Savjeti za mame kako ispravno naučiti novorođenče na lutku

Liječenje

Nakon rađanja majke, postavlja se pitanje upotrebe mačjaka. U procesu podučavanja djeteta novoj stvari može doći do nekih poteškoća.

Neka djeca odmah podupiru bradavicu i voljno ga sisati, dok drugi pljuju i odbacuju. Dummy je neophodan dodatak koji pomaže u zadovoljavanju refleksa usisavanja i smirivanja plače.

Bradavica ili čašica imitiraju bradavicu i pomažu u zadovoljavanju refleksa usisavanja u dojenčadi. Ovaj je predmet osobito potreban za djecu koja su na umjetnom ili mješovitom hranjenju. U ovom slučaju, dojenčad koja hrani majčino mlijeko možda uopće ne treba bradavicu.

Opće preporuke

Pedijatri se ne slažu o tome je li ovaj uređaj nužan za novorođenče, ali konačna odluka uvijek ostaje kod roditelja. Ako je, nakon proučavanja prednosti i nedostataka, izbor ipak napravljen u njegovu korist, često postoje situacije kada se dijete protivi i ne prihvaća bradavicu.

U ovom slučaju potrebno je ponuditi mrvicama različite vrste pacifiera. Razlikuju se u obliku i vrsti materijala, proizvođači jamče kvalitetu i sigurnost svojih proizvoda.

Neke bebe preferiraju bradavice od lateksa, a druge poput silikona, svijetle izgled također može pridonijeti lokaciji djeteta da se upozna s novim priborom.

Metode poučavanja djeteta na bradavicu

Folk dokazane metode

Ako dijete ustrajno odbacuje lutku, a roditelji su sigurni u njegovu nužnost, dokazane metode pomoći će vam da riješite problem.

Kako bi bilo ispravno, prema popularnom iskustvu, dati djetetu kakvoću:

 • Bradavica je podmazana majčinim mlijekom, smjesom ili umočenim u vodu s glukozom. Dijete osjeća poznati okus i rado uzima pacifier u usta. Međutim, treba zapamtiti da je način ispunjen činjenicom da će, nakon nestanka ugodnog okusa u ustima, beba ispljunuti mačkicu i pričekati sljedeći dio slatkog dudera.

Komarovsky metode

Poznati pedijatar E. O. Komarovsky ima svoje mišljenje i preporuke u vezi s podučavanjem djeteta na bradavicu. Umjetna djeca mogu dobiti dude od rođenja, zadovoljavajući njihovu potrebu za sisanjem. Ako beba bude dojena, prvi mu je mjesec bolje da mu ne ponudi dude, jer to može komplicirati proces dojenja.

Učiti bebu na bradavicu Komarovsky nudi sljedeće radnje:

 1. Bolje je davati dude djetetu prije odlaska u krevet ili s nemirnim ponašanjem, ako nije povezano s lošim zdravljem i gladom. Može držati čašu rukom tako da ne pada, a dijete ga više može sisati.
 2. Kada beba bude puna i usisava dojku ili bočicu kako bi zadovoljila refleks sisanja, a ne zbog gladi, potrebno je pažljivo ih zamijeniti dudom.
 3. Moguće je uzimati uobičajenu poziciju zajedno s djetetom, kao kod hranjenja, i nježno staviti bradavicu u usta, tresti ga i odvratiti, na primjer, tihim glasom ili poznatom pjesmom.
 4. Važno je pravilno dati bradavicu. Liječnik savjetuje da prvo pomakne lutku nad usnama, beba će pokazati interes i instinktivno ga želi sisati. Nakon toga, pažljivo stavite bradavicu u usta tako da je udobna na jeziku, a dijete ga može pritisnuti na nebo.

Međutim, prema pedijatru, nije potrebno navesti djetetu na djetinju djeteta, pogotovo ako sve metode ne daju rezultate. Morate slušati dijete i dati mu priliku sisati ako želi, a ne inzistirati na odbijanju.

Savjeti za roditelje dojenčadi

Ako dijete odbije mač i nikako ne pomaže da ga nagovori da koristi tu stvar, tada nema potrebe za silom i uzrujanjem zbog neuspjeha. Pokušaji se mogu periodično ponavljati, svaki put nudeći novu lutku. Možda je dijete u nekom trenutku poput ovoga ili bradavice, a problem će se riješiti.

Ako se roditelji nekoliko mjeseci odbace, onda morate prihvatiti izbor djeteta, neka djeca imaju dovoljno dojke majke ili bocu smjese kako bi zadovoljila refleks sisanja.

zaključak

Važno je zapamtiti da je svako dijete jedinstveno i individualno. Neka djeca lako prihvaćaju inovacije, a drugima je teško podučavati na nepoznatim stvarima.

Pacijenti su dužni imati strpljenje i pažljivo promatranje reakcije djeteta, morate biti u stanju razlikovati jednostavna raspoloženja od želje da komunicirate s majkom, što neće zamijeniti bilo koji način. Dummy je pomoćnik, a ne zamjena za roditeljsku ljubav i ljubav.

Kako podučiti bebu na bradavici?

Kakvo dijete može biti zabavno, ako samo ona ne plače - to je upravo ono što većina majki misli, koji su odlučili poučavati bebu na bradavicu. Doista, dijete s pacifier u ustima je manje nestašan i spava brže, pružajući tako majci priliku da se odmoriti.

Ali, dijete treba, na principu, lutke? Kada i kako je naučiti? Konačno, što učiniti ako dijete odbije biti prijatelj s neidentificiranim "sisančanim" objektom? Pokušat ćemo detaljno odgovoriti na ova i druga pitanja.

Štetna lutka ili korisna?

Prije nego što shvatite kako podučiti dijete na bradavici, morate odlučiti je li lutka štetna kao objekt pažnje, zar ne? Većina stručnjaka koji se bave razvojem djeteta kažu da ispravno odabrana bradavica nema kontraindikacije za upotrebu.

Štoviše, njegova upotreba pruža brojne neporecive prednosti za bebu i njegove roditelje.

Prednosti korištenja bradavica

 1. Zahvaljujući bradavici, dijete u potpunosti ostvaruje refleks usisavanja: kao fenomen, to traje i kod djece do 2-3 godine.
 2. Dijete s bradavicom u ustima smiri se mnogo brže i bolje spava.
 3. Djeca navikla na dude ne sisati prst (i to je mnogo štetnije!).
 4. Djeca toleriraju nelagodu i bol što je rezultat lakiranja.
 5. Zahvaljujući bradavici, dijete ne "ulijeva" slinu, automatski ga proguta prilikom sisanja.
 6. Dijete koje hoda u ulici s pacifierom u ustima neće okusiti "byaku".
 7. Govorni terapeuti tvrde da je pacifier trenira mišiće govora i pomaže djeci da ranije razgovaraju.
 8. Bradavica poboljšava crijeva i uklanja bolni gaziki.
 9. Zimi, lutka pomaže u borbi protiv mogućeg tonzilitis i upala krajnika.

U kojoj dobi treba podučavati?

Najbolje je podučiti djetetu bradavici od trenutka kada je rođen, iako to nisu svi mame uspjeli to učiniti na prvom pokušaju. Često, odbacujući mu nepoznat objekt, dijete ne samo da peku mačjaca na podu, već i organizira revolucionarno tantrume o tome!

Ako se to dogodi s vašim djetetom, pričekajte malo i ponudite ga za 1-2 mjeseca. Međutim, ako beba nije prijateljica s njom ni za pola godine, to znači da apsolutno ne voli lutku i ne bi smjela nastaviti da ih poučava.

Odabir pravog pacifiera

Da bi se školovanje brzo i bez problema prenijelo na lutke, trebate obratiti pozornost na dva važna parametra odjednom: njezinu veličinu i materijal.

Koje veličine želite?

Gradacija veličine dječjih bradavica vrši se prema dobi.

 • za bebe od rođenja do 3 mjeseca;
 • za bebe od 3 mjeseca do 6 godina;
 • za djecu od godinu do 1,5 godina.

Prema tome, što je vaše dijete veće, veća bi bradavica trebala biti. Malo je vjerojatno da će beba djeteta jednogodišnjeg djeteta poželjeti uzeti usta.

Latex ili silikon?

Materijal od kojeg su pacifieri napravljeni također može biti drugačiji, ali ne zaboravite da mora biti prirodno: može biti lateks ili silikon. Ali koja je razlika između njih?

Latex pacifiers su mnogo mekši i stoga pogodni za novorođenčad. Drugi, silikon, obično dolazi u okus više odrasle djece.

U svakom slučaju, majka bi trebala kupiti dvije lutke različitih materijala odjednom, tako da dijete može odrediti koji od njih voli više.

Nastava Dummy: Učinkovite načine

Pokušavajući podučiti bebu na bradavici, roditelji se često suočavaju s problemom: kako je to najbolje? Naposljetku, čini se da ništa nije jednostavnije: on je davao dude za bebu - on je sranje. No, vrlo često dijete pada u dude i ljutito gleda na roditelja s nijemim pitanjem u njezinim očima: "Kakva je to smeća?"

Ako ste suočeni s sličnim, pokušajte najprije pokušati "nadmudriti" bebu i eksperimentirati s oblikom ili materijalom pacifiera. Ako to ne pomogne, a vaš mrvica u potpunosti odbija prihvatiti sve predložene mogućnosti, usvojite sljedeće metode školovanja bradavice.

Slatki mamac

Neke mame savjetuju da mazaju pacifiera s medom. Ali budući da je ovaj proizvod alergičan, najbolje je koristiti regularnu glukozu ili slatku vodu da se naviknete na to.

Mliječne rijeke

I opet "podmazivanje", ali ne s glukozom, ali s mješavinom ili majčinim mlijekom. Dajte dijete ukusnoj "djevojci" i on će ga uzeti sa zadovoljstvom.

Usisavanje laži

Da bi beba mogla sisati bradavicu, ponuditi mu je dud dok se odmara u krevetiću. Bolje je to učiniti odmah nakon hranjenja, ako je beba na umjetnom hranjenju.

Varanje "pogled"

Pretpostavimo da ste odlučili hraniti bebu, ali umjesto dojke, stavite ga u usta i držite ga lagano rukom. Moguće je da će, bez primanja titusa, dijete pristati na bradavicu i uskoro će zaspao.

Ispravno držanje

Kada dijete leži u krevetu na svojoj strani, dajte mu bradavicu, stavljajući jastuk ispod duda. Tako da dijete neće moći pljunuti i, eventualno, zaspati na sebi s lutkom u ustima.

Vodicka, Vodichka

Svoju bebu možete voditi vodom, a ne žlicom, ali ravno iz boce. Zahvaljujući tome, dijete će mnogo više reagirati na pacifier, pogotovo ako ponavlja oblik bradavice.

Što ako pipsqueak kategoristično odbija uzeti bradavicu?

Vrlo često, veličina pacifiera jednostavno ne može biti prikladna, tako da je dovoljno da majka jednostavno promijeni bradavicu i odabere prikladniju opciju.

Ako je beba dojena, sasvim je moguće da je naviknut na oblik bradavica i apsolutno ne voli sve "nadomjestke grudi". One su teške, neugodno i malo hladno.

U tom slučaju prvo pokušajte zagrijati lateks lateksa pod tekućom toplom vodom ili kratko pauzirati, a nakon nekog vremena ponoviti "poznanik" s čašom.

Konačno, ponekad mali tot odbija sisati na dude zbog pogrešnog ugriza. U tom slučaju trebate potražiti pomoć od pedijatra.

Ukratko

Naravno, bilo koja lutka ima puno prednosti, ali odluku da majkama dade svoje dijete i poučava dijete do bradavice. Samo ne zaboravite da se čvrsto može pridružiti novoj "djevojci", a kasnije će biti puno teže odvojiti bebu od bradavice.

Ali ako sve dobro napravite, lutka će postati vaš vjerni pomoćnik u borbi za mirni san i dobro zdravlje svoje voljene karapuzove i to je upravo ono što ste težili tako dugo i teško!

Kako podučiti bebu na lutku: učinkoviti načini

"Prazno" pitanje uvijek se brine roditeljima, a mnogi ih pitaju mnogo prije nego što se dijete rodi. Mišljenja su podijeljena: neke majke i očevi vjeruju da je bradavica relikt prošlosti, to je štetno za zdravlje djeteta. I drugi dio roditelja čini dude u popisu obveznih predmeta kupljenih za dojenčad. Vrijedno je utvrditi koja je od njih u pravu.

Zašto trebam lutku

Žbunja razbarušenih ruku često se opisuju s pacifierom u ustima. Taj se atribut smatra integralnim dijelom djetinjstva. No, ovaj "pomoćnik" ima svoju povijest. Na primjer, naši preci davali su bebe "lutku": stavili su krušne mrlje u krpu. Egipćani su bili manje kreativni, nudeći djeci glatko kamenje umotano u platno. Kineske majke dale su "tkanine" izrađene od kravljeg ovna i podsjećaju na modernu verziju.

Engleski ljekarnik, koji je izumio gumeni model koji je postao popularan diljem svijeta, postao je spasitelj majke. Na ovaj je izum gurao stalni krik njegove djece.

Pozitivne strane

Činjenica je da čak i prije rođenja bebe, pojavljuje se refleks sisanja, koji izuzetno smiruje mrvice. Zato je upotreba bradavica tako logična. Ali to nije sve. Dummies imaju niz pozitivnih bodova:

 1. Ona dobro uklanja prag osjetljivosti i uzbuđenja (pedijatri vjeruju da ako se ispostavlja da napusti lijekove u korist bradavica, bolje je koristiti ovu mogućnost).
 2. "Gumena dadilja" pomaže djetetu da pobjegne od gladi.
 3. Postoje proizvodi koji mogu ispraviti pogrešan zalogaj (ortodontski modeli s posebnim zakošenjem u gornjem dijelu).

Upozorenje! Bradavica smanjuje rizik iznenadnog sindroma smrti dojenčadi (ali učinkovitije oružje, naravno, majčino dojke).

Kako bi se minimizirale sporove, potrebno je slušati mišljenje stručnjaka. Dakle, ugledni pedijatar Evgenij Komarovsky smatra da je bradavica izvrsna sedativa, pomažući, nadalje, da se mame odmaraju od stalnog usisavanja dojki kao beba.

Video: dječija beba. Dr. Komarovsky

Negativne strane

Iako ne postoje kategorične zabrane, još uvijek postoje negativne točke u korištenju lutke. I treba ih razmotriti:

 1. Negativni učinak na proces dojenja: bradavica može smanjiti količinu privrženosti grudi.
 2. U kasnijoj dobi (više od 2 godine) postoji opasnost od umjetne izolacije djeteta iz vanjskog svijeta (razlog može biti povećan fokus na proces sisanja).
 3. Materijali iz kojih su pacifieri napravljeni, vrlo često uzrokuju alergije.

Ako će svi "kontra" biti uzeti u obzir od brižne majke, onda je sasvim moguće koristiti ovaj nevjerojatan pomagač, dano kako bi se olakšalo teško razdoblje djetinjstva.

Tako je donesena odluka. Dummy - biti! Ali često mali ne želi to uzeti. Da bi se djetetu pridružilo pacifieru, izbor se mora približiti sa svu odgovornost.

Pravila odabira lutke

Prije svega, važno je zapamtiti da bradavica treba stati na bebu. I ovdje se sve uzima u obzir: dob djeteta, anatomska struktura njezinih usta, materijal iz kojeg je napravljen. Čini se da izbor bičevača utječe čak i na oblik majčine bradavice, na koju se koristi kikirikija.

Često, mlade majke su u iskušenju lijepog dizajna, a zapravo ne razmišljaju o parametrima. I oni uporno nude lijepu marku koja izgleda tako slatko s jarkom bebom. Ali on, kapriciozno, nastavlja ispljunuti mačkicu.

Savjet: Bolje je kupiti nekoliko bradavica različitih proizvođača, različite u obliku. Neka mali izabere onu koju voli.

veličina

Vrijedi paziti na naljepnicu. Uvijek je prisutan podatak koji vam govori je li ovaj proizvod prikladan za doba mrvica. Sve bradavice podijeljene su u tri kategorije:

 • od 0 do 3;
 • od 3 do 6;
 • od 6 do 18.

Dob je označen u mjesecima. Međutim, ovi su parametri uvjetovani, jer sva djeca rastu i razvijaju se na svoj način. Roditelji koji promatraju shvatit će da je prikladan za svog malog sina ili kćer.

materijal

Dijete možda ne voli određeni materijal, a vrijedno je razmotriti.

Gumena. Ovi proizvodi su jeftiniji od njihovih kolega. Imaju neobičan miris i vrlo se brzo pogoršavaju.

Latex. Bradavice iz ovog materijala su vrlo meke i uopće nisu osjetljive na deformaciju. Ali oni također imaju nedostatke: oni podnose vrlo slabo vrenje i brzo se troše, steknu neugodan okus.

Silikonski. Najviše materijala otpornog na habanje. Silikonski pacifieri mogu biti često kuhani, nemaju specifičan okus. No, stručnjaci preporučuju korištenje takvih pacifiera samo prije pojave zuba, jer je tvrdi materijal sposoban vršiti pritisak na slabe mliječne zube.

Video: dječija beba. Kako to ispravno odabrati

Kako podučavati bebu na bradavici

Nakon što je pokupio pacifier u skladu sa svim parametrima, ostaje samo joj ponuditi malom djetetu, uzimajući u obzir neke savjete:

 1. Podmažite bradavicu majčinim mlijekom ili mješavinom. Ako ova tehnika ne funkcionira, malo slatkog (zelena ili meda, ako dijete nije alergično) pomoći će majkama da postignu željenu stvar nekoliko puta.
 2. Potrebno je postaviti dijete u pozi kad uzima smjesu mlijeku ili bocu, a zatim nježno mu daju zalogaj. Možete držati neko vrijeme s rukom dok beba "okusa" i prihvaća.
 3. Ako dijete pije vodu ili biljne čajeve, a kad planirate dati dud, ne morate mu nuditi bocu, nego žlicu. Tako će beba biti lakše naviknuti se na bradavicu.

Primijetivši da beba nije gladna, ali nemirna ili plakala, vrijedno je pokušati dati mu "gume dadilju" (u ovom trenutku postoji veća šansa da će je mali prihvatiti bez ikakvih problema).

Kada podučavati bradavicu

Definitivno - kada je dojenje već uspostavljeno i mlijeko stigne dovoljno. Vrlo često, novorođena djeca ni na koji način ne žele zamijeniti majčinu bradavicu prekrasnom silikonskom "lutkom". Ubrzani događaji ne vrijede. Možete pokušati ponovno za mjesec ili dva. A ako eksperiment nije uspio do dobi od šest mjeseci, onda nema smisla pokazati svoju upornost.

Iznimka je kad majka odvuče dijete iz dojke, a zauzvrat prinos odbiča. Ali ako govorimo o dobi od jedne i pol ili dvije godine, onda je već mudro podučiti bebu na lutku.

Kako dati lutku i što ne raditi

Dijete koje je naviknuto na bradavicu ne može dijeliti s njom na sekundu. Ali može ga povrijediti. Na primjer, beba je zaspao i opustila se. Dummy je pao iz usta. Kad se navikne da je neprestano sisa, dijete se odmah probudi, pokušava pronaći "djevojku" i ponovno ga staviti u usta. Bilo bi bolje ako roditelji počnu očistiti bradavicu kad primjećuju da dijete spava.

Ista tehnika se koristi tijekom dnevne budnosti. Imajući na umu da je sin ili kći zaboravio na pacifiera, treba ga ukloniti s vidnog polja.

Nije nužno ponuditi bradavicu cijelo vrijeme, samo dijete cviljenje ili glad. Potrebno je ponekad pokušati učiniti bez nje, prilagođavajući se ritmu života mrvica. Nema potrebe za to jedino izlaz iz svake situacije.

Bez obzira je li potrebno djetetovu bradavicu, samo roditelji mogu odlučiti. Kada se pravilno primjenjuje, nema straha od ove stavke. I u nekim slučajevima, uzmite u obzir dječje neuropatologe, bradavica može napraviti dobru uslugu.

Ako je malo puno, mirno i slatko spavalo, usisavši na dude, onda su roditelji mirni zajedno s njim. Dakle, sve je divno!

Obitelj i mama

Obrazovanje, zdravlje, razvoj djece. Upravljanje vremenom za mame

 • Otvorite izbornik bloga
 • glavni
 • Svi blog članci
 • O autoru i blogu
 • besplatno
 • povratna veza

Korak-po-korak upute o tome kako podučiti bebu da usisava pačicu brzo

Malo dijete ne može reći mami da je vlažan, želi jesti ili uopće nije udoban ležati u krevetiću, jer su posteljina postala labav, stoga jedini način privlačenja pažnje je plakanje. Naravno, u ovim trenucima je potrebno pomoći bebi i riješiti njegove probleme - hraniti se, mijenjati pelenu i ne davati pacifiera da utihne.

Kako podučiti bebu na bradavici?

Djevojke mi kažu kako podučavati dijete bradavicama. Sama se suprotstavljao tome, ali sada se situacija promijenila. Nekad sam se zadovoljan i rekao: "A moje dijete ne uzima pacifiera". A sada i dalje želim sisati malo. Činjenica je da me stalno prati na prsima. Iz ovog overeat, i bez sisi:

1) ne smirimo se

2) ne zaspimo. (ovo je vjerojatno najvažnija stvar)

U krevetiću ne spava, a uz pomoć bradavice možda spava. Moje su strane već ozlijeđene zbog činjenice da sam na mojoj strani i on je s mojom sisy. Danas, naravno, to je lakše, ali noću nije sasvim. Može se probuditi svaka dva sata, a da bi zaspao, mora mu ponovno dati prsa. Stoga, želim pustiti malo noću uzeti pacifier. Da, i uskoro će ići zubi i taj kovčeg opet ?!

6 korisnih preporuka liječnika o tome kako učiti djetetu pacifieru i hoće li to učiniti

Pitanje kako podučiti dijete na bradavici javlja se kod onih roditelja koji su suočeni s pretjeranom anksioznosti djece. Glup je svojevrsni trik koji vam omogućuje da umirete dijete i ostvari njegov refleks. Međutim, stručna mišljenja o bradavici i potreba za podučavanjem djece podijeljena su. Neki su stručnjaci uvjereni da ništa nije u redu s upotrebom tih uređaja, dok su drugi uvjereni da je lutka nepotrebna i čak štetna stvar.

U članku ćemo pogledati argumente svake strane, saznati kako se pravilno priviknuti djetetu na lutku, kako odabrati ovu dječju opremu i kako se pobrinuti za to kako bi se izbjegle moguće negativne posljedice.

Je li to vrijedno podučiti dijete do pacifiera: prednosti i nedostatke

Refleksno sisanje je najvažnija vještina koju dijete treba preživjeti jer pruža hranu i uspostavlja snažnu psiho-emocionalnu povezanost s majkom.

Ako je dijete dojilo i prve majčinske dojke na prvom zahtjevu, tada je instinkt sisanja potpuno zadovoljan, stoga mu ne treba dud. Osim toga, mnogi naturalisti počinju sami napustiti ovaj uređaj.

Još jedna stvar - beba na umjetnoj hrani ili mrvica, koja prima po majčino mlijeko po satu. Ova djeca trebaju bradavicu, jer je njihova potreba za sisanjem dojke djelomično ili potpuno ne zadovoljna.

Odvojeni fiziološki eksperimenti pokazali su da se, kod odvajanja od majčinske dojke kod beba, otkucaja srca počne povećavati. Ali ako u ovom trenutku ponudite im duhan, onda se kontrakcije srca postupno vraćaju u normalu. To se događa jer lutka ublažava stres i potiskuje ozbiljnost negativnih emocija.

Dakle, stručnjaci, odgovarajući na pitanje zašto je općenito potrebno koristiti bradavicu, daju glavni argument - dijete se smiruje i brzo zaspati zbog potpunog zadovoljstva refleksa usisavanja.

Prednosti bradavica

Poticanje vitalnog i bezuvjetnog refleksivnog ponašanja nije jedina prednost korištenja bradavice. Prema uvjerenjima nekih stručnjaka, dječja beba može izvesti nekoliko korisnih funkcija, među kojima se posebno ističe:

 • pomoć u prevenciji prehlade tijekom hladne sezone;
 • regulacija rasporeda hranjenja;
 • spriječiti sisanje prstiju;
 • rani san i produljenje snažnog sna;
 • smanjenje boli tijekom zubiranja;
 • prevencija sindroma iznenadne smrti kod djece zbog činjenice da se jezik ne potone;
 • smanjenje negativnih osjećaja u bolnim uvjetima;
 • stimuliranje izlaza plinova iz gastrointestinalnog trakta, što vam omogućuje da spasi dijete od kolike;
 • poboljšanje ugriza pri odabiru posebne ortodontske vezanosti.

Nedostatak korištenja pacifiera

Moguće je podučiti bebu bradavici, međutim, mnogi stručnjaci navode argumente protiv ovog procesa, budući da prednosti sisanja mogu biti blokirane negativnim posljedicama.

Stručnjaci pripisuju sljedeće aspekte negativnim aspektima upotrebe dude:

 • nepravilni odabir bradavica je ispunjen pojavom neispravnog ugriza;
 • usisavanje higijenskih sredstava može izazvati neuspjeh djeteta od dojke, što u konačnici rezultira prijelazom na mješovitu ili umjetnu hranu;
 • dijete koje je naviknuto na bradavicu češće je u opasnosti od ugovaranja zaraznih bolesti usana;
 • stvaranje navika usisavanja bradavica, što je rezultiralo da roditelji budu odstranjeni od pacifiera;
 • hvatanje usana mačjaka razlikuje se od sisanja dojke, tako da majka može osjećati nelagodu dok hrani dijete;
 • smanjuje razvoj djeteta, smanjuje interes djeteta u okolnom svijetu.

Mišljenje dr. Komarovskog

Široko poznato i ugledno novinar majke, Ye.O. Komarovsky, uvjereno je da su pozitivna i negativna obilježja lutke pretjerano pretjerana. Osnovno načelo njihova korištenja, prema mišljenju pedijatara, je obvezno pridržavanje higijenskih zahtjeva.

Međutim, Komarovsky ne preporučuje djetetu da podučava bradavicu, ako žena ima određene probleme s količinom izlučivanja mlijeka. Beba, koju će uzdrmati pacifier, bit će manje pogođen majčinim bradavicama, što je ispunjeno ugnjetavanjem laktacije.

Optimalna dob za školovanje

Još jedno često pitanje koje su se pitali za sebe i mamine stručnjake odnosi se na to koliko starom djetetu može dobiti dud. Odgovor će opet ovisiti o vrsti hranjenja.

Dakle, ako je dijete hranjeno smjesama od prvih dana života, tada ćete morati koristiti dude od rođenja. Bit je ovdje da umjetni umjetnik uzima hranu iz boca mnogo brže od bebe na prirodno hranjenje. Zbog toga se refleks usisavanja ne može potpuno realizirati.

Za novorođenče koji jede majčino mlijeko, taj problem nije tipičan. Stoga, žene ne bi trebale žuriti na uvođenje bradavica. Ako postoji potreba za njom, moguće je davati dude za bebu u 1 mjesecu života, ali ne prije 3-4 tjedna.

Poseban slučaj je prerano dijete s slabo razvijenim refleksom usisavanja. U ovom slučaju, mnogi pedijatri se čak savjetuju da bi mrvicama dali zalogaj, tako da s njom uči pravilno sisanje. U takvoj situaciji treba pažljivo odabrati uređaj.

Vrste bradavica za bebe

Moderni proizvođači proizvode lutke različitih tipova. Razlikovati ih materijalom i oblikom. Ovi kriteriji su vrlo važni, jer neke bebe često pljuju jigove samo zato što ne izgledaju poput majčinih bradavica. Razmotrite tipove lutki detaljnije.

Oblik dijela za usisavanje

Prema ovom kriteriju, stručnjaci razlikuju nekoliko osnovnih tipova lutki:

 1. Klasične bradavice. Standardna verzija čašice, čija je glavna značajka mali okrugli bradavica. Ovo podsjeća dijete majčine dojke, što mu omogućava da se pridodaje pacifieru.
 2. Anatomske bradavice. Dio kojeg je dijete uhvatilo razlikuje se u obliku duguljastog i blago ravnog formata. To vam omogućuje da ravnomjerno podijelite pritisak na palatalni dio usta. Moguće je pokupiti takav pacifier ovisno o dobi djeteta.
 3. Ortodontske bradavice. Ovi uređaji su u obliku kapi. Oni su ih izmislili ne tako davno, ali već su postali popularni među svojim roditeljima. Posebna struktura omogućuje vam da smanjite vjerojatnost promjene oblika zuba i čak formiraju pravo ugriza u bebi.

Prema materijalu

Danas se dva materijala sve više koriste za proizvodnju dude: silikona i lateksa. Svaka od njih ima svoje osobine, koje treba detaljnije razmotriti.


 • drugačija mekoća, elastičnost;
 • najčešće prozirne ili smeđe boje (potamni kada su izloženi sunčevoj svjetlosti);
 • miriše posebnim;
 • kada je vrenje deformirano;
 • počne se držati zajedno nakon dugotrajne uporabe;
 • Alergijske reakcije nisu isključene.

 • različita elastičnost;
 • nedostatak mirisa i boje;
 • povećana krutost;
 • sposobna izdržati visoke temperature;
 • ne uzrokuje alergijske reakcije.

Druga mogućnost je gumeni proizvodi koji se postupno nestaju u prošlosti. Ali takve bradavice će pomoći u važnom razdoblju, kada dijete ima zube rez. Gumenjak od gume može izdržati dječje ugrize, ključanje i ostale negativne čimbenike.

Kako odabrati pravu bradavicu?

Podučavanje djeteta na bradavici može značajno odgoditi ili potpuno zanemariti ako pokupite pogrešan proizvod. Da biste odabrali najbolju opciju, trebali biste razmotriti čimbenike kao što su:

 • dječja dob;
 • oblik bradavice;
 • čvrstoća uređaja;
 • materijal;
 • proizvodna tvrtka.

Odabir uređaja za sisanje treba pažljivo ispitati dobnu oznaku. Lanci ljekarni i dječja trgovina prodaju dojilje za novorođenčad (do 3 mjeseca), za dojenčad (od 3 do 6 mjeseci) i za stariju djecu (od šest mjeseci).

Morate osigurati da je preklop proizvoda širok i opremljen posebnim zarezima za nos.

To će spriječiti gutanje uređaja i pružiti udobnost djetetu prilikom sisanja. Dodatne rupe u podnožju bradavica mogu olakšati disanje.

Oslobađanje baze sprečava akumulaciju sline ispod poklopca i pojavu osipa na koži. To će omogućiti djetetu navikavanje na higijensku napravu, jer je nelagoda isključena.

Kako podučiti djetetu pacifieru?

Škola umjetnog djeteta na bradavicu prilično je jednostavna, jer je takvo dijete već upoznalo bočicu. No, kako bi se prilagodili djetetu, tko je na dojenju, mnogo je teže. Kako bi se olakšao ovaj proces, pomoći će korisnim preporukama:

 1. Pokušajte ponuditi djetetu mačjeg preljuba na mjestu na kojem ste ga dojili.
 2. Možete dati pacifier u trenutku kada je beba već puna, ali nije zadovoljila refleks sisanja.
 3. Mnogi roditelji savjetuju podmazivanje bradavice s majčinim mlijekom ili umjetnom formulom. Upoznatog okusa i mirisa olakšat će bebu navikavanje na uređaj.
 4. Prvi eksperiment s bradavicom može se mjeriti do vremena zubiranja. U ovom slučaju, prikladniji gumeni proizvod.
 5. Da bi dijete naviklo na lutku djeteta, koristite bocu s vodom za hranjenje. Nakon što pijete, promijenite kapacitet na običnu bradavicu.
 6. Ako dijete treba dojku da smiruje, a ne zbog gladi, pokušajte ponuditi pacifiera svaki put. Međutim, ne smije ga ostaviti u ustima dugo vremena kako se ne bi formirao snažnu naviku.

Korisne preporuke

Pored kriterija za pravilan izbor, roditelji moraju znati dati djetetu higijensku napravu. Razuman pristup eliminirat će vjerojatnost nepoželjnih posljedica:

 • prije prvog poznanstva djeteta s uređajem, potrebno je kuhati (sterilizirati) dude. Time će se eliminirati razvoj zaraznih bolesti usne šupljine;
 • nakon 4-6 tjedana rada, morate promijeniti stari uređaj na novu. Ako je čašica izrađena od lateksa, ona mora biti zamijenjena češće;
 • Za siguran rad bradavice treba kupiti poseban slučaj. Nemojte nositi dječji dude na vratu djeteta, spajati uređaj vrpcom ili elastičnom trakom;
 • Nemojte lizati dude prije davanja djetetu. Sludija za odrasle sadrži mikroorganizme koji mogu naškoditi djetetovom tijelu.

Problem, kako poučavati dijete na pacifiera, ne vrijedi živce moje majke i djece. Važno je pratiti reakciju djeteta i razumjeti kada je nestašan, a kada - zahtijeva veću komunikaciju s majkom. Dakle, dječja beba je samo majčinska kćer, a ne alternativa roditeljskoj ljubavi i njezi.

Kako podučiti bebu na bradavici: 5 učinkovitih načina

Oko 70% majki nakon rođenja djeteta odluči da ne daju bečaku svojoj bebi.

No, nakon 3-4 tjedna, i ponos ustupa iritacije i umora, kao dijete je stalno „visi” na prsima i ne želi ići spavati, ako majka pokušava ga prebaciti na jasle. Ovdje je mjesto gdje se postavlja pitanje o tome kako naučiti dijete na bradavicu.

Većina dojenačkih beba nerado se upoznaju s novim priborom, a neki kategorizirano odbiju uzimanje pacifiera i stalno ga ispljuju. Što se može učiniti u takvim situacijama?

Štetu ili korist?

Do sada, možete upoznati različita mišljenja pedijatara o pacifier. Neki vjeruju da usisavanje dude doprinosi formiranju abnormalnog ugriza i zaostajanja u razvoju govora, stoga, ni u kojem slučaju ne biste trebali dati vašem djetetu.

Drugi ne vide ništa loše u bradavici, pa čak i odobravaju njegovu upotrebu u prvim mjesecima beba života. Ali istina je, kao i uvijek, negdje u sredini.

Što je korisno za sisanje jednog pacifiera?

Snažni refleks je najmoćniji od svih refleksa koje dijete ima. Da bi se zadovoljila potreba za sisanjem, mrvica može sisati na bilo što: kut deke, rukav bluze, njezini prsti, ali glavni izvor je majčinska dojka.

Važno je razumjeti da je dijete ne može dojiti stalno, jer je pun overfeeding, nadutost, crijevnih grčeva i često izobilju regurgitacije.

U slučaju kada refleks sisanja nije zadovoljan, a beba je već puna, pacifier može biti spas.

Koje su prednosti dječjih liječnika?

Djeca navikli na dudom, zaspi gotovo odmah, kako bi dobili svoj omiljeni predmet. spavati sam više - pišljivom rijetko se probudi za hranjenje, kao u većini slučajeva, česte pokušaje sisati dojku nisu uzrokovane gladi i potrebu da ispuni refleks.

Većina beba se navikla na zaspati s majčinom dojkom u ustima, i sve ih pokušava pomaknuti do kraja kreveta u neuspjehu. Kao rezultat, oba ne dobivaju dovoljno sna.

Djeteta djeteta omogućuje ležanje beba na san u krevetu. Dovoljno mu je dati pacifier, a za 5 minuta dijete će već spavati.

 • Stabilno emocionalno stanje.

Djeca s slabim živčanim sustavom često doživljavaju negativne emocije (ljutnju, ljutnju, ljutnju), izražavajući to plakanjem. Bradavica pomaže smirivanju djeteta i sprječavanju dječjih tantruma, što je važno za skladan razvoj.

 • Refleksno usisavanje zadovoljstva.

Uz pomoć dude, dijete će moći zadovoljiti svoje potrebe 100%, budući da je bradavica uvijek pri ruci (za razliku od majčine dojke). Djeca koja sisaju umak, nemojte to raditi prstima i predmetima na ulici.

Kada dijete izvodi pokrete usta, crijevni mišići ugovore, guraju se suvišni zrak i potiču ispuštanje plinova i izlučivanje izmeta. Ovo je izvrsna prevencija crijevne kolike i konstipacije.

 • Normalizacija režima hranjenja.

Ako beba ima priliku sisati na dude, on neće stalno tražiti dojku. To će pomoći u izbjegavanju preopterećenja i povezanih poremećaja probavnog trakta.

 • Slobodno vrijeme za mamu.

Ako majka treba otići 3-4 sata (na primjer, u bolnicu), bradavica će pomoći da smiruje dijete.

 • Pomozite kod dojenja.

Kada dijete ima zube, osjeća bol i nelagodu, što utječe na emocionalno stanje. Lakše je pomoći bebi da preživi ovaj period pomoću pacifiera.

Utjecaj na dojenje

Potrebno je podučiti bebu lutke tek nakon što žena ima laktaciju. Ranija upotreba bradavice može dovesti do smanjenja mlijeka, pa čak i zatajenja dojke.

Činjenica je da se pacifiers razlikuju u obliku od ženskog bradavica. Ako beba počne sisati na pršut prerano, može uzeti grudi na isti način, sisavši samo prednje mlijeko.

Posljedice mogu biti sljedeće:

 • pothranjenost i gubitak težine;
 • laktozaza uzrokovana stagnacijom povratnog mlijeka u mliječnim žlijezdama;
 • mastitis;
 • smanjena proizvodnja mlijeka;
 • neuspjeh prsnog koša.

Nakon djeteta djeteta, dojenje se može činiti teškim za bebu, a on će jednostavno odbiti majčino mlijeko. Stoga je nemoguće podučiti dijete do bradavice sve dok se u žena ne uspostavi dobra dojenje, a dijete nije naučilo pravilno uzimati grudi.

Utjecaj na razvoj govora

Zakašnjenje u razvoju govora može se opaziti kod djece koja sisaju bradavicu, ali to se odnosi samo na dugotrajnu uporabu dodatne opreme. Preporucuje se beba od mahunarke u dobi od 2 godine. Ako to nije učinjeno, dijete može pogrešno izgovoriti određene zvukove. Samo dječji logopedac može riješiti problem.

U kojoj dobi treba podučavati bradavicu i vrijedi li?

Mišljenja stručnjaka o ovoj temi također se razlikuju. Neki ljudi misle da bi upoznavanje novorođenčadi s pacifierom trebalo biti odmah nakon iskrcavanja iz rodilišta, jer će to biti puno teže kad dijete raste.

No, većina neonatologa i pedijatara uvjerena je da je najbolje vrijeme da se navikne na bradavicu da dosegne mjesec dana. Tijekom tog vremena, žena je poboljšala laktaciju, a mrvica dobiva maksimalni taktilni kontakt s majkom, koji postavlja temelje za skladan i pravilan razvoj.

Da biste shvatili da beba treba lutku, možete sljedeće značajke:

 • sisanje pelene ili pokrivača;
 • popunjavajući kamere u ustima i pokušavajući sisati;
 • plakati nakon hranjenja i pokušavajući ponovno dograbiti dojku (pod uvjetom da je dijete jasno izraslo);
 • odbijanje zaspati u krevetiću (bez majčine dojke).

Ako se barem jedan od navedenih znakova može pripisati djetetu, roditelji bi trebali uzeti u obzir upotrebu pacifiera.

Pravila odabira

Čovječe za djecu razlikuju se po tri glavne karakteristike: oblik, veličinu i materijal koji je napravljen. U ljekarnama možete pronaći lateksa i silikonske bradavice. Kakav materijal kojeg će dijete izabrati ovisi o njegovim osobnim sklonostima.

Novorođenčad se može ponuditi dudom od lateksa - lateks je mekši od silikona, tako da se najmanji bebe naviknu na to bolje i brže. Starija djeca će trebati silikonske dude: oni su ugodnije sisati, a osim toga, silikon je jači od lateksa. Ono što je važno u razdoblju zubiranja prvih zuba.

S veličinom sve je jednostavno: trebate obratiti pažnju na označavanje proizvoda: 0-3, 3-6, 6-12. Ali ovdje biste trebali uzeti u obzir ukuse i karakteristike djeteta. Ako beba na 4 mjeseca odbija bradavice s oznakama 3-6, možete ostaviti dude koji je isisan prije, čak i ako ga ne odgovara prema dobi.

Svi podaci o paketima su približni. Posljednji čimbenik odluke trebao bi biti izbor djeteta i njegovih potreba.

Oblik bradavica može biti:

 • anatomski (ponovite obrise ženskog bradavica);
 • ortodontski (sprječava patologiju ugriza);
 • s izduženim bradavicama;
 • s volumetrijskom bradavicom.

Konačna odluka je uvijek za dijete. Roditelji će morati probati nekoliko proizvoda različitih oblika i veličina prije nego što mrvica odabere ono što on voli.

Neke od pravila za odabir lutke za novorođenče opisane su u ovom videozapisu.

Metode koje pomažu pri upotrebi lutke

Metoda 1

Uzmi dijete u naručju u pozi koju majka najčešće koristi za hranjenje. Jedna se ruka vrijedi ublažiti mrvicu dok mu je nježno pričala.

Umjesto dojke u ustima djeteta, stavite dude, nježno pritiskajući prstom tako da bradavica nije na podu. Ako se dijete odupre, ne trebate inzistirati. Bolje je odgoditi trening za nekoliko dana.

Metoda 2

Četka dude s nečim slatkim. Često se preporuča baka da na vrh dude stavlja malo meda. To se ne bi trebalo učiniti, jer pčelinji proizvodi imaju visoka alergijska svojstva. Bolje je koristiti otopinu glukoze ili zaslađene vode.

Djeca vole slatkiše, tako da ova metoda može biti vrlo učinkovita.

Metoda 3

Neke majke uspijevaju nadmudriti malu buku četkom četkanja bradavice majčinim mlijekom (ili smjesom koju dijete jede). Uobičajeni okus pomaže u ubrzavanju obuke za pacifiera i učinit će taj proces ugodnim i bezbolnim.

Metoda 4

Najbolje je pribjeći bradavici u vodoravnom položaju, odmah nakon hranjenja. Ako dijete izbaci dude, možete staviti valjak koji neće dopustiti da bradavica ispadne iz usta. Neka djeca poslije nekoliko takvih vježbi uspavljuju se s pacifirom.

Metoda 5

Ako dijete dobije piće, možete ga piti ne iz žlice, već iz boce. Nakon što je beba ovladala bocom, trening za dude postaje 2-3 dana.

Pravila za njegu

Važno je da bradavica uvijek bude čista - to će spriječiti razvoj infektivnih bolesti (osobito crijeva). Kako bi se postigla sterilnost, bradavice treba kuhati svaki dan.

U tu svrhu, bolje je kupiti više (5-6 komada) lutke odjednom, tako da ih možete mijenjati tijekom dana ako padnu na pod.

Zgodan u tom pogledu, posebne privitke za dude, s kojima ih možete pričvrstiti na odjeću. Ako beba ispusti dude, neće pasti na pod ili prljavo tlo ako je dijete u šetnji.

Što se ne može učiniti ako je lutka pala na pod:

 • lizati (u ustima odrasle osobe je veliki broj bakterija);
 • sipati vodu iz slavine (bradavice moraju kuhati!);
 • obrišite rupčićem, osobito ako nije sasvim čist.

Ako je dječja lutka pala na ulicu, a zamjenjiva osoba nije bila pri ruci, potrebno je smiriti dijete i vratiti se kući da bi dobili čistu bradavicu.

Sve treba mjeriti

Da bi se izbjegle daljnje poteškoće u odvikavanju djeteta od sisanja pacifiera, važno je promatrati mjeru i ne koristiti češku češće od djeteta.

Jednostavni savjeti pomoći će u izbjegavanju prekomjerne ovisnosti:

 • Nemojte djetetu dati duda pacifira, jer će plakati. Prvo ga morate pokušati smiriti na druge načine. Ako sve ostalo ne uspije, nudi sićušnu bradavicu.
 • Nakon što beba zaspati, lutka za bebu mora biti pažljivo uklonjena iz usta, inače se spavanje može postati uznemirujuće i dijete će se probuditi svaki put kada bradavica ispadne.
 • Ako dijete zaspati na ulici s pacifierom, trebali biste ga ukloniti i nakon što san uđe u duboku fazu.
 • Ako beba plače nakon hranjenja, možete mu ponuditi babi, ali ne dugo (ne više od 5-10 minuta).

Ako dijete odbija čašu

Oko 22% djece uopće ne prepoznaje lutku pa roditelji nemaju razloga za brigu i brigu. Dosta je ljubavi i brige da takva djeca odraste zdrava i nisu se razlikovala od svojih vršnjaka.

Kako podučiti bebu na bradavici? Trebam li djeteta?

Nakon izbacivanja iz bolnice majka i dijete ostaju sami. Naravno, kod kuće postoji mnogo pitanja koja su se prije činila nevažnima. Kako i ako je potrebno hraniti dijete s vodom, koja mješavina za odabir, ako je dojenje iz nekog razloga nemoguće, zašto dijete često plače, kako ga smiriti? Osim toga, dodano je kućanskim poslovima, brigu o svom mužu, stalnom nedostatku sna. Već u prvih nekoliko dana nakon što je izbavljen iz bolnice, mnogi roditelji ne mogu odlučiti hoće li djecu podučavati bradavici. Uostalom, refleks sisanja u djetinjstvu nije sklonost, već nužnost. Stalno davanje djeteta dojke, mješavine ili vode nije izlaz. Što učiniti?

Dummy: savjeti za pedijatre

Danas se održavaju vruće rasprave između pedijatara iz različitih zemalja o mogućnosti izvedbe bradavica. Stručnjaci su podijeljeni u dva logora: "za" i "protiv" upotrebe dude za dojenčad.

Predlagači lutke i hranjenja boce kažu da je bradavica za djecu s pretjerano razvijenim refleksom za sisanje ključna potreba. Svakoga dana, mrvice njegove rastuće potrebe za dojkama, ili bolje, u njezinoj sisančkoj i mliječnoj konzumaciji postaju sve više i više. Zgušnjavanje počinje djelovati i brinuti se kad ne dobije ono što želi. Pedijatri preporučuju hranjenje beba na zahtjev, ali ako dijete traži dojku svakih pet minuta, takvo hranjenje štetno je za bebu i ozbiljno je stres za majku. Da bi se produljili prekidi između hranjenja i da ne povrijedi majku ili bebu, pacifier je namijenjen.

Pogotovo u prvim mjesecima nakon rođenja, pacifier je vrsta simulatora za nosne prolaze. Uz pomoć, dijete brzo shvaća da trebate disati kroz nos. Također je dobra prevencija adenoida.

Gastroenterologi također govore o blagodatima pacifiera. Nedavne studije pokazale su da lutka smanjuje kolik u novorođenčadi i olakšava proces ispuštanja plinova.

Protivnici ove teorije tvrde da je lutka dodatan izvor infekcije. Djeca neprestano ispadaju ovu stavku, i da se riješe klice, mora se stalno sterilizirati. Nije svaka majka dovoljno disciplinirana da to učini pet ili šest puta dnevno. Odmah se postavlja pitanje: kako priviknuti dijete na bradavicu kako ne bi razbolio stomatitis zbog prljave dude? Mekinje i pokrivači za pacifiers riješiti ovaj problem.

Usisavanje pacifiera može uzrokovati zaustavljanje dojenja. Dijete manje puta traži dojku, mlijeko postaje manje, kao posljedica - prekide u laktaciji.

Usisavanje dojke ne samo da stimulira dodatnu proizvodnju mlijeka, nego i način uspostavljanja bliske veze između majke i djeteta. Dummy ta potreba smanjuje.

Prije početka školovanja pazite da beba treba bradavicu. Možda samo ne dobiva dovoljno. Da biste to učinili, potrebno je izvršiti vaganje kontrole prije i nakon hranjenja.

Mišljenje psihologa o podučavanju djeteta na bradavici

Ako je pitanje kako podučiti bebu na bradavici važno u vašoj obitelji, svakako pitajte što neurolozi i psiholozi razmišljaju o upotrebi pacifiera.

U redovima tih stručnjaka također nema jedinstva. Protivnici bradavice vjeruju da izolira i "inhibira" bebu. U procesu usisavanja, potpuno se usredotočuje na sebe i svoje osjećaje, vanjski svijet postaje neinteresantan prema njemu. Dijete može satima leći u areni, sisati na dude, pogledati mobilni pretinac iznad glave. To nije dobro za dijete, druga stvar je da će majka biti mirnija i moći će provesti neko vrijeme za sebe i imati dobar san. Ali više neurologa su zabrinuti zbog procesa razdvajanja sa svojim voljenim "sisati". Kako odbaciti dijete iz bradavica bez oštećenja djetetove psihe - to je pitanje.

Zagovornici usmene lutke tvrde da su mala djeca vrlo ranjiva. Ponekad je to samo bradavica koja može odvratiti i zaboraviti uvredu, odnosno pozitivne emocije koje dijete dobiva od procesa sisanja.

Govorni terapeuti i njihova teorija

Jedini stručnjaci koji jednodušno govore o opasnostima mačjaka su govorni terapeuti. Znanstveno je dokazano da lutka može deformirati ugriz djeteta. Djeca koja sisaju čašicu počinju govoriti kasnije u 60% slučajeva. Oni imaju 4 puta više govornih defekcija od onih beba koje su radile bez ovog subjekta.

Druga negativna točka je kršenje ispravnih govornih sposobnosti. Kada se naviknete na bradavicu, dijete ga pokušava čuvati u ustima što je češće moguće, čak i razgovara bez otpuštanja bradavice. Vrh jezika postaje neiskorišten u procesu artikulacije, dijete ne izgovara slova "p", "l".

Kada podučavati dijete do bradavice

Poznavanje djeteta s pacifierom trebalo bi se dogoditi u opuštenoj atmosferi. Ako je dijete prekomjerno hirovito, ali nije uznemiren od strane kolike, nije gladan, zubi se ne rezaju, pelena je čista, možda dijete želi zadovoljiti svoju prirodnu potrebu - refleks sisanja. Ako roditelji već znaju kako podučavati dijete do bradavice, tada će odabrati pravi trenutak i ponuditi djetetu bebu. Glavna stvar je da ona odgovara dobi djeteta. Netko daje još uvijek pacifiera u bolnici, a netko ga planira bez njega cijelo vrijeme. Zapamtite da je pet mjeseci optimalna dob za učenje kako odstraniti bebu od bradavica. U ovom trenutku, prema pedijatru, refleks usisavanja treba postupno smanjivati.

Kako podučiti bebu na bradavici?

Nije uvijek dijete s radošću uzima dud. Ako odlučite učiti bebu na bradavicu, morate biti strpljivi. Kao što pokazuje praksa, djeca koja dobro poznaju majčinu dojku zanemaruju ga. U pravilu, takvo dijete pljuje bradavicu, njemu je neshvatljivo zašto mlijeko ne prolazi iz njega kada se maksimalno trudi. Ponekad to iritira djecu, i jednostavno se okreću od ovog objekta, shvaćajući da je beskorisno.

Da bi dijete uzimalo dude, potrebno mu je podučavati, što se tiče majčinske dojke. Nježno gurnite čašu na gornju usnicu djeteta, motivirajući ga novim objektom. Zatim nježno ponudite djetetu beč. U pravilu, bebe su zainteresirane za novu stavku. Jednostavno sisaju imitaciju majčine bradavice. Ako beba počne plakati nakon nekog vremena, pobrinite se da on nije gladan.

Ako dijete odbi novu stavku, idi za male trikove. Podmazivanje mačjeg djeteta s majčinim mlijekom ili formulom, tako da će se dijete brzo upoznati s pacifierom.

Čim beba počne zaspati na prsima, ponudi ga za zalogaj. Najvjerojatnije se neće suprotstaviti zamjeni.

Koji bijač odabrati?

Prije nego što pročitate literaturu i tražite odgovore na forumima o tome kako podučiti mjesec dana staru bebu bradavicu, morate odabrati pravi pacifier.

Svakih 4-5 tjedana potrebno je mijenjanje bradavice. Prilikom kupnje prvog pacifiera za bebu, provjerite zadovoljava li sve standarde kvalitete. Kupite dude samo u ljekarni. Trebao bi biti zapečaćen. Nakon otvaranja, svakako kuhajte nekoliko minuta.

Zapamtite: lutka lateksa služi nekoliko tjedana manje od silikonske lutke.

Kako odvojiti bebu od bradavica?

Kada dijete postane dovoljno neovisno, lutka može prestati nositi zadane funkcije. Stručnjaci savjetuju da odvoji dijete od bradavica do šest mjeseci. Taj je postupak dug i nije uvijek jednostavan. Djeca, nakon što su se navikli na mačjaka u ustima, često odbijaju dijeliti s njom, plakati, bacati se. Potrebno je nježno objasniti djetetu da bradavica više nije potrebna, odrastao i više ga ne treba. Ne možete razmaziti bradavicu s različitim akutnim ili gorčinim lijekovima ili začinima.