Prvi ultrazvuk tijekom trudnoće

Zdravlje

Do danas je ultrazvuk ili ekografija najčešća, sigurna i vrlo učinkovita metoda istraživanja i procjene razvoja trudnoće. Temelji se na načelima echolocation, kada ultrazvuk prodire u tkivo, odražava se od njih i prikazuje sliku fetusa tijekom trudnoće.

Poželjno je izvesti ultrazvuk u prvom tromjesečju transvaginalno, koristeći vaginalni senzor. Ova metoda daje najtočnije ideje, u ovoj fazi trudnoće, o razvoju embrija, nego abdominalna metoda istraživanja ultrazvukom.

Koji je prvi ultrazvuk tijekom trudnoće?

Najvažniji zadatak prvog ultrazvuka je ispitati sve procese koji se javljaju unutar maternice i utvrditi je li sve u redu s embrijom i organima i tkivima potrebnim za njegov razvoj. Ultrazvuk u ranoj fazi trudnoće potreban je za dijagnozu mogućih malformacija u zametku i raznih kromosomskih patologija. Ako ultrazvuk u kombinaciji s genetskim studijama potvrđuje rizik od pronalaženja patologije u fetusu, tada se rana trudnoća može prekinuti.

U prvom tromjesečju, s točnošću od 2-3 dana, možete odrediti gestacijsku dob embrija. Nakon toga, porodničar-ginekolog bit će vođen ovim dobom tijekom cijelog trajanja trudnoće.

Kada napraviti prvi ultrazvuk tijekom trudnoće

Obično, odluka o tome kada obaviti prvi ultrazvuk tijekom trudnoće, liječnik uzima. Najčešće, prvi ultrazvuk, planiran, proveden je u razdoblju od 12-13 tjedana trudnoće.

U ovom je trenutku optimalno procijenjena i pregledana anatomska obilježja fetusa i naročito debljina područja vrata, koja se smatra markerom Downove bolesti. Ali vrlo često, žene obavljaju ultrazvučne pretrage mnogo ranije nego što ih preporučuju liječnici.

 • Ultrazvučni pregled na 1 tjedan trudnoće je neophodan kako bi se uklonili rizik od ektopične trudnoće, cistične skid i potvrdili prisutnost trudnoće maternice. Ako je potvrđena trudnoća, ultrazvuk za 1-3 tjedna trudnoće točno će utvrditi gestacijski proces i razjasniti trajanje trudnoće. Ako trudnoća nije potvrđena, ultrazvučno skeniranje može otkriti moguće ginekološke bolesti ili funkcionalne uvjete u pacijenta, što je uzrokovalo kašnjenje u menstruaciji.
 • Ultrazvuk za 3-4 tjedna trudnoće, već može pokazati oblikovani pupčani vrpci zametaka, osnove gornjih i donjih ekstremiteta i polaganje ušiju. Liječnik u ovoj fazi može uzeti sliku nerođenog djeteta, koji u ovoj fazi ima vrlo malene dimenzije, oko 2-4 mm.
 • Do 10-11 tjedana fetus dostiže potrebnu veličinu za procjenu osnovnih anatomskih struktura. Ultrazvuk 10-11 tjedana omogućuje pravovremeno i prilično pouzdano dijagnosticiranje mogućih abnormalnosti u razvoju fetusa, što može biti nespojivo s životom. U tom razdoblju već možete razlikovati kretanje embrija, vidjeti njegove bubrege, mjehur, jetru i želudac. Nosna kost je normalna, također se formira do tog vremena. Ako se proces debljanja pojavljuje kasnije od tog razdoblja, onda bi to mogao biti razlog za sumnju prisutnosti kromosomskih abnormalnosti u fetusu. Za procjenu rezultata ultrazvuka, liječnik mora biti visoko kvalificiran, mora imati tehničke vještine i iskustvo.
 • Najpouzdanije i točnije informacije o stanju embrija i organa žene mogu se dati ultrazvukom u 12-13 tjedana trudnoće. Do tog vremena, u mnogim slučajevima, s iznimkom kada žena ima nagging bol u donjem abdomenu, uočavanje ili druge pritužbe, liječnici ne preporučuju ultrazvučni pregled i smatraju ga nepotrebnim. To je objašnjeno činjenicom da je uz pomoć ovog istraživanja najprecizniji način da se većina organa i sustava u fetusu izvuče samo do tog datuma. U tom razdoblju moguće je sumnjati, ali ne i konačno otkriti, abnormalni razvoj fetusa. Najčešće za ovu mjeru debljina svoga okovratnika. Obično treba biti 2-3 mm. Ako se ultrazvuk na 12 tjedana trudnoće dešifrira prisutnošću edematske zone u vratu, što je više od 3 mm, liječnik može sumnjati u prisutnost kromosomskih abnormalnosti u fetusu. Ako je ovaj simptom zabilježen, ponovno se vrši ultrazvučno skeniranje u razdoblju trudnoće od 14 tjedana, kako bi se ponovno mjerilo debljina okovratnog prostora u fetusu. Sve ove studije zabilježene su u posebnom protokolu, koji se prenosi ženi, a potom odlazi u njezin opstetričar-ginekolog. Vrlo često, žene ne razumiju, rezultati studije zabilježene u protokolu, i oni nepotrebno počnu brinuti. U ovom slučaju, sva pitanja koja mogu nastati mogu biti riješeni od strane stručnjaka. Također je poželjno napraviti kopije svih istraživanja i zadržati ih u posjedu. Svi ponovljeni ultrazvuk "nad planom" je poželjno izvršiti na istom uređaju i jednom liječniku.

Ultrazvučni pregled trebao bi se provesti u 12 tjedana trudnoće kako bi se razjasnili podaci o količini i kvaliteti amnionske tekućine, mjesta vezanja placente, kao i znakova vjerojatnih odstupanja, kao što su odstranjivanje placente ili hipertonični maternica.

Liječnik uspoređuje sve pokazatelje ultrazvučnog pregleda sa stolom, koji opisuje norme razvoja fetusa u tom razdoblju. Rezultat ultrazvuka koji se izvodi u 12 tjedana dekodiran je kao "normalno" ako su svi općenito prihvaćeni pokazatelji u tablici podudarni s parametrima fetusa u vrijeme studije.

Unatoč činjenici da puno vremena mora proći prije nego što se dijete rodi, ultrazvuk skeniranja u 12. tjednu trudnoće bit će prva, vrsta poznanstva majke i bebe, a liječnik može snimiti ovaj događaj na video.

 • Ako se tako dogodilo da je prvi ultrazvučni pregled pomaknut natrag do 15. tjedna trudnoće, tada ga liječnik može proći abdominalno, vozeći senzor duž prednjeg zida abdomena žene. U ovom trenutku možete primijetiti aktivniji rad srčanih aktivnosti u fetusu i visinu formiranja središnjeg nervnog i koštanog sustava. Duljina voća je oko 10 cm od žila do krune, a težina je oko 70 grama.
 • Osim preporuka liječnika, roditelji mogu samostalno proći ultrazvuk u 16 tjedana trudnoće kako bi saznali spol spojenog djeteta. Ovo nije preporučeno i obvezno liječničko ispitivanje. Isto tako, ako žena prijeđe kroz ultrazvučno skeniranje 16 tjedana, to vam omogućuje prepoznavanje i u nekim slučajevima potvrditi ili odbiti predispoziciju fetusa Down sindromu.
 • U slučajevima kada žena podvrgava ultrazvučnom pregledu u 17. tjednu trudnoće, fetus će tada težiti oko 100 grama, a duljina mu dostiže 12 mm. Ultrazvuk se u tom razdoblju provodi zbog mogućih odstupanja u strukturi i razvoju posteljice, kako bi ga pratili. U ovoj fazi placenta i fetus brzo se razvijaju.
 • Ultrazvuk na 18-19 tjedana provodi se ako žena prvi put prolazi studiju. U ovoj fazi fetus već ima sposobnost da čuje i razlikuje zvukove, a njegove zatvorene oči reagiraju na svjetlost. U ovom je trenutku gotovo u potpunosti formirao sve organe i tkiva. Veličina voća je oko 20 cm i težina 200 g.

Prednosti ili ozljede ultrazvuka tijekom trudnoće

Danas, ultrazvuk je dodijeljen svim trudnicama, bez iznimke. Ova metoda istraživanja ima ogroman broj prednosti. Na primjer, ako je žena radila u opasnom radu, ako je imala pobačaja prije, tada je jednostavno nužno za nju.

Suvremeni ultrazvuk je:

 • rana dijagnoza ektopične trudnoće;
 • točno određivanje vremena trudnoće;
 • dijagnoza mogućih patologija u razvoju fetusa;
 • identifikacija patologija koje omogućavaju nastavak operacije, odmah nakon rođenja djeteta;
 • potpunu procjenu sustava fetalnih cirkulacija, dijagnoza hipoksije koja se vrlo lako uklanja;
 • određivanje mjesta fetusa i prisutnost zapaljivosti pupčane vrpce.

No, unatoč činjenici da ultrazvuk ima tako velik broj prednosti, mnoge žene odbijaju je držati, smatrajući da je štetno za fetus. To je zbog činjenice da mnogi pogrešno zbunjuju ultrazvuk s rendgenskim zračenjem.

Neki tvrde argumenti znanstvenih istraživanja koji sugeriraju da ultrazvučni grede, u visokim dozama, mogu negativno utjecati na genetsku razinu.

Još uvijek postoji mnoštvo mišljenja da ultrazvuk može naštetiti nerođenoj bebi. Međutim, sa sigurnošću se može sa sigurnošću reći da ozljeda ultrazvuka tijekom trudnoće od strane liječnika nije dokazana, a prednosti provođenja ga premašuju mnogo puta percipiranu štetu.

Nije preporučljivo izvesti ultrazvuk po volji. Zbog velikog broja protokola kao rezultat studije, liječnik može postati zbunjen i pogrešno protumačiti uzorak tijeka trudnoće.

Ultrazvučni pregled tijekom trudnoće: koliko često se ispituju i zašto?

Prije pojave ultrazvuka (ultrazvuk) bilo je teško odrediti spol nerođenog djeteta, veličinu fetusa i pojedinačne genetske abnormalnosti. Danas je ultrazvučna dijagnostika tijekom trudnoće jedna od najvažnijih postupaka. Iako neke buduće majke sumnjaju u njegovu nužnost, svaki profesionalni ginekolog će potvrditi da je čak i uz sigurnu trudnoću općenito moguće identificirati takve opasne anomalije kao, na primjer, starenje placente, samo uz pomoć ultrazvuka.

Ultrazvuk tijekom trudnoće: značajke postupka

Ultrazvuk, ili ultrazvuk, je hardver metoda za proučavanje ljudskog tijela koje koristi zvučne valove frekvencije od 2 do 10 MHz. Poseban uređaj, ekerkograf, šalje usmjerene zrake valova koji se ne šire dobro u zraku, ali se kreću 4-12 puta brže u gustom mediju. Ovisi o vrsti tkiva: najniža je brzina ultrazvuka u masnom tkivu, a najviša je u koštanom tkivu. Znanost zna točno koja je brzina zvučnih valova u kojoj se postižu tekućine, tkiva i organi neke osobe. Također je poznato u kojoj mjeri i pod kojim uvjetima ultrazvuk može rasipati, reflektirajući i reflektirajući s vremenom i udaljenosti. Senzor podiže izmijenjene (reflektirane) valove "vraćene" na uređaj, pojačavaju se pomoću računala i posebnog programa, a zatim se pretvaraju u sliku koja se zatim prikazuje na zaslonu monitora. Specijalist treba samo napraviti potrebna mjerenja organa, ispitati strukturu tkiva, mjeriti protok krvi i pulsiranje, tj. Interpretirati (dešifrirati) rezultirajuću sliku, a zatim ga "prevesti" u medicinski jezik pisanjem ključnih pokazatelja na listu s opisom.

Ultrazvuk danas je jedini neinvazivni i apsolutno siguran način za određivanje stanja zdravlja fetusa i trudnice, dok je njegova implementacija važna za cijelo razdoblje nošenja djeteta. Uz njegovu pomoć, u ranoj fazi moguće je potvrditi činjenicu pojave trudnoće, isključiti nepravilno privezivanje embrija, ektopičnu trudnoću, žučni mjehur, kako bi se procijenile značajke tijeka trudnoće, sukladnost razvoju fetusa s njezinim trajanjem i još mnogo toga. Osim toga, istraživanje omogućava određivanje broja fetalnih jaja u maternici i održivosti zametaka kako bi se utvrdili točni datumi trudnoće i očekivani datum isporuke, kao i procijeniti anatomske značajke zdjelice žene i predvidjeti mogućnost komplikacija.

Međutim, zbog nedostatka obrazovanja stanovništva, široko se vjeruje da ultrazvučno skeniranje može biti štetno za dijete i navodno je sposobno izazvati razvoj različitih patologija. No, prema znanstvenicima, jasan odnos između učinaka ultrazvuka i pojave malformacija u razvoju još nije uspostavljen. Američki institut za ultrazvuk u medicini još je jednom potvrđen i posljednji put 1993. godine: "Potvrđeni biološki učinci pacijenata ili ljudi koji rade na uređaju uzrokovanom zračenjem (ultrazvukom), intenzitet koji je tipičan za suvremenu ultrazvučnu dijagnostičku opremu nikada nisu bili prijavljeni" [1 ]. Slična izjava može se naći na web stranici WHO-a: "Ultrazvuk se smatra postupkom visokog stupnja sigurnosti s minimalnim poznatim nuspojavama. Zbog nepostojanja zračenja, ova je studija naširoko koristi tijekom antenatalne skrbi "[2]. Pored gore navedenih opravdanja, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da se ultrazvučni strojevi poboljšavaju jednom godišnje, a intenzitet ultrazvuka u njima se smanjuje.

Štoviše, sve procjene gestacijskog doba primjenom ultrazvuka provode se od 1. dana posljednjeg menstrualnog perioda (u embriologijskim udžbenicima, 1. dan pojavljivanja jajeta služi kao referentna točka, pa je ovaj 5. tjedan prema ultrazvuku Treći - u smislu embriologije). Dakle, mogućnost vizualizacije fetalne vrećice u maternici javlja se 5. tjedan, tj. Na početku prvog tromjesečja. No, najtočnije odredivanje trajanja trudnoće u ovom ranom razdoblju (s točnosti od 2-3 dana) odvija se uglavnom od 6. tjedna [3].

Ovisno o trudnoći, žena može biti dodijeljena na dvije vrste istraživanja - transvaginalni i abdominalni.

 • Transvaginalni ultrazvuk obično se provodi u ranoj fazi, jer se može koristiti za otkrivanje jaja djeteta unutar 3 tjedna nakon začeća. U ovoj studiji koristi se poseban senzor, koji se umetne u vaginu pacijenta. Senzor je plastična šipka duljine 12 cm i promjera oko 3 cm. S obzirom na činjenicu da je osjetnik odvojen od ispitnih organa sa samo tankim zidom vagine, moguće je dobiti preciznije rezultate ispitivanja nego s normalnim ultrazvukom abdomena. Sam postupak omogućuje vam da isključite ili prepoznate patologije razvoja prve faze trudnoće - prijetnja pobačaja, placentalni abrupcija, utvrditi debljinu koriona, itd. Međutim, u kasnijim fazama transvaginalni ultrazvuk se ne izvodi jer senzor može uzrokovati pojavu maternice.
 • Abdominalni ultrazvuk se također izvodi pomoću posebnog senzora, ali u ovom slučaju senzor je u kontaktu samo s vanjskom zidom abdomena. Ova metoda ultrazvuka se koristi u II i III trimestrima trudnoće.

Ovisno o detaljima, pacijentu se može dodijeliti jedna od tri vrste studija.

2D istraživanje je tradicionalna varijanta u kojoj se na zaslonu prikazuje dvodimenzionalna crno-bijela slika koja izgleda kao fotografija. Ponekad je samo liječnik koji može dešifrirati sliku na ovoj slici. U većini javnozdravstvenih ustanova obično se izvodi 2D ultrazvuk. Ova vrsta ultrazvuka je prikazana u prvoj studiji, ali ako liječnik preuzme prisutnost mogućih komplikacija, tada je već u ovom trenutku potrebno napraviti trodimenzionalni ultrazvuk.

3D istraživanje vam omogućuje da što bolje pregledate voće na trodimenzionalnoj slici. Provođenje takve studije je optimalno od 20 do 33 tjedna trudnoće, u ranijim razdobljima detalji možda nisu dovoljno visoki, a kasnije dijete postaje manje mobilno, što također smanjuje informacijski sadržaj slike. Obično je propisana 3D studija kao dodatna procedura iz medicinskih razloga: komplikacije tijekom trudnoće, koje zahtijevaju kontinuirano praćenje fetusa, žene nakon IVF-a, surogatne majke itd. Informacijski sadržaj studije također ovisi o trajanju trudnoće, položaju fetusa, količini amnionske tekućine i majčini tjelesnoj težini,

4D-studija omogućuje vam da ne prikazujete statičku sliku djeteta, ali svoju video sliku u stvarnom vremenu - možete vidjeti što dijete radi u ovom trenutku. Preporučljivo je obaviti takvo ultrazvučno skeniranje tek nakon 20. tjedna trudnoće, jer je još uvijek nemoguće vidjeti sve male detalje prije tog roka. Kvaliteta slike ovisi o kvalifikacijama liječnika i o ponašanju pacijenta, bilo kakav najmanji pomak njene može podmazivati ​​sliku. Osim informacija za buduće roditelje, 4D ultrazvuk daje liječnicima mogućnost dijagnoze kongenitalnih anomalija i malformacija, kao što su rascjep usne, Downov sindrom, srčani defekti i još mnogo toga.

Pogrešno je usporediti različite tipove ultrazvuka jer su alati dizajnirani za različite svrhe i često je potrebno napraviti dijagnozu pomoću 2D ultrazvuka. Moderne klinike koriste sveobuhvatnu metodu praćenja trudnica, uključujući upotrebu nekoliko vrsta ultrazvuka.

Koliko često možete napraviti ultrazvuk tijekom trudnoće: vrijeme istraživanja

Ako ženska trudnoća prolazi bez patologija, a zatim duž cijele duljine, dovoljno je proći samo tri ultrazvuka. Oni su dodijeljeni svim ženama, bez iznimke, na pravodobno.

Datumi zakazanih ultrazvuka:

 • 11-14 tjedan trudnoće - prva studija fetusa. Tijekom ove studije, liječnik procjenjuje mjesto vezivanja jajašca, strukturu fetusa radi isključivanja genetskih abnormalnosti, strukture ekstraembrijskih organa za otkrivanje prijetnje pobačaja, propušteni pobačaj. Osim toga, procijenjeni status male zdjelice majke. Ako tijekom prvog posjeta ultrazvuku nisu pronađene patologije u fetusu i majci, onda je sljedeći put studija provedena u drugom tromjesečju.
 • 18-21 tjedna trudnoće - druga studija probira fetusa. Glavna svrha ovog ultrazvuka je isključivanje kongenitalnih neizlječivih nedostataka. U ovom trenutku moguće je procijeniti prezentaciju fetusa, proporcionalnost njezine strukture, korespondenciju veličine s prenatalnom dobi, strukturu lubanje i naročito njegov dio lica, razvoj unutarnjih organa i funkcioniranje kardiovaskularnog sustava. Rok za drugu ultrazvučnu scenu mora se strogo pridržavati, budući da se temelji na svojim rezultatima da liječnik može predložiti abortus iz medicinskih razloga. Osim toga, tijekom drugog ultrazvučnog pregleda liječnik procjenjuje stanje maternice i dodavanja, količinu amnionske tekućine, strukturu posteljice i mjesto lokalizacije, strukturu i mjesto pupkovine. Na ovom ultrazvuku buduće roditelji mogu prepoznati spol svog djeteta.
 • 30-34 tjedan trudnoće - treći i posljednji obvezni ultrazvuk. Njezin je glavni cilj utvrditi položaj fetusa u maternici, procijeniti sukladnost veličine fetusa s prenatalnom dobi, procijeniti stanje placente i stupanj zrelosti, funkcioniranje kardiovaskularnog sustava djeteta. Da bi se postigao drugi cilj, ultrazvuk se provodi na temelju Doppler učinka, što omogućuje dodatno procijeniti kvalitetu protoka krvi u sustavu majke-placente-fetus, saznati da li dijete pati od gladovanja kisikom i da li nema embrij kuglastih pupova.

Selektivni ultrazvuk se izvodi samo u slučajevima kada liječnik sumnja u normalni tijek trudnoće ili sumnju na razvoj abnormalnosti fetusa. Budući da se takvi pregledi provode u vezi s patologijom ili bolesti, njihov se broj može razlikovati ovisno o stanju pacijenta. U nekim posebno teškim slučajevima, ultrazvuk se izvodi čak i nekoliko puta tjedno. Popis indikacija za neplaniranu selektivnu ultrazvuku je dovoljno širok:

 • višestruka trudnoća;
 • tijek trudnoće na pozadini kroničnih i zaraznih bolesti majke;
 • prisutnost patologije strukture ili bolesti maternice i zdjeličnih organa;
 • sumnja ugroženog pobačaja;
 • placenta previa ili njegovo ranije starenje;
 • niska voda ili visoka voda;
 • promjene u ponašanju fetusa itd.

Općenito je prihvaćeno u medicinskoj zajednici da su informativne prednosti selektivnog ultrazvuka znatno veće od neprocijenjene vjerojatnosti negativnog utjecaja ultrazvuka na fetus pa njihov broj tijekom trudnoće nije ograničen.

Postupak pripreme za ultrazvuk tijekom trudnoće

Priprema za ultrazvuk ovisi o specifičnom medicinskom centru, kao io odabiru metode istraživanja.

Na primjer, s metodom ultrazvuka abdomena u ranom razdoblju potrebno je da se mjehur napuni, tako da prije postupka trebate piti određenu količinu tekućine - volumen treba razjasniti liječniku. U drugoj polovici trudnoće neće biti potrebno napuniti mjehur, u ovom trenutku fetus je već prilično dobro vizualiziran.

Preporučljivo je prije izvođenja postupka u nekoliko dana slijediti posebna dijeta: ne jesti grah, pečene robe, mliječni proizvodi, suho voće - sve što može izazvati nadutost, jer je zrak okoliš i slab vodič ultrazvuk uzrokuje smetnje. Intestina prije ultrazvuka treba biti ispražnjena.

Što se tiče onoga što je potrebno, ide na pacijenta javnoj bolnici će trebati pelene na koje će ići u ultrazvuk, prijeđite ukloniti ostatke gela nakon zahvata, prezervativ za transvaginalni ultrazvuk, medicinske dokumentacije, politike i drugih dokumenata.

U privatnim medicinskim centrima pacijent je u potpunosti opremljen sa svim potrošnim materijalima - od pelena do pelena, stoga morate uzeti samo dokumente i novac. Trošak postupka u Moskvi, ovisno o vremenu koji se održava, varira u prosjeku od 1600 rubalja za ultrazvučno skeniranje u ranom razdoblju do 3000 rubalja za ultrazvučni pregled trećeg trimestra. Trošak 2D, 3D, 4D ultrazvuka ovisi o specifičnom medicinskom centru. Na primjer, trošak 3D ultrazvučnog pregleda u prosjeku iznosi 3.300 rubalja i više, au 4D formatu je 3.300 rubalja i više [4], [5].

Vrlo je važno slušati preporuke liječnika i ispuniti sve svoje obveze tijekom trudnoće. Zahvaljujući ultrazvuku postalo je moguće identificirati ili isključiti prisutnost bilo koje patologije od nerođenog djeteta ili trudnice i poduzeti sve moguće mjere kako bi se ispravio zdravlje.

Gdje mogu napraviti ultrazvuk tijekom trudnoće?

Na pitanje gdje se ultrazvuk može obaviti tijekom trudnoće, Nadezhda Kiriyenko, liječnica ultrazvučne dijagnostike klinike ABC-a na parku kulture, odgovorila je na nas:

"U većini slučajeva liječnik liječnik propisuje ultrazvučni pregled zdjeličnih organa, a često preporučuje kliniku na kojoj možete proći ovaj postupak. Ali vrlo je važno da ova klinika u potpunosti zadovoljava sve moderne zahtjeve, jer zdravlje majke i njezine buduće bebe ovisi o točnosti studije. Nitko nije tajna da u državnim konzultacijama često postoji oprema koja ne dopušta potpuno dobivanje pune i točne slike fetusa. Kvalifikacija stručnjaka koji će dešifrirati sliku također je vrlo važna - ne treba propustiti detalj.

Mogu savjetovati pacijente da idu u kliniku "ABC-medicine" u "Parku kulture" iz nekoliko razloga. Ovo je naš vodeći medicinski centar s moćnom i modernom dijagnostičkom opremom. Osoblje klinike zapošljava kvalificirane stručnjake. Posebnost centra je odsutnost redova, možete se upisati pravom liječniku doslovce iz dana u dan. Poliklinica je udaljena od stanice podzemne željeznice. Osim toga, mi smo osjetljiv na svakom pacijentu, uzeti u obzir njezino mentalno i fizičko stanje, predloženi program trudnoće, jer pridaje do 14 tjedana, od 14. do 27. i 28. tjedna trudnoće. "

P. S. Danas je mreža klinika ABC-Medicina devet medicinskih centara u različitim dijelovima Moskve.

Klinike "ABC-medicine":

 • Poliklinika u Chistye Prudy - licenca LO-77-01-012180 od 21. travnja 2016., izdana od strane Moskve Department of Health.
 • Poliklinika za Baumanskaya - dozvola LO-77-01-013027 od 1. rujna 2016., izdana od strane Moskve Department of Health.
 • Poliklinika na "ulici 1905" - licenca LO-77-01-013523 od 23. studenoga 2016., izdana od strane Moskve Department of Health.
 • Poliklinika za Kolomenskaya licencirana je kao LO-77-01-012454 od 8. lipnja 2016. godine i izdana od strane Moskve Department of Health.
 • Poliklinika na "Begovaya" - licenca LO-77-01-013720 od 28. prosinca 2016. godine, izdana od strane Moskve Department of Health.
 • Poliklinika u Balashiku - licenca LO-50-01-007895 od 28. srpnja 2016, koju izdaje Ministarstvo zdravstva Moskovske regije.
 • Poliklinike u Kommunarki i Romashkovu - dozvola LO-50-01-009187 od 14. studenoga 2017. Ministarstva zdravstva Moskovske regije.
 • Poliklinika u "Parku kulture" - licenca LO-77-01-014762 od 30. kolovoza 2017, izdana od strane Moskve Department of Health.

Ultrazvučna dijagnoza tijekom trudnoće koristi se za praćenje razvoja fetusa, kao i zdravlje majki.

Ultrazvučno ispitivanje zdjeličnih organa može se preporučiti za:

 • sumnja na trudnoću
 • sumnjivom neoplazmom
 • kršenje menstrualnog ciklusa,
 • bolovi u donjem dijelu trbuha.
Indikacije i troškovi.

Servis "ultrazvučne dijagnostike" možete koristiti ne samo u javnim klinikama već iu privatnim medicinskim centrima.

Kako biste spremili medicinske usluge, možete koristiti sveobuhvatne programe koje nude medicinski centri.

Prilikom odabira klinike trebate obratiti pozornost na dostupnost potrebnih dozvola, dobru tehničku opremu, visoko kvalificirane stručnjake.

Saznajte više o trenutačnim promocijama i posebnim ponudama.

 • 1 Vodič za ultrazvučnu dijagnostiku (CD 2001 g). Vol. I. Poglavlje "Fizika ultrazvuka". Stavak "BIOLOŠKI UČINCI ULTRAĐENJA I SIGURNOSTI". Odjel za ultrazvučnu dijagnostiku ruske medicinske akademije poslijediplomskog obrazovanja, ur. Mitkova V.V.
 • 2 http://www.who.int/diagnostic_imaging/imaging_modalities/dim_ultrasound/ru/
 • 3 https://www.medison.ru/si/art66.htm
 • 4 https://abc-medicina.com/uzi/
 • 5 https://prodoctorov.ru/moskva/diagnostika/uzi/uzi-beremennosti/?page=3

Moderne ultrazvučni skeneri ili ultrazvuk je moguće dobivanje trodimenzionalne slike fetusa s rezolucijom do 0,1 mm, a više Doppler tehnike - procijeniti protok krvi u krvnim žilama, srce zid gibanje i drugih tkiva s brzina manja od 1 cm / s. U pozadini sigurnosne metode, ultrazvuk postaje nezamjenjiv dijagnostički alat u upravljanju trudnoćom.

Kontrola otkucaja srca od Holtera: dobivamo cjelovitu sliku o radu srca

Ultrazvuk u Moskvi: gdje mogu učiniti i koliko košta istraživanja?

© 2017 Argumenty i Fakty JSC generalni direktor Ruslan Novikov. Glavni urednik tjednika "Argumenti i činjenice" Igor Chernyak. Direktor digitalnog razvoja i novih medija AiF.ru Denis Khalaimov. Glavni urednik AIF.ru Vladimir Shushkin.

Značajke ultrazvučne dijagnoze u različitim fazama trudnoće

Svaka djevojka koja je naučila o zanimljivoj situaciji želi brzo izraditi prvi ultrazvuk, vidjeti svoju bebu i saznati o njegovu zdravstvenom stanju.

Mnogi roditelji također obavljaju ultrazvučna istraživanja kako bi otkrili spol nerođenog djeteta. Ove informacije su korisne prilikom odabira interijera dječje sobe, kupnje dječje odjeće i namještaja.

Odmah, napominjem da ne biste trebali vjerovati rezultatima na 100%. Na primjer, obećan sam dječaku i rodila sam kćer.

Zašto ultrazvuk tijekom trudnoće?

Prije nekoliko desetljeća, ljudi nisu mogli ni zamisliti da bi postojala prilika da vide svoje dijete, kako bi saznali kako se razvija i raste čak i prije rođenja. I sada ultrazvuk je dostupan svima trudnoj ženi. Nije samo 2D ultrazvuk, a 3D, pa čak i 4D (to jest, video). Ali mnogi ne razumiju važnost ovog postupka.

Tijekom ultrazvuka saznajte:

 • točno trajanje trudnoće;
 • procijenjeni datum rođenja;
 • Trudnoća jedne ili više embrija - višestruke trudnoće mnogo su složenije i zahtijevaju više pažnje;
 • prisutnost abnormalnosti u fetusu - ranije patologija je pronađena, to je vjerojatnije da ih eliminira;
 • položaj placente i količina amnionske tekućine: netočna lokacija posteljice, nedostatak vode ili visoka voda puna je smrti embrija i pobačaja (važno je da je dijagnosticiramo na vrijeme i vratimo ženu i fetus u normalu);
 • kako se razvija fetus, veličina i spol.

Ako postoje simptomi poput bolova u trbuhu i / ili krvarenja, ginekolog usmjerava pacijenta na hitan ultrazvuk radi uklanjanja mogućnosti ektopične trudnoće i prijetnje pobačaja.

Koji termini čine ultrazvuk

Tijekom trudnoće, djevojka radi tri osnovne ultrazvučne studije.

Održavaju se (u pravilu, besplatno) na kraju svakog tromjesečja, tj. U smislu 11-14, 18-21 i 30-34 tjedana.

Prvi planirani ultrazvuk

Na 1 planiranom ultrazvučniku liječnik šalje trudnice na kraju prvog tromjesečja.

Na njoj se provjerava:

 1. Prisutnost fetalnih patologija. Neki poroci znače da će se dijete roditi s invaliditetom, a drugi dovesti do smrti fetusa. Ako se takve patologije pronađu tijekom studije, djevojčicu je propisana dodatna analiza amnionske tekućine ili korionske biopsije kako bi se potvrdila ili odbila dijagnoza.
 2. Veličina embrija. Posebna se pozornost posvećuje veličini vrata i ovratnika. Nedosljednost sa svojim normama ukazuje na prisutnost kromosomske abnormalnosti kod djeteta - na primjer Downov sindrom.
 3. Veličina kostiju, osobito ramena, bedrene, cjevaste, podlaktice i donjeg dijela djeteta.
 4. Jesu li unutarnji organi embrija pravilno postavljeni - i njihovu veličinu odgovara datumu.
 5. Koja je veličina srca s plućima i trbuhom embrija.

Postoje slučajevi u kojima se prvi ultrazvuk izvodi ispred vremena:

 • krvarenje iz vagine;
 • bol u donjem dijelu trbuha;
 • sumnja na propušteni pobačaj;
 • prethodni pobačaj;
 • oplodnja nije došla prirodno (IVF, epruveta, itd.);
 • fetalna patologija u drugim trudnoćama;
 • sumnja na višestruku trudnoću.

Drugi planirani ultrazvuk

Na oko 19 tjedana trudna djevojka prolazi kroz drugi ultrazvuk. Ovo razdoblje je odabrano jer tijekom tog perioda fetus ima već dobro formirane organe i moći će se istražiti ono što se nije moglo proučavati po prvi put.

U drugoj studiji liječnik ispituje:

 1. Koliko plodova i kako se nalaze.
 2. Dijelovi tijela i unutarnjih organa fetusa: udovi se pažljivo pregledavaju, do broja prstiju.
 3. Od svih organa, mozak djeteta se najviše pažljivo proučava.
 4. Količina amnionske tekućine.
 5. Izgled i struktura placente i pupčane vrpce.
 6. Stupanj zrelosti placente - neusklađenost njenog izraza štetno utječe na dijete.

Treći planirani ultrazvuk

Treći ultrazvuk ispituje i mjeri iste pokazatelje kao u prva dva. Uzologist daje najbližu pozornost na stanje posteljice.

Razlozi za ovaj interes su nekoliko:

 • tijekom porođaja, osobito ako je to carski rez, ginekolog je morao znati na kojem se stijenku maternice nalazi placenta, a na ultrazvuku je savršeno vidljiva;
 • ako omjer otvaranja vrata maternice do donjeg ruba posteljice ne zadovoljava standarde, postoji mogućnost krvarenja prije ili tijekom isporuke;
 • prevelika ili, obrnuto, mala širina placente u mjestu vezanja na pupčanu vrpcu znači placentarnu insuficijenciju, tj. majčino tijelo ne reagira krivo s tijelom fetusa;
 • Prema unutarnjoj strukturi posteljice određuje se stupanj njegove zrelosti - ovisi o ovom pokazatelju je li rodni kanal djevojke spreman za porođaj ili mogu nastati bilo kakve poteškoće.

Sve ove, koje su od velike važnosti, proučava stručnjak tijekom trećeg ultrazvuka buduće majke.

Kako je ispit

Ultrazvučni pregled tijekom trudnoće razlikuje se od ostalih ultrazvučnih pregleda, jer prije postupka nije potrebna posebna priprema. Samo trebate donijeti list i salvete. Potrebna je ležaljka da leži na njemu, a ne na golom kauču. Tkiva će biti potrebna da bi se gel uklonio iz trbuha, bez kojeg nikakav pregled ne može učiniti.

Prilikom izvođenja prvog ultrazvuka prema indikacijama ispred vremena koristi se transvaginalna sonda. Njegov liječnik ulazi u vaginu. Pomoću takvog uređaja lakše je identificirati zanimljivu situaciju u kratkom roku.

Tri rutinske studije izvedene su pomoću senzora trbuha. Oni vode želudac. Prije početka postupka, na želuce se nanosi poseban gel. Potrebno je da ne postoji zrak između želuca i uređaja, jer jako iskrivljuje prikazanu sliku.

Senzor je spojen na monitor koji prikazuje proučavane organe. Pomoću posebne tipkovnice liječnik sluša srce djeteta, poduzima potrebna mjerenja i ulazi u inspekcijsku karticu.

Vrlo je važno da je dijete mirno u vrijeme studija. Kada se dijete neprestano kreće, liječnik jednostavno neće moći provesti ispit i zakazati reviziju. Ponašanje fetusa ovisi o emocionalnom stanju majke i treba se unaprijed pripremiti za postupak.

Zapamtite: liječnik želi majku i dijete samo dobro i provodi ispite za vašu korist.

Neposredno prije pregleda, preporuča se slušati mirnu glazbu, čitati svoju omiljenu knjigu i razgovarati s djetetom o nečemu ugodnom. Tijekom postupka morate se opustiti što je više moguće, ravnomjerno disati i zatražiti od liječnika sve što vas zanima.

Zašto vam je potrebna neplanirana ultrazvuk

Broj ultrazvučnih pregleda prvenstveno ovisi o stanju budućih majki. Ako ima bol ili nelagodu u donjem trbuhu, krvi iz vagine, tada je važno da liječnik ukloni prijetnju prestankom ili ektopičnom trudnoćom. Shvatite da je to moguće samo tijekom ultrazvuka, pa ga ginekolog dodjeljuje neplaniranom.

Također, ženu se može dodatno ispitati ako se beba ponaša previše aktivno u studiji, a Uzist nije uspio ispitati sve potrebne dijelove tijela i izvršiti potrebna mjerenja.

Ta je situacija bila na mom drugom ultrazvuku. Liječnik je rekao da je akrobat u trbuhu i nemoguće je provesti normalni pregled.

Postupak je morao biti ponovljen za nekoliko dana. Već sam to pripremio na gore opisane načine. Stoga se emocionalni stav ne smije zanemariti. Zapamtite da se sve emocije majke prenose na dijete i pokušavaju razmišljati samo o dobru.

Kontraindikacije u postupku

Posebne kontraindikacije za ultrazvuk ne postoje.

Međutim, postoje brojne komplikacije kod kojih je postupak zabranjen:

 1. Akutna masna hepastoza. Ovo je proces kojim jetra pretvara svoje stanice u masne stanice ili ih akumulira. Razlog za ovu komplikaciju je veliko opterećenje na jetri dok dijete čeka, budući da, pored glavnog otpada, također je potrebno filtrirati otpad fetusa.
 2. Jaka preeklampsija. Uz ovu komplikaciju, buduća majka povećava krvni tlak, postoji znatna oteklina i proteini u mokraći. To utječe na jetru i krvožilni sustav. Teške komplikacije preeklampsije nazivaju se HELLP sindromom.
 3. Izobilno vaginalno krvarenje.
 4. Eklampsija ili kasna toksikoza. Ovaj proces karakterizira iznimno visok krvni tlak. Mogući gubitak svijesti, konvulzije, poteškoće ili nedostatak disanja i pjene iz usta.

Svaka od ovih komplikacija vrlo je opasna za život majke i djeteta. Kad se pojave, obavlja se hitan rad. U ekstremno teškim slučajevima potrebno je da se isporuka dogodi u narednih 30 minuta. Za takve pacijente unaprijed se priprema reanimacija u odjelu za odrasle i djeca, u kojoj prvi put provode nakon poroda.

Je li opasno za ultrazvuk tijekom trudnoće

Mišljenja znanstvenika o ultrazvuku tijekom trudnoće su podijeljena. Jedna polovica smatra da bi se ovo ispitivanje moglo i trebalo obaviti, a druga je sigurna da je bolje da se uopće ne napravi ultrazvuk, ili barem treba istražiti što je rijetko moguće.

Nije znanstveno dokazano da ultrazvuk negativno utječe na ljudski fetus. Istraživanja na ovom području nisu provedena, ali prema statistikama ne postoje slučajevi negativnog utjecaja ultrazvuka na dijete.

Mnogo je opasnije ne raditi ultrazvuk. Doista, tijekom ovog postupka otkrivaju se mnoge vitalne točke. Međutim, previše često ne provodi istraživanje. Dovoljno je tri zakazana pregleda. I ostalo je već propisao liječnik.

Zašto je ultrazvuk potreban čak i kod dobrobiti trudna

Ultrazvuk se obavlja, prije svega, kako bi se osiguralo da beba bude zdrava, raste i razvija. Kada dijagnosticiraju, oni mjere rast fetusa, veličinu kostiju, stanje unutarnjih organa itd. Nedosljednost ovih pokazatelja sa standardima ne utječe na zdravlje majke. Može se osjećati sjajno čak i kad se u maternici razvije dijete s ozbiljnim patologijama.

Postoji niz komplikacija koje su potpuno neoznačene. Na primjer, ektopična trudnoća. Većina djevojaka čak ne zna za to do određene točke. A ovo je vrlo ozbiljna patologija. Ako vrijeme ne otkrije ektopičnu trudnoću, a ne prekidati, onda možete izgubiti jajovode i reproduktivnu funkciju općenito.

Stoga, radi utvrđivanja svih abnormalnosti i procjene mogućih rizika, ultrazvuk bi trebao biti izveden kada to liječnik zatraži, bez obzira na dobrobit majke.

O postupku u video formatu:

zaključak

Budući mama najbolji prijatelj tijekom trudnoće je njezin ginekolog.

On uvijek želi svoje pacijente samo najbolje i čini svoje najbolje kako bi trudnoća lako, a dijete je rođeno zdravo i na vrijeme. Stoga, trebali biste se potpuno pouzdati u svog liječnika i podvrgnuti se svim postupcima na koje će vas uputiti, uključujući ultrazvuk. Uostalom, ova studija koristi mnogo više od zla.

Ultrazvuk tijekom trudnoće

Prije samo 40-50 godina, naše bake nikada nisu sanjale o tome kako bi vidjeli bebu prije nego što se rodila. Sada, redoviti susreti s puzozhitelom su uobičajeni. Iako su očiti prednosti izvođenja ultrazvučnog pregleda, rasprava o opasnosti ili opasnosti za bebu u maternici još uvijek ne prestaje.

Što je ultrazvuk?

Uzi je metoda proučavanja unutarnjih organa i tkiva. To se provodi pomoću ultrazvučnog aparata, opremljenog posebnim senzorom i monitorom. Senzor se naziva pretvornik. On, u kontaktu s kožom abdomena trudne žene, proizvodi vibracije (zvučni valovi), koji su usmjereni duboko u tijelo. Tamo se sudaraju s unutarnjim organima žene (kao i sa dijelovima tijela i unutarnjim organima djeteta) i odražavaju se od njih, a zatim se prikazuju na monitoru.

Ultrazvuk je dvodimenzionalan, trodimenzionalan i četverodimenzionalan. Koja je razlika između njih? S dvodimenzionalnim ultrazvukom vidljivi su samo nejasni obrisi fetusa u crno-bijeloj boji. Zahvaljujući trodimenzionalnom ultrazvučniku, liječnik će moći vidjeti trodimenzionalnu sliku u boji, detaljno ispitati organe i sustave djeteta. Četverodimenzionalni ultrazvuk omogućuje vam da vidite kretanje fetusa.

Ovaj postupak je apsolutno bezbolan i ne stvara nikakve nelagode.

Zašto ultrazvuk?

Provođenje istraživanja ultrazvukom nije uzrokovano hirovima budućih roditelja, već hitnom potrebom za dijagnosticiranjem različitih odstupanja u razvoju djeteta i problemima tijeka trudnoće.

Zapravo, prvi ultrazvuk može potvrditi trudnoću u ranoj fazi, odrediti prisutnost jajašca (ponekad dva, ili čak tri), odrediti točno trajanje trudnoće. Ova metoda je vrlo vrijedna u prisustvu ektopične trudnoće. Uostalom, ako ga dijagnosticira u ranim fazama, možete izbjeći operaciju.

Nadalje, kasnije, ultrazvuk omogućuje da vidite postoje li patologije. To uključuje odjeljivanje posteljice, prijetnju spontanog pobačaja, hipertonija maternice. U vrijeme dijagnosticirane patologije i sukladno tome, poduzete mjere omogućit će vam da spasite trudnoću i rađate zdravo dijete. Ultrazvuk također otkriva fetalne malformacije. Ponekad se mogu izliječiti, a ponekad, na žalost, ženi će se zamoliti da prekinete trudnoću.

Uoči rođenja, ultrazvuk će otkriti neke nijanse na kojima će ovisiti tijek samog procesa i ponašanje liječnika. Zapamtite, samo ova metoda može, s preciznošću od 100%, reći postoji li zapetanje kabela. I ovo je vrlo važno jer prijeti komplikacija generičkog procesa, a ponekad stvara i opasnost za zdravlje, pa čak i život djeteta.

Nemojte zaboraviti da neke žene nužno podliježu ultrazvuku. I mnogo češće od većine trudnica. Takve indikacije uključuju kronične bolesti. Najčešći među njima su dijabetes, razne bolesti krvi.

Nemojte zanemariti postupak ako ste već imali trudnoće koje su neuspješno završile (pobačaja, propuštene trudnoće) ili ako obitelj ima ozbiljne bolesnike (na primjer, s Downovim sindromom).

Prvi ultrazvuk tijekom trudnoće

Upućivanje na prvi ultrazvuk tijekom trudnoće obično se dobiva u 12-13 tjednu trudnoće. Ova rana metoda istraživanja je izuzetno važna: svojim će pomoćom liječnik moći procijeniti početnu formu fetusa, kako bi procijenio proces polaganja organa i sustava.

U nekim slučajevima, prvi ultrazvuk tijekom trudnoće može se provesti ranije. Prvo, kako bi potvrdili prisutnost trudnoće, a isto tako isključiti činjenicu trudnoće ectopic. Sumnja na ektopičnu trudnoću zahtijeva obvezno ispitivanje uz pomoć ultrazvuka - samo na taj način moguće je pouzdano utvrditi da li se ovo patološko stanje stvarno događa. I samo na taj način bit će prilika intervenirati na vrijeme i provesti potrebno čišćenje, inače se ne može izbjeći ozbiljne posljedice.

Razlog ranijeg ultrazvuka može poslužiti kao alarmantni simptomi u obliku vaginalnog krvarenja (ili krvarenja) i nagnuće boli u donjem dijelu trbuha. Takvi simptomi imaju veću vjerojatnost da će signalizirati prijetnju pobačaju. I, iako je ultrazvuk isključivo isključivo utvrditi postoji li prijetnja pobačaja, vrlo je teško, ali kroz takvu studiju možete otkriti uzrok krvarenja. Prema rezultatima ultrazvuka, liječnik će moći cjelovito procijeniti situaciju i dati ženi odgovarajuće preporuke.

Koliko dugo ultrazvuk pokazuje trudnoću?

Vrlo često, žena odlazi na ultrazvuk, još uvijek sumnjajući na trudnoću, bez upućivanja od ginekologa i vlastite volje. Takve se akcije obično diktiraju željom da saznaju treba li razgovarati o trudnoći, kada su prisutni karakteristični simptomi, a test ne pokazuje rezultat.

Postavlja se pitanje: u koje će vrijeme ultrazvuk pokazati trudnoću i postoji li bilo kakva točka u 1-2 tjednu odgode za polaganje ispita kako bi konačno odlučili? Odgovor je: ultrazvuk je u stanju pokazati trudnoću već u trajanju od 3-4 tjedna, a upravo su to 1-2 tjedna odgode menstruacije.

To nije uvijek, ako ultrazvuk najčešće pokazuje oplođeno jaje, može vam biti zajamčeno da govori o prisutnosti trudnoće. Nažalost, jajašci mogu biti prazni i ne sadržavati embrij, i to će biti moguće ustanoviti samo od 5. tjedna trudnoće.

Planirani ultrazvuk tijekom trudnoće

Ako trudnoća napreduje povoljno i bez ikakvih abnormalnosti, za cijelo vrijeme trudnoće djeteta, ženi će biti dodijeljena tri rasporeda ultrazvučnih sjednica. Prvi ultrazvuk izvodi se u prvom tromjesečju, drugom u drugom, a trećem, u trećem tromjesečju. Planirano ultrazvučno ispitivanje tijekom trudnoće omogućuje procjenu da li sve ide prema planu, a ako postoji sumnja, to se ponavlja.

Prvi je rutinski ultrazvuk je metoda dijagnosticiranja trudnoće kao takvog, kako bi se utvrdilo da li postoje rizici od pobačaja, dijagnosticirati „neuspjeh” u razvoju fetusa u najranijim fazama - kada je favorit svi vitalni organi i sustavi, a svako odstupanje je ispunjen s razvojem bolesti.

Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće imenovan je u drugom tromjesečju kako bi se procijenio razvoj bebe, a istodobno - stanje posteljice. Osim toga, tijekom provođenja druge sesije ultrazvuka, obično je moguće odrediti spol nerođene bebe.

Treći planirani ultrazvuk ima, kao što možete pogoditi, vremensko razdoblje trećeg tromjesečja. U ovoj fazi tradicionalno se istražuje stupanj razvoja bebe, stanje uteroplaznog krvotoka, pa čak i prezentacija bebe.

Kada napraviti ultrazvuk tijekom trudnoće?

Jasno odgovorite na pitanje kada trebate napraviti ultrazvuk tijekom trudnoće, stručnjaka koji vodi trudnoću. U pravilu, vrijeme ultrazvuka određeno je kako slijedi:

 • Prvi ultrazvuk je 10-14 tjedana. Određuje se razdoblje trudnoće i približan rok isporuke, broj zametaka, procjenjuje se ton maternice. Također se ispituje stanje formiranja fetusa, vjerojatnost kromosomske aberacije i malformacija, debljinu vrata maternice (zona ovratnika) - jedan od glavnih markera Downovog sindroma;
 • drugi ultrazvuk - 19-23 tjedan. Određuje se spol djeteta, veličina fetusa i dosljednost tih pokazatelja s trajanjem trudnoće. Osim procjene veličine i stope rasta fetusa, moguće je procijeniti razvoj unutarnjih organa bebe. Osim toga, proučava se stanje placente, količina amnionske tekućine, potvrđuje se odsutnost kromosomskih abnormalnosti;
 • treći ultrazvuk - 32-36 tjedan. Potrebno je za dijagnozu kasnih razvojnih abnormalnosti fetusa, koje nisu prethodno bile manifestirane. Određuje se veličina fetusa, datum nadolazeće isporuke ponovno je naveden. Ocijenjeno je stanje fetusa i njegov položaj prije porođaja, isključena je mogućnost zadebljanja pupkovine.

Je li ultrazvuk štetan za vrijeme trudnoće?

Većina predstavnika moderne medicine u jednom glasu osigurava da ultrazvuk bude siguran za fetus i ne uzrokuje embriotoksične učinke. Njihovi protivnici, predstavnici različitih sfera života, jednoglasno tvrde monstruozne posljedice uporabe ultrazvučnog skenera. Zapravo, postoje informacije da su gotovo sve "horor priče" vrlo pretjerane i nemaju ozbiljnih dokaza. Da, ultrazvuk zapravo uzrokuje lagano zagrijavanje stanica u tijelu, ali to ne utječe na stanje i zdravlje fetusa. Nije dokazana veza između upotrebe ultrazvuka i raznih patologija i anomalija novorođenčadi.

Međutim, mnogi postavljaju takve argumente, kažu, jer nije dokazano, to ne znači da to ne utječe. Na temelju toga, sljedeće je razuman prijedlog: a znanstvenici i liječnici ispitati to pitanje, mi ćemo još jednom oprezniji i neće izložiti djelovanju ultrazvuka i za bebu. Ali ako je to bitno - još jedno pitanje, jer ponekad 10 minuta ispitivanja spasiti život djeteta. Potrebno vam je više argumenata? Za one koji nisu uvjereni, obavještavamo: dokazano je da je pola sata ultrazvuk siguran i za bebu i za majku. I zračenje, koje ultrazvučni protivnici strahuju toliko, zapravo traje manje od minute. Ostatak vremena na uređaju radi na prijemu.

Ultrazvuk tijekom trudnoće

Rutinski ultrazvuk (SAD) tijekom trudnoće trebao bi se obaviti tri puta kao dio pružanja medicinske skrbi za žene tijekom trudnoće besplatno. Broj ultrazvučnih studija iz kliničkih razloga može se povećati. Danas, ultrazvuk je najtočniji, praktički bezopasni i vrlo učinkovit način ispitivanja trudnica.

Tijekom trudnoće, ponovnim ultrazvukom u različito vrijeme, može se pratiti fiziološki razvoj fetusa.

Koliko vremena treba ultrazvuk tijekom trudnoće?

Intrauterni razvoj fetusa je dinamičan proces, pa se ultrazvučno skeniranje mora provesti u terminima koji daju maksimalne informacije o anatomiji fetusa.

Rusko ministarstvo zdravstva Reda 01.11.2012 №572n „o odobrenju postupka medicinske skrbi na profilu” Obstetrics i Gynecology „” Ultrazvuk u normalnoj trudnoći provodi 3 puta. Nema potrebe za ultrazvučnim pregledom svaki mjesec ili svaki put kad trudni liječnik posjeti antenatalnu kliniku, osim ako nema razloga sumnjati da postoji patologija koja zahtijeva dinamično praćenje. Na primjer, kada je pobačaj, broj ultrazvuka povećava se za kontrolu dinamike razvoja fetusa.

Ultrazvuk tijekom trudnoće obavlja se u svakom tromjesečju:

 • u prvom tromjesečju - u razdoblju od 11-14 tjedana;
 • u drugom tromjesečju - u trajanju od 18 do 21 tjedna;
 • u trećem tromjesečju - za razdoblje od 30-34 tjedana.

Optimalni vremenski rokovi za trostruko selekciju su 12, 22 i 32 tjedna. Ako sumnjate na komplikaciju trudnoće (krvarenje, bol, itd.), Ultrazvučno skeniranje može biti propisano neplanirano.

Ultrazvuk u ranoj trudnoći (u prvom tromjesečju trudnoće)

Uz transvaginalnu ultrazvučnu metodu pomoću vaginalnog senzora, trudnoća se može postaviti na 4-5 tjedana. S transabdominalnim ultrazvukom (preko abdominalnog zida), trudnoća se može uspostaviti 2-2.5 tjedna kasnije.

U ranim fazama dijagnoza trudnoće postavkama, temelji na određivanju u maternice šupljinu jajašca, žumanjčana vreća embrija otkucaja srca, a kasnije - zbog fetalnog slike (ili fetusa u višestruke trudnoće).

Prva ultrazvučna scena preporučuje se za trudnu majku u ranoj fazi - od 11 do 14 tjedana. U nekim slučajevima, prvi ultrazvuk tijekom trudnoće može se izvesti ranije:

 • za potvrdu trudnoće. Visoke razine hCG u krvi ili urinu ukazuju na moguće trudnoće, što može biti potvrđeno ultrazvukom. Otkrivanje hCG-a u krvi žene bez ultrazvuka i kliničkih znakova nije apsolutna potvrda trudnoće. Transvaginalni ultrazvuk je u stanju otkriti trudnoću u ranoj fazi (već u petom tjednu trudnoće), kada je veličina vrećice vrećice samo 2-3 mm, odnosno menstruacija od 1-3 dana.
 • kako bi se razjasnilo mjesto jajeta (za potvrdu normalne ili ektopične trudnoće). Ako se na razini hCG-a više od 750-1000 IU fetusna vrećica ne može otkriti u maternici, ili ako se fetalna vrećica detektira izvan maternice, to znači da postoji ektopična (ektopična) trudnoća. Detekcija vrećice žumanjaka ultrazvukom u maternici potvrđuje normalnu trudnoću maternice.
 • da se isključi mjehurić skliznuti - opasna komplikacija u kojoj postoji povećana maternica sa ili bez jajeta, ali se normalni razvoj embrija ne pojavljuje, a korionske sile rastu u obliku mjehurića napunjenih tekućinom.
 • za potvrdu održivosti embrija. Srce embrija počinje opadati 23. dana razvoja (tj. Polazeći od šestog tjedna trudnoće), koji se zabilježi na monitoru. U ovom trenutku, fetalni broj otkucaja srca obično iznosi 90-100 u minuti. Nakon 8. tjedna trudnoće, fetalna srčana frekvencija uvijek treba odrediti.
 • odrediti trajanje trudnoće. Prije nego što je embrij vidljiv, gestacijsko doba određuje prosječni unutarnji promjer jajovoda. Pojavom embrija od 7. tjedna do 14. tjedna, gestacijska dob (gestacijska dob) određena je veličinom parietala koktela (CTE) embrija ili fetusa. Ako menstrualni ciklus nije bio nepravilan prije trudnoće ili datuma posljednje menstruacije nije točno poznat, razdoblje trudnoće može se pouzdano utvrditi ultrazvukom obavljenim u prvom tromjesečju kada se mjeri CTE.
 • identificirati više beba. U slučaju višestrukih trudnoća u najranijim razdobljima, možete vidjeti zasebno smještene dvije ili više gestacijskih jajašaca.
 • s prijetnjom pobačaja. U prisustvu krvarenja vrlo je važno procijeniti održivost fetusa (otkucaja srca, motorička aktivnost). Ultrazvuk s prijetnjom pobačaja jedan je od glavnih i važnih dijagnostičkih metoda. Tijekom ultrazvuka, glavni znak prijetnje prekida je lokalno zadebljanje mišića maternice (hipertonija miometrija), kao i povećanje promjera unutarnjeg ždrijela. U većini slučajeva, hipertonični miometrij je praćen boli u donjem dijelu trbuha.

Kod 11-14 tjedana trudnoće, prikazan je prvi trimestar. Probira za prvo tromjesečje je kompleks sljedećih studija:

 • mjerenje debljine svemirskog prostora (TVP) embrija pomoću ultrazvuka.
 • "Dvostruki test" (krvni test za hCG i PAPP-A (PAPP-A)).

Ne preporučuje se provjera Doppler (boja) u prvom tromjesečju trudnoće, bez razloga za to.

Ultrazvuk u drugom tromjesečju trudnoće

Drugi ultrazvuk se izvodi u periodu od 20-24 tjedna. Glavni cilj drugog ultrazvuka, koji se provodi u drugom tromjesečju trudnoće, treba pažljivo procijeniti anatomiju fetusa kako bi dijagnosticirala najveći broj kongenitalnih malformacija fetusa (CDF) kako bi bila prenatalna detekcija.

Ultrazvuk u drugom tromjesečju za trudnice najvažniji je i dugo očekivani jer u ovom razdoblju možete saznati spol djeteta. Određivanje spola djeteta nije znak za ultrazvuk, osim u slučajevima kada postoji nasljedna bolest povezana s seksom u rodu (na primjer, hemofilija, koja se javlja samo kod dječaka).

Također u drugom tromjesečju obavlja se neometana fetometrija - određivanje ultrazvuka fetalnih veličina. Izmjerite parametre fetusa: biparetal size (BPR), duljinu kuka (DB), opseg abdomena (OJ), opseg glave (OG) i druge. Uspoređujući dobivene vrijednosti s fetometrijskim tablicama, liječnik donosi zaključak o tome koliko dugo gestacija odgovara veličini fetusa i da li postoji intrauterinska usporenost rasta (IUGR).

Osim toga, tijekom drugog ultrazvuka, dijagnostici također određuju:

 • Otkrivanje fetalnih malformacija. Polazeći od drugog tromjesečja, moguće je pretpostaviti kašnjenje u razvoju fetusa. U slučaju sumnje na IUGR, ultrazvuk se ponavlja u intervalima od 2-3 tjedna.
 • Dužina nosne kosti. Procjena duljine nazalne kosti fetusa trenutno se smatra vrlo osjetljivim markerom (simptomom) kromosomskih abnormalnosti (prvenstveno Downovog sindroma). U genetskoj patologiji, nosna kost fetusa je skraćena u odnosu na pokazatelje za određeno razdoblje trudnoće (hipoplazije) ili potpuno odsutan (aplasia).
 • Količina amnionske tekućine određuje se izračunavanjem indeksa amnionske tekućine (IAG). Utvrditi nisku vodu ili visoku vodu.
 • Karakteristike placente - njegova debljina, položaj i stupanj zrelosti. Ako se placenta nalazi blizu cerviksa, oni govore o niskoj postopcenciji. A ako posteljica djelomično ili potpuno blokira izlaz iz maternice - to se zove djelomična ili potpuna placenta previa. Važan pokazatelj stanja posteljice je njegova debljina. Razrjeđivanje ili zadebljanje placente ukazuje na vjerojatnost placentalne insuficijencije.
 • Stanje cerviksa. Cerviks mora ostati zatvoren tijekom trudnoće do isporuke. Ako se počinje skratiti i otvarati prerano, postoji rizik od pobačaja. U tom slučaju potrebne terapijske mjere - nametanje pessara ili posebnih šavova.
 • Pupčana vrpca. Ultrazvuk može otkriti upadanje pupčane vrpce oko glave fetusa. No, jedan ili dvostruki zaplet u drugom tromjesečju ne bi trebao uzrokovati alarm - dijete je u stalnom pokretu i može se "odvijati" u suprotnom smjeru. Glavna stvar je da zaplet ne bi trebao biti neposredno prije porođaja (to će biti poznato krajem trećeg trimestra).

3 ultrazvuk tijekom trudnoće

Treći planirani ultrazvuk provodi se u razdoblju od 32 do 34 tjedna i obvezan je, što mora proći očekivana majka. Ultrazvučno ispitivanje u kasnim razdobljima omogućuje ne samo određivanje razvoja fetusa u ovoj fazi, već i procjenu točnosti položaja placente, položaja fetusa u maternici kako bi konačno odredili taktiku isporuke - prirodnog rođenja ili isporuke carskim rezom.

Tijekom trećeg ultrazvuka, dijagnostici određuju:

 • Predstavljanje fetusa. Na ultrazvuku možete vidjeti koji je dio na izlazu iz maternice - glava djeteta ili dijete leži dolje. Najbolja opcija za prirodni porod - prezentacija glavobolje. Zdjelica ili poprečna prezentacija mogu biti znak za carski rez.
 • Fetometrija fetusa. Kao iu drugom tromjesečju, pokazatelji razvoja fetusa određeni su ultrazvukom: BPR, OG, OJ, duljina udova. Prema dobivenim podacima i izračunu trudnoće. Norme trećeg ultrazvuka tijekom trudnoće mogu biti 1-2 tjedna prije ili zaostaju za standardnim pokazateljima za ovu gestacijsku dob. To je zbog činjenice da dijete raste i razvija se naglo. Na temelju rezultata ultrazvuka izračunava se težina fetusa.
 • Interni organi fetusa. Treći ultrazvuk ispituje ispravnost strukture unutarnjih organa: organa trbušne šupljine (želuca, jetre, slezene), bubrega, srca, pluća, mozga, strukture lica. Na trećem ultrazvuku spol djeteta obično je jasno vidljiv, pod uvjetom da dijete ne prelazi noge.
 • Motorna aktivnost fetusa. Uobičajeno, u 3 ultrazvuka tijekom trudnoće, treba vidjeti da fetus aktivno pomiče ruke i noge, udovi su napola savijeni, a prsti se stisnu u kamere. Opušteni mišići govore o hipoksiji (gladovanje kisikom). Pokret bi trebao biti najmanje dva ili tri po pola sata inspekcije.
 • Posteljica. Treći planirani ultrazvuk tijekom trudnoće vrlo pažljivo ispituje posteljicu. Danas se ovo tijelo može teško nositi s rastućim potrebama fetusa, zbog čega dijete može osjetiti gladovanje kisikom. Ultrasonografija procjenjuje parametre kao što su lokalizacija, debljina, struktura, stupanj zrelosti placente.
 • Dopplerova sonografija, kada se procjenjuje protok krvi u krvnim žilama fetusa, maternice i pupčane vrpce. Studija uteroplacentalnog protoka krvi omogućuje procjenu i sprečavanje stanja hipoksije (nedostatka kisika) u fetusu i identificiranje patologije posteljice (na primjer, njegovo odstranjivanje). Proučavanje pluća pupkovine omogućilo je saznati ima li dovoljno hrane za bebu, kako bi se utvrdilo da je pupčana pupčana napetost prije isporuke. Doppler nije dodijeljen svim ženama, već prema indikacijama.

Je ultrazvuk opasan tijekom trudnoće?

Ultrazvuk je osnova za prenatalnu dijagnozu različitih fetalnih bolesti, najsigurnija i pristupačnija metoda.

Strani su studiji pokazali da ultrazvuk u standardnom, tzv. B-modu je siguran za fetus. Ultrazvuk se može izvoditi tijekom trudnoće onoliko puta koliko je potrebno za dobivanje važnih informacija. Jedino je pitanje koje su vremenske linije najsigurnije. Beskonačan broj ultrazvuka koji se provodi većina trudnica, u načelu, je bezopasna, ali često ne nose dodatne informacije o fetusu, stoga su beznačajni.

Vodeći inozemni i domaći stručnjaci za ultrazvučnu dijagnostiku tijekom ultrazvučnih pregleda tijekom trudnoće vode načelo "što je manje potrebno".

3D i 4D ultrazvuk

Posljednjih godina razvijene su nove ultrazvučne tehnologije temeljene na trodimenzionalnoj ekografiji (3D) i stvarnom vremenu (4D). Sada ultrazvuk može biti dvodimenzionalan, trodimenzionalan i četverodimenzionalan. S dvodimenzionalnim ultrazvukom, vidljivi su obrisi fetusa u crnoj i bijeloj boji na monitoru. Trodimenzionalni - 3D ultrazvuk je trodimenzionalna slika u boji. 4D ultrazvuk pokazuje fetus u pokretu u realnom vremenu.

Trodimenzionalni ultrazvuk kao dijagnostička metoda se najčešće koristi samo za posebne indikacije propisane od strane liječnika i nije preporučljivo za standardni pregled u svakom slučaju trudnoće, a još više za dobivanje slika fetusa bez medicinskih indikacija. Uostalom, znanstvenici još uvijek nisu bili u stanju dokazati je li ultrazvuk štetan za fetus (bilo dvodimenzionalni, 3D ili 4D) ili ne, osobito u ranim fazama kada su organi i tkiva djeteta samo položeni.