Kako se okupati novorođenčadi?

Bol

Prvi mjesec djetetova života obećava novim roditeljima mnogo briga i nevolja. Učili su pravilno skrbiti za novorođenče, pogoditi svoje želje kada dijete grunts ili crys, promijeniti pelene, swaddle i još mnogo toga.

Jedan od važnih aspekata skrbi za novorođenčad, koji izravno utječe na zdravlje malog djeteta, intimna je higijena djeteta. U ovom ćemo članku govoriti o pravilnom kupanju novorođenčeta.

Nije nikome vijest da je struktura genitalnih organa u muškaraca i žena potpuno drugačija. Štoviše, reproduktivni organ malih muškaraca razlikuje se od odraslog "uzorka".

Značajke strukture organa reprodukcije u djetinjstvu

Činjenica je da kod rođenja, kožica u potpunosti pokriva glavu penisa, i prilično čvrsto. Ona služi kao neka vrsta zaštitne barijere, blokirajući put bakterija i drugih stranih čestica.

Pod prepucijom, tijelo proizvodi smegmu - poseban lubrikant
s antibakterijskim učinkom. Dakle, čak i ako neka vrsta infekcije ima ispod kože, smegma ga može neutralizirati.

U muškoj djeci, u prvoj godini života, tijelo je dugo ostalo nepokretno i neelastično. Riječ je o hormonima koji novorođenčadi još nemaju. Ovo stanje se naziva fiziološka fimoza, malo kasnije ćemo o tome detaljnije govoriti. Ne biste trebali paničariti, ovo nije patologija, i, u pravilu, u dobi od 3, a za nekoga do dobi od 5 godina, phimosis prolazi po sebi.

Dječak dobro oprati

S obzirom na gore navedeno, mnogi roditelji smatraju da im je dužnost odgoditi prepuciju za vrijeme kupanja, pa čak i pranje sapunom. Ovo se ne preporučuje!

Suvremeni pedijatri slažu se da je svakodnevno potrebno okupati novorođenče, izvodeći vanjske ablutions - ništa više. Ništa što ne odgađa i pokušava isprati nije potrebno i čak opasno.

Već ima zaštitu od infekcije - smegma. Nijedan sapun se ne može usporediti s njom za antiseptičko djelovanje. Ali ako se "odgurite" ono što je izvorno zatvoreno do određenog vremena, a također "operi" zaštitnu barijeru, infekcija neće dugo čekati.

Ako kratko kažete kako prati novorođenče, učinite to bolje s tekućom vodom svaki put kada promijenite pelenu ili nakon što je beba ispraznila crijeva. Moj u smjeru od penisa do anusa. Nije potrebno provjeriti temperaturu vode pomoću termometra. Ako je udobna za vas, dijete će također biti dobro.

Dijete je položeno na ruku sa svojim trbuhom dolje i pritisnuto k njemu, s djetetovom glavom na savijeni lakat. Ista ruka može podupirati magarca. Potrebno je oprati ili oprati genitalni organ mekim pokretima, lagano trljajući vrh penisa s dva prsta. To zahtijeva posebnu poslasticu.

Ako nema tople vode, možete učiniti sljedeće: pelena se stavlja na stol za presvlačenje, beba se stavlja na pelenu. Ulijte toplom vodom u zdjelu i očistite površinu pamučnim jastučićima. Može se koristiti higijenski vlažni brisevi, ali to su ekstremne mjere.

Nakon postupka, beba je nježno natopljena (ne obrisana!) S ručnikom i, ako je moguće, ostavljena je odsječena 10 minuta za uzimanje zračnih kupki. Optimalna sobna temperatura je 20 do 22 stupnja. Ovo je važan element očvršćivanja, samo gledajte djetetovu kožu: ako postane mramor ili dijete plače, postupak bi trebao biti zaustavljen.

Fimoza. Što je to?

Često postoje situacije u kojima se tijekom rutinskog pregleda dijagnosticira pedijatar ili pedijatar muškog djeteta s fimozom. Ovo je situacija u kojoj je nemoguće ili teško otkriti glavu penisa. Postoje dvije vrste fimoze:

 1. Fiziološka. Smatra se apsolutno normalnim. Gotovo 100% novorođenčadi ima fimozu u prvom mjesecu života. U drugom mjesecu, glava se malo otvori u 4 dječaka od 100. Za većinu djece, fimoza je potpuno nestala za 5 godina. No, prije 15 godina može biti prisutan, ali ako nema purulentnog iscjedka i upalnog procesa, ne biste se trebali previše brinuti.
 2. Patološki. Čini se daleko od djetinjstva, često kod djece koja su dugo prolazila kroz pubertet i, unatoč dovoljnom broju spolnih hormona, glava i dalje ostaje zatvorena.

Prema statistikama, samo u 1% dječaka fiziološka fimoza stječe patološki oblik. No, čak iu ovoj situaciji, problem se često rješava uz pomoć posebnih pomasti, a ponekad i putem kirurške intervencije.

Uz sve to, phimosis nije potrebno liječiti. S takvim kvarom možete živjeti normalan život (uključujući seksualni život), iako bez njega još uvijek ima više prednosti.

Parafimoza. Potpuno drugačija priča

Situacija je sasvim drugačija kada se bave komplikacijama fimoze. Ako dječak pokušava truditi da premjestiti suženu prepu iza glave penisa, može se kršiti. Taj se fenomen zove paraphimoza. Istodobno glava povećava volumen, postaje plava, poremećena je cirkulacija krvi i normalni limfni tok, dijete je vrlo bolesno. Ako vrijeme ne pomaže, dolazi do nekroze tkiva.

U slučaju parafimoze, dijete treba odmah, što je prije moguće, dostaviti najbližoj klinici za pružanje kirurške njege.

Higijena nakon obrezivanja

Ako roditelji odlučuju o obrezanju djeteta, potrebno je razumjeti da će se njegu bebe u ovom slučaju malo razlikovati. Evo nekoliko savjeta:

 • Nakon svake promjene pelene, nježno isprati penis vodom, po mogućnosti bez sapuna. Ne uklanjajte film koji se formira na površini muškosti, na kraju će proći. Pažljivo ga isprati ručnikom.
 • Koristite vazelinu kod mijenjanja pelene. Ona će štititi od iritacije kože urinom.
 • Pitajte svog liječnika ako trebate davati lijekove protiv bolova za bebu.

Značajke prvi plivati

Prvi plivanje je vrlo važan događaj. Ako nema kontraindikacija, po prvi put možete kupiti bebu unutar tjedan dana nakon rođenja. Prikladna temperatura vode je 36,6-37,2 ° C. Određuje se posebnim termometrom. Nemojte koristiti šampone i gelove po prvi put, a sredstva za brijanje u djece se uopće ne preporučuju. Dječja koža je previše nježna za njih.

Dijete bi trebalo biti u dobrom raspoloženju, a ne spavajući, a ne blijedo. Polagano smanjite mrvice u kadu. Bilo bi u redu da tijekom kupanja razgovarate s djetetom, nježno zujavši pjesmu za njega.

Princip pranja je od vrha do dna. Najprije oprati vrat i prsa, zatim moj trbuščić, ruke i noge. Nakon toga, dijete je okrenuto i oprana leđa, magarca i glave. Prvi put je dovoljno 5-7 minuta.

Nepotrebno je reći da je briga za mlade ljude uznemirujuća, ali samo na početku. Podizanje sina je neusporediv osjećaj, osim ako se ne pojavi kći. Ali to je još jedna priča.

Kako se prvi put okupati novorođenim dječakom ili djevojčicom?

Kupanje za bebu temelj je higijene i zdravlja, ali važno je da takav postupak daje radost. Roditelji bi trebali to pravilno organizirati, slijedeći jednostavna pravila. Ovaj postupak, ako nema kontraindikacija, može se izvršiti sljedeći dan nakon dolaska iz bolnice. Kako se okupa novorođenčad?

Prvo vrijeme plivanja

U početku se postavlja pitanje o vrijeme kupanja djeteta. Prve postupke kupanja mogu se započeti odmah nakon povratka kući. Postupajte sa svim odgovornostima jer je za dijete neuobičajeno. Kupanje je važno i korisno za zdravlje djeteta. Potiče funkcije kože, poboljšava cirkulaciju krvi i jača imunološki sustav djeteta.

Vremenu, možete odabrati bilo koji. To će ovisiti o individualnim karakteristikama djeteta. Obično se novorođenče okupa prije noćnog sna. Ako se dijete trenutačno ponaša aktivno, postupci vode prenose se u jutarnjim satima ili dodaju posebna bilja.

Kako kupiti novorođenče po prvi put? Nema točnih preporuka o hranjenju i kupanju. Najbolje je prvo kupati dijete, a zatim mu dati obrok. Međutim, ako je dijete gladno, najbolje ga je hraniti prije kupanja.

Ako vrijeme kada se postupak kupke dijete ne uklapa, trebate ih promijeniti.

Priprema za prvo kupanje

Priprema za prve vodene postupke treba biti temeljita. Roditelji trebaju imati sve predmete pri ruci:

 • beba kupka;
 • termometar vode;
 • rukavica za kupanje novorođenčeta;
 • dipper za kupanje bebe nakon kupanja;
 • obrišite list;
 • specijalno ulje za liječenje kože;
 • prethodno pripremljen kalijev permanganat.

Kako se okupa novorođenče? Ovo će se raspravljati kasnije u članku, a sada ćemo govoriti o potrebnim predmetima koji će biti potrebni za postupke kupanja.

Prije kupanja morate pripremiti kuglu s toplom vodom koja treba biti isprana tijelom novorođenčadi nakon kupanja.

Važno je shvatiti da voda smiruje bebu i uklanja višak energije od nje, a ne samo čisti tijelo nečistoća.

Postupak kupanja

Kako kupati novorođenče u kupelji? Postupci vode trebaju trajati 10 minuta, ovaj put je dovoljno da opere bebu i ukloni prekomjerno stimuliranje. Dijete mora biti potpuno zdravo.

Temperatura zraka u sobi u kojoj se dijete diše mora biti 22-24 stupnja.

Prije postupaka vodova potrebno je izmjeriti temperaturu vode. Optimalno, ne može biti veći od 37 stupnjeva, ali ne smije pasti ispod 36.

Obrada vode započinje sljedećim roditeljskim postupcima:

 1. Dijete je skinuto i omotano u pelene.
 2. Na dnu kupke staviti krpu presavijena u četiri.
 3. Dječak nježno uronjen u vodu, tijelo djeteta mora se držati lijevom rukom ispod leđa.
 4. Desna tekućina dajete djetetu s desnu ruku i nježno s njom razgovarajte.
 5. S pamučnim obrisom, temeljito operite bebino lice, počevši od čela, završavši sa stražnjom glavom.
 6. Kako se prvi put kupati novorođenče? Posljednje, genitalije djeteta su oprane. Ovisno o spolu djeteta, u njihovoj se obradi nalaze značajke, koje će kasnije biti raspravljene u članku.
 7. Obratite bebu i ulijte čistu vodu.

Nakon završetka postupaka kupanja, dijete se stavlja na stol za prebacivanje i obriše pelene s krilima. Nakon toga podmazuju sve nabore s dječjim uljem, a pupak se tretira vodikovim peroksidom i briljantnim zelenilom.

Neke bebe trebaju masažu stopala i leđa za ublažavanje mišićnog tonusa. Nakon kupanja, majka može dati bebini laganu masažu.

Tada je dijete odjeveno u majicu i prsluk s kapom. Nakon kupanja mora se hraniti. Ako slijed postane konstantan, beba će odmah zaspati nakon postupaka s vodom.

Važne pojedinosti

Kako kupiti novorođenče prvi put? U početku, majka mora naučiti zadržati dijete. Najprikladniji način za to je s dvije ruke, dok lijeva ruka treba podupirati glavu. Dijete treba spustiti u vodu vješalicom. Glava bi trebala biti na majčinom podlaktici, a prstima podupire leđa. Ova se metoda smatra najpouzdanijim i sigurnijim.

Tijekom postupka kupanja obavezno slijedite ove preporuke:

 • Tijekom kupanja, pustite sve tijelo djeteta. Temeljito isprati bore, osobito pazuha, prepone i ispod koljena. Roditelji trebaju raskrčiti šake djeteta i rukovati dlanom, kao i praznine između prstiju.
 • Ako je dijete napravilo kutije na glavi, prije kupanja treba masirati maslac. Zatim isperite šamponom, krećući ga s čela prema stražnjem dijelu glave.
 • Prvo kupanje traje ne više od 3 minute, a sve kasnije - 10. Više od ovog puta nije preporučljivo kupati bebu.
 • Operite dijete sapunom ne više od 2 puta u 7 dana. Može razbiti površinski sloj dječje kože.
 • Da se dijete ne smrzne prilikom kupanja, mora se neprestano zalijevati.
 • Isperite bebu nakon svakog pražnjenja.

Kako se okupa novorođenče - djevojku? Kupanje i pranje bebe obaju spolova nešto je drugačije, kao što će kasnije biti opisano u članku.

Temperatura vode i dekontaminacija

Kako se okupa novorođenčad? Prije no što kupate, provjerite temperaturu zraka u sobi. Kako bi se spriječio rizik od razvoja hladnoće, trebao bi biti 22-24 stupnja.

Razmotrite sljedeće savjete:

 1. Temperatura vode trebala bi biti 37 stupnjeva. Poželjno je da se kuha i dezinficira.
 2. Kuhajte vodu najmanje 15 minuta. Zatim se metodom prirodnog hlađenja dovede do potrebne temperature.
 3. U prvom mjesecu beba se okupa u vodi uz dodatak otopine kalijevog permanganata slabe koncentracije. To će omogućiti dezinficiranje pupčane rane i spriječiti njegovu upalu. Vrlo je važno osigurati da svi kristali kalijevog permanganata rastope i ne spaljuju kožu bebe.
 4. Ako postoje bolesti kože kao što su dijazu ili prigušena vrućina, onda pedijatar može propisati bilje da bi se kupao dijete. To uključuje: kamilicu, žicu, kalendulu, sv. Ivana, itd. Oni savršeno oslobađaju upalu kože i suhu vrućinu.
 5. Bilje možete koristiti za smirivanje djeteta. Za to, 1 tbsp. žlica kamilice pivo u 300 ml vruće vode. Juha se dodaju u vodu za kupanje novorođenčeta.

Kako se okupa novorođenče? Tijekom postupka kupanja potrebno je pratiti temperaturu vode i spriječiti njezino značajno hlađenje.

Bake vole bebe za kupanje u seriji, jer pomaže s prigušenom vrućinom, diatomom i ranom na koži. Međutim, ova biljka je otrovna pa se treba koristiti s oprezom. Nakon postupaka s vodom uzastopce podmažite nabore djeteta uljem, jer ima efekt sušenja.

Ponekad su bebe okupane u koprive, koje ih dobro podnose.

Nakon biljne kupelji ne biste trebali isprati dijete s malo vode. Zabranjeno je kombinirati biljke s deterdžentima, što može dovesti do štetnih utjecaja na kožu djeteta.

Kako se okupati dječaka?

Procedure vode za dojenčad različitih spolova nešto su različite zbog strukture genitalnih organa.

Kako se okupa novorođenče? Kod vodenih postupaka, posebnu pažnju treba posvetiti higijeni penisa. Mliječne žlijezde unutar prepucije stvaraju posebnu tajnu koja se akumulira i stvara smegmu. Njegova velika nakupina može dovesti do upale i bolesti nazvane balanopostitis. Ispravno oprati dječaka kako slijedi:

 • nježno skinuti prepuciju;
 • očistite djetetove genitalije sa vunenim gumenom vunom navlaženom vodom;
 • smanjite meso.

Svi pokreti trebaju biti glatki, nemojte koristiti silu, tako da ne uzrokuju upalu.

Djevojka za kupanje

U ženskim bebama postoje i obilježja u strukturi genitalnih organa koje se moraju uzeti u obzir u vodenim postupcima.

Kako se okupa novorođenčad? Kod djevojčica postoje značajke povezane s uklanjanjem originalnog maziva, koji se nalazi u području usne šupljine. To može biti izvor za pojavu patogenih mikroflora i mora se ukloniti. Stoga, majka mora kontrolirati čistoću, liječiti sve nabore između usne šupljine uz pomoć pamučnih pupova. Da biste to učinili, koristite ulje za bebe.

Ako vrijeme ne ukloni izvornu mazivu, tada u budućnosti može doći do bolesti kao što je synechia.

Potrebno je oprati bebu pažljivim pokretima od naprijed do natrag. U genitalije se ne može izlijati iz kante, tako da ne uzrokuju nastajanje mikroploča.

Ako se crvenilo javlja u stidnici i drugim znakovima, roditelji bi se trebali obratiti pedijatru. Majke djevojčica trebaju biti svjesne da mikroflora vagine u novorođenčadi ima drugačije pH čitanje. Dakle, sve metode i lijekovi za odrasle u obliku sode rješenje, douching za to nisu prikladni.

Njega za ušima, noktima i nosu

Kako se okupa novorođenčad? Nakon postupaka s vodom, roditelji trebaju pravilno paziti ne samo na kožu djeteta, već i za uši, nokte i nos.

Mama mora paziti na nos djeteta, tako da se u njemu ne nakupi hrskavica i dopustiti da dobro diše. Zato svakodnevno očistite nos. Korice se omekšavaju biljnim uljem. Najbolje od svega, flagella od pamučne vune će biti prikladna za tu svrhu. Lagano su umetnute u nosnice i sadržaj nosa čisti se rotacijskim pokretima. Djeca aspiratori prečesto se ne bi trebali koristiti jer mogu oštetiti nosnu sluznicu i poremetiti njegovu mikroflora.

Nailovi novorođenčadi su vrlo mekani, stoga ih je najbolje odrežiti nakon prvog mjeseca života, kada postanu malo teže. Da biste to učinili, koristite škare za nokte s zaobljenim krajevima. To je najbolje od svega obavljati takav postupak za djecu jednom u 7-10 dana. Moraju se najprije liječiti s cologenom ili alkoholom.

Suprotno uvriježenom mišljenju, sumpor nije prljavština, već sredstvo zaštite tijela. Ima baktericidna svojstva i štiti prolaz od sušenja, prašine, vjetra i vode. Nemojte ga pažljivo ukloniti iz ušiju. Dovoljno je ukloniti sumpor, koji je na vidiku i smješten u aurikama. Za svako uho morate koristiti dvije zasebne flagele.

Tijekom kupanja nježno se isperu vodom. Ako je udari u uho nježno ih uklanja ručnikom. Posebnu pažnju treba posvetiti koži iza aurikula. Tijekom kupanja, treba ga ispirati, a zatim podmazivati ​​djetinjastim uljem u formiranju korica.

Što se ne preporučuje?

Kako se okupa novorođenčad? Pri izvođenju vodnih postupaka potrebno je odbiti sljedeće:

 • Ne preporuča se korištenje deterdženata u prvih mjeseci života djeteta: gelovi, sapuni i šamponi.
 • Nemojte trljati tijelo novorođenčeta s spužvama, kako ne biste ozlijedili njegovu kožu.
 • Ne morate kupiti bebu u lošem i hirovitom raspoloženju. To je najbolje učiniti s apsolutnim zdravljem.
 • Ne preporuča se kupati dijete u ljekovitom bilju sve dok se umbilikalna rana potpuno ne izliječi.
 • Zabranjeno je ostaviti dijete samo na štandu ili se odvratiti od njega.

Vodeni postupci za novorođenčad do 6 mjeseci provode se svaki dan i stariji od šest mjeseci svaki drugi dan. Neki pedijatri ne preporučuju kupanje dnevno pa roditelji trebaju riješiti ovaj problem s pedijatrom.

Narodni znakovi

Kako se okupa novorođenčad? Prvom kupanju djeteta povezani su mnogi narodni znakovi i praznovjerje:

 1. Ako se srebrni novac stavlja na dno kupke, dijete će postati bogato.
 2. Kako bi beba bila voljena, potrebno je kupati lovu u biljnom čaju.
 3. Prvi postupci vode provode roditelji, bez sudjelovanja bake.
 4. Kako se prvi put kupati novorođenčad? Da biste to učinili, dijete je odjeveno u bijelu odjeću, tako da joj je koža uvijek bijela.
 5. Tako da majka dugo može dojiti dijete, voda za kupanje je izbijeljena s mlijekom.
 6. Prvo kupanje može se obaviti bilo koji dan, osim nedjelje ili petka.
 7. Voda iz kupke treba odmah sipati. Ne možete joj dati piti životinje ili prati dječje stvari u njemu.

Kupanje je važan proces za normalan rast i razvoj novorođenčadi. Tretmani vode pomažu u jačanju imuniteta i čine kožu zdravom. Zahvaljujući kupanju, dijete se može riješiti višak emocija i snažno spavati noću. Svaki dan, roditelji, kupanje bebe, postat će sigurni u svoje postupke, što će donijeti užitak ne samo za njih nego i na novorođenče.

Kako pravilno kupati novorođenče: ono što trebate znati

Sadržaj članka

 • Kako pravilno kupati novorođenče: ono što trebate znati
 • Kako se okupa novorođenčad
 • Kako se okupa novorođenče

Što vam je potrebno za kupanje novorođenčeta

Da bi bebino kupanje moglo biti ugodno i za njega i za svoje roditelje, morate se pripremiti unaprijed i kupiti potrebnu opremu i sadržaje:

- beba kupka za kupanje;

- termometar za mjerenje temperature vode;

- dezinficijensi (otopina mangana i soda);

- bilja (linija, kamilica, itd.);

- baby sapun (ljekarne nude tekući oblik za praktičnost);

- 3% vodikovog peroksida i briljantno zeleno za obradu pupka;

- velika meka ručnik;

- odjeća nakon kupanja (hlače i prsluk).

Kad se prvi put možete okupati novorođenčad

Mnogi roditelji su zabrinuti kada najprije možete kupiti bebu - odmah nakon povratka iz bolnice ili pričekajte da pupčana moždina potpuno ozdravi. Ako nema kontraindikacija, bolje je otkupiti dijete nakon dolaska.

Za prvo kupanje novorođenčadi, bolje je kuhati vodu. Za dezinfekciju koristite slabu otopinu kalijevog permanganata ili pivo. Treba obratiti pažnju na temperaturni režim prostorije u kojoj će se postupak odvijati. Ne smije biti ispod 24 ° C. Temperatura vode za kupanje ne smije prijeći 36 ° C. Kupanje obično opušta dijete, stoga je najbolje obaviti postupak navečer i uvijek dnevno.

Kako kupiti dijete

Novorođenče izgleda tako krhko da se mnogi roditelji boje podnijeti je u svoje ruke. Nemojte se bojati toga. Glavna stvar - staviti glavu na ruku, a druga ruka podupirati bebu u magarcu. Sama voda će ga zadržati. Dok držite glavu i gornji dio tijela, možete lagano sipati vodu slobodnom rukom.

Stavljanje glave djeteta, morate temeljito oprati alat. Nakon toga počnite prati prepone i aksile. Pravilno kupanje novorođenčeta nije teško ako postoji pomoćnik. Ali sama mama može lako nositi se. Mnogi se brinu da voda može ući u uši i nos djeteta. Nije zastrašujuće. Samo se ispire i oslobađa nepotrebnih klica.

Tijekom kupanja beba može biti uključena na trbuščić. Nakon cijelog postupka potrebno je isprati dijete s prethodno pripremljenom vodom iz drugog spremnika. To bi trebalo biti malo hladnije od onog u kojem se kupanje dogodilo. 34-35 ° C je dovoljno za ispiranje bebe. Bolje je staviti trbuh na njegovu ruku.

Po prvi put, 5 minuta je dovoljno za plivanje, a zatim možete postepeno povećati vrijeme do 15 minuta. Glavna stvar je da se tijekom tog razdoblja voda ne ohladi.

Tako da dijete nije nervozno, morate plakati ili pjevati pjesmu dok plivate. On mora osjećati da mu je majka blizu i ne mora se bojati nepoznate okoline.

Potrebno je započeti kupanje novorođenčadi u maloj količini vode, postepeno povećavajući volumen ako se dijete plaši i plače. U ekstremnim slučajevima možete obrisati dijete s vlažnim brisima. Sapun kada je kupanje dovoljno za uporabu samo jednom tjedno.

Je li opasno kupati novorođenče

Postoji velika vjerojatnost da mnogi roditelji posveću toliko pažnje na jednostavnu, naizgled jednostavnu proceduru zbog straha da tijekom kupanja dijete može progutati vodu ili čak gušiti. To su uzaludni alarmi. Tijelo novorođenčeta savršeno je prilagođeno takvim uvjetima: kada tekućina ulazi u dišni sustav, javlja se refleksni grč i zadržava se dah. Dakle, dijete se ne može ugušiti u načelu.

Suvremeni tečajevi i škole za osposobljavanje mladih roditelja posebno poučavaju da dijete diše kad se kupaju sa svojim glavama, tako da dijete više neće izgubiti takvu korisnu vještinu. Činjenica je da, ako novorođenče ne zaroni tijekom kupanja, refleksni mu je dan oko dva mjeseca.

Neki korisni savjeti

Što drugo treba uzeti u obzir pri kupanju bebe, tako da postupak postaje ugodna aktivnost za njega:

1. Kada se kupanje ne preporuča zatvoriti vrata u sobi. U ovom slučaju, temperatura mora biti jednaka iu kupaonici iu sobi gdje će beba biti odjevena, položena na spavanje.

2. Nemojte dopustiti skice u stanu.

3. Počevši od drugog mjeseca života djeteta, postupno smanjite temperaturu vode na 32 ° C za otvrdnjavanje.

4. Dok kupujete novorođenče, možete i čak trebate koristiti posebne krugove za kupanje i klizanje. To će stvoriti pogodnost za roditelje i udobnost za dijete.

Nemojte se bojati ovog jednostavnog postupka. Dijete će uživati ​​u samom procesu i uskoro će se voljno podići u kupku za odrasle.

Briga za novorođenče: kako pravilno oprati i oprati

Kako se brinuti za novorođenče? O ovoj mami će reći u bolnici. Nema osnovne razlike u skrbi dječaka i djevojčice. Postoje samo male nijanse koje valja razmotriti.

Mnogi roditelji imaju pitanje: je li potrebno gurati natrag, otvoriti kožicu novorođenčeta? Pedijatri širom svijeta to ne preporučuju. Možeš samo prati genitalije bebe. To je intimna higijena dječjih beba. Izuzeci su slučajevi kad dijete ima bolno mokrenje, upalni proces kožice je započeo. Tada se dječak mora pokazati liječniku.

Njega u rodilištu

Ako je puerperal i dijete u redu, majka se može brinuti novorođenčad drugoga dana nakon rođenja. Važno je uključiti se u ovaj proces već u bolnici, ako postoji fizička snaga. To se posebno odnosi na žene koje imaju prvorođenu djecu. Mama nema iskustva u interakciji s bebom, postoje prirodni strahovi i tjeskobe. Medicinsko osoblje dolazi u spašavanje. Ovdje će se pokazati majci kako pravilno ispirati novorođenče, prerušiti, mijenjati pelenu, primijeniti na prsa itd.

Predmeti njege i higijenskih proizvoda

Kada se vratite kući nakon porodničke bolnice, poželjno je da je cijela miraz za bebu već pripremljena. Koje proizvode za njegu trebate?

Za kupanje

 • Kupanje za kupanje. Potrajat će samo prvi mjesec. Nakon ozdravljenja, dječji pupak obično se okupa u velikoj kupki. Za udobnost kupanja, možete kupiti viseću mrežu u kojoj je dijete smješteno u kadi. Ugodne su jer beba ne mora biti podržana u vodi, a obje ruke u odrasloj osobi bit će besplatne.
 • Terry ručnik. Izaberite mekane, nježne ručnike, s obzirom da je koža novorođenčadi vrlo osjetljiva.
 • Potporni krug za glavu. Bit će potrebno kupanje u velikom kupaonicu. Oslobodite ruke moje majke i olakšajte opterećenje na leđima. Uostalom, cijelo vrijeme morate stajati na pola savijeni položaj, podupirući djetetu.
 • Termometar za vodu. Potrebno je osigurati ugodnu temperaturu vode.

Higijenski proizvodi

 • Dječji sapun. Mogu se koristiti ne svaki put kad se dječak ispere, već tek nakon pokreta crijeva.
 • Higijenske vlažne maramice. Zlostavljanje nije nužno. Koriste se u ekstremnim slučajevima: na putu, šetnji, prirodi. Dijete može biti alergijsko na vlažne maramice, iritaciju kože. Stoga, bolje je oprati bebu kod kuće, nakon svega.
 • Pamučne jastučiće. Koristi se za čišćenje nosa, ušiju, pranja, brisanja dječakove kože.
 • Dječja krema, sterilizirano ulje, prah. Za sprečavanje ili uklanjanje pelenskog osipa. Svi higijenski proizvodi moraju biti visokokvalitetni i hipoalergijski, primjereni dobi.
 • Krema ispod pelena. Koristi se po potrebi, samo ako postoji iritacija kože.
 • Škare, pinceta, noktiju. Bolje je kupiti manikuru za bebu. Škare za bebe rade s sigurnim zaobljenim krajevima.
 • Češalj. Ne samo za češljanje nego i za masažu glave. Mora biti mekan, s prirodnim čekinjama.

Ispiranje

Kako oprati novorođenče?

 • Udoban položaj. Stavite dijete natrag na ruku koja je savijena u lakat, a njegova glava bi trebala ležati na lakat. Držite ga blizu. Jednom rukom dograbite dijete za kuku, a drugu ruku za pranje. Kada se umbilikalna rana zacjeljuje, dijete se može oprati polaganjem na nagnutu ruku na lakat.
 • Pod tekućom vodom. Isperite magarca i genitalije djeteta samo pod tekućom vodom. Zamijenite dlan pod strujom da ublažite svoj pritisak. Liječnici preporučuju prvi tjedan da opere dijete s kuhanom vodom. Ako je voda dobro filtrirana, možete koristiti vodu iz slavine.
 • Smjer kretanja kod pranja. Za dječake, za razliku od djevojaka, nema osnovne razlike.
 • Udobna temperatura vode. Prije nego zamijenite magaricu novorođenčeta, pokušajte s temperaturom vode. Dojenčad je vrlo osjetljiva na previše vruću i hladnu vodu. Možete "mjeriti" temperaturu, zamjenivši ga pod mlazom. Ako nije vruće - to znači da će mrvice biti udobne.
 • Sa i bez sapuna. Sapun se može koristiti za pranje nakon pokreta crijeva. Nakon "malih" slučajeva nije potrebno prati dječaka genitalije sa sapunom i vodom, samo trebate isprati.
 • Nježno obrišite. Nakon pranja, novorođenčad se ne briše, ali se osuši blago mekom ručnikom ili pelenama. Dijete bi trebalo imati odvojeni ručnik za intimnu higijenu.
 • Krem i maslac. Može se koristiti nakon pranja, ali ne i zlostavljanih. Prekomjerna masnoća obuhvaća kožu, ne diše.

kupanje

Kako se okupa novorođenče?

 • Debi. Prvi put novorođenčad se može okupati nakon iscrpljenosti iz bolnice, bez čekanja da se umbilikalna rana liječi. Postoji medicinska preporuka: kupajte novorođenče u kuhanoj vodi tijekom prva dva tjedna. Iako mnogi roditelji odbijaju ovaj problematičan pothvat i kupaju dijete u dobro pročišćenoj, filtriranoj vodi.
 • Stanje djeteta. Dijete ne smije biti pospana i gladna, jer će se kupanje pretvoriti u alarmantan i "antihuman" događaj. Bolje je okupati za 30-40 minuta nakon hranjenja.
 • Pravo vrijeme. Većina roditelja uveče bebe u večernjim satima, prije spavanja. Topla voda opušta dobro, dijete jede s apetitom i zaspi. Ali postoje djeca čiji se vodeni postupci oživljavaju. Možete se okupati u bilo koje doba dana. Važno je da se ovo podudara s sposobnostima roditelja i ritmom novorođenčeta.
 • Učestalost i trajanje. Potrebno je svakodnevno kupati barem do šest mjeseci. Trajanje kupanja - osobne želje bebe, ali ne i njegova majka i tata. Ako beba plače i kapricioza, vodeni postupci trebaju biti higijenski, a ne razvijati. Kasnije vrijeme kupanja može se povećati. Prvi tjedni života dovoljno je da se okupa 10 minuta.
 • Pravilno uranjanje u vodu. Tijekom kupanja potrebno je uzeti u obzir nesavršenu termoregulaciju dojenčeta: ne podnosi temperatura kapi. Dijete se ne može pregrijati i nadtati. Stoga je preporučljivo omotati bebu u pelenu i staviti je u vodu. Zatim se razmuljite i operite.
 • Plivanje. Ako je dijete okupano u kadi, postavljeno je u posebnu viseću mrežu, uronjenu u vodu. Tijelo mora biti potpuno u vodi, samo lice ostaje otvoreno. Ako je beba okupana u kupaonici, podignite je jednom rukom ispod glave. Udarom na trbuhu dijete drži bradu s razveličenim palcem i kažiprstom. U tom položaju počinje "plivati". Umočite dječaka u vodu tako da njegova glava ostane na vašem zglobu. Usta i nos ostaju iznad vode. S druge strane, operi dijete i prilagodite stupanj uranjanja u vodu
 • Ronjenje. Ako je dijete slučajno zarazilo, ne budite uznemireni. Doista, kod djece do tri mjeseca razvijen je refleks, koji štiti od ulaska vode u dišni sustav. Izvucite mrvicu iz vode, pružite mu priliku da se odmorite, viknite. Ako roditelji namjerno žele podučiti dijete da roniti, onda bi to trebalo učiniti u položaju na trbuhu. Da biste to učinili, svakom kupanju potrebno je uranjati mrvicu s glavom nekoliko sekundi.
 • Isperite. Može se isprati mekom bujicom tuširanja ili vodom djeteta s vodom iz ladle. Ako voda slučajno uđe u uši, ne treba se brinuti. Potrebno je natopiti nakon kupanja s vatom.
 • Temperatura vode Neki pedijatri nazivaju optimalnu temperaturu - 33 ° C, ostali - 37 ° C. Kao rezultat toga roditelji donose odluku. U toploj vodi, beba će biti letargična i pasivna. U hladnom se može brinuti i plakati. Temperatura vode se može postupno smanjivati. Također treba imati na umu da djeca drugačije pate. Jedan će biti udoban na 30 ° C, a drugi hladno na 35 ° C.
 • Deterdženti. Može se koristiti jednom tjedno. Svi ostali dani, obrijte bebu u običnoj vodi.
 • Broom kamilice i serija. Posebno za djecu s problematičnom kožom. Možete alternirati kupanje: u običnoj vodi i biljkama.

Sigurnosna zaštita: 6 važnih pravila

Ova pravila trebaju biti poznata svim odraslim osobama koje su u interakciji s bebom.

 1. Držite se s dvije ruke. Bebe imaju sposobnost: napraviti neočekivane pokrete, baciti ručke, savijati se. Čak i ako se novorođenčad čini lako, ne vrijedi rizik, osobito za tate.
 2. Ne ostavljajte bez nadzora. Niti na krevetu niti na stoliću za presvlačenje. Ako trebate nešto uzeti i napuštate sobu, možete staviti bebu u krevetić, uzeti ga i otići s njim, zamoliti nekoga za pomoć.
 3. Čvrsto i čvrsto držite tijekom pranja. Imajte na umu da mokro tijelo beba postaje sklisko. A ako je također sapunica, rizik od pada povećava.
 4. Pažljivo izvadite iz kadu. Zapamtite da će novorođenče lakše izgledati u vodi. Kada ga izvadite, pripremite se za težu težinu.
 5. Koristite kalij permanganat. Ako dodate kalijev permanganat u vodu za pranje ili kupanje u prvim danima nakon rođenja, razrijedite je u blijedo ružičastu boju. Granule moraju biti dobro otopljene u vodi, inače mogu spaliti kožu bebe.
 6. Pročitajte naljepnice na higijenskim proizvodima i lijekovima. Pažljivo promatrajte ono što uzimate u ruci. Postoje slučajevi kada majke u žurbi mogu zbuniti mjehuriće i staklenke i razmazati dijete, a ne ono što im je potrebno.

Pokreti pri pranju i kupanju dječaka trebaju biti spori i mirni. To stvara ne samo sigurnost nego i pozitivnu emocionalnu atmosferu. Briga za novorođenče nije teško ako roditelji pristupaju biznisu s povjerenjem i ljubavlju. A vještine će raditi tijekom vremena.

Kako se brinuti za novorođenče? Baš kao novorođena djevojčica. Jedina razlika je u tome što se dječaci genitalije mogu isprazniti u bilo kojem smjeru.

Sve nijanse delikatne teme: higijena novorođenčeta

Dugo očekivani nasljednik stigao je kući nakon što je otpušten iz bolnice. Krevet i osobni prostor pripremljeni i opremljeni, kupili odjeću i sve što vam treba.

Ako obitelj nije prvenac, onda roditelji imaju iskustvo. Ali pridošlice u ovom pitanju puno su nepoznate. Na primjer, kako se okupati novorođenčad? Čini se da to nije ništa komplicirano, ali u tom procesu nastaju mnoga pitanja: gdje se kupati, u kojoj vodi, koliko često, što treba oprati i tako dalje. Sve ćemo odgovoriti dolje.

Osnovna pravila za higijenu dojenčadi u ranim danima kuće

 • Kao što znate, djevojke i dječaci drugačije su uređeni. A novorođenče ima svoje osobine koje je važno uzeti u obzir pri skrbi. Oko 3-5 godina, glava penisa je čvrsto zatvorena s prepucijom. To se mora uzeti u obzir pri kupanju, kako ne bi štetilo zdravlju djeteta.
 • Prvo puno kupanje obavlja se nakon što se umbilikalna rana zaliječi, tako da infekcija i upala ne nastupe. Dnevna higijena do ove točke spada na pranje i brisanje tijela s mokrim ručnikom.
 • U početku, kupanje ne zahtijeva deterdžente i perilice, dovoljno toplo vodu.
 • Kupanje tijekom neonatalnog razdoblja nije toliko higijensko kao opuštajući i adaptivni postupak, pa će 2-3 puta tjedno biti dovoljno.
 • Jeste li cijepljeni? 3-4 dana ne kupujte dijete, tako da ne izazivate komplikacije.

Kupanje po prvi put

To je prikladnije kupati bebu u posebnoj beba kupelji, koja se može instalirati na stol za presvlačenje ili stolice. U ovom slučaju, odrasla osoba ne treba pretjerano saviti za manipulaciju. Osim toga, potrebno je manje vode za punjenje malog spremnika. Ako nema takve kupke, savršeno je da se beba kupi u zahodnoj kupelji.

Što treba pripremiti?

ručnik

Za prodaju postoje posebni ručnici za kupanje. Oblik proizvoda nalikuje trgu s dodatnim "džepom" na jednom od kutova. Nakon kupanja, takav kutak udobno pokriva glavu mrvica, a ostatak platna treba biti omotan oko tijela.

Tekstura dječjih ručnika je mekša, tkanina od mesinga je manja i tanji. Takvi proizvodi dobro upijaju vlagu i ugodniji su za tanku bebu kože. Ovo je važan čimbenik. Koža novorođenčeta je nekoliko puta razrjeđivaja od epiderme odrasle osobe, mokra koža ne može se utrljati - bilo s krpom niti od tkanine. Nakon kupanja obrišite vlagu suhim, čistim ručnikom, bez trenja ili pritiska.

Ako niste kupili takav ručnik, možete upotrijebiti veliki mekom ručnik ili nježnu i gustu flanelsku pelenu. Osim toga, pripremite mali ručnik ili tkaninu kako biste ukrali lice.

Takve manipulacije će brzo pokvariti strukturu vlakana. Ručnik će se otvrdnuti i izgubiti apsorpciju.

Pazite odjeću za bebu odvojeno s neutralnim deterdžentom. Dopušteno je koristiti specijalni uređaj bez mirisa. Nije potrebno glačati ručnike, jer željezo "noktira" velika vlakna koja čine frotirni ručnik pjenastom i prozračnim. Deformirana vlakna apsorbiraju vodu mnogo gore. Ručice se stisnu pri niskim okretajima. Nakon pranja, tresti proizvod i objesiti ga ravnomjerno da se osuši od izravnog sunčevog svjetla.

deterdženti

Isprva, novorođenčad ne treba nikakve posebne načine za pranje kože. Dijete provodi vrijeme ležeći, pogotovo ne znojenje i neprestano. Za prvo kupanje trebate samo čistu toplu vodu. Ako želite, možete dodati vodu izvarak serije (1 šalicu po kadi).

Malo kasnije, neutralna beba kupka je korisna za kupanje. Za prve postupke, oni proizvode univerzalne blage detergente tvari koje zamjenjuju pjenu za kupanje, tuš gel, blagi sapun i šampon.

Znakovi dobrog lijeka:

 • transparentan (bez boja);
 • bez oštrih aroma (bolje je općenito bez mirisa);
 • ovjerena za novorođenčad (potražite oznake na paketu);
 • na prirodnom mekom načinu ispiranja (bez sulfata);
 • bez opasnih konzervansa (parabeni);
 • s prikladnim raspršivačem (tijekom kupanja, najčešće jedna ruka je slobodna);
 • bez intenzivne pjene (meke površinski aktivne tvari ne tvore aktivnu pjenu).

Ako želite sapun, kupite prirodni baby sapun. Tusni gel mora zadovoljavati iste kriterije kao i proizvodi za kupanje. Šampon novorođenče nije potrebno - dlake su oprane univerzalnim lijekom.

Za svakodnevno pranje trebate bebu sapun. Prikladno tekućina znači u velikom bocu s dozatorom. Stavite bocu sapunom u sudoper. Zatim otpustite ručnu ručicu koja će nakon pranja mokri kožu.

Temperatura vode je od 33 do 37⁰ê. Princip je ovo: što je manja kupka, toplija je voda. Ako se dijete ne može pomaknuti, to će se zamrznuti hladnom vodom. Ako se kupanje provodi u odrasloj kupelji, temperatura se tjedno može smanjiti za 1 ° C. Zahvaljujući tome, tijelo će se otvrdnuti, a golo dijete brzo zaspati.

Kuhati vodu nije potrebno. Instalirajte filtere za ulaznu vodu iz slavine. Dopušteno je dodati dekacije bilja u kadu, ali to nije nužno - takva mjera neće dati poseban terapeutski učinak, već će dodati gnjavažu.

Dodatni inventar

Za higijenske postupke korisni su posebni štand s visinom za glavu ili pjenastu podlogu za kupku.

Ako nema takvih pribora, postavite preklopljenu pelenu na dno tako da dijete ne klizi. Ako beba aktivira u velikom kupku, dobiti posebni krug kako bi glava bila iznad vode. Kupite termometar za provjeru temperature vode.

Za higijenu nakon kupanja trebat će vam:

 • pamučna vuna;
 • pamučne jastučiće;
 • čista pelena;
 • krema za bebe ili prah;
 • čistu odjeću.

Pripremite sve prije kupanja. Dijete se ne može ostaviti bez nadzora - sve male stvari treba unaprijed odrediti i dogovoriti.

Kako ispirati kožicu?

Razmotrite kako ispravno oprati genitalije novorođenčeta - dječaka.

Prije obrezivanja

Do 3-5 godina glava penisa je zatvorena prepucija. Ovo se stanje naziva fiziološka fimoza. Higijena genitalnih organa kod mladih dječaka razlikuje se od principa seksualne higijene kod odraslih muškaraca.

Previsina ne može biti prisiljena kretati, izlažući glavu. To može dovesti do ozljeda, upala i paraphimoze. Parafimoza je štipanje glave kao rezultat prisilne izloženosti. Kožica nije elastična do određenog vremena, stoga čvrsto stisne tkivo. Ovo stanje zahtijeva neposrednu kiruršku intervenciju.

S obzirom na karakteristike strukture, ispiranje uključuje brigu o vanjskim genitalnim organima. Nemojte premjestiti kožicu dok pokušavate ispirati glavu. Prije otkrivanja, ovo područje zaštićeno je smegma, koja ima snažna antibakterijska svojstva. Ako se ukloni mazivo, povećava se vjerojatnost upale i infekcije.

Da biste izvršili higijensku proceduru, stavite dječji trbuh na podlakticu njegove lijeve ruke. Glava mora počivati ​​na ruku. Palm obujmljuje desnu nogavicu. Isperite genitalno područje i analni omotač toplom vodom.

Ako dijete nije posebno zaprljano, svaki put ne biste trebali koristiti sapun - osjetljiva je koža prekrivena zaštitnom mazivom koja se prekida nakon dodira s pjenom. Operite područje prepona od penisa do ždrijela. Lagano utrljajte vrh penisa. Temeljito isprati sve nabore.

Ako se bojite oprati bebu pod tekućom vodom, ili ako ne postoji takva mogućnost, operite bebu na stoliću za presvlačenje. Umočite mali ručnik ili pamučne jastučiće u posudu s toplom vodom i nježno podignite prepone u smjeru od genitalija do anusa. Ako nema vode, koristite mokro maramice.

Ostavite bebu bez pelene i odjevite 10 minuta ako je soba topla. Koža treba kupke za zrak.

Ako primijetite iritaciju, liječite upaljene dijelove. Za mokro crvenilo, koristite prah. Za suhu kožu - krema za bebe ili maslac.

Nakon obrezivanja

Nakon postupka obrezivanja prepucije dječak se oprao, s obzirom na dodatne nijanse:

 • svaki put kad promijenite dijete, dijete treba prati vodom bez sapuna;
 • ne možete poremetiti kore i filmove na površini penisa;
 • obratite posebnu pozornost pri sušenju kože - pronađite najtočnije i najpristupačnije materijale;
 • zaštitite kožu vazelinom prije stavljanja pelene.

Pitajte svog liječnika ako trebate dati bebu anestetiku.

Značajke brige za plijen

Prilikom pranja svećenika, potrebno je temeljito oprati sve nabore, usmjeravajući kretnje od genitalija do dna. U slučaju teških zagađenja, dodatno koristite blagi sapun bez mirisa. Inače, postupak je sličan uobičajenom načinu pranja. Dok beba nije izliječila pupčanu ranu, važno je osigurati da voda i deterdžent ne padnu na pupak.

Kako pravilno kupati bebu muškarca?

Prva kupka u kadi odvija se nakon što se umbilikalna rana zacjeljuje u mrvicama i pupkovina se odmaknula - oko 10-12 dana.

Vrijeme postupka: večer, prije posljednjeg hranjenja prije noćnog sna.

Trajanje prvog postupka: 7-8 minuta (Komarovsky preporučuje da započne s 15 minuta).

Učestalost kupanja: 2-3 puta tjedno (prema Komarovskom - svake večeri).

 1. Pripremite sve što vam je potrebno za kupanje, higijenu i mijenjanje.
 2. Operite kadu s blagim deterdžentom.
 3. Napunite kadu ili kadu toplom i čistom vodom.
 4. Dodajte izvarak bilja (po izboru).
 5. Na dnu plastične kupke, postavite pelenu presavijeni u nekoliko slojeva ili koristite klizač, postolje ili pjenu.
 6. Ako se okupaš u velikoj kupki, dopušteno je kupanje na posebnom ovratniku na napuhavanje koji drži glavu iznad površine vode.
 7. Strip beba.
 8. Ako se ispod pelene pojavi "iznenađenje", operite dječaka prije no što se kupate.
 9. Stavite bebu u kadu - na stalak ili pelenu. Razina vode bi trebala biti takva da prsa i glava strše iznad vode. Ako nema posebnih uređaja, stavite dijete natrag na podlakticu. Popa bi trebala biti na dlanu ili ispod.
 10. Razgovarajte s djetetom, prelijevajući toplu vodu preko tijela. Pazite na prskanje u lice - to je zastrašujuće.
 11. Očistite dijete vodom iz dlana, lagano vlažite glavu i prsa. Nježno oprati vrat pod bradom.
 12. Nemojte trljati bebu s pranje rublja i spužvi - koža novorođenčeta je vrlo tanka i ranjiva. Za prvo kupanje trebate samo tople vode.

Postupak postupka

Uklonite preostalu vlagu s kože

Zamotajte bebu ručnikom. Nemojte trljati ili pritisnuti kožu. Samo pričekajte da se vlaga apsorbira u tkaninu.

Postavljanje djeteta na krevet ili stol za mijenjanje, uklanjanje svih nabora, uklanjanje vlage iz prepone i kose.

Preporučuje se držati zračnu kupelj ako temperatura u sobi nije niža od 21⁰ê. Ostavite djetetu golu 10 minuta da pustite da koža diše.

Obrada okvira

Odmah pojasnite: zdrava koža ne treba ništa za podmazivanje i posipanje.

Kada trebate vrhnje? Ako primijetite razdražljiva područja suhe konstrukcije - s koricama, grubu površinu, zatim podmazujte oštećena područja s krema za bebe. Savršena krema ispod pelene. Takvi proizvodi sadrže cink, koji dobro naliježe s iritacijom i prekriva upaljenu površinu zaštitnim filmom.

Krema može biti zamijenjena uljem za bebe. Izaberite proizvod bez mineralnih ulja. Mineralna ulja (parafin) su rafinirani proizvodi. Oni zapravo "zaključavaju" vlagu u koži, ali ga zaključavaju zajedno sa svime ostalim. Koža treba disati i znojiti se i toksini. Nepropusni film ometa normalno funkcioniranje kože. Proučite sastav na naljepnici. Ako na policama trgovina nema dobrog proizvoda, tretirati bebinu kožu neutralnim baznim biljnim uljem (maslinama, suncokretom).

Kada trebate prašak? Prašak treba biti vlažna i vlažna upala mjesta, tj. Ona područja koja treba dodatno sušiti. Koristite alat lagano, nemojte podići oblak praškastog talka - ako se udahne, takvi prašci mogu biti štetni za zdravlje.

Sva sredstva primjenjuju se u tankom sloju i samo na područjima koja zahtijevaju liječenje. Ako je prošao crvenilo i iritacija, zaustavite razmazivanje i prašinu.

Uklanjanje vode iz ušiju

Možete ukloniti vodu iz ušiju:

 1. posebni pamučni štapići koji imaju posebno zadebljanje koje ne dopuštaju ulazak u instrument dublje od dopuštenog;
 2. samonamjenski pamuk turundi - gurnuti gusti flagellum iz pamučne vune, umetnite ga u kanal za uši, vuna će apsorbirati vlagu.

Važne nijanse

Tijekom kupanja nemoguće je prati mrvicu - aktivni udar vode na licu zajedno s pokretima će zastrašiti bebu. Stoga, lice treba prati odvojeno, zajedno s higijenskim postupcima, dovršavanjem kupanja.

Vlažite jastučiće od pamuka u toploj vodi i lagano obrišite lice. Obratite pažnju na oči - kretanje treba usmjeriti na nos. Ako je souring, oprati svako oko s odvojenom pamučnom podlogom. Očistite nosne prolaze s vatom. Isperite auricles i područje iza ušiju odvojeno.

Ako je potrebno, možete brijati svoje nokte, koristeći škare za djecu s zaobljenim rubovima. Nožnjaci se koriste s malim pincetama. Marigold ruke lagano zaokružuju, na nogama - izrezane strogo ravno.

Ako na glavi djeteta ima hrpice, sat vremena prije kupanja, podmažite suha područja s povrćem ili dječjim uljem. Tijekom kupanja, operite kosu s blagim deterdžentom. Nakon kupanja uklonite omekšane korice mekom četkom.

Mišljenje E. O. Komarovsky

Pedijatar smatra da bi novorođenče trebalo okupati u velikom, odrasloj kupaonici. Glavna svrha postupka je gubiti bebu prije spavanja. Evgenij Olegovich preporučuje postupno snižavanje temperature vode za kupanje, tako da se beba ponaša aktivnije tijekom kupanja, umorna i smrznuta. Nakon takvog stresa, beba s apetitom će jesti i zaspati 6-9 sati.

Preporučena temperatura kupanja je 33-34⁰ê (za veliku kupelj gdje se nalazi manevar pokreta) i 36⁰ê za malu plastičnu kupelj. Svakog tjedna smanjite temperaturu za 1 ° C i ponesite na 21-26 ° C. Vrijeme kupanja - najmanje 15 minuta, postupno se povećava na 30-40 minuta. Svakodnevno vrijedi vrijediti. Nije potrebno provesti postupak ako dijete ima temperaturu.

Voda se ne smije posebno tretirati, dovoljno je ako u apartmanu postoje filtri koji pročiste vodu iz slavine. Možete dodati čašu izlučaka u vodu. Kuhajte vodu za kupanje nije potrebno.

Uobičajeno je da tijekom beba beba povremeno zaroni. Prije nego što dijete odraste 2-3 mjeseca, ima snažan reflektirajuće zrake u kontaktu s tekućinom. Ronjenje pomaže očistiti dišne ​​putove. Ako dijete pije vodu tijekom postupka, vrijedi ponuditi mrvice pitke vode prije kupanja. Unos vode u uši također ne ugrožava nikakve komplikacije. Nakon kupanja, sušite vanjske slušne prozore pomoću pamučne vune.

Nakon kupanja, tijelo djeteta treba da se mokri, pregledati stanje kože. Zdrava koža ne treba dodatno liječenje. Ako je potrebno, potrebno je obraditi oštećena područja. Osnovno pravilo: suho - vlaži (krem, ulje), mokro suho (prašak, talk).

Posljedice bezbrižne intimne higijene

Ako se genitalije novorođenčadi liječe bezbrižno, dijete može patiti. Nemojte skinuti prepuciju u potrazi za savršenom čistoćom. Priroda se pobrinula za sigurnost zatvorenih područja puno bolje. Smegma neće dopustiti razvoj infekcija, ali ukoliko se zaštitni lubrikant ukloni, problemi se ne mogu izbjeći. Prečica može postati upaljena i spojiti s glavom, što će potom dovesti do potrebe za obrezivanjem.

Ako prisilno izloži glavu, uski prepucija će dovesti do oticanja i upale, držeći u zamku nježan dio tijela. U ovom slučaju, kirurške intervencije ne mogu učiniti.

Zlouporaba aktivnih deterdženata može uzrokovati suhu kožu i dermatitis.

Savjeti za roditelje

 • obrijati samo mirno zadovoljno dijete u dobrom raspoloženju;
 • nemojte pregrijavati vodu i sobu;
 • nemojte koristiti deterdžente bez stvarne potrebe;
 • nemojte kuhati vodu;
 • ne obrađujte vodu s kalijevim permanganatom;
 • ne glačajte ručnike;
 • ne dodajte sol u vodu za kupanje;
 • Nemojte okupati bolesnu bebu s groznicom;
 • Nemojte kupati bebu s nepoznatom zamućenom umbilikalnom ranom.

Korisni videozapis

Vizualno se upoznajte s postupkom kupanja novorođenog dječaka promatranjem videa:

Promatrajući jednostavne preporuke, roditelji mogu pretvoriti noćno kupanje u ugodnu obiteljsku tradiciju koja zadovoljstvo svim sudionicima u tom procesu.

Pozitivan stav odraslih igra važnu ulogu u skrbi o djetetu. Ako mama i tata žele kupati dijete, novi član obitelji će to osjetiti i veselit će se tretmanima u večernjim vodama.