Kako skrenuti dijete iz zdjelice u glavi

Rođenja

Nakon drugog posjeta ginekologu u trećem tromjesečju trudnoće, možete čuti da dijete još nije uzeo pravilan položaj u maternici. To jest, odbijeno je svojim nogama i stražnjicama. U ovom slučaju, ne treba se bojati, jer bebe uzimaju ispravan položaj nakon 32-34 tjedna, neke čak i prije rođenja. Pa ipak, kako da se dijete uključi u prezentaciju glavobolje? Pokušajmo to shvatiti.

Zašto je dijete u krivom položaju?

Zašto buduća beba svibanj biti u prsni prikaz, vaš liječnik će vam sigurno reći. On govori o medicinskim razlozima, a tu su i drugi.

Navika spavanja cijele noći u jednom položaju buduće majke nepovoljno utječe na položaj fetusa u maternici. U takvim slučajevima, liječnici preporučuju u krevetu prije spavanja da leže u nekoliko poza, mijenjajući ih nekoliko puta. Takvi "pokreti" pomoći će postaviti program spavanja s izmjenom nekoliko poza. I možda će za tjedan dana biti zaboravljena navika spavanja na jednoj poziciji.

Uvjerite se!

Postoje i drugi načini postupno pretvaranja fetusa u maternicu u željeni položaj:

 1. Komunikacija s djetetom. Mama, udobno sjedi na stolici, mentalno usmjerava pogled prema unutra prema djetetu. Glasno govori, govoreći o tome koliko je opasna pojava rađanja u zdjelici. Dakle, moguće je uvjeriti dijete da se okrene, da mu objasni takvu potrebu. Možete uvjeriti uz pomoć taktilnog kontakta tako što ćete ga tresti trbuh lagano masirati. Da bi to učinili, majka mora komunicirati s djetetom svakog dana za određeno vrijeme, uvjeravajući ga da preuzme željeni položaj. Pokreti ruku trebaju biti usmjereni tako da se dijete kreće iza njih i tako se preokreće.
 2. Prirodna radoznalost djeteta također se može koristiti u svoje svrhe. Dakle, uključena svjetiljka mora biti pričvršćena na majčin trbuh i pomaknuti je u smjeru potrebnom za revoluciju. Dijete kao da je ljut na svjetlosti i okreće se.
 3. Možete pribjeći metodi akupunkture. Sigurno je za buduće majke, ako je to specijalist angažiran. Utjecaj na meridijane pridonosi revoluciji djeteta.

Kako pomoći bebi da prevrne

Ako vam je 28. tjedan trudnoće liječnik rekao da je dijete u krivu položaju, ne biste se trebali bojati odmah. Mnoge bebe uzimaju klasičnu državu nakon 32-34 tjedna trudnoće ili čak uoči porođaja. Ali nemojte se opustiti.

Ako nema medicinskih razloga zašto je dijete uzeo zdjelicu, onda je možda sve o vašim navikama. Jeste li iznenađeni? Pogledajmo ih bliže i uskoro ispravite sve kako bismo dijete vratili na ispravan položaj.

Obično spavati cijelu noć u jednom položaju. Ako ležeš u istom položaju od noći do noći ili ga rijetko promijenite, maternica, a u njemu dijete, svaki put će se pomaknuti prema dolje i provesti 8-10 sati dnevno na tom položaju. U prvom i drugom tromjesečju trudnoće, dijete će biti noću spin i prevrnuti, ali kad odraste, on će biti tijesan, a to će biti noću pokušati uzeti udoban položaj za njega, okrećući se svaki put u nekom avionu, na udoban kut za njega.

I 31-32 tjedna trudnoće, kada se već približava, ne može se lagano prevrtati, dijete može ostati u položaju u kojem je ranije proveo samo noću. I ova situacija može komplicirati porod.

Stoga, prije zaspavanja, ležite na različitim mjestima barem 2-3 minute nekoliko puta. To će pomoći postaviti novi program ponašanja u snu. Pokušajte također zaspavati u različitim položajima. Da, znamo da se na kraju trudnoće, čak iu vašem omiljenom položaju, može biti teško zaspati, ali ima samo malo vremena prije nego beba stigne, neka vam bude lak za vas.

Navika odlaska u krevet je prekasna. Ova navika je usko povezana s prethodnim. Činjenica je da ljudi koji kasne u krevet ili jako umorni često se ujutro probuditi u istom položaju u kojem su zaspali.

Navika da ne nadzire vašu prehranu tijekom trudnoće. Ima sve što neodlučno, jer to želiš, što znači - to zahtijeva dijete, također može dovesti do činjenice da dijete u pogrešnom položaju. Uzimanjem štetne ili ustajale hrane, majka se može otrovati, a beba, osjećaj loše, počinje prelaziti, uzimajući položaj stražnjice dolje ili preko.

Običnost sjedećeg stila života. Ako majka sjedi i leži većinu vremena, onda, počevši od tridesetog tjedna trudnoće, beba se jednostavno "zaglavi" u pogrešnom položaju jer jednostavno nema mogućnost prebacivanja.

Uzrok zdjelice ili poprečno prikazivanje djeteta može biti snažan emocionalni stres tijekom trudnoće ili neuobičajen zbog fizičkog preopterećenja.

Ali ako dijete uzme pogrešnu poziciju jer duljina pupkovine i mjesto placente čine ga prikladnim za njega, nastojanje da se beba okrene je beskorisno.

Na temelju materijala http://yoga-mama.ru/

Kako preokrenuti dijete u zdjelicu? Što majka može učiniti? Jesu li vježbe učinkovite? Na ova pitanja će odgovoriti ginekolog u Oxford Medical Clinic, Yaroslav Nesterenko.

Pravilna prezentacija fetusa je uzdužna glava. Ali ponekad se voće pogrešno nalazi i postoji nekoliko varijanti pogrešne prezentacije. Dijete se može nalaziti u poprečnom prikazu, zdjelici i nogu (ili jednoj nozi) prema naprijed.

Ovisno o položaju djeteta, možete predvidjeti ishod poroda. Najpovoljnija od njih je zdjelica, jer veličine glave i zdjelice djeteta imaju približno jednaku veličinu, a nakon što zdjelica napusti glavu prolazi bez problema. Stoga se ova prezentacija ne može ispraviti.

Najnepovoljnija je poprečna prezentacija. Ali takva je prezentacija najčešće uspjela ispraviti vježbama. Ako je vrijeme roditi, a vježbe nisu pomogle, tada se u ovom slučaju preporučuje carski rez. Također je nepovoljno za previa noge (ili jednu nogu) prema naprijed. U tom se slučaju preporučuje i carski rez, jer postoji opasnost da glava neće proći iza nogu.

Moguće je ispraviti prezentaciju uz pomoć vježbi, ali liječnik treba dati preporuke. Budući da će vježbe dovesti do uspjeha utječe ne samo na položaj fetusa, već i na veličinu, kao i na veličinu zdjelice trudnice i mnoge druge čimbenike koji se moraju uzeti u obzir.

Učinkovite vježbe za revoluciju fetusa s prsnom prikazom

Većina beba dugo prije rođenja u maternici uzeti točan položaj tijela - glave. Njihova glava se nalazi na izlazu maternice. Takav način rođenja smatra se najsigurnijim i najoptimalnijim, izumljenim po prirodi. No, često žene čuju od liječnika da je njihova beba u prsnom prikazu. Kako pomognemo djetetu da uz pomoć vježbi za trudnice pokuša biti najprikladnija za poziciju porođaja, to ćemo reći u ovom materijalu.

Kada trebamo vježbe?

Pelvicna prezentacija je opasna za dijete i svoju majku samo u trenutku isporuke, ako mrvica, suprotno zakonima prirode, odluči da se rodi noge prema naprijed. Rizik od ozbiljnih ozljeda kod rođenja, smrti djeteta i komplikacija procesa porođaja povećava se. Zato žene čije se bebe nalaze u utrobi magare da izađu iz maternice, preporučuje se posebna gimnastika. Ovo će omogućiti bebi da okrene glavu prema dolje.

Odmah treba napomenuti da vježbe nisu uvijek učinkovite. Oni se smatraju samo podružnicama, ali uopće ne jamče ništa. Često se događa da dijete odbija prebaciti, bez obzira koliko je trudna majka pokušala. Nakon 35 tjedana liječnici smatraju da je zdjelica prisutna kao čin. Odluka je donesena obavljanjem cezarejskog odjeljka na planirani način. Obično se radi na 37-38 ili 38-39 tjednu trudnoće.

Vježbe i savjeti za trudnice: što učiniti kako bi dijete skrenulo naopako

U roku od 9 mjeseci beba raste unutar maternice. Svakodnevno postaje sve više i više. Prvo, dijete se slobodno kreće u maternici, mijenja položaj mnogo puta dnevno. Ali s rastom prostora za kretanje, sve je manje i manje, prebacivanje je mnogo teže. Na ultrazvuku, koji se održava 27.-29. Tjedna, liječnik uspostavlja prezentaciju fetusa, tj. Položaj u abdomenu žene.

Priroda je raspoređena tako da se do kraja trudnoće dijete nalazi u glavnoj maternici prema dolje, prema rođenom kanalu. U 95% slučajeva, djeca dobivaju pravu poziciju. To olakšava prolaz kroz rodni kanal. Glava, veća u usporedbi s tijelom, okrenuta prema dolje, najprije se rađa i otvara put tijelu. Ovo je najudobniji prirodni položaj.

U 5% slučajeva trudnicama se dijagnosticira prsni ili poprečno prikazivanje. To jest, fetus se ne okreće u ispravnom položaju. U ovom slučaju, porođaj može biti vrlo težak, ponekad iz tog razloga oni odlaze na carski rez. Danas je ovo pitanje dobilo mnogo pozornosti. Postoji posebna vježba za gimnastiku koja pomaže djetetu da skrene glavu.

Uzroci abnormalnog položaja fetusa

Instinktivno, dijete oko 36. tjedna zauzima ispravnu poziciju. Ako se to ne dogodi, nešto ga zaustavlja. Razlozi mogu biti:

 • Žene s uskim zdjelicama.
 • Ton maternice, visoki napon.
 • Prekomjerno opuštanje mišića maternice, na primjer, zbog višestrukih trudnoća. Zbog toga fetus ima puno prostora za pomicanje.
 • Dužina pupčane vrpce ili (i) položaj placente je takav da beba ne može fizički prevrnuti. Nijedna manipulacija ne može prisiliti fetus da promijeni svoj položaj.
 • Navika trudnice da spava u istom položaju od večeri do jutra svake noći. Dijete instinktivno pronalazi položaj koji mu je ugodno i navikava se. Spavao je s majkom, gotovo bez pomicanja, cijelu noć. Ako se to dogodi 6-8 tjedana prije isporuke, kada je već teško promijeniti situaciju, fetus ostaje u uobičajenom položaju, često naopako.
 • Nepravilna ishrana. Ako trudnica puno pojede za noć (posebno masnoće, proteinske hrane), fetus se može osjećati tako loše da će okrenuti glavu prema gore.
 • Nedovoljna mobilnost očekivane majke.
 • Snažna iskustva, stres.
 • Pretjerano fizičko naprezanje.

Što učiniti: opće preporuke

Ako dijete nije ispravno postavljeno prije 34 tjedna, nema potrebe brinuti se. I dalje ima dovoljno vremena da se lako prevrće. Ali čak i nakon 34 tjedna kako bi se fetus promijenio, posve je moguće.

Ako ultrazvuk otkrije da je beba povezana s pupčanim vrpcom ili položajem posteljice koja dijete ne dopušta promjenu položaja, nemojte ni trebati pokušati učiniti nešto. Najvjerojatnije, da ne bi naškodili malom djetetu, liječnik će preporučiti carski rez. Boji se toga ne vrijedi. Žene, u pravilu, lako podnose operaciju, a novorođenčad izbjegava ozljede i komplikacije koje se mogu pojaviti tijekom prirodnog porođaja zbog položaja glave.

Kada je zdjelica ili poprečno prikazivanje fetusa, buduća majka treba prije svega promijeniti svoje navike:

 • jesti, konzumirati više povrća i voća;
 • vježbati dovoljno fizičke aktivnosti, hodati, disati više zraka;
 • učiniti posebne vježbe za trudnice;
 • obratite pozornost na spavanje: njezino trajanje, držanje.

Ako imate naviku spavanja u jednom položaju cijelu noć, trebate je promijeniti. Prije odmora, trebali biste leći u nekoliko udobnih položaja barem 5 minuta. Svake večeri trebate pokušati zaspati na različitim mjestima, prisiliti će dijete da se pomakne. U potrazi za udobnošću mora zauzeti pravu poziciju.

vježbe

Posebna gimnastika doprinosi preokretu fetusa. Ali ne radite ništa sami. Prvo, trebate stručne savjete. Za gimnastiku postoje kontraindikacije:

 • placenta previa (blokira izlaz maternice);
 • prijetnja pobačaja;
 • pojedinačne kontraindikacije.

Neke vježbe su kontraindicirane za preeklampsiju, probleme s srcem, jetrom, bubrezima. Liječnik će preporučiti odgovarajući kompleks. Prije gimnastike 2 sata ne možete jesti. Vježbe uzrokuju kretanje amnionske tekućine, povećava aktivnost djeteta, mijenja ton maternice.

Obučene žene koje su prakticirale joge prije trudnoće mogu se pribjeći njezinoj pomoći da okrenu fetus naopako. Tu su i nijanse ovdje. Najbolji rezultat postiže se takozvanim obrnutim pozama, glavom dolje. Žene koje nikada nisu prakticirali yoga ne bi trebale ni probati, možete uvelike oštetiti sebe i svoje dijete.

Obavljanje sporta može se nakon savjetovanja s specijalistom pod nadzorom iskusnog instruktora. Važan i poseban zagrijavanje, koji će se pripremiti za provedbu osnovnih vježbi.

Na primjer, preporučeno je da neustrašena trudnica napravi pola mosta. Vježba laže. Ispod donjeg dijela leđa treba staviti jastuk, deke tako da je bazen oko 20 cm iznad kreveta. U isto vrijeme, ramena su ispod. Potrebno je ležati na ovom mjestu 20 minuta. Trebalo bi započeti s nekoliko minuta, svaki dan povećavajući vrijeme. Učinite 3-4 puta dnevno.

Ova pozicija daje djetetu slobode, postaje mu lakše kretati se u utrobi. Instinktivno, mora pronaći ispravnu poziciju - naopako.

Ako maternica ima povećani ton, liječnici preporučuju izvršavanje vježbe I. F. Dikan. Morate leći na desnoj strani, potrošiti deset minuta na njemu. Zatim se prebacite lijevo, i ostanite na njoj za jednaku količinu vremena. Ponovite 4 puta. Učinite istu stvar još tri puta dnevno.

Ako je ton uterusa nizak ili normalan, koristi se kompleks V. V. Fomicheva. To je vrlo intenzivno, uzrokujući kontrakcije trbušnih mišića, što povećava ton maternice. Skraćuje se, što doprinosi kretanju djeteta u željenom položaju.

Prvo biste trebali zagrijati (hodati na mjestu, naslonjeni na različite dijelove stopala). Tada se preporučuje vježbe polako:

 • Iz stojećeg položaja s nogu malo razdvojiti, naslonite se lijevo, poravnajte, a zatim desno, pet puta. Tada ista naprijed i natrag. Imajte na umu da se padine izvode na izljev, ravnanje - na udisaj.
 • Ruke stoje na stranu (na udisaj). Izdahnite i zatvorite ih ispred vas okrenuvši desno, a zatim ponovite istu slijeva. Pokrenite četiri pristupa.
 • Stojeći blizu potpore kako bi podigao savijenu nogu na stranu, ne dodirujući trbuh. Pet puta sa svakom nogom.
 • Izvršite stojeće. Desna noga nalazi se na potporu (stolica), lijevo - na podu. Udahnite, podignite ruke na stranu, izdahnite, okrenite gornji dio tijela i zdjelicu, nagnite naprijed. Tri puta desno i lijevo.
 • Naslonivši koljena i dlanove, uzmite noge unatrag, pet ponavljanja svakog.
 • Laganje na svojoj strani, udisati, saviti gornju nogu, uzdisati - izravnati. Pet ponavljanja. Zatim iz iste pozicije opisati krakove stopala. Četiri ponavljanja.
 • Vježba "mačka". Naslonivši koljena i dlanove, savijati glavu, istodobno savijati leđa, udisati. Trči ležerno. Zatim podignite glavu, spustite se natrag u zavoj, izdišite. Ponovite deset puta.
 • Naslonjena na koljena i dlanove, izravnajte noge i podignite zdjelicu (dobiva se slovo "L"). Napravite pet ponavljanja.
 • Položite polozaj "polumni most". Udahnite, spustite se s poda, izdahnite, spustite se. Trči četiri puta.

Na kraju, ležerno disanje, smirite se.

Kada je ton maternice neujednačen, kompleks E. Bryukhine se izvodi dva puta dnevno, s ciljem opuštanja mišića trbuha. Sve vježbe se obavljaju u položaju koljena:

 • Polako dišite, polako uzdisajte. Ponovite šest puta.
 • Udahnite, spustite torzo, savijte ruke, izdahnite, ustani. Pokrenite pet ponavljanja.
 • Ispravite nogu, podignite, stavite na stranu, dolje, dodirnite pod, stavite ga na koljeno. Četiri ponavljanja svake noge.
 • „Mačka”. Deset puta.
 • Kegel vježbe. Potrebno je napinjati mišiće vagine i anusa.

U 76% slučajeva, vježbe pomažu da se dijete okrene naopako.

Učinite somersaults, ili kako pretvoriti dijete u prsni prikaz

Jednom, oko 28 tjedana, ponovno ste došli na sastanak s vašim liječnikom i obavijestio vas da dijete još nije zauzelo ispravnu poziciju u maternici. To znači da dijete nije odbijeno, a ne sa glavom, ali sa svojim nogama i stražnjicama. Ne biste se trebali bojati ove situacije, jer mnoga djeca usvajaju klasičnu državu nakon 32-34 tjedna ili čak prije rođenja.

Zašto je dijete u krivu položaju?

Vaš liječnik će vam reći o medicinskim uzrocima prezentacije zdjelice. Ali ako je zdravlje dobro, potražimo druge moguće uzroke.

Možda imate naviku spavati cijelu noć u jednom položaju. Većina ljudi u snu često skreće s jedne na drugu stranu. No, neki ljudi leže cijelu noć, ili većinu u jednoj poziciji. Ako trudnica spava bez preokreta svake noći s jedne strane, to može negativno utjecati na položaj djeteta u maternici.

Stoga, prije odlaska u krevet, ležite na različitim mjestima prikladnim za vas barem 2-3 minute nekoliko puta. Te će vam radnje pomoći da postavite novi program ponašanja u snu. Pokušajte također zaspavati u različitim položajima. Dobro sam dobro shvatio da na kraju trudnoće, čak iu vašem omiljenom položaju, može biti teško zaspati, da ne spominjem promjenu, ali ipak pokušajte - to je vrijedno toga. Uostalom, za tjedan ili dva će se zaboraviti stara navika, a novi će početi raditi.

Nemojte ići u krevet prekasno. To šteti zdravlju i dobrobiti vašeg djeteta. Očekuje se i majka koja ne bi trebala previše raditi. Ljudi koji odlaze u krevet kasno ili jako umorni često se ujutro probude u istom položaju u kojem su zaspali. Ali ako osoba ima 8-10 sati u jednoj poziciji, njegova kralježnica i unutarnji organi snažno su pomaknuli prema težini. Kada se to dogodi, kršenje položaja kralježnice i unutarnjih organa, zadržavanje tkiva i staza krvi, što dovodi do velikog broja problema. Možete se zaustaviti na ovom detaljnije, ali ovdje se članak ne odnosi na spavanje tijekom trudnoće. Mogu samo reći da je zdjelica prezentacija jedna od mogućih problema. Ako se trudna majka nalazi u istom položaju od noći do noći ili ga rijetko mijenja, maternica i njezina beba svaki put će se spuštati prema dolje i provesti 8 do 10 sati dnevno na tom položaju. U ranim fazama trudnoće, dijete će se vrtjeti noću i prevrtati, ali kad beba raste i postane skučena, noću će pokušati uzeti udobnu poziciju za njega, okrećući se, svaki put na određenoj ravnini, pod prikladnim kutom. Tijekom dana, uzimajući više slobode, on će promijeniti svoju poziciju, krećući se u različitim smjerovima, a noću će se vratiti na svoje omiljeno mjesto. No, kada trudnoća završi, u 31-32 tjedna, vjerojatno je da dijete, koje se ne može lako prevaliti i spinirati, ostati na mjestu na kojem je proveo samo ranije noći. Ova pozicija može biti prilično neprikladna za njegovo rođenje (na primjer, poprečno), što će uvelike komplicirati porođaj. Dugi boravak na leđima dovodi do drugih negativnih posljedica specifičnih za trudnice zbog slabe opskrbe kisikom u maternici i bebi.

Pazi na hranu. Nemojte jesti puno noću, nemojte jesti tešku proteinsku masnu hranu. Koliko god želite pečeni kašuti ili kolač s šlagom, nemojte se uvjeriti da možete jesti sve što želite trudno i da će to samo utjecati na tvoj lik. Uostalom, postoje slučajevi kada je majka koja koristi štetne proizvode otrovana, a njezino nerođeno dijete osjećalo se tako loše da je okrenula stražnjicu niz ili preko.

Ponekad je razlog za sjedeći način života buduće majke. U dobi od 30 do 32 tjedna beba može jednostavno "zaglaviti" u pogrešnom položaju ako majka sjedi i leži većinu vremena i time onemogućuje djetetu da se prevrće. Snažan emocionalni stres koji je doživjela majka, ili fizičko preopterećenje koje je neobično za nju, također može uzrokovati da beba okrene stražnjicu. No, ponekad dijete prihvaća ovu poziciju jer mu je najprikladnije ostati u njemu - dužina pupčane vrpce i položaj placente čine ovu poziciju prikladnom za dijete. U ovom slučaju, pokušaj okretanja bebe je beskoristan.

Kako preokrenuti dijete u zdjelicu?

U mnogim slučajevima, pelvicna prezentacija može se prenijeti na normalnu glavobolju uz pomoć posebnih vježbi. Yoga za trudnice može biti vrlo korisna.

Čak iu kasnijim fazama trudnoće, yoga pomaže djetetu da preuzme ispravan položaj u maternici. Preokrenuti položaji imaju najveći učinak. Ispravno izvedena majka na zidu, breza i njegove varijacije, glava, most i poluspremni poticaj da dijete okrene glavu.

No, obrnute asane mogu izvoditi samo obučene žene koje su prakticirale jogu prije trudnoće i nastavile tijekom nje. Inače, možete ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. Prije izvođenja ovih asana, žene izvode posebnu vježbu koja ih priprema za obrnute poze.

Most i polovina mosta su izvrsne vježbe za prsni prikaz, što stvara uvjete za dijete da se prebaci ako ima prsni ili poprečni prikaz. No, trajanje izvršenja odabrano je za svaku majku pojedinačno, uzimajući u obzir njezino zdravlje i spremnost.

Za buduće majke koje nikad prije nisu prakticirale jogu, preporučujem jednostavnu vježbu - "polumni most", stavljajući nekoliko kompaktno sklopljenih deka ispod donjeg dijela leđa. Da ostanete u ovom položaju imaju pravilan učinak, trebate biti u njemu najmanje 15 minuta nekoliko puta dnevno, počevši od tri minute i postupno, više od tjedan dana, povećavajući se na 15-20. U ovoj izvedbi ova vježba je dostupna svima, čak i najneprepoznatljivijoj ženi, jer obavljajući ga leži na gomili pokrivača, žena se može opustiti. Sve statičke vježbe, tj. Asane, a osobito obrnute poze, uključujući i "most", trebale bi se obaviti prije jela ili ne prije 3 sata nakon jela.

U skupini za yoga za trudnice s kojima sam bila angažirana, bilo je nekoliko slučajeva u kojima su bebe preuzele ispravnu poziciju u razdoblju od 30 do 36 tjedana. Stoga, ne brinite prije vremena, jer beba savršeno osjeća sve vaše emocije. Samo mu pomognite malo!

Usput! Preokrenuti pozi ni na koji način ne mogu okrenuti dijete naglavce na stražnjici, tj. Od glave do zdjelice. Kada majka usvoji bilo koju obrnutu pozu, beba dobiva više slobode kretanja, ali ga koristi da se prebaci samo ako je njezin položaj u majčinoj utrobi kriva. Dječak podsvjesno nastoji iskoristiti svaku priliku da se prevrće i zauzima ispravnu poziciju. I upravo kad mama izvodi obrnuti poza, most i polusnji most koji su najprikladniji za okretanje uvjeta. A za djecu koja su već zauzeli ispravnu poziciju, nema razloga za promjenu, i ništa ih ne potiče na djelovanje. Za ženu s gestacijskom dobi većom od 32 tjedna, pretvaranje djeteta u ispravnu poziciju nije lagan zadatak. Treba naporno raditi. Sve vježbe pomažu djetetu da se prevrće samo uz čestu i prilično dugotrajnu izvedbu (žene koje nemaju problema s položajem djeteta obično ne vrše ove vježbe ne dugo). Prekidanje bebe nakon 32 tjedna mnogo je teže nego spriječiti takvu situaciju, vodeći zdravo i živahno življenje i radeći yoga.

Napravite državni udar! Vježbe zdjelice

1. Započnimo! Noge su širine ramena, ruke su spuštene. Ubrojite vrijeme, podignite ruke na strane s dlanovima dolje, stojite na prstima i istodobno savijte leđa, duboko udahnite. Za dvoje - izdisaj i početni položaj. Ponovite 4 puta.

2. Naslonite se na stranu na koju se stražnja strana fetusa suočava s zatvorskom ogradom ili suprotnom onom na koju se glava okreće s poprečnim presjekom. Savijte koljena i zglobove kuka i ležite još 5 minuta. Zatim duboko udahnite, okrenite leđa prema drugoj strani i opet ležite tiho 5 minuta. Zatim poravnajte nogu koju ste nalazili na vrhu - sa zdjelicom ili onom na kojoj leži, s poprečnim položajem fetusa. Druga noga uvijek ostaje savijena. Duboko udahnite i ponovno savijte ravnu nogu u zglobovima koljena i kuka, pričvrstite koljeno rukama i premjestite ga na stražnju stranu zdjelice ili stražnjicu s poprečnim presjekom. Tijelo će se savijati prema naprijed i savijenu nogu će opisati polukrug prema unutra, dodirujući prednji zid abdomen. Duboko udahnite, opustite se, ispravite i spustite nogu. Onda ponovno duboko udahnite i ponovno ponovite vježbu. Ovu vježbu treba obaviti 5-6 puta.

3. Vježbajte "Mačka". Kleknite, pomičite ruke na pod tako da su vam ruke pod vašim ramenima, a koljena su pod vašim kukovima. Udišite, podignite glavu i prsnu kožu savijanjem donjeg dijela leđa (slika 1). Kleknite, pomičite ruke na pod tako da su vam ruke pod vašim ramenima, a koljena su pod vašim kukovima. Udišite, podignite glavu i prsnu kožu savijanjem donjeg dijela leđa. Na uzdisanje, pokupite tailbone za sebe, istodobno lukanje i oslobađanje leđa (slika 2). Tijekom udisanja pokušajte osjetiti glatki pomak od baze natrag do krune. Izdahnite, povucite pupak u kralježnicu, poravnajte oštrice ramena, usredotočite se na osjećaj rastezanja leđa. Ponovite vježbu 10 puta.

4. "Half Bridge". Potrebno je leći na pod, podići noge i staviti nekoliko jastuka pod zdjelicu tako da bazen postaje 30-40 centimetara viši od ramena. U tom slučaju ramena, zdjelica i koljena trebaju biti ravna linija. Zahvaljujući ovoj vježbi, neka djeca se prvi put okreću na ispravan položaj. Ako je dijete još uvijek tvrdoglav, ponovite vježbu 2-3 puta dnevno. Međutim, nikad ne radite na punom želucu. Postoji još jedna verzija ove vježbe. Možete sjediti vašeg muža ispred sebe i staviti noge na ramena tako da su vaše popliteal fossae na njegovim ramenima.

5. Ležanje na leđima. Savijte noge na zglobovima koljena i kuka, noge na širini ramena, pritisnite pod, ruke se protežu po tijelu. Na trošak vremena - udahnite i podignite zdjelicu, odmarajući se na nogama i ramenima. Za dvije - smanjite zdjelicu i izdahnite. Zatim poravnajte svoje noge, zategnite mišiće stražnjice, udahnite trbuh i prepone tijekom udisanja. Opustite se - izdahnite. Ponovite 7 puta.

Skup vježbi trebao bi se ponoviti 3 do 4 puta na dan tijekom 7 do 10 dana. Takva gimnastika je jednostavna i ne zahtijeva puno truda. Često se ispostavlja da je učinkovit, a često se promjena fetusa u ispravnom položaju javlja tijekom prvih 7 dana. Ako tijekom razreda osjećate pokret u želucu ili nešto slično buku, onda ste najvjerojatnije "uvjerili" dijete da preuzme ispravnu poziciju. Velika šetnja i zavoj će mu pomoći da se zaključa u tom položaju. Ali kako biste osigurali sreću, trebate napraviti ultrazvuk.

Sretno! Siguran sam da će sve raditi s djetetom!

Gimnastika za trudnice: koje vježbe trebaju biti učinjene kako bi dijete skliznulo glavu?

U kratkom roku trudnoće, kada je fetus još uvijek vrlo mali, može se slobodno kretati unutar maternice. Prije 30 tjedana trudnoće, položaj djeteta može biti bilo što, to ne bi trebalo izazvati zabrinutost.

Ali postoje slučajevi kada, nakon isteka tog razdoblja, mrvica uzima pogrešnu poziciju - zdjelicu, u kojoj su joj stražnjice ili noge u donjem dijelu maternice. To uvelike komplicira proces porođaja, pa se trebate obratiti posebnim vježbama koje će vam pomoći u raspoređivanju fetusa.

Značajke zdjelice

Mjesto djeteta određuje ginekolog-opstetričar tijekom vanjskog pregleda trudnice, kao i prema ultrazvučnim podacima.

Postoji nekoliko obilježja prsnog prikazivanja djeteta:

 • otkucaja srca jasno začepljena na razini pupka ili više;
 • glava fetusa nalazi se u gornjem dijelu maternice (na dnu), definirana je kao gusta, teško dostupna formacija;
 • stražnjice se nalaze iznad ulaza u zdjelicu - mekši, neredoviti oblik.

Tijekom ultrazvuka određuje se vrsta podnožja prezentacije: položaj nogu, bilo glava savijena i značajke pupčane vrpce.

Dostava u prsnom prikazu je moguća, ali mnogo je teža i može rezultirati negativnim ishodom i za majku i za dijete. Točno mjesto djeteta - naglavce, tako da žena treba tri pokušaja rođenja - glava izlazi, zatim ramena i tijelo. To smanjuje rizik od ozljede djeteta, jer se postepeno udubljuje u zdjelicu, ulazi u porodni kanal i klasteri kada se rodi.

Sve je puno ozbiljnije sa zdjelicom, može doći do velikog broja poteškoća:

 1. vjerojatnost neuroloških komplikacija kod bebe je visoka;
 2. hematom se može pojaviti na glavi;
 3. česti slučajevi dislokacije zglobova i displazije;
 4. dječaci mogu imati traumu na skrotum, zbog čega se neplodnost može dogoditi u budućnosti.

Nudimo gledati videozapis o značajkama zdjelične prezentacije fetusa:

kontraindikacije

Postoji niz stanja i bolesti u kojima se gimnastika u prsnom prikazu može zabraniti. To je zbog rizika od prijevremenog rada i rupture maternice.

Glavne kontraindikacije su:

 • placenta previa (blokira izlaz iz maternice);
 • ožiljak na maternici (zbog carskog reza ili druge abdominalne kirurgije);
 • prijetnja prestanka trudnoće (zreli cerviks u prijevremenu);
 • preeklampsija - kasna toksikoza (očituje se povišenim krvnim tlakom, edemom i proteinom u mokraći);
 • srce, bubrega, bolesti jetre;
 • anatomski uska zdjelica;
 • pretraživanje težine;
 • stariji od 30 godina (ako je prvi rođen);
 • abnormalni razvoj maternice;
 • niska voda ili visoka voda;
 • zaplet kabela;
 • pobačaj ili antenatalna smrt fetusa u povijesti.

Ograničenja vježbanja

U gimnastici za trudnice postoji važno pravilo - bez iznenadnih pokreta. Ni u kojem slučaju ne biste trebali pokušati okrenuti dijete ručno pritiskom na trbuh.

U medicinskoj praksi postojala je takva metoda, ali je proizvedena isključivo od strane stručnjaka i obećala je puno komplikacija: rupture maternice, placentalni abrupcija, fetusna hipoksija.

Što se tiče vježbi puča u glavoboljama, zabranjeno je doći ovamo, jer je vrlo traumatska, čak i ako je žena atletski i u dobrom fizičkom stanju.

Također je nepoželjno gnjaviti, skakati i trčati - ne doprinosi rotaciji djeteta. Zabranjene vježbe disanja povezane s invazijom trbuha - vakuum i dugo držanje daha.

Korak po korak tehnika izvršenja

Dakle, što trebate učiniti vježbama s prsnom prikazom fetusa, ako želite da spusti glavu.

Postoje 3 metode za obavljanje bebinog skretanja u ispravnom položaju. Imenovani su po programerima:

Želio bih pojasniti da prije gimnastike trebate konzultirati svog ginekologa koji će ukloniti kontraindikacije i odabrati najprikladniju opciju.

Dikanova metoda

 1. Potrebno je ležati na kauču ili kauču i naizmjence se preokrenuti s jedne na drugu stranu.
 2. Preporučljivo je ležati na svakoj strani najmanje 10 minuta.
 3. Broj ponavljanja na svakoj strani je 3-4 puta.
 4. Vrijedi voditi klase 3 puta dnevno na prazan želudac.

Ako je vježba dala pozitivan rezultat i dijete se okrenulo naopako, morate nositi zavoj, u kojem hodate od jutra do večeri. Spavanje treba biti na strani koja odgovara leđima djeteta.

Kompleks Fomicheva

Kompleks se izvodi dva puta dnevno tijekom 25 minuta.

Odjeća za klase treba odabrati besplatno, tako da ne ometa kretanje. Također je potrebno stolica i prostirka za fitnes. Prije početka kompleksa potrebno je lagano zagrijavanje - šetnja po sobi.

 1. Postanite ravni, razmaknuli noge po ramenu, trebate provesti usporene zavoje, izrađuju se tijekom udisanja, a kad se savijate prema naprijed trebate brzo disati (ponovite 5 puta).
 2. Ne mijenjamo položaj, stavljamo ruke na pojas, nakon čega ih trebamo gurati - udišemo, okrećući torzo s lijeve i desne strane, udružimo udove, izdahnimo (3-4 ponavljanja).
 3. Postavite stolicu ispred vas. Držeći leđa, naizmjence podigne nogu pognut na koljenu, dodirujući ruku (2-3 puta na svakoj strani). Vrlo je važno da ne prebrišete želudac pa mi malo pomaknemo na stranu.
 4. Jednu nogu treba postaviti na pod, a drugu koljenu treba poduprijeti na stolici, rukama treba širiti na strane - uzeti polagani dah, okrenuti zdjelicu lijevo i desno, savijati se mjereno - sve je učinjeno dok izdahnete (3 ponavljanja).
 5. Sada morate leći na desnoj strani. Savijte lijevu nogu trbuha, dok dišite. Izdah se izvodi tijekom povratka na početni položaj (4-5 puta). Zatim se morate prebaciti na lijevu stranu - ponovite manipulaciju.
 6. Vježba "mačka": ustaj sve na četiri. Stavite glavu prema dolje, oko svog leđa - udahnite, zavojite - izdahnite (10 puta - polako).
 7. Naslonite se na leđa, dobro se oslanjajte na stopala i uho. Tazy podiže lagano - udisaj, niži - uzdisati (3-5 puta).

Tehnika Bryukhina

To bi trebao biti izveden prije jela 2-3 puta dnevno. Redovito vježbate ove jednostavne vježbe s prsnom prikazom, doslovce možete u roku od nekoliko tjedana vratiti bebu na normalnu poziciju. Bolje spavati na strani gdje se glava djeteta okreće.

 1. Okreće se s jedne na drugu stranu.

Za praktičnost vježbe, morate kupiti posebnu gimnastiku. Dakle, prostirka se mora širiti na pod i zauzeti udoban položaj koji leži na toj strani, gdje se glava bebe pomakne (desno ili lišće hipohondrij). Možete staviti jastuk između koljena tako da se osjećate ugodno, jer morate leći 10 minuta.

Cijela bit vježbe leži naizmjenično s jedne strane, a zatim s druge strane. Dakle, u slučaju potrebnog vremena, trebali biste preoteti i ponoviti manipulaciju.

 • Podizanje i popravljanje zdjelice.

  Ovdje ćete trebati ne samo sag, već i valjak, koji se može napraviti od ručnika za kupanje. Potrebno je leći na leđima, staviti jastuk ispod struka na takav način da je zdjelica nekoliko desetaka centimetara iznad glave. Laganje u ovom položaju trebalo bi biti najmanje 15 minuta. Učinkovitost sjednice na najvišoj razini, jer beba počiva glavu na dnu maternice, zbog čega doživljava nelagodu. To ga može dovesti do puča.

 • Polagano koljeno.

  Trebao bi stajati na podu, dobro naslonjen na koljena i koljena. Glava mora biti savijena prema naprijed i natkrivena natrag kako bi oblikovala jednu kosu liniju sa stražnje strane, zdjelice, ramena i glave. Dakle, trebate stajati 15 minuta.

 • Nudimo gledanje videozapisa o vježbama koje su korisne za prikaz zdjelice fetusa:

  zaključak

  Pelvicna prezentacija - iznimno nepoželjni položaj djeteta prije porođaja. Punjenje s ovim rasporedom fetusa naopako - jedini način da mu pomogne da preuzme ispravan položaj. Ali glavna stvar je sustavnost i sigurnost. Vježbe bi se trebale izvoditi redovito, polagano, bez iznenadnih pokreta.

  Prije početka kompleksa trebate se posavjetovati s liječnikom o mogućim komplikacijama i nedostatku kontraindikacija.

  Kako pomoći djetetu da okrene glavu dolje zdjelicom?

  Pelvicna prezentacija fetusa se ne smatra patologijom do 35 tjedana. Međutim, ako fetus ne promijeni svoj položaj dalje (do rođenja), trudnica automatski ulazi u skupinu rizika. Pelvic prezentacija može dovesti do najnepovoljnijih posljedica i uzrokovati ozbiljnu štetu zdravlju žene i djeteta.

  Da bi promijenili položaj fetusa, stručnjaci su razvili čitav niz fizičkih vježbi koje su usmjerene na ispravljanje ove patologije. Ove vježbe mogu se započeti od 30. tjedna trudnoće. Postoje i druge alternativne metode usmjerene na promjenu položaja novorođenčeta u kasnijim razdobljima. Odjednom smo željeli napraviti rezervu da je moguće nastaviti na bilo koji način kojim se korigira prezentacija fetusa samo uz dopuštenje i pod nadzorom stručnjaka. Prema statistikama, 5% trudnica ima povijest dijagnoze - poprečno ili zdjelice. Ove su žene u radu koje su zainteresirane za pitanje: "Kako fetus može pomoći da se prebaci?"

  Vježbe za fetalni udar s prsnom prikazom

  1. Dikanova metoda. Lako sjediti na ravnoj površini, trudnica bi trebala promijeniti položaj jednom u roku od deset minuta. Ili bolje, napraviti revoluciju s jedne strane na drugu. Deset minuta s jedne strane - državni udar - i deset minuta s druge strane. Potrebno je napraviti udare na prazan želudac za četiri pristupa. Dikanov državni udar je propisan od dvadeset i osmog tjedna.
  2. "Pola mosta" Ova vježba se izvodi na praznom želucu. Svrha ove jednostavne vježbe je podići zdjelicu za 20-30 cm. Da bi to postigla, trudnica bi trebala ležati na podu (na posebnom tepihu ili uobičajenom tepihu) i staviti jastuke pod bokove. Dopušteno jednostavno, ležanje na podu, podignite kukove na krevet ili kauč. U tom položaju žena bi trebala leći oko deset minuta. Prekomjerno vježbanje trbušnih mišića ne bi trebalo, tijekom vježbanja, potpuno opustiti i disati ravnomjerno i duboko. Da bi se to učinilo poželjno je tijekom motoričke aktivnosti fetusa. Kao što pokazuje praksa, u devedeset posto slučajeva u 10-14 dana fetus uzima točan položaj - glavu na izlaz. Vježba se smatra jednim od najučinkovitijih za promjenu položaja fetusa. Usput, provedba ove vježbe može se neznatno mijenjati i učiniti što ugodnijom. Za to trebate staviti svog supruga ispred sebe i staviti noge na ramena. Vježba pretpostavlja da ženske poplitealne čaše moraju ostati na ramenima čovjeka. Tako će beba osjetiti prisutnost i brigu o svom tati.
  3. "Mama-mačka". Trudnica bi trebala klečati na ravnoj površini. Palm se odmara na površinu. Koljena su smještena točno ispod kukova, a ruke su točno pod ramenima. Savijanje donjeg dijela leđa, žena podiže glavu i zdjelicu. Taj se položaj mora uzimati tijekom udisanja. Na izljev - luka, otpustite leđa i pokupite tailbone. Udahnite i pokušajte osjetiti cijelo tijelo. Tijekom izdaha, poravnajte lopatice i zategnite trbušnu stranu kralježnice. U ovom trenutku, trebate se usredotočiti na mišiće leđa. Prije obavljanja ove vježbe, ginekolozi savjetuju gledati mačke, jer bi pokreti žene trebali biti glatki i graciozni. Ova vježba s prsnom prikazom fetusa može se ponoviti do deset puta.
  4. Pravilno disanje Stavite noge na ravnu površinu. Ruke, kako kažu, u šavovima. Podignite i ispružite ruke na strane, dlanove dolje. Postat ćemo na čarapama i, kako se treba, zavoja natrag. Ovaj položaj je praćen dubokim dahom. Za vrijeme izdaha izdvaja se početni položaj. Vježbe za disanje moraju se obaviti u tri ili četiri seta. Vrlo učinkovita gimnastika, korisna za sve žene koje nose djecu.
  5. Ležati na podu. Pogodno, ležeći na leđima, sjednite na sag. Savijte noge na zglobove koljena i razdvojite ih. Stopala na podu. Ruke u šavovima. Duboko udahnite i podignite zdjelicu. Izdahnite i spustite zdjelicu. Udahnite, poravnajte noge i napunite glutealne mišiće. Podigni trbuh u sebi. Izvucite prepone. Tada - duboko izdisanje i potpuni opuštanje. Ponovite sedam puta.
  • Na dnu bazena čučanj. Guramo od dna i naglo plutaju na površinu.
  • Vratite se natrag. Za obavljanje ovih vježbi morate posjetiti bazen dovoljne dubine.

  Prema riječima opstetričara i ginekologa, plivanje i ronjenje u bazenu prilično učinkovito pridonosi promjeni položaja fetusa.

  Mnoge mumije su zainteresirane, postoji li opasnost da će gimnastika izazvati fetus, koji leži na glavi i prevrće se? Ne, ne izazivaj! Naravno, obrnuto držanje omogućava fetusu slobodnije kretanje. Međutim, on koristi tu slobodu samo kada treba fiziološki ispravnu poziciju. Ako dijete krene prema izlazu, neće poduzeti nikakvu radnju, on je vrlo ugodno. Priroda je mislila na sve, a dijete na podsvjesnoj razini nastoji zauzeti ispravnu poziciju. Nakon što je trideset i drugi tjedan okrenite bebu je prilično teško, pa je bolje da takvu situaciju ne dopustite unaprijed. Žena koja nosi dijete treba puno kretati i jesti uravnoteženu prehranu.

  Kako pretvoriti bebu u utrobu glave - djelotvorne netradicionalne metode

  • Danas na Internetu na posebnim stranicama možete jednostavno preuzeti glazbu za trudnice. Prema mnogim ginekolozima i pedijatarima, dijete u maternici vrlo je aktivno u odgovoru na glazbu i određene zvukove. Najčešće, tiha klasična glazba i uspavanke služe za poticanje fetusa da se prebaci. Kada koristite ovu metodu, trudnica stavlja slušalice na donji dio trbuha.
  • Neki liječnici preporučuju daddies da češće razgovaraju s nerođenim djetetom. Otac mora usmjeriti svoj glas na trbuhu svoje majke. Dijete prvo sluša, a zatim pokuša kretati, prelazeći na zvuk svoga tatina glasa.

  Upotreba svjetla

  Mnoge mame tvrde da su "prisilili" fetus da se prebaci i uzme pravilan položaj uz pomoć redovite svjetiljke. Žarulja svjetiljke koju su usmjeravali niz trbuh, a dijete se okrenulo prema svjetlu. Nemamo razloga vjerovati im. Štoviše, ova metoda stimulacije ne može učiniti ništa kako bi naškodilo djetetu.

  Hladni i topli oblogi

  Vrlo popularna metoda je metoda stimuliranja fetusa s kontrastnim temperaturama. Na gornji dio maternice primjenjuje se hladan kompresij i topli kompresija na donji dio. Plod se refleksno kreće prema toplini. Neke majke koriste za stimulaciju - običnu plastičnu bocu s toplom vodom koja se nalazi u donjem dijelu trbuha. Ovaj postupak se može obaviti u toploj kupelji. Glavna stvar je da temperatura vode u bocu mora biti nešto veća nego u samoj kupelji. Toplo kompresije mogu se primijeniti na donji dio trbuha pri obavljanju vježbe "Half-bridge".

  Poslušna beba

  Ova metoda sastoji se u pokušaju da majka jednostavno uvjeri malog da uzme ispravnu prezentaciju. Mnoge "poslušne" djeca okreću glavu tijekom takvih razgovora.

  • Sjednite tijekom cijele trudnoće samo na čvrste stolice, zadržavajući leđa.
  • Povremeno sjedite na stolici na konju - trbuhu na stražnjem dijelu stolice.
  • Manje vozite do 35 tjedana. Naslon sjedala u automobilu trebao bi biti postavljen ravno.
  • Mnogi liječnici preporučuju malu masažu prstiju, ali zapamtite, masažni terapeut mora biti profesionalac.
  • Možete konzultirati pomoć homeopata. Iskusni stručnjak će odabrati potrebni homeopatski lijek za trudnicu

  Još jednom želimo upozoriti sve buduće mame - prije izvođenja gimnastike, kao i kod uporabe alternativnih metoda usmjerenih na promjenu prezentacije fetusa, potrebno je konzultirati se sa svojim ginekologom ili opstetrom.

  Pogrešne akcije mogu dovesti do najnepovoljnijih posljedica. Na primjer, oštećenje placente ili zapaljenje fetusa pomoću pupčane vrpce.

  Buduće mame trebaju pažljivo pratiti položaj fetusa i, ako je potrebno, učiniti sve što je moguće kako bi fetus preokrenuo.

  Bazalna temperatura od A do Z

  Dragi prijatelji! Da, ovo je oglašavanje, vrti se tako!

  Kako pretvoriti dijete u 37 tjedana glave dolje?

  Molim vas da ne zatvorite temu, shvaćam da postoji mnogo informacija na internetu, ali do sada nema koristi. Djevojke! Tko stvarno za vrijeme od 37 tjedana uspio skrenuti glavu dijete dolje. Okrenem se od jedne do druge strane, stojeći u položaju koljena, govora, itd. P. Što mogu učiniti? Hvala svima koji su odgovorili.

  Pročitajte komentare 33:

  Prijatelj akupunkture nekako se okrenuo 38. tjedna.

  Postoji vježba koja se zove noge i dlanove smykanie. U mojoj knjizi Maya Gogulan, opisana je i dostupna na internetu, ovdje je veza: http://pozvonok.ru/nishi/page_2_7.html

  U članku na internetu, oni su smanjili tekst, no knjiga kaže da tijekom trudnoće ova vježba pomaže normalnom razvoju djeteta, ispravlja neispravnu poziciju i olakšava porod. Zetnica je rekla da joj je netko poput njezinog prijatelja pomogao, a dijete je otišlo na pravu poziciju.

  Moja je djevojka bila poznanica, tako da je prevela ljiljan sam dan prije rođenja okrenut naopako, ali ono što želiš učiniti bez liječničkog nadzora na savjet djevojaka, ne bih to učinio, bez obzira na to koliko je šteta malenoj, opet ću dati primjer života, u posljednjim tjednima moj je prijatelj bio uključen u trbušni ples, naizgled nevin, čini se, ali njezina kćer ima kršenje strukture lubanje, čini se da je jedna strana ravna, djevojka je lijepa, pametna, ali sada ima problema s pojavom, a to je zato što tom području gdje je r kositra, oni će napraviti plastiku za njega (((

  LelkaChamysheva, čudan slučaj. Upravo je ona izvukla zaključke da je iz napetosti djetetovog trbuha glava bila sužena?

  Lelka Kaššev, pa, liječnik me neće obavljati ove vježbe))) Savjetovao mi je 2 vježbe, ali do sada nema smisla od njih pa pitam.

  Tata, i sada kako je dijete? U prsnom prikazu ili poprečnom?
  Moja je teško ležala, ali istina, samo do 34 ili 36 tjedana. Rekli su mi, baš kao i ti, ustani na koljena i laktove, ali ne samo stajati, nego i puzati kući (ne brzo). Navodno, u ovom položaju u želucu malo više prostora, vjerojatnije je da ako se dijete snažno kreće, ona će se preokrenuti. Pjegao sam, a u kadi, trbuh mi je ležao (bilo je tako lako tamo, u vodi!). Kao rezultat, okrenuo se.
  U 37 tjedana, naravno, već je teže, ima manje prostora. Kod nas, ako dijete laže "pogrešno", pokušavaju ga ručno okrenuti za 36 tjedana. Ne znam točno kakav je ovaj postupak, ali objasnili su mi kako bi liječnik pokušao okrenuti dijete kroz trbuh. Međutim, s ovim postupkom postoji mala šansa da izazovu početak rada.

  Liječnik mi je savjetovao da mi je jedan trik pomogao. Ležite na krevetu dok možete opustiti mišiće trbuha i blagim pokretom obratite bebu. Kada dijete leži na leđima, to je lakše okretati, naravno, ali možete i pretvoriti zdjelicu. Jedna ruka na zhopke, druga na leđima. I u smjeru kazaljke na satu prema stidnoj kosti.

  Sad sam pronašao članak na internetu o tome kako vratiti dijete natrag u majčin pupak (lice u majčinoj kralježnici), što je najbolje prevalencija za porođaj. Na njemu, nažalost, ništa se ne govori o tome kako da dijete okrene glavu, ali možda i preporuke će pomoći i u ovom slučaju:

  Najteži dio djetetovog tijela je leđa. U pravilu, sila gravitacije usmjerava djetetovo tijelo natrag do donjeg trbuha majke. To jest, ako često sjednete natrag, donja točka maternice će biti njegov stražnji zid, a dijete će se vratiti u kralježnicu (što je loše). Kako bi se dijete moglo okrenuti kako treba, potrebno je osigurati da se želudac uvijek naginje prema naprijed i prema dolje. Da biste to učinili, na sjedećem položaju, koljena bi trebala biti ispod razine pubisa i leđa treba biti ravna ili lagano savijena prema naprijed. Prilikom ležećeg položaja, ne možete podići noge (iako je to savjetovano osloboditi osjećaj težine u nogama). Općenito, uvijek biste trebali biti "pupak dolje" Ako često vozite ili vozite automobil, pokušajte staviti jastuk ispod repne kosti.
  Kad čitate ili gledate televiziju, pokušajte to učiniti na koljenima i nagnuto se na nisku stolicu, kauč ili veliki jastuk.

  Gospođica 1986, kao što to razumijem, mora leći na leđima? Liječnik nije objasnio zašto. Samo mislim da bi stajao na svim četveronožama i naslonio se na ramena i krenuo prema rubu kreveta lakše će raditi nego ležeći na leđima. Jedina stvar - možda na svim četvorinama je teže osjetiti gdje dijete ima koji dio tijela.

  Elina, pa, da, liječnici su rekli, iako Bog zna, možda su tako oduzeli napade od sebe ?!

  Vjera, leži u zdjelici. Bio je na ultrazvuku u 32 tjedna, sve je bilo u redu, glave dolje. Što ju je potaknulo da se prevrće, nikada neću znati.

  I ja sam također želio saznati: je li carski rez, pa je potreban prsni prikaz?

  Dijete se može obratiti čak iu borbama. U 2 od mojih prijatelja bilo je tako. Ja, nažalost, nisam čekao početak rada, dogovorila sam se za CC u 38 tjedana, žao mi je

  U načelu, i sa zdjelicom rađaju se sami. Ovisno o liječniku i ženi koja radi, naravno

  [email protected], ako dječak definitivno radi policajcu. T može biti hydrocele od testisa i općenito nije dobro za dječaka. I djevojke su dopuštene da rađaju ep tijekom zdjelice

  Moja omiljena djevojka, jeste li imali zdjelicu?

  K7enia, imao sam zdjelicu s 27 tjedana, a prije rođenja općenito stopala

  I jedna noga u vratu je pala, a druga je bila

  Angel7, djevojka poput (vrsta, jer se sve može dogoditi)))

  [email protected], da se svatko može složiti) na ovoj stranici smo djevojčici na ultrazvučnoj djevojci rekli i rodili dječaka!

  [email protected], EP ili COP s prsnom prikazom odlučuje samo liječnik. Tamo i veličina zdjelice i težine djeteta. Čak dopuštamo dječacima da rađaju sebe. I može se preokrenuti u borbama, možda tjedan dana prije rođenja, i možda će se sutra okrenuti.

  Angel7, to je obično slučaj kada se ultrazvučno ispitivanje na podu neispravno izgovori. Ne razumijem zašto toliko djevojaka žele otkriti pod gotovo u 12 tjedana, kada možete pogriješiti na 12, 20 i čak 35 godina.

  Imamo zdjelicu često Cezar. A ako je ovo prvo dijete, gotovo uvijek. Ali to ne znači da je nemoguće roditi se u prsni prikaz - rađanje i rađanje. Naravno, svaki liječnik neće uzimati EP s pelvicnom prezentacijom, ali ako vaša beba (ili beba) nikada ne naglo okrene, a vi stvarno želite pokušati rađati sebe, vjerojatno će sve ovisiti o tome možeš li se složiti s ovim liječnika ili pronaći nekoga tko se slaže, i što je najvažnije, da li liječnik pristaje biti na dužnosti tijekom vašeg porođaja.

  Pročitao sam slučaj na jednom britanskom forumu, poput jedne žene čija je beba bila u prsnom obliku i ona je već bila na rasporedu za carski, otišla je u WC i vidjela da su dvije plave noge izbačene iz nje! To jest, ona nije samo počela porođaj, već se ispostavilo da je previa, kao omiljena djevojka! Nazvali su hitnu pomoć dok je putovala hitna pomoć, sama je rodila tijelo djeteta i već je pokušavala rađati glavu. I bolničari, naravno, poučavaju da se dostave, ali oni još uvijek nisu opstetri, i imaju malo iskustva s tim. Dakle, prema ovoj mami, imala sam dojam da su bolničari općenito stajali i slegnuli ramenima, a na kraju je sama rođena, kod kuće, bez ikakve pomoći. Rekla je da je rodenje vrlo teško, jer njezini mišići nisu imali ništa "uhvatiti" kako bi se gurali - tijelo je već bilo van. Ali je rođena i nije čak ni došla u bolnicu. Istina, imala je drugo porođaj.

  Sada je pronađen članak na engleskom jeziku s hrpom savjeta o tome kako pomoći svom djetetu da se prevrće. Većina toga zvuči kao potpuna glupost, iskreno riječ! Ali iznenada. Na primjer, savjetuje se staviti vrećicu zobi iz zamrzivača (dobro, ili bilo što hladno) na vrh trbuha (na području maternice). Navodno, dijete ne bi smjelo voljeti činjenicu da je glava zamrznuta i on se okrene. Drugi način, ali s istom idejom - staviti nešto naprotiv je vrlo toplo, kao što je grijanje pad, na donjem abdomenu. Dijete se možda želi okrenuti toplini. Plus - toplina će opustiti trbušne mišiće i dijete će imati više prostora za manevar.

  Oni također preporučuju tehnike opuštanja, na primjer... Zamislite da je balon pričvršćen za dječju nogu! I ova lopta povlači noge!

  Navodio je slučaj u kojem se moja majka naginjala na vrh trbušnog igrača s heavy metal glazbom! Dijete mu se nije svidjelo i okrenuo se da se udalji od glazbe!

  Drugi pomaže plivati. Prvo, kada se nalazite u vodi, pritisak vode "iscijedi" vodu iz tkiva natrag u krv i zbog toga se količina amnionske tekućine lagano povećava. Drugo, pokreti tijekom mirnog plivanja stimuliraju gibanje djeteta i opuštaju mišiće trbuha njezine majke.

  Također preporučuju dvije vježbe u kojima je uključena gravitacija. To je. Logika je ista kao i moj post broj 8, samo su postojali načini za povratak dijete u glavobolju unatrag, a ova dva - samo da se prebace iz zdjelice u glavu. Točka vježbe je da prvo okrenete dijete okomito, tako da glava počiva na dnu maternice (u mirovanju, većina djece leži lagano pod kutom, a ne strogo okomito, tako da postoji više prostora). Ova pozicija treba prisiliti dijete da naginje glavu s bradom na prsima, nakon čega će se okrenuti preko 180 stupnjeva.

  U jednoj studiji, 744 žena tijekom razdoblja od 30 tjedana učinilo je UPR 2 2-3 tjedna, 10 minuta dva puta dnevno. U 89% djeteta je okrenuo glavu prema dolje.

  Vježbe se trebaju obaviti na prazan želudac i zaustaviti ako se glava počne vrtjeti ili se teško disati.

  Vježbe su kontraindicirane ako majka ima visoki krvni tlak, kao i bilo kakve probleme s srcem ili plućima.

  Za početak, potrebno je točno odrediti kako dijete leži - natrag prema naprijed (majčinom pupku) ili unatrag (majčinoj kralježnici). Kada stoji unazad, potrebno je napraviti UPR 1 (leži na leđima), ako je unazad - UPR 2 (leži na trbuhu).

  UPR 1: Napravite "brdo" jastuka i pokrivača na podu ili krevetu i ležite na leđima tako da su kukovi 30-45 cm viši od ramena. Umjesto jastuka, možete koristiti dasku za glačanje, podupirući ga na kauču ili krevetu pod kutom od 45 stupnjeva. Obavezno pazite da se kraj ploče, koji se nalazi na podu, neće kretati nigdje. Da krv ne teče toliko snažno prema glavi, možete staviti mali jastuk ispod desnog bedra - to će smanjiti pritisak na venu koja ispušta krv iz nogu u srce. Lezi u ovom položaju, opušta i duboko disanje, 10-15 minuta nekoliko puta dnevno.

  UPR 2: stavite više jastuka na pod ili na krevet, ali ne ovaj put tako da ima mjesta za abdomen. Ostaviti trbuh dolje tako da su kukovi bili 22-30 cm iznad ramena. Drugi je način da stojite na sve četiri na podu, naslonjenim na vaše ruke i polako spustite gornji dio tijela sve dok prsa ne dotaknu pod (što je više moguće). Lezi u ovom položaju, opuštajući i duboko disanje, 10 minuta nekoliko puta dnevno.

  Ako smatrate da je dijete okrenuto, trebate polako ustajati i hodati po kući ili napraviti duboke čučnjeva. To će pomoći djetetu da "ojača" u novom položaju.