Savjeti za mame kako ispravno naučiti novorođenče na lutku

Rođenja

Nakon rađanja majke, postavlja se pitanje upotrebe mačjaka. U procesu podučavanja djeteta novoj stvari može doći do nekih poteškoća.

Neka djeca odmah podupiru bradavicu i voljno ga sisati, dok drugi pljuju i odbacuju. Dummy je neophodan dodatak koji pomaže u zadovoljavanju refleksa usisavanja i smirivanja plače.

Bradavica ili čašica imitiraju bradavicu i pomažu u zadovoljavanju refleksa usisavanja u dojenčadi. Ovaj je predmet osobito potreban za djecu koja su na umjetnom ili mješovitom hranjenju. U ovom slučaju, dojenčad koja hrani majčino mlijeko možda uopće ne treba bradavicu.

Opće preporuke

Pedijatri se ne slažu o tome je li ovaj uređaj nužan za novorođenče, ali konačna odluka uvijek ostaje kod roditelja. Ako je, nakon proučavanja prednosti i nedostataka, izbor ipak napravljen u njegovu korist, često postoje situacije kada se dijete protivi i ne prihvaća bradavicu.

U ovom slučaju potrebno je ponuditi mrvicama različite vrste pacifiera. Razlikuju se u obliku i vrsti materijala, proizvođači jamče kvalitetu i sigurnost svojih proizvoda.

Neke bebe preferiraju bradavice od lateksa, a druge poput silikona, svijetle izgled također može pridonijeti lokaciji djeteta da se upozna s novim priborom.

Metode poučavanja djeteta na bradavicu

Folk dokazane metode

Ako dijete ustrajno odbacuje lutku, a roditelji su sigurni u njegovu nužnost, dokazane metode pomoći će vam da riješite problem.

Kako bi bilo ispravno, prema popularnom iskustvu, dati djetetu kakvoću:

 • Bradavica je podmazana majčinim mlijekom, smjesom ili umočenim u vodu s glukozom. Dijete osjeća poznati okus i rado uzima pacifier u usta. Međutim, treba zapamtiti da je način ispunjen činjenicom da će, nakon nestanka ugodnog okusa u ustima, beba ispljunuti mačkicu i pričekati sljedeći dio slatkog dudera.

Komarovsky metode

Poznati pedijatar E. O. Komarovsky ima svoje mišljenje i preporuke u vezi s podučavanjem djeteta na bradavicu. Umjetna djeca mogu dobiti dude od rođenja, zadovoljavajući njihovu potrebu za sisanjem. Ako beba bude dojena, prvi mu je mjesec bolje da mu ne ponudi dude, jer to može komplicirati proces dojenja.

Učiti bebu na bradavicu Komarovsky nudi sljedeće radnje:

 1. Bolje je davati dude djetetu prije odlaska u krevet ili s nemirnim ponašanjem, ako nije povezano s lošim zdravljem i gladom. Može držati čašu rukom tako da ne pada, a dijete ga više može sisati.
 2. Kada beba bude puna i usisava dojku ili bočicu kako bi zadovoljila refleks sisanja, a ne zbog gladi, potrebno je pažljivo ih zamijeniti dudom.
 3. Moguće je uzimati uobičajenu poziciju zajedno s djetetom, kao kod hranjenja, i nježno staviti bradavicu u usta, tresti ga i odvratiti, na primjer, tihim glasom ili poznatom pjesmom.
 4. Važno je pravilno dati bradavicu. Liječnik savjetuje da prvo pomakne lutku nad usnama, beba će pokazati interes i instinktivno ga želi sisati. Nakon toga, pažljivo stavite bradavicu u usta tako da je udobna na jeziku, a dijete ga može pritisnuti na nebo.

Međutim, prema pedijatru, nije potrebno navesti djetetu na djetinju djeteta, pogotovo ako sve metode ne daju rezultate. Morate slušati dijete i dati mu priliku sisati ako želi, a ne inzistirati na odbijanju.

Savjeti za roditelje dojenčadi

Ako dijete odbije mač i nikako ne pomaže da ga nagovori da koristi tu stvar, tada nema potrebe za silom i uzrujanjem zbog neuspjeha. Pokušaji se mogu periodično ponavljati, svaki put nudeći novu lutku. Možda je dijete u nekom trenutku poput ovoga ili bradavice, a problem će se riješiti.

Ako se roditelji nekoliko mjeseci odbace, onda morate prihvatiti izbor djeteta, neka djeca imaju dovoljno dojke majke ili bocu smjese kako bi zadovoljila refleks sisanja.

zaključak

Važno je zapamtiti da je svako dijete jedinstveno i individualno. Neka djeca lako prihvaćaju inovacije, a drugima je teško podučavati na nepoznatim stvarima.

Pacijenti su dužni imati strpljenje i pažljivo promatranje reakcije djeteta, morate biti u stanju razlikovati jednostavna raspoloženja od želje da komunicirate s majkom, što neće zamijeniti bilo koji način. Dummy je pomoćnik, a ne zamjena za roditeljsku ljubav i ljubav.

Pacifičari za bebe: kako učiti lutku?

Bradavica ili čašica imitiraju bradavicu i pomažu u zadovoljavanju refleksa usisavanja u dojenčadi. Ovaj je predmet osobito potreban za djecu koja su na umjetnom ili mješovitom hranjenju. U ovom slučaju, dojenčad koja hrani majčino mlijeko možda uopće ne treba bradavicu.

Je li moguće bradavice bebe?

Postoji rasprava o tome da li djetetu daju zalogaj. Ljudi koji vjeruju da bradavica ne treba dijete, dati sljedeće argumente:

 • lutka je izrađena od raznih materijala koji mogu izazvati alergijsku reakciju;
 • konstantna dugotrajna upotreba bradavice može dovesti do nepravilnog ugriza;
 • neodgovarajuće rukovanje, nepravilno skladištenje i upotreba mogu dovesti do infekcije u tijelu djeteta.

Podupiratelji korištenja bradavica za dojenčad daju svoje argumente. Glavni je zadovoljenje refleksnog usta. Formira se prije rođenja djeteta. Nakon rođenja djeteta već je u stanju sisati prsa. U tom slučaju, refleks sisanja rijetko uspijeva zadovoljiti jednostavnim hranjenjem. Da bi se dijete moglo zadovoljavati i trenirati čak i slabe čeljusti, može se pravilno odabrati bradavica. Istodobno, liječnici se slažu da je bolje da beba usisava kvalitetni dude od prstiju, rubove pokrivača ili drugih predmeta koji nisu namijenjeni za to.

Pediatricima se savjetuje dati bradavicu bebama, posebno onima koji su na umjetnom hranjenju. Pomaže u smirivanju djeteta, normalizira svoj san i poboljšava crijeva. Ali vrlo je važno biti u mogućnosti odabrati pravu lutku.

Kako se pričvrstiti bebu s pacifier?

Vrijedno je podučiti dijete do bradavice samo ako mu je teško zaspati i njegov refleks usta nije zadovoljan. To se očituje u činjenici da beba stalno sisanja prste, rubove jastuka ili pokrivača i drugih predmeta.

Dijete ne uzme pacifira

Da biste se upoznali s djetetom djeteta koja ga ne preuzima, možete upotrijebiti sljedeće preporuke:

 1. Davanje bečaka djetetu nakon hranjenja, osobito u slučaju kad dijete želi spavati.
 2. Možete dati bebu lutku poslije boca vode.
 3. Vrijedno je držati prst malo tako da beba ne pljuje odmah.
 4. Bolje je ponuditi bradavicu kada je dijete u položaju u kojem se obično hrani.
 5. Ako dijete ne želi uzeti bradavicu, može se umočiti u smjesu ili mlijeko, koje se obično hrani.

Često možete čuti savjet da razmazite dude s medom ili džemom, to treba učiniti s velikim oprezom, jer ti proizvodi mogu uzrokovati alergije.

Kada beba zaspi, pacifier treba izvaditi iz usta. Budući da ako to nije učinjeno, dijete će se naviknuti na spavanje s njom i probudit će se, plakati i brinuti ako čašica pada u san.

Kada dati bečad bebu?

Stručnjaci vjeruju da možete dati bradavicu djetetu od oko 3-5 dana svog života. Do tog vremena, oslobađanje mlijeka od majke obično se prilagođava. Međutim, postoji još jedno mišljenje, prema kojem je bolje početi učiti lutku u drugom mjesecu života, kada je laktacija već uspostavljena. Kada daju bečaku bebu, samo roditelji mogu odlučiti.

Kako odabrati lutku za bebu

Odabir oblika bradavice

Glavni oblici bradavica su: klasični, okrugli i anatomski. Prva od njih je poznata lutka, može se dati djetetu s bilo koje strane, ali s dugim i čestim usisom takvih bradavica, dječji ugriz može biti slomljen.

Anatomska bradavica pored jezika i ima oblik elipsoida. S njom je usisni pritisak na nebo ravnomjerno raspoređen. Osim toga, takva lutka ne utječe na stvaranje ugriza i sprečava gutanje viška zraka.

Pored gore navedenog, postoje ortodontski dudovi. Karakterizira ih jedna kosa papiga i konveksna s jedne strane, s ravnim oblikom s druge strane. Ova bradavica pridonosi pravilnom stvaranju ugriza i slična je bradavici dojke. Postoje tri vrste ortodontskih pacifiera: trešnja (za bebe s velikim nebom), leptir (za usisavanje u položaj na trbuhu) i srce (za pravilan zagriz).

Uz sve to vrlo je teško pogoditi točno koji je oblik bradavice prikladan za određeno dijete. Dijete može uživati ​​u jednostavnom klasičnom pacifieru i kategorizirano odbaciti skupe ortodontske bradavice.

veličina

Veličina bradavica podijeljena je u tri vrste:

 • I - pogodan za djecu do šest mjeseci;
 • B - za djecu od šest mjeseci do jedne i pol godine;
 • C - za stariju djecu.

Takva podjela je vrlo uvjetovana. Veličina pacifiera ovisi o anatomskim osobinama djeteta. Kako raste, bradavica mora biti promijenjena u veće. Previše mala lutka može uzrokovati probleme ugriza, a previše lutka uzrokuje da dijete zaguši.

materijal

Moderni pacifiers izrađeni su od silikona, gume ili lateksa.

Gumene bradavice danas nisu uobičajene, ovaj je materijal sada stvar prošlosti. Takvi pacifieri brzo se istrošuju, mogu se slomiti kad se zubi pojavljuju u bebama i, pored toga, mogu uzrokovati diatozu kod djeteta.

Latex za pacifiere izrađeni su od prirodne gume. Ova bradavica je elastična i meka. Preporuča se davati preranu, slabu djecu i bebe u prvih šest mjeseci života. Mogu se uzeti u obzir nedostaci lateksnih pacifiera: nemogućnost vrenja, vjerojatnost alergijske reakcije, zatamnjivanje kada je izloženo suncu, krhkost. Morate promijeniti ovu bradavicu barem jednom mjesečno.

Silikonske bradavice smatraju se sigurnijima jer se mogu kuhati. Takva lutka je elastična, elastična, obično bezbojna i bez mirisa. Silikoni ne uzrokuju alergije. Međutim, te bradavice mogu uzrokovati deformaciju zuba. Mora se mijenjati svakih šest tjedana.

Rame oblik

S posebnom pažnjom treba obratiti na osnovicu i bradavice. Lutke su najsigurniji, u kojem je ova konstrukcija sastavna, bez mogućnosti da ga se rastavlja. Savjet mora biti dovoljno širok da spriječi gutanje. U gornjem dijelu baze treba postojati šupljina, što neće dopustiti pritisak na nos djeteta.

Rupa na podlozi čahure dizajnirane su za ventilaciju, potrebne su za bradavice. Poželjno je olakšati unutarnju stranu kopči, jer u tom slučaju ne odgovara koži kako bi se izbjegla iritacija na bradi i nakupljanje sline.

Najbolja bradavica za bebe

Sljedeće tvrtke smatraju se najpopularnijim i najpoznatijim proizvođačima pacifiera:

 1. AVENT. Navlake ove marke udovoljavaju svim sigurnosnim propisima.
 2. Canpol bebe. Njemačka tvrtka, proizvedeni proizvodi podvrgavaju se testiranju kakvoće prema EU standardima.
 3. Chicco. Proizvodi pouzdane, sigurne i udobne proizvode različitih smjerova za djecu.
 4. Nuby. Američka tvrtka koja se bavi proizvodnjom i razvojem proizvoda za novorođenčad. Razlikuje se u visokoj kvaliteti i izvornom dizajnu.
 5. NUK. Njemačka tvrtka, koja proizvodi lutke na vlastitu patentiranu tehnologiju.
 6. TIGEX. Francuska je robna marka, prema kojoj vrhunska kvaliteta, pažljivi detalji i izuzetan dizajn donose majke.

Neki proizvođači imaju posebne bradavice, na primjer, bradavica-dispenzer koji pomaže davati medicinu za bebu ili toplomjer koji omogućuje lako mjerenje temperature djetetovog tijela. Međutim, sa svim raznolikosti različitih bradavica, dijete češće odabire praznu koja voli.

Kako odbaciti dijete iz bradavica?

Stručnjaci vjeruju da do godine trebate početi razvlačiti bebe iz bradavica, jer je u starijoj dobi mnogo teže učiniti. Neka djeca bacaju samac pa se više ne vraćaju na njega, dok drugi nastavljaju sisati do dvije ili tri godine. Počinjanje odstranjivanja bebe od bradavica trebalo bi trajati 8-10 mjeseci, ali ne trebate ga započeti tijekom razdoblja dojmljivanja.

Wean beba iz bradavica može biti oštro ili postupno. Obično se oštar neuspjeh koristi za djecu od 1,5 do 3 godine. Za mlađu djecu upotrijebite glatko odvajanje. U ovom slučaju, potrebno je slijediti neke preporuke:

 1. U danima je vrijedno pokušati smanjiti vrijeme da sisanje dude na minimum, zbog toga morate igrati više, čitati i razgovarati s djetetom.
 2. Bebe 6-8 mjeseci treba podučavati da piju iz šalice, odbivši bocu i bradavice.
 3. Nakon pola godine poželjno je dati pacifier samo u trenutku zaspavanja. Tijekom dana je bolje ukloniti ga iz zone vidljivosti djeteta.
 4. Nemoguće je odsjaj da razmazu bradavicu s gorčinim ili kiselim spojevima. To može uzrokovati stres i alergije u bebi.
 5. Također nije neophodno odrezati pacifiera u komadiće, mali dio materijala može se ugasiti i ući u probavni sustav djeteta.
 6. Kada odstupanje od bradavica ne treba vrištati, zakleti se ili se ljutiti zbog čina djeteta koje traži mačjaka.
 7. U razdoblju dlačica, bolesti ili osjećaja boli, nemoguće je odbiti bebu u bradavici, jer će to smiriti i odvratiti od boli.
 8. Ako beba mlađa od godinu dana ne može sudjelovati s pacifierom i traži ga za nekoliko tjedana, vrijedno je odgoditi vrijeme odbića od bradavice do kasnijeg razdoblja.

Kako podučiti bebu na lutku: učinkoviti načini

"Prazno" pitanje uvijek se brine roditeljima, a mnogi ih pitaju mnogo prije nego što se dijete rodi. Mišljenja su podijeljena: neke majke i očevi vjeruju da je bradavica relikt prošlosti, to je štetno za zdravlje djeteta. I drugi dio roditelja čini dude u popisu obveznih predmeta kupljenih za dojenčad. Vrijedno je utvrditi koja je od njih u pravu.

Zašto trebam lutku

Žbunja razbarušenih ruku često se opisuju s pacifierom u ustima. Taj se atribut smatra integralnim dijelom djetinjstva. No, ovaj "pomoćnik" ima svoju povijest. Na primjer, naši preci davali su bebe "lutku": stavili su krušne mrlje u krpu. Egipćani su bili manje kreativni, nudeći djeci glatko kamenje umotano u platno. Kineske majke dale su "tkanine" izrađene od kravljeg ovna i podsjećaju na modernu verziju.

Engleski ljekarnik, koji je izumio gumeni model koji je postao popularan diljem svijeta, postao je spasitelj majke. Na ovaj je izum gurao stalni krik njegove djece.

Pozitivne strane

Činjenica je da čak i prije rođenja bebe, pojavljuje se refleks sisanja, koji izuzetno smiruje mrvice. Zato je upotreba bradavica tako logična. Ali to nije sve. Dummies imaju niz pozitivnih bodova:

 1. Ona dobro uklanja prag osjetljivosti i uzbuđenja (pedijatri vjeruju da ako se ispostavlja da napusti lijekove u korist bradavica, bolje je koristiti ovu mogućnost).
 2. "Gumena dadilja" pomaže djetetu da pobjegne od gladi.
 3. Postoje proizvodi koji mogu ispraviti pogrešan zalogaj (ortodontski modeli s posebnim zakošenjem u gornjem dijelu).

Upozorenje! Bradavica smanjuje rizik iznenadnog sindroma smrti dojenčadi (ali učinkovitije oružje, naravno, majčino dojke).

Kako bi se minimizirale sporove, potrebno je slušati mišljenje stručnjaka. Dakle, ugledni pedijatar Evgenij Komarovsky smatra da je bradavica izvrsna sedativa, pomažući, nadalje, da se mame odmaraju od stalnog usisavanja dojki kao beba.

Video: dječija beba. Dr. Komarovsky

Negativne strane

Iako ne postoje kategorične zabrane, još uvijek postoje negativne točke u korištenju lutke. I treba ih razmotriti:

 1. Negativni učinak na proces dojenja: bradavica može smanjiti količinu privrženosti grudi.
 2. U kasnijoj dobi (više od 2 godine) postoji opasnost od umjetne izolacije djeteta iz vanjskog svijeta (razlog može biti povećan fokus na proces sisanja).
 3. Materijali iz kojih su pacifieri napravljeni, vrlo često uzrokuju alergije.

Ako će svi "kontra" biti uzeti u obzir od brižne majke, onda je sasvim moguće koristiti ovaj nevjerojatan pomagač, dano kako bi se olakšalo teško razdoblje djetinjstva.

Tako je donesena odluka. Dummy - biti! Ali često mali ne želi to uzeti. Da bi se djetetu pridružilo pacifieru, izbor se mora približiti sa svu odgovornost.

Pravila odabira lutke

Prije svega, važno je zapamtiti da bradavica treba stati na bebu. I ovdje se sve uzima u obzir: dob djeteta, anatomska struktura njezinih usta, materijal iz kojeg je napravljen. Čini se da izbor bičevača utječe čak i na oblik majčine bradavice, na koju se koristi kikirikija.

Često, mlade majke su u iskušenju lijepog dizajna, a zapravo ne razmišljaju o parametrima. I oni uporno nude lijepu marku koja izgleda tako slatko s jarkom bebom. Ali on, kapriciozno, nastavlja ispljunuti mačkicu.

Savjet: Bolje je kupiti nekoliko bradavica različitih proizvođača, različite u obliku. Neka mali izabere onu koju voli.

veličina

Vrijedi paziti na naljepnicu. Uvijek je prisutan podatak koji vam govori je li ovaj proizvod prikladan za doba mrvica. Sve bradavice podijeljene su u tri kategorije:

 • od 0 do 3;
 • od 3 do 6;
 • od 6 do 18.

Dob je označen u mjesecima. Međutim, ovi su parametri uvjetovani, jer sva djeca rastu i razvijaju se na svoj način. Roditelji koji promatraju shvatit će da je prikladan za svog malog sina ili kćer.

materijal

Dijete možda ne voli određeni materijal, a vrijedno je razmotriti.

Gumena. Ovi proizvodi su jeftiniji od njihovih kolega. Imaju neobičan miris i vrlo se brzo pogoršavaju.

Latex. Bradavice iz ovog materijala su vrlo meke i uopće nisu osjetljive na deformaciju. Ali oni također imaju nedostatke: oni podnose vrlo slabo vrenje i brzo se troše, steknu neugodan okus.

Silikonski. Najviše materijala otpornog na habanje. Silikonski pacifieri mogu biti često kuhani, nemaju specifičan okus. No, stručnjaci preporučuju korištenje takvih pacifiera samo prije pojave zuba, jer je tvrdi materijal sposoban vršiti pritisak na slabe mliječne zube.

Video: dječija beba. Kako to ispravno odabrati

Kako podučavati bebu na bradavici

Nakon što je pokupio pacifier u skladu sa svim parametrima, ostaje samo joj ponuditi malom djetetu, uzimajući u obzir neke savjete:

 1. Podmažite bradavicu majčinim mlijekom ili mješavinom. Ako ova tehnika ne funkcionira, malo slatkog (zelena ili meda, ako dijete nije alergično) pomoći će majkama da postignu željenu stvar nekoliko puta.
 2. Potrebno je postaviti dijete u pozi kad uzima smjesu mlijeku ili bocu, a zatim nježno mu daju zalogaj. Možete držati neko vrijeme s rukom dok beba "okusa" i prihvaća.
 3. Ako dijete pije vodu ili biljne čajeve, a kad planirate dati dud, ne morate mu nuditi bocu, nego žlicu. Tako će beba biti lakše naviknuti se na bradavicu.

Primijetivši da beba nije gladna, ali nemirna ili plakala, vrijedno je pokušati dati mu "gume dadilju" (u ovom trenutku postoji veća šansa da će je mali prihvatiti bez ikakvih problema).

Kada podučavati bradavicu

Definitivno - kada je dojenje već uspostavljeno i mlijeko stigne dovoljno. Vrlo često, novorođena djeca ni na koji način ne žele zamijeniti majčinu bradavicu prekrasnom silikonskom "lutkom". Ubrzani događaji ne vrijede. Možete pokušati ponovno za mjesec ili dva. A ako eksperiment nije uspio do dobi od šest mjeseci, onda nema smisla pokazati svoju upornost.

Iznimka je kad majka odvuče dijete iz dojke, a zauzvrat prinos odbiča. Ali ako govorimo o dobi od jedne i pol ili dvije godine, onda je već mudro podučiti bebu na lutku.

Kako dati lutku i što ne raditi

Dijete koje je naviknuto na bradavicu ne može dijeliti s njom na sekundu. Ali može ga povrijediti. Na primjer, beba je zaspao i opustila se. Dummy je pao iz usta. Kad se navikne da je neprestano sisa, dijete se odmah probudi, pokušava pronaći "djevojku" i ponovno ga staviti u usta. Bilo bi bolje ako roditelji počnu očistiti bradavicu kad primjećuju da dijete spava.

Ista tehnika se koristi tijekom dnevne budnosti. Imajući na umu da je sin ili kći zaboravio na pacifiera, treba ga ukloniti s vidnog polja.

Nije nužno ponuditi bradavicu cijelo vrijeme, samo dijete cviljenje ili glad. Potrebno je ponekad pokušati učiniti bez nje, prilagođavajući se ritmu života mrvica. Nema potrebe za to jedino izlaz iz svake situacije.

Bez obzira je li potrebno djetetovu bradavicu, samo roditelji mogu odlučiti. Kada se pravilno primjenjuje, nema straha od ove stavke. I u nekim slučajevima, uzmite u obzir dječje neuropatologe, bradavica može napraviti dobru uslugu.

Ako je malo puno, mirno i slatko spavalo, usisavši na dude, onda su roditelji mirni zajedno s njim. Dakle, sve je divno!

Kako odabrati pravu lutku i privući dijete?

U prvoj godini života djeca često i često, a ne uvijek zbog važnih razloga, plaču. Umorno od ležanja na jednoj strani, želim vidjeti svoju majku na ručkama, nisam se svidjela nečemu u osobi osobe koja se nagnula nad njim - ali dijete ima dovoljno razloga da vrišti, izražavajući svoje nezadovoljstvo?

Stoga je važno da roditelji znaju kako podučavati dijete za lutku. Uostalom, takva jednostavna stvar na prvi pogled može spasiti mrvicu iz mnogih problema, a roditelji će vam pomoći da zadrže živce i umiruju. Ali što ako dijete ne želi uzimati dude? Pokušajmo to shvatiti.

Bilo da se djetetu pridruži pacifieru: štetu i korist bradavica

U mladim roditeljima neizbježno se postavlja pitanje: je li potrebno imati lutku ili možemo bez nje bez poteškoća? Naravno, možete. Ali često ovaj predmet olakšava život za oba roditelja i djecu. Ispod su pro i kontra od bradavica. Nakon što ih analizirate, sami morate odlučiti hoćete li podučiti bebu na bradavici.

Dummy dostojanstva

 1. Dummy - način brzog smirivanja bebe kada nema prilike dati mu dojku ili pribjeći drugim metodama: u klinici, na šetnji, na zabavi ili u trgovini.
 2. Zimi, ova stavka će pomoći u zaštiti mrvica od prehlade, ako odjednom želi plakati u hladnom zraku.
 3. Blagotvorni objekti koji čiste okoliš. U dobi od 3-4 mjeseca, dijete počinje vući sve predmete ispod ruke u usta. To se objašnjava ne samo željom da saznamo više o okolnim stvarima, već i eruptirajućim zubima. Naravno, predmeti koji pada u usta djeteta nisu uvijek čisti, za razliku od bradavica.
 4. Lakše je odstraniti od mačjeg paciera nego odbiti od sisanja prstiju.
 5. Prikladno je primjenjivati ​​u intervalima između hranjenja kako bi omogućilo mrvicama da zadovolje svoje usmene instinkt.
 6. Bradavica ima pozitivan učinak na intestinalnu aktivnost i pomaže smanjiti koliku bolest.
 7. Sa mačjom, beba spava duže i mirnije.

Nedostaci su lutke

 1. Obsession about sisanje jednog objekta čini dijete pasivno. On je manje zainteresiran za vanjski svijet, nemojte pokušavati sve za zub. Zašto? Uostalom, on je već zauzet sa svojim ustima.
 2. Djeca koja dugo puše na bradavici i često počinju govoriti i mogu imati nedostatke u govoru.
 3. U nekim slučajevima, usisavanje bradavica može rezultirati nepravilnom skupljanjem ugriza.
 4. Često, nakon isisavanja dude, mrvica je lijena da sisati prsa. To može biti razlog za prijenos na miješanu ili umjetnu hranu, što je vrlo nepoželjno.

Kada i kako podučiti djetetu pacifieru?

Što je mlađe dijete u vrijeme školovanja, to bolje! Neki liječnici i medicinske sestre savjetuju poučavati bebu na bradavici već u bolnici, to jest u prvim danima beba života. I, prema tome, što je stariji dijete, to će biti teže prihvatiti novu naviku. Nakon 3-4 mjeseca, trening za pacifier je beskoristan i nepoželjan.

Postoji nekoliko načina za uvođenje dude za bebu. Možete odabrati jedan ili pokušati sve odjednom.

 1. Podmažite bradavicu s mlijekom ili mješavinom. Kada dijete osjeća poznati okus, lakše će mu se naviknuti na novo uznapredovanje u ustima.
  ALI! Nemojte mazati pacifiera slatkom vodom, sirupom ili drugom slatkom hranom. To ne samo da nije korisno, već također šteti malom djetetu.
 2. Nemoj se priviknuti na žlicu! Svatko zna da bebe koje se bave umjetnom hranom, lakše se naviknuti na dude od dojenčadi. Zato dijete ne pije iz žlice, već iz boce.
 3. Dajte bebu majčino mlijeko ili mamac u boci. Prvo, dijete će biti novitet, no tada će brzo shvatiti što je to i istodobno naučiti jesti ne samo od majčine dojke.
 4. Nemojte dopustiti da dijete koristi dojku kao pacifier. Čim primijetite da je beba puna i počinje zaspati na prsima, nježno mu ponudite bradavicu. Najvjerojatnije, spava beba neće se suprotstaviti zamjeni.

Ali što učiniti da nitko od gore navedenih trikova nije radio i dijete ne uzme pacifiera?

Možda je razlog sam bradavica. Može biti:

 • neugodan oblik;
 • od "neukusnog" materijala;
 • premalen;
 • prevelik;
 • nije pogodno za dob.

U ovom slučaju vrijedi odbiti neprikladnu stvar i kupiti novu. Vrlo je jednostavno odabrati.

Kako odabrati pravu lutku?

Najbolje je kupiti dude u ljekarni ili u specijaliziranoj dječjoj trgovini. Samo veliki dokazani proizvođači opskrbljuju svoje proizvode tamo.

Što trebam tražiti prilikom odabira pacifiera?

materijal

Bradavice su izrađene od silikona i gume (lateks). Bolje je odabrati prirodne latekte. Možete ih prepoznati žućkastom bojom. Oni su također puno mekši od silikonskih kolega, lakše se saviti. U ustima djeteta zagrijavaju - smiruje malu djecu, donoseći im sjećanja na majčinu dojku.

No, proizvodi od lateksa imaju nedostatke:

 • mogu sadržavati tragove proteina;
 • prljavština i prašina lako se drže na njima;
 • oni su vrlo skupi;
 • poslužiti manje od silikona;
 • ne može podnijeti sunčeve zrake;
 • Možete kupiti lažni.

Silikonski je, za razliku od lateksa, izdržljiviji. Lako je prati i sterilizirati, ne uzrokuje alergije i dugo zadržava oblik.

oblik

Postoje tri oblika modernih pacifiera: klasična, ortopedska, anatomska.

 • Klasični model ima zaobljeni oblik, simetričan i jednostavan. Takve bradavice su se pojavile davno, ali su i dalje tražene.
 • Ortopedska čađa izdužena je i blago podešena, tako da ne krši formiranje ugriza. Ova bradavica prikladna je za dojenčad, jer je način hvatanja sličan majčinoj dojci.
 • Anatomski model ima izduženi oblik i smežuran rub. Ovaj razvoj je usmjeren na formiranje pravilnog ugriza i rast zuba u dojenčadi.

Koji bijač odabrati? Ne možemo vam reći što točno odgovara vašem djetetu. Bolje je eksperimentirati i vidjeti reakciju mrvica. Pravilno odabrani obrazac pomaže oboje naviknuti djetetu na djetinju djeteta i nakon toga uspješno ga odvojiti od njega.

Baza

Izaberite lutku s širokom, ali ne prevelikom bazom. Ne smije slomiti nos djeteta i snažno pritisnuti kožu oko usta. Pa, ako će na osnovi biti mjesta za ventilaciju i odljeva sline.

Dobna ograničenja

Na pakiranju se bradavice uvijek pišu, za koje godine je namijenjeno. Najčešće, sljedeće dobne raspone:

Postoje bradavice za starija djeca, ali još uvijek u godinu i pol dana je uobičajeno odstraniti od pacifiera.

zaključak

Prije nego što odlučite kako podučiti bebu na lutku, razmislite trebate li to? Ako je dijete mirno u karakteru, on ništa ne povrijedi i on je aktivan i vedar većinu dana, nije nužno dati mu bradavicu. Lako je podučiti djetetu na lutke, ali mnogo je teže odstupiti.

Obitelj i mama

Obrazovanje, zdravlje, razvoj djece. Upravljanje vremenom za mame

 • Otvorite izbornik bloga
 • glavni
 • Svi blog članci
 • O autoru i blogu
 • besplatno
 • povratna veza

Korak-po-korak upute o tome kako podučiti bebu da usisava pačicu brzo

Malo dijete ne može reći mami da je vlažan, želi jesti ili uopće nije udoban ležati u krevetiću, jer su posteljina postala labav, stoga jedini način privlačenja pažnje je plakanje. Naravno, u ovim trenucima je potrebno pomoći bebi i riješiti njegove probleme - hraniti se, mijenjati pelenu i ne davati pacifiera da utihne.

Kako napraviti novorođenče uzeti bečad? Moram li prisiliti? Izbor oblika i materijala bradavica. Korisni savjeti za roditelje.

Pitanje "dajte ili ne dajte bebu bebu", kao što je Hamletov "biti ili ne biti", uzrokuje vječne sukobe između majki i baka. U pravilu, viši zastupnici konzervativni su u svojim stajalištima i tvrde da će lutka samo naštetiti novorođenčadi. Mlade mame dijele inovativne pristupe razvoju djece i solidarnost su s progresivnom medicinom, vjerujući da trebate dati dojenčeta od rođenja, čak i ako dijete na dojenju i nevoljko uzima pacifiera. Pokušat ćemo saznati tko je u pravu i kako priviknuti dijete na čašu.

Zašto treba beba za bradavice

Životna potreba novorođenčeta je refleks usisavanja, koji osigurava ishranu i uspostavlja emocionalnu povezanost s majkom. Bake koji podržavaju dojenje i uskraćivanje dude su djelomično u pravu ako dojenčad sisati dojku na zahtjev. Tako beba u potpunosti zadovoljava refleks sisanja i nestaje potreba za bradavicom. U pravilu, naturalisti odbijaju od pacifiera.

Kako se nositi s djecom s umjetnom djecom ili djecom koja primaju majčino mlijeko prema režimu? Takve bebe trebaju lutku, budući da njihovi refleksi za sisanje nisu potpuno zadovoljeni. Pomaže u popunjavanju lutke. U ovom slučaju, mlade mame su u pravu.

Prema rezultatima istraživanja provedenih fiziologima u djece oduzeta od grudi, trenutačno se povećavaju otkucaje srca. Čim dijete dobije pacifiera, srčani ritam normalizira se. To se događa zato što usisavanje inhibira motornu aktivnost bebe i pridonosi suzbijanju negativnih emocija. Nije slučajno da čak i kad su puni, bebe često (čak i u snu) nastavljaju sisati svoje jezike i udarati usne.

Glavni učinak pacifiera upravo je to: opuštanje (sedacija) ili spavanje zbog zadovoljstva refluksa sisanja.

Prednosti korištenja lutke

Međutim, to nije sve "za" korištenje pacifiers. Stručnjaci kažu da bradavica nema kontraindikacije. Među prednostima sljedećeg:

 • pomaže u održavanju hladnoće od vjetrovitog i hladnog vremena;
 • zadovoljava refleks sisanja između hranjenja;
 • štedi od sisanja prstiju;
 • produžuje miran san;
 • djeluje kao sedativa;
 • pomaže u ublažavanju boli tijekom zubiranja;
 • omogućuje vam da zaspati sami;
 • sprečava iznenadni sindrom smrtnosti novorođenčadi;
 • smanjuje rizik od gušenja;
 • potiče izlaz plina iz crijeva, uklanjajući koliku;
 • prema govornim terapeutima, razvija i trenira mišiće govora, promovirajući rani govor.

Položaj baka koje će od produljenog sisanja djeteta djeteta uslijed pogrešnog formiranja i razvijanja govornih poremećaja osporiti stručnjaci. Ispravno odabrani proizvod neće uzrokovati štetu.

kontra

Međutim, nedostaci lutki su prisutni. To uključuje:

Kako podučiti bebu na bradavici: 5 učinkovitih načina

Oko 70% majki nakon rođenja djeteta odluči da ne daju bečaku svojoj bebi.

No, nakon 3-4 tjedna, i ponos ustupa iritacije i umora, kao dijete je stalno „visi” na prsima i ne želi ići spavati, ako majka pokušava ga prebaciti na jasle. Ovdje je mjesto gdje se postavlja pitanje o tome kako naučiti dijete na bradavicu.

Većina dojenačkih beba nerado se upoznaju s novim priborom, a neki kategorizirano odbiju uzimanje pacifiera i stalno ga ispljuju. Što se može učiniti u takvim situacijama?

Štetu ili korist?

Do sada, možete upoznati različita mišljenja pedijatara o pacifier. Neki vjeruju da usisavanje dude doprinosi formiranju abnormalnog ugriza i zaostajanja u razvoju govora, stoga, ni u kojem slučaju ne biste trebali dati vašem djetetu.

Drugi ne vide ništa loše u bradavici, pa čak i odobravaju njegovu upotrebu u prvim mjesecima beba života. Ali istina je, kao i uvijek, negdje u sredini.

Što je korisno za sisanje jednog pacifiera?

Snažni refleks je najmoćniji od svih refleksa koje dijete ima. Da bi se zadovoljila potreba za sisanjem, mrvica može sisati na bilo što: kut deke, rukav bluze, njezini prsti, ali glavni izvor je majčinska dojka.

Važno je razumjeti da je dijete ne može dojiti stalno, jer je pun overfeeding, nadutost, crijevnih grčeva i često izobilju regurgitacije.

U slučaju kada refleks sisanja nije zadovoljan, a beba je već puna, pacifier može biti spas.

Koje su prednosti dječjih liječnika?

Djeca navikli na dudom, zaspi gotovo odmah, kako bi dobili svoj omiljeni predmet. spavati sam više - pišljivom rijetko se probudi za hranjenje, kao u većini slučajeva, česte pokušaje sisati dojku nisu uzrokovane gladi i potrebu da ispuni refleks.

Većina beba se navikla na zaspati s majčinom dojkom u ustima, i sve ih pokušava pomaknuti do kraja kreveta u neuspjehu. Kao rezultat, oba ne dobivaju dovoljno sna.

Djeteta djeteta omogućuje ležanje beba na san u krevetu. Dovoljno mu je dati pacifier, a za 5 minuta dijete će već spavati.

 • Stabilno emocionalno stanje.

Djeca s slabim živčanim sustavom često doživljavaju negativne emocije (ljutnju, ljutnju, ljutnju), izražavajući to plakanjem. Bradavica pomaže smirivanju djeteta i sprječavanju dječjih tantruma, što je važno za skladan razvoj.

 • Refleksno usisavanje zadovoljstva.

Uz pomoć dude, dijete će moći zadovoljiti svoje potrebe 100%, budući da je bradavica uvijek pri ruci (za razliku od majčine dojke). Djeca koja sisaju umak, nemojte to raditi prstima i predmetima na ulici.

Kada dijete izvodi pokrete usta, crijevni mišići ugovore, guraju se suvišni zrak i potiču ispuštanje plinova i izlučivanje izmeta. Ovo je izvrsna prevencija crijevne kolike i konstipacije.

 • Normalizacija režima hranjenja.

Ako beba ima priliku sisati na dude, on neće stalno tražiti dojku. To će pomoći u izbjegavanju preopterećenja i povezanih poremećaja probavnog trakta.

 • Slobodno vrijeme za mamu.

Ako majka treba otići 3-4 sata (na primjer, u bolnicu), bradavica će pomoći da smiruje dijete.

 • Pomozite kod dojenja.

Kada dijete ima zube, osjeća bol i nelagodu, što utječe na emocionalno stanje. Lakše je pomoći bebi da preživi ovaj period pomoću pacifiera.

Utjecaj na dojenje

Potrebno je podučiti bebu lutke tek nakon što žena ima laktaciju. Ranija upotreba bradavice može dovesti do smanjenja mlijeka, pa čak i zatajenja dojke.

Činjenica je da se pacifiers razlikuju u obliku od ženskog bradavica. Ako beba počne sisati na pršut prerano, može uzeti grudi na isti način, sisavši samo prednje mlijeko.

Posljedice mogu biti sljedeće:

 • pothranjenost i gubitak težine;
 • laktozaza uzrokovana stagnacijom povratnog mlijeka u mliječnim žlijezdama;
 • mastitis;
 • smanjena proizvodnja mlijeka;
 • neuspjeh prsnog koša.

Nakon djeteta djeteta, dojenje se može činiti teškim za bebu, a on će jednostavno odbiti majčino mlijeko. Stoga je nemoguće podučiti dijete do bradavice sve dok se u žena ne uspostavi dobra dojenje, a dijete nije naučilo pravilno uzimati grudi.

Utjecaj na razvoj govora

Zakašnjenje u razvoju govora može se opaziti kod djece koja sisaju bradavicu, ali to se odnosi samo na dugotrajnu uporabu dodatne opreme. Preporucuje se beba od mahunarke u dobi od 2 godine. Ako to nije učinjeno, dijete može pogrešno izgovoriti određene zvukove. Samo dječji logopedac može riješiti problem.

U kojoj dobi treba podučavati bradavicu i vrijedi li?

Mišljenja stručnjaka o ovoj temi također se razlikuju. Neki ljudi misle da bi upoznavanje novorođenčadi s pacifierom trebalo biti odmah nakon iskrcavanja iz rodilišta, jer će to biti puno teže kad dijete raste.

No, većina neonatologa i pedijatara uvjerena je da je najbolje vrijeme da se navikne na bradavicu da dosegne mjesec dana. Tijekom tog vremena, žena je poboljšala laktaciju, a mrvica dobiva maksimalni taktilni kontakt s majkom, koji postavlja temelje za skladan i pravilan razvoj.

Da biste shvatili da beba treba lutku, možete sljedeće značajke:

 • sisanje pelene ili pokrivača;
 • popunjavajući kamere u ustima i pokušavajući sisati;
 • plakati nakon hranjenja i pokušavajući ponovno dograbiti dojku (pod uvjetom da je dijete jasno izraslo);
 • odbijanje zaspati u krevetiću (bez majčine dojke).

Ako se barem jedan od navedenih znakova može pripisati djetetu, roditelji bi trebali uzeti u obzir upotrebu pacifiera.

Pravila odabira

Čovječe za djecu razlikuju se po tri glavne karakteristike: oblik, veličinu i materijal koji je napravljen. U ljekarnama možete pronaći lateksa i silikonske bradavice. Kakav materijal kojeg će dijete izabrati ovisi o njegovim osobnim sklonostima.

Novorođenčad se može ponuditi dudom od lateksa - lateks je mekši od silikona, tako da se najmanji bebe naviknu na to bolje i brže. Starija djeca će trebati silikonske dude: oni su ugodnije sisati, a osim toga, silikon je jači od lateksa. Ono što je važno u razdoblju zubiranja prvih zuba.

S veličinom sve je jednostavno: trebate obratiti pažnju na označavanje proizvoda: 0-3, 3-6, 6-12. Ali ovdje biste trebali uzeti u obzir ukuse i karakteristike djeteta. Ako beba na 4 mjeseca odbija bradavice s oznakama 3-6, možete ostaviti dude koji je isisan prije, čak i ako ga ne odgovara prema dobi.

Svi podaci o paketima su približni. Posljednji čimbenik odluke trebao bi biti izbor djeteta i njegovih potreba.

Oblik bradavica može biti:

 • anatomski (ponovite obrise ženskog bradavica);
 • ortodontski (sprječava patologiju ugriza);
 • s izduženim bradavicama;
 • s volumetrijskom bradavicom.

Konačna odluka je uvijek za dijete. Roditelji će morati probati nekoliko proizvoda različitih oblika i veličina prije nego što mrvica odabere ono što on voli.

Neke od pravila za odabir lutke za novorođenče opisane su u ovom videozapisu.

Metode koje pomažu pri upotrebi lutke

Metoda 1

Uzmi dijete u naručju u pozi koju majka najčešće koristi za hranjenje. Jedna se ruka vrijedi ublažiti mrvicu dok mu je nježno pričala.

Umjesto dojke u ustima djeteta, stavite dude, nježno pritiskajući prstom tako da bradavica nije na podu. Ako se dijete odupre, ne trebate inzistirati. Bolje je odgoditi trening za nekoliko dana.

Metoda 2

Četka dude s nečim slatkim. Često se preporuča baka da na vrh dude stavlja malo meda. To se ne bi trebalo učiniti, jer pčelinji proizvodi imaju visoka alergijska svojstva. Bolje je koristiti otopinu glukoze ili zaslađene vode.

Djeca vole slatkiše, tako da ova metoda može biti vrlo učinkovita.

Metoda 3

Neke majke uspijevaju nadmudriti malu buku četkom četkanja bradavice majčinim mlijekom (ili smjesom koju dijete jede). Uobičajeni okus pomaže u ubrzavanju obuke za pacifiera i učinit će taj proces ugodnim i bezbolnim.

Metoda 4

Najbolje je pribjeći bradavici u vodoravnom položaju, odmah nakon hranjenja. Ako dijete izbaci dude, možete staviti valjak koji neće dopustiti da bradavica ispadne iz usta. Neka djeca poslije nekoliko takvih vježbi uspavljuju se s pacifirom.

Metoda 5

Ako dijete dobije piće, možete ga piti ne iz žlice, već iz boce. Nakon što je beba ovladala bocom, trening za dude postaje 2-3 dana.

Pravila za njegu

Važno je da bradavica uvijek bude čista - to će spriječiti razvoj infektivnih bolesti (osobito crijeva). Kako bi se postigla sterilnost, bradavice treba kuhati svaki dan.

U tu svrhu, bolje je kupiti više (5-6 komada) lutke odjednom, tako da ih možete mijenjati tijekom dana ako padnu na pod.

Zgodan u tom pogledu, posebne privitke za dude, s kojima ih možete pričvrstiti na odjeću. Ako beba ispusti dude, neće pasti na pod ili prljavo tlo ako je dijete u šetnji.

Što se ne može učiniti ako je lutka pala na pod:

 • lizati (u ustima odrasle osobe je veliki broj bakterija);
 • sipati vodu iz slavine (bradavice moraju kuhati!);
 • obrišite rupčićem, osobito ako nije sasvim čist.

Ako je dječja lutka pala na ulicu, a zamjenjiva osoba nije bila pri ruci, potrebno je smiriti dijete i vratiti se kući da bi dobili čistu bradavicu.

Sve treba mjeriti

Da bi se izbjegle daljnje poteškoće u odvikavanju djeteta od sisanja pacifiera, važno je promatrati mjeru i ne koristiti češku češće od djeteta.

Jednostavni savjeti pomoći će u izbjegavanju prekomjerne ovisnosti:

 • Nemojte djetetu dati duda pacifira, jer će plakati. Prvo ga morate pokušati smiriti na druge načine. Ako sve ostalo ne uspije, nudi sićušnu bradavicu.
 • Nakon što beba zaspati, lutka za bebu mora biti pažljivo uklonjena iz usta, inače se spavanje može postati uznemirujuće i dijete će se probuditi svaki put kada bradavica ispadne.
 • Ako dijete zaspati na ulici s pacifierom, trebali biste ga ukloniti i nakon što san uđe u duboku fazu.
 • Ako beba plače nakon hranjenja, možete mu ponuditi babi, ali ne dugo (ne više od 5-10 minuta).

Ako dijete odbija čašu

Oko 22% djece uopće ne prepoznaje lutku pa roditelji nemaju razloga za brigu i brigu. Dosta je ljubavi i brige da takva djeca odraste zdrava i nisu se razlikovala od svojih vršnjaka.

Kako podučiti dijete za lutku.

Pronašao sam članak koji mi se jako sviđao. Time je odlučio podijeliti. Prije nego što počnete izravno odgovoriti na pitanje: kako podučiti dijete za lutku, želio bih obratiti pozornost na neke od nedvojbenih prednosti koje ovaj uređaj ima. Budući da u našem vremenu "prevlast dojenja" mnogi mnogi odbacuju prazne ljuske kao suvišne, još uvijek postoje situacije u kojima se dijete mora naviknuti na prazno školjke.

Je li vrijedno toga da poučava bebu kravatičaru?

Dummy je neophodan u situacijama kada je mama puno lakše smiriti nemirno dijete uz pomoć lijepe lutke, a ne s vlastitim bradavicama. Tako, na primjer, lutka postati pouzdan saveznik roditelja u trenutku zbirka duga za šetnju, čekajući red u klinici, neizbježni shopping izlete, za pokušavaju nove jakne i botinochek, tijekom važnih telefonskih poziva ili putovanja na svijetu.

Slijepe i često pomaže u pješčaniku, jer mnogi mali istraživači ne smeta okus svih vrsta Goodies, kao što su kamenčićima ili bombon iz pijeska. Djeca koja koriste mirotvorac, kako praksa pokazuje, brže i lakše naviknuti na raspored hranjenja i izraziti emocije manje borave na neko vrijeme s dadiljom ili bakom.

Osim toga, svako dijete doživljava takvo razdoblje sazrijevanja, kao i sisanje. U zadovoljavanju ovog instinkta, prstima, okolnim objektima i stvarima, kamere i sl. Idite na djelovanje. Zatim, postavlja se pitanje pred roditeljima: kako se djetetu naviknuti na lutku tako da su noći bile spokojne i roditelji imaju manje problema. Osim toga, kada se dijete navikne sisati prstom, mnogo je teže odvojiti od takve navike nego sisati na lutku. Uostalom, prst ne može "dati zec" ili dati zauvijek plakati beba.

Dummy ima druge prednosti nad sisanjem stranih predmeta: to je higijenski i ne mijenja zube skučenima tako ozbiljno. Također, ako se dijete prečesto probudi za okus dojke, dumija na vrijeme može mirno umiriti dijete neko vrijeme. I obilje mlijeka u takvoj učestalosti hranjenja, usisavanje pacifiera ni na koji način ne utječe.

Dječji gastroenterologi su ljubazni prema djetetu djeteta, jer stimulira aktivnost crijeva i doprinosi ispuštanju plina tijekom nadutosti. Nije ni čudo da povijest lutke ima više od stotinu i možda više od tisuću godina.

Stoga, ako se slažete s upotrebom lutke vaše bebe, odgovorite na pitanje: kako privući dijete do lutke.

Kako podučavati lutku.

Jedan od razloga zbog kojeg dijete ne smije uzimati dude jest nelagoda, tj. Materijal iz kojeg je pacifier napravljen, njegov oblik ili veličina, možda nije prikladan za njega.

Kako odabrati lutku za bebu.

Stoga, prilikom odabira lutke obratite pozornost na sljedeće točke:

 • pažljivo proučite sve preporuke o pakiranju, jer su pacifiers dizajnirani za različite dobi, a njihov oblik je različit;
 • kad dijete ispada mačem, ponudi mu manju, to se neće miješati. A tu su i djeca koja, naprotiv, vole majke koje su veće u veličini, tako da ispunjavaju cijelu usnu šupljinu;
 • Postoje samo tri glavne veličine: od 0, od 6 i od 18 mjeseci, ali sve nije tako jednostavno. Iskusne majke i neonatolozi svjesni nekih suptilnosti: velika djeca (više od četiri kilograma pri rođenju) odbacuju prazne jastučiće "prve" veličine. Jednostavno ne mogu shvatiti ono malo što ih mama sklapa. Ovi dječji ratnici ne mogu držati malu lutku, pada i jednostavno je nemoguće sisati. A za novorođenčad srednje veličine, ne-ortodontska čašica "druge" veličine prikladnija je za prvo poznanstvo;
 • na raspolaganju su posebno dizajnirani ortopedski pacifiers za prodaju, takvo dijete ne samo da može sisati, već i veseliti se radošću;
 • Na materijalu postoje lutke lateksa i silikona.

U svakom slučaju, prije odabira pacifiera, možete se obratiti svom pedijatru, on će vam reći najbolju opciju za bebu. Kad se beba navikne na pacifiera, postat će mirnija, san će postati mirniji. Zapamtite da je sisanje važan refleks koji samo treba biti zadovoljan na vrijeme. To je zamišljen način poznavanja svijeta, tipično za djetinjstvo.

Ako kao rezultat svih vaših nastojanja, pitanje: kako podučiti dijete do lutke nije riješeno za vas, onda morate uzeti kratku stanku. A u ovom trenutku, umjesto pacifiera, prvo dajte pacifiera s bocom, u kojoj je ukusno majčino mlijeko. I postupno, zamijenite ga dudom, koja se isprva moţe lagano navlaţiti mlijekom. Dajte bebin vrijeme da se navikne.

Ovo su opće smjernice o tome kako odabrati lutku za bebu.

Odabirom lutke, glavna stvar smatra djetetom. Neke su bebe bespomoćno otključane od mekih lateksa, drugi - od tvrde silikonske čaše i druge - ne prepoznaju ništa osim prsa. Eksperimentirajte!

Imati lutku u radosti

Prilikom odlučivanja o upotrebi pacifiera slijedite neka pravila:

 • Nemojte objesiti dude na gumenom vrpcu ili vrpci, to je sigurnije kupiti poseban držač za kolačiće. Plastični lanac i isječak pričvršćen je na bebinu odjeću za vrijeme šetnje, a čašica neće pasti na tlo.
 • Prije svake uporabe, provjerite je li lutka zalijepljena, da li postoje pukotine, suze, napadi. Latex soothers mora biti promijenjen mjesečno, silikon - jednom mjesečno i pol.
 • Ne trebate navlažiti dude u sirupu šećera (med), tako da se beba smiri i spava brže. Dakle, postoji ovisnost djeteta na utvrđenom ukusu, ne samo da ga sprječava da ga odmjeri od pacifiera, već također pridonosi formiranju karijesa.
 • Nemojte zloupotrijebiti lutku: ponudite je svojoj bebi samo kada za to postoji prava potreba. Kada je dijete mirno, nježno uklonite dude i skrenite pažnju na nešto drugo.
 • Nakon zaspavnog beba s pacifier, pažljivo maknuti ga iz usta. Ako poučavate dijete da spava s lutkom, postat će uznemiren i probuditi se svaki put kada ispada jedna lutka.