Kako držati bocu i hraniti bebu s mješavinom

Bol

Majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođenče, koja osigurava normalni razvoj djeteta. Samo sadrži sve potrebne vitamine i elemente za puni rast bebe. Nažalost, danas, iz različitih razloga, mnoge majke su prisiljene prebaciti na umjetno hranjenje. U ovom slučaju, važno je odabrati pravu formulu i slijediti pravilnu tehniku ​​hranjenja bočicom. U članku ćemo pogledati kako to učiniti detaljno.

Kada trebate bocu

Ako je beba mješovita, pedijatri ne preporučuju uporabu boce. Činjenica je da se dijete brzo navikne na udobnu bradavicu i više se ne želi vratiti dojenju. U ovom slučaju, žlica se koristi za bebe, šprica se koristi za novorođenče, a šalica se koristi za starije djece. Imajte na umu da danas oslobađaju poseban sustav s cijev koja je što je bliža prirodnom hranjenju. Usput, kada dopunjavate, prvo dajte dojku, a zatim hranite dijete.

Ako je beba u potpunosti umjetno hranjena, a ne planira se vratiti majčinom mlijeku, onda uzmite bočicu. Pažljivo razmotrite izbor proizvoda. To bi trebalo biti kvalitetno i sigurno za novorođenče.

Prikladno je prati i sterilizirati staklene boce. Oni će izdržati opetovano vrenje i trajati će duže. No, istodobno se lagano bori s staklenom ambalažom. Plastične boce su sigurne i prikladne za dojenčad, osim ako naravno nije napravljena od visokokvalitetnog plastičnog materijala od hrane. Međutim, takvi će se proizvodi morati mijenjati češće, jer brzo izgube oblik nakon vrenja.

Pročitajte više o tome kako odabrati pravu bočicu za hranjenje. Bez obzira na izbor, spremnik mora biti čist i steriliziran. Proizvod ne smije biti napuknut i zaprljan. Čist i netaknut bi trebao biti bradavica!

Priprema za hranjenje

Važno je da za novu hranu imate spremne boce i bradavice. Mora se temeljito oprati i sterilizirati. Operite ruke temeljito sapunom i vodom prije nego što hranite bebu, a zatim pripremite smjesu.

Za pripremu smjese važno je slijediti upute na pakiranju. Ako dodate više vode, dijete neće dobiti potrebnu dozu vitamina, a ako je manje, dijete može imati dehidraciju!

Prije svakog hranjenja, poželjno je pripremiti novu smjesu. U iznimnim slučajevima, proizvod se može čuvati do 24 sata u hladnjaku. Ako hranite već pripremljenu smjesu, zagrijte mlijeko u vodenoj kupelji ili jednostavno u toploj vodi.

Razrijedite smjesu vodom s temperaturom od 36 do 37 stupnjeva. Za uzgoj koristite posebnu bebu ili običnu kuhanu vodu. Svakako provjerite temperaturu hrane prije hranjenja! Ako nemate termometar, kapnite smjesu na zglob.

Možete nositi dječju kutiju kako ne bi prljavo. I staviti na ručnik ili staviti na odjeću koja vam ne smeta. Zapamtite da će beba hraniti kada se hrani. Prije nego što hranite bebu, provjerite radi li mlijeko s boce normalno. Kada se naginje, trebao bi kapati. Stavite trbuh na tvrdu površinu nekoliko sekundi prije svakog hranjenja.

Tehnika hranjenja boca

 • Kada se hranite, boca treba držati na malom nagibu tako da bradavica bude napunjena mlijekom;
 • Provjerite je li mlijeko u potpunosti ispunjava bradavicu;
 • Ne možete držati bocu uspravno, inače beba može gušiti!
 • Prsten s bradavicom ne smije stati na kontejner previše zbijeno. Ako malo zraka uđe u bocu, bradavica neće biti ravna. Ali previše zraka ne bi trebao ići tamo!
 • Kada se hranite, glava bebe treba lagano podići i ne naginjati unatrag ili na stranu. Nemojte držati novorođenče u vodoravnom položaju;
 • Uzmi pauze dok hranite da bi beba burp. U ovom trenutku potrebno je držati dijete nekoliko sekundi u ravnoj ili polu-linijskoj poziciji;
 • Ako pravilno napunite novorođenče, u bocu će se pojaviti mjehurići;
 • Ne ostavljajte novorođenčad s jednom bocom!

Nakon hranjenja

Nakon što je dijete jede, odmah uzmite bocu. Nemojte žuriti da položite dijete, držite ga uspravno da se trgne. Da bi se dijete skliznulo, lagano dodirnite i protrljajte leđa ili stavite bebu na rame. Uz umjetno hranjenje, važno je hraniti dijete vodom!

Nakon hranjenja, boca i dud se temeljito isperu. Da biste to učinili, koristite anti-alergijski dječji deterdžent ili soda za pečenje, četkicu i spužvu. Važno je temeljito oprati bocu tako da na donjem dijelu nema lijeka. Ako koristite perilicu posuđa, jela za djecu odvojite od odrasle osobe i odaberite temperaturu koja nije manja od 80 stupnjeva. Nakon pranja, stavite spremnik na čisti ručnik dok se potpuno ne osuši.

Sterilizacija je važan i nezaobilazan postupak koji će spriječiti nakupljanje štetnih bakterija u loncu. Sterilizirajte dječja jela kuhajući u tavi. U tu svrhu koristite i mikrovalnu pećnicu, dvostruki kotao ili sporo kuhalo, posebnu sterilizaciju ili antiseptičke tablete. Kako pravilno sterilizirati boce za bebe, pročitajte vezu http://vskormi.ru/children/kak-sterelizovat-butilochku/.

Koliko smjesa dati dijete

Uz umjetno hranjenje, trebate hraniti novorođenče svaka tri sata, što je oko 7-8 obroka dnevno. Međutim, to su samo preporučeni pokazatelji, jer se potrebe djece razlikuju ovisno o dobi i razvoju.

Dnevni dopust mješavine za djecu težine do 3200 kg = broj dana života djeteta X 70;

Dnevni dopust mješavine za djecu mase više od 3200 kg = broj dana života djeteta X 80.

Prema stručnjacima, dnevna stopa djeteta do dva mjeseca iznosi 1/5 težine, od 2 do 4 mjeseca - 1/6 težine, od 4 do 6 - 1/7 težine, od 6 do 9 - 1/8 težine i do godinu dana - 1/9 težine. Da biste utvrdili koliko mješavine daju bebu u jednom koraku, podijelite dnevnu stopu količinom unosa hrane 24 sata. Mnogi roditelji se brinu ako dijete jede ili ne. Zatim razmotrite znakove oba fenomena.

Kako zadržati bocu kada hranite novorođenče

Kako zadržati bocu kada hranite novorođenče?

Mama se pita koliko mjeseci dijete ima bocu. Tada će hranjenje biti lakše. Nemojte zaboraviti da se svi razvijaju u vlastitom ritmu. Postoje djeca koja gotovo odmah počinju piti iz male šalice.

Koliko vremena djeca počinju držati bočicu?

U početku, roditelji će morati hraniti bebu i pomoći mu. Svako dijete je individualno, nemoguće je točno znati u koje vrijeme će početi držati sve sami. Ova se vještina pojavljuje u procesu razvoja i sazrijevanja.

Kad se beba napuni u bocu, on je već dobro upoznat s bocom, on ga vidi svaki dan. Razvijaju se, prvo počinju držati svjetlosne objekte, poput čekića.

Događa se da dijete ne želi zadržati bocu. Psiholozi ne savjetuju da se prisili, klinac se navikao na hranjenje njegovih roditelja. Pokušajte ponuditi jak kapacitet boja, različite veličine ili, primjerice, ručke. U starijoj dobi - šalicu za piće, malu čašu.

Kako podučavati dijete da drži bočicu samu? Da biste ovo podučavali djetetu, počevši od hranjenja, stavite bocu u ručke, pokrivajući njegov vrh. Ova jednostavna akcija će mu pomoći da svlada vještinu, a ruke njegove majke neće mu dopustiti da pusti bočicu. Uskoro će i sam doći do subjekta koji privlači njegov interes, uzima ga rukama.

Ako beba bude dojena, pokazati mu, dodirujte, držite, najvažnije, nemojte iz nje izraditi igračku. Naučite svoje dijete da drži bočicu sami neće pružiti mnogo poteškoća.

Točan položaj je jamstvo da će jarka jesti, neće se gušiti, zrak neće doći u trbuh. Dijete je ležalo na rukama. Ta je pozicija prirodnija, određena prirodom. Proces jedenja je vrlo radostan za malu, zbog činjenice da vidi lica roditelja, osjeća njihovu prisutnost. Roditelji i bebe trebaju biti u dobrom raspoloženju, to je pravi trenutak u ovom procesu.

Ispravan položaj pomoći će lakši hraniti, izbjegavati nadimanje trbuha i nastanak kolike.

Kako zadržati bocu kada hranite novorođenče:

 • Držite bocu kada hranite novorođenčad s blagom nagibom. Provjerite je li bradavica puna mlijeka, a usta su zahvaćena, tako da je uski dio u ustima i širok u usnama;
 • potrebna je vodoravna pozicija, tako da novorođenče ne prigušuje i guši;
 • tijekom hranjenja, poduzmite kratke stanke kako biste dojenački puzavac, da to učinite, držite ga uspravno nekoliko sekundi i nastavite hraniti;
 • kada se ispravno hrani, mala mjehurića se pojavljuju u mlijeku ili smjesi; - Budite sigurni da se nalazite, ne ostavljajte dijete samo kada jedete, čak i ako ste sigurni da se ništa neće dogoditi.

Kako zadržati dijete kada se hrani iz boce? Optimalno, leži na leđima. Stavili smo bebu na savijenu ruku na lakat, tako da mu je glava bila malo podignuta. Tijelo leži na majčinim nogama, naravno, čineći ravnu liniju. Pogodno je sjediti na stolici ili na kauču. Hranjenje ne bi trebalo donijeti nelagodu.

Hranjenje dok leži u krevetiću nije preporučljivo kako bi se izbjegle infekcije uha uzrokovane mlijekom u srednjem uhu. Ako ne možete sjesti, pokušajte se uvjeriti da je njegova glava podignuta i da se nije vratila.

Kako podučavati dijete da zadrži bocu videozapisa:

Roditelji su važni da budu strpljivi. S dobi, pokreti će postati sigurni i moći će se jesti.

Kako hraniti bebu iz boce: tehnika hranjenja, emocionalno stanje majke i djeteta

Iz različitih razloga, žene odbijaju dojenje i hranjenje bočica za bebe. Umjetno hranjenje može se kombinirati s dojenjem i alternirati s njom. Brojne studije pokazuju da dojenje ima beskonačne fiziološke i emocionalne prednosti za majku i dijete, pa je, u slučaju nemogućnosti njegove primjene, iznimno važno stvoriti takve uvjete hranjenja boca, tako da ona nije značajno inferiorna od dojenja.

U slučaju davanja bebe iz boce, važni su sljedeći aspekti:

 • udobnost i sigurnost boca,
 • sadržaj boce,
 • tehnika hranjenja
 • emocionalno stanje majke i djeteta tijekom hranjenja.

Praktičnost i sigurnost boca

Europska unija proglasila je da boca za bebe nije sigurna, čiji materijal sadrži kemikaliju pod nazivom bisfenol A (BFA). U Europi, boce s BPA zabranjene su za hranjenje. Bisfenol je korišten u proizvodnji plastičnih boca različitih tvrtki, budući da su njezine osobine učinile bocama neraskidivo. Dok hranjenje malu količinu BPA može dobiti iz plastične boce u mlijeku i uzrokovati zdravstvene probleme kao što su bolesti srca, rak, dijabetes i hormonalne promjene mogu kasnije utjecati na reproduktivni sustav.

Ako odlučite koristiti staklene boce za hranjenje djeteta, jer su bez kemikalija pravilno obrađene, nemojte zaboraviti temeljito provjeriti prije uporabe. Postoji rizik od pucanja stakla tijekom toplinske sterilizacije, zbog čega fragmenti mogu ući u mlijeko ili mješavinu.

Bez obzira na materijal koji ste odabrali na bocu, mora se sterilizirati prije svakog hranjenja. Sterilizacija ubija potencijalno štetne bakterije koje se mogu skupljati na bocu i mlijeku. Prije nego što hranite dijete, bocu sa svim njegovim dijelovima najprije se isprati u čistoj, vrućoj, sapunskoj vodi i zatim sterilizirati. Za sterilizaciju opreme za hranjenje djeteta može se koristiti poseban sterilizator s električnim parom, mikrovalna pećnica ili otopina za sterilizaciju. Da bi se steriliziralo, također je moguće kuhati boce i bradavice u zatvorenom spremniku barem 10 minuta.

Sadržaj boce

Ako namjeravate hraniti bebu iz boca izraženog majčinog mlijeka, sve što trebate učiniti je čuvati bocu čistom: sterilizirajte je nakon svakog hranjenja. Ako je hranjenje neophodno za provođenje suhih mješavina, postoji niz pravila koja se moraju slijediti za pravilnu pripremu hrane.

 • Kuhajte vodu i ostavite ga da se ne ohladi više od pola sata.
 • Ulijte potrebnu količinu vode u bočicu (prema uputama za pripremu mješavine).
 • U bocu dodajte količinu suhog praha, što je naznačeno na ambalaži od strane proizvođača. Koncentracija ne smije biti smanjena ili povećana - upute su dizajnirane na takav način da dijete dobro apsorbira sadržaj smjese. Ako smjesa sadrži prekomjernu vodu, dijete neće dobiti potrebne kalorije i hranjive tvari; U slučaju visoke koncentracije praha, dijete može razviti proljev ili razviti dehidraciju.
 • Začepite bocu i dobro protresti za miješanje i otapanje praha.
 • Provjerite temperaturu smjese: stavite malo mješavine iz boce na unutrašnjost zapešća. Smjesa mora biti topla, a ne vruća. Prehrana može biti grijana u vodenoj kupelji, ali ne podgrijavati u mikrovalnoj pećnici, kao i sadržaj bočice u mikrovalnoj zagrije neravnomjerno, u centru smjese je prevruća, a tijekom hranjenja da se spali na usta i jednjak dijete.

Hranjenje treba provoditi u sjednicama: nemojte ostavljati bocu smjesu do sljedećeg hranjenja, nemojte hraniti dijete nekoliko puta dnevno iz iste boce. Pripremljenu smjesu se može pohraniti na ne više od pola sata, jer je nakon tog vremena hrana gubi uniformnosti u njoj se istaloži i rast bakterija, a koji može potaknuti razvoj bolesti i poremećaja imunološkog sustava.

Tehnika hranjenja

Hranjenje bocama nije stvarno komplicirano. Međutim, morate se sjetiti nekoliko pravila hranjenja, kako biste izbjegli suze iz djetinjstva, izlijevanja hrane i druge probleme.

 • Pozicija koju uzima napojnica trebao bi nalikovati prirodnom položaju majke tijekom dojenja: glava djeteta mora ležati na lijevoj strani.
 • Bradavica koja ulazi u usta djeteta uvijek treba biti puna mlijeka ili formule - inače će dijete progutati zrak koji može uzrokovati koliku bolest.
 • Pojava mjehurića u bocu znači da dijete neispravno jede i trebate mu pomoći, mijenjati položaj, naginjati bocu na drugačiji način.
 • Ne ostavljajte dijete sami s bočicom i ne dopustite da beba spava s bočicom u ustima - u oba slučaja to može dovesti do gušenja.
 • Najbolje je hraniti bebu kada je u vašim rukama - bebe se osjećaju najsigurnije u roditeljskim oružjima.
 • Zapamtite da glava bebe uvijek mora biti malo viša od tijela.
 • Pazite da dijete ne odmakne glavu previše unatrag ili naprijed - ako je glava neispravno postavljena, djetetu je teže jesti, a nepravilan položaj glave također može uzrokovati da hrana uđe u dišne ​​puteve.
 • Kad dijete jede iz boce, gutlja zrak hranom pa može imati osjećaj sitosti, unatoč činjenici da je malo jeli. Tijekom hranjenja, svakih 5 minuta morate uzeti pauze na dijete imao priliku burp. Nakon što oslobodi zrak i neku snagu, ponovno će osjetiti glad. Da bi dijete moglo zanovijetati, trebate promijeniti položaj: stavite glavu djeteta na rame i poduprite ga leđima. Dijete mora biti u ravnom ili polu izravnom položaju. Ako se dijete ne opusti tijekom prekida hrane, nakupljeni zrak će dovesti do stvaranja bolnih plinova.

Položaj za sjedenje je najklasičniji položaj uređaja za napajanje. Uz to hranjenje, beba plijen sjedi na bokovima, leđima naslanja na lijevu ruku, a glava je na hrpu laktove lijeve ruke.

Hranjenje boce s bočne strane je prikladno ako dijete pati od gastroezofagealnog refluksa ili ima natezni nos. U ovoj izvedbi, dijete leži na svojoj strani (prema preporukama liječnika, bolje je da dijete leži na lijevoj strani), a vi ste blizu, a također možete zauzeti skloni položaj i okrenuti se prema njemu.

Emocionalno stanje majke i djeteta tijekom hranjenja

Dijete osjeća vaše osjećaje, zato ga nemojte hraniti, biti razdražen, ljut ili uzrujan. Duboko udahnite prije hranjenja i pokušajte se opustiti. Za udoban položaj za stolac ili na krevet, stavite ručnik ili mokro maramice pokraj vas u slučaju prolivene smjese; pod ruku na kojoj dijete će lagati za udobnost možete staviti jastuk.

Dok hranite, udahnite dijete i razgovarajte tiho s njim. Važno je stvoriti za dijete iste osjećaje koje osjeća kad daju dojenje - toplinu i brigu o majci.

Emocionalno stanje djeteta prije hranjenja je također važno: ako je dijete uzbuđeno, plakanje ili vrištanje, onda ga treba uvjeriti, a zatim početi hraniti. Kada dijete krikne ili vrišti, njegov dišni put nije zaštićen, a smjesa ili mlijeko mogu ući u grkljan.

Hranjenje djeteta važan je dio brige za njega, dovesti u ovaj svakodnevni događaj maksimalnu skrb za bebu i uživati ​​u svakom trenutku proveo s djetetom.

Kako hraniti mješavinu novorođenčeta

Svi znaju da je majčino mlijeko idealno za hranjenje novorođenčeta. Ali iz različitih razloga, prirodni način prehrane bebe nije uvijek prihvatljiv. Tada se mumije pribjegavaju raznim mješavinama mlijeka. Međutim, to treba učiniti pažljivo, usredotočujući se na mišljenje pedijatra.

Kakvu smjesu je bolje hraniti novorođenče ↑

Pri kupnji mješavine za dojenčad trebali biste pažljivo pregledati sve informacije koje su prikazane na pakiranju. Ona će vam reći kako hraniti novorođenče s mješavinom. ovdje postaviti kvalitativni sastav proizvoda, dobi djeteta, što je dozvoljeno da se primjenjuju smjese, kao i opisuju postupak pripreme i na vrijeme u kojem se može koristiti smjesa.

Suvremeno tržište dječjih jela nudi širok izbor mliječnih obitelji za bebe. Oni su konvencionalno klasificirani ne samo po dobi, pri kojoj beba može koristiti proizvod, ali i prema sljedećim kriterijima:

 • prilagođena;
 • djelomično prilagođeno;
 • fiziološki;
 • tretman.

U prvim danima nakon rođenja djeteta, najbolje je dati djetetu prilagođeni proizvod. Sastoji se od komponenti koje optimalno dovode mješavinu majčinom mlijeku. Ovo je odličan omjer proteina, ugljikohidrata, masnih komponenata, kompleksa vitamina i minerala koji bi trebali biti u prehrani djeteta od rođenja do 6 mjeseci. Svaki paket smjese sadrži informacije o dobi. Na nekim proizvodima postoje brojevi nakon imena, na primjer "Agusha - 1", onda je važno znati da to znači da je mješavina namijenjena djetetu od prvih dana života.

Deuce uključuje upotrebu mješavine od dobi od šest mjeseci bebe

Tri - nakon godinu dana života.

Nakon 12 mjeseci beba može pokušati dati djelomično prilagođenu formulu formule. Njegovo ime sugerira da sastav nije u potpunosti uravnotežen. Dodani su elementi šećera, škroba i laktoze. U pravilu, u ovom dobu dijete ne jede samo mješavinu, već i drugu hranu.

Ako je dijete zdravo, nema problema s probavnim traktom, on nije alergičan i ima druge nuspojave, obično mame koriste uobičajenu mješavinu (fiziološka). Što se tiče lijekova, samo pedijatar koji je upoznat s obilježjima vašeg djetetovog tijela može propisati njihovu upotrebu. Nije mu potrebno dati medicinsku mješavinu samo zato što je izvrsno za bližnjega djeteta. To se određuje individualnim obilježjima novorođenčeta.

Postoji nekoliko vrsta terapijskih smjesa:

 • Na primjer, proizvod bez laktoze i nisko laktoza namijenjen je za ublažavanje problema povezanih s nedostatkom mlijeka u tijelu. Sastav takvih proizvoda sadrži elemente soje, kozje mlijeko ili hidrolizirane vrste proteina.
 • Za dojenčad sa zatvorom, crijevnih infekcija i bakterija rastinje, preporučljivo je koristiti proizvod s bifidobakterija.
 • Postoje i terapijske smjese za dojenčad s kongenitalnim bolestima, kao i one koji su rođeni prerano ili imaju malu težinu.

Ako smjesa ne odgovara djetetu, obavijestite pedijatara koji će vam reći koja je mješavina najbolja za hranjenje novorođenčeta.

Kako hraniti novorođenče iz boca ↑

S bilo kojom metodom hranjenja: dojenja, umjetnog ili mješovitog tipa, važno je dati mu bočicu ili dojku čim djetetu zahtijeva. Nakon 1-2 mjeseca, uspostavit će se dijeta koja je prikladna za bebu. On zna osjećaj proporcije, pa neće jesti više nego što mu treba. Obično u prvom mjesecu života novorođenčad treba do 90 grama. miješa se za jedno hranjenje.

Nije bitno što će biti smjesa: toplo ili hladno, važno je da je ona stalna temperatura sa svakim procesom hranjenja, jer se beba priviknula na takvu mješavinu. Ali pažnja je svakako potrebna kako zrak ne bi ušao u tijelo novorođenčeta zajedno s sadržajem boce. Da biste to učinili, pravilno držite dijete i bočicu.

Klasičan način hranjenja smjese je isti kao kod dojenja. Mama sjedne i stavlja bebu u ruku. Naginjanje boca, obraća pozornost na činjenicu da je u bradavici stalno proizvod. Tako je beba zasićena i prestaje sisati, zadovoljavajući osjećaj gladi. Zrak je opasan, jer jednom u dječjoj komori ispunjava ga, uzrokujući lažni osjećaj sitosti. U tom slučaju, najbolje je zaustaviti postupak i omogućiti djetetu da se upali. A onda mu ponovo dodajte smjesu.

Treba podrazumijevati da hranjenje nije samo vitalan proces, već i prilika da budete sami s djetetom, kako bi ga osjećao njegovom ljubavlju. U ovom trenutku dijete je važan kontakt s kožom s majkom, koji se povezuje. Zato se pedijatri kategoriziraju suprotno drugom načinu hranjenja - nezavisnom - kada se bočica stavi na ležeću bebu. Dopušteno je samo u najrjeđim slučajevima kada žena, zapravo, nema mogućnost hraniti dijete sama.

Kako liječiti bradavicu prije dojenja ↑

Jednako važno u umjetnom hranjenju je veličina rupice u bradavici. Teško je odmah pronaći sredinu, trebate pogledati kako dijete sisanje.

Ako je rupa prevelika, novorođenče će se gušiti, a ako se maleni umori, bit će nervozan i na kraju neće biti dovoljno. Pod uvjetom da bradavica ima ispravan otvor, dijete će piti bocu za oko 20 minuta.

Rupu se može povećati pomoću grijanom iglom. Za bebu nije umoreno sisati, možete zatvoriti kapu na bocu ne do kraja. To bi trebalo biti nakon svakog postupka hranjenja i prije prve uporabe bradavica i bočica radi sterilizacije posuđa. Za ovaj savršeni parni kotao, mikrovalna pećnica ili poseban sterilizator. Možete samo kuhati boce u tavi.

Ako mame slijede sva pravila hranjenja, beba će uvijek biti vesela i energična.

Tražite pravi način prehrane novorođenčeta iz boce? Pregled najudobnijih položaja za hranjenje!

Pravilan položaj djeteta kod hranjenja iz boce vrlo je važan, jer ako je beba neugodna, vjerojatno neće moći jesti mirno. A onaj koji hrani dijete, može se brzo umoriti (pogotovo ako dijete jede polako), ako su poze za hranjenje djeteta iz boce neispravno odabrane.

Hranjenje novorođenčeta iz bočice nužan je zbog važnih razloga za mame (zdravstveno stanje, nedostatak mlijeka ili mala količina, rani izlazak iz porodiljnog dopusta). Ali isto tako, kao i prirodno dojenje, umjetno hranjenje treba pravilnu organizaciju.

Zašto je držanje toliko važno?

Svako dijete je jedinstveno i stoga nema univerzalnog stajališta o pravilnom hranjenju novorođenčeta iz boce.

Odmah nakon rođenja, dijete može imati jedno držanje. I kasnije - drugi će učiniti. Ovo se ne treba bojati. Ovo je normalno!

Postoji nekoliko općih pravila koje svaka majka treba slijediti tijekom cijelog razdoblja hranjenja boce. Pravila za hranidbu boce:

 1. Cijelo dijete od krune za pete bi trebalo biti u istoj ravnini. Ne bi se trebao zavoja.
 2. Treba primijetiti taktilni kontakt, kao i tijekom dojenja. Može biti "koža na koži" ili jednostavna poteza.

Jednako je važno pratiti sve korake - pripremu mješavine, hranjenje, proces ostavljanja viška zraka. Dijete gubi zrak samo u dva slučaja ako je bočica nepravilno postavljena i bradavica nije potpuno napunjena mlijekom, a također ako poza ne stvara nijednu ravninu tijelu.

Ako inventar, mješavina je odabrana pravilno, onda posljednja faza hranjenja može donijeti nelagodu bebi. Zrak koji je zarobljen u želucu mora izaći tako da probavni sustav ne doživljava preopterećenja.

Podići za hranjenje bebe

Razmislite o tome kakvu poziciju i kakvu poziciju hranite bebu, kao i kako pravilno držati dijete dok hranite. Postoji nekoliko osnovnih stavova za djecu s umjetnom hranom - ležeći na rukama, na njihovoj strani, sjedi.

Svako držanje treba biti udobno i za bebu i za roditelja.

Znači, nije se trgnuo

Sprječavanje regurgitacije:

 1. Dijete u ovom slučaju nalazi se na bočnoj strani. Bolje je da se radi o lijevoj strani, kako to preporučuje pedijatri.
 2. Moguće je popraviti svoj položaj s posebnim stezaljkama, valjcima za napajanje ili jastukom.
 3. Mama mu daje bočicu na bok, a ona i sama može leći na svojoj strani kako bi održala kontakt očima s djetetom.
 4. Obavezno kontrolirati postupak punjenja bradavica s mlijekom.

Tako da ne guši

 1. Mama sjedi na kauču ili udobnoj stolici, naslonjena na leđa.
 2. Savija koljena i ima dijete tako da njegova stražnjica sjedi na jednom boku, a leđima leži na drugom.
 3. Glava mora biti položena na savijeni lakat.
 4. Uz slobodnu ruku mama drži bocu mlijeka.

Potrebno je provjeriti brzinu protoka, koja ovisi o broju otvora u bradavici i kutu nagiba same boce.

Da ne bude gušen

 1. Dijete je u svom krevetiću, a majka sjedi u blizini.
 2. Kada se hranite u ovom slučaju, možete staviti ravnu pelenu, najtanje jastuk ili ručnik.
 3. Boca se nalazi pod kutom od 45 stupnjeva. Ova pozicija stvara optimalnu brzinu protoka mlijeka i udobnost.

Stalak mama u ovom slučaju se ne preporučuje, jer leđa će biti u neprirodnom položaju i samo će početi ozlijediti. Važno je kontrolirati nagib glave jer njegov pogrešan položaj potiče ulazak mlijeka u dišni sustav.

Da biste spriječili ulaz zraka

Ulazak zraka s hranom dovodi do lažnog osjećaja sitosti u mozgu. Važno je da odstranite od procesa hranjenja boce, svakih 5-10 minuta, tiho ga izvadite na nekoliko sekundi tako da ispadne.

No, kako bi se smanjila količina zraka koja ulazi, potrebno ga je hraniti u položaju polu ravno. Ta je pozicija najčešća.

 1. Mama uzima dijete u naručju.
 2. Njegova glava je povoljno smješten na lakat, dlan drži magarca.
 3. Svojom slobodnom rukom majka mu daje bocu pod nagibom tako da je cijela šupljina bradavice puna mlijeka.

Potrebno je provjeriti prisutnost mjehurića u mješavini i, kad se pojave, promijeni položaj djeteta u vertikalni položaj i uklanja bocu iz usta.

Je li moguće hraniti novorođenče koji leže? Na tom položaju stručnjaci ne preporučuju davati bocu zbog opasnosti od pada mlijeka u srednje uho i razvoja infekcije.

Ostale odredbe

Ako dijete već sjedi pouzdano, a zatim, pokazujući samostalnost, može držati bočicu i odabrati udobno držanje tijela, kao i jesti sjedeći. U takvim slučajevima, roditelj također mora biti blizu i nadzirati proces hranjenja.

Savjeti za roditelje

Savjeti za roditelje o hranjenju položaja:

 • Ponekad se događa da se mame mame umorne. U tom slučaju možete koristiti uređaje za fiksiranje - jastučići za hranjenje, valjke ili jednostavni ručnik.

Uz pomoć, dijete i bočica mogu se anatomski ispravno postaviti. Međutim, važno je održavati vizualni i taktilni kontakt.

Ni u kojem slučaju ne može ostaviti dijete samo, ako je zauzet bočicom!

 • Bez obzira na držanje, emocionalna udobnost majke ili osoba koja ga hrani u ovom trenutku također je važna za dijete da dobije maksimalnu korist od hranjenja.
 • Nema potrebe da ga hranite ako ste ljuti, uznemireni ili ljuti.
 • Također, nemojte početi hraniti ako je dijete zabrinuto zbog nečega. Važno je ukloniti uzrok anksioznosti i potom hraniti bebu.
 • Dijete bi trebalo osjetiti samo ljubav, njegu i toplinu.

  Korisni videozapis

  Nudimo gledanje videozapisa o pravilnoj hrani djeteta iz boce:

  zaključak

  Važno je da sve majke sjetite da zdravlje bebe i odnos s njim ne ovise o načinu hranjenja. I ne morate se posramiti u slučaju odabira umjetne metode prije prirodnog. Svaka majka je najbolja za dijete!

  Što roditelji trebaju znati za hranjenje novorođenčeta iz boce? Osnovna pravila

  U prvim danima života, mi smo vrlo bespomoćni i ostajemo tako dugo - beba i dalje zahtijeva pažnju i brigu za nekoliko mjeseci, gdje je svaka, čak i najmanja sitnica važna. Ako iz nekog razloga ne dijete novorođenče, to je u redu - već dugo postoje mješavine koje potpuno imitiraju sastav majčino mlijeko. Ostaje samo razumjeti kako ispravno hraniti novorođenčad iz boce.

  Razlozi za umjetno hranjenje mogu biti različiti - netko nema mlijeka, netko ima kontraindikacije za dojenje, a neke majke jednostavno ne mogu trošiti toliko vremena sa bebom da ga hrane svakih 2-3 sata. Boca se također koristi ako žena ne može hraniti, ali još uvijek ima mlijeka - zatim se dekantira i ulijeva u posudu, dijete ne primjećuje razliku.

  Načini za lako i sigurno hranjenje djeteta

  Za neiskusne roditelje to je pravi zadatak, jer daleko od znanja kako hraniti dijete iz boce, a ne svatko zna. Prije svega, majka koja je skrb trebala bi uzeti u obzir individualne karakteristike njezine bebe - sva djeca jedu drugačije.

  1. Nemojte žuriti ako mislite da je hranjenje previše sporo. Neka djeca ne mogu jesti drugačije, vole polako sisati mlijeko, ponekad prekidajući. Nemojte žuriti dijete, još ga ne prisilite da jede brže.
  2. Pažljivo promatrajte temperaturu! Mlijeko i mješavina ne smiju biti previše hladne niti previše vruće - hladno dijete će vjerojatno odbiti, a vruće je štetno za njega. Provjerite spremnost mješavine na stariji način - ispustite malo na zglob i razmišljajte je li prikladno mlijeko ili ga morate ponovno zagrijati.
  3. Naravno, pazite na trajnost mlijeka (majčino mlijeko također nije zauvijek), mješavine, ako ga koristite i slijedite detaljne upute o pakiranju.
  4. Ako je bradavica poravnata ili izlazila iz ventila, odmah je ispravite ili zamijenite - beba bi trebala biti udobna.
  5. Nije potrebno prisiliti dijete da jede cijeli preporučeni dio za djecu svoje dobi. Ako dijete bude hranjeno, izliti ostatak smjese i započeti pranje posuđa.
  6. Operite ruke temeljito prije hranjenja.
  7. Smjesa se mora razrijediti, strogo se pridržavajući uputa na pakiranju, kako ne bi poremetila ravnotežu hranjivih tvari.
  8. Koristite posebnu flaširanu vodu namijenjenu dječjoj hrani. Zahtjevi i kontrola kvalitete takve vode obično su mnogo teži.

  Postavite za hranjenje iz boce

  Vrlo važan stav u kojem ćete hraniti dijete. Položaj treba biti udoban za vas i za njega. Videozapis o pravilnom hranjenju novorođenčeta iz boce prikazan je obiljem na mreži, tako da odabir poza kroz zajedničke eksperimente s djetetom neće biti teško.

  Smatra se da je najudobniji položaj u kojemu majka sjedi upravo i drži dijete u krilu, podupirajući joj ruku. Prvo, zahvaljujući prirodnom obliku ljudske ruke, dijete će dobiti udobnu i pouzdanu podršku, a majka neće doživjeti nelagodu dok dijete drži na težini. Nakon hranjenja djeteta, pazite da ga zaglavite na leđima, držite ga s postom tako da je pokrivao višak zraka.

  Poza za hranjenje trebala bi biti prikladna i za dijete i za majku! Koristite iste odredbe kao i za dojenje kako biste osigurali maksimalni emocionalni kontakt između majke i bebe.

  Kako bi se hranilo bebu u sklonoj poziciji, to ne vrijedi - može se gušiti i općenito je neugodno za dijete, glava bi trebala biti podignuta, pogotovo ako to ne zadrži. Sigurno ćete saznati kako hraniti bebu iz boce nakon nekoliko obroka, jer sva djeca su individualna. Samo pazite na udobnost i sigurnost.

  Isključite telefon, isključite televizor, u potpunosti se posvetite djetetu u ovom trenutku. Nemojte se omesti razgovorima, prilagoditi se pozitivnim emocijama, komunicirati s djetetom.

  Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

  • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
  • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
  • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

  Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

  Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

  • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
  • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
  • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

  Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

  Dječja bradavica

  Bradavicu treba pritisnuti na dječja usta, beba će otvoriti usta, paziti da jezik bude pod bradavicom, a usne su blizu baze - samo ova situacija ukazuje na to da dijete pravilno jede iz boce.

  Držite bočicu pod kutom od 30-45 stupnjeva. Pazite da uvijek postoji mlijeko u bradavici.

  Odabir boca za bebu

  Ovo je vrlo važna pozornica. Loša plastična boca može prenositi mlijeko ili mješavinu štetnih tvari, zadržati loš miris i biti neugodno za vas ili vaše bebe. Da biste izbjegli takve situacije, provjerite jesu li bočice popularne među roditeljima vaših dječjih vršnjaka, proučite pažljivo obilježja proizvoda na web stranicama i njihovim fotografijama. Proizvodi za dojenčad obično su obojeni u velikoj mjeri.

  Izbor proizvođača obično proizvodi boce sigurnih debelih stakala ili plastike, a izbor između njih ovisi samo o vama:

  • staklenim posudama puše, ali lakše se pranje i teže onečišćavati, a bez posebnih utora može biti teško za dijete da nauče držati takvu bocu zbog težine;
  • Plastika je izdržljiva, ali nakon nekog vremena može početi apsorbirati miris, postati mutna i izgledati neatraktivno. Boca visoko kvalitetne plastike idealna je za upotrebu tijekom hodanja. Razlika u zadržavanju topline ili funkciji je još jedna stvar.

  Moderne boce imaju puno karakteristika.

  Antikolikovye boce

  Na primjer, posebna zaštita protiv kolike. Crijevna kolika nastaje zbog činjenice da osjetljivi organizam novorođenčadi teško podnosi bilo kakve neobične pojave i reagira senzitivno kada dijete proguta zrak. S vremenom će proći, ali roditelji svakog djeteta imali su problema s njima - gotovo su neizbježni. Kako bi se smanjio broj slučajeva crijevne kolike, boce su opremljene posebnom kombinacijom bradavice i samog posude, koja ne dopušta protok mjehurića zraka (na primjer, boce iz Aventa) s tekućinom. Nađi brod s takvom funkcijom će biti lako, gotovo svi proizvođači uzeti u obzir prilikom izrade jela za djecu.

  Dizajn bradavice, ugrađen u bocu, ima i prevenciju unutrašnjosti vakuuma. To je učinjeno kako bi dijete moglo piti što je prikladno za njega u bilo kojem trenutku i koliko god želi, a da se zrak ne uvlači unutra. Ovaj dizajn je također prikladan jer je jednostavan i jednostavan za čišćenje - samo ga uklonite. Kao završnu provjeru, provjerite jesu li podjele primijenjene na bočicu jasne - one su tamo za vašu praktičnost i da spriječe pogreške tijekom hranjenja.

  Razne bradavice

  Bradavice su također različite. Čak i ako uklonite različite oblike, bradavice se razlikuju po materijalu iu tome koliko brzo hrana teče kroz njih. Izrađene su od silikona ili lateksa, ali prva je opcija bolja među mladim roditeljima - silikonske bradavice gotovo ne apsorbiraju miris, polako iscrpljuju i lako se peru.

  Obratite pozornost na brzinu primitka mlijeka iz bradavice - regulirano je otvore. Za vrlo malu bebu, odaberite pacifier s jednom ili dvije male rupe, za stariju bebu možete uzeti više.

  Sada proizvodne tvrtke pokušavaju učiniti bradavicama fiziološkim, s širokim bazama sličnim ženinoj dojci - takav trend nastao je zbog popularnosti mješovitog hranjenja, kada beba može biti dojeno u isto vrijeme i na primjer s mješavinom boca.

  Pravilnu njegu jela za bebu

  Ako ste odlučili hraniti bebu s mješavinom ili mlijekom iz boce i čak ste kupili sve što vam je potrebno, to je samo pola bitke. Iza bočice i bradavica potrebna je posebna pažnja koja se apsolutno ne preporuča zanemariti - to je opasno za život i zdravlje bebe. Boca je još uvijek objekt koji se može prljaviti ili pogoršati pa postoje rizici da mlade majke koje donose novorođenče s majčinskim mlijekom ne doživljavaju.

  Opasnost od infekcija za dijete do jedne godine je ogromna - njegovo tijelo još nije susrelo većinu bolesti i virusa koji ga čekaju na ovom svijetu, svaka bolest će biti za bebu po prvi put. Ovo je veliki udarac imunološkom sustavu i sprečava da je vaš glavni zadatak kao roditelj. Čak i ako smrtonosna infekcija ne ulazi u tijelo vaše bebe s loše bocom, nepoznati mikroorganizmi gotovo neizbježno dovode do slabljenja i / ili proljeva, što je vrlo teško podnositi djeci u ranom djetinjstvu.

  Nakon što ste završili s hranjenjem bebe iz boce, potrebno ju je temeljito isprati toplom vodom - to je neophodno, tako da materijal posuđa ne apsorbira miris sadržaja. Ali prije svakog hranjenja (svaki bez iznimke), morate posve sterilizirati bocu i bradavicu - jedini način da se riješite svih bakterija koje će se zasigurno smjestiti na bocu, što god činite i gdje god se pohranili. To se može učiniti na nekoliko načina.

  Najjednostavnije je kuhati posuđe za bebe. Ova je opcija prikladna za sve bradavice, ali ne i za sve plastične boce - tanka se plastika može savijati pod utjecajem kipuće vode. S staklenom opremom to možete učiniti bez straha. Za kipu, samo trebate staviti bocu i dude u lonac i kuhati na štednjaku pet minuta.

  Isti princip djeluje na način sterilizacije dječjih jela u mikrovalnoj pećnici - mnogi ga smatraju prikladnima. Opet stavite posuđe u tavu (od materijala prikladan za uporabu u mikrovalnim pećima, naravno), ulijte vodu i uključite pećnicu u normalnom načinu rada, čekajući 5 do 8 minuta.

  Međutim, tehnologija ne stoji mirno - brižni roditelji mogu kupiti poseban sterilizator za boce s bradavicama, čija je uporaba gotovo stotinu posto jamstvo za uništenje svih mikroorganizama akumuliranih u posuđem.

  Savjeti kako pravilno i sigurno paziti na bočicu:

  1. Nemojte biti lijeni. Očistite i sterilizirajte sve dijelove boce i bradavice prije uporabe, neka postane navika. Sterilizacija će trajati vrlo malo vremena, a prednosti je teško prevesti;
  2. Ne koristite deterdžente za čišćenje bočica, toplinska obrada će biti više nego dovoljna;
  3. Provjerite je li bradavica ne samo čista, već i cjelovita - u pukotinama može doći do prljavštine koju ne primjećujete i ne operite. Razbijene bradavice i boce odmah bacaju - ne biste trebali spasiti;
  4. Čak i potpuno funkcionalne i dobre stvari za jela za bebe moraju se mijenjati svaka tri mjeseca zbog sigurnosnih razloga.

  Uvijek provjerite temperaturu mlijeka! Vruće mlijeko ili mješavina djeteta može ozbiljno izgorjeti grlo preostalih organa usne šupljine, što u djetinjstvu nije glupost. Izbjegavajte zagrijavanje mlijeka u mikrovalnoj pećnici - kontrola temperature će biti teža.

  Majčino mlijeko u bocama

  U suvremenom svijetu majka je vrlo zauzet čovjek. Čak i ako ne radi i cijelo vrijeme posvećuje brizi za bebu, nije uvijek moguće prakticirati dojenje. Nepravilni unos mlijeka, nedostatak vremena i drugi čimbenici koji ne utječu na majčinu želju za hranjenjem djeteta s majčinskim mlijekom imaju učinak.

  Sada industrija roba za mlade majke i djecu uzima u obzir takvu potrebu, a dijete možete hraniti majčinskim mlijekom iz boce. To je vrlo povoljno - mnoge majke su neugodno dojiti bebe ne kod kuće, a posebne prostorije za to na javnim mjestima, nažalost, rijetke su.

  Uz pomoć posebnog uređaja - pumpe za grudi, možete izraziti svoje mlijeko kada je dostupan i to je pogodno za vas to učiniti, a onda mirno hraniti bebu s izraženim mlijekom iz boce u bilo kojem trenutku.

  Ne brinite o sigurnosti mlijeka - može se pohraniti u hladnjak, kao i svaka druga. Razmislite unaprijed kako hraniti novorođenčad s izraženim majčinim mlijekom, izračunati dijelove na temelju koliko vaše dijete jede.

  Nemojte se bojati odgoditi mlijeko kasnije - rok trajanja u hladnjaku je nešto više od tjedan dana, a u zamrzivaču s posebnim odjeljkom (tako da miris nije prenesen) možete sigurno leći šest mjeseci. Pokušajte i ne brinite - iskustvo kako hraniti dekantirano mlijeko, kako ga odmrziti i dovesti ga u oblik spremni za dijete, doći će vam s iskustvom.

  Kad hranite bebu, slijedite tri neuništiva pravila - udobnost, sigurnost i čistoću, više od djeteta koja nije potrebna. Samo budite oprezni i obratite pozornost na ponašanje vašeg djeteta - on vam puno može reći, a da to ne shvati.

  Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

  • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
  • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
  • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

  Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

  Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

  • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
  • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
  • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

  Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

  Savjet 1: Kako zadržati bočicu tijekom hranjenja

  • kako hraniti novorođenče
  • Što štititi majku?

  Proizvođači boca za hranjenje

  Vrste bočica za bebe

  Kvaliteta boce

  Bradavice boca

  • Boce i majke

  Savjet 3: Prehrana tijekom dojenja

  Mitovi iz prošlosti

  Od prijatelja možete čuti toliko savjeta da postaje sasvim neshvatljivo kako jesti majku koja njeguje. Samo heljda i teletina, pranje je sve dolje s vodom? Pokušajmo razvrstati i ukloniti mitove. Usredotočimo se na prehranu tijekom dojenja, istodobno dodirujući prehranu tijekom trudnoće. Kako je to povezano? Prvo, moderni izvori tvrde da su principi zdrave prehrane isti za trudnice i za njegu. I drugo, studije su pokazale da je za laktaciju iznimno važno kako je žena jeli za vrijeme trudnoće, a ne manje važno - prije nego što je nastala!

  Do kraja prvog mjeseca života djeteta, kada majke budu hranjene na zahtjev, uspostavljena je stabilna zrela lakta. Količina proizvedenog mlijeka obično iznosi od 750-1200 ml po danu (u prosjeku oko 1 litre). Ta se količina održava tijekom prvih šest mjeseci hranjenja prije početka komplementarnog hranjenja.

  Što ovisi količina i sastav mlijeka? Odgovor je jedan: ti pokazatelji zadovoljavaju potrebe bebe. Danas je poznato da je mlijeko svake žene jedinstvena, namijenjena je za hranjenje određenog djeteta i idealno je za njega. Čak i iste majke mlijeko za različite djece bit će drugačije. Tijelo majke prilagođava se potrebama bebe i proizvodi mlijeko, ovisno o punini bebe, težini itd.

  Mit o "mliječnim" ili "ne-mliječnim" ženama nema osnovu, a mlijeko nestaje uglavnom zbog ozbiljnih pogrešaka u organizaciji dojenja, a to nema nikakve veze s kvalitetom prehrane. Međutim, potrebno je poštivati ​​određene uvjete vezane uz prehranu, tako da prirodni mehanizam djeluje ispravno.

  Imati dovoljno energije

  Proizvodnja mlijeka zahtijeva značajne troškove energije. Svakodnevno je potrebno oko 700 kalorija. Ako je za ne-trudnice dovoljno oko 2000 kcal dnevno (prema WHO-u i europskim zemljama), tada za trudnice u trećem tromjesečju dodaje se 200 kcal / dan, a tijekom dojenja još 500 kcal / dan. Preostale potrebne kalorije preuzete su iz zaliha žene vlastite masti.

  Dobitak težine tijekom trudnoće uključuje određenu količinu masnog tkiva (oko 4 kg s povećanjem od 10 do 12 kg). To su tzv masni depoi ili rezerve potrebne za održavanje energije laktacije.

  Vrlo je važno kakav je prehrambeni status imao žena prije trudnoće, tj. Jesu li hranjivih tvari pokrivale potrebe tijela. Preporučena debljanje tijekom trudnoće ovisi o indeksu tjelesne mase (BMI). Ovaj pokazatelj najbolje odražava adekvatnost prehrane prije trudnoće. Nedostatak prehrane ili prekomjerno unos hrane je nepoželjan, a ravnoteža između unosa i hranjivih tvari je optimalna. A konkretnije, za ženu, još uvijek je potrebna mala margina koja se povećava za vrijeme trudnoće i daje energiju za dojenje. Ta se zaliha manifestira u obliku "okruglosti" koja razlikuje žensko tijelo.

  Istraživanja su pokazala da je dovoljan sadržaj masti važan za puni protok menstruacije, ovulacije i začeća. Smanjenje težine čak i za 10-15% normalne može uzrokovati poremećaje ciklusa. Za nošenje i hranjenje djeteta, majka ne bi trebala imati prehrambene nedostatak, to je opasnije od njezinog višak. Postoje znanstveni dokazi da nedostatak energije, proteina, određenih vitamina i mikroelemenata može uzrokovati različite nedostatke u fetusu, kao i uzrokovati ranu toksikozu trudnoće. Na primjer, nedostatak kolina u prenatalnom razdoblju može imati posljedice za dijete u starijoj dobi i utjecati na smanjenje razine pamćenja.

  Ako žena s nedovoljnom težinom nakon pošiljke počne jesti više, onda će prehrana prijeći na zadovoljavanje deficita njezine tjelesne težine, a tek tada do laktacije, a količina mlijeka možda i dalje nedovoljna. Istodobno, dokazano je da ako majka hrani ispravno prije i tijekom trudnoće, proizvodit će normalnu količinu mlijeka, čak i ako jede manje od preporučene. Istina, prema jednoj studiji, unos energije u tijelu ispod 1800 kcal tijekom tjedna i dalje dovodi do smanjenja volumena mlijeka.

  Kompletna prehrana za majku koja skriva

  Suprotno mišljenju o potrebi određenih dijeta tijekom trudnoće i hranjenja djeteta, suvremene studije pokazuju da za zdravu ženu potpuno hranjenu prije trudnoće, s početkom majčinstva, nema potrebe za radikalnom promjenom prehrane i, posebno, za stroga ograničenja.

  Autori Nacionalnog programa za optimizaciju hranjenja djece u prvoj godini života u Ruskoj Federaciji (2010) smatraju da prehrana jedne žene tijekom zanimljive situacije treba biti cjelovita i raznovrsna, sačuvati prehrambene navike (stereotipi hrane): udobnoću, dobrom raspoloženju i visokoj aktivnosti trudne žene ". Ista načela primjenjuju se na prehranu žena. Praksa pokazuje da su dobrobit i raspoloženje mnogo važniji za dojenje od posebnih čajeva. A ako žena ima snack, na primjer, s omiljenim kolačićem s malom šalicom kakao, neće biti štete, ali ona će se opustiti, a njezino izlučivanje mlijeka će se poboljšati. Sredstva za dojenje daju sličan učinak: majka se opušta, prilagođava pozitivnom raspoloženju.

  Što znači "uravnotežena, punopravna prehrana" i "adekvatna prehrana"? To znači da prehranu trudnica i trudnoće svakodnevno treba prisustvovati proizvodima svih predstavljenih skupina hrane:  1. kruh, žitarice, krumpir, tjestenina (5-11 porcija dnevno),
  2. povrće, voće, bobice (5-6 porcija),
  3. mliječni proizvodi - mlijeko, kefir, jogurt, kiselo mlijeko, ryazhenka, sir, sir (2-3 porcije)
  4. mesni proizvodi, riba, grah, orašasti plodovi (2-3 obroka),
  5. masti, ulja, šećer, slatkiši, slatki napitci (neki).

  Ovaj popis odgovara piramidu zdrave prehrane koju su predložili nutricionisti iz Amerike 90-ih godina 20. stoljeća, a temelji se na WHO preporukama o prehrani za trudnice i dojenje. Veličina jednog serviranja je, recimo, komad kruha, srednje jabuke, čašu mlijeka itd.

  Ispunite prazninu

  Hranjive tvari mogu se podijeliti u dvije skupine. Tvari koje količina majčino mlijeko od majke snage ovisi jod, selen, vitamin B, vitamin C, vitamin A

  Uz raznovrsnu prehranu, sve gore navedene tvari u dovoljnim količinama dolaze s hranom. Stoga njihovo dodatno unošenje u obliku oblika doziranja nema smisla. Ako ove tvari nisu dovoljne u hrani koju konzumira majka, onda se njihovo unos bebe s majčinim mlijekom smanjuje. Međutim, povećanje potrošnje tih tvari kod majke brzo vraća potrebnu koncentraciju u majčinom mlijeku. Tvari čiji broj je neovisno od napajanja u majke mlijeko: proteina, kalcija, željeza, cinka, bakra, folne kiseline, vitamina D.

  Nadopunjujuće majke s lijekovima koji sadrže te tvari ne povećavaju količinu u majčinom mlijeku. Ako žena iz nekog razloga gubi te tvari hranom, njihova trenutna razina u majčinom mlijeku održat će se na račun rezervi vlastitog organizma.

  Režim piće za majku skrbništvo

  Budući da je volumen proizvodnje majčinog mlijeka u djevojci oko 1 litre dnevno, mora popiti dovoljnu količinu tekućine. Osnovno pravilo za dojenje - morate piti zbog žeđi.

  Prema različitim izvorima, u prvim danima nakon rođenja, volumen tekućine trebao bi biti oko 1,5-2 litre dnevno (i preporučuje se piti u malim gutljajima tijekom dana, ali se ne ograničavati). Zatim se glasnoća može povećati.

  Možete piti vodu (to je većina), sokovi, voćni napici, voćni napici, slabi čaj. Kava je dopuštena u ograničenim količinama (jedna čaša dnevno), ali morate uzeti u obzir da kofein prodire u mlijeko i može uzbuđivati ​​neku djecu. On je prikazan krv djece za dugo vremena (nekoliko dana), tako da svibanj želite ga zamijeniti s kave bez kofeina. Kofein se također nalazi u crnom čaju, tako da ih ne treba zlostavljati.

  Biljne čajeve treba liječiti s velikom pažnjom, budući da su neke biljke, koje su čak uključene u troškove dojenja, nesigurne za mrvice. Bilje, poput droga, imaju određene kontraindikacije i nuspojave, a neke od njih mogu, suprotno, suzbiti laktaciju. Alkohol prodire u majčino mlijeko i oštećuje živčani sustav mrvica pa je bolje da ga ne koristite.