Kako gurnuti tijekom poroda: nekoliko pravila za lakšu dostavu!

Rođenja

Porođaj je ozbiljan test ne samo za ženu, već i za svoju bebu.

O tome kako se sama buduća majka može spojiti, pokušavajući sve učiniti kako bi se rad i isporuka odvijali što prirodnije, ovisi o brzini rada i boli u njima.

Tri faze rada - kontrakcije, pokušaji i isporuka, protjerivanje posteljice - svaki ima svoje osobine i prirodu tečaja, od kojih je drugi, prema svjedočenju većine žena, najslabniji, iako ne najduži.

Druga faza ovisi o tome kako je žena trudna. Kako se izravnati tijekom porođaja obično se govori u posebnim tečajevima da buduće majke ili parovi prisustvuju u kasnijim fazama trudnoće, ali ne i svi idu njima, nadajući se da će "sve raditi za sebe".

Razmislite o mogućnostima

Trenutačno postoje dva pristupa kako pravilno gurati tijekom porođaja.

Jedan od njih, pod kontrolom, preuzimamo potpunu kontrolu nad liječnikom za ženu. On je koji kaže kada i kako gurati.

Druga alternativa nas vraća na porijeklo i povjerenje vlastitog ženskog tijela, koji je programiran za proces porođaja.

Samo tijelo nas vodi kroz porod, prema ne samo mnogim opstetričarima, nego i ženama koje su imale nemogućnost da se odupre procesu rada i rada.

Ako držite ovo mišljenje, tijekom procesa isporuke, u blizini će biti potrebna samo jedna iskusna primalja, koja će pratiti vaše disanje i pritisak, a odbrojavati će vremenske periode, samo vam reći kada treba gurati.

Kao opcija, to će biti bliskija osoba koja može pametno djelovati, pomažući vam i podržavajući vas.

Pokušaji, da kažem, sastoje se od dvije važne komponente: tjelesne i respiratorne. Tijelo - ovako komunicirate sa svojim tijelom, kako i gdje usmjeravate pokušaje ili opustite preopterećene mišiće da biste se odmorili. Dišni sustav je kako dišete.

Potrebno je znati!

Da bi se znalo pravilno poravnati tijekom poroda, morate znati nekoliko jednostavnih postupaka koji će olakšati razdoblje stresnog razdoblja.

Prvo, morate pokušati preuzeti čučanj. Da, u kućnim bolnicama, pokušaji se, u pravilu, vode vodoravno na posteljama za odrasle, ali još uvijek možete pokušati.

Razdoblje u uspravnom položaju najčešće je za ženu, prisjetimo se, barem, o iscjeljivanju prirodnih potreba.

Također, ako stojite uspravno (i ako još uvijek možete pronaći liječnika i opstetričara koji su pristali na vertikalno rođenje, to je uglavnom divno!) Prirodna sila pomaže pokušajima i isporuci.

Ako stvarno ležite na leđima, povucite koljena prema pazu i širite ih. Vjeruj mi, bit će lakše.

Drugo, morate znati "gdje" gurati. Kao što već iskusne majke i prakticiranje opstetričara kažu: ne biste trebali gurati "u lice i na glavi".

Na pristupačnijem jeziku to znači da trebate usmjeriti napor naporom volje na reproduktivne organe. Ni u kojem slučaju ne možete napinjati glavu, osobito područje očiju ili stražnjeg dijela glave.

Oči mogu kasnije propasti: čak i ako imate izvrsnu viziju, može pasti, problemi s intraokularnim pritiskom mogu također započeti.

Žene koje su bile u bolnicama za majčinstvo prisjetit će se barem jedne "sestre u nesreći" s razlomljenim krvnim žilama unutar proteina očiju. To su oni koji su samo zaboravili ovo pravilo.

Napetost u stražnjem dijelu glave poprima poteškoće s glavoboljama i pritiskom.

S obzirom na činjenicu da je prag osjetljivosti svih žena različit: netko može osjetiti pokušaje kada glava djeteta još nije potonula u dno zdjelice, a netko će osjetiti želju kada je beba gotovo spremna za rođenje.

To je babica koja će moći provjeriti položaj djeteta i reći će što učiniti: "prodyshit" potugu, kako ne bi ozlijedio rodni kanal koji još nije spreman za istjerivanje fetusa ili odmah odmah počne ispraviti.

Dakle, u vrijeme pokušaja, potrebno je usmjeriti svu silu upravo na mišiće abdominalnih i maternica, ne pokušavajući procijediti rektum, koji tada može "odgovoriti" s hemoroidima i rupture.

Između pokušaja, otpustite napetost i odmarajte neko vrijeme!

Treće, ne stezati tijelo, i učiniti sve kako bi se izbjeglo krikove srca koje su se raspršile. Tijekom plakanja, adrenalin će početi istaknuti, uzrokuje da se plovila ugovore, a mišići se nehotice pripremaju za bijeg od opasnosti.

Štoviše, tijekom plačanja beba je blokirana kisikom. Zapamtite da to radi ne manje od vašeg i da mora potpuno disati.

O respiratorne opreme tijekom rada

Ako je postalo jasnije kako pravilno poravnati tijekom porođaja, potrebno je reći o tehnici disanja tijekom tlačnog razdoblja:

 • Prvo, potrebno je promijeniti tehniku ​​disanja s početkom prisilnog razdoblja. Ako ste tijekom rada morali duboko disati, što je puno pomoglo da se nosite s napetosti i boli, trebali biste disati plitko i često, poput psa, tijekom pokušaja. To pomaže procesu donošenja djeteta kroz rodni kanal;
 • Drugo, potrebno je gurati kad se trbuh "odbaci". Ne biste trebali truditi da udahnete, morate se truditi tako da pokušaj pada na oslobođena pluća. Da, teško je kontrolirati, ali morate vježbati prilagodbu ritma dišnog sustava ritmu tijela koji je u procesu porođaja. U svakom slučaju, slušajte što vas primalja govori i pokušajte joj povjeriti.

Ovih nekoliko načela, nadamo se, pomoći će vam da shvatite kako ispravno ispraviti tijekom poroda.

Kako gurati tijekom porođaja

Pozdrav, dragi čitatelji! U ovom članku želimo vam reći kako ispravno poravnati na rođenju kako biste izbjegli moguće komplikacije. Odgovaramo na pitanje kako gurnuti ako postoje hemoroidi i kako izbjeći njezin izgled tijekom isporuke. Opisamo zbog mogućeg smanjenja vjerojatnosti rupture, dajemo korisne preporuke i savjete.

Rođenje je kratko razdoblje tijekom kojeg trudnoća završava s rođenjem djeteta. Teško je predvidjeti kako će se isporuka odvijati. Važno je ostati u pozitivnom raspoloženju i biti sigurni da će sve ići dobro.

Rodjenje je prirodni fiziološki proces. U vrijeme isporuke, buduća majka ne može biti pasivna. Imanje bebe je veliki posao od strane žene. Idete u bolnicu, trebate zapamtiti da će budućna majka raditi. Riječi babice u dvorani: "Draga moja, nisi došao u park, nego hodati, ali roditi dijete."

Razmotrite drugu fazu rada, kada počnu pokušaje. Naprezanje je dopušteno kada se otvore za 8 do 10 centimetara. Tijekom tog razdoblja važno je djelovati ispravno.

Pokušaji su složeni proces tijekom kojeg se mišići dijafragme i abdominali samovoljno smanjuju kako bi izbacili fetus. Tijekom pokušaja, trudna majka osjeća pritisak na anus, praćenu željom guranja. Kontrakcije se razlikuju od pokušaja u tome da se trajanje pokušaja može kontrolirati, a mišići tijekom kontrakcija se nenamjerno ugovoruju i ne podliježu kontroli. Niti svaka žena ne osjeća vrijeme uvredljivim pokušajima.

Kako gurnuti?

Tijekom pokušaja, buduća majka naginje se naprijed, pokušavajući gurnuti fetus, potiče guranje refleks. Kada je početak susreta potrebno da duboko udahne, kao prije ronjenja u vodu. Ako je potrebno, opet možete disati. Očekujte da će buduća majka trebati mirno i polako. Ako iznenada izdisate, dijete se "vraća natrag" natrag. Pročitajte više o disanju tijekom borbi i uzaludima u našem članku.

Pokušaji vremena kontrolirani su od strane žene i ovise o tome koliko dugo trudna majka može gurati. Nema potrebe zadržati dah dugo vremena. Tijekom procesa kisik mora ući u tijelo. Uz dugotrajno zadržavanje daha, sadržaj ugljičnog dioksida u krvi se povećava.

Vrlo je važno disati kroz usta, jer to pridonosi boljem otvaranju perineuma.

Između kontrakcija, buduća se majka trebala opustiti i odmoriti. Trebate uštedjeti energiju. Kada se pojavi nova borba, treba se "udružiti" i pokušati gurati dijete što je više moguće. Ako ne uspije i ne ulaže napore, onda se drugo razdoblje rada povećava u vremenu.

Pogrešnim postupcima i neodlučnosti pokušaja možete se naškoditi samome sebi i djetetu.

Ako se fetalni mjehur nije rasprsnuo prije, to će se dogoditi tijekom pokušaja. Nemojte se bojati kad voda odlazi.

Kako gurati tako da nema prekida?

Tijekom pokušaja, trudna majka stvara pritisak velike snage nad zdjelom. Postupno, otpor odlazi i pojavljuje se dječja glava. U ovom trenutku, trebate prestati gurati i opustiti što je više moguće. Liječnik će tražiti dah. Disanje je često potrebno kroz opuštenu usta. Dijete dobiva kisik tijekom izlaska majke.

Neće biti prekida ako trudna majka ispravno izvrši sve radnje:

 • Maksimalno opuštanje nakon pojave glave.
 • Udisati ispravno i često.
 • Opušta čeljust.

Svaki otpor tijekom izlaza glave dovodi do puknuća. Nema potrebe za naprezanjem mišića perineuma. Sam uterus istjera bebu, dok se perineum polako proteže bez pauze. Ako je potrebno, liječnik će zatražiti od žena da se malo tighter.

Kako izravnati tako da nema hemoroida?

Hemoroidi su proširene vene u anusu. Da biste izbjegli hemoroide, trebate pravilno gurati. Buduća majka tijekom pokušaja treba pritisnuti dolje na uterus. Ne možete gurati u anus. Mišiće rektuma treba biti opušteno tijekom pokušaja.

Čini se da već tijekom trudnoće žena razvija hemoroide. Ne postoje kontraindikacije prirodnom rodu u prisutnosti ove bolesti. No, prisutnost bolesti može povećati trajanje procesa isporuke. Također, bol može povećati.

 • Pinching od hemoroide.
 • Akutna tromboza.

Bilo koja komplikacija hemoroida može se izbjeći. Izbacivanje fetusa, očekivana majka treba gurati u prepone. Mišići anusa ne bi trebali biti uključeni tijekom rada. Očekujuće majke trebaju se sjetiti o mjerama za sprječavanje hemoroida tijekom trudnoće.

Kako gurati kako ne bi rasprsnuo krvne žile u očima?

Rastući krvne žile u očima nakon poroda, kažu da je žena ponašala neispravno tijekom pokušaja. Brodovi praska, ako se guraš u glavu. To je najčešća pogreška tijekom porođaja. Prije pokušaja, potrebno je koncentrirati što je više moguće, prikupiti snagu. Na početku kontrakcije uzima duboki dah, a trudna majka počinje gurati, pritiskajući membranu i maternicu. Voće se provodi kroz prepone.

Također, ne držite dah dugo vremena. Ako se trudnica drži dah dugo ili ne u pravo vrijeme, onda se pritisak u glavi povećava. Što zauzvrat izaziva rupturu krvnih žila u očima.

Priroda je pružala cijeli proces porođaja. Otpuštanje fetusa događa se kada je rođeni kanal otvoren i spreman za rođenje djeteta. Do određene točke, buduća majka treba pomoći da mišići guraju fetus iz rodnog kanala. Cijeli proces tijekom pokušaja zahtijeva mnogo fizičkih napora. Tijekom kontrakcija koje se odvijaju u drugoj fazi rada, očekivana majka može osjećati da se guši. Odmah početi udisati i izdahnuti duboko. Kisik se mora stalno nadopunjavati. Između kontrakcija se treba opustiti i odmoriti. Tijekom opuštanja dolazi do brzog oporavka mišićne snage. Rodjenje može brzo, bezbolno i bez negativnih posljedica. Sve je u rukama buduće majke.

Pravilno rađamo: kako disati i ispraviti tijekom porođaja kako ne bi bilo suza, boli i zla za bebu?

Svako djelovanje očekivane majke u radu utječe na proces. O tome kako će se žena u trudnoći prilagoditi svakoj od faza rada, ovisi sigurnost rođenja djeteta. Dobivanje kontrakcija nije razlog za paniku. Potrebno je provesti sve što je proučavano tijekom trudnoće. Sposobnost pravilnog disanja i dodira pomoći će djetetu da brže prenosi rođendanski kanal.

Kontrakcije i pokušaji: razlika i funkcija

Jedan od simptoma nastupa rada je kontrakcija. Kontrakcije maternice prolaze s određenom frekvencijom. Postupno, postaju sve bolniji, ne prestaju, bez obzira na položaj žena u porodu. Kada se to dogodi, otvaranje vrata maternice je važan korak prije nego dijete prolazi kroz rođeni kanal.

Glavna svrha kontrakcija je proširenje cerviksa. Zadatak pokušaja je guranje djeteta na rodni kanal i protjerivanje iz majčine utrobe. Majka može upravljati pokušajima (za razliku od kontrakcija). U ovom trenutku, mišići dijafragme, peritoneum ugovor, radni tlak se formira unutar trbušne šupljine, što pomaže bebu da se rodi brže.

Hoće li disanje pomoći u smanjenju boli?

Mnoge se žene bore zbog neovisnog porođaja zbog bolnih osjeta. Na percepciju boli, snižavanje pragova pod utjecajem je živčana napetost žene, uporaba stimulativnih lijekova, dugotrajna priroda procesa. Smanjivanje stanja pomaže pravilnom tehnikom disanja.

Disanje zauzima važne funkcije u trenutku isporuke. Višak kisika u krvi opušta osjetljivost na bol u majci, sprječava fetusnu hipoksiju. Brzo disanje na određenim stadijima je poput analgetika. Ispitane metode disanja doprinose uspješnom otkrivanju rodnog kanala, smanjuju vjerojatnost nenormalnog procesa.

Moderne tehnike disanja koje trudnice poučavaju na predškolskim tečajevima rezultat su višegodišnjeg iskustva. Metode disanja u kontrakciji, aktivna faza, u vrijeme fetusa ozbiljno su različite. Sve u svemu, razlikuju se tri vrste disanja: duboko opuštajuće, površno i intenzivno.

Tehnike disanja tijekom borbi i udaraca

Pravilno disanje u svakoj fazi rada ima svoje osobine. Na početku borbe trebate:

 • duboko na 4 točke inhalira nos;
 • polagano na 6 računa uzdisati s usta, usne složene.

Intenzivne kontrakcije pomoći će preživjeti tehniku ​​plitkog disanja:

 • uzmite plitki dah sa svojim ustima;
 • napravite brojne površinske udisaja (poput štene sa žedom).

Ubrzano disanje zadivljuje bol, omogućuje vam bijeg od iskustava i koncentriranje. Kada bolno otkrivanje cerviksa treba promijeniti taktiku:

 • duboko udahnuti;
 • pjevajući bilo koji od samoglasnika, uzdisati usta (kao da puše svijeću);
 • izdisanje i udisanje trebaju biti dugački, u isto vrijeme.

Disanje između kontrakcija treba biti sporo, s ciljem vraćanja snage između bolnih napada. Tijekom pokušaja žena odlazi u dvoranu gdje je pod nadzorom opstetrije. Taktika disanja u tom razdoblju mijenja, na mnogo načina žena pomaže specijalistu:

 • Po zapovijedi, trebate disati "u obzir", kako je gore opisano. Usredotočiti se na vježbu pomoći će mužu ili voljenoj osobi.
 • Disanje mora biti duboko da bi osigurao dodatni pritisak na dijafragmu. To će omogućiti djetetu da brzo pronađe način da gurne maternicu. Izbacivanje usta treba biti kada to nije dovoljno.
 • Držite dah disanja dugo vremena. Ispravnu tehniku ​​podučavat će stručnjak dok pohađa tečajeve za trudnice. Uz zrak u prsima, trebali biste pritisnuti dolje u donji dio trbuha, pomažući guranje djeteta s trbušnim mišićima i trbušnim mišićima. Važno je osigurati da napetost i snaga uđe u zdjelicu, a ne u glavu. Inače može oštetiti posude lica i oči. Samo napori su nezdrav i sporo dostava. Moguće je oštetiti dijete koje istodobno pati od hipoksije. Liječnik će biti tamo i reći vam kako pravilno disati u određenom trenutku, ispraviti tehniku ​​izvedbe.
 • Kad djetetova glava izađe van, nemoguće je gurati. Zbog toga se vaginalni mišići mogu suziti. Trebao bi disati površno, poput psa.

Kako da biste dobili pravo?

Prema razdoblju senzacije, pokušaj se razlikuje od kontrakcija. U ovom trenutku postoji novi osjećaj - pucanje. Dijete želi izaći, a želja za guranjem nastaje stalno. Ovdje je važno slijediti naredbe opstetričara za stvarno pomoći bebu. Ako gurneš vrijeme, rizik od puknuća ramenoga kanala, problemi s djetetom se povećavaju.

Na pitanje što je više neugodnih, kontrakcija ili pokušaja, svaka žena u radu odgovara drugačije. Ako žena ne može kontrolirati kontrakcije, tada je sposobna kontrolirati pokušaje i neugodne osjećaje povezane s njima.

Kako razumjeti da počinje radnja?

Tijekom prve trudnoće, pokušaji mogu trajati do 2 sata, u višeprofilnim se smanjuju na 30 minuta. Razumijevanje ovog stanja nije uvijek lako. Neumoljiva želja za guranjem, poput pokreta crijeva, svjedoči o njegovu pristupu. Na jednoj borbi postoje 3 pokušaja. Tipično, napon se održava 5-7 sekundi, uz tri minute stanke. Bolje je napraviti nekoliko kratkih pokušaja od jedne dugo.

U kojem položaju i kako trebate gurati?

Tijekom pokušaja, možete uzeti do 3 duboka udaha, kombinirajući ih s dugim zadržavanjem daha. Ispravno držite dok leži na leđima, udahnite zrak i nagnite glavu prema naprijed. Možete s rukama držati razvedene koljena, povlačenjem ih do pazuha. Napori trebaju biti usmjereni na donji dio trbuha i usredotočiti se na to. Ako boli nakon pokušaja, onda sve ide dobro, a dijete se kreće duž rođendanskoga kanala.

Što učiniti u intervalima između pokušaja?

U ovom trenutku, trebali biste se opustiti što je više moguće i dati svoje tijelo odmor. Promocija djeteta kroz rodni kanal izvodi se uz izdisanje. Prije kraja pokušaja izdisanje mora biti sporo, glatko. Novi nagon odricanja neće vas pričekati, a uskoro će vam opstetričar tražiti da gurneš.

Kako držati potuga na zahtjev opstetričara?

Želja da se stegne još se uvijek ne pojavljuje kada je cerviks potpuno otvoren, štoviše, nemoguće je gurati ako se dijete zaglavi ili krene u krivu, prebrzo. Kako bi se izbjeglo nastajanje rođenja, u takvim je slučajevima važno obuzdati i "prodyshit" na zapovijed opstetričara. Plitko disanje će vam pomoći. Trebao bi opustiti trbuh i uzdisati. Postupak se nastavlja na zahtjev opstetričara.

Nije prekasno: kako se pripremiti za porođaj?

Znanost o pravilnom rađanju treba svladati 20-24 tjedna trudnoće. U posljednjim mjesecima trebate donijeti svu tehnologiju automatizmu, da se uključite u 10 minuta. Važno je pravilno disati u bilo kojem položaju - ležanje, sjedenje i stajanje. Dobar vodič za videozapise omogućit će vam korak po korak rastavljanje tehnike disanja u napadima i težinskog razdoblja. Međutim, valja istaknuti da samo na videozapisu nećete naučiti rađati.

Posjet tečajevima za trudnice pomoći će: tijekom predavanja, stručnjaci će se definitivno usredotočiti na dišni problem. Uz vježbe disanja, trebali biste proučavati tehnike za ublažavanje boli u kontrakcijama, odabrati prenatalnu prehranu.

Hrana i piće režima

Prenatalna prehrana treba biti usmjerena na održavanje elastičnosti mišića. Mjesec dana prije rođenja treba ograničiti potrošnju mesa i soli. Sve prave hrane (koje ne uključuju dimljene meso, kisele hrane, brze hrane) korisne su u malim dozama. U 38. tjednu valja obogatiti dijetu s uljima koja će osigurati elastičnost krvnih žila i rodni kanal. Dobri proizvodi pomoći će takvim proizvodima u izborniku:

 • mrkve, bundeve;
 • ulja (osim sezama);
 • žitarice;
 • pečene jabuke;
 • biljne juhe;
 • jogurt niskog masnog tkiva, kefir.

Uklonite iz prehrambenih proizvoda koji jačaju stolicu: meso, jaja, mlijeko i druge hrane bogate životinjama. Nemojte se prepustiti slatkišima, bijelim kruhom, kiselinama. Uloga vode također je precijenjena. Po rođenju, majčino tijelo ima potrebnu vodu. Pijenje ne smije biti veće od 2 litre dnevno, s prikazom sokova, voćnih napitaka, voćnih napitaka, slabog čaja. Kada želite piti u porodu, bolje je sisati komad leda ili isprati usta vodom.

Masaža i vježbanje

Masaža donjeg dijela leđa, ramena, vrata i glave pomaže kod debilitating boli tijekom rada. To mora učiniti partner koji prati ženu koja radi. Tehnologiju možete ovladati u prenatalnom razdoblju. Posebno učinkovito masiranje lumbalne.

Trebali biste se upoznati s nekoliko vježbi i položaja koji olakšavaju bol:

 • Naslonite se na lijevu stranu s nogu savijenim na koljenima i zglobovima kuka. Između nogu možete staviti jastuk protiv stresa, mekanu igračku.
 • Nabavi na sva četiri na podu ispred stolice ili na krevetu. Premjestite noge, ruke držite na stolici ili uzglavlju.
 • U položaju klečećeg položaja, omotajte fitball, nagnite se na nju i njišite se. Predstavite ljuljanje na valovima.

Užitak napada i porod - posljednji korak na susret s budućim djetetom. Njihov uspjeh ovisi o raspoloženju žene u radnoj snazi, njezinoj sposobnosti da se okupljaju u ključnom trenutku. Važno je ostati mirno, slijediti upute od strane opstetričara. Tek tada će sve biti uspješno i prvi će se sastanak s bebom zauvijek pamtiti.

Pokušaji pri rođenju

Zanimljivi članci

komentari

Sve što sam se sjećala tijekom pokušaja je da gurnem kao da zeznete i slušate ono što liječnik ili opstetar tvrdi. Bez obzira koliko je pripremljeno, u rođenju mozga ne funkcionira. Stoga, najvažniji savjet - samo slušajte ono što vam je rečeno i slijedite neupitno. Nemojte postavljati previše pitanja, osim ako odmah ne razumijete što učiniti. I nemojte se slomiti i normalno rađati te ćete svoje živce spasiti medicinskom osoblju.

Ovdje je nagovještaj da morate predstavljati virtualnu loptu i gurnuti je tamo - potpuni glupost! Djevojke, ne trebate ništa zamisliti, ni kuglu, morate gurati kao pod zatvorom, u donjem dijelu trbuha. I ja sam čitala svoje vrijeme o kuglicama i drugim smećem i, u prvom rođenju, u početku sam pogrešno shvatila, sve dok primalja nije predložila kako. Sam pohađao tečajeve za trudnice, to mi nije mnogo pomoglo. Na praktičnoj lekciji pokazali su samo ono što poduzima da se smanji bol i tijekom pokušaja. Nitko nije objasnio da tijekom borbe morate gurati više od jednom i da ne možete oštro izdisati. To je to. Iako ne i činjenica da se ovo sjećate kad dođe vrijeme da gurne.

Gotovo od prvih tjedana trudnoće, žene se počinju savjetovati kako se ponašati tijekom porođaja. Trećeg tromjesečja trudna majka zna da su pokušaji vrlo važni tijekom procesa rođenja. Medicinsko osoblje ne govori uvijek ženi o ispravnim osnovama bolnog razdoblja, tako da ova publikacija pomaže ženi u porodu.

Postoji još jedno rođenje. U prvim pokušajima nije se osjećala, možda zbog epiduralne anestezije. Strašno se plaše da opet neće raditi. Prvi liječnik je izvukao. Možda zbog toga postoje manji neurološki problemi.

Rodila sam 7 puta, a svaki put kad sam pogrešno riješio pogrešne riječi prema liječnicima (((i kako to učiniti: ne kažu, samo vrište: nemojte žediti, nemojte žediti.) Teško je kontrolirati ako patite sa svojom moći ((Ali, usput, nikad bilo je pauze i sve je u redu s djetetom, pa sam možda sve ispravno učinio, kako je tijelo htjelo, ne znam, ali imam osam rođenja, sada čitam mnogo stvari, ali teorija nije praksa.

Već rađaju četvrto dijete. Ne mogu čekati djecu. Imam blizance.

Dakle, u prenatalnom treba paziti da se prije 10 cm ne otvore i da će se pokušati pojaviti, ali prije nego što se pojavi glava? (Zanimljivo je da bi glava, zbog prenošenja prerane žene u generički stol, izlazila iz vrata ili prepone?)

U naporima glavnog (na temelju osobnog iskustva porođaja):
1. Pritisnite prema dolje.
2. Udahnite prema pravilu "1 dah za 3 udisaja".
3. Zatvori oči.
I što je najvažnije - slušajte opstetričara! Nema potrebe za to jer je lakše. Na taj način, samo prostirate "ugodne" senzacije tijekom rada, pokušaja i porođaja općenito.
Ako poslušate moj savjet, onda "vuk nije strašan kao što je naslikan", a rođenje je puno lakše!
Sretno i lagana dostava.

Pokušaji: kako ispraviti i disati tijekom porođaja

Pokušaji su proizvoljni kontrakcije mišića prednjeg abdominalnog zida, kroz koje nastaje rođenje fetusa. Pojava pokušaja karakteristična je za drugu fazu rada, koja počinje punim otvaranjem vrata maternice (10 cm) i nastavlja se dok se dijete ne rodi.

Larisa Travnikova
Ginekolog

Zašto postoje pokušaji?

Na početku druge faze rada s potpunim otvaranjem cerviksa, glava fetusa, zahvaljujući kontrakcijama maternice, počinje se kretati prema dolje, stiskajući zidove rektuma. Kao odgovor na stimulaciju rektalnih receptora, mišići prednjeg trbušnog zida i dijafragme reflektiraju se u kontekstu: tako počinju pokušaji. Glava fetusa stavlja pritisak na zdjelicu i na rektum žene, uzrokujući njezinu želju da isprazni crijeva - nagon za izlučivanjem. Ovo je parcela.

Kada mogu gurati?

Prije nego što počnete ispraviti, morate nazvati liječnika da biste odredili gdje je glava djeteta. Potrebno je gurati samo ako je prošlo skoro cijeli rodni kanal i već je na dnu zdjelice. Prerani pokušaji dovode do brzog iscrpljivanja ženske snage, slabosti pokušaja, smanjenja uteroplacentalne cirkulacije i manjka kisika za dojenčad.

Sve žene imaju želju da se podignu u različito vrijeme. Ako se pojavi kad je glava već dovoljno niska, ali vrat maternice još nije u potpunosti otvoren, tada gurajući glavu silom, žena može uzrokovati puknuće maternice. Kako bi se spriječili prerani pokušaji, ženi se preporuča koristiti poseban uzorak disanja.

Kako disati tijekom rada

 1. Uzmi dubok dah.
 2. Držite dah, kao da gutate zrak, zategnite trbušne mišiće (mišići bedra, stražnjice i lica, dok se potpuno opustite). Nježno povećajte pritisak na dnu. Stegnuti mišiće trbuha sve više i više, pomažući dijete kretanje kroz rodni kanal.
 3. Izdahnite glatko.
 4. Nadalje, kada smatrate da nema dovoljno disanja, glatko uzdisati - ali nipošto "trzati". Tijekom oštrog izdisaja, intraabdominalni tlak se brzo smanjuje, a glava bebe brzo se povlači, što može dovesti do ozljede glave. Nakon toga, odmah, bez opuštanja i odmora, udahni - i dobro se pripremi.

Tijekom punih pokušaja, ponovite sve te korake tri puta.

Nakon pokušaja, uzmite potpun dah i vratite mirno, čak i disanje s potpunim opuštanjem. Tako se možete brzo oporaviti za sljedeće pokušaje.

Upozorenje! U vrijeme uklanjanja glave, primalja će vas tražiti da ne pritisnete preko - disanje pasa.

Kako ispraviti tijekom porođaja?

Tijekom pokušaja čvrsto pritisnite brade na prsima, pričvrstite koljena rukama, razmaknite ih i povucite prema pazuhu. Pokušaji sile trebaju biti usmjereni do točke maksimalne boli. Povećana bol nakon pokušaja sugerira da sve dobro radiš i dijete se kreće duž rođendana.

Koliko dugo traju pokušaji?

U prvorazrednim ljudima ovo razdoblje traje prosječno 2 sata, u višeprofilnim 1 sat. Različiti čimbenici mogu utjecati na njegovo trajanje. Dakle, upotreba jedne od metoda anestezije - epiduralna analgezija - dovodi do produljenja druge faze rada, u prosjeku, do 3 sata u neupadljivim ženama i do 2 sata kod žena višestrukih žena. Veliki fetus, stisnuta zdjelica, slaba aktivnost rođenja, prevelika napetost prednjeg trbušnog zida također može povećati ovu fazu rada. Nasuprot tome, kod žena s dobro razvijenim trbušnim mišićima, vrijeme trajanja protjerivanja je smanjeno.

Kako izbjeći stanke tijekom rada?

Zaštita perineuma počinje od trenutka erupcije glave, tj. Od vremena kada se između pokušaja glava djeteta ne vraća. Primkinja s tri prsta desne ruke sprječava brzinu kretanja glave tijekom pokušaja, što dovodi do postupno rastezanja kože perineuma i sprečava kidanje. Uobičajeno, glava fetusa prolazi kroz sav rodni kanal s najmanjim promjerom - u savijenom stanju (brada je pritisnuta na dojku). Da bi se spriječile stanke, primalja s dva prsta lijeve ruke zgrabi glavu djeteta i prati njegovo pravilno kretanje.

Očigledna regija glave najprije je izbila, zatim krunu, nastaje daljnje širenje glave i rađa se lice. Od trenutka kada se glava fetusa počne odmatrati, do potpunog rađanja lica, ženu nije dopušteno gurati. Treba imati na umu da integritet perineuma ne ovisi samo o djelovanju liječnika, nego io ponašanju žene tijekom rada. Disanje kroz usta "pas" može značajno oslabiti pokušaje. Rođena glava u 96% slučajeva je okrenuta leđima; onda se dijete lice okreće majčinom desnom ili lijevom kuku. Istodobno s vanjskim okretajem glave, dolazi do unutarnjeg skretanja ramena, a zatim se rađaju prednja ramena (smještena u stubičnom zglobu) i leđa (smještena u škrto). Daljnje rođenje djeteta i tijela i noge javlja se bez poteškoća.

Kako roditi i ispraviti da brzo rade i bez pauze?

5. 11. 2015. u 21:13

Na tečajevima za trudnice, stručnjaci redovito postavljaju pitanje kako roditi i pravilno ispraviti, jer to je iznimno važno i znate zašto?

Poznavanje slučaja omogućuje vam da proces isporuke bude što je moguće brži i bezbolniji u najboljem slučaju, a najgore - kako biste spriječili razvoj komplikacija u bebi. To može biti kao banalna ozljeda uslijed prolaska kroz rodni kanal i hipoksija zbog najmanjih zakašnjenja. Nepotrebno je reći da liječenje može trajati cijeli život, oduzimajući majku radosti majčinstva i njezinu bebu - sretnom i bezbrižnom djetinjstvu.

Razdoblja rođenja

Mlada majka može zauvijek razgovarati o svom rođenju. Za nju sve počinje u trenutku pojave kontrakcija, a završava oslobađanjem dječjeg mjesta. U međuvremenu, liječnici razlikuju tri glavne faze rada, objašnjavajući ženi koja radi kako disati tijekom svakog od njih.

Istina, im prethodi pripremna pozornica. Traje, u pravilu, jedan dan. Zbog činjenice da se u ovoj fazi vrat samo priprema za porođaj, to ne uzrokuje mnogo nelagode. Postoji omekšavanje tkiva, otvaranje samog vrata. Možda će se pojaviti manji dio, koji će se intenzivirati tijekom vremena.

Zar žena u ovom trenutku ima ozljede? Ne, ako nema patologija, zamračena nepravilnim, izraženim kontrakcijama. Samo ih liječnik može identificirati. I najčešće se dijagnosticira kod žena koje rade s velikim strahom zbog nadolazećeg poroda, popraćene poremećajima spavanja i kroničnog umora.

Imajte na umu da sve poteškoće tijekom pripremnog razdoblja ne utječu na daljnji tijek rada. Evo, kao u lutriji: budite sigurni da ste sretni ako pravilno rađate i dobrog stručnjaka.

 • Prvi je dug, neugodan, čak i bolan, sve ovisi o pragu osjetljivosti žene. Obilježava se redovitim kontrakcijama, zbog čega se cerviks stalno otvara.

Štoviše, fetus u trenucima svojih kontrakcija u porodnom kanalu gotovo se ne kreće. Liječnici prepoznaju nekoliko faza tijekom kojih se kontrakcije mogu povećati ili oslabiti, dajući ženi priliku da malo opustite.

Cijeli proces vezan je uz rad mišićnih vlakana, što dovodi do zadebljanja i omekšavanja stijenki maternice na određenim mjestima. Zatim se mokraćni mjehur rasprsne ili probada, a vrat cerviksa otvori do 10 cm. Do ove točke, žena se obično kreće tiho, ponekad ima antispazmike, analgetike, na primjer, pri rođenju s epiduralnom anestezijom.

 • Drugi je razdoblje protjerivanja fetusa. Karakterizira ga pojava jakih, produženih kontrakcija koje izazivaju spuštanje glave u područje zdjelice i napredovanje mrvica do izlaza. U ovom trenutku razvijaju se pokušaji - isti kontrakcije maternice koje povećavaju pritisak u trbušnoj šupljini i olakšavaju proces rođenja djeteta.

Zbog svoje uspješne provedbe žena treba naučiti pravilno disati kako ne bi naštetila. Štoviše, priroda se pobrinula za pojavu snažne želje za guranjem, koje mlade majke mogu zbuniti sa željom da ispravi crijeva.

Zanimljivo je da se ponekad pokuša čak i kada se maternji dio širine samo 8 cm. Zatim je važno pravilno disati, a ne izravnati tako da ne ozlijedi cerviks. U generičkom razdoblju, trebali biste slušati sve preporuke liječnika, kako prolaze kroz rodni kanal, dijete se opet i opet okreće ili ispravlja i rizične za ozljede.

Tijekom pokušaja morate pomicati mrvice da se pomaknu, inače se mogu oslabiti i potpuno nestati. Što to prijeti? Operativna intervencija. Uobičajeno, razdoblje traje 15 do 30 minuta, ali ako se otkriju komplikacije, nastavlja se sve dok se dijete ne rodi.

 • Treći je postpartum razdoblje. Karakterizira ga razdvajanje dječjeg mjesta i smanjenje maternice u volumenu. Počinje, u pravilu, 10 minuta nakon završetka drugog razdoblja i traje oko 20 minuta.

U slučaju komplikacija, odrasli se odvajaju pod anestezijom. Ako postoji ozljeda ramenoga kanala s naknadnim krvarenjem maternice, potonji je zaustavljen, droge se ubrizgavaju, led se stavlja na donji dio trbuha.

Kako shvatiti da je vrijeme za guranje

Kako bi se zaštitili od problema koji nastaju tijekom rada, potrebno je ne samo razumjeti kako gurati, nego i kada to učiniti. Ako počnete unaprijed, možete se iscrpiti i izgubiti svu svoju snagu prije početka rada ili ozlijediti sebe i bebu. Oni obično guraju tijekom pokušaja. Osjećaju se kada se, zbog kontrakcija maternice, javlja pritisak na rektum i napetost mišića peritoneuma i dijafragme.

Prije nego što gurate, morate biti sigurni da je dijete uzeo točan položaj, a vrat maternice je potpuno otvoren. To se može učiniti samo kroz istraživanje potonjeg, kojeg obavlja primalja ili liječnik. Zato je tako važno da im vjerujete. Inspekcija maternice i slušanje fetalnog otkucaja srca, vjerojatno će to činiti tijekom rada i porođaja cijelo vrijeme.

Imajte na umu da će u procesu rada također biti potrebno prestati s pritiskom. To se događa kada glava fetusa prolazi kroz cerviks. To bi trebalo biti učinjeno kako se ne bi suzili u području vrata.

Sažeti sve gore navedeno, valja napomenuti da žena treba gurnuti samo na zapovjedništvo medicinskog osoblja. Ako osjetite pritisak i želju da ispraznite utrobu prije nego što stigne ova ekipa, mora obavijestiti liječnika. On će ispitati cerviks i složiti se s njom o daljnjoj akciji. Svako zakašnjenje, amaterski, zanemarujući čak i "iskusne" savjete, mogu dovesti do nepovratnih posljedica.

Kako ispraviti i disati

Želite li roditi snažnu i zdravo dijete? Uključite se u plodonosan rad s medicinskim osobljem tijekom poroda i rođenja za nekoliko pokušaja. Istodobno, važno je ostati mirno, a ne paničariti jer strah i stres ne podrazumijevaju samo gubitak snage, već i hipoksiju kod djeteta.

Ispod je vodič za djelovanje, a opisuje i glavnu stvar - što znači gurati. Dakle:

 • Za vertikalni porod, žena je savjetovana da se čuče s nogu široko apart. U tom slučaju, peta treba pritisnuti na pod i zdjelicu - što je više moguće dolje. Ruke bi se trebale držati na krevetu. Ako je liječnik protiv okomitog rada, možete ga zamoliti da započne radnu aktivnost na takvom položaju, tako da će vam sila gravitacije pomoći. Zatim možete ići na stolac, i dobro je ako se u njemu podigne leđa.
 • Tijekom porođaja u vodoravnom položaju, preporučuje se ženi povući njene noge savijene na koljenima na prsima, razmnožavajući ih. Brada je pritisnuta na šupljinu. Zašto? Tako da pritisak koji nastaje u vrijeme pokušaja ide u trbuh, a ne u glavu. Inače, ne samo da je vrijeme isporuke produženo, već i pritisak u posudama, a pritisak "u očima" dovodi do činjenice da su plovila praska. Izuzetno je važno osigurati da koljena ne budu spojena.
 • Udahnite duboko, brzo i glatko. Zrak je uvučen u trbuh, zamislivši da je napuhan poput lopte. Osjećati takvu "kuglu" možete fizički držati dah za djelić sekunde.
 • Poticaj također treba glatko. Važno je gurati, gurati zrak u vaginu i istovremeno opustiti mišiće perineuma. Treba napomenuti da je tehnika pravilnog disanja na kolegijima za trudnice. Ali, u biti, guranje u želucu znači "raditi isto kao u trenutku pražnjenja crijeva".
 • Izlijevanje i naprezanje trebaju biti najmanje 15 sekundi svaki put tri puta tijekom pokušaja. To se objašnjava činjenicom da traje oko 60 do 90 sekundi, dopuštajući majci da brzo gurne plod.
 • Ako postoji osjećaj da nema dovoljno zraka, nježno izdišite ostatak i udahnite opet.

Tijekom snažnog razdoblja, važno je zapamtiti da oštra udisanje i izdisanje uzrokuju pad abdominalnog tlaka i, kao rezultat, povlačenjem glave bebe natrag.

Intervali između pokušaja ne traju dulje od minute, tijekom kojih se žena mora odmoriti i dobiti snagu. Može postojati situacija u kojoj će primalja tražiti od vas da izdržite pokušaj, brzo i površno disanje, poput psa.

Kako gurati tako da nema pauze i hemoroide

Najčešće komplikacije nakon poroda su rupture cerviksa ili vagine i hemoroide. Oni nastaju kao posljedica nepravilnog napinjanja. U većini slučajeva izazivaju povezani čimbenici kao što su: uska zdjelica, veliki fetus, neiskustvo žene, pa čak i uporaba epidurala. U međuvremenu, uvijek je moguće smanjiti posljedice ako znate kako naučiti disati i pravilno ispraviti. Ovdje postoje tajne.

Prije svega, određeni dijelovi tijela i organa trebaju biti opušteni, naime: lice, leđa glave, oči, gluteus i bedreni mišići, i rektum. Ako postoji pritisak na pokušaje u tim područjima, trebali biste odmah promijeniti "taktiku", inače će trajanje dostave povećati, a žena će zaraditi mnogo problema.

Da biste izbjegli hemoroide, važno je usmjeriti pritisak u maternicu, istodobno pomažući sebi trbušnim mišićima. I neka primalje nazovu "sranje", dosadni napori zapravo nisu praktički nepovezani s činom defekacije, ali ako se kombiniraju, pojavit će se isti bolni, krvareni čvorovi na rektumu.

Shvatite da je sve ispravno, žena u trudnoći može osjećati bol ispod tijekom pokušaja. Nakon toga se tlak treba usmjeriti do točke maksimalne lokalizacije. Dakle, dijete će uspješno kretati kroz rodni kanal, a sama žena će je brže rađati.

Prilikom rađanja, tako da nema prekida, morate poslušati babici ili liječniku. Oni će reći kada treba gurnuti i kada će izdržati kako bi se smanjio rizik od ozljeda tkiva.

Kako naučiti gurati

Najlakši način da učinite sve na tečajevima za trudnice. Kvalificirani stručnjaci će vam reći, reći, pa čak i dati vam priliku da pokušate osjetiti sam proces kako bi smanjili rizik od komplikacija i ubrzali isporuku.

Druga mogućnost je video tutoriali. Pogledajte jedan od njih, kako organizirati sve, a zatim pokušajte ponoviti kod kuće sami. I nije bitno ako nešto ne uspije, u najvažnijem trenutku babica će dati potrebne savjete, a priroda će usmjeriti i pomoći da sve na najbolji mogući način.

Glavna stvar je ne bojati se izgledati smiješno i apsurdno, jer vaše zdravlje i stanje djeteta ovise o točnosti tehnike!

Dijelite svoj post na društvenim mrežama i pretplatite se na nove teme!

Kako disati i naprezati tijekom rada i porođaja

Dijete prima kisik iz krvi majke, koja je obogaćena tom plinom dok žena disanja. Ako se disanje odmori ili se drži dugo, dijete može razviti hipoksiju, što je vrlo opasno stanje. Priprema za porođaj preporučuje se za svaku ženu. Da biste to učinili, možete pohađati posebne tečajeve ili pročitajte ispod kako se pravilno ponašati u porođaju i porođaju kako ne bi oštetili bebu. Pravilna tehnika disanja olakšat će proces porođaja, ne samo za dijete, već i smanjiti bol za majku.

I sada ćemo više zaustaviti na ovom.

Važnost pravilnog disanja tijekom rada

U procesu porođaja, svaka žena doživljava bol različitih intenziteta. Mnogi liječnici to pripisuju ponašanju pretežne žene, posebice, disanjem. Bol je uzrokovana mišićnim spazmom, na koju može utjecati pravilno disanje.

Razvijene su mnoge tehnike koje olakšavaju napetost mišića tijekom kontrakcija i tijekom pokušaja. Pored dovoljne količine kisika, grčenje mišića može biti uzrokovano zvukom.

Svrha tehnika disanja je osigurati dovoljno kisika za bebu, kao i opuštanje mišića. Znajući kako pravilno disati u različitim razdobljima rada, možete postići sljedeće rezultate:

 • Da spriječi fetusnu hipoksiju i sve ozbiljne komplikacije na koje vodi.
 • Smanjite bol čak iu vrijeme jakih kontrakcija.
 • Da biste se borili sa stresom, smirite se i dodajte fizičku snagu.
 • Poboljšajte vlastito dobro, spriječite vrtoglavicu, ukočenost udova i strah.

Liječnik i primalja neprestano podsjećaju mamu na disanje. Ovo je jako važno i ključ uspjeha rođenja djeteta. Dišni proces povezan je s radom živčanog sustava. Poznato je da se tijekom dubokog nadahnuća smanjuje njena ekscitabilnost koja omogućava postizanje mišićnog opuštanja i stabiliziranje psiho-emocionalnog stanja.

Davanje disanja daje toliko pozornosti ne samo zato što je opskrba kisikom važna za dijete. U dišnom sustavu tijekom trudnoće dolazi do ozbiljnih promjena, tako da žena u posljednjim tjednima osjeća tešku kratkoću daha i sama može osjetiti manjak kisika. To se događa iz sljedećih razloga:

 • Veličina maternice i fetusa rastu, zbog čega dijafragma pomiče i smanjuje volumen pluća.
 • Kretanje dijafragme postaje sve ubrzano.
 • Potreba za kisikom stalno raste, što dišni sustav radi maksimalnim kapacitetom. Potrošnja kisika trudne žene je gotovo dvostruko veća od količine koja je bila potrebna prije trudnoće.

Pravilno disanje potrebno je iz sljedećih razloga:

 • Pomaže u sprečavanju ishemija tkiva.
 • Neke tehnike značajno smanjuju težinu boli.
 • Posebne vježbe pridonose potpunom otkrivanju rodnog kanala.
 • Smanjenje vjerojatnosti komplikacija i generičkih patologija.

Liječnici razlikuju tri vrste disanja tijekom poroda: opuštajuće, plitko, disanje stresnog razdoblja.

Priprema za porođaj

Postoji mnogo tečajeva za pripremu trudnica za porođaj. Oni ne samo da mogu naučiti teoriju, već i praktično prakticirati pravilno disanje. Jedini nedostatak takvih studija je da tijekom porođaja, kao i kod drugih stresnih situacija, žena zaboravlja sva teorijska znanja.

Nije preporučljivo upravljati složenim tehnikama kod kuće. Te vježbe možete izvesti na pogrešan način i povrijediti sebe i djeteta. Iskusni treneri na posebnim tečajevima moći će uzeti u obzir individualne karakteristike svake trudnice i odabrati najprikladnije tehnike disanja. Oni će vam pomoći trenirati i naviknuti se na odabranu metodu.

Započnite trening što je ranije moguće. Što više vremena provodite na pravilno disanje, to je vjerojatnije da će sve biti ispravno izvršeno tijekom teškog procesa rada.

Tehnike disanja

Ispod su nekoliko tehnika disanja, od kojih trudnica odabire onu koju voli više, a zatim ga primjenjuje u porodu. Postoji nekoliko takvih metoda, ali ćemo razmotriti najjednostavnije i popularnije:

 • Račun. Dok dišete u zrak, brojite četiri, dok izdahnite, učinite isto. Brojčana vrijednost može varirati u jednom ili drugom smjeru, kao i stopi brojenja. Učinkovitost tehnike leži u jednostavnosti implementacije. Dama je dovoljno zapamtiti jedan broj, a zatim udahnuti i izdahnuti dok ga ne može izračunati. Takve monotone akcije pomažu da dovoljno zasiti tijelo s kisikom, smiruju se i nadvladaju strah.
 • Govoreći o riječima. Sastoji se od sporog ritmičkog izražavanja riječi sloga. Tehnika pomaže u ublažavanju stresa, fokusa i koncentracije na pravilno disanje. Žena se treba sjetiti nekoliko jednostavnih riječi. Kad udahnu, istezujući samoglasnike, ona bi ih trebala izgovoriti u slogovima, poput pjevanja. Na izdah, isto je učinjeno. Preporuča se da se pažljivo usredotočite na taj proces i da ne budete uznemireni stranim stvarima. Tako će tijelo eliminirati utjecaj vanjskih čimbenika i sve svoje snage staviti u rađanje i pružiti tijelu kisik. Učinite to ispravno, žena može primijetiti da se mišići opuštaju i bol se smanjuje. Disanje tijekom govora treba biti duboko i sporo.
 • Tehnika nosnih usta. Većina liječnika smatra da je ova tehnika što učinkovitija i što je točnija. Žena u radu mora udisati zrak kroz nos i izdahnuti kroz usta. U tom slučaju, mišići usana i ramena trebali bi biti što opušteniji. To se može postići izgovaranjem zvukova samoglasnika. Takvo disanje osigurava dovoljnu količinu kisika i smiruje ženu. Jedini nedostatak je osjećaj suhih usta s čestim ponavljanjem vježbe.
 • Dah s partnerom. Tehnika je popularna jer podrazumijeva partner koji može podupirati ženu koja je u radnom odnosu. Svaka sljedeća borba je obično jača od prethodne, što otežava ženi da se kontrolira i zapamti preporuke koje joj je liječnik ili trener dao na tečajevima. Partner drži budućnu majku po oružju i pokazuje joj vježbe koje bi trebala točno ponoviti. Tehnika disanja u ovom slučaju može se odabrati najrazličitije. Partner također može pomoći trudnoj ženi osloboditi njezino stanje korištenjem pravilnog držanja. Na primjer, položaj koljenastog kraka smanjuje pritisak na donji dio leđa i smanjuje bol u ovom području. Također možete sigurno proći kroz dvoranu i udahnuti se.

Kako udahnuti borbe

Kada kontrakcije postanu dovoljno jake, mozak žene praktički je isključen. Ona izvodi disanje i sve ostale pokrete gotovo nesvjesno, misleći samo kada će bol proći. Ako je pravilna tehnika disanja bila razrađena prije, dijete neće osjetiti manjak kisika.

Međutim, rad je posebno razdoblje u porođaju. Oni su popraćeni vrlo snažnim mišićnim grčevima, koji se također prenose na plovila i na živčane završetke. Dakle, žene osjećaju bol, hranjive tvari i kisik prestaju teći u placentu i maternicu, a nelagoda utječe na psiho-emocionalno stanje. Babica ili liječnik će reći ženi kako pravilno disati. Tehnike mogu lagano varirati, ovisno o razdoblju rada i snazi ​​kontrakcija.

Prvih nekoliko sati rada su bezbolni i vrlo kratki. Uklanjanje neugodnih osjeta može biti uz pomoć uobičajenog usporenog disanja. Zbog toga se preporučuje žena duboko udahnuti i polako izdahnuti. Ova metoda doprinosi stabilnom i tihom otkucaji srca, punoj snazi ​​tijela kisikom, uštedama energije. Između kontrakcija, žena se preporuča da se odmori kako bi se uštedjela snaga za kasnije teže periode.

Kada kontrakcije postanu učestalije, a već ih je teško teško izdržati, možete početi izvoditi tehniku ​​koju trudnica radi na tečaju. Bilo koja od odabranih metoda treba biti izvedena tako da je disanje mirno, sporo i duboko. To će omogućiti dovoljno zasićenje tijela žene i fetusa s kisikom.

Na kraju prvog razdoblja kontrakcije postaju gotovo nepodnošljive. Žena je samokontrola izgubljena, a psiho-emocionalno stanje pogoršava, što također negativno utječe na zdravlje djeteta. Stres i anksioznost u kombinaciji s teškim mišićnim i vaskularnim spazmom mogu uzrokovati teške hipoksije, što dovodi do komplikacija tijekom porođaja.

Jedan od najučinkovitijih udisaja u razdoblju jakih kontrakcija je disanje od pasa. Tehnika se izvodi u bilo kojem položaju, a trebate disati maksimalnom brzinom, na primjer 1-2 udisaja i izdisaja u sekundi. Ako se usna šupljina u ovom trenutku isušuje, možete ga isprati vodom, ne preporuča se piti puno tekućine. Ta brzina disanja pomoći će dobiti više kisika i isporučiti pravi iznos placente.

Tijekom kontrakcija se ne preporučuje vikati, jer to ne smanjuje bol, ali povećava vazospazam. U početnim fazama, duboko dijafragmalno disanje može donijeti olakšanje. Ako smatrate da postaje neučinkovit, trebali biste nastaviti s plitkim disanjem poput "psa" i "ispuhati svijeće". Kad kontrakcija raste, polako i duboko udahnite, a na vrhuncu površno dišite nekoliko puta. Možete ga pratiti samoglasnicima, ali nemojte vrištati. Nakon brzih pokreta dišnih putova, nužno je vratiti se dijafragmatičkom disanju kako bi se obnovila brzina otkucaja srca i izbjegla prekomjerno zasićenost mozga kisikom.

Kako disati između kontrakcija

Postupno, kontrakcije postaju sve intenzivnije, a razdoblje između njih se smanjuje. Žena ima manje vremena za odmor i potpuno disanje u odsutnosti boli. Često, kada su interni između kontrakcija već kratki, žena u radu je vrlo iscrpljena i nema snage za obavljanje bilo kakvih tehnika. Međutim, tijekom tog razdoblja možete nadoknaditi nedostatak kisika koji se dogodio tijekom rada i pokušati s njom zasićati tijelo.

Disanje između kontrakcija treba biti duboko i sporo. Potrebno je provesti jednu od tehnika koje je žena odabrala ranije, a koja je gore opisana. Kako se kontrakcije pristupaju, stopa disanja može se povećati, na primjer, disanje disanja često pomaže u ublažavanju boli.

Dakle, svrha disanja u razdoblju između kontrakcija je dati ženi priliku da se opustite i smirite, kao i nadoknaditi nedostatak kisika nakon jakog mišićnog i krvožilnog spazma.

Kako udahnuti pokušaje

Disanje tijekom pokušaja treba biti usmjereno ne samo na pružanje tijela kisikom, već i na guranje djeteta iz maternice. Da biste to učinili, preporučujemo sljedeće:

 • Kada vas je ginekolog stavio na stol za isporuku i odlučio da je vrijeme za pokušaje započeti, pažljivo slušajte svoje preporuke. U ovoj fazi, prikladna tehnika disanja "na račun", koja je gore opisana. Da bi se žena koncentrirala i pravilno izvodila vježbe disanja, može partner, ako je prisutan pri porodu.
 • Pokušajte udahnuti dublje što je moguće, a kada udahnuti, progutajte zrak. To će stvoriti dodatni pritisak na dnu maternice i na dijafragmu, što će pomoći bebi da se bolje kreta duž rođendana i gura noge od maternice. Kada osjetite da nema dovoljno zraka, otpustite ostatke od pluća i skupite novi veliki dio.
 • Potrebno je zadržati dah što je dulje moguće kako bi se olakšao djetetov proces udara svjetlosti i ubrzava potreban period. Pravilnu tehniku ​​disanja podučava trener na tečajevima. Zadržavajući zrak i dobivajući punu prsa, žena ne bi trebala gurati u glavu, već dolje na abdomenu. Značenje ovog pokreta je pomoći maternici gurati dijete uz pomoć trbušnih mišića i dijafragme. Sve napore i pritisak koji žena stvara tijekom tog razdoblja trebaju biti usmjereni dolje na abdomen. Ako sila ide na glavu, lice počinje crvenjeti, a plovila praska. Osim toga, može dovesti do komplikacija i estetskog izgleda nakon poroda, takvi pokušaji ne pomažu bebi i potpuno su neučinkoviti za porođaj. U svakom slučaju, morate pažljivo slušati liječnika koji prati proces proširenja vrata maternice i napretka djeteta. Ginekolog će dati naredbu kada trebate početi gurati i predložiti točnu tehniku ​​izvedbe.

Koji su točni pokušaji?

Ispravni pokušaji sugeriraju udoban položaj za prelijevanje, pravodobno napinjanje i pravilan smjer tlaka. U većini rodilišnih bolnica, taj proces odvija se na posebnoj stolici za isporuku, u kojoj je žena postavljena vodoravno, a njene noge mogu biti čak i malo povišene. U takvom položaju guranje djeteta je prilično teško, a dječja glava vrši snažan pritisak na dno zdjelice.

Suvremene metode smatraju se porodom u vodi, čučnjom ili u posebnoj stolici. Jedna od prednosti takvih pozicija naziva se prirodna privlačnost zemlje koja će pomoći bebi da se presele dolje iz maternice. Važno je ispravno odrediti početak pokušaja, tako da se u ovom trenutku žena počela truditi i stekla punu prsa zraka. To još jednom dokazuje važnost prisutnosti medicinskog osoblja u procesu porođaja i čini sumnjivo rođenje kod kuće.

Pravilno disanje je također osnova za rođenje zdravog djeteta. U pravilu, liječnik podsjeća ženu na rad s potrebom disanja kako bi spriječila fetusnu hipoksiju i moguće komplikacije. Tijekom pokušaja žena više nije u boli pa može točno slijediti preporuke liječnika.

Kako gurnuti u rad

Kada je vrat potpuno otvoren i tijelo je spremno za rođenje djeteta, liječnik daje zapovijed za guranje. Osjećam se kao da je ovo razdoblje u osnovi različito od prethodne, budući da bol gotovo nestaje i pojavljuje se osjećaj širenja. Vrlo je važno slijediti upute liječnika i primalje. Zbog činjenice da dijete pokušava proći kroz rodni kanal, želja za guranjem može se pojaviti cijelo vrijeme. Ako to učinite izvan vremena, postoji velika vjerojatnost lomljenja tkiva, uganuća i poteškoća za dijete.

Pokušaji su proces guranja fetusa iz maternice. Trajanje prijatelja može biti do jedne minute, a žena će do 3 dubokih udisaja ih naizmjenično sa jakim dah.

Osjećaji tijekom pokušaja obično se uspoređuju s nagonom koji se javlja kada želite ući u zahod. Međutim, to zahtijeva mnogo više napora. Tijekom pokušaja, žena leži na leđima, skuplja cijeli zrak u prsima, drži dah i naginje glavu prema naprijed. Takve manipulacije dovode do činjenice da napunjena pluća vrše pritisak na dijafragmu, a ona zauzvrat pomaže uterusu da gurne dijete van. Osim toga, trebate pritisnuti trbušne mišiće. Svi napori usmjereni su točno na trbuh i izvode se uz pomoć mišića, a ne tlaka zraka. Ako žena pokušava pritisnuti je na trbuhu zrakom i stavlja pritisak na njezino lice, tada sva snaga prelazi na gornji dio tijela i ne pomaže djetetu da se rodi. Mišići zdjelice u ovom slučaju trebaju biti opušteni, a pristupe guranja djeteta na pokušaje trajat će oko 15 sekundi. Nakon toga, žena ponavlja pun dah i nastavlja gurati do kraja pokušaja (oko 3 ponavljanja se javljaju u minuti).

Tijekom pokušaja vrlo je važno slušati liječnika. Ne možete gurati u krivo vrijeme. Između pokušaja, trebate dati tijelu maksimalni odmor. Kada se pojavi glava djeteta, preporučuje se prebaciti na plitko i mirno disanje. Nakon rođenja djeteta, potrebno je još nekoliko napora za rođenje placente. Taj je proces apsolutno bezbolan.

U nekim slučajevima, pokušaji moraju biti zaustavljeni. To je učinjeno na zapovijed liječnika, na primjer, kada se pojavila glava bebe i morate pričekati stezanje tijela. Možete zaustaviti potuga i proces donošenja djeteta uz pomoć plitkog disanja. U ovom slučaju, žena ne treba naprezati trbušne mišiće, kao ni držati zrak. Postupak se nastavlja kada ginekolog odluči.