Kako su blizanci i blizanci?

Liječenje

Nitko se ne može svađati s činjenicom da je rođenje djeteta velika sreća, više od čega može biti samo rođenje dvoje djece u isto vrijeme. Za neke, to postaje iznenađenje, dok su drugi proveli na proučavanju kako blizanci i blizance dobivaju puno vremena i truda. A ako se prije njihova rođenja zove čudo, tada su moderne reproduktivne tehnologije uvelike pojednostavile taj proces.

Kako blizanci?

Da biste shvatili vjerojatnost da žena ima dvoje djece istodobno, morate najprije razumjeti mehanizam ove koncepcije:

 • blizanci ili dvuayaytsy blizanci - rezultat je istodobnog sazrijevanja i gnojidbe para jaja, druga mogućnost za njihov izgled može biti gnojidba jednog jaja po dvije sperme istovremeno;
 • Odgovor na to kako su identični blizanci je podjela oplođenog jajeta u dva dijela (zigoti), od kojih svaki nosi isti set gena.

Zašto blizanci?

Ova opcija gnojidbe je u konstantnom procesu učenja, jer je nemoguće točno reći što uzrokuje da se tijelo udovoljava svim uvjetima potrebnim za rođenje blizanaca ili blizanaca. Međutim, uspostavljeni su neki neizravni čimbenici. Tako npr.

 1. Najveću ulogu igra genetska strana izdavanja. Mogućnosti začeća blizanaca se povećavaju, ako se to dogodi u obitelji žene, a najbolje od svega - u oba supružnika.
 2. Jamac rođenja blizanaca ili blizanaca - prolaz IVF postupka. Pod budnim okom embriologa, odvija se proces oplodnje i transplantacije embrija, čiji je broj ukorijenjen, nepredvidiv je. Ponekad ostaje samo jedan od svega, ili nekoliko preživjelo. Tada žena odabire koliko je ostaviti.
 3. Odgovor na to kako se blizanci dobivaju mogu biti dugi koraci korištenja kontracepcijskih hormona ili lijekova koji liječe neplodnost. Kao rezultat toga, stimulira se funkcija jajnika, nakon čega se može istodobno zrasti par jaja. Međutim, to ne znači da sami možete samostalno dodijeliti sličan tečaj - to je puna krvarenja i cista u jajnicima.

Kako pridonijeti rođenju blizanaca ili blizanaca?

Postoje neke medicinski neutemeljene teorije kojima se može izazvati žensko tijelo da proizvede nekoliko jaja spremnih za oplodnju. Na primjer:

 • za nekoliko mjeseci prije datuma oplodnje, morate početi uzimati folnu kiselinu;
 • nakon mliječne prehrane i jedenja hrane koja ima poticajni učinak na jajnike - to su matice, jaja, cjelovite žitarice i tako dalje;
 • za zarazu blizanaca, vrijedno je riskirati da se trudne u dobi između 30 i 40 godina;
 • postoji još jedno mišljenje da izgled blizanaca ili blizanaca doprinosi prekomjernoj težini žene koja je ostala od prethodne trudnoće;
 • Također, ako je razdoblje između trudnoća mala i žena i dalje doji, onda se vjerojatnost da se dvoje djece istodobno podigne značajno raste;
 • Pa, najviše ili manje razumno mišljenje o tome zašto se blizanci dobivaju je prestanak dugotrajne primjene kontraceptiva - u ovom slučaju, tijelo reagira na "slobodu" otpuštanjem velikog broja jaja za gnojidbu.

Treba podrazumijevati da ni metoda IVF-a, pa ni najopsežnija prianjanja na medicinske ili narodne metode, jamči trudnoću s nekoliko plodova. Pripremite se za puno novaca, vremena, živaca i mogućih razočaranja. Definitivno će prevladati priroda, bez obzira koliko ga te pokušavate kontrolirati.

Fenomen blizanaca i blizanaca: glavne razlike, obrazovanje i zabavne činjenice

U medicinskoj praksi, sva djeca koja se pojavljuju tijekom jedne trudnoće nazivaju se blizanci. Uobičajeni govor, neke bebe se nazivaju i blizanci. U tom smislu, pitanje je pivo, kakvi se blizanci razlikuju od blizanaca? Razlika leži u mehanizmu oplodnje.

Gemini su jedno lice i tijelo, poput dvije kapi vode. Oni su vrlo bliski duhovno i fizički. Često se ti ljudi razbole istodobno, čak i ako su na daljinu. Gemini se osjećaju jedni drugima. O blizancima to se ne može reći. Mogu biti sasvim različiti, čak i slučajevi kada su djeca rođena od različitih očeva tijekom jedne trudnoće.

Kako blizanci i blizanci

Pojava istodobno u utrobi dvoje bebe ne znači da će biti apsolutno isti. Ovdje postoje tri mogućnosti za razvoj događaja. U medicinskoj praksi, oni su karakterizirani kako slijedi.

 • Istovjetan (identičan). Takva djeca dobivaju se od jednog jajašca, koji je iz nepoznatih razloga podijeljen na 2, au rijetkim slučajevima, u 3 dijela. Djeca imaju isti spol, skup kromosoma, vrstu krvi i često identične otiske prstiju. U 25% slučajeva, osobine monozigotnih blizanaca su zrcalna slika jedna drugoj, što je osobito očito u molama.
 • Polu-identična (polarna). Ovo je vrlo rijedak slučaj u kojem su djeca rođena s 75% slučajnosti genotipa. Oni kombiniraju osobine identičnih blizanaca i blizanaca. Takve bebe rađaju se kao rezultat gnojidbe jednog jaja s dva različita spermatozoa i njegovo polarno tijelo. I potomstvo može biti uniseks i heteroseksualac.
 • Frantikularno (dizygotic). Takve bebe dobivaju se kao rezultat gnojidbe različitih jaja. Njihov skup gena podudara se s 50%. Blizanci mogu imati potpuno drugačiji izgled i imaju drugačiji spol.

Ovdje su glavne razlike između blizanaca i blizanaca. No, ukoliko ukrcate u detalje, još uvijek možete naći dosta nedosljednosti.

Istovjetni embriji koegzistiraju u utrobi u različitim uvjetima. To se događa da su formirani u jednom fetalnom mjehuru i sa zajedničkim posteljicom. Nije isključeno da embriji imaju vlastiti mjehur, ali zajedničku placentu. I treći slučaj - svako dijete ima vlastitu placentu i fetalni mjehur.

Kada se pojavljuje dizigotska trudnoća, fetus ima zasebnu placentu i fetalni mjehur.

Značajke monozigotnih blizanaca

Nemoguće je planirati koncepciju identičnih blizanaca. U ovom slučaju, priroda raspolaže. Nasljednost i dob roditelja nisu temeljni čimbenici. Istovrsne bebe se rađaju prilično rijetko - oko 1 puta po 3,5-4 tisuća rađanja.

Takva djeca imaju isti izgled. Čak i bliski srodnici često su zbunjeni, a dob djeteta je premlada. Identitet nije samo u istoj boji očiju i kose, već iu svojstvima konstrukcije tijela i položaja zuba.

Još jedna činjenica koja je relevantna za blizance - među njima u 100% slučajeva, transplantacije organa i tkiva su uspješni. Znanstvena istraživanja pokazala su da se monozigotna djeca praktički podudaraju s krivuljom električne aktivnosti mozga.

Značajke dizygotic trudnoće

Dječak i djevojčica blizanaca - to nije neuobičajeno. Ako ste sretni, dodati će ih još jedna, dvije ili više djece. Svijet zna slučajeve kada je jedna žena rodila 11 dizygotic blizanaca u isto vrijeme. Ali, nažalost, nitko od njih nije preživio. Priča o rođenju osam beba odjednom je uspješnija - svaka od njih bila je zdrava.

Vjerojatnost takve trudnoće povećava se zbog hormonske terapije. Propisan je za liječenje neplodnosti. Kao rezultat toga, broj folikula-stimulirajući hormon je prilično visok, što dovodi do razvoja i sazrijevanja nekoliko folikula. Uobičajeno, jaja istječu istodobno i oplođuju se s povoljnim čimbenicima.

IVF također povećava mogućnost višestrukih trudnoća. Nekoliko zigota transplantirano je pacijentima. Postoje česti slučajevi kada se puno materijala dobiva aklimatizirano, pa liječnik preporučuje uklanjanje dijela. Ovaj postupak osigurava normalni razvoj zametaka.

Stručnjaci napominju da žene nakon 35 godina češće rađaju blizance. Takva trudnoća može se planirati. Ako u obitelji postoje slučajevi blizanaca s disgoticima, to znači da se šanse za stjecanje dvostrukog potomstva odmah povećavaju.

Kako dijagnosticirati blizance i blizance

Taj je proces prilično uzbudljiv za buduće roditelje. Ima sljedeće značajke.

 • Dijagnoza koristi ultrazvuk. U ranim fazama, stručnjak može otkriti veću veličinu maternice nego tijekom normalne trudnoće i dva srca.
 • Od 4-5 tjedana liječnik će točno odrediti broj embrija. Međutim, bit će blizanaca ili blizanaca, roditelji će saznati tek nakon rođenja.
 • Buduća mama i tata mogu biti sigurni da očekuju dizygotic blizanke, ako su imali IVF.

Značajke obrazovanja

U ovom slučaju dvostruko će se opterećenje staviti na roditelje, jer je prilično teško izvesti jednogodišnje, pa čak i takve, eksterno slične.

Često jedna od djece postaje vođa. On je poticatelj raznih pukotina i stalno izaziva brata ili sestru na loša djela. Druga dijete postaje rob i obavlja sve "naredbe". Mama i tata trebaju objasniti djeci da su ravnopravni. Važno je ravnomjerno distribuirati roditeljsku skrb i njegu, tako da se jedna od beba ne osjeća lišenom.

Nemojte uspoređivati ​​djecu. Svaki od njih je osobnost sa svojim karakterom i ambicijama. Čak i ako jedan od blizanaca ima neku vrstu kvara ili nedostatka, nije vrijedno privući pažnju na to. Osim toga, u djetetu morate pronaći neku vrstu prepoznatljivosti ili talent i razviti ih. Nazovite djecu po imenu što je češće moguće, i pokušajte ne generalizirati, pogotovo ako je jedan od blizanaca učinio loše djelo.

Zadatak roditelja je i društvena prilagodba beba. Ne ograničavajte njihov društveni krug jedni drugima. Uzmite djecu za šetnju gdje će razgovarati s različitim momcima. Kad blizanci malo odrastu, postupno formiraju svoju neovisnu međusobnu državu. Da biste to učinili, povremeno organizirajte odvojene izlete na igralište ili kino.

Česta pogreška mnogih roditelja je kupiti blizance s istom odjećom i darovima. U djetinjstvu, to je dopušteno, ali s godinama vrijedi odbiti takav pothvat. Dajte djeci pravo izbora. Za vaš rođendan, naručite ne jedan veliki kolač, već dva mala, tako da svako dijete ima svoj odmor.

7 zanimljivih činjenica

Blizanci i blizanci su različiti pojmovi. Sljedeće informacije neće vam biti samo potvrda, već vam mogu biti nove.

 1. U davna vremena, vjerovalo se da je rođenje dviju istovjetnih djeteta rezultat intervencije zlog duha.
 2. Postoje posebne dijete koje navodno dopuštaju da zatrudite blizanke. Ali njihova učinkovitost nije dokazana.
 3. Blizanci - to je poput djece nekih roditelja, rođenih u različito vrijeme. Ne mogu imati samo različite rodne odnose, već i različite očeve, pa čak i boju kože.
 4. Sijamski blizanci su identični blizanci čija je podjela počela kasnije. Zbog toga se rađaju. U uspješnijim slučajevima, djeca imaju jedno područje kože za dvije, au vrlo teškim slučajevima, kralježnicu.
 5. Na različitim kontinentima rađaju dizygotski blizanci s nejednake frekvencije. Čelnici u ovom slučaju su afričke zemlje, a Azija, posebice Japan, zatvara popis. Europa se odlikuje prosjekom.
 6. Čak i ako su identični blizanci podignuti u različitim uvjetima i daleko su međusobno, oni ostaju slični, imaju isti razvoj i trpe iste bolesti.
 7. Odrasli dizygotic blizanci često su otuđeni jedni od drugih. Oni se provode u različitim sferama života i komuniciraju s različitim ljudima. Ali identični blizanci se, naprotiv, približavaju svake godine.

Usporedna tablica

Da bi našim čitateljima bilo lakše nego što su blizanci različiti od blizanaca, sastavili smo komparativnu tablicu.

Kako se proizvode blizanci?

Kome je sposobnost zamišljanja blizanaca

Rođenje blizanaca je rijetka pojava, jer blizanci čine samo 2% novorođenčadi. Kada se rađaju tripleti, to postaje poznato po cijelom gradu, budući da tripleti rađaju još rjeđe i već čine 2% blizanaca rođenih.

Višestruka trudnoća je drugačija. Nisu sva djeca rođena kao rezultat takve trudnoće slična jedni drugima. Postoje identični i blizanci blizanci. Dvostruki blizanci imaju slične međusobne sličnosti, kao i svaki brat i sestra. Unatoč tome što se istodobno razvijaju u maternici, razlika u vremenu njihove koncepcije može biti od nekoliko sati do nekoliko dana. Ovi blizanci se razvijaju iz dviju oplođenih jajašaca. Oni mogu biti i jedan i različiti sex. Istovjetni blizanci proizvode se oplodnjom jednog jaja od jedne spermijske stanice, a kao posljedica podjele, naknadno se formiraju neovisni embriji.

Dok liječnici ne mogu odrediti uzrok ovog ponašanja zametne stanice. Istovjetni blizanci su međusobno slični, što se ponekad ne može razlikovati od svoje majke. Takvi blizanci se nalaze 5 puta rjeđe od dvuyaytsovye, a među njima dominiraju dječaci.

Poseban fenomen su sijamski blizanci, koji imaju sve uobičajene organe ili dijelove tijela. Razlog tom fenomenu je da slom embrija u neovisne oblike događa se kasnije nego kod rođenja običnih blizanaca, u vrijeme kada se embrij već djelomično formira. Sijamski blizanci su izuzetno rijetki. Rođeni su jednom u 10 milijuna rođenih.

Dvostruki embriji "kapriciozni"

Rijetki slučajevi rađanja blizanaca djelomično su posljedica činjenice da se svi oni ne uklanjaju u prvim danima nakon začeća. Za ženu to se neprimijećuje, a ona ni ne shvaća da je "malo" trudna s blizancima. Utvrđeno je da samo jedan od 10 slučajeva koncepcije završava u normalnoj trudnoći i dovodi do porođaja. Planirati rođenje blizanaca je nemoguće. No, postoje vrlo objektivni razlozi koji povećavaju vjerojatnost da dvije ili više beba u isto vrijeme. I ovo se odnosi samo na blizanke, jer je vjerojatnost istovremenih blizanaca uvijek ista. U prosjeku je 3 slučaja na 1000 trudnoća.

Vjerojatnost spoznaje dvuayaytsovy blizanaca

Dakle, dob žena je od najveće važnosti. Što ste stariji, to više hormona koje vaše tijelo proizvodi. I hormoni stimuliraju sazrijevanje jaja, pa se s povećanjem količine hormona povećava vjerojatnost nekoliko jaja koja su spremna za oplodnju. Stoga, za žene u dobi od 35 do 39 godina, postoji stvarna mogućnost začeljavanja dvostrukih blizanaca.

Proizvodnja hormona ne utječe samo na dob, već i na duljinu dnevnog svjetla. Najbolje vrijeme za začetnicu blizanaca je proljeće, kada dan raste i sunce počinje lagano zagrijati.

Velika je važnost nasljeđivanje. Dakle, ako već postoje blizanci u obitelji, vjerojatnost da još jedan par bude dovoljno velika, ali se smanjuje s vremenom dvostrukog naraštaja.

Sposobnost začeća blizanaca prenosi se samo preko ženske linije. Muškarci ga mogu prenijeti svojoj kćeri, ali u potomstvu samih muškaraca nema zamjetne frekvencije blizanaca.

Tu je i učinak trajanja menstrualnog ciklusa na koncepciju blizanaca. Žene čiji menstrualni ciklus je vrlo kratak - 20-21 dan, kao i žene s malformacijama maternice, imaju najveću sposobnost roditi blizanke, na primjer, ako se u maternici ili bifidusu nalazi septum, poput utorusa s vilicom.

I konačno, blizanci, pa čak i trojke često su rođeni umjetnim osjemenjivanjem. To je također zbog upotrebe hormonskih lijekova koji stimuliraju sazrijevanje jaja i ovulaciju. Pojava u obitelji dvoje ili troje djece odjednom nakon mnogo godina neplodnosti nije tako rijetka pojava.

Nema ničeg neobjašnjivog obrasca češćeg rođenja blizanaca u raznim društvenim potresima i ratovima. Možda se priroda brine za očuvanje čovjeka na zemlji.

Tajne dvostruke sreće: kako zaraziti blizance dječaka ili djevojčica?

U praksi, sama želja za roditeljima blizanaca nije dovoljna. Kako bi se postigao željeni nije tako lako. Doista, prema statističkim podacima, blizanci se dobivaju samo u jednom od 80 slučajeva trudnoće.

Trenutačno se blizanci mnogo češće rađaju. To je uglavnom zbog činjenice da mnoge žene počinju uzimati kontracepcije i druge hormonske lijekove rano, ili liječe neplodnost pomoću medicinskih proizvoda koji stimuliraju jajnike i promoviraju začeće.

Ako vaš slučaj pripada ovom popisu, tada možete zabavljati nadu da ćete uskoro roditi blizance.

Tko su blizanci?

Blizanci su bratska djeca. Takva trudnoća nastaje kada se dvije jaja oplodi različitim spermatozoama. Svaki se fetus formira u zasebnoj posteljici.

Blizanci mogu biti i slični i potpuno različiti. Isto vrijedi i za seks.

Vjerojatnost zamišljanja blizanaca je 3 puta veća od koncepcije blizanaca. Također je primijećeno da se blizanci vjerojatnije roditi u starijoj ženi.

U dobi od 20-30 godina, očekivana majka ima 3% šanse začeljavanja blizanaca, naravno. I u dobi od 30-40 godina, ove šanse se povećavaju na 6%.

Svakom kasnijom trudnoćom povećava se i mogućnost začeća blizanaca, jer rođenje djeteta u većini slučajeva prati dobitak na težini. I žene s laganim viškom tjelesne težine imaju veću vjerojatnost da postanu trudne s blizancima.

Osim toga, prema istraživanjima, majke koje dojiti i zatrudnjeti u tom razdoblju imaju veću vjerojatnost za pojavu blizanaca.

Kako možete zamisliti blizance?

Najlakši način za zamisliti blizance za stanovnike Bliskog istoka i Afrikanaca. Jednako važno u stvaranju blizanaca i zemljopisnog faktora.

Na primjer, u selu Kopan (Karpati), preko 50 godina, rođeno je 54 bratova bratska djeca. Seljaci kažu da je to zbog iscjeljujućeg izvora vode u selu. On je taj koji stvara povoljne uvjete za rođenje blizanaca.

Stoga mnogi ljudi koji žele postati dvostruko sretni roditelji idu na taj izvor. Neki parovi uspjeli su zaraditi blizance nakon putovanja na ovo čarobno mjesto.

U regiji Rostov, u selu Denisovka, zabilježeni su nevjerojatni fenomeni. Tu za svakih 500 ljudi postoji 19 parova blizanaca. To utječe na plodnu zemlju.

Mještani kažu kako znaju kako zatrudnjeti s blizancima. Prema njima, čak i nakon što su posjetili selo, suprug i supruga će moći začeti dvoje djece u isto vrijeme.

Umjetna oplodnja i blizanci

Liječnici također znaju o tajnama zamišljanja bratske djece. Metoda IVF-a, kao ništa drugo, pridonosi njihovom rođenju.

Kako zaraziti blizanke, naravno?

Ako stvarno želite roditi blizance, ali IVF nije izvorna metoda za vas, konzultirajte genetičara. On će vam reći kako napraviti svoj san ostvariti.

Prije odlaska liječniku, saznajte sve informacije o svojoj obitelji, uzmite povijest slučaja (vlastite i vašeg supruga), a zatim idite na kvalificirane savjete.

Osim toga, po savjetu liječnika, prestanite pušiti i prestati konzumirati alkoholna pića. Vašu prehranu treba dominirati mliječni proizvodi.

Nekoliko mjeseci prije začeća, raznovrsni dnevni meni s obrokom koji stimulira funkciju jajnika i doprinosi otpuštanju više jaja tijekom ovulacije.

Radi se o cjelovitim zrnima, orasima, kokošjim jajima.

Kako zaraziti djevojke blizanaca?

Kad zamišljate blizance, položaj u kojem volite ljubav je od velike važnosti. Bolje je odbiti u tom slučaju od duboke penetracije. Pogodniji misionarski položaj.

Tu je i posebna dijeta koja vam omogućuje da povećate šanse za osmisliti djevojke. U dnevnoj prehrani morate uključiti šećer, med, začine, začinsko bilje, džem. Preporuča se izbjegavati hranu koja sadrži kofein i slanu hranu.

Budući da se ženina krv obnavlja svake tri godine, a muškarac svake četiri godine, potrebno je odbrojavanje koje počinje od zadnjeg većeg gubitka krvi: operacije, pobačaja, porođaja.

Ovisno o čijoj krvi je mlađa u vrijeme začeća, možete odrediti spol budućeg djeteta.

Kako zaraziti dječake blizanke?

 1. Vođeni želje da postanu roditelji dvojica dječaka, možete upotrijebiti duboke penetracijske poze, koje su dobre, jer se Y spermija lakše daju kratkom udaljenost od maternice i žive manje od X-rivala. Postoje informacije da je povoljan prodor ovih spermatozoida mnogo učinkovitiji nakon ženskog orgazma, budući da se oslobađaju tvari koje doprinose održivosti Y spermija.
 2. Seks prije ovulacije. Potrebno je pogoditi vrijeme ovog procesa ženskog tijela zbog kratkog životnog vijeka Y spermija. To će povećati svoje šanse za dostizanje zrelog jaja brže od svojih kolega.
 3. Pridržavajte se posebne prehrane, koja osigurava isključivanje iz prehrane mliječnih napitaka, škampi, rakova, kavijara, umaka, peciva, kruha, vafla, salate, zelenih grašaka, sirovog kupusa, kopra, oraha, kakao.

Umjesto toga, aktivno konzumirajte čaj, kavu, voćne sokove, mineralnu vodu s natrijom, sve vrste mesa i ribe, kobasice, bjelanjak, kekse, kolačiće, griz, rižu, krumpir, gljive, leće, grašak, sve voće i suho voće, suhe marelice, datumi), tamne čokolade. Salt više hrane, često jedu konzerviranu hranu i jela kuhana s kvasac.

Idite na svoj cilj i učinite sve kako biste postigli željeni. Vjerujte mi, vaš rad će biti nagrađen dostojanstveno.

Ne dopustite da blizanci, ali jedno dijete. Ali sreća majčinstva i očinstva nije u broju djece, već u tome kako se nosite s odgovornom ulogom roditelja.

Stručni komentar

Ovdje saznajte više o našim stručnjacima.

Ljudsko tijelo je dizajnirano za nošenje i rođenje samo jednog djeteta. Bez obzira koliko se čudno činilo, s medicinskog stajališta, višestruka trudnoća smatra se anomalom.

Ako je jedno oplođeno jaje podijeljeno točno na pola, kopirajući genetski kod, proizvodi identični blizanac. Mehanizam kopiranja je poznat, razlozi nisu jasni. U svakom slučaju, izgled monozigotnih blizanaca ne ovisi o činjenici začeća.

Split jaje se javljaju kasnije. Ako se iz nekog razloga dogodi kasnije od zigote, formiraju se blizanci, koji su prvi put opisani u Tajlandu - sijamcima.

Uzroci formiranja nekoliko jaja

Ženski ciklus obično osigurava pojavu samo jednog jaja. Čini se i uključi mehanizam druge faze menstrualnog ciklusa. To se događa tijekom dobne dobi žene. Što je veća količina folikula, to je razdoblje menstruacije duže.

Hormonalne promjene koje pridonose formiranju nekoliko jaja:

 • uzimanje hormonskih kontraceptiva tri mjeseca, nakon čega slijedi njihovo otkazivanje;
 • stimulacija lijeka ovulacije;
 • nasljeđe;
 • udvostručenje maternice u embrionalnom razdoblju.

Učitaj efekt

To je stvaranje jajeta nakon otkazivanja hormonskog lijeka. Pri uzimanju hormonskih kontraceptiva jajnici se "odmaraju" tri mjeseca. Hormonski ciklus je umjetno održavan.

Reboot efekt - fenomen, iako planiran, ali nekontroliran. Pojava je spontana.

Poticanje ovulacije

Stimulacija lijekova dovodi do sazrijevanja nekoliko folikula u isto vrijeme. Kada dođe do ovulacije, dva ili tri jaja. Svi su oplodeni, bilo sami.

Nasljedni faktor

Predispozicija za koncepciju lažnih blizanaca nasljeđuje se uz žensku liniju. U pravilu, u generaciji. Ako je baka rodila blizance, unuka ima sve šanse. U nedostatku pobačaja. Prisilno prestanak trudnoće, bez obzira na blizance ili jedan fetus, uništava originalnu genetsku instalaciju.

Abnormalni razvoj maternice

Kompletno udvostručenje ili prisutnost septuma u tijelu dovodi do povećane proizvodnje jaja. Formiraju se na zahtjev. Ako je maternica jedno, potrebno je jedno jaje.

Dodatni čimbenici koji doprinose koncepciji blizanaca

Uvjeti neovisni o stanju ženskog tijela, ali koji utječu na njega, dodatni su čimbenici.

Klimatski čimbenik

Pod određenim uvjetima: duljina dnevne svjetlosti, vlažnosti i prirodne radioaktivne pozadine, - rad dodataka aktivira se. Nekoliko ovula oblikuje se u jajnicima. U nekim je lokalitetima zabilježen porast broja višestrukih trudnoća.

Putovanje na takva mjesta za jedan ili dva dana ne jamči rođenje blizanaca. Formiranje jaja se javlja u roku od dva tjedna.

Faktor dobi

Tako se formiraju nekoliko jaja, ali ne i činjenica da se svaka od njih, nakon gnojidbe, pretvori u zametak. Implantacija ovisi o zdravlju žene.

Uz višestruku ovulaciju može se pojaviti samo jedno dijete. Ili nitko.

IVF kao alat za planiranje obitelji

In vitro oplodnja, nakon stimulacije jajnika, proizvedena su nekoliko jajnih stanica. Fertilizirajte četiri do šest. U različitim zemljama na različite načine.

Ili se svi embriji uklanjaju, ili dva. U svakom slučaju, sva druga djeca su uništena, osim za dvoje.

Stoga, IVF može jamčiti rođenje bratskih blizanaca i ne može jamčiti ništa. Nema sigurne da oplođena jaja ostaju u maternici tijekom umjetnog presadanja.

Više trudnoće: kako se to dogodilo?

Slučajevi kod kojih nije jedna, ali dvije ili više beba u majčinom trbuhu nisu toliko česte - 1,5-2,5% svih trudnoća. Kako ovo radi? Koja je razlika između više trudnoće? Je li moguće planirati izgled blizanaca? Naš stručnjak, Anna Romanovna PASTUKHOVA, opstetričar-ginekologinja obiteljskih medicinskih centara Zdravitsa, odgovara na sva pitanja.

Kakva je vjerojatnost da zatrudni

Za početak - neke statistike. Kao što smo već spomenuli, ovaj nevjerojatan fenomen pojavljuje se u 1,5-2,5% promatranja trudnoća u europskim zemljama. Vjeruje se da je izgled blizanaca, tripleta i blizanaca genetski određen - najčešće se rađaju u obiteljima u kojima su jedan ili oba roditelja rođeni kao posljedica višestruke trudnoće. Međutim, postoje i drugi razlozi, među kojima IVF i stimulacija ovulacije.

 • Rođenje blizanaca događa se s učestalošću geometrijske progresije, a opstetričari imaju i posebnu formulu: jedan blizanac za 87 rođenja, jedan triplet za 87 blizanaca, jedan četverostruk za 87 trojki itd. Istina je danas, ova formula treba ispraviti - višestruke trudnoće počinju se češće pojavljivati.
 • Istovjetni ili identični blizanci manje su uobičajeni: prosječno 1 slučaj po 250 rođenih.
 • Najčešće se u Africi pojavljuju višestruke trudnoće, rjeđe - u azijskim zemljama.

Vrste višestruke trudnoće

Počnimo s dobro poznatom činjenicom. Postoje dvije vrste blizanaca: identični ili monozigotni i bratski (oni su također nazvani dizygotic).

 • Monozigotni blizanci pojavljuju se kao rezultat dijeljenja jednog jaja oplođenog jednom stanicom spermija. To su oni koji iznenaditi sve s njihovim striking sličnosti.
 • Bratski blizanci rezultat su oplodnje nekoliko jaja nekoliko spermija. Oni mogu biti i pojedinačni i različiti spolovi, često se razlikuju po karakteru i nisu uvijek slični u izgledu.

Stručni komentar

Višestruka trudnoća je trudnoća, kada se jedan fetus ne razvija u organizamu majke, ali nekoliko odjednom. U medicini postoje iste ili bratske blizanke (trojke, i tako dalje). Istovjetni blizanci uvijek imaju isti spol, imaju isti tip krvi i izgledaju vrlo slične. Bratski blizanci imaju fenotipske razlike (boja očiju, lica), mogu postojati i iste i različite vrste krvi. Bratski blizanci mogu biti heteroseksualni.

Kako su identični blizanci

Iskreno, nemamo pojma! Razlozi zbog kojih umjesto jednog djeteta od jednog jaja i jednog spermatozoida pojavljuju se dva (tri, četiri), zapravo nisu poznati - čudo i samo to. Mehanizam pojavljivanja monozigotnih blizanaca, međutim, opisan je dovoljno pojedinosti. Sve počinje kao da se ništa nije dogodilo: jedno jaje, jedna sperma, susreti, gnojidba... Zatim nastaje zigot počinje podijeliti, rasti i, u nekom trenutku, pod utjecajem nerazumljivih čimbenika, iznenada se dijeli na dva ili više dijelova, svaki od kojih počinje živjeti svoj život.

Stručni komentar

Razvoj identičnih blizanaca događa se tijekom gnojidbe jednog jaja po jednom spermatozu, u procesu dijeljenja jajeta u dva, tri ili četiri dijela u različitim fazama njegovog razvoja. Osim toga, svaki se dio razvija kao poseban organizam. Vjeruje se da se takvo razdvajanje može dogoditi s usporenom implantacijom (vezanosti) jajnika zbog nedostatka kisika. Pojava identičnih blizanaca također je povezana s gnojidbom jajašca koja ima dvije ili više jezgri.

Da li se blizanci međusobno miješaju?

Vrlo je važno u kojem trenutku dolazi do raspada jaja, budući da ovisi o daljnjem intrauterini razvoj blizanaca.

Postoje 3 mogućnosti za razvoj monozigotnih blizanaca.

 • Razdvajanje jajovoda dogodilo se u prvih pet dana nakon oplodnje. U ovom slučaju, obje buduće bebe počinju razvijati potpuno samostalno, svaka "odrasta" vlastitu posteljicu i fetalnog mjehura. Do nedavno je vjerovao da je takav razvoj bio karakterističan samo za bratske blizanke i identični blizanci u takvim slučajevima pogrešno su identificirani kao dizygotic (možda se to dogodilo sestrama Olsen?)
 • Zigot je podijeljen oko 5-8 dana nakon oplodnje. Do tog vremena, vanjska fetalna membrana već je počela oblikovati: posteljica ostaje česta kod beba, ali unutarnja fetalna membrana (amnion) razvija se u svakom od svojih. Ako bebe imaju zajedničku placentu, onda jedno dijete može preplaviti drugu - njihovo natjecanje počinje sa začećem.
 • Razdvajanje se dogodilo 8. i poslije (1% svih monozigotnih blizanaca). U ovom trenutku fetalni mjehur već počinje stvarati, tako da će podijeljeni zametci rasti u zajedničkom amnionu i uobičajenim fetalnim vodama. Ova situacija se ne smatra najpovoljnijim, postoji rizik da djeca zapetljan u pupčanu vrpcu međusobno.

Život bratskih blizanaca u maternici organiziran je s velikom utjehu: svaki od njih razvija vlastitu placentu (ponekad raste zajedno sa zidovima), što znači da djeca ne moraju ozbiljno natjecati za mjesto pod suncem.

Dakle, ako embriji imaju različite placente, onda su, najvjerojatnije, bratske, a ako se djeca "nasele" sa zajedničkom posteljicom, onda su identični blizanci, koji su slični rođaci poput... blizanaca.

Stručni komentar

Postoje sljedeće vrste višestrukih trudnoća:

 • Jednodijelni monoamniotični blizanci, kada postoji zajednička placenta i nema dijeljenja između blizanaca. Uvijek su identični blizanci.
 • Jednodijelni dijamotički blizanci, kada postoji zajednička placenta i septum, tj. svaki plod ima svoj amnionski mjehur
 • Dikorski diaminotski blizanci, kada svaki fetus ima svoju posteljicu i amnionski mjehur.

Kako su bratski blizanci

Ne-identični blizanci razvijaju se iz dva ili više oplođenih jaja. Kako se to događa? Najčešći uzrok ove bolesti je takozvana "višestruka ovulacija", kada nekoliko zrelih jaja dolazi iz jednog ili obaju jajnika. Uzroci ovog fenomena mogu biti različiti: genetska predispozicija, umjetna stimulacija jajnika, prvi ciklus nakon ukidanja hormonskih kontraceptiva.

Znaš li to.

 • Vremenska razlika zamišljanja bratskih blizanaca može biti od nekoliko sati do nekoliko dana.
 • U vrlo rijetkim slučajevima, novi... se dodaje postojećoj trudnoći. U pravilu, nakon oplodnje i implantacije jajne stanice, ovulacija se odmah blokira. Ako zbog hormonske neravnoteže taj mehanizam ne funkcionira odmah, mlađi brat ili sestra dodaju se starijem djetetu u utero.

Stručni komentar

Bratski blizanci dobiveni su oplodnjom različitih jaja s različitim spermatozoama. Najčešće se to događa pod djelovanjem hormonalne stimulacije jajnika (stimulacija ovulacije, potpomognute reproduktivne tehnologije), kada se formiraju nekoliko folikula s jajima ili jedan folikul s nekoliko jajašaca. Zasebna stanica spermija oploditi će svaki jaje. Osim toga, teoretski, postoji mogućnost oplodnje dvije jaja iz različitih razdoblja ovulacije. To je, u prvim tjednima već nastale trudnoće, ako se opet dogodi ovulacija (izuzetno rijedak slučaj), sperma prodire u jajovodne cijevi i fertilizira novo jaje. U takvoj situaciji može se razviti višestruka trudnoća maternice, ali istodobno postoji rizik od uterusa i ektopične trudnoće.

Je li moguće zakazati višestruku trudnoću?

Priroda pojavljivanja blizanaca, kao što smo saznali gore, vrlo je misteriozna i više nalik čudu. Planiranje čuda je teška stvar, možete vjerovati u njega. Međutim, nije moguće, ali neophodno, procijeniti vjerojatnost višestrukih beba odjednom za pojedinu ženu.

Glavni čimbenici koji doprinose pojavi višestruke trudnoće

 • Majčinom dobu. Vjerojatnost pojavljivanja blizanaca (osobito identičnih) doseže svoj vrhunac do dobi od 40 godina, a zatim se smanjuje.
 • Genetska predispozicija. Ako u vašoj obitelji blizanci nisu neuobičajeni, onda imate dobre šanse da rađate blizance ili trojke.
 • Otkaži kontraceptive.
 • Stimulacija jajnika.
 • IVF.

Stručni komentar

S medicinskog stajališta, nemoguće je sami planirati višestruku trudnoću. Međutim, moguće je predvidjeti vjerojatnost blizanca. Povećava se ako se pojavi trudnoća uz pomoć lijekova koji stimuliraju ovulaciju ili s pomagalom reproduktivnim tehnologijama (IVF), kao is početkom trudnoće odmah nakon prestanka hormonskog kontracepcijskog lijeka. Osim toga, vjerojatnost razvijanja blizanaca veća je u onim ženama u čijem je obitelj već postojala višestruka trudnoća. Sve to povećava šanse za razvoj blizanaca ili tripleta, ali ne daje apsolutno jamstvo.

Kako su stvoreni blizanci?

Rođenje blizanaca je rijetka pojava, jer blizanci čine samo 2% novorođenčadi. Kada se rađaju tripleti, to postaje poznato po cijelom gradu, budući da tripleti rađaju još rjeđe i već čine 2% blizanaca rođenih.

Višestruka trudnoća je drugačija. Nisu sva djeca rođena kao rezultat takve trudnoće slična jedni drugima. Postoje identični i blizanci blizanci. Dvostruki blizanci imaju slične međusobne sličnosti, kao i svaki brat i sestra. Unatoč tome što se istodobno razvijaju u maternici, razlika u vremenu njihove koncepcije može biti od nekoliko sati do nekoliko dana. Ovi blizanci se razvijaju iz dviju oplođenih jajašaca. Oni mogu biti i jedan i različiti sex. Istovjetni blizanci proizvode se oplodnjom jednog jaja od jedne spermijske stanice, a kao posljedica podjele, naknadno se formiraju neovisni embriji.

Dok liječnici ne mogu odrediti uzrok ovog ponašanja zametne stanice. Istovjetni blizanci su međusobno slični, što se ponekad ne može razlikovati od svoje majke. Takvi blizanci se nalaze 5 puta rjeđe od dvuyaytsovye, a među njima dominiraju dječaci.

Poseban fenomen su sijamski blizanci, koji imaju sve uobičajene organe ili dijelove tijela. Razlog tom fenomenu je da slom embrija u neovisne oblike događa se kasnije nego kod rođenja običnih blizanaca, u vrijeme kada se embrij već djelomično formira. Sijamski blizanci su izuzetno rijetki. Rođeni su jednom u 10 milijuna rođenih.

Dvostruki embriji "kapriciozni"

Rijetki slučajevi rađanja blizanaca djelomično su posljedica činjenice da se svi oni ne uklanjaju u prvim danima nakon začeća. Za ženu to se neprimijećuje, a ona ni ne shvaća da je "malo" trudna s blizancima. Utvrđeno je da samo jedan od 10 slučajeva koncepcije završava u normalnoj trudnoći i dovodi do porođaja. Planirati rođenje blizanaca je nemoguće. No, postoje vrlo objektivni razlozi koji povećavaju vjerojatnost da dvije ili više beba u isto vrijeme. I ovo se odnosi samo na blizanke, jer je vjerojatnost istovremenih blizanaca uvijek ista. U prosjeku je 3 slučaja na 1000 trudnoća.

Vjerojatnost spoznaje dvuayaytsovy blizanaca

Dakle, dob žena je od najveće važnosti. Što ste stariji, to više hormona koje vaše tijelo proizvodi. I hormoni stimuliraju sazrijevanje jaja, pa se s povećanjem količine hormona povećava vjerojatnost nekoliko jaja koja su spremna za oplodnju. Stoga, za žene u dobi od 35 do 39 godina, postoji stvarna mogućnost začeljavanja dvostrukih blizanaca.

Proizvodnja hormona ne utječe samo na dob, već i na duljinu dnevnog svjetla. Najbolje vrijeme za začetnicu blizanaca je proljeće, kada dan raste i sunce počinje lagano zagrijati.

Velika je važnost nasljeđivanje. Dakle, ako već postoje blizanci u obitelji, vjerojatnost da još jedan par bude dovoljno velika, ali se smanjuje s vremenom dvostrukog naraštaja.

Sposobnost začeća blizanaca prenosi se samo preko ženske linije. Muškarci ga mogu prenijeti svojoj kćeri, ali u potomstvu samih muškaraca nema zamjetne frekvencije blizanaca.

Tu je i učinak trajanja menstrualnog ciklusa na koncepciju blizanaca. Žene čiji menstrualni ciklus je vrlo kratak - 20-21 dan, kao i žene s malformacijama maternice, imaju najveću sposobnost roditi blizanke, na primjer, ako se u maternici ili bifidusu nalazi septum, poput utorusa s vilicom.

I konačno, blizanci, pa čak i trojke često su rođeni umjetnim osjemenjivanjem. To je također zbog upotrebe hormonskih lijekova koji stimuliraju sazrijevanje jaja i ovulaciju. Pojava u obitelji dvoje ili troje djece odjednom nakon mnogo godina neplodnosti nije tako rijetka pojava.

Nema ničeg neobjašnjivog obrasca češćeg rođenja blizanaca u raznim društvenim potresima i ratovima. Možda se priroda brine za očuvanje čovjeka na zemlji.

Dvostruka sreća: kako zaraziti blizance

Parovi koji sanjaju o nekoliko djece u obitelji razmišljaju o rođenju blizanaca. Ovo je uznemirujuće, ali ne morate proći kroz 9 mjeseci trudnoće i porođaja. Zato se mnogi supružnici pitaju: kako zaraziti blizanke i dobiti dvostruko iznenađenje?

Kako su blizanci

Kada ovulacija iz lijevog ili desnog jajnika ostavlja jaje, koje se kreće kroz cijevi do maternice. Ako se na putu pojavljuje spermatozoid, dolazi do oplodnje i zigote (oplođeno jaje) pričvršćeno na stijenku maternice. Zatim postaje embrij, fetus, i na kraju se rodi dijete.

Kada se zigot, krećući se prema zidu maternice, dijeli na 2-3 dijela, trudnoća će biti višestruka. Točan razlog podjele još nije utvrđen. Djeca rođena kao posljedica slične koncepcije, istospolnih i identičnih blizanaca.

Rođenje blizanaca je rijetka pojava, koja je samo 3% novorođenčadi.

Dizygotic blizanci zovu se blizanci, trojke. Oni se proizvode kada je istodobno gnojivo više od jednog jaja. Za razliku od identičnih blizanaca, koncepcija blizanaca moguća su od različitih očeva, čija će sperma oploditi svaki od jaja u istom vremenskom razdoblju.

Statistike pokazuju da se više trudnoća javlja u 3% slučajeva, odnosno 3 od 100 majki rađaju dvije ili više djece odjednom. Tijekom proteklih 40 godina ova je brojka povećana za 61%, što je povezano s povećanjem dostupnosti umjetne oplodnje.

Što trebate znati o višestrukim trudnoćama - video

Čimbenici koji utječu na rođenje blizanaca

Ako se koncepcija identičnih blizanaca dogodi slučajno, a mehanizam nije potpuno razumljiv, promatranje pojave blizanaca u obitelji dopuštalo je znanstvenicima da donesu zaključke zašto se nekoliko jaja ponekad oplodi. Vjerojatnost se povećava ako:

 • u obitelji su već poznati slučajevi blizanaca. Mogućnost višestruke oplodnje naslijeđena je na liniji majke, kako jaje zrelo u ženskom tijelu. Ako žena ili njezina majka imaju blizanac, vjerojatnost blizanaca povećava se zbog nasljednog sazrijevanja dvaju jajašca u procesu ovulacije (hyperovulacija);
 • abnormalnosti strukture maternice. Postoji razdvajanje ženskog organa od strane septuma - maternice s dvije rogove. Ova nasljedna mutacija potiče dvostruku trudnoću;
 • etnicitet. Afrikanci imaju najveće šanse za shvaćanje i izdržavanje blizanaca. Utjecaj se vrši kombinacijom etničkih čimbenika - staništa i prehrambenih navika;
 • buduće majke imaju veću težinu. Da, slučaj kada mršavi zavidni umovi. Žena s indeksom tjelesne mase (BMI) ima više od 30 šansi da rađaju blizance. To je zbog sadržaja ugljikohidrata u dnevnoj prehrani. Proteini bez dijeta su kontraindicirani u dvostrukim snovima;
 • Dob žene je preko 35 godina, a zatim se proizvodi više FSH (folikul-stimulirajući hormon). Što je viša razina hormona, više se jaja otpuštaju tijekom ovulacije, što dovodi do višestrukih trudnoća;
 • umjetno osjemenjivanje. Nakon IVF-a, visok postotak blizanaca s disgoticima rođen je zbog 2-3 embrija u maternici;
 • žena ima kratki menstrualni ciklus (ne prelazi 22 dana). To je znak povećane proizvodnje hormona koji stimuliraju jajnika kako bi se proizvele više jaja.

Vjerojatnost blizanaca povećava se svakom ponovljenom trudnoćom.

Imam nasljedstvo. Od strane mame i tata djedovi iz blizanaca. U prvoj trudnoći, zaista su htjeli blizance... Moja kći je jedna. U drugoj trudnoći htjeli su blizance... Sin je jedan. U trećoj trudnoći (nakon dva carski rez), nisu se ni mučili za blizancima... Kao rezultat toga, čekamo je za njom.

Tanita Panteleymonovna

https://www.babyblog.ru/user/lenta/nord-fairy

Foto galerija: slavne osobe koje imaju blizanke ili blizanke

Kako povećati šanse za višestruku trudnoću "za znanost"

Ako želite gledati kako djeca odrastaju, ali ne postoji želja da se napuste društveni život dulje od jednog rodiljnog dopusta, upotrijebite dokazane metode za shvaćanje blizanaca. Ništa komplicirano, prirodna trudnoća bez ikakvih postupaka. Pokušajte pridržavati se sljedećih pravila:

 • povećati količinu mliječnih proizvoda u vašoj prehrani. Žene koje redovito jedu mliječne proizvode imaju pet puta veću vjerojatnost za proizvodnju blizanaca od ne-korisnika. Neki znanstvenici vjeruju da je to zasluga hormona rasta životinja prisutnih u mliječnim proizvodima;
 • Uključite cjelovite lakove u izbornik. Afričke žene češće rađaju blizance, jer jedu cijela zrna i jams (divlji rastuće tuberkulozno bilje) kao dio etničke hrane. Klima također igra ulogu, jer stalno visoka temperatura zraka stimulira jajnike;
 • Planirajte još jednu trudnoću kada još dojite bebu. Tako je veća vjerojatnost da se blizanci osjete zbog povećane proizvodnje prolaktina od strane ženskog tijela tijekom dojenja. Ali nemojte žuriti, idealno razdoblje između rođenja je 2-3 godine;
 • savjetujte muža da jede proizvode koji sadrže cin. Kao što je zeleno lisnato povrće, kamenice i kruh. Testosteron povećava snagu, a njegov nedostatak smanjuje privlačnost suprotnog spola. Nedovoljna sinteza ovog hormona u tijelu usporava brzinu spermatozoida, zbog čega je začeće, pa čak i više od dva embrija, postalo nemoguće. Korištenje proizvoda koji sadrže cink, potiče proizvodnju testosterona. Tako povećava mogućnost gnojidbe dvaju ili više jaja;
 • Dovršite hormonske oralne kontraceptive neposredno prije ciklusa s pokušajem začeća. Uzimanje tableta za kontrolu rađanja sprječava funkciju jajnika. Nakon napuštanja oralnih kontraceptiva dolazi do učinka odskoka: tijelo počinje nadoknaditi gubitak, a istodobno i dva jaja zrele. Metoda se koristi za liječenje neplodnosti, žene su propisane 3-4-mjesečno liječenje kontracepcijskih lijekova, a zatim je otkazana. U prva tri ciklusa povećana je funkcija jajnika, šanse za začećem su povećane, a učestalo dvostruko sazrijevanje jaja povećava mogućnost trudnoće s blizancima. Ali ne možete sami započeti recepciju, posavjetovati se s liječnikom, kakav bi vam trebali umjetni hormoni (estrogen, progesteron ili progesterogen);
 • koristiti moderne dijagnostičke metode. Broj zrelih jaja pokazuje folikulometriju. Ova studija se provodi pri planiranju trudnoće 5-6 dana prije očekivane ovulacije.

Video: folikulometrija - ultrazvuk pri planiranju trudnoće

Teorije temelje se na iskustvu roditelja blizanaca

Na Internetu možete pronaći "nacionalni" tablicu vjerojatnosti začeća djece, a najvjerojatnije je sastavljen, kao rezultat istraživanja i promatranja. Ne biste se trebali potpuno osloniti na njega, ali u posebnim danima šanse se povećavaju. Ako se ovulacija poklapa, svakako pokušajte. Povoljni pokušaji ljeti, s prirodnom dužinom dnevnog svjetla i visokim temperaturama okolnog zraka, jajnici rade aktivnije. Osim toga, vrijeme blagdana smanjuje razinu stresa, što također pridonosi uspješnom začeću.

Blizanci i blizanci: kakva je razlika?

Mnogi mladi roditelji sanjaju o dvije bebe odjednom - blizanke ili blizanke. Postoji li razlika? Zapravo, da. I leži u samom sustavu začeća. Blizanci su rođeni kao posljedica osjemenjivanja jednog jaja i blizanaca - dva različita. Što su drugačiji blizanci iz blizanaca - vidimo zajedno.

Višestruka trudnoća

Kada majka u želucu zarijeva dva voća u isto vrijeme, većina su istodobno dvije apsolutno identične mrvice. I netko drugi, koji planira trudnoću, svakako bi želio imati dječaka i djevojčicu odmah. I da su bili potpuno identični. Ipak, mnogi ljudi primjećuju da djeca u blizancima ne moraju nužno nalikovati drugima. Štoviše, ponekad je teško utvrditi da su povezani. Stoga, kako biste shvatili kako se ispostavlja, morate naučiti razlikovati tko su blizanci i blizanci, i koja je razlika između njih. Ako pitate liječnika o razlikama između blizanaca i blizanaca, dobit ćete nedvosmisleni odgovor da su sva djeca rođena kao posljedica jedne trudnoće blizanci. Ali sve definicije "blizanaca" ili "trojki" povezane su samo zbog broja koji nastaje iz jedne višestruke trudnoće. Preciznije, blizanci mogu biti ne samo blizanci, već i blizanci - sigurno blizanci.

Blizanci i blizanci

Mnogi su još uvijek zainteresirani za razliku između blizanaca i blizanaca, i kakva je razlika uistinu.

Istovjetni blizanci

Istovjetni (znanstveno monozigotni) blizanci rođeni su s gotovo identičnim genetskim skupom. To su nužno istospolne bebe, vrlo slične jedna drugoj. Ponekad ni roditelji ne mogu uvijek odrediti tko je ispred njih. Ali vrijedi prisjećati se da su monozigotni blizanci samo identični ljudi. U pravilu, misli, karakter, preferencije i način života mogu biti različiti. I oni mogu dijeliti interese jednih drugih i biti apsolutne suprotnosti. Iako slučajevi u kojima blizanci donesu stvari čak i u daljini nisu neuobičajeni: identični događaji mogu se pojaviti u njihovim životima i možda će im se sviđati iste stvari.

Bratski blizanci

Rođenje blizanaca u naše vrijeme - ne tako iznimno fenomen. Jede u tijelu jedne žene sazrijevaju dva različita jaja, inseminirana više od jedne sperme, izlazi blizanci (bratski blizanci). Ove bebe imaju drugačiji genetski set, sličan oko 50%, i stoga nije identičan izgledu. Osim toga, čak i oni mogu biti heteroseksualni.

Više ćemo razumjeti

Da biste razumjeli razliku, morate razmotriti kako se dobivaju blizanci i blizanci. Zapravo, tajna leži u načinu začeća.

istovjetan

Istovjetni blizanci rođeni su kao rezultat gnojidbe jednom spermom jednog jaja. Znanstvenici još uvijek nisu jasno utvrdili zašto je jaje podijeljeno na nekoliko fetalnih jaja, u kojima nakon gnojidbe nastaju embriji. Voće može imati jedan amnionski mjehur i placentu, a može se razviti u jednoj posteljici, ali u odvojenim mjehurićima. Događa se da se identični blizanci rađaju zajedno (xophopagi), s istim za dva organa. Takvi blizanci zovu se sijamski. Moderna medicina naučila je podijeliti neke uz pomoć kirurških intervencija, dok druge moraju živjeti zajedno za sve svoje živote.

nejednaka

Medicina objašnjava rođenje višejezičnih, (di-, trizigodny ili heterozigotnih) blizanaca medicine uz prisutnost nekoliko čimbenika. I, kako kaže statistika, nedavno se pojavljuju slučajevi višestruke trudnoće često.

 1. Liječnici to pripisuju činjenici da se kao rezultat produljenog korištenja hormonskih kontracepcijskih lijekova koncentracija gonadotrofnog hormona, koja je odgovorna za spremnost jaja, povećava u ženskom tijelu. Kao rezultat toga, tijekom ovulacije, ne otpuštaju se samo jedna, već nekoliko jajašaca, spremne za oplodnju.
 2. Osim toga, šanse za rađanje bratskih blizanaca povećavaju se umjetnim osjemenjivanjem. Uostalom, u procesu oplodnje in vitro (IVF), ne postoji jedna, već nekoliko oplođenih jajašaca koje su transplantirane u ženu kako bi se neka jaja smirila.
 3. Vjerojatnost da se blizanci povećaju kod žena od 30 do 40 godina, ako su njezini rođaci imali višestruke trudnoće (to se posebno događa u nekoj generaciji) ili ako već sama trudna majka ima blizanke. Tijelo takvih žena sklono je istovremenoj spremnosti nekoliko jaja.

Poluidentichnye

Takvi blizanci nazivaju se monozigotni polarni. Rijetko se rađaju, a mehanizam njihove koncepcije je složen. Medicina sugerira da se, zajedno sa završenim jaja, pojavljuje nova ekstra stanica, koja će u većini slučajeva umrijeti prije oplodnje. Ponekad se ovo polarno tijelo odvaja i ponaša kao stanica jajne stanice. U iznimno rijetkim slučajevima, oplodi ga sperma. Rezultat su polu-identični blizanci. Istovremeno, 75% gena je isto. U pravilu, takva djeca su upravo isti u smislu majke postavljene za gen, a samo u 50% gena - u ocu. Izvana, ovi mališani su slični, ali često su suprotno-spolni. Ovaj upečatljiv tip kombinira značajke identičnih i ne-identičnih blizanaca. Monozigotni blizanci mogu se pojaviti zbog gnojidbe već podijeljenog jaja s dvije različite sperme.

Je li moguće planirati izgled blizanaca ili blizanaca?

Planirajući rođenje identičnih, za razliku od dizygotic blizanaca, gotovo je nemoguće. Uostalom, kao što smo već spomenuli, čimbenici koji uzrokuju da se jaja razbije na više dijelova znanstveno se ne zna.

Na pitanje da li je moguće trudnoće s blizancima po volji, stručnjaci savjetuju da se obratite liječnicima. Istodobno, poželjno je uzeti medicinsku karticu i saznati od rodbine da li je u obitelji bilo slučajeva višestruke trudnoće. Ako imate potrebne pokazatelje, liječnik će vam moći reći kako zamisliti blizance ovulacijom. Postoje također i lijekovi s folikulima koji stimuliraju hormon, koji će pomoći da istovremeno zrele dvije stanice. U narodnoj medicini postoje i načini trudnoće s blizancima. Prva stvar je poštivanje određene prehrane: mliječni proizvodi i cjelovite žitarice, jaja, banane, jamsavi, mrkva, bundeva, orašasti plodovi, jetra, crvena riba.

Kako je dijagnoza

Ako liječnik kaže ženi da će imati dvije bebe odjednom, njeno srce prestaje radošću. Ali odmah se postavljaju pitanja: jesu li istog spola ili istog spola blizanci, identični ili blizanci. Zapravo, u ranoj fazi moguće je dijagnosticirati samo prisutnost dviju ili više srca i veće maternice nego tijekom normalne trudnoće. I tek nakon 4-5 tjedana, ultrazvučno skeniranje može sa sigurnošću potvrditi je li to trudnoća višestrukih ili singletona. No, jesu li bebe identične, polu-identične ili identične, bit će moguće saznati samo na rođenju. Jedina iznimka je različit spol fetusa, ili je trudnoća zbog IVF-a.

"Dva u istoj kući": povećavaju li se rizici?

Svatko razumije da višestruke trudnoće dane ženskom tijelu nije lako. Oko 70-80% žena koje su trudne s blizancima imaju različite komplikacije.

Najčešće s višestrukim trudnoćama promatraju se ove komplikacije:

 • rana i dugotrajna toksikoza;
 • povećani rizik od pobačaja;
 • pobačaj ili prerano rođenje;
 • intrauterinska retardacija rasta - 30-60%;
 • eklampsia (preeklampsija) - 6-68% slučajeva;
 • visoki protok vode;
 • infekcije mokraćnog sustava;
 • anemija - 9-87%;
 • piling posteljice, krvarenje (i tijekom poroda i tijekom trudnoće).
Osim toga, česti su slučajevi formiranja postpartumnih upalnih bolesti. Djeca rođena istog dana idu zajedno kroz život. Često se osjećaju iste emocije i čak čitaju misli jedni druge. Nije bitno jesu li blizanci ili blizanci - oni će uvijek biti sretni što imaju jedni druge.