Kako promijeniti pelenu novorođenčadi, koliko često treba učiniti?

Hrana

Jednokratne pelene olakšavaju život mladim roditeljima. Zahvaljujući njima, dijete mirno spava cijelu noć, dopuštajući svojoj majci da se odmori. Modeli takvih proizvoda poboljšavaju se svake godine, razvijaju se nove tehnologije. Vrlo često, mladi roditelji se pitaju: koliko često mijenja pelenu novorođenčadi, kako bi se spriječilo nadraživanje i pelenski osip kože? Pokušajmo to shvatiti.

Koliko puta dnevno trebate promijeniti pelenu?

Pelene se preporučuju da se mijenjaju kao punjenje. Novorođenčad piše prilično često - do 25 puta dnevno, tako da pelene postaju vrlo brzo vlažne. Preporuča se mijenjati ih najmanje jednom svaka 2 do 3 sata. Osim toga, u prvih nekoliko tjedana života, dijete se prilagođava samostalnoj življenju "izvan majke". Njegovo tijelo počinje aktivno očistiti od izvornog izmeta, zbog čega često moraju mijenjati pelene.

To treba učiniti odmah, jer je dijete zaprljano izmetom, čak i ako je proizvod bio nosjen prije nekoliko minuta. Ako to nije učinjeno, koža novorođenčeta brzo postaje crvena i upaljena, a bakterije koje su ušle u genitalije uzrokuju infekciju. Stoga je potrebno češće čistiti pelenu. Čist proizvod mora se nositi prije hoda, nakon kupanja i prije spavanja.

Dakle, pelena novorođenčeta treba se vrlo često mijenjati. Dan za ove namjene može ići do 20 komada.

Što trebam znati o promjeni pelene?

Svako dijete nakon rođenja ima individualni ritam za primjenu prirodnih potreba. Prvo pravilo - trebate se usredotočiti na bebu. Ne mijenjajte pelenu na sat. U jednom djetetu može dugo ostati prilično suh i čist, dok u drugom vrlo brzo se ispuni. Ipak, postoje određena pravila kod zamjene pelena:

 • Nakon svakog procesa defekacije. Nije važno je li proizvod dulje vrijeme stavljen na bebu, masne fekalije, kada dođe u dodir s kožom, dovode do teških iritacija. Stoga taj kontakt treba prekinuti što je prije moguće.
 • Prije odlaska u krevet, putovanja u prijevoz, odlazak liječniku, hodanje. Čak i ako nakon šetnje ili spavanja pelena nije puna, bolje je zamijeniti, jer je dijete već dugo u njoj.
 • Ako je koža ispod proizvoda mokra.
 • U toplini, vrijeme provedeno u pelene treba smanjiti. U hladnoj sezoni dijete može ostati do 6 sati, ali pod uvjetom da je proizvod izrađen od visokokvalitetnog materijala.
 • U rodilištu, pelena se mijenja prema potrebi, ali barem jednom svaka dva sata, kao i odmah nakon pražnjenja crijeva.

Ako se pelena vrlo brzo vlazi, teče po stranama ili izaziva pojavu pelenskog osipa, potrebno je promijeniti marku. Promjena proizvoda novorođenčadi mnogo je češća ako ne odgovara veličini.

Trebam li probuditi dijete?

Mnogi roditelji ne znaju hoće li dijete bebu probuditi noću kako bi promijenili pelene. U ovom slučaju treba uzeti u obzir sljedeće čimbenike:

 • što hrani novorođenče (mješavina, majčino mlijeko);
 • temperatura zraka u sobi;
 • stanje mokraćnog sustava i probavni organi;
 • starost bebe.

Nije važno je li beba spava ili ne, čista pelena treba promijeniti odmah nakon pokreta crijeva. Ako je proizvod prepun, treba ga ukloniti i izbjeći probleme kože. Najbolje je promijeniti pelenu kada je beba budna. Obično se to često događa.

Ako beba brzo spava nekoliko sati, a pelena nije puna, trebate je promijeniti? U ovom slučaju dijete ne smije biti uznemireno, ali ga odmah promijenite nakon buđenja.

Zašto se pelene trebaju redovito mijenjati?

Glavni razlog za česte pelenske promjene je peludni dermatitis, koji se manifestira crvenilo kože, pelenskog osipa, iritacije i osipa. Kada je dječja koža dulje u kontaktu s urinom, taj se problem ne može izbjeći.

Za one djece čija je koža preosjetljiva, ovaj problem je vrlo relevantan. Stoga se pelena treba mijenjati onoliko često koliko se dobiva obojana ili prepunjena. Pojava pelenskog osipa daje dječju anksioznost.

Kako promijeniti pelenu?

Kako promijeniti pelene? Da biste to učinili, trebate novu pelene, sapun, higijenske salvete ili toplom vodom, ručnik, prašak ili krema za bebe.

Sam proces se provodi kako slijedi:

 • trebate otkopčati prljavu pelenu, ali ne uklonite ga;
 • svi tragovi ispuštanja iz kože bebe uklanjaju se čistim prednjim dijelom proizvoda;
 • za uklanjanje stare pelene, dijete se uzima za gležnjeve i nježno podiže, a njegova stražnjica je iznad stola;
 • stare pampere su namotane i izbačene;
 • beba se isprati sapunom i vodom, a djevojke bi trebale biti oprane od naprijed prema natrag;
 • obrišite kožu ručnikom;
 • na području prepona stavite vrhnje ili suhi prah.

Kod pranja, preporučljivo je prečesto trošiti proizvode na bazi sapuna, čak i ako su posebno namijenjene djeci. Sapun lako krši ravnotežu intimne mikroflore, što je vrlo nepoželjno za djevojčice. Sapun treba koristiti samo jednom dnevno. U nedostatku jakog zagađenja, možete koristiti običnu toplanu vodu ili higijenske salvete.

Stavljajući novu pelenu mora biti ispravno postavljena. Stražnji dio proizvoda trebao bi biti točno ispod magarca bebe, a prednja strana se ispravlja između nogu. Ako beba nije ni mjesec dana, tada morate osigurati da se rubovi pelene ne utrljaju protiv rane na pupku. Da biste to učinili, kupite proizvode posebno za novorođenčad.

Izbor omekšivača

Ako je sve jasno koliko često se pelena promijeni u novorođenče, zadnje pitanje ostaje - kako se pravilno brinuti za kožu bebe? Čak i ako se proizvodi pravodobno mijenjaju, ne možete biti 100% sigurni da koža ispod njih neće postati crvena. Zato se preporučuje korištenje adjuvanata - krema za bebe ili talk.

Ako je proizvod odabran ispravno, neće uzrokovati alergije na bebu, a nadražaj kože neće se pojaviti. Ponekad nakon nanošenja kreme ili praha koža postaje crvena, što znači da bi ih trebalo zamijeniti drugim sredstvima.

Ako dijete pati od žilave vrućine, tada se mora koristiti prah. Kada je koža, naprotiv, suha i često se ljušti, primjenjuje pjenu i gelove prilikom pranja, a koža na području genitalija tretira se s krema za bebe.

Stoga, mijenjanje pelena treba biti potrebno nakon čišćenja ili punjenja. Urin i izmet nepovoljno utječu na stanje nježne kože bebe, što dovodi do vrlo bolnog osipa. Ako je dijete samo rođeno, onda se pelene često moraju mijenjati, a nužno se primjenjuju sredstva za ublažavanje.

Savjeti za bebu: Promjena pelena

Briga za bebu vrlo je teško zamisliti bez upotrebe jednokratnih pelena. Ovi higijenski proizvodi uvelike su olakšali svakodnevni život roditelja male djece. Međutim, upotreba pelena podiže mnoga pitanja od neiskusnih majki.

Koža novorođenčeta je vrlo nježna i osjetljiva. Prekomjerno nošenje pelene može dovesti do malog problema. Koža djeteta zbog dugotrajne interakcije s urinom i izmetom će postati crvena, pojavit će se osip od pelene, pojavit će se osip. Sve se to može izbjeći ako majka zna kada promijeniti pelenicu novorođenčadi.

Koliko često moram mijenjati pelene

Svaka majka ima odgovor na ovo pitanje. Neke žene o tome koliko puta morate promijeniti pelenu, vjerujete da je to potrebno u određenim vremenskim intervalima. Drugi roditelji vjeruju da je postupak potrebno nakon svakog pokreta crijeva. Prema trećem mišljenju, potrebno je zamijeniti pelene tijekom punjenja.

Ne možete dati određeni odgovor na pitanje, koliko sati mijenjati pelene.

Učestalost mijenjanja pelena ovisi o dobi djeteta. Što je mlađa mrvica, to češće to trebate učiniti:

 1. Ako beba još nema 3 mjeseca, preporučuje se zamjena pelene svakih 3-4 sata. U toj dobi, djeca često urinirati. Kod otkrivanja izmeta pampers treba odmah ukloniti. Stanje kože ovisi o tome koliko je puta pelena promijenjena u novorođenče.
 2. Mama s djecom u dobi od 3 do 6 mjeseci, stručnjaci savjetuju da mijenjaju pelene u 4-6 sati. Istodobno valja pratiti stupanj njegove punine. Zamjena pelene može biti potrebna mnogo ranije.
 3. Djeca između 6 i 12 mjeseci imaju manju vjerojatnost za rješavanje. Roditelji više ne slijede pravila koja objašnjavaju koliko se pelena treba mijenjati. To je učinjeno što se tiče punjenja.

O zamjeni pelena tijekom noći

Noću, ne zaboravite mijenjati pelene. Poželjno je da se majka nekoliko puta probudila i provjerila puninu pelene i suhoće kože bebe. Ako je pelena suha, onda ne morate probuditi bebu. Međutim, promjena je potrebna u prisustvu fekalne mase, jer vrlo iritiraju kožu.

Ništa loše neće se dogoditi ako dijete spava cijelu noć u jednoj pelenama (pod uvjetom da u njemu nema izmeta). Ako beba spava slatko, a na koži nema pelenskog osipa i osipa, onda ga ne bi trebalo smetati i probuditi. Činjenica da je neugodan, može reći da plače.

Oni roditelji koji ne žele razmišljati o tome trebaju li promijeniti pelenu preko noći, mogu kupiti jednokratne pelene prikladne za noćni san. U takvim proizvodima beba će se osjećati ugodno. U pravilu, oni ne prolaze niz leđa i strane i mogu apsorbirati mnogo više urina. Prema tome, takve pelene u odsutnosti fekalne mase se ne mogu mijenjati kada dijete spava.

Postupak zamjene pelene

Stavljanje na dijete čista pelena nije jedini zadatak roditelja. To nije dovoljno da spriječi pojavu pelenskog osipa i osipa. Potrebno je očistiti kožu dječje stolice, tretirati ga posebnim sredstvima kako bi se spriječilo iritacije.

Kako promijeniti pelenu - hitno pitanje za neiskusne roditelje. Postupak će zahtijevati: čistu pelenu, baby sapun i posudu toplu vodu ili vlažne maramice, ručnik, vrhnje ili prah. Mama treba oprati, osušiti ruke i pripremiti stol za presvlačenje. Za zamjenu pelene učinite sljedeće:

 • odspojite prljavu pelenu, ali nemojte uklanjati;
 • prednja strana pelene uklanja izmet s kože;
 • uzmi dijete za gležnjeve, nježno podigni guzu preko stola;
 • presavijeni odjeću ispod djeteta i bacite je;
 • oprati dijete toplom vodom pomoću baby sapuna (važna nijansa - kod djevojaka, genitalije se čiste odozgo prema natrag);
 • lagano obrišite mrvice;
 • stavite na kremu ili prah kože prije mijenjanja pelene.

Što se tiče pranja, važno je napomenuti da sapun nije neophodan za korištenje svaki put. To može poremetiti ravnotežu mikroflore na intimnom mjestu. Preporučljivo je koristiti sapun ne više od jednom dnevno. U nedostatku jakog zagađenja za pranje djeteta može biti samo topla voda. Neke majke koriste mokro maramice.

I na kraju, malo savjeta kako pravilno mijenjati pelenu. Nakon higijenskog postupka dijete se stavlja na čisti proizvod. Stražnji dio pelene postavljen je ispod magarca, a prednja strana - izravnava se između nogu. Ako dijete još nije staro godinu dana, potrebno je isključiti trenje između proizvoda i pupčane rane. Za to morate kupiti posebne pelene za novorođenčad.

Kako ispravno i često mijenjati pelenicu novorođenčadi?

Pojavom djeteta u obitelji, roditelji počinju naučiti nove stvari za sebe i postupke, na primjer, naučiti kako promijeniti pelenu, koje alate možete koristiti za osjetljivu kožu i koliko često dijete treba promijeniti odjeću. S pojavom raspoloživih pelena za novorođenčad, rad za mlade majke se smanjio, jer takvi uređaji značajno štedi vrijeme i trud odraslih.

Koliko često treba promijeniti pelenu?

Nema jedinstvenog statuta o tome kako često mijenjati pelenu, ali postoji skup pravila koja bi svaka majka trebala slijediti:

 • Pampers se nužno mijenjaju nakon svakog ozbiljnog pokreta crijeva, jer se fekalno pražnjenje ne potpuno apsorbira i stoga u kontaktu s kožom;
 • promjena jednokratnih gaćica bi trebala biti u vrijeme spavanja, danju i noću, jer će ispunjene pelene uzrokovati mrvice neugode i najvjerojatnije probuditi dijete prije određenog vremena;
 • to se događa da morate mijenjati gaćice noću, na primjer, ako je proizvod pomaknut i protječe;
 • to je više pogodno za vas staviti na čistu pelenu za novorođenče prije dugo šetnja, posjet trgovini ili trgovini, izlet ili ostavljajući dijete sa svojom obitelji;
 • čak i ako nakon 4 sata pelena nije veoma puna, ispravno je zamijeniti novom, kako bi se spriječilo pregrijavanje i znojenje kože;
 • pelena se odmah mijenja u slučaju oštećenja njezine cjelovitosti, na primjer, ako je velcro odrezan ili ako ima rupa i rupa u gornjem sloju proizvoda;
 • U prvim mjesecima života pelena se često mijenja, jer dijete može ići na zahod nakon gotovo svakog hranjenja, s vremenom ćete odrediti količinu raspoloživih predmeta potrebnih dnevno, a postupno će se taj iznos smanjiti.

Svaka majka određuje koliko se često pelena promijeni u bebu, jer sva djeca idu u zahod različitim frekvencijama, pa je nemoguće sa sigurnošću reći koliko raspoloživih predmeta trebate dnevno. Uopće nije potrebno zamijeniti gaćice nakon svake mokrenje, jer novorođenčad je dovoljno svaka 3-4 sata, a noću dovoljno. Glavna stvar je da povremeno provjerite suhoću kože i puninu proizvoda kako bi se pravovremeno mijenjali i spriječili nelagodu mrvica.

Postupak mijenjanja pelene

U početnoj fazi, proces mijenjanja odjeće za novorođenče može potrajati dosta vremena, međutim, uskoro ćete imati dovoljno vremena za ispravno izvršavanje svih manipulacija i za nekoliko minuta započeti s rješavanjem tog postupka. Za promjenu pelene trebat će:

 • čiste pelene;
 • vlažne maramice ili posudu s toplom vodom i dječjim sapunom;
 • ručnik;
 • prah ili meku kremu.

Prije nego što pripremite bebu za promjenu odjeće, pripremite sve gore navedene uređaje jer, stavljanjem djeteta na mjesto mijenjanja, ne biste ga trebali ostaviti da ne biste pali s visine.

Prvo morate ukloniti upotrijebljenu pelenu i očistiti kožu od vlage i sekreta. Snažnu kontaminaciju treba u početku ukloniti uz pomoć salveta, nakon čega beba treba isprati toplom vodom i sapunom. Nakon pranja koža treba ukloniti ručnikom i neko vrijeme ostaviti na suhom na prirodan način. Kada trebate mijenjati pelenu na ulici, bit će dovoljno da obrišete magarca i nogu s peludama, s dopuštenom temperaturom to će biti ispravno dati tijelu priliku da "diše", ostavljajući mrvicu da leži goli nekoliko minuta.

Suhu kožu treba liječiti s praškom ili krema za bebe za zaštitu od iritacije. Ako je koža suha, vrijedi koristiti posebne gel-suspenzije ispod pelene ili uobičajene dječje hipoalergijske kreme. Za normalan tip kože i u slučaju pretjeranog znojenja, bolje je koristiti standardni prah koji će eliminirati višak vlage.

Postavite dijete na leđa i podignite noge, prihvateći obje ruke jednom rukom. Druga ruka u ovom trenutku stavlja razvijene pelene sa strane sa stickies ispod leđa. Ostruge postavljene na vrh i izravnavanje donje strane jednokratnih gaćica, ravnanje gume i izvlačenje vijaka s velcro. Nanesite prednju stranu pelene na dječju trbušku i popravite ga s kopčama. Ostaje samo ispraviti područje između nogu, uvijanje unutrašnjih elastičnih vrpci, često se okreće prema unutra i to može dovesti do propuštanja tekućine.

Sada znate promijeniti pelenu. Nakon što stavite na čist uređaj za jednokratnu upotrebu, možete nositi bebu u lopatu ili odijelu, pokušavajući ne odstraniti čičak. Usput, bolje je odabrati modele s višekratnim zatvaračima, takvi uređaji mogu se bez poteškoća otvoriti i zatvoriti.

Nakon postupka obrade, obavezno operite ruke sapunom i vodom. Ili barem postupajte s vlažnim maramicama kako bi uklonili klice i neugodne mirise.

Ne postoji jedinstvena definicija koliko vam je potrebno za jednokratnu pelenu dnevno, no često se trebaju mijenjati svaka 3-4 sata, čak i sa jakim punjenjem ili obilnim stolicama, čak i češće na zahtjev djeteta.

Sredstva za njegu kože novorođenčadi

Da bi se spriječila pojava "učinka staklenika" i nadraženost od čestih upotrebe pelena, s njima bi se trebala koristiti zaštita kože. Glavni su:

 • beba prašak je izbor za znojnu kožu, talkovi se često nalaze uz dodatak prirodnih okusa. Ako je beba alergična, bolje je ne eksperimentirati s takvim sredstvima, jer mogu izazvati iritaciju. Najbolja bi opcija bila uobičajena praškasta prašina;
 • Standardna dječja krema je univerzalni uređaj, jer je prikladan za liječenje cijelog tijela: možete razmaziti magarca, noge, ručke s kremom, često se dječja krema također koristi za liječenje lica od vremenskih utjecaja. Nakon pravilnog prikupljanja sredstava koja ne uzrokuju iritaciju, možete ga koristiti u različite svrhe;
 • posebna krema ispod pelene - vodeći proizvođači proizvoda za novorođenče nude mnogo opcija za specifične alate posebno za podmazivanje magarca. Takvi pripravci se također mogu koristiti kao normalna krema za ublažavanje, dobro je podmazati nadraženu kožu s njima prije odlaska u krevet, tako da noću beba neće biti uznemirena lomljenjem i paljenjem;
 • baby sapun - ne sadrži mirise i kemijski aktivne sastojke, obično nema izražen miris, ali savršeno ubija mikrobe i virusnu infekciju.

Ako nakon upotrebe zaštitnog sredstva primijetite blagi crvenilo ili raspršenje malih akni na koži, važno je mijenjati lijek: možda je neka komponenta agensa djeluje kao alergeni za osjetljivo tijelo mrvica.

Suhi plijen - sretna beba. Koliko često mijenja pelenu novorođenčadi?

Jednokratne pelene - izuzetan izum čovječanstva prema popisu trideset predmeta, objavljenih 2000. od strane francuskih sociologa. I rijedak se roditelj ne bi slagao. Dolaskom pelena, život s djetetom postao je lakši.

Glavna prednost laganih gaćica od papira s unutrašnjom upijašću - nakon uporabe s proizvodima ne treba gnjaviti. Nakon što mu služi, pelene se šalju u smeće. Osim toga, u usporedbi s pelenama i višekratnim mogućnostima, jednokratne pelene zadržavaju bebu kožu suho, smanjujući rizik iritacije i pelenskog osipa. I ovdje smo vrlo blizu odgovoriti na pitanje.

Zašto je potrebno promijeniti pelene?

Prema tome, potrebno je promijeniti pelenu tako da higijenski proizvod nastavi obavljati zadane dužnosti u traženom iznosu. Pelena mora biti zamijenjena, puna, zamrljana ili oštećena.

Nepromjenjiva pravila su:

 • Promijenite punu pelenu. Ako je gaćice od papira prilično "teške", tekućina će pasti na kožu i iritirati kožu bebe.
 • Uvijek uklonite pelenicu ako beba pokes, čak i ako je pelena općenito suha. Ako to nije učinjeno, sigurno će doći do iritacije.
 • Promijenite sredstva za higijenu prije odlaska iz kuće: ako idete na duže šetnje, idite na kliniku ili koristite javni prijevoz. Jednom riječju, ako se pojave uvjeti pod kojima je problematično odjenuti dijete.
 • Ista preporuka za povratak kući: Jesi li dugo bila na putu? Najvjerojatnije je vrijeme za promjenu pelene.
 • Provjeravate li stupanj punine ili prisutnost "iznenađenja" u pelenama, jeste li otkrili da je koža bebe mokra? Bez obzira na rezultate ispitivanja, promijenite pelenicu.

Trebam li to noću?

Ovo je posebno pitanje, jer majke toliko vremena vrednuju vrijeme kada dijete spava - možete se opustiti, odvojiti malo vremena za sebe ili za kućanske poslove.

Potrebno je nositi svježu pelenu nakon večernjeg plivanja prije nego što se hranite i spavate. Čak i ako trenutni proizvod nije bio potpuno napunjen i neprljan, noć je duga i nova pelena ne povrijedi. Tako će biti neko jamstvo da se dijete neće probuditi od mokrog i neugodnog.

Koliko je često potrebno?

Situacije u kojima se pelena odmah mijenja:

 • dječak poked;
 • koža ispod pelene je vlažna;
 • pelena je teška i natopljena.

dječaci

Postoji mnogo rasprava o prihvatljivosti korištenja jednokratnih pelena za dječake. Protivnici vjeruju da je neprihvatljivo "pregrijati" genitalije budućeg čovjeka, da će "efekt staklenika" utjecati na plodnost.

Prema Dr. E.O. Komarovsky, takve tvrdnje su neutemeljene, a pelene ne utječu na produktivno zdravlje budućih očeva. U tom smislu okrećemo se praktičnim pitanjima. Promjena pelena u dječaka ima svoje osobine, uzrokovane fiziologijom. Prilikom odijevanja djeteta, važno je pravilno postaviti penis - kako bi tijelo poslalo dolje.

Inače postoji rizik da se odjeća ili dijete umaknu. Pelene u gornjem dijelu nisu posebno zbijene s upijajućim sredstvom, a ako se dječak prijavljuje, higijenska sredstva bit će beskorisna. Pogledajte ovu nijansu.

Nemojte pretjerano stegnuti pelene oko djeteta, jer pritezanje mokraćne cijevi ne dopušta dječaku pravilno slanje fizioloških potreba. Beba će biti zabrinuta. Praktično, moderne veličine pelene dostupne su u dvije vrste: za dječake i za djevojčice. Takvi proizvodi uzimaju u obzir fiziološke razlike djece različitih spolova - apsorbiraju se na različite načine kako bi "osigurali" najčešće korištena područja pelene tijekom uriniranja.

Nudimo gledanje videozapisa o tome kako zamijeniti pelenu za dječaka:

Djevojkama

Prilikom mijenjanja pelene, važno je da djevojke ispravno potkopavaju dijete. Pokret bi trebao biti usmjeren od naprijed prema natrag, od prepona do pape. Inače, infekciju možete nositi u genitalije.

Općenito, druge preporuke za djevojčice su slične.

U rodilištu

Mijenjanje pelene dječaku u porodničkoj bolnici malo se razlikuje od istog procesa kod kuće.

Nakon rođenja u roku od 1-3 dana, izvorni cal mecon ostavlja dijete. Konzistencija je gustija i vrlo tamna pražnjenja. Mekonij se ispire i očisti mnogo gore od uobičajenih labavih stolaca za dojenčad.

Imajte na umu da će se prvi put dijete držati uobičajenog položaja u kojem je bio u maternici. Za pranje i promjenu odjeće kompaktno sastavljenog beba nije tako zgodan. S vremenom će se situacija promijeniti. Stavite pokrivač na stol za presvlačenje i vodenu pelenu na vrhu. Na tvrdoj površini, dijete će se kotrljati s jedne strane na drugu, nezgodno je njemu ili njegovoj majci.

Promjena pelene u bolnici će imati češće - novorođenče urinirati i izlučuje vrlo često. Donesite zalihu odgovarajućih pelene veličine. Kod djevojčica meconium također odlazi - bolje je oprati dijete prilikom mijenjanja pelene, a ne brisati se s salvama. Vrijeme je da novorođena djevojka mijenja pelene svaka 3-4 sata.

Njega za bebom kod kuće nastavlja se. Učestalost zamjene dječje higijenske hlače kod kuće je svakih 3-4 sata. Kod kuće slijedite princip: ako je sve suho i čisto, pelena nije previše teška - možete pričekati prikrivanje.

Nudimo gledanje videozapisa o promjeni pelene za dijete kod kuće:

Noću

Što se tiče upotrebe pelene tijekom noći, učinit će opće preporuke. Stavite svježu pelenu na krevet. Ako noć prođe bez straha od djeteta, a ne primjetite curenje ili prisutnost izmeta, nemojte probuditi bebu zbog planirane promjene pelene.

Preporuke dr. Komarovskog

Budite sigurni da kontrolirate suhoću kože ispod pelene i odsutnosti crvenila i pelenskog osipa. Prema liječniku, ovaj higijenski proizvod je neophodan za mame da olakšaju život. Dijete ne dobiva nikakvu korist od pelene. Nema štetu na pelens ako roditelji slijede pravila za njegovu uporabu.

Koliko puta dnevno trebate nositi novu pelene?

Kao što smo već shvatili, ne postoji točan odgovor na ovo pitanje. Sve ovisi o stanju pelene u vrijeme kontrole, prisutnosti izmeta u higijenskom proizvodu, stanju kože bebe. Ako pelena još nije puna, nije prljava s izmetom, a koža novorođenčeta je suha, čista i bez znakova iritacije, a zatim pratite vodič 3-4 sata. Nakon tog vremena možete promijeniti bebu.

Sjeti se da su sva djeca različita. Način mokrenja, količina pražnjenja, frekvencija stolice ovisi o načinu života i fiziologiji određenog djeteta. Postoji nekoliko općeprihvaćenih standarda i smjernica. Nakon rođenja bebe trebat će vam vrijeme i promatranje. Uskoro ćete znati kako se to događa u slučaju vašeg potomka. Na temelju opažanja djeteta formirat će se pojedinačni način mijenjanja pelene.

Dijete vam također može obavijestiti da je vrijeme za uklanjanje prelijevane pelene od njega - dijete će početi cviliti, spin i brinuti. Ako se pelena nepotrebno brzo zagrije (u roku od 1-2 sata), možda ćete se morati prebaciti na upotrebu većih proizvoda. Također je moguće da je kupljena pelena s lošom kvalitetom upijanja. Ako primijetite da se pelena ne uklapa, pokušajte s robom druge marke.

Nudimo vam gledanje videozapisa o tome koliko često trebate mijenjati bebu pelene:

Shift proces

Redoslijed radnji će se malo razlikovati, ovisno o tome zašto ste odlučili zamijeniti proizvod svježim.

Promjena pelene kada dijete pokes:

 1. S čistim rubovima pelene sakupite pražnjenje od trbuha na stražnjicu.
 2. Pažljivo skinite pelenu pod dijete, podignite dijete za noge jednom rukom.
 3. Namotajte upotrijebljeni proizvod, pričvrstite paket velcroom.
 4. Oprati dijete toplom vodom, upotrijebiti deterdžent samo kada je to potrebno. Ako niste kod kuće, koristite mokro maramice.
 5. Stavite bebu na čistu pelenu.

Pelene su pune, ali koža djeteta i unutarnja površina proizvoda su suhe i čiste:

 1. Skinite i namotajte upotrijebljenu pelenu.
 2. Stavite suhi higijenski proizvod na bebu.

Koža ispod pelene je vlažna:

 1. Skinite i namotajte pelenu.
 2. Uklonite vlagu s kože bebe na bilo koji mogući način - operite i obrišite ručnikom ili pelenama, obrišite tijelo mokrim brisima.
 3. Stavite dijete na suhu pelenu.

Ako se osip od pelene i nabore namočite od vrućine ili znoja - koristite prah (nemojte se udaljiti s količinom i pazite da alat ne ulazi u dišni sustav!). Ako je koža suha i nadražena - podmažite krema za bebe. Pridržavajte se načela: mokro - suho, suho - mokro.

Pokušajte ne koristiti jednokratne pelene tijekom ljeta u toplini - koža pati od pregrijavanja. U ekstremnim slučajevima nosite pelenu preko noći.

Za promjenu pelene kod kuće trebat će vam:

 • topla voda;
 • ručnik ili pelena;
 • stol za presvlačenje (ili površina za ležaj prekrivena vodootpornom podloškom i mekanim pelenama na vrhu);
 • vlažne maramice;
 • krema ispod pelene (situacijski);
 • Prašak (situacijski).

Pa, ako u početku možete pomoći nekome iz kućanstva. Mlada majka mora "popuniti svoju ruku" kako bi se nosila s cijelim procesom samostalno i pouzdano.

Kako nositi bebu?

 1. Postavite dijete na leđa na stol za presvlačenje. Nikad ne ostavljajte svoje dijete bez nadzora i nemojte se micati dok je dijete na stoliću za presvlačenje.
 2. Razmotrite pripremljenu pelenu kako biste utvrdili gdje je lice. Obično postoje posebne oznake na proizvodu (pruge, slike ili natpisi).
 3. Jednom rukom podignite dijete za noge da biste donijeli razvlačenu pelenu ispod stražnjice.
 4. Postavite dijete na pelenu, poravnajte položaj proizvoda.
 5. Ispravite prednji dio pelene i osigurajte proizvod velcro.
 6. Spread rezinochki na nogama, imajte na umu da pelena sjedi simetrično, da li gornji rubovi nisu omotane.

Tijekom vremena, svaki roditelj nadgleda umijeće mijenjanja pelene. Nakon nekog vremena mladi roditelji dobivaju "borbeno iskustvo" i mogu početnicima dati majstorske tečajeve. Sve će se ispasti ako slijedite preporuke.

Kako promijeniti pelene i koliko često moram to učiniti?

Suvremeni roditelji jednostavno ne mogu zamisliti brigu za maleno dijete bez upotrebe pelena za jednokratnu upotrebu. Zahvaljujući njima, beba i majka noću mogu mirno spavati. Proizvođači proizvoda za djecu pokušavaju poboljšati pelene kako bi povećali udobnost djeteta. Mnogo ovisi o roditeljima, beba će se nasmijati, ako promijenite sredstva za higijenu na vrijeme i ispravno.

Frekvencija zamjene

Novorođenčad često piše oko 25 puta dnevno. Nema smisla mijenjati pelenu nakon svakog uriniranja, vrijedno je čekati njegovo punjenje. U prosjeku je vrijedno mijenjati higijenski proizvod svaka 2-3 sata. Sjeti se da je prvih tjedana života djetetovo tijelo izbrisano od izvornog izmeta. Nakon pokreta crijeva, morate odmah zamijeniti pelenu, čak i ako ste doslovno pravedan staviti na.

Ako previše rijetko mijenjate jednokratnu pelenu, koža bebe će početi postati crvena i upaljena. Produljeno korištenje jednog higijenskog proizvoda dovodi do dermatitisa, pelenskog osipa i osipa. Bakterije iz izmeta mogu ući u genitalije i uzrokovati razvoj zaraznih bolesti. Iz tih razloga je potrebno provjeriti čistoću pelene što je češće moguće. Pampers novorođenčad treba mijenjati vrlo često, u prosjeku je potrebno oko 20 proizvoda dnevno. Dijete od 2 do 6 mjeseci također treba promijeniti pelenu kako se puni, otprilike jednom svakih 4-6 sati.

Nakon šest mjeseci možete se usredotočiti na stanje djeteta i osobnih stavova, jer u to doba čak možete odvući dijete iz jednokratnih pelena ili ih koristiti samo za šetnju, za vrijeme spavanja.

Kako promijeniti bebu i što treba razmotriti?

Čak iu bolnici, mlade majke nauče mijenjati pelene bebama. Često liječnici ili medicinske sestre mogu dati vrijedne savjete. Najvažnije je da prije 1 mjeseca guma higijenskog proizvoda ne utrlja umbilikalnu ranu. Možete koristiti posebne pelene za novorođenčad koja ima dekoltea na ovom području. Za zaštitu rane na trbuhu može biti drugačije - samo savijte rub svake pelene.

Imajte na umu da djeca do 28 dana vrlo često pišu. Potrebno je držati ruku na unutarnjoj površini pelene oko jednom na sat, ako je proizvod vlažan - zamijeniti. Što stariji dijete postaje, to je rjeđe moguće zamijeniti proizvod.

Ne zaboravite da bebe često defecate nakon hranjenja i to je normalno. Nakon toga potrebno je odmah promijeniti pelenu.

Trebam li probuditi dijete noću?

Mnogi mladi roditelji ne znaju što učiniti s pelenama noću kad beba spava. Postoje čimbenici koji bi trebali utjecati na vašu odluku, kao što su:

 • hranjenje djeteta s majčinskim mlijekom ili dojenačkom formulom;
 • temperatura zraka u vrtiću;
 • zdravlje djeteta;
 • dob.

Ako vaše dijete spava cijelu noć, morat će se probuditi za promjenu pelene u slučaju pokreta crijeva ili punjenja proizvoda. Potrebno je pridržavati se takvih preporuka za noću, kao što su:

 • ako se beba usred noći probudi za hranjenje, tada je potrebno zamijeniti pelenu;
 • ako higijenski proizvod nije prepun, a beba ne pušta, onda ga ne morate probuditi

Je li bolje promijeniti prije ili nakon hranjenja?

Takvo pitanje muči mnoge roditelje i nitko ne daje jasan odgovor na to. Treba proučavati obje strane pitanja kako bi se donijela vlastita odluka. Prije hranjenja često se preporučuje zamijeniti pelene proizvođačima beba i medicinskim stručnjacima. Prva je samo profitabilna: što češće mijenjate sredstva za higijenu, to ćete ga više kupiti. Liječnici navode dva razloga za promjenu pelene prije hranjenja. Kao što znate, djeca često cure nakon jela, zbog činjenice da se njihov probavni sustav tek počinje formirati, još se ne osjećaju kad su puni. U drugom slučaju, kada se izbacuje, izlazi višak mlijeka, nakon hranjenja je potrebno držati bebu u koloni oko 10-15 minuta.

Drugi argument liječnika - djeca često zaspaju tijekom hranjenja. Ako je u prvom slučaju bilo pitanje da ne biste trebali odmah postaviti dijete u vodoravni položaj i pritisnuti noge, što je neizbježno kod mijenjanja pelene, razlog je da jednostavno nemate vremena za promjenu proizvoda. Ako beba zaspi za vrijeme hranjenja i ne mijenjate pelenicu prije jela, morat ćete probuditi bebu. To je razlog za promjenu proizvoda prije hranjenja.

Postoji još jedno mišljenje - vrijedi mijenjati pelenu nakon hranjenja.

Važno je zapamtiti da se bebe često grizu odmah nakon ili tijekom procesa hranjenja. U ovom slučaju jednostavno nema smisla mijenjati ga dvaput. Ova opcija je ekonomičnija. Važno je napomenuti da djeca koja se hrane umjetnom smjesom ne mogu isprazniti crijeva odmah nakon hranjenja.

Možete hraniti bebu, pričekati regurgitiranje i tek nakon toga promijeniti pelene. Ova je mogućnost možda najudobnija za djecu i majke. Ako beba spava u procesu jela, pokušajte promijeniti pelenu što je moguće bliže, dok postoje velike šanse da se neće probuditi. Važno je napomenuti da nema smisla uznemiravati bebu ako je proizvod nepotpun. Sada kada su poznate obje strane tog pitanja, može se donijeti odluka.

Kao što je pokazala analiza, mnogo je korisnije hraniti bebu, a zatim promijeniti pelenicu. Ova opcija je ekonomičnija i praktična. Kako se ne bi zamijenili, potrebno je postupiti prema algoritmu kao što je:

 • Prije hranjenja, trebate provjeriti pelenu, ako je čista - hranite ga, ako je pelena prljava izmetom ili koža bebe mokro - zamijenite ga;
 • hraniti bebu s majčinim mlijekom ili umjetnom formulom;
 • držite bebu s stupom u uspravnom položaju i pričekajte da se regurgitirate;
 • provjerite stanje pelene i zamijenite ako je potrebno.

Kako saznati da je vrijeme za zamjenu?

Sva djeca razvijaju se na različite načine. Učestalost i volumen uriniranja i stolice ovisi o mnogim čimbenicima i ima mnogo mogućnosti za interakciju. Kako bebe pije utječe na način rada za piće. Pokreti crijeva često, ali ne uvijek, nastaju nakon hranjenja, kupanja, spavanja. Samo roditelji mogu točno razumjeti kada je vrijeme za zamjenu pelene, ili barem provjeriti njegovo stanje.

Međutim, da biste primijetili obrasce, potrebno je neko vrijeme. Na početku djetetovog života upotrijebite nekoliko savjeta.

 • Obavezno zamijenite jednokratnu pelenu ako je obojena stolicom. Kontakt s kožom s otpadnim proizvodima dovodi do većeg broja negativnih pojava koje su već opisane. Što brže zamijenite higijenski proizvod, to je manji rizik da dijete bude neugodno od kontakta s izmetom.
 • Ima smisla zamijeniti pelenu u situacijama u kojima nećete moći dugo kontrolirati njegovo stanje. Ako idete za šetnju ili liječniku, idete negdje u javni prijevoz ili jednostavno stavi u krevet. U tom slučaju zaštitite bebu od neugodnih osjeta zbog punjenja ili kontaminacije proizvoda.
 • Ima smisla promijeniti pelenu nakon buđenja djeteta ili nakon šetnje. Čak i ako u ovom trenutku nije bilo kontaminacije izmeta, vjerojatno je proizvod apsorbirao puno urina.

Povremeno provjeravajte stanje unutarnje površine pelene i kože bebe. Ako pronađete čak i malo vlage, trebali biste odmah promijeniti proizvod.

Pravila za zamjenu pelena i higijensko liječenje

Pravilna zamjena pelena je jednako važna kao i pravodobna. Učestalost pomaka može se odrediti posebnim značajkama, a ponekad mame intuitivno određuju ovaj trenutak, ali s ispravnom zamjenom, to ne funkcionira na taj način. Važno je obratiti pažnju na nekoliko važnih točaka koje treba uzeti u obzir bez obzira na težinu i starost bebe.

 • Stolicu za presvlačenje trebalo bi prekriti slojem, a platnenu pelenu treba staviti na vrh. Postavite dijete i poništite čičak. Popravite ih tako da kopče ne drže kožu bebe.
 • Često se pampers mijenjaju zbog činjenice da je dijete pokazalo. U pravilu, proizvod se samo djelomično boji, tako da možete djelomično očistiti kožu bebe s njom. Suhi i čisti dio pelene trebao bi se držati na dnu svećenika u smjeru od trbuha do leđa. Izvucite proizvod iz djeteta, postavite je i pričvrstite ga velcro.

Za higijenu, možete odvesti dijete u kupaonicu i upijati magarca toplom vodom. Korištenje sapuna nije obavezno. Prilikom pranja djevojaka, morate se pomaknuti od prepone do pape, a ne obrnuto. Također možete donijeti vodu u vrtić i oprati dijete vlažnom vunom, gazom ili mekom krpom. U ovom slučaju, posebne higijenske pelene su dobro prilagođene. Vrijedi obratiti pažnju na nekoliko preporuka.

 • Ako se ustanovi da su pelene znatno teže, ali beba koža je suha i čista, onda samo trebate zamijeniti proizvod. U ovom slučaju, nema potrebe za pranje bebe.
 • Ako je koža bebe vlažna zbog kontakt s mokraćom i unutarnje površine pelene, onda je proizvod očito prepunjen i više ne može obavljati svoje funkcije. Uklonite ga, preklopite i odbacite. Čišćenje djeteta ne može koristiti vodu.

Važno je da koža postane suha - izbrisati ga istim pamukom, gazom ili krpom. Idealno je korištenje higijenskih salveta.

Ako se primijetite da crvenilo ili iritacija počinju pojavljivati ​​na koži bebe, tada biste trebali početi koristiti posebnu kremu ili pelenski prah. Dječje kreme dizajnirane su kako bi zaštitile kožu djeteta od negativnih učinaka mikroba koji uzrokuju nelagodu tijekom produljenog dodira s otpadnim proizvodima. Prašak je sposoban apsorbirati višak vlage. Često se koža bebe počinje crveniti i pržiti kao rezultat višak.

Značajke zamjene djevojaka

Pri mijenjanju higijenskih proizvoda djevojka treba obratiti posebnu pozornost na higijenu. Liječnici daju preporuke mladim roditeljima, kao što su:

 • oprati genitalije i magarca djeteta samo toplom vodom;
 • obrišite dijete u smjeru trbuha na leđima, inače postoji visoki rizik da će bakterije doći unutrašnjost usne šupljine, što može dovesti do razvoja zaraznih bolesti;
 • u ranoj dobi, pokušajte izbjeći uporabu sapuna; ako je neophodno, tada pazite da sapun ne bude u dodiru s sluznicom genitalnih organa;

Kada i kako promijeniti pelenski novorođenče

Ako odlučite da s bebom nemate slobodne pelene, onda je vrijeme da naučite kako koristiti ove pomoćnike za čudo. Ovisno o tome kada i kako promijeniti pelenu novorođenčadi, vaša će poznanica biti uspješna i bez pratnje u obliku pelenskog osipa i dermatitisa.

Koje pelene odabrati

Prilikom odabira pelena, naravno, obratite pozornost na koliko pelena za novorođenče košta.

Međutim, proizvodi za higijenu - a ne točka na kojoj možete spasiti. No, postoji nekoliko zanimljivih prijedloga pomoću kojih možete značajno spasiti obiteljski proračun:

 • U prvim mjesecima života novorođenčeta morat ćete mijenjati pelene do 10 puta dnevno, budući da vaša beba peče oko 30 puta. Prema tome, nema smisla kupiti skupe pelene s 12-satnim upijajućim učinkom, pogotovo jer se dijete može brinuti i nekoliko puta dnevno;
 • Možete organizirati beba zraku kupelji, stavljajući ga na oilcloth s pelene. U ovom trenutku, on nužno piškiti;
 • Druga mogućnost je izmjenjivanje proizvoda za jednokratnu i višekratnu upotrebu. Možete sami izgraditi druge, od gaze i pamučne vune, ili možete kupiti gotove reusable tkanine kratke s umetcima;
 • Što se tiče noći u danu, poželjno je da se obratite onima dragim skupim opcijama s maksimalnim indikatorom apsorpcije i punine. Proizvođači pišu o ovim prednostima na pakiranju: do 12 sati suhoće i pokazatelja trake (pogledajte kako odabrati prave pelene za bebu, u članku Što su pelene bolje za novorođenče? >>>);
 • U razdoblju treninga za lonac, vaše djeverušene pelene postat će vam nezaobilazni pomagači. Lako ih je skinuti i staviti, dok će djeca sami lako svladati takvu manipulaciju;
 • Zanimljiv prijedlog - pelene s obrascem slabljenja. Čim beba popne u pelenama, a ne u loncu, kao što je to trebalo biti, uzorak na pelenama nestat će. Saznajte više iz članka Kako podučiti dijete u lonac? >>>

Imajte na umu da vaša verzija najboljih pelena možete odrediti samo kroz praksu.

Ono što je savršeno za dijete vašeg susjeda možda nije anatomski prikladno za bebu.

Učestalost mijenjanja pelena

Pitanje koliko puta mijenjati pelenu novorođenčadi je, naravno, individualno. No, postoji niz nepisanih pravila koja se ne mogu zanemariti:

 1. Koliko često mijenjati pelenu novorođenčadi ovisi o broju pokreta crijeva. Nakon svake stolice svakako promijenite pelenicu (pročitajte članak na temu: Koliko će puta stolica imati novorođenče? >>>);

Neki proizvođači razvili su poseban zaštitni sloj koji apsorbira tekuće izmet i ne dopušta da se vrati. Da, ovo je dobra inovacija, ali za hitan slučaj, kada je dijete poked na ulici. Ali ako imate priliku, svakako promijenite higijenski proizvod.

 1. Djeca do 3 mjeseca poželjna su za promjenu pelene svakih 3-4 sata. Čak i ako vam se čini da pelena nije tako pun, vlažni materijal može izazvati iritaciju i pelensko osip na osjetljivoj koži novorođenčeta. U važnom članku o toj temi možete naći mnogo potrebnih informacija, pročitajte osip osipanja u novorođenčadi >>>;
 2. Sljedeća faza razvoja omogućit će vam lagano povećanje intervala izmjene pelene. Ali ako beba često se primjenjuje na prsima, a time i često pisao, sat okvir za vas nisu postavili: ck nly pišanje, mnogo puta za promjenu pelene novorođenče;
 3. Već u prvim mjesecima možete naučiti postaviti dijete preko bazena ili sudopera. Mnogi ga dobivaju, glavna stvar za učenje kada beba češće peče: nakon spavanja ili tijekom hranjenja. Što se tiče promjene pelene, tijekom tog razdoblja vodite situacija i promijenite prema potrebi. Općenito, za dan u ovom slučaju, trebat će vam 3-4 pelena;
 4. Zasebno pitanje je koliko često mijenja pelena novorođenčadi noću. Možete odabrati usku inačicu s dobrom upijanju, a ne probuditi dijete da zamijeni pune pelene. Ako znate da je čak i super upijajući pelena ne može izdržati pritisak vašeg vodohleba, a zatim uskladiti vrijeme mijenja hranjenje, pazeći da ne podižem dijete (što će biti zanimljiv članak: Kako kasno noću hraniti bebu >>>?);
 5. Ako koristite reusable pelene, trebali biste izvršiti promjenu košuljica ili pelene nakon svake mokrenje. Slučaj je uznemirujući, ali nemoguće je učiniti drugačije.

Vi ne dobiti odgovor, koliko pelena dnevno provedeno na novorođenčad, također iz razloga što na vrući dan dijete teško može pisati, dok su troškovi malo hladno, a dijete može pisati malo svakih pola sata.

Broj izmjena pelena i ovisi o apetit djeteta, njegovog općeg stanja, na primjer, tijekom erupcije poremećaja zuba moguće je stolica i aktivnije siše. I kao rezultat toga - do 10 pelena može biti potrebno dnevno. Pročitajte članak na temu: Tekući stolci u dojenčadi >>>.

Kako promijeniti pelene

Ako imate svoje prvo dijete i trebate samo upoznati pelene, tada je poželjno da se prvi put vježbate na lutku ili velikoj plišavoj igri.

 1. Mijenjanje mjesta. Dobro je ako ste kupili posebnu stol za presvlačenje s zaštitnim stranama i policu za sve što vam je potrebno;
 2. Dobar je izbor jastučić za krevetić: ne morate se saviti nad krevetom, a jastučić sama je prekrivena pjenastim slojem i ima visoku mekanu stranu;

Važno je! Zapamtite: nikako ne smijete ostaviti dijete na površini jednog!

 1. Odjeća. Izvrsna opcija za promjenu pelene - odjeće s gumbima između nogu. Nećete morati potpuno odspojiti dijete, dovoljno je odblokirati gumbe i pustiti noge i magarca bebe. Ako niste pripremili stvari za dijete, obratite pozornost na članak Popis stvari za novorođenčad po prvi put >>>;
 2. Pampers priprema. Nemojte se iznenaditi, također treba pripremiti pelene. Prije svega, uklonite jednu pelenu iz pakiranja, odvojite ga i nekoliko puta uvijte kao flagellum. Ovom jednostavnom manipulacijom, nećete samo razinu proizvoda, nego također plutaju svoj kuglasti sustav. Provjerite jesu li stickies netaknuti, čak i manšete. Samo u slučaju, pripremite rezervnu pelenu;
 3. Na području pristupa trebaju biti higijenski proizvodi, vlažni brisači i pelena. Ruke se moraju prati sapunom. Da biste saznali koji su vlažni maramice najbolje za bebe, naučite iz članka Mokro wipes for newborns >>>;
 4. Neposredna promjena. Dakle, važna stvar - počnete odijevati:
 • Dijete je položeno na stražnjoj strani stola za promjenu;
 • Otpustite noge i dno stražnje strane odjeće;
 • Poništite pampers, i ako dijete samo peed, skinuti;
 • Idealno - potkopati dijete pod tekućom vodom. Ako to nije moguće, obrišite s vlažnim maramicama (usput, kako dobro oprati bebu napisano je u članku Kako prati novorođenče i dječaka? >>>);
 • Ponovno stavite bebu na stol, uzmite ga jednom rukom i podignite guzicu, stavite pelenu ispod leđa, spustite magarca i preskočite pelenicu između nogu;
 • Osigurajte čičak, ali ne stiskajući trbuh djeteta. Zatim poravnajte sve manžete i stavite bebu.
 1. Promjena pelena nakon pokreta crijeva. Ako je dijete poked, morate odmah promijeniti svoju odjeću:
 • Stavite bebu na leđa;
 • Pažljivo uklonite prednji dio, obrišite izmet između nogu s njom;
 • Zatim podignite bebe gležanj i obrišite leđa;
 • Preporučljivo je pranje novorođenčadi vodom, zbog toga stavite bebu na dlan i sapun i operite ga s drugom rukom.

Budite svjesni! Imajte na umu da djevojke moraju biti ispisane od pisanja do magarca, a dječaci moraju dobro oprati genitalije.

 1. Mala je nijansa kako nositi pelenicu novorođenim dječakima. Beba ne mokri sve odjeću trebate izložiti njegov penis u smjeru prema dolje, a zatim urin će biti ravnomjerno raspoređena po pelene i ne nakupljaju se u gornjem prednjem dijelu i nastavite pritiskom.

Koju veličinu odabrati

Već ste primijetili da pakiranje higijenskih proizvoda označava veličinu pelena za novorođenčad i kategoriju težine djece. Međutim, težina beba u različitim veličinama presijeca. Tako je 0 od 2 do 4 kg, a 1 je od 3 do 6. Morate se kretati sami.

Ako je beba tanka i mala, tada će veličina 0 biti savršena za njega. Druga stvar je ako stavite veličinu 0 pelene na 4 kilograma žilavosti, ona će curiti odmah nakon prvog uriniranja, čak i ako indikator punine kaže suprotno.

Ali ne biste trebali nositi novorođenčad i pelenu s dionicom, nadajući se da će to biti moguće da ga ne mijenjaju dulje vrijeme. Ova opcija neće stati čvrsto na noge i leđa, a situacija s curenjem se ne može izbjeći.

Kako promijeniti i nositi pelenu za novorođenče

Zašto je važno pravilno mijenjati pelenu?

Nakon rođenja djeteta, jedna od glavnih briga roditelja je zamjena pelena. Novorođene bebe često idu u zahod, tako da udobnost i zdravlje djeteta ovisi o sposobnosti da brzo i pažljivo mijenja pelenu. Nije teško to učiniti, ali važno je znati nekoliko opće prihvaćenih preporuka osmišljenih kako bi se taj postupak učinio lakšim i ne teretnim.

Kada treba promijeniti pelenu?

 • Budući da novorođenče često ispunjava potrebu, smatra se da se pelena mora mijenjati barem jednom svakih 4 sata. Ovo pravilo vrijedi i za one slučajeve kada pelena nije potpuno napunjena, jer kožu bebe mora biti redovito ventilirana. Svježa pelena u svakom slučaju osigurava bolji protok zraka od one već korištene.
 • Naravno, bez obzira na vrijeme, pelena treba promijeniti nakon svakog punog izmeta. Izlučene mase najviše iritiraju osjetljivu kožu djeteta, pa je u tom slučaju kašnjenje neprihvatljivo.
 • Nova pelena će biti vrlo korisna prije nego što stavite bebu u krevet. Nije bitno je li to noćni san ili kratki dan spavanja - čista nova pelena je ključ snažnog i zdravog sna, bez anksioznosti koja izaziva iritaciju i svrbež djetetu povezanoj s prelijevajućim pelenama.
 • Ako stavite svježu pelenu na bebu prije dugog putovanja, bilo da se radi o šetnji ili shoppingu, riješit ćete se mnogih mogućih problema.
 • Potrebno je mijenjati pelene, ako se pomaknula za vrijeme poremećenog spavanja i više ne ispunjava svoju funkciju. Također, pelena se uvijek mijenja u prisutnosti oštećenja.
 • Važna točka: novorođene bebe idu u toalet s drugačijom frekvencijom, tako da broj pelena koji se koriste dnevno u konačnici određuju roditelji djeteta.

U pravilu, nakon što je dijete stari šest mjeseci, prestaje odlaziti u zahod istim intenzitetom, a postupak za promjenu pelene postaje rjeđi.

Kako promijeniti pelenu?

S određenom spretnošću, mijenjanje pelene postaje jednostavan i brz postupak. Glavna stvar je učiniti sve dosljedno, slijedeći opće prihvaćene preporuke.

Korak 1. Pripremite sve što vam je potrebno.

Trebamo novu pelenu, salvete, neku toplu vodu s bebom sapunom, ručnikom, kao i prah ili vrhnje.

Korak 2. Saznajte kako pravilno ukloniti pelenicu.

Da biste to učinili, trebate staviti dijete na leđa, otkopčati rabljene pampere, zatim jednu ruku uzeti dijete za noge i podignuti ga. Izvadimo pelenu, lagano ga preklopimo kako bismo spriječili istjecanje sadržaja.

Korak 3. Uklonite onečišćenje.

Ako je pelena prepunjena, a zatim uklonite kanalizaciju s ubrusom. Nakon toga, beba s toplom vodom. Ako postoji ozbiljno onečišćenje, trebate koristiti baby sapun, ali imajte na umu da, kako bi se očuvala prirodna ravnoteža mikroflore, čak i najslabiji i sigurniji sapun ne smije se zloupotrijebiti. Obrišemo dijete ručnikom i neko vrijeme ostavimo golu, tako da koža bude odmarana i prozračena.

Ako se postupak za zamjenu pelene mora obaviti na ulici, to možete učiniti s vlažnim maramicama. Ostavljanje djeteta golom, bez pelene, dopušteno je samo tijekom toplog vremena.

Korak 4. Obradimo kožu bebe.

Da biste to učinili, možete koristiti klasični prah, vrhnje ili poseban gel. Ako dijete nema problema s kožom i dovoljno se znojenje, trebali biste upotrijebiti prah. Ovo je najpoznatija opcija koja uklanja pojavu alergija i pomaže uklanjanju viška vlage. Međutim, ponekad je beba koža osjetljiva na suhoću i iritaciju. U tim slučajevima ima smisla koristiti kremu za bebe ili poseban gel.

Korak 5. Stavite novu pelenicu.

Držeći djetetove noge jednom rukom, s druge strane stavljamo novi pamer pod leđima. Zatim spušamo noge i ispravljamo sve ljepljive i elastične trake. Nakon toga smo stavili prednji dio pelene na bebu i pričvrstili čičak. Važno je provjeriti položaj pelene koji se nalaze između nogu - ne smiju se uvijati prema unutra - u tom slučaju urina i izmet mogu istjecati.

Savjet za pedijatru

Važno je napraviti postupak zamjene pelene sigurno. Pripremite sav potrebni pribor unaprijed i nikad ne ostavljajte dijete bez nadzora - može se prevrnuti i pasti s površine na kojoj promijenite "pelenu". Također, ne smijemo zaboraviti da je umbilikalna rana u novorođenčadi vrlo ranjiva točka, tako da za bebe do 6 mjeseci trebate koristiti pelene, u dizajnu kojih se ova anatomska osobina uzima u obzir.

nalazi

Ako postoje opće preporuke, učestalost mijenjanja pelene u novorođenčadi ovisi o karakteristikama djetetovog tijela. Koliko je često potrebno napraviti ovaj postupak - roditelji saznaju iskustvom. Isto tako, utvrđuje se proizvod za njegu kože koji je prikladan za kožu djeteta. Poznavajući sve nijanse ovog važnog postupka, roditelji su brzo svladali i spretno mijenjali pelene točno u pravo vrijeme.