Kako odabrati pravu lutku i privući dijete?

Bol

U prvoj godini života djeca često i često, a ne uvijek zbog važnih razloga, plaču. Umorno od ležanja na jednoj strani, želim vidjeti svoju majku na ručkama, nisam se svidjela nečemu u osobi osobe koja se nagnula nad njim - ali dijete ima dovoljno razloga da vrišti, izražavajući svoje nezadovoljstvo?

Stoga je važno da roditelji znaju kako podučavati dijete za lutku. Uostalom, takva jednostavna stvar na prvi pogled može spasiti mrvicu iz mnogih problema, a roditelji će vam pomoći da zadrže živce i umiruju. Ali što ako dijete ne želi uzimati dude? Pokušajmo to shvatiti.

Bilo da se djetetu pridruži pacifieru: štetu i korist bradavica

U mladim roditeljima neizbježno se postavlja pitanje: je li potrebno imati lutku ili možemo bez nje bez poteškoća? Naravno, možete. Ali često ovaj predmet olakšava život za oba roditelja i djecu. Ispod su pro i kontra od bradavica. Nakon što ih analizirate, sami morate odlučiti hoćete li podučiti bebu na bradavici.

Dummy dostojanstva

 1. Dummy - način brzog smirivanja bebe kada nema prilike dati mu dojku ili pribjeći drugim metodama: u klinici, na šetnji, na zabavi ili u trgovini.
 2. Zimi, ova stavka će pomoći u zaštiti mrvica od prehlade, ako odjednom želi plakati u hladnom zraku.
 3. Blagotvorni objekti koji čiste okoliš. U dobi od 3-4 mjeseca, dijete počinje vući sve predmete ispod ruke u usta. To se objašnjava ne samo željom da saznamo više o okolnim stvarima, već i eruptirajućim zubima. Naravno, predmeti koji pada u usta djeteta nisu uvijek čisti, za razliku od bradavica.
 4. Lakše je odstraniti od mačjeg paciera nego odbiti od sisanja prstiju.
 5. Prikladno je primjenjivati ​​u intervalima između hranjenja kako bi omogućilo mrvicama da zadovolje svoje usmene instinkt.
 6. Bradavica ima pozitivan učinak na intestinalnu aktivnost i pomaže smanjiti koliku bolest.
 7. Sa mačjom, beba spava duže i mirnije.

Nedostaci su lutke

 1. Obsession about sisanje jednog objekta čini dijete pasivno. On je manje zainteresiran za vanjski svijet, nemojte pokušavati sve za zub. Zašto? Uostalom, on je već zauzet sa svojim ustima.
 2. Djeca koja dugo puše na bradavici i često počinju govoriti i mogu imati nedostatke u govoru.
 3. U nekim slučajevima, usisavanje bradavica može rezultirati nepravilnom skupljanjem ugriza.
 4. Često, nakon isisavanja dude, mrvica je lijena da sisati prsa. To može biti razlog za prijenos na miješanu ili umjetnu hranu, što je vrlo nepoželjno.

Kada i kako podučiti djetetu pacifieru?

Što je mlađe dijete u vrijeme školovanja, to bolje! Neki liječnici i medicinske sestre savjetuju poučavati bebu na bradavici već u bolnici, to jest u prvim danima beba života. I, prema tome, što je stariji dijete, to će biti teže prihvatiti novu naviku. Nakon 3-4 mjeseca, trening za pacifier je beskoristan i nepoželjan.

Postoji nekoliko načina za uvođenje dude za bebu. Možete odabrati jedan ili pokušati sve odjednom.

 1. Podmažite bradavicu s mlijekom ili mješavinom. Kada dijete osjeća poznati okus, lakše će mu se naviknuti na novo uznapredovanje u ustima.
  ALI! Nemojte mazati pacifiera slatkom vodom, sirupom ili drugom slatkom hranom. To ne samo da nije korisno, već također šteti malom djetetu.
 2. Nemoj se priviknuti na žlicu! Svatko zna da bebe koje se bave umjetnom hranom, lakše se naviknuti na dude od dojenčadi. Zato dijete ne pije iz žlice, već iz boce.
 3. Dajte bebu majčino mlijeko ili mamac u boci. Prvo, dijete će biti novitet, no tada će brzo shvatiti što je to i istodobno naučiti jesti ne samo od majčine dojke.
 4. Nemojte dopustiti da dijete koristi dojku kao pacifier. Čim primijetite da je beba puna i počinje zaspati na prsima, nježno mu ponudite bradavicu. Najvjerojatnije, spava beba neće se suprotstaviti zamjeni.

Ali što učiniti da nitko od gore navedenih trikova nije radio i dijete ne uzme pacifiera?

Možda je razlog sam bradavica. Može biti:

 • neugodan oblik;
 • od "neukusnog" materijala;
 • premalen;
 • prevelik;
 • nije pogodno za dob.

U ovom slučaju vrijedi odbiti neprikladnu stvar i kupiti novu. Vrlo je jednostavno odabrati.

Kako odabrati pravu lutku?

Najbolje je kupiti dude u ljekarni ili u specijaliziranoj dječjoj trgovini. Samo veliki dokazani proizvođači opskrbljuju svoje proizvode tamo.

Što trebam tražiti prilikom odabira pacifiera?

materijal

Bradavice su izrađene od silikona i gume (lateks). Bolje je odabrati prirodne latekte. Možete ih prepoznati žućkastom bojom. Oni su također puno mekši od silikonskih kolega, lakše se saviti. U ustima djeteta zagrijavaju - smiruje malu djecu, donoseći im sjećanja na majčinu dojku.

No, proizvodi od lateksa imaju nedostatke:

 • mogu sadržavati tragove proteina;
 • prljavština i prašina lako se drže na njima;
 • oni su vrlo skupi;
 • poslužiti manje od silikona;
 • ne može podnijeti sunčeve zrake;
 • Možete kupiti lažni.

Silikonski je, za razliku od lateksa, izdržljiviji. Lako je prati i sterilizirati, ne uzrokuje alergije i dugo zadržava oblik.

oblik

Postoje tri oblika modernih pacifiera: klasična, ortopedska, anatomska.

 • Klasični model ima zaobljeni oblik, simetričan i jednostavan. Takve bradavice su se pojavile davno, ali su i dalje tražene.
 • Ortopedska čađa izdužena je i blago podešena, tako da ne krši formiranje ugriza. Ova bradavica prikladna je za dojenčad, jer je način hvatanja sličan majčinoj dojci.
 • Anatomski model ima izduženi oblik i smežuran rub. Ovaj razvoj je usmjeren na formiranje pravilnog ugriza i rast zuba u dojenčadi.

Koji bijač odabrati? Ne možemo vam reći što točno odgovara vašem djetetu. Bolje je eksperimentirati i vidjeti reakciju mrvica. Pravilno odabrani obrazac pomaže oboje naviknuti djetetu na djetinju djeteta i nakon toga uspješno ga odvojiti od njega.

Baza

Izaberite lutku s širokom, ali ne prevelikom bazom. Ne smije slomiti nos djeteta i snažno pritisnuti kožu oko usta. Pa, ako će na osnovi biti mjesta za ventilaciju i odljeva sline.

Dobna ograničenja

Na pakiranju se bradavice uvijek pišu, za koje godine je namijenjeno. Najčešće, sljedeće dobne raspone:

Postoje bradavice za starija djeca, ali još uvijek u godinu i pol dana je uobičajeno odstraniti od pacifiera.

zaključak

Prije nego što odlučite kako podučiti bebu na lutku, razmislite trebate li to? Ako je dijete mirno u karakteru, on ništa ne povrijedi i on je aktivan i vedar većinu dana, nije nužno dati mu bradavicu. Lako je podučiti djetetu na lutke, ali mnogo je teže odstupiti.

Kako se pravilno priviknuti djetetu pacifieru?

Uz rođenje svakog djeteta treba zadovoljiti refleks sisanja. Zato i ne samo iz osjećaja gladi, on s takvim zadovoljstvom usisava majčinu dojku.

Naravno, dijete ne može uvijek biti na prsima - to nije baš pogodno za majku. Osim toga, beba ne može neprestano jesti, pa će potpuno refleksni sisavci moći zadovoljiti lutku djeteta.

Ima li koristi od bradavica i je li potrebno pripaziti dijete za nju? Kako podučiti bebu na lutku? Sve ćemo to detaljno opisati u našem članku.

Koja je upotreba bradavica za bebu?

Prije svega, dijete treba bradavicu kako bi zadovoljila potrebu za sisanjem. Prije godine dijete treba aktivnu stimulaciju usne sluznice i osjećaj gladi za željom da sisa nema ništa za napraviti.

Činjenica je da dok je sisanje mačjaka, mrvica dobiva priliku da se usredotoči na ritam pokreta, tako se smiruje brže, opušta i spava.

Djeteta djeteta dopušta bebi da zaspi bez mame i bolesti kretanja, ali što je najvažnije, takav jednostavan objekt kao bradavica stvarno pomaže smanjiti postotak sindroma iznenadne smrti dojenčadi.

Znanstvenici su uvjereni da je tijekom sisanja pacifiera beba osigurana protiv blokova nazalnog disanja s jastukom, pokrivačem ili pelenama. Osim toga, djeca navikla na bradavicu, često spavaju na leđima, tako da je rizik od gušenja, zakopao lice u jastuk je sveden na minimum.

Je li dijete uopće potrebno?

Je li vaša beba potrebna bradavica? Samo to možete razumjeti. Ako beba zaspi poslije obroka, mirna je i mirna, a možda će biti moguće bez pacifiera.

Međutim, ako beba bude nemirna, često plače, zahtijeva stalnu prisutnost svoje majke i teško se uklapaju, bradavica će dodati u život svoje obitelji nestalo mira i sklada.

Prije nego što odaberete lutku, morate se pobrinuti da tjeskoba i neugodnost bebe nije povezana s nečim ozbiljnijim od skladišta njegovog karaktera. Na primjer, dijete može biti poremećeno boli, gladi, žeđi i drugim stvarima.

Riješite problem mrvica i pogledajte učinak. Ako tjeskoba ne prođe, možete pokušati naviknuti djetetu na lutku djeteta, a zatim ga ponuditi mrvicama ako je potrebno.

Nemojte mu smetati da će tijekom vremena beba iz bradavica morati odstupiti. Snažan san i jaki živčani sustav su mnogo važniji, a ako to može pomoći, onda nije vrijedno odbijanja.

Odabir pacifiera je u pravu: što treba uzeti u obzir?

Navedeni argumenti u korist bradavica su vas mislili? Onda je vrijeme razmišljati o svom izboru. Prvo morate odlučiti o obrascu.

oblik

Okrugle bradavice su udobne za bebu, ali mogu doprinijeti formiranju abnormalnog ugriza. Anatomska i ravna - modernija verzija, odabiru se ovisno o strukturi djetetovih usta.

materijal

Sljedeća važna točka je lažan materijal.

Tradicionalno su izrađene od:

Najhladniji i najudobniji su lateks bradavice. Oni su izvrsni za najmlađu djecu: 1 mjesec i starije. Gumene bradavice su odjek prošlosti. Oni su najjeftiniji, ali i najbrži.

Najprikladniji su silikoni, iako zbog njihove relativne tvrdoće mogu doprinijeti formiranju abnormalnog ugriza kod djece.

veličina

A zadnji parametar pomoću kojeg morate odabrati lutku je veličina. Izbor ovog parametra trebao bi se izvršiti ovisno o dobi djeteta. Na primjer, beba u roku od 2 mjeseca prikladna je za bebu prve veličine (od 0 do 6 mjeseci) i mrvicu starija od šest mjeseci - već druga veličina (od 6 do 18 mjeseci).

Također, odabirom veličine pacifiera, razmotrite pojedinačne anatomske značajke mrvica (na primjer, ako je nešto veća ili, obrnuto, nešto manje od svojih vršnjaka).

Kada početi trenirati?

Neki pedijatri tvrde da je bolje predavati bebu bradavici od prvog dana života, budući da će to biti red veličine teže to učiniti za 3 mjeseca.

Drugi insistiraju da u prvom mjesecu nema ništa važnije od taktilnog kontakta između majke i djeteta, stoga je bolje čekati s lutkom za najviše dva mjeseca, također tvrdeći da je takva odluka važnost stabilizacije procesa laktacije.

Ako vam oba mišljenja izgleda dobro, prije nego što donesete bilo kakvu odluku, obratite se osobnom liječniku koji vjerujete.

Kako možete naučiti bebu na lutke: učinkovite metode

Dakle, nastavili smo najvažniju stvar: kako podučiti dijete bradavici? Sljedeće metode pomoći će riješiti ovaj problem.

Pokušajte dati dummy za dijete nakon što je jeo i spreman je ići u krevet.

Ako mrvica pokušava ispljunuti bradavicu, morat ćete nježno inzistirati da ga ostavite u ustima. Držite dude u usta djeteta sve dok ne zaspi. Nemojte previše inzistirati ako će zanemariti bebu.

Koristite bocu mješavine ili vode.

Nakon hranjenja iz boce možete nježno zamijeniti bradavice. U ovom trenutku, važno je da beba bude u uobičajenom položaju za hranjenje - u rukama majke ili na jastuku.

Pokušajte dati bečicu bebi u trenutku njegove tjeskobe.

Mi ćemo napraviti rezervu, ova metoda je pogodna ako smo sigurni da uzrok brige za mrvice nije osjećaj gladi ili žeđi. Držite djeteta djeteta u usta djeteta sve dok ne zaspi, a zatim ga izvadite.

Stavite nešto ukusno na bradavicu

Da bi mrvica postala odanost djetetu djeteta, ljudi preporučuju da ga nešto zaslađuju. Može biti majčino mlijeko majke ili formula za hranjenje, kao i med ili slatka voda.

Čim primijetite da je dijete naviknuto na bradavicu i uživa u njemu tijekom perioda anksioznosti ili prije odlaska u krevet, smanjite sve trikove na "ne" kako ne biste uzrokovali da ovisnik dobiva ovisnost o slatkišima ili vašoj prisutnosti u trenutku sisanja pacifiera.

Dijete ne uzima pacifiera: uzroke i rješenje

Ako ne možete naučiti dijete za bradavicu i on, unatoč svim naporima i trikovima, kategorizirano odbije, razlozi mogu biti sljedeći:

 • dummy ga ne odgovara u veličini;
 • oblik bradavice ne odgovara njegovim anatomskim osobinama;
 • dijete ne voli materijal iz kojeg je napravljena lutka.

Da biste riješili bilo koji od ovih problema, moći ćete imati novu lutku koju možete ponuditi za probanje bebe. Ako to ne daje rezultate, vjerojatno je vaša beba jedna od onih djece koja u načelu ne uzimaju bradavicu.

U tom slučaju, morat ćete pokušati donijeti odluku i pokušati pronaći alternativne načine kako ga smiriti. Možda će vam pomoći pričvršćivanje klatnog tipa, glazbeni modul ili mirna glazba.

Savjeti za mame kako ispravno naučiti novorođenče na lutku

Nakon rađanja majke, postavlja se pitanje upotrebe mačjaka. U procesu podučavanja djeteta novoj stvari može doći do nekih poteškoća.

Neka djeca odmah podupiru bradavicu i voljno ga sisati, dok drugi pljuju i odbacuju. Dummy je neophodan dodatak koji pomaže u zadovoljavanju refleksa usisavanja i smirivanja plače.

Bradavica ili čašica imitiraju bradavicu i pomažu u zadovoljavanju refleksa usisavanja u dojenčadi. Ovaj je predmet osobito potreban za djecu koja su na umjetnom ili mješovitom hranjenju. U ovom slučaju, dojenčad koja hrani majčino mlijeko možda uopće ne treba bradavicu.

Opće preporuke

Pedijatri se ne slažu o tome je li ovaj uređaj nužan za novorođenče, ali konačna odluka uvijek ostaje kod roditelja. Ako je, nakon proučavanja prednosti i nedostataka, izbor ipak napravljen u njegovu korist, često postoje situacije kada se dijete protivi i ne prihvaća bradavicu.

U ovom slučaju potrebno je ponuditi mrvicama različite vrste pacifiera. Razlikuju se u obliku i vrsti materijala, proizvođači jamče kvalitetu i sigurnost svojih proizvoda.

Neke bebe preferiraju bradavice od lateksa, a druge poput silikona, svijetle izgled također može pridonijeti lokaciji djeteta da se upozna s novim priborom.

Metode poučavanja djeteta na bradavicu

Folk dokazane metode

Ako dijete ustrajno odbacuje lutku, a roditelji su sigurni u njegovu nužnost, dokazane metode pomoći će vam da riješite problem.

Kako bi bilo ispravno, prema popularnom iskustvu, dati djetetu kakvoću:

 • Bradavica je podmazana majčinim mlijekom, smjesom ili umočenim u vodu s glukozom. Dijete osjeća poznati okus i rado uzima pacifier u usta. Međutim, treba zapamtiti da je način ispunjen činjenicom da će, nakon nestanka ugodnog okusa u ustima, beba ispljunuti mačkicu i pričekati sljedeći dio slatkog dudera.

Komarovsky metode

Poznati pedijatar E. O. Komarovsky ima svoje mišljenje i preporuke u vezi s podučavanjem djeteta na bradavicu. Umjetna djeca mogu dobiti dude od rođenja, zadovoljavajući njihovu potrebu za sisanjem. Ako beba bude dojena, prvi mu je mjesec bolje da mu ne ponudi dude, jer to može komplicirati proces dojenja.

Učiti bebu na bradavicu Komarovsky nudi sljedeće radnje:

 1. Bolje je davati dude djetetu prije odlaska u krevet ili s nemirnim ponašanjem, ako nije povezano s lošim zdravljem i gladom. Može držati čašu rukom tako da ne pada, a dijete ga više može sisati.
 2. Kada beba bude puna i usisava dojku ili bočicu kako bi zadovoljila refleks sisanja, a ne zbog gladi, potrebno je pažljivo ih zamijeniti dudom.
 3. Moguće je uzimati uobičajenu poziciju zajedno s djetetom, kao kod hranjenja, i nježno staviti bradavicu u usta, tresti ga i odvratiti, na primjer, tihim glasom ili poznatom pjesmom.
 4. Važno je pravilno dati bradavicu. Liječnik savjetuje da prvo pomakne lutku nad usnama, beba će pokazati interes i instinktivno ga želi sisati. Nakon toga, pažljivo stavite bradavicu u usta tako da je udobna na jeziku, a dijete ga može pritisnuti na nebo.

Međutim, prema pedijatru, nije potrebno navesti djetetu na djetinju djeteta, pogotovo ako sve metode ne daju rezultate. Morate slušati dijete i dati mu priliku sisati ako želi, a ne inzistirati na odbijanju.

Savjeti za roditelje dojenčadi

Ako dijete odbije mač i nikako ne pomaže da ga nagovori da koristi tu stvar, tada nema potrebe za silom i uzrujanjem zbog neuspjeha. Pokušaji se mogu periodično ponavljati, svaki put nudeći novu lutku. Možda je dijete u nekom trenutku poput ovoga ili bradavice, a problem će se riješiti.

Ako se roditelji nekoliko mjeseci odbace, onda morate prihvatiti izbor djeteta, neka djeca imaju dovoljno dojke majke ili bocu smjese kako bi zadovoljila refleks sisanja.

zaključak

Važno je zapamtiti da je svako dijete jedinstveno i individualno. Neka djeca lako prihvaćaju inovacije, a drugima je teško podučavati na nepoznatim stvarima.

Pacijenti su dužni imati strpljenje i pažljivo promatranje reakcije djeteta, morate biti u stanju razlikovati jednostavna raspoloženja od želje da komunicirate s majkom, što neće zamijeniti bilo koji način. Dummy je pomoćnik, a ne zamjena za roditeljsku ljubav i ljubav.

Kako podučiti bebu na lutku: učinkoviti načini

"Prazno" pitanje uvijek se brine roditeljima, a mnogi ih pitaju mnogo prije nego što se dijete rodi. Mišljenja su podijeljena: neke majke i očevi vjeruju da je bradavica relikt prošlosti, to je štetno za zdravlje djeteta. I drugi dio roditelja čini dude u popisu obveznih predmeta kupljenih za dojenčad. Vrijedno je utvrditi koja je od njih u pravu.

Zašto trebam lutku

Žbunja razbarušenih ruku često se opisuju s pacifierom u ustima. Taj se atribut smatra integralnim dijelom djetinjstva. No, ovaj "pomoćnik" ima svoju povijest. Na primjer, naši preci davali su bebe "lutku": stavili su krušne mrlje u krpu. Egipćani su bili manje kreativni, nudeći djeci glatko kamenje umotano u platno. Kineske majke dale su "tkanine" izrađene od kravljeg ovna i podsjećaju na modernu verziju.

Engleski ljekarnik, koji je izumio gumeni model koji je postao popularan diljem svijeta, postao je spasitelj majke. Na ovaj je izum gurao stalni krik njegove djece.

Pozitivne strane

Činjenica je da čak i prije rođenja bebe, pojavljuje se refleks sisanja, koji izuzetno smiruje mrvice. Zato je upotreba bradavica tako logična. Ali to nije sve. Dummies imaju niz pozitivnih bodova:

 1. Ona dobro uklanja prag osjetljivosti i uzbuđenja (pedijatri vjeruju da ako se ispostavlja da napusti lijekove u korist bradavica, bolje je koristiti ovu mogućnost).
 2. "Gumena dadilja" pomaže djetetu da pobjegne od gladi.
 3. Postoje proizvodi koji mogu ispraviti pogrešan zalogaj (ortodontski modeli s posebnim zakošenjem u gornjem dijelu).

Upozorenje! Bradavica smanjuje rizik iznenadnog sindroma smrti dojenčadi (ali učinkovitije oružje, naravno, majčino dojke).

Kako bi se minimizirale sporove, potrebno je slušati mišljenje stručnjaka. Dakle, ugledni pedijatar Evgenij Komarovsky smatra da je bradavica izvrsna sedativa, pomažući, nadalje, da se mame odmaraju od stalnog usisavanja dojki kao beba.

Video: dječija beba. Dr. Komarovsky

Negativne strane

Iako ne postoje kategorične zabrane, još uvijek postoje negativne točke u korištenju lutke. I treba ih razmotriti:

 1. Negativni učinak na proces dojenja: bradavica može smanjiti količinu privrženosti grudi.
 2. U kasnijoj dobi (više od 2 godine) postoji opasnost od umjetne izolacije djeteta iz vanjskog svijeta (razlog može biti povećan fokus na proces sisanja).
 3. Materijali iz kojih su pacifieri napravljeni, vrlo često uzrokuju alergije.

Ako će svi "kontra" biti uzeti u obzir od brižne majke, onda je sasvim moguće koristiti ovaj nevjerojatan pomagač, dano kako bi se olakšalo teško razdoblje djetinjstva.

Tako je donesena odluka. Dummy - biti! Ali često mali ne želi to uzeti. Da bi se djetetu pridružilo pacifieru, izbor se mora približiti sa svu odgovornost.

Pravila odabira lutke

Prije svega, važno je zapamtiti da bradavica treba stati na bebu. I ovdje se sve uzima u obzir: dob djeteta, anatomska struktura njezinih usta, materijal iz kojeg je napravljen. Čini se da izbor bičevača utječe čak i na oblik majčine bradavice, na koju se koristi kikirikija.

Često, mlade majke su u iskušenju lijepog dizajna, a zapravo ne razmišljaju o parametrima. I oni uporno nude lijepu marku koja izgleda tako slatko s jarkom bebom. Ali on, kapriciozno, nastavlja ispljunuti mačkicu.

Savjet: Bolje je kupiti nekoliko bradavica različitih proizvođača, različite u obliku. Neka mali izabere onu koju voli.

veličina

Vrijedi paziti na naljepnicu. Uvijek je prisutan podatak koji vam govori je li ovaj proizvod prikladan za doba mrvica. Sve bradavice podijeljene su u tri kategorije:

 • od 0 do 3;
 • od 3 do 6;
 • od 6 do 18.

Dob je označen u mjesecima. Međutim, ovi su parametri uvjetovani, jer sva djeca rastu i razvijaju se na svoj način. Roditelji koji promatraju shvatit će da je prikladan za svog malog sina ili kćer.

materijal

Dijete možda ne voli određeni materijal, a vrijedno je razmotriti.

Gumena. Ovi proizvodi su jeftiniji od njihovih kolega. Imaju neobičan miris i vrlo se brzo pogoršavaju.

Latex. Bradavice iz ovog materijala su vrlo meke i uopće nisu osjetljive na deformaciju. Ali oni također imaju nedostatke: oni podnose vrlo slabo vrenje i brzo se troše, steknu neugodan okus.

Silikonski. Najviše materijala otpornog na habanje. Silikonski pacifieri mogu biti često kuhani, nemaju specifičan okus. No, stručnjaci preporučuju korištenje takvih pacifiera samo prije pojave zuba, jer je tvrdi materijal sposoban vršiti pritisak na slabe mliječne zube.

Video: dječija beba. Kako to ispravno odabrati

Kako podučavati bebu na bradavici

Nakon što je pokupio pacifier u skladu sa svim parametrima, ostaje samo joj ponuditi malom djetetu, uzimajući u obzir neke savjete:

 1. Podmažite bradavicu majčinim mlijekom ili mješavinom. Ako ova tehnika ne funkcionira, malo slatkog (zelena ili meda, ako dijete nije alergično) pomoći će majkama da postignu željenu stvar nekoliko puta.
 2. Potrebno je postaviti dijete u pozi kad uzima smjesu mlijeku ili bocu, a zatim nježno mu daju zalogaj. Možete držati neko vrijeme s rukom dok beba "okusa" i prihvaća.
 3. Ako dijete pije vodu ili biljne čajeve, a kad planirate dati dud, ne morate mu nuditi bocu, nego žlicu. Tako će beba biti lakše naviknuti se na bradavicu.

Primijetivši da beba nije gladna, ali nemirna ili plakala, vrijedno je pokušati dati mu "gume dadilju" (u ovom trenutku postoji veća šansa da će je mali prihvatiti bez ikakvih problema).

Kada podučavati bradavicu

Definitivno - kada je dojenje već uspostavljeno i mlijeko stigne dovoljno. Vrlo često, novorođena djeca ni na koji način ne žele zamijeniti majčinu bradavicu prekrasnom silikonskom "lutkom". Ubrzani događaji ne vrijede. Možete pokušati ponovno za mjesec ili dva. A ako eksperiment nije uspio do dobi od šest mjeseci, onda nema smisla pokazati svoju upornost.

Iznimka je kad majka odvuče dijete iz dojke, a zauzvrat prinos odbiča. Ali ako govorimo o dobi od jedne i pol ili dvije godine, onda je već mudro podučiti bebu na lutku.

Kako dati lutku i što ne raditi

Dijete koje je naviknuto na bradavicu ne može dijeliti s njom na sekundu. Ali može ga povrijediti. Na primjer, beba je zaspao i opustila se. Dummy je pao iz usta. Kad se navikne da je neprestano sisa, dijete se odmah probudi, pokušava pronaći "djevojku" i ponovno ga staviti u usta. Bilo bi bolje ako roditelji počnu očistiti bradavicu kad primjećuju da dijete spava.

Ista tehnika se koristi tijekom dnevne budnosti. Imajući na umu da je sin ili kći zaboravio na pacifiera, treba ga ukloniti s vidnog polja.

Nije nužno ponuditi bradavicu cijelo vrijeme, samo dijete cviljenje ili glad. Potrebno je ponekad pokušati učiniti bez nje, prilagođavajući se ritmu života mrvica. Nema potrebe za to jedino izlaz iz svake situacije.

Bez obzira je li potrebno djetetovu bradavicu, samo roditelji mogu odlučiti. Kada se pravilno primjenjuje, nema straha od ove stavke. I u nekim slučajevima, uzmite u obzir dječje neuropatologe, bradavica može napraviti dobru uslugu.

Ako je malo puno, mirno i slatko spavalo, usisavši na dude, onda su roditelji mirni zajedno s njim. Dakle, sve je divno!

Obitelj i mama

Obrazovanje, zdravlje, razvoj djece. Upravljanje vremenom za mame

 • Otvorite izbornik bloga
 • glavni
 • Svi blog članci
 • O autoru i blogu
 • besplatno
 • povratna veza

Korak-po-korak upute o tome kako podučiti bebu da usisava pačicu brzo

Malo dijete ne može reći mami da je vlažan, želi jesti ili uopće nije udoban ležati u krevetiću, jer su posteljina postala labav, stoga jedini način privlačenja pažnje je plakanje. Naravno, u ovim trenucima je potrebno pomoći bebi i riješiti njegove probleme - hraniti se, mijenjati pelenu i ne davati pacifiera da utihne.

Kako podučiti dijete za lutku.

Pronašao sam članak koji mi se jako sviđao. Time je odlučio podijeliti. Prije nego što počnete izravno odgovoriti na pitanje: kako podučiti dijete za lutku, želio bih obratiti pozornost na neke od nedvojbenih prednosti koje ovaj uređaj ima. Budući da u našem vremenu "prevlast dojenja" mnogi mnogi odbacuju prazne ljuske kao suvišne, još uvijek postoje situacije u kojima se dijete mora naviknuti na prazno školjke.

Je li vrijedno toga da poučava bebu kravatičaru?

Dummy je neophodan u situacijama kada je mama puno lakše smiriti nemirno dijete uz pomoć lijepe lutke, a ne s vlastitim bradavicama. Tako, na primjer, lutka postati pouzdan saveznik roditelja u trenutku zbirka duga za šetnju, čekajući red u klinici, neizbježni shopping izlete, za pokušavaju nove jakne i botinochek, tijekom važnih telefonskih poziva ili putovanja na svijetu.

Slijepe i često pomaže u pješčaniku, jer mnogi mali istraživači ne smeta okus svih vrsta Goodies, kao što su kamenčićima ili bombon iz pijeska. Djeca koja koriste mirotvorac, kako praksa pokazuje, brže i lakše naviknuti na raspored hranjenja i izraziti emocije manje borave na neko vrijeme s dadiljom ili bakom.

Osim toga, svako dijete doživljava takvo razdoblje sazrijevanja, kao i sisanje. U zadovoljavanju ovog instinkta, prstima, okolnim objektima i stvarima, kamere i sl. Idite na djelovanje. Zatim, postavlja se pitanje pred roditeljima: kako se djetetu naviknuti na lutku tako da su noći bile spokojne i roditelji imaju manje problema. Osim toga, kada se dijete navikne sisati prstom, mnogo je teže odvojiti od takve navike nego sisati na lutku. Uostalom, prst ne može "dati zec" ili dati zauvijek plakati beba.

Dummy ima druge prednosti nad sisanjem stranih predmeta: to je higijenski i ne mijenja zube skučenima tako ozbiljno. Također, ako se dijete prečesto probudi za okus dojke, dumija na vrijeme može mirno umiriti dijete neko vrijeme. I obilje mlijeka u takvoj učestalosti hranjenja, usisavanje pacifiera ni na koji način ne utječe.

Dječji gastroenterologi su ljubazni prema djetetu djeteta, jer stimulira aktivnost crijeva i doprinosi ispuštanju plina tijekom nadutosti. Nije ni čudo da povijest lutke ima više od stotinu i možda više od tisuću godina.

Stoga, ako se slažete s upotrebom lutke vaše bebe, odgovorite na pitanje: kako privući dijete do lutke.

Kako podučavati lutku.

Jedan od razloga zbog kojeg dijete ne smije uzimati dude jest nelagoda, tj. Materijal iz kojeg je pacifier napravljen, njegov oblik ili veličina, možda nije prikladan za njega.

Kako odabrati lutku za bebu.

Stoga, prilikom odabira lutke obratite pozornost na sljedeće točke:

 • pažljivo proučite sve preporuke o pakiranju, jer su pacifiers dizajnirani za različite dobi, a njihov oblik je različit;
 • kad dijete ispada mačem, ponudi mu manju, to se neće miješati. A tu su i djeca koja, naprotiv, vole majke koje su veće u veličini, tako da ispunjavaju cijelu usnu šupljinu;
 • Postoje samo tri glavne veličine: od 0, od 6 i od 18 mjeseci, ali sve nije tako jednostavno. Iskusne majke i neonatolozi svjesni nekih suptilnosti: velika djeca (više od četiri kilograma pri rođenju) odbacuju prazne jastučiće "prve" veličine. Jednostavno ne mogu shvatiti ono malo što ih mama sklapa. Ovi dječji ratnici ne mogu držati malu lutku, pada i jednostavno je nemoguće sisati. A za novorođenčad srednje veličine, ne-ortodontska čašica "druge" veličine prikladnija je za prvo poznanstvo;
 • na raspolaganju su posebno dizajnirani ortopedski pacifiers za prodaju, takvo dijete ne samo da može sisati, već i veseliti se radošću;
 • Na materijalu postoje lutke lateksa i silikona.

U svakom slučaju, prije odabira pacifiera, možete se obratiti svom pedijatru, on će vam reći najbolju opciju za bebu. Kad se beba navikne na pacifiera, postat će mirnija, san će postati mirniji. Zapamtite da je sisanje važan refleks koji samo treba biti zadovoljan na vrijeme. To je zamišljen način poznavanja svijeta, tipično za djetinjstvo.

Ako kao rezultat svih vaših nastojanja, pitanje: kako podučiti dijete do lutke nije riješeno za vas, onda morate uzeti kratku stanku. A u ovom trenutku, umjesto pacifiera, prvo dajte pacifiera s bocom, u kojoj je ukusno majčino mlijeko. I postupno, zamijenite ga dudom, koja se isprva moţe lagano navlaţiti mlijekom. Dajte bebin vrijeme da se navikne.

Ovo su opće smjernice o tome kako odabrati lutku za bebu.

Odabirom lutke, glavna stvar smatra djetetom. Neke su bebe bespomoćno otključane od mekih lateksa, drugi - od tvrde silikonske čaše i druge - ne prepoznaju ništa osim prsa. Eksperimentirajte!

Imati lutku u radosti

Prilikom odlučivanja o upotrebi pacifiera slijedite neka pravila:

 • Nemojte objesiti dude na gumenom vrpcu ili vrpci, to je sigurnije kupiti poseban držač za kolačiće. Plastični lanac i isječak pričvršćen je na bebinu odjeću za vrijeme šetnje, a čašica neće pasti na tlo.
 • Prije svake uporabe, provjerite je li lutka zalijepljena, da li postoje pukotine, suze, napadi. Latex soothers mora biti promijenjen mjesečno, silikon - jednom mjesečno i pol.
 • Ne trebate navlažiti dude u sirupu šećera (med), tako da se beba smiri i spava brže. Dakle, postoji ovisnost djeteta na utvrđenom ukusu, ne samo da ga sprječava da ga odmjeri od pacifiera, već također pridonosi formiranju karijesa.
 • Nemojte zloupotrijebiti lutku: ponudite je svojoj bebi samo kada za to postoji prava potreba. Kada je dijete mirno, nježno uklonite dude i skrenite pažnju na nešto drugo.
 • Nakon zaspavnog beba s pacifier, pažljivo maknuti ga iz usta. Ako poučavate dijete da spava s lutkom, postat će uznemiren i probuditi se svaki put kada ispada jedna lutka.

Kako podučiti bebu na bradavici: 5 učinkovitih načina

Oko 70% majki nakon rođenja djeteta odluči da ne daju bečaku svojoj bebi.

No, nakon 3-4 tjedna, i ponos ustupa iritacije i umora, kao dijete je stalno „visi” na prsima i ne želi ići spavati, ako majka pokušava ga prebaciti na jasle. Ovdje je mjesto gdje se postavlja pitanje o tome kako naučiti dijete na bradavicu.

Većina dojenačkih beba nerado se upoznaju s novim priborom, a neki kategorizirano odbiju uzimanje pacifiera i stalno ga ispljuju. Što se može učiniti u takvim situacijama?

Štetu ili korist?

Do sada, možete upoznati različita mišljenja pedijatara o pacifier. Neki vjeruju da usisavanje dude doprinosi formiranju abnormalnog ugriza i zaostajanja u razvoju govora, stoga, ni u kojem slučaju ne biste trebali dati vašem djetetu.

Drugi ne vide ništa loše u bradavici, pa čak i odobravaju njegovu upotrebu u prvim mjesecima beba života. Ali istina je, kao i uvijek, negdje u sredini.

Što je korisno za sisanje jednog pacifiera?

Snažni refleks je najmoćniji od svih refleksa koje dijete ima. Da bi se zadovoljila potreba za sisanjem, mrvica može sisati na bilo što: kut deke, rukav bluze, njezini prsti, ali glavni izvor je majčinska dojka.

Važno je razumjeti da je dijete ne može dojiti stalno, jer je pun overfeeding, nadutost, crijevnih grčeva i često izobilju regurgitacije.

U slučaju kada refleks sisanja nije zadovoljan, a beba je već puna, pacifier može biti spas.

Koje su prednosti dječjih liječnika?

Djeca navikli na dudom, zaspi gotovo odmah, kako bi dobili svoj omiljeni predmet. spavati sam više - pišljivom rijetko se probudi za hranjenje, kao u većini slučajeva, česte pokušaje sisati dojku nisu uzrokovane gladi i potrebu da ispuni refleks.

Većina beba se navikla na zaspati s majčinom dojkom u ustima, i sve ih pokušava pomaknuti do kraja kreveta u neuspjehu. Kao rezultat, oba ne dobivaju dovoljno sna.

Djeteta djeteta omogućuje ležanje beba na san u krevetu. Dovoljno mu je dati pacifier, a za 5 minuta dijete će već spavati.

 • Stabilno emocionalno stanje.

Djeca s slabim živčanim sustavom često doživljavaju negativne emocije (ljutnju, ljutnju, ljutnju), izražavajući to plakanjem. Bradavica pomaže smirivanju djeteta i sprječavanju dječjih tantruma, što je važno za skladan razvoj.

 • Refleksno usisavanje zadovoljstva.

Uz pomoć dude, dijete će moći zadovoljiti svoje potrebe 100%, budući da je bradavica uvijek pri ruci (za razliku od majčine dojke). Djeca koja sisaju umak, nemojte to raditi prstima i predmetima na ulici.

Kada dijete izvodi pokrete usta, crijevni mišići ugovore, guraju se suvišni zrak i potiču ispuštanje plinova i izlučivanje izmeta. Ovo je izvrsna prevencija crijevne kolike i konstipacije.

 • Normalizacija režima hranjenja.

Ako beba ima priliku sisati na dude, on neće stalno tražiti dojku. To će pomoći u izbjegavanju preopterećenja i povezanih poremećaja probavnog trakta.

 • Slobodno vrijeme za mamu.

Ako majka treba otići 3-4 sata (na primjer, u bolnicu), bradavica će pomoći da smiruje dijete.

 • Pomozite kod dojenja.

Kada dijete ima zube, osjeća bol i nelagodu, što utječe na emocionalno stanje. Lakše je pomoći bebi da preživi ovaj period pomoću pacifiera.

Utjecaj na dojenje

Potrebno je podučiti bebu lutke tek nakon što žena ima laktaciju. Ranija upotreba bradavice može dovesti do smanjenja mlijeka, pa čak i zatajenja dojke.

Činjenica je da se pacifiers razlikuju u obliku od ženskog bradavica. Ako beba počne sisati na pršut prerano, može uzeti grudi na isti način, sisavši samo prednje mlijeko.

Posljedice mogu biti sljedeće:

 • pothranjenost i gubitak težine;
 • laktozaza uzrokovana stagnacijom povratnog mlijeka u mliječnim žlijezdama;
 • mastitis;
 • smanjena proizvodnja mlijeka;
 • neuspjeh prsnog koša.

Nakon djeteta djeteta, dojenje se može činiti teškim za bebu, a on će jednostavno odbiti majčino mlijeko. Stoga je nemoguće podučiti dijete do bradavice sve dok se u žena ne uspostavi dobra dojenje, a dijete nije naučilo pravilno uzimati grudi.

Utjecaj na razvoj govora

Zakašnjenje u razvoju govora može se opaziti kod djece koja sisaju bradavicu, ali to se odnosi samo na dugotrajnu uporabu dodatne opreme. Preporucuje se beba od mahunarke u dobi od 2 godine. Ako to nije učinjeno, dijete može pogrešno izgovoriti određene zvukove. Samo dječji logopedac može riješiti problem.

U kojoj dobi treba podučavati bradavicu i vrijedi li?

Mišljenja stručnjaka o ovoj temi također se razlikuju. Neki ljudi misle da bi upoznavanje novorođenčadi s pacifierom trebalo biti odmah nakon iskrcavanja iz rodilišta, jer će to biti puno teže kad dijete raste.

No, većina neonatologa i pedijatara uvjerena je da je najbolje vrijeme da se navikne na bradavicu da dosegne mjesec dana. Tijekom tog vremena, žena je poboljšala laktaciju, a mrvica dobiva maksimalni taktilni kontakt s majkom, koji postavlja temelje za skladan i pravilan razvoj.

Da biste shvatili da beba treba lutku, možete sljedeće značajke:

 • sisanje pelene ili pokrivača;
 • popunjavajući kamere u ustima i pokušavajući sisati;
 • plakati nakon hranjenja i pokušavajući ponovno dograbiti dojku (pod uvjetom da je dijete jasno izraslo);
 • odbijanje zaspati u krevetiću (bez majčine dojke).

Ako se barem jedan od navedenih znakova može pripisati djetetu, roditelji bi trebali uzeti u obzir upotrebu pacifiera.

Pravila odabira

Čovječe za djecu razlikuju se po tri glavne karakteristike: oblik, veličinu i materijal koji je napravljen. U ljekarnama možete pronaći lateksa i silikonske bradavice. Kakav materijal kojeg će dijete izabrati ovisi o njegovim osobnim sklonostima.

Novorođenčad se može ponuditi dudom od lateksa - lateks je mekši od silikona, tako da se najmanji bebe naviknu na to bolje i brže. Starija djeca će trebati silikonske dude: oni su ugodnije sisati, a osim toga, silikon je jači od lateksa. Ono što je važno u razdoblju zubiranja prvih zuba.

S veličinom sve je jednostavno: trebate obratiti pažnju na označavanje proizvoda: 0-3, 3-6, 6-12. Ali ovdje biste trebali uzeti u obzir ukuse i karakteristike djeteta. Ako beba na 4 mjeseca odbija bradavice s oznakama 3-6, možete ostaviti dude koji je isisan prije, čak i ako ga ne odgovara prema dobi.

Svi podaci o paketima su približni. Posljednji čimbenik odluke trebao bi biti izbor djeteta i njegovih potreba.

Oblik bradavica može biti:

 • anatomski (ponovite obrise ženskog bradavica);
 • ortodontski (sprječava patologiju ugriza);
 • s izduženim bradavicama;
 • s volumetrijskom bradavicom.

Konačna odluka je uvijek za dijete. Roditelji će morati probati nekoliko proizvoda različitih oblika i veličina prije nego što mrvica odabere ono što on voli.

Neke od pravila za odabir lutke za novorođenče opisane su u ovom videozapisu.

Metode koje pomažu pri upotrebi lutke

Metoda 1

Uzmi dijete u naručju u pozi koju majka najčešće koristi za hranjenje. Jedna se ruka vrijedi ublažiti mrvicu dok mu je nježno pričala.

Umjesto dojke u ustima djeteta, stavite dude, nježno pritiskajući prstom tako da bradavica nije na podu. Ako se dijete odupre, ne trebate inzistirati. Bolje je odgoditi trening za nekoliko dana.

Metoda 2

Četka dude s nečim slatkim. Često se preporuča baka da na vrh dude stavlja malo meda. To se ne bi trebalo učiniti, jer pčelinji proizvodi imaju visoka alergijska svojstva. Bolje je koristiti otopinu glukoze ili zaslađene vode.

Djeca vole slatkiše, tako da ova metoda može biti vrlo učinkovita.

Metoda 3

Neke majke uspijevaju nadmudriti malu buku četkom četkanja bradavice majčinim mlijekom (ili smjesom koju dijete jede). Uobičajeni okus pomaže u ubrzavanju obuke za pacifiera i učinit će taj proces ugodnim i bezbolnim.

Metoda 4

Najbolje je pribjeći bradavici u vodoravnom položaju, odmah nakon hranjenja. Ako dijete izbaci dude, možete staviti valjak koji neće dopustiti da bradavica ispadne iz usta. Neka djeca poslije nekoliko takvih vježbi uspavljuju se s pacifirom.

Metoda 5

Ako dijete dobije piće, možete ga piti ne iz žlice, već iz boce. Nakon što je beba ovladala bocom, trening za dude postaje 2-3 dana.

Pravila za njegu

Važno je da bradavica uvijek bude čista - to će spriječiti razvoj infektivnih bolesti (osobito crijeva). Kako bi se postigla sterilnost, bradavice treba kuhati svaki dan.

U tu svrhu, bolje je kupiti više (5-6 komada) lutke odjednom, tako da ih možete mijenjati tijekom dana ako padnu na pod.

Zgodan u tom pogledu, posebne privitke za dude, s kojima ih možete pričvrstiti na odjeću. Ako beba ispusti dude, neće pasti na pod ili prljavo tlo ako je dijete u šetnji.

Što se ne može učiniti ako je lutka pala na pod:

 • lizati (u ustima odrasle osobe je veliki broj bakterija);
 • sipati vodu iz slavine (bradavice moraju kuhati!);
 • obrišite rupčićem, osobito ako nije sasvim čist.

Ako je dječja lutka pala na ulicu, a zamjenjiva osoba nije bila pri ruci, potrebno je smiriti dijete i vratiti se kući da bi dobili čistu bradavicu.

Sve treba mjeriti

Da bi se izbjegle daljnje poteškoće u odvikavanju djeteta od sisanja pacifiera, važno je promatrati mjeru i ne koristiti češku češće od djeteta.

Jednostavni savjeti pomoći će u izbjegavanju prekomjerne ovisnosti:

 • Nemojte djetetu dati duda pacifira, jer će plakati. Prvo ga morate pokušati smiriti na druge načine. Ako sve ostalo ne uspije, nudi sićušnu bradavicu.
 • Nakon što beba zaspati, lutka za bebu mora biti pažljivo uklonjena iz usta, inače se spavanje može postati uznemirujuće i dijete će se probuditi svaki put kada bradavica ispadne.
 • Ako dijete zaspati na ulici s pacifierom, trebali biste ga ukloniti i nakon što san uđe u duboku fazu.
 • Ako beba plače nakon hranjenja, možete mu ponuditi babi, ali ne dugo (ne više od 5-10 minuta).

Ako dijete odbija čašu

Oko 22% djece uopće ne prepoznaje lutku pa roditelji nemaju razloga za brigu i brigu. Dosta je ljubavi i brige da takva djeca odraste zdrava i nisu se razlikovala od svojih vršnjaka.

6 korisnih preporuka liječnika o tome kako učiti djetetu pacifieru i hoće li to učiniti

Pitanje kako podučiti dijete na bradavici javlja se kod onih roditelja koji su suočeni s pretjeranom anksioznosti djece. Glup je svojevrsni trik koji vam omogućuje da umirete dijete i ostvari njegov refleks. Međutim, stručna mišljenja o bradavici i potreba za podučavanjem djece podijeljena su. Neki su stručnjaci uvjereni da ništa nije u redu s upotrebom tih uređaja, dok su drugi uvjereni da je lutka nepotrebna i čak štetna stvar.

U članku ćemo pogledati argumente svake strane, saznati kako se pravilno priviknuti djetetu na lutku, kako odabrati ovu dječju opremu i kako se pobrinuti za to kako bi se izbjegle moguće negativne posljedice.

Je li to vrijedno podučiti dijete do pacifiera: prednosti i nedostatke

Refleksno sisanje je najvažnija vještina koju dijete treba preživjeti jer pruža hranu i uspostavlja snažnu psiho-emocionalnu povezanost s majkom.

Ako je dijete dojilo i prve majčinske dojke na prvom zahtjevu, tada je instinkt sisanja potpuno zadovoljan, stoga mu ne treba dud. Osim toga, mnogi naturalisti počinju sami napustiti ovaj uređaj.

Još jedna stvar - beba na umjetnoj hrani ili mrvica, koja prima po majčino mlijeko po satu. Ova djeca trebaju bradavicu, jer je njihova potreba za sisanjem dojke djelomično ili potpuno ne zadovoljna.

Odvojeni fiziološki eksperimenti pokazali su da se, kod odvajanja od majčinske dojke kod beba, otkucaja srca počne povećavati. Ali ako u ovom trenutku ponudite im duhan, onda se kontrakcije srca postupno vraćaju u normalu. To se događa jer lutka ublažava stres i potiskuje ozbiljnost negativnih emocija.

Dakle, stručnjaci, odgovarajući na pitanje zašto je općenito potrebno koristiti bradavicu, daju glavni argument - dijete se smiruje i brzo zaspati zbog potpunog zadovoljstva refleksa usisavanja.

Prednosti bradavica

Poticanje vitalnog i bezuvjetnog refleksivnog ponašanja nije jedina prednost korištenja bradavice. Prema uvjerenjima nekih stručnjaka, dječja beba može izvesti nekoliko korisnih funkcija, među kojima se posebno ističe:

 • pomoć u prevenciji prehlade tijekom hladne sezone;
 • regulacija rasporeda hranjenja;
 • spriječiti sisanje prstiju;
 • rani san i produljenje snažnog sna;
 • smanjenje boli tijekom zubiranja;
 • prevencija sindroma iznenadne smrti kod djece zbog činjenice da se jezik ne potone;
 • smanjenje negativnih osjećaja u bolnim uvjetima;
 • stimuliranje izlaza plinova iz gastrointestinalnog trakta, što vam omogućuje da spasi dijete od kolike;
 • poboljšanje ugriza pri odabiru posebne ortodontske vezanosti.

Nedostatak korištenja pacifiera

Moguće je podučiti bebu bradavici, međutim, mnogi stručnjaci navode argumente protiv ovog procesa, budući da prednosti sisanja mogu biti blokirane negativnim posljedicama.

Stručnjaci pripisuju sljedeće aspekte negativnim aspektima upotrebe dude:

 • nepravilni odabir bradavica je ispunjen pojavom neispravnog ugriza;
 • usisavanje higijenskih sredstava može izazvati neuspjeh djeteta od dojke, što u konačnici rezultira prijelazom na mješovitu ili umjetnu hranu;
 • dijete koje je naviknuto na bradavicu češće je u opasnosti od ugovaranja zaraznih bolesti usana;
 • stvaranje navika usisavanja bradavica, što je rezultiralo da roditelji budu odstranjeni od pacifiera;
 • hvatanje usana mačjaka razlikuje se od sisanja dojke, tako da majka može osjećati nelagodu dok hrani dijete;
 • smanjuje razvoj djeteta, smanjuje interes djeteta u okolnom svijetu.

Mišljenje dr. Komarovskog

Široko poznato i ugledno novinar majke, Ye.O. Komarovsky, uvjereno je da su pozitivna i negativna obilježja lutke pretjerano pretjerana. Osnovno načelo njihova korištenja, prema mišljenju pedijatara, je obvezno pridržavanje higijenskih zahtjeva.

Međutim, Komarovsky ne preporučuje djetetu da podučava bradavicu, ako žena ima određene probleme s količinom izlučivanja mlijeka. Beba, koju će uzdrmati pacifier, bit će manje pogođen majčinim bradavicama, što je ispunjeno ugnjetavanjem laktacije.

Optimalna dob za školovanje

Još jedno često pitanje koje su se pitali za sebe i mamine stručnjake odnosi se na to koliko starom djetetu može dobiti dud. Odgovor će opet ovisiti o vrsti hranjenja.

Dakle, ako je dijete hranjeno smjesama od prvih dana života, tada ćete morati koristiti dude od rođenja. Bit je ovdje da umjetni umjetnik uzima hranu iz boca mnogo brže od bebe na prirodno hranjenje. Zbog toga se refleks usisavanja ne može potpuno realizirati.

Za novorođenče koji jede majčino mlijeko, taj problem nije tipičan. Stoga, žene ne bi trebale žuriti na uvođenje bradavica. Ako postoji potreba za njom, moguće je davati dude za bebu u 1 mjesecu života, ali ne prije 3-4 tjedna.

Poseban slučaj je prerano dijete s slabo razvijenim refleksom usisavanja. U ovom slučaju, mnogi pedijatri se čak savjetuju da bi mrvicama dali zalogaj, tako da s njom uči pravilno sisanje. U takvoj situaciji treba pažljivo odabrati uređaj.

Vrste bradavica za bebe

Moderni proizvođači proizvode lutke različitih tipova. Razlikovati ih materijalom i oblikom. Ovi kriteriji su vrlo važni, jer neke bebe često pljuju jigove samo zato što ne izgledaju poput majčinih bradavica. Razmotrite tipove lutki detaljnije.

Oblik dijela za usisavanje

Prema ovom kriteriju, stručnjaci razlikuju nekoliko osnovnih tipova lutki:

 1. Klasične bradavice. Standardna verzija čašice, čija je glavna značajka mali okrugli bradavica. Ovo podsjeća dijete majčine dojke, što mu omogućava da se pridodaje pacifieru.
 2. Anatomske bradavice. Dio kojeg je dijete uhvatilo razlikuje se u obliku duguljastog i blago ravnog formata. To vam omogućuje da ravnomjerno podijelite pritisak na palatalni dio usta. Moguće je pokupiti takav pacifier ovisno o dobi djeteta.
 3. Ortodontske bradavice. Ovi uređaji su u obliku kapi. Oni su ih izmislili ne tako davno, ali već su postali popularni među svojim roditeljima. Posebna struktura omogućuje vam da smanjite vjerojatnost promjene oblika zuba i čak formiraju pravo ugriza u bebi.

Prema materijalu

Danas se dva materijala sve više koriste za proizvodnju dude: silikona i lateksa. Svaka od njih ima svoje osobine, koje treba detaljnije razmotriti.


 • drugačija mekoća, elastičnost;
 • najčešće prozirne ili smeđe boje (potamni kada su izloženi sunčevoj svjetlosti);
 • miriše posebnim;
 • kada je vrenje deformirano;
 • počne se držati zajedno nakon dugotrajne uporabe;
 • Alergijske reakcije nisu isključene.

 • različita elastičnost;
 • nedostatak mirisa i boje;
 • povećana krutost;
 • sposobna izdržati visoke temperature;
 • ne uzrokuje alergijske reakcije.

Druga mogućnost je gumeni proizvodi koji se postupno nestaju u prošlosti. Ali takve bradavice će pomoći u važnom razdoblju, kada dijete ima zube rez. Gumenjak od gume može izdržati dječje ugrize, ključanje i ostale negativne čimbenike.

Kako odabrati pravu bradavicu?

Podučavanje djeteta na bradavici može značajno odgoditi ili potpuno zanemariti ako pokupite pogrešan proizvod. Da biste odabrali najbolju opciju, trebali biste razmotriti čimbenike kao što su:

 • dječja dob;
 • oblik bradavice;
 • čvrstoća uređaja;
 • materijal;
 • proizvodna tvrtka.

Odabir uređaja za sisanje treba pažljivo ispitati dobnu oznaku. Lanci ljekarni i dječja trgovina prodaju dojilje za novorođenčad (do 3 mjeseca), za dojenčad (od 3 do 6 mjeseci) i za stariju djecu (od šest mjeseci).

Morate osigurati da je preklop proizvoda širok i opremljen posebnim zarezima za nos.

To će spriječiti gutanje uređaja i pružiti udobnost djetetu prilikom sisanja. Dodatne rupe u podnožju bradavica mogu olakšati disanje.

Oslobađanje baze sprečava akumulaciju sline ispod poklopca i pojavu osipa na koži. To će omogućiti djetetu navikavanje na higijensku napravu, jer je nelagoda isključena.

Kako podučiti djetetu pacifieru?

Škola umjetnog djeteta na bradavicu prilično je jednostavna, jer je takvo dijete već upoznalo bočicu. No, kako bi se prilagodili djetetu, tko je na dojenju, mnogo je teže. Kako bi se olakšao ovaj proces, pomoći će korisnim preporukama:

 1. Pokušajte ponuditi djetetu mačjeg preljuba na mjestu na kojem ste ga dojili.
 2. Možete dati pacifier u trenutku kada je beba već puna, ali nije zadovoljila refleks sisanja.
 3. Mnogi roditelji savjetuju podmazivanje bradavice s majčinim mlijekom ili umjetnom formulom. Upoznatog okusa i mirisa olakšat će bebu navikavanje na uređaj.
 4. Prvi eksperiment s bradavicom može se mjeriti do vremena zubiranja. U ovom slučaju, prikladniji gumeni proizvod.
 5. Da bi dijete naviklo na lutku djeteta, koristite bocu s vodom za hranjenje. Nakon što pijete, promijenite kapacitet na običnu bradavicu.
 6. Ako dijete treba dojku da smiruje, a ne zbog gladi, pokušajte ponuditi pacifiera svaki put. Međutim, ne smije ga ostaviti u ustima dugo vremena kako se ne bi formirao snažnu naviku.

Korisne preporuke

Pored kriterija za pravilan izbor, roditelji moraju znati dati djetetu higijensku napravu. Razuman pristup eliminirat će vjerojatnost nepoželjnih posljedica:

 • prije prvog poznanstva djeteta s uređajem, potrebno je kuhati (sterilizirati) dude. Time će se eliminirati razvoj zaraznih bolesti usne šupljine;
 • nakon 4-6 tjedana rada, morate promijeniti stari uređaj na novu. Ako je čašica izrađena od lateksa, ona mora biti zamijenjena češće;
 • Za siguran rad bradavice treba kupiti poseban slučaj. Nemojte nositi dječji dude na vratu djeteta, spajati uređaj vrpcom ili elastičnom trakom;
 • Nemojte lizati dude prije davanja djetetu. Sludija za odrasle sadrži mikroorganizme koji mogu naškoditi djetetovom tijelu.

Problem, kako poučavati dijete na pacifiera, ne vrijedi živce moje majke i djece. Važno je pratiti reakciju djeteta i razumjeti kada je nestašan, a kada - zahtijeva veću komunikaciju s majkom. Dakle, dječja beba je samo majčinska kćer, a ne alternativa roditeljskoj ljubavi i njezi.