Majčinstvo nije prepreka uspješnoj karijeri. Što trebate znati, idete li na rodiljni dopust?

Zdravlje

Ako je ranije u Rusiji bilo normi imati djecu na terenu, a nakon povratka u poljoprivredni rad, onda u našem civiliziranom dobu odnos prema ženama u porođaju mnogo je poštovanja.

Ženama se daju vremena da se pripreme za porod i da se oporave od nje, kao i odlazak do djeteta do tri godine života.

Let's shvatiti kako izgraditi odnos s poslodavcem u očekivanju majke.

Rodiljni dopust: što treba znati buduća majka?

Prva, za trudnoću i porođaj, traje 70 dana prije isporuke i još 70 nakon njih. Ako čekate dvije ili više beba, vrijeme trajanja odmora povećava se na 84 i 110 dana.

Plaćanje rodiljnog doplatka od 2012. godine plaća se na temelju prosječne zarade žene tijekom protekle dvije godine.

Istodobno, u obračunu se ne uzimaju u obzir razdoblja privremene invalidnosti, uključujući zbog toga što su bili u prethodnom porodnom dopustu.

Dakle, žene koje nisu radile u posljednje dvije godine ili imaju niske službene plaće su u nepovoljnom položaju. Ako je radno iskustvo manje od šest mjeseci, iznos naknade izračunava se uzimajući u obzir minimalnu plaću.

Ako obitelj ne može zaposliti dadilju, ali djed i baka ne mogu sjesti s djetetom, mlada majka će morati ići na sljedeći odmor: brigu o djeci.

Od 1,5 do 3 godine za svaki dan utrošen na naknadu za rodiljni odmor naplaćuje se u iznosu od 50 rubalja.

Odlazak na skrb za djecu može se podnijeti ne samo majci, već i drugom članu obitelji (otac, baka, djed itd.). Istina, u zemljama bivšeg SSSR-a to se rijetko prakticira.

Ako idete na rodiljni dopust, nemojte zaboraviti pripremiti paket dokumenata: inače, možda ćete imati problema s primanjem uplata.

Za razdoblje od 30 tjedana u antenatalnoj klinici dobit ćete listu invaliditeta; mora se dostaviti poslodavcu uz zahtjev za odobrenje naknada u slobodnom obliku.

Popis dokumenata potrebnih za trogodišnji dopust za skrb o djetetu uključuje: izjavu, rodni list (ako imate drugu djecu, potrebne su i njihove potvrde) i potvrdu radnog mjesta drugog roditelja koji potvrđuje da je on / ona nije išao na sličan odmor.

Koja je brzina fibrinogena tijekom trudnoće?

Kako ne pokvariti odnose s poslodavcem?

Naravno, malo tko će vlasnik tvrtke biti drago od privremenog invaliditeta vrijednog okvira. Stoga je ponekad vrlo teško odabrati pravu strategiju ponašanja, priopćavajući upravi o nadolazećem radosnom događaju za vas.

Pravno, ne postoji točan vremenski rok za koji morate obavijestiti svoje nadređene o svojoj trudnoći. Formalno, to se može obaviti tridesetog tjedna, nakon što dobije certifikat o invalidnosti u antenatalnoj klinici.

Međutim, bolje je prikupiti hrabrost i ranije obavijestiti menadžera: ovo će vam dati vremena da smireno pronađete zamjenu za razdoblje odmora i prenosite slučajeve bez žurbe.

Ako odnosi unutar tima nisu preblizu, ne biste trebali žurno podijeliti vijesti barem do kraja prvog tromjesečja. Malo je vjerojatno da će pranje kostiju pridonijeti vašem mentalnom ravnotežu.

Novi status daje vam neka prava. Ne samo da ne možete biti pucani. Ako ugovor o radu na određeno vrijeme istječe uskoro, mora se obnoviti.

Žene koje rade u opasnim zanimanjima mogu se prebaciti u drugi odjel zadržavajući istu plaću, a po želji se mogu prenijeti na rad sa skraćenim radnim vremenom (iako u ovom slučaju, razmjerno su smanjene plaće).

Trijumfalni povratak

Vrlo je važno ne izgubiti profesionalnost za vrijeme provedeno na rodiljnom dopustu. Uostalom, čak i mali prekid utječe na vještine i sposobnosti, što možemo reći, i nekoliko godina provedenih u izolaciji s radnog mjesta.

Tako da odlazak na posao nije veliki stres, pokušajte biti svjesni onoga što se događa u vašoj industriji. Unatoč malom broju slobodnog vremena, mlada majka trebala bi pronaći vremena za pregled vijesti i čitanje stručne literature.

Ne prekidajte kontakte s kolegama: tako ćete biti svjesni situacije u tvrtki i nakon puštanja moći ćete odabrati pravu strategiju ponašanja.

Izlazak iz rodiljnog dopusta, ne preopterećujte kolege sa pričama o životu djeteta. Jasno je da je beba najvažnija stvar za vas, ali nećete svatko rado slušati priče o tome kako dijete jede ili odlazi u zahod.

Bolje se dokazati kao profesionalni, pauza u radu zbog čega se ne utječe na postizanje novih horizonta.

Kako odlaziti na rodiljni dopust što je moguće profitabilnije

Kako odlaziti na rodiljni dopust što je moguće profitabilnije

Majčinstvo je prekrasan teret žene koja je rado nosila, ako su svi drugi "tereti" bačeni natrag. Na primjer, raditi. I svi dobro znamo da za to postoji dekret. Međutim, svatko to ne može priuštiti. Ili misli da ne mogu.

Zapravo, rodiljni dopust je podijeljen u dva dijela: "rodiljni dopust" i "roditeljski dopust". I oni mogu ući u njega: studenti, službenici i oni koji su registrirani u Centru za zapošljavanje nakon smanjenja. Štoviše, to ne plaća poslodavac, već Fond socijalnog osiguranja Ruske Federacije. I iznos se izračunava pojedinačno. I sada više o svemu.

Prema Zakonu o radu Ruske Federacije, žena ima pravo na rodiljni dopust 30 tjedana trudnoće (28 - čekajući više od jednog djeteta). Približan datum otpuštanja naznačuje liječnik, koji se treba konzultirati za poslodavacovu prateću dokumentaciju 12 tjedana nakon začeća. Njemu ili njegovom računovodstvu mora se pripisati cijeli paket radova, koji se sastoji od:

 • potvrda o invalidnosti (bolest) za trudnoću i porod;
 • zahtjev za davanje odgovarajućeg dopusta;
 • potvrde iz prethodnog posla (ako postoje): prosječni dohodak za prethodne dvije pune kalendarske godine, na razdoblja izuzeća koja nisu uključena u izračun naknade;
 • preslika putovnice;
 • bankovni detalji, gdje prenijeti koristi.

1. Naknada za majčinstvo isplaćuje se osiguranoj osobi ukupno za cijelo razdoblje porodnog dopusta od 70 (u slučaju višestruke trudnoće - 84) kalendarskih dana prije isporuke i 70 (u slučaju složenog rođenja - 86, pri rođenju dvoje ili više djece - 110) kalendarskih dana nakon isporuke.

2. Pri usvajanju djeteta (djece) mlađe od tri mjeseca, porodiljni se doplatak plaća od dana usvajanja do isteka 70 godina (u slučaju istodobnog usvajanja dvije ili više djece - 110) kalendarskih dana od datuma rođenja djeteta.

3. Ako je tijekom razdoblja u kojem majka na porodnom dopustu prije nego što dijete navrši jednu i pol godina, ima porodni dopust, ona ima pravo izabrati jednu od dvije vrste naknada koje su plaćene tijekom razdoblja odgode.

Čl. 10 FZ № 255 TK RF

Uz skromnu paušalnu svotu za registraciju s genetičarom prije 12 tjedana, kao i zaobilaženje plaćanja pri rođenju, recimo da je glavni dohodak za ovo razdoblje novac iz gornje formule. To znači da se prosječni dnevni dohodak za 2 godine množi s brojem dana na porodnom dopustu.

Imate pravo koristiti planirani porodni dopust prije i nakon porodnog dopusta. Time se povećava vrijeme provedeno kod kuće.

Kada prisutnost baka, djedova ili novaca za dadilje omogućava vam da počnete raditi nakon prvog dijela dekreta, neke žene to koriste i ponovno se pridruže radnom životu. Međutim, to nije uvijek izvedivo. Pa, Zakon o radu Ruske Federacije osigurava još 1,5 godina plaćenog dopusta za brigu o djeci. Ali, nažalost, u manjoj veličini. Naime, 40% prosječne plaće.

Da biste primili mjesečnu naknadu za brigu o djeci, poslodavcu morate poslati:

 • zahtjev za naknadu;
 • primjerak djetetovog rodnog certifikata za koji se pruža skrb;
 • primjerak rodnoga certifikata prethodnog (ih) djeteta;
 • potvrdu s radnog mjesta drugog roditelja da se ovaj dopust ne koristi i ne prima doplatak;
 • bankovni detalji, gdje prenijeti koristi.

Maksimalni rok propisa je 3 godine, ali preostalih 1,5 godina ne plaća se. Važna je činjenica da otac, drugi rođaci ili skrbnik mogu uzeti roditeljski dopust. Štoviše, može se razbiti u dijelovima "među sobom". No, korist će biti plaćena samo jednom osobi. U ovom trenutku ne može ni otpustiti niti biti uklonjen s dužnosti.

Prema zakonu, porodiljni doplatak se dodjeljuje na zahtjev majke djeteta ili njezine zamjene ako je zahtjev primijenjen najkasnije šest mjeseci od datuma raskida rješenja.

- prije porođaja - u bilo kojem trenutku po primjeni ženskog zaposlenika nakon primitka rodiljnog dopusta u antenatalnoj klinici, koja se izdaje na opstetrički rok trudnoće od 30 tjedana (28 - za više rođenja);

- nakon porođaja - u bilo kojem trenutku nakon rođenja djeteta ako se u oružju nalazi bolesnička lista, ali najkasnije šest mjeseci od isteka roka trajanja djeteta.

Nakon podnošenja zahtjeva poslodavcu u roku od deset dana, donosi se odluka o davanju rodiljnog dopusta i rodiljnog doplatka. Završna isplata plaća se sljedećeg dana isplate plaće u poduzeću.

Rodiljni dopust

Sadašnji pravni okvir Ruske federacije (s relevantnim promjenama na početku 2018.) ne koristi pojam "rodiljnog dopusta". Ovaj je izraz jedini zajednički slog za dvije vrste blagdana u našoj zemlji, koji slijede jedno drugo, u pravilu, bez prekida i uređeni na različite načine:

 • rodiljni dopust - izdaje se u obliku razdoblja invalidnosti (bolnice) propisane duljine;
 • dopust za skrb o djeci osigurava se dulje razdoblje (do djeteta 3 godine) bez prekidanja radnog iskustva i radnog iskustva u specijalnosti.

Opće informacije

Pravo na dobivanje porodiljnog dopusta utvrđeno je u Zakonu o radu Ruske Federacije iz čl. 255, 256. Ovo pravo je rezervirano za sve radne žene, uključujući ženske vojnike, nezaposlene, studente koji su službeno priznati kao nezaposleni ili registrirani na burzi rada, kao i žene koje rade u vojnim odjelima kao civilno osoblje.

 • radne žene;
 • žene u vojnoj službi;
 • trudnice otpuštene zbog likvidacije organizacije i registrirane kod službe za zapošljavanje;
 • studentice.

Ako žena podliježe obveznom socijalnom osiguranju u slučaju privremene invalidnosti iu vezi s majčinstvom, onda joj dodijeljena naknada ne može biti manja od njezine prosječne zarade, a još više ne može biti niža od zakonske minimalne plaće (MWP u 2018. Iznosi 9489 rubalja od 1. siječnja i 7800 rubalja od 1. srpnja - indeksiranje od drugog polugodišta za 4%).

Ako je žena radila kratko vrijeme prije trudnoće (manje od šest mjeseci), naknada se isplaćuje u svakom slučaju, ali se izračunava na temelju minimalne plaće koja vrijedi u trenutku plaćanja.

Kada je trudna majka zaposlena na više mjesta odjednom, svaki poslodavac je dužan dati joj rodiljni dopust na temelju svjedodžbe o nesposobnosti za rad i njezinu osobnu prijavu, kao i za plaćanje doplatka.

Rodiljni dopust

Prema postojećim odredbama Zakona o radu, u našoj zemlji treba osigurati rodiljni dopust radnim ženama u sljedećem redoslijedu:

 • za 70 kalendarskih dana prije dana rođenja i za isti broj dana (ukupno 140) - nakon rođenja djeteta;
 • za 70 kalendarskih dana prije dana porođaja i 86 dana nakon rođenja djeteta (ukupno 156) - ako je rođenje bilo komplicirano;
 • 84 dana prije dana rođenja i 110 dana nakon rođenja (ukupno 194) - na rođenje dvoje ili više djece (u slučaju višestruke trudnoće).

Početak rodiljnog dopusta određuje se datumom registracije bolesničke liste. Ako se jedno dijete rodi, taj bi se certifikat trebao izdati 30 tjedana trudnoće. U slučaju višestrukih trudnoća, takav se certifikat piše malo ranije, odnosno 28. tjedna.

Dakle, ako trudnoća prolazi bez komplikacija, a porođaj također lako prolazi, a da ne pogorša stanje majke, tada se potvrda izdaje za stotinu četrdeset dana. Kada je težak posao, s komplikacijama, ukupno razdoblje je šesnaest dana. Ako se rađaju dvije ili više beba, taj se pojam produžuje čak i dalje, da bi se dodao do sto devedeset i četiri dana.

Važno je znati da preuranjeno rođenje ili odgođeno porođaj nije razlog za promjenu razdoblja dopusta. Svako produljenje zakonskih rokova zbog teškog porođaja izdaje se izradom dodatne potvrde o invalidnosti, nakon čega se prijavi za dopunski dopust.

Postupak za rodiljni dopust

Opći postupak za izdavanje rodiljnog dopusta može se opisati na sljedeći način: trudnoće trudnoće u predškolskoj klinici, trudnica dobiva bolničku listu koja se nalazi na mjestu rada (ako je potrebno, bolesnička lista može biti izdana u nekoliko primjeraka).

Nakon rođenja djeteta, potrebno je izdati dopust za skrb o djeci. Važno je znati da, za razliku od porodiljnog dopusta, ovaj dio dopusta se može izdati ne samo majci nego i ostalim članovima obitelji koji će se brinuti o djetetu.

Razmislite korak po korak kako organizirati rodiljni dopust:

 1. Treba imati na umu da se potvrda o invalidnosti za davanje rodiljnog dopusta kao prvog dijela rodiljnog dopusta mora izdati u točno definiranom vremenu, odnosno određenom broju dana prije rođenja.
 2. Da biste privremeno odsutili s posla zbog približavanja datuma rođenja, morate napisati izjavu u ime poslodavca.
  • Takvu izjavu osobno piše podnositelj zahtjeva, koji je potpisala.
  • U pravilu, cijeli postupak se provodi pod nadzorom djelatnika odjela osoblja koji je u stanju pomoći ispravno formulirati tekst relevantne izjave.
  • Bit će potrebno naznačiti razlog i vrijeme odsutnosti. Kao što je gore navedeno, broj dana dekreta izračunava se individualno, ovisi o specifičnoj situaciji i određuje se na temelju medicinskog dokumenta buduće majke (na bolesničkom popisu).
 3. Važno je ne zaboraviti odrediti zahtjev za izračunavanje prednosti trudnoće i porođaja na obvezno socijalno osiguranje.
 4. Nakon primitka svih dokumenata, časnik za osoblje morat će izdati nalog za odlazak na rodiljni dopust, nakon čega se od dana naznačenog u poretku, trudnica se počinje odmorniti od svojih radnih zadataka kako bi se pripremila za rođenje djeteta.
 5. Kada se dijete rodi, bit će potrebno prikupiti dokumente kako bi dobili pravo na brigu o djetetu mlađoj od 3 godine, te ih poslati uz odgovarajuću izjavu poslodavcu.

Zapamtite da je nadležan i pravodoban postupak podnošenja svih dokumenata najvažnije jamstvo da će pravo majke otići i djetetov prihod zahvaljujući zakonu biti realizirani.

Obavezno za registraciju dokumenata o porodnom dopustu

Potrebni dokumenti za brigu o dekretu prikazani su u dvije faze: prije rođenja djeteta i nakon tog događaja.

 • Za blagdane i rodiljne pogodnosti:
  • bolovanje izdano za cijelo razdoblje invalidnosti za 140, 156 ili 194 dana;
  • uvjerenje o upisu u antenatalnu kliniku u ranom trudnoći - do 12 tjedana (ako je dostupno);
  • prijava upućena poslodavcu;
  • osobni dokumenti;
  • potvrda o prihodima za posljednju godinu rada;
  • bankovni račun ili broj kartice gdje će se prednosti prenijeti.
 • Za blagdane i dječji doplatak:
  • osobni dokumenti;
  • primjerak rodnog listića djeteta i djece s izvornikom (izvornika) za provjeru;
  • bankovni račun ili broj kartice;
  • izjava.

Radne žene specificirane dokumente pružaju se na radnom mjestu ili izravno FSS-u u slučaju sudjelovanja regije u pilot projektu "izravna plaćanja".

Primjer prijave za rodiljni dopust

Izjava o potrebi napuštanja uredbe apsolutno se ne razlikuje od bilo kojeg drugog akta prijave, a također ima i standardnu ​​strukturu:

 • "Kapica" (gornji desni kut listova), u kojem je naznačeno ime organizacije, prezime, ime i oznaku njezina voditelja, au istom kutu ispod prezimena, inicijali i položaj podnositelja zahtjeva treba navesti;
 • naziv dokumenta, naime, "izjava", koja je napisana bez navodnika u sredini lista ispod "kapice";
 • glavni tekst koji se može postaviti u bilo kojem obliku; glavna stvar je da podnositelj zahtjeva može registrirati zahtjev za registraciju potrebne godišnjeg odmora, njegove privremene granice i postaviti zahtjev za imenovanje naknade;
 • Sve dodatne dokumente priložene prijavi navedene su u nastavku (u pravilu, ovo je izvorni medicinski certifikat medicinske ustanove i izvornu potvrdu koju je izdala prednatjecajna klinika koja potvrđuje stanje trudnoće);
 • u donjem desnom kutu podnositelj zahtjeva stavlja datum podnošenja dokumenta, kao i svoj vlastiti potpis.

Nakon podnošenja prijave i svih potrebnih dokumenata, poslodavac izdaje nalog za pružanje rodiljnog dopusta, čiji je uzorak dan dolje.

Prednosti primljene tijekom porodnog dopusta

Tijekom dekreta, žene u našoj zemlji mogu očekivati ​​da će dobiti četiri vrste plaćanja:

 1. Doplatak za trudnoću i porođaj, čiji se obračun provodi na temelju izdvojenog bolovanja, što ukazuje na broj dana odsutnosti s posla.
  • Iznos plaćanja određuje se na temelju prosječne dnevne zarade i broja dana navedenih u potvrdi o invalidnosti.
  • Minimalni iznos takvih naknada mjesečno ne može biti niži od minimalne plaće (9.489 rubalja od 1. siječnja 2018.), a maksimalno - ne više od 265.827,63 rubalja na temelju veličine osnovice osiguranja za 2015. i 2016. godinu.
 2. Dodatni doplatak za isplatu za majčinstvo za ranu registraciju na antenatalnoj klinici (do 12 tjedana trudnoće) plaća se u fiksnom iznosu, čiji iznos iznosi 613,14 rubalja.
 3. Paušalni iznos za rođenje djeteta, iznos od 1. veljače 2017. iznosi 16.350,33 rubalja.
 4. Doplatak za brigu o djeci mjesečno se isplaćuje mjesečno kada navrši 1,5 godina.
  • Iznos takvog iznosa iznosi 40% prosječne zarade majke u dvije godine koje prethode izdavanju dekreta.
  • Minimalni iznos takve isplate iznosi 3065,69 rubalja za prvo dijete ili 6131,37 rubalja za drugu i sljedeću djecu, a maksimalno iznosi 23120,66 rubalja mjesečno.

zaključak

Dakle, rodiljni dopust je dva praznika u jednom, koji se odmah slijede. Tijekom porodnog dopusta, radničke žene mogu dobiti prednosti, čiji će iznos biti proporcionalan iznosu plaće koju su imali prije nego što su otišli na dopust.

Rodiljni dopust

Rodiljni dopust (BiR, jednostavno uredba u svakodnevnom životu) je socijalno jamstvo za radne žene, kao i za one koji služe u vojsci ili su jednaki ugovornoj službi. Daju se trudnicama tako da se mogu pripremiti za porođaj, a nakon rođenja bebe mogu se odmarati, oporaviti i odvojiti malo vremena za novorođenče.

 • Ostavljanje za B & B je odobreno i za roditelje (rođene) i za usvojenu djecu mlađu od 3 mjeseca.
 • Nemojte pomiješati rodiljni dopust (majčinstvo) i skrb o djeci do 1,5 godina. U pravnom smislu to su potpuno drugačija razdoblja.

Posebna značajka rodiljnog dopusta u Rusiji je da samo žena može izdati.

 • Ponekad pišu ili kažu da se tata može poslati na rodiljni dopust. To podrazumijeva dopust za brigu o djetetu, ali ne i za BIR.
 • Prema čl. 123. Zakona o radu Ruske Federacije, za razdoblje donošenja odluke žene muškarcu može se dati isključivo godišnji plaćeni dopust.

Novi zakon od 29. lipnja 2015. br. 201-FZ izmijenio je uvjete za dodjeljivanje porodiljnog dopusta u ugovoru o radu na određeno vrijeme. Ako je prije bio dužan poslodavac produljiti ugovor s zaposlenika samo za razdoblje od trudnoće do rođenja djeteta, a sada je žena s obzirom na odredbe Zakona o rodiljnom dopustu, što mu daje pravo na porodiljni dodatak u cijelosti (za 140, 156 ili 194 dana od dekretom).

Koliko tjedana

Pojam za koji žena može legalno postati uredba je 30 tjedana. Za odlazak na odmor morate dobiti bolničku bolnicu za bolnicu. Dokument će naznačiti datum početka i prestanka dekreta.

U nekim slučajevima postavljaju se i drugi rokovi za izdavanje dekreta:

 • 27 tjedana - za buduće majke koje žive na određenom području kontaminirane zbog nesreće u nuklearnoj elektrani Černobil, pogonu Mayak i nekim drugima.
 • 28 tjedana - s višestrukim trudnoćama.
 • Ako žena ima prerano rođenje između 22 i 30 tjedana - od dana rođenja.

Konkretno, u interesu žene može se odgoditi početak dekreta - ako pada na kraju godine, ponekad je prikladno odgoditi to početak iduće godine unatoč nekoliko izgubljenih dana plaćanja na bolovanju. To je učinjeno kako bi se trenutna kalendarska godina koristila kao izračunata - u pravilu je profitabilnija u smislu zarade.

Koliko dana je zakon

Prema čl. 7. Zakona o državnim naknadama br. 81-FZ od 19. svibnja 1995., kao i drugih regulatornih dokumenata, trajanje rodiljnog dopusta u 2018. godini može varirati. Broj dana odluke ovisi o mjestu stanovanja i radu žene, obilježjima tijeka rada, broju rođenih djece.

 • Odmor na BIR-u podijeljen je na dva uvjetna dijela - prenatalna i postnatalna. Broj dana za svaki od njih broji ginekolog od očekivanog datuma rođenja.
 • Ako je dijete rođeno ranije, svejedno, kao rezultat, ženi će dobiti ukupni broj dana porodnog dopusta.

Ispod je trajanje dopusta za BIR prije i poslije porođaja za različite kategorije žena.

Tablica za rodiljni dopust

Za ženu koja usvaja novorođenče mlađe od 3 mjeseca, trajanje dekreta može biti kraće:

 • Odlazak počinje od dana stupanja na snagu odluke o usvajanju.
 • Dekret traje do isteka 70 kalendarskih dana nakon rođenja djeteta (ili do 110 dana nakon rođendana usvojenih blizanaca).

Upućivanje rodiljnog dopusta

Za rodiljni dopust, trudnica mora poslodavcu poslati bolnicu od ginekologa i napisati izjavu o njezinoj želji da se prijavi za odmor u BiR. Važno je da zaposlenik sama organizira porodiljni dopust iz dva razloga:

 • dobiti odbitak od BiR;
 • tako da joj posao ostane tijekom porodnog dopusta, kao i naknadnu brigu za dijete do 3 godine.

U zamjenu za prijave žene i bolnice, odjel osoblja izdaje potvrdu o primitku (pisano u slobodnom obliku, druga kopija ostaje u organizaciji).

Bolesti za majčinstvo

Potvrda o invalidnosti izdana je na službenom obrascu koji je odobren po nalogu Ministarstva zdravstva i socijalnog razvoja od 29.06.2011. Br. 624. To je strog dokument za izvješćivanje, ima jedinstveni broj. Prvi dio obrasca popunjava se u zdravstvenoj ustanovi, drugi (za izračun naknade za majčinstvo) - ženski poslodavac.

Osnovni zahtjevi za punjenje bolnice (vrijedi i za liječnika i poslodavca):

 • Stanice su pune velikih ruskih slova i brojeva koji ne bi trebali izaći iz ćelije.
 • Unosi se mogu napraviti na pisaču ili ručno pisati s crnim gelom, olovkom ili nekom drugom olovkom (ali ne kemijskom olovkom).
 • Zabranjeno je bilo kakvo izbrisivanje, precrtanje i pogreške. Čak i uz jedan prekršaj, morate promijeniti oblik i ponovo napisati sve.
 • Naziv organizacije za zapošljavanje može se napisati u cijelosti ili u skraćenom obliku (ako je takav obrazac predviđen sastavnim dokumentima).
 • Ako natpis (naziv tvrtke, ime liječnika i ostali) ne uklapa se u liniju, jednostavno se prekida u posljednjoj ćeliji.

Poslodavac mora pažljivo provjeriti točnost popunjavanja bolnice, jer FSS ne može prihvatiti pogrešno ispunjen dokument. Pravilno i napokon dovršena bolnica prenosi se u računovodstveni odjel za izračunavanje naknada za BiR.

 • Kada se otkrije pogreška, popisa invaliditeta vraća se ženi koja se mora ponovno prijaviti u zdravstvenu ustanovu za novi dokument.
 • Pogreška se ne smatra netočnim nazivom organizacije osiguranika, jer ga FSS može prepoznati registracijskim brojem.

Prijava za rodiljni dopust

Zahtjev je glavni razlog pokretanja rodiljnog dopusta. Pisana je u slobodnom obliku i registrirana je kod poslodavca. Ne postoji odobreni obrazac za prijavu. Neki se podaci nužno moraju navesti u dokumentu. To uključuje:

 • Pojedinosti organizacije, ime glave.
 • Puni naziv radnika bez kratica (možete odrediti položaj).
 • Pojedinosti o identifikacijskom dokumentu.
 • Informacije o mjestu upisa i boravišta.
 • Dajte dopust za BiR.
 • Molimo vas da platite porodiljni doplatak i jednokratnu naknadu pri registraciji u ranu trudnoću (izborno).
 • Željena metoda dobivanja koristi, pojedinosti o karticama.
 • Broj i datum bolnice za BiR.
 • Potpis zaposlenika, ime i datum popunjavanja prijave.

Redoslijed porodnog dopusta

Nakon što je primljena i bolesnička lista od žene na mjestu rada, odjel osoblja poduzeća zadaje naredbu za odobravanje rodiljnog dopusta. Oblik dokumenta nije jasno uređen zakonom, kao osnova za prihvaćanje jedinstvenog obrasca br. T-6 ili razvijanje vlastite.

Redoslijed bi trebao sadržavati sljedeće informacije:

 • naziv osigurane organizacije;
 • datum i broj dokumenta;
 • Puni naziv zaposlenika, broj osoblja, naziv njezine pozicije i strukturalne jedinice;
 • vrsta dopusta (rodiljni dopust);
 • osnove za davanje ovrhe;
 • datum početka i završetka blagdana, njezino trajanje;
 • Ime voditelja organizacije, njegov potpis.

Zaposlenik se obavezno upozna s redoslijedom, pod slikarstvom i datumom pričvršćivanja. U idealnom slučaju, bit će priložena kopija dokumenta. Nakon toga, zapisano je da je poslan u osobni dosje radnika.

Na temelju naloga, podaci o dekretu upisuju se u osobnu iskaznicu (obrazac broj T-2) zaposlenika. Činjenica da je žena na dopustu za BiR odražava se u vremenskom listu (obrazac broj T-12 ili bilo koji drugi ustanovljeni u organizaciji).

Kako platiti rodiljni dopust

Odmor na BiR plaća se u cijelosti, od prvoga do posljednjeg dana. Doplatak se prenosi kao paušal na ženski račun za cijelo razdoblje.

Glavni kriteriji za izračun plaćanja za porodni dopust su:

 1. Za svaki puni mjesec od dekreta žena ima pravo na iznos koji odgovara 100% prosječne mjesečne plaće u organizaciji za posljednje dvije kalendarske godine (članak 11. Zakona br. 255-FZ od 29. prosinca 2006.).
 2. Uz vrlo malo prihoda ili nedostatka, kao i radno iskustvo u organizaciji do 6 mjeseci. izračun i plaćanje se vrše na trenutnu minimalnu plaću (MW). Od 01.02.2018. Minimalna plaća iznosi 9.489 rubalja, no na tu je brojku primijenjena regionalna omjera.
 3. Maksimalni iznos plaćanja reguliran je bazama za izračun premije osiguranja. Zarada žene za određenu godinu uspoređuje se s njihovim vrijednostima.

Rodiljni dopust se plaća samo ako je bolovanje dopušteno najkasnije šest mjeseci nakon isteka uredbe. U suprotnom, žena možda mora dokazati svoje pravo na korist AB-a na sudu.

Izračun rodiljnog dopusta

Izračun naknade za porodiljni dopust provodi računovodstveni odjel poduzeća (ili osoblje Fonda za socijalno osiguranje, ako pilot projekt "Izravna plaćanja" djeluje u regiji) koristeći utvrđenu metodologiju. To uzima u obzir sljedeće podatke:

 • Ukupna zarada jedne žene za dvije kalendarske godine prije izdavanja dekreta. Za one čiji će rodiljni dopust započeti 2018., 2016. i 2017. će se izračunati.
 • Duljina razdoblja naplate (u 2016-2017 - 731 dana).
 • Broj dana koji "ispadaju" iz obračunskog razdoblja zbog boravka na bolovanju, uzimanja rodiljnog dopusta itd.

Maternji dopust se izračunava u sljedećem redoslijedu:

 • izračunava se točan broj dana u obračunskom razdoblju ("ispuštanje" razdoblja oduzima se od 731);
 • prosječna dnevna zarada (ukupni prihod za dvije godine podijeljen je s brojem dana izračunatih u prethodnom stavku);
 • je veličina paušalnog iznosa (prosječna dnevna zarada se pomnoži s brojem dana porodiljnog dopusta koji je preuzet iz bolnice).

FSS online kalkulator

Kako bi olakšali izračune i unaprijed izračunali iznos koji žena može očekivati ​​nakon odlaska na rodiljni dopust, pomoćni kalkulator na web stranici FSS pomoći će. Temelji se na gore navedenom načinu obračuna porodnog dopusta. Tako se razmatra iznos doplatka računovođe u poduzeću iu FSS-u.

Potrebno je pažljivo popuniti polja:

 • Vrsta invalidnosti (trudnoća i porod).
 • Unesite datume razdoblja invaliditeta navedene u bolnici.
 • Ako je žena na roditeljskom dopustu za protekle dvije poslovne godine, može zamijeniti procijenjene godine.
 • U "Uvjeti plaćanja" unesite iznos zarade za 2016.-2017. (ili neko drugo obračunsko razdoblje), broj dana isključenih iz proračuna pažljivo označite.
 • Moguće je obratiti pozornost na stupac "Radno iskustvo" samo ako iskustvo ne prelazi šest mjeseci u ovoj organizaciji.

Plaćanje rodiljnog dopusta

Plaćanje dekreta vrši se iz Fonda. Općenito, postupak se događa u sljedećem slijedu:

 • Žena piše poslodavcu zahtjev za donošenje odluke i imenovanje naknada.
 • Izraz za donošenje odluke na mjestu rada na plaćanju dopusta i izračun naknade za rodiljni odmor obično je 10 kalendarskih dana.
 • Za prijenos novca dodjeljuje se određeno razdoblje. Poslodavac je dužan prenijeti sredstva prvog dana isplate plaće, uz plaće ostalih zaposlenika.
 • Poslodavac (osiguranik) početno isplati novac iz vlastitih sredstava, a samo ga FSS nadoknađuje smanjenjem premije osiguranja i / ili plaćanja naknade.
 • U nekim je područjima Ruske Federacije u kojoj se provodi izravna plaćanja, godišnji odmor se isplaćuje ženi izravno iz teritorijalnog tijela Fonda za socijalno osiguranje (iako je zahtjev za donošenjem zapisano u poslodavac, izračun i plaćanje obavljaju socijalni osiguratelji). U ovom slučaju, FSS ima pravo na isplatu rodiljnog dopusta do 26. u mjesecu koji slijedi nakon prijave za rješenje.

zaključak

Rodiljni dopust (rodiljni dopust) je za rad, proučavanje i služenje ženama. Njegovo trajanje kreće se od 140 do 214 dana. U normalnoj situaciji, uredba odlazi na 30 tjedana trudnoće. Da biste to učinili, potrebno je izraditi popis bolesnika u klinici za žene, poslati ga poslodavcu (obrazovnoj instituciji, mjestu službe) i napisati zahtjev za dopust.

Razdoblje rodiljništva plaća se u iznosu od 100% prosječnog mjesečnog dohotka žene. Plaćanje se prenosi jednom za cijelo razdoblje BIR-a na ženski račun. Naknada za majčinstvo isplaćuje se ženskim radnicima za koje poslodavac plaća premije osiguranja.

Kako ići na rodiljni dopust

Što je rodiljni dopust?

Uredba je popularno poznata kao rodiljni dopust, koji, prema zakonu, uključuje i porodiljni dopust (sastoji se od prijevremenog i postnatalnog dopusta) i roditeljskog dopusta.

Kada idete na rodiljni dopust

Čim žena ustanovi da očekuje bebu, trebala bi se posavjetovati s liječnikom i ispitati ga. Liječnik ne samo da pomaže da se trudnoća pojavi i da se normalno odvija, već označava i preliminarni datum isporuke (DA), na temelju kojeg je planirano daljnje radnje poslodavca da pusti ženu s posla.

Uz trudnoću normalno razvijene singletone, rodiljni dopust traje 30 tjedana.

U koliko je žena žena s višestrukom trudnoćom otišla na porodni dopust, liječnik odluči, ali obično se to događa 28. tjedna. Mnoge se žene odlučuju koliko idu na rodiljni dopust, koristeći svoje godišnje odmore neposredno prije porodnog dopusta. Tako možete ići na rodiljni dopust još ranije - u 25 tjedana. Druge žene rade do isporuke rodiljnog dopusta za vikend tijekom tjedna porođaja.

Kada možete ići na rodiljni dopust, liječnik u antenatalnoj klinici daje ženi niz dokumenata potrebnih za poslodavca prilikom donošenja rodiljnog dopusta:

 • potvrdu o nesposobnosti za rad s trajanjem trudnoće koja se navodi u njoj i DA;
 • potvrda o registraciji prije 12. tjedna trudnoće;

Također je izdao rodni list sa tri bonova, a njegov poslodavac ne mora pružiti.

Rodiljni dopust

Nakon primitka svih dokumenata, uključujući i zahtjev za rodiljni dopust od zaposlenika, poslodavac mora platiti dodatak u roku od deset dana. Važno je znati da je naknada zapravo plaća Fond socijalnog osiguranja stanovništva (FSS), poslodavac jednostavno izračunava. Ako žena ne primi isplatu nakon deset dana, ona ima pravo podnijeti žalbu inspektoratu rada ili tužiteljstvu.

Također, unatoč činjenici da žena, u dogovoru s poslodavcem, može nastaviti raditi čak i nakon 30 mjeseci trudnoće, preporučuje se dogovoriti rodiljni dopust na propisani način tako da žena ne izgubi priliku za primanje naknada, kao i za vrijeme teških porođaja ili poroda dijete je imalo priliku imati više vremena da se brine za njega nego što je ona planira tijekom trudnoće. Također je korisno za samog poslodavca kako bi se izbjegle eventualne optužbe za trudne zaposlenike i pribjegnu inspekcijskim tijelima.

Trajanje rodiljnog dopusta izračunava se ovisno o mnogim čimbenicima (kako trudnoća prolazi, kada napuštaju porodni dopust, da li je trudnoća višestruka, itd.).

Tečaj trudnoće

Pojam prenatalnog dopusta

70 kalendarskih dana

84 kalendarska dana

Učinak zračenja, koji živi u radioaktivno onečišćenim područjima

90 kalendarskih dana

tijekom poroda

Trajno odlazak nakon poroda

Ordinarni porod, kao i usvajanje novorođenčeta

70 kalendarskih dana

Komplikacijski rad (carski rez)

86 kalendarskih dana

Rođenje dvoje djece ili usvajanje dvoje novorođenčadi

110 kalendarskih dana

Preuranjeno rođenje do 30 tjedana, dijete se rodilo živo

156 kalendarskih dana

Preuranjeno rođenje do 30 tjedana, dijete rođeno mrtvo

86 kalendarskih dana

Ako se razdoblje rodiljnog dopusta poklapa s djetetom prije djetetove dobi do tri godine života, žena prima obje naknade, budući da se rodiljni doplatak plaća bez obzira na dječji doplatak do dobi od tri godine.

Roditeljski dopust

Odmah nakon završetka rodiljnog dopusta morate upisati zahtjev za pružanje dopusta za skrb o djetetu do jedne i pol godine ili do tri godine. Poslodavac plaća taj dopust iz sredstava FSS-a, a ako je mlađa majka pojedinacni poduzetnik ili je nezaposlen, naknada je izdana od strane osiguravajućeg fonda ili socijalnih službi.

Za razdoblje do djeteta od treće godine zadržava se posao i položaj žena, a vrijeme roditeljskog dopusta se broji u općem i neprekinutom radnom iskustvu. Žena ima pravo ići na posao u bilo koje vrijeme tijekom sestrinskog dopusta. Ako žena ima honorarnu pomoć, plaća se naknada. U slučaju punog radnog vremena, naknada prestaje biti plaćena.

Trudnica i žena na porodnom dopustu zaštićeni su Zakonom o radu, što znači da se ne može otpuštati, a plaće se ne mogu smanjiti, ne smije se zahtijevati da idu na posao vikendom, noćno vrijeme, prekovremeni sati i poslovna putovanja zabranjeni su.

Žena ima pravo, nakon porodnog dopusta i nakon roditeljskog dopusta, na godišnji plaćeni dopust.

Otac na dopustu za brigu o djeci

Rodiljni dopust za djecu do tri godine može se ugovoriti ne samo za majku, već i za bilo koji drugi član obitelji koji će se zapravo brinuti o djetetu. Važno je da se ovaj član obitelji (najčešće otac) službeno zaposli kako bi mogao podnijeti zahtjev za doplatak za brigu o djeci. Na poslu će otac djeteta morati predočiti svjedodžbe o radu majke:

 • da majka odbije roditeljski dopust;
 • da majka ne bi trebala brinuti za dijete.

Uz ove potvrde, otac djeteta piše zahtjev za dopust dječje skrbi, a prema članku 266. Zakona o radu Ruske Federacije poslodavac nema pravo oduzeti to pravo, zadržavajući položaj i plaću za vrijeme odmora.

Nadalje, pravo korištenja roditeljskog dopusta i, sukladno tome, pravo na doplatak može se prenijeti iz jednog člana obitelji u drugu, na primjer, ako je majka bolesna i ne može se brinuti o djetetu. U tom slučaju piše poslodavcu izjavu o potrebi prekida roditeljskog dopusta kako bi to pravo prenijelo na svog oca.

Ako u obitelji postoje dvije ili više djece, majka ima pravo uzeti dopust za brigu o jednom djetetu, a otac djeteta za drugom.

Što trebate misliti prije odlaska na rodiljni dopust: 10 pravih savjeta

Olga Litvinova, potpredsjednica osoblja i majka troje djece, mogla je kombinirati rad i rođenje djece. Ona dijeli svoje osobno iskustvo i govori kako otići na rodiljni dopust i što treba obratiti posebnu pozornost.

Dvije male pruge mogu podijeliti vaš život u vrlo različite "prije" i "poslije". Što se nalazi iza horizonta? Što se toliko brine za sve žene koje su aktivno gradile karijeru i odjednom su saznale da će uskoro postati majka?

Prešao sam ovuda tri puta, kombinirajući rad i imati djecu, pa mi je drago dijeliti svoje osobno iskustvo.

1. Trajanje rodiljnog dopusta

Čim vaš vođa otkrije da ste na poziciji, jedno od prvih pitanja na koja se trebate pripremiti jest: "Koliko dugo namjeravate sjesti na rodiljni dopust?". Pitanje je vrlo logično i razumljivo - ako ključni igrač ne uspije, poslodavac mora razumjeti što učiniti. Imajte na umu da mnogo ovisi o vašem odgovoru: hoće li vaši kolege neko vrijeme moći podići tu funkciju, hoće li tražiti nekoga za privremenu maternicu ili, iskreno, u načelu ne očekuju puno za vaš povratak.

2. Novac

Vrlo važna stvar, osobito za one žene čiji prihod igra značajnu ulogu u obiteljskom proračunu. Nekoliko mjeseci prije nego što dekret letne neprimjetno, pa se usredotočite na planiranje troškova.

Vrlo malo poslodavaca nadoknađuje ovo razdoblje izvan onoga što je propisano zakonom, pa se morate pripremiti za oštar pad prihoda. Ovo nije ni dobro niti loše, samo činjenica. Sve što planirate, slobodno se povećavajte za 30% - obično postoje nepredviđeni troškovi, čije je postojanje čak i teško zamisliti.

Oni koji su odgodili prihode, kao što je godišnji bonus, imaju malu prednost.

3. Zdravlje

Sada je vrijeme za njih, čak i ako se nisu uvijek okrenuli. Pažljivo proučite koje su mogućnosti u VHI programu koje nudi poslodavac. Često za dodatnu naknadu može se proširiti uključivanjem opcija za upravljanje trudnoćom i porođajem. Također pitajte o programima osiguranja djeteta.

4. Završetak projekata i prijenos poslova

Ako niste željni odlaziti ravno iz ureda u bolnicu za porodiljni odbor, bolje je započeti ovaj postupak unaprijed. Tko su vaši nasljednici i koja pitanja? Napišite plan za završetak ključnih zadataka i dogovorite unaprijed s nadzornikom. Ako počnete dugoročne projekte, razmislite o tome tko će vas duplicirati na njih i može ih završiti.

5. Budući način rada

Utvrdite na kojoj ste mjestu spremni za povratak na posao iu kojem obliku. Imao sam iskustvo vrlo brzog izlaska iz dekreta i prilika da sjedim gotovo dvije godine - razlika je vrlo primjetljiva. Ako je prijelaz iz jedne države u drugu gladak, proces prilagodbe je lakši. Također je moguće vratiti se na obavljanje vaših dužnosti na skraćeno radno vrijeme ili na honorarnu - razgovarajte s poslodavcem. Ako specifičnosti profesije dopuštaju, možete razmisliti o mogućnosti daljinskog rada.

6. Prednosti i koristi

Pažljivo proučite zakon o radu kako biste shvatili koje dodatne mogućnosti imate. Najjednostavniji primjer njihova korištenja u praksi je smanjenje radnog dana zbog prekida za hranjenje djeteta, propisano zakonom za radne žene s djecom do jedne i pol godine.

7. Vaši pomoćnici

Razgovarajte sa svojim bliskim ljudima, tko vas i u čemu vam može pomoći. Također je bolje tražiti dadilju unaprijed, tako da postoji mogućnost da se postupno vraća aktivnom društvenom životu. Usput, prema zakonu, dopust za skrb o djeci ima pravo ne samo za mamu, već i za tatu, pa čak i za baku. Možete promijeniti uloge u tom procesu. Osobno znam primjere kada su oci napustili najozbiljnije muške profesije. Odustani od stereotipa, učinite kako vam se sviđa!

8. Naprava

Stvari poput pumpe za prsa, sterilizatora, dvostrukog kotla, elektroničkog zamaha za bebu i mnogih drugih spasili su milijune sati mladih majki i oslobodili ruke za druge važne zadatke. Nije potrebno kupiti sve od njih, mnogi se mogu posuditi od poznanika.

9. Rekreacija

Za rođenje djeteta, a posebno po prvi put u besanim noćima, trebat će vam jako puno energije. Razmotrite u kojem trenutku je bolje uzeti neiskorištene dane odmora. Najčešća situacija - žena uoči rodiljnog dopusta ima redoviti plaćeni dopust, iskoristivši ovo zakonsko pravo.

10. Nove značajke

Procijenite koje nove prilike otvaraju pred vama tijekom dekreta, za koje je došlo do katastrofalnog nedostatka vremena. Idite na izložbu, počnite križati ili dobiti dodatno obrazovanje - sve ovisi o vašim interesima i razini ambicije. Često ta čarobna stanka može biti izvrsna odskočna daska za vaš sljedeći skok u karijeri ili pokretanje vlastitog posla.

Kako odlaziti na rodiljni dopust? Glavne odredbe zakona

Rođenje djeteta je poseban trenutak, a zakonodavci to naglašavaju brojnim pravima i socijalnim jamstvima. Žene drhtale čekaju pojavu djeteta i uživaju u prednostima i privilegijama. Za poslodavce, činjenica trudnoće zaposlenika ne može se nazvati radosni trenutak. Pitanje je ne samo o iznosima obveznih plaćanja, već i daljnjoj interakciji. Najveće su točke veličine godišnjeg odmora i pravilnog izračuna razdoblja u kojemu odlaze na porodiljni dopust čije znanje je potrebno kako za zaposlenika tako i za poslodavca.

Što uključuje riječ "dekret"?

U svakodnevnoj komunikaciji, značenje ovog koncepta odnosi se na majčinstvo kao cjelinu. Okolno ljudi percipiraju "dekret" kao dopust zbog "posebne situacije" žene. U zakonodavstvu razdoblje majčinstva podijeljeno je u dva dijela, od kojih svaka ne ovisi o drugom. U Kodeksu rada (u daljnjem tekstu Kodeks) za ženu postoje dva intervala:

 • invalidnost zbog trudnoće i poroda,
 • čuvanje djece (dopust za novorođenče prije dobi od jedne i pol godine).

Za ženu, izračun točnog vremena odlaska na rodiljni dopust ovisi o dotičnom razdoblju. Oni se razlikuju u pravilima trajanja i odredbama. Da bi se olakšalo razlikovanje između tih razdoblja, majčinstvo će se shvatiti kao dopust dane ženama u vezi s trudnoćom i porođajem. Razmotrite glavne točke koje utječu na vrijeme takve vrste zakonskog odmora.

Tko odlučuje je li uredba neophodna?

Glavna stvar u ovom pitanju je ginekolog. Određuje vrijeme odlaska na porodni dopust i povratak na posao. Prioritet pri donošenju takvih odluka bit će zdravlje zaposlenika i djeteta. Zakon određuje rok koji je preporučen za odlazak na rodiljni dopust. Kada je trudnoća bez komplikacija i čekajući jedno dijete, žena je poslana na dopust od tridesetog tjedna. Ako postoji više djece ili postoji mogućnost da se tijekom porođaja pojave problemi, liječnik će izdati otpuštanje tijekom dvadeset i osmog tjedna.

Priroda tijeka trudnoće igra glavnu ulogu u izračunu dani dane uredbe. Članak 255. Kodeksa navodi razdoblja odmora koja se pružaju. Nakon odgovarajućih medicinskih pregleda, ginekolog odlučuje o preporučenoj duljini dopusta za određenu ženu. Ova vrsta rekreacije podijeljena je na dva dijela: prenatalna i postnatalna. Za njih, članak 255 određuje sljedeće trajanje:

 • sedamdeset dana bez prenatalnih komplikacija, osamdeset četiri s višestrukom trudnoćom,
 • postpartum bez komplikacija - sedamdeset dana, s komplikacijama - osamdeset i šest dana, u slučaju rođenja više od dvije djece - sto i deset dana.

Zaposlenik ima pravo na plaćeni dopust tijekom određenog razdoblja. Za određivanje ukupnog trajanja presavijanja dva dijela. Ako postoje značajne promjene u zdravstvenom statusu žena, liječnik donosi potrebne prilagodbe. Ovisno o uvjetima trudnoće, dopuštenje se može odobriti:

 • minimalno - za 140 dana ako je proces bezuspješan, ništa ne ugrožava zdravlje žene i djeteta,
 • maksimalno - za 194 dana u slučaju da se očekuje više od jednog djeteta, komplikacija je nastala u procesu isporuke.

Kako saznati datum odlaska na porodni dopust?

Prva stvar koju trebate posjetiti ženske konzultacije. Liječnik će potvrditi činjenicu trudnoće i naznačiti približan rok isporuke. Na temelju gore navedenih okolnosti izračunat će optimalno vrijeme odlaska na odmor. Važnost ovog koraka leži u činjenici da bez dokumentiranja "zanimljive situacije" žena neće moći primiti dopust od poslodavca. Za izvršenje dekreta potrebno je osigurati:

 • potvrda o upisu u antenatalnu kliniku prije 12. tjedna (bolovanje),
 • izjava.

Na temelju njih, izdala odgovarajući nalog. Registracija u konzultacijama prije dvanaestog tjedna omogućit će ženi da dobije paušalnu isplatu. Veličina je 2015. godine 543,67 rubalja. Nakon rješavanja pitanja o dokumentiranju i plaćanju, zaposlenik može ići na godišnji odmor.

Moram li otići?

Zakon dopušta ženi da sama odabere kako će se odmoriti. Možete se odmarati nekoliko dana prije rođenja, a nakon ostatka upotrijebiti - u razdoblju oporavka.

Zaposlenik, u nedostatku drugih preporuka liječnika, ima pravo izabrati trajanje odmora. Može koristiti samo tjedan dana vremena (tijekom poroda) i nastaviti svoje dužnosti.

Ne postoje izravna ograničenja ili zabrane takvih akcija u zakonodavstvu. Preporučljivo je odabrati razdoblje odmora u skladu s preporukama liječnika, tako da u slučaju komplikacija ne treba obnoviti odmor i ponovno izračunavati plaćanja. Također je važno da poslodavac zna o trajanju i točan datum početka uredbe. Prema zakonu, plaćanje mora biti izvršeno u roku od deset dana nakon podnošenja dokumenata. Osim toga, poslodavac treba vremena tražiti zamjenski zaposlenik i sklopiti novi ugovor.

Materijalna podrška i jamstva tijekom trudnoće od države i poslodavca

Kao što je gore spomenuto, prvo što žena može računati - plaćanje po upisu u antenatalnu kliniku - 543,67 rubalja. Preduvjet je datum najkasnije 12 tjedana. Plaćanje je jednokratno. Osim toga, trudnica može računati na sljedeće vrste pomoći (iznos plaćanja bit će relevantan za 2015.):

 • plaćenog porodiljnog dopusta, koji se izračunava na temelju prosječne zarade tijekom protekle dvije godine i trajanja,
 • socijalno plaćanje, koje se izdaju ženama (državljani Ruske Federacije), na rođenje djeteta; njezina je veličina 14.497.80 rubalja,
 • svjedodžbe - majčino (od drugog djeteta - 453.026 rubalja) i generički (nominalna vrijednost 10.000 rubalja),
 • doplatak za dijete do dobi od 3 godine - izdane ženama koje su rodile treće dijete nakon 31.12.2012. godine - iznos je jednak lokalnom minimalnom životu,
 • besplatni lijekovi za djecu do tri godine - za sve građane; djeca do šest godina - za obitelji s mnogo djece (više od tri djece, pod uvjetom da je najstariji mlađi od 18 godina)
 • porezni odbitci u iznosu od 182 rubla za prva dva dječaka i 390 rubalja za sljedeći, predviđeni su za majku i oca na svakom mjestu zaposlenja.

Država jamči ženama zaštitu njihovih prava tijekom trudnoće. To se posebno odnosi na osiguranje održavanja položaja i plaće u slučaju prekida radnog procesa zbog majčinstva. Među glavnim jamstvima su sljedeće:

 • zabrana otpuštanja na inicijativu poslodavca,
 • zabrana određenih vrsta rada (metoda pomaka, prekovremeni rad, noću, praznici, rad u opasnim uvjetima, poslovna putovanja),
 • puštanje na rad ako su uvjeti rada oštri ili štetni; kao opcija, poslodavac može promijeniti postojeće uvjete za pluća ili ponuditi dio radnog vremena ili radnog tjedna; bez obzira na odabranu metodu reguliranja odnosa u ovom slučaju, menadžer je dužan zadržati prosječnu zaradu zaposleniku (odnosno položaju).

Zlouporaba prava

Za poslodavce, trudnoća zaposlenika ozbiljna je procjena. Prvo, trebaju pronaći zamjenu. Drugo, plaćanje za odmor mora biti plaćeno. Zakon pruža trudnicama ekskluzivna prava. Poslodavac mora osigurati poštivanje utvrđenih zakona o radu bez ikakvih kršenja.

U većini slučajeva važna je podrška određenih kategorija građana, u ovom slučaju trudna. Demografska situacija u zemlji ovisi o tome. Što aktivnije država štiti svoje interese, stvaraju se povoljniji uvjeti za nastanak novih građana zemlje. Ali postoje i negativni aspekti apsolutnog prevladavanja prava za određene kategorije nad drugima.

Ponekad postoje situacije kada je poslodavac nezaštićen od nepoštenih radnji od strane zaposlenika. Na primjer, žene namjerno skrivaju trudnoću kako bi dobili posao. Nekoliko dana kasnije, objavljuju ovu činjenicu i idu na plaćeni dopust. Neki zaposlenici dobivaju poseban posao da bi se kasnije "produžili" do nekoliko godina razdoblje primljenog rodiljnog dopusta (rođenje više djece u nizu, odlazak na porodni dopust od prvog dana rada). Poslodavac u takvim situacijama nema izbora, dužan je platiti novac i podnijeti odsutnost zaposlenika.

Navedeni primjeri rijetki su izuzeci od pravila. Poslodavci ne smetaju potporu trudnim zaposlenicima i pružaju im materijalnu pomoć. Uostalom, dobar stručnjak je motor tvrtke. Ali nedostatak zaštite od nepoštenih akcija od strane nekih podnositelja zahtjeva uzrokuje određenu negativnost prilikom unajmljivanja žena. Neki menadžeri, suočeni s sličnim problemom jednom, nastavit će davati prednost muškom osoblju.

Zaposlenici, kada idu na porodni dopust, trebaju osigurati da se slijedi propisani postupak. To će vam pomoći u najkraćem roku za primanje naknada, naknada i koristi zbog zakona. Važan čimbenik je zdravlje djeteta. Liječnici su uspostavili optimalno vrijeme za prestanak aktivne radne aktivnosti - trideset (dvadeset i osmi) tjedan. Od ovog trenutka započinje intenzivna priprema ženskog tijela za nadolazeći događaj i stvaranje povoljnih uvjeta omogućit će vam roditi zdravu i sretnu djecu.