Kako držati bocu i hraniti bebu s mješavinom

Rođenja

Majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođenče, koja osigurava normalni razvoj djeteta. Samo sadrži sve potrebne vitamine i elemente za puni rast bebe. Nažalost, danas, iz različitih razloga, mnoge majke su prisiljene prebaciti na umjetno hranjenje. U ovom slučaju, važno je odabrati pravu formulu i slijediti pravilnu tehniku ​​hranjenja bočicom. U članku ćemo pogledati kako to učiniti detaljno.

Kada trebate bocu

Ako je beba mješovita, pedijatri ne preporučuju uporabu boce. Činjenica je da se dijete brzo navikne na udobnu bradavicu i više se ne želi vratiti dojenju. U ovom slučaju, žlica se koristi za bebe, šprica se koristi za novorođenče, a šalica se koristi za starije djece. Imajte na umu da danas oslobađaju poseban sustav s cijev koja je što je bliža prirodnom hranjenju. Usput, kada dopunjavate, prvo dajte dojku, a zatim hranite dijete.

Ako je beba u potpunosti umjetno hranjena, a ne planira se vratiti majčinom mlijeku, onda uzmite bočicu. Pažljivo razmotrite izbor proizvoda. To bi trebalo biti kvalitetno i sigurno za novorođenče.

Prikladno je prati i sterilizirati staklene boce. Oni će izdržati opetovano vrenje i trajati će duže. No, istodobno se lagano bori s staklenom ambalažom. Plastične boce su sigurne i prikladne za dojenčad, osim ako naravno nije napravljena od visokokvalitetnog plastičnog materijala od hrane. Međutim, takvi će se proizvodi morati mijenjati češće, jer brzo izgube oblik nakon vrenja.

Pročitajte više o tome kako odabrati pravu bočicu za hranjenje. Bez obzira na izbor, spremnik mora biti čist i steriliziran. Proizvod ne smije biti napuknut i zaprljan. Čist i netaknut bi trebao biti bradavica!

Priprema za hranjenje

Važno je da za novu hranu imate spremne boce i bradavice. Mora se temeljito oprati i sterilizirati. Operite ruke temeljito sapunom i vodom prije nego što hranite bebu, a zatim pripremite smjesu.

Za pripremu smjese važno je slijediti upute na pakiranju. Ako dodate više vode, dijete neće dobiti potrebnu dozu vitamina, a ako je manje, dijete može imati dehidraciju!

Prije svakog hranjenja, poželjno je pripremiti novu smjesu. U iznimnim slučajevima, proizvod se može čuvati do 24 sata u hladnjaku. Ako hranite već pripremljenu smjesu, zagrijte mlijeko u vodenoj kupelji ili jednostavno u toploj vodi.

Razrijedite smjesu vodom s temperaturom od 36 do 37 stupnjeva. Za uzgoj koristite posebnu bebu ili običnu kuhanu vodu. Svakako provjerite temperaturu hrane prije hranjenja! Ako nemate termometar, kapnite smjesu na zglob.

Možete nositi dječju kutiju kako ne bi prljavo. I staviti na ručnik ili staviti na odjeću koja vam ne smeta. Zapamtite da će beba hraniti kada se hrani. Prije nego što hranite bebu, provjerite radi li mlijeko s boce normalno. Kada se naginje, trebao bi kapati. Stavite trbuh na tvrdu površinu nekoliko sekundi prije svakog hranjenja.

Tehnika hranjenja boca

 • Kada se hranite, boca treba držati na malom nagibu tako da bradavica bude napunjena mlijekom;
 • Provjerite je li mlijeko u potpunosti ispunjava bradavicu;
 • Ne možete držati bocu uspravno, inače beba može gušiti!
 • Prsten s bradavicom ne smije stati na kontejner previše zbijeno. Ako malo zraka uđe u bocu, bradavica neće biti ravna. Ali previše zraka ne bi trebao ići tamo!
 • Kada se hranite, glava bebe treba lagano podići i ne naginjati unatrag ili na stranu. Nemojte držati novorođenče u vodoravnom položaju;
 • Uzmi pauze dok hranite da bi beba burp. U ovom trenutku potrebno je držati dijete nekoliko sekundi u ravnoj ili polu-linijskoj poziciji;
 • Ako pravilno napunite novorođenče, u bocu će se pojaviti mjehurići;
 • Ne ostavljajte novorođenčad s jednom bocom!

Nakon hranjenja

Nakon što je dijete jede, odmah uzmite bocu. Nemojte žuriti da položite dijete, držite ga uspravno da se trgne. Da bi se dijete skliznulo, lagano dodirnite i protrljajte leđa ili stavite bebu na rame. Uz umjetno hranjenje, važno je hraniti dijete vodom!

Nakon hranjenja, boca i dud se temeljito isperu. Da biste to učinili, koristite anti-alergijski dječji deterdžent ili soda za pečenje, četkicu i spužvu. Važno je temeljito oprati bocu tako da na donjem dijelu nema lijeka. Ako koristite perilicu posuđa, jela za djecu odvojite od odrasle osobe i odaberite temperaturu koja nije manja od 80 stupnjeva. Nakon pranja, stavite spremnik na čisti ručnik dok se potpuno ne osuši.

Sterilizacija je važan i nezaobilazan postupak koji će spriječiti nakupljanje štetnih bakterija u loncu. Sterilizirajte dječja jela kuhajući u tavi. U tu svrhu koristite i mikrovalnu pećnicu, dvostruki kotao ili sporo kuhalo, posebnu sterilizaciju ili antiseptičke tablete. Kako pravilno sterilizirati boce za bebe, pročitajte vezu http://vskormi.ru/children/kak-sterelizovat-butilochku/.

Koliko smjesa dati dijete

Uz umjetno hranjenje, trebate hraniti novorođenče svaka tri sata, što je oko 7-8 obroka dnevno. Međutim, to su samo preporučeni pokazatelji, jer se potrebe djece razlikuju ovisno o dobi i razvoju.

Dnevni dopust mješavine za djecu težine do 3200 kg = broj dana života djeteta X 70;

Dnevni dopust mješavine za djecu mase više od 3200 kg = broj dana života djeteta X 80.

Prema stručnjacima, dnevna stopa djeteta do dva mjeseca iznosi 1/5 težine, od 2 do 4 mjeseca - 1/6 težine, od 4 do 6 - 1/7 težine, od 6 do 9 - 1/8 težine i do godinu dana - 1/9 težine. Da biste utvrdili koliko mješavine daju bebu u jednom koraku, podijelite dnevnu stopu količinom unosa hrane 24 sata. Mnogi roditelji se brinu ako dijete jede ili ne. Zatim razmotrite znakove oba fenomena.

Kako hraniti novorođenče iz boce: algoritam, tehnika i pravila

Najbolja vrsta hrane za novorođenče je majčino mlijeko. Nažalost, često se događa da majka ne može hraniti bebu - to može biti zbog njezine bolesti ili preranog prestanka laktacije. Prilagođene mješavine dolaze do spašavanja. Majka bebe i drugi članovi obitelji trebali bi naučiti pravilno napuniti bočicu.

Koje su boce?

Do danas, sve boce koje se nude u trgovinama su podijeljene u dvije glavne vrste: plastika i staklo. Pogledajmo pro i kontra svakog tipa.

 • Odabir stakla za hranjenje, jamčite sebi kupnju trajnih i ekološki prihvatljivih proizvoda. Istina, sa staklom postoji opasnost od lomljenja krhke boce, a staklene boce su također teže.
 • Mogućnosti od plastike za posuđe su lakše i nema opasnosti da ih razbije. Vjerojatno će kupiti plastičnu robu niske kakvoće sa sadržajem štetnih tvari, tako da prilikom kupnje obratite posebnu pozornost na prisutnost certifikata koji jamči odsutnost štetnih sastojaka. Pokušajte kupiti poznate robne marke kako biste smanjili moguće rizike.
 • Boca mora biti označena u milimetrima. Ljestvica će vam pomoći kontrolirati količinu mješavine koju je dijete jeli.
 • Materijal bradavice, poput samih bočica, varira. Postoje gumene i silikonske bradavice. Kakva je praktičnija, vi i vaše dijete odlučite.

Miješajte postupak selekcije i kuhanja

Pedijatar će vam pomoći da odaberete pravu kombinaciju, na temelju karakteristika djetetovog tijela, jer ne postoji optimalna mješavina - sve je odabrano pojedinačno. Odabir odgovarajuće mješavine osigurava odličnu probavu i dobro raspoloženje bebe.

Da bi se pripremila smjesa, poželjno je uzeti kuhanu i ohlađenu vodu. Preporučljivo je napraviti sve manipulacije strogo prije svakog obroka:

 • Potrebno je kuhati vodu i hladiti, dok vrijeme hlađenja ne smije biti duže od 30-40 minuta.
 • U bocu ulijte vodu do navedene oznake.
 • Stavite suhu smjesu u bočicu. Strogo se pridržavajte proporcija koje proizvođač navodi na posudi s mješavinom. Prekomjerni prah za deblju i zasićenu smjesu neprihvatljivo je. Dijete ne treba samo hranu bogatu kalorijama, također treba vodu, stoga strogo slijedite upute (pogledajte također: trebate li hraniti novorođenče s normalnom vodom tijekom dojenja?).
 • Nakon zatvaranja boce, pažljivo protresite dok se prašak ne otopi.
 • Stavite dude na bocu i provjerite temperaturu smjese. Optimalna temperatura mjeri se vrlo jednostavno: na unutarnjoj strani ručnog zgloba kapajte jednu kapu i slijedite senzacije: hladnoća ili vrućina pokazuju da je smjesa previše hladno ili pregrijana. Ako želite zagrijati smjesu, upotrijebite vodenu kupelj. Mikrovalna pećnica ne jamči ravnomjerno zagrijavanje smjese.

Preporuča se hraniti dijete sa svježe pripremljenom mješavinom, a moguće je spremiti "hranu" ne više od pola sata. Ako beba na prvom hranjenju ne jede mjereni udio, ne treba ga hraniti tom smjesom nakon jednog ili čak dva sata.

Tehnika hranjenja

Kako bi hranili dijete iz boce je prilično izvediv zadatak i za majku i za druge članove obitelji, ali svatko bi trebao znati kako to učiniti ispravno. Tehnika je vrlo jednostavna i pristupačna.

Pitanje se često postavlja - od čega je bolje hraniti dijete? Mama može odabrati bilo koji položaj koji će biti udoban za nju i dijete, ali najbolja opcija bi bila imitacija dojenja.

 • Za hranjenje novorođenčeta s bocama mlijeka, stavite ga na koljena, s glavom na podignutom podlaktici jedne strane. Druga ruka će zadržati bocu.
 • Dijete koje je ovladalo sjedećim položajem može jesti hranu na visokoj stolici (preporučamo čitanje: kako odabrati visoku stolicu?). Imajte na umu da mnoga djeca još vole jesti dok sjedi ili leži na majčinim rukama.
 • Nikad ne ostavljajte dijete samoga, čak i ako sam sam sebe sam snagom drži boce.
 • Ne dopustite mu da zaspi bocu - to može dovesti do činjenice da se dijete utopi.
 • Dok hranite noću, najudobniji položaj za dijete leži. Svakako podignite glavu rukom ili stavite jastuk.
 • Lagani unos zraka neizbježan je, stoga povremeno pušite tijekom hranjenja kako biste omogućili da zrak pobjegne. Lako se zapeti: podignite dijete uspravno ili jednostavno podignite glavu malo.
 • Budite oprezni pri odabiru rupe u bradavici. Prvi mjesec beba bi trebala dobiti mješavinu kapi. Ako prolije, dijete guše ili guše.
 • Pobrinite se da je beba glava ravna, ne naslonjena unatrag ili, naprotiv, ne nagnuta naprijed. Nepravilan položaj može uzrokovati da mlijeko uđe u dišni sustav, što je vrlo opasno.

Hranjenje u snu je opasno

Nikad nemojte hraniti spavanje bebu - probudite ga ako je potrebno, i tek onda ponudite smjesu.

Napuštanje bocu u krevetiću djeteta prije spavanja nije apsolutno preporučljivo, jer beba će dobiti lošu naviku, au najgorem slučaju može zagušiti.

Hranjenje za vrijeme spavanja vrlo je opasno, jer mlijeko ulazi u ustima bez napora djeteta, kao što je to slučaj s dojenjem, tako da postoji opasnost da će se dijete onesvijestiti.

Nikada nemojte ostaviti bebu s bocom. On mora naučiti da vrijeme za jelo nije povezano s vremenom spavanja. Izbijanje djeteta od takvog zaspavanja bit će mnogo teže u budućnosti. Možete naučiti pravila hranjenja i algoritam akcija pomoću video lekcija. S njima možete brzo naučiti pravu tehniku.

Glavna stvar je pozitivan stav.

Na raspoloženje i emocionalno stanje majke također je važno u umjetnoj hrani, kao i kod dojenja. Djeca su vrlo osjetljiva na majčinska iskustva.

Počevši hraniti svoje karapuz, pokušajte se pozitivno prilagoditi i riješiti se svih neugodnih misli, tako da komunikacija s bebom bude ugodna i radosna. Uživajte u udobnom položaju i uživajte u trenucima mira i tišine.

Sjednite natrag i zalijepite se s vlažnim maramicama u slučaju da dijete izbacuje malo mlijeka ili mučiti. Govorite s djetetom za vrijeme hranjenja, nježno udarajte u leđa - neka beba bude topla i brižna. Ako nema šanse za hranjenje djeteta majčinim mlijekom, bit će potpuno suvišno dati mu malo nježnost i komunikaciju sa svojom voljenom majkom.

Kako hraniti novorođenče?

Upotreba u hranjenju novorođene bebe boce mora biti iz raznih razloga. Ali u svakom slučaju, važno je znati kako pravilno organizirati proces i koje su važne točke propustiti.

faze

Pravilni postupak hranjenja novorođenčadi koji koristi bočicu uključuje sljedeće korake:

 1. Pripremite dijete i sve potrebne predmete.
 2. Dajte bebu na pravu poziciju.
 3. Pomozite bebi da podigne zrak.

trening

Iz boce se može dati kao mješavina i izražava majčino mlijeko. Za pravilnu pripremu smjese slijedite upute na njegovoj ambalaži. Razrijediti smjesu u omjeru koji je naznačio proizvođač.

Ako dodate više vode u smjesu, takva razrijeđena mješavina neće davati djetetu sve potrebne tvari za hranjenje. Ako smjesu pomiješate s manje vode, imate rizik od dehidracije.

Prije pripreme smjese, kao i prije hranjenja bebe, odrasla osoba treba oprati ruke. Preporuča se pripremiti svježi dio mješavine kod svakog hranjenja. Ako je smjesa prethodno pripremljena i stajala u hladnjaku, trebala bi biti zagrijana. Da biste to učinili, koristite poseban grijač ili zdjelu napunjenu toplom vodom.

Provjerite kako bočica istječe naginjanjem. Pukotine bi se trebale pojaviti u kapi brzinom od oko jedne kapi u sekundi. Ako mlijeko previše protječe, bič se treba zamijeniti.

Posebne značajke

 1. Provjerite temperaturu smjese ispuštanjem malog sadržaja na zapešće. Smjesa mora biti topla.
 2. Da bi dijete ostalo prljavo, stavite na prsnu ploču. Uzmite dijete u svoje ruke i pokušajte privući njegovu pozornost milujući djetetov obraz. Također možete ostaviti malo mješavine na dječjim čeljustima.
 3. Nemojte dopustiti da beba zaspi dok ne završi svoj dio mješavine. Prilikom toga, imajte na umu da je slaba ishrana od oko 20 mililitara normalna.
 4. Boca koja je pila svu bebino mlijeko treba biti podignuta. Ako je to teško, upotrijebite igračku koja će odvratiti pozornost.
 5. Nemojte žuriti da odmah stavite dijete. Dajte mu priliku da zapljuskuje zrak, za koji držite mrvice uspravno.

Položaj hranjenja

Pozicija bi trebala biti udobna i za bebu i odraslu osobu. Možete zadržati dijete u vašem rukama na istom mjestu na kojem je dijete dojilo. Provjerite je li glava djeteta lagano podignuta i ne pada unatrag ili na stranu (to će spriječiti gutanje bebe). Ovaj položaj novorođenčeta kod hranjenja s boce je najispravniji. U tom položaju beba osjeća blizinu majke i uspostavlja psihološku vezu s njom, što je izuzetno važno za razvoj djeteta.

U ležećem položaju, hranjenje bebe se ne preporučuje, kako bi se spriječilo ulazak mlijeka u srednje uho.

Držite bočicu pod laganim nagibom tako da uvijek postoji mlijeko u bradavici. Ne smije se držati uspravno, tako da se mrvica ne guši. S vrlo čvrstim prstenom vrijedi malo odvrnuti. Ako neki zrak uđe u bočicu, spriječit će ravnanje bradavice. Mjehurićima ćete shvatiti da dijete dobro sisati bradavicu.

Regurgitiranje zraka

Zajedno s mješavinom ili mlijekom, mrvice gutljaju zrak. I zato dijete može imati osjećaj punine kad nije završio svoj dio. Iz tog razloga, vrijedi uzeti kratke pauze tijekom procesa, tako da dijete izlazi iz zraka. Takva pauza će pomoći bebi ponovno osjetiti glad i završiti konzumiranje mlijeka. Također, regurgitacija zraka će spriječiti pojavu kolike.

Tijekom ove pauze, dajte djetetu pola ili ravno mjesto za nekoliko minuta. Najbolje je staviti novorođenče na rame tako da su mu ruke na leđima. Nemojte zaboraviti staviti ručnik ili krpe na svoju odjeću, jer dijete može probiti neke od hrane zajedno s zrakom. Masirajte dijete natrag ili malo pasti na papu.

Što još treba razmotriti?

 • Ne možete početi hraniti bebu kad je majka napeta, ljutita, uznemirena ili depresivna. Pokušajte se smiriti, uzeti nekoliko dubokih udisaja, zatim se udobno smjestiti i tek onda započeti proces. Ne zaboravite da novorođenče osjetljivo osjeća sve u duši svoje majke. A ako je mama napeta, to će izazvati tjeskobu za bebe.
 • Također se ne preporuča hraniti bebu ako mu je stanje nemirno. Za uznemirenu ili plačenu bebu, mlijeko može ući u dišni sustav.
 • Nikad ne ostavljajte dijete s bocom i, naročito, nemojte je podupirati s nečim. U takvoj situaciji postoji veliki rizik da beba može gušiti mlijeko.

Ako je vaša beba mješovita hranjena i dobiva hranu i iz majčine dojke i iz boce, najprije dajte dječju dojku, a zatim - hrani mješavinu.

Emocionalna veza

Važno je za novorođenčad osjećati majčinu brigu i ljubav. Kad je mama blizu, mrvica se osjeća sigurno. I zato što je tjelesni kontakt majke i bebe tako važan, a hranjenje je najprikladniji trenutak kada možete uspostaviti snažnu emocionalnu vezu s bebom.

Naravno, u slučaju dojenja lakše je uspostaviti psihološku povezanost, budući da majka fizički komunicira s novorođenim. Međutim, kada koristite bocu, mama također može uspostaviti emocionalni kontakt s djetetom, pritiskom bebe na njeno tijelo. Osim toga, njezina upotreba pomaže ostaviti bebu s tatom ili drugim rođakom koji će hraniti dijete bez problema.

Tražite pravi način prehrane novorođenčeta iz boce? Pregled najudobnijih položaja za hranjenje!

Pravilan položaj djeteta kod hranjenja iz boce vrlo je važan, jer ako je beba neugodna, vjerojatno neće moći jesti mirno. A onaj koji hrani dijete, može se brzo umoriti (pogotovo ako dijete jede polako), ako su poze za hranjenje djeteta iz boce neispravno odabrane.

Hranjenje novorođenčeta iz bočice nužan je zbog važnih razloga za mame (zdravstveno stanje, nedostatak mlijeka ili mala količina, rani izlazak iz porodiljnog dopusta). Ali isto tako, kao i prirodno dojenje, umjetno hranjenje treba pravilnu organizaciju.

Zašto je držanje toliko važno?

Svako dijete je jedinstveno i stoga nema univerzalnog stajališta o pravilnom hranjenju novorođenčeta iz boce.

Odmah nakon rođenja, dijete može imati jedno držanje. I kasnije - drugi će učiniti. Ovo se ne treba bojati. Ovo je normalno!

Postoji nekoliko općih pravila koje svaka majka treba slijediti tijekom cijelog razdoblja hranjenja boce. Pravila za hranidbu boce:

 1. Cijelo dijete od krune za pete bi trebalo biti u istoj ravnini. Ne bi se trebao zavoja.
 2. Treba primijetiti taktilni kontakt, kao i tijekom dojenja. Može biti "koža na koži" ili jednostavna poteza.

Jednako je važno pratiti sve korake - pripremu mješavine, hranjenje, proces ostavljanja viška zraka. Dijete gubi zrak samo u dva slučaja ako je bočica nepravilno postavljena i bradavica nije potpuno napunjena mlijekom, a također ako poza ne stvara nijednu ravninu tijelu.

Ako inventar, mješavina je odabrana pravilno, onda posljednja faza hranjenja može donijeti nelagodu bebi. Zrak koji je zarobljen u želucu mora izaći tako da probavni sustav ne doživljava preopterećenja.

Podići za hranjenje bebe

Razmislite o tome kakvu poziciju i kakvu poziciju hranite bebu, kao i kako pravilno držati dijete dok hranite. Postoji nekoliko osnovnih stavova za djecu s umjetnom hranom - ležeći na rukama, na njihovoj strani, sjedi.

Svako držanje treba biti udobno i za bebu i za roditelja.

Znači, nije se trgnuo

Sprječavanje regurgitacije:

 1. Dijete u ovom slučaju nalazi se na bočnoj strani. Bolje je da se radi o lijevoj strani, kako to preporučuje pedijatri.
 2. Moguće je popraviti svoj položaj s posebnim stezaljkama, valjcima za napajanje ili jastukom.
 3. Mama mu daje bočicu na bok, a ona i sama može leći na svojoj strani kako bi održala kontakt očima s djetetom.
 4. Obavezno kontrolirati postupak punjenja bradavica s mlijekom.

Tako da ne guši

 1. Mama sjedi na kauču ili udobnoj stolici, naslonjena na leđa.
 2. Savija koljena i ima dijete tako da njegova stražnjica sjedi na jednom boku, a leđima leži na drugom.
 3. Glava mora biti položena na savijeni lakat.
 4. Uz slobodnu ruku mama drži bocu mlijeka.

Potrebno je provjeriti brzinu protoka, koja ovisi o broju otvora u bradavici i kutu nagiba same boce.

Da ne bude gušen

 1. Dijete je u svom krevetiću, a majka sjedi u blizini.
 2. Kada se hranite u ovom slučaju, možete staviti ravnu pelenu, najtanje jastuk ili ručnik.
 3. Boca se nalazi pod kutom od 45 stupnjeva. Ova pozicija stvara optimalnu brzinu protoka mlijeka i udobnost.

Stalak mama u ovom slučaju se ne preporučuje, jer leđa će biti u neprirodnom položaju i samo će početi ozlijediti. Važno je kontrolirati nagib glave jer njegov pogrešan položaj potiče ulazak mlijeka u dišni sustav.

Da biste spriječili ulaz zraka

Ulazak zraka s hranom dovodi do lažnog osjećaja sitosti u mozgu. Važno je da odstranite od procesa hranjenja boce, svakih 5-10 minuta, tiho ga izvadite na nekoliko sekundi tako da ispadne.

No, kako bi se smanjila količina zraka koja ulazi, potrebno ga je hraniti u položaju polu ravno. Ta je pozicija najčešća.

 1. Mama uzima dijete u naručju.
 2. Njegova glava je povoljno smješten na lakat, dlan drži magarca.
 3. Svojom slobodnom rukom majka mu daje bocu pod nagibom tako da je cijela šupljina bradavice puna mlijeka.

Potrebno je provjeriti prisutnost mjehurića u mješavini i, kad se pojave, promijeni položaj djeteta u vertikalni položaj i uklanja bocu iz usta.

Je li moguće hraniti novorođenče koji leže? Na tom položaju stručnjaci ne preporučuju davati bocu zbog opasnosti od pada mlijeka u srednje uho i razvoja infekcije.

Ostale odredbe

Ako dijete već sjedi pouzdano, a zatim, pokazujući samostalnost, može držati bočicu i odabrati udobno držanje tijela, kao i jesti sjedeći. U takvim slučajevima, roditelj također mora biti blizu i nadzirati proces hranjenja.

Savjeti za roditelje

Savjeti za roditelje o hranjenju položaja:

 • Ponekad se događa da se mame mame umorne. U tom slučaju možete koristiti uređaje za fiksiranje - jastučići za hranjenje, valjke ili jednostavni ručnik.

Uz pomoć, dijete i bočica mogu se anatomski ispravno postaviti. Međutim, važno je održavati vizualni i taktilni kontakt.

Ni u kojem slučaju ne može ostaviti dijete samo, ako je zauzet bočicom!

 • Bez obzira na držanje, emocionalna udobnost majke ili osoba koja ga hrani u ovom trenutku također je važna za dijete da dobije maksimalnu korist od hranjenja.
 • Nema potrebe da ga hranite ako ste ljuti, uznemireni ili ljuti.
 • Također, nemojte početi hraniti ako je dijete zabrinuto zbog nečega. Važno je ukloniti uzrok anksioznosti i potom hraniti bebu.
 • Dijete bi trebalo osjetiti samo ljubav, njegu i toplinu.

  Korisni videozapis

  Nudimo gledanje videozapisa o pravilnoj hrani djeteta iz boce:

  zaključak

  Važno je da sve majke sjetite da zdravlje bebe i odnos s njim ne ovise o načinu hranjenja. I ne morate se posramiti u slučaju odabira umjetne metode prije prirodnog. Svaka majka je najbolja za dijete!

  Kako dati vodu novorođenčadi: savjeti i trikovi. Trebam li novorođenčad piti vodu: zablude i stvarnost

  Roditelji koji su rođeni imaju puno pitanja o brizi za bebe, uključujući, na primjer, kako davati vodu novorođenčadi.

  Odluka o tome hoće li to uopće, naravno, pripada sam roditeljima, međutim postoje neki čimbenici koji mogu pomoći u donošenju takve odluke.

  Da li novorođenčad treba piti vodu, u kojim slučajevima to učiniti

  Primarna uloga u potrebi za vodom novorođenčeta odvija se metodom hranjenja. Kada dojenje bebe obično ne trebaju vodu. Majčinog mlijeka ima u sastavu 90% vode, a ostatak zauzima ostatak hranjivih tvari i tvari. Sastav određuje potrebu za dodatnim napitkom.

  Majčino mlijeko je heterogeno u sastavu, obično je podijeljeno na prednju i stražnju stranu, koja obavlja različite funkcije. Anterior mlijeko je tekućina koja ulazi u tijelo djeteta tijekom prvih minuta hranjenja i praktično djeluje kao piće. Stražnje mlijeko ima gustu kompoziciju u kojoj postoje svi korisni elementi, to je hrana za dijete i daje zasićenost tijelu.

  U normalnim slučajevima, novorođenče može bez vode u svojoj "prehrani" do uvođenja komplementarne hrane. Međutim, slučajevi i situacije su različiti, a zatim vodu dijete treba početi ranije.

  1. Ako majka konzumira slanu hranu ili zbog karakteristika određenih proizvoda njezino mlijeko postane masnoće, dijete će možda trebati piti.

  2. bebe koji su na umjetnoj prehrani trebaju vodu u intervalima između hranjenja. Zbog uvođenja čvrste hrane u njihovu prehranu, potreba za vodom raste.

  3. Prevelika debla u novorođenčadi može biti znak nedostatka vode u tijelu. Ovo je također naznačeno kolikom. Nedostatak vode može se manifestirati i kao zatvor.

  4. Kada je dijete vruće, znoji, u tim slučajevima također je potrebno vodu.

  5. Drugi znakovi dehidracije mogu biti: recesija proljeća, suhe kože, rijetka mokrenja, plačući bez ikakvog razloga. Najčešći simptomi pojavljuju se u ljetnim mjesecima.

  6. Ako je soba previše začepljena i suha, neophodno je ne samo opskrbu djetetovog tijela s tekućinom koja je nedostajala u takvim uvjetima, već i kupnjom ovlaživača.

  Neke majke mogu imati pitanja, zašto piti vodenu bebu ako možete popiti dojku?

  Nije teško zamisliti vruće ljetno vrijeme, bebino tijelo također može pregrijati i proizvesti znoj. I potrebno je napuniti tekućinu koju tijelo gubi. Dijete svibanj želite piti svakih pola sata, ako mu svaki dajete grudi, onda prijeti prekomjernom oplodnjom i obilnom regurgitiranjem.

  Kako dati vodu novorođenčadi: koliko tekućina dijete treba

  Tjelesna potreba za tekućinom u svakom djetetu se očituje pojedinačno. Na ovaj pokazatelj mogu utjecati različiti čimbenici:

  • stupanj tjelesne aktivnosti;

  • dimenzije, tj. Visina i težina;

  • klimatske i atmosferske atmosfere;

  Oni roditelji koji su ipak donijeli pozitivnu odluku u korist vode za novorođenče ne bi trebali slijepo voditi dijete. Postoji općenito prihvaćena formula koja se izračunava na temelju težine novorođenčeta. Za svaki 1 kg tjelesne težine nalazi se 100 ml vode dnevno. Ove 100 ml uzimaju u obzir cjelokupni volumen tekućine koja ulazi u tijelo djeteta, uključujući i majčino mlijeko, mješavine ili koprenu vodu.

  Međutim, prvo se treba usredotočiti na potrebe djeteta. Ako ne želi piti vodu, onda ne bi trebao biti prisiljen piti. I u redu je da ovaj pokazatelj ne dostigne, na primjer, 50 ml. Dakle, tijelo vašeg djeteta više ne treba, a svakodnevna potreba za vodom zadovoljna je.

  Trebam li novorođenčad piti vodu: kako to učiniti ispravno

  Nakon što je postavljeno pitanje da li novorođenčad treba zalijevati vodom, postavlja se slijedeće logičko pitanje kako to učiniti ispravno? U stvari, sve nije tako teško kao što se čini na prvi pogled.

  • Ako beba doji, onda je bolje piti vodu žlicom ili pipetom. Možete razbiti mit da je ispunjen odbijanjem dojenja djeteta s boce s bradavicom i koristiti takav atribut. Neke majke ne mogu se složiti s tim, zbog straha od mogućih sklonosti i gubitka refleksnog usta od strane djeteta.

  • Uz umjetno hranjenje, možete sigurno hraniti dijete iz boce s bradavicom, štoviše, ova će metoda pomoći u ublažavanju uvođenja komplementarne hrane u budućnosti. Uobičajeno, kada se hrani, temperatura prehrambene mješavine iznosi približno 36 ° C, dok se u prvih nekoliko mjeseci, a kasnije na 20 ° C, voda može davati hladnom djetetu od 25 do 29 ° C.

  • Glavno pravilo je uzeti u obzir potrebe i želje novorođenčeta. Kada beba ne želi piti - to je vidljivo, pljuva, skreće, gušenja i slično. Ne trebate inzistirati na vlastitu, pokušajte kasnije davati tekućinu.

  • Plačući djeca ne trebaju davati vodu, au procesu pijenja može progutati puno zraka, što će uzrokovati koliku bol ili jednostavno gušiti. Stoga, prije nego što zalijevate, beba se najprije mora uvjeriti.

  • Davanje vode novorođenčadi treba biti nakon uzimanja obroka u intervalima između hranjenja.

  Kako hraniti novorođenčad i što odabrati

  Kada se pitanje kako hraniti novorođenčad uzdiže s rubom, većina majki navodi da je obična kuhana voda idealna za tu svrhu. Doista, nakon kipuće, sve patogene bakterije i mikroba koji postoje u vodi umiru, ali soli koje su potrebne za tijelo djeteta zajedno s njima uništene.

  Što onda želite? Voda iz slavine očito nije da pijete bebu, voda u otvorenim izvorima i bunariće mogu sadržavati štetne spojeve koji izlaze iz tla. Zdravlje djeteta nije mjesto za eksperimentiranje.

  Stoga je u suvremenom stoljeću razvijena posebna voda za bebe, koja ima sve potrebne komponente za krhki organizam djece. Budite sigurni da koristite ovu flaširanu vodu, ne samo za hranjenje novorođenčadi, već i za pripremu njezinih smjesa za hranjenje.

  Takva voda sadrži u svom sastavu skup komponenti:

  • kalcij (sadržaj do 60 mg / l);

  • minerali (manje od 250 mg / l);

  • kalij (od 10 do 20 mg / l);

  • magnezij (od 10 do 30 mg / l).

  Alternativna opcija za flaširanu vodu za majke bit će kupnja dječjeg filtera koji će uspješno pročistiti vodu od štetnih tvari i spojeva za dječje tijelo. Preporučljivo je da ga steknete u slučaju da često koristite vodu u prehrani dojenčadi, na primjer, pripremite mješavine, pijte, kuhajte juhe ili kompote. Jedan spremnik može trajati dugo, do 150 litara. voda.

  Moguće je davati vodu novorođenčadi ne samo čistom vodom, već i s bujonima, na primjer, koparom. Ovo piće može obavljati nekoliko funkcija:

  • ukloniti nadutost i koliku bolest.

  Da biste napravili takav izvarak, trebat će vam 1 tbsp. l. sjemena kopra. Morat će uliti kipuću vodu u iznosu od 1 šalice i kuhati oko 10 minuta. Tada će tekućina morati napinjati i pustiti da se pere. Bolje je dati djetetu piće dok je još toplo, pa će učinkovitost izlučivanja biti veća.

  Kako dati vodu novorođenčadi: kada početi

  Moderna medicina inzistira na tome da ne isplati zalijevanje novorođenčadi iz prvih dana života. Najbolje je početi s 4-5 mjeseci. U slučaju bolesti djeteta, hranjenja umjetnim smjesama, korištenje vode se smatra pojedinačno.

  Ako dajete bebu vodu iz prvih dana života, to može dovesti do sloma još slabije probave, odbijanja uzimanja hrane. Zbog malog trbuha djeteta, čak i mala količina vode u tijelu može izazvati pojavu imaginarnog osjećaja punine.

  Kada se problemi s umjetnom hranom s vodom u prvim danima života ne bi trebali pojaviti, kao u dojenčadi. To je zbog povećanog sadržaja proteina u smjesama. Ako ste počeli vodu djetetu, a nemojte davati u velikim količinama, po prvi put će biti dosta par čajnih žličica. Ako dijete ima temperaturu, tada se volumen vode koji ga troši treba povećati na 30 ml dnevno.

  Pravila za hranjenje novorođenčeta iz boce

  Fotografije sa stranice: Vskormi.ru

  Naravno, dojenje za novorođenčad je prioritet, jer samo na taj način dijete može dobiti apsolutno hranjivu ishranu, bogatu svim potrebnim vitaminima i mineralima, kao i druge tvari potrebne za pravilan razvoj i rast. Međutim, iz raznih razloga, dojenje možda nije dostupno, tada se postavlja pitanje kako hraniti novorođenče iz boce, što kupiti, koja pravila koja slijede i što se prvo treba zapamtiti. To je ono o čemu ćemo danas govoriti u našem članku.

  Od A do Z: kako hraniti novorođenče

  Fotografije s web mjesta: OtvetProst.com

  Kao što svatko treba razumjeti, postoji mnogo razloga za prebacivanje s dojenja na umjetno hranjenje. Na primjer, mlađa mama možda treba ići negdje, ona može imati zdravstvene probleme, može ići na posao i tako dalje. Unatoč tome, dijete bi trebalo dobiti odgovarajuću prehranu u bilo kojem trenutku tijekom svog života, tako da ne može naštetiti shvatiti kako hraniti bebu iz boce kako bi ga ne bi naškodili, tako slabi i bespomoćni u prvim danima njegova života u ovom teškom i opasnom svijetu.

  Imajte na umu da pri prebacivanju s dojenja na umjetno hranjenje ili uvođenjem mamca morate dobiti sve što vam je potrebno. Trebali biste imati nekoliko bočica, odvojeno za vodu, mlijeko, a kasnije za sok i čaj. Također ćete morati kupiti četku za čišćenje tih bočica i posebnih uređaja za njihovu sterilizaciju, na primjer, vrećice za jednokratnu uporabu ili višekratne posude.

  Prije početka dojenja, neophodno je provesti postupak sterilizacije bočica i bradavica jer ignoriranje tog procesa može izazvati prodiranje patogenih bakterija i mikroorganizama u tijelo. Optimalno odmah nakon hranjenja temeljito operite boca s deterdžentom, sterilizirajte i pohranite u hladnjaku, pa čak i bolje u zamrzivaču, ako su namijenjeni za to.

  Priprema za dojenje

  Razumijevanje kako se pravilno hraniti novorođenčad s mješavinom boce, puno se vremena i pažnje treba posvetiti pripremnom procesu, jer je izuzetno važno. Štoviše, iz boce možete dati ne samo posebnu mješavinu, izbor kojih je na tržištu danas samo ogroman, već i unaprijed izraženo majčino mlijeko. Može se staviti u hladnjak, a zatim zagrijati do željene temperature u spremniku s vodom.

  Fotografije s web mjesta: Mail.Ru

  Pravilno pripremljena formula za hranjenje bebe pomoći će uputama otisnutim na pakiranju, koja se moraju strogo pridržavati. Potrebno je imati na umu da ako dodate previše vode, takva hrana neće dopustiti djetetu da postane dovoljno, jednostavno će ostati gladan, ali to nije najvažnije. Uostalom, za jedno hranjenje, dijete mora dobiti određenu količinu elemenata u tragovima, minerala, vitamina i drugih tvari, što će biti premalo u jako razrijeđenoj smjesi.

  Ako uzgajate više hrane, rizik od dehidracije novorođenčeta, što je također potpuno neprihvatljivo. Prije nego što hranite bebu iz boce, odrasla osoba mora oprati ruke sapunom i vodom. Pediatri preporučuju pripremu potrebnog dijela smjese neposredno prije svakog hranjenja. Ali ako to nije moguće, unaprijed ćete pripremati jela, bocu i trgovinu u hladnjaku, ali ne dulje od jednog dana.

  Fotografije s web mjesta: OtvetProst.com

  Uvijek biste trebali provjeriti kako izvlači bradavicu, kao i temperaturu. Vrlo je jednostavno to učiniti: uzmite bocu i okrenite je, pokazujući vrh bradavice na vlastiti zglob. Smjesa treba proći oko jedne kapi u sekundi i biti potpuno neprimjetna u temperaturi. To znači da je sve normalno i možete početi hraniti bebu. Ako je mlijeko previše vruće, treba ga ohladiti, a bradavice iz kojih hrana teče poput vode trebaju odmah bacati.

  Suptilnosti i nijanse: kako hraniti bocu

  Kada ste već provjerili temperaturu pripremljene hrane, ohladili ga ili zagrijali, a bradavica se čini pravim za vas, trebali biste uzeti u obzir još nekoliko jednostavnih savjeta i preporuka koji će vam pomoći u rješavanju procesa bolje i jednostavnije, a ne izlaganje dijete opasnosti, i za mene znatno pojednostavljenje zadatka.

  Fotografije sa stranice: Babyonika.ru

  • Prije nego što započnete proces hranjenja, svakako nosite posebnu prtljagu na bebu koju su naše majke i bake nazvale mamcem.
  • Uzmite malu stvar na svoje ruke i privucite njegovu pažnju. Na primjer, možete ispustiti hranu na spužvu, ili jednostavno upravljati papilom iznad nje.
  • Nemoguće je dati djetetu da zaspi dok jede, jer ako ste gladni, sigurno će se udaljiti od ritma hranjenja, a onda će svi u kući biti neugodni jer djeca često mijenjaju dan s noćenjem.
  • Uobičajeno je smatrati da je malena ishrana bebe samo dvadeset mililitara prema normi, a ne više.
  • Čim se beba dovrši, boca se mora pažljivo izvaditi i ako je to teško, možete skrenuti pozornost svijetlim zviždukom.

  Odmah nakon "obroka" dijete nikad ne smije biti smješteno u krevetiću, čak i ako je gotovo zaspao. Dijete mora puknuti, zbog čega ga treba podići na vertikalni položaj.

  Kako hraniti bebu iz boce: položaj i regurgitacija

  Fotografije sa stranice: o-krohe.ru

  Čim budete spremni, uzmite dijete u svoje ruke, uzimajući u obzir da držanje mora biti što udobnije za njega i za vas. Najlakši način da uzmete novorođenčad dok ga stavljate na prsa, stavljajući mu glavu na saviti svoj lakat. Ovo je najprirodnija pozicija na kojoj će biti prikladno za oboje.

  Potrebno je osigurati da se glava djeteta stalno podigne što je moguće bliže. Nikada ne smije biti nerado, jer tada može gušiti, čak i gušiti. Prilikom hranjenja, ona mora "izgledati" ravno, inače je obrat može spriječiti gutanje djeteta.

  Točan položaj

  Takav položaj, kao što je gore opisano, najjednostavnija je metoda za pravilno hranjenje djeteta, jer će tako osjećati neposrednu blizinu mame.

  Fotografije sa stranice: O-krohe.ru

  • Izuzetno je važno da se, kada se hrani psiho-emocionalna veza, uspostavlja između majke i djeteta, to će utjecati na njegov razvoj u psihološkom smislu.
  • Ne zaboravite napomenuti da pedijatri preporučuju da se dijete ne hrani u ležećem položaju, jer to može dovesti do curenja smjese u srednje uho, što može uzrokovati ozbiljne probleme.
  • Boca treba držati malo ispod nagiba, ali bradavica istodobno mora biti napunjena smjesom. Nemoguće je staviti bocu uspravno, jer se novorođenče može gušiti.

  Imajte na umu da morate ispravno zategnuti bocu prije hranjenja, a da pritom ne pritegnite prsten previše. U njega se mora prodrijeti zrak, inače će se bradavica poravnati, pojavit će se vakuum unutar posude, što ga čini prekomjernim za sisanje. On će biti umoran i brzo baciti dude, može početi plakati bez razloga uopće. Stoga, zakrećući bocu, lagano otpustite prsten tako da kad je hranite, bili su mali mjehurići ispod poklopca.

  Regurgitiranje i zdravlje

  Sam dijete još nije u stanju kontrolirati proces hrane, stoga, zajedno s mlijekom, može progutati zrak. Zato djeca često ne dovršavaju normu. Želudac, nakon što je dobio potrebnu količinu tvari, ne može odmah "shvatiti" je li hrana tamo ili ne. Stoga, ima smisla napraviti kratke stanke u hranjenju, ali nikako ne dopustiti djetetu da zaspi tijekom njih, a regurgitation zraka će pomoći da se izbjegne neugodna kolika u utroba koji još nisu dobro formirana.

  Fotografije sa stranice: Vskormi.ru

  Čim primijetite da je beba umorna ili misli da je imao dovoljno, stavite bocu natrag i podignite je uspravno, podupirući je pod natrag i glavu. Možete lagano iscijediti bebu na prsa i prošetati s njom nekoliko minuta. Masirati leđima, lagano nagnuti na papu, pomoći će zrak da se brzo odvoji od napajanja.

  Lakši zrak koji će ostati u želucu će ustati i vaše mrvice će burp. Ima smisla pokriti se ručnikom ili pelenskim pelenama, jer zrakom također može nabiti nešto mješavine, razmazivanje odjeće. Kako pravilno hraniti novorođenčad iz boce tako da se ne regurgitirati, pedijatri šute, jer takva metoda koja bi besprijekorno radila jednostavno ne postoji u prirodi.

  Emocionalna komunikacija i opće preporuke

  Razumijevajući kako hraniti bebu iz boce, ne biste smjeli odstupiti od psihološkog faktora, jer je malom novom čovjeku vrlo važno osjećati njegu majke i toplinu, ljubav i zaštitu. Samo u ovom slučaju, krokhotulya može osjetiti potpunu sigurnost. Kada dojenje uspostavi takav kontakt između majke i djeteta, mnogo je lakše, jer se stalno fizički dodiruju, ali umjetnim neće to raditi.

  Fotografije sa stranice: Vskormi.ru

  Kako bi se "uključio" psiho-emocionalni kontakt s djetetom, morate ga hraniti, čvrsto i nježno, ali uporno, pritiskom na tijelo, on će osjetiti vašu toplinu. Osim toga, ne bi se povrijedilo da je otac sudjelovao u hranjenju, jer on nije manje važan u životu malog djeteta. On je također morao hraniti ga, okupati, odijevati, brinuti se i privržiti. Nije naštetiti provesti još savjeta i preporuka koji će vam pomoći ne samo da nauče pravilno hraniti novorođenčad iz boce, već osigurati njegovu potpunu sigurnost tijekom tog procesa.

  • Strogo je zabranjeno hraniti dijete u snu iz boce jer može gušiti i gušiti. Dijete se mora probuditi ako spava, nježno pomiče ili podigne da pljuje.
  • Pokušajte hraniti bebu samo u potpunom odmoru. Ako se osjećate ljutito, uvrijeđeno, uznemireno ili jako zabrinuto, prvo se smirite jer će se vaše stanje sigurno prenijeti na dijete.
  • Mnogi su vidjeli kako mumije, pa čak i češće daddies, ostaviti dijete s boce u krevetiću, stavljajući ručnik ili waddled pelene ispod nje. To je nemoguće učiniti na bilo koji način, jer beba može gušiti, i nitko od odraslih neće biti tamo da mu pomogne.

  Fotografije sa stranice: O-krohe.ru

  Treba imati na umu da kada je mješano hranjenje potrebno za promatranje jedini ispravni algoritam hranjenja. Prvo, dijete dobiva dojku i tek tada se hrani iz boce. Bebe se brzo naviknu na činjenicu da je puno lakše sisati iz boce, jer mogu odbiti dojku, a zatim morate promijeniti bradavicu u jednu u kojoj su rupe manja. Ali ako se to dogodi, morat ćete izraziti mlijeko i sipati je u bočicu.

  Savjet 1: Kako zadržati bočicu tijekom hranjenja

  • kako hraniti novorođenče
  • Što štititi majku?

  Proizvođači boca za hranjenje

  Vrste bočica za bebe

  Kvaliteta boce

  Bradavice boca

  • Boce i majke

  Savjet 3: Prehrana tijekom dojenja

  Mitovi iz prošlosti

  Od prijatelja možete čuti toliko savjeta da postaje sasvim neshvatljivo kako jesti majku koja njeguje. Samo heljda i teletina, pranje je sve dolje s vodom? Pokušajmo razvrstati i ukloniti mitove. Usredotočimo se na prehranu tijekom dojenja, istodobno dodirujući prehranu tijekom trudnoće. Kako je to povezano? Prvo, moderni izvori tvrde da su principi zdrave prehrane isti za trudnice i za njegu. I drugo, studije su pokazale da je za laktaciju iznimno važno kako je žena jeli za vrijeme trudnoće, a ne manje važno - prije nego što je nastala!

  Do kraja prvog mjeseca života djeteta, kada majke budu hranjene na zahtjev, uspostavljena je stabilna zrela lakta. Količina proizvedenog mlijeka obično iznosi od 750-1200 ml po danu (u prosjeku oko 1 litre). Ta se količina održava tijekom prvih šest mjeseci hranjenja prije početka komplementarnog hranjenja.

  Što ovisi količina i sastav mlijeka? Odgovor je jedan: ti pokazatelji zadovoljavaju potrebe bebe. Danas je poznato da je mlijeko svake žene jedinstvena, namijenjena je za hranjenje određenog djeteta i idealno je za njega. Čak i iste majke mlijeko za različite djece bit će drugačije. Tijelo majke prilagođava se potrebama bebe i proizvodi mlijeko, ovisno o punini bebe, težini itd.

  Mit o "mliječnim" ili "ne-mliječnim" ženama nema osnovu, a mlijeko nestaje uglavnom zbog ozbiljnih pogrešaka u organizaciji dojenja, a to nema nikakve veze s kvalitetom prehrane. Međutim, potrebno je poštivati ​​određene uvjete vezane uz prehranu, tako da prirodni mehanizam djeluje ispravno.

  Imati dovoljno energije

  Proizvodnja mlijeka zahtijeva značajne troškove energije. Svakodnevno je potrebno oko 700 kalorija. Ako je za ne-trudnice dovoljno oko 2000 kcal dnevno (prema WHO-u i europskim zemljama), tada za trudnice u trećem tromjesečju dodaje se 200 kcal / dan, a tijekom dojenja još 500 kcal / dan. Preostale potrebne kalorije preuzete su iz zaliha žene vlastite masti.

  Dobitak težine tijekom trudnoće uključuje određenu količinu masnog tkiva (oko 4 kg s povećanjem od 10 do 12 kg). To su tzv masni depoi ili rezerve potrebne za održavanje energije laktacije.

  Vrlo je važno kakav je prehrambeni status imao žena prije trudnoće, tj. Jesu li hranjivih tvari pokrivale potrebe tijela. Preporučena debljanje tijekom trudnoće ovisi o indeksu tjelesne mase (BMI). Ovaj pokazatelj najbolje odražava adekvatnost prehrane prije trudnoće. Nedostatak prehrane ili prekomjerno unos hrane je nepoželjan, a ravnoteža između unosa i hranjivih tvari je optimalna. A konkretnije, za ženu, još uvijek je potrebna mala margina koja se povećava za vrijeme trudnoće i daje energiju za dojenje. Ta se zaliha manifestira u obliku "okruglosti" koja razlikuje žensko tijelo.

  Istraživanja su pokazala da je dovoljan sadržaj masti važan za puni protok menstruacije, ovulacije i začeća. Smanjenje težine čak i za 10-15% normalne može uzrokovati poremećaje ciklusa. Za nošenje i hranjenje djeteta, majka ne bi trebala imati prehrambene nedostatak, to je opasnije od njezinog višak. Postoje znanstveni dokazi da nedostatak energije, proteina, određenih vitamina i mikroelemenata može uzrokovati različite nedostatke u fetusu, kao i uzrokovati ranu toksikozu trudnoće. Na primjer, nedostatak kolina u prenatalnom razdoblju može imati posljedice za dijete u starijoj dobi i utjecati na smanjenje razine pamćenja.

  Ako žena s nedovoljnom težinom nakon pošiljke počne jesti više, onda će prehrana prijeći na zadovoljavanje deficita njezine tjelesne težine, a tek tada do laktacije, a količina mlijeka možda i dalje nedovoljna. Istodobno, dokazano je da ako majka hrani ispravno prije i tijekom trudnoće, proizvodit će normalnu količinu mlijeka, čak i ako jede manje od preporučene. Istina, prema jednoj studiji, unos energije u tijelu ispod 1800 kcal tijekom tjedna i dalje dovodi do smanjenja volumena mlijeka.

  Kompletna prehrana za majku koja skriva

  Suprotno mišljenju o potrebi određenih dijeta tijekom trudnoće i hranjenja djeteta, suvremene studije pokazuju da za zdravu ženu potpuno hranjenu prije trudnoće, s početkom majčinstva, nema potrebe za radikalnom promjenom prehrane i, posebno, za stroga ograničenja.

  Autori Nacionalnog programa za optimizaciju hranjenja djece u prvoj godini života u Ruskoj Federaciji (2010) smatraju da prehrana jedne žene tijekom zanimljive situacije treba biti cjelovita i raznovrsna, sačuvati prehrambene navike (stereotipi hrane): udobnoću, dobrom raspoloženju i visokoj aktivnosti trudne žene ". Ista načela primjenjuju se na prehranu žena. Praksa pokazuje da su dobrobit i raspoloženje mnogo važniji za dojenje od posebnih čajeva. A ako žena ima snack, na primjer, s omiljenim kolačićem s malom šalicom kakao, neće biti štete, ali ona će se opustiti, a njezino izlučivanje mlijeka će se poboljšati. Sredstva za dojenje daju sličan učinak: majka se opušta, prilagođava pozitivnom raspoloženju.

  Što znači "uravnotežena, punopravna prehrana" i "adekvatna prehrana"? To znači da prehranu trudnica i trudnoće svakodnevno treba prisustvovati proizvodima svih predstavljenih skupina hrane:  1. kruh, žitarice, krumpir, tjestenina (5-11 porcija dnevno),
  2. povrće, voće, bobice (5-6 porcija),
  3. mliječni proizvodi - mlijeko, kefir, jogurt, kiselo mlijeko, ryazhenka, sir, sir (2-3 porcije)
  4. mesni proizvodi, riba, grah, orašasti plodovi (2-3 obroka),
  5. masti, ulja, šećer, slatkiši, slatki napitci (neki).

  Ovaj popis odgovara piramidu zdrave prehrane koju su predložili nutricionisti iz Amerike 90-ih godina 20. stoljeća, a temelji se na WHO preporukama o prehrani za trudnice i dojenje. Veličina jednog serviranja je, recimo, komad kruha, srednje jabuke, čašu mlijeka itd.

  Ispunite prazninu

  Hranjive tvari mogu se podijeliti u dvije skupine. Tvari koje količina majčino mlijeko od majke snage ovisi jod, selen, vitamin B, vitamin C, vitamin A

  Uz raznovrsnu prehranu, sve gore navedene tvari u dovoljnim količinama dolaze s hranom. Stoga njihovo dodatno unošenje u obliku oblika doziranja nema smisla. Ako ove tvari nisu dovoljne u hrani koju konzumira majka, onda se njihovo unos bebe s majčinim mlijekom smanjuje. Međutim, povećanje potrošnje tih tvari kod majke brzo vraća potrebnu koncentraciju u majčinom mlijeku. Tvari čiji broj je neovisno od napajanja u majke mlijeko: proteina, kalcija, željeza, cinka, bakra, folne kiseline, vitamina D.

  Nadopunjujuće majke s lijekovima koji sadrže te tvari ne povećavaju količinu u majčinom mlijeku. Ako žena iz nekog razloga gubi te tvari hranom, njihova trenutna razina u majčinom mlijeku održat će se na račun rezervi vlastitog organizma.

  Režim piće za majku skrbništvo

  Budući da je volumen proizvodnje majčinog mlijeka u djevojci oko 1 litre dnevno, mora popiti dovoljnu količinu tekućine. Osnovno pravilo za dojenje - morate piti zbog žeđi.

  Prema različitim izvorima, u prvim danima nakon rođenja, volumen tekućine trebao bi biti oko 1,5-2 litre dnevno (i preporučuje se piti u malim gutljajima tijekom dana, ali se ne ograničavati). Zatim se glasnoća može povećati.

  Možete piti vodu (to je većina), sokovi, voćni napici, voćni napici, slabi čaj. Kava je dopuštena u ograničenim količinama (jedna čaša dnevno), ali morate uzeti u obzir da kofein prodire u mlijeko i može uzbuđivati ​​neku djecu. On je prikazan krv djece za dugo vremena (nekoliko dana), tako da svibanj želite ga zamijeniti s kave bez kofeina. Kofein se također nalazi u crnom čaju, tako da ih ne treba zlostavljati.

  Biljne čajeve treba liječiti s velikom pažnjom, budući da su neke biljke, koje su čak uključene u troškove dojenja, nesigurne za mrvice. Bilje, poput droga, imaju određene kontraindikacije i nuspojave, a neke od njih mogu, suprotno, suzbiti laktaciju. Alkohol prodire u majčino mlijeko i oštećuje živčani sustav mrvica pa je bolje da ga ne koristite.