Kako hraniti novorođenče laganje

Zasnivanje

Za dojenčad tijekom dojenja, pozicija koju poduzima tijekom apsorpcije hrane od izuzetne je važnosti. Samo s pravim izborom beba će moći potpuno jesti i dobiti sve potrebne elemente za pravilan rast i razvoj. Mama bi trebala znati hraniti lažnu bebu. Takav stav će joj omogućiti potpuno opuštanje i osjećaj sklada s njezinim mrvicama. Osim toga, valja napomenuti da ova pozicija doprinosi proizvodnji velikih količina mlijeka. Za bebu je važna i praktičnost i udobnost. Položaj treba osigurati optimalno zahvaćanje bradavice i njegovo zadržavanje visoke kvalitete u ustima. Zbog toga hranjenje majčinim mlijekom osigurava kvalitetnu apsorpciju potrebnog volumena tekućine.

Neodgovarajuće držanje je opasno. To može dovesti do velikog broja pukotina i drugih oštećenja bradavice. Ako to nije prikladno za djecu, onda počinju snažno stisnuti prsima desni. Situacija ne samo da neće dopustiti djeci da dobiju dovoljno hrane, nego će također izazvati veliku bol ženi.

Ključni čimbenici za ispravno hranjenje

Vrlo je važno hraniti novorođenče ispravno.

To postaje moguće samo pod određenim osnovnim pravilima:

 • Žena ne smije dopustiti pojavu zavoja tijela djeteta. Trebao bi biti oko iste razine. Ovo se pravilo ne može izvršiti samo u odnosu na glavu. Najbolje je ako se malo podigne. Zbog toga će biti moguće smanjiti vjerojatnost regurgitacije mrvica tijekom razdoblja hranjenja.
 • Za potpuni opuštanje i smirenost djeteta, potrebno je čvrsto pritisnuti na tijelo. Važno je osigurati puni fizički kontakt udova, trbuha i glave.
 • Da popravi glavu, žena mora dijagonalno položiti ruku.
 • Za dojenčad, hranjenje u bilo kojem položaju nema zvukove koji utječu na zvuk. Najčešće, u takvom slučaju, bradavica je pogrešno zahvaćena. Situacija je također jedan od simptoma problema vezanja u novorođenčadi. U tom slučaju, ne smije se odgoditi posjet stručnjaka. On će moći pažljivo proučiti karakteristike manifestacije i propisati potrebne tretmane.
 • Hranjenje je neophodno u slučaju da su usta mrvica nasuprot bradavice. To znači da dijete treba biti dovedeno na prsa, a ne obrnuto.
 • Za bebu je važno osloboditi stražnji dio glave. Žena joj ne bi trebala pritisnuti. Dopušteno je malo držati dijete za ovo područje. Istodobno treba izbjegavati oštre i grube pokrete.
 • Potrebno je osigurati da je vratna kralježnica uvijek na istoj liniji. Ovisno o individualnim sklonostima mrvica, glava bi trebala biti preklopljena ili spuštena. Inače, proces gutanja bit će teško. Nemojte čvrsto pritisnuti donji dio glave prema prsima. Inače, dijete neće moći otvoriti usta, što će dovesti do neugodnih uvjeta ishrane.
 • Ako imate poteškoća s disanjem, dovoljno je promijeniti položaj. Pedijatri preporučuju lagano podizanje glave ili mijenjanje kuta tijela mrvice.
 • Ako su žene grudi velike, upakiran ručnik omogućit će stvaranje udobnih uvjeta. Treba ga staviti pod mliječne žlijezde. Zbog toga se pritisak na čeljusti djeteta značajno smanjuje.
 • Iskusni mame tijekom hranjenja koriste jastučiće različitih veličina. U svakom trenutku dopuštaju promjenu položaja mrvica i omogućiti majci da se osjeća udobnije.
 • Žena hranjenja trebala bi piti vodu. Dojenje dovodi do teške dehidracije, tako da mama razvija konstantnu žeđ. Mora se eliminirati na vrijeme.
 • Mama bi trebala biti zabrinuta zbog kontakta kože. Ovo je vrlo važno tijekom razdoblja hranjenja. Zato žena i beba trebaju imati minimalnu količinu odjeće.

Dojenje u pozi na strani

Mnoge mame hrane dijete koje leži na svojoj strani. Zahvaljujući ovom položaju, mogu se opustiti i odmoriti dobro. Idealna je za noćno hranjenje, jer žena može uzeti malo drijemež sve dok proces ne završi. Osim toga, valja napomenuti da postoje tri mogućnosti kako da ležete na vašoj strani.

Možete dojiti dok ležite odozdo. Da biste to učinili, jednostavno stavite djetetovu glavu na ruku. Zahvaljujući tome, usta mrvica bit će samo oko bradavice. Druga ruka će biti potpuno slobodna, tako da žena može nježno udariti mrvice. Mama bi trebala staviti glavu i ramena na jastuk. Inače, rizik od oticanja u procesu se povećava.

Dojenje može biti drugi način. U tom slučaju, također je moguće dobiti mlijeko s dna. Pretpostavlja se da će mrvica samostalno ležati na ravnoj površini s jedne strane. U ovom slučaju, žena nije zauzeta s obje ruke. Osim toga, preporučljivo je malo povlačiti dijete za njega. U ovom slučaju, osjeća se mnogo smireniji.

Hranjenje se također može obaviti preklopljenom pelenijom. Međutim, u ovom slučaju potrebno je izbjeći situaciju u kojoj mrvica leži na leđima. Ta situacija pogoršava gutanje i može dovesti do poremećaja u probavnom sustavu. Osim toga, treba napomenuti da se ta mogućnost rijetko koristi, jer može uzrokovati mama puno neugodnosti.

Ona se mora stalno oslanjati na lakat, koji nakon određenog vremena počinje umoriti i krvare. Bradavica također dolazi do mrvica u ustima s vrha položaja. U tom slučaju, rizik od klizanja iz usne šupljine povećava se.

Je li moguće prehraniti bebu u ležećem položaju s vrhunskim mlijekom? Položaj uključuje pre-polaganje mrvice na jastuku. Trebalo bi se uklopiti u potpunosti s cijelim tijelom. Mama će trebati držati dijete jednom rukom. U tom slučaju drugi ostaje potpuno slobodan. Stava pomaže u sprečavanju zagušenja prsnog koša. Može se koristiti za svaku dojku odvojeno. Okretanjem mrvica s jedne strane na drugu, također možete dobiti priliku da hranite gornje i donje mlijeko.

Jack: zgodan i praktičan položaj

Za majke koje dojite, prilično je udobno ležati na vašoj strani. Dijete može organizirati isto. U tom slučaju, noge bi trebale biti na razini majke. Ovu je opciju preporučljivo koristiti kako bi se spriječilo stanjivanje nižeg mlijeka. Bolest u medicinskoj praksi poznata je kao laktozaza. Ako hranite bebu u poziciji "Jack", moći ćete spriječiti razvoj bolesti u početnoj fazi. Osim toga, moguće je dobiti i mlijeko čak i od gornjih zidova. Za pričvršćivanje tele je dopušteno koristiti malu podlogu. Zahvaljujući tome, moguće je postaviti bradavicu nasuprot usnama novorođenčeta. Mama će se također osjećati ugodno i ne osjećam bol.

Kako hraniti bebu na leđima?

Proces hranjenja djeteta može se organizirati čak i ako je potpuno na majci. Žena u ovom trenutku može udobno sjediti na leđima. Dijete će sigurno osjetiti kontakt s njom kroz kontakt u abdomenu. Prije hranjenja preporuča se lagano okretanje glave mrvica s jedne strane. Zahvaljujući tome, moguće je pravilno organizirati proces zasićenja. Ostaje mogućnost stalne promjene dojke s lijeva na desno. Pedijatri preporučuju ovu poziciju da hrane bebu u prva dva mjeseca svog života.

Ovo obrazloženje potvrđeno je sa znanstvenog stajališta. Tijekom tog razdoblja, svaka mama ima prelijevanje mliječnih žlijezda. Ako hraneš mrvice u uobičajenom položaju, tada može doći do jakog pritiska. Situacija nije samo neugodna, već i opasna. Neodgovarajući položaj može uzrokovati gušenje. Ako žena leži na leđima, intenzitet mlaza će se smanjiti nekoliko puta. Osim toga, trbuh ždrijela bit će masiran, jer će stalno ležati na njemu. To će osigurati otpadni plin i služi kao prevencija kolike.

Overhang: praktičnost i praktičnost

Kako hraniti dijete (ležanje ili sjedenje) žena sama odluči. Međutim, ona će imati koristi od nekih savjeta iskusnih žena u ovom pitanju. Da bi se postigla veća učinkovitost od hranjenja, preporučuje se korištenje položaja koji prelazi preko površine. Zbog točne lokacije, mrvice će mu moći dati ne samo prednje mlijeko, već i stražnje mlijeko. Posljednja verzija sadrži veliku količinu vitamina i minerala korisnih za tijelo. Položaj se preporuča koristiti iu slučaju da dijete ima problema s sisanjem dojke. Situacija se javlja i nakon hranjenja boce. Mnogo je teže dobiti hranu od prsa, nego iz nje.

Pozadina podrazumijeva da žena stoji na laktovima, ležeći na prsima. U tom slučaju, prsa će visjeti preko usta. Ne biste trebali staviti previše pritiska na njega, jer će u ovom slučaju mrvica osjetiti nelagodu i napetost.

Glavne pogreške mame tijekom dojenja

 • Proces gutanja u djetetu teško je ako mu se glava gotovo potpuno okrene majčinoj dojci.
 • Bradavica će se stalno kliziti u slučaju da dijete ne pritisne bradu na prsa.
 • Usta djeteta su previše otvorena. Žena u ovom slučaju doživjet će bolne senzacije. Situacija je opasna i može dovesti do činjenice da mrvica ne može dobro jesti.
 • Beba bilježi samo bradavicu, ali čak i ne sudjeluje u areoli.
 • Uz pravilan raspored, dijete ne smije jesti s kratkim gutljajima. Situacija sa smacking i klikova također se smatra abnormalnim. U ovom slučaju, kisik može ući u probavni sustav, koji doprinosi nastanku kolike i plina.
 • Beba ne može dobro uzeti bradavicu usta. Jednostavno ga stezne između dvije desni.

Svaka mama bi trebala pratiti položaj mrvica tijekom hranjenja. Inače postoji opasnost od nepravilnog gutanja. Dijete može biti dojke dulje vrijeme, ali nije apsolutno dovoljno. Najčešće se javlja situacija zbog nepravilnog zarobljavanja: dijete uzima samo bradavicu u ustima. Istodobno, areola se zanemaruje. Situacija je opasna i može dovesti do pukotina u bradavicama. Mumija u ovom slučaju tijekom hranjenja doživjet će bolne senzacije.

Mrkva također može osjetiti jaku nelagodu i odbiti apsorbirati hranu. Na ovu pozadinu, često možete popraviti anksioznost tijekom razdoblja hranjenja. Zato je važno da žena odabere ispravnu poziciju koju dijete koristi tijekom jela.

Dojenje je važan proces za svaku ženu. Zahvaljujući njoj, mama uspostavlja vezu s bebom koja će trajati zauvijek. Važno je odabrati položaj i pažljivo izraditi proces. Zahvaljujući tome hranjenje će biti produktivno, a mrvica će se uvijek osjećati pun. Neposredno nakon rođenja djeteta, ženu je još uvijek teško kretati. Međutim, trebat će samo nekoliko mjeseci, a između njih će se uspostaviti nevidljiva veza. Potrebno je dati vremena da se nauči osjećati se jedni drugima. Na putu u ovoj ženi je spremna izdržati bol u leđima i bol u rukama. Važno je uzeti ne samo udobne posture, već i postaviti na takav način da se spriječi razvoj stagnacije mlijeka u dojci. Kako bi se olakšala situacija s ovisnošću dopustiti posebne jastuke. Preporuča se kupiti različite opcije za veličinu tih proizvoda.

Tražite pravi način prehrane novorođenčeta iz boce? Pregled najudobnijih položaja za hranjenje!

Pravilan položaj djeteta kod hranjenja iz boce vrlo je važan, jer ako je beba neugodna, vjerojatno neće moći jesti mirno. A onaj koji hrani dijete, može se brzo umoriti (pogotovo ako dijete jede polako), ako su poze za hranjenje djeteta iz boce neispravno odabrane.

Hranjenje novorođenčeta iz bočice nužan je zbog važnih razloga za mame (zdravstveno stanje, nedostatak mlijeka ili mala količina, rani izlazak iz porodiljnog dopusta). Ali isto tako, kao i prirodno dojenje, umjetno hranjenje treba pravilnu organizaciju.

Zašto je držanje toliko važno?

Svako dijete je jedinstveno i stoga nema univerzalnog stajališta o pravilnom hranjenju novorođenčeta iz boce.

Odmah nakon rođenja, dijete može imati jedno držanje. I kasnije - drugi će učiniti. Ovo se ne treba bojati. Ovo je normalno!

Postoji nekoliko općih pravila koje svaka majka treba slijediti tijekom cijelog razdoblja hranjenja boce. Pravila za hranidbu boce:

 1. Cijelo dijete od krune za pete bi trebalo biti u istoj ravnini. Ne bi se trebao zavoja.
 2. Treba primijetiti taktilni kontakt, kao i tijekom dojenja. Može biti "koža na koži" ili jednostavna poteza.

Jednako je važno pratiti sve korake - pripremu mješavine, hranjenje, proces ostavljanja viška zraka. Dijete gubi zrak samo u dva slučaja ako je bočica nepravilno postavljena i bradavica nije potpuno napunjena mlijekom, a također ako poza ne stvara nijednu ravninu tijelu.

Ako inventar, mješavina je odabrana pravilno, onda posljednja faza hranjenja može donijeti nelagodu bebi. Zrak koji je zarobljen u želucu mora izaći tako da probavni sustav ne doživljava preopterećenja.

Podići za hranjenje bebe

Razmislite o tome kakvu poziciju i kakvu poziciju hranite bebu, kao i kako pravilno držati dijete dok hranite. Postoji nekoliko osnovnih stavova za djecu s umjetnom hranom - ležeći na rukama, na njihovoj strani, sjedi.

Svako držanje treba biti udobno i za bebu i za roditelja.

Znači, nije se trgnuo

Sprječavanje regurgitacije:

 1. Dijete u ovom slučaju nalazi se na bočnoj strani. Bolje je da se radi o lijevoj strani, kako to preporučuje pedijatri.
 2. Moguće je popraviti svoj položaj s posebnim stezaljkama, valjcima za napajanje ili jastukom.
 3. Mama mu daje bočicu na bok, a ona i sama može leći na svojoj strani kako bi održala kontakt očima s djetetom.
 4. Obavezno kontrolirati postupak punjenja bradavica s mlijekom.

Tako da ne guši

 1. Mama sjedi na kauču ili udobnoj stolici, naslonjena na leđa.
 2. Savija koljena i ima dijete tako da njegova stražnjica sjedi na jednom boku, a leđima leži na drugom.
 3. Glava mora biti položena na savijeni lakat.
 4. Uz slobodnu ruku mama drži bocu mlijeka.

Potrebno je provjeriti brzinu protoka, koja ovisi o broju otvora u bradavici i kutu nagiba same boce.

Da ne bude gušen

 1. Dijete je u svom krevetiću, a majka sjedi u blizini.
 2. Kada se hranite u ovom slučaju, možete staviti ravnu pelenu, najtanje jastuk ili ručnik.
 3. Boca se nalazi pod kutom od 45 stupnjeva. Ova pozicija stvara optimalnu brzinu protoka mlijeka i udobnost.

Stalak mama u ovom slučaju se ne preporučuje, jer leđa će biti u neprirodnom položaju i samo će početi ozlijediti. Važno je kontrolirati nagib glave jer njegov pogrešan položaj potiče ulazak mlijeka u dišni sustav.

Da biste spriječili ulaz zraka

Ulazak zraka s hranom dovodi do lažnog osjećaja sitosti u mozgu. Važno je da odstranite od procesa hranjenja boce, svakih 5-10 minuta, tiho ga izvadite na nekoliko sekundi tako da ispadne.

No, kako bi se smanjila količina zraka koja ulazi, potrebno ga je hraniti u položaju polu ravno. Ta je pozicija najčešća.

 1. Mama uzima dijete u naručju.
 2. Njegova glava je povoljno smješten na lakat, dlan drži magarca.
 3. Svojom slobodnom rukom majka mu daje bocu pod nagibom tako da je cijela šupljina bradavice puna mlijeka.

Potrebno je provjeriti prisutnost mjehurića u mješavini i, kad se pojave, promijeni položaj djeteta u vertikalni položaj i uklanja bocu iz usta.

Je li moguće hraniti novorođenče koji leže? Na tom položaju stručnjaci ne preporučuju davati bocu zbog opasnosti od pada mlijeka u srednje uho i razvoja infekcije.

Ostale odredbe

Ako dijete već sjedi pouzdano, a zatim, pokazujući samostalnost, može držati bočicu i odabrati udobno držanje tijela, kao i jesti sjedeći. U takvim slučajevima, roditelj također mora biti blizu i nadzirati proces hranjenja.

Savjeti za roditelje

Savjeti za roditelje o hranjenju položaja:

 • Ponekad se događa da se mame mame umorne. U tom slučaju možete koristiti uređaje za fiksiranje - jastučići za hranjenje, valjke ili jednostavni ručnik.

Uz pomoć, dijete i bočica mogu se anatomski ispravno postaviti. Međutim, važno je održavati vizualni i taktilni kontakt.

Ni u kojem slučaju ne može ostaviti dijete samo, ako je zauzet bočicom!

 • Bez obzira na držanje, emocionalna udobnost majke ili osoba koja ga hrani u ovom trenutku također je važna za dijete da dobije maksimalnu korist od hranjenja.
 • Nema potrebe da ga hranite ako ste ljuti, uznemireni ili ljuti.
 • Također, nemojte početi hraniti ako je dijete zabrinuto zbog nečega. Važno je ukloniti uzrok anksioznosti i potom hraniti bebu.
 • Dijete bi trebalo osjetiti samo ljubav, njegu i toplinu.

  Korisni videozapis

  Nudimo gledanje videozapisa o pravilnoj hrani djeteta iz boce:

  zaključak

  Važno je da sve majke sjetite da zdravlje bebe i odnos s njim ne ovise o načinu hranjenja. I ne morate se posramiti u slučaju odabira umjetne metode prije prirodnog. Svaka majka je najbolja za dijete!

  Podići za hranjenje beba: 14 pozicija za svaki dan

  Treba li majka koristiti ono što predstavlja za hranjenje bebe? Što će biti najprikladnije? Što se preporučuje za mlade majke koje su podvrgnute carevima i za uklanjanje laktozaze? Četrnaest točnih mjesta za dnevnu hranu i prirodnu tehniku ​​primjene.

  U sovjetskim vremenima, ženama je ponuđen jedini ispravni položaj za hranjenje. Tražila je da sjedne na krevet stavljajući klupu pod nogu. Smatra se da u tom položaju majčino mlijeko bolje odlazi iz dojke, odnosno rizik od stagnacije se smanjuje.

  Danas se taj pristup smatra nerazumnim. Bez obzira na položaj u kojem žena hrani, mlijeko se potpuno uklanja iz dojke ako se promatraju tri komponente:

  • česta primjena, "na zahtjev";
  • koristiti više mjesta;
  • slobodna mjesta dojke: majka ne podržava dojku kada beba sranje.

  Glavni pristup odabiru položaja za hranjenje, preporučio konzultanti za GW, - mama bi trebala biti udobna. Osim toga, različiti položaji pomažu u rješavanju različitih zadataka.

  Rješenje za probleme nakon poroda

  U postpartum razdoblju, žena može suočiti s različitim problemima. I u svojoj odluci pomaže udobnom držanju za hranjenje novorođenčadi.

  • Umor. U prvih tjedana nakon porođaja, žensko tijelo radi punim kapacitetom. Generička aktivnost je ogroman stres za tijelo, uzima puno energije. Privremeno poboljšava dobrobiti žene, promjenu hormonskog podrijetla, jer tijekom razdoblja rada postoji snažno oslobađanje endorfina, što doslovno nadahnjuje ženu, čineći joj osjećaj napetosti energije. Međutim, hormonska razina postupno se stabilizira, a umor se prevrće nad ženom. Dobar odmor vam omogućuje da se nosite s njom, ali kako možete naći vremena za to, ako je dijete uvijek na dohvat ruke? Dojenje će biti odgovor! Koristite one poze u kojima se možete opustiti i uživati ​​u djetetu s djetetom. Nekoliko sati odmora tijekom dana pomoći će vam da se brzo oporavite.
  • Bol. Ako je rođenje bilo teško ili neprirodno, žena osjeća nelagodu postoperativne rehabilitacije. Šivanje na prepone isključuje mogućnost sjedenja, odnosno, takva mjesta za hranjenje privremeno su zabranjena. Nakon cezariannog odjeljka treba se koristiti postures za hranjenje djeteta, ne dopuštajući pritisak u abdomenu. Pokušajte s nekoliko mjesta kako biste odabrali najbolje i smanjili bol.
  • Lactostasis. Tradicionalno, žene odabiru jednu ili dvije udobne položaje za hranjenje. Međutim, u slučaju stagnantnog mlijeka potrebno ih je mijenjati. Nastajanje stagnacije posljedica je činjenice da neke od mliječnih režnja nisu potpuno otpuštene. Kako bi se spriječila laktozaza, preporučljivo je koristiti par, ali veći broj položaja, što će omogućiti da se svi dijelovi dojke oslobode visokom kvalitetom. Ako se, međutim, stvori stagnacija, bit će potrebno promijeniti položaj suprotno, jer se obično formira lactostasis na poleđini dobro oslobođenog mliječnog režnja.

  Priprema za hranjenje

  "Zadaća žene je da organizira hranjenje na takav način da je prikladna za nju", rekla je Irina Ryukhova, savjetnica za dojenje. - Pripremite jastuke, potpuno prekrivene s njima, kao tijekom trudnoće. Osjećajte se što opuštenije, a minuta hranjenja donijet će vam zadovoljstvo za vas i dijete. "

  Važno je ukloniti zbunjujuće i nadražujuće čimbenike, tako da se približite u sobi sami s bebom, ako je potrebno. Tijekom hranjenja, oštar osjećaj gladi često se "pomiče" na ženu. Ako ste skloni ovim "napadima", postavite ploču s užitkom i čašom soka u blizini. Trebali biste imati sve pri ruci.

  Predlažemo vam da proučite položaj za dojenčad novorođenčadi s fotografijama i videozapisima: ležanje, sjedenje i stajanje. U svakom položaju slijedite ispravno pričvršćivanje djeteta kako biste izbjegli pukotine na bradavicama i druge neugodne posljedice nepravilnog hranjenja.

  Laž

  Najudobniji položaj za dojenje - laganje. Oni pomažu ženi da se opusti, čak možete spavati pored djeteta, jer u prvim danima svog života dovoljno je dugo.

  Odredite prikladno mjesto za hranjenje: kauč ili krevet. Sofe s leđima su udobne i sigurne: ako je potrebno, možete ga ostaviti bez opasnosti od padanja mrvica.

  S druge strane

  Jedna od popularnih stavova koje koriste žene koje prolaze kroz carski rez. Uklanja pritisak na bolni trbuh koji pomaže mami lakše premještati postoperativno razdoblje. Situacija postaje glavni miran noćni hranjenje prilikom spavanja zajedno. Ni ti ni dijete nećete se probuditi jesti noću.

  1. Lezi na svoju stranu, ne dopusti naglasak na lakat. Stavite mali jastuk pod glavu.
  2. Stavite bebu u blizinu strane, odmah ispod bradavice. Važno je da mu je glava bačena natrag, što će omogućiti dobru otvorenu usta.
  3. Stavite dojku u usta djeteta. Držite mrvicu rukom ispod lopatica.
  4. Stavite dijete ispod stražnje strane valjka ručnika, ako namjeravate drijemati.

  Ova pozicija možda nije prikladna za majke sićušnih mrvica, jer dijete ne može doći do bradavice dok leži na svojoj strani. U tom slučaju upotrijebite sljedeću poziciju.

  Pri ruci

  Glava bebe malo je podignuta. To pomaže riješiti problem razlike u razini bradavice s obzirom na usta. Mama ne treba doprijeti do djeteta, što često stvara neugodnosti: lukovi se utihnu, bol se osjeća u leđima.

  1. Lezi na svoju stranu, udobno sjedite.
  2. Stavite bebu pored bok, stavite na podlakticu.
  3. Držite se dupe iste ruke. Slobodno prsa bez hrane.

  Da bi vam bilo ugodno, pružite podršku za glavu. Stavite jastuk, ali ne ležite na njemu visoko, neka ramena ostanu na krevetu. Zato nećete dopustiti bol u vratu.

  Jastuk za bebu

  Umjesto vlastite ruke, koristite jastuk za podršku djetetu. Vaše će ruke ostati slobodne, a dijete će lako doći do bradavice.

  1. Postavite jastuk na krevet, leže uz rame.
  2. Postavite dijete na bok na jastuku.
  3. Držite dijete za noževe ramena, stavite dojku u usta.

  Pazite da vam jastuk leži što je moguće čvrsto. Za pravilno hranjenje je potrebno da je beba trbuščić je pritisnuta protiv tvoje.

  Jastuk za mamu

  U tom položaju žena daje hranu gornju dojku. To pomaže u rješavanju problema stagnirajućeg mlijeka u bočnom režnju mliječne žlijezde, koja je slabo oslobođena u drugim položajima.

  1. Stavite jastuk pod glavu, leži na vašoj strani, nagnite malo naprijed.
  2. Postavite dijete pored strane.
  3. Stavite gornju dojku u usta, držite dijete za magarcu s istom rukom.

  Veći jastuk prikladan je ovom položaju, ali samo trebate leći na glavi kako biste spriječili bol u vratu.

  utičnica

  Neobicno na prvi pogled, poziciju koja će vam pomoći u rješavanju problema stagnirajućeg mlijeka. Ako je došlo previše, a dijete nije moglo u potpunosti osloboditi dojku, postoji rizik od razvoja laktozaze.

  Pridonosi neravnomjerno oslobađanje mliječnih žlijezda: ne postoji stagnacija u režanjima prema kojima se brada djeteta okreće tijekom hranjenja. Stoga, osjećaj pečata u prsima odozgo, među svim pozama za hranjenje djeteta, odaberite "utičnicu" koja će vam pomoći kod laktozaze.

  1. Naslonite se na jastuk bočno. Stavite lakat iza glave tako da jastuk bude u pazuh.
  2. Stavite dijete pored strane tako da noge "gledaju" u suprotnom smjeru od vas.
  3. Stavite u usta najbliže prsima, držite oštricu ramena.

  Za hranjenje s utičnicom, položiti na stranu na kojoj je kovčeg stagnirala.

  S izbočenjem

  Položaj je identičan hranjenju na strani, ali majka je na lakat. Kao rezultat toga, mliječne žlijezde visi nad djetetom, što pomaže povećati protok mlijeka. Ovo se držanje treba koristiti tijekom halafikacije kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka, ako je potrebno, povećanu potrošnju. Dobro je za vraćanje bebe iz boce do dojke, jer olakšava proces dobivanja hrane od nje.

  1. Lezi na tvojoj strani, stojite na lakat.
  2. Stavite dijete na bok, pritisnite trbuh na trbuh.
  3. Stavite prsa u usta slobodnom rukom.

  Teško je hraniti u takvom položaju duže vrijeme, jer ruka na koju se naginjate brzo postaje tup. Stoga ga koristite samo u "posebnim" situacijama.

  Sjedeći položaji

  Podići za hranjenje novorođenčad kod sjedenja se tradicionalno i široko koristi. Dopustite mami da se "hrabri" kako bi brzo hranili bebu. Prikladno ako stavite mrvicu na spavanje, jer je s tog položaja lakše ustajati i pomaknuti mrvicu na krevetić.

  Za prikladnu hranidbu pokupite pravo mjesto. To može biti kauč ili stolica s mekim naslonima za ruke. Neke žene primjećuju praktičnost stolaca za ljuljanje, u kojima mogu uzeti drijemež, čak i hranjenja u sjedećem položaju.

  jasle

  Klasična pozicija u kojoj je dijete smješteno u majčinim rukama. To je najviše udobnost za bebu, koja može zauzeti poziciju blizu onoga u kojem je bila u trbuhu moje majke. Ali za mamu, to nije tako zgodan. Uz dugotrajno hranjenje, ženska je leđa zanijemena, pogotovo ako se naginje naprijed. Da biste izbjegli neugodne osjećaje, čak i ako ste s djetetom sjedili u rukama, bolje je lagano se nasloniti na jastuk ili naslon.

  1. Sjednite na kauč, zauzmite udobnu poziciju.
  2. Uzmi mrvice na rukama tako da mu se glava stavi na lakat.
  3. Okreni ga i drži ga do trbuha. Uhvatite svoju slobodnu ruku preko magle, malo više da podupre naslon sjedala.
  4. Provjerite je li usta smještena neposredno ispod bradavice, ali snimanje je moguće.
  5. Dajte prsima. Stavite ruku koja drži glavu na jastuk.

  Prvo, potreban vam je visoki jastuk, jer ćete morati držati svoju ruku dovoljno visok. Provjerite je li glava mrvica bačena natrag. Tako će moći slobodno disati s izljevom i potpuno sisati mlijeko s dojke.

  Natkrivena jaslica

  Položaj će vam pomoći u hranjenju novorođenčeta, koji još nije naučio dobro uhvatiti bradavicu. Ona pruža najbolju fiksiranost glave, u kojoj su usta najbliža prsima.

  1. Sjednite na kauč, stavite jastuk na koljena.
  2. Uzmite dijete s desne strane, držite glavu dlanom. Ispravite je prstima dok ruka podupire leđa i ramena.
  3. Dovedite dijete na lijevu dojku, stavite ga u usta, držite je.
  4. Provjerite je li prianjanje ispravno, a zatim ga ne morate držati rukom.
  5. Stavite dječju ruku na jastučić.

  U tom položaju, glavno opterećenje se stavlja na dječju držač, tako da se može umoriti. Dok je dijete tamo, možete lagano mijenjati ruke. Ili, pazite da beba dobro sisanja dojku, prebaci ga u redoviti krevetić.

  Od ispod ruke

  Roditelji rijetko koriste majke koje rade, međutim, zbog praktičnosti, nije niža od klasičnog jaslica. Također će biti korisno u rješavanju nekih problema. "Nakon carskog dijela, možete koristiti ovu poziciju da ublažite pritisak na području bolnog trbuha", kaže Irina Ryukhova, konzultantica GV-a. - Također će biti korisno ako majka ima ravne bradavice da je dijete teško uhvatiti. Ona će pomoći smirivanju hiperaktivnog djeteta i pružiti udobno hranjenje kad se dijete "izbaci" u svojim uobičajenim položajima, ne dopuštajući svojoj majci da ga zadrži ".

  1. Sjednite udobno, stavite jastuk ili jastuk ispod struka. Postavite drugi jastuk na stranu koju namjeravate hraniti.
  2. Uzmite desertnu mrvicu, stavite mu noge iza leđa.
  3. Okreni trbuščić bebe na svoju stranu i zabravite glavu i vrat dlanovima. U ovom slučaju, lakat drži magarca.
  4. Pazite da su usta smještena na razini bradavice, staviti u prsa.
  5. Stavite ruku na bebu na jastuku.

  U ovom položaju, samo glava djeteta izlazi iz ruke majke. Dobra podrška spasiti će vašu ruku od umora, pa za podršku odaberite visoki i gusti jastuk.

  Na koljenima

  Pozi za odrasle bebe koje savršeno svladavaju. Starija djeca "uhvatiti", tako da mama čučan na kauču da priložite na prsima. Možete ga koristiti kada beba počne sjesti, tj. Nakon šest mjeseci.

  1. Sjednite na kauč, naslonite se na leđa.
  2. Sjednite dijete na koljenima okrenutim prema vama. Stavi noge iza leđa.
  3. Ponuda mrvice grudi.

  U tom položaju beba može gledati majku i čak komunicirati s njom, sisavši mlijeko. Zato voli toliko većine beba.

  Stalni položaji

  Ove odredbe će postati "spasilac" kada majka treba položiti "čišćenje" dijete ili obaviti kućanske poslove, a mrvica moli na rukama. Dopuštaju da ne prekidaju hranjenje ako trebate susresti svog tatu koji se vratio kući.

  Bolest pokreta

  To je slično klasičnom kolijevku, u kojoj majka stoji i polako trese mrvice. Omogućuje vam smirivanje uzrujanog djeteta, pomaže mu da zaspi.

  1. Uzmi dijete u svoje ruke.
  2. Postavite glavu na lakat, s istom rukom držite pod magom.
  3. Stavite trbuščić na trbuh, hranite prsa slobodnom rukom.

  Prikladno je hraniti novorođenče i kretati se jednom rukom. Kada dijete raste, bolje je držati ga objema rukama.

  Na bedro

  Pozicija za bebe sklona učestaloj regurgitaciji. Mrkva je okomita, pa jede tiho, bez gutanja zraka. Omogućuje smanjenje intenziteta odljeva mlijeka kod žena s hiperklaktacijom, rješava problem gušenja djeteta.

  1. Uzmi dijete u svoje ruke.
  2. Držeći se pod guzicom, učvrstite glavu ispod bradavice.
  3. Stavite prsa u usta slobodnom rukom.

  Obično u takvim položajima, bebe brzo nađu dojke. Mjesto ispod bradavice uzrokuje podizanje glave i široko otvorenih usta. To pomaže pravilnom snimanju dojke.

  Dijete staje

  Situacija za starije djece koja su pričvršćena za "majčin sustav" za uživanje ili se smiruju.

  1. Stani na koljena.
  2. Zagrli dijete za ramena i magarca, čvrsto ga držite.
  3. Dopustite mu da uzme grudi i sisati ga po potrebi.

  Tipično, ti "zalogaje" traju samo par minuta. Nakon toga dijete se vraća u igre.

  U remenju

  Hranjenje u remenima korisno je za šetnju ili u brigu o kući. Učvršćivanje bebe na majčinom prsima stvara bliski kontakt, u kojemu će mrvica biti zamoljena da ga hrani.

  1. Oslobodite dojku, hranite je djetetu.
  2. Pazite na pravilan dodir: obično glava djeteta iznad razine bradavice u remen. Ako hranjenje uzrokuje nelagodu, premjestite dijete na položaj zaustavljanja.

  Nakon što ste ovladali tehnikom hranjenja u remen, možete se lako hraniti u svim uvjetima: kod kuće i na ulici.

  Tehnika samodjeljivanja

  Bez obzira koliko su stručnjaci napisali ispravne posture za hranjenje novorođenčadi, svaki par majke-bebe imat će svoje vlastite nijanse. Tako kaže američki savjetnik za dojenje, profesor pedijatrije Susan Colson.

  Godine 2008. prezentirala je disertaciju o dojenju kao prirodnom procesu interakcije između majke i djeteta. A ona je predložila praksu odbijanja da nametne bilo kakve poze za hranjenje, zamjenjujući ih "samopoštovanjem".

  Self-priming tehnika omogućuje mama da se opustite što je više moguće. I sam dijete da pronađe udobnu poziciju za privitak. Profesor ju je promatrao u životinjskom svijetu, gdje se majke jednostavno naslanjaju na leđima ili bočno, dopuštajući djeci da sami pronađu bradavicu i počnu hraniti.

  Preporuke za žene što je moguće jednostavnije.

  • Oslobodite dojku i skinite dijete. U tehnici samo-primjene, kontakt kože i kože je važan.
  • Lezite na kauču ili sjedite na stolici gdje ćete biti najudobniji. Koristite jastuke za podršku glavi, leđima i nogama. Najudobniji položaj koji se naslanja. Uključite televizor ako vam pomaže da se opustite.
  • Stavite bebu na trbuh. Održavati ruke, u pravilu, nije potrebno.
  • Dodirnite bebinu obraz, pomažite mu da duboko uhvati bradavicu. Dobar prianjanje dobiva se postavljanjem usta ispod bradavice.
  • Pokrijte sebe i svoju bebu s udobnim pokrivačem kada uhvati bradavicu i opusti se dok skrb.

  Djeca vole spavati, ležeći na trbuhu moje majke. I ti možeš ostati dok je maca sranjela. Ako glava počne padati na svoju stranu, poduprijeti je rukom. Radi praktičnosti, naslonite se oko naslonjača ili stavite jastuk ispod nje.

  Svi pozivi za hranjenje djeteta prikazani su u obliku općih preporuka. Svaka majka će moći pronaći najudobnije pozicije koristeći ove tehnike. Korištenjem različitih položaja postiže se ne samo praktičnost dojenja, već i učinkovita prevencija problema mliječnih žlijezda: pukotina, lactostasis, mastitis.

  Kako dojiti

  Kad smo započeli s našim profesionalnim aktivnostima i bili još neiskusni roditelji, naivno smo vjerovali da je dojenje takav proces koji je programirala priroda da, ako okupite majku koja ima mlijeko i gladno dijete, taj će se par automatski povezati, mlijeko će teći i beba će odrasti. Zapravo, većina početnika i djece trebaju biti poučeni o pravim akcijama - što se podrazumijeva i kako pravilno sisati. Želimo vam ne samo uvjeriti vas da dojite, ali, što je još važnije, pomoći vam da uživate.

  Prvi feedovi

  Možete staviti dijete na prsa odmah nekoliko minuta nakon rođenja. Ako ne postoje komplikacije (primjerice, dijete nije u redu s disanjem), odmah nakon rođenja djeteta stavit će ga na prsa, trbuh na trbuh, obraz na prsima, kožu na kožu (osim ako nemate carski rez) i pokriti toplim ručnikom. Možete se opustiti i uživati ​​u blizini međusobno. Nemojte žuriti. Još nije vrijeme za uvođenje bebe s grudima i provedbu onoga što ste naučili u tečaju. Većina novorođenčadi jedva lizaju grudi, pokušavaju sisati, odmarati se i opet lizati grudi, te ponovno napraviti nekoliko pokusa za usisavanje. Usisavanje s prekidima je tipično za prve satove, a ponekad čak i na prve dane.

  Nekoliko minuta nakon rođenja, većina beba je u stanju mirne, ali budne pozornosti - optimalno stanje za početak interakcije. Kada je dijete tiho pozorno, njegove su oči otvorene, traži druge oči i prsa. Odmah nakon rođenja, neka novorođenčad, ako se odmaraju na majčinom trbuhu, kreću prema prsima i često pronađu željenu s minimalnom pomoći. Kada je dijete u ovom stanju, dodirnite usne sa svojom bradavicom kako bi potaknuli kongenitalni refleks sisanja.

  Prva komunikacija je važna iz više razloga. Vaše prvo mlijeko (kolostrum) je najbolja hrana, a što prije beba počne sisati, to bolje. Usisavanje pomaže novorođenčadi da se oporavi od stresa nastalih tijekom poroda. Usisavanje smiruje, pomaže djetetu da se udobno približi u novom okruženju. Pored hranidbe, od samog početka je važno ne dijeliti se s djetetom. To će vam pomoći da razumijete signale djeteta. Kada vidite da dijete otvori oči, gleda okolo i stavlja brijanje u usta, vrijeme je da mu ponudi prsa.

  Česti hranjenje oslobađa posebne hormone i sustav majke - dijete počinje raditi.

  Majka i dijete predstavljaju dok hrane

  Nemoguće je precijeniti ulogu pravilnog držanja tijekom hranjenja. Većina problema s kojima smo se susreli u našoj praksi (bolne bradavice, nedovoljno mlijeko, majčino odvajanje od djeteta tijekom hranjenja) rezultat je činjenice da majke nisu od samih početaka slijedile osnovne metode ispravnog hranjenja.

  Uzmi ispravno držanje

  Sjednite natrag prije hranjenja. Mlijeko je bolje ako je mama opuštena. Najbolje je sjediti na krevetu, na stolcu za ljuljanje ili na stolcu s naslonima za ruke. Ugodno se smjestiti i udobno organizirati dječje jastuke koji pomažu puno. Stavite jedan na leđa, jedan na koljenima i treći pod lakatom ruke s kojim držite dijete. Ako sjedite na stolcu, stavite klupu pod noge - onda će vam se koljena podići, nećete morati napinjati mišiće leđa i mišića da biste dijete pritisnuli na prsa. Podesite svoje osjećaje, svoje tijelo djetetu koje ćete hraniti, razmislite o mlijeku, o djetetu, o majčinstvu.

  Držite dijete dobro

  Ostavite odjeću na djetetu (ili ih čak skinite) kako bi koža dotaknula kožu. Uklanjanje djeteta koje izgleda pospana ne dopušta mu da zaspi i čini ga bolje sisnutim. Čuvajte dijete ispravno:

  1. Rasporedite dijete na vašoj ruci tako da njezin vrat počiva na hrpu vašeg lakta, leđa je na vašoj ruci, a dlan vam je omotan oko dna.
  2. Okrenite cijelo tijelo djeteta na njegovu stranu tako da se pritisne na trbuščić na trbuh. Glava i vrat djeteta trebaju se izravnati, tako da se ne savijaju unatrag ili u stranu s obzirom na tijelo. Dijete ne bi trebalo okrenuti glavu ili mu napuhati vrat kako bi došla do bradavice. (Pokušajte okrenuti glavu na jednu stranu i piti gutljaj vode u tom položaju. Zatim pokušajte to učiniti isto tako da vam glava bude bačena natrag ili naginjala bradu. Vidjet ćete da je to vrlo neugodno.)
  3. Podignite dijete na razinu prsa, stavljajući jastuk na koljena ili stavljajući noge na malu klupu. Pustite da jastuk na koljenima služi kao podrška vašoj ruci i preuzme težinu djeteta. Ako stavite težinu djeteta na vašu ruku, mišići i mišići leđa će biti napet, ako dijete leži prenizak na koljenima, ona će povući vašeg prsnog koša, naprezanje bradavica će se povećati.
  4. Uzmite djetetove ručke ako se miješaju, a kada okrenete bebino tijelo na stranu, trbuh na trbuh, stavite ručke na ugodan položaj između tijela i bokova.Ako se vaše podlaktice miješaju, pomaknite ih dolje držeći dijete palcem.
  5. Nakon što ste uklonili ručke djeteta kako ne bi ometali sisanje, okrenite ga prema vama, trbuškom prema trbuhu. Ova osnovna poza naziva se "krevetić".

  Kako djetetu dojiti

  Sa svojom slobodnom rukom, iscijedite nekoliko kapi kolostruma ili mlijeka kako biste navlažili bradavicu. Kup prsima, podupirući ga dlanom tako da su četiri prsta pod prsima, a velika leži na vrhu. Pritisnite ruku na prsa tako da se otok ne zatvori. Ako imate vrlo veliku dojku, stavite je pod ručnikom (za podršku), jer u suprotnom dojka može pritisnuti donju čeljust djeteta.

  Pravilna tehnika usisavanja

  Uz vlažnu bradavicu, lagano dodirujte djetetove usne, potičući ga da otvori usta širok, kao da zijevaj. Usta se otvaraju vrlo širokom, a zatim se brzo zatvaraju, poput malog ptičjeg kljuna. U ovom trenutku, kada su djetetova usta širom otvorena (i strpljivo ga zafrkavate bradavicom dok dijete ne otvori usta široko), usmjerite bradavicu u središte usta i kratkim pokretom ruke držite dijete za vas.

  Zapamtite dvije važne komponente pravilnog početka usisavanja - kretanje ruke i brzog kretanja. Mnoge mlade majke nisu dovoljno brze, oni su ili loše držali dijete, ili to nisu dovoljno brzo. Nemojte se naginjati naprijed, nemojte izbočiti prsa prema djetetu; brzo pritisnite bebu na prsa s pokretom njegove ruke oko sebe. U suprotnom, morat ćete sjediti pogrbljen nad djetetom, a do kraja hranjenja ćete se umoriti, a povratak će se ozlijediti. Ako je kretanje vaše ruke presporo ili ako oklijevate, a bebina usta počinje zatvarati, vjerojatno će samo uhvatiti bradavicu i neće biti u stanju sisati ispravno.

  Dijete bi trebalo uzeti krug napuhavanja u usta. Ako ste se brzo i pravilno ponašali, dječji će zubni plijesni zgrabiti otvore s polumjerom od najmanje 2,5 cm. Ako dijete uzima samo bradavice u usta, oni će brzo biti oštećeni. Postoji još jedan razlog zašto je tako važno da dijete uzme petlju u usta. Lobule mliječne žlijezde, kod kojih se mlijeko nakuplja, nalaze se pod okolosovskim krugom. Ako djetetove zubne mišiće ne pritisne, neće moći sisati dovoljno mlijeka. Dijete treba staviti u usta areole, a ne bradavice.

  Otvorite djetetove usne šire! Da bi dijete počelo sisati dobro, nužno je da otvori usta dovoljno širok. Mnoga djeca nose svoje usne, posebice najmanju. Pomognite bebi da širom otvori usta pritisnuvši prst rukom s kojim drži dijete na bradi u trenutku kad ga povučete prema sebi. U početku vam je potrebna pomoć nekoga. Ako smatrate da dijete ne uzima bradavicu na pogrešan način, privremeno prestanite podržavati dojku i otvorit će mu se usnim prstima. Ako pravilno mjesto ne radi dalje, zaustavite dijete lagano umetanjem prstiju između desni i početak. Čak i ako ćete morati ponavljati sve radnje nekoliko puta sve dok se ne ispuni ono što treba, nemojte odustati od pokušaja. Ovo je dobra praksa, dijete će naučiti napraviti prave pokrete. Pogledajte ga kao prvu disciplinu (disciplina znači podučavanje i usmjeravanje akcija), duboko udahnite i počnite iznova.

  Kad podučavamo tehnike dojenja sestrima i mladim liječnicima, dovodimo ih u rodilište. Nakon što je jednostavno pritisnula djetetovu bradu i poravnavši donju usnicu, majke su obično uzviknuli: "Sada uopće nije bolno. Sada je dobro. "

  Učinite to tako da vaše dijete može udobno disati. Kada prisilite dijete da otvori usta i da mu usta vrati, pritisnite ga blizu tako da vrh nosa dotakne prsa. Nemojte se bojati da će zagušiti, dijete može slobodno disati po rubovima nosa, čak i kad se vrh nosa spusti. Ako vam se čini da se pritisne nos, povucite djetetovu maglu prema sebi, lagano promijenite kut položaja tijela ili lagano pritisnite palcu palcem da biste oslobodili nos.

  Podupirajte prsima dlanom. Nakon što je beba ispravno uzela dojku, poduprite dojke rukom tijekom cijelog hranjenja kako ne bi pritisnula usta novorođenčeta. Kada beba raste malo i postaje jača, više nećete morati podupirati dojku, većina hranjenja vaše ruke bit će slobodna. Da ne biste oštetili bradavice, nemojte ih izvaditi iz djetetova usta bez otvaranja desni, ali to možete učiniti pažljivo stavljanjem prsta u kut usta između zubnog mesa.

  Uobičajene pogreške u položaju majki koje rade i kako dijete uzima dojku:

  • Dijete se vrti, njeno tijelo nije pritisnuto na majčin trbuh.
  • Dječja usta nisu dovoljno široka kada gurnete bradavicu u njega.
  • Usne su okrenute iznutra.
  • Dijete cijepa bradavicu i ne pritisne otok.
  • Djelujete previše tromo, umjesto da brzo dijete povlačite i umetnete bradavicu u široko otvorena usta.

  Dvije vrste sisanja

  Nakon nekoliko tjedana primijetit ćete da dijete sranje drugačije: prvo, uživati ​​i smiriti, a drugo, da zadovolji osjećaj gladi. Na prvom tipu sisanja, dijete dobiva mlijeko koje nije bogato mastima, dok u drugom, mišići lica tako intenzivno rade da čak mogu pomaknuti uši. Tijekom takvog sisanja dijete dobiva više kaloričnog i zasićenog mlijeka.

  Alternativni položaji tijekom hranjenja

  U prvom tjednu razumno je podučiti djetetu da sisanje ne u jednom, već u najmanje dva mjesta. Dva udobnija držanja za hranjenje - ležeći na svojoj strani i sjedi na krevetu na jastuku s djetetom u krilu. Ove poze vrlo su ugodne u prvim danima nakon carskog reza.

  Hranjenje leži na vašoj strani. Kada hranite dok leži na vašoj strani, držite dijete gotovo na isti način kao u položaju "krevetića", ali i vi i beba ležite na njihovoj strani okrenutoj jedni drugima. Stavite dva jastuka ispod glave, jedan iza vašeg leđa, drugi ispod vaše gornje noge, a peti put iza leđa djeteta. Pet jastuka je malo previše, ali morate pružiti najveću udobnost. Stavite dijete na stranu okrenutu prema vama, pričvrstite je rukom i pomaknite ga prema gore i dolje dok se usta ne budu na istoj liniji s bradavicom.

  Hranjenje s djetetom na krilu i jastukom pod leđima. Ovaj položaj može biti prikladan u onim slučajevima kada je teško prisiliti bebu da usisava kada je u vašim rukama.

  Hranjenje sjedeći na krevetu. Primijetite kako jastuk pruža udobne posture i za majku, a dijete se okreće i zakreće leđa, ne dopušta da se povuče na prsa. Također je dobro za male, slabe ili prerane bebe. Sjedeći u krevetu ili na stolici s naslonima za ruke, stavite jastuk na jednu stranu ili gurnite jedan kraj između sebe i naslona za ruku i stavite je na jastuk djeteta. Trebao bi ležati na strani prsnog koša koji će mu dati, i blizu vas, držite ga rukom i istom rukom poduprite njegovu glavu. Povucite djetetove noge tako da se odmaraju na jastuku koji je položen iza leđa. Pazite da dijete ne odmara noge na stražnjoj strani stolice ili jastuka, inače će se zaklati leđima. Ako se to dogodi, pomaknite dijete tako da su joj noge savijene na zglobu kuka, a noge i magarca su pritisnute na jastuk iza leđa. Zatim slijedi isti obrazac - s drugom rukom, šalite prsa i povucite dijete prema sebi. Kada beba pravilno uzme dojku i počne sisati, stavite jastuk iza leđa tako da ga možete udobno držati protiv dojke.

  Savjetujemo novoj mami da se prvo nekoliko dana nakon rođenja djeteta posavjetuje sa stručnjakom za dojenje, tako da od samog početka možete naučiti pravilnu tehniku ​​hranjenja prije nego što dobijete pogrešne navike. Prije nekoliko godina počeli smo uvjeriti novopridošle majke koje su došle do nas da traže savjet od našeg centra za dojenje u roku od 48 sati nakon rođenja djeteta kako bi naučili pravilno držanje djeteta i metode koje osiguravaju pravilno sisanje. Kao rezultat toga, broj poziva na nas na pitanja dojenja znatno je smanjen; Majka i novorođenče dobivale su više zadovoljstva od hranjenja.

  Kako dojiti novorođenče

  Pravilno odabrano držanje tijekom dojenja pridonosi ne samo punoj i dovoljnoj zasićenosti novorođenčeta, već i spasava majku od neugodnih položaja na rukama ili nogama, ili od povratka. Kada je žena u stanju opuštanja i sklada, majčino mlijeko je puno bolje proizvedeno. Ali treba imati na umu da beba treba biti udobna. Uostalom, prianjanje bradavica pri hranjenju i držanju ovisi o pravilno odabranom položaju, zbog čega djetetu dolazi do dovoljnog usisavanja mlijeka. Štoviše, u krivom položaju, tijekom hranjenja novorođenčadi, majka može imati pukotine i oštećenja bradavice ili stiskanje djetetovih desni.

  Čimbenici koji utječu na pravilno hranjenje djeteta

  Postoji nekoliko pravila koja se moraju slijediti kod dojenja djeteta.

  1. Tijelo bebe ne bi se trebalo saviti, svi dijelovi tijela trebali bi biti na istoj ravnoj liniji, osim glave. Glava bi uvijek trebala biti podignuta, što pomaže smanjiti ispljuvanje nakon hranjenja.

  Hranjenje u položaju "leži na svojoj strani"

  Taj položaj dojenja voli mnoge mame. U tom položaju žena se može opustiti i opustiti. Često ležeći na svojoj strani djeca se hrane noću. U ovom slučaju, dok je dijete zasićeno majčinim mlijekom, majka može uzeti slatki drijem. Postoje tri vrste hrane u "leži na svojoj strani".

  Prvi tip je hranjenje od donjeg dijela dojke, kada se glava bebe nalazi na majčinoj ruci. Zbog toga se cijelo tijelo podiže i dječja usta su izravno nasuprot bradavice. S druge strane žena može držati dojku ili lagano udariti dijete. Mamina glava i ramena trebaju biti na jastuku, inače će hranjenje biti neugodno zbog protoka vrata ili leđa.

  Druga vrsta dojenja se također odnosi na zasićenje djeteta s donje grudi. Međutim, dijete leži na ravnoj površini na svojoj strani, a obje ruke majke su slobodne. U ovom slučaju, za mir od mrvica, potrebno je da ga žena pritisne na nju.

  Ispod glave djeteta možete staviti pelenu nekoliko puta uvučenih. Potrebno je osigurati da u takvom položaju dojenčadi ni u kojem slučaju ne leži na leđima. To komplicira proces gutanja i zasićenje se neispravno događa. Ova pozicija dojenja nije uključena u popis najprikladnijih. Žena laže, naslonjena na lakat, a uskoro će biti umorna, a bradavica novorođenčeta se hrani kao što je gore, a to pridonosi činjenici da često izlazi iz usta mrvica.

  Treći tip je hranjenje s gornje dojke. Da bi to učinili, majka i beba moraju ležati na jastuku. A mrvica mora ležati na tome u cijelosti. Potrebno je držati dijete jednom rukom, a drugo je potpuno besplatno. Ova odredba ublažit će stagnaciju koja može nastati u prsima. Također, ovaj položaj je pogodan za hranjenje iz različitih grudi. Prvo, možete hraniti bebu s dna, a zatim, bez okretanja s druge strane, ponuditi bebu gornju dojku.

  Hranjenje u položaju "ležaljke"

  Kada dojenje u poziciji "jack" majka i dijete su na njihovoj strani. Noge bebe se nalaze uz glavu majke. Ovo držanje je vrlo učinkovito u otkrivanju stagnacije mlijeka u gornjim dijelovima dojke. Taj se proces naziva i laktozaza. Kada se pozicija "Jacka" s ovim problemom može riješiti. Najvažnije je podmiriti majku i bebu. Kao rezultat, beba je zasićena mlijekom s gornjih zidova dojke. Za veću udobnost beba bi trebala biti fiksirana, na primjer, postavljanjem malog jastuka pod leđima. Kao rezultat toga, bradavica će biti smještena neposredno ispred usta novorođenčeta, što će spasiti majku i dijete od neugodne zasićenosti i bolnih senzacija.

  Hranjenje u pozi "supine"

  Mnoga djeca vole jesti grudi, ležeći na mami. U ovom slučaju, žena leži na leđima i dolazi u dodir s mrvicama na principu "trbuh do trbuha". Glava bebe malo se okreće na svojoj strani. Ova je situacija vrlo prikladna ako se u procesu hranjenja djeteta s majčinim mlijekom majka često mijenja dojku, dajući mu lijevo ili desno. Ta se pozicija često koristi u prva dva mjeseca života novorođenčeta.

  A ovo je apsolutno točno. Tijekom tog perioda, vjeruje se da je ženska laktacija poboljšana, tj. Grudi su prepunjena mlijekom. Zbog velikih količina mlijeka, mlaznica iz bradavice može imati snažan pritisak, što znači da beba stalno guši. Stajalište "supine" pomaže smanjiti pritisak mlaza. Također, kada dijete leži na trbuhu, njezini crijeva djeluju puno bolje, izbjegavajući tako nepoželjan plin i kolik.

  Hranjenje u pozi "presvlaku"

  Dojenje u uzdužnom položaju smatra se učinkovito. U tom položaju, majčino mlijeko uz zidove je ispravno smješteno, što pridonosi zasićenosti ne samo središnjih dijelova već i nižih. Za dijete takvo hranjenje je pogodno kada je sisanje teško zbog raznih razloga. To se može dogoditi nakon što pije iz boce, zbog čega mnoga djeca odbijaju uzimati grudi. Budući da je mlijeko iz nje puno teže nego iz bradavice.

  U tom položaju majka bi trebala ležati na trbuhu, naslonivši se na laktove, tako da dojke visi nad novorođenčad, ali ga ne pritišće. Glava bebe treba lagano okrenuti na stranu.

  Pogreške u dojenju

  1. Prilikom ležećeg položaja samo se glava bebe okreće prema prsima. U tom slučaju, proces gutanja bit će teško.
  2. Brada djeteta u položaju nije pritisnuta na prsa. To pomaže da bradavica sklizne iz usta.
  3. Dječak je lijen da otvori usta dovoljno širok. To može uzrokovati bol u majci i nedovoljna zasićenost novorođenčeta s majčinskim mlijekom.
  4. Dijete uhvati samo bradavicu bez areole u ustima.
  5. Novorođenče brzo i kratko gnijezde na zasićenje, dok smacking i stvaranje različitih klikova. Ova situacija pridonosi ulazu zraka u jednjak, što će posljedično dovesti do kolike i plina.
  6. Dijete je slabo fiksirano i okreće glavu, dok prstiju bradavicu između zubnog mesa.

  Drugi neželjeni razlog za hranjenje može biti nelagoda, koju beba osjeća. Kao rezultat toga, on svibanj biti zabrinuti kada hranjenje, ili čak i odustati od dojenja uopce. Stoga, potrebno je sve učiniti ispravno, odabirom najprikladnije mjesto za zasititi bebu.

  Dojenje je vrlo ugodan proces i za bebu i za majku, ali pod uvjetom da je položaj zasićenja pravilno odabran. Što je inteligentniji proces hranjenja, to će biti bezbolnije, tajanstveno i nježno. Mama i dijete se trebaju osjećati međusobno. I zbog toga, ne bi se trebali miješati s bolnim leđima ili neugodnim položajem različitih dijelova tijela. Također, hranjenje na različitim položajima pomaže pri prevenciji u mnogim oboljenjima mliječnih žlijezda. U procesu radi praktičnosti, možete koristiti različite jastuke.