Kako dati dojke novorođenčadi

Liječenje

Dojenje je prirodni proces. Ali čak se morate pripremiti i naučiti malu teoriju. Pravilno držanje dojilja je temelj. Ako beba ispravno bilježi bradavicu, postupak hranjenja bit će neučinkovit, a mama će doživjeti bol.

Zašto je važno držanje bradavice

Pravilno pričvršćivanje na dojku osigurava:

 • Potpuni pražnjenje dojke. To je sprječavanje mastitisa i stagnacije.
 • Dijete jede puno mlijeka - to jamči dobru dobitak težine i normalni razvoj.
 • Nema problema s nedostatkom laktacije, jer se mlijeko potpuno jede, a zatim ponovno proizvodi u pravoj količini - princip "potražnje i potražnje" radi besprijekorno.
 • Mama ne doživljava bol i nelagodu tijekom procesa hranjenja.
 • Na bradavicama neće biti pukotina.

Ako dijete nije pravilno pričvršćeno, problemi s laktacijom se ne mogu izbjeći, jer dijete će jesti manje, a mlijeko će biti proizvedeno prema zahtjevu. Pored toga, bolovi u prsima i pukotine bradavica postat će stalni prijatelji majke.

Pravila za hvatanje grlića

Kako dati dojku novorođenčadi? Kako bi se osiguralo pravilno držanje bradavica, trebate pravilno dati djetetu dojku. To je osobito važno to učiniti na samom početku, kada se majka i dijete upravo navikavaju na novi proces. Tada će se pravilno hraniti automatski. Tri glavna pravila za hvatanje bradavice:

Asimetrično držanje bradavica

Potrebno je postići tako hvatanje, tako da bradavica počiva na bebu na nebu. U tom položaju sisa će biti učinkovitija i jaka. Za to morate dati grudi na takav način da bradavica "pogleda" gore, a ne izravno u usta bebe. Istodobno, potrebno je osigurati da su dno areole potpuno u djetetovim ustima i malo iznad.

Jezik djeteta nalazi se na gumi

Kada se jezičak mrvica nalazi na gumi, kompresija bradavice nije tako jaka, a mama ne doživljava bol tijekom hranjenja. Ovo je vrlo važno! Dojenje ne bi trebalo ozlijediti! Osim toga, valovi poput gibanja jezika tijekom sisanja pomažu učinkovitije iscijediti mlijeko iz bradavice. U tom položaju jezik u ustima kreće se slobodno, nije zarobljen u desni, a mlijeko lako ide bez poteškoća. Vrlo je teško pratiti ovaj trenutak u prehrani. Na ispravnost položaja jezika kaže da se ponekad može držati.

Važna točka: Ponekad dijete jednostavno fizički ne može istjerati jezik tako da dosegne desni. Ovo ukazuje na kratku kravu. U ovom stanju, nikada neće biti moguće postići pravilno zahvaćanje bradavica. Dijete će jesti malo mlijeka, jer sisanje je neučinkovito, a mama će patiti od boli sa svakim hranjenjem.

Kako mogu znati da dijete ima kratku krpu? Olakšajte. Dok je dijete budno, trebate ga lagano gurnuti prstom na donju usnicu. Dijete će otvoriti usta i izvući jezik.

Ako kravata djeteta bude kratka, potrebno je riješiti ovaj problem. Jedno rješenje je mala operacija - obrezivanje. Danas je to učinjeno laserom. U svakom slučaju, trebate se posavjetovati s pedijatrom i dobiti odgovarajuće preporuke.

Usta bebe je širom otvorena, brada je pritisnuta na prsa.

S pravim zahvatom na prsima, usta novorođenčeta je uvijek širom otvorena. Istodobno su se pojavile mrvice od spužve. Samo na taj način dijete može uhvatiti ne samo bradavicu nego i areolu, tako da se proces usisavanja odvija učinkovitije, a mlijeko teče lakše. Da beba otvori usta širi, morate dati grudi nije u pravom kutu prema ustima djeteta, i držati bradavica otprilike na razini nosa. Dakle, dijete će otvoriti usta mnogo šire, a držanje će biti ispravno.

Ako se pridržavate ova tri pravila, možete biti sigurni da je hranjenje učinkovito.

Ponekad je vrlo važno fenomen same aplikacije. Leži u činjenici da novorođenčadi imaju reflekse, uz pomoć kojih će sami uzeti dojku i učiniti ga savršeno ispravnim. Možete eksperimentirati i pustiti da mrvice sami zgrabite bradavicu kad on smatra prikladnim. Glavna stvar je pokazati strpljenje i nježnost tijekom procesa.

Ispravljanje pogrešnog držanja bradavica

Ako je dijete već zaglađeno na dojku, a mama je primijetila da je bradavica neispravna, možete je ispraviti. Da biste to učinili, nježno povucite prsa iz usta mrvica.

Ne možete izvaditi bradavicu silom: to boli i doprinosi pukotinama. Najlakši je način nježno staviti mali prst u kut usta djeteta. Ovo će ukloniti vakuum, a beba će osloboditi bradavicu. Nakon toga možete ponovno dati prsa, slijedeći pravila hranjenja.

Ako su mrvice spužvi omotane, mogu se pažljivo istaknuti bez da ih uzimaju iz dojke. Ova akcija će odmah olakšati zadatak sisanja bebe.

Ponekad je dovoljno da dijete pritisnete teže prema tijelu ili ga lagano spustite ispod njega. Dječja glava će se naginjati jačim, usta će se otvoriti šire i držak će biti u pravu.

Što još treba tražiti kod dojenja novorođenčadi

Postoji niz znakova da se dojenje ispravno prilagođava:

 • Za vrijeme sisanja istodobno s kretnjom donje čeljusti treba biti valni kretanje jezika.
 • Na samom početku hranjenja bebe brzo sisati, tražeći plimu. Kada mlijeko teče, usisavanje postaje sporo i duboko.
 • Kratke stanke tijekom hranjenja pokazuju da mlijeko struji dobro i slobodno.
 • Dječji obrazi trebali bi biti zaobljeni, a ne izvlačeni prema unutra.
 • Ako je beba puna i ima dovoljno mlijeka, bradavica iz usta će izaći, a ne ravnom.

Često mame iz prvih dana daju bebe boce i majke. Ovo nije u redu! Usisavanje tih dječjih naprava temeljno se razlikuje od pravilnog sisanja dojke. Takve akcije mogu zbuniti bebu, bit će vrlo teško postići učinkovito i pravilno držanje bradavica.

Nuanse ispravnog mjesta djeteta prilikom hranjenja

Vrlo je važno pozicionirati dijete dobro u odnosu na majku, tako da njegov položaj nije samo udoban, nego i pogodan za pravilno oduzimanje dojke. Sljedeće nijanse doprinose tome:

 • Tijelo djeteta maksimalno je pritisnuto na tijelo majke, a lice je okrenuto ravno u prsa.
 • Bradavica se nalazi na razini djeteta djeteta.
 • Do širih otvorenih usnica možete dodirnuti gornju usnicu.
 • Glava bebe ne smije biti stegnuta. Bolje je ako se malo baci natrag, u takvom položaju usta će se otvoriti šire.
 • Bradavica treba biti postavljena tako da dijete ne mora doprijeti do njega, uvijanje vrata.
 • Ne možete ga prstima stisnuti prstima u blizini areole. Ova akcija neće pomoći protok mlijeka, ali će samo komplicirati zadatak djeteta da sisati ispravno.
 • Ako je dojka prevelika, potrebno ga je držati cijelim dlanom, stavljajući ga od bradavica tako da djetetov nos ne bude stegnut i može slobodno disati.

Ni u kojem slučaju ne možete koristiti snagu za dijete, silom prisiliti grudi u usta, pokazati iritaciju i nezadovoljstvo - to će negirati sve napore da svladaju GW.

Kako odabrati pozu za hranjenje bebe

Mama je također vrlo važna. Morate se udobno smjestiti, jer hranjenje može trajati i do 40 minuta i dulje ako beba bude slaba i prerana. Na samom početku, da biste izbjegli pogrešnu poziciju mrvica i loše hvatanje dojke, trebate hraniti dijete koje sjedi ili leži na svojoj strani - to su najviše fiziološke metode.

Radi praktičnosti, možete iskoristiti moderne uređaje, kao što je jastuk za hranjenje. Pomoću nje možete osloboditi ruke i olakšati opterećenje na leđima.

Kada se ispravno hvatanje i učinkovito hranjenje dobro svladaju, možete eksperimentirati i isprobati različite položaje za hranjenje, u kojima će majka i dijete biti što udobnije.

Zapravo, ne postoji ništa teško u pravilnom zahvatu bradavica, često djeca samostalno rade sve kako treba. Mama će moći svladati ovu vještinu u prvim danima nakon poroda u rodilištu kada započne davanje svoje bebe. A u budućnosti će biti potrebno samo popraviti ispravan GW i uživati ​​u majčinstvu.

Kako dojiti novorođenče?

Neposredno nakon poroda, žena nema mlijeka, ali postoji kolostrum, bezbojna tekućina koja se pojavljuje u prsima u drugom tromjesečju trudnoće. Kolostrum sadrži ogromnu količinu korisnih tvari u koncentriranom obliku. Oni su u mogućnosti zaštititi novorođenče od zaraznih bolesti i crijevnih poremećaja, omogućuju vam da organizirate potpunu imunološku zaštitu djeteta. Colostrum je 100% digestiran od strane dojenčadi. Vrlo je važno da beba dobije prvu hranu što je brže moguće, jer se tijekom trudnoće navikao na činjenicu da mu je hrana stalno oko njega, bez ikakvog napora, da ne zna takav osjećaj gladi i da je uplašen tim novim, neugodnim osjećajima.

Rano vezanje novorođenčeta na majčinsku dojku od posebne je važnosti za ženu. U procesu sisanja u ženskom tijelu aktivira se proizvodnja posebnog hormona oksitocina, što pridonosi smanjenju maternice i sprječava postkrvarenje krvarenja. Osim toga, započinje stvaranje hormona prolaktina, odgovorno za količinu majčino mlijeka.

Zato je prva privrženost dojci, koja se u idealnom slučaju mora dogoditi za pola sata nakon rođenja, tako važna za dijete i majku. Pa, ako dijete dobije oko 50 ml kolostruma. Stoga nemojte trčati, hraniti svoje malo čudo kao što treba, neka shvati da je došao do ugodnog i dobrog svijeta.

Kako dojiti?

Novorođenče koje je upravo došlo na svijet ne zna i ne razumije kako bi sada trebao dobiti hranu jer se prije toga sve dogodilo sam po sebi, ali što sada? Treba napomenuti da tijekom trudnoće opći princip sisanja svladava sve bebe. Također, budući da su u mom trbuščić, sisati prste i kamere, stvarajući refleks sisanja. Stoga, odmah nakon rođenja, beba instinktivno otvara usta, širi jezik i pokušava pronaći izvor hrane. Ovo je mjesto gdje bi majka trebala priložiti bebu na dojku, ispunjenu kolostrumom. I važno je da ga napravite tako da dijete i da se osjećate ugodno. Uz pravilno grabbing dojke, beba nikada neće povrijediti vas, neće progutati zrak. Stoga je poželjno ovladati tehnikom hranjenja dok je još u bolnici. Kako dati dojke novorođenčadi:

 • Korak 1. Uzmi udobnu poziciju. Možete hraniti dijete sjedi, leži i stoji. Važno je slijediti osnovno pravilo - tijelo i lice novorođenčeta trebaju biti u istoj ravnini. Poželjno je da se majka opušta, glavna stvar je mir i udobnost. Možete staviti jastučiće pod leđa, pokupiti s tepihom, ako je cool, jer hranjenje traje dosta dugo. Kako dojiti dok laže? Da, kao i sjedenje, osnovna načela ostaju ista.
 • Korak 2. Uzimamo dijete, čvrsto ga pritisnemo za sebe, glava treba biti nasuprot prsima, usta na razini areole (smeđi krug oko bradavice). Pazite da glava djeteta ne bude bačena, a ramena se ne smiju nagađati između vaših ruku. Jednu ruku držite novorođenčad, hranite i usmjerite prsa s drugom.
 • Korak 3. Započnite hraniti. S palcem i kažiprstom iscijedi areola dojke iz koje ćemo dati mlijeko, postižemo izgled nabora. Postavite je paralelno s usnama djeteta. Probijamo vrh bradavice na usnama djeteta, čekajući da mu otvori usta, prateći jezik da leži na donjoj gumi, au ovom trenutku ga privlači, stavljajući areolu dublje u usta. Imajte na umu da nije grudi koja je bliža djetetu, već njegovu.
 • Korak 4. Hranjenje. Nakon što beba počne snažno jesti, možete ukloniti prste iz areole i opustiti se. U prvim danima ćete morati početi hraniti nekoliko puta, jer će beba okrenuti glavu, izgubiti dojku, zaspati u procesu hranjenja. Važno je strpljivo i uporno staviti areolu u usta, najmanje centimetara. Zatim, dijete, jede, će pritisnuti na putu prolaska mlijeka, potičući njegovu proizvodnju. Sjetite se da će beba naučiti pravilno jesti samo do drugog ili trećeg tjedna, a neprekidan vještina će se formirati za dva ili tri mjeseca.

Koliko često dijete dojiti?

Odgovor na ovo pitanje brine se za sve mlade mame. Ovdje je sve jednostavno. U prvim danima, kada je beba upravo rođena, njegova ventrikula je još uvijek vrlo mala i slabo prilagođena za hranjenje. Kolostrum se apsorbira vrlo brzo i dolazi u osjećaj gladi. Primjetio je da beba počinje plakati, otvoriti usta, otkinuti jezik, pokušavajući usisati cam? Vrijeme je da ga stavi na prsa, neka jede, ne završava hraniti dok ga ne prekine. Preporuča se organizirati takvu prehranu tijekom prvih 5 dana nakon isporuke. U prosjeku se ispada da dijete jede 15-20 puta dnevno. Posebno nemojte probuditi bebu, neka se sve oko podudara s vlastitim ritmom. Oko petog dana, mama će imati značajnu žurbu mlijeka i već se može prebaciti na prehranu koju preporučuju stručnjaci oko 10-12 puta dnevno.

Koliko dugo treba dojiti?

Optimalno razdoblje dojenja je 2 godine. Prije su, pedijatri inzistirali na tome da trebamo gubiti dijete godišnje, danas govorimo o dvije godine. Može se zaključiti da je ovo rješenje uglavnom individualno. Tvrdi rokovi ne postoje. Kako dijete raste, sastav mlijeka mijenja, prilagođava se dječjem organizmu, količina hranjivih tvari u njemu dovoljna je da zadovolji potrebe rastućeg organizma. Naravno, počevši od 6 mjeseci nužno je uvesti dodatnu hranu, sokove, pire krumpir itd. Ali, nije potrebno provesti bebu u dobivanju majčino mlijeka, ako majka to ima. Kraj dojenja u svakoj obitelji ima svoje. Vjerujte svoju intuiciju, ali pokušajte sami nahraniti svoje blago najmanje šest mjeseci.

Da biste gledali videozapis s detaljnim uputama stručnjaka za uspješno dojenje, možete kupiti naš tečaj "Zdrava beba"

Mlade majke, sjetite se glavne stvari - najbolja, savršeno uravnotežena hrana za dojenčad je majčino mlijeko. Ne brinite se da hranjenje može pokvariti vaš lik, spriječit će gubitak težine tijekom trudnoće. Svi su mitovi.

Dojenje je jamstvo zdravlja ne samo za bebe, već i za prekrasno zdravlje i nevjerojatnu ljepotu majke!

Kako dati pacifier s beveled kraj?

koliko se sjećam, spuštajući se do jezika... imali smo takve prve boce i bradavicu, ali ih je konačno odbio

Pa, pogrešno, ravna strana jezika je potrebna))))

skrenuta dolje, moja kćer je uzeo takav pacifier samo do 11 godina, ona je preokrenula u usta kada je ležala beveling gore

moj skoshen.ne nije uzeta, ponr. jednostavan lateks)

obrubljen rub

spušteni dolje, imali smo i takvu bradavicu, i kao ti, također sam ga dao za vrijeme kolike, ali bradavica je još uvijek "neprijatelj" br. 1 za HB, nemojte ga se odužiti, moje dijete i druga djevojka sami odbijaju bradavice u korist dojke, a većina obrnuto, neuspjeh dojke na bradavice.

teško je objasniti riječima) bili smo jedini

na jednoj je strani obično više odrezanih baza (ispod nosa, kako se ne bi ometalo)

oni na slici ispod su na masama)

zakočiti na jeziku... naša bradavica pod nosom ima usjek

Da li dijete treba ortodontsku bradavicu ili je normalno?

Ortodontski bradavica (bradavica) za bebe dobiva sve više i više popularnosti. Ćemo govoriti o tome što je, kako dati i koliko dugo ga koristiti. Uostalom, glavna razlika od uobičajene je samo u ispravan oblik koji potpuno mijenja funkcionalnost.

Ove bradavice danas su dostupne u raznim nijansama, tipovima, veličinama, od svih vrsta hipoalergenskih materijala i brže se smiruju bebe, što je posebno cijenjeno od strane roditelja. Vrlo je važno pridržavati se nekih pravila, i bit će raspravljano dalje.

Što je ortodontska lutka?

Glavna značajka ove bradavice je oblik - dio je kosi i spljošten, što odgovara prirodnijem položaju u ustima djeteta. Zašto su to učinili? Prema tim parametrima, ona reagira na anatomski oblik dojke majke kada hrani dijete. Na taj način možete postići najprikladniji zahvat, kao i željenu formu ugristi.

Što je za ortodontski bradavica? Poput svakog drugog bradavica djetetu se daje utjehu, prestanak plača i raspoloženja. Ali zbog oblika, ona također dodatno stimulira razvoj čeljusnog aparata, jača zglobove i pozitivno utječe na položaj budućih zuba.

Kako napraviti izbor?

Ulazak u dućan, gdje prodaju dječje proizvode, lako se zbunjuje za novorođene roditelje. Uostalom, ponuda čak i nekih praznih slučajeva predstavlja veliki broj modela, boja, veličina, materijala i sl. Pokušat ćemo odrediti što tražiti pri prvom izboru bebe:

 • Materijal iz kojeg je napravljen glavni dio je onaj koji će beba izravno sisati. Nedavno su se proizvođači usredotočili na dvije mogućnosti - lateks i silikon. Prvi je prirodniji, ali ima lagani okus koji neka djeca ne vole. Drugi ima hipoalergijska svojstva, nema boju i miris, elastičan i traje dulje.
 • Oblik bradavica također može biti različit - okrugli, skošeni, ravni, itd. Pokazujemo da je ortodontski oblik koji je najprikladniji, budući da potpuno ponavlja oblik prsa i najbolje odgovara prirodnom položaju jezika i čeljusti djeteta.
 • Veličina bradavica je važna - trebate obratiti pozornost na dob djeteta za koju je namijenjen, naveden na naljepnici. Dakle, obično su podijeljeni za djecu do šest mjeseci, do jedne godine i do dvije ili tri godine. Očito, nakon što ste kupili čak i bradavicu ispravnog oblika, ali veće ili manje veličine, ozlijediti ćete razvoj ugriza.
 • Boja - ovdje je izbor samo za roditelje, jer još nije važno za bebu. Jedino što liječnici obraćaju pozornost je želja da bude lagana, neutralna tonova. Uostalom, svijetli objekt u području vidljivosti djeteta može ometati njegovu pažnju.
 • Cijena tih proizvoda varira približno u istim rasponima i razlikuje se samo ovisno o robnoj marki, robnoj marki i proizvođačevoj slavi.

Također treba naznačiti trajanje uporabe kozmetika iz različitih materijala. Silikon otporan na ekstremne temperature i traje mnogo dulje. Iako s vremenom mogu početi pucati i izgubiti elastičnost. Latex je krhki, dijete ih lako ugrize. Osim toga, takvi se proizvodi često počnu držati zajedno i trebaju ih zamijeniti novima.

Popularni modeli

U trgovini možete pronaći takve poznate marke:

 1. Avent (Avent) - bez mirisa i neukusnih silikonskih proizvoda. Krila posebnog oblika smanjuju pritisak na desni djeteta i smatraju se vrlo prikladnom opcijom. Proizvođači su mislili na pružanje dnevne higijene, stvarajući zasebnu kapu za svaki proizvod. Također se mogu prati u stroju za pranje posuđa ili sterilizirati u posebnim uređajima.
 2. Bibi (Bibi) - postoje vrste lateksa i silikonskih modela. Sofisticirane rupe u krilima baze dizajnirane su za bolju cirkulaciju zraka, čime se sprječava iritacija kože oko usta. Kvaliteta proizvoda je takva da se ne pogoršavaju kada se kuha opetovano. Ono što će roditelji posebno voljeti je mogućnost odabira zanimljivih i originalnih boja s natpisima ili crtežima.
 3. NUK (Nook) - bradavica je izrađena od posebno mekog materijala, a oblik ima dobru udubljenju koja pruža prostor za jezik. Veličine namijenjene su djeci s najmanje i do tri godine. Izrađen od lateksa u takvim bojama - zlato, crveno i plavo.
 4. Dr.Brown (Dr. Brown) - silikonski modeli bez okusa i mirisa. Proizvođač nudi kupnju skupa od dva proizvoda odjednom. Udoban oblik i ugodan materijal pomažu djetetu da se brzo navikne na uređaj i rado ga prihvati. Veličine veće namijenjene su novorođenčadi.
 5. Tommee tippee (Tommy tippi) - silikonski modeli s naglaskom na prozračnim krilima na bazi. Zahvaljujući njima, djetetu je lako držati bradavicu u ustima, a istodobno koža nije prekrivena nadraženjem povećane salivacije. Izvorni dizajn i boje također će se svidjeti roditeljima.
 6. Canpol (Canpol) - proizvođač nudi najširi raspon bradavica od lateksa i silikona. Istodobno, razni oblici, boje, veličine pomoći će vam odabrati najprikladnije za bebu.

Kako dati ortodontsku bradavicu?

Kako biste sačuvali sve dobro promišljene nijanse odabranog modela i pružili djetetu maksimalnu udobnost pri korištenju, morate slijediti određene preporuke:

 • Daveći pacifiera dolje ukošeno rublje, što će omogućiti da jezik krene više. Pazite da beba ne okrene u usta.
 • Svakodnevno obradite, operite i sterilizirajte proizvod.
 • Prije nego što dajte dojku djetetu, pažljivo ga pregledajte zbog prisutnosti pukotina ili drugih nedostataka.
 • Silikonski modeli trebaju biti zamijenjeni novima svaki mjesec, unatoč činjenici da se ne pogoršava izvana. No lateks se može odbaciti jednom za dva mjeseca.
 • Liječnici ističu da čak i ortodontska bradavica mora biti odsječena u dobi od jedne godine.
 • Pokušajte upotrijebiti ovaj "pomoćnik" samo kada je to potrebno, bez da ga zloupotrijebite. Kad dijete zaspi, trebate lagano dobiti dude, jer to nije noćna igračka.

Video: kako odabrati lutku?

Recenzije

Odmah sam odabrao ortodonciju Aventovskog za bebu. Ovisnost je bila brza i jednostavna. Sada je naš vjernik spasitelj u razdobljima hirovitosti. Ne znam što bih učinio bez nje.

Pokušao sam dati bebu model lateksa, jer je to prirodniji materijal. Ali joj se to nije svidjelo, isprala je s takvim izgledom kao da su joj stvari stavljene u usta. Kao rezultat toga, prešli smo na modele silikona i koristili smo ih godinu dana. Uskoro je vrijeme za odstupanje.

Bila sam protiv bradavice prije nego što se dijete rodilo. Tada sam to shvatio bez nigdje. Prvi izbor postao je težak, nisam znao gdje se zaustaviti. Srećom, iskusni konzultant je došao u trgovinu, savjetovao je da preuzme ortodontski savjetnik kako ne bi ometao ugriz djeteta.

Kako aplicirati bebu na dojku: tehnika uspješnog dojenja

Većina problema s kojima se suočavaju žene tijekom dojenja (boli i isprekidane bradavice, nedostatak mlijeka itd.) Upravo su zbog netočne tehnike primjene djeteta na dojku.

Stoga je vrlo važno pomoći dijete majstor vještine pravilnog stezanja dojke.

Pravo mjesto hranjenja

Stavite bebu na hranu kako slijedi:

 • Rasporedite dijete na ruku tako da njezin vrat počiva u vašem laktama, leđa je na vašoj ruci i stražnjice na dlanu.
 • Okrenite cijelo tijelo djeteta na njegovu stranu tako da ona leži okrenuta prema vama, trbuhu do trbuha. Glava i vrat bi trebali ležati ravno, a ne bacati se natrag ili se okrenuti prema strani tijela. Dijete ne smije truditi, okrećući glavu ili povlačenjem vrata do bradavice.
 • Podignite dijete na razinu prsa, stavljajući ga na jastuk na koljenima ili zamijenivši stolicu pod nogama. Jastuk podržava vašu ruku i težinu bebe. Ako pokušate držati dijete na težini s jednom rukom, morat ćete iscijediti mišiće leđa i ruku. Ako dijete leži prenisko, na krilu će odgoditi prsa, što će dovesti do istezanja i trenja. Podignite dijete više od tebe, umjesto da se nagnete prema njemu.
 • Okrenuvši dijete na svoju stranu, trbuh na trbuh, stavite donju ručku u prostor formiran njegovim tijelom i strukom.

Ova pozicija se zove "krevetić", a za ostale pozicije na hranjenju, pročitajte u nastavku.

Ispravno držanje

Stisnite nekoliko kapi mlijeka kako bi navlažio bradavicu. Poduprite težinu dojke rukom tako da stavite palac preko areole (areole) bradavice, a ispod dlanove i četiri prsta. Važno je da prsti ne prekrivaju areolu, to jest područje koje obuhvaća djetetovu usta. Prsti malo pritišću dojku, dajući mu ravnu formu.

Pomognite djetetu da ispravno uzme grudi - to je najvažnija točka:

Uznemirujući dijete s bradavicom, masažu mu usne, tako da otvori usta. U tom trenutku, kada dijete otvori usta, pokažite bradavicu u središte usta i povucite dijete blizu njega s pratećom rukom. Proučimo više o ovim postupcima:

 • Važan uvjet za pravilno snimanje je prisiliti dijete da otvori usta dovoljno širok. Ponekad dijete cijepa ili zateže usne, osobito dno. Pomozite svom djetetu da otvori usta, lagano pritisne prst na bradu. Nakon što je uhvatio dojku, donja spužva djeteta treba biti ispražnjena do maksimuma.
 • U trenutku kada stavite dojku u usta djeteta, potrebno je privući djetetu dovoljno brzo i dovoljno blizu. Nemojte se naginjati naprijed, pomičući dojku prema djetetu - povucite ga bliže prsima pomicanjem ručnog zgloba. U suprotnom, naviknete se na sjedenje s klizanjem, i do kraja hranjenja imat ćete bol u leđima. Ako polako premjestite bebu, najvjerojatnije će se samo zgrabiti bradavica, a ne cijela areola.

Provjerite prianjanje.

Kad mu donese dijete, desni ne bi smjeli biti na osnovi bradavice, već bi trebali proći najmanje 2 cm na areoli.

Ako beba sranje samo bradavicu, to će uzrokovati pukotine i bol. Osim toga, mliječni sinusi (tenkovi mlijeka) nalaze se odmah ispod areole, te stoga, ako dijete ne istisne ove sinuse, tada neće dobiti dovoljno mlijeka.

Ako vidite da dijete nije ispravno uzelo dojke, prekidajte hranjenje i uklonite dojku. Da ne biste ozlijedili bradavicu, nemojte ga izvaditi iz usta djeteta, ne prekidajući sisanje. Da biste to učinili, nježno stisnite prst u kut usta između desni. Pokušajte ponovo dobiti pravu hvat.

Čak i ako morate početi iznova i iznova, sve dok ti i vaše dijete ne uspijete učiniti sve što je u redu, nemojte se spustiti. Zapamtite, pravo držanje - ključ uspješnog dojenja.

Dakle, neka je sažeti - odaberite ključne znakove pravilnog grabbing dojke:

 • tijelo djeteta čvrsto je pritisnulo majku, trbuh u želudac
 • ispuštaju se dječja usta
 • beba sranje ne samo bradavicu nego cijelu areolu
 • nakon hranjenja žena ne bi trebala doživjeti bol u bradavicama

Dijete je dah dok hrane

Kada stavite dojku u usta djeteta, povucite ga blizu vas tako da vrh nosa dotakne prsa. Nemojte se bojati zatvoriti nos, jer dijete može disati s otvorenim stranama nosa, čak i ako je vrh nosa pritisnut.

Ako je dječji nos definitivno zatvoren, povucite djetetovu guzicu bliže vama, lagano mijenjajući kut pozicije djeteta ili lagano pritisnite prsa kako biste oslobodili nos djeteta.

Tijekom cijelog hranjenja, poduprite dojku odozdo kako ne bi pritisnula djetetovu usta težinom i ne guma. Kako dijete dobiva starije i jače, ta će podrška biti manje potrebna.

Vrste sisanja

Tijekom vremena, naučit ćete razlikovati dvije vrste dojenčadi - kako biste zadovoljili glad i zadovoljstvo.

Usisavanje za užitkom je slabije, obično se događa kada beba nije gladna, ali samo treba vašu pažnju. U ovom slučaju dijete dobiva manje hranjivo prednje mlijeko.

Gladan sisa energičnije. Mišići lica tako snažno djeluju da čak i uši djeteta mogu kretati tijekom pokreta usisavanja. U ovom slučaju dijete dobiva još zadovoljavajuće povratno mlijeko. Uobičajeno, jedan pokret sisanja trebao bi predstavljati jedan gutanje. Ako postoji nekoliko sisanja na jednom gutanju, može doći do nedostatka mlijeka.

Video - ispravno držanje dojke:

Pozicije za dojenje

U prvim tjednima vrijedno je učiti najviše i educirati dijete na nekoliko mjesta kako bi uhvatili grudi. Uz poziciju "krevetića", postoje još dva mjesta: "leži na svojoj strani" i "ispod ruke". Ove su pozicije najpogodnije za majke u prvim danima nakon carskog reza.

Položaj "leži na vašoj strani"

To je isti položaj kao i "jasle", samo majka i dijete leže na njihovoj strani okrenutoj jedni drugima. Idealno, trebat će vam 5 jastuka, čini se previše, ali biste trebali biti što udobniji.

 • Stavite dva jastuka ispod glave, jedan iza vašeg leđa, drugi ispod vaše gornje noge i stavite zadnji ispod leđa djeteta.
 • Postavite dijete na stranu okrenutu prema vama i uredite je na vašoj ruci, podignite svoju ruku ako je potrebno ili ga spustite tako da su vam usta u ravnini s bradavicom.

Položaj "ispod ruke"

Ova pozicija je osobito pogodna za djecu s problemima u hvatanju dojke, ako se stiskaju i lutaju leđa, odmaknuvši se od prsa. Predloži takav položaj premalen, letargičan (sa smanjenim tonovima) ili prerane bebe.

 • Sjedite udobno u krevetu ili na stolici. Stavite jastuk na stranu vašeg tijela ili ga gurnite između vas i ruke naslonjača. Stavite na dječji jastuk.
 • Djetetu smjestite što je moguće bliže od strane dojke koju ćete hraniti, uzmite natrag djetetovu glavu na dlan vaše ruke s iste strane.
 • Usmjerite djetetove noge tako da lažu, dodirujući jastuke iza leđa. Provjerite da dijete ne odmara noge na stražnjoj strani stolice ili jastuka, jer će inače zakopati leđa. Ako se to dogodi, postavite dijete tako da su mu noge savijene na zglobovima kuka, tako da su njegove noge i stražnjice ležale na leđnom jastuku. dajte djetetu dojku.
 • Kada beba već sisa, skliznite jastuk pod leđima da biste lakše držali dijete blizu vas.

Video - mjesta tijekom dojenja:

Zaključno, želim još jednom spomenuti da je u procesu hranjenja važno da je moja majka bila udobna, tako da ruke i noge ne bi zanijele, tako da joj leđa ne bi boljela. Vi ćete nekoliko puta dnevno hraniti bebu nekoliko mjeseci, a kako se osjećate ugodno ovisi o vašoj dobrobiti, a time i o uspjehu dojenja. To objašnjava broj jastuka u različitim položajima hranjenja.

Valja napomenuti da danas u gotovo bilo kojoj trgovini za djecu mogu kupiti poseban jastuk za hranjenje. Ovo je redoviti jastuk, izrađen u obliku slova "C". Vrlo je prikladno za položaj "kolijevka". Mama ju je stavila na trbuh poput pojasa i na nju organizira dijete. U ovom slučaju težina djeteta ne pada na majčinu ruku, već na jastuk. Da bi poduprla glave djeteta, majka treba samo jednu ruku, a druga ostaje slobodna.

Želimo vam i vaše bebe uspješno dojenje!

Podijelite svoja iskustva, komentare, komentare.

Je li pravilno pričvršćivanje?

Čini se da bi sposobnost dojenja djeteta trebala položiti u ženu samog Stvoritelja, a ovdje nije potrebna posebna obuka. Međutim, ovo nije sasvim slučaj. Temeljni instinkti su, naravno, postavljeni - majka, nakon rođenja djeteta, sigurno će ga pokušati pričvrstiti na dojku i hraniti ga, gdje god se to rodilo; a beba, zauzvrat, dolazi na ovaj svijet s vrlo snažnom potrebom za sisanjem. Ali, kao što znate, osoba je izgrađena mnogo puta složenija od drugih sisavaca, a ne svatko je u stanju ispravno pričvrstiti bebu na prsa odmah, bez vanjske pomoći. A ako dijete pogrešno uhvatiti dojku - onda, u pravilu, to vodi do takvih problema:

 • beba ostaje gladna, jer ako nije dobro pričvršćena, ne može sisati dovoljno mlijeka,
 • bradavica je ozlijeđena, postoje abrazije, pukotine ili oticanje bradavice (sve to uzrokuje tešku tjelesnu bol kod žene), a u budućnosti se može pogoršati dodavanjem infekcije i mastitisa;
 • smanjuje se trajanje i učestalost privitaka, jer majka dugo ne može tolerirati bol, a kao rezultat, beba je nestašna, podložna je težini, ima problema s trbušinom zbog nedostatka debelog dijela mlijeka (više u članku)
 • povećanje grudi povećava, budući da dijete, iako neučinkovito, sisati, potiče daljnji tok mlijeka. A onda, s pogoršanjem situacije, močenje se može razviti u laktozu ili mastitis.

Kao što vidite, posljedice nepravilne primjene su vrlo ozbiljne, neugodne i bolne - i ako se situacija ne ispravlja pravodobno - onda, u pravilu, sve završava prijelazom na umjetno hranjenje. Zato je tako važno svladati tehniku ​​ispravnog vezivanja.

Kao i svaka druga vještina, primjena i hranjenje djeteta sastoji se od niza određenih jednostavnih postupaka, nakon što je svladao, a majka će u kratkom vremenu dovesti te radnje na automatizam i lako će se primijeniti njezino dijete na njezinu dojku sa zadovoljstvom i hraniti ga s užitkom onoliko često i dugo kao to će biti potrebno za dijete.

Učenje kako bi se osiguralo ispravno snimanje prsnog koša djeteta.

Pokušajte svladati privitak ne kada beba već počela plakati od gladi, ali kada još, pola spava, počinje pokazivati ​​znakove potrage za ponašanjem (više u članku) - to će uvelike olakšati proces učenja kako se ispravno pridaju.

Dakle, koja specifična jednostavna djelovanja čine ta vještina?

1. Prije svega, trebate se udobno smjestiti u kojem ćete dugo biti udobni bez napetosti (za više informacija o pozama za hranjenje, mi ćemo razgovarati u zasebnom članku).

2. Ako je prsa prepun - pokušajte omekšati isisak tlaka ili izraziti malo prsima.

3. Neka vaše dijete tako da je trbuh pritisnut protiv svoje majke, a ne ležeći na leđima, glava ne bi trebala biti okrenuta na stranu. Ruka pouzdano podupire glavu djeteta, ali ga ne gurajte na stražnjoj strani glave. (Za pronalaženje tehnike pravilnog pričvršćenja najprikladnija je pozicija "križnog podnožja" i "ispod ruke", gdje majka s četkom podupire glavu djeteta i može u potpunosti kontrolirati proces privitka. Ako koristite križ za krevete, držite tijelo djeteta podlakticom i lakom, a palcem i prstom držite dijete za podnožje glave, ostavite stražnji dio svoje glave tako da beba ne bude nervozna.

4. Dovedite dijete što je moguće bliže dojci (ne dajte dojke bliže djetetu, ali obratno - djetetu na dojku!)

5. Držite glavu djeteta tako da je malo "bačeno natrag", tako da dijete može lako otvoriti usta širom. Za to, dijete ne bi smjelo biti iznad dojke, već ispod dojke, tako da morate doprijeti do nje. Bradavica "izgleda" u djetetovom nosu, a ne u ustima.

6. Istodobno poduprite dojku slovom C, a palac lagano povlači kožu preko bradavice, podižući je tako da bradavica upućuje na dječji nos.

7. Stavite donji rub areole (a ne bradavicu!) Na donju spužvu djeteta - i pričekajte ili postižite (ovo je vrlo važno!) Kako bi dijete otvaralo usta što je više moguće...

8. Čim se usta širom otvorite - odmah napravite dva sigurna kretanja istodobno: s rukom koja drži dojku, "uvalite" u bokicu isola i duboko u usta; i ruku koja drži dijete, kao da "stavlja" dijete s usta na prsa. U tom slučaju, s dojkom, otvarate usta čak i šire, a palcem svoje slobodne ruke stavite dojku u usta - bradavica ispada duboko u usta djeteta, blizu mekog nepca.

9. Kontrola primjene:

 • majka ne doživljava bol niti s dugotrajnom hranom (neka je bol u jednoj sekundi moguća samo u fazi ovisnosti);
 • napadaj izgleda asimetrično: iznad areole vidljiviji od dolje;
 • dječja brada duboko počiva na majčinom prsima;
 • izljev teško dotakne prsima ili se uopće ne dira (ako "potone" - vezanost nije u redu);
 • usta su širom otvorena (kut između nabora usana je najmanje 130-140 stupnjeva)
 • ispada donja spužva (idealno se ispušta i gornja spužva);
 • uvula leži na vrhu gume (ako pogledate u ustima);
 • kada sisanje bebine obraze su okrugle, napuhane, a ne povučene;
 • nema zvukova koji klikaju i otkucavaju tijekom sisanja (u rijetkim slučajevima moguće je izbacivanje usana - a zatim provjerite pomoću drugih znakova da beba učinkovito sisa);
 • nakon nekoliko brzih pokreta usisavanja, dijete počinje sisati sporije, uz stanke;
 • nakon hranjenja, bradavica je izdužena i zaobljena, simetrična, a ne spljoštena ili nagnuta.

10. Ako vidite da privitak nije sasvim u redu, ne biste trebali podnijeti bol i pričekati da hranjenje završi - lagano umetnite mali prst u kut usana i pažljivo izvadite prsa, a zatim pokušajte ponovno pričvrstiti dok ne dođete do ispravnog pričvršćivanja.

11. Također, neke pogreške pri primjeni mogu se ispraviti bez povlačenja dojke iz djetetovih usta, na primjer:

 • nježno povlačenjem, ispružite donju spužvu;
 • premjestite dijete dolje na stranu nogu kako bi naglo nagnuo glavu;
 • lagano držite bebine bradavice tako da ga pritisnete kako bi dijete držalo jezik.

Nemojte se bojati velikog broja predmeta u ovom opisu - u stvari, sve je vrlo jednostavno, a cijeli proces vezivanja traje samo nekoliko sekundi... Nakon što ga savladate, više nećete razmišljati o svakoj akciji, sve će se automatski dogoditi.

Opisana metoda primjene, prema mišljenju mnogih savjetnika o HS-u, je najučinkovitija i jednostavnija za učenje - međutim, postoje i drugi načini poučavanja ispravnog snimanja. A ako stavite bebu na drugačiji način, a istovremeno postići pravu hvat i učinkovito usisavanje - vrlo je cool, nastavite i nastavite primjenjivati ​​kao i prije!

Olga Shipenko, savjetnica za dojenje

Izbor videozapisa o pravilnom privitku i sisanju:

Tajne pravilnog dojenja: sjedenje, ležanje i ostali položaji

Moderne majke znaju da je majčino mlijeko najvrednija hrana za bebu. Sadrži sve potrebne vitamine. Mama bi trebala pokušati produžiti razdoblje hranjenja. Kako dojiti, i jeste li se mogli pripremiti za to unaprijed?

Što trebate znati o GW-u?

Mlađa majka treba proučiti informacije o dojenju prije rođenja. To će joj dati povjerenje u sebe, pomoći smireno prilagoditi procesu hranjenja kad se dijete rodi.

 1. Liječnici vjeruju da dijete treba primijeniti na majčinu dojku neposredno nakon porođaja. A ovo je istina. Samo nekoliko sati kolostruma je najhranjiviji i jača imunološki sustav djeteta.
 2. U nekim slučajevima zabranjeno je staviti dijete na prsa. To je zbog upotrebe opće anestezije, traume rođenja djeteta ili ozbiljnih bolesti majke: HIV, sifilis.
 3. Za zdravlje žena, važno je privjesak rane dojke. Činjenica je da sisanje izaziva kontrakciju maternice i odvajanje placente.
 4. Uzimanje antibiotika i liječenje s nizom lijekova, ne možete dojiti.
 5. Zdravo dijete ne treba hraniti jer kolostrum pruža sve potrebe novorođenčeta. Dajte prsa što je češće moguće.
 6. Feed beba potreba za 15 minuta, ali prsa bi trebao biti naizmjence. To potiče dobro dojenje i uskoro će se pojaviti mlijeko.
 7. Veličina dojke ne utječe na laktaciju. Želite li još mlijeka? Neka beba češće sisati.
 8. Ako je nakon poroda HB kontraindicirana, potrebno je izraziti mlijeko. To će spriječiti razvoj mastitisa. Redovita terapija je ključ dugotrajne laktacije.

Kako dati novorođenče dojke

Za uspješan proces hranjenja, svaka majka treba znati pravilno dojiti dijete. Ako ne steknete određene vještine, možete izazvati neuspjeh novorođenčeta iz GW-a. Uspostaviti dobru laktaciju pomoći će:

 • udobne poze za mama tijekom hranjenja;
 • udoban položaj djeteta;
 • pravilan položaj i prianjanje na bradavici.

Od prvog dana trebate odabrati najudobnije posture za hranjenje, jer proces može potrajati dugo. Nepravilan položaj majke ili djeteta će uzrokovati želju za napuštanjem HB-a. Svaka žena bi trebala biti ozbiljna u vezi s tim pitanjem.

 1. Odabrani pozi ne bi trebali ometati kontakt majke s djetetom. Dobro je da će tijekom cijelog procesa beba dodirnuti trbuhu majci. Njegov nos ne leži na prsima, novorođenče mirno diše. Žene s punim grudima moraju pratiti njezin položaj tijekom hranjenja i držati je za ruku. Odabir poza za hranjenje ležeći, trebate biti posebno oprezni.
 2. Važno je obratiti pažnju na ispravan držač bradavica. Dijete ga mora uzeti u ustima. Ako se ne snalazi, mama bi trebala malo pomoći. Dijete uči brzo, daljnje hranjenje ide dobro.
 3. Hvatanje se može smatrati ispravnim ako dijete uzima bradavicu zajedno s areolom, njegov je nos pritisnut do dojke, a hranjenje ne uzrokuje nelagodu majci. Tijekom cijelog procesa beba bi trebala mirno razbuktati, stvarajući samo zvuk gutanja.

Glavna mjesta hranjenja

Pri odabiru prikladnih poza za hranjenje majka treba uzeti u obzir njezinu težinu, veličinu i oblik dojke i stanje zdravlja. Ne samo zasićenost dojenčeta s mlijekom već i oslobađanje žlijezda ovisi o pravilno odabranom položaju.

Različiti položaji sa sklonijeg položaja smatraju se najugodnijima tijekom hranjenja. Dopuštaju majci da se odmori, opusti i probudi dijete nakon hranjenja. Za one koji prakticiraju zajednički san, držanje je najudobnije.

 1. Položaj na stranu. Najčešći izbor - hranjenje donjeg prsa, leži na svojoj strani. Žena se odmara, ima priliku zagrliti dijete i postaviti ga na spavanje. Ta se pozicija može savjetovati za najmlađu djecu, kao i za mame nakon carskog dijela. Važno je uzeti u obzir položaj i držanje bradavice, koja bi trebala biti u ravnini s usnama djeteta.
 2. Položaj na ruci. Prvih nekoliko dana nakon rođenja, možete koristiti ovu opciju. Žena koja leži na svojoj strani podešava visinu bradavice. Dijete leži na njenoj donjoj ruci. Proces hranjenja dolazi od dna dojke.
 3. Položite kad dijete bude na jastuku. Mama, ležeći na svojoj strani, može ponuditi bebu donju grudi za hranjenje. Ova opcija je vrlo povoljna. Podesite položaj djeteta i osigurajte ispravno prianjanje bradavice kako bi se omogućila visina jastuka.
 4. Ležeći na stranu, majka nudi novorođenčad gornji kovčeg. To pomaže u sprječavanju stagnacije mlijeka u unutarnjem dijelu žlijezde. Radi praktičnosti, bolje je koristiti jastuk.
 5. Hranjenje djeteta u položaju za spavanje omogućuje mladoj majci da se opusti i oslobađa umor. Ona, naslanjajući leđa i ramena na stražnjoj strani sofe, zauzima položaj koji se naslanja. Snimanje bradavice odvija se u potpunosti, dijete sam kontrolira protok mlijeka, aktivno obrađuje jezik.
 6. U slučaju stagnacije mlijeka koristite "Jack" pozu. Mama i dijete su u suprotnim smjerovima. Ležeći na svojoj strani, žena osigurava potpuno oslobađanje žlijezde. U tom položaju novorođenče otapa formirane pečate, što blagotvorno djeluje na zdravlje moje majke. Prilikom primjene ove metode za hranjenje, potrebno je zamijeniti ležeće posture u kojima se oslobađa samo jedan dio dojke.

Često ima poza za hranjenje, kad majka sjedi. Nisu manje prikladne, osiguravaju pravilnu hvatanje dojke i dovode djetetu punu zasićenost mlijekom.

 1. Postavite "kolijevku". Sjedna žena drži dijete u naručju, a glava leži na hrpu njezina lakta. Ova se opcija smatra najugodnijom mogućnošću, a beba dobro čisti mlijeko, posve prepun mlijeka.
 2. Postoji pozicija "preokrenuti kolijevka". Glava bebe nalazi se u ruci jedne žene, a torzo se nalazi ispod ruke. U tom položaju, majka se ne umara od procesa i može kontrolirati napadaj dojke, podešavajući položaj bradavice.
 3. Od ispod ruke. Prilično ugodan položaj kada je beba slobodna, a majka drži glavu dlanovima. Dobra opcija hranjenja za hiperaktivnu djecu ili nakon carskog reza. Tijelo novorođenčeta je pod rukom, što smanjuje pritisak na maternicu i osigurava pravilno zahvaćanje dojke.
 4. Dobar izbor tijekom dojenja djece od 6 mjeseci će biti sjedenje. Dijete je samostalno smješteno na majčinom krilu, što pruža udobnost za oboje.

Moderne žene cijene svoje vrijeme, ritam života ih prisiljava da budu aktivni. Ponekad se proces hranjenja odvija gotovo u bijegu.

Za ove mame mogu preporučiti neki stav za hranjenje stoji.

 1. Stenjanje djeteta. Dobro držanje kad trebate hraniti i hraniti dijete. Mama mora zadržati na prsima, tako da beba bude što udobnija.
 2. Dijete koje dobro stoji s nogama može se hraniti postavljanjem na stolicu. Ruke majka drži dijete, osiguravajući potpuno zarobljavanje bradavice.
 3. S čestim regurgitiranjem možete hraniti dijete kada sjedi na majčinom bedru, noge omotane oko struka. Uz ovu mogućnost, žena stoji.

Koliko često hraniti bebu

Mnoge se majke pitaju: koliko često daju grudi novorođenčadi? Danas liječnici savjetuju hranjenje na zahtjev. Iako su nedavno inzistirali na strogo poštivanje režima. Pa gdje je istina?

Pravilno dojenje nije u skladu s režimima. U prvim mjesecima života djeteta treba primati hranu kao odgovor na svaki njegov krik ili pokret za pretraživanje.

Prepoznavanje gladnog krika prilično je jednostavno. Dijete počinje tresući glavom u različitim smjerovima u potrazi za bradavicom, otvara usta i zgrabi prst. Većina beba je potpuno zasićena za 20 minuta, ali neke bebe su spore. Nije potrebno uzeti dojku kada beba bude hranjena mlijekom, pustiti je da ode. Posljednji dijelovi su najviše hranjivi, sadrže više vitamina. Takvo se mlijeko često naziva "natrag".

Dnevno hranjenje dojenčadi trebalo bi biti najmanje jednom svaka dva sata. Ali noću, ako dijete mirno spava, interval između obroka može biti do četiri sata.

Suck off noć feedings ne isplati. Žensko tijelo je dizajnirano tako da se tijekom noći proizvodi hormoni. Između 3 i 8 sati trebalo bi biti nekoliko hranjenja. Pridržavajući se ovih pravila, žena će osigurati dugu i stabilnu laktaciju.

Neki iskusni stručnjaci savjetuju mame da hrane bebu dok leže u toploj vodi u kadi. Prema njihovom mišljenju, to vam omogućuje da uspostavite puni dodir s djetetom, koji ublažava stres i uklanja koliku bolest. Ovom metodom hranjenja, oba mogu u potpunosti uživati ​​u procesu.

Hranjenje ne bi trebalo biti povezano s poteškoćama. Mama bi trebala odmarati, opustiti se i razmišljati samo o djetetu. Odaberite najudobniji položaj: na kauču, ležaljci ili krevetu. Ovo će svakako imati koristi od oboje i produžiti tako važnu pozornicu u životu dojenčeta - prirodnom hranjenju.

dojenje

dojenje

navigacija

Duboko držanje prsa. Što je ovo?

Dakle, razgovarajmo o temeljima uspješnog HB-a, njegovu zalogu i potrebnom stanju. Ovo je duboko, učinkovito držanje na prsima.

Što je to?

Što to znači? I zašto je to potrebno? Ali zašto - s dubokim privrženjem

 • majka ne boli hraniti, nema pukotina (osim ako nema infekcije prsnog koša)
 • beba sranje puno mlijeka iz dojke

S druge strane, s plitkim pričvršćivanjem, često se događa da bradavice povrijediti, pukotine pojavljuju na prsima, dijete ne isprazniti grudi loše, ne piti sve mlijeko. Količina mlijeka se smanjuje.

Svaka žena koja doji pristaje bezbolno učinkovito hraniti se bolnom neučinkovitom.

Kako razumjeti da je beba dovoljno duboka da uhvatiti prsa?

Postoji nekoliko znakova.

 1. asimetrija. Ono što je vrlo lako shvatiti je ako prst dobijete na djetetu. Udarajte dijete na jeziku - on će početi sisati. A ako okrenete prst i napravite pokret jastuka na nebu, "dođite k meni", dijete počinje sisati mnogo jače. tj pravo grlo je kada bradavica dojke dotakne mekani nepce (u ustima iznad jezika, prvi dio nepca zove se tvrdog nepca, a drugi, dublje unutra, mekani nepce). Ovo uključuje snažan refleks usisa. Kao što liječnici kažu, "dijete će sisati na bilo što, samo ga morati pravilno dati!" Zbog toga, aplikacija mora biti asimetrična, tj. dojke ne gledaju u usta djeteta s bradavicom, već prema gore, u nebo. Tada će mnogo veći komad dojke biti zarobljen ispod nego na vrhu. Optimalno je da se to ne hrani ni u uobičajenom položaju Madone, već ispod ruke ili tzv. "Križna kolijevka" kada dijete drži suprotnom rukom (s lijevom rukom na desnoj dojci, na primjer). Kada je djetetov vrat pričvršćen, podržava ga majčino dlan i pomicanjem ruke majka pomaže održati duboko prianjanje (vidi detalje na položaju).

 • Tongue ON gum. Pokušajte stisnuti zube - možete se jako iscijediti. Sada stavite na zube i pokušajte stisnuti. Moć je mnogo manje! Kada dijete dobro sisati, stavlja jezik na gumu i ne previše stisne. Mama nema boli! Kada sisanje, dijete pritisne jezik na dojci, stvarajući valovit pokret i stiskanje mlijeka u usta, a zatim ga sisati uz pomoć vakuuma. Jezik bi trebao slobodno kretati i izlaziti dovoljno daleko. Kada je pogrešno sranje, jezik ostaje unutar usta, a desni bolji ugovori; mlijeko teče. Potrebno je osigurati da jezik djeteta izlazi. Ako se dijete koristi da se plitko isprazni jezik, može se naučiti da ga dodatno zablista, uz pomoć dubokog vezanja, povoljnog držanja tijekom hranjenja i posebnih vježbi (vidi zaglađivanje jezika). Ali to se događa da dijete fizički ne može izbaciti jezik zbog kratke krpice. U tom slučaju, morat ćete ga izrezati. Što je kratki krak?

 • Široka otvorena usta. Drugi uobičajeni problem u hvatanju je da usta nisu širom otvorena. S dubokim zahvatom djetetova spužva je maksimalno odvojena, kut je 130-150 stupnjeva ili čak širi. S neučinkovitim zahvatom usta se otvore za 90 stupnjeva ili manje. U tom slučaju, na mjestu gdje dječja donja čeljust pritisne, može biti bolno tijekom hranjenja (iako to nije potrebno).
 • Do širih otvorenih usta, često pomaže prilagoditi položaj, o tome ispod.

  Video: možete jasno vidjeti da mlijeko teče znatno gore ako se nedostaje nedovoljno velik dio areole (video Jack Newmana).

  Drugi mogući problem u kojem napadaj ostaje bolan, čak i ako izgleda dobro - dijete ima visok nepce. Neke informacije.

  Kako priložiti bebu na prsa?

  Sjednite udobno, bez naginjanja, uz podršku za leđa. Dovedite bebu na prsa, tako da je bradavica na razini nosa. Zatim bradavica dodiruje gornju usnicu. To će prisiliti djetetu da otvori usta i uzme grudi punim ustima. Kako bi se olakšalo duboko prianjanje, tijelo djeteta treba biti što je moguće bliže tijelu majke, a glava bi se trebala moći slobodno kretati (na primjer, djetetu ne podupire za stražnji dio glave, niže, na dnu glave). Ovdje na videu, dojke su preuzete od strane malenih. Http://www.youtube.com/watch?v=RzptXRlEMV8 (videozapis izbrisan, nije pronađen) - prikazano je kako ih majka dovodi do dojke i dotakne gornju usnicu. Također, metoda koja omogućuje djetetu da pravilno uzme dojku je samozlaba. Metoda se sastoji u činjenici da djeca imaju niz urođenih refleksa povezanih s privlačenjem grudi i mogu se koristiti (osobito kod bebe) tako da savršeno prate dojku. Refleksi se aktiviraju nježnim kontaktom kože na koži s majkom, međusobnim povjerenjem i podrškom majke.

  Kako olakšati zadatak djeteta?

  • Ako je prsa zategnuta, napunjena, bolje je izraziti malo prije hranjenja, tako da beba može lakše ući u ustima.
  • Ako se usta ne otvore dovoljno široko, možete lagano stiskati prsima prstima (to se zove "oblikovati prsa", pogledajte detaljni članak Victoria Nesterove o oblikovanju dojki i dobre fotografije o ovoj temi. ali u načelu sve je jasno, čak i ako ne znate engleski)). Ako ste dojili udobno, a dijete je pravilno zarobljeno, tada će bradavica dotaknuti nepce i upaliti će se vrlo moćan refleks koji ste provjerili tako što ste napravili "doći k meni". Prema tome, beba će aktivno sisati. Neki pomažu davati dojku klikom na areolu na vrhu, tako da se bradavica podigne.

  Prsa moraju biti komprimirana tako da su presavijeni u usta djeteta, poput sendviča. Mnogi autori savjetuju djetetu da u djetetovu usta stavlja dojku brzom, sigurnom kretnjom ruku, a ponekad to stvarno najbolje djeluje (osobito s ravnim i obrnutim bradavicama). Stavljanjem dojke, donji dio "sendviča" provede na donjoj usnici djeteta, još više otvarajući usta i drži prsima tako da je duboko u ustima, bradavica do neba. Zatim, nakon što je dojka postavljena u usta, počinje sisanje.

  Vrlo dobar video na web stranici St. Petersburg Grupe podrške GW ABC Maternity (oko GP), pokazalo se ponašanje u pretraživanju, položaj majke i djeteta (držanje tijela), formiranje dojki, korak po korak, učinkovito usisavanje. http://azbukamama.ru/videolatchon

  Hranjenje poza

  Pravilno držanje često ovisi o tome kako držite dijete. Možda je u tom položaju glava nagnuta prema naprijed, tako da se usta lagano otvaraju, a ako dijete nešto poduzmete drukčije, glava će se više pomicati, djetetovo tijelo je bliže vašem tijelu, a držanje će biti točno.

  Članci o odredbama za hranjenje.

  Jedna od najprikladnijih pozicija - u kojoj, usput, "moja mala braća" često hrane - tzv. "Opušteno hranjenje" http://www.gvinfo.ru/bn

  Hranjenje pozira s prekrasnim slikama i opise, vrlo dobre slike, članak Xenia Nightingalea. Postoje također dva članka iz web stranice Victoria Nesterove, detaljniji opis položaja - opis položaja, osnovne pogreške (važno je ako vaše dijete nema duboki prsni koš), ilustracije su part1, part2. Više, više - izbor članaka o odredbama hranjenja na našim stranicama.

  Upotreba sile

  Većina djece će slabo reagirati na uporabu sile majke. Ne možete držati dijete silom, osobito glavom. Bolje je ako ga poduprete za vrat i dno glave, a glava se može pomaknuti, dajući dijete malo slobode. Pridržavanje prsa može dovesti do neuspjeha, nezadovoljstva, uznemirenog djeteta. Ako ne možete dati dojku, zatražite pomoć od iskusne majke, konzultanta, voditelja skupine za podršku. Pokušajte sami prijaviti.

  Ispravak pričvršćivanja kada je prsa već u ustima.

  Ako se dijete koristi na pogrešan dodir dojke, ili se ovaj put nepravilno ispalo, možda ćete trebati prekinuti privitak (na primjer, stavite mali prst u usta pored prsa i uklonite dojku) i ponovo ga ponovite. Ali možda možete učiniti nešto bez da uzmete prsa.

  Prije svega, to su usne - mnoge majke okreću djetetove usne nakon što je uhvatio dojku (na primjer, možete upotrijebiti svoju sličicu).

  Drugo, često pomaže da se promijeni položaj, nakon što je djetetova ramena približio samome sebi - tada se glava baci natrag i usta se otvaraju šire.

  Također, ako dijete bolno sruši, pokušajte spustiti dijete dolje: ne mijenjajući položaj, premjestite dijete dolje, prebacujte njegovo tijelo, kao na sanjku, sve do nogu. Dječja glava će se naginjati jačom, a to će povećati asimetriju tako da je manje zarobljena nad bradavicom, a više ispod bradavice. Kada se glava malo pomakne, usta se otvaraju šire. Još uvijek boli - "još niže". U idealnom slučaju oba su usta iskrivljena i brada podiže prsima od dna.

  Još jedna nijansa - neka djeca vole "puzati po bradavici" tijekom hranjenja, tj. Hvatanje je ispravno prvo, a onda postaje pogrešno, usta je komprimirana. Potrebno je pažljivo pratiti dijete, a čim se počne puzati, s prstom lagano smanjite bradicu, kao da povlačite donju spužvu. Istodobno je potrebno osigurati da se glava ne savije do prsnog koša, ali ostaje malo pomaknuta. Onda će dijete biti prisiljeno ponovno oprati grudi, jer S takvim širokim otvaranjem usta, jednostavno je nemoguće sisati duboko.

  Ostali problemi s položajem jezika

  Da bi dijete učinkovito sisalo mlijeko, njegov jezik mora napraviti pokret valnog oblika, nagnut se na donju gumu i ostavljajući leđa. Dijete dijeli dojku, istiskujući mlijeko iz nje. Ako iz nekog razloga dijete drugačije pomiče jezik, moguće je da će mlijeko biti dobro isisano, ili čak i bolovi i pukotine pojavit će se na prsima. Gore opisuje kako se to događa kada dijete ima kratki frenulum jezika, i kao rezultat, on jednostavno ne može držati njegov jezik dovoljno daleko. Ali postoje i druge situacije. Možete provjeriti što se događa ostavljajući vaš čist prst sisati na bebu prsta na nepcu. Događa se da dijete pokuša zadržati svoj jezik visoka, zapravo sisati nepce. U takvim slučajevima često mu pomaže da mu pomogne, držeći bradu, a zatim će dijete moći spustiti jezik i usredotočiti se na ispravno dojenje. Također se događa da dijete drži jezik unutar usta, ne gura se na donjoj čeljusti. Možda biste trebali pokušati držati jezik - djeca često oponašaju rad roditelja. Ili nježan dodir s prstom na usne djeteta može ga zanimati i potaknuti ga da izbacuje jezik kako bi pokušao dotaknuti prst. Također se događa da dijete ima vrlo snažan refleks od gaga - možda će praksa usisavanja majčinog prsta pomoći da se riješi toga.

  Vratite se na resursni okvir o ispravnom privitku.

  Materijali koji se koriste u pripremi članka

  - Praktični vodič za zdravstvene radnike "Dojenje Kako osigurati uspjeh" 1997 (WHO dokument, vidi dokument)

  - J. Riordan "Dojenje i ljudsko dojenje"

  - osobna komunikacija s stručnjacima iz područja HB, uključujući Nadya Aizner i drugi