Nosač automobila za novorođenčad: pregled liječnika, fotografija

Zdravlje

Kao što je poznato, broj automobila u našoj zemlji raste iz dana u dan, pa se broj izvanrednih situacija na cestama povećava. Kako biste osigurali dijete tijekom prijevoza na motornom vozilu, potrebno je koristiti posebne dječje kolijevke i stolice. A danas nije samo osobna stvar roditelja, već i zahtjev iz stavka 22.9 Pravila sigurnosti cesta. Unatoč tome što postoji ogroman broj takvih uređaja na tržištu, prilično je teško napraviti izbor, pogotovo jer mnogi mame i tate ne znaju što bi trebao biti odgovarajući prijevoznik za novorođenče. Da biste riješili taj problem, pomoći će vam niže navedeni članak.

Anatomska obilježja male djece

Novorođenčad su krhka stvorenja koja bi trebala biti zaštićena na svaki mogući način. U dobi od jedne godine, dječji kostur je fleksibilan i mekan, a njezine kosti se uglavnom sastoje od hrskavice. Četvrtina dječje tjelesne mase padne na glavu, dok u odrasloj dobi glava zauzima samo 6% ukupne težine. U ovom slučaju, vrat beba je vrlo ranjivo mjesto, budući da kralježnica na ovom području kostura gotovo nije zaštićena mišićima. To znači da čak i slabi šokovi, od kojih nitko nije imun na putovanju u automobilu, može dovesti do ozbiljnih ozljeda.

Nosač automobila i auto sjedalo

Uređaji koji osiguravaju sigurnost djece tijekom cestovnog prijevoza su dvije vrste i ovise o dobi djeteta. Ako se od obitelji očekuje da se nadopuni, trebat će vam dječji prijevoznik za bebe. Čini se da je to posebno sjedalo koje je montirano unutar automobila. Takva kolijevka ima optimalni ortopedski oblik, uklanjajući prekomjerno opterećenje na djetetovoj kralježnici i trake dizajnirane za sigurno učvršćivanje tijela unutar uređaja. Što se tiče djece starijih od 6 mjeseci, trebat će im auto sjedalo. Glavna razlika između tih uređaja jest da je klasični nosač automobila čvrsto pričvršćen okomito na smjer kretanja, dok je sjedalo za starije djece učvršćeno leđima ili okrenutim prema vjetrobranu automobila.

Transformatori i invalidska kolica

Danas možete pronaći razne univerzalne modele. Takav dječji prijenosnik za novorođenče, ako je potrebno, lako se pretvara u stolicu u kojoj je moguće prevoziti starije dijete. Tu su i posebne kolica s odvojivim kolijevkama u kojima se djeca mogu udobno i sigurno prevoziti automobilom. U slučaju njihove kupnje, roditelji mogu odgoditi kupnju uređaja za prijevoz beba u automobilu 5-6 mjeseci. Međutim, imajte na umu da je njihov izbor trebao uzeti s velikom odgovornošću i ne koristiti modele u kojima dijete nije ispravno fiksno.

vrsta

Klasični dječji prijenosnik za bebe dostupan je u nekoliko verzija. Svi su uređaji podijeljeni u dvije kategorije, označene simbolima "0" i "0+". U prvom slučaju, model je namijenjen djeci mlađoj od 10 do 13 kg, kao i za drugi - mogu nositi djecu mlađu od jedne i pol godine. Osim toga, kao što je već spomenuto, uređaji s kojima razmišljamo mogu se instalirati drugačije u uređaju. Oni koji su zainteresirani za odabir nosača automobila za novorođenčad, stručnjaci savjetuju da posebnu pažnju posvete ovom slučaju, stoga se obilježja svake opcije trebaju detaljnije raspravljati.

Značajke klasičnih modela

Tradicionalni kolijevci za automobile postavljeni su uz stražnje sjedalo automobila. U njima je beba u polu-vodoravnom položaju i osjeća se baš kao kod šetnje u kolicima. U tom slučaju, takvi modeli imaju značajan nedostatak - kada ih koristite u automobilu, osim vozača, može stati samo jedan putnik. Uređaji su fiksirani pomoću dva sigurnosna remena, koja su u automobilu, a drugi koji pripada autolauleru prolazi preko djetetova prsa. Dovoljno je široko i ne daje djetetu nikakvu zabrinutost. Liječnici s takvim jamstvima proizvođača u potpunosti se slažu.

"Uzdužni" modeli

Stručnjaci vjeruju da je najsigurnija opcija dječji nosač za bebe, fiksiran na sjedalu iza vozača protiv kretanja automobila. Među ostalim, u ovom slučaju, mjesto drugog putnika na stražnjem sjedalu ostaje slobodno, a osoba koja ju je okupirala može komunicirati s bebom na putu. Ako majka sama putuje sa svojim sinom ili kćerkom, kolijevka se može učvrstiti na prednjem sjedalu kako bi mogla gledati mrvice na cesti. Međutim, pravila zabranjuju to dok je zračni jastuk uključen.

Što se tiče univerzalnih stolaca za mijenjanje, dok je dijete maleno (težine manje od 13 kg), pričvršćeni su leđima u smjeru kretanja, a zatim se okreću, a odrasla dijete putuje okrenutom prema vjetrobranu.

Nosač automobila za novorođenčad: pregled liječnika

Prema liječnicima, gotovo svi avtolyulki pružaju ispravan položaj za djetetovu kralježnicu. Čak i ako se čini da je novorođenčad unutar takvog uređaja u sjedećem položaju, u smislu raspodjele tereta na kosturu, taj položaj ne predstavlja nikakvu opasnost. Što se tiče onoga što bi trebalo biti najsigurnije dijete za bebe novorođenčadi, recenzije liječnika ukazuju da će model koji je postavljen u suprotnom smjeru putovanja i opremljen pojasevima od pet točaka, najviše štiti od opasnih ozljeda na prednjoj strani. Ova opcija pouzdano popravlja dječja ramena, pojas i zdjelicu te uklanja vjerojatnost da se "leti" iz kolijevke ili savijanje tijela u slučaju nužde. Stručnjaci također savjetuju da drže prednost kolicima s ručkom, jer je to dodatna zaštita tijekom bočnog udara.

Što još treba uzeti u obzir prilikom odabira

Autokrati za novorođenčad, čije fotografije mogu dati samo ideju o njihovom dizajnu, nisu uvijek u stanju pružiti odgovarajuću sigurnost djetetu zbog korištenja nedovoljno jakog okvira. Konkretno, odabir nosača automobila morate osigurati da je izrađena od plastike otpornog na udarce. Isto tako, uređaj mora zadovoljiti sljedeće kriterije:

 • imati dokument koji potvrđuje da je model odobren od strane ortopeda;
 • prisutnost kompletnih naslona za glavu, valjaka ispod glave i vrata;
 • veličina djeteta, tj. kolijevka ne bi smjela biti blizu njega;
 • prisutnost zaštitnog vizira u uređaju, u slučaju da se kolijevka koristi kao nosač;
 • Model bi trebao biti opremljen sigurnosnim pojasevima s posebnom mekom oblogom, a na području glave trebali bi imati povećane strane za dodatnu zaštitu.

Pored toga, srušeni testni uređaj mora imati dokument koji potvrđuje sukladnost sa zahtjevima GOST R41.44-2005 ili europske potvrde ECE R44 / 04.

Također je važno obratiti pažnju na zemlju podrijetla dječjeg nosača za novorođenčad. Recenzije korisnika potvrđuju da je najbolje kupiti modele proizvedene u zemljama EU. Što se tiče kineskog avtolyuleka, njihov glavni nedostatak je krhkost okvira.

Što se tiče opcije za postavljanje uređaja na izbor, stručnjaci preporučuju: ako automobil ima ISO FIX sustav, trebali biste kupiti model koji je kompatibilan s njom.

Gdje kupiti

Budući da se avtolyuli mogu koristiti već godinu i pol, roditelji često traže ponude na web stranicama koje nude različite predmete koji su već bili u upotrebi. Liječnici u jednom glasu kažu da ovo nije prava odluka. Doista, u ovom slučaju, čak i ako dječji nosač novorođenčeta izgleda gotovo kao nova, ne možete znati koliko je dugo upotrebljeno i jesu li njegovi važni mehanizmi koji osiguravaju sigurnost djeteta nisu istrošeni. Štoviše, možete prodati deformirani uređaj koji je već bio u nesreći. Da biste izbjegli takve probleme, bolje je ne pokušati spasiti nekoliko tisuća rubalja na štetu sigurnosti bebe i otići u specijaliziranu dječju trgovinu. Nosač za bebe za novorođenče također se može kupiti kod nekih zastupnika automobila. U tom će slučaju stručnjaci pokazati kako ga ispravno instalirati i pomoći vam odabrati model koji najbolje odgovara vašem konkretnom stroju.

Sada znate što su avtolyulki za novorođenče. Fotografije takvih proizvoda omogućuju vam da donesete ideju samo o veličini i izgledu određenog modela. Stoga, stjecanje takvih uređaja putem interneta, trebali biste pročitati recenzije liječnika i onih koji su već koristili slične uređaje.

Prijevoz novorođenčeta u automobilu - auto sjedala i avtolyulki

Što je mlađe dijete, to je krhka, a novorođenčad su najranjivija dobna skupina. Njihove kosti su mekane i fleksibilne, u kosturu ima puno hrskavice. Masa glave, u odnosu na tijelo, iznosi 25% (kod odraslih - 6%). U isto vrijeme, vrat dojenčadi je tanak i mišići slabo razvijeni. Opasan je za mrvicu čak i snažno protrljati rukama, a jakim trzajem "teška" glava naglo padne, a glavno opterećenje pada na vrat. Oralni organi u dojenčadi također imaju svoje osobine koje stvaraju preduvjete za lakše smanjenje disanja nego kod odraslih osoba.

Danas, za prijevoz novorođenčadi u automobilu koriste autobusi (ležajevi automobila, ležajevi automobila) i stolice.

Auto kolijevke

Koliko staro dijete može biti transportirano u vozilu?
Od rođenja do 6 mjeseci.

U kolijevci se dijete diže ležeći. Postavlja se na stražnje sjedalo automobila okomito na kretanje i pričvršćuje se pomoću automobilskih pojaseva. U samom vozilu, dijete je pričvršćeno s ugrađenim trakama.

U kolijevci dijete leži vodoravno. Ležaj za automobil postavljen je okomito na kretanje na stražnjem sjedalu automobila. Autolimuleti su fiksirani redovitim pojasevima. Metode prilagodbe mogu se razlikovati.

Vrlo često, proizvođači invalidskih kolica jednostavno dovršavaju prijenosne kolijevke s dodatnim zatvaračima, što im omogućuje da se koriste u automobilu. No, "invalidska kolica" avtolyulki, u pravilu, nisu dovoljno jaki da bi se osigurala sigurnost djeteta u automobilu, jer nije prikladna za prijevoz dojenčadi.

Nedostaci kolijevki mogu se pripisati činjenici da zauzimaju puno prostora u automobilu.

Stoga, kolica za prijevoz djece trebaju se koristiti samo u slučaju posebnih medicinskih indikacija.

Auto sjedalo

U sjedalima automobila novorođenčeta se spušta, nagnuta 30-45 stupnjeva, unazad u smjeru putovanja. Sam sjedalo je pričvršćen ili s redovitim remenima ili posebnim nosačima ISOFix. Dijete na sjedalu automobila drže unutarnji remeni.

Prva slika prikazuje univerzalnu stolicu koja se može koristiti i za dojenčad i za stariju djecu.
U drugoj slici nosio se auto sjedalo, koje se koristi za djecu do godinu i pol dana. U tim stolicama dijete se može nositi izvan automobila, zahvaljujući posebnoj ručki.

Glavna prednost auto sjedala je da pružaju bolju sigurnost djece od kolijevke. Stolice dobro drže glavu djeteta na frontalni udar, eliminirajući traumatsko opterećenje na vratu. I to, prema statistikama, oko 70% nesreća.

Vrlo je važno da nagib, naslon za leđa bude točan i da je u rasponu od 30 do 45 stupnjeva. Pliće kut (više od 45 stupnjeva) uvelike smanjuje sigurnost sjedala automobila tijekom frontalnih utjecaja. Ako je položaj previsok (kut ispod 30 stupnjeva), glava djeteta će pasti naprijed, što može dovesti do poteškoća s disanjem, a time i nedovoljnom zasićenju krvi s kisikom iu vrlo rijetkim slučajevima i zaustavljanjem disanja.

Kut naslona sjedala trebao bi biti između 30 i 35 stupnjeva.
Optimalni kut je 45 °. a) Kut sjedala je premalen (45 °), što u slučaju nesreće ne pruža odgovarajuću sigurnost za dijete.

Optimalni kut leđa je 45 °. S takvim nagibom osigurava se optimalan omjer sigurnosti i udobnosti tijekom izleta.

U pravilu, kut nagiba modernih sjedala osigurava siguran prijevoz djeteta, ali njegova veličina može varirati ovisno o obliku sjedala određenog automobila. Dopušteno je koristiti valjke za korekciju nagiba sjedala automobila, na primjer, iz čvrsto rastavljenih ručnika, koji su smješteni ispod prednjeg dijela dječjeg sjedala.

Valjcima je dozvoljeno ispraviti kut sjedala automobila

Za dodatno učvršćivanje glave bebe, dopušteno je koristiti valjke od tkanine koje se nalaze na obje strane novorođenčeta. Zabranjeni su upotrebe raznih jastuka, podložaka ispod glave, koji nisu potpuni sa stolicom, jer to može doprinijeti djetetovoj glavi koja pada naprijed.

Za dodatno učvršćivanje glave djeteta dopušteno je koristiti valjke, na primjer, od valjanih ručnika.

Roditelji imaju zajedničko mišljenje da je štetno za novorođenče sjediti na sjedalu automobila, jer to može oštetiti kralježnicu. Ustvari, ti strahovi su neutemeljeni jer dijete ne sjedi uspravno na sjedalu automobila, ali se pomiče. Ne utječu opasna opterećenja na kralježnici. Težina je ravnomjerno raspoređena na poleđini.

a) Opasna opterećenja na kralježnici novorođenčeta pod utjecajem svoje težine.
b) U polusjednom položaju na vrhu kralježnice nema vertikalnih opterećenja. Težina se ravnomjerno raspoređuje po cijelom području leđa.

Ako je stolica pravilno postavljena, vrijeme i trošenje mrvica u njemu ne prelazi pola sata, tada nema rizika za zdravlje djeteta.

Sažetak: Auto sjedalo je siguran način za prijevoz beba u automobilu od prvog dana života. U njemu se dijete dijeli pola sjedi unatrag u smjeru putovanja. Važno je da nagib, stražnja strana stolice bude u rasponu od 30 do 45 stupnjeva. Autokrati u kojima se dijete prevoze ležeći trebaju se koristiti samo u slučaju posebnih medicinskih indikacija.

Što je bolje za novorođenče - avtolyulka, auto sjedalo ili nošenje u automobilu: razlike u načinima prijevoza

Suvremeno tržište je puna sredstava koja pomažu u podizanju, njegovanju, transportu i razvoju novorođenčeta od prvog dana njegova života. Izbor auto sjedala za djecu je nevjerojatno bogat. Stoga, mladi roditelji, prvi koji su sudjelovali u potrazi za avtolyulki za svoje potomstvo, ne povrijediti nekoliko preporuka. Na primjer, zasigurno su zainteresirani za pitanje, koliko dugo možete nositi mrvicu na kolijevci? Koja je težina djeteta koje može podnijeti? A kako ga instalirati?

Kako prenijeti novorođenče?

Glavne značajke uređaja su sljedeće:

 • trajni slučaj;
 • uređaji za zaštitu tijela od djeteta od šoka;
 • trake koje drže dijete unutar strukture;
 • ortopedska baza (unutarnja površina) stolice.

Prema načinu stavljanja djeteta na dječju auto sjedalicu, svi modeli mogu se podijeliti u dvije skupine: grupu "0" i grupu "0+". Prvi (zapravo autolim) karakterizira činjenica da je dijete smješteno isključivo u ležećem položaju. Druga (auto sjedalo za novorođenčad) - omogućuje vam da nosite bebu, koja se ne može zasađivati ​​kao odrasla osoba, polu-sjedenje (podignute noge i glavu, postavljeni su posebni valjci ispod glave i vrata).

Ovo je glavna razlika između dva uređaja. Često se ta sjedala mogu učvrstiti na kolicima. Osim toga, osobitost avtolyulki je ručka koja omogućuje njegovu uporabu kao nosilac bebe.

U automobilskoj sjedalici dijete ima prirodnu poziciju za svoju dob.

Maksimalna težina za koju su izračunate obje skupine, prema dokumentaciji proizvođača, iznosi 10-13 kg, maksimalna dob je 1-1,3 godina. No, svjedočenja roditelja pokazuju da u većini slučajeva djeca prerastaju takva sjedala i kolijevke automobila na pola godine.

Što je bolje za novorođenče: kolijevku ili stolicu?

Obje su uređaje namijenjene djeci od 0 do 1 godine starosti, dječji prijevoznik će biti na snazi ​​do šest mjeseci ili dok dijete ne više od 9 kg i visine 70 cm. Auto sjedalo pruža prikladan pomak za dijete do 1 do 3 godine - sve dok ne stekne težine 15 kg i nije dosegla visinu od 75 cm.

U automobilskoj sjedalici 0+ dijete može biti pod kutom od 30-45 stupnjeva, smanjuje njegovu udobnost u prva tri mjeseca, ali ne mnogo. U redovitoj situaciji, oba dizajna su dizajnirana za osobine dječjeg skeleta.

U automobilskoj sjedalici 0+ dijete zauzima polu-sjedište, što je osigurano posebnim dizajnom

Što je sigurnije: kolijevka ili stolica 0+?

Nosač nosača za prijevoz novorođenčadi u automobilu postavljen je okomito na kretanje stroja i fiksiran uz pomoć standardnih pojaseva. Auto sjedalo u automobilu nalazi se nasuprot pokretu, štedi puno prostora u kabini. Obje izvedbe pretpostavljaju istu fiksiranost djeteta unutar uređaja - unutarnjih remena.

Da bi se postigao željeni kut nagiba i pričvrstio glavu malog putnika, posebni valjci ili presavijeni meke pelene se smjeste na sjedalo automobila. Bočni dijelovi stolice za djecu od 0 imaju posebna ograničenja koja drže glavu djeteta.

Vjeruje se da, kada se prevozi u automobilu za novorođenčad djetetu, osigurava se veći stupanj zaštite, a kratki boravak u polusjednom položaju ne može uzrokovati značajnu štetu zdravlju djeteta. Ako je prijevoz predviđen već duže vrijeme ili postoje medicinske kontraindikacije za upotrebu auto sjedala, trebali biste radije nositi vozilo. U drugim slučajevima možete nositi svoje dijete na sjedalu automobila.

Kriteriji za odabir uređaja za najmanji

 • pouzdanost;
 • snaga;
 • sigurnost;
 • ergonomija;
 • komfor
 • dostupnost certifikata.

To su osnovni zahtjevi za dječja sjedala za bebe i sjedala za najmlađe putnike. Dizajn proizvoda trebao bi biti što pouzdaniji, slučajni od plastike otpornog na udarce. Pričvrsni elementi svih uklonjivih elemenata moraju biti visokokvalitetni, što će izbjeći ozljede kada se neki element odsiče. Najpouzdaniji način pričvršćivanja djeteta su pričvršćivači na pet točaka (za mrvice ramena, remena i područja prepone), pojasevi trebaju biti opremljeni mekanim jastučićima.

Ergonomija osigurava fiziološku poziciju djetetovog tijela, što sprječava razvoj patologije njegovog kostura. Kvalitativni modeli su dogovoreni s dizajnom s ortopedistima. Dječja udobnost osigurava visokokvalitetni materijal za presvlačenje "disanja", prisutnost naslona za glavu, valjaka ispod vrata i ostali dodatni pribor. Automobilska sjedala za bebe pričvršćena su na dva načina:

 • pravilan pojas (najsvestranija opcija);
 • kroz bazu sa stezaljkama (Izofiks sustav).
"Lying" avtolyulka obično priložene redovite sigurnosne pojaseve u kombinaciji s vlastitim posebnim pojasevima

Car ležište mora imati potvrdu o sukladnosti ECE R44 / 04 ili GOST R41.44-2005. Prije dobivanja certifikata, proizvod prolazi testove sudara. To znači da su prilikom njegove izrade u obzir uzeti svi mogući sigurnosni standardi. Rezultati testova sudara mogu se naći na mjestu stručnjaka koji ispituju kolijevke (primjerice, klub ADAC). Rezultati testova objavljuju se na web stranici kluba jednom godišnje. Oznaka na ECE auto ležištu mora sadržavati obavezne podatke o nazivu proizvoda, kôdu za izdavanje certifikata, težini djeteta, vrsti pričvršćivanja i nazočnosti pojaseva s pet točaka (oznaka - Y).

Upute za uporabu kolijevke

Da bi dječja stolica mogla ispuniti svoju glavnu svrhu (zaštita djetetovog tijela od ozljeda pri naglom kočenju, okretanju i nesrećama) treba ga pravilno osigurati u putničkom odjeljku. Dijete mora biti u njemu u strašnom stanju. Takvi držači opremljeni su naljepnicama s vizualnim informacijama o načinu pričvršćivanja ili uputama. Postoje opća pravila za sva sjedala. Na primjer, modeli u kojima je osiguran samo vodoravni položaj djetetovog tijela smješteni su na stražnjem sjedalu vozila bočno u odnosu na kretanje. Pričvrstite ih posebnim remenima koji se povežu sa sigurnosnim pojasevima. Nosač nosača za novorođenče s funkcijom nošenja postavljen je prema pokretu, po mogućnosti na leđima. Priložena je na dva načina:

 • prijelazne trake prema standardu;
 • pomoću stezaljki na poseban postolje.

Ako nije sasvim jasno kako priključiti uređaj, vrijedi pogledati fotografije na kojima su detaljno prikazani primjeri pričvršćivanja držača u automobilu. To će uvelike pojednostaviti slučaj.

Preporuke za prijevoz bebe na sjedalu automobila

Auto sjedalo, ako je izbor pao na njega, treba biti fiksiran pod kutom od 30 do 45 stupnjeva. Ako dijete stavite u sjedalo automobila manjim kutom nagiba, to će dovesti do činjenice da će glava bebe pasti naprijed, što će ometati disanje, a sigurnost pri visokim kutevima nagiba. Nagib se može namjestiti pomoću valjaka koji se nalaze ispod naslonjača ispred uređaja.

Mjere opreza za bassinet i stolicu

Pri transportu nosača automobila potrebno je okrenuti glavu od vrata, što vam omogućuje da izbjegnete ozljede glave tijekom bočnih sudara. Bolje je postaviti uređaj na stražnje sjedalo, no to je dopušteno s onemogućenim zračnim jastucima i na prednjem desnom dijelu sjedala. Na sjedalu ne smiju biti postavljeni strani predmeti s ugrađenim sigurnosnim sustavom, oni bi trebali biti premješteni u prtljažnik. Ako su standardni sigurnosni pojasevi kraći od onih potrebnih za pričvršćivanje uređaja, trebali bi ih zamijeniti. Nemojte pričvrstiti uređaj s neispravnim ili sigurnosnim pojasom od 2 točke. Ako je kolijevka u nesreći, više se ne može koristiti. Kada je težina djeteta premašila navedene standarde, sigurnosni pojas mora biti zamijenjen odgovarajućom težinom.

Nosač automobila za novorođenče - kako koristiti i ocijeniti auto sjedala za prijevoz dojenčadi s opisom

Ako bi se dijete trebalo pojaviti u obitelji s automobilom ili je dijete već rođeno, tada je dječji nosač novorođenčadi sredstvo prve nužde. Proizvod osigurava sigurnost bebe tijekom putovanja i u slučaju nužde. Mnogi modeli opremljeni su posebnim linijama, ponavljajući oblik tijela malog putnika i pružajući udobnost. Karijes za novorođenče podijeljen je u skupine ovisno o težini i dobi djeteta.

Trebam li nosač za bebe za novorođenčad

Dječja sjedalica za automobilsko sjedalo nije otpad novca, a ne smijeh roditelja, već sredstvo prve ruke pri putovanju s djetetom u automobilu. Proizvod daje sigurnost mrvica. Kosti male djece su vrlo krhke, tkivo hrskavice još nije jaka, glava je velika, teška, tako da svaka manja nesreća može naštetiti njegovu zdravlju. Obvezna uporaba kolica automobila čak je navedena u pravilima prometnih pravila, a kršenje ovog stavka dovodi do administrativne odgovornosti i kazni.

Vrste kolijevki automobila

Potrebno je odgovorno pristupiti izboru auto sjedala, odabirom uređaja pogodnog za kategoriju dobi, težinu djeteta. Ovisno o tim pokazateljima, postoje takve skupine kolijevki:

 1. Kategorija 0. Ovaj dječji prijenosnik namijenjen je djeci od rođenja do šest mjeseci koji još nisu sjedili. Dizajn je karakteriziran horizontalnim položajem leđa.
 2. Kategorija 0+. Takvi kolci su postavljeni protiv kretanja automobila (na stražnjem ili prednjem sjedalu), pri čemu je sigurnosni pojas s pet točaka. Osiguravaju sigurnost novorođenčeta u frontalnom sudaru, koriste se za djecu do 1,5 godina, maksimalna težina djeteta je 13 kg. Alternativa grupi 0 + stolica može biti kolijevka od 3 u 1 invalidskim kolicima.
 3. Kategorija 1. Auto sjedala u ovoj grupi namijenjeni su djeci mlađoj od 9 do 18 kg, u dobi od 1 do 4 godine. Imaju sigurnosne pojaseve u pet točaka, podesivi naslon.
 4. Kategorija 2. Fotelje pogodne za djecu od 3 do 7 godina, težine 15-25 kg.
 5. Kategorija 3. Ove stolice pogodne su za djecu od 6 do 12 godina, mase 22-36 kg.

Kako koristiti

Korištenje auto sjedala za novorođenčad tijekom vožnje automobilom zahtijeva poštivanje takvih pravila:

 1. Dječje sjedalo treba pričvrstiti pomoću unutarnjih sigurnosnih pojaseva ili posebne Isofix baze.
 2. Prijenosnici iz skupine 0 moraju biti okomiti na kretanje stroja, a klase kategorije 0+ - protiv njega.
 3. Nosač za bebe za novorođenčad treba biti postavljen na sredini sjedala automobila, čime se osigurava bočna zaštita u slučaju sudara.
 4. Ne stavljajte strano predmete, torbe u blizini djeteta, stavite ih u prtljažnik.
 5. Ako je prijevoz djeteta moguć samo ispred automobila - onemogućite zračne jastuke.
 6. Prema preporukama liječnika, vrijeme boravka bebe na sjedalu automobila trebalo bi biti ograničeno na 1,5-2 sata.
 7. Nemoguće je koristiti uobičajene kolijevke ležajeva umjesto auto sjedala za novorođenčad.

Kartica u dječjem nosaču za novorođenčad

Za novorođenčad do tri mjeseca u autolinama često se koristi posebna košuljica s ortopedskim oblikom koji ispravlja glavu i vrat dok dijete nije naučilo držati ga. Ova se kartica prodaje zasebno ili kao pribor za nošenje. Neke majke same šivaju ovaj pribor, pokušavajući uštedjeti novac, ali to je pogrešno. Najveći komfor, sigurnost će osigurati liner, razvijen od strane proizvođača avtolyulki.

Kut natrag

Ako se nosač za bebu koristi za prijevoz novorođenčeta, njegov kut nagiba trebao bi biti 30-45 stupnja. Kada ovaj pokazatelj padne ispod minimalne granice, neodgovarajuće je da dijete leže, stvaraju opasna opterećenja na kralježnici, ovaj položaj sprječava normalno disanje. Ako, međutim, da bi kut nagiba viši od 45 stupnjeva, rizik od ozljeda novorođenčeta povećava se frontalnim sudarom u slučaju nesreće ili naglog kočenja. Morate odabrati stupanj nagiba, na temelju oblika sjedala automobila.

Kako pravilno spojiti auto sjedalo u automobilu

Svako sjedalo za automobil za novorođenčad mora biti ispravno postavljeno, u protivnom sigurnost djeteta neće biti osigurana. Svaki proizvod prodaje se uz upute, gdje su fotografije ili crteži, a još je jasno opisano kako i gdje se dijete za novorođenče treba postaviti za novorođenčad, koliko je to fiksno. Promatrajući sve opisane preporuke, osigurat ćete sigurnost djeteta tijekom boravka u automobilu.

Sigurnosni pojasevi

Gotovo sva novorođena sjedala za bebe imaju sigurnosni pojasevi koji čine proizvod svestranim, omogućujući vam da pričvrstite sjedalo u bilo kojem automobilu. Ugodna je u prisutnosti dva ili više automobila. Neki modeli imaju dodatnu fiksaciju, sustav automatskog zatezanja koji pojednostavljuje postupak ugradnje proizvoda i sprječava njegovo pomicanje tijekom frontalnih utjecaja. Gotovo svi modeli auto sjedala imaju sigurnosne pojaseve u tri točke, ali takav sustav fiksiranja je složen i često nepravilno popravlja roditelji što smanjuje razinu sigurnosti djece.

Koristite bazu

Vrlo je prikladno koristiti sjedalo automobila s bazom koja je čvrsto pričvršćena na stražnjem sjedalu automobila uz pomoć posebnih nosača i ostaje tamo cijelo vrijeme uporabe sigurnosnog uređaja. Gornji dio nosača lako se i jednostavno otkvačuje, pričvršćuje se, a upotreba pojaseva u ovom slučaju nije potrebna. Dječji nosač za bebe s bazom prodaje se kao komplet i pruža sve razine bebinog zaštitnog sustava u automobilu.

Čvrsti sustav za montažu

Najpouzdanija metoda pričvršćenja koluta je baza s nosačem u podu. Priključuje se standardnim sigurnosnim pojasevima, ali ako želite, također možete koristiti ugrađivače Isofix, koji izgledaju kao petlje, prošli sve potrebne testove, testove sudara i ispunjavaju sve standarde. Samo ovaj sustav nije prisutan u svim automobilima, stoga provjerite njegovu dostupnost prilikom kupnje sjedala. Instaliranje takvog uređaja slijedite fotografiju u uputama.

Kako odabrati nosač za bebe za novorođenčad

Prije nego što kupite nosač automobila, morate znati težinu mrvica, njegovu dob, te razmotriti sljedeće važne pokazatelje:

 1. Prisutnost obilježavanja. Oznake ECE R44 / 03 ili ECE R44 / 04 ukazuju da je proizvod prošao potrebna ispitivanja, ispunjava sve sigurnosne zahtjeve.
 2. Opcije lokacije za nošenje. Ako trebate kupiti dobar model avtolyulki, obratite pozornost na uređaje na kojima se dijete može prevoziti kako u smjeru automobila, tako i protiv njega - leđima na vozačevo sjedalo. Druga odredba pruža dodatnu zaštitu za siguran prijevoz beba.
 3. Ako često nosite automobilsko sjedalo od jednog automobila do druge ili ga postavite u kolica, odaberite proizvode s pouzdanim, ali jednostavnim bravama koje se lako mogu učvrstiti na nosač automobila i odvrnuti.
 4. Dajte prednost uređenjima od prirodnih materijala.

Moguće je kupiti nosač za bebe za novorođenče u Moskvi, St. Petersburg, Ryazan i bilo koji drugi grad u Rusiji. Iskusni konzultanti pomoći će razumjeti prednosti i nedostatke suvremenih uređaja za prijevoz djece u automobilu, dati opis, reći o njihovoj veličini i koliko se proizvod izračunava na težini mrvica. Osim toga, možete saznati više o značajkama rada kolijevke novorođenčadi, razumjeti koliko će trajati, a zatim lako pronaći pravi model.

Avtolyulki za bebe: što su i kako transportirati bebe s njihovom pomoći?

Bilo koji roditelj želi zaštititi svoje dijete od opasnosti modernog svijeta. Trenutno, bez automobila, život s djetetom više se ne čini: poliklinike, trgovine, šetnje. Za prijevoz bebe potrebni su moderni i sigurni uređaji koji se lako instaliraju u automobilu - avtolyulki. O njima će se raspravljati u našem članku.

Razlozi korištenja

Od rođenja, malo dijete treba roditeljsku ljubav i zaštitu. Izlet u automobilu sugerira mogućnost oštrih zakretanja i kočenja. Takvi pokreti mogu nepovoljno utjecati na bebu zbog mišićno-koštanog sustava koji nije bio u potpunosti formiran. Mučeni mišići glave i glava, koji se puno vežu u odnosu na cijelo tijelo novorođenčeta, mogu biti posebno teški hit.

Za sigurno kretanje beba u automobilu treba poseban dizajn, koji se zove avtolyulka. Budući da je već iz bolnice beba mora biti prevezena prema svim pravilima ceste, tada biste trebali brinuti o kupnji ovog uređaja unaprijed.

Oni ljudi koji žele zanemariti sigurnost svoje bebe, često kasnije požaliti. I kazne koje prometna policija može izdati zbog nedostatka posebno dizajniranog mjesta za dijete impresivna su.

vrsta

Općenito, pribor za prijevoz beba u automobilu može se podijeliti u dvije kategorije: auto sjedala i auto sjedala. Razmotrite svaku vrstu detaljnije.

Dječja automobilska kolijevka je dizajn koji omogućuje prijenos djeteta u ležećem položaju, nego i razlikuje se od analognog. Nalazi se na sjedalima u okomitom položaju u odnosu na kretanje automobila. Učvršćivanje se vrši pomoću remena. Unutar ovog kolijevka su posebni privici koji vam omogućuju da zaštitite dijete u dizajnu, čime se izbjegavate valjanje u kolijevci.

Postoji nekoliko značajnih prednosti prijenosa bebe u vozilo.

 • Kad je dijete u prirodnom položaju supine, za njega je najsigurnije u postpartum periodu. U položaju koji je okomito na kretanje stroja šokovi u koloni su minimalni.
 • Ležeći u kolijevci, dijete inhalira punom dojkom, maksimalno se raspoređuju pluća, za razliku od polusjednog položaja.
 • Spavanje dok leži na cesti bit će što je dublje moguće, prigušivanje nosača automobila će biti što prirodnije.
 • Ovaj dizajn je najprikladniji za dugo putovanje (više od pola sata).

Nedostaci korištenja avtolyulki uključuju:

 • životni vijek takvog djeteta je izuzetno mali: pola godine u prosjeku;
 • ako koristite kolijevku iz višenamjenske kolica, sigurnost na cesti je nešto smanjena (karakteristike takvih struktura su inferiorni od specijaliziranih predstavnika);
 • Auto sjedalo zauzima gotovo sav slobodni prostor na stražnjim sjedalima.

U prodaji također možete naći auto sjedala za novorođenčad. U njima se dijete vraća kretanju automobila. Beba je čvrsto fiksirana posebnim pojasevima, a sam je uređaj fiksiran redovitim pojasevima stroja.

Sjedala automobila također imaju svoje prednosti.

 • Smatraju se sigurnima u usporedbi s automatskim izoštravanjem.
 • Mala i praktična. Kit obično dolazi s umetcima koji vam omogućuju korištenje sjedala automobila od rođenja do nekoliko godina.
 • Postoje modeli koji su instalirani na dnu kolica. Mama uvijek može ostati na kotačima i voditi aktivan stil života uz maksimalnu udobnost.

Nedostaci uređaja ovog tipa uključuju mali teret na stražnjoj strani mrvica. Na položaj od 30-45 stupnjeva, to je minimalno, ali se zaustavlja u kretanju automobila s djetetom u automobilu sjedalo mora biti učinjeno svaki sat i doći do djeteta za 15 minuta.

Prije uporabe preporuča se posavjetovati se s liječnikom.

Opcije montaže

Kao što je već bilo objašnjeno, avtolyulka je montirana u automobilu na stražnjim sjedalima uz pomoć redovitih sigurnosnih pojaseva. Opcije za montažu auto sjedala su puno više. Vrlo je važno znati pravila za instalaciju takvih uređaja, jer to ovisi o udobnosti i sigurnosti vaše djece.

Postoji nekoliko mogućnosti za montažu auto sjedala:

 • sigurnosni pojasevi;
 • isofix;
 • Latch i SuperLatch.

Fiksiranje s jednostavnim sigurnosnim pojasevima odnosi se na gotovo sve uređaje. Postoje samo sljedeće razlike: stolci nulte skupine fiksirani su pojasom, a dijete je pričvršćeno sigurnosnim pojasevima automobila. U skupinama iznad 0, pojas automobila popravlja dijete, a ne dizajn. Grupa 0 često se može vidjeti u paketu s 3 u 1 kolicima, gdje se sjedalo može montirati na kućištu.

Prije instalacije avtolyulki u automobilu, preporuča se pažljivo proučiti upute. Time ćete izbjeći pogreške prilikom pričvršćenja uređaja.

Napomena:

 • pričvrsne trake bi trebale biti jake, stolica ne smije kretati od jedne do druge strane;
 • Prije nego što kupite uređaj za prijevoz djeteta, morate se pobrinuti da se uklapa u automobil jer neki od njih, zbog njihove veličine, možda neće biti pogodni za određeni automobil ili duljina remena neće biti dovoljna;
 • pojasevi ne bi trebali stisnuti dijete, ali ne može biti previše labav;
 • kada kupujete auto sjedalo, bolje je odmah kupiti nosače za pričvršćivanje pojasa izravno kada se vozilo kreće;
 • pojas ne bi trebao proći u području vrata djeteta;
 • ako sjedalo automobila ima bazu, ona bi trebala stajati sigurno na sjedalu automobila.

Isofix

Ova vrsta privitaka je vrlo povoljna jer instalacija eliminira pogreške. S ovom vrstom nosača, sjedalo je pričvršćeno izravno na tijelo uz pomoć držača na dnu uređaja i držača na stražnjim sjedalima.

Uređaj Isofix nalazi se u podnožju stolca: dva nosača na metalnom okviru koji se nalaze na objema stranama suzdržanosti. Postoje dvije i tri točke metode pričvršćenja stolice. Treću točku može predstavljati teleskopska podloga na podu ili sidreni remen na vrhu sjedala. Postoje modeli s elektroničkim sustavom obavještavanja koji tijekom instalacije sve radi ispravno. Nisu svi modeli sjedala automobila imaju Isofix. U takvim slučajevima možete kupiti platformu za ugradnju stolca, s adapterima.

Prije kupnje nosača automobila s takvim sustavom pričvršćivanja, obavezno pročitajte važne informacije.

 • Kada kupujete automobilsko sjedalo s Isofix nosačima, provjerite odgovara li vašem automobilu ovaj sustav. Pronađite spojnice u jazu sjedala: oni bi trebali biti smješteni u jazu.
 • Smatra se da pričvršćivači nisu prikladni za prijevoz djece ispred. Srećom, mnoga auto sjedala su svestrani i mogu se pored Isofixa pričvrstiti i sa standardnim sigurnosnim pojasevima.
 • Sustav Isofix se ne preporučuje za putnike do godinu dana, jer šalje neželjene vibracije kroz svoje zagrade.
 • Metalna podvozja mogu ogrebati materijal sjedala. Da biste izbjegli takve probleme, bolje je kupiti zaštitnu podlogu.

Pro avtolyulek opremljeni s Isofix:

 • pričvršćivači su vrlo brzo;
 • eliminacija stolice u jednom ili drugom smjeru je uklonjena;
 • odobreno testovima sudara.

Ovi uređaji za djecu imaju svoje nedostatke:

 • visoka cijena i veća težina u odnosu na konvencionalne modele;
 • neće odgovarati mnogim automobilima;
 • prenosi vibracije djetetu kroz metalne dijelove;
 • nije prikladna za djecu čija težina prelazi 18 kg;
 • instaliran samo na stražnjem sjedalu.

reza

Ovo mount - američki analogni Isofix. Za SAD, ovo je primjer idealnog načina prijevoza bebe: teške metalne konstrukcije se ne koriste u takvom zatvaraču. Učvršćivanje se vrši sa zagradama s istim nazivom Latch i trake. Staples se nalaze na stražnjim sjedalima.

Opisani strani modeli pričvršćenja se kombiniraju, tj. Ako postoji jedna vrsta pričvršćivanja u stroju, onda se drugi može instalirati i bez problema.

SuperLatch se poboljšava automatskim podešavanjem duljine remena.

Zatezni nosač ne vibrira, samo je ugrađen, prilično jednostavan zbog nedostatka teških metalnih dijelova. Također, stolica s ovom gredom može izdržati dijete do 30 kg. Ima i nedostataka: teško je pronaći takve modele, oni su neopterećeni, skupi i nisu instalirani na prednjem sjedalu.

Kriteriji za odabir

Da biste odabrali određeno auto sjedalo ili sjedalo za automobil, morate odlučiti o težinskoj skupini djeteta. Postoje uređaji za prijevoz bebe od 0+ do određenog broja kilograma. U nekim slučajevima, uzmite u obzir rast mrvica.

Autolimole se mogu koristiti od rođenja do šest mjeseci dok dijete ne sjedne. Auto sjedala imaju širi raspon godina. Ako očekujete česte i dugo putovanje s novorođenčadima, bolje je da se ne trpite i kupite nosač automobila šest mjeseci kako biste izbjegli probleme s zdravljem vašeg djeteta.

Pribor za avtolyulek vrlo važan. Pokušajte odabrati model s zaštitnim pokrovom za sunce. Bez obzira radi li se u automobilu ili stavite uređaj na međuslojačku i prošetajte, zaštita od jakog svjetla uvijek je korisna. Postoje mogućnosti za uređaje s posebnom ručkom za nošenje djeteta. Ako putovanja uključuju potrebu za čestim izlazima iz automobila, tada je ručka na nosaču automobila jednostavno potrebna.

Vrlo je važno odabrati model s posebnim certifikatima kvalitete. Kupnja takvog uređaja za prijevoz bebe omogućit će vam da budete sigurni da će putovanje biti što je moguće sigurnije.

Tada morate odabrati vrstu priključenja moguće u vašem automobilu. Pričvršćivanje s redovitim remenima odgovara svim vrstama strojeva, a Isofix i Latch su manje svestrani. Provjerite potrebu i jednostavnost privitka. Proizvodi koji su previše zamršeni mogu uzrokovati probleme za članove obitelji da se instaliraju, čineći putovanja teže.

Prilikom odabira marke dječjih uređaja preporučuje se obratiti pozornost na testove sudara koji se provode u različitim zemljama. Potražite poželjne avtolyulki koji udovoljavaju europskim standardima kvalitete. Na uređaju koji je prošao sve potrebne testove, nalazi se oznaka s oznakama ECE 44 ili ECE 129.

Prilikom odabira uređaja za prijevoz bebe, bolje je obratiti pozornost na modele koji se mogu montirati na kućište. Zato će biti praktičnije kretati se izvan automobila. Oni su slični kolicima.

Kupnja sigurnosnog sustava mora biti popraćena pažljivim pregledom spajala: moraju biti sigurni, sigurni za dijete, s širokim i udobnim trakama za ramena. Zaspala tijekom putovanja, djeca ne bi trebala osjetiti neugodnosti. Glava bebe treba dodatno zaštititi od utjecaja.

Preporučljivo je prevoziti svu djecu do jedne godine protiv kretanja automobila, tako da prilikom kupnje automobilskog sjedala morate uzeti u obzir ovaj trenutak. Nisu svi modeli, dobna skupina koja uzima u obzir nekoliko godina, imaju mogućnost instalirati osobu protiv pokreta.

Kada kupujete uređaje za stariju djecu koja su već godinu dana, morate ih pokušati staviti tamo. Oštrice trebaju sjediti, tako da ne bude hirovito na cesti i ne ometa odrasle osobe koji stoje iza kotača. Također je poželjno provjeriti kapacitet uređaja u automobilu.

Poželjno je da se dizajn dječjeg prijevoza približio kabini automobila. Srećom, sada postoji veliki broj boja i dizajna dječjih ograničenja.

Neće biti suvišno ukloniti pokrivače za pranje. Gotovo sva sjedala automobila i avtolyulek imaju takvu funkciju, ali to će biti ispravno pojasniti ove informacije u trgovini.

Ako se dječja glava proteže preko leđa, sjedalo za automobil mora se mijenjati u stariju dobnu skupinu.

Nije nepoželjno kupiti dječje uređaje za prijevoz automobila iz ruku, jer se nosač automobila koji je bio u nesreći može neprimjetno deformirati. To će pogoršati zaštitna svojstva i može dovesti do tragedije.

Ocjena vrhunskih modela

Za novorođenčad, bolje je koristiti autolyllies: oni su najviše fiziološke. Kada kupujete bebin uređaj za prijevoz bebe, vodite vlastiti ukus, recenzije kupaca, a također i ocjenjivanje na Internetu. Razmislite o najboljim modelima koji su sada na vrhuncu popularnosti.

 • Avtolyolyulka ROMERBaby-SafeSLEEPER. Može se koristiti od rođenja do 13 kg. Unutar njega je vrlo prostrano, ali prilično teška (7 kg). Pomoću adaptera možete instalirati ovaj model na kućište invalidskih kolica iste marke. Uređaj je pričvršćen pomoću običnih sigurnosnih pojaseva. Unutar kolijevke djetetu se pričvršćuje trake s tri točke. Izrađena je od velike čvrstoće i mekih materijala. Na bočnoj strani nalazi se posebni luk, koji sa bočnim udarom služi kao apsorber i omekšava ga. Leđa može biti podignuta i korištena za starije dijete. Uključeni linijski premazi koji olakšavaju putovanje, kao i lako izbrisani.
 • Nosač automobila Maxi-Cosi CabrioFix. Koristi se za djecu mlađu od godinu dana i težinu ne više od 13 kilograma. Stavlja se u automobil protiv kretanja prednjeg i stražnjeg sjedala. Može se pričvrstiti oba konvencionalnim sigurnosnim pojasevima, te EasyFix s EasyBase pojasevima. Ovaj je model lagan, dijete će se osloboditi toga. Prednosti su i velike stranice i ručica za bočni udar.
 • Maxi-Cosi šljunčana. Opcija prethodno avtolyulki. Osim toga, ova opcija omogućuje ugradnju na FamilyFix za strojeve koji imaju mogućnost montaže Isofixa. Dizajniran prema europskim standardima kvalitete.
 • WOW - kolijevka za bebe, izrađena u SAD-u. Može se iskoristiti za najviše 9 mjeseci. Lagano i kompaktno, montirano na kotačima. Fiksirana je u automobilu pomoću adaptera.
 • BEBE Confort Creatis Fix. Prikladan dizajn omogućuje djetetu da se nalazi u njemu u 2 položaja: u ležećem i polu-položaju. Dizajn ima sunčalište i ručku za nošenje. Vrlo jaki avtolulka hipoalergenski materijali izrađeni u univerzalnoj crvenoj boji. Ugrađena na platformu.
 • Cybex Aton. Ova zgodna i snažna avtolyulka je vrlo popularna i prošla niz testova sudara. Guste i mekane strane takvog uređaja štite bebu od šoka. Visor takav avtolyulki može biti fiksiran u 4 položaja. Također se može temeljiti na šasiji kolica iste tvrtke.
 • Recaro Young Profi Plus. Vrlo debeli okvir takvog uređaja čini pronalaženje mrvica unutar što je moguće sigurnije. Tapiserija je napravljena od prirodnih i netoksičnih materijala koji ne mogu štetiti djetetu.
 • Mima Izi Go sjedalo automobila. Iznenađujuća značajka ove kolijevke je materijal za slučaj: to je koža. Tako je prikladno održavati čistoću i higijenu s malim djetetom. Montaža u ovom uređaju je dvostruka: pogodna za redovne redovite pojaseve i za Isofix. Prednosti su prisutnost ručke za nošenje i udoban, meko podesivi naslon za glavu.
 • Aprica Cururia Isofix. Ime ovakve kolijevke govori za sebe. Isofix pričvršćivači su među najpouzdanijima u modernim uređajima za prijevoz djece. Ovaj nosač automobila može okrenuti oko svoje osi bez uklanjanja iz baze, što je nesumnjivo vrlo povoljno. Nagib takvog kolijevka ima 7 različitih razina. U njoj možete staviti bebu na spavanje, hranu ili jednostavno otvoriti dodatni kut gledanja. Plastika iz kojega je napravljeno tijelo avtolyulki ne stvara otpatke na udaru. Dolazi s anatomski oblikovanim madracem.

Upute za nošenje djeteta

Pri prenošenju djeteta u sigurnosni sustav za dijete, mora se zapamtiti da sigurnost djeteta ovisi o tome kako je ovaj uređaj ispravno odabran. Prije svega, potrebno je uzeti u obzir dobnu skupinu djeteta: korištenje sjedala za automobil koji nije u svojoj dobnoj skupini predstavlja opasnost za zdravlje djeteta, kako u slučaju nesreće tako i zbog fiziološke kompatibilnosti.

Nije dopušteno napustiti dijete samo u automobilu na dječjem automobilskom sjedalu ili sjedištu automobila.

Prilikom pričvršćivanja avtolyulki morate koristiti određeni niz akcija.

 • Pričvrstite avtolyulku okomito na kretanje automobila s redovitim pojasevima, vođeni uputama. Obično su mjesta na kojima se pojasevi moraju navojiti obojeni plavom bojom.
 • Pravilno stavite dijete u nosač za bebu i pričvrstite ga unutarnjim trakama uređaja.
 • Provjerite da li pojasevi ne pritišću bebu i ako je potrebno, koristite meke podloške ispod grede.
 • Pritegnite trake tako da je ispod trake s dva prsta gusta.
 • Provjerite udobnost temperature u automobilu i po potrebi zagrijte dijete. Za prijevoz bebe morate nositi čvrstu odjeću kako biste izbjegli trljanje s trakama. Bolje je zagrijati dijete s tepih nego staviti jaknu ili jumpsuit, jer glomazna odjeća neće dopustiti da beba bude čvrsto fiksirana.

Dodatni savjeti

Važno je znati sljedeće nijanse.

 • Ako roditelj putuje s djetetom, bolje je postaviti uređaj za transport dijete dijagonalno s vozačevog sjedala. Zato će biti prikladnije pogledati dijete i, ako je potrebno, komunicirati s njim kako bi ga smirili. Ako će uređaj za dijete biti postavljen izravno iza, vozačevo sjedalo neće moći ići na ugodnu duljinu, a dijete neće biti vidljivo u zrcalu.
 • Ako je nosač kompaktan i postavljen ispred, trebate provjeriti jesu li zračni jastuci isključeni: njihovo posebno izdanje može dovesti do tragičnih posljedica. Ako se sigurnosni sustav ne isključi, dijete ne možete prenijeti ispred.
 • Većina avtolyulek ne osigurava prisutnost djeteta u zimskoj odjeći. To će spriječiti ispravne mrvice u sigurnosnim pojasevima.
 • Kada automobil nema najsigurnijeg Isofix nosača, a roditelji žele koristiti ovu vrstu uređaja, možete se obratiti centru za servis automobila koji će vam pomoći pri zavarivanju potrebnih zagrada. Nakon toga, moći će se koristiti takvi moderni uređaji.

Pregled avtolyulki za bebe, vidi dolje.

Nosač automobila: operativna pravila

Kretanje gradom automobilom kada imate dijete, posebno novorođenče, mnogo je prikladnije. Ali nemojte zaboraviti na sigurnost. Zato postoje određena pravila za prijevoz djece, poduprti člancima zakona. I najvažnije od njih - beba bi trebala biti u prijevozniku automobila. No, kada odlaze u dućanu za djecu, mladi roditelji često zbunjuju: koji uređaj odabrati, kako se razlikuju, kako ih pričvrstiti i je li određeni model pogodan za njihov automobil.

Što je dječji prijevoznik, za djecu čiji je cilj namijenjen?

Prijevoz djece u automobilu bez posebne opreme je traumatičan, prema zakonu Ruske Federacije, zbog toga vozač ima kaznu od 3.000 rubalja. Da bi se smanjili rizici, razvijeni su posebni uređaji koji su montirani na sjedalo automobila i u kojima dijete osjeća ugodno i potpuno je sigurno.

Sustav koštanja bebe vrlo je krhki: od rođenja do godine kostur se sastoji uglavnom od hrskavice. Vrlo ranjiva točka je bebin vrat: čak i lagani, ali oštri udarci mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda. Stoga je potrebna avtolyulki.

Postoje različite kategorije auto sjedala u kojima se djeca mogu prevoziti od rođenja do određene dobi i težine:

 • skupina 0: ovaj model nalikuje na tvrdu kolijevku kolica i namijenjen je prenošenju novorođenčeta od prvih dana života do prosječno do šest mjeseci dok dijete ne napone 10 kg. Njegova težina je oko 10 do 13 kg, tako da nije dovoljno mobilna. Unutar mrvice je samo u vodoravnom položaju na mekom posebnom košuljici, nešto nalik na madrac. Uređaj je opremljen s:
  • napa koja se može odustati;
  • plastična ručka, s kojom ga možete nositi;
  • kako bi se osigurala sigurnost djeteta, osigurani su posebni pojasevi koji pričvršćuju bebu na prsima;

  Koje su sjedala automobila: konzultacije Dr. Komarovsky - video

  Meko ili teško nošenje, posebni blok od kolica za nošenje beba u automobilu

  Neki roditelji ne žele kupiti posebni prijevoznik automobila, već ga zamijeniti dječjim automobilskim vozilom ili kolijevkom s kolica. Stručnjaci kažu da je to pogrešno iu mnogim slučajevima nesigurno:

  • meki ležaj nosača, koji često dolazi u paketu s transformatorskim kolicima ili je kupljen zasebno, vrlo je lagan, mobilan i prikladno je nositi dijete u njemu. Ali, apsolutno nije prikladna za prijevoz novorođenčadi u automobilu:
   • mekane strane neće zaštititi dijete tijekom šoka ili oštrog udarca;
   • učvršćenje se ne može učvrstiti na sjedalu;
   • nema posebnih pojaseva za sigurno učvršćivanje djeteta;

   Gdje i kako u automobilu dopušteno je ugraditi nosač automobila kako bi se osigurala sigurnost djeteta

   Položaj i smjer nosača automobila ovisi o modelu i kategoriji:

   • paralelno sjedištu;
   • protiv kretanja automobila;
   • u smjeru putovanja;
   • oba načina.

   Najsigurnije mjesto leži iza leđa sjedišta vozača, tamo je najbolje mjesto za postavljanje dječjeg nosača.

   Kako postaviti i pričvrstiti remen za kategoriju 0 kolijevka

   Nosač automobila kategorije 0 treba staviti u auto samo na leđima tako da dijete vozi bočno. Fiksiran je uz pomoć osnovnih sigurnosnih pojaseva koji ga ne dopuštaju da se pomaknu. Uređaj zauzima većinu stražnjeg sjedala.

   Kako bi beba bila sigurna u slučaju oštrih udaraca ili udara, u kolicima su posebni pojasevi koji su pričvršćeni na prsima djeteta. U fiziološkim uvjetima, takvi modeli, gdje je dijete u vodoravnom položaju, najprikladniji su, posebno za prerane bebe koje imaju vrlo slab kost.

   Nosač automobila ima poseban držač za instalaciju u automobilu. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da nisu svi modeli automobila sigurnosni pojasevi na stražnjem sjedalu. U uređajima kategorije 0 i 0+ oni su uključeni, što je vrlo povoljno.

   Kako se auto-transporter može instalirati i fiksirati 0+

   Automatski krateri od 0+ kategorija pričvršćeni su samo na kretanje automobila kako bi se osigurala sigurnost za dijete i kako bi se zaštitila od ozljeda kod teških kočenja ili udarca. Dopušteno je instalirati takve modele ne samo iza, već i na prednjem sjedalu. Na primjer, ako jedan roditelj ode s djetetom, onda je bolje popraviti nosač ispred, tako da mrvica će vidjeti mamu ili tatu, a vozač neće biti omesti, okrenuvši se natrag da pogleda mrvicu.

   Prilikom postavljanja avtolyulki naprijed morate onemogućiti zračne jastuke: mogu uzrokovati veliku štetu djetetu.

   Kategorija automobila 0+ u prednjem i stražnjem dijelu automobila - foto galerija

   Upute za instalaciju: slijed akcija i fotografija

   Stručnjaci kažu da je skupina 0 + autocarriers najsigurnije za novorođenčad i djecu do godinu dana. Takvi su modeli montirani u automobilu sa sigurnosnim pojasevima kako slijedi.

   1. Pomaknite prednja sjedala što je dalje moguće.
   2. Ugradite uređaj protiv kretanja automobila.
   3. Provjerite sigurnosni pojas, ako je podesivo, postavite ga u donji položaj.
   4. Uzmi remen, koji pričvršćuje torzo i prođe kroz kuke na stranama stolice.
   5. Pričvrstite remen.
   6. Držač za nošenje oko ramena trebao bi se držati iza bassineta, uvučen u kuku koja se nalazi na poleđini. Pritegnite ga tako da je uređaj čvrsto fiksiran.
   7. Provjerite je li nosač čvrsto pričvršćen i da su trake ispravno zakačene. Pobrinite se da nisu uvrnuti. Prilikom pričvršćivanja avtolyulki na redovite pojaseve, ne morate priložiti ništa pod njom.

   Kako instalirati nosač automobila u automobil da nosi dijete - video

   Kako pričvrstiti auto sjedalo 0 + / 1

   Kategorija nosača vozila 0 + / 1 ugrađena je u kabinu na različite načine, ovisno o dobi putnika. Ako roditelji koriste ovaj model od rođenja do jedne godine ili godinu i pol, onda ga treba staviti samo protiv kretanja automobila. Kad dijete odrasta, postavlja se naprijed i pretvori se u auto sjedalo: uklanja se mekana košuljica za novorođenčad, leđa se podešava tako da dijete može voziti u sjedećem položaju.

   Uz gore opisanu metodu montaže, nosač automobila može se postaviti na posebnu bazu koja se prodaje zajedno s nekim modelima. To je prikladno jer ako roditelji trebaju prenijeti bebu u drugi automobil, ne morate ukloniti bazu i preurediti je. Dovoljno je samo popraviti autolink uz pomoć redovitih remena.

   Podnožje je učvršćeno na sjedalu pomoću remena ili Isofix sustava i stalno se nalazi u automobilu, a nosač se jednostavno postavlja na vrh i pritišće na pouzdan mehanizam. Danas su najnoviji modeli avtolyuleka i stolica opremljeni nekom vrstom stalka koji leži na podu. Ovaj dizajn stvara dodatnu točku pričvršćivanja, što povećava sigurnost pri prijevozu djeteta. U testovima sudara takvi uređaji dobivaju najviše rezultate.

   Kako priložiti bazu i staviti nosač na nju - foto galeriju

   Isofix sustav dizajniran za popravak nosača vozila

   Druga mogućnost za instalaciju autolita je Isofix sustav, koji je predložen 1990. godine. To je poseban nosač, skriven između leđa i sjedišta automobila i brave na osnovu nošenja.

   Isofix je pouzdaniji način ugradnje od redovitih remena ili baze jer ima nekoliko točaka pričvršćivanja. Međutim, valja napomenuti da ovaj sustav ima ograničenja težine: težina djeteta ne smije prelaziti 18 kg.

   Prema europskim zakonima posljednjih nekoliko godina, svi proizvedeni automobili moraju biti opremljeni s Isofix sustavom za pričvršćivanje.

   Vrlo je jednostavno popraviti nosač automobila, dovoljno je spojiti pričvršćivače sa zagradama unutar sjedala. Poseban pokazatelj će pokazati koliko je pravilno postavljena instalacija: crvena je pogrešna, zelena je istina. Ako nema indikatora, tada će se, ako bude uspješno, pojaviti karakteristični klik.

   Također iza leđa stražnjeg sjedala ili u prtljažniku automobila nalazi se posebni nosač gornjeg pojasa na koji morate pričvrstiti kuku s pojasom. To vam omogućuje da sigurno učvrstite nosač automobila.

   Ugradnja nosača vozila na Isofix sustav - foto galerija

   Postavljamo auto sjedalo s osnovnim i Isofix sustavom - video

   Pravila i značajke rada: kako staviti dijete u kolijevku

   Za potpunu sigurnost prilikom vožnje u automobilu, roditelji moraju slijediti određeni niz radnji:

   • ispravno popraviti auto sjedalo u automobilu (protiv kretanja automobila, čvrsto pričvršćivanje s remenima ili na podnožju);
   • pažljivo staviti u dijete;
   • nosite sigurnosni remen vašem djetetu;
   • provjerite jesu li pojasevi čvrsto pričvršćeni i beba je dobro učvršćena.

   Auto sjedalo i zimska odjeća

   Druga važna točka tijekom prijevoza djeteta na sjedalu automobila je odjeća koju nosi. U toploj sezoni nema problema s tim, ali zimi, kada se mrvica nosi u ogromnim jaknama i kombinezonima, taj je trenutak važan.

   Stručnjaci preporučuju da dijete ne stavlja u nosač u opsežnim zimskim jaknima, kombinezonima ili omotnicama zbog činjenice da je veći i gušći sloj odjeće, to je manje sigurno da je fiksna. To smanjuje sigurnost uređaja. Bolje je staviti dijete u dobro zagrijani automobil i kako bi se osiguralo da se ne smrzne, pokriva ga pokrivačem ili pokrivačem.

   Je li moguće staviti dijete u nosač voluminozne haljine, omotnice ili pokrivača: mišljenje dr. Komarovskog - video

   Je li potrebno koristiti dodatni madrac

   Zajedno s nošenjem morate kupiti poseban liner, koji je platno za cijelu dužinu kolijevke s konveksnim valjkom od dna. Zašto? Kako bi beba bila u fiziološkom položaju, a nije bilo opterećenja na još uvijek neprirodnoj kralježnici. Kada je takav madrac umetnut u nosač automobila, dijete leži ispravno, a leđa ne zavoja.

   Svi avtolyulki, osim kategorije 0, su duboka konkavna zdjela koja ne dopušta djetetu da leži u vodoravnom položaju. Stoga, mnogi roditelji, koji kupuju uređaj, zabrinuti su za položaj djeteta u njemu.

   Ponekad na madracu postoje bočne pokrivače za dodatnu zaštitu vrata i glavu od udara. Za prodaju postoje i posebni podovi, koje možete staviti pod nosač automobila ispod madraca bez ušivenog valjka. Ako nemate takav umetak ili madrac, možete koristiti deku ili ručnik. To je nužno za dodatno učvršćivanje djeteta u uređaju.