Kako staviti novorođenče na spavanje pravilno?

Zdravlje

Pojavom novog člana u obitelji, roditelji imaju isto pitanje: kako staviti novorođenče na spavanje? Većina otac i mama idu na Internet da bi dobili odgovor. Ovaj članak će vam reći kako najbolje staviti novorođenče na spavanje. Naučit ćete o značajkama ovog postupka i upoznat ćete se s nijansama procesa. Također možete saznati mišljenje stručnjaka o ovoj temi.

Zamolite liječnika o tome kako pravilno staviti novorođenče na spavanje.

Svako dijete u klinici za djecu priključeno je na određeno mjesto, koje nadzire pedijatar. Ako imate pitanja o tome kako staviti novorođenče na spavanje noću ili tijekom dnevnih sati, posjetite liječničku ustanovu i zamolite svog liječnika.

Pediatric će detaljno reći da dijete u prvoj godini života mora spavati na tvrdom podlogu. Također, ne trebate pokriti dijete i staviti jastuk pod glavu. To bi trebao biti presavijeni nekoliko puta pelene i staviti ga na glavu kreveta. Liječnici vjeruju da će u takvim uvjetima kralježnica novorođenčeta biti ispravna. Je li doista tako? Neki moderni pedijatri imaju suprotno mišljenje o tome kako staviti novorođenče na spavanje. Razmotrite osnovne nijanse i uvjete.

Zajednički spavati ili ostati u krevetiću?

Prije nego položite novorođenče na spavanje, morate odlučiti o mjestu svog odmora. Mišljenja liječnika o tome što je najbolje za dijete, uvelike se razlikuju. Neki liječnici vjeruju da beba dugo devet mjeseci treba biti sa svojom majkom. Oštro odvajanje može jako utjecati na neurološko stanje bebe. Zato stručnjaci preporučuju majkama organiziranje zajedničkog sna. Stavite novorođenče s tobom. U ovom slučaju, ne morate se usaditi za sljedeću hranidbu. U prvim mjesecima života djetetu se ne smije odvojiti od majke dulje od dva sata.

Drugi liječnici kažu da bi mjesto novorođenčeta trebalo odrediti odvojeno. Dijete treba kupiti odvojeni komforni krevet ili dječji krevet. U istom majčinom krevetu, mrvice ne pripadaju. Samo tata bebe treba tamo spavati.

Pravo posteljinu

Kako staviti novorođenče na spavanje? Ako ste podešeni na zajednički san, tada problem s posteljinom obično ne proizlazi. Dijete spava na majčinoj plahti i pokriva pokrivačem. Međutim, još uvijek trebate održavati osobnu higijenu. Kada spavate zajedno, dijete treba postaviti svoju pelenu. Stavite ga izravno na list. Također kupite mali pokrivač za koji će se beba sakriti.

Ako stavite dijete u krevetić, morate kupiti madrac i jastuk s dekom. Većina pedijatara preporučuje tvrde madrace od prirodnih materijala. Jastuci se trebaju koristiti samo prema preporuci liječnika. Često je to ortopedski uređaj. Također, liječnici savjetuju da ne skrivaju mrvicu i stavljaju u vreću za spavanje.

Tvrdi ili mekan?

Kako staviti novorođenče na spavanje? Je li stvarno potrebno koristiti samo tvrde površine i odbaciti mekane pernate krevete, deke i jastuke?

Danas se roditelji često suočavaju s činjenicom da njihova djeca odbijaju spavati u svojim dječjim krevetićima. Malodobne zaspaju na majke, ali nakon stavljanja u kolijevku počinju plakati. Koji je uzrok takve zabrinutosti? Sve je u snu. U drevnim vremenima, bebe su bile smještene na pahuljasto mekane poplune, a mala jastučić bila je smještena ispod glave. U takvim uvjetima novorođenčad je slatko i dugo spavala. Valja napomenuti da su mnoge generacije odrasle u takvim kolijevkama. U isto vrijeme, ljudi ne pate od zakrivljenosti kralježnice, od koje novi tvrdi madraci i ortopedski jastuci "spasiti".

Uvjeti okoline

Kako staviti novorođenče na spavanje? Što bi trebali biti uvjeti koji ga okružuju? Uostalom, samo u ugodnom okolišu, mrvica će čvrsto i mirno spavati.

Prije svega, prije polaganja novorođenčeta na spavanje, trebate provjetravati sobu. Međutim, provjerite da temperatura u sobi ne pada ispod 20 stupnjeva. Također, nemojte zagrijavati zrak na više od 25 stupnjeva. Zapamtite da novorođenčadi zbog nerazvijenosti termoregulacije brzo zamrzavaju i pregrijavaju. Pazite da je mrvica odjevena u udobnu odijelu koja nema da ima velike gumbe i piercing predmete.

Preuzmite ili ne?

Kako staviti novorođenče na spavanje? Mnogi novi roditelji pribjegavaju postupku bolesti kretanja. Dok bake i iskusne majke kažu da je puna dosadašnjih treninga. Zapravo, ako se vaša beba privikne na ruku s ritmičkim ljuljačkom, onda će kasnije donijeti mnogo neugodnosti. Je li dobro rocka novorođenčeta?

Mnogi liječnici, pedijatri i neurolozi kažu da je u procesu ritmičkog ljulja djeteta normalno rad vestibularnog aparata. Često se preporučuju pacijenti s oštećenim funkcijama na vožnju na ljuljački. U prvim mjesecima života djeteta, bolovi u trbuhu mu smetaju. Zato mrvica krikne i grančice noge. U procesu ljulja beba je ometena i smirena. Zato je da se beba diže na spavanje nije samo moguća, nego nužna. To će vam pomoći da izbjegnete krikove mrvica i prekomjernu nervoznu napetost majke.

Koju poziciju?

Kako staviti novorođenče na spavanje? Treba li dijete odmoriti na leđima ili trbuhu dok se odmara? Što je s tim novim roditeljima?

U većini rodilišta djeca su položena na svoje strane. U tom se slučaju ispod naslona stavlja poseban valjak ili valjani ručnik. Ovo držanje će spriječiti da se dijete guši tijekom regurgitacije. Međutim, u mnogim zemljama liječnici prakticiraju spavanje na trbuhu novorođenčadi. Zapravo, u ovom položaju beba će biti nešto ugodnija. Ruke i noge neće uplašiti mrvicu, a plinovi iz trbuha će vjerojatno izaći. U Rusiji pedijatri ne smiju ležati djetetu na trbuhu sve do trenutka kada nestane pupčana vrpca. U prosjeku, ovaj put je dva tjedna. Mnoga djeca vole spavati na leđima. Međutim, noću ne biste trebali prakticirati ovu poziciju. Vrlo često, bebe se bore i mogu zagušiti s tim masama.

Što možemo zaključiti o položaju djeteta u snu? Stavite dijete u krevet točno onako kako on voli. Međutim, s pozi na trbuhu je ukloniti jastuk ispod glave novorođenčeta. To će pomoći u izbjegavanju iznenadne smrti.

Kako staviti novorođenče na spavanje: neki način

Već nakon prvog mjeseca djetetova života, majke i očevi razvijaju određenu tehniku, uz pomoć čega oni ugode bebu. U stvari, postoji mnogo načina da se novorođenče spavaju tijekom dana ili noću. Neki od njih su vam predstavljeni.

Mnoge bebe dobro zaspaju tijekom hranjenja. Nije važno je li vaša beba jede majčino mlijeko ili formulu. U novorođenčadi, refleks usisa je snažno izražen. Tijekom sisanja, oni se smiruju i zaspati sigurno. Nemojte zaboraviti držati stup "mrvice" iz zraka iz trbuha.

Kako staviti novorođenče na spavanje u krevetiću

Ako želite podučiti svoju mrvicu da spava u vašem krevetu, trebali biste reći da će u ovoj dobi biti teško učiniti. Kako bi vam pomogao da dođete bradavicom, ljuljom i mobilnim. Stavite dijete na krevet i malo se tresti. Ako je beba zabrinuta, dajte mu dude. Takvo polaganje može trajati dosta dugo. Ne zaboravite da beba mora biti puna i imati čistu pelenu ili pelenu.

Ponekad uobičajena milost pomaže novorođenčadi da spava. Pronađite točku na čelu između obrva i kružno kretanje u smjeru kazaljke na satu. Sav vaš dodir trebao bi biti nježan. Takav moždani udar smiruje novorođenče i brzo spava.

U zaključku

Naučili ste kako staviti novorođenče na spavanje. Zapamtite da tijekom dana treba biti jednolična buka oko djeteta. Noću isključite svjetla, radio i TV. Ako morate hraniti ili prikriti mrvicu, upotrijebite noćnu svjetlost i provodite sve razgovore šaptom. Slatki san za bebu!

Kako bi pomogla mami: gdje bolje staviti krevet za novorođenče i kako to ispraviti?

Rođenje djeteta najsretniji je događaj u životu svake osobe. Do ovog trenutka važno je pripremiti se ne samo emocionalno, nego i suočavati se s manjim svakodnevnim pitanjima. Naravno, jedan od najvažnijih je: gdje i kako staviti krevet za novorođenče.

Potrebno je osigurati slobodan pristup krevetiću tako da se roditelji ne moraju stisnuti u njega, umetnuti između zida, baterije ili ormara. Bez sumnje, prikladnije je pristupiti djetetu sa strane, a ne s kraja kreveta.

Potrebno je pronaći najudobnije i najsigurnije mjesto u sobi za bebu na spavanje: ne u nacrtu, a ne blizu hladnog zida kod kuće ili, naprotiv, s vrućom baterijom; nepoželjno je stavljati police s knjigama, slikama ili cvijećem iznad krevetića. Pročitajte više o ovim nijansama u našem članku.

Odabir mjesta za dječji krevet

Ako veličina apartmana dopušta, onda budući roditelji odmah imaju pitanje: je li vrijedno staviti krevetić za novorođenče u odvojenu sobu ili staviti u spavaću sobu.

Vjeruje se da će za dijete biti bolje spavati u istoj sobi s roditeljima oko godinu dana. Psiholozi čak preporučuju preuzimanje bebe u prvim mjesecima života u roditeljskom krevetu, jer je spavanje pored majke zdravije i mirnije.

Prilikom odabira mjesta za krevet treba voditi sljedećim točkama:

 1. Optimalna temperatura za dijete je 18-22 stupnja. Važno je shvatiti da je opasno ne samo prevladavati dijete nego i pregrijati. Stoga se krevet ne smije postaviti u blizini uredaja za grijanje.
 2. Ne bi trebao postojati veliki broj mekih igračaka, otključanih ormara ili police za knjige pored kreveta. Sve to akumulira puno prašine i može postati stanište za opasne mikrobe i bakterije.
 3. U idealnom slučaju, ako je soba u kojoj dijete živi, ​​nalazi se balkon. Kao što znate, svjež zrak ima blagotvoran učinak na zdravo spavanje djeteta. Također, redovite emitiranje će otvrdnuti bebu i učiniti njegovo tijelo otpornije na razne bolesti.
 4. Krevet se ne bi smio nalaziti na liniji "prozorskih vrata" jer će beba uvijek biti u nacrtu.
 5. Pedijatri preporučuju postavljanje ležaja na zid, tako da beba ima osjećaj sigurnosti.
 6. Mnogi roditelji pokušavaju izolirati dijete iz buke. Nakon toga, to može dovesti do činjenice da će se dijete probuditi od šuškanja. Bolje je naučiti da zaspi za razgovor ili buku koja dolazi s ulice; tako da možete sigurno otići u posao dok dijete spava.

Važno je ne zaboraviti na sigurnost djeteta: krevet se ne smije nalaziti u blizini električnih utičnica ili električnih aparata, police i svjetiljke ne bi smjeli objesiti iznad njega.

Negativne posljedice pogrešno odabranog prostora za spavanje:

 • Neuspjeh odabira lokacije u odnosu na prozor ili grijalice može dovesti do pregrijavanja ili katarhalnih bolesti različitih težine.
 • Nedostatak svjetla ili svježeg zraka odražava se na ponašanje djeteta: on će biti vrlo nestašan, a njegov san će biti manje mirno. Nakon toga, to može utjecati na emocionalno stanje ili razvoj djeteta.
 • Nepoštivanje sigurnosnih mjera može uzrokovati ozljede bebe.

Kako to popuniti?

Nakon što su se roditelji odlučili na mjesto za krevetić novorođenčad, potrebno ju je ispravno postaviti. Da biste to učinili, trebate pripremiti madrac, nekoliko podstavaka, 2-3 seta posteljine i dvije deke. Upute:

 1. Madrac za novorođenče je bolji izbor srednje tvrdoće i prirodnog punila. Sada madraci su često dvostrani - jedna strana je krutija (za novorođenčad), a druga je mekša (za djecu od godinu dana). To bi trebalo biti odabrano točno po veličini kreveta, tako da neće biti problema djetetove ručke ili noge koja pada u prazninu.
 2. Preporuča se staviti podlogu na madrac. Čak i ako roditelji stavljaju dijete da spava u pelenama, može propasti.
 3. List se širi na podlogu. U hladnoj sezoni je bolje koristiti bicikl, u ljeto pogodan grubo čaše.

Nudimo gledati videozapis o tome kako napuniti krevet za bebu:

preporuke

Ako se krevet ne napuni ispravno, to će negativno utjecati na beba san: često se probudi, postaje spor i djeluje puno. Sve to ne može utjecati na zdravlje djeteta. Da biste izbjegli probleme, trebali biste također zapamtiti nekoliko pravila:

 • Posteljina treba biti samo od prirodnih materijala, tako da dijete nema alergije ili iritacije.
 • Do tri mjeseca nije preporučljivo objesiti strane: oni poremetiti cirkulaciju zraka unutar krevetića.
 • Neiskusni roditelji često ne znaju treba li novorođenčad trebati jastuk. Pedijatri negativno odgovoriti na to pitanje. Mnogi čak preporučuju zaboravljanje jastuka, sve dok dijete ne navrši dvije godine. To je zbog činjenice da dječje tijelo još nije jaka, a jastuk može štetiti kralježnici.

U sovjetskim vremenima pelena je bila presavijena 4 puta i stavila dijete pod glavu. Na taj način, lagano povišena pozicija nije naškodila djetetu i također je potaknula regurgitiranje.

Zanimljivo je da je u nekim zemljama bilo uobičajeno staviti krpu lutke u krevetić za novorođenče, nakon što je na njemu posipala nekoliko kapi majčino mlijeka. Vjeruje se da će izbjeći loše raspoloženje, a beba sna će biti zdrava i smirena zbog maminske mirise. Bez sumnje jedna stvar - vrlo je važno pravilno staviti krevetić i napraviti krevet!

Kako staviti novorođenče na spavanje: sve tajne

Dovedete novorođenče iz bolnice, a on je tako malen, krhak, bespomoćan. Postaje zastrašujuće da ga dodirne, pokupite. To su osobito zastrašujući mladi roditelji. I, naravno, prvo pitanje koje ih počinje smetati je kako novorođenčad treba spavati. Što treba biti krevet za bebe, kako staviti u krevet, u kojem položaju itd. Vrlo je važno znati sve to kako bi stvorili povoljne uvjete za bebu da spava i minimizira rizik za život.

Uvjeti za spavanje novorođenčadi

Kako bi dijete imalo duboki i duboki san, treba sljedeće uvjete:

 • čist zrak u sobi;
 • temperatura ne veća od 25 ° C (idealno - 20 ° C);
 • ispravna vlažnost - oko 60-70%;
 • nedostatak jake svjetlosti, glasni zvukovi.

Naravno, soba za novorođenče treba biti oprala, prašina je izbrisana. Ako je ovo dnevni spavanje, zavjese se izvlače. Sam dijete ne mora biti omotan u deku, ako je temperatura u rasadniku iznad 22 ° C. Pregrijavanje je ispunjeno neugodnim posljedicama za zdravlje.

Stajalište za spavanje

Vrlo je važno u kojem položaju beba spava, jer do sada većinu svog vremena provodi u snu. Pogledajmo udobne položaje u kojima je bolje staviti mrvicu.

S druge strane

Najsigurnije beba držanje dok je spava na strani. Tako je savjetovano staviti dojenčad pedijatri, kao i liječnike u rodilištima (barem po prvi put). Točka je u anatomskim obilježjima strukture želuca i jednjaka beba, naime, u odsustvu izraženog srčanog sfinktera. Stoga, nakon hranjenja, dijete može obilno regurgitirati. U ovom trenutku najbolje je postaviti na svoju stranu kako bi se izbjegao rizik gušenja.

polubokom

Ovo je još sigurnije držanje od spavanja na vašoj strani. Polusided san služi za djecu koja često regurgitirati ili koji pate od kolike. Ta pozicija doprinosi boljem ispuštanju plina.

Da se dijete ne okrene i ne uzima druge poze, potrebno ga je pravilno reći. Ispod leđa morate staviti pelenu ili deku s valjkom. Također je potrebno osigurati da mrvica ne ogrebotina, to se može izbjeći nošenjem ogrebotina.

Savjet: dijete mora biti povremeno okrenuto s druge strane, inače može uzrokovati tortikulis.

Na poleđini

Spavanje novorođenčeta na leđima je korisno i opasno. Korisno je jer je fiziološki, prirodno za njega. Opasnost od bebe. U poziciji na leđima, može se gušiti s regurgitating masa.

 1. Prilikom stavljanja novorođenčeta na stražnju stranu glave trebao bi biti okrenut na stranu i pričvrstiti valjkom od pelene tako da se ne može samostalno okrenuti.
 2. Položaj glave mora se povremeno mijenjati kako bi se izbjegla tortikulizacija.
 3. Da beba na ovom položaju ne ogrebotine i probudi se rukama, bolje je da ga muče. Ako beba ne voli lagati, on je nervozan, onda ga preporuča postaviti, na primjer, na trbuščić.

Pozadina na leđima se ne preporučuje ako dijete ima dijagnozu displazije zglobova kuka, ako ima znakove hipertoničnosti mišića (neprestano trzaj ruke, spriječava spavanje), kao i kolikom (s obilnom proizvodnjom plina, novorođenče neće moći dobro spavati).

Na trbuhu

Stajalište na abdomenu je prevencija, prvo, kolika (na tom položaju probavni sustav dobro funkcionira, plinovi su bolji), a drugo, sindrom smrtnosti dojenčadi, jedan od razloga za koji je opet opasnost od gušenja kod regurgitacije. Pozadina na trbuhu će spriječiti neugodne učinke regurgitacije.

Osim toga, mišići, kosti leđa i vrata postaju jači u ovom položaju, a tijekom vremena dijete će lakše naučiti kako držati glavu.

Ako dijete voli spavati na trbuhu, potrebno je slijediti određene mjere opreza:

 • dobiti tvrdi madrac, bolji ortopedski;
 • spavati bez jastuka;
 • Nemojte stavljati plahte za ulje u krevetić;
 • Bolje je objesiti igračke iznad kreveta, a ne stavljati ih na glavu djeteta.

Ali čak i uz poštivanje tih mjera opreza, bolje je paziti na mrvice dok spavaju na trbuhu.

U fetalnom položaju

Ako dijete spava više od mjesec dana, s nogama koje se drže do trbuha i rukama pritisnutim na prsima, to može ukazivati ​​na hiper-napetost mišića (hiper ton). Ali ako se nakon 3-4 tjedna beba uspravi i spava u uobičajenim položajima, tada nema razloga za zabrinutost.

Važno je! U bilo kojem položaju beba će spavati, s vremena na vrijeme potrebno ga je prebaciti na drugu stranu ili promijeniti položaj kako bi se izbjeglo zamanje tkiva, deformacija nestabilnog koštanog kostura, stiskanje venama i mišića.

kojom se utvrđuju na spavanje

Studije ponašanja djeteta pokazuju da dijete već u djetinjstvu pamti niz akcija koje se odvijaju, a ako se nešto propušta, počinje biti hirovito, neće dugo moći spavati. Pravilno umetnite bebu tako da se ovaj proces odvija brzo i bezbolno, za što je poželjno ponoviti iste akcije prije odlaska u krevet istodobno, u istom slijedu.

 1. Da bi ublažio dijete i poboljšao spavanje, okupana je u vodi s biljkama, lagana masaža se pomiluje, a zatim se hrani.
 2. Nije potrebno postaviti novorođenče odmah nakon hranjenja. Dobro je podići ga uspravno nekoliko minuta kako bi mogao izbaciti suvišni zrak.
 3. Polaganje u krevet, majka može pjevati dijete uspavljujuću pjesmu na niskim glasom, lagano ga miluje i pisti ga noću.

Novorođenče za spavanje

Mjesečno dijete spava 18-19 sati dnevno, starija djeca (3 mjeseca - godišnje) spavaju manje, ali ipak ne manje od 15-16 sati. To je gotovo cijelo vrijeme. Zato je zadatak roditelja odlučiti gdje spavati mrvice i organizirati svoje spavanje.

Neki roditelji unaprijed kupuju dječju krevetić, drugi tjeraju dijete da spava s njima. S jedne strane, to je prikladno za oba roditelja i djecu, budući da nema potrebe za ustajanje noću za hranjenje, a beba je mirnija na majčinoj dojci. S druge strane, to je opasno, budući da roditelji koji spavaju mogu odrediti dijete. Pedijatri upozoravaju: Nemojte se naviknuti dijete na roditeljski krevet!

dječji krevet

Zahtjevi: sigurnost, higijena, umjerena tvrdoća. Stručnjaci za pedijatriju i ortopedima preporučuju krut gusti ortopedski madrac, koji se lagano opadaju pod težinom bebe. To je prvenstveno sprječavanje zakrivljenosti kralježnice.

Zbog aktivnog razvoja kostiju i mišićnog sustava djeteta, zabranjeno je širenje na mekoj površini, osobito na madracima, do godine dana.

Tvrdi ili umjereno tvrdi madrac dio je prevencije sindroma smrtnosti dojenčadi. Čak i pokopan u nosu, dijete neće gušiti, jer glatka površina bez nabora neće moći blokirati bebin kisik.

Budući da djeca vole grickati na krevetu (pogotovo kada zube zijevaju), bolje je ako nije dobro polirana i prevučena lakom.

Pozicioner jastuka

Vrlo povoljno za njegu djeteta. Razne izmjene takvih jastuka, madraca, pokrivača, jastučnica, ležajeva-čahura za novorođenče pomažu zadržati dijete u položaju u kojem je bio stavljen u krevet, pričvršćujući glavu u željeni položaj. S pozicionerom jastuka, dijete treba čvrsto spavati.

Heljda jastuci

Preporučeni od strane novorođenih liječnika neonatolozima. Takvi ortopedski jastučići s punilom od heljde hljebova lako se ponavljaju obrisi glave i vrata mrvica u bilo kojem položaju, pridonose pravilnom stvaranju savijanja kralježnice i vrata. Osim toga, jastuk ima učinak masiranja, poboljšava opskrbu krvlju na glavi i vratu i smiruje dijete dobro.

Cocooning diaper

Postoje munja ili velcro, jednostavan za korištenje, omogućuju brzo popravljanje ruku i nogu bebe, ostavljajući mu slobodu kretanja. Takav meko podrijetlo sprječava anksioznost u snu, jer se dijete ne može probuditi i ogrebati rukama. Takve čahure daju djetetu dojam da je u maternici.

Spavaća odjeća

Što dijete spava, ovisi o nekim čimbenicima: o temperaturi u stanu, u doba godine (ljeti se beba ne može nositi, ostavljajući samo pelene), njegovo zdravlje, dob, itd. Najkomusnija odjeća je kombinacija s ogrebotinama. Ne ograničava pokret, štiti osjetljivu kožu mrvica iz vlastitih oštrih noktiju. To je toplo u njemu, pogodno je skinuti ga i staviti na, što je posebno dobro za roditelje koji koriste pelene. Kombinacija je idealna za djecu oba spola.

Ove preporuke treba uzeti u obzir, posebno ako roditelji žele da dijete mirno spava cijelu noć. A ako dijete dobro spava, onda mama i tata spavaju, što im daje priliku da se osjećaju puni snage i želje da komuniciraju sa svojim bebom.

Stavili smo novorođenče ispravno na spavanje nakon hranjenja u krevetiću

S pojavom novorođenčeta u kući, život mlade obitelji se mijenja na najradikalniji način. Potrebno je da napad bude svladan novim, dosad nepoznatim znanjem i vještinama kako bi dijete trebalo pravilno zbrinuti. Među ostalim, neiskusni roditelji zainteresirani su kako pravilno staviti bebu na spavanje nakon hranjenja.

Novorođenče smo spavali nakon hranjenja

10-15 minuta prije hranjenja novorođenčad treba staviti na trbuščić.

Kako bi dijete moglo mirno spavati, a nije bio uznemiren štucanjem i trzanjem nakon jela, morate slijediti određene preporuke:

 • 10-15 minuta prije početka prehrane beba bi trebala biti postavljena na trbuščić.
 • Nakon hranjenja, novorođenče se mora držati uspravno, ali nikako ne smije se postaviti izravno na površinu - to će uzrokovati regurgitiranje mnogo manje mlijeka ili mješavine. Da biste dobili sav zrak, morate držati dijete "stupom" barem 20 minuta.
 • Kada je umjetno hranjenje važno odabrati najprikladniju smjesu. Bolje je konzultirajte svog pedijatara.
 • Nakon što je dijete jede, nemojte ga odvlačiti u aktivne igre. Dovoljno je da je mirno drži u uspravnom položaju, a zatim, hranjen i zadovoljan, stavite je u krevet.

Uzrok zabrinutosti

Ako dijete ima jake povraćanje, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Ako se uočavaju sve preporuke o tehnici hranjenja, a dijete i dalje obilato raspršuje mlijeko u obliku fontane (više od dvije žlice nakon jednog obroka) ili se dijete brine za povraćanje, odmah se obratite svom pedijatru.

Ponekad ti simptomi mogu signalizirati razvoj ozbiljne bolesti.

Optimalno držanje za spavanje za novorođenče

Da bi se beba osjećala što udobnije tijekom spavanja, a ništa mu ne bi izazvalo neugodnosti, treba znati kako pravilno umetati novorođenče. On treba pomoći, jer se u to doba još uvijek ne može okrenuti s jedne strane na drugu stranu.

 • Potrebno je promijeniti položaj djeteta u snu. Dakle, ako spava na pravoj cijevi, a nakon nekog vremena treba ga preokrenuti lijevo, ali to učiniti što je pažljivije, pokušavajući ne probuditi bebu. Isto treba učiniti tijekom dnevnog sna.
 • Kada dijete dosegne šest mjeseci, može se već sigurno vratiti. Prije toga, to se ne preporučuje zbog toga što se beba neće moći samostalno prevaliti ako postoji kontrakcija nosnica. Kao i velika opasnost za pravilno disanje tijekom spavanja je sluz u nosnim prolazima koji sa suhim i toplim zrakom u sobi brzo pretvaraju u kore koje blokiraju pristup zraku. Stoga, kao preventivna mjera, prije nego što odete u krevet, dijete treba isprati izljev iz akumulirane sluzi.
 • Ako vježbate novorođenče, onda postoji rizik da tijekom spavanja može staviti svoje lice u madrac i ugušiti. Da biste to izbjegli, potrebno je staviti jastuke ili valjke na obje strane, čime se dijete smješta u siguran položaj.
 • Većina beba sretno spava na trbuhu. Samo u ovom slučaju potrebno je osigurati da glava bebe bude okrenuta na svoju stranu, a također i povremeno promijeniti položaj. Nemojte se brinuti - u ovom položaju dijete neće zagušiti i neće se prigušiti. Štoviše, s redovitim vykladyvanii na trbuhu djece manje su zabrinuti zbog bolova u abdomenu.
 • Ako dijete spava u krevetiću, mora spavati na posebnom tvrdom madracu, bez jastuka, čak i najtanja.

Potrebno je promijeniti položaj djeteta u snu.

Rastanak novorođenčeta

Udisanje od novorođenčeta je normalna fiziološka pojava.

Počevši od rođenja i otprilike šest mjeseci, novorođenčad je uznemirena žarom nakon jela.

Ovo je potpuno normalna fiziološka pojava karakteristična za svu novorođenčad. U tako nježnoj dobi, probavni sustav se prilagođava samo novim uvjetima. Često hrana koja ulazi u trbuh počinje se kretati u suprotnom smjeru. Kako se gastrointestinalni trakt novorođenčadi razvija i oblikuje, regurgitiranje sve manje i manje smanjuje dijete, a nakon nekog vremena to odlazi.

Uzroci burpinga

Najčešće, problem grla majke lice tijekom prekomjerne hrane mrvica s mlijekom.

Ulegnuće se javlja zbog preopterećenja novorođenčeta.

Tijelo dijete se oslobađa višak hrane, a to se smatra potpuno normalnim procesom. Da ne bi izazvali regurgitiranje, hranjenje bi trebalo biti učestalije, ali manje bogato.

Suze u novorođenčadi nakon hranjenja

Ako se suze pojavljuju u dječjoj erukciji, to znači da se želučan sok ubacuje u jednjak.

Ako se nakon suženja pojavile suze, došlo je do pražnjenja želučanog soka u jednjaku.

Kisele smjese mogu izazvati iritaciju jednjaka, što uzrokuje bol u bebi.

Stavljamo bebu na trbuščić

Neposredno nakon hranjenja preporuča se masaža trbuha za bebe.

Potrebno je neko vrijeme uzeti naviku prije svakog hranjenja kako bi položio dijete na trbuh.

Tijekom hranjenja i neposredno nakon što se preporuča izvoditi lagano masirajuće pomicanje u smjeru kazaljke na satu. To će omogućiti slobodno izlazak do formiranog gazikam, koji stavlja pritisak na trbuh i uzrokuje poremećaj.

Ne možete odmah staviti u krevet novorođenče!

Nije potrebno staviti djetetu na spavanje odmah nakon što je hranjen - dijete će doživjeti tešku nelagodu, trbuhom u vodoravnom položaju.

Nije potrebno staviti dijete u krevet odmah nakon hranjenja.

Osim toga, to može biti i opasno - novorođenče se može gušiti u vlastitom bljuvotinu, pogotovo ako su u izobilju nakon pretakanja.

Hiccups nakon hranjenja

Nakon hranjenja, mnoge bebe odmah počnu kušati, a to je razlog zašto, naravno, neće moći dobro spavati.

Mnoge bebe počnu zujati nakon hranjenja.

Slična reakcija tijela uzrokovana je gutanjem zraka tijekom sisanja, kao i oštrom hlađenju djeteta, što je mnogo manje uobičajeno.

Da bi se smanjila vjerojatnost štucanja, potrebno je osigurati da beba neposredno nakon hranjenja ima priliku prodrijeti. Važnu ulogu igra sama tehnika hranjenja koja utječe na mnoge reakcije djetetova tijela.

Položaj hrane

Dakle, položaj djeteta prilikom hranjenja s mješavinom ili majčinim mlijekom trebao bi biti takav da je gornji dio tijela malo povišen.

A nakon završetka obroka potrebno je zadržati dijete u takozvanom položaju, odnosno vertikalno. Dovoljno je 15-20 minuta da se ispusti sav zrak.

Nakon jela morate držati dijete uspravno.

Također je potrebno osigurati da odjeća nije suviše uska i ne stisnuti trbuščić. Važno je ne preopteretiti dijete - potrebno je prilagoditi dnevnu prehranu tako da dijelovi nisu veliki, ali česti.

Preporuča se staviti dijete na spavanje na desnoj strani ili na trbuhu.

Spavanje novorođenčad: kako

Nakon izbacivanja djeteta iz rodilišta, roditelji se pobrinuti za sve što je ispravno. Briga za majke i očeve pokušavaju učiti o sustavu sna i hranjenja čak i prije rođenja. Ali kako spavati novorođenče, a ne svatko zna. Morate znati kako pravilno staviti novorođenče u krevet, potrebno je za zdrav rast i sigurnost. Peti za djecu se ne razlikuju mnogo od onih za odrasle, ali imaju svoje osobine.

Spavati na leđima

Spavanje na leđima je najčešći položaj za maleno dijete. U tom položaju beba je što opuštenija, noge su savijene na koljenima i raširene na stranama, ruke su stisnute šakama i smještene na bradi. Ležeći na leđima, dijete može lako premjestiti noge i ruke. Međutim, morate pažljivo pratiti djetetu koje spava. Ako se snažno pomiče za vrijeme spavanja i budi se od toga, vjerojatno će morati prijeći u krevet gornji dio tijela.

Polaganje djeteta na leđima kontraindicirano je za koliciju i hip prostatitis. Ako je beba posve zdrava, onda će mu ta pozicija savršeno odgovarati.

Na trbuhu

Neki pedijatri vjeruju da spavanje u pozi na trbuhu ima vrlo blagotvoran učinak na zdravlje djeteta, iako se mnogi liječnici ne slažu s tim. U tom položaju se osnažuju leđni mišići, poboljšava probavu, olakšava plinove. Takvo držanje će poboljšati stanje djeteta s crijevnom kolikom. Ležeći na trbuščić, dijete okreće glavu na stranu, dio zdjelice je neznatno podignut, noge široke. Ova situacija jača zglobove kuka, povećava protok krvi u mozak.

Ta se pozicija smatra opasnim jer se dijete može smjestiti u krevet i ugušiti. Treba napomenuti da ova izjava nije posve opravdana. Ako dijete nema nikakvih odstupanja u svom razvoju, a zatim okreće glavu dok polagano na trbuh, to se reflektira. Ali ako je dijete rođeno prerano ili ima neurološke bolesti, onda to držanje može postati opasno za njega.

Bolje je staviti bebu na trbuh tijekom dnevnog sna. Tako će kućanstvo moći gledati mrvice. A kad beba raste, može samostalno ležati na trbuhu točno onoliko puta koliko želi.

S desne ili lijeve strane

Spavanje u položaju s desne ili lijeve strane ima svoje prednosti i nedostatke. Možda je to najčešća situacija u kojoj roditelji stavljaju novorođenče na spavanje. Ležeći na svojoj strani, beba nikada neće zagušiti zbog regurgitacije. Potrebno je staviti dijete naizmjenično na desnoj strani, zatim na lijevoj strani. Inače se može razviti tortikulis i deformacija lubanje, što će kasnije biti teško ispraviti. Postavljanje djeteta na bok, ispod leđa potrebno je staviti poseban valjak ili ručnik koji je valjan u cijev kako se dijete ne bi prebacilo na trbuh ili leđa.

Mi stvaramo uvjete za potpuni ostatak novorođenčadi.

Poseba u kojoj dijete spava je od velike važnosti. Još veću ulogu imaju uvjeti u kojima dijete postoji. Za potpuni odmor, dijete treba stvoriti povoljne uvjete.

 1. Nema potrebe da se beba spava odmah nakon hranjenja, bolje je pričekati neko vrijeme i čekati da se trgne. Inače, regurgitiranje će se dogoditi u snu koji prijeti gušenjem.
 2. Pravilno organizirati mjesto za spavanje bebe: nije dopušteno postaviti meko pernati krevet u krevetiću, staviti jastuke za volumen i pahuljaste deke, meke igračke i tako dalje. Jastuk uopće nije potreban za bebu, a plahte bi trebale biti mekane, bez nabora, izrađene od prirodnih materijala.
 3. Dijete mora spavati u tišini i tami. Zato će njegov san biti dubok, mir i dug. Da biste to učinili, izvadite iz sobe u kojoj je dječji krevet televizor i drugi bučni uređaji. Svjetlo se mora isključiti, ostavljajući samo noćnu svjetiljku za noć, tako da majka može hraniti dijete i mijenjati pelene.
 4. Održavajte ispravnu mikroklimu u sobi, češće prozračite i vlažite zrak.
 5. U vrijeme spavanja, obrijte dijete u kupelji ljekovitog bilja koje će mu pomoći da se opustite i smirite. Kamilica ili kadulja izvrsni su za tu svrhu.
 6. Nemojte uzeti dijete u krevet. Dijete može lako gušiti pod grudima. Takvi slučajevi, nažalost, vrlo su česti. Iz istog razloga, ne hranite dijete u skloni položaj. Nevjerojatno, možete zaspati bez uklanjanja prsa iz djetetovih usta, što je vrlo opasno.
 7. Bit će točno podučiti djetetu da spava u vlastitom krevetu. Radi praktičnosti, stavite je pokraj kreveta, uklonite bočni zid. Zato nećete morati ustajati noću, samo trebate ustati i izvaditi dijete iz kreveta. A beba će mirnije spavati, slušajući tihi disanje roditelja pored njega.

Vrlo zabrinuta situacija u kojoj beba treba spavati ne bi trebala biti. Malo promatranje vašeg djeteta, shvatit ćete koji položaj voli više. Ne možemo preporučiti nikakav poseban položaj za ovo doba. Točno će biti onaj u kojem beba zvuči dobro, a ništa ga ne sprječava.

Kako staviti novorođenče na spavanje: savjeti za mlade majke

Dolaskom djeteta, mlada obitelj ima mnoge probleme različite prirode. Jedan od najtežih može se nazvati beba san. Recite nam kako pravilno staviti novorođenče u krevet, koje uvjete dijete treba za kvalitetan i udoban odmor.

Vrijednost kvalitetne rekreacije za bebu

U prvih tjedana života beba spava veliku količinu vremena. Dijete može biti u snu oko 20 sati dnevno. Odmaranje noću i dane ima slijedeća značenja za malog čovjeka:

 • u snu djeca odrastaju i razvijaju se;
 • obnavljaju se sile dječjih djece u jednom danu;
 • tijekom mirovanja je živčani sustav ojačan;
 • novorođenčad u snu akumulira snagu za sljedeći dan zauzet;
 • obrađene informacije koje je beba primila za taj dan.

Roditelji su dužni stvoriti uvjete za kvalitetan danju i noću za bebu. Uz neophodne uvjete, važno je naučiti pravilno staviti novorođenče na spavanje.

Kakvo je vrijeme za ležanje?

Što je novorođenče manja, to je potrebno više vremena za spavanje. Da biste shvatili koliko biste trebali spavati, trebate znati pravila za odmor za djecu određenog doba.

Postoje određeni standardi sna za bebe u prvim tjednima života, a sljedećih mjeseci:

 • Djeca od 1 mjeseca do 3 mogu dugo spavati. Ukupna količina sna tijekom dana i noći doseže od 15 do 18 sati. I novorođenčad može spavati 20 sati, buđenje samo za hranjenje. Za novorođene bebe potrebno je izraditi dnevnu rutinu i pridržavati se određenih sati odmora i hrane. Ako roditelji ne pomažu djetetu da odluči o trenutku zaspavanja, beba će zaspati i probuditi se nasumično, što neće donijeti koristi. U tom razdoblju roditelji moraju sami odrediti koliko novorođenče treba spavati kako bi se osjećao ugodno;
 • u razdoblju od 3 do 6 mjeseci, poželjno je pripremiti se za noćni odmor od 19 sati, a na 8 beba bi već trebala spavati. Uobičajeni spavanje djece tog razdoblja traje do oko sedam ujutro. Mala beba se može probuditi za hranjenje.

Potrebno je staviti dijete na spavanje noću u jednom trenutku, tako da dijete razvije naviku. Da biste pomogli bebi, unesite potrebne radnje prije spavanja:

 1. plivanje;
 2. stvoriti određenu rasvjetu u vrtiću;
 3. voditi brigu o tišini, isključujući vanjski zvuk u apartmanu;
 4. tako da u prvoj polovici noći novorođenče spava više, hrani ga više gusto u večernjim satima.

Spavati u popodnevnim satima

Za bebu, morate se odmoriti i tijekom noći i tijekom dana. Da biste novorođenče dobro stavili na spavanje tijekom dana, morate se pridržavati sljedećih pravila:

 1. Spusti prozor dječjih labavih zavjesa. Nije potrebno stvoriti osjećaj noćnog odmora u popodnevnim satima. Nužno je da novorođenče prepozna dan i noć spavanja;
 2. Pokušajte stvoriti mirnu, ugodnu atmosferu prije spavanja, eliminirajući pozadinsku buku i druge neugodne čimbenike;
 3. stavite dijete u jednom trenutku svaki dan. Novorođenče od 1 do 3 mjeseca spavaju do 3 puta dnevno;
 4. hraniti dijete prije spavanja, ali ne previše zbijeno. Što je novorođenče, to će više spavati. Glavno vrijeme odmora trebalo bi biti noću;
 5. možete pjevati uspavanku, ili možete igrati meku i tihu glazbu;
 6. moguće je staviti novorođenčad na spavanje tijekom dana izvan ako je vrijeme dopušta.

Odmarajući se tijekom dana, beba opušta i nadopunjuje svoje energetske rezerve.

Spavati noću

Većina spavanja novorođenčeta događa se noću. Pravilno staviti novorođenče na spavanje noću može koristiti sljedeće jednostavne savjete:

 1. Počnite pripremati malog čovjeka za noć unaprijed. 3 sata prije spavanja, možete igrati samo tiho igranje;
 2. stvoriti u vrtiću odgovarajuću, udobnu atmosferu koja evocira spavanje;
 3. zrak u vrtiću, pružaju normalnu razinu vlažnosti;
 4. Učite novorođenče na kupanje prije spavanja, a zatim stavite na udoban pidžama izrađene od prirodne tkanine;
 5. ako je dijete do 12 tjedana previše aktivno, možete ga prevesti tijekom noći;
 6. prije stavljanja novorođenčeta u krevet u krevetu, hrani ga;
 7. ako bebe pate koliku u trbuhu noću, zatim nekoliko kapi posebnog lijeka za koliku mogu se dodati u bocu mlijeka ili mliječne formule. Što znači da je bolje odabrati, liječnik će potaknuti;
 8. Svakako pjevajte uspavanku djetetu, jer zvuk majčinog glasa i njezina prisutnost pridonose boljem snu i dugom noćnom odmoru.

Dijete je dulje spavalo noću, potrebno je kontrolirati količinu dnevnog odmora. Polaganje novorođenčeta na spavanje noću će biti lakše ako pratite akcije koje su se razvile prije spavanja, i određeno vrijeme polaganja.

Točan položaj

Velika važnost pri polaganju ima ispravan položaj novorođenčeta tijekom spavanja. Prije svega, trebate pripremiti krevetić. Madrac mora biti glatka, gusta, bez kvarova. Jastuk za bebu se ne koristi. Glava bebe treba biti na razini tijela.

Sada razmislite o mogućem položaju tijekom bebe bebe.

U bočnom položaju

Da bi novorođenče spavala na bočnu stranu, liječnici savjetuju nakon izbijanja iz bolnice. Ova se situacija smatra optimalnim jer je beba odmah smještena nakon jela. Djeca često regurgitirati, a laganje bočno neće moći ugušiti.

U pozi polusjedi

U ovom obliku, potrebno je pravilno staviti novorođenče na spavanje u krevetu, ako ste zabrinuti za koliku bolest i učestalu regurgitaciju. Dakle, maleni se neće gorjeti, a mali će automobili ostaviti neprimjetno.

Djeca mogu bacati i okrenuti se dok odmaraju. Da biste isključili prevrtanje, trebate položiti bebu ispod stražnjeg valjka. Mnoga djeca ogrebotina, tako da mogu nositi posebne zaštitne rukavice (ogrebotine).

Ako beba spava noću bočno, ili pola bočno, onda bi se trebalo povremeno preokrenuti na suprotnu stranu. Tako će biti moguće izbjeći takav problem kao torticollis.

Na poleđini

Možete staviti bebu na spavanje na leđima. Ali takva situacija nosi opasnost. S jedne strane, ostatak na leđima je koristan jer je kralježnica u prirodnom položaju. Opasnost je da se nakon hranjenja beba može gušiti i gušiti u vlastitoj regurgitiranoj masi.

Da biste pravilno stavili novorođenče na spavanje na poleđini, trebate slijediti ova pravila:

 • Iako dijete leži licem prema gore, glava bi trebala biti okrenuta na stranu, pričvršćujući ovu poziciju valjkom. Pelena se može koristiti kao jastuk;
 • ako dijete dugo spava na leđima, onda morate pomaknuti glavu u drugi smjer tako da se vrat ne zavoja.

Postoji kontraindikacija za takav položaj u snu. To je patologija zglobova kuka (kongenitalna displazija). Ne morate položiti dijete na leđima, ako se često brine za koliku bolest.

Na trbuhu

Ako stavite novorođenče na spavanje na trbuščić, tada će ova situacija poslužiti kao preventivna mjera za bolje ispuštanje plina i probleme s probavom hrane. Ležeći u tom položaju, dijete neće gušiti, ako se pojavi.

Potrebno je slijediti neka pravila pri izradi bebe na trbuhu:

 1. odaberite tvrdi madrac (bolji ortopedski);
 2. jastuk nije potreban;
 3. bez potrebe za postavljanjem posteljine ispod posteljine. Dijete ima dobro odabranu pelenu;
 4. Nemojte stavljati igračke u krevetić, nego ih objesiti.

Za vrijeme spavanja na trbuhu, potrebno je povremeno pristupiti djetetu i provjeriti je li mu prikladno.

Poput embrija

Neke bebe, čak i bliže 2 mjeseca, nastavljaju spavati s nogama koje se nalaze u trbuhu. Takva situacija može uzrokovati deformaciju mišića. Ako se, nakon mjesec dana ili 6 tjedana, beba ispravlja, ne brinite se.

Bez obzira na položaj u kojem je novorođenčad stavljena u krevet, potrebno ju je periodično preokrenuti kako bi se uklonile tortikulje, prsne čeljusti, pelenske osip, stiskanje kostiju i mišićnog tkiva.

Kako brzo staviti dijete na spavanje?

Mlade mumije teško su nedostajale. Stoga, pitanje kako brzo staviti novorođenče u krevet je tako hitno za njih.

Prije svega, morate shvatiti koliko je važno kvalitetno odmor za bebu, danju i noću. Stoga je potrebno pružiti bebu kvalitetne uvjete za spavanje, a istodobno izbjegavati stresne situacije prilikom polaganja. Rekreacija kvalitete uključuje sljedeće komponente:

 1. Nakon što hranite bebu prije spavanja, nemojte ga početi polagati tamo. Ispravno stavite novorođenče u krevet malo dok ga čekaju da se trgnu. A u ovom slučaju nemoguće je žuriti;
 2. ispravno odaberite posteljinu. Isključite meki madrac i jastuk. Nema potrebe za pokrivanje bebe s opsežnim, poplunom. Svi pribor trebaju biti samo od prirodnih tkanina;
 3. U dječjem vrtiću nema mjesta za TV ili računalo. Važno je osigurati da beba dobro spava, bez ikakvih vanjskih učinaka šuma;
 4. svakodnevno mokro čišćenje u sobi gdje se nalazi krevetić;
 5. prije spavanja (noći ili dana) svakako provjetrite sobu;
 6. koristiti za večernje kupanje biljnih infuzija. Brzo staviti novorođenče na spavanje pomoći će infuzije takvih biljaka kao kamilica s kaduljom;
 7. događa se da dijete spava s teškoćama. Nemojte ga stavljati u krevet. Uz navikavanje i ne žele li sama spavati, takva navika nosi opasnost. Dijete se može ugušiti pored odrasle osobe. Nemoguće je dojiti bebu na ležećem položaju, tako postižući brzo spavanje. Tako beba također može ugušiti;
 8. do 12 tjedana možete staviti dječji krevetić pored vašeg. U tako nježnoj dobi, beba, važno je osjetiti prisutnost mame i njezin miris. Dakle, zaspati će brže.

Nema potrebe da se opterećuje i razmišlja o tome kako najbolje staviti dijete. Nakon što neko vrijeme gledate dijete, shvatit ćete na kojem položaju spava brže i spava duže vrijeme. Nema jednog odgovora, koja je optimalna pozicija u snu za bebu. Svako novorođenče već je osobnost, tako da se roditelji moraju prilagoditi svom djetetu.

Ako slijedite gore navedene preporuke za stavljanje novorođenčadi, svaki put kad beba zaspi brže i brže, a noćni san će biti duži. Važno je da roditelji shvate da pokazujući strpljenje i privrženost pokazujući svoju ljubav prema djetetu, možete dobiti pozitivne rezultate u rješavanju bilo kakvih problema.

Kako staviti novorođenče u krevetić

U prvom mjesecu života, dijete, ako ga ništa ne uznemirava, troši 18 do 20 sati u snu. Stoga, pitanje kako novorođenčad treba spavati u krevetiću je vrlo relevantno. Zdrav, zdrav san je ključ bebe dobrobiti.

Zajednički san s roditeljima

Ako je dijete dojilo, noćno hranjenje posebno je neugodno za ženu. Djeca u prvom mjesecu probudite se jesti, svakih 3 sata. Tako da se sa svakim zahtjevom dijete ne diže, majka joj ga stavlja na spavanje s njom. Postoji kontroverza oko toga hoće li dijete staviti noću u roditeljski krevet. Pristaše takve organizacije za spavanje čine sljedeće argumente:

 • spavanje zajedno pruža psihološku udobnost za dijete, bolje spava sa svojom majkom;
 • Mama dobiva bolje spavanje, jer ne treba uzdignuti svaki put kad dijete to zahtijeva;
 • laktacija se povećava, jer dojenje se javlja češće.

Oni koji su protiv, inzistiraju da je zajednički spavanje opasno za život djeteta. Međutim, ako uzmemo u obzir neke nijanse, onda je moguće organizirati siguran SS. Neka pravila:

 • za dijete u krevetu za odrasle pružiti dosta prostora;
 • ukloniti mogućnost da beba padne iz kreveta;
 • posteljina se redovito mijenja;
 • ograničiti kontakt s jastucima i deke.

Osim toga, žena bi trebala spavati vrlo osjetljivo reagirati na bilo kakve pokrete djeteta. Budući da postoji velika vjerojatnost da se dijete dišu ili mu nanese ozljedu nekontroliranim pokretima. Ipak, svaka majka ima pravo sami odlučiti kako i gdje novorođenče treba spavati.

Dječak spava u krevetiću

U svakom slučaju, bez obzira na izbor roditelja, poželjno je dijete staviti u krevet tijekom dana. Da bi beba mogla biti sigurna, moraju se ispuniti određeni uvjeti:

 1. U krevetiću ne bi trebalo biti nepoželjne stvari (igračke, knjige, razni predmeti odjeće), jer Može uzrokovati ozljede ili gušenja. Osim toga, puno se prašine nakuplja u igračkama, što može uzrokovati alergije.
 2. Površina na kojoj će dijete ležati treba biti ravna, glatka, tvrda, pa je bolje odabrati tvrdi ortopedski madrac (dobar izbor - s kokosovim punilom).
 3. Posteljina se mora često isprati i glačati (na obje strane).
 4. Pokrivač se može koristiti za pokrivanje djeteta koje spava samo do struka, kako bi se također isključilo moguće gušenja.
 5. Jastuk novorođenčeta posve je nepotreban, jer glava i torzo djeteta trebaju biti na istoj razini. Dovoljno je staviti tanku pelenu ispod glave: lakše ga mijenjati.
 6. U ovom stadiju, također, beskorisni su branik i krovište smanjiti cirkulaciju zraka. Osim toga, ti pribor sakupljaju prašinu i trebaju ih se često prati. Pogotovo u braniku nije nužno, obavit će samo dekorativnu funkciju dok dijete ne počne aktivno kretati.
 7. Nemojte čvrsto pričvrstiti i teško zamotati dijete. To može dovesti do pregrijavanja zbog nesavršene termoregulacije.

Da bi mama mogla gledati dijete dok spava, krevet bi trebao stajati pokraj svoje. Bolje je odabrati krevet od prirodnih materijala (preporučuje se da preferirate stablo). Prikladno, ako jedna strana kreveta padne: lakše je stisnuti dijete.

Da bi beba udobno spavala, nužno je stvoriti odgovarajuće uvjete:

 • dječju spavaću sobu treba često provjetravati tako da je zrak svjež;
 • temperatura u sobi treba održavati na 20 - 22 ° C (moguće je smanjiti na 18 ° C tijekom noćnog sna);
 • zrak ne smije biti vrlo suh (optimalna vlažnost zraka - 60%);
 • to je dobro ako je rasvjeta mekana, prigušena (mala noćna svjetlost će raditi dobro);
 • potrebno je isključiti oštre i glasne zvukove koji mogu uplašiti djetetu spava.

Kako beba treba spavati

Jednako je važno saznati kako staviti dijete u krevetić.

Prirodni položaj za spavanje leži. Međutim, novorođenče često nestaje, što se može dogoditi u snu. Potrebno je okrenuti dijete glavu na stranu, tako da on ne gušiti s mase. Također, takvo držanje nije prikladno za djecu s hipertoničnosti ekstremiteta: može se probuditi s oštrim kretnjama na rukama i nogama.

Spavanje na trbuhu poboljšava ispuštanje plina i sprječava crijevnu koliku. Ali san u ovom položaju mora biti kontroliran, jer velika vjerojatnost SIDS-a (sindrom smrti smrti). Nakon što je zakopao nos u madrac, dijete može blokirati protok kisika. Zbog nezrelosti glavnih sustava tijela (dišnog, mišićnog i nervnog) postoji opasnost od respiratornog zaustavljanja u snu.

Najpogodnija pozicija za siguran i zdrav san je položaj sa strane. Da se dijete ne rotira na leđima, možete staviti mali valjak uvijen od pelene ili tankog pokrivača. U tom položaju, ručke su u neposrednoj blizini lica, pa je bolje omotati rukave prsluka ili staviti na ogrebotine.

Izbor položaja za spavanje ovisi o karakteristikama skeletnog sustava.

Ako postoje abnormalnosti u strukturi zglobova kuka (na primjer, displazija), onda je bolje staviti bebu na trbuh. Ali pazite da glavu okrenete na jedan ili drugi način.

No, svako dijete je individualno, stoga samo majka može utvrditi na kojem je mjestu dijete najudobnije spavati. Glavna stvar je da se dijete osjeća dobro i ništa ga ne bi smetalo. Tijekom tihog dubokog sna, dijete se razvija skladno i brzo raste.