Kako ući u smjesu tijekom dojenja

Liječenje

Doista jedinstvena i idealna prehrana za bebu je uvijek majčino mlijeko. Pored uravnoteženog i dobno primjerenog sastava, kompleksa bitnih vitamina, sadrži i majčinska antitijela, hormone, bijele krvne stanice (za jačanje imunološkog sustava), enzime i bakterije (za stvaranje zdrave crijevne mikroflore). Majčino mlijeko je uvijek spremno za jesti: to je sterilno i na optimalnoj temperaturi. Usisavanje kada dojenje stvara točan zagriz. Sastav produkta laktacije može se podesiti maminom prehranom. Bliski emocionalni kontakt s mrvicama tijekom hranjenja ima pozitivan učinak na njegovo mentalno stanje. Stoga, čak i ako je potrebno unijeti dodatak, preporuča se održavanje lakta najmanje jedne godine, a poželjno je do 1.5 godina, zadržavanje mješovitog hranjenja i kombiniranje majčinog mlijeka i dojenčadi u prehrani dojenčadi. Ta je mogućnost poželjna za umjetno hranjenje, budući da barem djelomično, ali i dalje ostaju prednosti dojenja.

Miješano hranjenje je vrsta hranjenja u kojoj se majčino mlijeko i dojenčad nalaze u djetetovoj prehrani u jednakom omjeru ili manje od polovice formule. Ako se prehrana novorođenčeta sastoji od više od polovice, ova vrsta hranjenja zove se umjetna.

Potpuno prijelaz na umjetno hranjenje uvijek će biti "metabolički stres" za mali organizam, čak i ako je taj prijelaz zbog fizioloških razloga i potreban. Neki vitamini i minerali iz smjese mlijeka apsorbiraju se u manjem volumenu od majčinog mlijeka, a ne sadrže antiinfektivne čimbenike za jačanje imunološke obrane. "Umjetno" više skloni alergijama na hranu i anemijom nedostatka željeza. Ništa manje od pušenja na probavu može biti promjena od umjetne prehrane u drugu. Zato je važno znati uvesti novu mješavinu dojenčadi, kako bi taj proces mogao biti što jednostavniji, bezbolan i neprimjetan.

Zašto mi treba dojena dojenčeta?

Često u životu mlade majke postoje prepreke dojenju. Među njima vrijedno je istaknuti:

 • morbidno stanje majčinog tijela zbog komplikacija nakon porođaja ili zaraznih bolesti;
 • uzimanje određenih lijekova koji su štetni za dojenčad;
 • prividna lakoća hranjenja smjesa;
 • hypogalactia.

Hipogalaktika - smanjenje količine proizvodnje majčinog mlijeka. Ovim pojmom, osim istinskog pada funkcija mliječnih žlijezda, često se podrazumijeva fiziološki nedostatak mlijeka i imaginarna hipogalaktika.

Čak i ako dojenje otkazan je zbog zdravstvenih razloga, pokušati održavati laktaciju pomoću dekantiranje se oporaviti nakon što ste imali priliku da se vrati barem na mješovite hrane.

Ako je razlog bio nedostatak mlijeka, prije svega trebali biste se uvjeriti da je ovo doista istinito smanjenje laktacije. U drugim slučajevima, neće biti potrebno hraniti smjese, već uspostaviti prirodno hranjenje.

Fiziološka hipogalaktika je privremeni fenomen karakterističan za žene koje su prvi put rodile prvi tjedan nakon rođenja, a drugi mjesec nakon poroda zbog hormonalnih promjena, umora i stresa. Ovakvom vrstom hipogalaktije, restauracija laktacije događa se vrlo brzo s normalizacijom prehrane majke za njegu, pravilnom tehnikom hranjenja djeteta i stalnom brigom mliječnih žlijezda. Jednako je važno i psihološko stanje majke.

Ponekad uzimaju stagnaciju mlijeka u mliječnim kanalima ili nepravilnu tehniku ​​privlačenja dojke za hipogalaktiju. Ovo se stanje naziva imaginarna hipogalaktika. S takvim problemom, biljke i druge stimulanse propisane su za povećanje laktacije, uspostavljen je pojedinačni režim hranjenja, a normalizirana je tehnika dojenja.

Najčešće je imaginarna i fiziološka hipogalaktika koja uzrokuje uvođenje dodataka ili potpunog prijelaza na suhu mliječnu formulu.

No, čak i ako je istina hypogalactia moguće djelomično ili potpuno obnavljanje dojenja, tako da je vrijedno boriti se za dojenje, a ne zamijeniti sve snage formuli. Doista, čak i uz minimalnu količinu majčinog mlijeka, dijete će dobiti bitne hranjive tvari.

Znakovi činjenice da je mrvica pothranjena mogu biti česti anksioznost, smanjeni volumen urina, rijetka stolica i česti zahtjevi za dojenjem. Da bi potvrdili nedostatak majčinog mlijeka, provode se kontrolne težine.

Za točno određivanje količine kontrolne vaganja provodi se tijekom svakog hranjenja tijekom dana.

Pediatric će pomoći izračunati volumen mlijeka koje dijete mora jesti dnevno, uzimajući u obzir njegovu dob i težinu pri rođenju. To će vam omogućiti procjenu je li dijete stvarno pothranjeno i kako bi se izbjeglo moguće preopterećenje. U slučaju potvrđenog nedostatka majčinog mlijeka i nemogućnosti uspostavljanja prirodne laktacije morat će ući u smjesu.

Zašto nova mješavina bebe "umjetnosti"?

Ako vaše dijete već jede formulaciju za dojenčad, to ne znači da je spreman za pokuse i lako će zamijeniti drugu u svojoj prehrani. Trenutak mijenjanja hrane treba provoditi što je moguće štedljivo i postupno, kako ne bi naštetili finom ugađanju probavnih organa, a bolje je da ne mijenjate prehranu ukoliko postoji takva mogućnost.

Nema toliko velikih razloga za zamjenu dječje hrane novorođenčadi, među njima:

 • prijevremenost;
 • gubitak težine i anemija;
 • nadutost i kolik nakon svakog hranjenja;
 • uporni nepravilni stolci;
 • redovna regurgitacija;
 • nedostatak laktoze;
 • odbijanje jesti;
 • netrpeljivost hrane na komponente smjese;
 • promjena prehrane prema dobi;
 • potreba za uvođenjem ljekovite dječje hrane.

Dakle, za djecu s alergijama na hranu, hypoallergenic prahovi su na prodaju. S učestalom regurgitiranjem, liječnik će preporučiti prebacivanje na prehranu protiv refluksa koja sadrži gumu. Za anemiju, bolje je davati prednost formulacijama obogaćenim željezom. S disbakterijem, medicinska fermentirana mliječna hrana ili proizvod s probiotikama će se nositi s problemom.

Drugi razlog za promjenu stare mješavine na novu može biti njegova relativna jeftinost u odnosu na prethodnu. Čak i uz vrlo sličan sastav ne može naglo prekinuti taj prijelaz. U svakom slučaju, potrebna glatkoća i poštivanje osnovnih pravila uvođenja nove prehrane.

Pravila za uvođenje dojene mlijeka kao dopuna tijekom dojenja

Mogu se dopuniti bebe koje su dojene.

Dopuna - uvođenje suhe ili tekuće mliječne mlijeke, davatelja mlijeka ili kozjeg mlijeka djetetovoj prehrani zbog nedovoljnog volumena majčinog mlijeka. Nemojte brkati nosa s mamcima - sve ono što dijete prima prije godinu dana kao dodatak mlijeka prehrani (mesom umakom i povrća, sokovi, itd...).

Bez obzira na mliječnu hranu koju odaberete za ovu svrhu, važno je slijediti ove smjernice:

 • potrebno je ravnomjerno kretati čak i do najskuplje i popularne smjese, povećavajući njezinu količinu u djetetovoj prehrani u roku od par tjedana;
 • beba koja je dojena nije potrebna dodatna hranjenja, ali kad se miješa i umjetno, svakako mu ponudite vodu;
 • ako vam se čini da se mrvica ne hrani, ne povećavajte koncentraciju mješavine, uvijek ga razrijedite jasno prema uputama na pakiranju;
 • Budite oprezni da nepodnošljivosti hrane simptoma (alergijske reakcije na koži, dispepsija, itd...), oni ne mogu biti vidljivi odmah, a povećava volumen ubrizganog proizvoda;
 • najbolje je dati nepoznati proizvod po prvi put ujutro, nakon dojenja, a zatim paziti na moguću reakciju tijekom dana;
 • ako je tijekom dojenja proces hranjenja bio obavljen na zahtjev, sada je potrebno hraniti dijete prema režimu u skladu s njegovom dobi;
 • čak i ako se konzumacija majčinog mlijeka mora smanjiti ili potpuno zaustaviti, nemoguće se naglo prebaciti u mješavinu mlijeka, prvo dati barem pola posluživanja za jedan hranidba i napuniti preostali volumen vodom.

Pravila za uvođenje nove mješavine s mješovitom i umjetnom hranom

Ovdje vrijede sva ista pravila kao i za dojene bebe. Njihovo pridržavanje će pomoći spasiti probavni sustav od stresa i njegovih posljedica - proljev, disbiosis i dehidraciju.

Pored njih, još je nekoliko preporuka prilikom uvođenja nove napajanja "umjetničkom":

 • Nemojte uvoditi novu smjesu neposredno prije ili neposredno nakon cijepljenja, može pogoršati stanje djeteta;
 • Nemojte ga mijenjati čak i ako je dijete bolesno ili se zubi izrezuju, inače kombinacija nekoliko stresnih trenutaka može uvelike naštetiti djetetu;
 • uvijek pročitajte upute o pakiranju s hranom, recept pripreme različitih proizvođača može varirati;
 • nikada ne miješajte dvije smjese u jednoj bocci, najprije dati jednu, a zatim drugu;
 • mješavina istog proizvođača kao i prethodna, koja se razlikuje samo u stupnju prilagodbe, se daje brže. Ali to je važno samo ako se proizvođač poklapa, a jedina razlika između njih je dob djece za koju su namijenjeni (na primjer, Nutrilak 1 i Nutrilak 2).

Nije neuobičajeno da je dobronamjerna majka dramatično prenijela dijete u novu prehranu, a zatim saznajte da je još bolje i mijenja miks za bebu. Takve promjene mogu dovesti do alergija na hranu i poremećaja probavnog sustava. A mama će se tada žaliti pedijatru da nijedna od mogućnosti ne odgovara. Ne zaboravite da novu bebu hranu uvijek uvodi glatko, čak i ako nije moguće produžiti ovaj proces par tjedana, dajte svom djetetu barem nekoliko dana da se prilagodi novom proizvodu.

Plan za uvođenje nove mješavine

Ovisno o situaciji, novi proizvod može se uvesti za dva ili najmanje tjedan dana, a ne brže. Postoji nekoliko shema koje pokazuju kako pravilno uvesti novu dječju hranu. Ovdje je jedan od njih.

Čak i uz sve preporuke moguće su privremene poteškoće. Probavni sustav djeteta još uvijek je nestabilan, a nova hrana može uzrokovati poremećaj kolike i stolice. Budite posebno pažljivi na bebu tijekom tog razdoblja, češće ga uzmite u rukama, zagrijte toplom tijelom kako biste smanjili bol i ublažili bebu, masažu vašeg trbuha.

Ako se neugodni simptomi ne odlaze ili se čak pogoršaju u tjednu nakon punog prelaska na novu formulu, obratite se svom pedijatru. Moguće je da se ovaj proizvod ne uklapa u bebu.

No češće, glatki prijelaz na novu mješavinu, uz poštivanje svih pravila, ne uzrokuje ozbiljne posljedice. Ipak, nemojte zloupotrebljavati pokuse s prehranom djeteta i izvršiti sve njegove izmjene tek nakon savjetovanja s liječnikom.

Kako promijeniti mješavinu novorođenčeta

Danas ćete naći mnogo različitih mikseva za novorođenčad i stariju djecu. Prije svega, hrana je podijeljena u tekućinu i suhu. Drugi tip čini oko 90% svih proizvoda. Suhe mješavine su praktične i pohranjene dugo, lako se i brzo pripremaju razrjeđivanjem vodom. Suha hrana prikladna je za pohranu i uzeti sa sobom.

Tekuće mješavine su rijetke i su gotove namirnice koje treba samo zagrijati prije konzumacije. Međutim, takva hrana je neprikladna za pohranu i uzeti sa sobom. Osim toga, rok trajanja takvog proizvoda je vrlo kratak.

Pored toga, postoje sljedeće vrste smjesa:

 • Prilagođeni sadrže kravlje sirutke i pogodni su za većinu novorođenčadi. Brzo se i lako apsorbiraju u tijelu u dojenčadi, što je moguće bliže sastavu dojke;
 • Djelomično prilagođeni proizvod prikladan je za bebe starije od 4-5 mjeseci, jer sadrže saharozu pored laktoze i manje su slične strukturi majčinog mlijeka;
 • Kazeinske smjese su uključene u kravlje mlijeko, zbog čega je teško probaviti. Takva hrana pogodna je za razvijenije probavu, što je tipično za djecu stariju od šest mjeseci;
 • Medicinska prehrana uključuje anti-refluks, hypoallergenic i fermentirane mješavine mlijeka. Prva je propisana za alergiju na kravlji protein ili laktazu, drugi - za česte konstipacije i teške regurgitacije, a treći - za probavne smetnje, disbakterij, česte i teške kolike.

Kako bi se osigurao ugodan razvoj djeteta, važno je odabrati pravu mješavinu mlijeka. Odaberite hranu koja odgovara dobi mrvica. Paket označen kao "Pre" ili broj "0" namijenjen je za preuranjene bebe ili male težine. Proizvodi s oznakom "1" pogodni su za novorođenčad i bebe do šest mjeseci, "2" - za dijete od šest mjeseci do godinu dana, "3" - za djecu stariju od godinu dana. Detaljna pravila za izbor formule mogu se naći na http://vskormi.ru/bottle-feeding/detskie-smesi/.

Zašto moram mijenjati smjesu

Pediatricians savjetuju, čim pronađete odgovarajuću prehranu, nemojte ga mijenjati. Kod mijenjanja mješavine može doći do problema s probavljanjem mrvica i ozbiljnim posljedicama u obliku trovanja ili alergija na hranu. Stoga, moraju postojati dobri razlozi za mijenjanje smjese. Ne može se voditi samo po cijeni ili dostupnosti hrane! Planirana prijelaz provodi se samo kada dijete dosegne određenu dob. Inače, to su važniji razlozi.

Glavni razlog zbog kojeg je dijete prebačeno u drugu mješavinu je alergija na hranu. Ono se manifestira u obliku osipa i crvenila na koži, pelenskog osipa i natečenja, pilinga i svrbeža. Osim toga, dijete može osjetiti povraćanje i česte regurgitacije, konstipaciju i proljev, česte zelene stolice.

Manje česte, beba ima problema s dišnim organima, uključujući natezanje nosa i curenja, upale grla i kašalj, astmu. To su najtočnije i najopasnije manifestacije. Detaljnije, kakvi simptomi alergija na hranu postoje i kako liječiti ovu bolest, pogledajte ovdje.

Razlozi za prijelaz uključuju netoleranciju na mliječne bjelančevine ili mliječni šećer (nedostatak laktoze). U tom slučaju, morate odabrati terapeutsku prehranu koja ne sadrži mliječne proteine ​​ili laktozu. Ljekovite smjese može propisati samo pedijatar! Ne možete napraviti neovisnu tranziciju, pa samo povrijedite mrvice.

Nemojte žuriti da se prebacite na drugi proizvod ako primijetite nadutost ili povećanu količinu, zelenu izmet, proljev ili zatvor. Možda je ovo privremeni fenomen, proces prilagodbe se odvija i trebate malo pričekati da beba navikne na to. Osim toga, takve manifestacije mogu biti ne samo zbog mješavine mlijeka. Razlog ove reakcije je pogrešna rutina i aktivna vježba ili gimnastika odmah nakon hranjenja, alergije na prašinu, kozmetiku, odjeću i druge predmete, stres.

Nutricionizam majke, ako je dijete mješovito hranjeno i prima majčino mlijeko, ima veliki utjecaj na mrvicu djeteta. Ako imate zelenu izmet ili povredu stolice, povećanu količinu i druge probleme s probavom, prvo se pobrinite da otkrijete razlog za to stanje bebe, a zatim se obratite svom pedijatru i tek tada, ako je potrebno, prebacite se na novu prehranu. Kako prenijeti dijete u drugu mješavinu, razmislite o sljedećem.

Kako zamijeniti smjesu

Kako bi izbjegli probleme s probavom, hranjiva promjena treba biti postupno. Oštra prijelaz uzrokovat će trbuh i stolicu. Isprva, smjesa se daje samo u dnevnoj hrani prije nego što se dobije uobičajena hrana. Počnite s malim količinama i postupno povećavajte volumen, a doziranje uobičajene smjese postupno se smanjuje. Razrijedite smjesu u zasebnim bočicama i pojedite zasebno. Liječnici i stručnjaci za hranidbu male djece razvili su posebnu shemu za prijelaz iz jedne mješavine u drugu.

Kako uvesti novu mješavinu i prenijeti na nju?

razlozi

Zamjena smjese je neophodna ako:

 • Dijete je imalo reakciju u obliku alergije, konstipacije, regurgitacije, proljeva.
 • Kada dijete dosegne određenu dob (djeca starija od šest mjeseci mijenjaju).
 • Ako morate koristiti posebnu smjesu iz medicinskih razloga.

Ako tijelo reagira dobro na mješavinu, ne smije se mijenjati. To se može shvatiti činjenicom da mrvica osjeća dobro, nema kožnih osipa i nema problema s stolicom.

Odluka o promjeni može biti samo pedijatar. Mnoge ga mame mijenjaju nekoliko puta mjesečno, samo zato što im se "činilo da je druga modernija", dok su je jednom uvele. Dakle, oni štete mrvicama tijela. Zapamtite da se nova mješavina mora dati u malim količinama i postupno je potrebno povećati glasnoću. Samo na taj način je adaptacija bez stresa za djetetovo tijelo.

Savjet

 • Nemojte miješati staru i novu mješavinu. Mora ih se dati u različitim bočicama.
 • Pripremite novu i staru smjesu prije hranjenja.
 • Pratite stanje mrvica i analizirajte gore opisane simptome pogrešnom miksom.
 • U jutro je poželjno predstaviti novu smjesu.
 • Razrijediti treba biti isključivo kuhana voda u skladu s uputama na pakiranju. Idealno, to treba učiniti odmah prije hranjenja.
 • Ako trebate napraviti mješavinu mlijeka, svakako stavite u hladnjak i ostavite ne duže od 24 sata.

raspored

Kada želite mijenjati smjesu koja hrani mrvice, uvođenje novog proizvoda treba biti postupno:

 1. Prvi dan se daje samo jednom u količini od 10 ml.
 2. Drugi dan se daje tri puta u 10 ml.
 3. Trećeg dana proizvod se daje tri puta. Za jednu hranu dodajte 20 ml.
 4. Četvrtoga dana, daju joj bebu pet puta. Doda se 50 ml novog proizvoda po hranjenju.
 5. Peti dan, ukupna količina je podešena na 400 ml, podijeljena u 4 hranjenja (100 ml istovremeno).
 6. Šesti dan iznosi 150 ml novog proizvoda za svaku hranidbu. Ukupni volumen ubrizgane smjese je 600 ml i više.
 7. Sedmog dana, nova mješavina može biti zamijenjena cijelom prehranom djeteta, budući da se tijelo u potpunosti prilagođava ovom trenutku.

Prije ulaska u liječničku smjesu, trebali biste se posavjetovati s pedijatrom, jer je u nekim slučajevima potrebna jednokratna puna prebacivanje.

Mama napomena: kako pravilno prenijeti dijete u drugu mješavinu s umjetnom hranom

Neke žene ne hrane svoje bebe majčinskim mlijekom. Zbog toga morate pažljivo odabrati prvu smjesu za bebu, jer mora biti sigurna i kvalitetna. Izbor hrane je vrlo važan jer prijelaz na novi proizvod prati brojne poteškoće. U ovom članku ćemo razmotriti što učiniti ako ste se i dalje morali suočiti s problemom mijenjanja mješavine novorođenčeta i kakve sheme tranzicije postoje?

Indikacije za promjenu proizvoda za bebe s umjetnom hranom

Prijelaz novorođenčeta iz HB ili IV u novu prehranu je složen proces, koji zahtijeva pažnju i majke i liječnika. Što je beba manje, to će biti teže restrukturirati. Razlozi zbog kojih je potrebno promijeniti mješavinu novorođenčeta uključuju:

 • individualna netolerancija na mliječne bjelančevine ili šećer;
 • nedostatak laktoze;
 • slaba dobitak težine;
 • alergije;
 • potreba za terapijskom smjesom;
 • planirana dobna tranzicija (za one bebe koje već imaju šest mjeseci);
 • gastrointestinalni problemi.

Simptom pojedinačne netrpeljivosti lako je otkriti: dijete ima osip na koži, svrbež, povraćanje i mučninu, započinje regurgitacija. Razlika u odnosu na alergije je samo kada se reakcija manifestira u sastavu kao cjelini, au slučaju netolerancije na pojedine komponente.

Zbog činjenice da majčino mlijeko i smjese sadrže velike količine laktoze, dijete dobiva potrebnu energiju. Mliječni šećer, koji se nalazi u laktozi, utječe na crijevnu mikroflora, a kad nedostaje ugljikohidrata, počinju loše probaviti.

Odbijanje djeteta da jede ili nedostatak apetita - ovaj problem je prilično čest kod novorođenčadi. Razlozi odbijanja jesti su različiti:

 • sitost (roditelji preplavljuju dijete);
 • nedostatak interesa (oštar prijenos unosa hrane na drugo vrijeme ili mjesto oduzima od malih djeteta apetit i zanimanje za hranu).

S tim čimbenicima postoji rješenje, ali postoje slučajevi kada dijete odbije predloženu smjesu ravnomjerno. Nakon savjetovanja s dječjim terapeutom, biti će u pravu pokušati se prebaciti na drugi proizvod.

Loša dobitak težine posljedica je nedovoljnog hranjenja i nedostatka određenih komponenti. Najbolje rješenje problema je odabrati hranu za dijete koje je na umjetnoj hrani koja odgovara njegovim fiziološkim potrebama i uvesti ga prema shemi koju preporučuje pedijatar.

Bez sumnje će biti točna mijenjati smjesu za liječenje novorođenčadi s nedostatkom laktoze. Takve smjese obogaćene su posebnim hipoalergenskim proteinom. Ljekovite smjese također su potrebne za hranjenje preuranjenih beba s umjetnom hranom.

Sastav medicinske smjese:

 1. hidrolizirani protein;
 2. carob gluten;
 3. glukozu;
 4. kukuruzni škrob;
 5. maltodekstrin;
 6. laktulozu;
 7. trigliceridi srednjeg lanca.

Planirate uvesti novu mješavinu nakon što je dijete, koje je na IV, okrenulo šest mjeseci - točno, jer prethodna smjesa ne sadrži dovoljno zdravih tvari za njegovu dob.

Što to znači ispravno promijeniti prehranu novorođenčeta u IV?

Razmotrite kako prenijeti bebu u drugu mješavinu. Postoje neosjetljive točke o promjeni prehrambenog proizvoda novorođenčadi, kako bi se izbjegle nuspojave. Sukladnost s tim normama je obavezna. Glavna stvar je da se posavjetujte sa stručnjakom prije prelaska na novu mješavinu za novorođenče!

Da bi ispravno mijenjali proizvod tijekom umjetnog hranjenja, pedijatri su razvili posebne sheme za uvođenje nove mješavine. Oni pomažu roditeljima da proces navikavanja bebe na novu hranu bude opušteniji i bezbolniji. Postoje razne sheme za prebacivanje na novi proizvod, ali sve imaju grubi karakter. Usredotočite se na to kako beba prenosi inovacije. Potrebno je pripremiti umjetnu hranu u različitim bocama. Nakon tri ili četiri dana, razlike mješavina su izjednačene, a sedmog dana djetetu se daje puni unos druge mješavine.

Prije nego što uvedete novu formulu za hranu, saznajte koliko možete o ovoj ili onoj mješavini:

 • Prilagođene mješavine - sadrže kravlje sirutke i pogodne su za većinu novorođenčadi. Brzo se i lako apsorbiraju u tijelu u dojenčadi, što je moguće bliže sastavu majčinog mlijeka.
 • Djelomično prilagođen proizvod - pogodan za bebe starije od 4-5 mjeseci, budući da sadrže saharozu osim laktoze i manje su slične strukturi majčinog mlijeka.
 • Mješavine kazeina - uključene su u sastav kravljeg mlijeka, zbog čega je teško probaviti.

Shema 1. Tablica uvođenja nove smjese.

Kako uvesti novu smjesu novorođenčadi tijekom hranjenja bočicom

Kako promijeniti mješavinu bebe-umjetnosti?

Dojenje je važno za zdravlje i razvoj djece, jer zajedno s proizvodom dojenja, majčinska protutijela, korisne bakterije i enzimi koji pomažu u probavnom sustavu ulaze u tijelo djeteta. Osim toga, mijenjajući svoju prehranu, majka skrb može prilagoditi rad crijeva bebe, "popraviti" ili obrnuto, "popustiti".

Sve to umjetno je lišeno beba, primajući mješavinu. Ako imate trajne probleme s probavom ili zdravljem mrvica, pedijatar može preporučiti promjenu proizvoda, pa čak i savjetovati određenog proizvođača.

Kada trebam mijenjati smjesu?

Ako se umjetna dječja djevojka osjeća dobro, hranjenjem mješavine koju su ga počeli hraniti u bolnici, nema potrebe za promjenom bez razloga. Beba je crijevo naviknuto na određeni proizvod koji je već naučio probaviti i apsorbirati, a mijenjanje prehrane može oštetiti njegovu funkcionalnost, što će dovesti do crijevnih poremećaja.

Ako se odlučite prebaciti na drugu mješavinu zbog svojih jeftinih troškova u odnosu na ono što sada dajete novorođenčadi, uvijek biste trebali pitati mišljenje pedijatara o tom pitanju. Dječji specijalist dugogodišnji rad s dojenčadi vjerojatno je stekao dovoljno praktičnog znanja o reakcijama bebe na proizvode različitih proizvođača. Liječnik će vam pomoći da pronađete savršenu mogućnost, koja će odgovarati tijelu mrvica, a možete si priuštiti.

Često pedijatar može preporučiti da promijenite smjesu na drugu:

 • s produljenim povredama dječje stolice;
 • s razvojem anemije;
 • s pojavama alergijskih reakcija na upotrijebljeni proizvod;
 • s obilnom regurgitiranjem djeteta;
 • s redovitim oticanje trbuha.

Proizvođači su spremni zadovoljiti potrebe svake bebe umjetno. Dakle, ako dijete pati od obilne regurgitacije, taj se problem može riješiti premještanjem na poseban anti-refluks proizvod koji sadrži guma, što učinkovito zgušnjava sadržaj želuca. Za djecu s netolerancijom na laktozu, prašci se stvaraju bez svoje prisutnosti u sastavu, a ako ste alergični na životinjske bjelančevine, možete kupiti hranu za svoje dijete soje ili hidroliziranog proteina, što neće uzrokovati sličnu reakciju.

Ako se anemija nalazi kod djeteta, pedijatar će odlučiti da ga privremeno prenese u prah koji sadrži željezo. No, najčešći problem, zbog kojeg liječnici preporučuju promjenu hrane, je disbakterija. Artificialists nemaju nigdje da dobiju lakto-i bifidobakterije, pa im ili dodatno daju posebne lijekove koji žive u mikroflori ili se prenose u smjesu s probiotikom.

U svakom slučaju, morate mijenjati smjesu djetetu strogo nakon što koordinirate svoju odluku s pedijatrom.

Kako mijenjati smjesu?

 1. Promjena smjese ne može biti dramatično, jer će dovesti do neispravnosti crijeva. Neprolazni prijelaz na novi proizvod može uzrokovati teške proljev, čije posljedice mogu biti disbioza i dehidracija.
 2. Glatka pravila prijelaza ne odnose se samo na proizvode različitih marki. Čak i ako mijenjate mješavinu iste vrste, ali namijenjene različitim dobima, trebali biste to činiti postupno, tijekom 1-2 tjedna.
 3. Ako promijenite hranu "prema dobi", prašak se može miješati u jednoj bocu, ako su marke proizvoda drugačije, trebali biste ih razrijediti u zasebnim spremnicima i dati mrvice u jednom hranjenju zauzvrat, prvi novi, a zatim bivši.
 4. Kada se prebacite na drugu mješavinu "po dobi", trebate postupno povećavati volumen novog proizvoda, svake 2-3 dana zamijenite žlicu starih namirnica novim.

Dakle, ako jedete 180 ml. prijelaz na novi proizvod izgledat će ovako:

 • 1-2 dana - 1 žlica novog praha + 5 žlica prve;
 • 3-4 dana - 2 žlice novog praha + 4 žlice prvog;
 • 4-6 dana - 3 žlice novog praha + 3 žlice prvog;
 • 7-8 dana - 4 žlice novog praha + 2 žlice prve;
 • 9-10 dana - 5 žlica novog praha + 1 žlica prve;
 • 11-12 dan - puni prijelaz na novu mješavinu.

Promjena smjese različitih robnih marki događa se na isti način - jednom svaka dva dana trebate povećati volumen novog praha u jednoj od bočica za 30 ml, au spremniku s istim - respektivno:

 • 1-2 dana - 30 ml vode 1 l. novi prah / 150 ml. voda +5 l. prvo;
 • 3-4 dana - 60 ml vode +2 l. novi prah / 120 ml. voda +4 l. prvo;
 • 4-6 dana - 90 ml vode +3 l. novi prah / 90 ml. voda +3 l. prvo;
 • 7-8 dana - 120 ml vode + 4 l. novi prah / 60 ml. voda +2 l. prvo;
 • 9-10 dana - 160 ml vode +5 l. novi prah / 30 ml. voda +1 l. prvo;
 • 11-12 dan - puni prijelaz na novu mješavinu.
Dijete treba prvo dobiti bocu s novom mješavinom, a potom se hraniti iz spremnika s istim proizvodom.

Ako vidite da dijete normalno podnosi zamjenu hrane, možete malo ubrzati raspored, svaki dan dodavajući 30 ml svoje prehrane. Novi proizvod i smanjenje iste količine prve.

Koje poteškoće možete naići?

Shema uvođenja nove hrane "rastegnuta" tako dugo vremena da se crijeva djeteta mogu prilagoditi i početi probavljati i apsorbirati drugačiji proizvod nego što je navikao. Ali čak i uz takvu razumnu skrb, tijelo djeteta će i dalje negativno reagirati. U prvih 3-4 dana možete primijetiti kod djeteta:

 1. Zatvor.
 2. Proljev.
 3. Brzo otekline i kolike.
 4. Lagano osip na koži.

Ako nakon 3-4 dana ti simptomi ne odstupaju ili se povećavaju, a beba neprestano vrišti, obratite se svom pedijatru - možda odabrana mješavina ne odgovara mrvicama, a morat ćete pokušati još jedan, tako da ga uvedete u djetetovu prehranu prema prethodnoj shemi.

preporuke

 1. Držite dnevnik hranjenja, u kojem ćete zabilježiti količinu pojedene mrvice i njegovu reakciju na smjesu. Tako će vam i pedijatar lakše razumjeti je li novi proizvod prikladan za bebe.
 2. Razrijediti prah strogo u proporciji koju proizvođač označava na pakiranju. Ako vam se čini da dijete ne jede dovoljno - pripremite više umjetnog mlijeka za 30 ml. Ni u kojem slučaju ne bi trebalo dodati veću količinu praha volumenu vode u suprotnosti s uputama.
 3. Razdoblje promjene mliječne formule vrlo je teško za probavni sustav djeteta, gotovo će sigurno patiti od kolike, tako da se češće raspadne trbušni masažer, pritišće ga sebi, zagrijavši toplinom vašeg tijela kako bi se smanjila bol.

Kako promijeniti mješavinu novorođenčadi

Nitko neće raspravljati s tvrdnjom da je majčino mlijeko najbolja hrana za novorođenče. Međutim, postoje situacije u kojima žena iz nekog razloga ne može dojiti bebu, formula za bebe za mlijeko će joj pomoći u ovom slučaju. Ali ovdje postoje mnoge poteškoće i zamke, na primjer, sastav ne odgovara djetetu. Što učiniti u ovoj situaciji? Odgovor je očigledan - idi na sljedeći. Razmislite o tome kako ući u prehranu dojenčadi novu mješavinu bez štete njegovom zdravlju.

Dječja formula i njihove vrste

Infant formula je dodatni proizvod u prehrani djeteta ili potpuni nadomjestak za majčino mlijeko. U posljednjem slučaju, govorimo o umjetnom hranjenju. Dijete iz mješavine treba primiti cijeli skup hranjivih sastojaka koji sadrže majčino mlijeko.

Razvrstavanje smjesa za djecu

Vrste smjesa namijenjenih za hranjenje beba, širok izbor. Liječnici uspoređuju ovaj proizvod s stupnjem njihovog učinka na tijelo s lijekom, stoga bi ga pedijatar trebao odabrati. Ali roditelji neće biti suvišno znati kakve smjese postoje.

Prema stupnju prilagodbe, sastav može biti:

 1. Prilagođeno - takve smjese su što je moguće bliže majčinom mlijeku u njihovom sastavu i svojstvima;
 2. Nezadaptirano - cijelo mlijeko od krava ili koze;
 3. Djelomično prilagođene - mješavine kazeina, od kojih je isključena mliječna sirutka, u smislu sadržaja ostalih elemenata su blizu majčinog mlijeka.

Vrijeme uvođenja smjese može biti:

 1. Inicijalni - to uključuje prilagođene proizvode namijenjene novorođenčadi u prvih mjeseci života (do šest mjeseci) i odgovaraju njihovim fiziološkim karakteristikama;
 2. Kasnije - razlikuju ih se visoki sadržaj bjelančevina u njihovom sastavu, pogodni su za hranjenje djece od 6 mjeseci starosti.

Konzistencija razlikuje smjesu:

 1. Tekućina - pakirana u dijelovima i spremna za upotrebu, ostaje samo da se smjesa zagrije na potrebnu temperaturu;
 2. Suho - morate se kuhati, slijedeći doze i preporuke navedene na pakiranju.

Prema uputama za uporabu postoje takve vrste hrane:

 1. Osnovno - namijenjeno zdravoj djeci i čini osnovu njihove normalne prehrane;
 2. Terapijski i profilaktički tretman - potrebno je dati bebama s problemima i posebnim prehrambenim potrebama (djeca koja pate od alergija, nestabilne stolice, često grizu hranu).

Razina ravnoteže između kiselina i baze emitira smjesu:

 1. Fermentirano mlijeko - potrebno ako beba ima kršenje crijeva (proljev, konstipacija, kolik), pomažu normalizaciji crijevne mikroflore i pridonose brzom oporavku djeteta;
 2. Svježa - pogodna za zdrave bebe.

Osnove umjetnog hranjenja

Ako iz nekog razloga dojenje nije moguće, beba treba dati umjetnu mliječnu formulu. U ovom slučaju, majka zajedno s pedijatrom treba odrediti učestalost i potrebnu količinu hrane. Količina hrane ovisi o tjelesnoj težini i dobi djeteta. Što se tiče učestalosti hranjenja, ovdje slijedi sljedeća shema:

 • od rođenja do 4 mjeseca - 6-7 puta na dan;
 • u dobi od 4 do 10 mjeseci - 4 puta dnevno;
 • od 10 mjeseci do 1 godine - 2 puta dnevno.

U prva 2-3 mjeseca nakon pojave djeteta na svjetlo, bolje je da ga hranite sa svježim mješavinama, jer fermentirano mlijeko može dovesti do regurgitacije (ili ih ojačati). Kasnije, najbolja opcija je kombinacija ovih dviju vrsta dječje hrane, omjer bi trebao biti 1: 1.

Sterilizirani kravlji ili kozji mlijeko, kao i dječji kefir ili biokefir nisu prilagođeni proizvodi, stoga ih je preporučljivo koristiti u dječjoj prehrani od 6 mjeseci i samo kao komplementarne hrane.

Posebna skupina među mliječnim proizvodima je ljekovita. Koriste se u posebnim slučajevima kada uobičajene formulacije nisu prikladne za bebu. Već u ranom djetinjstvu, neka djeca zahtijevaju posebne tipove smjesa s ljekovitim svojstvima: alergije, prerane mrvice, oboljele od konstipacije, bolovi u trbuhu, česte regurgitacije. Ali morate koristiti takvu hranu samo prema uputama pedijatra. U isto vrijeme postoje posebno dizajnirane sheme za uvođenje terapijskih smjesa u prehranu malih, koje treba slijediti. Počeli davati djetetu takvu hranu bez konzultacija s liječnikom, moguće je ne samo da ne postižemo pozitivan učinak, nego, naizmjence, da naškodimo zdravlju mrvica.

Pravila miješanja

 1. Voda za pripremu dojenačke mliječnosti trebala bi biti visoke kvalitete, idealna opcija - posebna flaširana voda za novorođenčad.
 2. Dodirnite i prirodni izvori vode trebaju biti kuhani.
 3. Prije kuhanja, važno je temeljito oprati ruke sapunom ili ih tretirati posebnim dezinficiranim vlažnim maramicama.
 4. Potrebno je strogo promatrati dozu za pripremu smjese: predoziranje praha može uzrokovati probavne probleme u malom djetetu, a manjak suhe tvari dovest će do činjenice da će dijete imati manje hranjivih tvari, a to može nepovoljno utjecati na njegov razvoj.
 5. Temperatura mješavine mlijeka, koja daje mrvice, trebala bi biti 36-37 stupnja.
 6. Smjesa mora imati prikladnu konzistenciju. Da biste to provjerili, morate okrenuti bočicu bez da biste ga potresali i vidjeti kako se sadržaj protječe. Prvo, trebao bi se istaknuti u tanku struju, a zatim 1 kap po sekundi.
 7. Preporučljivo je pripremiti pripravak mlijeka neposredno prije hranjenja, u ekstremnim slučajevima (na primjer, za putovanje) to možete učiniti unaprijed.
 8. Zabranjeno je ostaviti djetetu samu s bocom, može se prigušiti i gušiti.
 9. Nakon dojenja, svi predmeti koji se koriste za kuhanje i jela za bebe moraju biti dobro oprati, ostatke mješavine - odlično uzgojno tlo za bakterije.

Prevožimo bebu u novu smjesu ispravno

Premjestite mrvice u drugu mješavinu jednostavno ne isplati. Mora postojati dobar razlog za to. Ako dijete osjeća dobro i jede, nema razloga za promjenu prehrane. Međutim, ponekad postoji takva potreba.

Razlozi za promjenu moći

Situacije u kojima je potrebno mijenjati smjesu za dojenčad uključuju sljedeće:

 1. Pojava alergijske reakcije na staru hranu;
 2. Potreba za uvođenjem u prehranu ljekovitih smjesa, povezanih s pojavom djeteta nekim zdravstvenim problemima;
 3. Potreba za prelaskom iz medicinske prehrane na prilagođenu, zbog uklanjanja stanja ili bolesti u bebi, na kojoj je počela;
 4. Postizanje djeteta određene dobi kada je potrebno prebaciti se na drugu vrstu hrane u vezi s promijenjenim potrebama djetetovog tijela
 5. Otkrivanje dječje netolerancije na bjelančevinu mlijeka ili nedostatak laktoze;
 6. Nedostatak hrane iz mrvica, nedostatak dobitka na težini.

Činjenica da dijete treba ažuriranu prehranu može se procijeniti po nekoliko kriterija:

 1. Primjetne promjene u ponašanju djeteta - mrvica stalno nestaje ili postaje troma i pospano, njegova je pažnja rasipana, pokretljivost je uznemirena;
 2. Mali se doživljava stalnu glad, unatoč činjenici da prima dovoljnu količinu hrane;
 3. Dijete cijelo vrijeme s velikom pohlepom pijenje iz boce ili, naprotiv, potpuno ga odustaje;
 4. Tijekom dana ili nakon hranjenja beba često obiluje obilno i obilno;
 5. Dijete ima problema s funkcioniranjem crijeva - nadutost, kolik i plin, uporni proljev ili zatvor, izmet zeleno;
 6. Pojava crvenog osipa na koži, nadraženost, svrbež.

Ako roditelji primijetiti ove simptome u bebi, svakako trebaju pokazati dijete liječniku. Taj će stručnjak identificirati uzrok tog stanja. Ako je povezana s neodgovarajućom smjesom za hranjenje, pedijatar će davati preporuke i pomoći pri prijenosu mrvica na novu hranu.

Osnovna pravila

 1. Samo pedijatar treba odabrati smjesu, samostalne odluke mogu samo štetiti zdravlju mrvica.
 2. Prijelaz treba provesti u fazama, u trajanju od oko tjedan dana.
 3. Preporuča se hraniti bebu s neobičnom hranom ujutro, ali ne i na prvom hranjenju.
 4. Svakog dana tijekom prijenosa djeteta na drugu vrstu mješavine potrebno je pažljivo pratiti njegovo zdravlje.
 5. U slučaju pogoršanja mrvica treba prestati hraniti neuobičajenu hranu, ne možete zanemariti nastajanje osipa na koži, nadutost i obilnu povraćanje.
 6. Zabranjeno je hraniti mrvicu odjednom s dvije ili više vrsta neobičnih smjesa.
 7. Ne možete se udaljiti od preporučene količine hrane.
 8. Nije potrebno prebaciti mrvicu u ažurirani oblik smjese tijekom bolesti, ako su zubi počeli da se rezu ili u bliskoj budućnosti cijepiti, dijete mora biti potpuno zdravo i dobro se osjećati tijekom tog razdoblja.

Sheme uvođenja novog sastava u prehrani

Dakle, određuje se vrsta mješavine, vrijeme je za početak glatkog prijelaza na njega. Potrebno je stvoriti sve uvjete kako bi se mali organizam što lakše prilagodio promjeni prehrane. Bilo koja nova smjesa trebala bi se dati mrvicama iz zasebne boce, to bi trebalo biti učinjeno prije hranjenja uobičajenog sastava. Potrebno je započeti uvođenje neobičnog tipa hrane iz malog dijela, postupno ga povećavajući, a količinu stare hrane treba smanjiti.

Možete djelovati na jednu od sljedećih shema.

Pripremamo dva različita sastava u dvije zasebne boce.

 • Prvoga dana ubrizgamo 10 ml nove mješavine u jednu hranidbu i hranimo ih uobičajenom hranom, a tijekom dana samo stari hrana ide.
 • Sljedećeg dana, na početku 3 obroka uvodimo 10 ml neobičnog sastava (moguće je redom ili kroz vrijeme).
 • Na 3. - uvodimo 20-30 ml na početku 3 obroka.
 • 4. dan - 50-60 ml 5 puta dnevno.
 • 5. dan - 90-100 ml 4 puta dnevno.
 • 6. dan - 150 ml ili više novog sastava za svakih 4-5 obroka, tj. Beba se potpuno prenosi na drugačiji tip smjese.

Kao u prethodnoj inačici, ulijte dva različita sastava u zasebne boce.

 • Prvi dan unesite 5-10 ml obnovljene hrane u jednom hranjenju.
 • Na drugom mjestu unosimo 20 ml neuobičajene hrane odjednom.
 • 3. dan - 40 ml nove hrane također u isto vrijeme.
 • 4. dana unosimo 40 ml nove mješavine kroz svaki obrok, tako da je cijeli dan.
 • Petog dana svaki put unesite 40 ml.
 • 6. dan, svaki put dajemo mrvicama potrebnu količinu hrane.

Dakle, u tjednu će se pokazati da se dijete prebaci na drugu vrstu mješavine.

Ako maca odbije novi obrok

Prilikom prelaska s dojenja na umjetno hranjenje ili zamjene jedne mješavine s drugom, mrvica može početi odbijati neobičnu vrstu hrane. Što bi trebala učiniti mama u ovom slučaju? Prije svega, nemojte zaboraviti na pravilo postupnog prijelaza na ažuriranu hranu i nemojte se nadati da će beba odmah biti zadovoljna s njom. Treba se pripremiti za činjenicu da će ovaj proces školovanja potrajati neko vrijeme. Možda će prvi dijelovi koji će jesti novorođenče biti prilično mali. Osim toga, apetit djeteta, kao i svaka druga odrasla osoba, varira od dana do dana ili čak tijekom dana.

Nemojte biti jednaki pričama svojih prijatelja ili rodbine o tome koliko njihova djeca jedu, i očekuju isto od njihovih mrvica. Tjelesna težina, dob, brzina metaboličkih procesa - cijeli niz čimbenika utječe na apetit novorođenčeta.

Ako vam se čini da dijete jede premalo, onda to nije razlog za paniku i tjeskobu, najvjerojatnije je taj volumen sasvim dovoljan za njega. No, s malim porastom tjelesne težine, čestim mokrenjem, tjeskobnim i nemirnim ponašanjem, stvarno trebate obratiti pažnju. Ovi simptomi mogu ukazivati ​​na prisutnost različitih problema, što može biti uzrok niskog apetita kod beba.

Je li dijete došlo do novog sastava?

Niti svaka mama zna kako i kakve znakove je moguće razumjeti je li druga mješavina približila bebu nakon zamjene. I previše uznemiruje ponekad čak i nuspojave, što u stvarnosti nisu.

Sljedeći znakovi upućuju na to da se dječje tijelo uspješno prilagodilo novoj hrani:

 1. Zdrava i čista koža - na djetetovom tijelu nema iritacija ili osipa, što ukazuje na odsutnost alergijske reakcije na komponente drugog sastava;
 2. Normalno stolice - dokaz da su crijeva u redu, je prisutnost široke stolice barem jednom svaka dva dana;
 3. Zdravi osjećaj gladi - mrvica želi jesti više od svakih 3-3,5 sati;
 4. Uobičajena dobitak težine;
 5. Tihi san, zdravi interes za svijet, nedostatak hirovitosti i tjeskobe.

Promjena prehrane značajan je stres za tijelo novorođenčeta, stoga ga ne biste trebali učiniti radi interesa, zbog promjena, zbog oglašavanja ili zbog sličnih nerazumnih razloga. Prolazak kroz taj proces trebao bi biti glatko i nužno pod nadzorom liječnika, tek tada beba će uvijek biti u dobrom raspoloženju i savršeno zdrava.

komentari powered by HyperComments

Uvođenje novog dojenčadi u dojenčad

Majčino mlijeko je idealno za novorođenčad. Međutim, što učiniti ako iz bilo kojeg razloga majka ne može dojiti dijete. U ovom slučaju, mlijeko s posebnom formulom pomoći će. Umjetno hranjenje trebalo bi u potpunosti zadovoljiti potrebe djeteta za vitaminima i mineralima, slično onima koje dolaze od majčinog mlijeka. Stoga se takva hrana treba pomno pratiti.

Vrlo često postoje situacije kada morate mijenjati smjesu za hranjenje. To bi trebalo biti ispravno i mudro. Nastojimo se pitati kako uvesti novu mliječnu formulu.

U kojim slučajevima je potrebno promijeniti mješavinu mlijeka

Promjena dojenačke formule je potrebna u strogo definiranim slučajevima. Ako se beba dobro osjeća i probavni je sustav u dobrom stanju, ne preporuča se. Dakle, moguće je oštetiti dijete, uzrokovati prekomjernu anksioznost i nervozu. Činjenica je da je bebino tijelo naviklo na određenu mješavinu, zbog čega ga crijevo stabilno i dobro probavlja. Kada neopravdana promjena u prehrani uzrokuje gubitak apetita i probavne smetnje.

Međutim, u određenim slučajevima promjena prehrane može biti posljedica financijske strane izdavanja. Neke mame traže jeftiniju mliječnu formulu. Ali najbolje je povjeriti odabir nove mješavine iskusnom pedijatru koji zna obilježja tijela i prehrane svakog djeteta koje mu je povjereno. Srećom, moderno tržište je prepuna sličnih proizvoda domaćih i stranih proizvođača.

Promjena smjese se preporuča za:

 • značajan gubitak težine u dojenčadi, razvoj anemije;
 • abnormalne stolice, poremećaji crijeva koji se javljaju tijekom dugog razdoblja;
 • obilna regurgitacija nakon ili tijekom hranjenja;
 • česti tumori trbuha;
 • nedostatak laktoze;
 • odbijanje djeteta da jede;
 • potreba za uvođenjem posebne terapijske prehrane;
 • netolerancije na mliječne bjelančevine;
 • alergije.

Također, promjena smjese je potrebna nakon što je dijete već odraslo i treba planirano prijelaz na drugu hranu. To se događa nakon što je dijete stari šest mjeseci.

Osnovna pravila

Da biste se prebacili na novu prehranu bez ikakvih neugodnih posljedica, morate se pridržavati sljedećih pravila:

 • Prije svega, trebali biste se posavjetovati s pedijatrijskim pedijatrom. Činjenica je da je potrebno samo prebaciti na drugu mješavinu ako postoje neki medicinski indikatori.
 • Preporuča se glatko prebaciti na drugu hranu. Morate prvo dodati malu količinu nove mješavine stari, postupno povećavajući dozu. Ako beba s ovom prehranom osjeća dobro, možete se potpuno prebaciti na novi proizvod. Međutim, pri prijelazu na novu hranu iste robne marke ne možete se pridržavati ovih preporuka i ne provoditi prijelaz u koracima.
 • Zabranjeno je prenošenje djeteta na drugu dijetu, ako se osjeća loše, zubi se izrežu ili se planira cijepljenje. To može izazvati pogoršanje stanja i dobrobiti djeteta.
 • Treba napomenuti da je zabranjeno miješanje dvije različite formule mlijeka u jednu bocu, čak i ako pripadaju istom proizvođaču. Pored toga, zabranjen je oštar prijelaz na drugu dijetu, jer je to ispunjeno poremećajem nezrelog želuca. Prijam nove hrane može se provesti samo ako dijete ima jaku alergiju na staru mješavinu.
 • Kako pravilno razrijediti suhi proizvod s tekućinom je naznačeno u uputama. Nema potrebe postaviti vlastite razmjere. Ako dijete ne može jesti, trebali biste jednostavno povećati količinu smjese.

Prema riječima dr. Komarovskog, prijelaz na novu bebu hranu je uvijek pravi stres. Stoga, trebate ga učiniti što lakšim. Uvođenjem nove mješavine, potrebno je masaža beba, često ga pritisnuti za sebe, zagrijavajući ga toplinom vlastitog tijela.

Tranzijska shema

Promjenu prehrane djetetu treba provesti prema dobro razvijenoj shemi. Ako je ispravno zamijeniti smjesu, onda će ovaj događaj proći bez neugodnih posljedica i štetiti djetetu. Dijete će doživjeti minimalan stres i nelagodu.

Do danas postoje različite sheme, kako se preseliti u novu prehranu. Oni upućuju na sporo uvođenje druge mješavine u prehranu djeteta. U ovom slučaju, majka treba pratiti reakciju tijela djeteta na novi proizvod, jer mješavina možda nije pogodna za neke novorođenče. Činjenica je da takva tranzicija traje dosta dugo - do tri tjedna. Ako je dijete alergično na novu mješavinu i poremećaje stolca, potrebna je ubrzana prijelaz.

Programi zamjene brzog hrane nude šestodnevnu tranziciju. Međutim, ne isključuju mogućnost nuspojava u bebi. Dakle, odabir odgovarajuće sheme treba provesti u skladu s određenom situacijom.

Izričita metoda uvođenja nove mješavine pet puta dnevno i sedam obroka dnevno prikazana je u sljedećoj tablici:

Moguće nuspojave pri mijenjanju energije

Često s oštrom promjenom prehrane kod novorođenčeta dolazi do sljedećih nuspojava:

 • gušavost;
 • abdominalna distenzija;
 • proljev, zatvor;
 • gubitak apetita;
 • dermatitis;
 • poremećaja spavanja.

Ako vrijeme ne plati za ove znakove pažnje, onda u budućnosti dijete može doživjeti ozbiljne probleme s gastrointestinalnim traktom.

Da biste dobili osloboditi od gore navedenih simptoma, pedijatar može preporučiti promjenu udjela kuhanja dječje hrane (količina suhe hrane uzgojene u vodi).

Drugi izlaz iz situacije bit će promjena napajanja na novu. U nekim slučajevima može također pomoći uvođenje posebnih fermentiranih mliječnih proizvoda u dijete. Međutim, potrebno ih je uvesti u prehranu tek nakon prethodnog savjetovanja s pedijatrom.

Ako ste alergični na suhi proizvod, možete ga razrijediti s kozjim mlijekom. Iako je slabiji u nutricionističkim svojstvima kravljeg mlijeka, to uzrokuje znatno trbuh i druge alergijske reakcije.

Dakle, prije nego što prijeđete na novu formulu dojenčadi, najprije se savjetujte s pedijatrom. Iskusni stručnjak će odabrati najprikladniju hranu u skladu s karakteristikama tijela djeteta.

Kako da biste dobili osloboditi od postpartum hemoroide?

 1. Prema statistikama, svaka "breza" iz drugog tromjesečja povećava rizik od razvoja neugodne bolesti.
 2. Hemoroidi pate od polovice trudnica, bolest se brzo razvija, a najčešće žene već liječe posljedice, ali ne i profilaksu.
 3. Prema statistikama, polovica pacijenata su ljudi u dobi od 21 do 30 godina. Drugi treći (26-30%) - u dobi od 31-40 godina.
 4. Liječnici preporučuju liječenje hemoroida na vrijeme, kao i provođenje prevencije, ne započinjanje bolesti i pozornosti vašem zdravlju.

Ali učinkovit lijek za hemoroide je! Slijedite vezu i saznajte kako se Anna oslobodila te bolesti...

Kako promijeniti mješavinu novorođenčeta

Danas ćete naći mnogo različitih mikseva za novorođenčad i stariju djecu. Prije svega, hrana je podijeljena u tekućinu i suhu. Drugi tip čini oko 90% svih proizvoda. Suhe mješavine su praktične i pohranjene dugo, lako se i brzo pripremaju razrjeđivanjem vodom. Suha hrana prikladna je za pohranu i uzeti sa sobom.

Tekuće mješavine su rijetke i su gotove namirnice koje treba samo zagrijati prije konzumacije. Međutim, takva hrana je neprikladna za pohranu i uzeti sa sobom. Osim toga, rok trajanja takvog proizvoda je vrlo kratak.

Pored toga, postoje sljedeće vrste smjesa:

 • Prilagođeni sadrže kravlje sirutke i pogodni su za većinu novorođenčadi. Brzo se i lako apsorbiraju u tijelu u dojenčadi, što je moguće bliže sastavu dojke;
 • Djelomično prilagođeni proizvod prikladan je za bebe starije od 4-5 mjeseci, jer sadrže saharozu pored laktoze i manje su slične strukturi majčinog mlijeka;
 • Kazeinske smjese su uključene u kravlje mlijeko, zbog čega je teško probaviti. Takva hrana pogodna je za razvijenije probavu, što je tipično za djecu stariju od šest mjeseci;
 • Medicinska prehrana uključuje anti-refluks, hypoallergenic i fermentirane mješavine mlijeka. Prva je propisana za alergiju na kravlji protein ili laktazu, drugi - za česte konstipacije i teške regurgitacije, a treći - za probavne smetnje, disbakterij, česte i teške kolike.

Kako bi se osigurao ugodan razvoj djeteta, važno je odabrati pravu mješavinu mlijeka. Odaberite hranu koja odgovara dobi mrvica. Paket označen kao "Pre" ili broj "0" namijenjen je za preuranjene bebe ili male težine. Proizvodi s oznakom "1" pogodni su za novorođenčad i bebe do šest mjeseci, "2" - za dijete od šest mjeseci do godinu dana, "3" - za djecu stariju od godinu dana. Detaljna pravila za izbor formule mogu se naći na http://vskormi.ru/bottle-feeding/detskie-smesi/.

Zašto moram mijenjati smjesu

Pediatricians savjetuju, čim pronađete odgovarajuću prehranu, nemojte ga mijenjati. Kod mijenjanja mješavine može doći do problema s probavljanjem mrvica i ozbiljnim posljedicama u obliku trovanja ili alergija na hranu. Stoga, moraju postojati dobri razlozi za mijenjanje smjese. Ne može se voditi samo po cijeni ili dostupnosti hrane! Planirana prijelaz provodi se samo kada dijete dosegne određenu dob. Inače, to su važniji razlozi.

Glavni razlog zbog kojeg je dijete prebačeno u drugu mješavinu je alergija na hranu. Ono se manifestira u obliku osipa i crvenila na koži, pelenskog osipa i natečenja, pilinga i svrbeža. Osim toga, dijete može osjetiti povraćanje i česte regurgitacije, konstipaciju i proljev, česte zelene stolice.

Manje česte, beba ima problema s dišnim organima, uključujući natezanje nosa i curenja, upale grla i kašalj, astmu. To su najtočnije i najopasnije manifestacije. Detaljnije, kakvi simptomi alergija na hranu postoje i kako liječiti ovu bolest, pogledajte ovdje.

Razlozi za prijelaz uključuju netoleranciju na mliječne bjelančevine ili mliječni šećer (nedostatak laktoze). U tom slučaju, morate odabrati terapeutsku prehranu koja ne sadrži mliječne proteine ​​ili laktozu. Ljekovite smjese može propisati samo pedijatar! Ne možete napraviti neovisnu tranziciju, pa samo povrijedite mrvice.

Nemojte žuriti da se prebacite na drugi proizvod ako primijetite nadutost ili povećanu količinu, zelenu izmet, proljev ili zatvor. Možda je ovo privremeni fenomen, proces prilagodbe se odvija i trebate malo pričekati da beba navikne na to. Osim toga, takve manifestacije mogu biti ne samo zbog mješavine mlijeka. Razlog ove reakcije je pogrešna rutina i aktivna vježba ili gimnastika odmah nakon hranjenja, alergije na prašinu, kozmetiku, odjeću i druge predmete, stres.

Nutricionizam majke, ako je dijete mješovito hranjeno i prima majčino mlijeko, ima veliki utjecaj na mrvicu djeteta. Ako imate zelenu izmet ili povredu stolice, povećanu količinu i druge probleme s probavom, prvo se pobrinite da otkrijete razlog za to stanje bebe, a zatim se obratite svom pedijatru i tek tada, ako je potrebno, prebacite se na novu prehranu. Kako prenijeti dijete u drugu mješavinu, razmislite o sljedećem.

Kako zamijeniti smjesu

Kako bi izbjegli probleme s probavom, hranjiva promjena treba biti postupno. Oštra prijelaz uzrokovat će trbuh i stolicu. Isprva, smjesa se daje samo u dnevnoj hrani prije nego što se dobije uobičajena hrana. Počnite s malim količinama i postupno povećavajte volumen, a doziranje uobičajene smjese postupno se smanjuje. Razrijedite smjesu u zasebnim bočicama i pojedite zasebno. Liječnici i stručnjaci za hranidbu male djece razvili su posebnu shemu za prijelaz iz jedne mješavine u drugu.