Kako odrediti da počnete raditi? Glavni znakovi i simptomi

Zasnivanje

Koji je termin (koji tjedan) počinje rođenje? Trajanje trudnoće smatra se 37 tjedana. Od sada pa do 40 tjedana, rad može započeti u bilo kojem trenutku.

Kako odrediti početak rada? Nema predviđanja kada će se to dogoditi. No, postoji niz prvih znakova kojima se može suditi o neizbježnom početku rada.

Postoje mnoge teorije koje objašnjavaju početak generičkog procesa. U antici se vjeruje da je polazna točka porođaja ograničenje fetusa u malom prostoru i njegovoj gladi.

Suvremene teorije upućuju na to da počinje porođaj zbog formiranja generičkog dominantnog mozga, povećava koncentraciju tvari u krvi trudnice, potiče ekscitabilnost mišića maternice, povećava razinu spolnih hormona estrogena i akumulira dodatnu energiju u stanicama.

Glavni znakovi i simptomi

Dva do tri tjedna prije poroda, trudnice mogu primijetiti niz znakova i simptoma početka rada:

 1. Oslobađanje trbuha. To je zbog činjenice da glava fetusa skoči dublje u malu zdjelicu, dno maternice se smanjuje i počinje stavljati manje pritiska na membranu i želudac. Ženama je puno lakše disati, smanjene su manifestacije žgaravice. Međutim, pritisak u području mokraćnog mjehura povećava se, trudna žena počinje češće ići na zahod.

 • Pomicanje središta gravitacije ispred njega. Zbog toga, hod trudne žene mijenja, ramena su povučena natrag - žene ponosni hod.
 • Izbojni pupak. Prije poroda, zbog povećanog utjecaja estrogena, mišićni ton prednjeg abdominalnog zida se smanjuje, pupak postaje savitljiviji.
 • Promjene ponašanja trudnice: povećana nervozna razdražljivost ili, obrnuto, stanje slabe apatije. To je zbog promjena u fiziološkim procesima u cerebralnom korteksu u vezi s formiranjem generičkog dominantnog.
 • Smanjenje tjelesne težine trudnice na nekoliko kilograma. Prije porođaja, količina amnionske tekućine se smanjuje, metabolizam se mijenja, a višak tekućine u ženskom tijelu se smanjuje.
 • Smanjena motivacija fetusa. Taj je fenomen zbog smanjenja količine vode, fiksacije glave do ulaza u zdjelicu.
 • Nelagoda ili nagging bol u donjem dijelu trbuha i donjeg dijela leđa. Estrogeni povećavaju elastičnost ligamenta, postoji lagano širenje zdjeličnih kostiju.
 • Ispuštanje sluznice. Tijekom razdoblja sazrijevanja maternice, njezin je kanal skraćen i povećava se aktivnost žlijezda sluznice. U roku od nekoliko dana iscjedak iz genitalnog trakta postaje sve obilniji, nalik na debelu sluz koja je bistra ili blago smećkasta, ponekad s ružičastim venama.
 • Kada počinju prekursori rada? Počevši od 37. tjedna, trajanje prekursora početka rada različito je za žene i može biti od nekoliko sati do nekoliko tjedana.

  Šest do osam sati prije rođenja, neke žene imaju preliminarno razdoblje. Ovaj put karakterizira pojava nepravilnog u učestalosti, jakosti i trajanja kontrakcija maternice.

  U ovom slučaju, žena ne bi trebala doživjeti bilo kakvu neugodnost, poremećaj spavanja ili nedostatak apetita. Može se pojaviti blagi smeđi mrlje iz genitalnog trakta.

  Postupno, kontrakcije maternice povećavaju se, postaju redovite - počinje porođaj.

  Kako razumjeti da je rođenje počelo?

  Prisutnost redovitog rada, karakterizirana ponavljajućim bolnim kontrakcijama maternice - kontrakcije.

  Na početku rada, trajanje kontrakcija je 7-10 sekundi, a interval između njih je oko 15-20 minuta.

  Tijekom vremena, trajanje borbe se povećava na 40-50 sekundi, a vrijeme između njih skraćuje se na nekoliko minuta.

  Stanje žene se mijenja, nema mogućnosti zaspati. Zbog cervikalne dilatacije može doći do mučnine ili povraćanja.

  Ponekad generički proces počinje ispuštanjem amnionske tekućine - tekućeg, prilično velikog iscjedka iz genitalnog trakta.

  Kontrakcije prije poroda: kako prepoznati i što učiniti?

  Posljednje tromjesečje trudnoće najuzbudljivije je razdoblje za ženu. Što je bliža dostavi, više se pitanja pojavljuju. Najrelevantniji od njih se odnose na to kako trudnoća započinje prije porođaja, kakvi se osjećaji pojavljuju i da li se osjećaju bol.

  Ovaj proces se najviše boji fer spola čija je trudnoća prvi. Zapravo, nemojte se nervati zbog ovoga. Uz negativne emocije, bol može izgledati vrlo snažno. Što manje mislite o tome i strah od rada, to će lakše roditi.

  Da, i postoje posebne tehnike za smanjenje boli u ovom prirodnom procesu.

  Kako prepoznati rad prije rođenja?

  Žena koja ima dijete pod njezinim srcem može biti prevarant lažnim (treninzima) kontrakcijama. Mogu započeti 20. tjedna trudnoće. Lažni rad prije isporuke daje vam malu nelagodu, ali je nepravilna, kratkotrajna i u većini slučajeva praktički bezbolna. Stresni stres i nemir utječu na uklanjanje tople kupke ili hodanja. Više o lažnim borbama →

  Pravi kontrakcije - glavni promatrač porođaja. Kako su kontrakcije rada i kakve su one? Svaka kontrakcija žena manifestira se drugačije. To ovisi o fiziološkim karakteristikama trudnice i o položaju djeteta u trbuhu. Na primjer, neki mogu osjetiti slabe bolne bolove u lumbalnoj kralježnici, koja se nakon određenog vremenskog razdoblja proširila na područje abdomena i zdjelice, koja okružuje ženu.

  Drugi pak primjećuju da su osjećaji tijekom rada usporedivi s nelagodom koja se javlja tijekom menstruacije. Bol kasnije povećava. S kontrakcijama, maternica može izgledati kao kamen. To se može dobro pratiti ako stavite ruku na trbuh.

  Svi gore navedeni simptomi također mogu biti karakteristični za lažno kontracepcije maternice. Tada kako prepoznati pravi rad prije rođenja? Postoje uobičajeni znakovi ovog prirodnog procesa, kojim svaka trudnica može odrediti da će uskoro početi raditi:

  • pravilnost pojave;
  • postupno povećanje učestalosti;
  • povećala bol tijekom vremena.

  Prvo, trudnica može nakon dugo vremena osjetiti trudove. Bol nije teška. U budućnosti, interval između kontrakcija postupno se smanjuje, bol ovog prirodnog procesa raste.

  Na temelju općih znakova kontrakcija prije porođaja možemo razlikovati 3 faze procesa:

  • početno (latentno, skriveno);
  • aktivnog;
  • prijelaz.

  Početna pozornica traje oko 7 do 8 sati u prosjeku. Trajanje borbe može trajati 30-45 sekundi, interval između njih je oko 5 minuta. Tijekom tog perioda cerviks se otvara na 0-3 cm.

  Tijekom aktivne faze koja traje od 3 do 5 sati, kontrakcije mogu trajati i do 60 sekundi. Učestalost rada kod rođenja - 2-4 minute. Grlić maternice rasteže 3-7 cm.

  Prijelazna faza (faza usporavanja) je najkraća. Žena može ostati u njemu od 0,5 do 1,5 sati. Kontrakcije postaju duže. Sada traju 70-90 sekundi. Razlika između kontrakcija također je kraća u usporedbi s drugim fazama. Nakon otprilike 0,5-1 minute, žena u tom položaju osjetit će kontrakcije maternice. Vrata ovog organa otvaraju se na 7-10 cm.

  Kontrakcije u drugom rođenju podijeljene su u tri faze, ali ukupno trajanje svakog od njih je kraće nego tijekom prvog rođenja.

  Što učiniti ako nastaju kontrakcije?

  Kada se pojave kontrakcije, trudnica se mora smiriti, jer ispraznost nije najbolji pomagač. Preporučljivo je udobno sjediti na stolici, na stolici ili na krevetu i početi s fiksiranjem intervala između kontrakcija i trajanja. Svi ti podaci su poželjni za snimanje. Nema potrebe razmišljati o tome što je bolno: trudovi ili porođaj. Zbog straha bol će se činiti nepodnošljivim.

  Ako kontrakcije ne traju dugo i trajanje između njih je dugačko (20-30 minuta), onda je prerano da beba rodi. Žena ima vremena za prikupljanje potrebnih stvari, nazovite hitnu pomoć. U ovom trenutku uz pomoć voljenih, možete uzeti topao tuš. Kada borbe, interne između kojih je 5-7 minuta, već morate ići u bolnicu.

  Putovanje u medicinski objekt ne smije se odgoditi, unatoč činjenici da početna faza kontrakcija može trajati nekoliko sati. Amnionska tekućina može se ranije ukinuti, ali u ovom trenutku već je poželjno biti pod nadzorom opstetričara i ginekologa. U slučaju ispuštanja vode nikako ne smije se zagrijati topla ili topla kupka, jer to može povećati vjerojatnost razvoja zaraznih komplikacija, krvarenja, embolije, abrupcija placente.

  Kako izazvati rad i porod?

  Za mnoge žene, porođaj počinje u 37-40 tjednu. Međutim, postoje slučajevi kada se trudnoća nastavlja na 41, 42 i čak 43 tjedna. Predstavnici sajamskog spola u takvim situacijama već se počinju brinuti, biti nervozni, jer žele brže vidjeti bebu, no ipak se ne želi roditi. Da, a postoje i slučajevi kada je dijete umrlo u ovom trenutku u majčinom trbuhu, a kontrakcije nikada nisu počele.

  Smrt djeteta može se pojaviti zbog činjenice da placenta počinje odrastati. Beba možda već nedostaje kisika i hranjivih tvari. Kako izazvati kontrakcije i porođaj - pitanje koje se brine o trudnim majkama koje imaju djete duže od datuma očekivanog rođenja, što je izračunao liječnik.

  Da biste spriječili pojavu negativnih posljedica, možete izazvati kontrakcije i porođaj. Međutim, ovu odluku treba donijeti samo liječnik. Ako nema patologija i amnionska tekućina je čista, tada nema potrebe stimulirati generički proces. Sve ima svoje vrijeme. Ako se pronađu bilo kakve abnormalnosti, liječnik će sigurno predložiti stimulaciju trudova i porođaja. Napustiti ga ne vrijedi.

  Borbe mogu biti uzrokovane samostalno. Na primjer, preporučujemo da budete više uspravni, hodajte, pomaknite se, ali ne trebate izazivati ​​izgled umora i stresa, jer to neće imati koristi.

  Osjećaji rada prije rođenja mogu proizaći iz seksa. Sjeme sadrži prostaglandine, koji pripremaju cerviks za porođaj, omekšavajući ga. Seksualno uzbuđenje, orgazam, tonizira tijelo i uzrokuje kontrakcije maternice.

  Možete izazvati kontrakcije masiranjem bradavica dojke. Može se početi od 37. tjedna trudnoće. Tijekom masaže, tijelo izlučuje hormon oksitocin kroz koji počinje kontrakcija mišića maternice. Masaža omogućuje ne samo stimulaciju porođaja, nego i pripremu kože bradavica za dojenje bebe.

  Postoje folklorni lijekovi za poticanje porođaja i rada, ali ih nemojte sami testirati. Na primjer, određeni čajevi i biljni čajevi mogu nepovoljno utjecati na zdravlje majke i njezine bebe, jer su neke biljke kontraindicirane u trudnica jer mogu prouzročiti pobačaj.

  Kako olakšati rad kod rođenja?

  Liječnici mogu pomoći trudnoj ženi smanjiti bol tijekom rada i isporuke zbog posebnih lijekova. Međutim, nemojte se oslanjati na anesteziju. Postoji mogućnost da će lijek negativno utjecati na majku i njezinu bebu. Više o epiduralnoj anesteziji tijekom poroda →

  Glavni način smanjenja boli je pravilno disanje tijekom porođaja i rada. Uz to, žena se može opustiti. Kada dođe do kontrakcije, preporučljivo je koncentrirati na izdisanje. U ovom trenutku vrijedi zamišljati da bol izlazi iz tijela zajedno s zrakom. Majka također može "napraviti malo buke" tijekom rada i porođaja. Uzdah, jauk i krik će olakšati stanje. Pravilno disanje treba naučiti unaprijed i biti osposobljeno češće, jer je porođaj stres, zbog čega se sve slabo naučene informacije lako zaboravljaju.

  Majka u trudnoći može se opustiti zahvaljujući masaži i jednostavnom nježnom dodiru voljene osobe. Kontrakcije - početak rada. Tijekom napada je preporučljivo polagano masirajući donji dio leđa. Žena u ovom trenutku može stajati ili sjediti na stolici, naslonjena na leđa rukama.

  Lumbalna masaža leđa tijekom porođaja smatra se vrlo učinkovitom. To je zbog činjenice da sakralni živac prolazi kroz leđnu moždinu iz maternice kroz donji dio leđa. Ako masirate ovo područje, bolovi tijekom kontrakcija će se manje osjetiti. Vrlo je dobro ako supružnik želi biti prisutan pri porodu i pomoći svom voljenom u ovom teškom trenutku.

  Ništa manje važno je psihološki stav. Pozitivne emocije, misli da će uskoro biti moguće vidjeti bebu, pomoći će smanjiti bol. Da bi se pravilno odgovorilo na ono što se događa i da ne brinite, žena treba razumjeti kako se rodbina odvija i što se u ovom trenutku može osjetiti.

  Između kontrakcija ne treba čekati sljedeći rez. Ovaj put je dana ženi za odmor. Uz intenzivan čekanje za sljedeću borbu, možete se brzo umoriti.

  Zaključno, vrijedi napomenuti da su kontrakcije prirodni proces. Sve trudnice prolaze kroz ovo. Pitanje - kako započinju kontrakcije rada, brine mnoge trudnice. Treba napomenuti da je nemoguće točno opisati sva osjetila, budući da su individualni. Netko uspoređuje kontrakcije s boli tijekom menstruacije, a netko - s intestinalnim uzrujanjem.

  U svakom slučaju, nemojte se bojati i boli koju mogu uzrokovati. Svi neugodni osjećaji zaboravit će se nakon rođenja malog sunca - dugo očekivanog djeteta.

  Početak rada, simptomi, kontrakcije - prvi znakovi približavanja rada

  Rođenje je prirodni proces, koji se u mnogim slučajevima može uspješno dogoditi bez sudjelovanja liječnika ili babice.

  Međutim, ponekad sigurnost majke i djeteta može se osigurati samo uz pomoć medicinske intervencije.

  U vašem se tijelu mogu pojaviti promjene, što ukazuje na to da se približava ključni trenutak. Žene ih osjećaju nekoliko tjedana prije porođaja - s različitim stupnjevima intenziteta - ili se ne osjećaju uopće.

  Trajanje teškog procesa rođenja djeteta u svijet može biti vrlo različito. Za prvo rođenje, prosječno je 13 sati, za ponavljajuće - oko osam. Početak rada kod liječnika smatra se otvaranjem vrata maternice s redovnim ponovljenim kontrakcijama.

  U proteklih 50 godina, prosječno trajanje ovog procesa je prepolovljeno, jer u teškim slučajevima, Cesarean dio je sada učinjeno na vrijeme. Često spontane kontrakcije počinju noću kada se tijelo opušta. Mnoga djeca vole po prvi put pogledati ovaj svijet u mraku. Prema statističkim podacima, većina se rađanja događa noću.

  Ono što točno uzrokuje bolove u porođaju je pitanje, odgovor na koji još nije poznat. Ono što je jasno je da dijete ima važnu ulogu u tom procesu. No, koji mehanizmi daju odlučujući poticaj ostaje misterij.

  Nedavne studije upućuju na to da kontrakcije započinju pod utjecajem proteinskih proteina, tzv. SP-A proteina, koji je također odgovoran za sazrijevanje pluća.

  Ginekolog konzultacije. Obično se Braxton-Hicksove kontrakcije teško razlikuju od pravih generičkih. U trećem tromjesečju, lažni pokušaji rada postaju sve intenzivniji i češći ako živite aktivni život ili imate dehidraciju. Ako ih osjetite, sjednite na hladnom mjestu, podignite noge, popijte nešto i odmorite se. Ako se intervalima između kontrakcija povećava, a intenzitet se smanjuje, onda su lažni. Ako postanu češće i jače (osobito ako se javljaju svakih 5 minuta), nazovite svog liječnika. Uvijek kažem pacijentima da nitko drugi, koji je rodio dijete, opisao je svoje osjećaje kao "spastičan". U pravilu, intenzitet kontrakcija radne snage, u kojem dijete prolazi kroz rodni kanal, opisano je kao: "Ne mogu hodati i razgovarati".

  Vidjeli ste ga u bezbrojnim filmovima. Iznenađujuća svijest: Žena u radu mora biti URGENTLY odvedena u bolnicu! Žena postaje pravi bijes, gutajući psovke ("To si učinio meni!"). Prekinula je pola od strašne boli, prestala je oplakivati ​​jedino da bi ponudio još jedan dio prokletstva njezinu nesretnom, panično pogođenom mužu koji odjednom zaboravi sve što je naučio u Lamazovim tečajevima, gubi torbu, pripremljen za putovanje u bolnicu i neizbježno šalje auto u promet, gdje je morao preuzeti isporuku.

  Istina je da većina parova ima dosta vremena da shvati da je rođenje stvarno počelo. Nitko ne zna točno što pokreće taj mehanizam, ali se prilično brzo približavaju. Evo nekoliko znakova koji vam govore da je vrijeme da iskoristite torbu i ženu koja radi - i ulazi u auto.

  Početak porođaja - znakovi porođaja

  Većina žena rađa svoju djecu ranije ili kasnije od razdoblja naplate navedene u mjenici.

  I najčešće odstupanje u ovom i drugom smjeru ne prelazi deset dana. Na kraju, procijenjeni datum rođenja ima samo ulogu određene smjernice. Samo od 3% do 5% djece rođeno je upravo tog dana. Ako je liječnik rekao da će se vaša beba roditi 31. prosinca, možete biti sigurni da nećete roditi na Silvestrovo.

  Loose stolice

  Sve zbog hormonalnih promjena uzrokovanih prostaglandinima.

  I to ima smisla: vaše tijelo počinje čišćenje crijeva kako bi oslobodila više prostora unutar tijela za bebu.

  Procijenjeni datum isporuke (DA)

  Ovo je dan kada će se vaše dijete roditi s statističkom vjerojatnosti. Većina rađaju između 37 i 42 tjedna. Iako mnoge žene ne rađaju točno na procijenjeni datum, nužno je morate znati kako biste bili spremni. Što je bliže, više se pozornosti treba posvetiti njihovim tjelesnim senzacijama i mogućim signalima početka rada. Uključivanjem kalendarskog lista i promatranjem mjeseca u kojem bi se rođenje trebalo odvijati, osjetit ćete anksioznost (i laganu paniku). Uskoro dolazi!

  Kontrakcije - prvi znak približavanja porođaju

  U 70-80% slučajeva, pojava rada se izražava pojavom stvarnih kontrakcija radne snage. Ne mogu se odmah razlikovati od treninga, koje ste primijetili prvi put prije nekoliko tjedana. U tim trenucima trbuh se stvrdne i maternica ugovara unutar 30-45 sekundi.

  Bolovi uzrokovani kontrakcijama su u početku dobro tolerirani: možete čak i malo hodati ako želite. Čim se u kraticama utvrdi određena pravilnost, odgodit ćete sve poslove bez ikakvih poticaja i slušat ćete što se događa unutar vas.

  S postupnim intenziviranjem kontrakcija, preporučuje se izvršiti vježbe disanja koje ste podučavali tijekom pripreme za tečajeve za porođaj. Pokušajte disati što dublje, udahnite se svojim trbuhom. Vaša beba također mora raditi naporan rad tijekom rođenja. I kisik će biti vrlo koristan za to.

  Kontrakcije Braxton-Hicks (preparativno). Ti kontrakcije mišića maternice počinju u ranoj fazi, iako ih ne možete primijetiti. Osjećat ćete napetost u maternici. Takve kontrakcije su kratke i bezbolne. Ponekad postoji nekoliko, idu jedan za drugim, ali obično se brzo zaustavljaju. Bliže rađanju Braxton-Hicksove kontrakcije pomažu pripremiti cerviks za taj proces.

  Odmah u kliniku!

  Bez obzira na pojavu kontrakcija pri prestanku kretanja djeteta, otvaranju fetalnog mjehura ili vaginalnom krvarenju, trebali biste odmah otići u kliniku.

  Borbe Braxton-Hicks - "zagrijavanje" prije početka ovih borbi. Mogu se početi i završavati nekoliko puta i često se zaustavljaju kada ste aktivni (na primjer, kad hodate). Rani radni poremećaji bit će neujednačeni u intenzitetu i učestalosti: neki će biti toliko jaki da ćete uhvatiti dah, drugi će vas samo podsjećati na grčeve. Interval između njih će biti 3-5, a zatim 10-15 minuta. Ako ste razgovarali sa svojim liječnikom 15 minuta, raspravljajući o tome je li rođenje počelo ili nije, i nikada nije zaustavljeno, to je najvjerojatnije lažni alarm.

  Saznajte kako prepoznati kontrakcije

  U početnoj fazi rada, kontrakcije koje traju oko 30 sekundi mogu se javljati svakih 20 minuta.

  • Prve kontrakcije slične su grčevitim menstrualnim bolovima (zračenja boli). Mišići maternice započinju s kontrakcijom tako da se vrata maternice otvore do svih 10 cm.
  • Kasne bolove na senzaci slične su jakim menstrualnim bolovima, ili postižu tako jak intenzitet kao što niste mogli zamisliti.
  • Kada kontrakcije postanu vrlo jaki, a ritam kontrakcija - redovito, to znači da je doista počelo!

  Ne postoje obvezna pravila kada možete doći u bolnicu. Ali ako se kontrakcije javljaju svakih 5 minuta na sat i da vas zamrznu u boli, nitko neće ometati vaš izgled u dvorani. Izradite plan sa svojim liječnikom uzimajući u obzir vrijeme potrebno za putovanje.

  • Ako živite u blizini porodnične bolnice, pričekajte da se ritam trudnoće 1 sat na svakih 5 minuta, a zatim nazovite i obavijestite svog liječnika o putu.
  • Ako je bolnica 45 minuta udaljena od vas, najvjerojatnije biste trebali otići čak i kad će biti manje kontrakcija.

  Raspravite o tome unaprijed sa svojim liječnikom kako ne biste panici tijekom porođaja. Zapamtite da s početkom aktivne faze, cerviks u većini žena otvara se do 1-2 cm po satu. Dakle, računajte: 6-8 sati prije početka truda. (Ali ako je na posljednjem posjetu liječniku rečeno da je otkrivanje 4 cm, bolje je rano doći u bolnicu.)

  Ginekolog konzultacije. Upozoravam buduće roditelje, pogotovo ako je ovo prva trudnoća, da postoji nekoliko "lažnih alarma". Moja supruga je opstetričar-ginekolog i prisilila me je da je dovedem u bolnicu 3-4 puta, budući da sam trudna sa svakom od naših troje djece! Ako nije sigurna, tko onda može? Uvijek govorim pacijentima: bolje je da im dopusti da dođu i provjeravaju ih (ako je prerano, imat će samo dopuštenje da idu kući) nego da rađaju na strani ceste.

  Vrijeme je sve

  Kako računati vrijeme i ritam rada? Postoje dva načina. Samo odaberite i držite ga dok gledate.

  1. Označite početak jedne borbe i njegova trajanja (na primjer, od 30 sekundi do 1 minute).
  2. Zatim označite kada počinje sljedeća borba. Ako se u roku od 9 minuta ne osjeti, to znači da je učestalost kontrakcija 10 minuta.
  3. Možete se zbuniti ako se kontrakcije javljaju češće. Uvijek označite vrijeme od početka jedne borbe do početka drugog.
  4. Ako kontrakcija traje punu minutu, a sljedeća počinje 3 minute nakon završetka prethodnog, kontrakcije se javljaju jednom svaka 4 minute. Kada se njihova učestalost povećava, teško je koncentrirati na brojanje. Zamolite nekoga da pribroji borbu za vas.

  Gotovo isto, ali ovdje počinjete računati vrijeme od kraja jedne borbe do kraja idućeg.

  Izbjeljivanje i izglađivanje vrata maternice

  Zamislite svoj vrat maternice u obliku velikog, debelog bagela. Prije porođaja, počinje tanak i rastezljiv. Proširenje (otvaranje) i stanjivanje (zaglađivanje) može se pojaviti u roku od nekoliko tjedana, jednog dana ili nekoliko sati. Nema standardnog vremenskog okvira ili prirode procesa. Kako se približava datum rođenja, vaš liječnik će na ovaj način izjaviti o stanju cerviksa: "Izloženost 2 cm, skraćivanje 1 cm".

  Abdominalni prolaps

  To se događa kada se fetus spusti do ulaza u zdjelicu i tamo se "zaglavi", tj. više se ne kreće unutra. S Braxton-Hicksovim kontrakcijama, ona se pomiče još više na donji dio zdjelice. Zamislite da dijete ide u "polaznu" poziciju. Taj proces započinje u svim ženama u različito vrijeme, u nekima - upravo prije samog rođenja. Za mnoge, poruka o snižavanju fetusa je i dobra i loša vijest. Disanje i prehrana su sada lakše, ali pritisak na mjehur i zglobni ligament čini da se sve više i više trči u WC. Neke trudnice također počinju misliti da dijete može samo ispasti - jer je sada tako nisko. Tijekom pregleda, vaš liječnik će odrediti koliko je beba malo u zdjelici ili kakva je njezina "pozicija".

  Abdominalni prolapsi javljaju se kad dijete "pada", kako je bilo, pada na ulaz u malu zdjelicu. Krećite se naprijed, dijete se kreće u zdjelicu, priprema se tako da putuje kroz rodni kanal. Međutim, za žene čiji se prolaps abdomena pojavljuje nekoliko dana ili tjedana prije porođaja, taj je simptom "lažni dokaz", a za neke se to uopće ne događa prije početka aktivne faze rada. Braxton-Hicksove kontrakcije postaju sve jače, dijete se postupno spusti niže u zdjelicu, povećava se pritisak na cerviks i omekšava se i omekšava.

  Ruptura fetalnog mjehura

  U 10-15% slučajeva, početak porođaja najavljuje prerano raskidanje membrana, što se događa prije nego se pojave prve kontrakcije.

  Ako je glava djeteta čvrsto utemeljena u zdjelici, gubitak amnionske tekućine neće biti toliko velika.

  Naučit ćete o lomljanju fetalnog mjehura zbog obilnog ispuštanja bistre, tople tekućine iz vagine.

  Ruptura membrana ne uzrokuje nikakvu bol, budući da u svojoj membrani nema živčanih vlakana. Ponekad amnionska tekućina može imati zelenu boju: to znači da je beba već dodijelila svoju prvu stolicu. Zapišite vrijeme razbijanja fetalnog mjehura i boju tekućine za otpad, prijavite to primalju ili rodilištu klinike. Ovdje ćete dobiti upute o vašim daljnjim postupcima.

  Vrlo rijetko, ruptura membrane fetusa javlja se u gornjem dijelu, dok amnionska tekućina teče tek kap po kap. Zatim se lako uzimaju za urin ili vaginalni iscjedak, pogotovo uz malu slabost mokraćnog mjehura. Ako sumnjate da se amnionska tekućina odmiče, nazovite svog liječnika odmah ili idite u bolnicu. Kratka inspekcija će pojasniti situaciju.

  U pravilu, ruptura membrana ne dovodi do dramatičnih posljedica. Obično u idućih 12-18 sati, kontrakcije se javljaju spontano, a porođaj prirodno dolazi. U odsustvu kontrakcija, oni se umjetno stimuliraju s odgovarajućim lijekovima kako bi se smanjio rizik od infekcije za majku i dijete.

  Ispuštanje vode

  Ponekad se fetalni mjehur zove čudni, biblijski zvučni pojam "baby bag". Kad prasne (na prirodan način ili ga liječi), to znači da će se porođaj dogoditi u roku od 24 do 48 sati. U pravilu liječnik odluči da ne riskira, a ne čekati više od 24 sata nakon otvaranja mjehura, osobito ako se dijete rodi na vrijeme, jer postoji opasnost od infekcije.

  Ako vode nestanu

  Kad se mokraćni mjehur rasprsne, nešto se događa kao mala poplava, a nemoguće je predvidjeti kada i gdje će se dogoditi. U trećem tromjesečju u fetalnom mjehuru, mekom i udobnom "sjedalu" djeteta, već postoji oko litre amnionske tekućine. (Izlijte litru vode na pod - nešto slično tome može izgledati.) Ali zapamtite:

  • neke žene imaju "curenje" vrlo malu.
  • Tekućina će nastaviti istjecati iz fetalnog mjehura čak i nakon što je voda napustila, jer će vaše tijelo i dalje proizvoditi.
  • U nekim ženama, voda ne napušta spontano, a kako bi stimulirala proces poroda, liječnik obavlja amniotomiju piercinga vrećice s dugom plastičnom kukom.
  • Tekućina mora biti bezbojna. Ako je tamno (zelenkasto, smeđe, žućkasto), to može značiti da je beba pravilno defekira u maternici (ova izvorna stolica naziva se meconium). To može biti znak teškog stresa u fetusu. Nazovite svog liječnika odmah.

  Ginekolog konzultacije. Obilan vaginalni iscjedak u kasnim fazama trudnoće je apsolutno normalan. V 10-20% žena u ovoj fazi su toliko značajne da moraju nositi jastučiće cijelo vrijeme. Protok krvi u rodnicu i maternicu povećava se u trećem tromjesečju, pa se povećava vaginalna sekrecija. Odmah je moguće i ne razumjeti, to je iscjedak ili se voda povukla. Ako se osjećate "na vlažnom mjestu", obrišite se i malo prošetajte. Ako tekućina nastavlja teći, nazovite svog liječnika.

  Krvarenje signala - simptom početka rada

  Obično tijekom trudnoće, ždrijelo maternice ostaje zatvoreno viskoznom sluzi koja štiti fetalni mjehur od upale. Zbog skraćivanja vrata maternice i otvaranja grla maternice izlazi tzv. Sluzni čep. To je također znak približavanja rođenja. Međutim, bolovi u trudnoći ne moraju nužno nastati istog dana. Ponekad je potrebno nekoliko dana ili čak tjedana prije nego što se stvarni kontrakti pojavljuju.

  Bliže sluznici porođaja može izgubiti viskozitet i proći kao bistra tekućina. U većini slučajeva ovo je popraćeno malim, tzv. Krvavim signalom. Mnogo je slabiji od menstrualnog i potpuno bezopasnog. Pa ipak, da biste bili sigurni, trebali biste razgovarati s liječnikom ili primaljom o tome - trebali biste provjeriti da krvarenje nije uzrokovano drugim razlozima koji bi mogli ugroziti vas i vašu bebu. Vrlo često žena ne primjećuje i odvajanje sluznice.

  Blago krvavi iscjedak, ili mrlja

  Može se pojaviti zbog promjena koje se javljaju u cerviksu - priprema se za otkrivanje. Rezovi omekšavaju cerviks, kapilare počinju krvariti. Kontrakcije se pojačavaju, a krvavi iscjedak javlja. Svaki pritisak na grlić maternice može uzrokovati blago krvarenje (zbog vježbanja, spola, naprezanja tijekom pokreta crijeva ili naprezanja na mišićima mokraćnog mjehura). Ako niste sigurni je li krvarenje normalno, nazovite svog liječnika.

  Ispuštanje sluznice

  Cerviks se omekšava i počinje otvarati, s čepom sluzi oslobođen. Ponekad se sluz izlazi polako ili se čep može pojaviti u obliku čupavog debelog flageluma. Do tog trenutka, sluz igra ulogu zaštitne barijere u cerviksu i stalno proizvodi tijelo, posebno puno bliže porodu. To nije znak približavanja radu, - za neke žene mucus se oslobađa nekoliko tjedana ranije, ali to je svakako znak da se nešto počinje mijenjati.

  Bol u leđima

  Bolovi mogu nastati ako je dijete okrenuto prema naprijed, a ne u smjeru prema leđima. Ako se dijete ne okreće prema leđima, može se povećati. Bol može doći i zbog pritiska glave na vašoj kralježnici na početku kontrakcija.

  Ugodna gnijezda: ne samo za ptice

  Trudnice čak i prije početka rada često imaju snažnu želju za stvaranjem ugodnog gnijezda. Pukotina "gniježđenja" energije, koja snažno suprotstavlja debilitativnom umoru posljednjeg tromjesečja, prisiljava buduće mame da razviju svoje stanište, pretvarajući ih u slatki i čist "inkubator". Još jedan znak da ste započeli razdoblje "gniježđenja" - brzinu kojom pokušavate učiniti sve, zahtjevne zahtjeve koje napravite vašem kućanstvu. "Gniježđenje" obično se izražava u:

  • slikanje, čišćenje, postavljanje namještaja u vrtić;
  • bacanje smeća;
  • naručivanje stvari jedne vrste (hrana u kantini, knjige i fotografije na policama, alati u garaži);
  • opće čišćenje kuće ili završetak "popravaka";
  • kupnja i preklapanje dječje odjeće;
  • pečenje, kuhanje i stiskanje u hladnjak;
  • pakiranje vrećica za putovanje u bolnicu.

  Važan upozorenje: za neke trudnice "gniježđenje" nikad ne događa, a ako se takvi impulsi pojave, očekivačka majka osjeća se previše tromo da nešto učini.

  Simptomi porođaja

  Lažne kontrakcije su bol u donjem dijelu trbuha, slično boli menstruacije. Ako takvi kontrakcije nisu jaki i nisu redoviti, ne treba ništa namjerno učiniti: to je samo priprema maternice za porođaj. Čini se da uterus pokušava svoju snagu pred predstojećim važnim radom, prikupljajući i opuštajući mišiće. U tom slučaju možete osjetiti ton maternice - ponekad je kao da ulazi u grumen, postaje čvršća. Maternica može doći u ton bez boli, budući da je bliža dostavi, to postaje osjetljiviji i razdražljiviji. Ovo je normalno.

  Treća važna pretpostavka porođaja može biti ispuštanje sluznice sluzi. Ovaj sluzavi sadržaj, koji "živi" u cerviksu, kao da začepljuje "kuću" bebe. Čep mucusa može izbaciti u obliku debelih i ljepljivih sekreta prozirne ružičaste boje.

  Žena možda ne može osjetiti poremećaje rađanja, iako je češća buduća majka još uvijek osjeća pripremni rad.

  Normalno prvo rođenje traje oko 10-15 sati. Naknadna isporuka obično počinje nešto brže od prvog, ali to nije uvijek slučaj. Ja sam primjer takve iznimke, jer moje drugo rođenje trajalo je 12 sati duže (20 sati) od prvog (8 sati).

  Ako je žena izgubila amnionsku tekućinu, onda morate odmah otići u kliniku. Amnionska tekućina štiti dijete, i to ne bi trebalo dugo trajati bez njih. Stoga, ako osjetite toplu tekuću vodu, nazovite liječnika i pripremite se za bolnicu za majku.

  Obično, nakon što se voda povuče, počinju kontrakcije (ili se dramatično pojačavaju ako ste prije bili u radu). Ako se kontrakcije ne započinju, najvjerojatnije u porodničkoj bolnici pokušat će pokrenuti radnu aktivnost (s gotovim maternicom), tako da ne ostavlja bebu dugo bez zaštite.

  Obično porođaj počinje s kontrakcijama. Obično, donje trbušne bolove i bolove u leđima često se osjeća žene oko par tjedana prije rođenja. Ali kako onda shvatiti što je to: Braxton-Hicks pripremni napadaji ili početak radne aktivnosti ?! Takvo se pitanje i strahovi gotovo uvijek pojavljuju kod žena koje se teoretski ili praktično suočavaju s poremećajima rađanja.

  Uopće nije teško razlikovati pripremne kontrakcije od početka rada! Kad počnete gutati želudac, budite malo pažljivi prema sebi: jesu li takva bol, kao i obično, možda bolni osjećaji trajali malo, ili se nešto drugo intuitivno čini neobičnim za vas?

  Ako smatrate da su ove bolne senzacije redovne (pojavljuju se i nestaju s malom učestalošću), ima smisla početi zabilježiti vrijeme, računajući kontrakcije i snimati ih.

  Pretpostavimo, oko pet sati ujutro, odlučili ste da vaš želudac boli malo na poseban način ili prilično dugo. Podignite štopericu (to je u telefonu) i počnite brojati.

  U pet sati ujutro bilo je boli, borba je počela, trajala je 50 sekundi, a zatim nije bilo boli 30 minuta.

  U 5:30 počinje ponovno povući trbuh, bol traje 30 sekundi, a zatim 10 minuta ništa vam ne smeta, itd.

  Kada vidite da se bol redovito vraća, povećava se, produžuje se kontrakcija, a razmak između njih se smanjuje - čestitamo, započeli ste radnu aktivnost.

  Kako shvatiti trudnicu da će rad uskoro početi

  Od devetoga mjeseca trudnoće, svaka buduća mama ima strahove povezane s porođajem. Nije bitno je li to prvo dijete ili ne, svaki put za ženu kao prvi put. Naročito se često javljaju strahovi zbog nesigurnosti buduće mame da prepozna kontrakcije na vrijeme i da će imati vremena za dolazak u bolnicu.

  No, takvi slučajevi su izuzetno rijetki, češće trudnice šalju se kući da bi se prisustvovale datumu dospijeća. Uostalom, vrlo je teško ne prepoznati početak porođaja, a kada beba želi biti rođena, odmah ćete shvatiti.

  Ako slušate svoje tijelo, naći ćete da oko 14 dana prije očekivanog datuma rođenja, značajne promjene će započeti. Što je bliži rok, to će biti opipljivije ove promjene.

  14 dana prije rođenja djeteta

  U ovom trenutku, tijelo se počinje pripremati za važan događaj - rođenje djeteta. U tom razdoblju mama počinje osjećati poremećaje porođaja - znakove koji ukazuju na pristup dragocjenog datuma.

  Odgajanje treninga
  Kontrakcije su kontrakcije maternice koje pomažu djetetu da izlazi iz maternice. Osjećam se kao bol tijekom menstruacije, samo mnogo intenzivnije. Treninzi za treniranje su potrebni za pripremu maternice i zdjeličnih organa za porođaj. Za razliku od ovih kratica, nisu periodični i manje bolni.

  Abdominalni prolaps
  Drugi prekursor porođaja je abdominalni prolaps. To se ne samo da može osjetiti, već i vidjeti. Sami ćete primijetiti kako je želudac postao znatno niži, kao da se privlači na pod. To znači da je beba već spremna za njeno rođenje i pritisne glavu na donjem dijelu maternice. Stoga se postupno pomiče iz trbušne šupljine u zdjelicu. Buduća majka počinje osjećati lakoću u abdomenu i prsima, jer prestanu tiskati. Istodobno, često se javlja mokrenje i nemir u području prepona.

  4-5 dana prije rođenja djeteta

  Što je ovaj događaj bliži, to je novo iskustvo očekivana majka. Ponekad se to može uzeti kao problem tijekom trudnoće, pa se za samozadovoljstvo više vrijedi komunicirati s voljenima i, ako je potrebno, s liječnikom.

  nelagodnost
  Očekujuća majka prije porođaja može osjetiti bolnu bol u donjem dijelu leđa. Ovo sugerira zdjelu zdjelu, širenje kukova i uganuće. Tako je tijelo pripremljeno za porođaj.

  Hormonalne promjene
  Kad se približava neko dragocjeni događaj, mali mozak počinje proizvoditi hormone odgovorne za porođaj. Oni izazivaju borbe i druge promjene. To možete primijetiti ako se vaš ukus promijeni, apetit nestaje, vaše raspoloženje skokne, stolica postaje češća. Često trudnice u posljednjih nekoliko tjedana gube na težini, to je zbog činjenice da hormoni više ne utječu na akumulaciju tekućine u tijelu.

  Smanjena aktivnost bebe
  Sada dijete zauzima gotovo cijelu šupljinu maternice i jednostavno se ne može ispravno okrenuti. Istovremeno, analize i pokazatelji ostaju normalni i ništa ne ugrožava zdravlje djeteta.

  Ako ne osjećate da se roditelji rađaju, a najdraži datum se približava, ne brinite, možda je vaše tijelo manje osjetljivo od drugih trudnica, ili su simptomi manje intenzivni.

  1 dan prije isporuke

  Dan prije rođenja ili nešto kasnije, trudna majka ima simptome koji ne dovode do dvosmislenog nagovještaja da ćete se uskoro susresti s bebom. Ako osjetite sljedeće osjećaje, obavijestite svoje najmilije da im je uskoro potrebna pomoć.

  Izlaz iz priključka sluzi
  Zubni čep je prepreka koja je tijekom cijele trudnoće zaštitila dijete od prodora mikroba, bakterija i virusa. Prije rođenja, tijelo ga odbacuje, oslobađa put i odlazi postupno ili odmah. Nemojte se uznemirivati ​​kada na rubu pronađete žuti sluz, ako nema krvnih ugrušaka, onda sve ide prema planu.

  trudovi
  Kontrakcija maternice prije rođenja postaje periodična. U početku biste mogli pomisliti da je ovo još jedno "treniranje" tijela, no kada se takvi napadi gnjave svakih 15-20 minuta, to će ukazivati ​​na početak radne aktivnosti. Tijekom vremena, interval će postati manji dok ne dosegne 3-5 minuta.

  Propuštena voda
  U igranim filmovima i TV emisijama heroina, porođaj uvijek počinje s iznenadnim oslobađanjem vode. Zapravo, to se događa vrlo rijetko. Iskusne majke to znaju sami. U početku postoje borbe, a tek onda svi ostali znakovi. Štoviše, mjehurić ne može sama rasprsnuti, već je proboden već u bolnici. Ovo je apsolutno bezbolan postupak koji ne šteti djetetu.

  Ako ste izgubili vodu, ali nema kontrakcija, hitno nazovite hitnu pomoć ili zamolite svoje rodbine da vas odvesti u bolnicu. Takva povezanost okolnosti može komplicirati tijek porođaja, stoga je izuzetno potrebno promatranje liječnika.

  proljev
  Nekoliko sati prije rođenja, crijevna muskulatura počinje se slagati i oslobađati sve nepotrebne stvari tako da sadržaj ne ometa prirodni tok poroda. Stoga, često ćete naići na "velike i velike" poteze. Štoviše, postoji osjećaj mučnine, do želje za povraćanjem.

  zimica
  Neke majke slave zimice, pojavljuju se malo prije isporuke. Buduća mama dobiva hladnoću, ona se malo tresti.

  Vrijeme je za rodilište

  Dok se kontrakcije ne postanu previše česte, otprilike svakih 5-7 minuta, ostanite mirni i pripremite se za put u maternicu. U ovom trenutku, pokušajte ne leći, ali se više micati i duboko disati, tako da stimulirate radnu aktivnost. Ako je bolnica daleko, morate se pripremiti mnogo ranije ili idite unaprijed.

  Bol će se povećati, stoga pazite da uzmite i pripremite torbu unaprijed. Dobro je, ako u to doba nalazite neku rodnu osobu, osobito majku. Uz to, osjećat ćete se samouvjereno i smireno.

  Ako su kontrakcije počele prije očekivanog, ne biste se trebali brinuti zbog toga. Danas se smatra normom da beba već ima trudnoće od 35 tjedana. Liječnici kažu da se do tog datuma sve važne funkcije djeteta u potpunosti formiraju i spreman je za ekstraktni život. Ali ako radna aktivnost ne započne na vrijeme, a dani prolaze, onda je vrijedno početi brinuti i otići liječniku. Dijete postaje preveliko, već nije dovoljno hrane koja dolazi od majke i kisika.

  Što prikupiti da bude poslana u bolnicu

  Da ne biste skupili stvari prije putovanja, vodite računa o tome za nekoliko tjedana. U bolnici će morati poduzeti:

  • Mjenjačnica
  • Rodni list
  • putovnica
  • Polica osiguranja
  • Ugovor s bolnicom, ako postoji
  • tenisice
  • Telefon i punjač
  • bade-mantil
  • spavaćica
  • Jednokratni gaćice
  • Brtve dizajnirane za žene nakon porođaja
  • Dječji sapun
  • Pelene za novorođenče
  • Pasta za zube i zubna četkica
  • šampon

  Ostatak, ako je potrebno, donijet će vam rodbina.

  Korisni savjeti

  Ukratko, sve što ste ranije opisali, možete primijetiti glavne savjete koji će vam pomoći da ostanete mirni, shvatite da je rođenje počelo i da morate otići u bolnicu:

  1. Saznajte kako razlikovati borbe treninga od stvarnih. Potonji počinju nakon jednakih vremenskih razdoblja, postupno postaju sve bolniji.
  2. Zapišite vrijeme rada i njihovo trajanje. Nemojte leći tijekom rada, jer postaju bolniji.
  3. Pazite na trbuh. Kad se počne srušiti, odmah ćete ga vidjeti. Kada ispuštanje vode hitno nazovete hitnu pomoć.
  4. Izlaz sluznice opada početak radne aktivnosti.
  5. Uvijek držite telefonski liječnik s vama. On će vam odgovoriti na pitanja i dati vam potrebne upute ako je potrebno.

  Rođenje bebe je dugo očekivani i odgovorni događaj za svaku majku, tako da morate biti spremni za sve poteškoće i osobitosti ovog procesa. Držite se mirno, budite sigurni u svoje znanje i snagu, a onda će rođenje dobro napredovati.

  Kako saznati o nadolazećem rođenju: glavni znakovi

  Do kraja trudnoće, žene, osobito one koji se prvi put pripremaju za majčinstvo, boje se ne primijetiti da počinje porođaj. Postoji niz znakova koji upućuju na to. Ali posebno sumnjive trudnice su spremne tumačiti bilo kakvu bolest ili promjenu u tijelu kao početak rada. Zato je tako važno pratiti dobrobit i ponašanje djeteta. Ovo će vam pomoći pripremiti se za važan događaj i pravovremeno doći u bolnicu.

  Fiziološki znakovi bliske radne snage

  U pravilu, promjene u tijelu prije porođaja povezane su s promjenama u hormonalnoj pozadini žene, spremnošću maternice za porođaj, sazrijevanjem placente i zrelosti fetusa. Prekursori porođaja u normalnoj trudnoći pojavljuju se u 38-39 tjednu, ali neke žene mogu se pojaviti ranije. Primiparani počinju primijetiti znakove porođaja nekoliko dana, čak i tjedana prije njih, dok žene čekajući drugu i kasnije bebe mogu doživjeti poznate simptome u samo nekoliko sati.

  "Abdominalna ptoza"

  Na toj osnovi baka je u starim vremenima predvidjela ranog rođenja. Znak se temelji na promjenama u tijelu koje se javljaju na kraju trudnoće. Kada glava previa neposredno prije poroda, glava fetusa padne ispod, dolazi u zdjelicu, kako kažu liječnici. Prema tome, gornji dio maternice također se spušta i više se ne tiska na želudac, pluća i druge organe. Nije uvijek moguće zapažati samostalno da se trbuh spušta, ali žena smatra da je lakše disati, zaustavlja dispneju tijekom hodanja i penjanja stubama, boluje od gorušice ako se posljednjih mjeseci gnjavi.

  Kada spušta abdomen prije isporuke, pupak se još više izdiže, a koža na trbuhu proteže se više. U ovoj je fazi moguće postići brzi izgled strija.

  Česti mokrenje, promjena u prirodi defekacije

  Ovo je također fiziološki eksplicitan svojstvo. Spuštena glava djeteta s većom silom stavlja pritisak na mjehur, zbog čega se ne može puniti u punoj mjeri, a nagon za mokrenjem se događa mnogo češće. Žena napominje da, iako je počela češće poći u WC, količina izlučivanja urina značajno se smanjila.

  Jaki pritisak trudne maternice na crijevima izaziva opstipaciju. Neposredno prije rođenja, javlja se oštar porast hormona oksitocina, koji, naprotiv, uzrokuje slabljenje stolice. Ako se česte konstipacije naglo otpuštaju proljev, ovaj simptom ukazuje na približavanje rada.

  Povlačenje bolova u donjem dijelu leđa i donjem dijelu trbuha

  Prije porođaja radi ugodnijeg pomicanja djeteta kroz rođendanski kanal, pojavljuju se poremećaji, hrskavica se omekšava, kosti zdjelice postupno rastresu, što uzrokuje neudobnost, au nekim ženama prilično je vidljiva bol. U ovom trenutku, hod i držanje promjena. Mnoge žene, pored toga, osjećaju bol u pubičnom području zbog pritiska fetusa na zdjelične kosti.

  Povećana sekrecija

  Bijeli polu-tekući iscjedak prije porođaja signalizira o brzom ispuštanju sluznice. Neke trudnice brinu da amnionska tekućina curi. Zapravo, curenje vode - fenomen koji nije tako uobičajen kao što se čini. Uočava se u slučaju kada se u ždrijelu maternice ne pojavljuje ruptura membrane fetusa, već u jednoj od zidova maternice. Ako postoje sumnje u prirodu iscjedak, trebate posjetiti liječnika. Uz pomoć posebnog testa, on će odrediti prisutnost amnionske tekućine u sekrecijama.

  Promjene u cerviksu

  Ginekolog će vam reći o promjenama na dijelu cerviksa na sljedećem tjednom pregledu. Vrat je skraćen i iznosi 1-2 centimetra, počelo se otvoriti maternica. Tada liječnici govore o otvaranju vrata maternice s 1 ili 2 prsta.

  U ovom trenutku, fetalne membrane su bliske, dostupne su za sve vrste infekcija, stoga intimna higijena treba biti opreznija. Obavezna genitalija WC-a i mijenjanje posteljine dva puta dnevno. Za pranje nije nužno svakodnevno koristiti sapun: suši sluznicu. Možete koristiti ukus kamilice. Kupanje u ovom trenutku ne može biti, oni bi trebali biti zamijenjeni toplim tušem.

  Ispuštanje sluznice

  Usta maternice tijekom trudnoće zatvorena su takozvanim čepom sluzi, koji čuva dijete i ne dopušta penetraciju infekcije. Pretjerano pražnjenje u obliku čašice sluzi ukazuje na to da se čep makne, a proširenje vrata maternice uskoro će se odvijati. U nekim ženama otkrivanje se događa postupno, u drugima, porođaj počinje odmah nakon iscjedka pluta.

  Ispušni plin može se pojaviti 2 tjedna prije isporuke. Ponekad plato ne izlazi u potpunosti, ali u dijelovima, tako da ona nije uvijek prepoznata. Pretpostavljajući da je to moguće po prirodi iscjedka: prozirna, gusta, možda s krvavom trakom.

  Promjena prirode fetalnog kretanja

  Mnoge trudnice u dobi od 38 do 39 tjedana bilježe pad broja fetalnih pokreta. Njegov pokret je težak i ne toliko intenzivan, jer postaje gužvan u maternici prije rođenja.

  Video: Harbingeri nadolazećeg rođenja

  Psihološki znakovi rane dostave

  Postoje i psihološki prekursori porođaja koji su povezani s promjenama u hormonalnoj pozadini žene. Naravno, takvi znakovi su vrlo subjektivni i vrlo je teško izvući zaključke utemeljene samo na njima.

  Swings u raspoloženju

  Česta promjena raspoloženja, bezgrešna suza, razdražljivost povezana s povećanjem hormona oksitocina prije porođaja. Nakon nekoliko dana nakon rođenja djeteta, ovo raspoloženje će se nastaviti. Uz obnovu ravnoteže hormona, psihološko stanje se također stabilizira.

  Gniježđenje instinkt

  Nekoliko dana prije rođenja, žena ima veliku želju da pripremi stan za izgled djeteta. To se odražava u činjenici da ona izvlači i stavlja dječje stvari na mjesto, tucks jasle, potez rublja, nalazi mjesto za kupanje. Općenito, postavlja stvari kako bi dijete i sama majka bili udobni. Neke žene možda imaju veliku želju za početkom popravaka u stanu, riješite se svih prekomjernosti.

  Video: Kao što je objašnjeno instinktom "gniježđenja" u trudnica

  Pouzdani znakovi uskog rođenja

  Ako se znakovi nisu eksplicitno očitovali, žena se temeljila na liječničkim riječima i vlastitim osjećajima i senzacijama, a zatim pouzdani znakovi upućuju na to da će rođenje početi u idućih 24 sata:

  1. Ton maternice. Maternica se smanjuje, "kamenet" koji se osjeća dobro ako stavite ruku na trbuh. Pojavljuje se, u pravilu, već u početnim fazama kontrakcija i pridonosi promicanju djeteta u fungni ždrijelo tijekom poroda.
  2. Kontrakcija. Prva faza, latentna, karakterizira donji trbuh. Mnoge žene zbunjuju kontrakcije u ovoj fazi s lažnim. Međutim, oni se postupno povećavaju, jaz između njih postaje kraći. Ovo je aktivna faza. U ovo vrijeme bi trebao ići u bolnicu.
  3. Ispuštanje amnionske tekućine. Ako je voda uklonjena, to ne znači da će se dijete roditi odmah. Često se voda iskrcava na samom početku rada, kada cerviks još nije otvoren. Zatim liječnici govore o suhom razdoblju, i sigurno će biti naznačeno u ženskoj kartici koliko dugo traje. To se događa, naprotiv, s potpunim otkrivanjem cerviksa fetalni mjehur ostaje netaknut. U tom je slučaju probušen tako da dijete sigurno prolazi kroz rodni kanal.

  Važno je zapamtiti: Ako se voda prenese izvan rodilišta, trebali biste odmah otići tamo. Dugo bezvodno razdoblje može dovesti do infekcije fetusa, traume porođaja. Morate pokušati sjetiti boju i miris, kao i prisutnost nečistoća (kao što je krv, mekonij) u amnionskoj tekućini, a po dolasku u rodnicu, obavijestite liječnika o svemu. Po prirodi amnionske tekućine, zaključuje stanje djeteta.

  Znakovi prijevremenog rođenja

  Smatra se da su prijevremeno rođene 28 do 36 tjedana trudnoće. Mogu se pojaviti iz raznih razloga, pojaviti se brzo i postupno. Pretilost rada počinje, u pravilu, iznenada, ali neki znakovi mogu ukazivati:

  • osjećaj težine u donjem dijelu trbuha;
  • česti uterus toniran;
  • abdominalni prolaps;
  • osjećaj pritiska na kosti zdjelice;
  • povećavajući znakove grčeva boli.

  Ako se pronađe jedan ili više znakova porođaja, hitno se posavjetovati s liječnikom. U većini slučajeva prijevremena isporuka može se zaustaviti.