Majčinstvo nije prepreka uspješnoj karijeri. Što trebate znati, idete li na rodiljni dopust?

Zasnivanje

Ako je ranije u Rusiji bilo normi imati djecu na terenu, a nakon povratka u poljoprivredni rad, onda u našem civiliziranom dobu odnos prema ženama u porođaju mnogo je poštovanja.

Ženama se daju vremena da se pripreme za porod i da se oporave od nje, kao i odlazak do djeteta do tri godine života.

Let's shvatiti kako izgraditi odnos s poslodavcem u očekivanju majke.

Rodiljni dopust: što treba znati buduća majka?

Prva, za trudnoću i porođaj, traje 70 dana prije isporuke i još 70 nakon njih. Ako čekate dvije ili više beba, vrijeme trajanja odmora povećava se na 84 i 110 dana.

Plaćanje rodiljnog doplatka od 2012. godine plaća se na temelju prosječne zarade žene tijekom protekle dvije godine.

Istodobno, u obračunu se ne uzimaju u obzir razdoblja privremene invalidnosti, uključujući zbog toga što su bili u prethodnom porodnom dopustu.

Dakle, žene koje nisu radile u posljednje dvije godine ili imaju niske službene plaće su u nepovoljnom položaju. Ako je radno iskustvo manje od šest mjeseci, iznos naknade izračunava se uzimajući u obzir minimalnu plaću.

Ako obitelj ne može zaposliti dadilju, ali djed i baka ne mogu sjesti s djetetom, mlada majka će morati ići na sljedeći odmor: brigu o djeci.

Od 1,5 do 3 godine za svaki dan utrošen na naknadu za rodiljni odmor naplaćuje se u iznosu od 50 rubalja.

Odlazak na skrb za djecu može se podnijeti ne samo majci, već i drugom članu obitelji (otac, baka, djed itd.). Istina, u zemljama bivšeg SSSR-a to se rijetko prakticira.

Ako idete na rodiljni dopust, nemojte zaboraviti pripremiti paket dokumenata: inače, možda ćete imati problema s primanjem uplata.

Za razdoblje od 30 tjedana u antenatalnoj klinici dobit ćete listu invaliditeta; mora se dostaviti poslodavcu uz zahtjev za odobrenje naknada u slobodnom obliku.

Popis dokumenata potrebnih za trogodišnji dopust za skrb o djetetu uključuje: izjavu, rodni list (ako imate drugu djecu, potrebne su i njihove potvrde) i potvrdu radnog mjesta drugog roditelja koji potvrđuje da je on / ona nije išao na sličan odmor.

Koja je brzina fibrinogena tijekom trudnoće?

Kako ne pokvariti odnose s poslodavcem?

Naravno, malo tko će vlasnik tvrtke biti drago od privremenog invaliditeta vrijednog okvira. Stoga je ponekad vrlo teško odabrati pravu strategiju ponašanja, priopćavajući upravi o nadolazećem radosnom događaju za vas.

Pravno, ne postoji točan vremenski rok za koji morate obavijestiti svoje nadređene o svojoj trudnoći. Formalno, to se može obaviti tridesetog tjedna, nakon što dobije certifikat o invalidnosti u antenatalnoj klinici.

Međutim, bolje je prikupiti hrabrost i ranije obavijestiti menadžera: ovo će vam dati vremena da smireno pronađete zamjenu za razdoblje odmora i prenosite slučajeve bez žurbe.

Ako odnosi unutar tima nisu preblizu, ne biste trebali žurno podijeliti vijesti barem do kraja prvog tromjesečja. Malo je vjerojatno da će pranje kostiju pridonijeti vašem mentalnom ravnotežu.

Novi status daje vam neka prava. Ne samo da ne možete biti pucani. Ako ugovor o radu na određeno vrijeme istječe uskoro, mora se obnoviti.

Žene koje rade u opasnim zanimanjima mogu se prebaciti u drugi odjel zadržavajući istu plaću, a po želji se mogu prenijeti na rad sa skraćenim radnim vremenom (iako u ovom slučaju, razmjerno su smanjene plaće).

Trijumfalni povratak

Vrlo je važno ne izgubiti profesionalnost za vrijeme provedeno na rodiljnom dopustu. Uostalom, čak i mali prekid utječe na vještine i sposobnosti, što možemo reći, i nekoliko godina provedenih u izolaciji s radnog mjesta.

Tako da odlazak na posao nije veliki stres, pokušajte biti svjesni onoga što se događa u vašoj industriji. Unatoč malom broju slobodnog vremena, mlada majka trebala bi pronaći vremena za pregled vijesti i čitanje stručne literature.

Ne prekidajte kontakte s kolegama: tako ćete biti svjesni situacije u tvrtki i nakon puštanja moći ćete odabrati pravu strategiju ponašanja.

Izlazak iz rodiljnog dopusta, ne preopterećujte kolege sa pričama o životu djeteta. Jasno je da je beba najvažnija stvar za vas, ali nećete svatko rado slušati priče o tome kako dijete jede ili odlazi u zahod.

Bolje se dokazati kao profesionalni, pauza u radu zbog čega se ne utječe na postizanje novih horizonta.

Kako odlaziti na rodiljni dopust što je moguće profitabilnije

Kako odlaziti na rodiljni dopust što je moguće profitabilnije

Majčinstvo je prekrasan teret žene koja je rado nosila, ako su svi drugi "tereti" bačeni natrag. Na primjer, raditi. I svi dobro znamo da za to postoji dekret. Međutim, svatko to ne može priuštiti. Ili misli da ne mogu.

Zapravo, rodiljni dopust je podijeljen u dva dijela: "rodiljni dopust" i "roditeljski dopust". I oni mogu ući u njega: studenti, službenici i oni koji su registrirani u Centru za zapošljavanje nakon smanjenja. Štoviše, to ne plaća poslodavac, već Fond socijalnog osiguranja Ruske Federacije. I iznos se izračunava pojedinačno. I sada više o svemu.

Prema Zakonu o radu Ruske Federacije, žena ima pravo na rodiljni dopust 30 tjedana trudnoće (28 - čekajući više od jednog djeteta). Približan datum otpuštanja naznačuje liječnik, koji se treba konzultirati za poslodavacovu prateću dokumentaciju 12 tjedana nakon začeća. Njemu ili njegovom računovodstvu mora se pripisati cijeli paket radova, koji se sastoji od:

 • potvrda o invalidnosti (bolest) za trudnoću i porod;
 • zahtjev za davanje odgovarajućeg dopusta;
 • potvrde iz prethodnog posla (ako postoje): prosječni dohodak za prethodne dvije pune kalendarske godine, na razdoblja izuzeća koja nisu uključena u izračun naknade;
 • preslika putovnice;
 • bankovni detalji, gdje prenijeti koristi.

1. Naknada za majčinstvo isplaćuje se osiguranoj osobi ukupno za cijelo razdoblje porodnog dopusta od 70 (u slučaju višestruke trudnoće - 84) kalendarskih dana prije isporuke i 70 (u slučaju složenog rođenja - 86, pri rođenju dvoje ili više djece - 110) kalendarskih dana nakon isporuke.

2. Pri usvajanju djeteta (djece) mlađe od tri mjeseca, porodiljni se doplatak plaća od dana usvajanja do isteka 70 godina (u slučaju istodobnog usvajanja dvije ili više djece - 110) kalendarskih dana od datuma rođenja djeteta.

3. Ako je tijekom razdoblja u kojem majka na porodnom dopustu prije nego što dijete navrši jednu i pol godina, ima porodni dopust, ona ima pravo izabrati jednu od dvije vrste naknada koje su plaćene tijekom razdoblja odgode.

Čl. 10 FZ № 255 TK RF

Uz skromnu paušalnu svotu za registraciju s genetičarom prije 12 tjedana, kao i zaobilaženje plaćanja pri rođenju, recimo da je glavni dohodak za ovo razdoblje novac iz gornje formule. To znači da se prosječni dnevni dohodak za 2 godine množi s brojem dana na porodnom dopustu.

Imate pravo koristiti planirani porodni dopust prije i nakon porodnog dopusta. Time se povećava vrijeme provedeno kod kuće.

Kada prisutnost baka, djedova ili novaca za dadilje omogućava vam da počnete raditi nakon prvog dijela dekreta, neke žene to koriste i ponovno se pridruže radnom životu. Međutim, to nije uvijek izvedivo. Pa, Zakon o radu Ruske Federacije osigurava još 1,5 godina plaćenog dopusta za brigu o djeci. Ali, nažalost, u manjoj veličini. Naime, 40% prosječne plaće.

Da biste primili mjesečnu naknadu za brigu o djeci, poslodavcu morate poslati:

 • zahtjev za naknadu;
 • primjerak djetetovog rodnog certifikata za koji se pruža skrb;
 • primjerak rodnoga certifikata prethodnog (ih) djeteta;
 • potvrdu s radnog mjesta drugog roditelja da se ovaj dopust ne koristi i ne prima doplatak;
 • bankovni detalji, gdje prenijeti koristi.

Maksimalni rok propisa je 3 godine, ali preostalih 1,5 godina ne plaća se. Važna je činjenica da otac, drugi rođaci ili skrbnik mogu uzeti roditeljski dopust. Štoviše, može se razbiti u dijelovima "među sobom". No, korist će biti plaćena samo jednom osobi. U ovom trenutku ne može ni otpustiti niti biti uklonjen s dužnosti.

Prema zakonu, porodiljni doplatak se dodjeljuje na zahtjev majke djeteta ili njezine zamjene ako je zahtjev primijenjen najkasnije šest mjeseci od datuma raskida rješenja.

- prije porođaja - u bilo kojem trenutku po primjeni ženskog zaposlenika nakon primitka rodiljnog dopusta u antenatalnoj klinici, koja se izdaje na opstetrički rok trudnoće od 30 tjedana (28 - za više rođenja);

- nakon porođaja - u bilo kojem trenutku nakon rođenja djeteta ako se u oružju nalazi bolesnička lista, ali najkasnije šest mjeseci od isteka roka trajanja djeteta.

Nakon podnošenja zahtjeva poslodavcu u roku od deset dana, donosi se odluka o davanju rodiljnog dopusta i rodiljnog doplatka. Završna isplata plaća se sljedećeg dana isplate plaće u poduzeću.

Rodiljni dopust

Sadašnji pravni okvir Ruske federacije (s relevantnim promjenama na početku 2018.) ne koristi pojam "rodiljnog dopusta". Ovaj je izraz jedini zajednički slog za dvije vrste blagdana u našoj zemlji, koji slijede jedno drugo, u pravilu, bez prekida i uređeni na različite načine:

 • rodiljni dopust - izdaje se u obliku razdoblja invalidnosti (bolnice) propisane duljine;
 • dopust za skrb o djeci osigurava se dulje razdoblje (do djeteta 3 godine) bez prekidanja radnog iskustva i radnog iskustva u specijalnosti.

Opće informacije

Pravo na dobivanje porodiljnog dopusta utvrđeno je u Zakonu o radu Ruske Federacije iz čl. 255, 256. Ovo pravo je rezervirano za sve radne žene, uključujući ženske vojnike, nezaposlene, studente koji su službeno priznati kao nezaposleni ili registrirani na burzi rada, kao i žene koje rade u vojnim odjelima kao civilno osoblje.

 • radne žene;
 • žene u vojnoj službi;
 • trudnice otpuštene zbog likvidacije organizacije i registrirane kod službe za zapošljavanje;
 • studentice.

Ako žena podliježe obveznom socijalnom osiguranju u slučaju privremene invalidnosti iu vezi s majčinstvom, onda joj dodijeljena naknada ne može biti manja od njezine prosječne zarade, a još više ne može biti niža od zakonske minimalne plaće (MWP u 2018. Iznosi 9489 rubalja od 1. siječnja i 7800 rubalja od 1. srpnja - indeksiranje od drugog polugodišta za 4%).

Ako je žena radila kratko vrijeme prije trudnoće (manje od šest mjeseci), naknada se isplaćuje u svakom slučaju, ali se izračunava na temelju minimalne plaće koja vrijedi u trenutku plaćanja.

Kada je trudna majka zaposlena na više mjesta odjednom, svaki poslodavac je dužan dati joj rodiljni dopust na temelju svjedodžbe o nesposobnosti za rad i njezinu osobnu prijavu, kao i za plaćanje doplatka.

Rodiljni dopust

Prema postojećim odredbama Zakona o radu, u našoj zemlji treba osigurati rodiljni dopust radnim ženama u sljedećem redoslijedu:

 • za 70 kalendarskih dana prije dana rođenja i za isti broj dana (ukupno 140) - nakon rođenja djeteta;
 • za 70 kalendarskih dana prije dana porođaja i 86 dana nakon rođenja djeteta (ukupno 156) - ako je rođenje bilo komplicirano;
 • 84 dana prije dana rođenja i 110 dana nakon rođenja (ukupno 194) - na rođenje dvoje ili više djece (u slučaju višestruke trudnoće).

Početak rodiljnog dopusta određuje se datumom registracije bolesničke liste. Ako se jedno dijete rodi, taj bi se certifikat trebao izdati 30 tjedana trudnoće. U slučaju višestrukih trudnoća, takav se certifikat piše malo ranije, odnosno 28. tjedna.

Dakle, ako trudnoća prolazi bez komplikacija, a porođaj također lako prolazi, a da ne pogorša stanje majke, tada se potvrda izdaje za stotinu četrdeset dana. Kada je težak posao, s komplikacijama, ukupno razdoblje je šesnaest dana. Ako se rađaju dvije ili više beba, taj se pojam produžuje čak i dalje, da bi se dodao do sto devedeset i četiri dana.

Važno je znati da preuranjeno rođenje ili odgođeno porođaj nije razlog za promjenu razdoblja dopusta. Svako produljenje zakonskih rokova zbog teškog porođaja izdaje se izradom dodatne potvrde o invalidnosti, nakon čega se prijavi za dopunski dopust.

Postupak za rodiljni dopust

Opći postupak za izdavanje rodiljnog dopusta može se opisati na sljedeći način: trudnoće trudnoće u predškolskoj klinici, trudnica dobiva bolničku listu koja se nalazi na mjestu rada (ako je potrebno, bolesnička lista može biti izdana u nekoliko primjeraka).

Nakon rođenja djeteta, potrebno je izdati dopust za skrb o djeci. Važno je znati da, za razliku od porodiljnog dopusta, ovaj dio dopusta se može izdati ne samo majci nego i ostalim članovima obitelji koji će se brinuti o djetetu.

Razmislite korak po korak kako organizirati rodiljni dopust:

 1. Treba imati na umu da se potvrda o invalidnosti za davanje rodiljnog dopusta kao prvog dijela rodiljnog dopusta mora izdati u točno definiranom vremenu, odnosno određenom broju dana prije rođenja.
 2. Da biste privremeno odsutili s posla zbog približavanja datuma rođenja, morate napisati izjavu u ime poslodavca.
  • Takvu izjavu osobno piše podnositelj zahtjeva, koji je potpisala.
  • U pravilu, cijeli postupak se provodi pod nadzorom djelatnika odjela osoblja koji je u stanju pomoći ispravno formulirati tekst relevantne izjave.
  • Bit će potrebno naznačiti razlog i vrijeme odsutnosti. Kao što je gore navedeno, broj dana dekreta izračunava se individualno, ovisi o specifičnoj situaciji i određuje se na temelju medicinskog dokumenta buduće majke (na bolesničkom popisu).
 3. Važno je ne zaboraviti odrediti zahtjev za izračunavanje prednosti trudnoće i porođaja na obvezno socijalno osiguranje.
 4. Nakon primitka svih dokumenata, časnik za osoblje morat će izdati nalog za odlazak na rodiljni dopust, nakon čega se od dana naznačenog u poretku, trudnica se počinje odmorniti od svojih radnih zadataka kako bi se pripremila za rođenje djeteta.
 5. Kada se dijete rodi, bit će potrebno prikupiti dokumente kako bi dobili pravo na brigu o djetetu mlađoj od 3 godine, te ih poslati uz odgovarajuću izjavu poslodavcu.

Zapamtite da je nadležan i pravodoban postupak podnošenja svih dokumenata najvažnije jamstvo da će pravo majke otići i djetetov prihod zahvaljujući zakonu biti realizirani.

Obavezno za registraciju dokumenata o porodnom dopustu

Potrebni dokumenti za brigu o dekretu prikazani su u dvije faze: prije rođenja djeteta i nakon tog događaja.

 • Za blagdane i rodiljne pogodnosti:
  • bolovanje izdano za cijelo razdoblje invalidnosti za 140, 156 ili 194 dana;
  • uvjerenje o upisu u antenatalnu kliniku u ranom trudnoći - do 12 tjedana (ako je dostupno);
  • prijava upućena poslodavcu;
  • osobni dokumenti;
  • potvrda o prihodima za posljednju godinu rada;
  • bankovni račun ili broj kartice gdje će se prednosti prenijeti.
 • Za blagdane i dječji doplatak:
  • osobni dokumenti;
  • primjerak rodnog listića djeteta i djece s izvornikom (izvornika) za provjeru;
  • bankovni račun ili broj kartice;
  • izjava.

Radne žene specificirane dokumente pružaju se na radnom mjestu ili izravno FSS-u u slučaju sudjelovanja regije u pilot projektu "izravna plaćanja".

Primjer prijave za rodiljni dopust

Izjava o potrebi napuštanja uredbe apsolutno se ne razlikuje od bilo kojeg drugog akta prijave, a također ima i standardnu ​​strukturu:

 • "Kapica" (gornji desni kut listova), u kojem je naznačeno ime organizacije, prezime, ime i oznaku njezina voditelja, au istom kutu ispod prezimena, inicijali i položaj podnositelja zahtjeva treba navesti;
 • naziv dokumenta, naime, "izjava", koja je napisana bez navodnika u sredini lista ispod "kapice";
 • glavni tekst koji se može postaviti u bilo kojem obliku; glavna stvar je da podnositelj zahtjeva može registrirati zahtjev za registraciju potrebne godišnjeg odmora, njegove privremene granice i postaviti zahtjev za imenovanje naknade;
 • Sve dodatne dokumente priložene prijavi navedene su u nastavku (u pravilu, ovo je izvorni medicinski certifikat medicinske ustanove i izvornu potvrdu koju je izdala prednatjecajna klinika koja potvrđuje stanje trudnoće);
 • u donjem desnom kutu podnositelj zahtjeva stavlja datum podnošenja dokumenta, kao i svoj vlastiti potpis.

Nakon podnošenja prijave i svih potrebnih dokumenata, poslodavac izdaje nalog za pružanje rodiljnog dopusta, čiji je uzorak dan dolje.

Prednosti primljene tijekom porodnog dopusta

Tijekom dekreta, žene u našoj zemlji mogu očekivati ​​da će dobiti četiri vrste plaćanja:

 1. Doplatak za trudnoću i porođaj, čiji se obračun provodi na temelju izdvojenog bolovanja, što ukazuje na broj dana odsutnosti s posla.
  • Iznos plaćanja određuje se na temelju prosječne dnevne zarade i broja dana navedenih u potvrdi o invalidnosti.
  • Minimalni iznos takvih naknada mjesečno ne može biti niži od minimalne plaće (9.489 rubalja od 1. siječnja 2018.), a maksimalno - ne više od 265.827,63 rubalja na temelju veličine osnovice osiguranja za 2015. i 2016. godinu.
 2. Dodatni doplatak za isplatu za majčinstvo za ranu registraciju na antenatalnoj klinici (do 12 tjedana trudnoće) plaća se u fiksnom iznosu, čiji iznos iznosi 613,14 rubalja.
 3. Paušalni iznos za rođenje djeteta, iznos od 1. veljače 2017. iznosi 16.350,33 rubalja.
 4. Doplatak za brigu o djeci mjesečno se isplaćuje mjesečno kada navrši 1,5 godina.
  • Iznos takvog iznosa iznosi 40% prosječne zarade majke u dvije godine koje prethode izdavanju dekreta.
  • Minimalni iznos takve isplate iznosi 3065,69 rubalja za prvo dijete ili 6131,37 rubalja za drugu i sljedeću djecu, a maksimalno iznosi 23120,66 rubalja mjesečno.

zaključak

Dakle, rodiljni dopust je dva praznika u jednom, koji se odmah slijede. Tijekom porodnog dopusta, radničke žene mogu dobiti prednosti, čiji će iznos biti proporcionalan iznosu plaće koju su imali prije nego što su otišli na dopust.

Kako ići na rodiljni dopust

Što je rodiljni dopust?

Uredba je popularno poznata kao rodiljni dopust, koji, prema zakonu, uključuje i porodiljni dopust (sastoji se od prijevremenog i postnatalnog dopusta) i roditeljskog dopusta.

Kada idete na rodiljni dopust

Čim žena ustanovi da očekuje bebu, trebala bi se posavjetovati s liječnikom i ispitati ga. Liječnik ne samo da pomaže da se trudnoća pojavi i da se normalno odvija, već označava i preliminarni datum isporuke (DA), na temelju kojeg je planirano daljnje radnje poslodavca da pusti ženu s posla.

Uz trudnoću normalno razvijene singletone, rodiljni dopust traje 30 tjedana.

U koliko je žena žena s višestrukom trudnoćom otišla na porodni dopust, liječnik odluči, ali obično se to događa 28. tjedna. Mnoge žene sami odlučuju, samo na rodiljnom dopustu, koristeći svoje godišnje odmore neposredno prije porodnog dopusta. Tako možete ići na rodiljni dopust još ranije - u 25 tjedana. Druge žene rade do isporuke rodiljnog dopusta za vikend tijekom tjedna porođaja.

Kada možete ići na rodiljni dopust, liječnik u antenatalnoj klinici daje ženi niz dokumenata potrebnih za poslodavca prilikom donošenja rodiljnog dopusta:

 • potvrdu o nesposobnosti za rad s trajanjem trudnoće koja se navodi u njoj i DA;
 • potvrda o registraciji prije 12. tjedna trudnoće;

Također je izdao rodni list sa tri bonova, a njegov poslodavac ne mora pružiti.

Rodiljni dopust

Nakon primitka svih dokumenata, uključujući i zahtjev za rodiljni dopust od zaposlenika, poslodavac mora platiti dodatak u roku od deset dana. Važno je znati da je naknada zapravo plaća Fond socijalnog osiguranja stanovništva (FSS), poslodavac jednostavno izračunava. Ako žena ne primi isplatu nakon deset dana, ona ima pravo podnijeti žalbu inspektoratu rada ili tužiteljstvu.

Također, unatoč činjenici da žena, u dogovoru s poslodavcem, može nastaviti raditi čak i nakon 30 mjeseci trudnoće, preporučuje se dogovoriti rodiljni dopust na propisani način tako da žena ne izgubi priliku za primanje naknada, kao i za vrijeme teških porođaja ili poroda dijete je imalo priliku imati više vremena da se brine za njega nego što je ona planira tijekom trudnoće. Također je korisno za samog poslodavca kako bi se izbjegle eventualne optužbe za trudne zaposlenike i pribjegnu inspekcijskim tijelima.

Trajanje rodiljnog dopusta izračunava se ovisno o mnogim čimbenicima (kako trudnoća prolazi, kada napuštaju porodni dopust, da li je trudnoća višestruka, itd.).

Tečaj trudnoće

Pojam prenatalnog dopusta

70 kalendarskih dana

84 kalendarska dana

Učinak zračenja, koji živi u radioaktivno onečišćenim područjima

90 kalendarskih dana

tijekom poroda

Trajno odlazak nakon poroda

Ordinarni porod, kao i usvajanje novorođenčeta

70 kalendarskih dana

Komplikacijski rad (carski rez)

86 kalendarskih dana

Rođenje dvoje djece ili usvajanje dvoje novorođenčadi

110 kalendarskih dana

Preuranjeno rođenje do 30 tjedana, dijete se rodilo živo

156 kalendarskih dana

Preuranjeno rođenje do 30 tjedana, dijete rođeno mrtvo

86 kalendarskih dana

Ako se razdoblje rodiljnog dopusta poklapa s djetetom prije djetetove dobi do tri godine života, žena prima obje naknade, budući da se rodiljni doplatak plaća bez obzira na dječji doplatak do dobi od tri godine.

Roditeljski dopust

Odmah nakon završetka rodiljnog dopusta morate upisati zahtjev za pružanje dopusta za skrb o djetetu do jedne i pol godine ili do tri godine. Poslodavac plaća taj dopust iz sredstava FSS-a, a ako je mlađa majka pojedinacni poduzetnik ili je nezaposlen, naknada je izdana od strane osiguravajućeg fonda ili socijalnih službi.

Za razdoblje do djeteta od treće godine zadržava se posao i položaj žena, a vrijeme roditeljskog dopusta se broji u općem i neprekinutom radnom iskustvu. Žena ima pravo ići na posao u bilo koje vrijeme tijekom sestrinskog dopusta. Ako žena ima honorarnu pomoć, plaća se naknada. U slučaju punog radnog vremena, naknada prestaje biti plaćena.

Trudnica i žena na porodnom dopustu zaštićeni su Zakonom o radu, što znači da se ne može otpuštati, a plaće se ne mogu smanjiti, ne smije se zahtijevati da idu na posao vikendom, noćno vrijeme, prekovremeni sati i poslovna putovanja zabranjeni su.

Žena ima pravo, nakon porodnog dopusta i nakon roditeljskog dopusta, na godišnji plaćeni dopust.

Otac na dopustu za brigu o djeci

Rodiljni dopust za djecu do tri godine može se ugovoriti ne samo za majku, već i za bilo koji drugi član obitelji koji će se zapravo brinuti o djetetu. Važno je da se ovaj član obitelji (najčešće otac) službeno zaposli kako bi mogao podnijeti zahtjev za doplatak za brigu o djeci. Na poslu će otac djeteta morati predočiti svjedodžbe o radu majke:

 • da majka odbije roditeljski dopust;
 • da majka ne bi trebala brinuti za dijete.

Uz ove potvrde, otac djeteta piše zahtjev za dopust dječje skrbi, a prema članku 266. Zakona o radu Ruske Federacije poslodavac nema pravo oduzeti to pravo, zadržavajući položaj i plaću za vrijeme odmora.

Nadalje, pravo korištenja roditeljskog dopusta i, sukladno tome, pravo na doplatak može se prenijeti iz jednog člana obitelji u drugu, na primjer, ako je majka bolesna i ne može se brinuti o djetetu. U tom slučaju piše poslodavcu izjavu o potrebi prekida roditeljskog dopusta kako bi to pravo prenijelo na svog oca.

Ako u obitelji postoje dvije ili više djece, majka ima pravo uzeti dopust za brigu o jednom djetetu, a otac djeteta za drugom.

Kako odlaziti na rodiljni dopust? Glavne odredbe zakona

Rođenje djeteta je poseban trenutak, a zakonodavci to naglašavaju brojnim pravima i socijalnim jamstvima. Žene drhtale čekaju pojavu djeteta i uživaju u prednostima i privilegijama. Za poslodavce, činjenica trudnoće zaposlenika ne može se nazvati radosni trenutak. Pitanje je ne samo o iznosima obveznih plaćanja, već i daljnjoj interakciji. Najveće su točke veličine godišnjeg odmora i pravilnog izračuna razdoblja u kojemu odlaze na porodiljni dopust čije znanje je potrebno kako za zaposlenika tako i za poslodavca.

Što uključuje riječ "dekret"?

U svakodnevnoj komunikaciji, značenje ovog koncepta odnosi se na majčinstvo kao cjelinu. Okolno ljudi percipiraju "dekret" kao dopust zbog "posebne situacije" žene. U zakonodavstvu razdoblje majčinstva podijeljeno je u dva dijela, od kojih svaka ne ovisi o drugom. U Kodeksu rada (u daljnjem tekstu Kodeks) za ženu postoje dva intervala:

 • invalidnost zbog trudnoće i poroda,
 • čuvanje djece (dopust za novorođenče prije dobi od jedne i pol godine).

Za ženu, izračun točnog vremena odlaska na rodiljni dopust ovisi o dotičnom razdoblju. Oni se razlikuju u pravilima trajanja i odredbama. Da bi se olakšalo razlikovanje između tih razdoblja, majčinstvo će se shvatiti kao dopust dane ženama u vezi s trudnoćom i porođajem. Razmotrite glavne točke koje utječu na vrijeme takve vrste zakonskog odmora.

Tko odlučuje je li uredba neophodna?

Glavna stvar u ovom pitanju je ginekolog. Određuje vrijeme odlaska na porodni dopust i povratak na posao. Prioritet pri donošenju takvih odluka bit će zdravlje zaposlenika i djeteta. Zakon određuje rok koji je preporučen za odlazak na rodiljni dopust. Kada je trudnoća bez komplikacija i čekajući jedno dijete, žena je poslana na dopust od tridesetog tjedna. Ako postoji više djece ili postoji mogućnost da se tijekom porođaja pojave problemi, liječnik će izdati otpuštanje tijekom dvadeset i osmog tjedna.

Priroda tijeka trudnoće igra glavnu ulogu u izračunu dani dane uredbe. Članak 255. Kodeksa navodi razdoblja odmora koja se pružaju. Nakon odgovarajućih medicinskih pregleda, ginekolog odlučuje o preporučenoj duljini dopusta za određenu ženu. Ova vrsta rekreacije podijeljena je na dva dijela: prenatalna i postnatalna. Za njih, članak 255 određuje sljedeće trajanje:

 • sedamdeset dana bez prenatalnih komplikacija, osamdeset četiri s višestrukom trudnoćom,
 • postpartum bez komplikacija - sedamdeset dana, s komplikacijama - osamdeset i šest dana, u slučaju rođenja više od dvije djece - sto i deset dana.

Zaposlenik ima pravo na plaćeni dopust tijekom određenog razdoblja. Za određivanje ukupnog trajanja presavijanja dva dijela. Ako postoje značajne promjene u zdravstvenom statusu žena, liječnik donosi potrebne prilagodbe. Ovisno o uvjetima trudnoće, dopuštenje se može odobriti:

 • minimalno - za 140 dana ako je proces bezuspješan, ništa ne ugrožava zdravlje žene i djeteta,
 • maksimalno - za 194 dana u slučaju da se očekuje više od jednog djeteta, komplikacija je nastala u procesu isporuke.

Kako saznati datum odlaska na porodni dopust?

Prva stvar koju trebate posjetiti ženske konzultacije. Liječnik će potvrditi činjenicu trudnoće i naznačiti približan rok isporuke. Na temelju gore navedenih okolnosti izračunat će optimalno vrijeme odlaska na odmor. Važnost ovog koraka leži u činjenici da bez dokumentiranja "zanimljive situacije" žena neće moći primiti dopust od poslodavca. Za izvršenje dekreta potrebno je osigurati:

 • potvrda o upisu u antenatalnu kliniku prije 12. tjedna (bolovanje),
 • izjava.

Na temelju njih, izdala odgovarajući nalog. Registracija u konzultacijama prije dvanaestog tjedna omogućit će ženi da dobije paušalnu isplatu. Veličina je 2015. godine 543,67 rubalja. Nakon rješavanja pitanja o dokumentiranju i plaćanju, zaposlenik može ići na godišnji odmor.

Moram li otići?

Zakon dopušta ženi da sama odabere kako će se odmoriti. Možete se odmarati nekoliko dana prije rođenja, a nakon ostatka upotrijebiti - u razdoblju oporavka.

Zaposlenik, u nedostatku drugih preporuka liječnika, ima pravo izabrati trajanje odmora. Može koristiti samo tjedan dana vremena (tijekom poroda) i nastaviti svoje dužnosti.

Ne postoje izravna ograničenja ili zabrane takvih akcija u zakonodavstvu. Preporučljivo je odabrati razdoblje odmora u skladu s preporukama liječnika, tako da u slučaju komplikacija ne treba obnoviti odmor i ponovno izračunavati plaćanja. Također je važno da poslodavac zna o trajanju i točan datum početka uredbe. Prema zakonu, plaćanje mora biti izvršeno u roku od deset dana nakon podnošenja dokumenata. Osim toga, poslodavac treba vremena tražiti zamjenski zaposlenik i sklopiti novi ugovor.

Materijalna podrška i jamstva tijekom trudnoće od države i poslodavca

Kao što je gore spomenuto, prvo što žena može računati - plaćanje po upisu u antenatalnu kliniku - 543,67 rubalja. Preduvjet je datum najkasnije 12 tjedana. Plaćanje je jednokratno. Osim toga, trudnica može računati na sljedeće vrste pomoći (iznos plaćanja bit će relevantan za 2015.):

 • plaćenog porodiljnog dopusta, koji se izračunava na temelju prosječne zarade tijekom protekle dvije godine i trajanja,
 • socijalno plaćanje, koje se izdaju ženama (državljani Ruske Federacije), na rođenje djeteta; njezina je veličina 14.497.80 rubalja,
 • svjedodžbe - majčino (od drugog djeteta - 453.026 rubalja) i generički (nominalna vrijednost 10.000 rubalja),
 • doplatak za dijete do dobi od 3 godine - izdane ženama koje su rodile treće dijete nakon 31.12.2012. godine - iznos je jednak lokalnom minimalnom životu,
 • besplatni lijekovi za djecu do tri godine - za sve građane; djeca do šest godina - za obitelji s mnogo djece (više od tri djece, pod uvjetom da je najstariji mlađi od 18 godina)
 • porezni odbitci u iznosu od 182 rubla za prva dva dječaka i 390 rubalja za sljedeći, predviđeni su za majku i oca na svakom mjestu zaposlenja.

Država jamči ženama zaštitu njihovih prava tijekom trudnoće. To se posebno odnosi na osiguranje održavanja položaja i plaće u slučaju prekida radnog procesa zbog majčinstva. Među glavnim jamstvima su sljedeće:

 • zabrana otpuštanja na inicijativu poslodavca,
 • zabrana određenih vrsta rada (metoda pomaka, prekovremeni rad, noću, praznici, rad u opasnim uvjetima, poslovna putovanja),
 • puštanje na rad ako su uvjeti rada oštri ili štetni; kao opcija, poslodavac može promijeniti postojeće uvjete za pluća ili ponuditi dio radnog vremena ili radnog tjedna; bez obzira na odabranu metodu reguliranja odnosa u ovom slučaju, menadžer je dužan zadržati prosječnu zaradu zaposleniku (odnosno položaju).

Zlouporaba prava

Za poslodavce, trudnoća zaposlenika ozbiljna je procjena. Prvo, trebaju pronaći zamjenu. Drugo, plaćanje za odmor mora biti plaćeno. Zakon pruža trudnicama ekskluzivna prava. Poslodavac mora osigurati poštivanje utvrđenih zakona o radu bez ikakvih kršenja.

U većini slučajeva važna je podrška određenih kategorija građana, u ovom slučaju trudna. Demografska situacija u zemlji ovisi o tome. Što aktivnije država štiti svoje interese, stvaraju se povoljniji uvjeti za nastanak novih građana zemlje. Ali postoje i negativni aspekti apsolutnog prevladavanja prava za određene kategorije nad drugima.

Ponekad postoje situacije kada je poslodavac nezaštićen od nepoštenih radnji od strane zaposlenika. Na primjer, žene namjerno skrivaju trudnoću kako bi dobili posao. Nekoliko dana kasnije, objavljuju ovu činjenicu i idu na plaćeni dopust. Neki zaposlenici dobivaju poseban posao da bi se kasnije "produžili" do nekoliko godina razdoblje primljenog rodiljnog dopusta (rođenje više djece u nizu, odlazak na porodni dopust od prvog dana rada). Poslodavac u takvim situacijama nema izbora, dužan je platiti novac i podnijeti odsutnost zaposlenika.

Navedeni primjeri rijetki su izuzeci od pravila. Poslodavci ne smetaju potporu trudnim zaposlenicima i pružaju im materijalnu pomoć. Uostalom, dobar stručnjak je motor tvrtke. Ali nedostatak zaštite od nepoštenih akcija od strane nekih podnositelja zahtjeva uzrokuje određenu negativnost prilikom unajmljivanja žena. Neki menadžeri, suočeni s sličnim problemom jednom, nastavit će davati prednost muškom osoblju.

Zaposlenici, kada idu na porodni dopust, trebaju osigurati da se slijedi propisani postupak. To će vam pomoći u najkraćem roku za primanje naknada, naknada i koristi zbog zakona. Važan čimbenik je zdravlje djeteta. Liječnici su uspostavili optimalno vrijeme za prestanak aktivne radne aktivnosti - trideset (dvadeset i osmi) tjedan. Od ovog trenutka započinje intenzivna priprema ženskog tijela za nadolazeći događaj i stvaranje povoljnih uvjeta omogućit će vam roditi zdravu i sretnu djecu.

Kako organizirati rodiljni dopust

Pojam "rodiljni dopust", koji ne postoji u službenom zakonodavstvu, obično se naziva razdobljem odsutnosti s posla povezanog s majčinstvom. Prije i poslije rođenja potomaka, žena dobiva od države mogućnost da privremeno ne izvrši svoje profesionalne dužnosti, već da se posveti svojoj obitelji bez gubljenja karijere ili gubitka financijske pomoći. Korisno je za sve radne žene fer spolnog spola znati kako se oblikuje ova vrsta dopusta, s kojom se većina žena mora suočiti barem jednom, a često i više puta. Važne su nijanse tako često izrađenih "odmora" i zaposlenika osoblja.

Odluka - ostavite kompleks

Pod stalnim žargonom "rodiljnog dopusta" zapravo postoje dva različita lišća, čija je jedina značajka njihova povezanost s pojavom djeteta.

 1. Rodiljni dopust
 2. Odlazak zbog potrebe brige za dijete do 1,5 ili tri godine.
 • imaju različite razloge;
 • su izrađene odvojeno i svaki na svoj način;
 • različito trajanje;
 • razlikuju se u plaćanju od strane poslodavca i države.

Glasine su ih ujedinile u zajednički "rodiljni dopust", jer u praksi u većini slučajeva idu jedan za drugim i nemaju prekide između sebe.

POMOĆ! Zakonito, pravo na dopust vezano uz buduće majčinstvo uređeno je umjetnošću. 255-256 Zakon o radu Ruske Federacije. Posebnost i duljina službe po dužnom dekretu ne prekidaju se.

Tko treba rodiljni dopust?

Zakon o radu uspostavlja pravo na odlazak na odluku bilo koje radne žene, i to:

 • zaposlenik koji je potpisao ugovor o radu (radno iskustvo nije važno);
 • registriran u Službi za zapošljavanje sa službenim statusom bez posla;
 • redoviti studenti;
 • žena u vojnoj službi;
 • civilno civilno osoblje vojnih institucija.

POZOR! Neke vrste naknada koje se isplaćuju u ovom dopustu su za sve, a neke su samo za službeno zaposlene buduće majke.

Term - važan problem za majčinstvo

Prilikom određivanja trajanja rodiljnog dopusta i vremena skrbi u njemu, zakonodavstvo se usredotočuje ne samo na prirodne ritmove porođaja, već i na zaključke vodećeg trudnog liječnika, što se ogleda u relevantnim pravnim aktima.

Svaka vrsta dopusta koja predstavlja dekret ima svoje osobine u pogledu.

Rodiljni dopust (B & R)

Posljednjih mjeseci, nadolazeće porođaj, žena postaje teška, a ponekad i njezine uobičajene radne dužnosti, a često i put do njezina radnog mjesta, nisu pod njezinom moći. Država joj daje mogućnost da se smatrati privremeno onesposobljenima, tj. Izdati bolovanje za prenatalne i postnatalne periode. Trajanje tih razdoblja je drugačije:

 • prije očekivanog rođenja, ženi ostaje 70 dana u kalendaru;
 • nakon poroda, bolnica će trajati još 70 dana, ako je rođenje normalno, a kod 86 - sa složenim porodnim situacijama (osobito carski rez);
 • ako se ne očekuje da se rodi jedna beba, ali nekoliko odjednom, sretna će se majka smjeti odmoriti 2 tjedna ranije - prenatalni period će biti 84 dana;
 • Roditelj blizanaca i više djece nakon porođaja dobiva 110 dana plaćenog bolovanja;
 • odbrojavanje ovih pojmova započinje izdavanjem liste bolesnika u antenatalnoj klinici koja se događa tijekom normalne trudnoće u 30 tjedana, a tijekom višestruke trudnoće u 28. tjednu.

UPOZORENJE! Ako su nastale nepredvidive nedosljednosti na procijenjenim datumima na kojima se osniva registracija dopusta (na primjer, žena je davala prerano, izdržala, ili je trajanje trudnoće pogrešno izračunano), datumi dopusta ostaju nepromijenjeni. Da biste ga produžili, potreban vam je novi popis bolesnika i, na temelju toga, dizajn dodatnog dopusta.

Pri usvajanju malog djeteta (do 3 mjeseca), žena ima pravo na odmor sličan onome predviđenoj za BIR.

Upute za buduće majke: kako dobiti odmor za BiR

 1. Za razdoblje od 30 tjedana (ili 28, ako se očekuje više od 1 beba), trudnica dobiva certifikat o onesposobljenju od liječnika za antenatalnu kliniku i osigurava ga svom nadzorniku.
 2. Trudni zaposlenik osobno piše poslodavcu zahtjev za rodiljni dopust. Ovaj dokument nužno navodi razlog za buduće odsustvo s posla (B & B) i vremenski okvir izračunat s bolesničke liste. Odmah je potrebno dodati stavku na zahtjev da naplati odgovarajuće naknade, inače će se morati baviti odvojeno.
 3. Odjel osoblja na temelju prijave i bolovanja izrađuje nalog za pružanje takvog dopusta. Buduća majka je potpuno bez brige o radu od datuma navedenog u nalogu.

Osim toga, trebate pripremiti sljedeće dokumente:

 • kopija osobne iskaznice;
 • potvrda iz obračuna prihoda za posljednje 2 godine;
 • bankovni račun ili broj plastične kartice (za prijenos pogodnosti);
 • potvrdu s LCD-om da je žena registrirana prije 12 tjedana (za ranu registraciju, izvršeno je dodatno plaćanje).

Rodiljni dopust do 1,5 ili 3 godine starosti

Izdana nakon rođenja djeteta prije isteka dana nakon poroda: prvo odmora glatko će proći u drugu.

VAŽNO! Ova vrsta dopusta, za razliku od prve, može se organizirati ne samo za djetetovu majku, već i za svaku osobu koja će se brinuti za njega - oca, rođaka, skrbnika, izbor je za djetetovu obitelj: moguće je ako majka nastavlja raditi pojava bebe.

Radno jamstvo za ovaj praznik:

 • očuvanje radnog mjesta u "pre-secret" volumenu opterećenja;
 • plaćanje mjesečne naknade "poslodavca";
 • računovodstvo prvih 1,5 godina brige o djeci u mirovini;
 • nemogućnost otkaza prije odlaska na posao.

NAPOMENA! Razlika između petogodišnjeg i trogodišnjeg dopusta je samo u plaćanju mjesečnih naknada od poslodavca i zapisa o mirovinskim uslugama. To nisu različite vrste dopusta, već jedna koja se obrađuje jednom, a može se završiti u bilo kojem prikladnom vremenu prije nego što dijete stari 3 godine.

dokumentiranje

 1. Majka ili druga službeno zaposlena bliska osoba podnosi pisanu prijavu svom poslodavcu (također uključuje zahtjeve za naplatu 2 mjesečne isplate - naknade i naknadu).
 2. Pružanje rodne svjedodžbe za bebu.
 3. Ako dopust nije napravio majka, potrebna vam je potvrda da ona ne koristi njeno pravo na rješenje.
 4. Registracija narudžbe od strane odjela osoblja (podnositelj zahtjeva prima kopiju).

VAŽNE INFORMACIJE! Istodobno se ne može izraditi dva rodiljnog dopusta. Ako, prije isteka uredbe, žena prijeđe na drugi, onda se datumi u dvije narudžbe ne preklapaju jedni s drugima. U takvoj situaciji, financijski je profitabilnija za ženu da se prijavi za doplatak od doprinosa nego da nastavi primati naknadu od poslodavca. Stoga je vrijedno napisati zahtjev za odlazak na posao, a zatim za novi dopust za drugu trudnoću i porod.

Za usvojenu djecu izdvajaju se na isti način kao i za rođake.

Kada se vraća na posao?

Možete se vratiti u radni kolektiv iz uredbe u bilo koje vrijeme tako što ćete obavijestiti poslodavca s izjavom. Ako je izlaz bio rano, morat će izdati odgovarajući nalog. Kada se vratite nakon 3 godine, nije potrebna dodatna narudžba.

Odmor se može prekinuti i obnoviti, pa čak i nekoliko puta. Svaki takav čin popraćen je izjavom zaposlenika.

Rodiljni dopust prema novom zakonu

Koncept "rodiljnog dopusta" nedostaje u pravnoj praksi. Tako se govori o odmoru kad žena postane majka.
Svaka žena ima pravo "odlaziti na rodiljni dopust". Ovaj koncept znači:

 • rodiljni dopust;
 • ostavite brigu o svom djetetu dok ne dođete do 1,5 godine;
 • ostavite brigu o djetetu dok ne budete 3 godine.

Pravo na dekret u 2018 je zajamčeno svakoj ženi umjetnosti. 255 Zakona o radu Ruske Federacije i čl. 256 Zakona o radu Ruske Federacije. Među ženama koje imaju pravo na takav dopust su:

 • raditi na temelju ugovora o radu;
 • ima status službene nezaposlenosti;
 • studenti;
 • vojno osoblje;
 • radeći u vojnim odjelima kao civilno osoblje.

Žena koja službeno radi pod ugovorom o radu ima pravo na isplatu za majčinu, a zatim se brine o djetetu. Ako žena ne radi, može primati naknade za skrb o djeci putem tijela socijalne sigurnosti na mjestu registracije.

Prema čl. 255 Zakona o radu Ruske Federacije, placeni rodiljni dopust daje se ženi:

 • tijekom normalnog tijeka trudnoće u trajanju od 140 dana - 70 dana prije rođenja i 70 dana nakon rođenja;
 • ako je rođenje s komplikacijama, a žena radi carski rez, tada liječnik majke ima pravo produžiti njezin postnatalni dopust do 86 dana. Ukupno trajanje odmora bit će 156 dana;
 • ako žena čeka dvije ili više djece istodobno, onda je prije rođenja trebala imati 84 dana, a nakon rođenja - 110 dana. Ovi se dani plaćaju na temelju prosječne zarade žene tijekom protekle dvije godine.

Doplatak za majčinstvo

Godine 2018. samo žene koje su službeno uključene u radnu aktivnost mogu računati na takvu korist, budući da se plaćaju iz socijalnog osiguranja. Odbitak za ovaj fond ostvaruje se samo od službene plaće.

Prema federalnom zakonu od 19. svibnja 1995. br. 81.-RZ "o državnim novčanim naknadama građanima s djecom", sljedeće kategorije žena imaju pravo na takvu naknadu:

 • službeno zaposlen;
 • žene koje su bile otpuštene tijekom razdoblja do 12 mjeseci prije takvog odmora, od likvidiranog poduzeća;
 • redoviti studenti dodiplomskog studija i stipendije;
 • žene koje obavljaju vojnu službu prema ugovoru;
 • žene koje pripadaju svim gore navedenim kategorijama, ali koje su usvojile dijete mlađe od 3 mjeseca.

Ako žena istovremeno stječe pravo na primanje skrbi i prednosti za trudnoću (kao što je slučaj s usvajanjem novorođenčeta), tada ona može odabrati samo jednu vrstu plaćanja.
Ako žena ne ide na odmor, ali nastavlja raditi i primati plaću, tada gubi pravo na rodiljni doplatak. Poslodavac nema pravo platiti plaću i doplatku ženi.
Ako žena radi na glavnom radnom mjestu posljednje dvije godine, kao i radno vrijeme, oba poslodavca trebaju platiti doplatak.

Naknada za rodiljni dopust daje ženi na temelju sljedećih dokumenata:

 • bolovanje. Izdana je u ženskoj klinici, gdje je žena registrirana. Bolnički liječnik ima pravo produžiti bolnicu koja je rodila ženu;
 • zahtjev upućen poslodavcu s zahtjevom da joj odobri rodiljni dopust. Napisano je u bilo kojem obliku, ali na zaglavlju organizacije;
 • kopija ženske putovnice - selo s fotografijom i registracijom;
 • broj kartice ili bankovnog računa na kojem će se naknada prenijeti. Žena je može dobiti u naručju. Ovo nije zabranjeno zakonom;
 • potvrda o prihodu s posla. Izdana je u računovodstvenom odjelu i potvrda obračunate naknade;
 • zahtjev za isplatu naknada. Napisana je na isti način kao i zahtjev za dopust, ali se traži da plati doplatak.

Popis bolesnika se izdaje odmah ili 140 dana ili 184 dana (za više trudnoća). Odmah se zatvara na dan izdavanja.

Za registraciju dopusta za skrb o djeci do 1,5 godine, žena mora pripremiti sljedeće dokumente:

 • primjerak rodnog listića djeteta;
 • molbu poslodavcu da joj dopusti da se brine za svoje dijete dok ne navrši 1,5 godina. Prijava je napisana u bilo kojem obliku, ili na zaglavlju poduzeća;
 • potvrdu o radu muža da ne koristi ovaj dopust i ne prima doplatak;
 • kopiju stranica putovnice s fotografijom i registracijom;
 • broj kartice ili bankovnog računa na koji će se naknada prenijeti;
 • zahtjev za isplatu naknada za djecu. Napisana je na isti način kao i zahtjev za dopust, ali uz zahtjev za isplatu naknada.

Maksimalni iznos

Maksimalni iznos rodiljnog doplatka ograničen je zakonom. Nije sama korist sama po sebi ograničena, već maksimalna plaća jedne žene godišnje.
U 2016, maksimalna plaća žene je 718 tisuća rubalja, a 2017 - 755 tisuća rubalja. Ova se razdoblja koriste za izračun plaća ženama koje će 2018. godine napustiti porodni dopust.

Da biste izračunali plaću za majčinstvo 2015. godine, potrebno je koristiti zaradu žene za 2014. i 2013. godinu. Godine 2013. najveći godišnji prihod iznosio je 568 tisuća rubalja.
Maksimalni iznos naknade u 2018 je (755.000 + 718.000) / 730 * 140 = 282.493, 40 rubalja.

Da biste izračunali naknadu za skrb o djeci, trebate i prosječnu zaradu žene. Iznos takvog iznosa jednak je 40% prosječne zarade u posljednje dvije godine, ali ne više od zakonom utvrđene maksimalne vrijednosti.
Maksimalni iznos takvih naknada u 2016. godini je (624.000 + 670.000) / 730 * 30.4 * 0.4 = 21.554,82 rubalja mjesečno.

Kako platiti rodiljni dopust

Naknada se isplaćuje u iznosu od 100% prosječne zarade "majčinstva" u posljednje 2 godine, bez obzira na dužinu vremena za koje je radio za tog poslodavca. To je navedeno u Saveznom zakonu br. 255 od 11.01.2011. To jest, za ženu koja ide na rodiljni dopust 2017., za izračun je nužno koristiti zaradu za 2015. i 2016. godinu.
Za izračun prosječne plaće treba uzeti u obzir:

 • sama plaća;
 • nagrada;
 • plaća za odmor;
 • doplatak za putovanja;
 • ostale isplate vezane uz rad i navedene u certifikatu 2-NDFL.

Da biste izračunali prosječnu dnevnu zaradu, trebate uzeti broj dana u trajanju od 2 godine. To je 730 dana (731 ako je godina godina skoka). Ali iz proračuna je potrebno isključiti:

 • dani kada je žena bila na "bolničkom dopustu";
 • prethodni rodiljni dopust;
 • prethodni dopust za brigu o djetetu do 1,5 godine;
 • upravni dopust;
 • druga razdoblja u radu, kada plaće, a time i doprinosi Fondu za socijalno osiguranje, nisu naplaćene.
Plaćanje rodiljnog dopusta traje 3 dana od trenutka kada je žena donijela bolovanje.

Strani državljani koji rade u Rusiji na temelju ugovora o radu, porodiljni doplatak plaća se prema ruskom zakonu iz FSS fondova.
Istim pravilima se isplaćuju državljani Bjelorusije, Armenije i Kazahstana.

Kako izračunati doplatak za rodilište

Obračun rodiljnog dopusta u 2017. godini mora početi izračunom godišnjeg dohotka radnice za 2015. i 2016. godinu. Uz pravilno računovodstvo, iznos prihoda može se preuzeti iz potvrde u obliku 2-NDFL.

Tada morate izračunati stvarni broj dana koji su izuzeti iz razdoblja. To se provodi na temelju osobnih dokumenata.
Iskustvo osiguranja žene ne utječe na činjenicu o primanju naknada, već o njegovoj veličini. Ako je radno iskustvo žena manje od 6 mjeseci, izračun porodiljnog iznosa je minimalna plaća. U 2016, on je 6 204 rubalja.

Izračun rodiljnog odmora vrši liječnik njihove antenatalne klinike, gdje je žena registrirana. U pravilu, žena odlazi na porodni dopust na 30 tjedana (s višestrukom trudnoćom, 28 tjedana). Dan liječenja izračunava liječnik na temelju medicinskih pokazatelja žene
Bolnica je odmah izdana 140 dana ili 184 dana. Tijekom normalnog tijeka trudnoće, ali s kompliciranim porođajem, bolnički liječnik produljuje postpartum razdoblje ženi do 86 dana. Poslodavac će morati platiti naknadu za ove dane.

Naknade se ostvaruju u ukupnom iznosu za cijeli odmor. U čl. 15 Zakona № 255-FZ, on je rekao da bi žena trebala dobiti ovu pogodnost najkasnije 10 dana od dana bolovanja na poslodavca ili najbliži datum isplate plaće ili unaprijed na druge zaposlenike. Doplatak se može dobiti na vašim rukama ili možete ići na bankovni račun ili bankovnu karticu. To nije propisano zakonom.
Pomoć za brigu o djeci plaća se u iznosu od 40% prosječne mjesečne plaće. Izračun takvih naknada sličan je obračunu naknade za odmor i porodiljni doplatak.

Primjer izračuna

Na primjer, žena u posljednje dvije godine imala je plaću od 24 tisuće rubalja. Nije primila dodatna plaćanja. Radila je potpuno dvije godine, tj. Nema odbitnih razdoblja. Rodiljni dopust je 140 dana.
Naknada za rodiljni iznos jednaka je: (24 000 * 24) / 730 * 140 = 110 465, 70 rubalja.
Na temelju istih podataka, do 1,5, dijete će dobiti iznos u iznosu od (24.000 * 24) / 730 * 30.4 * 0.4 = 9.594,70 rubalja.

Ako žena ima službeni status nezaposlenih, naknada se izračunava na temelju minimalnog iznosa novčane naknade. To jest, dobit će: 438, 87/30 * 140 = 2 048, 06 rubalja. I za brigu o djeci (438.87 * 24) / 730 * 30.4 * 0.4 = 175, 45 rubalja.

Ako je iskustvo žene manje od 6 mjeseci, iznos naknade će se izračunati na temelju minimalne plaće. Njegova je vrijednost u 2016. godini jednaka 6.204 rubalja.
Žena će dobiti naknadu u iznosu od: (6,204 * 24) / 730 * 140 = 28,555, 40 rubalja.

Minimalna plaća se također koristi za izračunavanje naknada za skrb o djeci. Na temelju toga, žena će dobiti njegu djece u 2016 (6,204 * 24) / 730 * 30, 4 * 0,4 = 2,480, 2 kopecks.

Broj dana odmora

Broj dana porodnog dopusta u 2017. godini određen je čl. 255 Zakona o radu Ruske Federacije.
Ako trudnoća normalno napreduje, žena odlazi na odmor 30. tjedna za 140 dana - 70 dana prije isporuke i 70 dana nakon isporuke. U slučaju višestruke trudnoće, žena odlazi na porodni dopust 28. tjedna za 184 dana - 84 dana prije rođenja i 110 dana nakon rođenja.
Ako žena rađa s komplikacijama, liječnik porodničke bolnice produžuje bolovanje u postpartum periodu od 70 do 86 dana. Uz prethodno poznatu višestruku trudnoću bolnica se ne produžuje.

Žena ide na dopust da se brine za dijete do 1,5 godina. Izračun počinje od datuma rođenja djeteta, prema izvodu rođenja.

Drugi rodiljni dopust bez napuštanja prvog

Žena ima pravo napustiti drugu dekretu bez napuštanja prve. Kako, dakle, očekuju od rodiljnog doplatka, kao i brigu o djeci?

Na primjer, žena je otišla na porodni dopust u 2014. Za izračunavanje koristi korišteni su prihodi za 2013. i 2012. godinu. Godine 2016. ponovno odlazi na rodiljni dopust, nikad ne napušta prvi. Za izračun morate koristiti 2015 i 2014. Ali u to vrijeme bila je na porodnom dopustu, a to razdoblje nije uzeto u obzir. Kako biti?

Prvo morate podnijeti zahtjev za prestanak prvog dopusta za skrb o djeci i za upis drugog rodiljnog dopusta. Za dobivanje 2 naknade istodobno žena nema pravo.

Za izračunavanje naknada za drugi porodni dopust, isti će se periodi koristiti kao po prvi put. To je, na temelju primjera, za 2012. i 2011. godinu.

Na kraju rodiljnog dopusta žena ima pravo na drugi dopust za brigu o svom djetetu, sve dok ne navrši 1,5 godina. Naknada za skrb također će se izračunati na temelju godišnje zarade žene za posljednje 2 godine prije prve dekretacije.