Usisavanje nakon isporuke

Zasnivanje

Čišćenje maternice nakon porođaja je ginekološki postupak koji liječnik može propisati kao dijagnozu ili medicinske svrhe (abortus, nakon pobačaja, uklanjanje zamrznutog embrija ili nakon poroda). Čišćenje ručnim (mehaničkim) ili vakuumskim metodama. U oba slučaja može se koristiti lokalna anestezija ili opća anestezija.

Čišćenje vakuum - moderan učinkovit postupak za uklanjanje maternice za oslobađanje tijelo sluzi sloja krvnih ugrušaka ili ostataka (komada) iz posteljice, provodi bez cervikalnih lezija i zidovima. Indikacije za ovaj postupak postoje mnogi. Mi ćemo razmotriti one slučajeve kada se čišćenje propisuje u postpartum razdoblju.

Često čišćenje maternice nakon porođaja je komplikacija povezana s nedostatkom prirodnog izlaska posteljice i voćnog tkiva, što se ne može zanemariti jer je opasno za zdravlje žene. Mnogi se boje ovog postupka, ali nije tako zastrašujuće kao što se čini. U svakom slučaju, nije gora od samih rodova (i već ste ih doživjeli). Osim toga, liječnici propisuju čišćenje samo u ekstremnim slučajevima kada je riječ o mogućnostima ozbiljnijih komplikacija, čije posljedice mogu biti prilično složene, uključujući i smrt. Stoga, strah i napuštanje postupka ne vrijedi. Samo trebaš shvatiti što moraš.

Indikacije za obavljanje čišćenja u postpartum periodu

U pravilu, nakon rođenja bebe, žena ostaje u porodničkoj bolnici pod nadzorom liječnika još 5 dana, a to je neophodno kako bi ginekolog mogao procijeniti stanje mame i odrediti:

 • njezinu tjelesnu temperaturu;
 • stanje ramenoga kanala;
 • iscjedak iz maternice;
 • stanje uboda (ako ih je trebalo izreći nakon carskog dijela ili kao posljedica rupture);
 • opće dobrobiti žena.

Ako se tijekom 2-3 dana nakon poroda, tijekom vizualnog pregleda i mjerenja ženske maternice opaža slaba (ili potpuna prekidna) redukcija, liječnik se može pribjegnuti instrumentalnom pregledu na ginekološkoj stolici ili se pacijentu uputiti na zdjelicu ultrazvuka kako bi ga ispitali na moguće prisutnost u maternici čestica placente, fetalnih membrana ili krvnih ugrušaka. Ako su pronađeni, prvo se propisuju intravenozne injekcije kako bi stimulirale kontrakciju maternice i olakšale ispuštanje posteljice iz organa spolnog organa. Takva komplikacija nastaje u slučaju snažnog prianjanja porodice s maternicom koja ne dopušta slobodno napuštanje tkiva u drugoj fazi rada. A prisutnost nečeg tkiva u maternici postaje:

 • prvo, hranjivi medij za mikroorganizme, a njihova aktivna reprodukcija može uzrokovati gnusne upale;
 • drugo, uzrok značajnog smanjenja kontraktilnosti maternice, što u konačnici dovodi do infekcije i razvoja ozbiljnih poslijeporođajnih posljedica.

Ako kapaljke ne pomažu, to je znak za čišćenje maternice, budući da se daljnji razvoj purulentnih procesa i toksičnog trovanja tijela kao cjeline odmah stavlja pod zabranu dojenja (jer infekcija krvlju ulazi u majčino mlijeko) i ugrožava zdravlje pacijenta.,

Čišćenje maternice nakon poroda. U kojim je slučajevima to potrebno manipuliranje?

Naravno, većina žena koje čekaju posljednje tjedne trudnoće od "dobrih" savjetnika ili djevojaka koje su nedavno posjetile rodilište znaju da je u nekim slučajevima potrebno očistiti nakon isporuke.

I to je detaljan opis ovog postupka je pripovjedač neće štedjeti riječi i figure, od kojih trudnica je zastrašujuće.

Stoga mlada mama nakon porođaja svakako pokušava sakriti istinsko stanje od liječnika ako smatra da je nešto "pošlo po zlu" u tajnoj nadi izbjegavanja takvog neugodnog postupka.

Trebam li izbjeći ovaj postupak?

Izbjegavajte čišćenje nakon porođaja i može uspjeti, ali komplikacije koje proizlaze iz nepravovremenog izvođenja ovog postupka moguće je u najboljem slučaju samo jednu ženu od tisuću.

I nije činjenica da dugoročne komplikacije neće nastati, od kojih je najopasnije neplodnost u budućnosti.

Mnogi "dobro čitani" suvremenici ne vole činjenicu da je, nakon ove manipulacije, potrebno propisati antibiotike i privremeno zaustaviti dojenje.

Sada, ako sama počne uzimati antibakterijske lijekove za hladnoću, onda je to sjajno, a imenovanja liječnika i potreba ručnog mlijeka mlijeka za održavanje laktacije mogu se zanemariti.

Samo većina takvih mladih mumija zaboravlja da je površina maternice nakon porođaja kontinuirana otvorena površina rane, a bilo kakav krvni ugrušak ili komad poroda koji ostaje u maternici je strano tijelo.

Ne bi trebalo postojati po definiciji - prvo, to je idealan hranjivi medij za mikroorganizme, koji mogu uzrokovati gnojne komplikacije, koje će i dalje biti tretirane, drugo, sprečava normalnu kontrakciju maternice što povećava rizik od infekcije.

Nema potrebe pokušati sakriti povećanu tjelesnu temperaturu, jer se taj simptom pojavljuje ne samo kod stagnacije u maternici, već i kod upale šavova (ako se preklapaju) i uz povećanje količine proizvedenog majčinog mlijeka, u svakoj situaciji samo kvalificirani liječnik treba procijeniti stanje žene.

A ako tijekom pregleda ili rezultata provedenog ultrazvuka liječnik pronađe znakove za čišćenje, bolje je da se s njim slažete i obavite potrebno liječenje.

Inače je vjerojatno da će se mama mama još uvijek morati vratiti u bolnicu i liječiti endometritis, ali u ovom slučaju dijete će morati ostati kod kuće, jer u ginekološkim odjelima bolnica nema uvjeta da dijete ostane.

Kada se normalni biološki mehanizam poremeti, odvajanje placente i fetalnih membrana je uznemireno kada je maternica velika (preko istezanja tijekom višestrukih trudnoća), kada se posteljica povećava na pozadini rane postojećih upalnih bolesti maternice i unutarnjih genitalija ili protiv prethodno izvedenih pobačaja.

U tom slučaju, provodi se ručno razdvajanje posteljice (ručno čišćenje nakon porođaja), nakon čega liječnik (a ne babica, kao u normalnoj isporuci) određuje integritet fetalnih membrana i potomstvo u cjelini.

Osim toga, ručno razdvajanje posteljice, ali već pod vizualnom kontrolom, kao što je proširenje cerviksa, nužno se provodi tijekom carskog dijela - bez toga, nemoguće je izbjeći gnjusne komplikacije u kasnom postpartum periodu ili u ranom razdoblju oporavka nakon porođaja.

Zato žena ostaje prva dva sata nakon završetka rada u dvorani - ne samo njezino opće stanje, već i stupanj gubitka krvi kroz rodni kanal, kao i dinamika kontrakcije maternice.

Tehnika rada

Sukladnost s ovim pravilima omogućuje određivanje indikacija za manipulaciju u vremenu, čišćenje nakon porođaja pomaže u sprečavanju razvoja komplikacija - nažalost, sepsa nakon poroda danas, u razdoblju opsežne uporabe antibiotika.

Prema tehnici čišćenja nakon poroda, praktički nema razlike od curettage maternice tijekom neželjene trudnoće ili manipulacije za dijagnostičke svrhe.

Tijekom operacije izvedene pod općom anestezijom provodi se mehaničko uklanjanje ostataka funkcionalnog sloja endometrija maternice, što bi normalno trebalo potpuno nestati tijekom poroda, kao i krvne ugruške.

Neposredno prije manipulacije, već na ginekološkoj stolici, provode se ginekološki pregled žene i liječenje vanjskih spola antiseptičkih otopina (alkoholna otopina joda, etilnog alkohola različitih koncentracija).

Nakon toga se izvodi postupna mehanička ekspanzija cerviksa, njezina curettage, tijekom kojeg se uklanjaju svi ugrušci i preostale čestice fetalnih membrana i placente.

Međutim, nakon čišćenja maternice i uspješnog smanjenja, puerperal mora ostati pod medicinskim nadzorom - potrebna je adekvatna procjena odgovora ženskog tijela na lijekove protiv bolova i krvarenje, što nužno pojačava odmah nakon manipulacije.

Odredite širok spektar antibakterijskih lijekova, način, postupak i trajanje uvođenja koje liječnik preporučuje.

Može se odlučiti za lijek koji postoji u obliku za ubrizgavanje (ovaj dio terapije provodit će se u bolnici) i obliku tableta - njegovo će se recepcije nastaviti kod kuće.

Oporavak nakon operacije

Potrebno je privremeno napustiti vruće kupke i posjetiti kupku i saunu, prekomjerno tjelesno naprezanje (dizanje utega, sportsko vježbanje).

Tradicionalni seksualni odnos također se ne preporuča - vaginalni seks može izazvati razvoj periodičnog krvarenja maternice ili uvođenje infekcije u ženske genitalije.

Za sprečavanje stagnacije sadržaja u maternici, bilo koji lijek protiv agresivnog djelovanja može se propisati kratkim putem, ali kada se uzimaju No-shpy, koristeći Papaverine i bilo koji analog od tih lijekova, dojenje neželjenih toksičnih učinaka ove skupine lijekova na djetetovo tijelo je zabranjeno.

Čišćenje maternice nakon poroda

Čišćenje nakon poroda: kako nastaviti, moguće komplikacije

Kada je potrebno očistiti uterus nakon porođaja, kako se to događa i zašto je to potrebno? To je poznati medicinski postupak za mnoge žene. Apsolutno slično se provodi za uklanjanje jajašca tijekom zamrznute trudnoće, pobačaja, u dijagnostičke svrhe, ako se, na primjer, sumnja na rak endometrija. Čišćenje maternice nakon porođaja najčešće je pokušaj da se izbjegne ozbiljan upalni proces, ako postoje preduvjeti za to.

Što bi mogle biti ove preduvjete? Odmah nakon poroda maternica ručno čišćenje može se provesti, ako je rođeno tijekom pregleda posteljice (posteljica) ima sumnje o njegovoj cjelovitosti. To jest, liječnik sumnja da je dijelom nakon porođaja ostalo u maternici. U ovom slučaju, žene su dati punu anesteziju i liječnik bez problema kroz potpuno prvobitno maternice, čisti ga od placente ostataka. Usput, takvo čišćenje nakon porođaja je neophodno čak i ako posljednja ne ode uopće. To se događa sa svojim čvrstim privitkom. I opet, liječnik pomaže ženi završiti posao. Razdvajanje nakon poroda se također izvodi ručno tijekom carskog dijela.

Koje su moguće komplikacije nakon čišćenja maternice, jer je poznato da je to prilično traumatski postupak? Zapravo, kada se provodi u rodilištu, svi problemi su izuzetno rijetki. Obično u bolnicama za majčinstvo prije izbijanja se obavlja ultrazvuk. I ponekad, ako je potrebno, redovito se ili čišćenje usisavača maternice. Nije opasno ako su ispunjeni svi uvjeti sterilnosti.

Usput, u pogledu korištenja raznih ginekoloških instrumenata u ovom postupku. Postoje slučajevi iz medicinske prakse gdje su posljedice čišćenja maternice bile smrtonosne. Smatra se mnogo sigurnijima, dok je unutrašnji ždrijelo otvoreno, da se ručno izvode medicinske manipulacije čišćenjem maternice. Tako se ispada mnogo pažljivije. I takva teška krvarenja, koja se događa kada se instrumentalna curettage maternice izvodi nakon isporuke, ne promatra.

No, sve žene imaju čvorove u maternici nakon rođenja djeteta, ali ne sve čine maternicu, ručni ili instrumentalni. I s pravom. U većini majčinskih bolnica, apsolutno svi parturients daju intramuskularni oksitocin intramuskularno tri dana nakon isporuke. To je lijek koji dovodi do snažne kontrakcije maternice, pomaže da se brže prazni. Katkada se terapija s ovim lijekom treba produžiti. Ali samo obilni iscjedak nakon porođaja nije uvijek znak za takav traumatski postupak kao čišćenje maternice, to bi trebalo biti izvedeno samo kao posljednje sredstvo. Normalno, teška iscjedak kod žena javlja se u prvih 5-7 dana nakon rođenja djeteta. A onda siđi. Ali može ustrajati za 6, a ponekad čak i 8 tjedana.

Čišćenje maternice sa vakuumom nakon porođaja je manje opasno jer tijekom nje sama utroba šupljine nije izravno pogođena. Sama cijev se lako umetne u maternicu zbog malog promjera. I za to, liječnik ne mora čak ni koristiti vrata maternice, već je otvoren. I čišćenje maternice nakon poroda tako rijetko izvodi u općoj anesteziji, jer bol je minimalna. Žena se osjeća jednako kao i tijekom menstruacije, kada liječnik uklanja usne komadiće iz maternice vakuumom.

Krvni ugrušci u maternici nakon poroda ne uvijek "jamče" čišćenje, osim oksitocina, tu su i folk lijekovi koji pomažu u njihovom reproduktivnom sustavu. Na primjer, možete piti tinkturu vodene paprike. Također dobar učinak ima spavanje na abdomenu i nošenje postpartum braće.

Ali ako iscjedak nakon čišćenja maternice ne završava zbog tamo stvorenog polipentalnog polipa, nema mjesta za kretanje, morate napraviti curettage, pa čak i bolju histeroskopiju jer na taj način liječnik može, bez ozljeđivanja cijelog maternice, ukloniti polip. Je li povrijeđeno čišćenje maternice nekoliko tjedana nakon što se dijete rodilo? Da, to nije učinjeno bez dobre anestezije, jer vrat maternice ima vremena zatvoriti. I nakon svega, njegova instrumentalna ekspanzija je najviše bolna.

Kako čišćenje maternice nakon porođaja, što bi žena trebala učiniti? Prođite kroz ultrazvuk i potražite uputnicu od liječnika za ovaj postupak. Uzmi krvne testove i brisove. I na određeni dan doći u bolnicu. Postupak sama traje ne više od 20-30 minuta, oni čine opću ili lokalnu anesteziju. Nakon što se ženi preporuča leći oko 2 sata i možete otići kući.

Čišćenje maternice nakon poroda: obvezni postupak ili hitna potreba?

Porijeklo je prirodni proces dojenja. Da bi se očuvala zdravlje majke i djeteta, važno je da se trudna majka pravovremeno dostavlja u rodilište. Nakon što se dijete rodi, tijelo žene postupno se oporavlja i vraća na prethodni način rada. Već neko vrijeme dolazi do oslobađanja lochia, maternica je uklonjena preostalih krvnih ugrušaka i ostataka dječjeg mjesta. Ne uvijek ovaj proces ide bez komplikacija, ponekad ćete morati očistiti uterus nakon porođaja.

Zašto je čišćenje učinjeno?

Ako je prirodni proces pročišćavanja poremećen, tada liječnici moraju intervenirati. Kopanje maternice nakon porođaja je potrebno ako:

 • Lochia se prestala oduprijeti zbog grčenja grlića maternice i nakupila se krv. To dovodi do povećanja tjelesne temperature, boli kad se promatra.
 • Na zidovima maternice ili u šupljini ostao je dio dječjeg mjesta. To se obično događa ako iz bilo kojeg razloga bude povrijeđen njezin integritet.
 • Loši krvni ugrušci izlaze.

Ostataka posteljice ili krvni ugrušci mogu izazvati upalu i dovesti do infekcije krvi i tkiva nekrozom zbog truljenja proces počeo. Bilo koja čestica u maternici percipira tijelo kao stranca, što uzrokuje da troši svoje dragocjene sile, koje su iscrpljene nakon rođenja, kako bi ih se riješile.

Oporavak od rođenja djeteta odgađa se i povećava se rizik od infekcije. Kako bi izbjegli sve to, uterus se ručno čisti.

Je li potrebno čišćenje?

Nakon rođenja djeteta nakon nekog vremena dolazi do ispuštanja posteljice. Liječnik ga mora pregledati radi integriteta. Ako dijete sjedalo u potpunosti je odvojen i babica bili sigurni da nema ostataka ostaje u maternici, žena se nalazi na trbuhu toplije led da se ubrza proces kontrakcija maternice.

Tijekom nekoliko dana, majkama se također daju injekcije "oksitocina" kako bi se bolje smanjila maternica i vratila u prvobitno prenatalno stanje. Svaki dan tijekom pregleda, liječnik osjeća trbuh žene u radu, zanima bol uterusa i brzina njezina smanjenja.

Oko 5 dana nakon isporuke, ultrazvuk se obavlja, ako rezultati pokazuju da je proces kontrakcije i čišćenja normalan, tada nije potrebna curettage maternice.

Tehnika postupka

Ako je potrebno čišćenje maternice nakon porođaja, onda se praktički ne razlikuje od toga tijekom pobačaja. Operacija se obavlja pod lokalnom ili općom anestezijom, tako da žena ne osjeća bol. Kako očistiti uterus nakon poroda? Algoritam je sljedeći:

 1. Vanjska genitalija se liječe aseptičkim otopinama, možete koristiti otopinu joda ili etilnog alkohola.
 2. Ginekološki ogledalo je umetnuto u vaginu kako bi se izlagalo cerviksu.
 3. Liječnik popravlja vrat prednjom usnom i proširuje cervikalni kanal ako je već zatvoren.
 4. Uz pomoć curete, krvni ugrušci i ostaci posteljice uklanjaju se iz šupljine maternice.

Trajanje postupka je 15-20 minuta.

U rijetkim slučajevima, za vrijeme odvajanja posteljice od zida maternice tretmana otvara krvarenje, a samo potpuno uklanjanje maternice može spasiti život žene.

Oporavak nakon čišćenja

Rehabilitacija nakon operacije traje oko 2 tjedna. No ranih dana ženinog stanje se prati nužno liječnike koji popraviti tjelesnu temperaturu, kako ne bi propustiti početak upalnog procesa, pratiti rad srca, palpate trbuh za uterine nježnosti. Sve to omogućuje određivanje njezine spremnosti za otpuštanje kući.

 • Lijekovi.
 • Usklađenost sa svim preporukama liječnika.

U pravilu, nakon čišćenja maternice, propisani su antispazmodi, na primjer, "No-shpa" ili "Papaverine". Trajanje i doziranje lijeka određuje liječnik. S obzirom da je žensko tijelo oslabljeno nakon poroda, a dodatne sile moraju biti obnovljene da se oporave od operacije, preporuča se uzimanje multivitaminske pripreme.

Za vrijeme uzimanja lijekova, bolje je prestati dojenje djeteta. Za očuvanje mlijeka za laktaciju morat će se dekantirati.

Da biste ubrzali postupak oporavka, morate slijediti ove savjete:

 • Nakon izbijanja iz bolnice, ne dopuštajte plivanje u otvorenoj vodi.
 • Ne posjećujte saunu i kupku.
 • Pažljivo pratiti čistoću genitalija.
 • Ne dodeći.
 • Često mijenjati jastučiće.
 • Nemojte koristiti tamponi, oni ometaju protok krvi.
 • Prva dva tjedna isključuju bilo kakvu fizičku aktivnost.
 • Izuzmi seks.

S pravilnim i pravodobnim čišćenjem nakon završetka razdoblja oporavka, gotovo da nema ozbiljnih posljedica za žensko tijelo.

Komplikacije i posljedice

Čak i dobro provedeno čišćenje ne isključuje razvoj komplikacija. Mogu se razviti u ranoj fazi gotovo odmah nakon operacije, a kasnije. Rani učinci mogu biti:

 • Krvarenje.
 • Oštećenje zidova maternice tijekom čišćenja. Ako je mali, liječi sam po sebi, šivanje je potrebno za opsežne proboje.

Liječnici eliminiraju ove nepredviđene komplikacije praktički na operacijskom stolu.

Za nekoliko dana mogu se razviti i druge komplikacije:

 • Razvoj infektivnog i upalnog procesa.
 • Porast tjelesne temperature.
 • Izgled iscjedka s neugodnim mirisom.

Kako bi zaustavili upalni proces, propisan je tijek antibiotika.

Dugoročne komplikacije također se javljaju. To uključuje:

 • Proces adhezije, što dovodi do poteškoća s koncepcijom.
 • S pojavom prianjanja unutar maternice, žena je teško nositi dijete.
 • Kršenje hormonskog podrijetla. Ova komplikacija je ispunjena razvojem neplodnosti, što je teško liječiti.

Od pravovremenog postupka i vještina liječnika ovisit će o brzini oporavka žene nakon operacije. Ako se pridržavate svih preporuka, rizik od komplikacija može se svesti na minimum.

Koliko je postupak za struganje

Mnoge žene ne vjeruju državnim klinikama i rodilištima i idu rađati u privatnim medicinskim centrima. Istodobno, potrebno je pripremiti da se sve postupke vrše kvalitativno i pravodobno, pa se pravilno zbrinjavaju, ali morate platiti sve.

Kada postoji potreba za curetage maternice, trebate postaviti uredan iznos, čija veličina ovisi o klinici.

Tablica prikazuje podatke o tome koliko takva operacija može koštati u nekim klinikama u Moskvi i St. Petersburgu.

Čišćenje maternice nakon poroda: glavne posljedice za žene

Rođenja se javljaju u tri razdoblja: kontrakcije, rođenje fetusa i rođenje poroda. Placenta je placenta i fetalne membrane u kojima se nalazi fetus. Nakon rođenja poroda u maternici, ne bi trebalo biti nikakvih ostataka, kao i krvnih ugrušaka pričvršćenih na zidove ili zatvaranja odliva lučenja, čišćenje treba biti dovršeno. Sva ta tkiva će trunuti u maternici nakon porođaja i stvoriti hranjivi medij za brojne oportunističke i patogene mikroflore koje žive na površini tijela.

Krvni ugrušci koji preostaju u šupljini mogu ometati čišćenje nakon poroda - uklanjanje loše iz njezine šupljine - poslijeporođajni iscjedak. A ugrušak krvi također može blokirati posudu u zidu, a zatim nakon nekog vremena izaći, što će uzrokovati teške krvarenje. Takvo krvarenje može početi iznenada, čak i mjesec dana nakon isporuke.

Kako bi se spriječile takve posljedice, učini se čišćenje (curettage, curettage) maternice nakon poroda. Ako dijelovi posteljice i fetalne membrane ostanu u svojoj šupljini, curetage se provodi odmah nakon isporuke ili tijekom dana nakon nje. Ako u maternici postoje krvni ugrušci koji ometaju čišćenje njezine šupljine, curetage se izvodi prema indikacijama, ovisno o stanju žene, ali najkasnije u prvom tjednu područja rada. Prisutnost indikacija za curettage u modernim klinikama potvrđuje ultrazvučna studija (ultrazvuk).

Operacija je jednostavna, ali bolna, pa se izvodi pod anestezijom. Liječnik s medicinskim instrumentom (curette) oguli sluznicu maternice, uklanjajući gornji funkcionalni sloj uz ostatke generičkih tkiva. Ponekad se vrši vakuumsko čišćenje s naknadnom ultrazvučnom kontrolom.

Važno je! ako liječnik smatra da je potrebno obaviti čišćenje, žena ne smije to odbiti!

Glavni kriteriji za uspjeh čišćenja maternice

Uspjeh operacije curetage nakon porođaja svjedoči (vrijedi zapamtiti!):

 • odsutnost značajnog povećanja tjelesne temperature puerpera (norma je do 37,5 °);
 • bez krvarenja, umjereno krvarenje se smatra normalnim nekoliko dana (ponekad do tjedan dana), postepeno se smanjuju, a zatim se osvjetljuju; iscjedak nema neugodan miris;
 • bol u donjem dijelu trbuha - postupno se smanjuje, ali traje sve dok se maternica potpuno ne smanji;
 • opće stanje žene je zadovoljavajuće, ali blaga omaglica može poremetiti; Svi ti simptomi upućuju na to da čišćenje ide ispravno.

Važno je obratiti pozornost na sljedeće simptome i prijaviti ih liječniku:

 • povećano krvarenje;
 • potpuni nedostatak pražnjenja u prvim danima nakon čišćenja uz istodobno povećanje boli; to ukazuje na kršenje čišćenja;
 • iscjedak stekne neugodan miris na putu - znak infekcije;
 • temperatura se podiže na 38 ° i iznad.

Kako je rehabilitacija i oporavak?

Neko vrijeme (4-6 dana) nakon čišćenja puerperal je u bolnici pod medicinskim nadzorom. On provodi svakodnevne inspekcije za pravovremenu identifikaciju mogućih komplikacija. Propisani lijekovi:

 1. lijekovi za smanjenje maternice - to je sprječavanje ponovnog krvarenja;
 2. antibiotici - kako bi se spriječio razvoj infekcija.

Ako razdoblje rehabilitacije prolazi normalno, žena je ispražnjena 5-6 dana nakon čišćenja, a ženski liječnik će nastaviti pratiti njezino stanje. Izbor nakon curetage (kao i nakon porođaja) traje oko 6 tjedana, postupno se smanjuje i smanjuje volumen. Dva mjeseca nakon rođenja, odvija se cjelovito pročišćavanje i obnova.

Komplikacije i posljedice nakon curetege uterusa

Kao i kod bilo koje druge operacije moguće su komplikacije. Komplikacije mogu biti rano i kasno. Rane komplikacije uključuju:

 • krvarenje u slučaju oštećenja plovila koja se nalazi na zidu maternice; u ovom slučaju, iscrpljujuće krvarenje može biti iz genitalnog trakta, a može se očitovati u obliku hemometara - nakupljanja krvi u utornoj šupljini zbog zatvaranja izlaza iz šupljine; za prevenciju hemometara propisani su antispasmodici - lijekovi koji olakšavaju glatki mišićni spazam;
 • perforacija (kršenje integriteta) maternice zid s oštrim instrumentom - mala bušenja može rasti na vlastitu, a velika je ušiven; neugodne posljedice, u pravilu, se ne događaju.

Ovi učinci se uklanjaju na operacijskom stolu ili kada se ponovno aktiviraju tijekom prvog dana. U modernim klinikama postoje sve mogućnosti da se nose s takvim posljedicama.

Kasne komplikacije koje se mogu razviti za nekoliko dana nakon operacije i koje traju dugo vremena uključuju infekcije i posljedice. Kad se čireva maternice uznemiruje, nastaje zarazno-upalni proces - akutni endometritis, koji se javlja kod visoka vrućica, donje bolove u trbuhu, promjena prirode lochia (postaju fetidi, čišćenje je uznemireno). U vremenu propisanom antibiotskom terapijom možete brzo zaustaviti taj proces i spriječiti ozbiljne posljedice.

Važno je! Teško je očistiti i liječiti endometritis kod žena koje pate od nekih skrivenih infekcija - klamidija, ureaplasmoza itd. Stoga, opstetri i ginekolozi uvijek inzistiraju na potpunom pregledu i liječenju infekcije tijekom planiranja trudnoće. U takvim slučajevima, endometritis postaje kroničan i praćen je razvojem adhezija. Upalni proces se pomiče u jajovodne cijevi i zdjelične organe, gdje se postupno razvijaju i učinci upale, adhezije.

Adhezije u maternici i jajovodi su glavni uzrok neplodnosti. Adhezije u jajovodima mogu ometati začeće, iu šupljinu maternice - rodiljni i porodni. Liječenje takvih procesa je dugo. Počinje prepoznavanjem i liječenjem infekcija, koje se, u pravilu, s dugotrajnom upalom mješaju, uzrokovane raznim patogenima.

Nakon uklanjanja infekcije izvodi se disekcija adhezija, koja se najčešće provodi pomoću endoskopskih metoda (bez velikih rezova, koristeći posebne endoskopske instrumente). I tek nakon toga uklanjaju se učinci infekcije, a žena ponovno može zatrudnjeti.

Hormonalni poremećaji i neuspjeh menstrualnog ciklusa mogu biti posljedica previše dubokog curettage zidova, kada se uklanja ne samo gornji funkcionalni (oporavljajući) sloj endometrija nego i niži bazal koji se ne može obnoviti. Ova komplikacija može se liječiti s velikim poteškoćama i najčešće uzrokuje neplodnost.

Kako ubrzati proces ozdravljenja nakon čišćenja

Za to morate slijediti sve preporuke liječnika. Savjet:

 • držite genitalije čistim; uzeti topao tuš dva puta dnevno; u kadi, kadi, sauni ne mogu se oprati;
 • ne treba obaviti douching, svi postupci čišćenja trebaju biti površni;
 • mijenjajte brtve dok se pune, ali barem 6-8 puta dnevno; u prvih dana je bolje koristiti pelene (kao i nakon porođaja);
 • čak i kod malih sekreta nemojte koristiti vaginalne tampone - ometa čišćenje;
 • svaka tjelesna aktivnost i stanje stresa trebaju biti eliminirani u prva dva tjedna nakon četkanja;
 • spolni odnos je moguć samo nakon potpunog prestanka loše.

S uspješnim čišćenjem nakon isporuke i poštivanjem svih potrebnih zahtjeva u postoperativnom razdoblju, u pravilu se neće dogoditi nikakve negativne posljedice za žene. Mnogo ozbiljnije posljedice nastaju ako se čišćenje ne provede pravodobno.

Čišćenje nakon poroda - što žena treba znati

Mnoge su žene u panici uplašile čišćenje nakon porođaja - nužan i konačan postupak.

Rođenje za žensko tijelo uvijek je složen i prilično težak proces koji odabire snage i prijeti svim vrstama komplikacija. To je čišćenje maternice - medicinska metoda koja vam omogućuje eliminiranje mnogih komplikacija nakon poroda, čišćenje maternice iz posteljice i dugotrajno očuvanje zdravlja žene.

Kako se izvodi i u kojim se slučajevima pokazuje, kako se ponašati nakon određenog ginekološkog postupka, a o tome će se dalje raspravljati.

Kada trebate očistiti uterus nakon porođaja

Čišćenje maternice nakon poroda je mjera za čišćenje maternice. Kao što i sami ginekolozi napominju, žena u svojoj fiziologiji rodi dva puta u jednom posjetu bolnici. Tako je prvi put da rodi djetetu, a drugi put - to je posteljica, u kojoj je svih 9 mjeseci fetus rastao i razvio.

To je potomstvo koje pravovremeno ne ostavlja maternicu, može izazvati mnoge komplikacije i uzroke takvog ginekološkog postupka kao čišćenje nakon isporuke maternice.

Prema mnogim ženama, oni gotovo da ne primjećuju izlazak placente, jer u ovom trenutku već drže bebu u rukama i odgajaju prve minute komunikacije s njim. No, kao što pokazuje praksa liječnika, to nije uvijek slučaj - u nekim slučajevima placenta je tako snažno rasla na maternicu i djelomično je napustila žensko tijelo ili se uopće nije ostavljala.

U uredu ginekologa za operaciju

U takvim slučajevima, liječnici propisuju ručnu metodu odvajanja placenta čišćenja nakon porođaja, pomaže u potpunosti ukloniti potomstvo i naznačeno je i nakon prirodnog porođaja i nakon carskog rezima.

Prije svega, kako bi se utvrdilo je li ovaj postupak potreban ili ne - žena se provjerava ultrazvukom i ako rezultati pokazuju ostatke krvi i posteljice u maternici, tada je propisana čišćenje postpartum nakon isporuke šupljine maternice.

Kako očistiti nakon isporuke

Čišćenje nakon porođaja - za mnoge žene to zvuči zastrašujuće, ali sam postupak je neophodan i važan. Dovoljno je reći da je tijekom carskog reza čišćenje maternice još češće nego nakon prirodnog procesa isporuke.

Zbog činjenice da čestice fetalne membrane ostaju u šupljini maternice - mogu se razgraditi i truliti, razvija se upalni proces, što je opasno za ženu.

Postupak je sličan rođenju djeteta, a mehanizam u ovom slučaju gotovo je isti. Međutim, ako se sama radna aktivnost povuče i žena nema dovoljno snage za pokušaj, intenzitet kontrakcije stijenke maternice se sukladno tome smanjuje. Kao posljedica toga, posteljica se u potpunosti ne povlači nakon porođaja i liječnici ga moraju ručno razdvojiti. Ali kao posljedica - dijelovi placente mogu ostati na zidovima maternice.

Posljedice poslije čišćenja maternice

Kako bi se uklonili potpuni negativni učinci i posve očistili maternicu - liječnici prave postpartum čišćenje. Prije svega, žena pregledava ginekolog na ginekološkoj stolici pomoću ginekoloških zrcala.

Po potrebi se izvodi ultrazvučno skeniranje maternice, a kada se dijagnosticira patologija, vrši se vakuumsko čišćenje unutarnjeg sloja maternice.

Istu planiranu operaciju za čišćenje šupljine maternice traje oko 15-20 minuta, kada liječnik primjenjuje lokalnu ili opću anesteziju, promatrajući sve norme kirurške intervencije, pravila i norme asepsije, kao i antiseptike.

Ginekolog koristi posebne alate za proširenje maternice, a zatim, pomoću posebne curette, za izliječenje posteljice iz zidova maternice. Funkcionalni sloj maternice - endometrija, postupno će se obnoviti, budući da će naknadna reproduktivna funkcija samog maternice biti obnovljena.

Recenzije žena o čišćenju polu-razdoblja

Nakon ginekološkog čišćenja, žena bi trebala ostati u bolnici 2-3 dana, pod nadzorom liječnika - danas se prati stanje žene, provjerava njezinu tjelesnu temperaturu i puls, i kakve sekrete dolaze iz ženskih genitalnih organa. Dvaput dnevno, ujutro i navečer, ženske vanjske genitalije tretiraju se s posebnim antiseptikom.

Nakon čišćenja najmanje 2 tjedna, zabranjeno je koristiti vaginalne tampone i tuš, zamijeniti kupaonicu pod tušem, odbiti posjetiti kupku i saunu. Također je vrijedno ograničiti dizanje utega i ne idući u teretanu, kontraindicirani vaginalni tip seksa. Cerviks je još uvijek otvoren, a njegova mučja je traumatizirana, a sve to zajedno stvara povoljne uvjete za infekciju, pa je seks u narednih 13-14 dana zabranjen.

Kao preventivne mjere, liječnici propisuju tijek antibiotika. Postupak čišćenja maternice iz ostataka posteljice prilično je bolan - neko vrijeme će žena osjetiti bol u donjem trbuhu i leđima. Da bi se ublažio bol i spriječio stvaranje hematoma i krvnih ugrušaka, liječnici mogu propisati ne-dušu ili aspirinu.

Moguće komplikacije postpartum clearance

Prije svega, takve posljedice su hematomeri - prilično česta komplikacija u praksi ginekologa nakon čišćenja. Sličan se problem javlja uslijed prekomjernog kompresije, grčeva samog cerviksa - postoji zakašnjenje u krvnim ugrušcima u njegovoj šupljini.

Kako bi spriječili sličan fenomen, kompresija cerviksa i, prema tome, kašnjenje krvnih ugrušaka u njegovoj šupljini - kao što je ranije navedeno, liječnici propisuju bez silosa ili aspirin. Ovo nije čišćenje nakon porođaja, ali ublažava grčeve i općenito tretira.

Druga komplikacija nakon ginekološkog čišćenja je krvarenje maternice - ova negativna posljedica nalazi se u praktičnom radu liječnika rijetko, a karakteristična je za one žene koje pate od problema s krvlju i sposobnost normalnog koagulacije.

Kada bakterija, mikroba i negativni učinci patogenih mikroflora ulaze u maternicu, endometritis se može razviti. Inherentno endometritis je zarazna priroda upalnog procesa koji utječe na podstava maternice.

Iznenadno čišćenje maternice nakon poroda

Kada dijagnosticira bilo kakve komplikacije, s manifestacijom negativnih simptoma u obliku pražnjenja s gljivicom iz maternice, povećavajući tjelesnu temperaturu - odmah posjetite ginekologa. Samo iskusni liječnik može pomoći - ne prakticirajte samo-lijekove.

No, u normalnom tijeku postupka čišćenja maternice koja se preostala nakon isporuke, žena može osjetiti bol u području lumbalne regije i donjeg trbuha, slabo iscjedak krvi, koji podsjeća na menstruaciju - takvi simptomi će se primijetiti 7-10 dana. Kod kuće, ne boli se očistiti krv i krvne žile za vraćanje tijela.

Ukratko, možemo sažeti jednu stvar - postupak čišćenja nakon samog porođaja je važan i ne tako strašan kao što se čini na samom početku. Ako sva pravila njezina ponašanja prate liječnici, kao i osobna higijena same žene, nema komplikacija u prsa žena, a njezino zdravlje će se vratiti u najkraćem mogućem roku, osim ako to nisu posljedice ektopične trudnoće bez komplikacija.

Podijelite post "Čišćenje nakon rođenja - što žene trebaju znati"

Čišćenje maternice nakon poroda

Nije teško pogoditi koliko tjeskobe i brige očekuje budućnost mama tijekom trudnoće i uoči porođaja. Priče prijatelja koji su već prošli kroz rodilištem ponekad izgledaju kao režirajući horor film. A ako spomenete čišćenje maternice nakon poroda velikim metalnim žlicom, onda neki imaju želju da se ova trudnoća mora čudesno riješiti.

Ponekad se čini da će sve ankete morati ići nakon porođaja kroz ovo izvršenje. Je li to tako?

Porijeklo - fiziološki proces

Poznavanje fiziologije porođaja, slijed njihova stanja na mnogo načina smanjuje osjećaj straha i tjeskobe prije dolaska u bolnicu. Sat će doći X, a porođaj će početi, bez obzira na vaše emocije. Naravno, bit će mnogo ugodniji ako se strah nepoznatog zamijeni očekivanim situacijama.

Porijeklo se sastoji od tri faze:

 1. Razdoblje otkrivanja. Razdoblje cervikalne dilatacije najduže je - otprilike 8-12 sati. Obično, primiparous su nešto duže od onih višeprofesionalnih. Počinje s prvom redovnom kontrakcijom i završava potpunim otvaranjem vrata maternice. Fetus u ovom trenutku pada svoj prilein dio (i 95% rodova je glava) na prsni kat. Po završetku tog razdoblja, mokraćni mjehur virusi i svjetlosni tokovi amnionske tekućine.
 2. Razdoblje egzila u fetusu ili u potrebi. Mišići dna zdjelice bogati su živčanim završetcima, tako da iritacija s glavom uzrokuje pokušaje - prisilne kontrakcije isprepletenih mišića tijela. Trajanje pokušaja ne prelazi 2 sata. Od trenutka kad počnu, primalja će vas tražiti da odete u krevet, a tijekom rezanja glave ponudit će vam da odete na rodni stol. Od sada, odjeven u sterilnu odjeću, bit će vam na nogama. Slušajte pažljivo zapovjedi babice - ona je ona koja kontrolira rođenje. Bila je to ona koja je bila predodređena ne samo da prvo vidi rođenje djeteta, već i da mu pruži pomoć u ovom teškom procesu i zaštiti vaš rodni kanal od suza koje vam dijete može izazvati. Izrezit će pupčanu vrpcu, pokazati dugo očekivano dijete i položiti ga na vas kako bi se bolje upoznali i prvo pričvrstili na prsa. Drugo razdoblje je gotovo.
 3. Sekvencijalno razdoblje. Treća faza rada počela je. Činilo se da je sve gotovo, ali u tom je razdoblju moglo doći do komplikacija koje bi zahtijevalo istu čišćenje maternice. Naknadno razdoblje traje do 30 minuta. Babica se bavi djetetom, obavljajući mu prvo bebe novorođenčeta, obavještava vas o svojoj visini i težini, stavlja narukvice na vas i dijete. Nije zlato ili srebro - samo komadići odjeće s datumom, rođenjem, spolom, težinom i visinom. Djetinjstvo nastavlja voditi liječnika. U trećem razdoblju, kroz kontrakcije, placenta treba biti odvojena od stjenke maternice, a posljednja (dječja mjesta) treba istaknuti zajedno sa svim membranama. Strogo je zabranjeno prisiliti ovaj proces pritiskom na uterus. Liječnik stoji u blizini i promatra znakove odvajanja placente. Vidjevši ih, dodjeljuje potomstvo zezanjem pupčanu vrpcu. Porođaj je gotov.

Komplikacije 3 razdoblja

30 minuta još nije prošlo, ali iz krila se pojavila obilna krvava iscjedak, što ukazuje da je proces razdvajanja posteljice bio poremećen. Samo jedan izlaz - trebate ručno razdvajanje posteljice. Liječnik ga obavlja inhalacijom ili intravenskom anestezijom umetanjem ruku u šupljinu maternice. Nemojte se bojati toga - ako je dijete već prošlo, tada će ruka liječnika proći.

Ručno odjeljivanje posteljice izvodi se čak i nakon 30 minuta i nema znakova odvajanja posteljice. No, sve ove 30 minute, liječnik ne bi trebao dodirnuti maternicu, pritisnite na njemu kako bi ubrzao razdoblje od 3. Samo pričekajte znakove odvajanja, a zatim istaknite potomstvo tako da nježno siphonate pupčanu vrpcu.

Placentu treba pažljivo ispitati kako bi se utvrdio integritet režnjeva posteljice i membrane.

U slučaju nedostatka posteljice ili sumnje na njega, liječnik je dužan provesti ručno ispitivanje maternice. Gornje voćne membrane nisu indikacije za ovu operaciju.

Rano poslijeporođajno razdoblje

Da, rođenje je gotov, ali morate biti sigurni da nema suza, to jest, morat ćete pregledati rodni kanal u zrcalima. Pažljivo pregledati uz pomoć posebnih alata cerviksa, njegove suze odmah se brišu. Suze mekih tkiva vagine također su zalijepljene samohotivnim nitima, a svilene šavove nanesene su na lom kože, koje se uklanjaju 5 dana.

U roku od 2 sata nakon porođaja, puerperalna žena ostaje u radnoj sali pod promatranjem:

 • Prate se stanje zdravlja, puls, krvni tlak i stanje maternice.
 • Na trbuhu je boca s toplom vodom s ledom kako bi se osigurala hipotermija maternice i spriječila krvarenje maternice.

Ovo razdoblje je opasno hipotonično krvarenje, koje može zahtijevati operaciju za ulazak u trbušnu šupljinu i eventualno uklanjanje maternice.

Čišćenje maternice

U normalnom tijeku postpartum razdoblja, u prvih 5 dana nakon rođenja, maternica nastavlja s kontrakcijom, a dolazi do njegove upada. To je popraćeno specifičnim izlučevinama - lochia.

Ako lochia prestane stajati, maternica postaje otečena, poput kugle, bolna i temperatura može porasti, a zatim se ova komplikacija zove lohiometer. Dolazi kao posljedica grčenja mišića cervikalnog kanala, nosači se susreću s preprekom za ispuštanje izvana i nakupljaju se u šupljini maternice. Ultrazvuk potvrđuje dijagnozu.

Lohoimeter - indikacije koje trebaju čišćenje nakon poroda. U medicinskoj praksi nema takvog naziva. Liječnici kažu - curettage maternice.

Kako se čisti:

 • Nakon poroda, ova operacija izvodi se velikom tupom curetom - posebnom perforiranom ovalnom žlicom.
 • Pod intravenoznom anestezijom, nakon liječenja genitalnih organa s antiseptičkom otopinom, vrat je izložen zrcalima. Vagina se također sanificira antiseptikom.
 • Vrat je pričvršćen na prednju usnicu. Ako je potrebno, cervikalni kanal se ekspandira s posebnim diluatorima, nakon čega se uklanjaju lochia s curette.
 • Nakon operacije, propisane su maternice, antispazmodi, antibiotici.

Ovaj je postupak kratak, otprilike 15 minuta, ali može odgoditi izbacivanje iz bolnice za 1-2 dana.

Druga situacija, kada se čišćenje obavlja nakon porođaja, događa se kada je uterus subinvolution u postpartum razdoblju. Često prepreka za normalno smanjenje maternice nakon porođaja je prisutnost ostataka placente u njegovoj šupljini. To se može dogoditi ako neispravno pregledavate placentu, na primjer, ne možete primijetiti odsutnost takozvane dodatne placente. Biti u maternici, on ne samo da sprečava njegovu upalu, nego također doprinosi razvoju upalnog procesa - postpartum endometritis.

Karakterističan znak odgođenih dijelova placente tijekom vaginalnog pregleda je prolazan cervikalni kanal. Ultrazvuk također potvrđuje prisutnost ostataka u maternici.

U tom slučaju čišćenje nakon porođaja imat će jednu osobinu: pozornica za proširenje cerviksa neće biti potrebna, bit će dovoljno otvorena za uvođenje curette i uklanjanje ostataka. Sve ostalo je točno isto kao kod lohiometra.

Ako se nakon čišćenja maternica normalno smanji, nema znakova upale, tada nema prepreka za ispuštanje iz bolnice. Još jedan vaginalni pregled, još jedan ultrazvuk - i pripremite se za kući s bebom u naručju.

Nakon pražnjenja

Ako ste među "sretnim ženama" koji su očišćeni nakon porođaja (i kao što vidite, ovaj postupak nije za sve puerpere, ali samo ako su gore navedene komplikacije prisutne), od vas će se morati strogo pridržavati pravila higijene nakon postanka. Oni su:

 1. Isprati toplom vodom najmanje 2 puta dnevno.
 2. Promijenite brtve po potrebi.
 3. Nema tampona i dupa.
 4. Nema saune, hammam, kupke, parne sobe i kupke. Samo tuš je dopušten.
 5. Vaginalni seks je zabranjen.
 6. Izbjegavajte propuste i hipotermiju.
 7. Odvojite od teških tjelesnih aktivnosti i intenzivnih sportova najmanje 2 mjeseca.
 8. Izvršite dnevni set gimnastičkih vježbi za rodenje.
 9. Bazen, kupanje u rijeci i moru također nije za vas.
 10. Jedite uravnotežen. Prehrambena hrana, povrće i voće, ograničava masne i jednostavne ugljikohidrate.
 11. Koristite komplekse vitamina i minerala za dojenje.

Želim vjerovati da ste se riješili navike pijenja i pušenja najmanje šest mjeseci prije planirane trudnoće. Ako ne, učinite to odmah.

Nakon 5-6 tjedana nakon isporuke, posavjetujte se sa svojim ginekološkim liječnikom i provjerite ima li abnormalnosti. Istovremeno razgovarajte o budućim pitanjima kontracepcije.

U pravilu, čak i čišćenje šupljine maternice, koja je došla do teškog dijela žene, ne zasjeniti sjećanja na prekrasne dane koji su provodili u rodilištu i povezani s dolaskom bebe u ovaj svijet. A mnogi se tada žele vratiti tamo opet i opet. I nema prepreka za to. Da, čak i ako očistite maternicu nakon poroda, ali ako ste slijedili sve preporuke liječnika, onda ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Čišćenje nakon rasta

Zanimljivi članci

komentari

Osjećala je mučninu nakon porođaja. Nije mogla spavati. U dvorani su pritisnuli šake na trbuhu (htio sam se popeti na bol na zidu) i rekao: "Pa, što si to želio, budite strpljivi". Napravljen ultrazvuk na dan 3: "sve je dobro". Zatim su počeli čistiti stolac prije nego što su napisani na stolici, a istodobno je anestetik ubrizgavan u venu. Da, ne toliko boli. Vrlo neugodna. Zatim je izvukao trbuh. Zatim je bio bolesni 2 dana. Kada se u bolnici 3 dana i svaki dan osjećate bol i razumijete taj med. osoblje ne brine što uzrokuje bol. Rođenja su bila druga. Treće u ovoj kući, neću ići. Ako uopće mislite o trećoj.

Očistio sam se nakon poroda u općoj anesteziji. Više od 10 godina ne mogu ponovno zatrudnjeti, dok liječnici slegnu ramenima.

Otišao sam bez anestezije, drugi dan nakon rođenja, bilo je bolno reći - da ne kažem ništa. Bolje je od poroaja, a noge su mi odvedene tjedan dana.

Ne plaši se ljudi. Ne boli. Ili ne povrijediti svima. U usporedbi s porođajem - općenito normalno. (Bez anestezije).

Vrlo informativan članak. Činio sam. Nije da to boli. Samo vrlo neugodno. Učinili su to bez opće anestezije, pod nekom vrstom anestetika. Sve je bilo dobro. Nemojte se bojati. Potrebno je za vaše buduće žensko zdravlje. Sretno svima)))

Ljuštenje maternice (ginekologija) - čišćenje - pregled

Koliko je dobro da nisam znao što je to. I što će mi uopće učiniti? Bez anestezije, ruke! Čišćenje maternice iz ugrušaka nakon porođaja

Mnogo je priča o porodu. Prirodni ili carski. Sa i bez epiduralne. S mužem ili sam. Svatko se brine o pitanju - gdje se rađati, hoće li pregovarati s liječnikom? Ali postoji nešto što primamjenske mame ne razmišljaju. Može biti bolje. Znate manje, lakše je roditi.

Ali želim vam reći o postupku koji mnogi mame rade. Nisam izbjegao taj užas.

Bio sam prvi koji je rođen. 4 sata intenzivnih kontrakcija (samo 12, ali prvih 8 sati bilo je poput tonusa uterusa). Trideset minuta je pokušaj. Zatim je nakon 20 minuta došlo posljednje. Onda je gotovo sat vremena. Zatim sat s brodom ispod plijena i leda na trbuhu uz pratnju mog novorođenog sina, glasnog sina, i riječi liječnika "Odmori, mama".

Dan 3, obavljam ultrazvuk. Otkrivanje ugrušaka promjera od oko 1 cm, nekoliko, na različitim stranama maternice. Moram nazvati majku, moju majku - ginekologa. Kaže da ako otkriju ugruške nakon porođaja, bit će čišćenje.

Najčešći razlog: kontrolni ultrazvuk prije iscjedanja liječnik nalazi u maternici plavenske placente ili krvnih ugrušaka. Fragmenti placente mogu ostati u maternici u slučaju da je nakon isporuke liječnik morao posegnuti za ručnim odjeljivanjem posteljice. To se događa s slabom radnom aktivnošću (maternica nije dovoljno smanjena) ili s tijesnim vezivanjem posteljice (razlozi za to su pobačaji ili upalni procesi u maternici u povijesti), koji se ne mogu odvijati sami. Ručno odjeljivanje placente se događa, odnosno, nakon porođaja, proizvedeno od carskog reza. Možda će liječnik ponuditi alternativu čišćenju u obliku kapljica za recept ili intravenoznim injekcijama s oksitocinom, što bi trebalo potaknuti kontrakciju maternice i samostalno "izbaciti" višak. Ako oksitocin ne pomaže, pribjegavajte struganju. Obično se postupak izvodi pod općom ili lokalnom anestezijom i traje oko 10-15 minuta. Nakon struganja, žena mora biti pod nadzorom liječnika, jer jedna od nepoželjnih posljedica čišćenja: krvarenje, koja se mora odmah nadzirati i poduzeti mjere.

Mislila sam da bi postojala anestezija, neki uređaji, instrumenti. Mala budala)))

Moj liječnik dolazi 4 dana. Kaže, idemo, pogledat ću te na stolicu. Penjam se, boli, jer šavovi i općenito postoji potpuna zbrka (zamislite veličine koje imate i glavu djeteta s krugom od 33 cm). Nosila je rukavice. Sve, daljnje magle.

Bio sam spreman za rođenje. Kontrakcije, tako bolne, da sam htio skočiti s prozora, samo da to zaustavim. I uobičajeni krik u ovom slučaju: "napravite me carski". A moja posljednja nada: "daj mi keterol." Ha-ha-ha, kasnije sam rekao svojim prijateljima o mojim molitvama za keterolchik i spazmalgonchik, oni su se smijali)))

A na ovo - ne. Nisam znao što idem. I hvala Bogu, valjda. A to ne bi bilo na stolici. Ili će se dogovoriti unaprijed.

Ovdje. Nosila je rukavice. Stavlja ruku u vaginu. Privlači maternicu! Otvorite ga prstima! I kako to da je pokupi? Odmah je počeo strujati krv, izliveni ugrušci, cijela je ćitavica puna mojih neobjavljenih krvnih ugrušaka ili ostataka posteljice. Ovih 10 minuta u mom životu nalik je na drugo rođenje. Samo nisam bio spreman za njih. Znala sam se kroz divlju bol. Bio sam kukavica. Moje srce se razbijalo od udaraca. I mozak je poludio: "što je to bio, zašto".

U rodilištu sam dobio injekcije oksitocina, a napravljene su kapaljke. No, za vrijeme koje Sach žene u radu rade u rodilištima bolnice, maternica nema vremena da prirodno izbaci sve to. Majčinstvo bolnica je transporter. Majka i svekrva kažu da leže 7-9 dana. I izbaviti takve probleme koje nisu imali. A što sada? Ona je rodila, puštena je na 4-5 dan, i tako kasnije, bez pritužbi, vremena i čišćenja!

Napravio sam ultrazvuk nakon poroda nakon 2 mjeseca i godinu dana kasnije. Oba uziste kažu da je sve u mom maternici jasno, da nema ničega.

Drago mi je na kraju (ha ha, nakon godinu i pol, sjećanja su izbrisana)))) da sam čist. Potrebno je 10 minuta najteže noćne more u životu, tako da je kasnije maternica bila spremna za novu trudnoću, za rođenje novog čuda!

Sve uspješno porođaj, i ako je nešto bezbolno čišćenje!

Moje fotografije iz ekstrakta i priča o bolnici za majku ovdje!