Koliko često mogu promijeniti formulu za hranjenje djeteta?

Rođenja

Dojenje je vrlo potrebno za dobrobit i razvoj bebe, ali to nije uvijek moguće osigurati. Stoga se u takvoj situaciji prenosi na umjetnu prehranu. Ali, koliko često možete mijenjati smjesu za dojenčad, ako se iz nekog razloga ne uklapa i ako ne stvara probleme s probavnim traktom? Ova pitanja bit će raspravljena u nastavku.

Kada trebam mijenjati smjesu?

Ako je prehrambeni proizvod za umjetne novorođenče prikladan, onda se ponašaju mirno, nemojte plakati bez ikakvog razloga. Njihovi se probavni sustavi navikli na ovaj proizvod i potpuno ga probavljaju i apsorbiraju. Ali takva idealna slika nije uvijek slučaj.

Razlozi za potrebom promjene smjese:

 • produljeno kršenje stolice u mrvicama;
 • razvoj anemije nedostatka željeza;
 • nedostatak laktoze i pojava alergija na kožu;
 • regurgitacija u velikim količinama;
 • česte abdominalne distenzije;
 • doba u kojoj je potrebna druga mješavina zbog povećanih potreba djetetovog tijela.

Ako, međutim, roditelji mijenjaju hranu djeteta, oni to rade tek nakon konzultacija s njihovim lokalnim pedijatrom ili stručnjakom kojem vjeruju. Liječnik će savjetovati najbolji izbor.

Danas postoje mnoge vrste umjetnih mrvica hrane. Na primjer, ako dijete ima problema s regurgitiranjem, tada je prebačen u smjesu protiv refluksa. Sadrži gumu, zgušnjavajući hranu u želucu. Ako beba ne podnosi laktozu, umjesto proteina krava potrebna je mješavina bez laktoze koja sadrži protein soje ili hidrolizu. Tu je i dječja hrana za dijete s anemijom koja uključuje više željeza nego inače. Često, bebe razvijaju crijevnu disbiozu - proizvod u ovom slučaju obogaćen je probioticima.

Proizvođači su vrlo osjetljivi na razne probleme s dječjim zdravljem, prilagođavajući svoje proizvode svakom od njih.

Koliko često se to može učiniti?

Mnogi roditelji su spremni potražiti odgovarajuću hranu pokusom i pogreškom. Nažalost, to nije najbolja opcija - stalno mijenjati smjesu. Probavni sustav takve djece nema vremena da se navikne na novi proizvod, ali se opet mijenja. Kao rezultat toga, postoji neispravnost u imunološkom sustavu djeteta i pojava različitih bolesti. Potrebno je prebaciti se na drugu vrstu mješavine kada to bude potrebno i tek nakon posjeta pedijatru, jer će njegovo iskustvo pomoći roditeljima da smanje broj promjena.

Nakon što je napravljen dobar izbor, ne možete mijenjati prehrambeni proizvod. Ako je dijete zdravo i normalno dobiva težinu i visinu, onda morate prestati, jer svaka nova vrsta mješavine je stres za svoj probavni sustav. U tom slučaju, dopustite djetetu kako se naviknuti na odgovarajuću prehranu.

Ako promijenite smjesu zbog zaustavljanja dobitka na težini, onda to ne trebate učiniti, jer roditelji bilo kojeg djeteta, čak i bebe koje jedu majčino mlijeko, mogu se suočiti s takvom situacijom. Razlog tom fenomenu je da se rast beba provodi u koracima.

U nedostatku dobitka na težini i rastu dulje od 14 dana, trebate se obratiti svom pedijatru.

Također, ne možete se žuriti zamjenom hrane i promjenom boje ili teksture dječje stolice. Ovdje, također, roditelji ne mogu samostalno donositi odluke, jer najvažnija stvar nije štetiti njihovim mrvicama. A ako beba ima dovoljno aktivnosti tijekom dana i dobro je raspoložena, onda se ne možete brinuti zbog nedosljednosti prehrane.

Kako unijeti novu smjesu?

Iako su umjetne mješavine prilagođene potrebama djeteta, one se gotovo ne mogu približiti sastavu majčinog mlijeka. Međutim, ako postoji potreba za hranjenjem s ovom vrstom hrane, trebate naučiti svoju bebu. Taj proces nije lagan i zahtijeva postupnost.

Također nije lako uvesti novu mješavinu za zamjenu stare hrane, ali ponekad je neophodno, jer tijelo svako dijete je drukčije i reagira na svoj način. Stoga je vjerojatno da proizvod odabran od strane roditelja ne može biti prikladan.

Promjena nutritivnog proizvoda treba biti točna:

 1. Vrlo je važno postupno, kako bi se izbjegle negativne reakcije malog, samo prilagodbe životu organizma.
 2. Počnite hraniti mrvice novom hranom i završiti s prethodnom smjesom.
 3. Prvo, dajte bebi samo 30 ml proizvoda s novim sastavom. Ostatak volumena treba sadržavati uobičajenu dječju hranu.
 4. Jednom svaka 2 dana dodano je 30 ml nove mješavine, a staro se smanjuje, a ako dijete dobro osjeća nakon nekoliko dodataka, tada se proporcije mijenjaju svaki dan.

Dakle, s vremenom roditelji prenose dijete na novi prehrambeni proizvod. Ako promijenite mješavinu prema dobi djeteta (na primjer, od 1 do 2), možete slijediti fazu manje strogo nego za proizvod s potpuno drugačijim sastavom.

Moguće nuspojave pri mijenjanju energije

Nije čudo da pedijatri ponavljaju važnost postupnog uvođenja nove mješavine. Shema prijelaza na drugi proizvod provodi se 2 tjedna zbog dobrog razloga. No, čak i u ovom slučaju, mogu postojati neželjene nuspojave, kao što je zatvor ili proljev, prisutnost osipa na koži djeteta, prisutnost kolike i prošireni abdomen. Ako ovaj simptom ne nestane nakon pola tjedna, ili u slučaju njegova pojačavanja, trebate potražiti pomoć od pedijatra. On će vam reći je li novi proizvod prikladan za bebu i da li se roditelji kreću ispravno. Postoje slučajevi da odrasli morali početi iznova i na novi način odabrati hranu za svoje dijete.

Teškoće u tranziciji

Prilikom prelaska iz stare hrane na novu, majka treba imati strpljenje i imati na umu da dijete ne bi bilo lako naviknuti na promjenu skladbe. Ako u početku dijete jede bez apetita, tada nema potrebe žuriti i mijenjati smjesu opet.

Također, razlog za konzumiranje manje hrane može biti zasićenost volumenom koju prima.

Učestalost mokrenja, prisutnost ili odsutnost regurgitacije, dobivanje težine i njegovo ponašanje mogu poslužiti kao pokazatelj dobrobiti djeteta. Kontroliranjem svih osnovnih parametara razvoja i ponašanja, moguće je procijeniti stanje zdravlja djeteta.

Kako saznati da nova mješavina ne odgovara

Provjerite je li prehrambeni proizvod, odabran na nov način, ne odgovara djetetu, prema sljedećim značajkama:

 • osip kože;
 • trajno kršenje stolice;
 • prečesto hranjenje;
 • nedostatak dugoročnog rasta i debljanje;
 • nemirni san, raspoloženje, znakovi nadutosti.

Glatkoća tranzicijskog procesa iz jedne prilagodene mješavine u drugu u većini slučajeva osigurava uspjeh. Svaka prehrambena promjena mora biti odobrena od strane prisutnog pedijatara. Provedba svih preporuka smanjuje stres za probavni trakt i imunološki sustav.

Kako prenijeti dijete u drugu mješavinu

Prednosti dojenja za bebu i majku ne uzrokuju najmanju sumnju. Ipak, mnoge se žene suočavaju s potrebom organiziranja umjetne prehrane za dijete. U ovom slučaju, primarni zadatak je odabrati mješavinu mlijeka, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike novog člana obitelji. Dječja hrana koju nude ovlašteni proizvođači zadovoljava sve standarde kvalitete. Istodobno, svaka od svojih vrsta je posebna: sadrži jedinstven sastav elemenata u tragovima, ima određeni stupanj prilagodbe i osmišljen je za rješavanje specifičnih problema s zdravljem djeteta. Tijekom vremena, kako bi se osiguralo racionalno razvitak bebe, možda će biti potrebno promijeniti formulu. Izaberite novu vrstu hrane vođena jasnim pravilima. To smanjuje negativne učinke na krhki organizam mrvica.

Zašto mijenjati smjesu

Za zamjenu dječje hrane mora biti dobar razlog. Te situacije uključuju:

 • Kategorizirano odbijanje djeteta da jede.
 • Nedovoljna nutritivna vrijednost formule - dijete ne održava vremenski interval između hranjenja.
 • Značajan gubitak težine prema dobi.
 • Manifestacije individualne netrpeljivosti na komponente koje čine jednu ili drugu zamjenu majčinog mlijeka.
 • Prepoznavanje problema s funkcioniranjem probavnog sustava, kao što je česta konstipacija.
 • Potreba za prilagodbom hrane kada dijete dosegne određenu dob.
 • Idite na posebnu terapijsku smjesu ili se vratite na uobičajeno nakon uklanjanja zdravstvenih problema.

Zamjena standardne umjetne mješavine s terapijskim zahtijeva posebnu pažnju. Provodi se samo na temelju medicinske potvrde o određenoj dijagnozi:

 • Nedostatak enzima koji razgrađuju laktozu zahtijeva imenovanje prehrane bez laktoze.
 • Mala smjesa laktoze i soje potrebna je u slučaju netolerancije na životinjske bjelančevine.
 • Antireflux - riješiti problem patološke jake regurgitacije u maloj djeci.
 • Fermentirani tipovi mlijeka i dječja hrana s probiotikom potrebni su za bebe s znakovima neravnoteže crijevne flore.
 • U teškim oblicima alergijskih reakcija i atopijskog dermatitisa može se propisati prijelaz na hipoalergijski pripravak mlijeka u prahu na osnovi biljnih proteina ili aminokiselina.

Upozorenje!
Roditelji ni u kojem slučaju ne mogu samostalno riješiti pitanje zamjene smjese samostalno, vođeni iskustvom prijatelja ili cjenovnim faktorom.

Pravila za prijelaz na novu mješavinu

Preporuke o prijenosu djeteta u drugu mješavinu:

 • Prije savjetovanja s pedijatrom.
 • Ako beba savršeno podnosi određenu vrstu dječje hrane, preporučljivo je prenijeti na novu formulu u skladu s dobi u okviru iste marke.
 • Premjestite se na novu vrstu proizvoda glatko.
 • Započnite s uvođenjem nove smjese s minimalnom dozom.
 • Napunite uobičajenu smjesu i napunite novu.
 • Kako se količina obnovljene prehrane povećava, proporcionalno smanjuje količinu stare hrane.
 • S novom vrstom mješavine prvi put se hrane dnevno, u zadnjem krugu zamjenjuju se jutarnja i noćna hrana.

Shema uvođenja nove smjese

Približne sheme prijelaza na različite vrste mlijeka ovise o zdravlju djeteta. Ako je moguće, vrijedi istezanje procesa 6-14 dana za praćenje promjena u ponašanju djeteta i smanjenje rizika. Međutim, to nije uvijek slučaj. U akutnim probavnim poremećajima i alergijskim reakcijama, pomak se provodi u roku od 6-7 dana. U nekim slučajevima, pedijatar može odobriti oštar jednodnevni prijelaz (ovo se uglavnom odnosi na zamjenu normalne prehrane s hipoalergenskim).

Upozorenje!
Uobičajena i nova hrana priprema se u različitim bočicama.

Razmotrite shemu uvođenja nove mješavine:

 • U jutarnjoj hrani dijete ubrizgava 10 ml nove hrane.
 • Sutradan, ponudi se 20 ml neuobičajene prehrane u 1 i 5 hranjenju.
 • Dnevno povećavajte produkt za 20 ml u 1 i 5 hranjenje dok se ne zamijeni.
 • Zatim, ostale hrane postupno zamjenjuju punim hranom novom hranom: 1 dan - 2 hranjenja, 2 dana - 3, 3 dana - 4, 4 dana - 6, 5 dana - 7.

Takav postupak je najprikladniji za umjetne žene koje se nalaze na 7-dnevnom hranjenju. Unatoč činjenici da će u okviru ovog plana tranzicija biti odgođena do 14 dana, to je najviše benigna.

Ako je dijete alergično na smjesu koju koristi, tada takva prijelazna opcija nije prikladna za njega. U tom slučaju trebate primijeniti izričitu metodu. Idite na ovu metodu na novi obrok može biti za 6 dana.

Kako promijeniti mješavinu novorođenčeta

Danas ćete naći mnogo različitih mikseva za novorođenčad i stariju djecu. Prije svega, hrana je podijeljena u tekućinu i suhu. Drugi tip čini oko 90% svih proizvoda. Suhe mješavine su praktične i pohranjene dugo, lako se i brzo pripremaju razrjeđivanjem vodom. Suha hrana prikladna je za pohranu i uzeti sa sobom.

Tekuće mješavine su rijetke i su gotove namirnice koje treba samo zagrijati prije konzumacije. Međutim, takva hrana je neprikladna za pohranu i uzeti sa sobom. Osim toga, rok trajanja takvog proizvoda je vrlo kratak.

Pored toga, postoje sljedeće vrste smjesa:

 • Prilagođeni sadrže kravlje sirutke i pogodni su za većinu novorođenčadi. Brzo se i lako apsorbiraju u tijelu u dojenčadi, što je moguće bliže sastavu dojke;
 • Djelomično prilagođeni proizvod prikladan je za bebe starije od 4-5 mjeseci, jer sadrže saharozu pored laktoze i manje su slične strukturi majčinog mlijeka;
 • Kazeinske smjese su uključene u kravlje mlijeko, zbog čega je teško probaviti. Takva hrana pogodna je za razvijenije probavu, što je tipično za djecu stariju od šest mjeseci;
 • Medicinska prehrana uključuje anti-refluks, hypoallergenic i fermentirane mješavine mlijeka. Prva je propisana za alergiju na kravlji protein ili laktazu, drugi - za česte konstipacije i teške regurgitacije, a treći - za probavne smetnje, disbakterij, česte i teške kolike.

Kako bi se osigurao ugodan razvoj djeteta, važno je odabrati pravu mješavinu mlijeka. Odaberite hranu koja odgovara dobi mrvica. Paket označen kao "Pre" ili broj "0" namijenjen je za preuranjene bebe ili male težine. Proizvodi s oznakom "1" pogodni su za novorođenčad i bebe do šest mjeseci, "2" - za dijete od šest mjeseci do godinu dana, "3" - za djecu stariju od godinu dana. Detaljna pravila za izbor formule mogu se naći na http://vskormi.ru/bottle-feeding/detskie-smesi/.

Zašto moram mijenjati smjesu

Pediatricians savjetuju, čim pronađete odgovarajuću prehranu, nemojte ga mijenjati. Kod mijenjanja mješavine može doći do problema s probavljanjem mrvica i ozbiljnim posljedicama u obliku trovanja ili alergija na hranu. Stoga, moraju postojati dobri razlozi za mijenjanje smjese. Ne može se voditi samo po cijeni ili dostupnosti hrane! Planirana prijelaz provodi se samo kada dijete dosegne određenu dob. Inače, to su važniji razlozi.

Glavni razlog zbog kojeg je dijete prebačeno u drugu mješavinu je alergija na hranu. Ono se manifestira u obliku osipa i crvenila na koži, pelenskog osipa i natečenja, pilinga i svrbeža. Osim toga, dijete može osjetiti povraćanje i česte regurgitacije, konstipaciju i proljev, česte zelene stolice.

Manje česte, beba ima problema s dišnim organima, uključujući natezanje nosa i curenja, upale grla i kašalj, astmu. To su najtočnije i najopasnije manifestacije. Detaljnije, kakvi simptomi alergija na hranu postoje i kako liječiti ovu bolest, pogledajte ovdje.

Razlozi za prijelaz uključuju netoleranciju na mliječne bjelančevine ili mliječni šećer (nedostatak laktoze). U tom slučaju, morate odabrati terapeutsku prehranu koja ne sadrži mliječne proteine ​​ili laktozu. Ljekovite smjese može propisati samo pedijatar! Ne možete napraviti neovisnu tranziciju, pa samo povrijedite mrvice.

Nemojte žuriti da se prebacite na drugi proizvod ako primijetite nadutost ili povećanu količinu, zelenu izmet, proljev ili zatvor. Možda je ovo privremeni fenomen, proces prilagodbe se odvija i trebate malo pričekati da beba navikne na to. Osim toga, takve manifestacije mogu biti ne samo zbog mješavine mlijeka. Razlog ove reakcije je pogrešna rutina i aktivna vježba ili gimnastika odmah nakon hranjenja, alergije na prašinu, kozmetiku, odjeću i druge predmete, stres.

Nutricionizam majke, ako je dijete mješovito hranjeno i prima majčino mlijeko, ima veliki utjecaj na mrvicu djeteta. Ako imate zelenu izmet ili povredu stolice, povećanu količinu i druge probleme s probavom, prvo se pobrinite da otkrijete razlog za to stanje bebe, a zatim se obratite svom pedijatru i tek tada, ako je potrebno, prebacite se na novu prehranu. Kako prenijeti dijete u drugu mješavinu, razmislite o sljedećem.

Kako zamijeniti smjesu

Kako bi izbjegli probleme s probavom, hranjiva promjena treba biti postupno. Oštra prijelaz uzrokovat će trbuh i stolicu. Isprva, smjesa se daje samo u dnevnoj hrani prije nego što se dobije uobičajena hrana. Počnite s malim količinama i postupno povećavajte volumen, a doziranje uobičajene smjese postupno se smanjuje. Razrijedite smjesu u zasebnim bočicama i pojedite zasebno. Liječnici i stručnjaci za hranidbu male djece razvili su posebnu shemu za prijelaz iz jedne mješavine u drugu.

Kako mijenjati smjesu: pravila sigurnog prijelaza s jednog proizvoda na drugu

Izgledna jednostavnost umjetne hranidbe dovodi do različitih poteškoća, na primjer, proizvod možda nije prikladan za dijete. A onda se postavlja pitanje - kako promijeniti mješavinu?

Odabir kvalitetne i sigurne hrane za dojenčad odgovoran je zadatak. Ako se iz nekog razloga smjesa ne uklapa, izbor novog proizvoda postaje stresan za dijete. Stoga bi roditelji trebali uzeti u obzir sve nijanse kako bi smanjili posljedice.

Kada trebam mijenjati smjesu?

Jednostavno je nemoguće prenijeti novorođenče iz jedne mješavine u drugu - barem mora postojati dobar razlog za to. Ako se dijete osjeća dobro i jedeći se apetitom, nema razloga za prilagodbu prehrani.

Razlozi zašto morate izmijeniti poznatu smjesu novom su sljedeći čimbenici:

 • alergijski na "staru" kompoziciju;
 • potreba za uvođenjem terapeutske prehrane u vezi s novim zdravstvenim problemima bebe (na primjer, nedostatak laktoze);
 • prijelaz na prilagođene mliječne proizvode nakon terapijskih smjesa zbog uklanjanja bolesti kod djeteta;
 • dojenčad dolazi do doba uvođenja novog proizvoda zbog povećanih potreba djetetovog tijela;
 • kategorijsko odbijanje dojenčadi iz hrane, nedovoljna dobitak težine; više o stopi porasta tjelesne mase kod dojenčadi →

Činjenica da se dijete treba prebaciti na novu mješavinu bit će potaknuto sljedećim znakovima bolesti u tijelu:

 • Promjene ponašanja - pospanost, disinhibicija, razdražljivost.
 • Dijete ne održava vremenske intervale između obroka, uzimajući dovoljan volumen smjese.
 • Iscrpna regurgitacija nakon kraja hranjenja ili nekoliko puta tijekom dana.
 • Problemi probavnog trakta - kolika, nadutost, fekalna bojenja u zelenilu.
 • Pojava alergija.

Ako dijete ima ove simptome, trebalo bi ga pokazati pedijatru. Stručnjak će vam pomoći otkriti uzrok stanja. Ako je uzrokovana neodgovarajućom dječjom hranom, liječnik će vam dati preporuke i reći vam.

Koliko često to može biti učinjeno

Nažalost, mnogi roditelji su sigurni da se, sve dok se ne pronađe prikladan proizvod, dojenčad se može promijeniti gotovo neograničeno. Ovo je mišljenje pogrešno. Tijelo djeteta neće se moći često prilagoditi novim mješavinama koje mijenjaju roditelje, ima pritisak na probavni trakt i imunološki sustav, a kao rezultat toga - zdravstveni problemi.

Ako dijete dobro apsorbira novu hranu, ne regurgitirati i izgleda zdravo, znači da je proizvod prikladan za njega. Na vlastiti zahtjev, dijete ne može često mijenjati smjesu, a ako ste u nedoumici, možete se obratiti pedijatru i saznati kako gleda na ovu situaciju.

Pravila tranzicije i shema za uvođenje nove mješavine

Postoje preporuke koje objašnjavaju kako se prelaziti iz jedne mješavine u drugu kada je umjetno ili miješano hranjenje. Ako ih zanemarite, nema jamstva da će postupak uspješno završiti.

Razmotrite kako mijenjati smjesu za novorođenčad:

 1. Prije prelaska na drugu smjesu trebate se posavjetovati s pedijatrom.
 2. Moguće je promijeniti proizvode unutar jedne marke, na primjer, Nutrilon "1" do "dva" ili "Bez laktoze" bez pridržavanja faze uvođenja. To znači da "stari" proizvod odmah zamjenjuje drugi u cijelosti. S različitim markama to ne možete učiniti. Prilagodba tijela djeteta na novi sastav prehrane treba biti postupno.
 3. Mješavinu se može mijenjati djetetu, pod uvjetom da je zdravi - povišena temperatura ili rezanje zuba nije stanje kada se nova hrana treba uvesti u prehranu djeteta.
 4. Ne možete se prebaciti na drugu dječju hranu bez dobrog razloga.

Postoje razne sheme koje vam omogućuju prebacivanje na novu mješavinu bez posljedica. Koji od njih je bolje odabrati, pedijatar će potaknuti. Pročitajte više o tome kako odabrati i pripremiti smjesu →

Shema broj 1

U različitim bocama majka priprema dva skladba - poznata i nova.

Morate postupati prema sljedećem planu:

 1. U jutarnjim satima hranite se u djetetovu prehranu 10 ml neobične smjese. Međutim, ne može se miješati sa starim proizvodom.
 2. Ako beba dobro bude ostala iste u 24 sata, dobiva se 20 ml nove mješavine u prvom i petom hranjenju.
 3. Svakodnevno majka treba ubrizgati 20 ml neobičnog proizvoda u prvu i petu hranu dok se ne zamijene.
 4. Nakon toga postupno zamjenjuju ostale u smislu hranjenja u potpunosti (ne svake od 20 ml, već u cjelini): 1. dan - drugi, 2. treći, 3., 4., 4., 6., 5., sedmi.

U prosjeku, ova shema traje najmanje 2 tjedna. Ako je dijete alergično na dojenčad, ova opcija mu ne odgovara. U tom se slučaju preporučuje korištenje izrazite metode.

Shema broj 2

Na ovaj način možete ići na novu hranu u roku od 6 dana. Razmislite o tome što izgleda prijelazni plan u tablici.

Nemoguće je mijenjati smjesu za novorođenčad bez nadzora pedijatara - samo stručnjak u slučaju kvara će moći objasniti zašto dijete ima netoleranciju na određeni proizvod i kako nastaviti. Samo na taj način možete zaštititi bebu od neugodnih iznenađenja.

Što ne raditi

Kako se prebaciti na drugu formulu dojenčadi? Potrebno je prijeći u novu prehranu u fazama, u roku od nekoliko dana, ali ni u jednom slučaju naglo. Nemojte zanemarivati ​​promjene u stanju djeteta. Ako je dijete počelo iscrpno regurgitirati ili postati prekriven osipom, neophodno je prestati hraniti neobičnu hranu i posavjetovati se s pedijatrom.

Zabranjeno je istodobno uvesti dva ili više novih proizvoda. Nemoguće je mijenjati smjesu u trenucima kada dijete ima hladnoću ili ga treba cijepiti - u ovom trenutku njegova je dobrobit važnija jer je nova hrana dodatni stres za bebu.

Koje poteškoće mogu nastati

Pri prebacivanju u smjesu s HB ili zamjenom, uključujući i mješovito hranjenje, dijete može odbiti novu vrstu proizvoda.

Zašto se to događa i kako bi majka trebala djelovati ispravno u ovoj situaciji? Prije svega, ne zaboravite na preporuke za postupni prijelaz na novu prehranu. Činjenica je da kvaliteta okusa neobične mješavine ne može ugoditi bebu, a oštar prijelaz na njega rezultirat će takvom reakcijom.

Drugo, majka mora biti spremna za činjenicu da proces navikavanja traje određeno vrijeme. Čak i ako dijete nehotice jede prve dijelove nove hrane, ne bi trebalo žuriti i odvesti se u trgovinu za drugu robnu marku.

U slučaju kada dijete i dalje jede malo i bez apetita pri prebacivanju iz jedne mješavine u drugu, nema potrebe za panikom. Možda je volumen koji prima dovoljan za njega. Pozornost treba posvetiti broju mokrenja, dobitku težine i ponašanju novorođenčeta. Ako ne zadovoljavaju normu, trebate pronaći načine za rješavanje problema nedovoljnog apetita djeteta.

Kako razumjeti da je nova mješavina prikladna

Nisu sve majke znaju odrediti da se proizvod ne uklapa u bebu.

Činjenica da se dječji organizam prilagodio prehrani bit će potaknut sljedećim znakovima:

 • Zdrava koža. Ako na tijelo novorođenčadi nema iritacija i osipa, to ukazuje na dobru toleranciju ubrizgane mješavine.
 • Uobičajena stolica. Cjelovita intestinalna funkcija također svjedoči o kvaliteti odabrane prehrane.
 • Intervali između hranjenja. Ako dijete jede svaka 3 sata i češće ne traži bocu, onda hranjivi sastav smjese u potpunosti zadovoljava svoje zahtjeve.
 • Dobitak težine prema dobi.
 • Tihi san, zanimanje za okolni prostor i dobrobit djeteta sugeriraju da je bezbolno prebaciti se na prilagođenu smjesu nakon dojenja ili zamijeniti novim proizvodom prema svim pravilima.

Dakle, kako promijeniti mješavinu novorođenčadi? Proces bi trebao biti što glatkiji, samo u ovom slučaju, sve će ići glatko, a zdravlje mrvica neće patiti. Često mijenjanje mješavine za novorođenčad, kako zbog interesa tako i zbog raznolikosti, strogo je zabranjeno, jer se možete prebaciti s jedne hrane na drugo samo prema medicinskim pokazateljima, a ne zbog vlastitog hirovita - vaše dijete jedva treba dodatan stres.

Kako uvesti novu mješavinu i prenijeti na nju?

razlozi

Zamjena smjese je neophodna ako:

 • Dijete je imalo reakciju u obliku alergije, konstipacije, regurgitacije, proljeva.
 • Kada dijete dosegne određenu dob (djeca starija od šest mjeseci mijenjaju).
 • Ako morate koristiti posebnu smjesu iz medicinskih razloga.

Ako tijelo reagira dobro na mješavinu, ne smije se mijenjati. To se može shvatiti činjenicom da mrvica osjeća dobro, nema kožnih osipa i nema problema s stolicom.

Odluka o promjeni može biti samo pedijatar. Mnoge ga mame mijenjaju nekoliko puta mjesečno, samo zato što im se "činilo da je druga modernija", dok su je jednom uvele. Dakle, oni štete mrvicama tijela. Zapamtite da se nova mješavina mora dati u malim količinama i postupno je potrebno povećati glasnoću. Samo na taj način je adaptacija bez stresa za djetetovo tijelo.

Savjet

 • Nemojte miješati staru i novu mješavinu. Mora ih se dati u različitim bočicama.
 • Pripremite novu i staru smjesu prije hranjenja.
 • Pratite stanje mrvica i analizirajte gore opisane simptome pogrešnom miksom.
 • U jutro je poželjno predstaviti novu smjesu.
 • Razrijediti treba biti isključivo kuhana voda u skladu s uputama na pakiranju. Idealno, to treba učiniti odmah prije hranjenja.
 • Ako trebate napraviti mješavinu mlijeka, svakako stavite u hladnjak i ostavite ne duže od 24 sata.

raspored

Kada želite mijenjati smjesu koja hrani mrvice, uvođenje novog proizvoda treba biti postupno:

 1. Prvi dan se daje samo jednom u količini od 10 ml.
 2. Drugi dan se daje tri puta u 10 ml.
 3. Trećeg dana proizvod se daje tri puta. Za jednu hranu dodajte 20 ml.
 4. Četvrtoga dana, daju joj bebu pet puta. Doda se 50 ml novog proizvoda po hranjenju.
 5. Peti dan, ukupna količina je podešena na 400 ml, podijeljena u 4 hranjenja (100 ml istovremeno).
 6. Šesti dan iznosi 150 ml novog proizvoda za svaku hranidbu. Ukupni volumen ubrizgane smjese je 600 ml i više.
 7. Sedmog dana, nova mješavina može biti zamijenjena cijelom prehranom djeteta, budući da se tijelo u potpunosti prilagođava ovom trenutku.

Prije ulaska u liječničku smjesu, trebali biste se posavjetovati s pedijatrom, jer je u nekim slučajevima potrebna jednokratna puna prebacivanje.

Kako promijeniti mješavinu bebe-umjetnosti?

Dojenje je važno za zdravlje i razvoj djece, jer zajedno s proizvodom dojenja, majčinska protutijela, korisne bakterije i enzimi koji pomažu u probavnom sustavu ulaze u tijelo djeteta. Osim toga, mijenjajući svoju prehranu, majka skrb može prilagoditi rad crijeva bebe, "popraviti" ili obrnuto, "popustiti".

Sve to umjetno je lišeno beba, primajući mješavinu. Ako imate trajne probleme s probavom ili zdravljem mrvica, pedijatar može preporučiti promjenu proizvoda, pa čak i savjetovati određenog proizvođača.

Kada trebam mijenjati smjesu?

Ako se umjetna dječja djevojka osjeća dobro, hranjenjem mješavine koju su ga počeli hraniti u bolnici, nema potrebe za promjenom bez razloga. Beba je crijevo naviknuto na određeni proizvod koji je već naučio probaviti i apsorbirati, a mijenjanje prehrane može oštetiti njegovu funkcionalnost, što će dovesti do crijevnih poremećaja.

Ako se odlučite prebaciti na drugu mješavinu zbog svojih jeftinih troškova u odnosu na ono što sada dajete novorođenčadi, uvijek biste trebali pitati mišljenje pedijatara o tom pitanju. Dječji specijalist dugogodišnji rad s dojenčadi vjerojatno je stekao dovoljno praktičnog znanja o reakcijama bebe na proizvode različitih proizvođača. Liječnik će vam pomoći da pronađete savršenu mogućnost, koja će odgovarati tijelu mrvica, a možete si priuštiti.

Često pedijatar može preporučiti da promijenite smjesu na drugu:

 • s produljenim povredama dječje stolice;
 • s razvojem anemije;
 • s pojavama alergijskih reakcija na upotrijebljeni proizvod;
 • s obilnom regurgitiranjem djeteta;
 • s redovitim oticanje trbuha.

Proizvođači su spremni zadovoljiti potrebe svake bebe umjetno. Dakle, ako dijete pati od obilne regurgitacije, taj se problem može riješiti premještanjem na poseban anti-refluks proizvod koji sadrži guma, što učinkovito zgušnjava sadržaj želuca. Za djecu s netolerancijom na laktozu, prašci se stvaraju bez svoje prisutnosti u sastavu, a ako ste alergični na životinjske bjelančevine, možete kupiti hranu za svoje dijete soje ili hidroliziranog proteina, što neće uzrokovati sličnu reakciju.

Ako se anemija nalazi kod djeteta, pedijatar će odlučiti da ga privremeno prenese u prah koji sadrži željezo. No, najčešći problem, zbog kojeg liječnici preporučuju promjenu hrane, je disbakterija. Artificialists nemaju nigdje da dobiju lakto-i bifidobakterije, pa im ili dodatno daju posebne lijekove koji žive u mikroflori ili se prenose u smjesu s probiotikom.

U svakom slučaju, morate mijenjati smjesu djetetu strogo nakon što koordinirate svoju odluku s pedijatrom.

Kako mijenjati smjesu?

 1. Promjena smjese ne može biti dramatično, jer će dovesti do neispravnosti crijeva. Neprolazni prijelaz na novi proizvod može uzrokovati teške proljev, čije posljedice mogu biti disbioza i dehidracija.
 2. Glatka pravila prijelaza ne odnose se samo na proizvode različitih marki. Čak i ako mijenjate mješavinu iste vrste, ali namijenjene različitim dobima, trebali biste to činiti postupno, tijekom 1-2 tjedna.
 3. Ako promijenite hranu "prema dobi", prašak se može miješati u jednoj bocu, ako su marke proizvoda drugačije, trebali biste ih razrijediti u zasebnim spremnicima i dati mrvice u jednom hranjenju zauzvrat, prvi novi, a zatim bivši.
 4. Kada se prebacite na drugu mješavinu "po dobi", trebate postupno povećavati volumen novog proizvoda, svake 2-3 dana zamijenite žlicu starih namirnica novim.

Dakle, ako jedete 180 ml. prijelaz na novi proizvod izgledat će ovako:

 • 1-2 dana - 1 žlica novog praha + 5 žlica prve;
 • 3-4 dana - 2 žlice novog praha + 4 žlice prvog;
 • 4-6 dana - 3 žlice novog praha + 3 žlice prvog;
 • 7-8 dana - 4 žlice novog praha + 2 žlice prve;
 • 9-10 dana - 5 žlica novog praha + 1 žlica prve;
 • 11-12 dan - puni prijelaz na novu mješavinu.

Promjena smjese različitih robnih marki događa se na isti način - jednom svaka dva dana trebate povećati volumen novog praha u jednoj od bočica za 30 ml, au spremniku s istim - respektivno:

 • 1-2 dana - 30 ml vode 1 l. novi prah / 150 ml. voda +5 l. prvo;
 • 3-4 dana - 60 ml vode +2 l. novi prah / 120 ml. voda +4 l. prvo;
 • 4-6 dana - 90 ml vode +3 l. novi prah / 90 ml. voda +3 l. prvo;
 • 7-8 dana - 120 ml vode + 4 l. novi prah / 60 ml. voda +2 l. prvo;
 • 9-10 dana - 160 ml vode +5 l. novi prah / 30 ml. voda +1 l. prvo;
 • 11-12 dan - puni prijelaz na novu mješavinu.
Dijete treba prvo dobiti bocu s novom mješavinom, a potom se hraniti iz spremnika s istim proizvodom.

Ako vidite da dijete normalno podnosi zamjenu hrane, možete malo ubrzati raspored, svaki dan dodavajući 30 ml svoje prehrane. Novi proizvod i smanjenje iste količine prve.

Koje poteškoće možete naići?

Shema uvođenja nove hrane "rastegnuta" tako dugo vremena da se crijeva djeteta mogu prilagoditi i početi probavljati i apsorbirati drugačiji proizvod nego što je navikao. Ali čak i uz takvu razumnu skrb, tijelo djeteta će i dalje negativno reagirati. U prvih 3-4 dana možete primijetiti kod djeteta:

 1. Zatvor.
 2. Proljev.
 3. Brzo otekline i kolike.
 4. Lagano osip na koži.

Ako nakon 3-4 dana ti simptomi ne odstupaju ili se povećavaju, a beba neprestano vrišti, obratite se svom pedijatru - možda odabrana mješavina ne odgovara mrvicama, a morat ćete pokušati još jedan, tako da ga uvedete u djetetovu prehranu prema prethodnoj shemi.

Kako ući u smjesu tijekom dojenja

Doista jedinstvena i idealna prehrana za bebu je uvijek majčino mlijeko. Pored uravnoteženog i dobno primjerenog sastava, kompleksa bitnih vitamina, sadrži i majčinska antitijela, hormone, bijele krvne stanice (za jačanje imunološkog sustava), enzime i bakterije (za stvaranje zdrave crijevne mikroflore). Majčino mlijeko je uvijek spremno za jesti: to je sterilno i na optimalnoj temperaturi. Usisavanje kada dojenje stvara točan zagriz. Sastav produkta laktacije može se podesiti maminom prehranom. Bliski emocionalni kontakt s mrvicama tijekom hranjenja ima pozitivan učinak na njegovo mentalno stanje. Stoga, čak i ako je potrebno unijeti dodatak, preporuča se održavanje lakta najmanje jedne godine, a poželjno je do 1.5 godina, zadržavanje mješovitog hranjenja i kombiniranje majčinog mlijeka i dojenčadi u prehrani dojenčadi. Ta je mogućnost poželjna za umjetno hranjenje, budući da barem djelomično, ali i dalje ostaju prednosti dojenja.

Miješano hranjenje je vrsta hranjenja u kojoj se majčino mlijeko i dojenčad nalaze u djetetovoj prehrani u jednakom omjeru ili manje od polovice formule. Ako se prehrana novorođenčeta sastoji od više od polovice, ova vrsta hranjenja zove se umjetna.

Potpuno prijelaz na umjetno hranjenje uvijek će biti "metabolički stres" za mali organizam, čak i ako je taj prijelaz zbog fizioloških razloga i potreban. Neki vitamini i minerali iz smjese mlijeka apsorbiraju se u manjem volumenu od majčinog mlijeka, a ne sadrže antiinfektivne čimbenike za jačanje imunološke obrane. "Umjetno" više skloni alergijama na hranu i anemijom nedostatka željeza. Ništa manje od pušenja na probavu može biti promjena od umjetne prehrane u drugu. Zato je važno znati uvesti novu mješavinu dojenčadi, kako bi taj proces mogao biti što jednostavniji, bezbolan i neprimjetan.

Zašto mi treba dojena dojenčeta?

Često u životu mlade majke postoje prepreke dojenju. Među njima vrijedno je istaknuti:

 • morbidno stanje majčinog tijela zbog komplikacija nakon porođaja ili zaraznih bolesti;
 • uzimanje određenih lijekova koji su štetni za dojenčad;
 • prividna lakoća hranjenja smjesa;
 • hypogalactia.

Hipogalaktika - smanjenje količine proizvodnje majčinog mlijeka. Ovim pojmom, osim istinskog pada funkcija mliječnih žlijezda, često se podrazumijeva fiziološki nedostatak mlijeka i imaginarna hipogalaktika.

Čak i ako dojenje otkazan je zbog zdravstvenih razloga, pokušati održavati laktaciju pomoću dekantiranje se oporaviti nakon što ste imali priliku da se vrati barem na mješovite hrane.

Ako je razlog bio nedostatak mlijeka, prije svega trebali biste se uvjeriti da je ovo doista istinito smanjenje laktacije. U drugim slučajevima, neće biti potrebno hraniti smjese, već uspostaviti prirodno hranjenje.

Fiziološka hipogalaktika je privremeni fenomen karakterističan za žene koje su prvi put rodile prvi tjedan nakon rođenja, a drugi mjesec nakon poroda zbog hormonalnih promjena, umora i stresa. Ovakvom vrstom hipogalaktije, restauracija laktacije događa se vrlo brzo s normalizacijom prehrane majke za njegu, pravilnom tehnikom hranjenja djeteta i stalnom brigom mliječnih žlijezda. Jednako je važno i psihološko stanje majke.

Ponekad uzimaju stagnaciju mlijeka u mliječnim kanalima ili nepravilnu tehniku ​​privlačenja dojke za hipogalaktiju. Ovo se stanje naziva imaginarna hipogalaktika. S takvim problemom, biljke i druge stimulanse propisane su za povećanje laktacije, uspostavljen je pojedinačni režim hranjenja, a normalizirana je tehnika dojenja.

Najčešće je imaginarna i fiziološka hipogalaktika koja uzrokuje uvođenje dodataka ili potpunog prijelaza na suhu mliječnu formulu.

No, čak i ako je istina hypogalactia moguće djelomično ili potpuno obnavljanje dojenja, tako da je vrijedno boriti se za dojenje, a ne zamijeniti sve snage formuli. Doista, čak i uz minimalnu količinu majčinog mlijeka, dijete će dobiti bitne hranjive tvari.

Znakovi činjenice da je mrvica pothranjena mogu biti česti anksioznost, smanjeni volumen urina, rijetka stolica i česti zahtjevi za dojenjem. Da bi potvrdili nedostatak majčinog mlijeka, provode se kontrolne težine.

Za točno određivanje količine kontrolne vaganja provodi se tijekom svakog hranjenja tijekom dana.

Pediatric će pomoći izračunati volumen mlijeka koje dijete mora jesti dnevno, uzimajući u obzir njegovu dob i težinu pri rođenju. To će vam omogućiti procjenu je li dijete stvarno pothranjeno i kako bi se izbjeglo moguće preopterećenje. U slučaju potvrđenog nedostatka majčinog mlijeka i nemogućnosti uspostavljanja prirodne laktacije morat će ući u smjesu.

Zašto nova mješavina bebe "umjetnosti"?

Ako vaše dijete već jede formulaciju za dojenčad, to ne znači da je spreman za pokuse i lako će zamijeniti drugu u svojoj prehrani. Trenutak mijenjanja hrane treba provoditi što je moguće štedljivo i postupno, kako ne bi naštetili finom ugađanju probavnih organa, a bolje je da ne mijenjate prehranu ukoliko postoji takva mogućnost.

Nema toliko velikih razloga za zamjenu dječje hrane novorođenčadi, među njima:

 • prijevremenost;
 • gubitak težine i anemija;
 • nadutost i kolik nakon svakog hranjenja;
 • uporni nepravilni stolci;
 • redovna regurgitacija;
 • nedostatak laktoze;
 • odbijanje jesti;
 • netrpeljivost hrane na komponente smjese;
 • promjena prehrane prema dobi;
 • potreba za uvođenjem ljekovite dječje hrane.

Dakle, za djecu s alergijama na hranu, hypoallergenic prahovi su na prodaju. S učestalom regurgitiranjem, liječnik će preporučiti prebacivanje na prehranu protiv refluksa koja sadrži gumu. Za anemiju, bolje je davati prednost formulacijama obogaćenim željezom. S disbakterijem, medicinska fermentirana mliječna hrana ili proizvod s probiotikama će se nositi s problemom.

Drugi razlog za promjenu stare mješavine na novu može biti njegova relativna jeftinost u odnosu na prethodnu. Čak i uz vrlo sličan sastav ne može naglo prekinuti taj prijelaz. U svakom slučaju, potrebna glatkoća i poštivanje osnovnih pravila uvođenja nove prehrane.

Pravila za uvođenje dojene mlijeka kao dopuna tijekom dojenja

Mogu se dopuniti bebe koje su dojene.

Dopuna - uvođenje suhe ili tekuće mliječne mlijeke, davatelja mlijeka ili kozjeg mlijeka djetetovoj prehrani zbog nedovoljnog volumena majčinog mlijeka. Nemojte brkati nosa s mamcima - sve ono što dijete prima prije godinu dana kao dodatak mlijeka prehrani (mesom umakom i povrća, sokovi, itd...).

Bez obzira na mliječnu hranu koju odaberete za ovu svrhu, važno je slijediti ove smjernice:

 • potrebno je ravnomjerno kretati čak i do najskuplje i popularne smjese, povećavajući njezinu količinu u djetetovoj prehrani u roku od par tjedana;
 • beba koja je dojena nije potrebna dodatna hranjenja, ali kad se miješa i umjetno, svakako mu ponudite vodu;
 • ako vam se čini da se mrvica ne hrani, ne povećavajte koncentraciju mješavine, uvijek ga razrijedite jasno prema uputama na pakiranju;
 • Budite oprezni da nepodnošljivosti hrane simptoma (alergijske reakcije na koži, dispepsija, itd...), oni ne mogu biti vidljivi odmah, a povećava volumen ubrizganog proizvoda;
 • najbolje je dati nepoznati proizvod po prvi put ujutro, nakon dojenja, a zatim paziti na moguću reakciju tijekom dana;
 • ako je tijekom dojenja proces hranjenja bio obavljen na zahtjev, sada je potrebno hraniti dijete prema režimu u skladu s njegovom dobi;
 • čak i ako se konzumacija majčinog mlijeka mora smanjiti ili potpuno zaustaviti, nemoguće se naglo prebaciti u mješavinu mlijeka, prvo dati barem pola posluživanja za jedan hranidba i napuniti preostali volumen vodom.

Pravila za uvođenje nove mješavine s mješovitom i umjetnom hranom

Ovdje vrijede sva ista pravila kao i za dojene bebe. Njihovo pridržavanje će pomoći spasiti probavni sustav od stresa i njegovih posljedica - proljev, disbiosis i dehidraciju.

Pored njih, još je nekoliko preporuka prilikom uvođenja nove napajanja "umjetničkom":

 • Nemojte uvoditi novu smjesu neposredno prije ili neposredno nakon cijepljenja, može pogoršati stanje djeteta;
 • Nemojte ga mijenjati čak i ako je dijete bolesno ili se zubi izrezuju, inače kombinacija nekoliko stresnih trenutaka može uvelike naštetiti djetetu;
 • uvijek pročitajte upute o pakiranju s hranom, recept pripreme različitih proizvođača može varirati;
 • nikada ne miješajte dvije smjese u jednoj bocci, najprije dati jednu, a zatim drugu;
 • mješavina istog proizvođača kao i prethodna, koja se razlikuje samo u stupnju prilagodbe, se daje brže. Ali to je važno samo ako se proizvođač poklapa, a jedina razlika između njih je dob djece za koju su namijenjeni (na primjer, Nutrilak 1 i Nutrilak 2).

Nije neuobičajeno da je dobronamjerna majka dramatično prenijela dijete u novu prehranu, a zatim saznajte da je još bolje i mijenja miks za bebu. Takve promjene mogu dovesti do alergija na hranu i poremećaja probavnog sustava. A mama će se tada žaliti pedijatru da nijedna od mogućnosti ne odgovara. Ne zaboravite da novu bebu hranu uvijek uvodi glatko, čak i ako nije moguće produžiti ovaj proces par tjedana, dajte svom djetetu barem nekoliko dana da se prilagodi novom proizvodu.

Plan za uvođenje nove mješavine

Ovisno o situaciji, novi proizvod može se uvesti za dva ili najmanje tjedan dana, a ne brže. Postoji nekoliko shema koje pokazuju kako pravilno uvesti novu dječju hranu. Ovdje je jedan od njih.

Čak i uz sve preporuke moguće su privremene poteškoće. Probavni sustav djeteta još uvijek je nestabilan, a nova hrana može uzrokovati poremećaj kolike i stolice. Budite posebno pažljivi na bebu tijekom tog razdoblja, češće ga uzmite u rukama, zagrijte toplom tijelom kako biste smanjili bol i ublažili bebu, masažu vašeg trbuha.

Ako se neugodni simptomi ne odlaze ili se čak pogoršaju u tjednu nakon punog prelaska na novu formulu, obratite se svom pedijatru. Moguće je da se ovaj proizvod ne uklapa u bebu.

No češće, glatki prijelaz na novu mješavinu, uz poštivanje svih pravila, ne uzrokuje ozbiljne posljedice. Ipak, nemojte zloupotrebljavati pokuse s prehranom djeteta i izvršiti sve njegove izmjene tek nakon savjetovanja s liječnikom.

Kako prenijeti dijete u drugu mješavinu

Prednosti dojenja za bebu i majku ne uzrokuju najmanju sumnju. Ipak, mnoge se žene suočavaju s potrebom organiziranja umjetne prehrane za dijete. U ovom slučaju, primarni zadatak je odabrati mješavinu mlijeka, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike novog člana obitelji. Dječja hrana koju nude ovlašteni proizvođači zadovoljava sve standarde kvalitete. Istodobno, svaka od svojih vrsta je posebna: sadrži jedinstven sastav elemenata u tragovima, ima određeni stupanj prilagodbe i osmišljen je za rješavanje specifičnih problema s zdravljem djeteta. Tijekom vremena, kako bi se osiguralo racionalno razvitak bebe, možda će biti potrebno promijeniti formulu. Izaberite novu vrstu hrane vođena jasnim pravilima. To smanjuje negativne učinke na krhki organizam mrvica.

Zašto mijenjati smjesu

Za zamjenu dječje hrane mora biti dobar razlog. Te situacije uključuju:

 • Kategorizirano odbijanje djeteta da jede.
 • Nedovoljna nutritivna vrijednost formule - dijete ne održava vremenski interval između hranjenja.
 • Značajan gubitak težine prema dobi.
 • Manifestacije individualne netrpeljivosti na komponente koje čine jednu ili drugu zamjenu majčinog mlijeka.
 • Prepoznavanje problema s funkcioniranjem probavnog sustava, kao što je česta konstipacija.
 • Potreba za prilagodbom hrane kada dijete dosegne određenu dob.
 • Idite na posebnu terapijsku smjesu ili se vratite na uobičajeno nakon uklanjanja zdravstvenih problema.

Zamjena standardne umjetne mješavine s terapijskim zahtijeva posebnu pažnju. Provodi se samo na temelju medicinske potvrde o određenoj dijagnozi:

 • Nedostatak enzima koji razgrađuju laktozu zahtijeva imenovanje prehrane bez laktoze.
 • Mala smjesa laktoze i soje potrebna je u slučaju netolerancije na životinjske bjelančevine.
 • Antireflux - riješiti problem patološke jake regurgitacije u maloj djeci.
 • Fermentirani tipovi mlijeka i dječja hrana s probiotikom potrebni su za bebe s znakovima neravnoteže crijevne flore.
 • U teškim oblicima alergijskih reakcija i atopijskog dermatitisa može se propisati prijelaz na hipoalergijski pripravak mlijeka u prahu na osnovi biljnih proteina ili aminokiselina.

Upozorenje!
Roditelji ni u kojem slučaju ne mogu samostalno riješiti pitanje zamjene smjese samostalno, vođeni iskustvom prijatelja ili cjenovnim faktorom.

Pravila za prijelaz na novu mješavinu

Preporuke o prijenosu djeteta u drugu mješavinu:

 • Prije savjetovanja s pedijatrom.
 • Ako beba savršeno podnosi određenu vrstu dječje hrane, preporučljivo je prenijeti na novu formulu u skladu s dobi u okviru iste marke.
 • Premjestite se na novu vrstu proizvoda glatko.
 • Započnite s uvođenjem nove smjese s minimalnom dozom.
 • Napunite uobičajenu smjesu i napunite novu.
 • Kako se količina obnovljene prehrane povećava, proporcionalno smanjuje količinu stare hrane.
 • S novom vrstom mješavine prvi put se hrane dnevno, u zadnjem krugu zamjenjuju se jutarnja i noćna hrana.

Shema uvođenja nove smjese

Približne sheme prijelaza na različite vrste mlijeka ovise o zdravlju djeteta. Ako je moguće, vrijedi istezanje procesa 6-14 dana za praćenje promjena u ponašanju djeteta i smanjenje rizika. Međutim, to nije uvijek slučaj. U akutnim probavnim poremećajima i alergijskim reakcijama, pomak se provodi u roku od 6-7 dana. U nekim slučajevima, pedijatar može odobriti oštar jednodnevni prijelaz (ovo se uglavnom odnosi na zamjenu normalne prehrane s hipoalergenskim).

Upozorenje!
Uobičajena i nova hrana priprema se u različitim bočicama.

Razmotrite shemu uvođenja nove mješavine:

 • U jutarnjoj hrani dijete ubrizgava 10 ml nove hrane.
 • Sutradan, ponudi se 20 ml neuobičajene prehrane u 1 i 5 hranjenju.
 • Dnevno povećavajte produkt za 20 ml u 1 i 5 hranjenje dok se ne zamijeni.
 • Zatim, ostale hrane postupno zamjenjuju punim hranom novom hranom: 1 dan - 2 hranjenja, 2 dana - 3, 3 dana - 4, 4 dana - 6, 5 dana - 7.

Takav postupak je najprikladniji za umjetne žene koje se nalaze na 7-dnevnom hranjenju. Unatoč činjenici da će u okviru ovog plana tranzicija biti odgođena do 14 dana, to je najviše benigna.

Ako je dijete alergično na smjesu koju koristi, tada takva prijelazna opcija nije prikladna za njega. U tom slučaju trebate primijeniti izričitu metodu. Idite na ovu metodu na novi obrok može biti za 6 dana.