Prijevoz novorođenčeta u automobilu - auto sjedala i avtolyulki

Bol

Što je mlađe dijete, to je krhka, a novorođenčad su najranjivija dobna skupina. Njihove kosti su mekane i fleksibilne, u kosturu ima puno hrskavice. Masa glave, u odnosu na tijelo, iznosi 25% (kod odraslih - 6%). U isto vrijeme, vrat dojenčadi je tanak i mišići slabo razvijeni. Opasan je za mrvicu čak i snažno protrljati rukama, a jakim trzajem "teška" glava naglo padne, a glavno opterećenje pada na vrat. Oralni organi u dojenčadi također imaju svoje osobine koje stvaraju preduvjete za lakše smanjenje disanja nego kod odraslih osoba.

Danas, za prijevoz novorođenčadi u automobilu koriste autobusi (ležajevi automobila, ležajevi automobila) i stolice.

Auto kolijevke

Koliko staro dijete može biti transportirano u vozilu?
Od rođenja do 6 mjeseci.

U kolijevci se dijete diže ležeći. Postavlja se na stražnje sjedalo automobila okomito na kretanje i pričvršćuje se pomoću automobilskih pojaseva. U samom vozilu, dijete je pričvršćeno s ugrađenim trakama.

U kolijevci dijete leži vodoravno. Ležaj za automobil postavljen je okomito na kretanje na stražnjem sjedalu automobila. Autolimuleti su fiksirani redovitim pojasevima. Metode prilagodbe mogu se razlikovati.

Vrlo često, proizvođači invalidskih kolica jednostavno dovršavaju prijenosne kolijevke s dodatnim zatvaračima, što im omogućuje da se koriste u automobilu. No, "invalidska kolica" avtolyulki, u pravilu, nisu dovoljno jaki da bi se osigurala sigurnost djeteta u automobilu, jer nije prikladna za prijevoz dojenčadi.

Nedostaci kolijevki mogu se pripisati činjenici da zauzimaju puno prostora u automobilu.

Stoga, kolica za prijevoz djece trebaju se koristiti samo u slučaju posebnih medicinskih indikacija.

Auto sjedalo

U sjedalima automobila novorođenčeta se spušta, nagnuta 30-45 stupnjeva, unazad u smjeru putovanja. Sam sjedalo je pričvršćen ili s redovitim remenima ili posebnim nosačima ISOFix. Dijete na sjedalu automobila drže unutarnji remeni.

Prva slika prikazuje univerzalnu stolicu koja se može koristiti i za dojenčad i za stariju djecu.
U drugoj slici nosio se auto sjedalo, koje se koristi za djecu do godinu i pol dana. U tim stolicama dijete se može nositi izvan automobila, zahvaljujući posebnoj ručki.

Glavna prednost auto sjedala je da pružaju bolju sigurnost djece od kolijevke. Stolice dobro drže glavu djeteta na frontalni udar, eliminirajući traumatsko opterećenje na vratu. I to, prema statistikama, oko 70% nesreća.

Vrlo je važno da nagib, naslon za leđa bude točan i da je u rasponu od 30 do 45 stupnjeva. Pliće kut (više od 45 stupnjeva) uvelike smanjuje sigurnost sjedala automobila tijekom frontalnih utjecaja. Ako je položaj previsok (kut ispod 30 stupnjeva), glava djeteta će pasti naprijed, što može dovesti do poteškoća s disanjem, a time i nedovoljnom zasićenju krvi s kisikom iu vrlo rijetkim slučajevima i zaustavljanjem disanja.

Kut naslona sjedala trebao bi biti između 30 i 35 stupnjeva.
Optimalni kut je 45 °. a) Kut sjedala je premalen (45 °), što u slučaju nesreće ne pruža odgovarajuću sigurnost za dijete.

Optimalni kut leđa je 45 °. S takvim nagibom osigurava se optimalan omjer sigurnosti i udobnosti tijekom izleta.

U pravilu, kut nagiba modernih sjedala osigurava siguran prijevoz djeteta, ali njegova veličina može varirati ovisno o obliku sjedala određenog automobila. Dopušteno je koristiti valjke za korekciju nagiba sjedala automobila, na primjer, iz čvrsto rastavljenih ručnika, koji su smješteni ispod prednjeg dijela dječjeg sjedala.

Valjcima je dozvoljeno ispraviti kut sjedala automobila

Za dodatno učvršćivanje glave bebe, dopušteno je koristiti valjke od tkanine koje se nalaze na obje strane novorođenčeta. Zabranjeni su upotrebe raznih jastuka, podložaka ispod glave, koji nisu potpuni sa stolicom, jer to može doprinijeti djetetovoj glavi koja pada naprijed.

Za dodatno učvršćivanje glave djeteta dopušteno je koristiti valjke, na primjer, od valjanih ručnika.

Roditelji imaju zajedničko mišljenje da je štetno za novorođenče sjediti na sjedalu automobila, jer to može oštetiti kralježnicu. Ustvari, ti strahovi su neutemeljeni jer dijete ne sjedi uspravno na sjedalu automobila, ali se pomiče. Ne utječu opasna opterećenja na kralježnici. Težina je ravnomjerno raspoređena na poleđini.

a) Opasna opterećenja na kralježnici novorođenčeta pod utjecajem svoje težine.
b) U polusjednom položaju na vrhu kralježnice nema vertikalnih opterećenja. Težina se ravnomjerno raspoređuje po cijelom području leđa.

Ako je stolica pravilno postavljena, vrijeme i trošenje mrvica u njemu ne prelazi pola sata, tada nema rizika za zdravlje djeteta.

Sažetak: Auto sjedalo je siguran način za prijevoz beba u automobilu od prvog dana života. U njemu se dijete dijeli pola sjedi unatrag u smjeru putovanja. Važno je da nagib, stražnja strana stolice bude u rasponu od 30 do 45 stupnjeva. Autokrati u kojima se dijete prevoze ležeći trebaju se koristiti samo u slučaju posebnih medicinskih indikacija.

Kako samostalno odabrati savršenu avtolyulku za novorođenče?

Od prvih dana beba života, potrebno je brinuti o sigurnosti kada se prevozi u automobilu. Standardna dječja sjedala neće stati na dijete do godinu dana starosti, posebni prijevoznik za novorođenčad posebno razvijen za ovaj slučaj. Prikladan i jednostavan uređaj omogućava djeci pouzdanu pričvršćivanje, udobnu poziciju i mogu se koristiti ne samo za njihovu namjenu: po prvi put može zamijeniti posebnu ležaljku za roditelje. Do danas postoji nekoliko desetaka različitih modela koji se razlikuju ne samo u vanjskim podacima već i funkcionalnosti. Da biste odabrali odgovarajuću opciju, morat ćete se upoznati s njihovim usporednim karakteristikama.

Nosač automobila: definicija, svrha, značajke

Moderni automobilski prijevoznik više nalik na određeni ortopedski auto sjedalo, opremljen sigurnosnim pojasevima za popravljanje djeteta ispod 1,5 godina. Dijete leži ili leži u uređaju, značajke uređaja osmišljene su da bi se zaštitile od oštećenja i iznenadnog prijenosa težine u nesreći.

Težina strukture je oko 4-5 kg, ima posebnu ručku za nošenje djeteta. Često se takvi dizajni mogu instalirati na okvir kolica, koji pripada nizu vrlo povoljnih značajki. Praktično sva djeca avtolyulki multifunkcionalna, kod kuće se mogu koristiti kao stolica, krevetić ili stolica za ljuljanje.

Postoje modeli s šatorima koji štite bebu od sunca i pogleda stranaca. Uređaji su ukrašeni mekim materijalom s brtvama na pravim mjestima, što osigurava udoban položaj novorođenčeta.

Prema vrsti pričvršćivanja postoje sigurnosni pojasevi s tri točke i pet točaka. Druga mogućnost osigurava gustiju i kvalitetniju držanje djeteta na mjestu, ali zahtijeva pažljiv pristup odabiru modela i pričvršćivanja pojaseva, jer će inače beba biti pretjerana i neugodna.

Vrste, njihove osobine i prednosti

U početku, svi avtolyulki podijeljeni u dvije kategorije:

 1. 0 - pogodno za novorođenče težine do 13 kg, najčešće se koristi do 6 mjeseci. Dizajn je karakteriziran horizontalnim položajem leđa. Pogodno za prerane bebe koje zbog svoje fizičke karakteristike trebaju neko vrijeme leći.
 2. 0+ - koristi se od rođenja i do 1,5 godine sa težinom bebe do 13 kg ili više.

Osim toga, trebate odabrati odgovarajuću opciju za vrstu privitka.

 • Učvršćivanje u smjeru vozila.
 • Fiksiranje protiv tijeka kretanja vozila. Smatra se najboljim i najsigurnijim načinom prijevoza djeteta.
 • Kombinirana verzija, koja je montirana protiv tijeka vozila sve dok dijete ne dosegne težinu od 13 kg. Nakon toga se mijenja vrsta pričvršćivanja, a kolijevka se instalira u smjeru automobila (težina do 18 kg). Takva rješenja su vrlo povoljna, ali kako statistički podaci pokazuju, roditelji više vole kupiti dvije specijalizirane stolice umjesto jednog kombiniranog.
 • Fiksiranje uz stražnje sjedalo sigurnosnim pojasevima. Dijete ide bočno, njegovo tijelo je fiksirano u kolijevci s širokim pojasom preko prsnog koša. Ova je opcija tipična za upotrebu podnožja kategorije 0.

Važnu ulogu igra mjesto postavljanja kolijevke. Prema rezultatima testova sudara i brojnim ispitivanjima ustanovljene su optimalne varijante mjesta uređaja, koje uzimaju u obzir sve anatomske osobine djece i smanjuju opasnost od ozljeda uslijed nezgode ili bezobzirne vožnje.

 • Iza vozačeva sjedala. Ova opcija označava statistiku. Ovo mjesto je rjeđe oštećeno, pogotovo ako govorimo o izravnom sudaru na glavu.
 • Na središnjem dijelu stražnjeg sjedala. Ovo mjesto je odabrano kao rezultat psihološkog istraživanja i procjene roditeljskog ponašanja. Bez obzira koliko je jak ljubav prema svom djetetu, osoba koja ide u izravni sudar počinje naginjati instinktivno kolo upravljača, nastojeći se zaštititi. Zatim glavni udarac pada na stražnji dio automobila (najčešće s putnika).
 • Na sjedalu suvozača. Nosač se može učvrstiti na ovom mjestu, ali samo ako je majka djeteta na kotaču. Ovaj pristup smiruje žene i omogućuje im da se usredotoče na cestu. Važno je zapamtiti da ako odaberete ovu vrstu instalacije, uvijek morate isključiti prednji zračni jastuk. Inače, kao rezultat naglog kočenja, sustav će se pokrenuti, što je napunjeno ozbiljnim ozljedama za dijete.

Zabranjeno je koristiti invalidska kolica za prijevoz djece u automobilu! Sve niske cijene dječjih avtolyulki pružaju veći stupanj sigurnosti.

Ako koristite uređaj s naslonom za leđa, trebate dati djetetu položaj pod kutom od 30-45 °. Ako učinite više - smanjenje sigurnosti s frontalnim udarom, ako je manje - opterećenje se stvara na svim dijelovima kralježnice, a proces disanja je kompliciran.

U prva tri mjeseca života možete koristiti posebne nepropusne valjke kako biste popravili glavu djeteta, što će smanjiti rizik od ozljeda vrata maternice.

Kako odabrati nosač za bebe za novorođenčad?

Odabir pravog prijevoznika nije tako teško, samo trebate slijediti određene preporuke.

 1. Potrebno je nastaviti s individualnim pokazateljima bebe. Treba uzeti u obzir njegovu visinu, težinu i starost. Ako postoji prilika da ga odnesete na "prilagodbu", to je vrijedno toga.
 2. Važnu ulogu igraju materijali iz kojih se izrađuju okvir koluta i vanjska završna obrada. U prvom slučaju, čvrstoća se provjerava, u drugoj - hipoalergenskoj, ekološkoj čistoći. Tkanine moraju biti prozračne, dobro prozračene. Bolje je napraviti izbor u korist modela s uklonjivim poklopcima. Ne biste trebali zadržati činjenicu da proizvod treba biti vesela dječja boja. Za dijete to nije važno, a praktične boje ne zahtijevaju uznemirujuću njegu.
 3. Ne možete kupiti proizvode koji su bili u upotrebi. Ako je proizvod bio u nesreći, prodavatelj to ne prepoznaje, a sigurnost takve stolice približit će se nuli.
 4. Mnogo će reći označavanje proizvoda koji se nalazi na njenom tijelu. Na primjer, simbol ECE R44 / 03 (brojevi mogu biti različiti) označava europsku kvalitetu, a broj u krugu označava zemlju podrijetla. U svakom dobrom salonu moraju biti službene oznake dekodiranja.
 5. Vrijedno je obratiti pozornost na broj pozicija leđa i dodatne mogućnosti.
 6. Dobro je pokušati instalirati kolijevku u automobil i provjeriti duljinu pojaseva prije kupnje (ponekad nije dovoljno). Ako je potrebno, možete kupiti novi set.
 7. Ne biste se trebali osloniti na priče prodavača, bolje je pronaći testove sudara za model koji vas zanima i čitati recenzije roditelja o tome.
 8. Modeli s malom težinom smatraju se poželjnim, ali su nešto skuplji od težih analoga.

Najbolje je kupiti dječje kolijevke u specijaliziranim prodavaonicama ili trgovinama. To će vam omogućiti zamjenu uređaja u slučaju nepridržavanja ili brze razgradnje.

Što trebate obratiti pozornost prilikom instalacije avtolyulki?

Postoji nekoliko mogućnosti za instalaciju avtolyulki, od najjednostavnijih, proračuna do ultra pouzdanih i inovativnih.

 1. Uz pomoć sigurnosnih pojaseva. Vrlo jednostavna, ali pouzdana metoda. Na modelu treba navesti mjesta za pojaseve. Osim toga, potrebno je osigurati detaljni priručnik za upotrebu uređaja: neki modeli imaju vlastite nijanse. U ovoj izvedbi duljina remena je vrlo važna, za velike modele često nije dovoljno. U ovom slučaju, ne možete se odstupati od uputa i pokušati izraditi vlastite metode privitka! Morate zamijeniti model ili podići druge pojaseve.
 2. Ono će značajno olakšati proces korištenja kolijevke posebnim postoljem. Sigurno je fiksiran na stražnjem sjedalu uz pomoć remena ili posebnog sustava, koji ostaje tamo za cijelo razdoblje korištenja kolijevke. Nosite se brzo i jednostavno kopčajte na podnožju i ne zahtijevaju čak niti korištenje pojaseva. U početku možete kupiti gotove komplet ili ga sastaviti u dijelove. U drugom slučaju, morate osigurati da se komponente uklapaju zajedno.
 3. Ako sredstva dopuštaju, najbolje je odabrati opciju s dodatnom nogu. Ovaj uređaj leži na podu i na stolcu, može se podesiti na visini i stvara dodatnu točku za podršku kolijevku. Dizajn je dobio najviše ocjene za rezultate različitih testova. Istina, valja uzeti u obzir da postoje mjesta i automobili koji nisu dizajnirani za takav sustav, ta se točka treba provjeriti odmah.

Nosač automobila će osigurati sigurnost djeteta samo pod uvjetima rada. Potrebno je redovito provjeravati tijelo proizvoda za pukotine ili podjele. To može biti znak unutarnjih oštećenja sustava, što smanjuje njegova zaštitna svojstva.

Danas postoji vrlo širok izbor kvalitetnih i pristupačnih modela na tržištu, ne biste se trebali osloniti na slučaj i koristiti objekte koji nisu prilagođeni zaštiti djeteta.

Što je bolje za novorođenče - avtolyulka, auto sjedalo ili nošenje u automobilu: razlike u načinima prijevoza

Suvremeno tržište je puna sredstava koja pomažu u podizanju, njegovanju, transportu i razvoju novorođenčeta od prvog dana njegova života. Izbor auto sjedala za djecu je nevjerojatno bogat. Stoga, mladi roditelji, prvi koji su sudjelovali u potrazi za avtolyulki za svoje potomstvo, ne povrijediti nekoliko preporuka. Na primjer, zasigurno su zainteresirani za pitanje, koliko dugo možete nositi mrvicu na kolijevci? Koja je težina djeteta koje može podnijeti? A kako ga instalirati?

Kako prenijeti novorođenče?

Glavne značajke uređaja su sljedeće:

 • trajni slučaj;
 • uređaji za zaštitu tijela od djeteta od šoka;
 • trake koje drže dijete unutar strukture;
 • ortopedska baza (unutarnja površina) stolice.

Prema načinu stavljanja djeteta na dječju auto sjedalicu, svi modeli mogu se podijeliti u dvije skupine: grupu "0" i grupu "0+". Prvi (zapravo autolim) karakterizira činjenica da je dijete smješteno isključivo u ležećem položaju. Druga (auto sjedalo za novorođenčad) - omogućuje vam da nosite bebu, koja se ne može zasađivati ​​kao odrasla osoba, polu-sjedenje (podignute noge i glavu, postavljeni su posebni valjci ispod glave i vrata).

Ovo je glavna razlika između dva uređaja. Često se ta sjedala mogu učvrstiti na kolicima. Osim toga, osobitost avtolyulki je ručka koja omogućuje njegovu uporabu kao nosilac bebe.

U automobilskoj sjedalici dijete ima prirodnu poziciju za svoju dob.

Maksimalna težina za koju su izračunate obje skupine, prema dokumentaciji proizvođača, iznosi 10-13 kg, maksimalna dob je 1-1,3 godina. No, svjedočenja roditelja pokazuju da u većini slučajeva djeca prerastaju takva sjedala i kolijevke automobila na pola godine.

Što je bolje za novorođenče: kolijevku ili stolicu?

Obje su uređaje namijenjene djeci od 0 do 1 godine starosti, dječji prijevoznik će biti na snazi ​​do šest mjeseci ili dok dijete ne više od 9 kg i visine 70 cm. Auto sjedalo pruža prikladan pomak za dijete do 1 do 3 godine - sve dok ne stekne težine 15 kg i nije dosegla visinu od 75 cm.

U automobilskoj sjedalici 0+ dijete može biti pod kutom od 30-45 stupnjeva, smanjuje njegovu udobnost u prva tri mjeseca, ali ne mnogo. U redovitoj situaciji, oba dizajna su dizajnirana za osobine dječjeg skeleta.

U automobilskoj sjedalici 0+ dijete zauzima polu-sjedište, što je osigurano posebnim dizajnom

Što je sigurnije: kolijevka ili stolica 0+?

Nosač nosača za prijevoz novorođenčadi u automobilu postavljen je okomito na kretanje stroja i fiksiran uz pomoć standardnih pojaseva. Auto sjedalo u automobilu nalazi se nasuprot pokretu, štedi puno prostora u kabini. Obje izvedbe pretpostavljaju istu fiksiranost djeteta unutar uređaja - unutarnjih remena.

Da bi se postigao željeni kut nagiba i pričvrstio glavu malog putnika, posebni valjci ili presavijeni meke pelene se smjeste na sjedalo automobila. Bočni dijelovi stolice za djecu od 0 imaju posebna ograničenja koja drže glavu djeteta.

Vjeruje se da, kada se prevozi u automobilu za novorođenčad djetetu, osigurava se veći stupanj zaštite, a kratki boravak u polusjednom položaju ne može uzrokovati značajnu štetu zdravlju djeteta. Ako je prijevoz predviđen već duže vrijeme ili postoje medicinske kontraindikacije za upotrebu auto sjedala, trebali biste radije nositi vozilo. U drugim slučajevima možete nositi svoje dijete na sjedalu automobila.

Kriteriji za odabir uređaja za najmanji

 • pouzdanost;
 • snaga;
 • sigurnost;
 • ergonomija;
 • komfor
 • dostupnost certifikata.

To su osnovni zahtjevi za dječja sjedala za bebe i sjedala za najmlađe putnike. Dizajn proizvoda trebao bi biti što pouzdaniji, slučajni od plastike otpornog na udarce. Pričvrsni elementi svih uklonjivih elemenata moraju biti visokokvalitetni, što će izbjeći ozljede kada se neki element odsiče. Najpouzdaniji način pričvršćivanja djeteta su pričvršćivači na pet točaka (za mrvice ramena, remena i područja prepone), pojasevi trebaju biti opremljeni mekanim jastučićima.

Ergonomija osigurava fiziološku poziciju djetetovog tijela, što sprječava razvoj patologije njegovog kostura. Kvalitativni modeli su dogovoreni s dizajnom s ortopedistima. Dječja udobnost osigurava visokokvalitetni materijal za presvlačenje "disanja", prisutnost naslona za glavu, valjaka ispod vrata i ostali dodatni pribor. Automobilska sjedala za bebe pričvršćena su na dva načina:

 • pravilan pojas (najsvestranija opcija);
 • kroz bazu sa stezaljkama (Izofiks sustav).
"Lying" avtolyulka obično priložene redovite sigurnosne pojaseve u kombinaciji s vlastitim posebnim pojasevima

Car ležište mora imati potvrdu o sukladnosti ECE R44 / 04 ili GOST R41.44-2005. Prije dobivanja certifikata, proizvod prolazi testove sudara. To znači da su prilikom njegove izrade u obzir uzeti svi mogući sigurnosni standardi. Rezultati testova sudara mogu se naći na mjestu stručnjaka koji ispituju kolijevke (primjerice, klub ADAC). Rezultati testova objavljuju se na web stranici kluba jednom godišnje. Oznaka na ECE auto ležištu mora sadržavati obavezne podatke o nazivu proizvoda, kôdu za izdavanje certifikata, težini djeteta, vrsti pričvršćivanja i nazočnosti pojaseva s pet točaka (oznaka - Y).

Upute za uporabu kolijevke

Da bi dječja stolica mogla ispuniti svoju glavnu svrhu (zaštita djetetovog tijela od ozljeda pri naglom kočenju, okretanju i nesrećama) treba ga pravilno osigurati u putničkom odjeljku. Dijete mora biti u njemu u strašnom stanju. Takvi držači opremljeni su naljepnicama s vizualnim informacijama o načinu pričvršćivanja ili uputama. Postoje opća pravila za sva sjedala. Na primjer, modeli u kojima je osiguran samo vodoravni položaj djetetovog tijela smješteni su na stražnjem sjedalu vozila bočno u odnosu na kretanje. Pričvrstite ih posebnim remenima koji se povežu sa sigurnosnim pojasevima. Nosač nosača za novorođenče s funkcijom nošenja postavljen je prema pokretu, po mogućnosti na leđima. Priložena je na dva načina:

 • prijelazne trake prema standardu;
 • pomoću stezaljki na poseban postolje.

Ako nije sasvim jasno kako priključiti uređaj, vrijedi pogledati fotografije na kojima su detaljno prikazani primjeri pričvršćivanja držača u automobilu. To će uvelike pojednostaviti slučaj.

Preporuke za prijevoz bebe na sjedalu automobila

Auto sjedalo, ako je izbor pao na njega, treba biti fiksiran pod kutom od 30 do 45 stupnjeva. Ako dijete stavite u sjedalo automobila manjim kutom nagiba, to će dovesti do činjenice da će glava bebe pasti naprijed, što će ometati disanje, a sigurnost pri visokim kutevima nagiba. Nagib se može namjestiti pomoću valjaka koji se nalaze ispod naslonjača ispred uređaja.

Mjere opreza za bassinet i stolicu

Pri transportu nosača automobila potrebno je okrenuti glavu od vrata, što vam omogućuje da izbjegnete ozljede glave tijekom bočnih sudara. Bolje je postaviti uređaj na stražnje sjedalo, no to je dopušteno s onemogućenim zračnim jastucima i na prednjem desnom dijelu sjedala. Na sjedalu ne smiju biti postavljeni strani predmeti s ugrađenim sigurnosnim sustavom, oni bi trebali biti premješteni u prtljažnik. Ako su standardni sigurnosni pojasevi kraći od onih potrebnih za pričvršćivanje uređaja, trebali bi ih zamijeniti. Nemojte pričvrstiti uređaj s neispravnim ili sigurnosnim pojasom od 2 točke. Ako je kolijevka u nesreći, više se ne može koristiti. Kada je težina djeteta premašila navedene standarde, sigurnosni pojas mora biti zamijenjen odgovarajućom težinom.

Ocjena avtolyulek za bebe

Do nedavno, prema ruskom zakonu za prijevoz djece mlađe od 12 godina automobilom mora imati automobilsko sjedalo. I nakon 12 godina, visina djeteta bi trebala doseći 145 centimetara kako bi mogao ići bez stolice. Danas djeca u dobi od 7 do 11 godina mogu se prevoziti bez posebnog uređaja pomoću posebnih sigurnosnih pojaseva.

Do sedam godina, bebe moraju putovati u automobilu u automobilu. Novčana kazna za prijevoz djece bez automobilske stolice iznosi tri tisuće rubalja, što je jednako cijeni proračuna modela uređaja. Ali pravi roditelji nisu zabrinuti za dobro, ali sa sigurnošću bebe.

Auto sjedalo pruža maksimalnu sigurnost, učinkovito štiti bebu od oštećenja i udara. Unatoč ukidanju korištenja auto sjedala za djecu stariju od sedam godina, stručnjaci preporučuju korištenje tih uređaja kako bi se osigurala potpuna sigurnost. Ali posebno važni proizvodi za malu djecu.

Nije sigurno držati dijete dok je na automobilu, jer u nesreći majka neće moći držati dijete zbog trenutačnog, neočekivanog i teškog tereta. Osim toga, praksa pokazuje da se žena sukobljava s cijelom tijelom na djetetu. To smanjuje šanse za preživljavanje u nesreći na nulu.

Klasifikacija sjedala za automobile

Danas ćete naći širok izbor sjedala automobila koji se razlikuju po modifikaciji, načinu instalacije, težini i dobi za koji je ovaj uređaj namijenjen. U tablici su prikazane karakteristike i svrha svake dobne i grupne težine.

U ovom članku ćemo se usredotočiti na izbor auto sjedala za djecu. Za novorođenčad u autu set avtolyulku. Ovaj uređaj karakterizira ortopedski oblik i prisutnost sigurnosnih pojaseva. Nosač za bebe za novorođenče je dvije skupine - 0 i 0+. Pogledajmo kako odabrati pravi nosilac novorođenčadi.

Kako odabrati auto sjedalo

 • Prilikom odabira uređaja vodite prema dobi, visini i težini novorođenčeta. Razmotrite pojedinačne karakteristike i razvoj djeteta, jer model koji je pogodan za dob, možda nije prikladan za težinu ili visinu. Prije svega, obratite pozornost na najnovije pokazatelje;
 • Svaki uređaj mora biti označen ECE R44 / 03 ili ECE R44 / 04. Samo su u skladu s odobrenim sigurnosnim standardima. Osim toga, na modelu nakon slova "E" možete vidjeti broj u krugu. To znači državu koja je službeno odobrila proizvod (1 - Njemačka, 2 - Francuska, itd.);
 • Važnu ulogu igraju materijali proizvoda. Mora biti hipoalergensko i prozračno, kvalitetno i visoko kvalitetno. Poželjno je da materijali imaju sustav ventilacije, a poklopac je uklonjen sa stolca;
 • Nemojte odabrati rabljeni prijevoznik ako niste sigurni u prošlost korištenja alata. Auto sjedalo se ne može koristiti nakon prometne nesreće, jer neće izdržati još jedan test;
 • Obratite pažnju na funkcionalnost modela. Odaberite leđa s nekoliko položaja i glatku prilagodbu, prikladnu karticu za glavu djeteta. Proizvod mora biti opremljen sigurnosnom bravom, tako da dijete ne može otkopčati ili otpustiti remen;
 • Za vozila s ISOFIX sustavom za pričvršćivanje odaberite odgovarajući auto sjedalo. Ako automobil nema takav sustav pričvršćivanja, sjedalo se pričvršćuje klasičnim sigurnosnim pojasom;
 • Da bi stolica bila udobna za uporabu i nošenje, prednost je modelima s lakšom težinom;
 • Prije kupnje, svakako pročitajte recenzije o određenom modelu i proizvođaču. Danas mnoge web stranice nude rangiranje najboljih avtolyuleka zajedno s testovima sudara;
 • Ako je moguće, "pokušajte" na stolcu prije kupnje. Sjednite na bebu i vidite je li beba udobna. Sjedalo mora biti ergonomski s ortopedskim oblikom.

Koji prijevoznik odabrati: 0 ili 0+

Grupe 0 i 0+ su pogodne za djecu od rođenja. Auto sjedala 0 nalikuju na blok od kolica, koji je postavljen okomito na kretanje automobila i fiksne s dva redovita pojaseva. U ovom slučaju dijete je potpuno vodoravno, što je važno za novorođenče. Osim toga, takvi uređaji pogodni su za prerane bebe i djecu s kralježnicom. Optimalno za transport na velikim udaljenostima. Kako organizirati prvo putovanje s djetetom, pročitajte ovdje.

Među nedostatcima stolica 0, bilježimo veličinu i težinu strukture. Uređaj zauzima dva odrasla sjedala i pogodna je samo za bebe do 10 kg. U pravilu, mnoga djeca dosegnu ovu težinu već 6-8 mjeseci. Kratak period korištenja kombinira se s prilično visokom cijenom.

Grupa nosača automobila 0+ je mali prijevoznik s prikladnom ručkom i ugradnjom na temelju ISOFIX-a ili na redovitim sigurnosnim pojasevima. To su udobni u radu, lagani i kompaktni proizvodi male težine od 3-5 kg. Instalacija se provodi samo protiv pokreta. Takve stolice pogodne su za djecu do 13 kg, tako da se životni vijek poveća na 1-1,5 godina, za razliku od modela 0. Osim toga, uređaj se razlikuje po pristupačnoj cijeni.

Danas proizvode modele sjedala automobila 0+ u invalidskim kolicima. To su prikladni uređaji za posjet klinikama ili trgovački centar, jer je proizvod jednostavan za instalaciju u automobil i pričvršćenje na kotačima kolica. Međutim, nije potpuno horizontalno, što je opasno za bebe u prvim mjesecima života, kada mišići i kralježnica mrvica nisu dovoljno razvijeni.

Imajte na umu da novorođenčad možete sjesti najranije 5-6 mjeseci. U pravilu, šest mjeseci beba može sjesti s podrškom, bez podrške - za sedam mjeseci. Nakon osam mjeseci može sjesti i sjesti sjedeći položaj sam. Prije ove dobi dijete bi trebalo biti uglavnom u vodoravnom položaju. Zato se automobilska sjedala u invalidskim kolicima ne preporučuju za duge vožnje.

Kako koristiti i instalirati autolink

 • U nosaču djeteta beba se prevozi u položaju ležećeg ili naslonjača, u kojem je leđa nagnuta za 30-45 stupnjeva;
 • Auto-nosač možete instalirati samo protiv pokreta. Ovo je najsigurnija pozicija za novorođenče, čiji cervikalni kralješci još nisu u potpunosti formirani. Kada se smjesti u naglom kočenju, on slučajno može kimnuti glavom ili naginjati glavu, što je vrlo opasno za krhki vrat djeteta;
 • Ugradnja sjedala 0+ dopuštena je samo ako je prednji zračni jastuk onemogućen. Nasloni 0 su fiksirani, u pravilu, uz stražnje sjedalo i pričvršćeni su s dva sigurnosna remena;
 • Mjesto iza vozačevog sjedala smatra se najsigurnijim. Stavite dijete samo na prednje sjedalo kao posljednje sredstvo i samo kada je prednji zračni jastuk isključen;
 • Za djecu do tri mjeseca postavite dodatne valjke na obje strane djetetove glave kako biste sigurno pričvrstili glavu i vrat mrvica;
 • Ne koristite kolijevku od kolica umjesto sjedala automobila! Ne pruža potrebnu sigurnost i zauzima puno prostora u automobilu. Osim toga, materijali za kolijevke nemaju dovoljno čvrstoće za transport u automobilu;
 • Nemojte koristiti sjedala automobila nakon nesreća. Sjetite se da je nakon drugog takvog testa malo vjerojatno da će preživjeti.

Najbolji dječji prijenosnik za novorođenče

Vrhunski avtolyulek uključuje proizvode iz Španjolske, Japana i Engleske. Na prvom mjestu je dječji prijevoznik MIMA IZI GO CAR SEAT (Španjolska) 0+. Proizvod je izrađen od sigurne ručne radne kože, pogodno za ugradnju u automobil i za pričvršćivanje na kolica. Model je opremljen podesivim naslonima za glavu i sunčevim zaslonom, udobnom ergonomskom ručkom i pouzdanim magnetskim bravama za sigurnosne pojaseve, lagane težine od 3,6 kg. Prikladno za djecu od rođenja do 1,3 godine.

Na ljestvici najboljih avtolyuleka uključuje univerzalno engleski auto sjedalo JOIE EVERY STAGE za djecu od rođenja do 12 godina! Uključuje četiri sjedala u jednom 0/1/2/3. Uređaj osigurava pravilno pričvršćivanje zbog dodatnog unutarnjeg mekog umetka i udobne ventilacije zbog propusnih tkanina. Velika prednost proizvoda je njegov produženi vijek trajanja, što je moguće zahvaljujući okviru ojačanim metalom. Ali ovo je prilično teška i neugodna konstrukcija, teška oko 9 kg.

Tri čelnika zatvaraju japansko auto sjedalo Aprica CURURILA Isofix 0 + / 1. Univerzalni model preobrazbe pogodan je za novorođenče, bebu od 1-2 godine i malu djecu od četiri godine. Uključuje i ISOFIX nosač i montiranje na redovite pojaseve. Uređaj ima podesivi naslon sjedala u sedam položaja, duboko sjedalo i uklonjivi vatra za sunce, podesivi visina naslona za glavu i prikladan pokazatelj instalacije. Postavite u dva načina - lice ili natrag u kretanje. Među minusima bilježimo vrlo visoku cijenu i veliku težinu, što je 14-15 kg.

Među dostupnim modelima po niskoj cijeni od najviše dvije tisuće rubalja, izaberite Car Carrier tvrtke Recaro Young Profi Plus 0+ (Njemačka). Ovo je zgodan i jednostavan nosač za bebe od prvih tjedana života do 1,3-1,5 godina. Pruža ISOFIX montažu i pričvršćivanje na redovite pojaseve, dodatno učvršćivanje s unutarnjim pojasevima. Model ima uklonjivi trim, anatomsku oblogu, sunčani tenda i udobno sjedalo.

Još jedan pristupačan i pristupačan model je Nania BeOne SP Plus 0+ (Francuska). Zgodan i udoban prijevoznik za djecu od rođenja do 1,5 godina. Ne podrazumijeva ISOFIX privitak. Proizvod uključuje uklonjivi poklopac, anatomski jastuk i sunčani tenda. Ovo je dobar izbor za kratke izlete, koji se razlikuju po laganom i udobnom korištenju, jednostavnoj skrbi i ortopedskoj formi.

Inglesina Huggy 0+ (Italija) je dobra i praktična opcija po prosječnoj cijeni koja se može ugraditi u auto, postavljenu na invalidska kolica ili koristiti kao stolica za ljuljanje. Proizvod se razlikuje od originalnog elegantnog dizajna, širokog udobnog sjedala i mekanih naslona za ruke, prijenosnog poklopca i ergonomske ručke. Ovo je višenamjenski model za djecu do 1,5 godina. Međutim, ugradnja je moguća samo na stražnjem sjedalu automobila i samo uz uporabu redovitih automobilskih remena.

Peg-Perego Primo Viaggio Tri-Fix 0+ je još jedno talijansko auto sjedalo po prosječnoj cijeni. Ovo je vrlo udoban prijenosni uređaj, jednostavan za rukovanje i njegu s malom težinom. Prikladno od rođenja do 1,3-1,5 godina. Postoji anatomska pločica, uklonjivi presvlake i sunčani tenda. Kolijevka se može lako ukloniti i koristiti uređaj kao stolicu za ljuljanje, pa čak i visoku stolicu. Trebam visoku stolicu za hranjenje bebe i kako odabrati odgovarajući model, pročitajte vezu http://vskormi.ru/buys/kak-vybrat-stulchik-dlya-kormleniya/.

Gore navedeni modeli pružaju potrebnu sigurnost i dodatnu zaštitu od bočnih udaraca. Izbor proizvoda ovisi o financijskim mogućnostima, zahtjevima za rad, načinima prijevoza i daljnjoj uporabi.

Top 5 najboljih avtolyulek za bebe u autu s fotografijom: napraviti pravi izbor

Rođenje djeteta je dobrodošlo i dugo očekivani događaj za cijelu obitelj. U pravilu, roditelji se unaprijed pripremaju za činjenicu da će od prvog dana njegova života biti udoban i udoban, a za to bi unaprijed kupili invalidska kolica, dječji krevetić, auto sjedalo, odjeću i druge potrepštine za bebu.

Ako namjeravate uzeti novorođenče iz autohtone bolnice, onda je jedna od najvažnijih kupnji dječji krevet u automobilu. Uostalom, potrebno je unaprijed paziti da će prvi put bebe biti siguran i udoban. U ovom članku ćemo vam pomoći odabrati prijevoznik za bebu.

Značajke modela

Od 2007, bilo je obvezno pravilo o prijevoz djece u automobilu samo u posebnim ograničenjima. Dakle, postati počinitelj i zaštititi svoje novorođenče zahtijeva korištenje sjedala za automobil.

Nosač automobila - poseban auto sjedalo za novorođenčad koja ne zna sjediti sami. Dizajn značajke avtolyulki su: izdržljiv tijelo, sigurnosni pojasevi i ortopedski oblik unutarnje površine.

Glavna razlika između kolijevke novorođenčadi od uobičajenog kreveta je mogućnost sigurne instalacije u automobilu. Ne preporučuje se prijevoz djeteta u uobičajenom koljevku iz kočije. Uobičajeni ležaj neće zaštititi bebu, a obratno može prouzročiti štetu pomicanjem i udaranjem predmeta na put.

Provedeni testovi o korištenju pokazali su da je baza kolica manje sigurna, čak i od najjeftinijih automobila.

Do koje dobi?

Autolizusi su podijeljeni u dvije vrste: 0 i 0+. Obje ove kategorije dizajnirane su posebno za djecu od rođenja do jedne godine, kao i težine do 13 kg.

U pravilu, kolijevka prvog tipa koristi se samo do 6 mjeseci, jer takvo sjedalo ima potpuno vodoravnu površinu, a dijete je starije, ne želi ležati na cesti u vodoravnom položaju. Ova kolijevka je posebno pogodna za prerane bebe koje trebaju leći u prvim mjesecima života. Pri postavljanju kreveta kategorije 0, cijeli stražnji red stroj će biti uključen, dijete leži bočno i u vodoravnom položaju.

Glavna prednost je naravno horizontalni položaj. Cons: glomazan (zauzima cijeli stražnji red u automobilu), a kolijevka neće moći zaštititi tijekom frontalnog udara automobila.

Kategorija predsjedatelja 0+, ima mogućnost dulje uporabe, do jedne godine. Automobilska sjedala postavljena su prema novorođenčadi protiv napretka automobila.

Ovo je glavna točka, a to je zbog činjenice da će naglo kočenje glavom novorođenčad samo još više pritisnuti na stolac i dijete će izbjeći izbacivanje glave, što je vrlo opasno s malom dobi.

U takvim sjedalima za automobil, dijete se nalazi u položaju zaustavljanja. U instalaciji se koristi samo jedno mjesto iza i ispred.

Prednosti kategorije automobila 0+:

 • kompaktnost u automobilu;
 • jednostavnost gradnje;
 • mogućnost ugradnje na prednje sjedalo (s onemogućenim zračnim jastucima);
 • sigurnosnih pojaseva u tri ili pet točaka.

Minuse: Zbog činjenice da nema potpuno vodoravnog položaja, ne preporučuje se prijevoz djece do 5 mjeseci na velikim udaljenostima (opterećenje na kralježnici). Dokazano je da samo kratkotrajni polusjedni boravak ne uzrokuje štetu djetetu.

5 najboljih avtolyuleka s fotografijama

Pročitajte više o karakteristikama i fotografijama modela automobila.

ROMERBaby-Sigurno SLEEPER

Trenutačno se smatra najsigurnijim među sanducima kategorije 0. Novorođenčad je fiksirana sigurnosnim pojasevima u tri točke i potpuno je u vodoravnom položaju.

Besprijekorno pogodan za prerane bebe ili bebe u prvom mjesecu života, budući da nema utroška na nezreloj kralježnici novorođenčeta i da disanje nije teško u tom položaju.

Ključne značajke:

 1. Kategorija 0, koristite od rođenja do 6 mjeseci. (10 kg).
 2. Težina je 7 kg.
 3. Okvir kolijevke je elastična plastika visokog udara.
 4. Unutarnje punjenje: unutarnja mekana presvlaka apsorbira moguće udarce. Valjak za držanje glave, dodatno štiti novorođenče. Kolijevka je opremljena s nekoliko položaja straga, što vam omogućuje da dijete udobnije.
 5. Dimenzije: 90 * 43 * 30 cm.
 6. Nosač automobila montiran na Britax kolicima. Inovativni sustav omogućuje vam da to učinite jednom rukom.

prednosti:

 • potpuno horizontalni položaj djeteta;
 • mogućnost ugradnje na okvir kolica;
 • uske okvire i unutarnje presvlake;
 • ručka - dodatni zaštitni luk na strani udarca;
 • postoji uklonjiva unutarnja košuljica;
 • presvlake i košuljica izrađeni su od hipoalergenskog materijala koji se može disati, koji se lako uklanja i briše u stroju;
 • Sukladno sigurnosnom standardu ECE R44 / 04.

nedostaci:

 • prilično visoka cijena;
 • kod ugradnje zauzima cijeli stražnji red stroj;
 • teška, nije prikladna za upotrebu kao nosač.

Cijena krevetića u automobilu: 20000-22000 rub.

Maxi-Cosi CabrioFix

Dječji krevetić u automobilu spada u kategoriju 0+ i namijenjen je djeci masi do 13 kg. Nosač stolice također se može koristiti za ljuljanje zahvaljujući zakrivljenom dnu. Također je moguće instalirati auto sjedalo na kućištu Maxi-Cosi i Quinny kolica.

Autolol je ugrađen unatrag i osiguran redovitim pojasevima, za koje je osiguran pouzdani držač. Naslonjač je kompatibilan s FamilyFix, 2WayFix i EasyFix nosačima, koji se mogu kupiti odvojeno.

Ključne značajke:

 1. Kategorija 0 +, koristi od rođenja do 1,5 godina. (13 kg).
 2. Težina je 3,1 kg.
 3. Okvir kolijevke je elastična plastika visokog udara.
 4. Unutarnja tkanina od presvlake.
 5. Dimenzije: 70 x 44 x 57 cm.

prednosti:

 • 5 položaja nagiba naslona sjedala kada je ugrađen na Maxi-Cosi FamilyFix bazu;
 • mogućnost ugradnje na okvir kolica;
 • udoban vizir;
 • uske okvire i unutarnje presvlake;
 • lako fiksirati;
 • zaštiti zaštitu od frontalnog udara;
 • odvojivi poklopac, jednostavan za uklanjanje i pranje;
 • postoji centralizirani sustav pričvršćivanja za unutarnje pojaseve;
 • lagan, prikladan za korištenje kao prijevoznik;
 • prilika za korištenje za bolest pokreta;
 • Sukladno sigurnosnom standardu ECE R44 / 04.

Nedostatak: nije otkriven.

Cijena kreveta u automobilu: 11000-12000 rubalja.

Maxi-Cosi šljunčana

Ovo je sveobuhvatnija modifikacija modela Maxi-Cosi CabrioFix Car nosača. Njegova glavna značajka je mogućnost instaliranja ne samo na EasyFix bazu, već i na FamilyFixu. Druga opcija se koristi za montažu na vozila opremljena IsoFix sustavom.

Ako kupite FamilyFih bazu, također je prikladan za ugradnju kategorije 9 do 18 kg sjedala.

Ključne značajke:

 1. Kategorija 0 +, koristi od rođenja do 1,5 godina. (13 kg).
 2. Težina - 4 kg.
 3. Okvir kolijevke je elastična plastika visokog udara.
 4. Unutarnja tkanina od presvlake.
 5. Dimenzije: 73 x 51 x 52 cm.

prednosti:

 • velika dubina i visoka sidra;
 • udoban vizir;
 • mogućnost ugradnje na okvir kolica;
 • mogućnost instaliranja na bazi FamilyFih;
 • tijelo je načinjeno od gumenog ruba kako bi se spriječilo klizanje;
 • lako fiksirati;
 • zaštiti zaštitu od frontalnog udara;
 • odvojivi poklopac, jednostavan za uklanjanje i pranje;
 • postoji centralizirani sustav pričvršćivanja za unutarnje pojaseve;
 • lagan, prikladan za korištenje kao prijevoznik;
 • prilika za korištenje za bolest pokreta;
 • Sukladno sigurnosnom standardu ECE R44 / 04.

Nedostatak: visoka cijena.

Cijene kreveta u automobilu: 16000-18000 rubalja.

BeSafe iZi Go Modular i-veličina

Nosač automobila BeSafe Izi Go Modular i-size - dječje auto sjedalo, u kojem je sigurnost djeteta najvažnija. Stolica je izrađena u obliku što je bliže obliku jaja, kako bi novorođenče omogućila prirodnu sigurnost i udobnost.

BeSafe Izi Go ima ergonomsku nosivu ručicu i originalnu sunčanu sjenu. Dodatna sigurnost osigurava sigurnosne pojaseve u pet točaka i tijelo od materijala otpornih na udarce.

Ključne značajke:

 1. Kategorija 0 +, koristi od rođenja do 1,5 godina. (13 kg).
 2. Težina - 4,4 kg.
 3. Okvir kolijevke je elastična plastika visokog udara.
 4. Unutarnja tkanina od presvlake.
 5. Dimenzije: 64 x 38 x 42 cm.

prednosti:

 • Sigurnosni pojasevi u 5 točaka;
 • mogućnost ugradnje na okvir kolica;
 • udoban vizir;
 • uske okvire i unutarnje presvlake;
 • lako fiksirati;
 • zaštiti zaštitu od frontalnog udara;
 • odvojivi poklopac, jednostavan za uklanjanje i pranje;
 • postoji centralizirani sustav pričvršćivanja za unutarnje pojaseve;
 • lagan, prikladan za korištenje kao prijevoznik;
 • uklonjivi umetak za bebe od 0 do 4 mjeseca;
 • Sukladno sigurnosnom standardu ECE R44 / 04.

Nedostatak: meki remeni, povezani s umetkom za novorođenče.

Cijena kreveta u automobilu: 19000-20000 rubalja.

Britax Römer Baby-Safe plus SHR II

To je analog od Baby-Safe plus II. Ali već s ugrađenim adapterima za ugradnju na dječji kolica Britax s Travel sustavom. Jedinstveni sustav nagiba kuteva za ležanje ili sjedenje, ovisno o dobi djeteta.

Vozilo za prijevoz automobila instalira samo osoba protiv pokreta i pričvršćuje se redovitim pojasom automobila u tri točke.

Ključne značajke:

 1. Kategorija 0 +, koristi od rođenja do 1,5 godina. (13 kg).
 2. Težina - 4,7 kg.
 3. Okvir kolijevke je elastična plastika visokog udara.
 4. Unutarnja tkanina od presvlake.
 5. Dimenzije: 65 x 44 x 57 cm.

prednosti:

 • Sigurnosni pojasevi u 5 točaka;
 • mogućnost ugradnje na okvir kolica, adapteri su već ugrađeni u stolicu;
 • udoban vizir;
 • uske okvire i unutarnje presvlake;
 • lako fiksirati;
 • zaštiti zaštitu od frontalnog udara;
 • odvojivi poklopac, jednostavan za uklanjanje i pranje;
 • 7 razina dizanja naslona za glavu;
 • uklonjivi umetak za bebe od 0 do 4 mjeseca;
 • Sukladno sigurnosnom standardu ECE R44 / 04.

Nedostatak: mnogi roditelji primjećuju da je novorođenčad prekomjerno uspravno, a stolica je prilično teška ako se koristi kao nosilac.

Cijena kreveta u automobilu: 14000-15000 rubalja.

Upute za montažu u automobil

Auto sjedalo je poseban krevet u automobilu za novorođenčad koja ne zna sjediti sami zbog svoje dobi.

Opremljen je unutarnjim i vanjskim sigurnosnim pojasevima, kao i zaštitom od protuudarenja unutar sjedala automobila i posebnim zaštitnim lukom nad njim.

Sjedište automobila grupe 0, na koju pripada dječja karoserija, postavljeno je na stražnje sjedalo automobila okomito na tijek kretanja. Krevet je opremljen s tri ili pet unutarnjih sigurnosnih pojaseva.

Za pričvršćivanje bebe koristi širok pojas koji prolazi kroz trbuh novorođenčeta. Grupa nosača automobila 0+ ugrađena je u automobil uz pomoć sigurnosnih pojaseva ili na platformi s krutim IsoFix priključcima. IsoFix sustav je opremljen indikatorima za pravilnu instalaciju sjedala za automobil. Ako je krevetić za bebe pravilno instaliran, zeleni će indikator svijetliti, ako je pogrešan, a zatim crveni.

Instalacija i pričvršćivanje avtolyulki pomoću redovitih automobilskih sigurnosnih pojaseva, najčešći je način ugradnje. Pričvršćenje pojasa je univerzalno i prikladno za sva vozila opremljena sigurnosnim pojasevima.

Ako je na prednjem sjedalu ugrađena kategorija automobilske sjedalice 0+, zračni jastuci moraju biti onesposobljeni.

Ako pri pričvršćivanju avtolyulke nema dovoljno duljine sigurnosnog pojasa, produžite je u bilo kojem servisu auto centru.

Savjeti za odabir

Prilikom odabira, svakako razmotrite brojne zahtjeve:

 • Trebalo bi biti pouzdan dizajn i snažno tijelo avtolyulki. Potrebno je da je kućište izrađeno od plastike otpornog na udarce. Svi uklonjivi elementi moraju biti dobro osigurani.
 • Najsigurniji pojasevi su pet točaka (oni drže dijete za ramena, pojas i prepone). Bolje da su pojasevi bili mekani košuljice.
 • Comfort. Novorođenčad bi trebala imati udoban položaj, a udoban naslon za glavu, valjak ispod vrata i vizir trebao bi biti uključen u paket.
 • Europska potvrda o sukladnosti ECE R44 / 04 ili GOST R41.44-2005. Ovjereni proizvod, u pravilu, neophodno prolazi ispitivanja sudara i udovoljava svim sigurnosnim standardima.

Glavna funkcija nosača automobila je da putovanje za novorođenče bude sigurno. Kada ga instalirate, trebali biste pravilno pričvrstiti sjedalo za automobil i pričvrstiti dijete. Kada kupujete krevetić u automobilu, svakako provjeravamo sve pričvršćivače i tijelo zbog trajnosti, jer je beba sigurnost prije svega!

Nosač automobila za novorođenčad: pregled liječnika, fotografija

Kao što je poznato, broj automobila u našoj zemlji raste iz dana u dan, pa se broj izvanrednih situacija na cestama povećava. Kako biste osigurali dijete tijekom prijevoza na motornom vozilu, potrebno je koristiti posebne dječje kolijevke i stolice. A danas nije samo osobna stvar roditelja, već i zahtjev iz stavka 22.9 Pravila sigurnosti cesta. Unatoč tome što postoji ogroman broj takvih uređaja na tržištu, prilično je teško napraviti izbor, pogotovo jer mnogi mame i tate ne znaju što bi trebao biti odgovarajući prijevoznik za novorođenče. Da biste riješili taj problem, pomoći će vam niže navedeni članak.

Anatomska obilježja male djece

Novorođenčad su krhka stvorenja koja bi trebala biti zaštićena na svaki mogući način. U dobi od jedne godine, dječji kostur je fleksibilan i mekan, a njezine kosti se uglavnom sastoje od hrskavice. Četvrtina dječje tjelesne mase padne na glavu, dok u odrasloj dobi glava zauzima samo 6% ukupne težine. U ovom slučaju, vrat beba je vrlo ranjivo mjesto, budući da kralježnica na ovom području kostura gotovo nije zaštićena mišićima. To znači da čak i slabi šokovi, od kojih nitko nije imun na putovanju u automobilu, može dovesti do ozbiljnih ozljeda.

Nosač automobila i auto sjedalo

Uređaji koji osiguravaju sigurnost djece tijekom cestovnog prijevoza su dvije vrste i ovise o dobi djeteta. Ako se od obitelji očekuje da se nadopuni, trebat će vam dječji prijevoznik za bebe. Čini se da je to posebno sjedalo koje je montirano unutar automobila. Takva kolijevka ima optimalni ortopedski oblik, uklanjajući prekomjerno opterećenje na djetetovoj kralježnici i trake dizajnirane za sigurno učvršćivanje tijela unutar uređaja. Što se tiče djece starijih od 6 mjeseci, trebat će im auto sjedalo. Glavna razlika između tih uređaja jest da je klasični nosač automobila čvrsto pričvršćen okomito na smjer kretanja, dok je sjedalo za starije djece učvršćeno leđima ili okrenutim prema vjetrobranu automobila.

Transformatori i invalidska kolica

Danas možete pronaći razne univerzalne modele. Takav dječji prijenosnik za novorođenče, ako je potrebno, lako se pretvara u stolicu u kojoj je moguće prevoziti starije dijete. Tu su i posebne kolica s odvojivim kolijevkama u kojima se djeca mogu udobno i sigurno prevoziti automobilom. U slučaju njihove kupnje, roditelji mogu odgoditi kupnju uređaja za prijevoz beba u automobilu 5-6 mjeseci. Međutim, imajte na umu da je njihov izbor trebao uzeti s velikom odgovornošću i ne koristiti modele u kojima dijete nije ispravno fiksno.

vrsta

Klasični dječji prijenosnik za bebe dostupan je u nekoliko verzija. Svi su uređaji podijeljeni u dvije kategorije, označene simbolima "0" i "0+". U prvom slučaju, model je namijenjen djeci mlađoj od 10 do 13 kg, kao i za drugi - mogu nositi djecu mlađu od jedne i pol godine. Osim toga, kao što je već spomenuto, uređaji s kojima razmišljamo mogu se instalirati drugačije u uređaju. Oni koji su zainteresirani za odabir nosača automobila za novorođenčad, stručnjaci savjetuju da posebnu pažnju posvete ovom slučaju, stoga se obilježja svake opcije trebaju detaljnije raspravljati.

Značajke klasičnih modela

Tradicionalni kolijevci za automobile postavljeni su uz stražnje sjedalo automobila. U njima je beba u polu-vodoravnom položaju i osjeća se baš kao kod šetnje u kolicima. U tom slučaju, takvi modeli imaju značajan nedostatak - kada ih koristite u automobilu, osim vozača, može stati samo jedan putnik. Uređaji su fiksirani pomoću dva sigurnosna remena, koja su u automobilu, a drugi koji pripada autolauleru prolazi preko djetetova prsa. Dovoljno je široko i ne daje djetetu nikakvu zabrinutost. Liječnici s takvim jamstvima proizvođača u potpunosti se slažu.

"Uzdužni" modeli

Stručnjaci vjeruju da je najsigurnija opcija dječji nosač za bebe, fiksiran na sjedalu iza vozača protiv kretanja automobila. Među ostalim, u ovom slučaju, mjesto drugog putnika na stražnjem sjedalu ostaje slobodno, a osoba koja ju je okupirala može komunicirati s bebom na putu. Ako majka sama putuje sa svojim sinom ili kćerkom, kolijevka se može učvrstiti na prednjem sjedalu kako bi mogla gledati mrvice na cesti. Međutim, pravila zabranjuju to dok je zračni jastuk uključen.

Što se tiče univerzalnih stolaca za mijenjanje, dok je dijete maleno (težine manje od 13 kg), pričvršćeni su leđima u smjeru kretanja, a zatim se okreću, a odrasla dijete putuje okrenutom prema vjetrobranu.

Nosač automobila za novorođenčad: pregled liječnika

Prema liječnicima, gotovo svi avtolyulki pružaju ispravan položaj za djetetovu kralježnicu. Čak i ako se čini da je novorođenčad unutar takvog uređaja u sjedećem položaju, u smislu raspodjele tereta na kosturu, taj položaj ne predstavlja nikakvu opasnost. Što se tiče onoga što bi trebalo biti najsigurnije dijete za bebe novorođenčadi, recenzije liječnika ukazuju da će model koji je postavljen u suprotnom smjeru putovanja i opremljen pojasevima od pet točaka, najviše štiti od opasnih ozljeda na prednjoj strani. Ova opcija pouzdano popravlja dječja ramena, pojas i zdjelicu te uklanja vjerojatnost da se "leti" iz kolijevke ili savijanje tijela u slučaju nužde. Stručnjaci također savjetuju da drže prednost kolicima s ručkom, jer je to dodatna zaštita tijekom bočnog udara.

Što još treba uzeti u obzir prilikom odabira

Autokrati za novorođenčad, čije fotografije mogu dati samo ideju o njihovom dizajnu, nisu uvijek u stanju pružiti odgovarajuću sigurnost djetetu zbog korištenja nedovoljno jakog okvira. Konkretno, odabir nosača automobila morate osigurati da je izrađena od plastike otpornog na udarce. Isto tako, uređaj mora zadovoljiti sljedeće kriterije:

 • imati dokument koji potvrđuje da je model odobren od strane ortopeda;
 • prisutnost kompletnih naslona za glavu, valjaka ispod glave i vrata;
 • veličina djeteta, tj. kolijevka ne bi smjela biti blizu njega;
 • prisutnost zaštitnog vizira u uređaju, u slučaju da se kolijevka koristi kao nosač;
 • Model bi trebao biti opremljen sigurnosnim pojasevima s posebnom mekom oblogom, a na području glave trebali bi imati povećane strane za dodatnu zaštitu.

Pored toga, srušeni testni uređaj mora imati dokument koji potvrđuje sukladnost sa zahtjevima GOST R41.44-2005 ili europske potvrde ECE R44 / 04.

Također je važno obratiti pažnju na zemlju podrijetla dječjeg nosača za novorođenčad. Recenzije korisnika potvrđuju da je najbolje kupiti modele proizvedene u zemljama EU. Što se tiče kineskog avtolyuleka, njihov glavni nedostatak je krhkost okvira.

Što se tiče opcije za postavljanje uređaja na izbor, stručnjaci preporučuju: ako automobil ima ISO FIX sustav, trebali biste kupiti model koji je kompatibilan s njom.

Gdje kupiti

Budući da se avtolyuli mogu koristiti već godinu i pol, roditelji često traže ponude na web stranicama koje nude različite predmete koji su već bili u upotrebi. Liječnici u jednom glasu kažu da ovo nije prava odluka. Doista, u ovom slučaju, čak i ako dječji nosač novorođenčeta izgleda gotovo kao nova, ne možete znati koliko je dugo upotrebljeno i jesu li njegovi važni mehanizmi koji osiguravaju sigurnost djeteta nisu istrošeni. Štoviše, možete prodati deformirani uređaj koji je već bio u nesreći. Da biste izbjegli takve probleme, bolje je ne pokušati spasiti nekoliko tisuća rubalja na štetu sigurnosti bebe i otići u specijaliziranu dječju trgovinu. Nosač za bebe za novorođenče također se može kupiti kod nekih zastupnika automobila. U tom će slučaju stručnjaci pokazati kako ga ispravno instalirati i pomoći vam odabrati model koji najbolje odgovara vašem konkretnom stroju.

Sada znate što su avtolyulki za novorođenče. Fotografije takvih proizvoda omogućuju vam da donesete ideju samo o veličini i izgledu određenog modela. Stoga, stjecanje takvih uređaja putem interneta, trebali biste pročitati recenzije liječnika i onih koji su već koristili slične uređaje.