji same poučavaju djecu da plivaju od rođenja kod kuće u kadi s kružnim krakom ili povjeruju u instruktora u bazenu. Za neke, to je samo moderan i zanimljiv. Ako temeljito proučite ovaj problem, možete vidjeti koliko je koristan plivanje u tako ranoj dobi.

Treba odmah primijetiti da novorođena djeca već znaju plivati. To ne iznenađuje - za 9 mjeseci, dijete je živjelo u vodenom elementu u majčinoj utrobi. Nakon rođenja oko 3 mjeseca zadržava sposobnost instinktivnog zadržavanja daha pod vodom, do četvrtog mjeseca ta sposobnost se postupno gubi.

Voda je prirodni element bebe, tako da uvođenje kupanja u prvim mjesecima života može biti veliki razvojni i fizički stres za dijete.

Prednosti plivanja za djecu

Plivanje za bebe kao široko rasprostranjena praksa predloženo je još u 60-im godinama 20. stoljeća. Među modernim pedijatarima sve više i više stručnjaka prepoznaje ovu metodu i govori o njegovim nedvojbenim prednostima:

 1. Plivanje beba u kupaonici ili bazenu - odličan je način za otvrdnjavanje. To ne samo da jača ukupni imunitet, smanjuje rizik od prehlade i povećava ukupnu otpornost tijela na različite viruse i infekcije, već ima i blagotvoran učinak na fizički razvoj djece.
 2. Ako se ova praksa redovito prakticira, dijete će oblikovati ispravno držanje tijela i jačati leđa mišića koji podržavaju kralježnicu.
 3. Sustav mišićno-koštanog sustava prima puno više koristi od masaže. Klase u vodi tonus mišiće, ako se održava u jutro, i opustite se prije spavanja. Također je vrijedno napomenuti da se djeca koja se bave dječjim kupanjem počnu puzati i hodati ranije.
 4. Kratkotrajno držanje daha tijekom kupanja i ronjenja, praćeno blagim nedostatkom kisika, stimulira stvaranje crvenih krvnih zrnaca u tijelu. Kao rezultat toga, razina hemoglobina se povećava.
 5. Postoji blagotvoran učinak na respiratorne i kardiovaskularne sustave. Potrebno je stimulirati dotok krvi u unutarnje organe i normalizirati krvni tlak.
 6. Tijekom ronjenja voda ulazi u nazofarinku i ispire akumulirane bakterije, prašinu, pelud i druge alergene. Maksilarni sinusi se opiru i dobiva se dobra prevencija rinitisa.
 7. Voda uklanja sve napetosti, smiruje, uklanja strahove i pozitivno utječe na cijeli živčani sustav. Također klase u vodi doprinose jačanju intuitivne veze između majke i bebe.
 8. Djeca koja plivaju od rođenja (čak kod kuće) u budućnosti nemaju strah od velikih i otvorenih vodenih tijela - bazena, jezera ili mora.

Načela plivanja djeteta

Neki roditelji vjeruju da samo iskusan instruktor u bazenu koji se specijalizira za kupanje dojenčadi može provoditi obuku. Zapravo, sve nije tako teško. Pogledajmo što biste trebali obratiti pozornost pri pripremi.

 • Početne vodene aktivnosti su bolje u dobi od 3-4 tjedna. U ovom trenutku, djeca još nisu izgubili urođeni refleks da zadrži dah pod vodom. Osim toga, umbilikalna rana je već izliječena, a dijete je dobilo težinu i pojačavalo se.
 • Kupaonica ili mali bazen (ako je dostupan) mora biti čist. Prije početka postupka, spremnik treba temeljito oprati sapunom (običan kućanski aparat će to učiniti), a jednom tjedno - očistiti s natrijevim sodom, dobro isprati proizvod s puno tekuće vode. Ako se kuglanje za kupanje koristi za kupanje, mora se dobro isprati. Bolje je ne koristiti otopinu kalijevog permanganata ili biljnih dekocija, jer kada se kupanje, voda može dobiti ne samo u dišni sustav nego i probavu. Iz istog razloga, nije potrebno koristiti agresivna kemijska sredstva koja su slabo isprana i ostala na površini u malim količinama.
 • Temperatura vode za dojenčad u prva tri mjeseca ne bi smjela biti ispod 32 stupnja. Možete početi od 35 stupnjeva i nakon nekoliko klasa postupno smanjiti za 3 stupnja. Zamah beba u vodu, moraš ga gledati. Ako je počeo plakati i nije se zaustavio nekoliko minuta, to znači da je hladno. Ako je previše trom, onda je voda vruća. Ako dijete brzo savlada vodu i sve vrste pokreta s rukama i nogama, onda je temperatura vode optimalna.

Mnogi roditelji imaju sumnje i strahove o ronjenju. Poznati pedijatar Yevgeny Komarovsky, koji pozitivno govori o postupcima dojenčadi i vodu za novorođenčad, također dobro tretira ronjenje. On tvrdi da je ronjenje vrlo korisno i nije opasno, međutim, ako roditelji imaju straha, bolje je odustati od ronjenja ili odgoditi ronjenje.

Preporuke za zadaću

Potrebno je odabrati pravi trenutak za nastavu. Ne biste to trebali učiniti kada je beba gladna ili odmah nakon hranjenja; bolje čekati sat da se mlijeko digesti. Također, dijete treba dobro spavati i snažno.

Mama bi trebala razmišljati o svojoj udobnosti. Kako bi vam leđa i ramena bili umobljeni, bolje je sjediti u blizini kupke i postaviti gumenu podlogu na pod da biste izbjegli klizanje. Pripremite čistu pelenu dobro unaprijed. Kada je postupak završen, moguće je obrišiti bebu i odvesti je u sobu. Iako se može pripisati goli - to će biti dodatno otvrdnjavanje.

Kad se kupka ili mini bazen napune vodom, možete početi upoznavati dijete s vodom blagim dodirom, prvo s jednom rukom ili oboje. Tada možete maziti noge, noge i postupno - cijelo tijelo. Uronite dijete u vodu u uspravnom položaju. U isto vrijeme morate stalno razgovarati i osmijeh s njim.

Mama treba isprobati obje vrste nosača koji se koriste u dojenčadi: ispod brade i ispod stražnjeg dijela glave. Kada dijete leži na vodi s trbuščićem, majka podupire glavu tako da joj je brada na dlanu. Ako dijete leži na leđima, mama mora podupirati njegov vrat. Možete odabrati bilo koju poziciju koju djeteta voli ili upotrijebite oboje zauzvrat. Također možete pokušati plivati ​​s kuglom za plivanje. Nakon što su kućne vještine dobro svladane, preporučljivo je da se presele u veliki bazen.

Vježbe i trikovi

Ako majka radi kod bebe samo kod kuće, to ne znači da dijete neće biti nezainteresirano u uvjetima obične kupelji, a ne velikog bazena. Da biste poništili rizik i osigurali mir, možete kupiti posebni krug ili kapu s pjenom koja će omogućiti djetetu da pluta sama po sebi. Korištenje kruga oslobodit će najvećim dijelom majčinske ruke, a pokreti djeteta će biti opuštenije.

Tehnika uključuje sljedeće vježbe:

 1. Šokovi i zavoji. Dijete bi se trebalo približiti zidovima posude, tako da, nakon što je osjetio noge s potporom, počeo je gurati i plivati. Mama ga treba poduprijeti samo kad se okrene. Krug s glavom također će pomoći i osigurati sigurnost.
 2. Prskanje. Kada dijete leži na trbuhu, a brada mu podupire majčinom rukom ili krugom, druga majčina majka može pokazati kako voda drhti kad prskaju.
 3. Plivanje. Kada je dijete u istom položaju, pred sobom na maloj udaljenosti možete staviti čamac ili drugu igračku i pomoći bebi da se s njom dostigne. Svaki put, udaljenost prema brodu i brzina kretanja moraju se lagano povećati.
 4. Zigzag i eights. Trening u ovoj vježbi može se pokrenuti kada je jedrenje u ravnoj liniji već poznato. Sada je potrebno uz pomoć moje majke "crtati" cik-cakove i "eights" na vodi, okrećući se do leđa i trbuha. I ovdje, bolje opremljen krugom za plivanje.
 5. "Swing". Dijete treba staviti na trbuh i glavu bi trebalo držati u rukama ili u krugu, tako da je potpuno iznad vode. Vrlo glatko trebate usmjeriti bebu tako da pokreće pokreta naprijed i natrag, gore i dolje, potapanje i dizanje.

Bilo koja majka će se nositi s takvim jednostavnim aktivnostima. Da biste jasnije vidjeli kako vježbe izgledaju kao u praksi, možete gledati video lekcije s instruktorom u bazenu.

ograničenja

Unatoč činjenici da grudnichkovoe plivanje vrlo korisne i voli djecu, ona također može imati kontraindikacije. Kako ih prepoznati, trebate nazvati svoje zdravlje: Ako ne pronađe sve čimbenike ili zabrane će biti protiv, slobodno možete početi vježbe za vodu s djetetom.

Koje razvojne poteškoće mogu otežati beba plivanje?

 • muskuloskeletni problemi koji zahtijevaju pričvršćivanje ekstremiteta;
 • kongenitalna srčana bolest;
 • dermatitis kompliciran purulentnim sekretima;
 • neurološki poremećaji, popraćeni konvulzijama;
 • hladno tijekom bolesti.

Kao što vidite, kontraindikacije za kupanje dojenčadi nisu toliko, a one nisu uobičajene kod novorođenčadi. Za većinu djece prikazano je plivanje. Uz velike prednosti, djeci daju puno pozitivnih emocija, budući da je voda izvorno bila njihov izvorni element. Takva djeca su fizički zdravija i prilagođena različitim društvenim uvjetima, a svaka majka brine o tjelesnom i duhovnom zdravlju djeteta.

Prednosti plivanja u kadi za dojenčad. Kako pripremiti dijete za "plivanje"? Osnovna pravila plivanja i vježbanja za pravilan razvoj djeteta. Obrazovni videozapisi

Suvremeni roditelji od rođenja djeteta prakticiraju bebu u kupki. Iako je postotak sumnji u potrebi za ovim postupkom još uvijek velik. Pokušajmo shvatiti trebate li plivati ​​u tako ranoj dobi.

Prednosti plivanja za novorođenčad

Rani plivanje nije samo dnevni higijenski postupak, već i sredstvo za razvoj bebe, pomažući da svladaju određene vještine i oblikuju osjećaj samopouzdanja.

Vodeni okoliš za dojenčad - poznati element. Budući da je u majčinom trbuhu u tekućem mediju, dijete je steklo refleks plivanja, koji traje do tri mjeseca života. Budući da je kupanje ugodna i korisna aktivnost za dijete.

Istraživanja su pokazala da su prednosti djetetovog kupanja kako slijedi:

 1. Dobar tjelesni razvoj: "plutajuća" djeca su manje vjerojatno da će imati hladnoću, prije nego što gospodare puzeći i neovisno hodaju. Postupci vode ojačavaju imunološki sustav, uklanjaju povećani / smanjeni tonovi mišića, sprječavaju raka;
 2. Poboljšanje sustava regulacije termoregulacije. Redovite vježbe za plivanje razvijaju sposobnost održavanja konstantne tjelesne temperature, povećavaju osjetljivost na promjene u vanjskim uvjetima, smanjuju rizik od bolesti;
 3. Povećana hemoglobina u krvi poticanjem oslobađanja crvenih krvnih zrnaca izazvanih poteškoćama disanja i nedostatka kisika tijekom plivanja;
 4. Jačanje pluća, srca i krvnih žila, poticanje protoka krvi i normaliziranje krvnog tlaka;
 5. Formiranje ispravnog lijepog držanja. Iskrcavanje kralježnice i zglobova i djelotvorno djelovanje svih mišićnih skupina u vodi razvijaju snažan mišićni korzet za kralježnicu;
 6. Čišćenje maksilarnih sinusa je dobra prevencija prehlade, pranje nosa i ubijanje štetnih bakterija;
 7. Jačanje nezrelog živčanog sustava. Voda tretmani umiruju, poboljšavaju san, povećavaju izdržljivost, poboljšavaju apetit;
 8. Osposobljavanje za pravilno disanje, promicanje razvoja bronhopulmonalnog sustava i sposobnost zadržavanja daha;
 9. Poboljšanje cirkulacije krvi u krvnim žilama zbog izloženosti koži i malim krvnim žilama pridonosi ranom mentalnom razvoju bebe;
 10. Nježna masaža kože;
 11. Socijalizacija djeteta: strah od vode, uključujući i otvorenu vodu, nestaje, što povećava sigurnost;
 12. Zajednička komunikacija povećava emocionalnu privrženost, uspostavlja topla i povjerljiva odnosa;
 13. Glavna stvar je da u procesu aktivnog kupanja dijete se raduje, osmjehnuje, komunicira s roditeljima, stvara sve vrste zvukova, a onda spava čvrsto i dugo.

Kada početi plivati?

Prirodno pitanje roditelja koji su ozbiljno odlučili svladati trikove plivanja za bebama u kupaonici, s kojim će se vremenom početi kupati u kadi. Stručnjaci savjetuju od 2-3 tjedna. Do tog će vremena dijete odrasti, naviknuti se na nove uvjete i neće izgubiti reflekse za kupanje.

Vodič također može poslužiti kao umbilikalna rana. Čim se iscjeljuje, možete početi plivati ​​s djetetom u kućnoj kupaonici. Nema razloga za zabrinutost roditeljima: voda je prirodno okruženje za novorođenče. Odrasli važno je da ne plašite mrvice, postupno navikavane na vodu i svladavate nove pokrete.

Za samopouzdanje, prije početka nastave, bolje je da se roditelji savjetuju s pedijatrom ili plivajućim trenerom i, ako je moguće, da se prvi plivaju u kućnoj kupelji s instruktorom specijaliziranim za dojenčad. On će davati preporuke roditeljima o tehnici plivanja, naučiti kako držati dijete i pokazati neke jednostavne vježbe.

Priprema kupaonice

Prije početka postupka, pripremite kupelj najprije pranje običnom sredstvom za čišćenje, a zatim s sapunom za pranje rublja i temeljito ispiranjem.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Pediatri ne savjetuju da promatraju prekomjernu sterilnost: treba formirati jak imunitet koji dolazi u dodir s različitim mikroorganizmima.

Temperatura vode

Prosječna temperatura vode kada kupanje treba biti 34-36 ° C, kako se dijete koristi, smanjuje se. Prije početka 3 mjeseca temperatura vode ne može biti manja od 32 ° C. Ako je tijekom kupanja tekućina blago hladno, ne biste trebali dodati toplo i dovesti do prvobitnog stanja. Znači, to bi trebalo biti, postupno smanjenje temperature vode je dobar način da se umiruje tijelo.

Pokazatelj ugodnih stanja bit će ponašanje djeteta:

 • ako ronjenje prati plač, onda je voda previše hladno;
 • ako se aktivno vreli u vodi, temperatura je optimalna;
 • pasivnost i opuštanje pokazatelj prekomjerno topla tekućina.

Novorođenče mora biti hranjeno najmanje jedan sat prije kupanja. Plivanje treba pratiti stalna komunikacija s djetetom.

Masaža, kako se pripremiti za kupanje

Temelj za kupanje u kupelji su položaji na leđima i prsima s ručnom podrškom ili posebnim uređajima i nezavisnim pokretima.

Važno je pripremiti dijete za takve akcije uz pomoć masaže i specijalne gimnastike, koja traje 20-30 minuta. i zahtijeva strogo pridržavanje slijeda izvršenja.

Možete mazati dijete na promjenjivom ili redovitom stolu. Gola beba stavite leđa na tvrdu površinu. Počnite s laganim potezima donjih ekstremiteta (s rukom i nogom) gore. Okrenite se, glačajte leđa i stražnjicu. Ležite na leđima i masažu trbuh, prsa, vrat, glavu. Slično tome, poštujući redoslijed, gnječite tijelo djeteta. Masiranje trbuha trebalo bi biti četiri prsta desne ruke, izvodeći kretnje u krugu u smjeru kazaljke na satu.

Pripremna gimnastika

Nakon masiranja, počnite plivati ​​na kopnu, olakšavajući apsorpciju veslanja.

Da biste to učinili, morate izvršiti na 10 pristupa sljedećim vježbama:

 1. Omotajte ruke oko gležnja djeteta koje leži na leđima i naizmjence pomiče noge gore / dolje;
 2. Savijanje nogu na zglobovima koljena i kuka stavite dijete u žabu. Širite udove na strane, držite se, polako poravnajte i vratite se na polaznu poziciju;
 3. Polaganje beba na leđima, povucite gornje udove na strane. Držite četku, izvodite pokrete slične udarcima. Zatim podignite ruke i počnite ponoviti pokrete, koji podsjećaju na plivanje;
 4. Okrenuvši mrvicu na trbuh, obavljajte akcije dviju prethodnih vježbi.

Nakon završetka masaže i gimnastike, valja se kretati procesu na vodi.

Postupak novorođenčeta

Mnogi stručnjaci savjetuju da se u kupaonici najprije plivaju isključivo kod kuće, a nakon dobi od jedne godine majstora specijaliziranih dječjih bazena.

Temeljna pravila plivanja strogo se pridržavaju postupnog postupka doziranja kako se dijete razvija. Povećanje vremena za svaku sesiju trebalo bi biti 10-15 sekundi. (mjesečna varijacija od 2 -5 minuta), voda ohlađena na 0,5 ° C

Naglasak bi trebao biti na uranjanju glave. Kada vježbate zadržavanje daha kroz nosnu stranu u djetetu od 1-2 mjeseca, uronite u vodu 2-4 sekunde. na usmenom otvaranju. Djetetu od šest mjeseci može biti dopušteno da se s dna kupke dobiju predmeti iz sjedećeg položaja, postupno povećavaju dubinu i potiču glavu da potone na područje oko očiju.

Za dramatično povećanje trajanja postupaka i smanjenje režima temperature strogo je zabranjeno.

Relativno je lako naučiti povratak. Položaj na prsima zahtijeva trening dišnog sustava i pravilno uranjanje.

Nastava bez uređaja

Vježbe su jednostavne za izvođenje i praćene su komentarima glasom ili čitanjem posebnih pjevanja i šala. Baza se sastoji od tri mjesta za plivanje: prtljažnik, figura-osam, križanje s izmjeničnim hodanjem i stojećem stazom.

Evo primjera seta vježbi koje se izvode neposredno nakon masaže i suhe gimnastike:

 1. Uzimajući dijete pod rukama sa leđima u sebe, postupno ući u vodu, počevši od donjih ekstremiteta. Govoreći izraz "stand", držite 15 sekundi. ravno okomito. Brada je fiksirana strogo iznad površine vode;
 2. Na signalu "go" slijedite cijelu kupelj, promatrajući da se dijete prvi put oslanja na noge, a nakon nekog vremena naučio je napraviti korake;
 3. Opet, signaliziramo "stand" i omogućavamo 15 sekundi. na mrvicama za disanje u stojećem položaju. Ovo je neophodan postupak za sprječavanje umora motora;
 4. Držeći se s dvije ruke, stavite bebu na leđa uranjanjem u uši i sternum. Nije zastrašujuće ako može uzeti malo vode;
 5. Izvršite vježbu "Shuttle", krećući se od ruba do ruba kupelji i guranjem nogama. Lagano držite dijete rukama, dajući mogućnost raditi samostalni instinkt. Kao što djetetu sazri, koristite jednostranu podršku koja vam omogućuje da izvodite udarce;
 6. Premjestite novorođenče u vertikalni stalak. Govoreći "stand", držite položaj 15 sekundi, pričvrstite područje vrata iza lijeve ruke. Pravi dio odrasle osobe ispod brade djeteta;
 7. Uhvatite desnu ruku, stavite dijete na prsa. Signal u glasu "mi plutaju" i, držeći se s dvije ruke, izvodimo pokrete oko oboda kupke, uobičajeno crtajući lik osam na vodi. Promatrajući oprez, obavite 6-8 ponavljanja i vratite dijete na vertikalni stalak za 0,25 minuta.
 8. Ne zaboravite komentirati akciju, ponoviti prolaz kroz kupelj i odmoriti se.
 9. Napravite križnu vježbu. Držeći bebu na leđima, polagano polagano dijagonalno ožičenje s jednog kuta u drugi. Zamijenite se stojećem i mirovanom, ponovite 6-8 puta.

Više jasne i detaljne upute možete vidjeti na videozapisu u nastavku.

Zapamtite da ostatak treba biti jednak polovici cijelog postupka plivanja. Tijekom ciklusa (3-4 minute) komunicirajte s djetetom. U prosjeku, dijete će plivati ​​oko pola metra i proći 6 metara u jednoj lekciji. Ne zaboravite na postupni porast trajanja kompleksa.

Ove vježbe mogu se izvoditi zajedničkim kupanjem s djetetom u kupaonici. Odrasla osoba će postati vrsta podrške za dijete. Pogodno je držati ga na krilu, rukama uhvatiti glavu i lagano ga zamahnuti. Dobro je podizati na trbuhu i prsima roditelja, pričvršćivanjem vrha glave.

Dobro je ako je u procesu zapošljavanja beba pila vodu. Kongenitalni refleksi neće joj dopustiti da uđe u dišni sustav, a kašljanje i kihanje pomoći će tijelu da se prirodno oslobađa od neželjenih bakterija. Važno je nastaviti plivati.

Učenje na ronjenje

Postupak ronjenja je težak i neophodan za zdravlje i sigurnost djeteta. Učenje ove vještine treba započeti treningom djeteta glasovnom timu "roniti / zaroniti" i zalijevati čelo i lice vodom.

Stvarno trebate zaroniti u drugom mjesecu ciklusa vodenih postupaka i izvesti je s položaja na prsima. Plivanje "osam", svake tri vježbe, provodi uranjanje, izgovara naredbu i prskajući vodu u lice. U početku, dijete će moći piti mala količina vode, to nije štetno. Kada je refleksno beba spremna (stisne oči, zatvori usta i drži dah), potpuno ga spuštaju pod vodom nekoliko sekundi.

Pribor za kupanje

Ako se bojite držanja djeteta u punoj kupki, možete koristiti posebne alate.

Za domove stane šešir i krug za kupanje.

Kapica s umetnutim blokovima pjene uvelike će olakšati zadatak roditelja, pomažući da se glava zadrži iznad vode. Kada kupujete šešir, odaberite pamučnu tkaninu. Kada plivate, pobrinite se da voda ne uđe u uši.

Krug za novorođenče je komora na napuhavanje s usjekom za bradu i zadržavanjem velcro. Roditelji trebaju samo kontrolirati dijete. Korištenje ove dodatke omogućuje djeci da se kreću neovisno, kako bi pomaknuli svoje udove. Možete ga primijeniti od rođenja.

Da bi kupanje zabavno i korisno, pokrenite razne igračke u kadi.

Ako imate priliku plivati ​​s djetetom u posebnom dječjem bazenu, trebali biste kupiti posebne gaće, rukave.

Glavni uvjet - ne ostavljajte bez nadzora i stalno pratite stanje mrvica.

U kojim se slučajevima treba suzdržati od kupanja u kupki

Prije početka nastave u kupaonici s djetetom, trebali biste se posavjetovati s pedijatrom, jer postoji niz kontraindikacija za provođenje postupaka za vodu.

Trebali biste se suzdržati od njih ako je dijagnosticirana vaša beba:

 • upalni procesi u akutnom obliku, popraćeni vrućicom; s groznicom;
 • bolesti epidermisa;
 • prisutnost površina rane;
 • gnusne upale;
 • mentalna patologija, konvulzije;
 • kardiovaskularnih poremećaja, kongenitalne bolesti srca;
 • zatajenje bubrega i jetre;
 • infekcija.

Nije nužno provoditi vodene postupke, ako beba plače, nervozna.

Ako distrakcija od strane igračke nije uspjela, a histerija se nastavila, prebacujte vježbu kako biste izbjegli neugodne udruge poslije.

Ne zaboravite da ne možete:

 • baviti se umornim, pospanim, gladnim djetetom;
 • žuriti u stvari, prisiljavajući ih da svladaju nove elemente za koje dijete nije spremno.
 • ostati u lošem stanju uma, nervozan: važno je ostati mirno
 • zaustaviti klase ako prvi postupak ne uspije.

Zapamtite da jednom napravljena pogreška može trajno oduzeti djetetu želje za plivanjem.

Glavni cilj roditelja - zadovoljstvo i zdravlje djeteta.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.