Prava masaža za bebu u prva tri mjeseca života.

Hrana

Sve novorođene bebe dolaze na ovaj svijet s savijenim rukama i nogama i čvrsto stisnutim šakama. Pokreti udova djeteta su neobični. Ovaj fenomen je posve normalan i naziva se "fiziološkim tonom". Zadatak roditelja je eliminirati ovaj ton i pomoći svom malenom da shvati znanost svjesnih pokreta. Ovo će vam pomoći u masaži.

Vrste masaže

Ovisno o cilju, masaža se dijeli na sljedeće vrste:

 • ozdravljenje;
 • preventivno;
 • terapeutski i profilaktički.

Terapeutsku masažu treba obaviti stručnjak. Može se propisati za sljedeće bolesti identificirane u bebi:

 • hipertonija ili hipotonija;
 • displazija kuka;
 • kongenitalna dislokacija zgloba;
 • stečena ili kongenitalna čembala;
 • umbilikalna kila;
 • Bolesti CNS-a;
 • ravne noge;
 • deformacija nogu (X- ili O-oblik).

Za svaku bolest koriste se posebne tehnike masaže koje se, u pravilu, razlikuju jedna od druge.

Preventivna masaža preporučuje se za sve novorođenčad, ako nema kontraindikacija. Sjednice takve masaže mogu poboljšati cirkulaciju krvi i apetit, normalizirati metabolizam i normalizirati disanje. Kod djece s povećanom ekscitabilnošću, ponašanje se stabilizira i normalno se spava. Ispada da masaža može smanjiti sadržaj tijela hormona kortizola. Kortizol je hormon stresa, s povećanim sadržajem, uništavaju se imunološka obrana tijela. Stoga, pod utjecajem masaže i poboljšava imunitet djeteta.

Budući da je preventivna masaža u većini slučajeva izvedena od strane samih roditelja, njihova sjednica dodatan je način da beba kontaktira majku ili oca. Bez sumnje, ovo će poboljšati psihološko stanje mrvica.

Terapeutska i profilaktička masaža, kao i terapija, propisuje liječnik, a provode stručnjaci. To uključuje masiranje cijelog tijela, s posebnom pažnjom na problematična područja. Ova vrsta masaže može normalizirati cirkulaciju krvi, poboljšati funkcioniranje kardiovaskularnog sustava, ispraviti neispravno stanje kostiju i mišića i eliminirati crijevnu koliku. Također se preporučuje za bolesti dišnih, genitourinarnih i probavnih sustava. Terapijska i profilaktička masaža blagotvorno utječe na motoričke sposobnosti djeteta. Dijete brzo uči da se prevrće, sjede i puze.

Prednosti / prednosti masaže

Na našoj koži postoje mnogi receptori koji, kada su razdraženi, šalju signale u mozak. Ovako se stimulira rad i razvoj cijelog živčanog sustava osobe, a masaža ovdje vodi vodeće položaje. Uostalom, tijekom masaže je većina nervoznih receptora nadražena.

Kada masažu tijela, cirkulacija krvi je poboljšana, a to ima pozitivan učinak na stanje bilo kojeg unutarnjeg organa. Zato se preporučuju preventivne masaže za svu djecu prve godine života.

Masaža zamjenjuje dojenčad s gimnastikom. Osim toga, novorođenčadi su još uvijek nerazvijene u slušnim i vizualnim sposobnostima, cijeli svijet osjeća se kroz dodir. Stoga je masaža koja razvija emocionalno stanje bebe i sposobnost da percipira svijet oko sebe.

Pediatricians smatraju da je masaža pouzdano sredstvo za prevenciju raznih bolesti, kao i koordinirano djelovanje svih organa.

Već smo spomenuli blagotvorni učinak postupaka masaže na imunitet novorođenčeta. Dakle, kao rezultat tog utjecaja, dijete će biti manje vjerojatno da će "pokupiti" različite infekcije i prehlade.

Masaže su korisne za probavni sustav, uklanjaju crijevnu koliku i konstipaciju kod djece. Oni također imaju blagotvoran učinak na mišićno-koštani sustav, pomažući u formiranju ispravnog držanja tijela i po potrebi vraćaju tjelesnu kondiciju.

Kada trebate masažu

Masaža novorođenčadi obično je propisana za sljedeće bolesti:

 • pothranjenost;
 • rahitis;
 • mišićni hiperton;
 • valgus i ravna valgus deformacija stopala;
 • preostali refleksi novorođenčeta;
 • tremor različitih dijelova tijela;
 • lezije središnjeg živčanog sustava;
 • Cerebralna paraliza;
 • umbilikalna kila;
 • displazija kuka;
 • tortikolis;
 • klatna stopala, ravne noge, deformacija nogu;
 • skolioza;
 • deformacija prsa.

Tijek masaže također se može propisati kao dio liječenja bronhijalne astme, upale pluća, prijeloma ekstremiteta, itd. Također je naznačeno u slučajevima povećanog tonskog ekstremiteta i zatvora.

Međutim, ako dijete nije identificirano posebne indikacije za masažu, oni mogu i trebaju biti angažirani sami kod kuće. Naravno, promatrajući potrebne uvjete i, nakon savjetovanja s pedijatrom.

kontraindikacije

 • Bilo koja vrsta masaže neće donijeti bilo kakvu korist ako beba ima visoku tjelesnu temperaturu. Kontraindicirana je u slučaju različitih ozljeda ili kožnih bolesti (osobito pustularnog karaktera), povećane krhke kostiju, bolesti cirkulacijskog sustava, ARVI.
 • Preporučljivo je napustiti postupke masaže usred akutne faze bilo koje bolesti.
 • U prisustvu umbilikalne kile, masaža se obavlja pod strogim nadzorom liječnika, jer je u ovom slučaju potrebno isključiti mogućnost klicanja.
 • U djece s bolestima srca, dječji kardiolog treba pratiti masaže.
 • Ne preporučuje se masaža čak i uz povećanu nervozu bebe jer takvo stanje uzrokuje povećani ton mišića.

U svakom slučaju, tijek masaže treba propisati liječnik, "amaterski" je neprihvatljiv.

Osnovna pravila

Masaža se može početi obavljati ne prije nego što će mrvica "kucati" 20 dana. Kod djece mlađe od 3 mjeseca nemoguće je masaža površine fontana i ispod koljena, ulnarnog nabora, pazuha, unutarnjeg dijela bedara. Također je kontraindicirana za pritisak i šok pokreta, pljeskanje, tako da uzrokujete samo pretjeranu iritaciju receptora i povećanu nervoznu razdražljivost djeteta.

 1. Temperatura u sobi bi trebala biti između 18 i 23 stupnja. Najvažnije je temperatura u sobi. Nemojte zaboraviti da će beba neko vrijeme biti potpuno gola i može se zamrznuti. Nema potrebe da se uvjerite da se tijekom masaže tijelo zagrijava. Ovaj aksiom odnosi se na odraslu osobu. Za mrvice, krema za masažu su nježnija od one sile, pa je efekt zagrijavanja gotovo nula. Činjenica da je beba počela zujati i temperatura djeteta može vam reći da je beba hladno. Čitamo članke o najboljim pokazateljima temperature u sobi za novorođenče, a korisno je pročitati članak o postupku stvrdnjavanja, točnije, zračne kupke za dijete.
 2. Za masažu treba pripremiti stol za mijenjanje ili bilo koju ravnu površinu. Pokrijte ga tankim pokrivačem, platnom ili pelenama. Površina mora biti dovoljno široka, tako da slobodno možete uključiti bebu.
 3. Preporučljivo je opremiti mjesto za masažu unaprijed sa svim potrebnim. Pružite ono što vam može pomoći i osigurati da se ti alati nalaze u pristupačnoj blizini. Ne biste trebali biti omamljeni i ostavite mrvicu, pa čak stavite i mobilni telefon u blizini. Također je poželjno širenje apsorbirajuće reusable pelene, jer dijete još uvijek ne može kontrolirati proces mokrenja.
 4. Posebnu pozornost treba posvetiti njihovim rukama. Dugi nokti su nepoželjni ne samo za masažu, oni su suvišni i za svakodnevnu njegu djeteta. Ljepotu ruku i dobru manikuru moguće su s kratkim noktima, pa ih odsijecite dok je pijesak u nježnoj dobi. Također se preporučuje ukloniti sve nakit iz ruku. Višak mogućnosti ozljede je apsolutno beskoristan.
 5. Biti u stanju odabrati pravi trenutak za postupak. Možete približno izračunati kada dijete pita da jede i spava. Masaža je najbolja nakon pola do dva sata nakon hranjenja. Čak i uz malo nelagode na dijelu djeteta, proces neće dati pozitivne rezultate.
 6. Tijekom masaže, nemojte šutjeti, razgovarajte s djetetom. Bilo koja dječja pjesma i dječja pjesmica bit će korisna. Takve istodobne vježbe ne samo da postavljaju dijete za pozitivno, već i razvijaju slušne i govorne sposobnosti.
 7. Postupna komplikacija vježbanja i povećanje vremena tretmana masaže.
 8. Smjer pokreta masaže: strogo odozdo prema gore, od periferije do središta.
 9. Pokret bi trebao biti oprezan i ne dajte dijete nemir.
 10. Trajanje jedne sesije je 15-20 minuta.

Korak-po-korak tehnika

Odmah se sjetite da ne bi trebao biti nikakav pokret snage pri obavljanju masaže novorođenčadi. Samo lagani pomaknuti pokreti.

 • Uvijek počinjemo s mrvicama. Maskajemo svaki prst pojedinačno, šireći kamere i obraćamo pažnju na dlanove. Nježno nastavite do masaže ručnog zgloba i postepeno se podignite iznad. Podsuknje ne dodiruju.
 • Nježno idite na noge. Prvo masirati stopalo, ne zaboravite obratiti pažnju na svaki prst. Zatim, izvodite lagane masažne pokrete u smjeru od stopala do prepona. Pažljivo s koljenima, nikakav učinak na zglobove ne bi trebao biti. Nemojte dodirivati ​​područje pod koljenima.

Važno je! Tijekom postupka masaže ruke i noge novorođenčeta moraju biti polu-savijene!

 • Postupno se prebacite na trbuščić i povucite ga iz pupka u smjeru kazaljke na satu. Zatim zatvorite ruke na sredini trbuha i počnite raditi kliznim pokretima: jedna ruka se pomiče prema gore, a druga prema dolje. U isto vrijeme pokušavamo izbjeći izloženost genitalijama.
 • Počnimo masažu djetetovog prsa u smjeru od strijca do ramena, a zatim od strijele do strane. Zglobne žlijezde zaobiđu stranu.
 • Obratimo bebu na trbuhu i nježno masažu vratom. U onim trenucima kada beba pokušava podići ili okrenuti glavu, preporučuje se zaustavljanje svih pokreta.
 • Zatim vratite masažu natrag. Ovdje postoje dva smjera kretanja - od struka do ramena, a zatim od kralježnice do strane. Samo kralježnica se ne masira. Udariti magarca u smjeru od strane bedara do površine koccige.
 • Širimo mrvicu na lijevoj strani i lagano crtimo ruku duž paravertebralnih linija u smjeru od sakrale do glave. U tom slučaju, dijete mora biti malo zakrivljeno naprijed. Nemojte više od tri pokreta i ponoviti istu stvar u poziciji s desne strane.
 • Stavljamo dijete u početni položaj i masimo glavu izbjegavajući područje fontana (vjerojatno ne biste trebali objasniti zašto). Ne zaboravite na uši. Također im dajemo malo vremena i ljubavi.

Mi smo završili masažu pokretima koji se kreću cijelim tijelom.

Masaža za djecu od 1 do 3 mjeseca na slikama

Ovladavanje ovim "mudrošcu" nije tako teško kao što se čini na početku. Nadamo se da ćete uz našu pomoć postati profesionalni masažni terapeut za vašu mrvicu.

Vježbe za mjesečno dijete odabiru se na temelju njegovog općeg stanja, kao i osobnih karakteristika.

Osnovne tehnike masaže prema V. I. Vasichkin

 • Stroking - manipulacija u kojoj masažni terapeut, bez premještanja kože u nabore, klizi preko kože djeteta s različitim stupnjevima pritiska;
 • Trljanje - tehnika u kojoj ruka masera donosi zamjenu, istezanje temeljnih tkiva;
 • Mijesanje je tehnika u kojoj masaža masa obavlja tri faze: fiksiranje, cijeđenje ili cijeđenje, valjanje. Ova se tehnika rijetko koristi u beznoj masaži, po mogućnosti specijalistu.
 • Vibracija je manipulacija u kojoj masažni terapeut prenosi razne oscilirajuće pokrete djetetu. U dobi od mjesec dana obično je šamar.

kompleks

 1. Udaranje ruku - 8-10 puta.
 2. Stroking noge - 10 puta.
 3. Trljanje nogama - 10 puta.
 4. Fleksija i produžetak nožnih prstiju - 6 puta.
 5. Gurnite torzo lijevo i desno - do 8 puta.
 6. Stroking abdomen - 6 - 8 puta. Ovaj skup vježbi treba provesti počevši od jednog mjeseca. Zatim mu možete dodati jednu od sljedećih vježbi svaki tjedan:
 7. Stroking back - do 8 puta.
 8. Mijesanje stopala - 6 puta.
 9. Stražnjice lupkaju - do 10 puta.
 10. Penjanje - 2-3 puta.
Zagrijte ruke i nanesite nekoliko kapi ulja na njih. Možete koristiti ulje za bebe ili maslinovo ulje. Pokrenite masažu blagim masažama s prstima. Nježno, nježno, ali samouvjereno, pomičite prste od pete do prstiju. Zatim se kretamo po nogama djeteta. Kretanje od pete do koljena, gore i dolje uz milovanje pokreta. Za početak, stavite ruke na vješalice mrvica i učinite nježne poteze postupno krećući prema djetetovoj dojci. Sada trčimo rukama i pokrećemo ruke. Sada započnite kružnim pokretom da biste potegnuli trbuščić bebe. Ako je trbuh mekan, dijete je tek nedavno pojedeno, a zatim slušajte akcije djeteta, jer je trbuh vrlo osjetljiv. Ako primijetite da beba počinje brinuti o nečemu, idite na druge dijelove tijela. Prsti udaraju lice mrvica od sredine čela do hrama, a zatim do obraza. Ako nakon cijelog procesa dijete leži opušteno i mirno, onda ga prebaci na trbuh i udara leđa dugim pokretima, glatko, od glave do pete. Ako primijetite da se dijete vrti, ne sviđa se i ne opušta, ne nastavlja raditi masažu, bolje je zaustaviti. Možda je dijete zabrinuto zbog nečega. Pojedinosti: http://www.happy-giraffe.ru/community/4/forum/post/2577/

Masaža za dijete u prvom mjesecu nužan je način reguliranja rada mišića flexora i ekstenzora, aktivnosti živčanog sustava i ukupnog skladnog razvoja novorođenčeta.

Na temu masaže i otvrdnjavanja:

 • Ako dijete često curi kolikom, ovdje je uputa o tome kako dobiti masažu za koliku bolest;
 • Osim masaže, vrlo je korisno primjenjivati ​​otvrdnjavanje novorođene djece, pogledati pravila i metode očvršćivanja;
 • Važno je voditi nastavu na fitballu s djetetom.

Kako masirati novorođenče?

Svako dijete rođeno je u svijetu s savijenim nogama i rukama, a njegovi bregovi čvrsto su komprimirani. Motorna aktivnost mrvica je neuredna i kaotična. Ovo stanje je sasvim normalno, zove se u pedijatrijskom "fiziološkom tonu". Da bi se dijete brzo uklonilo, mladi roditelji trebaju znati kako masažu novorođenčadi.

Masaža je dnevni postupak koji nadopunjuje potpunu brigu o novorođenčadi. To ima blagotvoran učinak na cjelokupno zdravlje i dobrobit bebe, jača emocionalni kontakt između djeteta i roditelja. Redovita masaža poboljšava uvjete za normalan razvoj djeteta.

Vrste masaže

Masaža za bebe, ovisno o njegovoj orijentaciji, može se podijeliti na sljedeće vrste:

 • ozdravljenje;
 • terapeutski i profilaktički;
 • preventivno.

Kako pravilno i koliko često masažu novorođenčeta ovisi o dijagnozi. Ovisno o tome, specifične metode masaže koriste se za uklanjanje patologije. Ali dobri rezultati mogu se vidjeti jednostavno iz fizičkih učinaka na kožu djeteta i njegovih mišića nakon samo nekoliko trenutaka.

Terapijska i profilaktička masaža temelji se na utjecaju na cijelo područje tijela s obveznim fokusom na problematična područja. Kao rezultat postupka, poboljšavaju se cirkulacijski procesi, rad srca i krvnih žila se normalizira, te se ispravljaju patološka stanja mišićnih i koštanih sustava.

Ova vrsta masaže koristi se za probleme s probavnim sustavom, bolesti respiratorne i urogenitalne sfere. Ovakvu vrstu masaže prakticira isključivo stručnjak. Preventivna masaža doprinosi razvoju motoričke aktivnosti bebe.

Ovim postupkom dijete uči brže:

 • uključite trbuščić;
 • puzanje;
 • sjesti
 • ustani na noge;
 • hodati.

Preventivna masaža također je korisna za normalizaciju funkcionalne aktivnosti probavnog trakta jer može ukloniti crijevnu koliku u novorođenčadi, što je posljedica fiziološke nezrelosti dječjih crijeva.

Preventivna masaža obavlja sljedeće zadatke:

 • normalizira cirkulaciju krvi u tkivima;
 • poboljšava disanje;
 • stimulira metabolizam;
 • poboljšava apetit;
 • smiruje i poboljšava san u nemirnoj djeci.


Liječniku se dječji preporučuje liječenje i profilaktički tip masaže, takvi se postupci izvode unutar zidova medicinske ustanove ili na zahtjev roditelja kod kuće. Prevencijska masaža može se dati svakom djetetu, ako nema specifičnih kontraindikacija.

Prednosti masaže

Ljudska koža je prožeta raznim receptorima koji, u pozadini reakcije iritacije, šalju određene signale u mozak. Na taj način stimulira se aktivnost živčanih i drugih sustava u tijelu, budući da se masaža često pokriva.

Masaža poboljšava cirkulaciju krvi, pozitivno utječu na gotovo svaki organ djetetova tijela. Zato preventivne masaže snažno preporučuju pedijatri iz prve godine života.

U novorođenčadi viziju i sluh nisu u potpunosti formirani, stoga se primarno percipiraju okolnim taktilnim osjećajima. Ispada da masaža tvori primarno emocionalno stanje bebe i sposobnost da percipira svijet oko sebe.

Pedijatri smatraju da je masaža korisna kao profilaktički agens za mnoge bolesti. Masaža ima pozitivan učinak na imunološki sustav dojenčeta, štiteći ga od prehlade i virusnih infekcija.

Osim toga, masaža normalizira rad probavnog trakta, uklanjajući neugodne uvjete kao što su zatvor i kolik u djeteta. Valja napomenuti da je pozitivan učinak ovog postupka na mišićno-koštani sustav.

svjedočenje

Kada je potrebno početi masaža novorođenčadi, u kojim slučajevima je propisana?

Navodimo ove države:

 • pothranjenost;
 • hipertoničnost;
 • rahitis;
 • deformacija stopala (valgus, ravni valgus);
 • tremor bilo kojeg dijela tijela;
 • ostatne refleksne reakcije;
 • lezije središnjeg živčanog sustava;
 • cerebralna paraliza;
 • zajednička displazija;
 • umbilikalna kila;
 • tortikolis;
 • deformacija prsnog koša;
 • deformacija nogu (zakrivljenost);
 • ravne noge, čembalo;
 • skolioza.

Također, masaža s terapeutskom i terapeutskom svrhom može se propisati u složenom liječenju bronhijalne astme, pneumonije, prijeloma i ozljeda ekstremiteta itd.

kontraindikacije

Nemoguće je provesti postupke za bilo kakve učinke masaže ako:

 • dijete ima visoku tjelesnu temperaturu;
 • kožu je pod utjecajem pustularne infekcije ili je oštećena;
 • povećana krhkost kostiju;
 • postoje bolesti krvi i kardiovaskularnog sustava;
 • beba je bolesna ARVI.

Preporuča se napustiti masažu u slučaju pogoršanja bilo koje bolesti.

Ako dijete ima umbilikalnu kerniju, masažu treba obaviti samo stručnjak, jer je rizik od štipanja kile visok. Djeca s bolestima srca moraju pratiti kardiolog tijekom masaže. Ne možete masažu ako je vaše dijete povećalo nervozu, jer se hipertoničnost mišićnog tkiva može povećati.

U kojoj dobi možete početi s masažom i koliko često to učiniti?

Mnoge mlade majke zainteresirane su za koliko je staro i što se masira za novorođenče? Prve preventivne masažne sesije mogu se započeti od dobi od dva tjedna. No, sve dok dijete ne stari najmanje 1,5 mjeseca, masaža se mora provesti u obliku jednostavnih poteza. Kasnije, kada dijete stari 3 mjeseca, nježno se uvode druge tehnike masaže - trljanje, gnječenje i udaranje.

Koliko često masiraju novorođenče? Sve ovisi o prisutnosti kontraindikacija. Ako je dijete zdravo, masažu mu daju tečajevi od 10 postupaka jednom u 3 mjeseca. Prema individualnim pokazateljima, liječnik može kompaktirati standardnu ​​shemu, smanjujući interval između tečajeva do jednog mjeseca.

Osnovna pravila i značajke

Nuanzi koje treba uzeti u obzir prilikom davanja masaže djetetu:

 • Tijekom postupka, temperatura u sobi bi trebala biti 18-22 °.
 • Masaža se provodi na ravnoj površini, prekrivena pokrivačem za flanelete, podlogu i pelene. Površina stola trebala bi biti dovoljno široka, tako da nema ograničenja kod okretanja djeteta.
 • Položaj postupka trebao bi biti opremljen sa svime potrebnim kako se ne bi ometao tijekom postupka za nedostajuće predmete.
 • Manikura, dugački nokti, nakit na rukama - sve to nije u skladu s obavljanjem masaže novorođenčadi. Nema potrebe za dodatnim rizikom od ozljede malom djetetu.
 • Kada mogu masirati novorođenče? Bolje je odabrati vrijeme 1-2 sata nakon hranjenja, a pobrinite se da beba nije umorna i pospana. Glad i umor će izazvati dijete samo negativne emocije pri obavljanju masaže.
 • Tijekom postupka morate razgovarati s djetetom, istodobno oblikujući njegove slušne i govorne sposobnosti.
 • Vrijeme masaže može se postupno povećavati, kao i komplicirati tehnike koje se koriste.
 • Pokret se treba izmjeriti i ne uzrokuje nelagodu djetetu. Dovoljno je 15 minuta za jednu sesiju.

Korak po korak

Kako masirati novorođenče? Razmislite o postupku masaže u fazama:

 • Prvi korak. Pokretamo pokret rukama djeteta. U međusobno smo masažom prstiju, blago otkopčajte kamere za masažu i udahnite dlanove. Zatim idite na zapešća i idite do podlaktica, bez utjecaja na pazuha.
 • Korak dva. Obratite pozornost na noge. U sebi samostalno masimo prste i noge. Zatim nastavite s laganim pokretima prema predjelu prepona. Koljena i područje ispod njih ne dodiruju.
 • Korak tri. Slijetanje trbuha pored pupka u kružnom gibanju. Zatvorimo ruke u sredini trbuha, pomičemo dlanove gore i dolje, ne dodirujmo intimne organe djeteta.
 • Četvrti korak. Mi masimo u smjeru od prsa do ramena, i natrag. Dojke se ne dodiruju.
 • Korak pet. Dijete se stavlja na trbuh i počinje masažu vratom. Pokret oprezan. Ako dijete želi podići ili okrenuti glavu - zaustavite masažu.
 • Šesti korak. S glatkim pokretima od lumbalne do ramena i iz kralježnice do strane, mi smo masažu leđa. Kralježnica ne dira. Plijen se pomiluje u smjeru od vanjskih bedara do koccige.
 • Sedmi korak. Širimo bebu na lijevoj strani, držeći se duž kralježnice od sakrale do glave. Nemojte više od 3 pokreta i ponoviti istu stvar s druge strane.
 • Korak osam. Dijete se vraća u početni položaj, započinjemo masažu glave, isključujući područje proljeća. Masažu smo završili laganim pomicanjem.

Masaža će biti korisna i za najsnažnije i najzdravije novorođene bebe. Doista, tijekom postupka, ne samo da je imunitet i opće zdravlje bebe ojačana, već i pažnja posvećena njegovoj komunikaciji i emocionalnim vještinama. A to znači da takvo dijete neće imati šanse zaostajati u fizičkom ili psiho-emocionalnom razvoju od svojih vršnjaka.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Preporuke i pravila za masažu novorođenčadi od 0 do 3 mjeseca

Masaža je koristan postupak ne samo za odrasle, već i za djecu. I početi raditi je potrebno od prvih dana života.

To će pomoći u jačanju mišića, kao i spriječiti probleme s mišićno-koštanog sustava u budućnosti. Razmotrite što je masaža za novorođenče kod kuće od 0 do 3 mjeseca. Članak će naučiti osnovna pravila i preporuke za njegovu implementaciju, kao i korak-po-korak upute.

Opća pravila i koliko bi trebalo trajati

Da biste pravilno provodili postupak kod kuće, morate se pridržavati sljedećih pravila:

 1. Temperatura zraka u sobi bi trebala biti oko 22-23 stupnja. Dijete će neko vrijeme ostati gole. Stoga, treba paziti da se ne zamrzne. Masaža u novorođenčadi ne utječe na zagrijavanje.
 2. Pripremite stol za promjenu ili drugu ravnu površinu. Pokrijte ga s podmornicom, pelenama i toplim pokrivačem. Također biste trebali provjeriti je li površina bila prilično opsežna. To će vam pomoći da slobodno uključite dijete.
 3. Pazi na svoje ruke. Nail treba skratiti, to bi trebalo zaštititi bebu od mogućih ozljeda. Također tijekom masaže mama mora ukloniti prstene, narukvice i ostali nakit na rukama.
 4. Pripremite mjesto za postupak. Mama ne bi trebala otići daleko od djeteta. Stoga, stvari poput mobilnog telefona, maslaca ili vrhnja treba staviti u neposrednu blizinu.
 5. Odaberite najudobniji trenutak. U vrijeme manipuliranja masažom dijete ne bi trebalo spavati. Također biste trebali paziti da beba nije gladna. U tom slučaju masaža se mora provesti barem 30-40 minuta nakon obroka.
 6. Tijekom vježbi s bebom treba razgovarati. Trebao bi imati pozitivne emocije. Možete recitirati pjesme ili pjevati dječje pjesme.
 7. Postupno povećavajte trajanje postupka. Prvo, njihovo trajanje ne bi trebalo biti više od 5-7 minuta. Potrebno je povećati vrijeme na 15-20 minuta.
 8. Smjer pokreta masaže treba biti od vrha do dna.

Indikacije i kontraindikacije

Obično se masaža provodi kao preventivna mjera, jer se u dojenčadi od 0 do 3 mjeseca opaža hipertonični mišić. Postupci pomažu da ih opustite. Pored toga, indikacije za vježbe masaže su:

 • pothranjenost;
 • rahitis;
 • valgus deformacija stopala;
 • tremor gornjih ili donjih ekstremiteta;
 • oštećenja središnjeg živčanog sustava;
 • cerebralna paraliza;
 • umbilikalna kila;
 • displazija kuka;
 • tortikolis;
 • ravne noge, klupske noge i druge patologije stopala;
 • skolioza;
 • patološke promjene prsa.

Također, masaže u ovoj dobi propisuju se za:

 • redovita zatvor;
 • zarazne bolesti gornjeg dišnog trakta;
 • frakture na rukama ili nogama.

Što se tiče kontraindikacija za održavanje masaže, to su:

 • povećana tjelesna temperatura;
 • neispravnost kardiovaskularnog sustava;
 • povećana krhkost kostiju;
 • čireve, pustule i druge ozljede kože;
 • pogoršanje bilo koje bolesti;
 • bolesti srca. U tom slučaju, masaža treba provesti pod strogim nadzorom stručnjaka;
 • povećana nervoza.

U takvim situacijama treba zahtijevati postupak za koordinaciju s vašim liječnikom. To će pomoći u izbjegavanju opasnih posljedica u budućnosti.

Korak po korak

Manipulacije koje je potrebno učiniti ovise o dobi djeteta. Razmotrite ih detaljnije.

U ovom dobu, postupci masaže usmjereni su na normalizaciju tonusa mišića, aktivnog povećanja težine, povećanja pokretljivosti zglobova. Oni također pomažu u održavanju emocionalnog stanja novorođenčeta. Vježba tehnike:

 1. Prsa i leđa. Lagane poteze između rebara od središta do strana. Zatim je beba stavljena na trbuh, stvarajući milovanje pokreta od vrata do stražnjice i natrag.
 2. Glava. Na glavi je neophodno provesti nježne pomake s jastučićima prstiju, izbjegavajući površinu fontana. Lice treba lagano pritisnuti uz čelo na hramove. Nacrtajte zamišljeni znak beskonačnosti iz središta nosnog mosta oko očiju. Masiranje obraza je milovanje polukruga.
 3. Gornji udovi. Nekoliko minuta, pomaknuti pokreti su napravljeni uz ručke. Tada majka daje lijevu palcu djetetovu desnu ruku, nakon čega se slobodni dio pomiče prema zglobu ramena. Ponovljena manipulacija s drugim rukama.
 4. Donji udovi. Masaža noge kod kuće u 1 mjesecu, treba biti učinjeno na položaju djeteta na leđima. U tom slučaju udica mora biti savijen na koljenima, stopala leži na dlanu majke. Druga vježba pomaže ojačati refleksno savijanje leđa. Da bi to učinili, majka drži zglobove zglobova s ​​jednom rukom i stavlja drugu ispod rebra. Noge moraju biti pažljivo podignute i spuštene.
 5. Stopala. Kako biste spriječili ravne noge i druge vrste nogu deformacije, potrebno je kružnim pokretima uzduž noge napraviti palcem.

2 mjeseca

Ako se do jednog mjeseca izvode samo manipulacije, tada se u 2 mjeseca treba dodati trljanje i vibrirajuće vježbe za dojenčad. Stroking bi trebao početi i završiti tonikom masaže za dojenčad u trajanju od 2 mjeseca. Primjer instrukcije:

 1. Noge. Pokreti pokriva se dodavanjem pokreta milovanja. Pomažu poboljšanju cirkulacije krvi, kao i jačanju mišićnog tkiva.
 2. Ručke. Dijete bi trebalo držati majčin palac u ruci. S ostatkom prstiju, majka pokriva ruke, razdire ih, čini lagane vibrirajuće pokrete. Ako beba voli, onda će hipertoni uskoro nestati.
 3. Spina. Kod 2 mjeseca kod kuće, dijete bi trebalo učiniti spinalno produženje, na temelju refleksne funkcije. Zbog toga je potrebno položiti dijete na svoju stranu, kako bi prstima vodila uz kralježnicu. U ovom trenutku, mrvica će se savijati i odvojiti. Istu vježbu treba obaviti stavljanjem bebe na drugu stranu.
 4. Stavite dijete na trbuščić. U dobi od dva mjeseca treba držati glavu okomito oko 15 sekundi.
 5. Želudac. Kako bi se spriječila kružna kila, pomicanje pokreta trebalo bi biti učinjeno duž savijenih mišića.
 6. Ribni kavez Potrebno je kružno kretanje po prsima u smjeru kazaljke na satu. Zatim dodajte manipulaciju vibracijama.
 7. Puzeći. Ova se vježba temelji i na refleksima. Dijete treba staviti na trbuh, razmaknute noge. Trebao bi biti u poziciji žaba. Stavite dlanove na noge tako da dijete može odgurati od njih. On će to učiniti refleksno, kretanje naprijed.

3 mjeseca

U ovom dobu, dijete počinje držati glavu više pouzdano, za razliku od bebe od 1 mjeseca od rođenja, njegov mišić ton smanjuje, a glavni zadatak za novorođenčad od 3 mjeseca je da nauče kako se valjati neovisno. Za ovu i druge svrhe, ovakav kompleks općih vježbanja za opću masažu obavlja se za:

 1. Ruke. Dijete počinje masažirati 3 mjeseca kod kuće s potezima, dodavanjem trljanja i trese. Također ne biste trebali postići da obraćate pažnju na trljanje prstiju. To doprinosi razvoju finih motoričkih vještina, što blagotvorno utječe na razvoj govora i mentalnih sposobnosti u budućnosti.
 2. Prebacivanje ruku. Potrebno je razrijediti ručke i smanjiti ih unakrsno, naizmjenično od desnih i lijevih udova. Ako dijete još uvijek ima hipertonije, posebnu pozornost treba posvetiti manipulacijama trljanja.
 3. Trbuh. U tom je slučaju milovanje u trbuhu u smjeru kazaljke na satu. Također, kao preventivna mjera za zatvor, savijati i odvojiti noge, pritiskom na trbuh.
 4. Noge. To bi trebalo biti utrljano od milovanja donjih ekstremiteta od pete do stražnjice. Posebnu pozornost treba posvetiti stopalima i gležnjevima.
 5. Podizanje ručki. Kad dijete dohvati ručke na majčinim palcem, polako ga podignite, kao da sjedite. Ova vježba pomaže ojačati mišiće vrata i leđa.

U 3 mjeseca dijete počinje pokazivati ​​zanimanje za svijetle igračke. Treba ih postaviti blizu bebe. Pokušat će ih doći do njih. Koliko dugo masaža bebe traje 3 mjeseca? U ovom dobu, trajanje postupka može biti od 10 do 15 minuta.

Ključne preporuke i upozorenja kod provođenja postupka kod kuće

Kako bi te postupke bile sigurne i korisne za dojenčad, potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

 1. Dati šansu djetetu da upozna svijet: nositi ga na svojim rukama u raznim pozama, češće provoditi urođene reflekse, mijenjati poze.
 2. Duljimo do dva mjeseca koristite samo pomicanje pokreta, kao i savijanje i savijanje zglobova.
 3. Obavezno se posavjetujte s pedijatrom o uvođenju novih vježbi i tehnika.

Najbolja opcija za novu majku je uzeti tečajeve baby masaže ili studija video uputa. To će vam pomoći osigurati najsigurnije i učinkovitije tretmane masaže.

Korisni videozapis

Pogledajte video o masaži za dijete 1-3 mjeseca:

zaključak

Masaža za dijete prva tri mjeseca nužan je događaj za kasniji razvoj i fizički razvoj. Također pomaže poboljšati funkcioniranje živčanog sustava. Stoga roditelji ne bi smjeli zanemariti ovu vrstu utjecaja na dijete.

Kako masirati novorođenče i dojenče

Mnoge se majke suočavaju s činjenicom da su pedijatri propisani ili snažno preporučuju novorođenčad da prođe kroz postupak masaže. Budući da ovaj postupak nije jeftin, štoviše, najčešće mala djeca reagiraju na dodir drugih ljudi s plakanjem i tantrumima, roditelji dovode u pitanje prikladnost masaže za dojenčad. Neki ljudi vole naučiti osnovne vještine masaže kako bi izbjegli stres od mrvica i održali svoje zdravlje. Da li dijete treba masažu, od kojega se doba može izvesti i kako to ispravno - naći ćete odgovore na ova i druga pitanja u našem članku.

Zašto i koja je korisna masaža za djecu

Masaža za sve novorođenče je naznačena jer je:

 • promiče pravilan fizički razvoj;
 • smanjuje uzbudu živčanog sustava;
 • smiruje i opušta;
 • ima jačanje učinka na mišiće;
 • normalizira tonus mišića i kontraktilnost mišića;
 • razvija motoričke vještine;
 • sposobna za uklanjanje kolike i poboljšanje aktivnosti gastrointestinalnog trakta;
 • poboljšava metabolizam;
 • poboljšava cirkulaciju krvi u koži.
Ako masažu izvodi majka, postupak je također odličan način komuniciranja s bebom.

Budući da je prva godina života prilično važan period za fizički razvoj, za koji dijete uči sve vitalne vještine - puzeći, sjediti, hodanje - mišiće treba ojačati od ranog doba.

Za dojenčad, postupci masaže su još uvijek važni jer u prvim mjesecima nakon rođenja, mišići često ostaju u fiziološkoj hipertoniji. Mora se ukloniti, a mišići se opustiti. Bebe koje se redovito masiraju rastu brže, razvijaju se, postaju jače i trajnije. Ako se za većinu novorođenčadi može preporučiti restorativna masaža, a liječenje se propisuje prema indikacijama, onda su djeca koja su se rodila prerano trebala. Omogućuje vam da dijete brže učvršćuje, ubrzava razvoj nerazvijenih organa i sustava, jača imunološki sustav, smanjuje rizik od respiratornih infekcija i stabilizira emocionalno stanje.

Medicinske studije potvrđuju da su bebe koje su redovito masirane dobile bolju težinu.

Dodirivanje djeteta s tuđim rukama možda mu nije drago i izaziva stresne situacije. Kada stres nastaje u bebi, razina kortizola se značajno povećava. Ovaj hormon može znatno usporiti sve procese u dječjem tijelu, imaju štetan učinak na imunološki sustav i živčani sustav. Stoga je važno da masažu provede izvorna osoba.

Kada mogu početi masažu?

Naravno, svaki roditelj novorođenog djeteta zanima koliko mjeseci možete masažiti novorođenče. Zdravi, rođeni u vremenu može se započeti s tretmanima beba masaže na dostizanju pet do šest tjedana. Međutim, važno je pitati je li vaše dijete već spremno za milovanje i gnječenje u pedijatru tijekom sljedećeg unosa rutinske. Isto vrijedi i za prerane mrvice. Obično se ova beba masaža preporuča kada dosegne tjelesnu težinu od 2,5 kg. Dopuštenje za masažu mora dati pedijatar, neuropatolog i ortopedist.

Govoreći o prvoj masaži za dijete koje još nije doseglo dob od jednog mjeseca, to znači jednostavna milovanja. Što se tiče intenzivnije tehnike koje su dio klasičnog dječjeg kompleksa za masažu, ne preporučuje se započeti prije dobi od 1,5 do 2 mjeseca.

Kada ne možete učiniti: kontraindikacije

Dakle, svaka majka može, nakon dopuštenja pedijatara i neuropatologa, obaviti masažu novorođenom djetetu koje se sastoji od najjednostavnijih tehnika, osim ako nema kontraindikacija. Potonje uključuju:

 • groznica - masaža povećava cirkulaciju krvi, što može izazvati dodatno povećanje tjelesne temperature;
 • bolesti kože uzrokovane infekcijama, gljivicama, praćeno oslobađanjem gnoja - masiranje tijela može dovesti do činjenice da će pustule i vezikuli prsnuti i na taj način izazvati širenje infekcije;
 • alergijski osip na koži - dodatno izlaganje ruku na područjima zahvaćenim alergijama može dovesti do boli i daljnjeg oštećenja kože;
 • kongenitalna srčana bolest (CHD) - postupak masaže, koji je dodatni teret na malom tijelu, može pogoršati stanje bolesnika;
 • bolesti krvi - masiranje može potaknuti unutarnje krvarenje pod kožu;
 • konvulzije, epilepsija - izlaganje tijelu može izazvati konvulzije;
 • akutni rakovi - u ovom trenutku preporuča se odmor za dijete, a masaža ga uzbuđuje;
 • velika kila - moguće pojave kršenja.

Kako se pripremiti za postupak

Postupak masaže najbolje se provodi ujutro, između prvog i drugog hranjenja. Budući da termoregulacija dojenčadi još nije potpuno uspostavljena, nužno je stvoriti ugodne uvjete za sjednicu, jer ćete morati gurati potpuno golo tijelo. Stoga, soba mora biti dovoljno topla, ali ne začuđujuća i vruća. Važno je osigurati da se dijete ne znoje, jer postoji opasnost da će imati gutljaj topline. Optimalna temperatura zraka u prostoriji je + 20-22 ° C. Nekoliko trenutaka prije sesije, soba mora biti ventilacija.

Dobro je provesti postupak na stoliću za presvlačenje. U nedostatku svake tablice koja mora biti pokrivena mekanom i toplom pelenama, ispod koje se stavlja deku, odgovara. Unaprijed se trebate brinuti o kupnji posebnog maslinovog ulja za bebe.

Postupak treba započeti samo u dobrom raspoloženju. Zapamtite da čak i nesvjesne bebe jasno čitaju raspoloženje svojih roditelja, posebno majki. Dakle, ako je uznemirena ili joj je glava puna misli o bilo kakvom problemu, dijete će biti neugodno i on će to obavijestiti plakanjem i nezadovoljstvom.

Možete pokupiti neku zabavnu mirnu glazbu. Tijekom sesije, uključite ga i pjevajte zajedno.

Prije postupka temeljito operite ruke i zagrijte ih. Prva sesija ne bi trebala trajati više od pet minuta. U budućnosti, vrijeme se može postepeno povećavati i dovesti do 15-20 minuta.

Kako napraviti masažu: tehnika

Kako bi naučili kako sami provesti masažu, roditelji se mogu obratiti medicinskoj sestri ili pedijatru tijekom pregleda djeteta kako bi pokazali kako to ispravno. Bilo bi lijepo ako se prvi postupak provede pod nadzorom liječnika.

Postoje dvije metode koje svi roditelji mogu lako i posebno koristiti:

 • povlačiti;
 • trljanje.

natrag

Natrag masaža treba početi s okomitim potezima od vrata do stražnjice. Zatim idite na horizontalne poteze iz kralježnice prema stranama. S vašim srednjim i indeksnim prstom u blago savijenom stanju, hodajte duž kralježnice. Pokret bi trebao biti glatka, lagana. Svaka se metoda treba ponoviti pet ili šest puta.

Kada masaža leđa posebno oprezni treba biti na području bubrega.

trbuh

Djevojčica će sigurno voljeti lagane kružne poteze oko pupka. Važno je znati da se ova manipulacija mora provesti strogo u smjeru kazaljke na satu. Radi se kako bi se opustili mišići prednjeg trbušnog zida i poboljšali intestinalnu peristaltiku. U tom slučaju treba izbjegavati snažan pritisak.

Ako dijete ima koliku bolest, to će prvo pomoći masiranju trbuha s rebrima. Zatim istodobno podižite noge, stisnite desnu ruku i masirajte abdomen lijevom rukom. Zatim morate pritisnuti noge savijene na koljenima do trbuha. Preporučljivo je ponavljati ove tehnike tri ili četiri puta dnevno.

Također možete napraviti kosi potezima niz trbuh iz posterolateralnog područja prsa do spajanja ruku iznad pupka. Te manipulacije se provode s obje dlanove.

Glava i vrat

Masaža vrat se izvodi u procesu masaže leđa. Vrata se nježno pomučite s unutrašnjosti ruke, krećući se od glave do stražnjice. Ni u kojem slučaju ne može pritisnuti vrat ili provesti oštre trzanje.

Babe će voljeti lagano milovanje lica. Mama joj može lagano dodirivati ​​obrve, hramove, čelo s vrhovima prstiju. Zatim povucite obraze u smjeru ušiju. Olakšajte uši lagano.

Možete lagano udariti glavu, ali izbjegavajte dodir s površinom fontana.

Kada masažu gornjih ekstremiteta, moraju biti blago savijeni. Masaža počinje četkom, najprije leđa je pomilovan, a zatim dlan. Potezi se izvode od prstiju do zglobnog zgloba.

Nakon ruke, potrebno je započeti masažu ruke, dok majka stavlja palac u držak djeteta, koju uhvatio. Noge se trče unatrag podlaktice, a potom izvana.

Iz ruku se mora vratiti na dlanove. Ovoga puta napravite njihov trljanje. Zatim trljajte svaki prst. Dovršite masažu trljanjem podlaktica i ramena.

Noge i noge

Noga se uzima u dlan. Slika-osam u smjeru od prstiju do pete izvlači se s indeksom s druge strane.

Masaža stopala izvodi se milujući od stopala do područja prepona. Zglobovi koljena se zaobilaze. Noge su u blago savijenom stanju.

Nakon milovanja možete nastaviti trljati. Održavaju se u istom smjeru - od pete do prepona.

I prva i druga tehnika se ponavljaju četiri do pet puta na svakoj nozi i stopi.

Korisni savjeti i smjernice

Roditelji koji su odlučili samostalno obavljati tretmane masaže, predlažemo vam da upotrijebite nekoliko korisnih savjeta o tome kako masažu bebe:

 1. Postupak treba provoditi samo na ravnoj krutoj površini, po mogućnosti na stolu koja je prekrivena nečim mekim, kao što je deka ili pokrivač. Krevet, kauč, stolica za tu namjenu neće raditi. Na mekoj, opružnoj površini neće biti moguće postići potrebni zaustavni i tlak.
 2. Kako bi dijete moglo biti udobno i dobro je raspoloženo, neophodno je da nije doživio glad, nije bio hladno, nije htio spavati. Stoga, optimalno vrijeme za masažu bit će 50-60 minuta nakon hranjenja i pola sata prije sljedećeg obroka.
 3. Nemojte zaboraviti ukloniti sve ukrase prije sesije. To vrijedi za oba prstena i narukvice, što može naštetiti ili povrijediti mrvice.
 4. Ako je dijete malo izvan sebe i nestašno, postupak je bolje odgoditi na drugi ili drugi dan.
 5. Ako je beba negativna oko manipulacije njegovim tijelom, možete ga pokušati postupno priviknuti, provodeći različite tehnike tijekom dana.
 6. Tijekom masaže trebate stalno razgovarati s djetetom, pohvaliti ga, pjevati pjesme za njega itd.
 7. Stručnjaci savjetuju pokretanje masaže od stopala, zatim se kreću do ruku, zatim u trbuh, prsa i završavaju s leđima.
 8. Sve su tehnike izrađene od periferije do središta. Masiranje gornjih ekstremiteta izvodi se od ruke do ramena, niže - od pješke do prepona.
 9. Do tri mjeseca masaža se provodi samo jednom rukom. Po dolasku u ovu dob, možete povezati drugu ruku.
 10. Ne biste trebali mazati unutarnji dio bedara, jer na ovom području ima puno živčanih završetaka, kao i prednjom površinom tibije zbog previše tanke kože.
 11. Jogging je zabranjen na području zglobova koljena.
 12. U trbušnom području tabu za dodir je pravi hipokondrij. Ovdje je jetra, dodirivanje može uzrokovati loše stanje mrvica.
 13. Tabu za masažu - genitalije, bradavice, pupak, fontanel.
 14. Započnite i dovršite postupak s potezima.

Masaža je važna metoda liječenja i restauriranja koja je potrebna za dojenčad od 1 mjeseca. Roditelji mogu same izvoditi jednostavne oblike masaže u obliku udaraca i trljanja. Veći učinak može se postići ako masaža bude dopunjena elementima gimnastike.

Kako masirati bebu

Da biste dobro podigli bebu, započnite s nogama. Nježni potezi s donje strane gore će se raspasti po okusu. Također morate utrljati stopalo, možete ih pritisnuti, glačati, utrljati. Zatim morate masirati ruke djeteta od zgloba do ramena, kao i prsti na rukama i nogama. Obratite pažnju na svaki dio tijela, kao i na zglobove koljena i gležnjeva - moraju se dobro masirati. Možete tresti trbuh i natrag, trljati strane. • Ne zaboravite da se neki dijelovi tijela djeteta tijekom masaže ne mogu dotaknuti. Ta područja uključuju armpite, bradavice, kralježnicu, prepone, lakat.
 • Prije masaže soba treba biti dobro prozračena, a tijekom toplog vremena prozor se može otvoriti tijekom postupka.
 • Prije nego što masažete bebu, trebali biste uskoro rezati nokte i ukloniti narukvice i prstene kako ne biste slučajno oštetili nježnu kožu djeteta. Masaža se obavlja toplim i suhim rukama.
 • Gledajte djetetovu reakciju na vaše pokrete. Zaustavi čim počne pokazati nezadovoljstvo. Pobrinite se da mrvice budu udobne. Masaža na mjestu koje je već poznato djetetu.
 • Počnite i završite masažu nježnim strokingom.
 • Tijekom masaže važno je uspostaviti psihički kontakt s djetetom. Možete pjevati malenu pjesmu, razgovarati s njim.
 • Koristite proizvode koji hidratiziraju kožu, ali ne i prašak. Također isključuju aromatska ulja koja mogu začepiti pore djeteta. Najbolje je koristiti alat koji svakodnevno primjenjujete.

Kako masirati bebu? 11 važnih pravila i tehnika masaže od pedijatra

Masaža je sjajan način pokazivanja ljubavi i njege djeteta. Pomoći će djeci da se opuste i zaspaju. Masaža za bebe ima mnoge prednosti, uključujući poboljšanje dobitka na težini, cirkulaciju krvi, pomoć u probavi i ublažavanje boli.

Kao dio postupka masaže, možete lagano manipulirati djetetovim gležnjevima, zglobovima i prstima, provodeći tako pasivne zajedničke vježbe. Tijekom masaže, govorite tiho, cvilite ili pjevajte svojoj bebi. To će vaše manipulacije učiniti još umirujućim za bebu.

Umirujuće ručne poteze aktiviraju proizvodnju hormona sreće, oksitocina, u svim sudionicima masaže.

Pozitivna svojstva masaže za bebe

Postoje mnoge prednosti bebe masaže, što može imati pozitivan utjecaj ne samo na novorođenče nego i na roditelje.

Masaža će pomoći vašem djetetu:

 • razvijati se fizički, kognitivno, društveno;
 • Ostanite opušteni i ne uzrujavajte se;
 • plakati i buniti manje;
 • bolje spavati.

Masaže su osobito korisne za prerane bebe, a kao rezultat toga bit će nekoliko poboljšanja:

 1. Brži porast tjelesne težine, osobito kod korištenja ulja. Masaža aktivira ključni živac, nazvan vagus, koji povezuje mozak s glavnim dijelovima tijela, uključujući želudac. Aktivirajući ovaj živac poboljšava probavu i pražnjenje crijeva, pomažući bebi da raste težinu.
 2. Stabilna brzina otkucaja srca. Masaža poboljšava funkcioniranje živčanog sustava, koja regulira funkcioniranje naših organa. Dakle, masaža može pomoći u održavanju konstantne brzine otkucaja srca.
 3. Opušteno ponašanje pod stresom i boli.
 4. Više stabilna aktivnost mozga. Prerano rođene bebe koje primaju masažu obično imaju normalno razvijanje aktivnosti mozga. U preuranjenim bebama koje nisu massaged, promatran je pad aktivnosti mozga.

Kako napraviti masažu?

Masaža za dijete od 0 do 3 mjeseca sastoji se prvenstveno od treninga djetetovog tijela za različite pokrete, smanjenje hipertoničnosti mišića nogu i ruku te aktivno razvijanje mišića vrata, jačanje gornjih prsnih, dorzalnih mišića i ramena.

Također se provodi i 1-mjesečna masaža s ciljem promicanja normalnog funkcioniranja unutarnjih organa, opuštanja mišića i poboljšanja metabolizma.

 • Masaža za bebe od 1 mjeseca uključuje meke poteze, postupno pretvarajući se u lagani pritisak;
 • Masaža djetetu u trajanju od 2 mjeseca sadrži meke poteze i može uključivati ​​i trljanje, gnječenje i vibracije. Masaža za 2 mjeseca staro dijete osmišljena je za ublažavanje kolike, opušta mišiće nogu, ruke, još uvijek u dobroj formi. Također, masaža bi trebala olakšati živčani sustav. Trljanje treba biti pažljivo, jer je koža djece još uvijek vrlo osjetljiva i tanka. Trebali biste se suzdržati od trljanja ako primijetite osip na koži bebe;
 • redovita masaža za dijete u 3 mjeseca pomaže spriječiti pojavu pupkovine, konstipacije i kolike, ima blagotvoran učinak na živčani sustav, jača mišiće i zglobove, poboljšava cirkulaciju krvi. Masiranje dlanova i ruku ima pozitivan učinak na razvoj fine motoričke sposobnosti, dakle, na djetetov govor i kognitivne sposobnosti u budućnosti. Opća masaža za beba od tri mjeseca uključuje meke njegu, trljanje i gimnastičke vježbe.

Kako napraviti masažu za novorođenče kod kuće?

Prije nego što odlučite kako masaža novorođenčeta, odaberite mjesto koje je beba sigurno za masažu. To bi trebalo biti udobno za vas, tako da je prikladno za masažu bebe i za bebu.

Do tada, dok se beba ne može prevrnuti ili premjestiti puno, trebate samo osigurati da leži na stabilnoj površini.

Čim se dijete može preokrenuti, bolje je odabrati površinu iz koje ne može pasti. Dojenčad se može prevrnuti u treptaju oka, osobito ako je dijete prekriveno uljem i sklisko.

Srednji krevet ili čak podu su u redu. Stavite čistu ručnik ili list ispod djeteta. I nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora.

Provjerite je li soba na ugodnoj temperaturi, nema izravnog protoka zraka ili crte. Ako je vrijeme vruće, nemojte masirajte dijete izravno ispod ventilatora ili pod izravnim udarcem klima uređaja. Dijete neće voljeti masažu ako se osjeća hladno.

Imati sve što vam je potrebno za masažu pri ruci.

Potrebno je pripremiti:

 • maslinovo ulje;
 • ručnici za brisanje viška ulja ili kreme;
 • odjeća za odijevanje djeteta;
 • uobičajeni kit za mijenjanje pelena;
 • kupka za kupanje i ručnik ako kupujete bebu nakon masaže.

Kako masirati novorođenče? Osnovne tehnike masaže

Bebe vole rutinu i ponavljanje.

Stoga, ako svaki put masirate svoje dijete na isti način, on zna što očekivati ​​i uživa u postupku.

 1. Pokrenite bebinu masažu s nogu, postupno se krećući do tijela, završavajući glavom. Noge su odlično mjesto za početak masaže, jer je dijete naviklo dotaknuti kada se pelena promijeni.
 2. Izlijte nekoliko kapi kreme ili ulja na svoje ruke. Zagrijte ulje ili vrhnje, trljajte ga između dlanova.
 3. Lagano ga trljati u kožu bebe, počevši od stopala.
 4. Pomakni noge. Zatim možete lagano udariti od kukova do prstiju.
 5. Slijedite isti slijed na rukama. Masirati ih od ramena do prstiju. Masaža je korisna za kombiniranje s laganim vježbama.
 6. Vježba za prste. Nježno stisnite prst između palca i kažiprsta i polako se savijte i razvijte. Ponovite s svakim prstom. Takve vježbe su korisne za pratiti peshekami.
 7. Vježbe za prsima i trbuhu uključuju kružne poteze u smjeru kazaljke na satu. Kružno pomicanje trbuha, napravljeno s blagim tlakom, pomaže hrani kretanje probavnog trakta.
 8. Držite noge djeteta ispod koljena i podignite noge, lagano pritisnite koljena na trbuh. To će vam pomoći izvući višak plinova.
 9. Dovršite masažu prednjeg dijela dječjeg tijela s opsežnim potezima od prsa do bokova.
 10. Obratite bebu na trbuh da biste masažu natrag. Koristite velika kružna kretanja u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, ide gore od svoje baze do ramena.

Nemojte nanositi pritisak na kralježnicu. To može naškoditi vašem djetetu.

 • Završite masažu s velikim amplitmom od ramena do kuka, kao što ste učinili na prednjoj strani tijela.
 • Masaža glave za bebe

  Neka djeca vole dodirivati ​​glave više nego bilo koji drugi dio tijela.

  Ako je vaše dijete jedan od onih koji ne vole dirati glavu, nemojte inzistirati na takvoj masaži. Pričekajte dok dijete ne postane malo, a zatim pokušajte ponovo. Kako dijete postaje upoznato s masažom, može voljeti i masažu glave.

  Kako se mamac glave masira?

  Potrebno je biti vrlo nježan s glavom novorođenčeta, budući da kosti lubanje još nisu uzgajali.

  Na pregledu možete vidjeti meke mrlje koje ponekad pulsiraju. Nazvani su izvorima. Postoje dvije fontane, jedna koja se nalazi na kruni (velika proljetna), a druga - na stražnjoj strani glave (male proljeće) djeteta. Povratna fontana zatvara se kada beba ima oko 6 tjedana, ali proljeće na vrhu glave zatvara se za 18 mjeseci.

  Tijekom prvih šest tjedana nemojte primjenjivati ​​tlačne pokrete dok izvodite masažu glave. Samo lagano pržite uljem sve dijelove glave, pustite da se natopi samim sobom.

  Čim se glava djeteta učvrsti, možete lagano pritisnuti prstima, stvarajući male kružne pokrete, krećući se oko glave djeteta.

  Ali nikad nemojte nanositi pritisak na gornji dio djetetove glave, gdje je veće proljeće još uvijek mekano.

  Springflows se zatvaraju i otvrdnu, jer kosti djetetove glave rastu i rastu zajedno.

  Ako vaša beba ima seborrheični dermatitis, nemojte češljati koru dok niste primijenili ulje. Naći ćete da ako ostavite ulje na glavi djeteta za noću, to će pomoći ublažiti koru, koja tada može padati sama po sebi kada kupanje, ili dok pranje glave ili češljanje djeteta kose.

  Čak i ako nije, seborrheični dermatitis ne utječe na bebu i vrlo je čest među djecom. Često prolazi kad dijete odrasta.

  Koliko često trebam napraviti masažu?

  Tradicionalno, dijete dobiva masažu svaki dan prije ili poslije kupanja. Neki roditelji imaju masažu dva puta dnevno tijekom prva tri mjeseca. No, idealni broj masaža nije.

  Koliko često to činite ovisi o vremenu koje je, kao i o djetetovoj dobrobiti tijekom masaže. Ako ste radna majka, najvjerojatnije će dijete biti teško za dnevnu masažu.

  Trajanje masaže

  Trajanje masaže varira s dobi djeteta. Neke bebe ga vole od rođenja, a potraje i do 30 minuta kako bi masaža cijelog tijela.

  Ako vaša beba u početku ne sviđa masazu, učinite sesije kratkim. Kada dijete počne puzati ili hodati, moći ćete primijetiti da on ne želi tako dugo ležati. Zatim morate dobiti masažu 5 do 10 minuta.

  Vrijeme je za masažu

  Masirajte bebu kad nije gladan i umoran. Zato voli više masaže. To se može dogoditi u bilo koje doba dana.

  Bebe vole predvidljivost, pa ako nešto u isto vrijeme i istim redoslijedom, osjećate se sigurno i sretno. Na primjer, ako počnete s masažom, nakon koje slijedi kupanje, hranjenje i, konačno, spavanje, dijete će naučiti prepoznati taj postupak i čekati ga.

  To može biti teško s novorođenčadi kada je potrebno češće hranjenje, a beba većinu vremena spava. Kada odraste i bude budan, ne možete se trzati.

  Ako dijete često plače noću, večernja masaža može pomoći smanjiti mogućnost plače. S vremenom ćete upoznati bolje dijete i moći ćete pronaći pravo vrijeme za masažu i kupanje. Neka beba postane vaš vodič.

  Kada je masaža kontraindicirana?

  Ako dijete ima osip, nemojte nanositi kremu ili ulje na koži bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

  Neki stručnjaci vjeruju da je bolje ne masaža kada dijete ima groznicu ili je bolestan. Drugi tvrde da nježna masaža tijekom virusne bolesti može pomoći u ublažavanju boli tijela.

  Uvijek prihvaćajte i objasnite signale od djeteta. U slučaju bolesti, može postati nervozan i odbiti masažu. S druge strane, ako vam dodir ublaži bol u tijelu, dijete će se moći umiriti, brže zaspati svojim nježnim potezima.

  Ako se dijete povećava, može se osjećati hladno. Dakle, možete samo udariti i trljati ga preko odjeće, a da ne biste odslušali. Međutim, ako se groznica smanji, dijete može osjetiti groznicu i radije skidati odjeću.

  Zimi također trebate masažu. Ali beba će se svidjeti samo ako ne osjeća hladnoću. Stoga, pobrinite se da je soba dovoljno topla prije nego što skinete dijete.

  Kako masirati dijete, u velikoj mjeri određuje dijete. Sposobnost čitanja signala njegova ponašanja najvažniji je trenutak masaže. Vaše dijete će se pokazati kad treba završiti, kakve su poteze dijete vole i koje - ne.